P. 1
Skema Kertas 2 Sains Spm (2003-2010)

Skema Kertas 2 Sains Spm (2003-2010)

|Views: 49|Likes:
Published by Abdul Manaf

More info:

Published by: Abdul Manaf on Feb 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

SKEMA KERTAS 2 (BAHAGIAN A DAN BAHAGIAN C) BAHAGIAN A SPM 2003 1.

(a) Saiz koloni bacteria selepas 24 jam akan bertambah sekiranya suhu bertambah. (b) (i)

(ii) (iii)

35ºC 2

SPM 2004 1. (a) P2 (b) Penisilin boleh membunuh bacteria. Semakin pekat penisilin yang digunakan semakin banyak bacteria yang dibunuh. (c) Saiz cakera/ bilangan hari (d) Antibiotik ialah satu bahan daripada kulat atau bacteria yang boleh membunuh mikroorganisma tertentu.

(e)

X Y z

w

(a) Antibiotik berkepekatan tinggi membunuh lebih banyak bakteria (b) (i) Kepekatan antibiotic (ii) kawasan jernih (c) Kawasan jernih yang mengelilingi cakera antibiotic berkepekatan tinggi lebih besar/luas daripada kawasan jernih yang mengelilingi cakera antibiotic berkepekatan rendah.SPM 2005 1. SPM 2006 1. (c) 22 atau 23 . (a) (b) Bilangan koloni bacteria bertambah apabila masa bertambah. (d) Antibiotik ialah sejenis bahan yang menghasilkan suatu kawasan jernih mengelilingi agar nutrient yang mengandungi bacteria.

SPM 2008 1. .SPM 2007 1. (b) (c) suhu Rice Beras / / Pineapple Nanas (d) Isipadu gas yang dikumpul di dalam buret mewakili kadar penapaian. (c) Pertumbuham bacteria ditentukan oleh kekeruhan bubur nutrient. (a) (i) nilai pH campuran (ii) isi padu bubur nutrient dan kultur bacteria dalam tabung uji. (b) (i) pH 7 (ii) pH 7 ialah nilai pH yang paling sesuai untuk bacteria bertumbuh atau membiak pada kadar cepat. Semakin keruh bubur nutrient semakin cepat bacteria bertumbuh. (a) (i) Isi padu gas yang dikumpul di dalam buret pada suhu 28ºC adalah lebih banyak daripada isipdu gas yang dikumpul di dalam buret pada suhu 10ºC. (ii) yis adalah lebih reaktif pada suhu 28ºC berbanding pada suhu 10ºC.

menanam bekas di bawah tanah atau menutup bekas dengan penutup. y y .SPM 2009 (a) Penapaian glukosa oleh yis dipengaruhi oleh suhu. o Elakkan gigitan nyamuk dengan cara menggunakan kelambu atau ubat nyamuk. o Membunuh larva nyamuk dalam kolam dengan menggunakan kawalan biologi seprti ikan. o Membunuh nyamuk dewasa dengan menyemburkan insektisid atau kabus. BAHAGIAN C SPM 2008 (a) Keimunan aktif buatan y y y y y Suntikan vaksin Mendorong atau meransang badan untuk menghasilkan antibody Proses pengimunan yang perlahan Pengimunan yang tahan lama Contoh penyakit yang boleh dicegah o Kolera o Tibi o Poliomyelitis o Hepatitis B o tifoid Keimunan pasif buatan y y y y y Suntikan antiserum Tidak mendorong atau meransang badan untuk menghasilkan antibody Proses pengimunan yang cepat Pengimunan yang sementara waktu Contoh penyakit yang boleh dicegah o Difteria o Penyakit terkancing mulut o Rabies o Botulisme o malaria (b) y mengenalpasti maslah o apakah kaedah pengawalan penyebaran demam denggi di suatu kawasan kediaman penjelasan masalah o demam denggi adalah penyakit yang disebarkan oleh nyamuk aedes betina empat kaedah untuk menyelesaikan masalah: o mencegah pembiakan nyamuk dengan menghapuskan tempat pembiakan mereka dengan menyalirkan air keluar dari kolam atau bekas. bahan kimia seprti abate atau penyemburan satu lapisan minyak di permukaan kolam atau bekas. (b) (i) suhu kukus air (ii) isi padu karbon oksida yang dihasilkan (c) 35ºC. (d) Isi padu karbon dioksida yang dihasilkan adalah berkadar terus dengan masa.

Letakkan setiap penutup piring itu. jenis dan bilangan bacteria. sellotape. (b) (i) Tujuan eksperimen: o Untuk mengkaji kesan cahaya terhadap pertumbuhan dan pembiakan bakteria (ii) pemboleh ubah y Dimalarkan : Jenis agar nutrient. 6) Tutupkan satu piring petri dengan kertas hitam untuk mencegah cahaya dari memasukinya. 7) Letakkan kedua-dua piring petri itu secara terbalik di dalam bilik supaya piring petri yang tidak tertutup itu dapat menerima cahaya. 3) Menggunakan picagari. y Dimanipulasikan: Keamatan cahaya (terang atau gelap) y Bergerak balas: Pertumbuhan dan pembiakan bacteria (iii) Senarai radas dan bahan: 1. bacteria Bacillus subtilis. dan tempoh masa untuk pengeraman. 4) Pusarkan setiap piring petri supaya kultur bacteria itu tersebar ke seluruh permukaan agar tersebut. (v) penjadualan data Piring petri Piring petri tidak bertutup Keadaan Menerima cahaya pemerhatian Sangat sedikit koloni bacteria putih pada agar Banyak koloni bacteria putih pada agar. (iv) Prosedur atau kaeadah 1) Dapatkan dua piring petri yang disterilkan 2) Isikan setiap piring petri dengan agar nutrient yang disterilkan dan agar disetkan. Piring petri ditutup dengan kertas hitam Tidak menerima cahaya . picagari. kertas hitam. agar nutrient yang disterilkan. Dua piring petri yang disterilkan. 8) Biarkan kedua-dua piring petri itu dieramkan selama dua hari.SPM 2010 (a) Hipotesis: Cahaya melambatkan pertumbuhan dan pembiakan bacteria. 5) Letakkan penutup pada setiap piring petri menggunakan sellotape. letakkan 1 cm3 bakteria Bacillus subtilis ke dalam setiap piring petri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->