SKEMA KERTAS 2 (BAHAGIAN A DAN BAHAGIAN C) BAHAGIAN A SPM 2003 1.

(a) Saiz koloni bacteria selepas 24 jam akan bertambah sekiranya suhu bertambah. (b) (i)

(ii) (iii)

35ºC 2

SPM 2004 1. (a) P2 (b) Penisilin boleh membunuh bacteria. Semakin pekat penisilin yang digunakan semakin banyak bacteria yang dibunuh. (c) Saiz cakera/ bilangan hari (d) Antibiotik ialah satu bahan daripada kulat atau bacteria yang boleh membunuh mikroorganisma tertentu.

(e)

X Y z

w

(a) Antibiotik berkepekatan tinggi membunuh lebih banyak bakteria (b) (i) Kepekatan antibiotic (ii) kawasan jernih (c) Kawasan jernih yang mengelilingi cakera antibiotic berkepekatan tinggi lebih besar/luas daripada kawasan jernih yang mengelilingi cakera antibiotic berkepekatan rendah. SPM 2006 1. (d) Antibiotik ialah sejenis bahan yang menghasilkan suatu kawasan jernih mengelilingi agar nutrient yang mengandungi bacteria. (a) (b) Bilangan koloni bacteria bertambah apabila masa bertambah. (c) 22 atau 23 .SPM 2005 1.

(b) (i) pH 7 (ii) pH 7 ialah nilai pH yang paling sesuai untuk bacteria bertumbuh atau membiak pada kadar cepat. (b) (c) suhu Rice Beras / / Pineapple Nanas (d) Isipadu gas yang dikumpul di dalam buret mewakili kadar penapaian. (a) (i) Isi padu gas yang dikumpul di dalam buret pada suhu 28ºC adalah lebih banyak daripada isipdu gas yang dikumpul di dalam buret pada suhu 10ºC. (c) Pertumbuham bacteria ditentukan oleh kekeruhan bubur nutrient.SPM 2007 1. Semakin keruh bubur nutrient semakin cepat bacteria bertumbuh. (ii) yis adalah lebih reaktif pada suhu 28ºC berbanding pada suhu 10ºC. . (a) (i) nilai pH campuran (ii) isi padu bubur nutrient dan kultur bacteria dalam tabung uji. SPM 2008 1.

(d) Isi padu karbon dioksida yang dihasilkan adalah berkadar terus dengan masa. o Membunuh larva nyamuk dalam kolam dengan menggunakan kawalan biologi seprti ikan. BAHAGIAN C SPM 2008 (a) Keimunan aktif buatan y y y y y Suntikan vaksin Mendorong atau meransang badan untuk menghasilkan antibody Proses pengimunan yang perlahan Pengimunan yang tahan lama Contoh penyakit yang boleh dicegah o Kolera o Tibi o Poliomyelitis o Hepatitis B o tifoid Keimunan pasif buatan y y y y y Suntikan antiserum Tidak mendorong atau meransang badan untuk menghasilkan antibody Proses pengimunan yang cepat Pengimunan yang sementara waktu Contoh penyakit yang boleh dicegah o Difteria o Penyakit terkancing mulut o Rabies o Botulisme o malaria (b) y mengenalpasti maslah o apakah kaedah pengawalan penyebaran demam denggi di suatu kawasan kediaman penjelasan masalah o demam denggi adalah penyakit yang disebarkan oleh nyamuk aedes betina empat kaedah untuk menyelesaikan masalah: o mencegah pembiakan nyamuk dengan menghapuskan tempat pembiakan mereka dengan menyalirkan air keluar dari kolam atau bekas. o Membunuh nyamuk dewasa dengan menyemburkan insektisid atau kabus. y y . o Elakkan gigitan nyamuk dengan cara menggunakan kelambu atau ubat nyamuk.SPM 2009 (a) Penapaian glukosa oleh yis dipengaruhi oleh suhu. (b) (i) suhu kukus air (ii) isi padu karbon oksida yang dihasilkan (c) 35ºC. bahan kimia seprti abate atau penyemburan satu lapisan minyak di permukaan kolam atau bekas. menanam bekas di bawah tanah atau menutup bekas dengan penutup.

Piring petri ditutup dengan kertas hitam Tidak menerima cahaya . 8) Biarkan kedua-dua piring petri itu dieramkan selama dua hari. (v) penjadualan data Piring petri Piring petri tidak bertutup Keadaan Menerima cahaya pemerhatian Sangat sedikit koloni bacteria putih pada agar Banyak koloni bacteria putih pada agar. (iv) Prosedur atau kaeadah 1) Dapatkan dua piring petri yang disterilkan 2) Isikan setiap piring petri dengan agar nutrient yang disterilkan dan agar disetkan. dan tempoh masa untuk pengeraman. picagari. Dua piring petri yang disterilkan.SPM 2010 (a) Hipotesis: Cahaya melambatkan pertumbuhan dan pembiakan bacteria. jenis dan bilangan bacteria. letakkan 1 cm3 bakteria Bacillus subtilis ke dalam setiap piring petri. (b) (i) Tujuan eksperimen: o Untuk mengkaji kesan cahaya terhadap pertumbuhan dan pembiakan bakteria (ii) pemboleh ubah y Dimalarkan : Jenis agar nutrient. bacteria Bacillus subtilis. y Dimanipulasikan: Keamatan cahaya (terang atau gelap) y Bergerak balas: Pertumbuhan dan pembiakan bacteria (iii) Senarai radas dan bahan: 1. agar nutrient yang disterilkan. kertas hitam. sellotape. 6) Tutupkan satu piring petri dengan kertas hitam untuk mencegah cahaya dari memasukinya. 4) Pusarkan setiap piring petri supaya kultur bacteria itu tersebar ke seluruh permukaan agar tersebut. 5) Letakkan penutup pada setiap piring petri menggunakan sellotape. 3) Menggunakan picagari. Letakkan setiap penutup piring itu. 7) Letakkan kedua-dua piring petri itu secara terbalik di dalam bilik supaya piring petri yang tidak tertutup itu dapat menerima cahaya.