PENGARUH BAHASA JAWA

Bahasa Melayu dan Bahasa Jawa merupakan bahsa serumpun. (cerita panji bermaksud cerita yang berasal dari Jawa yang menceritakan watak wira dan wirawati yang digambarkan mempunyai kuasa sakti dan luar biasa sifatnya ) . Terdapat dua faktor utama penyebaran bahasa melayu dan bahasa jawa.. 1) Tersebarnya cerita-cerita panji di alam Melayu dan keinginan masyarakat untuk bersosialisasi dengan negara luar.

PERTEMBUNGAN BAHASA ANTARA PENDUDUK TEMPATAN DENGAN BAHASA JAWA TELAH MENYEBABKAN UNSUR-UNSUR DALAM BAHASA JAWA MERESAP DALAM BAHASA MELAYU PERKATAAN JAWA Andong Batok Berangasan Wedana adipati MAKSUD Kereta kuda (sewaan) Tempurng Mudah naik marah Ketua daerah raja .

Bahasa Jawa merupakan bahasa pertuturan yang digunakan oleh suku bangsa Jawa.Jawa Tengah dan juga Jawa Timur di Indonesia.terutama di bahgian Banten.Jawa Barat. .

.Bahasa Jawa terbahagi kepada dua iaitu Jawa Ngoko dan Jawa Kromo.

JAWA NGOKO Jawa Ngako terbahagi lagi kepada dua.iaitu Ngoko Kasar dan Ngoko Halus (campuran ngoko dan kromo) .

JAWA KROMO -Jawa Kromo pula terbahagi kepada Kromo Madhya dan Kromo Inggil (kromo halus) -Kromo Madhya agak berbeza antara kromo yang dittutrkan di kota dengan kromoyang digunakan dengan pinggiran desa. -Bahasa Jawa mempunyai pelbagai loghat mengikut kelas sosial.Loghat yang digunakan dalam kalangan istana adalah sukar difahami oleh orang Jawa kebanyakan seperti loghat Bagongan dan Kedhaton.Antara loghat bahasa jawa dengan berdasarkan daerah disenaraikan dengan bahasa berikut : .

Bahasa Jawa Bahgian Barat -Loghat Banten Loghat Indramayu-cirebon -Loghat Tegal -Loghat Banyumas -Loghat Bumiayu Bahasa Jawa Bahgian Tengah -Loghat pekalongan -Loghat Kedu -Loghat Bsgelen -Loghat semarang -Loghat pantai utara timur -Loghat Blora -Loghat Surakata -Loghat Yogyakarta .

Bahasa Jawa Bahgian Tmur -Loghat madinan -Loghat pantura jawa timur -Loghat surabaya -Loghat malang -Loghat Tengger -Loghat banyuwangi.(bahasa asing) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful