SEJARAH LARI PECUT SEJARAH LARI PECUT

Lari pecut merupakan salah satu acara terawal dalam pertandingan olahraga yang pernah dicatatkan. Pada zaman moden, antara rujukan terawal ialah perandingan di kalangan pekerja serta orang suruhan bangsawan. Pada abad ke-19 lari pecut menjadi semakin popular. Acara stade adalah antara acara yang mula-mula dipertandingkan dan melibatkan jarak 192 meter. Jarak ini juga merupakan panjang stadium yang digunakan. Berikutan ini acara ulang alik yang dinamakan dialos berjarak 384 (192 meter x 2 ) diadakan. Pada zaman olimpik kuno, larian bermula dengan blok permulaan yang dibina melintang keluasan stadium berkenaan. Blok permulaan diperbuat daripada ketulan batu marmar. Blok permulaan disediakan dengan lubang saiz tapak kaki. Semua atlet menggunakan blok yang tetap walaupun saiz kaki mereka berbeza. Pagar permulaan yang dinamakan husplex digunakan untuk memulakan perlumbaan. Perkembangan lari pecut pada abad 19 terbatas kerana tiada undang-undang dan peraturan-peraturan, prosedur permulaan dan penjagaan masa yang tepat. Perlbagai cara permulaan digunakan, sehingga menjadi masalah mengenai cara mana yang patut digunakan. Walaubagaimanapun persetujuan dibuat untuk mejadikan cara permulaan berdiri sebagai cara permulaan yang paling baik dan diterima oleh semua pihak. Pada tahun 1880an rama jurulatih membuat percubaan cara memulakan sesuatu larian. Antara permulaan awal ialah ³pencil start´, di mana para atlet berlari 20 meter pertama dengan memegang pensil. Permulaan dimulakan dengan persetujuan dan tembakan. Kemudian wujudlah gaya dekam pada tahun 1884. Di Australia gaya ini dikenali sebagai kangaroo start. Sebelum tahun 1921 kebanyakkan pertandingan hanya untuk lelaki sahaja, pertandingan pertama untuk wanita telah diperkenalkan pada tahun 1921 di Monte Carlo. Dalam acara 100 meter, rekod rasmi lelaki yang pertama dilakukan oleh Harald Andersson dari Switzerland pada tahun 1890 dengan catatan 11.0, Marlies Gohr dari Jerman pula adalah pemegang rekod pertama dengan 10.88 saat yang dibuat pada Sukan Olimpik tahun 1928. dalam acara 200 meter, rekod larian sebelum olimpik moden dibayangi oleh larian yang dibuat pada jarak lurus tanpa selekoh. Charles Wood merupakan orang pertama yang mencatat 22 saat. Bagi wanita acara 200 meter diperkenalkan dalam Sukan Olimpik 1948, Wilma Rudolph dari Amerika Syarikat adalah pemegang rekod pada tahun tersebut dengan masa 22.9. Dalam acara 400 meter, Maxie Long adalah orang pertama yang berjaya mencatat masa 47.8 saat dan dipecahkan oleh Lee Evans pada tahun 1968 dengan masa 43.86 saat. Marlene Mathews dari Australia telah mencatat masa 57.0 saat bagi wanita dan masa ini telah diperbaharui iaitu di bawah 50 saat oleh Irena Szewinska dari Poland dengan catatan masa 49.9 saat pada tahun 1974. Marita Koch dari Jerman pula telah berjaya mencatat

Lari pecut ialah acara olahraga jarak dekat ( 100m. teknik dan gaya larian merupakan faktor utama untuk menempa kejayaan. a) Berlari di atas hujung kaki. Ada dua faktor yang boleh dikuasai oleh pelaripelari pecut iaitu faktor kelajuan dan jarak langkah semasa berlari. kelenturan yang tinggi dan keupayaan merehatkan diri atau badan semasa berlari. bukan di atas tapak kaki. pelari haruslah mempunyai kordinasi.. Berlari merupakan aktiviti yang sihat dan menyeronokkan. Prinsip-prinsip asas acara lari pecut adalah seperti berikut . Pelari biasanya mempunyai jarak langkah 1. permukaan balapan. b) Kaki belakang diluruskan setiap kali mengakhiri tolakan yang dibuat oleh kaki tersebut. Untuk berlari dengan pantas seseorang perlu kemahiran yang tinggi. Untuk menguasai kelajuan kaki. c)Tangan digerakkkan dengan pantas. lutut dan sendi pinggang FASA-FASA DAN TEKNIK LARIAN . guru hendaklah menerangkan tentang cara pergerakan yang betul kepada pelajar mereka. Bagi faktor jarak langkah pula ianya bergantung kepada panjang kaki. dan 400m ) yang memerlukan tenaga tinggi seperti tenaga anaerobik untuk membuat larian sepantas mungkin. fikiran dan kebolehan. Jarak langkah boleh ditingkatkan dengan latihan yang menekankan kepada latihan pergelangan kaki. kekuatan dan mobiliti semasa bergerak. Amat sukar bagi seseorang untuk berlari dengan pantas sekiranya tidak mempunyai ciri-ciri yang membolehkan dia bertindak sedemikian. Lari pecut dalam sukan olahraga adalah larian terpantas dibandingkan dengan acara-acara lain. d) Leher dan bahu hendaklah dalam keadaan selesa ( tidak ditegangkan ). Bagi seorang atlit. kelajuan angin.94 saat pada tahun 1978.5 meter hingga 2 meter. PENGENALAN ACARA LARI PECUT PENGENALAN ACARA LARI PECUT Lari pecut bererti berlari dengan pantas dan memerlukan koordinasi bahagianbahagian anggota badan. 200m. jenis kejohanan dan taraf pelari yang mengambil bahagian dan mungkin juga insentif yang ditawarkan. iaitu ayunan tangan dan kaki.masa 48. Dalam pelajaran Pendidikan Jasmani. Latihan yang teratur dan berjadual akan membolehkan seseorang menjadi pelari yang baik menerusi potensi yang sedia ada dalam diri seseorang. dan sebaik-baiknya adalah kebolehan semulajadi. Larian pantas ini bergantung pula kepada beberapa faktor seperti jarak.

seorang atlit dan jurulatih yang berwibawa(mengikut Payne. b) hujung tapak kaki belakang segaris dengan tumit tapak kaki hadapan.5 tapak. Gaya sederhana a) berdiri rapat kepada garisan dan kira 2 atau 1. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. namun pada amnya terdapat 3 cara : a) Gaya Peluru(Bullet/Bunch/Kangaroo Start) b) Gaya sederhana(Medium Start) c)Gaya Panjang(Elongated Start) Memulakan Larian Tanpa Blok Permulaan 1. Walaupun terdapat pelbagai variasi. lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan. ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. a) b) c) Gaya panjang berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1. 2. Terdapat banyak variasi yang dicadangkan oleh ramai jurulatih tetapi kita akan melihat gaya yang dicadangkan oleh Mach. fasa lari i) ii) a) b) Fasa kelajuan c) Fasa iii) pecut boleh Fasa Fasa Fasa maksimum larian Fasa dibahagikan dan yang berikut permulaan larian pecutan pengekalan kelajuan di selekoh penamat kepada Fasa Permulaan Bukan semua atlit adalah sama dan dengan itu teknik permulaan adalah berbeza.5 tapak. 1985) .5 tapak. Memulakan Larian dengan Blok Blok permulaan membantu pelari untuk memulakan larian dengan cepat. 3. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tapak kaki hadapan. Gaya peluru a) berdiri rapat kepada garisan dan kira 2 atau 1.FASA-FASA DAN TEKNIK-TEKNIK LARIAN Menurut pakar.

2. Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Gaya sederhana gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Penempatan blok permulaan yang lebih tepat Chis Brook(1981) dalam bukunya bertajuk Womens hurdling:Novice to Championship mengemukan satu cara penempatan blok yang lebuh tepat.blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Nilai dicari Cara mengira Keputusan Panjang kaki Dari trochanter ke tanah Penempatan blok Panjang Kaki ____ × hadapan 0.Gaya larian melibatkan 3 gaya iaitu : 1. Gaya peluru blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan. Gaya panjang .55 Jarak antara blok Panjang kaki ____ × 0. Teknik larian di selekoh Fasa Permulaan dan Pecutan Selepas arahan pelepas 'ke garisan' diberi.55 = 47.3 cm ( a) Jarak antara blok = 86 × 0. 3. pelari mengmbil tempatnya di blok .12 cm (b) Penempatan blok di selekoh Acara larian 200 m dan 400 m melibatkan bahagian selekoh dan dengan itu penempatan blok permulaan adalah berbeza berbanding dengan acara 100 m. Blok diletakkan berhampiran dengan garis luar lorong dan bahagian hadapan ditujukan ke garis dalam lorong supaya bahagian dalam blok adalah tangent kepada garis dalam.42 = 36. Cara ini melibatkan ukuran panjang kaki.42 Contoh : Panjang kaki = 86 cm Penempatan blok pertama = 86 × 0.

Kedudukan kepala dan leher Kepala dan leher didongak sebagai sebahagian dari 'torso'. Ibu jari dan jari penunjuk dibuka dengan luas dan jari-jari lain adalah rapat di antaa satu sama lain. kadar pecutannya akan ditentukan oleh tahap daya tahan ototnya. Diikuti pergerakan kuat tangan dan kaki. Tangan yang bertentangan dengan kaki belakang memulakan pergerakan kehadapan. pinggul diangkat tinggi dan badan dicondong ke hadapan. Jarak langkah juga turut bertambah dalam fasa ini. diletak di belakang garis mula. Pergerakan tangan dan kaki Selepas µ bang¶ atau tembakan pistol. Lutut belakang digerakkan ke belakang dengan cepat dan pada tahap rendah. pecutan berlaku awal dalam larian. Apabila seseorang atlit mencapai kelajuan maksimum. Tambahan pula seseorang atlit tidak mungkin boleh berlari pada kelajuan maksimum lebih dari jarak 14- . Kedudukan tangan Tangan adalah lurus dan dibuka seluas bidang bahu individu. Tangan lain digerakkan ke belakang dengan kuat. Fasa pecutan melibatkan larian dalam jarak di antara 30-60 meter. Sebenarnya 95% daripada kelajuan maksimum dicapai pada kira. Selepas arahan 'sedia' diberikan. Dalam acara lari pecut.kira 18 meter.permulaan. Tangan dibengkokkan 90 darjah. kedudukan badan berubah dari rendah ke condong ke hadapan. Kaki hadapan diluruskan sepenuhnya. pergerakan ke hadapan ( bukan ke atas ) dimulakan. Mata pandang ke hadapan dengan penuh tumpuan. Teknik Kelajuan Maksimum dan Pengekalan Kelajuan Fasa pecutan berlaku di antara jarak 30 meter hingga 60 meter.

Tangan kiri terus dihayun lurus. Cara yang paling baik untuk menamatkan larian ialah untuk menonjolkan bahagian torso ke hadapan seperti yang ditunjukkan dalam rajah 3.Untuk memastikan larian selekoh adalah berkesan atau untuk mengimbangkan kuasa µcentrifugal¶. Berlari dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.18 meter. lari berganti. seorang pelari seharusnya merendahkan badan kea rah dalam. 5. 3. Berlari menyepak ke belakang. semakin laju atlit berlari. 2. semakin kuat kuasa µ centrifugal¶. Teknik Larian di Selekoh Pada bahagian selekoh. ANSUR MAJU Latihan Ansur Maju v Latihan mendorong 1. 4. Berlari dalam kawasan terhad dan menyentuh objek yang dimaklumkan.ganti ulang alik : larian 200 meter berkumpulan. 6. Berlari skip dengan bahagian bawah kaki di luruskan. 2. seorang mengejar dan seorang lagi berlari untuk mengelakkan dirinya disentuh. . 3.ganti dalam kumpulan. berlari dalam kumpulan. Larian baying. mengangkat lutut. Berlari mengutip pundit saga/ kacang secara berganti. Berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan. Berlari dengan lutut tinggi dan memecut. sebagai contoh 110 m untuk 100 mdan 210 m untuk 200 m.9 mengangkat bahu ke atas dan menarik tangan ke belakang.baying : secara berpasangan. Teknik Penamat Faktor yang paling pentinguntuk menamatkan sesuatu larian ialah untuk berlari 10 meter lebih dari jarak lariannya. manakala tangan kanan menyilang badan mengarah ke dalam.Jadi dengan itu adalah mustahak bagi seorang atlit untuk terus pecut untuk melewati garisan penamat. Berjalan dengan lutut tinggi. maka apa yang diperlukan oleh atlit ialah mengekalkan kelajuan yang lebih rendah dari kelajuan maksimum. 7. 4. v Larian teknik pecut 1. Berlari dengan melangkah panjang.

Latihan pergerakan tangan. 5. melangkah panjang ( bounding ) 3. 4. Berpasangan : berlari dengan halangan oleh tarikan rakan. memusing. .8. berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung v Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan 1. Melonjak dan melangkah melepasi halangan. mendekam dan memecut. Melompat. Melonjak untuk jarak 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful