S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

Aras 3 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 2. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 2. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1.secara kreatif. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. Aras 2 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. kawalan. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. Aras 2 1. 4. 23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Menggunakan bahan. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 3 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 3.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Menguasai beberapa kemahiran. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. . 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional.

Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. bahan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. teratur dan cermat. meniru. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. 9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. 2. Aras 2 1. . Menguasai beberapa kemahiran. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Memilih. teknik. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya.Aras 3 1. kawalan. Aras 3 1. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. 2. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.

Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. 2. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Mengetahui konsep . Mewarna lakaran makhluk asing. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 2. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. teratur dan cermat. 4. 13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. 2. 3. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Aras 3 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Aras 3 1. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. 3. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1.

teknik. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. bahan. Aras 3 1. lipatan secara simetri. Aras 2 1. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Aras 2 1. Menghasilkan kuda . Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 2. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 2. 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. Aras 3 1. 3. Menari dengan kuda kepang. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat.guntingan) dan rekaan. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Membuat lakaran bentuk kuda. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. bahan. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Menguasai beberapa kemahiran. Aras 3 1. kawalan. 2. 2. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. teknik. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 2. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D.

Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. 3. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Aras 2 1. 4. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 2. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. 2. Aras 3 1. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 2. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. kepang sebagai alat permainan. 2. 2. Memilih dan menggunakan alat. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. 3. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1.Aras 3 1. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Aras 2 1. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Memahami konsep resis. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. 4. teratur dan cermat. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. Menerapkan nilai mencintai alam.

Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Meningkatkan kemahiran mengira. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Aras 2 1. 3. 2. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. Aras 3 1. 2. 25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. Memilih. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. Aras 3 1.guntingan. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. meniru. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. 4. Menghasilkan filiografi . Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. Aras 2 1. Aras 2 1. 3. 3. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. 2. Aras 3 1. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan.

. Aras 2 1. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. (melukis. menggunting dan mencantum. Memilih dan melakar hidupan laut. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Aras 2 1. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1.rekaan. 2. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1.) Aras 1 1. Menghargi alam sekitar. 2. kawalan. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. (melukis.) Aras 1 1. 3. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Menguasai beberapa kemahiran. 3. Aras 3 1. menggunting dan mencantum. Aras 3 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan membina model kereta. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Aras 2 1. Menghargai kraf . Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . 2. 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 2 1. Aras 3 1. 2. Menghasilkan corak bunga yang menarik.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. Menyusun dan membina model kereta. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. menekap dan menggunting kertas warna. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Aras 3 1. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 2. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 3. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Aras 2 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. bahan. Aras 2 1. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . teknik serta proses membuat model kereta. Melipat. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 3 1. Aras 3 2. bahan. Aras 1 1.

Aras 1 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. menekap dan menggunting kertas warna. Melipat. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Melipat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. meniru. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. 3. Menghargai kraf tradisional. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Aras 2 1. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. Aras 3 1. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Aras 3 1. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. 2. . Aras 1 1.atas permukaan rupa wau bulan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Menghargai kraf tradisional. Aras 2 1. tradisional. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 2. Aras 1 1. Menyusun dan membina model kereta. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Aras 2 1. 2. Memilih. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. bahan. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. teknik serta proses membuat model kereta. 3. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. 3. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. 40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul. menekap dan menggunting kertas warna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful