S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. kawalan.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. 3. 4. . Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menguasai beberapa kemahiran. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. 2. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. Aras 2 1. 2. Aras 2 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. 23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. Menggunakan bahan. Aras 3 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.secara kreatif. Aras 2 1.

Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. kawalan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Aras 2 1. teratur dan cermat. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. 2. meniru. Memilih. 2.Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. . Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 2 1. Aras 3 1. 2. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. bahan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Aras 3 1. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. teknik. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Menguasai beberapa kemahiran. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 2 1. 2.

2. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 4. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Aras 3 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Aras 3 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Aras 3 1. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Mewarna lakaran makhluk asing. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. Aras 2 1. 13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. 3. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep . 2. 2. 3. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Aras 2 1. teratur dan cermat. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian.

Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 2. 2. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teknik. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. lipatan secara simetri. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. kawalan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. Aras 2 1. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Aras 2 1. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 2. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. teknik. Menghasilkan kuda . 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. bahan. Aras 3 1. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 3. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Membuat lakaran bentuk kuda. Menari dengan kuda kepang. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif.guntingan) dan rekaan. 2. bahan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Menguasai beberapa kemahiran. 3.

Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1.Aras 3 1. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. Aras 2 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Aras 3 1. Memilih dan menggunakan alat. 2. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 2. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. 2. 3. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. kepang sebagai alat permainan. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. teratur dan cermat. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. 4. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 4. Menerapkan nilai mencintai alam. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. Memahami konsep resis.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1.

guntingan. 2. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 3. Aras 2 1. Aras 2 1. 2. Aras 3 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. 3. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. 2. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. 2. 4. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. 4. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. Memilih. Menghasilkan filiografi . Aras 3 1. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. 3. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. 25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. Aras 3 1. meniru. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. 3. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. Meningkatkan kemahiran mengira. Aras 2 1. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.

Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif. 3. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu.rekaan. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif.) Aras 1 1.) Aras 1 1. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. kawalan. (melukis. menggunting dan mencantum. 2. 2. menggunting dan mencantum. Aras 2 1. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Aras 2 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Menguasai beberapa kemahiran. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Memilih dan melakar hidupan laut. Aras 3 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Menghargi alam sekitar. . menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. (melukis. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. 3. 2. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Aras 3 1.

Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melipat. 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. 3. teknik serta proses membuat model kereta. bahan. Menyusun dan membina model kereta. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. 2. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. teknik serta proses membuat model kereta.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. Menyusun dan membina model kereta. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menghargai kraf . Aras 3 2. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Aras 2 1. 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 3 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Aras 2 1. bahan. 2. Aras 3 1. Aras 2 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. menekap dan menggunting kertas warna. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Aras 3 1. Aras 1 1. Menghasilkan corak bunga yang menarik. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2.

40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Aras 1 1. 3. Aras 1 1. Aras 1 1. tradisional. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Aras 2 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. 2. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. 3. menekap dan menggunting kertas warna. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Aras 3 1. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. Melipat. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. menekap dan menggunting kertas warna. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Menghargai kraf tradisional. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. . 2. 2. 3. Memilih. Menghargai kraf tradisional. Menyusun dan membina model kereta. teknik serta proses membuat model kereta. bahan.atas permukaan rupa wau bulan. Aras 2 1. Aras 3 1. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. Aras 2 1. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul. meniru. Melipat. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful