S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Aras 2 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Menggunakan bahan. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat.secara kreatif. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Menguasai beberapa kemahiran. 23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. . Aras 2 1. Aras 3 1. 2. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. 3. 2. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. kawalan. 4. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid.

Memilih. 2. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Aras 2 1.Aras 3 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. Aras 3 1. 9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menguasai beberapa kemahiran. teknik. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. bahan. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. 2. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. teratur dan cermat. 2. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. . Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. Aras 3 1. 2. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. meniru. Aras 2 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. kawalan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1.

Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Aras 3 1. Mewarna lakaran makhluk asing. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. 2. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. teratur dan cermat. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. 2. Aras 2 1. Aras 3 1. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep . Aras 2 1. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 2 1. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. 4. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. 2.

bahan. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Menari dengan kuda kepang. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. kawalan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. 2. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. Membuat lakaran bentuk kuda. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. lipatan secara simetri. Aras 2 1. 3. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 2.guntingan) dan rekaan. Aras 2 1. 2. teknik. teknik. 2. Aras 3 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 2. 2. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. Menguasai beberapa kemahiran. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. 3. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. bahan. Menghasilkan kuda . tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat.

Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. kepang sebagai alat permainan. 2. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. 3.Aras 3 1. 4. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. 2. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. Memilih dan menggunakan alat. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. Aras 2 1. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. teratur dan cermat. Aras 2 1. 4. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . Menerapkan nilai mencintai alam. Memahami konsep resis. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. 2. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 2. 2. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan.

Meningkatkan kemahiran mengira. 2. 2. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1.guntingan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. 3. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Aras 2 1. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. Memilih. 25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 4. Aras 3 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. Menghasilkan filiografi . 3. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 2 1. Aras 3 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. 2. 2. 3. 3. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. meniru. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1.

Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif.) Aras 1 1. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Aras 3 1. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.rekaan. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. 3. kawalan. (melukis. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. 2. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. 3. Aras 2 1. menggunting dan mencantum.) Aras 1 1. Aras 2 1. menggunting dan mencantum. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Aras 3 1. Menghargi alam sekitar. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Menguasai beberapa kemahiran. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. 2. . Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Aras 2 1. (melukis. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Memilih dan melakar hidupan laut. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis.

Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. menekap dan menggunting kertas warna. Aras 2 1. 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Aras 3 1. bahan. bahan. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Menyusun dan membina model kereta. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Aras 3 2. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan corak bunga yang menarik. 2. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan membina model kereta. Melipat. 2. Aras 3 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. Aras 3 1. Aras 2 1. 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. teknik serta proses membuat model kereta. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Menghargai kraf . Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 1 1. 2. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 3. 2. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. teknik serta proses membuat model kereta.

2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 1 1. 3. bahan. Menyusun dan membina model kereta. 2. Melipat. . Menghargai kraf tradisional. Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Aras 3 1. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 2 1. 3. Aras 2 1. Melipat. menekap dan menggunting kertas warna. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Aras 1 1. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Memilih. 2. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. menekap dan menggunting kertas warna. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Aras 1 1. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Menghargai kraf tradisional. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. teknik serta proses membuat model kereta. 40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. tradisional. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan.atas permukaan rupa wau bulan. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Aras 3 1. meniru. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful