S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 3 1. Aras 2 1. Menggunakan bahan. Aras 2 1. 23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Aras 3 1. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menguasai beberapa kemahiran. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 3.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. . 2.secara kreatif. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. kawalan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 2. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. 4. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. 2. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar.

Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun.Aras 3 1. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 2 1. teratur dan cermat. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. bahan. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. 9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. 2. meniru. Menguasai beberapa kemahiran. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 2. . Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teknik. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Aras 3 1. kawalan. Aras 2 1. Memilih. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid.

Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. 2. 13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. 2. 2. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Mengetahui konsep . Aras 3 1. 4. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. teratur dan cermat. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. 3. Aras 2 1. Aras 2 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Aras 2 1. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 3. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mewarna lakaran makhluk asing. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.

Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Menari dengan kuda kepang. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. 2. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. teknik. Aras 2 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. bahan. 3. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. lipatan secara simetri. teknik. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Menghasilkan kuda . 2. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1.guntingan) dan rekaan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 2. 2. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 3. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Aras 3 1. Membuat lakaran bentuk kuda. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Aras 2 1. 2. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Menguasai beberapa kemahiran. bahan. 2. Aras 3 1. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Aras 3 1. kawalan. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1.

Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. 2. 2. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Aras 2 1. 2. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Memahami konsep resis. 2. 2. teratur dan cermat. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . 3. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. kepang sebagai alat permainan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Menerapkan nilai mencintai alam. 4. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Memilih dan menggunakan alat. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar.Aras 3 1. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. 3. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan.

2. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. 2. Aras 2 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Menghasilkan filiografi . Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Aras 2 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan.guntingan. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. 4. 3. 3. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. 2. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Meningkatkan kemahiran mengira. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. Aras 3 1. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. Memilih. 2. meniru. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. 3. 4. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. 3. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. Aras 3 1. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. 25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan.

Aras 3 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. 2. Menghargi alam sekitar. (melukis. menggunting dan mencantum. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. 2. (melukis. Memilih dan melakar hidupan laut. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. Aras 3 1.) Aras 1 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. . Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad.rekaan.) Aras 1 1. Aras 2 1. Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. menggunting dan mencantum. kawalan. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. 2. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. 3. 3. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menguasai beberapa kemahiran.

Aras 2 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. menekap dan menggunting kertas warna. Menyusun dan membina model kereta. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Aras 3 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Aras 3 2. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melipat. bahan. Menghargai kraf . Aras 2 1. Aras 3 1. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 2. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 2. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Menyusun dan membina model kereta. 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. 2. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 1 1. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Menghasilkan corak bunga yang menarik. bahan. 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. Aras 2 1. 2. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak.

Aras 1 1. Aras 2 1. tradisional. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. menekap dan menggunting kertas warna. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 3. 3. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Melipat. Melipat. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Aras 1 1. Aras 3 1. meniru. Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul. 40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. bahan. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. 3. teknik serta proses membuat model kereta. Menghargai kraf tradisional. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan.atas permukaan rupa wau bulan. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. menekap dan menggunting kertas warna. Aras 1 1. Menyusun dan membina model kereta. . Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. Aras 2 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. Aras 3 1. 2. Memilih. Menghargai kraf tradisional. 2.