S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. Aras 2 1.secara kreatif. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. Aras 2 1. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. Menguasai beberapa kemahiran. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. kawalan. 2. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 2. 4. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3. Menggunakan bahan. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. 2. . Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan.

9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. . Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan.Aras 3 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Aras 3 1. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. teknik. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. bahan. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Aras 3 1. Aras 2 1. 2. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. 2. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Memilih. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Aras 2 1. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. kawalan. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. 2. meniru. Menguasai beberapa kemahiran. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teratur dan cermat.

Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 2 1. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Aras 2 1. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. 3. Mewarna lakaran makhluk asing. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Aras 2 1. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 2. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. teratur dan cermat. Mengetahui konsep . Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Aras 3 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 4. 2. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 3 1. Aras 3 1. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. 3. 2.

tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. bahan. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Menghasilkan kuda . teknik. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Aras 2 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 2. 2. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 3. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Menari dengan kuda kepang. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Membuat lakaran bentuk kuda.guntingan) dan rekaan. kawalan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. lipatan secara simetri. Aras 3 1. 2. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Aras 3 1. 3. teknik. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. bahan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. 2.

bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. 2. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Aras 3 1. Menerapkan nilai mencintai alam. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. teratur dan cermat. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Memahami konsep resis. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. kepang sebagai alat permainan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 4. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan.Aras 3 1. Aras 3 1. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. 3. 2. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Memilih dan menggunakan alat. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . 4. 2. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. 3. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Aras 2 1. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. 2. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan.

25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. 2. 3. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Aras 2 1. 2. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. Menghasilkan filiografi . Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Aras 3 1. 3. meniru. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 3. Meningkatkan kemahiran mengira. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn.guntingan. Memilih. Aras 2 1. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. 2. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. 2. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Aras 3 1. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. 4. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. 3. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. Aras 3 1. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. 4. Aras 2 1. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1.

Menguasai beberapa kemahiran.) Aras 1 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Aras 2 1. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. 2. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. (melukis. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. kawalan. menggunting dan mencantum. 2. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. 3. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. . Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Aras 3 1. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Memilih dan melakar hidupan laut. Menghargi alam sekitar. menggunting dan mencantum. 3. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif. (melukis. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1.rekaan. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Aras 3 1. Aras 2 1. Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1.) Aras 1 1.

Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. 2. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Aras 2 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. 3. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 1 1.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. Aras 2 1. Menghargai kraf . menekap dan menggunting kertas warna. Aras 3 1. bahan. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 2 1. Menyusun dan membina model kereta. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 3 1. Menghasilkan corak bunga yang menarik. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. bahan. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. 2. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Menyusun dan membina model kereta. Melipat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Aras 3 1. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. 2. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. 2. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 2.

Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. 40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. teknik serta proses membuat model kereta. tradisional. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. 3. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. menekap dan menggunting kertas warna. 2.atas permukaan rupa wau bulan. Aras 3 1. 3. Aras 2 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 2. Aras 1 1. 2. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. Aras 2 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul. Melipat. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. bahan. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. menekap dan menggunting kertas warna. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Memilih. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai kraf tradisional. Menghargai kraf tradisional. Aras 1 1. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Menyusun dan membina model kereta. Aras 3 1. Aras 1 1. Melipat. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . . meniru.