P. 1
Rancangan Tahunan Seni Visual Tahun 6 2012

Rancangan Tahunan Seni Visual Tahun 6 2012

|Views: 34|Likes:
Published by Yeow Beng Wee

More info:

Published by: Yeow Beng Wee on Feb 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2013

pdf

text

original

S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Aras 2 1.secara kreatif. Menguasai beberapa kemahiran. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. kawalan. 3. Menggunakan bahan. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat. Aras 3 1.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. 4. 2. 2. 2. 2. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. Aras 3 1. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. 23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan.

Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Aras 2 1. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. Aras 3 1. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. meniru. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. Memilih. . Aras 3 1. bahan. Aras 2 1. 9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. teratur dan cermat. kawalan. 2.Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran. 2. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. teknik. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional.

13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Aras 3 1. Mengetahui konsep . 2. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 2. Aras 3 1. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. 2. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Aras 2 1. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. teratur dan cermat. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 3. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Aras 3 1.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Mewarna lakaran makhluk asing. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 4. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi.

guntingan) dan rekaan. 2. Aras 2 1. Aras 3 1. 2. Menguasai beberapa kemahiran. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Menari dengan kuda kepang. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 3. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Menghasilkan kuda . Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Aras 3 1. 2. Aras 2 1. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. bahan. 3. lipatan secara simetri. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat lakaran bentuk kuda. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. kawalan. Aras 3 1. 2. teknik. Aras 2 1. 2. teknik. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 2. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. bahan.

Aras 3 1. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. teratur dan cermat. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. kepang sebagai alat permainan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. Menerapkan nilai mencintai alam. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 2. Memilih dan menggunakan alat. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 4. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Aras 2 1. Aras 2 1. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. 2. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. Memahami konsep resis. 2. 4. 3. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan.Aras 3 1. 2. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. 2. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3.

Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. 2. 4. meniru. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 3. 25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. Menghasilkan filiografi . Aras 3 1. 3. Aras 3 1. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Memilih. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. 3. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.guntingan. 2. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 3. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. Aras 3 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. Meningkatkan kemahiran mengira. Aras 2 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Aras 2 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 2. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar.

Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif.rekaan. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. 2. (melukis. . Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. menggunting dan mencantum. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif. 3. Aras 2 1.) Aras 1 1. kawalan. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. (melukis. Memilih dan melakar hidupan laut. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. 2. menggunting dan mencantum. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Aras 3 1. 3. Aras 3 1. Aras 2 1. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. 2. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Menghargi alam sekitar. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Aras 2 1. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. Menguasai beberapa kemahiran.) Aras 1 1. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1.

Aras 3 1. Aras 2 1. teknik serta proses membuat model kereta. Menghargai kraf . Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Melipat. Aras 3 1. Aras 3 1. 2. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. bahan. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teknik serta proses membuat model kereta. 2. 3. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. menekap dan menggunting kertas warna. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Aras 1 1. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Menghasilkan corak bunga yang menarik. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Aras 2 1. 2. bahan. Menyusun dan membina model kereta. Aras 2 1. 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 3 2. Aras 2 1. 2. Menyusun dan membina model kereta. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1.

Aras 3 1.atas permukaan rupa wau bulan. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 2 1. Aras 1 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 2 1. meniru. Menyusun dan membina model kereta. Aras 3 1. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. teknik serta proses membuat model kereta. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. menekap dan menggunting kertas warna. Memilih. Menghargai kraf tradisional. Menghargai kraf tradisional. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Aras 2 1. Melipat. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Aras 3 1. 3. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. menekap dan menggunting kertas warna. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 1 1. Aras 2 1. Melipat. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 2. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. bahan. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. tradisional. 40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. . 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->