S.K.

(1) SIMPANG LIMA, KLANG RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 2012
MINGGU 1 04-06 Jan 2012 BIDANG/TAJUK Menggambar Tajuk: Gambar Negatif dan Positif (kaedah lukisan) HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 1. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Aras 2 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. Aras 3 1. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat lakaran gambar. 2. Mewarna bahagian objek dengan hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 3. Mewarna bahagian latar dengan warna hitam untuk menimbulkan kesan negatif. 4. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiata yang dijalankan. 2 09-13 Jan 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Corak (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menggunakan bahan, teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. Menguasai beberapa kemahiran, kawalan, tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3 16-20 Jan 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk : Mobail Kasih Sayang (kaedah mobail) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 2 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 3 1. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan, teknik, struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melukis dan memotong lakaran bentuk hati. 2. Mengantung bentukbentuk hati pada penyangkut baju untuk dijadikan mobail. 3. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui konsep lipatan secara simetri. 2. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. 3. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat CATATAN

Menggunakan bahan. Aras 3 1. 4. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. Aras 2 1. 8 20-24 Feb 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Bekas Serbaguna (kaedah lipatan dan guntingan) Aras 1 1. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. 3. 2. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Menerap motif ke atas kertas lukisan dengan menggunakan plat yang telah dibuat.secara kreatif. 2. Aras 2 1. Membuat garisan grid di atas kertas lukisan. Menggambar dengan memberi penekanan kepada konsep perspektif dan kadar banding. Menguasai beberapa kemahiran. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak dan rekaan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. 23-27 JANUARI CUTI TAHUN BARU CINA 5 30 Jan-03 Feb 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar.Melakar dan memotong permukaan ubi kentang mengikut bentuk yang dikehendaki. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. 2. 6 06-10 Feb 2012 Menggambar Tajuk: Corak cetakan (kaedah cetakan) Aras 1 1. 7 13-17 Feb 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Bunga Tulip (cetakan atau capan) Aras 1 1. kawalan. Menghasilkan bekas serbaguna dengan menggunakan teknik pembungkusan. teknik dan corak yang sesuai untuk menghiasi permukaan 2D dan objek 3D) Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Melakar dan menebuk gambar bunga tulip. . Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Menggambar dengan menampakkan perspektif dan kadar banding.

Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti muridmurid. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. 10 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Aras 2 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan rekaan. kawalan. 2. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. 11 19-23 Mac 2012 Menggambar Tajuk: Bentuk Geometri (kaedah ton warna) Aras 1 1. teknik. Menghasilkan lakaran dan kesan anatikal gelap dan cerah. teratur dan cermat. Menguasai beberapa kemahiran. . Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Aras 2 1. Memilih. meniru. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan.Aras 3 1. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. bahan. 12 26-30 Mac 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk : Sapu Tangan (kaedah ikatan dan celupan) Aras 1 1. Membuat bekas serbaguna menggunakan pelbagai alat. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Aras 3 1. 2. 9 27 Feb-02 Mac 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kelarai (kaedah anyaman) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 3 1. Meningkatkan kemahiran Mengikut ton atau arah cahaya. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisio Aras 3 1. 2. Aras 2 1.

2. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 17 23-27 April 2012 Membuat Rekaan Corak Tajuk: Rama-rama (Kaedah lipatan dan Aras 2 1. Menggambarkan secara lisan tentang makhluk asing yang telah ditayangkan oleh guru. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. 3. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan 14 09-13 April 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Aras 2 1. Meniru dan melakar gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengolah motif berdasarkan objek alam bagi menghasilkan corak Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 13 02-06 April 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Burung (kaedah origami) Aras 1 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 2. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Memerhati tayangan mengenai cerita makhluk asing. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan. Mewarna lakaran makhluk asing.tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Aras 3 1. 3. Aras 3 1. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. 15 16-20 April 2012 Menggambar Tajuk : Makhluk Asing (Kaedah catan) Aras 1 1. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif. 16 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teratur dan cermat. Aras 2 1. Aras 3 1. Mengetahui konsep . Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta guntingan. Aras 2 1.

Aras 2 1.guntingan) dan rekaan. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 3. kawalan. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. lipatan secara simetri. teknik. Membuat lakaran bentuk kuda. 18 30 April04 Mei 2012 Membentuk dan Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Aras 3 1. Aras 3 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. bahan. 3. Menari dengan kuda kepang. 2. 19 07-11 Mei 2012 Membentuk dan Membuat Membina Tajuk: Beg Kertas (kaedah pembungkusan) Aras 1 1. Mengetahui bahasa seni visual yang berkaitan hasil kerja 3D. 2. Meningkatkan kemahiran dalam membina sesuatu alat permainan. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. 2. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 20 14-18 Mei 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Kuda Kepang (kaedah lakaran dan guntuingan) Aras 1 1. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Menghargai hasil kerja sendiri dan rakan. Menggunakan asas seni reka dalam membentuk dan membuat binaan yang kompleks. Menghasilkan beg kertas melalui teknik pembungkusan. Menghasilkan kuda . 2. 2. teknik. Menghasilkan corak dan rekaan secara simetri. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. bahan. Mengunting hasil lipatan yang telah dibuat. 2. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan. Menguasai beberapa kemahiran. struktur dan hiasan mengikut tatacara secara kreatif. 2. Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif. Mengaplikasikan Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional. Membuat beg kertas menggunakan pelbagai alat. Aras 3 1.

Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. Membentuk dan membuat binaan menggunakan bahan terbuang dengan teknik tampalan serta . 4. 3. kepang sebagai alat permainan. Aras 2 1. Menerapkan nilai mencintai alam. 23 18-22 Jun 2012 Membuat Corak dan Rekaan Tajuk: Kuda Kepang (kaedah cetakan bermotifkan kulit haiwan) Aras 2 1. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. Mengunting lakaran yang telah dihasilkan. Menghias kuda kepang dengan corak yang dihasilkan. 2.Aras 3 1. Aras 2 1. Menggambar dan menggunakan pelbagai bahan teknik melalui penerokaan. 21 22 11-15 Jun 2012 Menggambar Tajuk: Keindahan Alam (kaedah resis) Aras 1 1. 2. teratur dan cermat. bahan dan teknik yang sesuai dengan penghasilan gambar. Guntingan bahan-bahan terbuang) Aras 1 1. Menghasilkan corak dengan menggunakan warna yang sesuai. Memilih dan menggunakan alat. Mempelbagaikan serta memanipulasikan bahan terbuang dalam menghasilkan hiasan dinding. 24 25-29 Jun 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Hiasan Dinding (Kaedah tampalan. Menimbulkan rasa seronolk dalam menjalan kegiatan. 2. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Meningkatkan kemahiran mengolah warna. Aras 3 1. Meningkatkan koordinasi mata dan tangan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan alat dan teknik. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. 3. Menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. 2. 4. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1.Mengolah motif berdasarkan ojek alam dan objek buatan manusia bagi menghasilkan corak dan rekaan. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. Aras 3 1. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun. Memahami konsep resis.

3.guntingan. Menyedari bahawa kolaj dapa menimbulkan permukaan yang timbul. Membuat corak dengan menyilang benang pada nombor yang sama pada arah yang bertentangan. Meningkatkan kemahiran mengira. Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. Mengolah motif berdasarkan objek alam dan objek buatan manusia bagi menghsilkan corak dan Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. meniru. Aras 3 1. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. 4. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyususn. Aras 3 1. Aras 3 1. 2. Aras 2 1. Menghasilkan kraf tradisional dengan menguasai kemahiran penggunaan bahan dan teknik. 26 09-13 Julai 2012 Menggambar Tajuk: Kampung Saya (Menggambar menggunakan kaedah kolaj) Aras 1 1. 2. Menghargai sumbangan pelukis tempatan. 4. Aras 2 1. 27 28 30 Julai03 Ogos 2012 Membuat Corak Dan Rekaan Tajuk: Hiasan dinding (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah filiografi) Aras 1 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Menghasilkan filiografi . Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan tembikar. 3. Aras 2 1. Membuat penyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. 25 02-06 Julai 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Labu Sayong (Mengenal kraf tradisional menggunakan kaedah picitan) Aras 1 1. 2. 2. Membentuk tembikar melalui proses lingkaran dan picitan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 3. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Memilih. Menghasilkan labu sayong secara kreatif. Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang tembikar. Memadankan beberapa jenis rekaan corak dan kesesuaiannya dalam rekaan. Menghasilkan kraf tradisional menggunakan plastesin dengan mengikut proses sebenar. 3. Menghasilkan hiasan dinding secara kreatif.

Aras 3 1.) Aras 1 1. Memilih dan melakar hidupan laut. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. 3. Membuat aktiviti mozek dengan bimbingan guru tentang teknik susunan. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian. Membuat mounting Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. (melukis. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) 31 secara kreatif. Mengetahui bahagianbahagian yang terdapat pada keris. 2. Aras 2 1. (melukis. 3. Menghargai keris sebagai bahan warisan Melayu. 2. tatacara dan disiplin kerja alam menghasilkan corak dan rekaan. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Mewarnakan keris dengan menggunakan warna pilihan sendiri (krayon dan warna poster) Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Membuat model keris dengan menggunakan elephant kad. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. Aras 2 1. 2. menggunting dan mencantum. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. . Menguasai beberapa kemahiran. Menghargi alam sekitar. Memahami cara menghasilkan keris dengan menggunakan bahan gantian.rekaan. Aras 2 1. Melihat dan memerhati gambar pelbagai jenis keris dan bahagiannya. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. 32 27-30 Ogos 2012 Menggambar Tajuk: Hidupan Laut ( Menggambarkan dengan kaedah mozek) Aras 1 1.) Aras 1 1. 29 06-10 Ogos 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Keris (Mengenal kraf tradisional dengan kaedah melukis. Menyusun dan memanipulasi bahan kreatif. menggunting dan mencantuma) Aras 3 1. Aras 3 1. kawalan. 30 13-17 Ogos 2012 Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. menggunting dan mencantum.

Aras 2 1. Aras 2 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Aras 2 1. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Menghasilkan corak bunga yang menarik. 2. Aras 3 1. Menghasilkan tona warna yang menarik hasil gabungan beberapa warna. Menggunakan gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan tona warna. Meningkatkan kemahiran menggunakan campuran warna untuk menghasilkan tona warna yang menarik. Melipat. 33 03-07 Sept 2012 Membuat Rekaan dan Corak Tajuk: Kertas Pembalut Hadiah (Membuat rekaan corak dengan kaedah lipatan dan gosok warna air) Aras 1 1. 36 24-28 Sept 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Mengetahu konsep gabungan lipatan dan gosokan menghasilkan tona warna yang menarik. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. Menyusun dan membina model kereta. Menyusun dan menampal hasil corak ke Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. teknik serta proses membuat model kereta. Aras 2 1. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menghias dan menampal kertas warna pada kereta. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. teknik serta proses membuat model kereta. 2. 2. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menghargai kraf . Aras 1 1. menekap dan menggunting kertas warna. Membuat model kompleks dengan menggunakan pelbagai alat. bahan. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Menyusun dan membina model kereta. 2. bahan. 35 17-21 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Aras 3 1. 34 10-14 Sept 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Aras 3 1. 3. Aras 3 2.secara mozek pada gambar yang telah disiapkan.

Melipat. Menghargai kraf tradisional. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyusun dan membina model kereta. 37 01-05 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Aras 2 1. Mempertingkatkan kemahiran memilih dan menggunakan alat . Menghasilkan kolaj kampung saya daripada pelbagai bahan kekacang. memadan dan menyusun gambar untuk menghasilkan satu komposisi. Aras 3 1. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 2. 3. meniru. Aras 3 1. menekap dan menggunting kertas warna. Aras 3 1. menekap dan menggunting kertas warna. Aras 1 1. Aras 2 1. Aras 1 1. Meningkatkan kemahiran memotong dan menyusun. Memilih. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Menyedari bahawa kolaj dapat menimbulkan permukaan yang timbul.atas permukaan rupa wau bulan. Menyusun dan menampal hasil corak ke atas permukaan rupa wau bulan. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. 38 08-12 Okt 2012 39 15-19 Okt 2012 Mengambar Tajuk: Pemandangan tepi laut. 40 22-26 Okt 2012 Mengenal Kraf Tradisional Tajuk: Ragam Hias Wau Bulan (alat permainan wau bulan. Mencari sumber rujukan sebagai pencetus idea untuk menggambar. 2. teknik serta proses membuat model kereta. Menghargai sumbagan pelukis tempatan. Memilih bahan yang sesuai seperti kotak. Melipat. tradisional. bahan. Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. . 2. Melihat dan memerhati bentuk wau bulan. 3. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Memahami teknik lipatan dan guntingan dapat menghasilkan corak yang simetri. Aras 2 1. 41 42 05-09 Nov 2012 Membentuk dan Membuat Binaan Tajuk: Kereta Mainan (Membentuk dan membuat binaan dengan kaedah susunan dan cantuman) Aras 1 1. Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. 3. Menyatakan bentuk wau bulan dan ragam hiasnya. Menghargai kraf tradisional.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful