P. 1
TARANNUM BAYYATIii

TARANNUM BAYYATIii

|Views: 67|Likes:
Published by Fieyza Naimforever

More info:

Published by: Fieyza Naimforever on Feb 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS GAYA PETI SURAT 10491, 88805 KOTA KINABALU, SABAH

TELEFON: 088-210646, 088- 210979, 088- 219530 FAKSMILI: 088- 217124 E-MEL: mpg@po.jaring.my LAMAN WEB: http://www2.moe.gov.my/~mpgaya

NAMA PENUH GURU PELATIH DAN NOMBOR TELEFON BIMBIT

RUSNAH BINTI MOHD HAN 0178153821 SRAI.AL-LAMUDIN KG.SG.BEDAUN

NAMA,ALAMAT &NOMBOR TELEFON SEKOLAH BERTUGAS

PETI SURAT 80924,87019 WP LABUAN. KDPM/PLPS-JAWI-NOV10 (34)

NO.MATRIK / NO.MYKAD 611210-12-5518

NAMA PROGRAM / KUMPULAN /OPSYEN

KDPM PLPS JAWI PENGAJIAN ISLAM( AMBILAN NOV. 2010 )

NAMA MATA PELAJARAN/TAJUK

TARANNUM AL-QURAN MOHD ZULKIFLI BIN SAARI

PENSYARAH MENGAJAR

TARIKH SERAH

SEBELUM 30 JANUARI 2012

1

2 .Mesir.Ini kerana setelah tamat pengajian mereka di sana.Oleh itu.TARANNUM BAYYATI 1. Tarannum bayyati dari sudut bahasa ³Bayyati´adalah berasal dari bahasa Arab yang di ambil dari wazan(asas pertimbangan asal perkataan).keistimewaan tarannum Bayyati ini adalah seumpama menu utama dalam bidang ilmu tarannum dan ia boleh diibaratkan sebagai pembuka selera bagi pencinta tarannum al-Quran.´Bayyati´bermaksud nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari Tanah Arab khususnya dari Mesir.sifatsifat dan peranannya di dalam persembahan bacaan al-Quran. Manakala dari sudut istilahnya pula. Kesan daripada tersebar luasnya tarannum Bayyati di Malaysia khususnya. Tarannum Bayyati mula diperkenalkan di Malaysia atau dahulunya dikenali sebagai Tanah Melayu kira-kira pada tahun 1940-an iaitu selari dengan permulaan perkembangan tarannum lahjah Arab Misri. Jelaskan Tarannum Bayyati dari sudut definisi dan perkembangannya.Kemudian tugas mereka di tanah air sendiri adalah mengajar dan menyebarkan ilmu tersebut kepada masyarakat umum.maka dirasakan seumpama masakan yang tidak cukup perisanya.Perkara ini telah berterusan sehingga sekarang.Di antara faktor tersebarnya seni tarannum khususnya maqam Bayyati di Tanah Melayu ketika itu adalah penghijrahan pelajar Melayu bagi melanjutkan pengajian dalam bidang pengajian Islam di Universiti al-Azhar.ia menjadikan tarannum ini sangat popular dan jika sesuatu persembahan bacaan alQuran tidak memasukkan tarannum ini.sebilangan daripada pelajar ini bukan sahaja pulangdengan segulung ijazah bahkan membawa bersama mereka pelbagai jenis ilmu dan fikrah khususnya dalam bidang tarannum al-Quran. Definisi dan perkembangannya.

SIFAT-SIFAT ALUNAN TARANNUM BAYYATI Mempunyai kelembutan di samping ketegasan Mempunyai kesesuaian dengan tabaqah sederhana Mempunyai unsur keharmonian dan ketenangan Mempunyai kesesuaian dengan tarannum pembukaan dan penutup Mengenal sifat-sifat alunan tarannum Bayyati adalah suatu perkara yang amat penting.Ini kerana kekurangan ilmu dalam mengetahui selok belok bacaan ini akan mengundang kesukaran mengawal dan menyusun harakah-harakahnya dengan baik dan berkemungkinan besar akan kehilangan punca yang akan menyebabkan terkeluar daripada asas bacaan tarannum ini. 3 .Justeru. Umumnya.kepentingan mengetahui peranan tarannum Bayyati juga adalah salah satu daripada misi dalam sesuatu persembahan bacaan al-Quran.setiap tarannum mempunyai misi sebagai alat penyampai bagi menghayati isi kandungan al-Quran.

PERANAN PERSEMBAHAN TARANNUM BAYYATI Memantapkan persembahan bacaan Menjadikan tarannum pembukaan dan penutup Menjadi pengukur kepada tarannum yang akan dipersembahkan sesudahnya Memantapkankan kefasihan sebutan huruf-huruf al-Quran Melahirkan kemukjizatan al-Quran dari sudut bacaan 4 .1.Di antara peranan tarannum Bayyati dinyatakan dalam Rajah 1.

Mengikut sejarah.2:Asal usul tarannum al-quran atau muzik 5 . Nyatakan dua perbezaan di antara tarannum lahjah Arab hijazi dan tarannum lahjah Arab Misri.tarannum atau muzik adalah merupakan sebahagian daripada budaya sesebuah masyarakat setempat. 3.Terangkan secara ringkas berkaitan sejarah perkembangan tarannum. Lahjah Arab Misri Popular selepas tahun 1940-an Irama dan rentaknya lebih lembut dengan nada suara yang sederhana. Bil. Ilmu seni tarannum al-Quran terbahagi kepada dua bahagian iaitu tarannum lahjah arab hijazi dan tarannum lahjah arab misri. Lahjah Arab Hijazi 1. Bunyian daripada geseran kayu Bunyian daripada tiupan angin ASAL-USUL TARANNUM(MUZIK) Bunyian air yang mengalir Bunyian kicauan burung 1. Irama dan rentaknya lebih lincah dengan nada suara yang tinggi.ia juga diilhamkan melalui beberapa unsur seperti yang digambarkan dalam Rajah 1.2. Popular sebelum tahun 1940-an 2.2 berikut.falsafah dan peranannya dalam bacaan al-Quran. Jadual menunjukkan dua perbezaan di antara Tarannum Lahjah Arab Hijazi dan Misri.

Ia bertujuan untuk menarik masyarakat Arab Jahiliyyah ketika itu untuk mengisi keperluan rohani dan memperdengarkan di telinga-telinga mereka tentang isi kandungan al-Quran alMukjiz.a.Ini dibuktikan oleh hadis berikut: : Maksudnya:Daripada Abu Hurairah r.a.Dengan itu lahirlah kepelbagaian bentuk irama tarannum dan muzik mengikut budaya sesebuah masyarakat.merupakan perbahasan lanjut mengenai sejarah tarannum al-Quran yang bermula sejak zaman Baginda s.sejarah tarannum al-Quran ini sebenarnya ialah bermula seawal turunnya al-Quran pada peristiwa wahyu pertama di GuaHira¶ kira-kira seawal tahun 610 Masihi.w ialah melagukan bacaan al-Quran. Dalam kebanyakan Hadis-hadis Sahih. Menurut catatan Shaykh Muhammad Solih Fatani dalam kitabnya Siraj al-Qari pemodenan alunan tarannum khususnya muzik Arabi adalah disebabkan pengaruh Yunani.Di bawah.w bersabda:Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s.w: 6 .umat islam ketika itu disarankan supaya menukar budaya tersebut kepada membudayakan bacaan al-Quran dalam kehidupan seharian mereka dengan bacaan yang lebih baik dan lunak.maka diambil istifadah atau manfaat oleh ahliahli muzik dan penyair dengan mengubah dan dilunakkan mengikut selera masingmasing.di antaranya adalah sebagaimana yang diriwayatkan oleh al-Imam al-Bukhari dalam kitabnya al-Jami¶al-Sahih yang menunjukkan isyarat keharusan membaca al-Quran secara bertarannum atau berlagu.Hasil daripada bunyi-bunyian tersebut.a.berdasarkan beberapa Hadis Sahih . Justeru.Kemudian dipopularkan oleh pakar pakara muzik tempatan iaitu Ishak bin Ibrahim al-Mawsuli al-Nadim. Setelah kedatangan islam dan penurunan al-Quran.a daripada Rasulullah s.

w sangat suka mendengar bacaan al-Quran di kalangan para sahabatnya bahkan memujinya.a.a.Perkara ini disebut oleh Imam Abu Daud dalam sunannya seperti berikut: : : Maksudnya:Daripada Abdullah ibn Maghaffal r.a.w merupakan dua asset yang tidak boleh dipisahkan.w dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.w terhadap bacaan al-Quran dikongsikan bersama para sahabatnya di mana sebagaimana termaktub dalam banyak Hadis Nabawi.a.a.w pada hari pembukaan kota Makkah.a berkata:Aku melihat Rasulullah s.a.penerang segala isi kandungan al-Quran dan penyebar syiarNya.w.Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam Musnadnya.Tarannum pada Zaman Rasulullah s.t.sedang menunggang unta.a.w.w selaku pemikul amanah Allah s.Baginda s.Oleh sebab itu.w Kitab al-Quran dan Nabi Muhammad s.Ini kerana pengkhususan penurunan al-Quran itu kepada Baginda s.Baginda s.menjadi hobi dan mainan bicara Baginda s.beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji¶(Bacaan lambat dengan memahami isi kandungannya) Dalam satu riwayat yang lain pula.Rasulullah s.a.w pernah suatu ketika membaca surah al-Tur dalam solat maghrib.penyampai risalahNya. Keunikan kegemaran Rasulullah s.a.Perkara ini didengari oleh Muhammad ibn Jubayr ibn Mat¶am maka beliau menyifatkan bahawa tiada sorang pun yang lebih lunak suara bacaannya selain Rasulullah s. : 7 .w pernah mendengar dan memuji Abdullah ibn Mas¶ud yang membacakan al-Quran ketika solat.a.

w kelihatan gembira dan bersyukur sambil berdoa dengan pujian kehadrat Ilahi kerana menjadikan di kalangan umatnya yang baik dalam bacaan al-Quran.peranannya juga merupakan aset yang perlu diketahui oleh setiap Qari dan Qariah.hamba kepada Abu Huzayfah r.a.Menurut Plato.Manakala al-Kindi.Maksudnya:Rasulullah s.seorang ahli falsafah Islam mendefinisikan falsafah sebagai suatu ilmu mengenai hakikat sesuatu(Tuhan)yang berada dalam kemampuan manusia untuk mencapainya.falsafah merupakan batu asas dalam menggerakkan hala tuju sesuatu bidang.oleh itu.w iaitu Salim.a.a pernah meriwayatkan bahawa pada suatu ketika beliau bersama Rasulullah s. Saydatina Aishah r. FALSAFAH TARANNUM DAN PERANANNYA Menurut kajian Ahmad Sunawari Long dalam bukunya Sejarah Falsafah.a.3:Peranan Tarannum Bil 1 2 3 4 5 Peranan Tarannum Untuk mencapai tahap ketartilan bacaan al-Quran yang sebenar.Dalam bidang tarannum al-Quran.t Untuk mewarnai seni bacaan al-Quran 8 .a.definisi falsafah adalah merupakan gabungan dua perkataan Greek.Baginda s.w mencuri dengar bacaan al-Quran yang dibacakan oleh salah seorang sahabat Baginda s.baik dan cantik.falsafah adalah kajian terhadap sesuatu yang benar. Dalam mencapai matlamat dan falsafah tarannum.bertarannum tanpa memahami falsafahnya merupakan amalan yang sia-sia dan suatu penyelewengan terhadap nilai ilmu itu sendiri.setelah selesai bacaan tersebut.iaitu philein dan sophos yang bermaksud´menyintai dan hikmah´.di antaranya dapat kita lihat dalam jadual 1.falsafahnya adalah berkisar dalam lingkungan melagukan bacaan al-Quran iaitu suatu usaha ke arah memperkasakan amalan membaca al-Quran dengan menjaga mutu dan kualiti yang bertepatan syara¶ bagi menghubungkan rasa hati pembaca dan pendengar kepada menghayati keagungan Allah sebagai Maha pencipta.a. Jelasnya.3 Jadual 1. Untuk menghormati kedudukan al-Quran sebagai sumber panduan utama Untuk menambahkan kekhusyukan dan keinsafan Untuk mendapat rahmat daripada Allah s.w bersabda:Barangsiapa yang ingin membaca al-Quran lunak dan tepat sebagaimana ia diturunkan maka hendaklah ia membaca seperti bacaan ibn ummi Abd(iaitu gelaran kepada( Abdullah ibn Masud).w.

5 yang seterusnya.4:Susunan Tarannum yang Popular di Malaysia Bil 1 2 3 Jenis Lagu/Tarannum Bayyati-Soba-Hijaz-Nahawand dan Rast Bayyati-Hijaz-Nahawand-Rast dan Sikah Bayyati-Nahawand-Rast-Sikah dan Jiharkah 4 Bayyati-Soba-Nahawand-Rast dan Sikah 5 Bayyati-µIraqi-Hijaz-Sikah dan Rast 50% Qari dan Qariah mengamalkan kedua-dua bahagian ini.4 berikut. 15% Qari dan Qariah mengamalkan bahagian ini.system persembahan tarannum yang diperkenalkan adalah terdiri daripada komponan-komponan yang dapat kita lihat dalam Rajah 1. Jadual 1. Di Malaysia.Qari dan Qariah dari Malaysia masa kini telah menyusun lagu bacaan al-Quran dan mempopularkannya seperti yang ditunjukkan dalam jadual 1. 30%Qari dan Qariah mengamalkan bahagian ini. 5% Qari dan Qariah mengamalkan bahagian ini. SISTEM PERSEMBAHAN TARANNUM DI MALAYSIA Mengandungi beberapa jenis tarannum yang berlainan tanpa berulang-ulang Mengandungi beberapa tabaqah suara yang disusun mengikut tekniknya Tarannum pembukaan dan tarannum penutup hendaklah dari jenis yang sama(Keutamaan/Bayyati) 9 .

lembut.lantang dan tajam.Kaedah ini dikenali sebagai memperelokkan suara atau tahsin al-sout.Ini sejajar dengan Hadis Nabi Muhammad s.w bersabda:Hiasilah bacaan al-Quran dengan kelunakan suaramu.tinggi.Dalam hal ini.a.bersih. Seni suara jika dipelajari akan mendatangkan banyak manfaat lebih-lebih lagi dalam memperdengarkan bacaan al-Quran.tinggi.lembut.pelbagai jenis bunyi alat muzik dan pelbagai jenis gaya pertuturan(loghat).rendah.terang.manis.kecil.licin.w yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa¶I dalam sunannya.Jelaskan definisi suara .dilatih dan disesuaikan mengikut apa yang dihajati.sederhana.bersih.terang dan tajam.4(a).Contohnya.bersih.bab¶Menghiasi bacaan al-Quran dengan kelunakan suara: : Maksudnya:Daripada al-Barrae berkata:Rasulullah s.manis.suara manusia boleh mengikut suara pelbagai jenis suara haiwan. 4(b).garau.manis.t yang berfungsi sebagai alat komunikasi sesame manusia.Bandingkan kategori suara yang ideal dan tidak ideal untuk mempelajari tarannum Al-Quran.rendah.licin.terang dan lantang.licin.Ia boleh didefinisikan sebagai suatu getaran bunyi yang diproses oleh udara oleh paru-paru melalui selaput suara ke rongga-rongga mulut atau hidung yang akan ditentukan bunyinya oleh alat pertuturan yang lain mengikut kehendak yang tertentu.lembut.a. Ia mempunyai sepuluh sifat iaitu ketepatan nada.Islam menggalakkan umatnya membaca ayat suci al-Quran dengan suara yang lunak sehingga dapat member kesan kepada hati si pembaca mahupun orang yang mendengarnya. Suara merupakan salah satu nikmat Allah s.w. Adapun suara manusia adalah merupakan anugerah yang istimewa kerana ia boleh diproses.garau. Bil 1 Sifat SUARA TERBAIK SUARA BAIK SUARA KURANG BAIK 2 3 Catatan Ia mempunyai sebelas sifat iaitu ketepatan nada. Ia mempunyai sembilan sifat iaitu ketepatan nada. 10 .

parau. Jadual 2.tersepit.lemah.ia akan mengambil masa dan latihan yang agak lama sebelum berupaya untuk bertarannum.serak.kedua dan ketiga adalah merupakan kategori suara yang istimewa dan mudah untuk mempelajari tarannum al-Quran.dan sebagainya.Jika diasah dan diperbaiki mutu suara kategori terakhir ini.tenggelam.1:Kategori suara Adapun kategori pertama.tercekik.keras.Manakala.pecah.lembab.terputus.4 SUARA TIDAK BAIK Ia mempunyai sifat-sifat sumbang.kategori keempat pula dikira sebagai suara yang bermasalah dan sukar untuk bertarannum.terketarketar. 11 .nipis.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->