P. 1
Pengurusan Persekitaran Fizikal

Pengurusan Persekitaran Fizikal

|Views: 11|Likes:
Published by Shamsiah Md Nasir

More info:

Published by: Shamsiah Md Nasir on Feb 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/08/2013

pdf

text

original

€ Perlu bagi mengekalkan persekitaran pembelajaran kondusif dan produktif darjah adalah satu ekologi yang mempunyai sistem tersendiri dan dan saling mempengaruhi antara persekitaran fizikal dengan manusia (guru dan murid) € Bilik .

memaksimumkan ruang bilik dajah .€ Pelan lantai .berbeza mengikut tahap kelas .susunatur perabot dan peralatan disesuaikan dengan keluasan lantai .perlu merancang susunatur ruang aktiviti P&P .

...apa yang boleh dilakukan?. Pencahayaan dan Pengudaraan ...€ Kebersihan..menjadi tarikan kepada murid melalui proses pembelajaran dengan ceria .

Mengapa? .€ Susunan kerusi dan meja murid .mudah diubah dan disusun untuk disesuaikan dengan aktiviti P & P - .pastikan guru dapat melihat murid.

.. .€ Susunan perabot dan peralatan -pastikan tidak menyempit ruang .Peralatan TMK«.sudut bacaan berhampiran rak /almari penyimpanan. Mengapa?. ...

... ...€ Hiasan bilik darjah . rasa dipercayai dan dihargai .kebebasan kepada murid untuk hias bilik darjah -memupuk rasa tanggungjawab.Apa boleh dilakukan?.

galakan membaca..pusat literasi bagi murid mencari maklumat dan menambah pengetahuan.. .€ Sudut dan ruang bacaan . Bagaimana?. ..

€ Ruang dan sudut multimedia . ..mengutamakan pemikiran kreatif dan kritis..apa yang boleh dilakukan?.. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->