BIDANG 2

:
NILAI BERKAITAN DENGAN KEKELUARGAAN
2.1 : KASIH SAYANG TERHADAP KELUARGA

CIRI-CIRI KASIH SAYANG TERHADAP KELUARGA Memahami masalah keluarga Meraikan hari istimewa keluarga Membantu ahli keluarga yang mempunyai masalah Mengingati segala pengorbanan ahli keluarga Menyayangi keluarga seperti menyayangi diri sendiri Saling menghormati ahli keluarga Sanggup bekorban untuk keluarga Sedaya upaya memenuhi keperluan keluarga .

kasih sayang yang mendalam dan berkekalan terhadap keluarga .UNIT 13 : KASIH SAYANG TERAS KELUARGA BAHAGIA DEFINISI .Perasaan cinta.

Mengambil berat akan kesusahan yang dihadapi anggota keluarga. .KEPENTINGAN AMALAN Memenuhi emosi individu Memberi sumber inspirasi untuk mendorong kejayaan Membentuk keluarga bahagia Mewujudkan keluarga yang saling mengambil berat antara satu sama lain Mewujudkan keamanan negara apabila rakyat hidup aman sejahtera Merawat anggota keluarga yang sakit dan uzur. Memberi hadiah atau kad kepada ibu bapa atau ahli keluarga semperna hari isitmewa mereka.

CARA MENUNJUKKAN KASIH SAYANG SEBAB PENTING KASIH SAYANG Melafazkan kata-kata sayang Menyentuh dan membelai mereka Menulis kata-kata sayang dalam kad ucapan Memberi hadiah pada hari istimewa Mewujudkan keharmonian dalam keluarga Dapat merapatkan hubungan sesama anggota keluarga Melahirkan masyarakat yang berkualiti dan penuh dengan sikap ingin membantu. .