1.0 Pengenalan Tenis kini merupakan salah satu sukan yang digemari ramai orang.

Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Roddick, adik beradik Williams ialah antara mereka yang dikenali di seluruh dunia kerana kehebatan bermain sukan yang berasal dari Perancis ini. Gelanggang tenis juga dapat dilihat di mana-mana sahaja. Bukan itu sahaja, pelajar-pelajar juga semakin tertarik untuk mempelajari sukan ini malahan kelab-kelab, pejabat-pejabat, para pekerja serta persatuan-persatuan kini melibatkan sukan tenis dalam senarai sukan yang ditawarkan kepada ahli. Hal ini jelas menunjukkan bahawa sukan ini kian diminati dan dan jelas menghiburkan ramai orang di serata dunia. Sukan beraket ini menjadi terkenal kerana dapat dimainkan oleh pelbagai lapisan masyarakat, tanpa mengira faktor usia, jantina dan bangsa. Tenis dapat dimainkan secara berseorangan, beregu mahupun tenis campuran. Selain itu, sukan ini dapat membawa keseronokkan kepada kedua-dua pihak pemain dan lawan. Kenyataan yang

menunjukkan pelbagai jenis kejohanan tenis profesional seperti Piala Davis, Grand Slam, Terbuka Australia,Terbuka US, Wimbledon dan Roland Garros. Tenis merupakan salah satu olahraga yang telah lama bertapak di dalam dunia ini iaitu sekitar tahun 1500 sebelum Masihi lagi. Di manamana di seluruh dunia kini dapat dilihat peminat-peminat sukan ini bermain. Mereka bermain samada di gelanggang-gelanggang awam, kelab
1

desa mahupun di gelanggang tenis persendirian. Sukan ini dikatakan sebagai

Sukan ini sebenarnya tidak memerlukan peralatan yang banyak. Cukuplah sekadar jika memiliki raket tenis, beberapa biji bola tenis, kasut yang sesuai serta pakaian yang longgar dan selesa semasa bergerak sewaktu bermain di gelanggang tenis. Permukaan gelanggang pula hendaklah rata samada gelanggang yang berumput atau diperbuat daripada kayu, simen atau parguay. Ukuran gelanggang tenis lazimnya 23.77 meter atau 78 kaki panjang dan 8.23 meter atau 27 kaki lebar untuk perseorangan dan 10.98 untuk keseluruhan gelanggang. Garisan di gelanggang tenis pula hendaklah dengan ditanda dengan terang dan jelas. Lazimnya, ditandai dengan garisan putih.

2

2.0 Sejarah Permainan Tenis Terdapat pelbagai jenis sukan raket yang dimainkan dewasa ini dan tenis merupakan permainan yang paling diminati ramai. Menurut beberapa cacatan sejarah, permainan menggunakan bola dan raket sudah

dimainkan sejak zaman purba lagi, iaitu di Mesir dan Greece. Pada abad kesebelas, sejenis permainan iaitu jen de paume yang menyerupai permainan tenis kini, telah dimainkan buat pertama kali di sebuah kawasan di Perancis. Bola yang digunakan disalutkan dengan benang berbulu, manakala pemukulnya hanyalah tangan. Permainan ini kemudian diperkenalkan ke Itali dan Britain pada abad ke 13. Ia mendapat sambutan yang menggalakkan dalam masa yang singkat. Ramai rakyat tempatan menunjukkan minat terhadap permainan ini dan mula bermainnya. Sejak itu perkembangan sukan ini terus meningkat ke negara Eropah yang lain. Raket bertali pula diperkenalkan kali pertama pada abad ke 15 oleh Antonio da Scalo, seorang paderi berbangsa Itali. Beliau menulis undang-undang umum bagi semua permainan yang menggunakan bola termasuk tenis. Majalah inggeris Sporting Magazine menamakan

permainan ini sebagai tenis padang. Dalam buku Book of Games And Sports yang diterbitkan dalam tahun 1801 menyebut sebagai tenis panjang. Tenis, pada mulanya merupakan permainan golongan atasan.
3

Amerika Syarikat telah berkembang dengan pesat sekali dalam permainan tenis. ia telah membuka pejabatnya di Jalan Worple. Pada tahun 1953. Pada masa itu. Persatuan Tenis Malaysia (LTAM) telah ditubuhkan pada tahun 1921. Arthur Tompkins pada tahun 1872. permainan tenis mula diperkenalkan pada awal abad ke 20. Dalam tahun 1874. tenis dikenali sebagai pelota atau lawn rackets. James Dwight dan F. Kini kejohanan itu dikenali sebagai Kejohanan Wimbledon. Ia telah berjaya melahirkan begitu ramai sekali jaguh tenis yang telah menguasai persada tenis antarabangsa. Spencer William Gore telah muncul sebagai juara. Perera. Kejohanan Tenis Gelanggang Rumput pertama bermula tahun 1877. Wimbledon. Namun di Malaysia. Seramai 21 orang pemain telah mengambil bahagian. permainan tenis telah pertama kali dimainkan di Amerika Syarikat oleh Dr. Bermula dari situlah. Kelab tenis pertama ditubuhkan ialah Kelab Leamington di Perancis yang telah diasaskan oleh J. Dua tahun selepas itu. kelab ini juga telah bersetuju memperuntukkan sebahagian dari tanahnya untuk permainan tenis dan badminton. R. Dr. Sementara itu. Beberapa tahun 4 . Sehubungan dengan itu. Frederick Haynes dan Dr. All England Croquet Club pula telah ditubuhkan pada tahun 1868.Tenis gelanggang rumput yang terkenal di zaman Queen Victoria disertai oleh golongan pertengahan yang menjadikannya sebagai permainan luar. Mejar Harry Gem. B. Amerika Syarikat pula telah menubuhkan kelab tenisnya yang pertama di Pulau Staten. Pada tahun 1875. pertandingan pertama telah diadakan untuk merebut Piala Chua. satu set undang-undang permainan tenis gelanggang rumput telah digubal. Sears.

Antara peralatan utama yang diperlukan untuk permainan tenis adalah seperti gelanggang. Andre Agassi dan ramai lagi. Malaysia juga turut menyertai pertandingan tenis peringkat antarabangsa seperti Piala Davis dan Piala Asia. Selain itu. Kini di Malaysia terdapat pelbagai pertandingan peringkat kebangsaan dan antarabangsa telah dijalankan. Secara keseluruhannya. Mats Wilander. Gelanggang 5 . Boris Becker. permainan tenis merupakan salah satu antara permainan yang termaju dan digemari di seluruh dunia.0 Alatan yang Digunakan Tenis ialah satu permainan yang boleh dimainkan di dalam gelanggang sama ada di luar mahupun di dalam dewan yang tertutup. Ia telah melahirkan ramai jaguh dan bintang tenis yang terkenal seperti Jimmy Connors. 3. lelaki dan wanita secara perseorangan. peralatan pemain juga harus disediakan. beregu dan beregu campuran. Stefie Graff. Ile Natashe.kemudian selepas itu. Martina Hingis. bermula pula perlawanan antara Wilayah Utara Malaya dengan Selatan Malaya untuk merebut Piala Guillemard untuk lelaki dan Mc Cabe Peay pula untuk wanita. raket dan bola. Pete Sampras. Kini. tenis menjadi satu permainan yang berbentuk komersil yang menawarkan hadiah yang tinggi nilainya. Bjorn Borg. John McEnro. Tenis boleh dimainkan oleh semua peringkat umur. Monica Seles.

Permukaan gelanggang tenis hendaklah rata dan bebas daripada sebarang gangguan. simen atau parguay.77 meter (78 kaki) panjang dan 8. Semua garisan atau tanda didalamnya hendaklah jelas dan baiknya dengan garisan sebaikputih. Ia boleh dalam bentuk gelanggang berumput atau diperuat daripada kayu.23 meter (27 kaki) lebar untuk perseorangan dan 10.98 meter untuk keseluruhan gelanggang. Ukukran gelanggang tenis adalah 23. 6 .

7 . keluli. Bahagian bawah jaring hendaklah menyentuh tanah dan bahagian atasnya mesti 0.91 meter tinggi pada titik tengahnya dan 1. Manakala bagi wanita pula beratnya hendaklah diantara 368 hingga 382 gram.07 meter pada kedua-dua bahagian tiangnya. aluminium. Berat raket juga adalah berbeza. terutama dari segi keselesaan pengangannya. Raket Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh dipilih oleh seseorang pemain. Ada raket yang bingkainya diperbuat daripada kayu. plastik dan besi.9 gram. bagi pemain lelaki berat raket hendaklah diantara 282. kapas atau rami yang dipintal dan digantungkan kepada kabel yang tahan karat dan dlitupi dengan pita putih.Jaring Jaring untuk permainan tenis dibuat daripada dawai keluli. Pemain harus memilih raket yang sesuai dengannya. Jaring hendaklah dipasang tegang semasa permainan. Namun.7 hingga 396.

8 . Saiznya pula ialah diantara 6.Bola Bola tenis biasanya hijau kekuningan.5 gram.35 hingga 6. Bola tenis harus dijaga dengan baik dan hendaklah sentiasa dalam keadaan kering. Berat satu-satu bola tenis ialah diantara 56.7 hingga 58.65 cm diameter.

Pengadil akan berada di tepi bahagian tengah gelanggang. mengira pungutan mata dan memulakan dan menamatkan permainan.Pakaian Pemain Setiap ahli sukan digalakkan mengenakan pakaian yang sesuai untuk permainan. skirt atau seluar panjang sukan digunakan. Selain itu. Untuk pemain wanita pula. Pengadil akan dibantu oleh beberapa orang pegawai permainan lainnya yang terdiri daripada seorang pengadil jaring dan beberapa orang penjaga garisan dn pengadil servis. terdapat juga dua orang pencatat mata dan pemungut bola dalam permainan yang bertaraf kebangsaan atau antarabangsa. Bagi Bagi sukan sukan berpasukan. Pengadil akan menentukan peraturan dan undang-undang permainan dipatuhi oleh pemain. . Pegawai Permainan Pegawai utama dalam sesuatu perlawanan tenis adalah pengadil. 9 . perseorangan. Pakaian pemain tenis terdiri daripada seluar pendek atau seluar trek panjang. iaitu diluar tempat jaring dipasang. Biasanya semua peralatan ini berwarna putih. stoking dan kasut getah. Biasanya temapt duduk khas disediakan untuk pengadil. pemakaian pakaian seragam juga perlu walaupun mereka bermain secara perseorangan atau beregu. baju-T berkolar atau tanpa kolar. dipakai. Pakaian tersebut hendaklah tidak menjadi penghalang yang boleh mengganggu pakaian perjalanan seragam sesuatu hendaklah permainan.

Terdapat dua jenis atau cara memegang raket tenis iaitu cekak hadapan dan cekak kilas. Untuk bahagian wanita pula.0 Cara Bermain Memilih raket Apabila memilih raket dua perkara utama harus diberi tumpuan iaitu : • • Saiz gengaman tangan Saiz dan berat raket Raket-raket yang lebih ringan dan kecil saiznya adalah lebih sesuai bagi mereka yang baru atau mula bermain tenis.4. yang pastinya pemain yang menamatkan permainan lebih dahulu 10 . Tiada masa dihadkan bagi sesuatu set. Cara memegang raket tenis Cara mmegang raket bergantung kepada jenis pukulan. Ia juga boleh dimainkan dalam tiga set dengan kemenangan dua set dikira sebagai pemenang. Rasa selesa semasa pegangan raket perlulah diutamankan. seseorang pemain boleh menukarkan cara memegang raket dari masa ke semasa bagi menyesuaikan pukulan yang dibuatnya. satu permainan mengandungi tiga set dan kemenangan dua set dikira pemenang. Dalam permainan. Tempoh permainan Sesuatu permainan tenis mempunyai maksimum lima set dan kemenangan untuk tiga set dikira pemenang.

Apabila kedua-dua pemain mencapai tiga mata sama. Untuk mendapatkan mata kedua pemain akan membuat servis disebelah kiri gelanggangnya puladan pungutan mata akan dikira seperti yang diterangkan tadi. Dengan demikian.daripada lawannya dikira pemenang. Masa 10 minit diperuntukan kepada pemain untuk berehat selepas set ketiga bagi lelaki dan pusingan kedua bagi wanita. permainan diteruskan sehingga salah 11 . Mata seterusnya yang diperolehi oleh pamain berkenaan menamatkan permainan dan kemenangan kepadanya. Sepanjang permainan. jika kedudukan terikat pada 5-5. Permainan dimulakan pada kedudukan 0-0. permula servis perlu mendahului lawannya dengan satu mata. Seseoarang pemain harus memperolehi enam mata dahulu untuk memenangi sesuatu set. Dalam satu set ada sekurang-kurangnya enam permainan dan dalam satu permainan sekurang-kurangnya ada empat kali servis. matanya dikira 40-40 dan ini memaksa dius. Untuk mencapai kemengan salah seorang pemaian harus mendapatkan dua mata melebihi lawannya. Cara mendapatkan mata Kiraan mata dalam permainan tenis agak berbeza daripada permainan badminton. Mana-mana pemain yang berjaya memungut mata pertama. matanya dikira 15-0. maka dikira 40-0. mata kedua yang dipungut dikira 30-0. mata untuk pembuat servis dikira dahulu. dan jika mata ketiga berjaya dipungutnya. Bagaimanapun.

Dalam sesuatu permainan terdapat lima set maksimum untuk menentukan kemenangan. maka mata diberikan kepada pemain lawan (B). seseorang pemain dikira pemenang apabila dia mendahului tiga set daripada lawannya. Jika bola daripada servis kedua ini juga terkeluar. Jika bola pertama terkeluar daripada kawasan servis lawan ini. Setelah penentuan dibuat. Permulaan servis akan berdiri di belakang garisan belakang. dan para pegawai permainan sudah bersedia. Pembuat servis (A) hendaklah membuat servis dengan memukul bola ke kawasan servis lawan. Pemain lawan akan berada dibahagian kanan gekanggangnya. iaitu bagi menentukan permain mana yang akan memulakan permainan. Bergantung pada jumlah set yang dimainkan. Selepas membuat servis pertama di sebelah kanan gelanggang pemain berkenaan akan membuat sevis di sebelah kiri gelanggang pula untuk mata kedua. pembuat sevis masih berpeluang membuat servis itu dengan servis kedua. Memulakan permainan Permulaan permainan ditentukan secara undian. iaitu di tempat membuat servis yang disediakan disebelah kanan gelanggangnya.seorang pemain mencapai dua mata melebihi lawannya. maka permainan boleh dimulakan. Setelah servis bersih dibuat. Selepas itu kedua-dua pemain akan melakukan servis 12 . maka kedua-dua pemain akan berusaha mematikan ke kawasan lawannya.

kedua-dua pemain bersalaman sesama sendiri dan dengan pengadil. Dalam hal begini. mana-mana pemain boleh memukul bola kecuali semasa membuat servis kerana pembuat servis yang berhak sahaja dibenarkan. Pengadil utama yang mengawasi permainan akan memberikan isyarat jika permainan ditamatkan. Bagi permainan beregu. Apabila permainan tamat.0 Grip (Cekak) 13 . Dalam permainan dan Tamat permainan Bola dikira dalam permainan selagi pengadil belum membuat keputusan bola itu mati. Permainan ditamatkan setelah pemenang ditentukan. pemain tidak dibenarkan meninggalkan gelanggang kecuali atas persetujuan pengadil. Bahagian lelaki pertandingan yang diiktirafkan ialah dalam tiga set terbaik dan bagi wanita ia dimainkan dalam dua set terbaik. 5.secara bergilir-gilir sehingga salah seorang daripada mereka mencapai kemenangan.

dan 4 (arah jarum jam) seperti yang diilustrasikan pada gambar di atas. bawah. Jenis cekak yang digunakan dalam permainan ini adalah 1. kiri.Umumnya raket tenis berbentuk oktagonal. kanan dan sudut 1. Kelapan sisi tersebut dibahagi menjadi sisi atas. Cekak Eastern 14 . 3.Pemain boleh menggunakan pelbagai jenis cekak yang sesuai untuk membuat pukulan. Cekak atau cara memegang raket merupakan kemahiran asas utama dalam permainan tenis. Yang digunakan menjadi penentu dari setiap grip adalah posisi dari pangkal hujung jari telunjuk kita. 2.

tapak tangan pula hendaklah diletakkan di atas tali raket dan gelongsorkan tangan ke bawah sehingga ke pemegang raket tanpa merubah kedudukan tangan. tapak tangan akan berada di bawah pemegang dan ini menyebabkan pukulan bola yang rendah susah dilakukan. raket hendaklah dipegang menggunakan tangan kiri. ii) Cekak continental Cekak jenis ini biasanya digunakan bagi permainan di dalam gelanggang konkrit yang mempunyai lantunan bola yang tinggi.Biasanya digunakan bagi pukulan hadapan dan dikenali sebagai cekak jabat tangan. Oleh itu. ibu jari digerakkan mengikut pusingan jam menghala bahagian atas pemegang raket. Dengan itu. Cekak jari-jari mengelilingi pemegang seperti berjabat tangan. iii) Cekak kilas sebelah tangan 15 . Cara cekak yang betuladalah. ia amat sesuai untuk pukulan bola melebihi aras pinggang. Bagi memastikan cekak yang betul.

Tujuannya adalah untuk kekuatan cekak pada pukulan tersebut. 16 . Cekak ini sama digunakan dalam cekak kilas sebelah tangan tetapi tangan yang satu lagi diletakkan bersebelahan sebelah atas tangan yang mencekak raket untuk memberikan sokongan dan kekuatan.Untuk mendapatkan cekak yang betul. mulakan dengan cekak eastern tetapi putarkan ibu jari mengikut pusingan jam supaya berada di bawah tapak tangan yang memegang raket. iv) cekak kilas dua belah tangan.Cekak ini susah digunakan ketika bermain terutamanya bagi pemain yang kurang berpengalaman.

vi) Cekak pukulan voli Untuk pukulan voli boleh menggunakan cekak yang digunakan dalam pukulan hadapan dan pukulan kilas bagi pemain yang kurang 17 . pemain digalakkan menggunakan cekak eastern dengan kedudukan muka raket terbuka semasa memukul.v) Cekak pukulan servis dan smesy Bagi membuat pukulan servis dan smesy.

6. pemain boleh menggunakan cekak dalam pukulan servis dan smesy.0 Footwork 18 . Bagi yang mahir.berkemahiran.

Raket di bawa ke belakang badan dan kedudukan kepala 19 . selari dengan garis belakang untuk bola sederhana dan melangkah ke belakang untuk bola tinggi. Mata sentiasa memandang pada bola. Kaki kanan melangkah ke hadapan bagi bola rendah. Gerakan ini dilakukan serentak apabila bola mendarat di sebelah kanan badan. Berikut merupakan tunjuk cara pukulan hadapan: • Kedudukan sedia.0) Forehand Pukulan hadapan Merupakan pukulan yang banyak digunakan dalam permainan tenis. Lutut dibengkokkan.7. Ia merupakan pukulan yang paling mudah untuk dilakukan dan sesuai digunakan untuk pemain yang baru belajar permainan ini. Kaki dibuka seluas bahu dan berat badan berada di hujung kedua-dua kaki. Gunakan cekak eastern dengan tangan kiri menyokong leher raket. badan tegak dan raket berada di hadapan badan. • Berpusing ke sisi dan ayunan ke belakang.

Pergelangan tangan dikeraskan dan pemindahan berat badan dipindahkan dari kaki belakang ke kaki hadapan. Kedudukan badan tegap dan selari dengan garis tepi. Bola dipukul ketika ia melantun pada aras pinggang pemain. Kedudukan muka raket berterusan melalui garis pukulan dan ke atas sehingga ia berhenti. Berat badan sepenuhnya di atas kaki hadapan. kaki hadapan dibengkok sedikit dan jari kaki belakang atas gelanggang. • Hayunan ke hadapan. • Kembali kepada kedudukan sedia bagi menyediakan diri pemain untuk membuat pukulan seterusnya 20 .raket hendaklah selari serta rendah sedikit daripada ketinggian bola. Ayunan dilakukan dengan tenang dan lengan serta siku tidak diluruskan atau dikeraskan. Raket hendaklah selari dan bergerak sedikit ke atas apabila kaki kiri melangkah ke arah bola. Pergerakan keseluruhan pada lengan dan putaran di buat dari bahagian bahu. • Ikut lajak.

0 ) Backhand (Pukulan Kilas) Jenis pukulan kilas a) Pukulan Kilas Sebelah tangan. pemain perlu memilij jenis pukulan: Adalah dicadangkan kepada beginners menggunakan pukulan kilas dua tangan). Terdapat empat fasa dalam pukulan kilas satu tangan: 1. Ayun belakang 2. Sebelum memulakan permainan.8. b) Pukulan Kilas Dua Tangan. Ayun hadapan 21 .

Bahagian dengan tepi raket berada dalam ibu kedudukan jari harus berseranjang gelanggang. Kontak 4. pergelangan tangan pemain yang menggunakan tangan kanan berada ke kiri sedikit dari bahagian atas pemegang raket jika dilihat dari atas raket. 22 .3. Ikut lajak Cekak pukul kilas timuran Dalam corak ini. Bahagian dalam bersentuhan dengan sisi serong rata pada belakang pemegang raket.

Kedudukan badan 23 . melangkahmengikut yang datang. •Kedudukan sedia. tukar cekak dan hayunkan di ke belakang. Kekalkan cekak pukulan kilas dengan tangan kiri memegang raket hampir dengan tangan kanan.Pukulan Kilas Sebelah Tangan Pukulan kilas dua belah tangan Pukulan ini menggunakan cekak pukulan kilas tetapi tangan kiri mencekak raket disebelah atas tangan kanan. kiri Pergerakan Kaki kiri dilakukanapabila bola mendarat arah bola sebelah pemain. •Berpusing.

berlatih pukulan kilas dengan ikut lajak dan mengambil kira posisi badan (raket dihayun tinggi dari bawah ke atas. Kedua-dua pergelangan tangan dikeraskan dan mata sentiasa memandang pada bola. Hayunan diteruskan selepas melakukan pukulan tanpa keduadua tangan melepaskan raket sehingga berhenti. tangan yang sebelah lagi menghala ke belakang semasa memukul bola). •Kembali kepada kedudukan sedia selepas melakukan pukulan. Lati tubi: 24 . Ansur Maju 1) Mulakan latihan dengan ayunan raket untuk membuat pukulan kilas 2) Membuat ayunan raket dengan dirian berhadapan. •Hayunan ke hadapan.membongkok sedikitke hadapan bagi membolehkan pukulan dan hayunan yang kuat. hanya memukul bola dengan pukulan kilas ) 4) Selepas itu. Mata memerhati pada bola yang dipukul untuk ketepatan pukulan. •Ikut lajak. Keseluruhan pergerakan hayunan kedua-dua tangan agak terkawal dari putaran bahagian badan dan pinggul. 3) Mulakan pukulan kilas secara berpasangan dalam service box (tidak perlu ikut lajak atau memusingkan badan. separa terbuka dan terbuka untuk membentuk satu asas sokongan yang kuat dengan meregangkan kaki lebih luas daripada bahu . Raket dihayun dengan kaki kanan melangkah ke arah bola yang hendak dipukul.

menurut Brown terdapat dua kombinasi semasa membuat pukulan volley iaitu ketika kita hendak bergerak ke hadapan dan ingin membuat pukulan tetapi tidak sempat untuk membuat pukulan seterusnya. 25 . 9.0 voli Volley merupakan teknik pukulan yang perlu di pelajari oleh setiap pemain tenis untuk membuat pukulan.1) Untuk membiasakan diri dengan ayun balik • Pasangan anda melontarkan 10 biji bola yang dilantun tinggi secara berturut-turut secara berturutan • • Matlamat anda:mengembalikan bola tersebut Fokus: kawalan dan bukan kekuatan serta penggunaan ayunan dari bawah ke atas 2) Pukul kilas berturut-turut raket untuk pukulan kilas Cara: untuk membiasakan diri untuk memegang ✔ berdiri di belakang garisan servis ✔ Pukul bola ke arah pukul kilas pasangan anda ✔ Kira bilangan pukul kilas lembut yang berturutan sebelum tersasar. Kemudian ketika kita ingin mengakhiri point dengan membuat pukulan yang jauh dari jangkauan lawan dan kita berada di posisi menyerang dihadapan Jaring (1998:69).

Siku pemain perlu beradadi depan badan dan pegang raket ke atas sekurangnya berada di atas pergelangan anda. maka pukulan inilah yang biasa digunakan dan kedudukan yang sesuai perlulah dikuasai. Raket haruslah dipegang pada grip untuk pukulan voli 2. Badan perlulah digerakkan secara dinamik dan pihak lawan yang akan menghadang bola. 4. 3. Pemain juga haruslah lebih agresif dan menutup sudutsudut lapangan bagi memberikan tekanan kepada lawan. Pemain yang baru mendapatkan penguasaan pukulan voli memerlukan lebih tumpuan dan reaksi yang cepat. 5. Tangan yang pasif (tidak memegang raket) berfungsi sebagai penyeimbang.Teknik Pukulan Volley Pukulan ini merupakan pukulan yang paling sukar untuk dikuasai khususnya bagi pemain yang baru mula bermain. Kedudukan kaki perlulah sejajar dengan bahu dan agak berada pada titik keseimbangan yang baik. Untuk pemain yang sering bermain beregu. Cara untuk mendapatkan teknik pukulan voli dengan baik ialah memastikan posisi sisi badan anda perlu dalam keadaan posisi siap. biasakan untuk menempatkannya pada posisi memegang leher raket 26 . Lakukan gerakan menjinjit untuk mendapat pukulan yang terbaik. 1.

posisikan kepala dan tangan anda menuju pada arah bola. 27 .Semasa bola datang. Rasakan bahawa badan anda hendak mengambil bola dan biasanya kaki akan bergerak mengikut arah badan. Cara membuat pukulan voli adalah dengan ayunan yang pendek. Bola yang datang dipukul semasa berada di depan badan pemain sehingga terjadi perpindahan berat badan ke depan.

Lakukan follow 28 .Gunakanlah pergelangan tangan untuk memukul dan posisikan raket agak terbuka. Ayunan pendek dengan cepat dari atas ke bawah perlulah dilakukan agar dapat memberikan sedikit kesan pada bola. Gerakan voli yang baik adalah gerakan yang memukul dalam keadaan bergerak dan bukan statik. Bagi pemain yang baru belajar bermain tenis. untuk tahap awal gunakanlah pukulan voli yang hanya menahan laju bola. Apabila telah mencapai tahap lebih mahir maka anda dapat memberikan sedikit ayunan agar bola mendapat lebih tekanan.

through ke arah yang anda inginkan untuk bola dipukul lalu kembali ke posisi tengah untuk bersiap menghadapi pukulan berikutnya. Pukulan voli dilakukan bertujuan tidak memberi peluang kepada pihak lawan bersedia untuk membalas pukulan voli itu. Terdapat dua jenis pukulan sangga (volley) iaitu sangga pepat (forehand volley) dan sangga kilas (backhand volley). Raket dipegang di depan anda. Cekakan pada raket hendaklah ketat dan 29 . Pasukan regu yang baik akan bergerak bersama-sama ke arah jaring dalam tempoh yang singkat. Pasukan yang tidak bermain berhampiran jaring biasanya akan kalah. Pukulan Sangga Pepat Badan hendaklah sentiasa bersedia dan mata ditumpukan pada bola. perkara yang penting ialah kedudukan pemain yang akan membuat pukulan ini haruslah berada dekat jaring. Voli adalah penting dalam permainan regu kerana kebanyakan mata dimenangi atau hilang pada jaring. Pukulan sangga yang baik adalah kunci kejayaan terutamanya apabila bermain dekat jaring sama ada untuk perseorangan mahupun beregu. FASA-FASA DALAM PERLAKUAN Voli atau Pukulan Sangga Voli bererti memukul bola sebelum bola itu mendarat. Dalam kedua-dua pukulan sangga ini. Keupayaan memukul voli biasanya membezakan antara pemain baru daripada pemain pertengahan dan pemain pertengahan dengan pemain handal.

Jika cekakan itu longgar. Pertama sekali ialah memasukkan bahu anda supaya bahagian atas badan selari dengan garisan penerbangan bola. Cekakan atau pegangan raket hendaklah kukuh. iaitu dengan berdiri seakan-akan membongkok. Adalah lebih mudah memukul bola di sebelah depan luar badan.kemas. Pukulan ini ialah pergerakan di mana pukulannya di bawah sedikit seperti menghiris. raket akan bergerak dan tergoyang di dalam tangan dan menyebabkan kehilangan kawalan. Posisi bersedia 1) Forehand volleys 30 . Anda hendaklah dalam kedudukan bersedia. Pukulan Sangga Kilas Ramai pemain berpendapat pukulan jenis ini mudah. Sentuhan bola dengan raket ialah di depan badan. Adalah penting memukul bola antara enam inci – satu kaki di atas badan.

Pukulan dari sisi. terutama dari garisan tengah dapat memberi tekanan kepada pihak lawan. 2) backhand volleys Pukul kilas atau dengan pukulan sangga depan 31 .

3) voli tinggi 1) Voli Rendah Kepala raket mestilah berserenjang dengan gelanggang semasa memukul bola 32 .

bola boleh: i) ii) iii) Diarahkan ke kawasan atau ke sudut yang tertentu Dilambung melepasi aras kepala pemain lawan . Lazimnya kedudukan yang sesuai untuk melakukan pikulan voli adalah dikawasan antara jaring dan garisan servis.Genggam dan keadaan sedia seperti biasa untuk pukulan pepat / kilas. 33 . Semasa voli. dan Dijunamkan (drop) berhampiran dengan jaring.2) Voli Bersudut. Pepat dan kilas: 1.

Apabila raket di gerakkan ke sisi.Selepas sentuh dengan bola. pusingkan bahu dan raket dihayun ke sisi badan.Hayunan raket ke sisi.Gerakkan raket ke depan untuk menemui bola – sentuh dengan bola lebih merupakan satu ‘punch’ atau ‘push’.2. reket terus bergerak tetapi ikut lajak ini pendek sahaja pergerakan. Raket tidak dihayunkan kepada bola . Apabila bola sampai. 6. 5. hanya merupakan satu pergerakan yang pendek. 3. Voli pepat Voli kilas 34 . 4. berat badan dirasa di bahagian kaki belakang .

aras atas kepala (sisi) ataupun diarahkan ke sudut yang sesuai . Semasa sesuatu voli ini dilakukan kedudukan kepala raket sangat memastikan bola itu bergerak seperti yang dikehendaki. bola boleh di voli di aras rendah . c) Latihan voli bola yang dipukul oleh pasangan dari hujung gelanggang 35 . Pada umumnya. Latihan ansur maju a) Latihan gerak kaki : Kedudukan sedia – kaki kiri mengalah ke depan penting untuk dan raket ditarik ke sisi – raket digerakkan ke depan ( tindakan menolak ). bila raket dibawa ke depan cuba tolak bola yang dibaling oleh pasangan. Latihan Voli ( Pepat) 1.Voli secara pukulan pepat atau kilas boleh dimainkan mengikut situasi yang tertentu. b) Ulang pergerakan dalam latihan.Buat berulang – ulang.

dan kanan gelanggang e)Latihan voli bola tinggi ke sebelah kiri. kanan b) c) Voli bola ke hujung gelanggang Voli bola supaya menjunam melepasi jaring 36 . tengah . dan kanan gelanggang (langkah – langkah di atas boleh diamalkan untuk latihan voli kilas ) 2. tengah . tengah.Latihan voli (pepat dan kilas) a) Voli dari tengah – tengah petak servis bola ditujukan ke pertengahan gelanggang – kiri .d) Latihan voli bola rendah ke sebelah kiri .

dari hujung gelanggang . Kemudian barulah cantumkan 37 . Latihan berkait a) (Berpasangan) Servis bola kepada kawan . Berlatih teknik membuat voley satu persatu. Pasangan memukul bola cara pepat. Voli bola ke kawasan garisan servis c) Voli bertubi – tubi dengan pasangan – seorang voli pepat dan seorang voli kilas. Semasa berdiri di depan net berlatih voley dengan menahan bola yang di pukul oleh individu dari gelanggang pihak lawan dalam situasi yan tidak kompetitif. Buat latihan berterusan sampai rasa mahir dan konsisten. 2.3. Cuba voli pepat dan voli kilas b) Berdiri diantara garisan servis dan jaring . Tujukan bola yang ditahan agar mengena garis tengah. Drill (Volley) 1. Bergerak ke depan dan voli bola yang dibalas oleh kawan.

Penilaian Dalam Kemahiran (Voli) Pukulan volley dalam perkembangan teknik dan taktik permainan tenis dewasa inisangat penting untuk dikuasai. Teruskan hingga bola terperangkap antara raket anda. 4. 6 Dari service line. Teknik ini bantu meningkatkan sentuhan voley dan jatuhan voley yang baik. Secara berpasangan.maju setapak ke depan setelah melakukan pukulan. 5. pelajar harus mengambil jarak yang sikit dan pukul bola itu dengan perlahan tanpa membiarkan bola menjejak tanah. Bermula dari service line. pasangan akan membaling bola agar memwujudkan satu situasi seperti voley dan melatih pemain untuk melakukan voley. bahawa pukulan volley sangat penting dalam permainan kerana sebahagian besar point bertambah atau 38 . Teruskan sehingga berada dekat dengan net. Pada tahap ini jangan biarkan bola itu melantun. Berlatih untuk melakukan lajak terus selepas membuat voley. Ini membantu kita cara pengawalan bolayang betul. Hal ini sesuai dengan pernyataan Brown yang menyatakan. Ini dapat memahirkan pukulan voley.semula langkah dan teknik yang dipelajari untuk menghasilkan voley yang sempurna. Lajak terus akan pergi ke arah yang sama dengan hayunan belakang. Ini melatih tahap kepekaan dan kepantasan. kedua-dua pemain biarkan bola itu melantun sekali sebelum memukulnya. 3.

Sebagai pukulan pertahanan. Untuk volley yang akan menghasilkan angka. Dalam permainan tenis lapangan. digemari dipelajari dan dipraktikkan dengan benar. Baik dalam permainan perseorangan mahupun beregu. Jadi jelas bahawa. Pukulan ini dapat meningkatkan jumlah pungutan mata mahupun cara menerapkan taktik permainan untuk memperolehi kemenangan dalam 39 . Teknik volley merupakan lanjutan dari latihan dasar yang telah sebelumnya. teknik permainan tenis perlu diketahui. volley dapat menghindar daripada kesulitan dan dapat meneruskan permainan serta menyerang lagi. Penguasaan teknik dasar adalah untuk tujuan memantapkan dan pengembangan lagi potensi pukulan selanjutnya.hilang dibahagian net (jaring). iaitu forehand dan backhand drive. Begitu juga pendapat yang telah dikemukakan oleh Magethi yang menyatakan bahawa volley adalah pukulan bola sebelum menyentuh ke bahagian gelanggang (court) (1990:17). Mottram menerangkan bahwa dengan memukul bola lob atas kepala lawan kalau berada dekatnet (1996:68). pukulan volley yang baik dapat memperbaiki posisi di gelanggang dan bergerak masuk untuk melakukan pukulan yang akan membuat menang. Tujuan lain adalah untuk menghindari kesalahan-kesalahan dalam memukul bola. Volley sering dilakukan oleh para pemain untuk bertahan dan bahkan untuk serangan balik agar cepat memperoleh angka atau point. penguasaan teknik dalam cabang olahraga tenis itu sangat penting dan harus dikuasai dalam usaha untuk meningkatkan prestasi permainan. Seperti cabang olahraga khususnya permainan tenis lapangan jenis pukulan forehand volley perlu adanya penguasaan teknik yang benar.

suatu pertandingan. Dari keempat jenis pukulan volley tersebut di atas sebagai seorang pelatih atau pemain haruslah menguasai kemahiran jenis forehand Volley kerana forehand volley merupakan salah satu jenis pukulan volley yang masih sangat sederhana dan masih mudah untuk dipelajari berbanding daripada pukulan-pukulan volley yang lainnya. Umumnya pemain lebih mudah melakukan forehand volley dibandingkan dengan backhand 40 . Schraff berpendapat bahwa pukulan volley ada beberapa macam iaitu a)forehand volley. c) lob volley dan d) drop shot dan stop volley (1981:71). Pukulan forehand volley merupakan pukulan dimana bola yang masih melayangdan belum jatuh ke tanah (court) sebelah kanan pemain. Kesalahan tersebut adalah kerana ayunan raket terlalu pajang ke belakang. dan yang seharusnya dilakukan dalam melakukan pukulan volley adalah dengan menarik raket tidak terlalu jauh panjang ke belakang. Pada umumnya pemain sering melakukan kesalahan pada saat melakukan pukulan volley. biasanya pukulan drive yang didahulukan daripada volley. sebaliknya backhand volley di sebelah kiri pemain. b) backhand volley. perbedahan dari keempat jenis pukulan volley tersebut adalah terletak pada arah datangnya bola tenis dari pihak lawan. Pada umumnya pukulan volley sering dilakukan pada permainan jangka pendek. Pukulan volley sering kali kurang diperhatikan oleh para pemain.

Latihan forehand volley dengan sasaran yang wajar dan suatu bentuk memodifikasi latihan forehand 41 . Bagi menguasai pukulan forehand volley dengan baik. pemain haruslah mempunyai ketajaman dan kecepatan untuk bergerak bagi melakukan pukulan volley. Tetapi. Menurut Mottram. keduanya adalah melakukan Forehand volley dengan berpasangan. Hal ini tidak seperti jangkaan dan pandangan mereka kerana bagi melakukan kemahiran volley ini. seterusnya adalah melakukan Forehand volley dengan sasaran tetap (1998:79).volley. bagi melatih pukulan forehand volley ini terdapat beberapa kaedah latihan iaitu pertama Forehand volley dengan sasaran kotak di dinding. dan bagi para pemain yang mempunyai kelebihan seperti ini. kesukaran untuk menguasai kemahiran jenis ini bukanlah merupakan suatu alasan mereka untuk tidak mengembangkan bakat untuk memukul bola sebelum bola memantul dari permukaan lapangan. pukulan volley jelas merupakan suatu perkara yang tidak sukar bagi dikuasai. Tujuan latihan tersebut adalah untuk meningkatkan tahap pengawalan bola. Dari ketiga-tiga cara latihan tersebut diatas maka ianya dapat meningkatkan tahap penguasaan para pemain terutamanya pemain yang baru menceburi dalam sukan tenis ini. terdapat beberapa kaedah latihan yang dapat dilakukan antara contohnya kaedah yang telah dikemukakan oleh Brown iaitu. hal ini kerana apabila kita menguasai kaedah mengawal bola maka kemampuan untuk mengawal bola diharapkan semakin baik. ramai pemain yang beranggapan bahawa pukulan volley merupakan suatu jenis pukulan yang memerlukan gaya permainan yang tinggi dan tidak mungkin dapat mereka buat (1996:62).

Antara cara-cara untuk menghasilkan volley yang baik adalah pastikan badan anda berada dalam keadaan yang siap sedia. Seterusnya. bagi tahap awal gunakanlah pukulan volley yang sifatnya hanya memblok laju bola. Bagi pemulaan pemain yang baru belajar bermain tenis. Gunakanlah pergelangan anda dalam memukul dan posisi raket mestilah agak terbuka. Gerakan volley yang baik adalah gerakan yang memukul dalam keadaan bergerak dan bukannya dalam 42 . dua jenis latihan ini sering digunakan para pelatih dalam melatih pukulan volley. melakukan volley adalah membuat raket tenis ayuanan iaitu ayunan yang pendek.volley dengan sasaran berpindah. maka anda dapat memberikan sedikit ayunan agar bola lebih menekan. Bola yang tiba haruslah dipukul pada saat bola tersebut berada di depan badan anda. Kita juga akan lebih agresif dan menutup sudut-sudut lapangan dengan memberikan tekanan kepada lawan. Hal ini kerana bagi menguasainya kemahiran ini ianya memerlukan penumpuaan dan reaksi yang cepat. pegang raket pada grip untuk membuat pukulan volley. Apabila telah mencapai tahap tinggi. Hal ini kerana.Seterusnaya adalah. Teknik Pukulan Volley Tenis Pukulan ini merupakan pukulan yang paling sukar untuk dikuasai khususnya bagi sesiapa sahaja yang baru berjinak-jinak dalam sukan jenis ini. pastikan kedudukan kaki anda berada dalam keadaan yang selesa iaitu hingga kirakira sejajar bahu agar anda cara memperolehi keseimbangan dengan badan.

para pemain harus mengetahui faktorfaktor yang mempengaruhi prestasi para pemain agar dapat menghasilkan permainan yang mantap. Method Latihan Pukulan Volley Dalam permainan tenis juga.Volley dalam permainan tenis padang. bagi mendapat pungutan mata yang tinggi serta pukulan volley yang baik. 1. Latihan Forehand volley dengan Sasaran Tetap Latihan ini merupakan satu pukulan yang mengarah kepada sasaran tertentu yang tetap dan gerakannya tidak banyak berubah seperti menerima. Ini merupakan proses latihan untuk melatih pukulan forehand volley dan dilakukan dengan satu arah sasaran samada tetap atau sasaran berpindah. Hal ini bermaksud.keadaan statik. Brown menyatakan terdapat pelbagai bentuk latihan dan salah satu daripada latihan tersebut adalah volley yang menggunakan sasarandalam permainan ini (1998). Namun terdapat juga kelemahan 43 . pemain haruslah aktif dalam melakukan pergerakan. Latihan ini mempunyai kelebihan kerana dapat mengetahui kesalahan pukulan dan para pemain dengan cepat dapat membaiki kesalahan pukulan tersebut.mengawal bola serta mengarahkan bola ke satu sasaran dengan gerakan footwork. Volley ini juga terbahagi kepada dua iaitu latihan yang bersasaran tepat dan sasaran berpindah. Selain itu forehand volley pula bertujuan meluaskan pukulan dan dapat dilakukan dengan menggunakan method drill.

Pukulan ini juga mempuyai kelebihan yang lebih baik dengan pukulan tetap. Mempunyai pola pergerakan yang berbeza yang membawa maksud. Manakala pergerakan bola yang berbeza bermaksud sasaran padasudut belakang backhand menghadap serong ke arah sudut sasaran backhand daris emua pergerakan raket dengan bola tersebut. sudut forehand. menerima. 3.Latihan Forehand volley dengan Sasaran Berpindah Latihan ini merupakan satu proses pukulan mengarahkan bola secara berpindah ataupun dari satu sasaran ke satu sasaran yang yang mempunyai pelbagai pergerakan seperti mengawal. pergerakan pada posisi raket tenis ketika memukul bola. kerana pukulan ini dapat meningkatkan kemampuan pemain bagi memasukkan bola ke dalam gelanggang pada waktu pukulan forehand ke semua kawasan dengan baik. 2. mengarah dengan gerakan footwork dan pukulan bola pertama berbeza daripada masa pukulannya dengan pukulan bola yang lain. sudut backhand pendek dan lebar dan diakhiri sudut forehand pendek dan lebar.Latihan Forehand volley Dengan Menggunakan Sasaran Tetap dan Sasaran Berpindah Dalam permainan tenis sasaran ini sama dengan forehand volley di mana arah sasaran dari sudut backhand. Gerakan yang sukar mempunyai 44 .teknik ini iaitu pemain tidak dapat membuat pukulan forehand volley ke semua sudut dengan baik.

dari aspek kekurangannya adalah gerakan footwork dan impact bola kurang dikuasai. Selain itu. Selain volley sasaran itu.pelbagai gerakan harus dipelajari. latihan forehand volley sasaran tepat adalah. pemain juga akan mudah merasa bosan keranahanya dapat memukul pada satu sasaran sahaja tanpa ada pukulan lain sehingga arah forehand volley akan berpusat pada satu arah sahaja. Namun. semasa melakukan pukulan pemain dapat membaiki kesalahan dengan cepat dan pukulannya akan menuju ke sasaran dan tidak berubah sehingga pemain dengan dapat menghafal dan kuasai pukulan tersebut. kelebihan berpindah dan adalah kekurangan pemain latihan forehand akan dapat menguasaifootwork dan impact secara sekaligus. Manakala kelemahan teknik ini adalah kesalahan jelas kelihatan kerana pukulan forehand kurang cepat diperbaiki kerana adanya pergerakan berpindah-pindah sehinggakan unsur–unsur ketilitian dan kecermatan didahulukan berbanding dengan kekuatan. Pergerakan tersebut amat sukar kerana memerlukan pemilihan kelompok otot tertentu dan pergerakan otot dalam gerakan yang tepat. Sebagai contoh. Terdapat kelebihan dan kekurangan latihan ini. tahap kecekapan dalam permainan juga dikuasai dan mereka lebih mudah menyesuaikan posisi dalam melakukan forehand volley sehingga ingatan dalam latihan ini dapat diingat semasa melakukan forehand volley pada saatpermainan yang sebenarnya. 45 .

10.0 Lob Lob Pepat Dan Lob Kilas Jika anda dapat melakukan pukul pepat dan pukul kilas secara tekal, maka anda sudah pun bersedia untuk melakukan pukulan lob. Lob ialah pukulan lengkung yang tinggi dan tidak kuat, serta merupakan salah satu daripada pukulan yang paling berguna dalam permainan tenis. Walaupun terdapat banyak kelebihan lob, namun pemain jarang sekali melakukan atau memperkukuhkan pukulan ini. Dengan tidak mengamalkan kemahiran penting ini, pemain terlepas peluang menambah satu lagi pukulan kemenangan dalam senarai mereka. Lob pertahanan memberi peluang menambah mata dalam saat-saat menghadapi kesukaran manakala lob serangan pula merupakan pukulan untuk mengumpul mata kerana keduaduanya dapat menyebabkan pemain lawan anda hilang keseimbangan. Lob yang berkesan boleh mengganggu perhatian dan meresahkan pemain lawan anda. Gunakan lob pada bila-bila masa untuk membantu anda memenangi permainan kerana jarang sekali pemain menyedari akan kelebihannya ini. Cubalah lakukan pukulan lob sekali sekala walaupun anda rasa bahawa anda akan kehilangan mata. Ini kerana pemain lawan akan
46

terkejut apabila menerima lob daripada anda. Tanpa ancaman sebegini, pemain lain berasa tidak perlu untuk mempertahankan diri mereka. Mereka akan mengagak bahawa anda akan terus bermain seperti biasa dengan pukulan asas yang biasa dan menyebabkan mereka leka. Bagaimanapun, cuba jangan terlalu banyak menggunakan lob. Contohnya, jangan fikir anda dapat menewaskan pemain perseorangan dengan hanya pukulan lob semata-mata. Sebaliknya, fikirkan bahawa anda boleh memenangi mata sekiranya dan menggunakan lob untuk meneruskan permainan sekiranya anda menghadapi kesukaran. Apabila anda dapat mengawal permainan, lakukan Lob ke bahagian pukul kilas. janganlakukan hantaran yang dapat mempamerkan niat anda untuk melakukan lob, sebaliknya pukul seperti biasa. Apabila anda meluru ke satu sudut untuk mengambil bola, lakukan lob secara bersilang merentasi gelanggang. Lob bola pada aras rendah untuk hantaran yang tinggi dan jauh pula untuk hantaran yang bersifat pertahanan. Dalam permainan regu, masukkan lob dalam rancangan permainan anda. Balas dengan servis yang sukar diambil, lob ke atas melepasi jarring, ke arah pemain yang gemar berdiri berhampiran jarring, dan lob apabila kedua-dua pemain lawan berada di jaring adalah merupakan sebahagian daripada pakej taktik anda. Jika tidak memukul satu lob pertahanan, anda tidak mempunyai banyak masa untuk bersedia. Melakukan pergerakan menghadang yang tangkas dengan cekak yang ketat dan kemas dan muka raket yang terdedah untuk mengangkat bola adalah apa yangdapat anda lakukan untuk mengekalkan permainan. Jika anda mempunyai lebih banyak masa,
47

ayunkan raket dalam gerakan bawah ke atas untuk memastikan bola terpantul tinggi melepasi jarring dan jauh ke belakang supaya pemain lawan berundur untuk mengambilnya. Lob kilas ialah pukulan dengan menggunakan cekak kilas sama ada cekak baratan terubah suai atau cekak timuran standard, seperti yang dipilih oleh kebanyakkan pemain. Pemain yang menggunakan pukul kilas dua tangan mungkin mengalami kesukaran untu kmemukul lob kilas kerana raket sukar digerakkan apabila terkena hantaran tepat dan kencang yang ditujukan kearah mereka. Apabila anda mempunyai banyak masa untuk bersedia melakukan lob, sekali lagi pergerakan raket ialah lauan sapuan dari bawah ke atas untuk mengangkat bola supaya tinggi dan memukulnya jauh ke belakang. Jika anda berada di kawasan jaring dan pasangan lawan anada cuba melakukan lob melepasi kepala anda, anda mempunyai banyak pilihan. Jika anda membiarkan bola melantun tanpa bergerak dari posisi

pertahanan, balas pukulan itu selepas bola melantun dan kembalikan lob dengan satu smash. Jika anda berada terlalu hampIr dengan jaring pula, bergerak ke hadapan dan balas dengan satu smash sebelum bola itu melantun.

Jika

dengan

membiarkan

bola

melantun

menyebabkan

anda

terpaksa bergerak dari posisi serangan maka balas pukulan itu semasa bola masih lagi melayang di udara. Jika anda tidak dapat memukul bola semasa ia melayang di udara berundur dengan segera dan pecut arah bola menuju ke garisan belakang. Jangan berlari tepat di bawah bola yang
48

Jika anda bersedia dari awal untuk melakukan lob. Kedua. teruskan bermain dan buat satu smash terkawal ke dalam kawasan belakang gelanggang. anda boleh membalasnya dalam dua cara. Reli lob lawan lob sering kali juga berlaku tetapi ia tidak begitu menarik dan bukan satu permainan yang cantik. Apabila anda berada di belakang gelanggang dan pemain lawan anda melakukan lob. kembalikan bola seberapa tinggi dan seberapa jauh kebelakang yang dapat. Kedua. Langkah kaki dan pergerakan tangan 49 . Pertama.sedang melayang. Teknik yang paling penting adalah berkaitan dengan pergerakan kaki. Pertama. Reli lob lawan lob sering kali juga berlaku tetapi ia tidak begitu menarik dan bukan satu permainan yang cantik. Pada waktu ini anda hanya fikirkan cara untuk mengekalkan bola dalam permainan. Lob Pertahanan Pesediaan untuk melakukan lob pertahanan merupakan salah satu bahagian yang paling sukar dilakukan. teruskan bermain dan buat satu smash terkawal ke dalam kawasan belakang gelanggang. anda boleh membalasnya dalam dua cara. Apabila anda berada di belakang gelanggang dan pemain lawan anda melakukan lob. kembalikan lob itu dengan satu lob juga. kembalikan lob itu dengan satu lob juga.

pemain lawan 50 . Untuk melakukan perlakuan ini dengan lebih baik. Lob pertahanan boleh dibahagikan kepada dua jenis. Pasangan pemain akan membalas dengan smesy terkawal yang diarahkan ke posisi pemain. pemain haruslah kelihatan seperti melakukan hantaran bola yang biasa untuk mengelirukan pemain lawan. Lob Pertahanan 1: Pemanasan Badan Lob-Smesy Pemanasan badan lob-smesy boleh dilakukan bersama pasangan pemain. Pemain yang handal biasanya akan menggunakan senaman ini sebagai sebahagian daripada aktiviti pemanasan badan. Lob Serangan Lob serangan direka untuk memenangi mata dengan menggunakan satu hantaran yang tidak dijangka oleh pemain lawan. iaitu Pemanasan Badan Lob-Smesy dan Kejar bola.yang kuat dan cepat diperlukan. Jika tidak. Lob Pertahanan 2 : Kejar Bola Kaedah atau teknik ini dilakukan supaya dapat membuatkan pemain lawan perlu mengerjakan bola semasa bermain. Langkah permulaan yang pantas diperlukan untuk melakukan teknik ini dengan baik. Lob serangan dapat mengejutkan pemain lawan terutamanya mereka yang mengharapkan pemain memukul satu hantaran biasa. Pemain berdiri di belakang garisan belakang dan main bola sebanyak 10 kali dengan lob. Semasa melakukan lob serangan. gunakan sentuhan yang lembut semasa membuat pukulan. Keadaan ini dapat menjadikan pemain lawan menjadi kelam-kabut dan membolehkan pemain menhantar bola jauh ke atas kepala untuk memenangi mata.

Lob boleh dilakukan dengan satu pukulan lob samaada ke sebelah pukulan pepat atau pukulan kilas. serta merupakan salah satu daripada pukulan berguna dalam permainan tenis. iaitu Reli “Moon-Ball”. Lob Undur dan Permainan Lob-Smesy. 1) LOB PEPAT a) Persediaan 1.dapat mengagakkan teknik yang hendak dilakukan oleh pemain. Lob serangan biasanya tidak sesuai untuk pemain baru dan ia boleh dilakukan oleh pemain yang berpengalaman. Cekak pukul pepat 51 . Lobs serangan boleh dibahagikan kepada 3 jenis. Kekurangan lob serangan ialah peluang peluang untuk menggunakannya tidak begitu kerap dan pukulan itu memerlukan lebih masa dan sentuhan yang sukar dikuasai oleh kebanyakan pemain. Lob ialah pukulan tinggi dan tidak kuat.

52 .2. Dedahkan muka raket 2. Lengkapkan lajakan bagi lob serangan ** Untuk mengelak lob menjadi rendah dan pendek. Ayun rendah kemudian tinggi c) Lajak 1. Kemudian tambahkan jarak pada lajak anda. Ayun balik yang pendek untuk lob pertahanan b) Mengayun 1. Berlari dan pasakkan kaki 3. perlulah bidik ke arah 1/3 belakang gelanggang. Tamatkan dengan raket tinggi bagi lob pertahanan 2.

53 . Cekak kilas. Berlari dan pasakkan kaki. 2. Ayun balik yang pendek untuk lob pertahanan. 3.2)LOB KILAS a) Persediaan 1.

Ayun rendah kemudian tinggi C) Lajak 1. 2. 2. Lengkapkan lajak untuk lob serangan. Muka raket terdedah.b) Mengayun 1. Tamatkan dengan raket tinggi untuk lob pertahanan. 54 .

berdiri tepi net dan pegang raket tinggi berdekatan dengan leher raket. DRILL (Lob) 1. buat berkali-kali sehingga mahir kemudian ubah kedudukan tangan kepada grip biasa dan melakukancara yang sama. Buat lob dan pastikan bola masuk ke dalam gelanggang 55 .Arahkan seorang berada di luar service line dan seorang lagi di sebelah net gelanggang sebelah. pendekkan ayunan balik dan jangan ayun terlalu kuat. Seorang akan membaling atau memukul bola dari baseline.Untuk mengejar top spin lob. Kemudian berlatih untuk membuat lajak terus. Perkara yang perlu dilakukan ialah pukul bola itu melalui atas net kepada pembaling bola itu semula. Tempatkan bola di antera atas net dengan permukaan raket. pembaling akan mematikan pukulan itu dengan balingan overhead. Ulang sebanyak beberapa kali.** Untuk mengelakkan lob terkeluar dari gelanggang. Pembaling bola akan membaling seperti sebelumnya. jika pemukul gagal memukul sehingga ketinggian sepatutnya. Pastikan bolaitu masuk ke gelanggang sebelah. Setelah pemukul berasa selesa dengan pemukulannya arahkan dia bergerak ke arah baseline. Sentap raket ke atas secara tiba-tiba bola itu akan berputar ke atas. 2. 3. Orang yang berada di net akan mebalingkan ke arah orang yang berada di luar service line dengan kadar yang tinggi.Berdiri di belakang net.

Bola tersebut juga perlu memasuki ruang yang terbuka di belakang pihak lawan. Lob terbaik adalah lob yang pergerakan bolanya tidak dapat dijangka oleh pihak lawan. Biasanya ia dilakukan ketika pemukul bola atau seseorang pemain tersebut berada dekat dengan net tenis dan menunggu bola tanpa sempat melantun. Lob dilakukan bertujuan untuk melepasi pemain lawan yang berada di kawasan jaring. Defensif lob pula 56 . Ia juga digunakan sebagai pukulan bertahan bagi memboleh pemukul mendapatkan semula posisi mengawal gelanggang. cuba main seperti biasa dan lakukan lob pada akhir permainan. bergantung pada situasi. mereka harus memukul bola rendah untuk melatih pemain membuat lob.sebelah kanan dan buat cara yang sama untuk masuk ke gelanggang kiri pula. jangan terus membuat lob.Berlatih dengan orang yang lebih mahir. Dapat juga digunakan sebagai senjata ofensif atau defensif. biasanya pemain memukul bola pada sudut antara 0 darjah (mendatar) dan 45 darjah (menyerong). Ketika melakukan lob. namun cukup rendah dan mempunyai kelajuan yang cukup sehingga lawan tidak dapat lari semula dan mengejar ke bawah.Ketika berlatih dua orang. Penialaian Lob Teknik lob merupakan perbuatan memukul bola dengan hantaran tinggi dan jauh ke arah lawan yang bertentangan. 4. 5.

yang menyukarkannya timing atau masa yang sesuai ketika pemain melemparkan bola. Teknik untuk Lob ialah: 1. Selepas kontak. pemain perlu merebut peluang untuk menjayakan pukulan overhead smash di antara kawasan garisan servis dan jaring.0 Overhead Smash dan Drop Shot Overhead Smash Teknik pukulan overhead smash ini biasanya dapat menjadikan seseorang pemain itu menjadi ‘pemenang yang bersih’. pastikan raket diayun ke atas dengan aksi ikut lajak. Namun. Umumnya. Pada pukulan adalah servis. Teknik pukulan ini juga sebenarnya tidak jauh bezanya seperti pukulan servis di mana grip yang digunakan sama sahaja iaitu grip continental.Defensif lob juga membolehkan pihak lawan untuk mendapatkan masa untuk lari kembali dan masuk ke dalam kedudukan defensif yang lebih baik. Raket diayun ke hadapan untuk melakukan kontak dengan bola. lazimnya pemain akan berada dalam keadaan yang static ketika memukul bola tetapi apabila 57 . Ayunan raket bermula dari bawah ke atas bagi membolehkan bola naik tinggi. Semakin dekat pukulan tersebut pada jaring. Ayun belakang dengan bahu kiri menghadap jaring. 2.digunakan untuk mendorong lawan kembali ke baseline dan memanjangkan titik. 11. 3. semakin mudah untuk pemain menempatkan diri.

Pada masa ini. Untuk melakukan overhead smash yang baik. 58 . pastikan tangan pemain bersedia dengan grip continental atau grip servis. 1. ketika pemain melihat pihak lawan sedang melob bola. maka pemain harus menyediakan posisi badannya secara menyamping atau berdirik tegak yang melurus ke arah jaring sama seperti posisi ketika ingin melakukan servis. pemain harus bijak mengatur masa yang sesuai dan tepat untuk memukul bola setelah bola tersebut melambung ke dalam gelanggang atau kawasan permainan pemain.melakukan pukulan overhead smash.

4.2. pemain perlulah bergerak ke belakang dengan gerakan yang menyamping atau mengiring dan bukannya secara mengundur. Oleh itu. Pada saat bola yang datang ke arah pemain itu berada pada titik puncaknya. Adalah satu perkara yang biasa apabila pada masa-masa yang tertentu pemain berhadapan dengan bola yang melambung jauh sedikit ke belakang. Hal ini penting bagi memastikan tumpuan pemain terhadap bola dan juga mengawal keseimbangan pemain. Tangan yang tidak dominan atau tidak memegang raket dapat digunakan sebagai penunjuk target iaitu bola tersebut. 59 . 3. letakkan diri pemain dalam posisi badan yang sejajar dengan pergerakan bola. Pastikan pemain tidak melepaskan pandangan terhadap bola yang sedang melambung. mulakanlah dengan mengangkat tangan dan raket seperti keadaan pemain yang ingin melakukan pukulan servis. Pada masa yang sama.

pemain boleh melakukan latihan dengan melatih agar dapat mengarahkan bola sama ada ke kiri atau ke kanan sehingga pemain memiliki variasi dalam pukulan. jika pemain sudah terbiasa dengannya. Sewaktu bola yang dipukul oleh lawan telah masuk ke dalam zon pukul. Pemain perlu fokus terhadap bola lantas melakukan ayunan yang sama seperti pukulan servis. pastikan pemain mengayunkan raket pemain.5. Adalah penting bagi pemain pemula agar tidak cuba memukul bola dengan ekstrim atau terlampau kuat seperti pemain yang profesional. 6. Hal ini kerana. 7. 8. Bagi memahirkan diri. akan membolehkan pemain melakukan pukulan overhead smash yang secara spontan akan menjadi keras atau laju dengan sendirinya seperti pemain-pemain yang mahir. 60 . Paling utama dalam teknik ini adalah timing atau waktu yang sesuai dan tepat untuk memukul bola tersebut.

Drop shot yang baik adalah apabila pihak lawan gagal untuk berlari dan mengejar bola tersebut dengan pantas untuk memukulnya kembali. • Drop Shot Drop shot merupakan teknik memukul bola dengan perlahan di mana bola tersebut akan terkena pada jaring dan jatuh berhampiran dalam gelanggang lawan. Drop shot yang baik juga memerlukan sentuhan yang bagus. Sentuhan yang dimaksudkan ialah bola tersebut melantun dengan rendah dan hampir dengan jaring atau kadang kala menggunakan underspin bagi melengkapkan pukulan tersebut. Ia bertujuan untuk memancing pihak lawan agar berlari ke hadapan menuju ke arah jaring tersebut. 61 .Rafael Nadal menanti saat yang sesuai untuk melakukan overhead smash.

Anda dapat melatihnya dengan menggambarkan lingkaran di lantai dan melakukan toss hingga tempat jatuhnya bola selalu berada pada tempat yang sama. 62 . Pertama kali yang harus dilatih adalah koordinasi tangan ketika akan melemparkan bola untuk memulai serve. Latihannya adalah melempar bola (toss) secara konsisten pada satu tempat yang sama.11 .0 Serve dan return serve Servis merupakan pukulan pembuka permainan. Oleh kerana itu. Toss yang baik untuk servis adalah agak di depan kepala anda dan lemparkan bola lurus ke atas. pukulan pionir ini sangat penting bagi kita untuk dapat menguasainya.

2. 5. Sesuai pendapat Schraff (1981:60) dalam bukunya yang berjudul Bimbingan Bermain Tenis menyebutkan ada tiga macam jenis servis yaitu slice. Jenis-jenis servis Dalam permainan tenis lapangan ada tiga macam servis. badan anda ke 3. dan flat service atau cannonball. Lardner (1994 : 53) juga 63 . Setelah kontak dengan bola lakukan follow through dan bersiap kembali pada posisi untuk melakukan pukulan berikutnya. Selalu fokuskan mata anda pada bola dan gunakanlah tangan yang melempar sebagai patokan dalam memukul bola.1. raket diayunkan ke depan. Posisi kaki kiri di depan dan kaki kanan di belakang dengan arah kaki paralel dengan garis baseline. Tahap Melakukan Service: Berdirilah di belakang garis baseline dan pusatkan pikiran anda untuk mengarahkan bola pada daerah servis lawan. Setelah bola melambung mulai mengayunkan raket ke belakang. Kunci toss yang baik adalah tangan anda yang melempar bola harus lurus ke atas sehingga trayek bola pun lurus. american twist. Pada saat ini buang berat badan anda dari kaki belakang ke kaki depan untuk memberikan tenaga pada pukulan servis anda. 4. Grip yang dipakai untuk melakukan servis dalam hal ini adalah grip continental. Lemparkan bola ke atas kira-kira agak di depan kepala anda setinggi kurang lebih 20-30 cm. Pada saat bola sudah sampai pada titik kontaknya. Pada saat ini pindahkan berat kaki belakang.

sehingga seorang pemain harus memiliki untuk ground strokes.mengatakan bahwa pada dasarnya macam-macam servis tersebut dapat dikategorikan kedalam tiga macam. Pada servis slice bola dipukul dari sebelah kanan belakang raket sedikit miring. Menurut Lardner (1996:53) dalam bukunya Teknik Dasar Tenis menyebutkan “Kebalikan dengan flat service. slice service memungkinkan pelaku servis memukul bola cukup keras yang tetap dikendalikan dengan spin menyamping (side spin)”. Posisi permukaan terjadi dibelakang sebelah continental. ayunan ke belakang. mulai dari pegangan sampai pada saat melakukan gerakan servis yaitu : sikap berdiri. ayunan kedepan sampai ayunan lanjutan. toss. Teknik Servis Slice Servis slice merupakan salah satu pukulan yang sangat menentukan dalam bermain tenis. Pegangan yang digunakan bola. yang tidak sesuai melakukan servis. tetapi berguna untuk teknik-teknik pukulan servis yang benar. flat service dan American service. adalah pegangan Pegangan ini memungkinkan dilakukannya gerakan tangan yang sangat bebas. sehingga perkenaan kanan bola. Servis slice adalah salah satu teknik servis yang putaran bolanya menyamping atau side spin. karena servis slice merupakan servis yang paling mudah di pelajari dan dalam kenyataannya servis slice dapat menjauhkan lawan dari lapangan kerana arah pukulannya kesamping lapangan dan putaran bolanya side spin. Grip atau Pegangan Raket 64 . yaitu Slice service.

Setelah menguasai cara memegang raket untuk melakukan servis slice. . Magheti (1990:47) mengatakan bahwa continental adalah pegangan raket dengan menempatkan bentuk huruf “V” antara ibu jari dari telunjuk bagian atas pegangan raket dan jari-jari tangan mengelilingi raket. Cara melakukan servis menurut Katili (1977:54-55). untuk menambah merubah genggaman anda menjadi lemparan raket sebaiknya anda continental grip karena ini akan menimbulkan fleksibiliti pergelangan tangan dan sekaligus menambah tenaga lontaran pada raket. Pegangan ini harus berada antara (Maghetti. 65 Backswing. Untuk mendapatkan hasil servis slice yang baik dan seseuai eastern forehand dan eastern backhand grip dengan yang diharapkan. langkah selanjutnya harus mempelajari teknik pukulan secara benar. Pola grip ini identik dengan grip pola eastern untuk pukulan gaya sekeliling genggaman pegangan backhand. pada saat servis ibu jari harus meliput raket”. 3) continental (continental grip). dan Follow through. Menurut Mottram (1992:29) bahwa “untuk pukulan servis yang lebih akurat. Menurut Katili (1973:23) dikatakan bahwa ada tiga macam cara western pegangan pegangan standar yang menjadi patokan yaitu : 1) pegangan (western grip). Bahwa teknik melakukan servis meliputi : Ambungan. 2) pegangan eastern (eastern grip). Suatu pukulan yang tepat disebabkan oleh pegangan yang benar. Timming. Akan tetapi. juga harus diperhatikan dan diperlukan teknik yang baik dan benar. 1990:60). grip pola continental adalah yang terbaik untuk digunakan.Cara memegang atau grip pada raket adalah hal yang sangat penting.

Jarak antara kaki kiri dengan kaki kanan agak renggang. Pada saat melakukan servis terlalu jauh akan membuat ruang banyak terbuka untuk lawan dalam mengembalikan bola Menempatkan bola di udara atau toss Kunci untuk melakukan servis yang konsisten terletak pada cara menempatkan bola di udara secara akurat. Dalam hal ini diperlukan perhatian bahawa kegiatan yang dilakukan adalah untuk menempatkan bola dan bukan melemparnya ke udara. supaya posisi menjadi santai. apalagi disaat melambungkan dengan tangan kiri. Menempatkan bola toss pada posisi yang tepat tidaklah mudah dan ini perlu dilatih. Bola yang ada di tangan tidak perlu digenggam tetapi cukup dikepit dengan jari 66 . Kalau lengan kiri sudah diangkat keatas. juga harus menarik raket ke belakang yang dipegang dengan tangan kanan.Cara membuat service slice 1) berdiri Berdiri dengan betul untuk servis adalah menempatkan kaki kiri dengan sudut 45° dengan baseline. Untuk menghindari kesalahan kaki atau foot foult. Cara menempatkan bola di udara adalah dengan mengangkat tangan ke kiri atas dalam keadaan lurus. Ini dilakukan hampir dengan waktu yang bersamaan sehingga perlu koordinasi antara gerakan tangan kiri dan tangan kanan. kaki kiri jangan terlalu dekat dengan garis belakang. manakala kaki kanan sejajar dengan garis belakang atau bagi pemain kidal sebaliknya. sebaiknya saat melakukan servis dekat dengan titik tengah (center mark). berat badan diantara dua kaki. lepaskan bola yang ada di tangan.

Ketiga bahagian dalam gerakan servis tersebut adalah : 67 .2) Melakukan ayunan Ayunan raket untuk melakukan servis terdiri dari tiga bagian yang rangkaiannya menjadi satu ayunan yang lengkap dan harmonis sehingga terjadi suatu gerakan yang oautomatik.

a) Ayunan ke belakang (Back swing) Ayunan kebelakang hampir bersamaan dengan menempatkan bola ke udara atau toss. badan diputar kekanan dengan mengangkat lengan kanan kebelakang. lebih lanjut keatas hingga siku lengan kanan kira-kira setinggi telinga. bagi pemain yang bukan kidal. lutut sedikit ditekuk tapi pada bagian atas tetap tegak. 1981:95). Pelaksanaannya adalah bagi pemain yang tidak kidal toss dan lengan kanan mengayun raket ke lengan kiri melakukan belakang. Tangan posisinya dibelakang kepala. Sambil melakukan ayunan. b) Ayunan ke depan (Forward swing) 68 . sedang raket menjurus kebawah (Yudoprasetio.

Karena badan diputar 69 . dengan meluruskan lutut dan memutar badan ke kiri bersamaan dengan diayunkannya raket kedepan untuk memukul bola. Pada waktu lengan lurus. raket diayun secepat mungkin dan diikuti pergelangan tangan sedikit dibengkokkan pada saat bola dipukul dengan raket. kepala server sudah dibawah bola yang akan dipukul dan pada saat badan akan diputar kekiri. Sewaktu badan diputar ke kiri. Siku lengan digerakkan menjurus ke net. posisi sudah condong kedepan c) Ayunan Lanjutan (Follow Through) Ayunan lanjutan adalah gerakan setelah bola lepas dari raket. dan berakhir dengan posisi raket disamping server. Gerakan dimulai dengan menggerakkan bahu kanan dan sekaligus memutar badan ke kiri. kemudian lengan diluruskan dengan menarik keatas. Berat badan dipindahkan ke kaki kiri yang ada didepan untuk memukul bola.Ayunan kedepan dilakukan untuk memukul bola yang sudah dilambungkan di udara.

kekiri saat forward swing. Beliau sering dianggap sebagai antara pemain paling hebat dunia. Beliau menjadi pemain nombor satu di dunia sejak 2 Februari 2004. mencapai perlawanan akhir dalam sepuluh Grand Slam berturut – turut serta rekod bersama memenangi Kejohanan Wimbledon lima kali berturut – turut dari 2003 hingga 2007. 2006. Federer telah memenangi Grand Slam 15 kali. Beliau merupakan seorang pemain tenis lelaki dari Switzerland. Piala Masters Tenis tiga kaliserta ATP Masters Series 14 kali dalam kerjayanya.0 Tokoh-Tokoh Dalam Tenis Roger Federer Roger Federer merupakan pemain tenis terhebat dunia sepanjang sejarah. 2007 ). maka kaki kanan mengikuti putaran badan dan follow through dengan kaki kanan atau belakang pindah 13. Kini beliau memegang rekodmenang dalam tiga Grand Slam dalam setahun selama tiga tahun ( 2004. 70 .

Beliau

merupakan

satu-satunya

pemain

yang

mencapai

perlawanan akhir setiap Grand Slam untuk dua tahun berturut-turut dari 2006 hingga 2007, serta memenangi kedua-dua Wimbledon dan Terbuka Amerika Syarikat empat tahun berturut-turut. Pada tahun 2001 hingga 2003, Federer telah memenangi pertandingan ATP nya yang pertama pada Februari 2001 di Milan. Beliau mencapai suku akhir di Wimbledon, mangalahkan Pete Sampras dalam pusingan keempat. Pada 2002, beliau mencapai perlawanan akhir Masters Series pertamanya di Masters Miami, tetapi ditewaskan oleh Andre Agassi. Jurulatihnya Peter Carter meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya pada Ogos 2002, dan ini dikatakan begitu menyedihkan bagi Federer. Federer kalah dalam TerbukaPerancis, Wimbledon dan Terbuka AS pada pusingan awal. Pada 2003, beliau mencapai pusingan 16 akhir Terbuka Australia tetapi kalah dalam pusingan pertama Terbuka Perancis. Namun, beliau berjaya memenangi Grand Slam pertamanya dalam Wimbledon, dengan mengalahkan Mark Philippoussis dalam perlawanan akhir dan hanya tewas satu set dalam seluruh kejohanan. Walaupun Federer kalah dalam pusingan 16 akhir Terbuka AS, beliau memenangi Piala Masters Tenis, dengan mengalahkan Andre Agassi dalam perlawanan akhir. Pada tahun 2004 pula merupakan tahun cemerlang bagi Federer. Beliau telah memenangi tiga daripada empat Grand Slam, dan menjadi pemain nombor satu di dunia selepas Terbuka Australia di mana beliau menewaskan Marat Safin dalam perlawanan akhir. Beliau menewaskan Andy Roddick dan Lleyton Hewitt dalam perlawanan akhir Wimbledon dan Terbuka AS masing-masing. Beliau juga meraih Piala Masters Tenisdengan
71

mengalahkan Lleyton Hweitt dalam perlawanan akhir. Federer hanya gagal memenangi Terbuka Perancis serta pingat emas Olimpik Athens 2004. Pada tahun 2005, Federer mula ditewaskan oleh Marat Safin dalam separuh akhir Terbuka Australia. Beliau juga dikalahkan oleh Rafael Nadal dalam separuh akhir Terbuka Perancis. Safin dan Nadal memenangi Terbuka Australia dan Terbuka Perancismasing-masing. Beliau berjaya mempertahankan kejuaraan Wimbledon dan Terbuka AS nya, tetapi kalah kepada David Nalbandian dalam perlawanan akhir Piala MastersTenis 2005. Pada 2006, beliau sekali lagi memenangi tiga daripada empat Grand Slam,serta mengekalkan diri sebagai pemain nombor satu. Dalam Terbuka Perancis, Federer gagal menewaskan juara bertahan Rafael Nadal dalam perlawanan akhir. Beliau turut memenangi Piala Masters Tenis.

Pada tahun 2007, Federer telah memenangi perlawanan Terbuka Australia,menewaskan Fernando González dalam perlawanan akhir. Pada Mei, Federer menewaskan Nadal dalam Masters Hamburg, kali pertama dalam permukaan liat. Namun, Federer masih kalah kepada Nadal dalam perlawanan akhir Terbuka Perancis 6-3,4-6, 6-4, 6-3. Federer berjaya meraih Wimbledon (7-6, 4-6, 7-6, 2-6, 6-2 menewaskanNadal) dan Terbuka AS (7-6, 7-6, 6-4 menewaskan Novak Đoković). Selepas itu, Federer tewas kepada David Nalbandian dalam pertandingan Masters Madrid dan Masters Paris berturut-turut. Roger Federer juga berjaya mengukuhkan statusnya sebagai pemain tenis paling tersohor abad ini apabila menjuarai Terbuka Australia
72

2010. Ini adalah kejuaraan kelima buatnya dlm kejohanan yang sama, sekaligus mengukuhkan rangking pertama dunia dan melebarkan

kemenangan grand slam sebanyak 16. Beliau juga merupakan seorang pemain yang paling tenang dan mempunyai mental yang kuat.

Pengalamanlah yang membezakan antara beliau dengan pemain yang cuba menggugat kedudukannya. Perlawanan akhir kali ini semacam berat sebelah, disebabkan kemenangan Federer tidak perlu diheret sehingga ke 5 set. Andy Murray kempunan Grand Slam buat kali kedua apabila tewas di tangan Federer di US Open tahun lepas. Pemain-pemain seperti mereka harus belajar bermain tenis daripada Roger. Pemain-pemain dunia yang lain hanya berputih mata dan terpaksa menggigit jari tatkala Roger melebarkan koleksi kejuaraan. Dunia semacam tidak adil, kenapa perlu ada seorang yang paling menyerlah, tidak memberi peluang kepada pemain lain untuk mencipta nama? Tetapi itulah hakikat dalam Sukan. Bakat, kesungguhan, ketabahan, serta kesabaran menjadi senjata utama untuk berjaya.

RAFAEL NADAL

73

Dan kini beliau berada pada tangga kedua. Mallorca Sepanyol dan merupakan pemain yang pernah mendapat gelaran Pemain Nombor Satu Dunia menggantikan Roger Federer pada 18 Ogos 2008. beliau telah mendapat gelaran “ The King of Clay”. rumput. beliau berada di tangga pemain nombor dua dunia di belakang Roger Federer untuk rekod 160 minggu sebelum mendapatkan kedudukan teratas.turut . beliau pertama kalinya telah tewas ketika menentang Robin Soderling pada2009. Setelah memegang rekod 31 kali kemenangan berturut.turut di Terbuka Perancis. Namun gelaran tersebut hanya bertahan sehingga 6 Julai 2009 apabila Federer menjuarai Wimbledon dan kembali menjadi Pemain Nombor Satu Dunia. Nadal juga pernah mendapat lima kali gelaran Grand Slam serta memenangi gelaran Pemain Lelaki Perseorangan Terbuka Perancis (2005 – 2008) empat kali berturut. Pada tahun 2009. Kini. Namun beliau telah kehilangan kedudukan ini sekali lagi apabila 74 . dan juga hardcourt. beliau telah berjaya menjadi pemain pertama yang memeganggelaran Grand Slam di gelanggang tanah liat. Maka. Dengan kejayaanya itu.Rafael Nadal Parera yang dilahirkan pada 3 Jun 1986 di Manacor.

ATP – Association of Tennis Professionals. Nadal telah diberikan Anugerah Putera Asturias sebagai pengiktirafan terhadap pencapaiannya dalam sukan tenis ini 14. All-court – Tipe permainan yang menggabungkan seluruh tipe yang ada di tenis termasuk serve and volley. Roger Federer pada Madrid Terbuka 2009. Pada tahun 2008.tewas kepada pemain Switzerland.0 Istilah Tenis A Ace – Servis yang dilakukan pemain dimana bola masuk dan tidak dapat dijangkau oleh pemain lawan. Asosiasi tenis putra profesional. Alley – Daerah pada lapangan tenis diantara garis single dan double. Advantage – Poin ketika seseorang telah mendapatkannya setelah deuce dan butuh satu poin lagi untuk memenangkan sebuah game. umumnya menggunakan pukulan slice atau topspin yang lebih cepat dari pukulan dalam suatu reli. Ad court – Bagian sisi kiri dari lapangan tenis terhadap masing-masing pemain. Approach shot – Pukulan yang digunakan sebagai set up sebelum pemain maju ke depan net. dan baseline. ATP Champions Race – Sistem perhitungan peringkat pemain ATP berdasarkan poin yang dikumpulkan mulai pada awal tahun hingga 75 .

Australian formation – Formasi yang digunakan di permainan ganda dimana pemain yang berada di depan net berdiri di tengah net untuk menghadang bola return yang datang menyilang (cross court). 76 . Backspin – (dikenal juga sebagai slice atau underspin). Bagel – kemenangan atau kekalahan set dengan skor 6-0.akhir tahun. Baseliner – Tipe permainan yang sering bermain di daerah baseline dan sangat mengandalkan kualitas pukulan groundstroke-nya. pukulan yang memberikan efek putaran ke belakang setelah bola dipukul. B Backhand – Jenis pukulan tenis dimana punggung tangan yang memegang raket dihadapkan ke depan dan pemain memukul bola menggunakan bagian belakang dari raket. Ball Person – Seseorang (laki-laki atau perempuan) yang bertugas untuk memungut bola pada pertandingan tenis. Baseline – daerah di luar garis akhir dari zona permainan di dalam lapangan tenis. 8 pemain teratas pada akhir tahun akan bertarung pada ATP Tennis Masters Cup. Backswing – Bagian dalam fase pukulan tenis dimana raket diayunkan ke belakang dalam rangka persiapan untuk memukul bola dengan ayunan ke depan.

77 . Bye – Fase dalam turnamen dimana pemain otomatis melaju ke babak berikutnya tanpa melawan pemain lain. Block – Sebuah pukulan bertahan yang menggunakan sedikit ayunan.Big serve – Servis yang kencang dan bertenaga. umumnya ketika melakukan pengembalian servis (return). Breadstick – Kemenangan atau kekalahan pada set dengan skor 6-1 Break – Memenangkan game dalam posisi menerima servis. maka disebut serve break.double break point/ two break points pada skor of 15-40. Break back – Memenangkan game dalam posisi menerima servis setelah sebelumnya kehilangan game dalam posisi memegang servis. umumnya memberikan keuntungan bagi pemain yang melakukannya. triple break point pada skor 0-40 Buggy Whip – Pukulan forehand yang memiliki ayunan dari bawah ke atas dan tidak melakukan followthrough seperti yang normal (ayunan melintasi badan) melainkan berakhir di sisi badan yang sama. Break point – Satu poin tertinggal untuk dapat melakukan break (atau pada posisi skor 30-40). C Call – Penilaian dari hakim garis yang mengatakan bahwa bola keluar daerah permainan.

Chop – Pukulan dengan underspin yang ekstrim. Chip and charge – Sebuah strategi yang menggunakan pukulan underspin dalam mengembalikan servis lawan kemudian diikuti oleh pergerakan ke depan net. Challenge – Peraturan baru dimana pemain dapat mengajukan peninjauan ulang terhadap bola yang dianggap keluar kepada wasit dengan menggunakan teknologi Hawk-Eye. Can Opener – Pukulan servis dari pemain yang mendarat di pertemuan antara garis batas permainan single dengan garis servis. kedua akan diberikan penalti pengurangan 78 . Code Violation – Peraturan di ATP dimana pemain melakukan pelanggaran dengan cara mengeluarkan suara-suara negatif/makian atau memukul bola dengan keras tidak dalam permainan. Carve – Jenis pukulan yang menggabungkan pukulan sidespin dan underspin. Clean the Line/Clip the Line – Pukulan dimana sebagian bagian dari bola jatuh di garis permainan. Pelanggaran pertama akan diberikan peringatan. Chip – memblok pukulan dengan underspin.Cannonball – Ungkapan lama yang menjelaskan sebuah pukulan servis yang flat dan keras. Pemain yang berkompetisi disini akan mendapatkan poin untuk dapat bermain di turnamen kelas ATP. Challenger – Turnamen yang memiliki level di bawah turnamen ATP. Closed stance – Cara memukul bola dengan posisi badan yang paralel dengan garis baseline.

Deep – Pukulan dimana bola jatuh di dekat garis baseline. Deuce – Situasi pada poin 40-40 dan pemain harus merebut dua poin berturut-turut untuk memenangkan sebuah game. D Dead net (dead net cord) – Situasi dimana seorang pemain mendapatkan keuntungan dari pukulannya yang menyentuh ujung net kemudian bergulir ke daerah lawan.poin. Cyclops – Sebuah alat yang dipasang untuk mendeteksi apakah bola servis yang dipukulkan masuk atau keluar. Dirtballer – Pemain spesialis tanah liat. ketiga diberikan pengurangan game dan keempat pertandingan di hentikan untuk kemenangan lawan. Counterpuncher – Tipe permainan baseliner yang cenderung defensif. Court – Lapangan yang memiliki ukuran tertentu untuk memainkan permainan tenis. Seringkali dalam permainan tenis di lapangan tanah liat pemain melintasi net untuk melihat jejak jatuhnya bola bila ia merasa dirugikan oleh keputusan wasit. 6-0: lihat Bagel 79 . Alat ini segera berbunyi apabila bola jatuh di luar garis servis. Dapat dilakukan dengan maksud baik atau bermusuhan. Deuce court – Sisi kanan lapangan tenis menurut masing-masing pemain. Crosscourt – Memukul bola menyilang ke arah area permainan lawan. Double Bagel – 2 set menang dengan skor 6-0. Cross-over – Pemain yang menyebrangi net ke daerah lawan. Dink – Pukulan yang lamban dan tidak bertenaga.

Foot fault – Situasi dimana pemain pada saat melakukan servis melakukan pelanggaran dengan cara kakinya menginjak atau masuk ke daerah permainan sebelum bola servis dipukul.g. Pukulan yang tidak atau sedikit sekali memiliki efek spin pada bola.Double Fault – Dua kali melakukan kesalahan pada saat melakukan sevis. Drop shot – Pukulan yang dipukul dengan pelan dan jatuh di dekat net untuk memancing pemain berlari ke depan. Doubles – Permainan tenis yang dimainkan oleh 4 orang. Forehand – Pukulan tenis sebuah pukulan di mana telapak tangan yang memegang raket dihadapkan ke depan dan pemain memukul bola dengan 80 . Forced error – Situasi dimana lawan melancarkan pukulan yang susah dijangkau sehingga bola bergulir keluar. Down the line – Memukul bola lurus ke arah daerah permainan lawan. Flat – e. masing-masing 2 orang tiap sisi lapangan. First Service – Pukulan servis pertama dari dua kesempatan pukulan yang diberikan kepada pemain untuk memulai permainan. F Fault – Kesalahan pada pukulan servis dimana bola jatuh di luar daerah servis yang dituju. Follow through – Ayunan lanjutan dari fase pukulan tenis setelah bola dipukul. Drop volley – Pukulan drop shot yang dihasilkan dari voli.

I I-formation – (in doubles) Formasi pada permainan ganda diman kedua pemain berdiri pada sisi yang sama sebelum memulai permainan/melakukan servis. Hold – Memenangi game pada posisi servis. French Open. Inside-out – Berlari ke arah sisi yang berlawanan dan memukul bola menyilang. Groundies – lihat Groundstroke Groundstroke – Pukulan backhand atau forehand yang dilakukan setelah bola memantul. Hail Mary – Pukulan lob yang sangat tinggi terutama untuk bertahan.ayunan yang datang dari belakang badan pemain serta bagian depan raket menghadap bola. G Game point – Situasi dimana pemain yang sedang memimpin perolehan angka hanya membutuhkan satu poin lagi untuk memenangkan gane. Grand Slam – Turnamen tenis yang paling bergengsi di seluruh dunia: Australian Open. H Hacker – Istilah untuk pemain pemula atau menengah. Golden Set – Memenangkan set tanpa kehilangan poin Golden Slam – Memenangi seluruh Grand Slam dan menjadi merebut emas pada Olimpiade. Half volley – Pukulan volley yang dilakukan tepat setelah bola memantul. Head – (racket) Bagian dari raket yang terdapat senar. 81 . Wimbledon dan French Open.

82 . ITF – the International Tennis Federation. Insurance Break – mendapatkan keuntungan/poin dari dua kali servis break. Let (let service) – Situasi dimana pukulan servis masuk namun menyentuh net sehingga pemain harus mengulang servisnya kembali. Line judge – Seseorang yang ditugaskan untuk mengamati jatuhnya bola pada permaian tenis.Inside-in – Berlari ke arah sisi yang berlawanan dan memukul bola lurus. Lob – Pukulan dimana bola melambung jauh di atas net. Asal mula permainan tenis yang dimainkan di lapangan rumput. Dapat pula terjadi apabila bola dari jatuh dari kantung pemain dan masuk ke lapangan. L Lawn tennis – lawn sendiri artinya lapangan rumput.J Jamming – Pukulan servis atau pengembalian yang mengarah ke badan lawan. K Kick serve – Tipe pukulan servis yang menghasilkan spin dan membuat efek pantul bola yang lebih tinggi dari biasanya. Orang ini dapat memberikan penilaian apakah bola jatuh di dalam atau di luar permainan namun keputusannya tetap berada di bawah seorang wasit. Asosiasi yang mengatur pertenisan dunia. Let – Istilah yang digunakan apabila terdapat situasi dimana bola dari lapangan lain masuk ke dalam lapangan kita pada saat permainan berlangsung sehingga poin saat itu harus diulangi.

perempuan). M Mac-Cam – Kamera berkecepatan tinggi yang dipakai untuk merekam jatuhnya bola dan dapat diputar ulang untuk melihat masuk atau keluarnya bola terutama di ujung garis baseline dalam permainan tenis.Love – skor 0 (nol).N Net– Jaring-jaring yang dipasang melintang di tengah lapangan tenis dan dikaitkan pada tiang di sisi lapangan. Mixed Doubles – Permainan tenis ganda campuran (laki-laki. 83 . Lucky Loser – Pemain kualifikasi yang beruntung masuk ke dalam babak utama karena pemain yang seharusnya masuk mengundurkan diri. Match point – Situasi dimana pemain membutuhkan satu poin untuk memenangkan sebuah permainan tenis. perempuan vs laki-laki. Moonball – pukulan setengah melambung yang dilakukan dengan topspin. Dipercaya berasal dari bahasa Perancis “l’ouef” yang artinya harfiahnya telur atau nihil. Love game – Game yang dimenangkan dengan telak tanpa membuat lawan mencetak skor. maka istilahnya “Serving for the match” dan bila dalam posisi pertandingan final untuk memenangkan turnamen maka istilahnya “Serving for Championship“ Mini-break – memenangkan poin pada posisi menerima servis saat tie break. Apabila pemain tersebut dalam posisi servis untuk memenangkan pertandingan. Mis-hit – Situasi saat raket tidak mengenai daerah sweet spot pada raket tenis.

Out – Semua bola yang jatuh di luar daerah permainan. 84 . O Open stance – Memukul bola dengan posisi badan paralel terhadap garis baseline dan menghadap lawan. No-Man’s Land – Daerah pada lapangan tenis yang terletak di antara garis servis dan baseline. New balls – Satu set bola baru untuk menggantikan bola lama yang telah aus dalam sebuah permaian tenis. pemain yang memegang servis dengan bola baru diharapkan menunjukan bola tersebut atau memberi tanda kepada pemain lain. Point – Periode saat permainan dimulai dengan servis yang masuk hingga akhir bola keluar. tetapi bukan melewati dengan cara lob. Overhead – (atau: ‘smash’) Situasi dimana pemain memukul bola di atas kepalanya.Net point – Poin yang dimenangkan dengan cara maju ke depan net. Overrule – Keputusan wasit untuk menganulir penilaian dari hakim garis. Poaching – Gerakan memotong bola lawan yang menuju ke arah partner kita dalam permainan ganda. bila pukulannya keras maka disebut “smash“.P Passing shot – Pukulan yang dapat menembus pemain lawan pada saat dia berada di depan net.

R Racquet – (lihat Racket) Tongkat pemukul bola dengan gagang yang panjang dan memiliki rangka kepala yang bundar/melengkung serta dilengkapi oleh senar ditengahnya. Referee – Seseorang yang bertanggung jawab untuk menjadi wasit dalam pertandingan.Pusher – Pemain yang tidak berinisiatif untuk melakukan winner dan hanya mengembalikan bola saja. Round Robin – Sistem turnamen dimana pemain tereliminasi setelah dua kali menelan kekalahan. 85 . Retriever – Pemain baseliner dengan gaya permainan bertahan. Rally – (Following the service of a tennis ball) – Situasi pada saat permainan berlangsung dan masing-masing pemain bertukar pukulan yang diakhiri oleh keluarnya bola dari daerah permainan karena kesalahan seorang pemain atau masuknya bola pada daerah permainan lawan tanpa bisa dijangkau oleh pemain tersebut. Round of 16 – Babak perdelapan final sebelum memasuki perempat final dimana tersisa 16 pemain yang berkompetisi.Q Qualies – Babak kualifikasi dimana pemain bertanding untuk memperebutkan tempat ke babak utama. Putaway – Pukulan untuk mengakhiri suatu poin dari situasi yang menguntungkan. Receiver – Pemain yang menerima pukulan servis.

Serve and volley – Tipe permainan yang mengandalkan servis keras yang diikuti oleh pergerakan ke depan net untuk melakukan voli.S Second Service – Kesempatan kedua dan terakhir bagi pemain untuk melakukan servis. Set point – Situasi dimana pemain hanya membutuhkan satu poin untuk memenangkan suatu set. Split step – Teknik footwork yang melakukan langkah-langkah kecil tepat sebelum akan memukul bola. Shank – Kesalahan dalam memukul bola dimana bola mengenai rangka dan bukan senar dari raket sehingga bola keluar daerah permainan. Spank – Pukulan flat yang keras dan bertenaga. Smash – Variasi dari pukulan overhead dimana pemain memukul bola di atas kepalanya dengan keras dan sulit untuk diterima lawan. Spin – Rotasi bola akibat efek dari pukulan pada saat bola melambung di udara. (servis) servis dengan pukulan sidespin. Service game – Sebuah game dimana pemain memegang servis. 86 . Slice – (reli) memukul bola dengan underspin. Sitter – Pukulan lemah yang jatuh agak tinggi dan baik untuk pemain melakukan “put away” atau mengakhiri poin. Serve – (atau ‘service‘) Pukulan untuk memulai permainan. Singles – Permainan tenis yang dimainkan oleh dua orang pemain yang saling berhadapan.

Tennis Ball – Alat untuk bermain tenis yang terbuat dari bahan karet berisi udara dan dilapisi oleh serat bulu sintetis. Stick the Volley – Hasil pukulan voli yang tajam dan mematikan. 87 . Tennis Bubble – Fasilitas lapangan tenis dalam ruangan yang berbentuk kubah. Strings – Material yang dikaitkan pada kepala raket untuk memukul bola. umumnya digunakan pada posisi bertahan. Straight sets – Memenangkan pertandingan tanpa kehilangan satu set pun. baik itu di tengah garis servis maupun di persimpangan antara garis servis dengan sisi garis permainan single.Spot Serving/Server – Pukulan servis dengan teknik memukul bola ke sudut. Squash Shot – Pukulan slice dengan menggunakan forehand. T – Garis perpotongan antara garis tengah dengan garis servis dan membentuk hurf T. Sweetspot – Bagian tengah dari kepala raket yang disenar yang merupakan tempat ideal untuk memukul bola. Tennis Elbow – Cedera yang umumnya dialami oleh pemain pemula karena teknik yang kurang sempurna atau memakai raket yang menyalurkan getaran pukulan ke tangan. Stroke – memukul bola. T Tanking – Kesengajaan untuk mengalah dalam suatu permainan tenis karena mental yang buruk atau alasan lain.

Tramline – Garis di sisi lapangan yang membatasi daerah permainan single atau ganda. Tweener – Pukulan trik yang dilakukan dengan cara memukul bola diantara kaki atau selangkangan.Tiebreak (also: tiebreaker) – Game dengan perhitungan khusus pada posisi skor 6-6 untuk menentukan pemenang dari set tersebut. Pemain yang lebih dulu mendapatkan poin 7 dengan marjin 2 angka yang akan menjadi pemenangnya. U Underspin – Putaran bola ke arah belakang dan mengakibatkan bola mengambang serta memantul rendah di permukaan lapangan. Underarm service – Pukulan servis yang dilakukan dari posisi bawah bahu. Topspin – Pukulan yang menghasilkan putaran bola ke depan dengan laju bola bersifat parabolik Touch – Terjadi apabila bagian badan dari pemain menyentuh net pada saat bola masih dimainkan. Twist Serve – Pukulan servis yang menggabungkan antara pukulan slice dengan topspin sehingga menghasilkan bola yang bersifat parabolik dan memantul tinggi di daerah lawan. Biasanya dilakukan oleh pemain yang menerima lob pada saat maju ke depan. Pukulan ini pertama kali dipopulerkan oleh Yannick Noah. Umpire – (during play) – Seseorang yang ditugaskan memimpin pertandingan sebagai wasit utama dan umumnya duduk di kursi yang tinggi di sebelah net. Pada level profesional servis jenis ini dianggap sebagai penghinaan 88 .

V Vibrazorb – Alat kecil yang ditempatkan diantara senar dan berguna untuk mengurangi getaran pada saat raket memukul bola.Followthrough atau ayunan lanjutan yang umumnya digunakan oleh pemain modern saat ini. WO dapat dinyatakan sebagai bye dan umumnya terjadi ketika pemain lawan tidak datang ke pertandingan ataumengalami cedera. 89 . Pola ayunannya mirip dengan gerakan whiper mobil berbentuk kipas.sebagaimana yang dilakukan oleh Martina Hingis dalam beberapa kesempatan. Unforced error – Kesalahan yang dilakukan atas dasar kesalahan pemain sendiri dan bukan karena tekanan dari pemain lawan. W Walkover (WO) . Whiper Wip . Volley – Forehand atau backhand yang dilakukan tanpa menunggu bola memantul terlebih dahulu. Wild card – Sebuah situasi khusus dimana pemain mendapatkan jatah untuk bermain pada suatu turnamen walaupun peringkatnya tidak mencukupi untuk dapat bermain dalam turnamen tersebut.Walkover atau biasa disebut WO adalah kemenangan tanpa perlawanan.

Asosiasi tenis wanita profesional.Winner – Pukulan yang tidak dapat dijangkau oleh lawan dan mendapatkan poin. WTA – Women’s Tennis Association. 90 . pukulan servis yang dapat dijangkau namun tidak dapat dikembalikan oleh lawan dan menghasilkan poin.

Terbuka Australia. John McEnro.Terbuka US. Mats Wilander. Boris Becker. Grand Slam. Permainan tenis ini juga sangat sesuai kepada semua lapisan masyarakat sama ada lelaki atau perempuan.14. 91 . Wimbledon dan Roland Garros. Kesungguhan. Ia telah melahirkan ramai jaguh dan bintang tenis yang terkenal seperti Jimmy Connors. Maka. Martina Hingis. tenis menjadi satu permainan yang berbentuk komersial yang menawarkan hadiah yang tinggi nilainya. Malaysia juga turut menyertai pertandingan tenis peringkat antarabangsa seperti Piala Davis dan Piala Asia. permainan tenis merupakan salah satu antara permainan yang termaju dan digemari di seluruh dunia. Stefie Graff. Andre Agassi dan ramai lagi. Monica Seles. Pete Sampras. minat dan komitmen banyak diperlukan oleh pemain baru untuk menguasai teknik yang telah diceritakan di atas. Pembacaan semata. Secara keseluruhannya. latihan dan drills yang sepatutnya perlu dilakukan bagi memperbaiki permainan supaya menjadi lebih baik dari semasa ke semasa. Kini.0 Penutup Permainan tenis mempunyai banyak teknik dan strategi yang diperlukan untuk menguasai permainan. Permainan ini mempunyai potensi yang besar dan merupakan permainan yang mempunyai statusnya tersendiri seperti kejohanan tenis profesional seperti Piala Davis. kaya atau miskin. muda atau tua. Bjorn Borg. Ile Natashe.mata tanpa praktikal adalah siasia.

92 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful