HUBUNGAN DI ANTARA AKIDAH,SYARIAH DAN AKHLAK

‡ Dengan adanya aktiviti keislaman yang dilakukan oleh seseorang individu menjadi bukti ia memiliki akidah atau nilai keimanan yang dimiliki.ia menjadi titik permulaan untuk mengamalkan segala tuntutan Islam. ‡ Hubungan akidah(iman).Islam(syariah) dan ehsan (akhlak) dapat dilihat dalam sesuatu amal ibadah seperti sembahyang sah serta diterima Allah sekiranya dilaksanakan dengan niat asal mendirikannya kerana Allah. .‡ Akidah adalah dasar dalam Islam.atau menjadi tapak tegaknya aktiviti keislaman (syariah) dalam hidup dan kehidupan individu.

ISLAM DAN CABARAN SEKULARISME .

.SEKULARISME ‡ Satu fahaman yang memisahkan kehidupan dunia dengan agama.Ini bermakna agama hanya milik yang percaya kepada konsep ketuhanan. ‡ Satu golongan lagi tidak berpegang atau hidup tanpa berpandu kepada agama dalam apa saja lapangan kehidupan.

‡ Orang Arab yang beragama Kristian cuba mengelirukan umat Islam dengan mendakwa kononnya ia daripada perkataan ilmu. .PERKATAAN SEKULAR ‡ Bahasa Latin: tiada agama atau duniawi ‡ Arab :al-ilmaniah ‡ Al ilmaniah ialah duniawi.

‡ Berkembang ke seluruh benua Eropah bagi menyekat pengaruh gereja dalam pemerintahan dan urusan duniawi dalam kehidupan masyarakat. . ‡ Ajaran ini diasaskan oleh orang-orang Yahudi pada Revolusi Perancis 1789.Rosa dan lain.Spinuza(beragama Yahudi). ‡ Tokoh-tokoh yang menghidupkan ajaran ini dinamakan ahli falsafah atau ahli fikir seperti Dikart.IDEOLOGI ‡ Berasal daipada hebat antara pemimpin-pemimpin kerajaan dengan paderi-paderi gereja.

‡ Pengaruh Sekularisme ini telah merebak ke negaranegara Islam ‡ Dari abad 18M hinggalah pengaruh ini akhirnya berakar umbi di dalam diri masyarakat Islam di abad ini.Suatu perkembangan yang membahayakan umat.. ‡ Suatu pengaruh dan fahaman yang merosakkan umat Islam ialah menularnya fahaman Sekular di tengahtengah masyarakat Islam. .

dan bohsia semakin berleluasa peningkatannya.bertindak. . Akibatnya keruntuhan moral dan akhlak berleluasa serta gejala-gejala seperti dadah. dan gaya hidup.KESAN SEKULARISME TERHADAP MASYARAKAT ISLAM PEMIKIRAN Melemahkan keimanan dan menggoyangkan akidah .Masyarakat Islam mula Mempertikaikan hal-hal agama Islam terutamanya tentang perkara wajib.arak.lesbian. SOSIAL Perubahan individu dari segi berfikir.

hendaklah menggunakan amanah.sosialisme.dan Nasionalisme. . dan kuasa bertentangan dengan politik Islam yang memandang jawatan sebagai amanah dan tugas khalifah Allah.Matlamat untuk mendapatkan pengaruh .pangkat.‡ Politik Aliran politik Barat tertanam dalam jiwa umat Islam di Negara-negara seperti kapitalisme.tanggungjawab dan kebajikan kepada masyarakat.

perkhidmatan serta kebajikan masyarakat. .‡ EKONOMI Dua bentuk sistem ekonomi iaitu ekonomi kapitalis dan sosialis yang bermatlamatkan kekayaan dan material tanpa memikirkan Halal. PENDIDIKAN Lebih mementingkan hal-hal dunia tanpa mengambil kira kepentingan jiwa dan iman yang diperlukan bagi membentuk akhlak dan moral.keadilan.haram.sosial.

‡ PERUNDANGAN Pengantian undang-undang Islan dari kepada sistem perundangan barat menyebabkan dewasa ini umat Islam tanpa Segan silu mempertikaikan keadilan perundangan Islam dan mempersendakan golongan yang mengamalkannya. .