P. 1
Hubungan Di Antara Akidah,Syariah Dan Akhlak

Hubungan Di Antara Akidah,Syariah Dan Akhlak

|Views: 873|Likes:
Published by Daeng Kimot

More info:

Published by: Daeng Kimot on Feb 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

HUBUNGAN DI ANTARA AKIDAH,SYARIAH DAN AKHLAK

.ia menjadi titik permulaan untuk mengamalkan segala tuntutan Islam.atau menjadi tapak tegaknya aktiviti keislaman (syariah) dalam hidup dan kehidupan individu.‡ Akidah adalah dasar dalam Islam.Islam(syariah) dan ehsan (akhlak) dapat dilihat dalam sesuatu amal ibadah seperti sembahyang sah serta diterima Allah sekiranya dilaksanakan dengan niat asal mendirikannya kerana Allah. ‡ Hubungan akidah(iman). ‡ Dengan adanya aktiviti keislaman yang dilakukan oleh seseorang individu menjadi bukti ia memiliki akidah atau nilai keimanan yang dimiliki.

ISLAM DAN CABARAN SEKULARISME .

SEKULARISME ‡ Satu fahaman yang memisahkan kehidupan dunia dengan agama. ‡ Satu golongan lagi tidak berpegang atau hidup tanpa berpandu kepada agama dalam apa saja lapangan kehidupan. .Ini bermakna agama hanya milik yang percaya kepada konsep ketuhanan.

PERKATAAN SEKULAR ‡ Bahasa Latin: tiada agama atau duniawi ‡ Arab :al-ilmaniah ‡ Al ilmaniah ialah duniawi. ‡ Orang Arab yang beragama Kristian cuba mengelirukan umat Islam dengan mendakwa kononnya ia daripada perkataan ilmu. .

IDEOLOGI ‡ Berasal daipada hebat antara pemimpin-pemimpin kerajaan dengan paderi-paderi gereja.Rosa dan lain.Spinuza(beragama Yahudi). ‡ Berkembang ke seluruh benua Eropah bagi menyekat pengaruh gereja dalam pemerintahan dan urusan duniawi dalam kehidupan masyarakat. . ‡ Tokoh-tokoh yang menghidupkan ajaran ini dinamakan ahli falsafah atau ahli fikir seperti Dikart. ‡ Ajaran ini diasaskan oleh orang-orang Yahudi pada Revolusi Perancis 1789.

‡ Suatu pengaruh dan fahaman yang merosakkan umat Islam ialah menularnya fahaman Sekular di tengahtengah masyarakat Islam. ‡ Pengaruh Sekularisme ini telah merebak ke negaranegara Islam ‡ Dari abad 18M hinggalah pengaruh ini akhirnya berakar umbi di dalam diri masyarakat Islam di abad ini. ..Suatu perkembangan yang membahayakan umat.

.lesbian.KESAN SEKULARISME TERHADAP MASYARAKAT ISLAM PEMIKIRAN Melemahkan keimanan dan menggoyangkan akidah .Masyarakat Islam mula Mempertikaikan hal-hal agama Islam terutamanya tentang perkara wajib.arak.bertindak. SOSIAL Perubahan individu dari segi berfikir.dan bohsia semakin berleluasa peningkatannya. Akibatnya keruntuhan moral dan akhlak berleluasa serta gejala-gejala seperti dadah. dan gaya hidup.

pangkat.tanggungjawab dan kebajikan kepada masyarakat. dan kuasa bertentangan dengan politik Islam yang memandang jawatan sebagai amanah dan tugas khalifah Allah.hendaklah menggunakan amanah.sosialisme.Matlamat untuk mendapatkan pengaruh . .‡ Politik Aliran politik Barat tertanam dalam jiwa umat Islam di Negara-negara seperti kapitalisme.dan Nasionalisme.

PENDIDIKAN Lebih mementingkan hal-hal dunia tanpa mengambil kira kepentingan jiwa dan iman yang diperlukan bagi membentuk akhlak dan moral.sosial.‡ EKONOMI Dua bentuk sistem ekonomi iaitu ekonomi kapitalis dan sosialis yang bermatlamatkan kekayaan dan material tanpa memikirkan Halal. .perkhidmatan serta kebajikan masyarakat.haram.keadilan.

‡ PERUNDANGAN Pengantian undang-undang Islan dari kepada sistem perundangan barat menyebabkan dewasa ini umat Islam tanpa Segan silu mempertikaikan keadilan perundangan Islam dan mempersendakan golongan yang mengamalkannya. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->