Fungsi Tulang

FUNGSI
Pergerakan Memberi keupayaan pada tubuh untuk bergerak

HURAIAN
Tulang-tulang akan bertindak sebagai tuas bagi menghasilkan pergerakan apabila otot yang melekat pada tulang berkontraksi. Rangka melindungi organ dalaman yang penting.

CONTOH
Sendi lengan dan kaki, sendi lutut yang melibatkan tibula, fibula dan femur. Tulang rusuk melindungi paru-paru dan jantung. Tengkorak melindungi otak Tulang belakang menegakkan badan Memberikan struktur/bentuk muka

Perlindungan melindungi strukturstruktur penting dalam tubuh

Sokongan Tanpa tulang, manusia Menyokong tubuh manusia tidak mampu berdiri tegak supaya tegak kerana otot dan urat manusia tidak mampu menyokong berat badan.

Pembentukan sel-sel darah Tulang menyimpan sumsum yang bertugas menghasilkan darah. Lemak disimpan dalam kaviti tulang. Mineral ini akan dikeluarkan untuk kegunaan bahagian lain pada tubuh apabila diperlukan. lemak akan diserap ke dalam darah dan digunakan sebagai sumber tenaga. sel darah putih dan platlet. . Jika diperlukan.FUNGSI HURAIAN CONTOH Sum-sum dalam tulang menghasilkan sel darah merah. Tempat simpanan bahan galian bagi badan Tulang menyimpan mineral seperti kalsium dan fosforus.

Struktur Tulang .

.Struktur Tulang Struktur tulang menyediakan rangka tuas yang teguh bagi membolehkan pergerakan dalam aktiviti fizikal. Terdiri daripada empat lapisan iaitu : Periosteum Tulang mampat Tulang berongga  Sum-sum tulang. tulang berlaku secara diameter dan secara memanjang.

pertumbuhan dan reparasi tulang rosak. Tempat melekatnya otot-otot rangka ke tulang dan berperan dalam memberikan nutrisi. . Ia menyediakan saluran darah dan saraf ke tulang. Terdiri daripada osteoblas (sel pembentukan jaringan tulang).PERIOSTEUM Lapisan pertama pada tulang dan mempunyai selaput luar yang nipis.

PERIOSTEUM .

TULANG MAMPAT (DIAFISIS) Lapisan kedua pada tulang dan mempunyai tekstur yang halus dan keras serta disaluti periosteum. Tulang kompak paling banyak ditemui pada tulang kaki dan tulang tangan. . Banyak mengandung kapur (Calsium Phosfat dan Calsium Carbonat) sehingga tulang menjadi padat dan kuat.

Memiliki banyak rongga yang diisi oleh sumsum merah yang dapat menghasilkan selsel darah.TULANG BERONGGA (EPIFISIS) Lapisan ketiga dan terletak pada keduadua hujung tulang panjang. . Tulang spongiosa terdiri dari kisi-kisi tipis tulang yang disebut trabekula.

TULANG BERONGGA (EPIFISIS) .

SUMSUM TULANG Lapisan terakhir dan yang paling dalam adalah sumsum tulang Sumsum tulang berperan penting dalam tubuh kita kerana berfungsi memproduksi selsel darah yang ada dalam tubuh. Sumsum tulang wujud seperti jelly yang kental dan dilindungi oleh tulang spongiosa .

SUMSUM TULANG .

Rangka Aksial ‡ Tengkorak ‡ Tulang veterbra ‡ Sangkar Toraks .

Tengkorak .

.Merupakan struktur bertulang yang melindungi otak dan bahagian teratas saraf tunjang serta menyokong mata dan strukturstruktur lain pada muka Tengkorak terbentuk daripada beberapa jenis tulang : ‡ Sutur ‡ tulang parietal ‡ tulang frontal ‡ soket mata ‡ tulang hidung ‡ tulang pipi (tulang zygomatic) ‡ rahang bawah (mandible).

Manakala tulang muka pula berfungsi melindungi mata dan telinga yang keseluruhannya bersendi dengan turus vetebra. Tulang kranium berfungsi melindungi otak manusia dan bersendi dengan rahang bawah. .Tengkorak yang terbina daripada tempurung kepala dan tulang muka yang dapat dibahagikan kepada dua iaitu tulang kranium dan tulang muka.

.

Tulang Veterbra .

dan akhir iaitu koksiks (4 ruas) yang membentuk bahagian hujung tulang belakang. Lumbar (5 ruas) -Membantu menyokong berat badan dan memberikan kestabilan pada badan 4. Serviks (7 ruas) -Menyokong kepala dan leher 2.Bahagian ini terdiri daripada 33 ruas tulang vetebra iaitu : 1. Toraks (12 ruas) -Membentuk satu sauh atau sebagai pengangkut bagi tulang rusuk 3. . Sakrum (5 ruas) -Menyokong pelvis.