P. 1
Novel Renyah 2

Novel Renyah 2

|Views: 47|Likes:
Published by Nazliza Abu Samah

More info:

Published by: Nazliza Abu Samah on Feb 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2012

pdf

text

original

Pengajaran

y Ibu bapa dan anak-anak hendaklah saling menyayangi antara satu sama yang lain. Hal ini dapat dilihat pada watak Datuk Dolhi dan anak-anaknya yang saling menyayangi walaupun mereka sering menimbulkan masalah kepada bapa mereka itu. y Kita mestilah bersabar dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan. Datuk Dolhi bersabar menerima berita bahawa Dani telah ditangkap kerana memiliki dadah. Beliau tidak memarahi Dani sebaliknya menjamin Dani dan berusaha memasukkan Dani ke pusat pemulihan. y Kita hendaklah mengutamakan barangan buatan tempatan bagi menyokong ekonomi negara. Sikap ini yang ditunjukkan oleh Datuk Dolhi yang menggunakan Limosin Saga ke majlis-majlis rasmi wajar dicontohi oleh masyarakat y Kita hendaklah raijin membaca dan menuntut ilmu untuk memajukan diri dan negara. Datuk Dolhi dan Wahi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang perniagaan. y Janganlah mudah terpengaruh apabila ditawarkan kemewahan melalui jalan yang salah. Sikap Hasnol yang mudah terpengaruh apabila diberikan rasuah oleh Tengku Munir sebagai imbuhan untuk meluluskan tendernya amat tidak wajar dicontohi oleh masyarakat.

Nilai
y Nilai kasih sayang. Contohnya, Datuk Dolhi dan Datin Tominah sayang akan anakanaknya. Oleh sebab itulah, mereka berusaha menyelamatkan anak-anak mereka yang bermasalah dengan pelbagai cara. y Nilai sabar. Contohnya, Datuk Dolhi begitu sabar menghadapi kerenah anak-anaknya yang tidak mahu meneruskan usahanya dalam perniagaan. y Nilai tanggungjawab. Contohnya, Datuk Dolhi menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa dengan memberi pendidikan kepada anak-anaknya, termasuklah Wahi yang dipelihara neneknya. y Nilai patriotik. Contohnya, Datuk Dolhi menggunakan Limosin Saga untuk majlismajlis rasmi y Nilai berani. Contohnya, Amera berani menegur Ilham yang tidak bekerja dan hanya mundar-mandir y Nilai rajin. Contohnya, Datuk Dolhi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambah pengetahuan.

Gaya bahasa

y

Peribahasa Digunakan dalam sesebuah novel lazimnya ialah perumpamaan, simpulan bahasa, pepatah dan bandingan. Contohnya : jual mahal, panas darah, hangat-hangat tahi ayam

y

Simile Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lainl. Perbandingan pula menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan ibarat. Contonnya : macam gasing, seperti mata air.

y

Metafora Merupakan perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan sebagainya. Contohnya : tugu-tugu kenangan, benih keusahawanan.

y

Personafikasi Pemberian sifat manusia kepada benda-benda mati seperti objek dan sebagainya. Contohnya : tasik dan pohon-pohon menjadi saksi, segala masalah yang mengacau benak.

y

Sinkope Bermaksud penyingkatan kata. Contohnya : ni, tu, bang, mak, pak, dah, mau, tak, nak, tapi, kau dan ku.

Latar
Latar tempat
y Pejabat Datuk Dolhi. Di sinilah berlakunya pelbagai peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Mukhlis yang datang untuk meminjam wang dan peristiwa Datuk Dolhi mengumumkan Wahi sebagai penggantinya y Rumah Datuk Dolhi. Di sini juga banyak berlakunya peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Datuk Dolhi mengisytiharkan bahawa Wahi adalah anak kandungnya daripada isteri keduanya. y Sarawak. Di Sarawak, Ilham menghasut orang-orang Penan supaya membina benteng manusia bagi menghalang kegiatan pembalakan. y Tokyo. Datuk Dolhi ke sana kerana ingin berehat dan melupakan masalah anakanaknya buat seketika. y Perkampungan jemaah Kampung Sungai Bakau. Di sini, Mukhlis tinggal bersama dengan isterinya yang merupakan janda tok guru yang mempunyai tiga orang anak. y y Kelab Mawar. Di sini, Amera telah berjumpa dengan YN Wahab buat pertama kali. Teretai Inn. Di sini, Hasnol telah berjumpa dengan Tengku Munir yang menjanjikan habuan rasuah kepada Hasnol dengan syarat Hasnol membantunya memperoleh semua tender yang dimohonnya.

Pada waktu pagi. Datuk Dolhi ada mesyuarat dengan Raj Hussein pada pukul 10. y Pada waktu malam. Buktinya. Datuk Dolhi berlepas ke Tokyo pada pukul 10.Latar masa y Latar masa bagi novel ini adalah pada zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Tun Ghaffar Baba menjadi Timbalan Perdana Menteri. Buktinya.45 malam dari Lapangan Terbang Subang. y Pada waktu petang. . Buktinya. y Pada waktu tengah hari. Datuk Dolhi pulang ke rumah untuk makan tengah hari sebelum ke Institut Perdagangan Kebangsaan bagi menyampaikan ceramah. Buktinya. y y Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang dan malam. Datuk Dolhi ada ceramah di Institut Perdagangan Kebangsaan.

Hasnol boros kerana menurutkan perangai isterinya yang gemar berbalanja secara mewah. y Masyarakat yang boros dan tamak. Wahi juga berani berjumpa dengan bapa Yuka untuk melamar Yuka. Tengku Munir bersikap tamak hingga sanggup memberi tekanan kepada Hasnol bagi memperoleh semua tender yang dimohonnya. Malah. Contohnya. Contohnya. Datuk Dolhi mempunyai banyak pengalaman dan ilmu pengetahuan disebabkan beliau rajin membaca buku. Amera berani menegur Ilham dan Dani yang tidak mahu bekerja dan tidak berdisiplin.Latar masyarakat y Masyarakat yang merupakan golongan usahawan. Datuk Dolhi dan Albert Lee merupakan usahawan yang berjaya dan memiliki Dolhi-Albert Holding. y Masyarakat majmuk. . Kehidupan dalam negara yang terdiri daripada bangsa Melayu yang diwakili oleh Datuk Dolhi. bangsa cina yang diwakili oleh keluarga Albert Lee dan bangsa Jepun yang diwakili oleh Yuka y Masyarakat yang berani. y Masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan. Datuk Dolhi merupakan seorang jutawan.

Rozie.Watak-watak lain y Amera ialah satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi dan Datin Tominah dan menjadi pendidik yang berdedikasi y y Albert Lee ialah rakan kongsi Datuk Dolhi dalam Dolhi-Albert Holding. Tengku Munir merupakan kerabat diraja yang telah menyebabkan Hasnol ditangkap BPR kerana kes rasuah. Robert Lee ialah anak Albert Lee yang mahu dijodohkan dengan Amera. y y y y Linda ialah isteri Hasnol yang suka akan gaya hidup mewah. . setiausaha Datuk Dolhi yang cekap menjalankan tugas. YB Wahab ialah suami Amera yang juga merupakan Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas.

Mukhlis dan Dani. Tiga anak lelaki yang lain ialah Ilham.Sinopsis Bab 1 Datuk Dolhi bingung. sedih dan menyesal apabila mengenangkan 5 orang anaknya yang tidak berminat untuk menyambung tugasnya dalam bidang perniagaan. Datuk Dolhi pernah berkahwin dengan wanita berketurunan arab dan mempunyai seorang anak lelaki tetapi dirahsiakan daripada keluarganya. 4 lelaki dan seorang perempuan. Datuk Dolhi mempunyai seorang isteri iaitu Datik Tominah dan 5 orang anak. Amira satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi merupakan seorang guru. . Anak sulungnya Hasnol seorang Pegawai Tadbir Diplomatik yang telah berkahwin dan mempunyai anak. bergiat dalam bidang sastera dan pencinta alam. Mukhlis pula seorang pendakwah yang tidak bekerja dan Dani merupakan seorang artis. Ilham merupakan peminat seni.

Sementara itu Datin Tominah berborak melalui telefon dengan rakan-rakanya yang terdiri daripada datin-datin. . Semasa berjoging Datuk Dolhi dan Albert berbincang tentang keistimewaan kelab-kelab. Mereka bercakap tentang Tuan Syed yang telah ke Kanada kerana projek Hidroelektrik di Kemuning.Bab 2 Albert Lee menelefon Datuk Dolhi dan berbincang tentang agenda pada petang itu. Prinsip hidup Datuk Dolhi ialah kerja keras. Orang yang banyak berfikir tidak akan menjadi pelupa dan nyanyuk. Mereka juga bercakap tentang hasrat untuk menjodohkan Amera dan Robert dan tentang anak-anak yang tidak ingin terlibat dengan perniagaan. Datuk Dolhi sesak dada ketika berlari dan berhenti rehat. Petang itu Datuk Dolhi berjoging dengan Albert. Baginya bekerja keras akan membuatkannya segar dan muda.

Sejak akhir-akhir ini Datuk Dolhi sering memberikan ceramah kepada usahawan muda dan pelajar. . Pada waktu petang pula ada ceramah membangunkan usahawan. Pada waktu tengahari Datuk Dolhi pulang ke rumah. Rozie (setiausaha Datuk Dolhi) memberitahu agenda pada hari itu. Sambil menunggu makanan dihidangkan dia meneruskan pembacaannya.Bab 3 Suasana agak sibuk di Wisma Datuk Dolhi. Lamunannya terhenti apabila setiausahanya memberitahu Puan Raj Hussein dan Cik Emrita menunggu di ruang tamu. Datuk Dolhi imbas kembali tanggapan peserta seminar tentang modal dan perniagaan. Datuk Dolhi mendapat panggilan telefon daripada Wahi yang berada di Hiroshima. temujanji dengan Raj Hussein wakil Romaco Consultan. Rozie juga memberitahu Datin Tominah menelefon untuk mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Wahi memberitahu dia tertarik akan cara orang Jepun melayan pelanggan dan cara pembungkusan.

Datuk Dolhi tidak berminat akan pertunjukkan fesyen. Datuk Dolhi mengutamakan barangan tempatan. Datin Tominah berbincang dengan suaminya tentang hasratnya untuk membuka butik busana Islam.Bab 4 Datuk Dolhi memberi ceramah kepada para pelajar usahawan muda di Institut Perdagangan Usahawan. Manakala di luar rumah Dani sedang memetik gitar. Amera berada di ruang tamu sedang menyemak buku anak-anak muridnya. Ilham mencatat sesuatu di meja batu di bawah pohon matsui. . Mukhlis pula sedang beratib di dalam bilik. Masa dua jam di pertunjukkan itu dirasa lama oleh beliau. Datin Tominah mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Datuk Dolhi mengeluh kerana anak-anak tidak berminat dalam bidang perniagaan. Datuk Dolhi dan Datin Tominah masuk ke dalam rumah. Namun begitu Datuk Dolhi seakan tidak berminat dan tidak yakin akan keupayaan isterinya dan rakan-rakannya.

Ilham mencadangkan agar Dani mengambil puisi-puisinya supaya dilagukan tetapi Dani menganggap lagu puisi tidak akan maju. Bagi Amera orang seni hanya kenyang dengan kata-kata tetapi perut lapar. Apabila Amera beredar Ilham bercakap pula dengan Dani. Bagi Ilham dia mempunyai perjuangannya sendiri untuk membela alam sekitar demi kesinambungan generasi akan datang. Amera mahu adiknya itu bekerja di syarikat ayahnya. Amera memandang Ilham di taman keseorangan dari jendela. Baginya orang yang membangunkan dunia bukan orang seni tetapi orang sains.Bab 5 Dani dan Ilham berbincang tentang lagu baru yang akan dinyanyikan oleh Dani. Dani tidak mahu campurtangan hal Ilham dan kakaknya. Tiba-tiba Amera datang. ekonomi dan lain-lain. Amera tidak suka akan sikap Ilham yang tidak bekerja dan mengharapkan orang tua. Ilham berpendapat rockers meruntuhkan budaya Melayu. . Dia bahagia dengan dunianya sendiri. Ilham menegur lirik lagu Dani yang dianggap tidak intelektual. Ilham mendeklamasikan sajak Nyanyian Rimba dan sajak ciptaanya sendiri iaitu Tembang Burung-burung. Amera bertengkar dengan Ilham sedangkan Dani buat tidak endah dan terus memetik gitarnya.

Bab 6 Pagi minggu Hasnol datang ke rumah Datuk Dolhi tanpa isteri dan anak-anaknya. . Datuk Dolhi memaklumkan mungkin perniagaannya akan jatuh ke tangan orang lain jika adik-beradiknya tidak berminat. Mereka bercakap tentang hasrat Albert yang ingin sangat berbesan dengan mereka. Tiba-tiba Datin Tominah menyebut nama Wahi. Albert pernah ingin menjodohkan Hasnol dengan anaknya Elain. Datuk Dolhi bertegas mengatakan bidang perniagaan akan memperoleh pendapatan yang tidak terhad berbanding kerja kerajaan. Namun sepantas kilat Datuk Dolhi melenting. Mungkin ada niat di sebaliknya. Mereka berharap agar Amera mendapat jodoh yang sesuai. Datin Tominah tidak faham tetapi hanya diam. Datuk Dolhi mengagak ada sesuatu yang tidak kena dengan Hasnol. Cara hidup Hasnol macam jutawan tidak disenangi Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertanya Hasnol tentang hasratnya iaitu agar Hasnol mengambil alih syarikat tetapi Hasnol menolak dengan alasan sayang akan pencen dan isterinya yang suka jika dia kerja kerajaan. Baginya Wahi seorang yang agak baik dan menjadi harapan Datuk Dolhi. Datin Tominah menghentikan lamunan Datuk Dolhi. Hasnol memberitahu hasratnya untuk meminjam duit sebanyak sepuluh ribu daripada Datuk Dolhi.

Datuk Dolhi mengarahkan Rozie mengemukakan cadangan kepada pihak pengurusan dan pegawai kanan. Datuk Dolhi mengharapkan Mukhlis menjadi eksekutif niaga tetapi Mukhlis menjadi pendakwah.Bab 7 Datuk Dolhi menerima faks yang dihantar oleh Wahi. Beliau teringat pula kepada Wahi. Mukhlis memberitahu hasratnya untuk meminjam wang kerana ingin berdakwah di India. Rozie memberitahu kehadiran Mukhlis. Datuk Dolhi terbayang sejarah negara Jepun dan berpendapat Jepun menang perang ekonomi berbanding negara-negara seperti Perancis. . Keadaan Mukhlis yang tidak terurus bersandar di tiang masjid dengan berserban dan berjubah. Dia teringatkan Mukhlis. Datuk Dolhi yang menyuruh Wahi meningkatkan pengalaman di Jepun. Datuk Dolhi berpendapat orang Islam menganggap Islam cukup sempurna tetapi tidak berbuat apa-apa untuk menerapkan Islam dalam kehidupan. Datuk Dolhi teringatkan anak-anaknya yang tidak seperti Wahi. Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert melaksanakan kawalan mutu menyeluruh seperti yang dilakukan di Jepun. Rozie berpendapat rancangan Wahi adalah bijak. Inggeris dan Soviet. Datuk Dolhi ada rahsia dengan Wahi.

Mereka berpendapat Datuk Dolhi antidakwah. Mukhlis terasa tersepit di tengan-tengah.Datuk Dolhi memberi kebenaran kepada Mukhlis untuk berdakwah bersama-sama kawan-kawannya. Datuk Dolhi menempelak mereka. Datuk Dolhi menghadiri majlis anugerah kecemerlangan Amera yang juga dihadiri oleh Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. Mereka memberitahu Datuk Dolhi bahawa mereka ingin berdakwah ke seluruh dunia bulan depan. Tuk gurunya berkahwin empat manakala ayahnya masih setia dengan ibunya. Mereka bercerita tentang isteri ustaz mereka yang berkahwin lagi dan menceraikan isterinya yang bernama Hanisah. Mukhlis pulang bersama-sama dengan tiga lagi rakan dakwahnya dengan sebuah kereta Mercedes. Tuk gurunya yang sebaya dengan bapanya sibuk berdakwah manakala bapanya sibuk berniaga. Salah seorang rakan Mukhlis iaitu Saiful Bahari ialah anak Tan Sri Mokhtar Latif. Bagi mereka kerja sekarang penuh riba dan maksiat. Ayahnya memberi sokongan akan perjuangan dakwahnya. Datuk Dolhi mengucapkan tahniah dan tidak teruja dengan berita itu.Bab 8 Amera memberitahu dia telah dipilih sebagai pendidik terbaik di seluruh negeri. . Mereka gagal memujuk Datuk Dolhi untuk mendapatkan biaya. Pemuda-pemuda itu meninggalkan rumah Datuk Dolhi dengan perasaan sebal. Mereka meminta agar Datuk Dolhi mengeluarkan biaya.

Mary memberitahu dia tidak mengenali siapa yang menghantar. Inem pembantu rumah Indonesia memohon untuk berhenti kerja daripada Datin Tominah. Datin Tominah runsing kerana sukar mencari pembantu rumah sekarang. Datin Tominah ingin mengetahui sebabnya tetapi tidak diberitahu oleh Inem. Dani mengajak Datin Tominah menghadiri pelancaran albumnya. Datin kecewa apabila Hasnol melepaskan gagang telefon selepas dia tidak bersetuju memberikan wang kepada Hasnol. . Dani mengusik Amera agar Amera tidak memilih kerana nanti jadi andartu. sebab itulah dia berhenti. Dia juga mendapat ucapan tahniah daripada Dani dan mendapat sejambak bunga daripada seseorang yang tidak dikenali melalui florist. Seminggu kemudian Datin Tominah menerima surat daripada Inem memberitahu bahawa Ilham pernah masuk ke biliknya. Amera menghubungi Mekar Florist yang menghantar bunga itu. Hasnol telefon untuk meminjam wang. Inem tidak mahu kemungkaran berlaku.Bab 9 Amera mendapat penggilan telefon mengucapkan tahniah daripada seseorang yang tidak dikenali. Kalau tiada pembantu rumah dia akan penat dengan kerja dapur.

Dengar ceritanya mereka akan menganjurkan tunjuk perasaan dan akan tinggal bersama-sama orang asli. Albert menelifon dari Kucing memberitahu dia ternampak Ilham bersama-sama orang asli menghalang penebangan hutan. Anak muda itu tinggal bersama-sama neneknya setelah ibunya meninggal ketika melahirkannya. Datuk Dolhi bertambah berang apabila membaca surat daripada Inem. Ilham berada di Sarawak membentangkan kertas kerja tentang masalah hutan dan isu pembalakan. Datuk Dolhi mengurut dadanya sebak memikirkan anak-anaknya. Mukhlis berada di Sungai Bakau perkampungan jemaahnya. Dia rindu ingin bercakap-cakap dengan Wahi.Bab 10 Berita pernikahan Mukhlis melalui kawannya mengejutkan Datuk Dolhi. Dulu Hasnol mengambil keputusan untuk berkahwin dengan isterinya Linda juga agak tergesa-gesa. . Albert menyatakan akan bekerjasama dengan pihak polis. Datuk Dolhi ada saham dalam syarikat pembalakan itu. Datuk Dolhi teringatkan Wahi yang begitu tekun. Mereka suami isteri inginkan satu majlis perkahwinan yang penuh adat istiadat. Datuk Dolhi memberikan bantuan kepadanya. Datin Tominah mengucap berkali-kali apabila mendengar berita itu. Mukhlis yang tidak bekerja tiba-tiba berkahwin merisaukan Datuk Dolhi.

Jepun tempat Wahi berada. Datin Tominah terkejut dengan keputusan Datuk Dolhi yang ingin bercuti tiba-tiba. Hasnol pula ingin Linda meminta duit daripada bapanya bagi menyelesaikan masalah kewangannya. Mukhlis bekerja di kilang dengan gaji lima ringgit sehari. Sebelum berkahwin dengan Datin Tominah dia pernah bercinta dengan Mastura sejak di kampus. Mukhlis sugul kerana tidak disangka Hanisah janda Tok Guru ada tiga orang anak. Dia ingin Albert yang mengambil tindakan terhadap masalah yang ada. Datu Dolhi berlepas ke Tokyo malam itu. . Hanisah ingin Mukhlis bekerja untuk membiayai anak-anak. Selepas setahun berkahwin dengan Datin Tominah Datuk Dolhi berkahwin dengan Mastura secara diam-diam.Bab 11 Memandangkan masalah yang timbul disebabkan oleh Ilham Datuk Dolhi ingin ke Ikebukuro. Tetapi malangnya apabila tamat pengajian dia dikahwinkan dengan Datin Tominah oleh kedua-dua ibu bapanya. namun Mastura meninggal. Dia ingin berehat. Anaknya tinggal dengan neneknya. Ibunya menasihati agar Mukhlis menjaga isteri dan anak-anak tirinya dengan baik. Dia rasa bebannya kerana terpaksa menjaga anak-anak tirinya. Dia memperoleh anak lelaki sulung. Dia mengosongkan fikirannya dan melupakan semua masalah buat sementara waktu. Mukhlis pulang ke rumah dan memohon maaf daripada ibunya. Ketika dalam penerbangan fikiran datuk Dolhi menerawang ke zaman silamnya.

Apabila pulang Datin Tominah bertanyakan Amera. . Amera diberitahu oleh Dani ada cerita dalam akhbar tentang YB Wahab yang digosipkan dengan seorang guru. Dani meminta ibu dan kakaknya hadir ketika majlis pelancaran nanti. Album mereka berjudul Rimba Fikiran. Amera menasihati Dani agar menjaga disiplin dan sentiasa kemas. Amera rasa cemas dan berdebar menyebabkan Dani hairan.Bab 12 Amera ke Kelab Mawar untuk bertemu dengan peminat misteri selama ini. YB mempunyai seorang anak berusia dua tahu manakala isterinya sudah meninggal. Kumpulan pemuzik Young Rock Band yang dianggotai oleh Dani akhirnya masuk studio. Amera gelisah campur gembira. Mereka berbual pelbagai topik pada malam itu. Amera menceritakan kepada Datin Tominah. Bagi Dani penyanyi rock tidak perlu kemas. Amera mula berfikir-fikir tentang kesannya jika berhubungan dengan orang politik yang sentiasa sibuk. Alangkah terperanjat apabila melihat orang itu ialah YB Timbalan Menteri Wahab.

Datuk Dolhi terasa amat lega. Dia tertanya-tanya apakah Wahi sudah tahu hal yang sebenarnya? Malam itu ketika mereka sedang minum di restoran cina Datul Dolhi memberiyahu Wahi bahawa Wahi adalah anaknya.Bab 13 Datuk Dolhi agak penat apabila tiba di Lapangan Terbang Narita Jepun selepas penerbangan selama 7 jam. Ketibaannya disambut oleh Wahid dan sahabat Jepunnya. Datuk Dolhi menginap di Hotel Tokyo Metropolitan. Pagi esoknya mereka berdua bersiar-siar di kota dengan menaiki kenderaan awam. Dia memberitahu Wahi bahawa sudah sampai masanya rahsia itu didedahkan. Datuk Dolhi meminta Wahi memanggilnya bapak bukannya Datuk. . Datuk Dolhi menyanyikan beberapa buah lagu Jepun yang digemarinya. Ketika Datuk Dolhi merenung ke luar bilik hotel fikirannya bercelaru memikirkan akan cara untuk memberitahu Wahi. Wahi sanggup menerima apa-apa sahaja tindakbalas daripada ibu tirinya nanti. Datuk Dolhi meluahkan rasa kecewa terhadap anakanaknya kepada Wahi. Hotel itulah tempat menginap Datuk Dolhi apabila dia pertama kali ke negara itu. Namun Wahi tidak terkejut kerana dia telah mengetahui melalui neneknya. Semasa dalam perjalanan ke tempat penginapan mereka berborak-borak tentang lagu.

Di rumah Datuk Dolhi pula Hasnol datang membayar segala hutangnya kepada Datin Tominah yang sebanyak sepuluh ribu. Semasa pertemuan itu Tengku Munir mengugut akan memusnahkan Hasnol dan Datuk Dolhi sekiranya tilanydak meluluskan tendernya. . Apabila pihak berkuasa datang Ilham dan koncokonconya menghilangkan diri. Hasnol pulang ke rumah dengan gembira dan menyuruh isterinya merancang percutian mereka memandangkan sudah lama mereka tidak bercuti. Manakala di Sarawak pula pihak berkuasa mencari aktivia barat yang mempengaruhi orang tempatan agar membina benteng manusia untuk menghalang pembalakan. Ilham terus memberi ucapan berapi-api membakar semangat penduduk tempatan. Datuk Tominah terkejut. Tengku Munir akan menguruskan segala-galanya sekiranya Hasnol bersetuju. Malahan Tengku Munir akan memberikan tiga ratus ribu sekiranya hasnol membantunya.Bab 14 Hasnol mengadakan pertemuan sulit dengan Tengku Munir di Teratai Inn.

Antaranya ialah dapat memperbesar empayar niaganya dan anaknya nanti akan jadi Melayu. Albert juga menyatakan minatnya dalam politik. . Robert kecewa.Bab 15 Albert berbincang-bincang bersama-sama ahli keluarga dan bertanyakan Robert tentang hubungannya dengan Amera. Malam itu Robert menelifon Amera untuk mengajaknya keluar. Bagi Albert jika Robert berkahwin dengan Amera mereka berpeluang mengambil alih syarikat memandangkan anak-anak Datuk Dolhi tidak berminat. Albert menyatakan kemusnahan Datuk Dolhi nanti adalah disebabkan oleh anakanak Datuk Dolhi. Bagi Albert perkahwinan anaknya dengan orang Melayu banyak kelebihannya. Amera menolak dengan alasan ada latihan di sekolah.

Bab 16 Datuk Dolhi menyatakan hasratnya untuk bersara kepada Wahi. Ayah Yuka pernah terlibat semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Wahi mula rasa terbeban akan tindakan anak-anak Datuk Dolhi dan kemarahan Datin Tominah. Datuk Dolhi tahu di pejabatnya nanti bertimbun tugasan yang perlu dibereskan. Yuka telah memeluk Islam dan mempelajari Islam di Kobe. gadis Jepun bernama Yuka. . Dia ingin Wahi mengambilalih pengurusan syarikat memandangkan anak-anaknya tidak berminat. Semasa penerbangan pulang Datuk Dolhi mengenangkan kisahnya dengan Mastura (ibu Wahi). Oleh sebab rasa bersalah kerana kekejaman Jepun di Tanah Melayu Sakate (bapa Yuka) merestui Yuka dan Wahi. Wahi memberitahu Datuk Dolhi bahawa dia telah mempunyai pilihan hati.

Datin Tominah menyuruh Hasnol meletak jawatan dan masuk ke syarikat tetapi Hasnol tidak berminat. Datuk Dolhi tidak menghiraukan sikap Datin Tominah. Datuk Dolhi kesal akan masalah dadah yang tidak pernah selesai. Kisah Mukhlis juga diceritakan kepada Datuk Dolhi. Dia tidak lagi menjaga makan dan pakai Datuk Dolhi.Bab 17 Ilham gagal ditangkap oleh pihak berkuasa. Datin Tominah menyatakan isi surat itu kepada Datuk Dolhi dan meminta Datuk Dolhi mencari Ilham. Hubungan Datuk Dolhi dan Datin Tominah menjadi renggang. Selepas Datuk Dolhi menjelaskan semua perkara kepada keluarganya. Dani muncul dengan gaya rockernya. Datuk Dolhi menasihati agar Dani tidak terlibat dengan dadah. Datin Tominah bersikap konfrontasi dengan Datuk Dolhi. Amera tidak bersetuju akan sikap emaknya. telah bertukar kereta dan akan bercuti ke Eropah. Datin Tominah memberitahu Datuk Dolhi bahawa Hasnol telah memulangkan duit sebanyak sepuluh ribu. baru lapang dadanya. . namun tidak diendahkan oleh Datuk Dolhi. Datuk Dolhi terkejut. Datuk Dolhi hanya menempelak dan tidak berhajat untuk membantu. Datin Tominah menerima surat daripada Ilham bercop negara Perancis tetapi tiada alamat. Datuk Dolhi memberitahu Datin Tominah bahawa Wahi akan berkahwin dengan gadis Jepun. Dia meminta emaknya berbaik semula dengan ayahnya. Khabar daripada Datuk Dolhi bahawa Wahi adalah anaknya mengejutkan semua orang.

Bab 18 Kehadiran rombongan daripada timbalan menteri menggembirakan Datuk Dolhi. Ustaz Hashim dan Datuk Dolhi pergi ke tempat perkumpulan Mukhlis. Ustaz Hashim memberi khabar keadaan Mukhlis yang tidak terurus dan telah ditinggalkan isterinya setelah isterinya kembali ke pangkuan bekas suaminya. Tergambar kedaifan tempat tersebut dan tidak terurus. Seorang pemuda memberitahu. Mukhlis telah meninggalkan tempat itu dan menjadi tidak siuman kerana menyerang tuk guru. Datin Tominah hanya mampu menitiskan air mata. Kumpulan mereka dalam siasatan pihak berkuasa. Semasa majlis perkahwinan tersebut Datuk Dolhi berpeluang bertemu semula dengan rakan lamanya dan pernah tinggal serumah semasa belajar dulu iaitu Ustaz Hashim. Perkahwinan Amera dan timbalan menteri berjalan lancar. . Mereka ke rumah Mukhlis tetapi tidak berpenghuni. Penduduk kampung berhampiran juga pernah ternampak Mukhlis menghayun pedang.

Hasnol mengambil keputusan tidak akan menghiraukan permintaan Tengku Munir.Bab 19 Hasnol memaklumkan kepada Datin Tominah. Telefon pejabatpun ditutup. Hasnol menjadi serba salah. . Wisma Dolhi diserbu wartawan. Datin Tominah memujuk Hasnol pulang. Rumah Datuk Dolhi diserbu oleh pihak BPR. Dia mahu Hasnol meluluskan semua tender yang diserahkan sebanyak 12. Tengku Munir menelifon Hasnol dengan nada marah. Amera menelifon. Memandangkan desakan Linda yang mahu Hasnol ikut sama bercuti. Amera meminta ibunya mencari peguam yang bagus. Datin Tominah meminta suami Amera menolong tetapi dia tidak dapat menolong. Hasnol memberitahu dia terserempak dengan Ilham di London. Hasnol menelifon. Tengku Munir berkunjung ke pejabat Menteri Besar melaporkan rasuah yang telah dilakukan oleh Hasnol. dia akan bercuti sebulan dan akan ke luar negara.

Penonton mengamuk. Dia berasa ingin lari sahaja dari tempat itu. Kumpulan mereka juga digam oleh RTM. Hasnol pulang untuk membersihkan namanya. Rakannya memaklumkan kepada penganjur bahawa Dani mengambil dadah. Semasa Dani keluar mencari bekalan dis diekori dan tidak pulang semula untuk membuat persembahan. Jualan album kumpulan Dani terjejas ekora peristiwa itu. . Polis tiba memaklumkan Dani ditangkap. Datin Tominah hanya menangis. Kumpulan Young Rock Bank menendang Dani daripada kumpulan mereka. Sekali lagi berita tersiar di akhbar. Dia ditangkap di lapangan terbang.Bab 20 Dani yang akan membuat persembahan pentas pada malam itu agak tidak bermaya. Penganjur memberitahu penyanyi demam dan mendapat rawatan di klinik.

. Apabila diberitahu Wahi adalah anak Datuk Dolhi.Bab 21 Ilham mendalangi tunjuk perasaan di London anjuran Pertubuhan Alam Sekitar Sedunia. Albert Lee rasa tergugat kerana dia maklum akan kehebatan Wahi. Albert Lee sangat marah dan akan mengambil tindakan. Dia tidak takut tindakan kerajaan Malaysia terhadapnya dan tetap menentang walaupun ayahnya sendiri seorang pembalak.

Wahi pulang ke Malaysia dan disambut Datuk Dolhi.Bab 22 Wahi akan pulang bersama-sama isterinya. Hasnol. Datuk Dolhi menjamin Dani dan akan memasukkannya ke pusat serenti. Ketika mereka makan malam sekeluarga Datuk Dolhi menerima panggilan telefon menyatakan Mukhlis kemalangan. Hasnol dibebaskan dengan jaminan dan diarahkan bercuti sehingga siasatan selesai. . Datin Tominah. Amera dan Dani.

Datuk Dolhi mengumumkan bahawa Wahi akan menggantikan tempatnya. Albert Lee yang tidak berpuas hati menuduh anak-anak Datuk Dolhi yang menyebabkan syarikat mereka merosot. Albert keluar dari bilik mesyuarat. Kumpulan rocknya digantung persembahan di tv.Bab 23 Selepas sembuh Mukhlis dimasukkan ke wad sakit jiwa. Hubungan persahabatan Albert dan Datuk Dolhi rengang. . Dani pula akan dimasukkan ke pusat pemulihan apabila kesnya selesai di mahkamah. Dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat.

Dia berharap agar segala kesilapan akan memantapkan peribadi bagi meneruskan perjuangan hidup. Datuk Dolhi mencadangkan kepada Datin Tominah untuk mengerjakan umrah dan ziarah. Anak-anak yang tinggal dengannya diberi pendidikan sempurna dan dilimpahi kemewahan. .Bab 24 Datuk Dolhi lega. Datuk Dolhi mencari ketenangan dengan mengenang anaknya satu persatu. Berbanding Wahi yang hidup serba sederhana tetapi menjadi pemuda yang berjiwa kental. Yuka ditugaskan di bahagian sumber manusia.

Tema Novel Renyah memaparkan tema kekeluargaan. telah menyebabkan anak-anak mereka tidak berminat dalam dunia perniagaan. anak Datuk Dolhi bersama Mastura iaitu isteri kedua Datuk Datuk Dolhi yang telah meninggal dunia. Datuk Dolhi menghadapi pelbagai konflik akibat kerenah lima orang anaknya. Datin Tominah denagn aktivitinya dan tindakan mereka yang selalunya memberikan anak-anaknya semua kemewahan. Hanya Wahi. . Kesemua bab dalam novel ini berkisar tentang kisar Datuk Dolhi dan keluarganya. berjaya dididik dalam keadaan serba kekurangan untuk meneruskan perniagaan Datuk Dolhi. Kesibukan Datuk Dolhi dalam perniagaan serta kesibukan isterinya. Mereka memilih haluan sendiri seterusnya terkeluar dari landasan yang sepatutnya.

Sebagai akibatnya. Mereka menpunyai minat masingmasing. Akan-anak Datuk Dolhi tidak berminat untuk menceburi bidang perniagaan walaupun Datuk Dolhi seorang usahawan yang berjaya. Beliau meletakkan harapan yang tinggi kepada Wahi untuk menerajui syarikatnya. Datuk Dolhi juga memakai baju batik Kelantan ketika menghadiri pertunjukan busana islam.Persoalan y Harapan seorang ayah Datuk Dolhi amat mengharapkan anak-anaknya dapat mengikut jejaknya sebagai ahli perniagaan. Lantaran itu. Mukhlis yang cetek pengetahuan agamanya terikut-ikut dengan ajaran songsang kumpulan dakwahnya tanpa menyelidik kebenaran ajaran kumpulan itu. y Kefahaman yang betul mengenai agama. beliau menghantar Wahi ke Jepun untuk menimba ilmu dan pengalaman dalam bidang perniagaan. y Sikap menghargai barangan dan jenama tempatan Datuk Dolhi lebih gemar menggunakan Limosin Saga keluaran tempatan apabila menghadiri majlis rasmi. dia mengalami tekanan daripada kesusahan hidup yang dihadapi hingga menjadi kurang siuman. . y Minat dan kecenderungan seseorang tidak dapat diubah.

Walaupun sudah berusia. . pergi ke luar negara untuk mencari peluang perniagaan dan dia rajin membaca buku. dia tetap melawat ke tapak projek syarikatnya. Perwatakan : Bijak Dia bijak mencari peluang perniagaan. y y Perwatakan : Penyayang Dia menyayangi anak-anaknya serta kedua-dua isterinya. Mastura.Watak dan Perwatakan Datuk Dolhi Berumur dalam lingkungan 60-an mempunyai lima orang anak bersama isteri pertamanya. Beliau mengetuai syarikat Dolhi-Albert Holding dan seorang usahawan yang berjaya. y Perwatakan : Rajin Dia rajin bekerja. Datin Tominah serta seorang anak bersama isteri keduanya yang telah meninggal dunia. mengatur strategi perniagaan dan memberi ceramah kepada usahawan muda.

Beliau tidak berminat dalam bidang perniagaan.Hasnol Anak lelaki sulung Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Sanggup menerima rasuah Tengku Munir y y Perwatakan : Boros Dia dan keluarganya menerapkan gaya hidup orang barat dalam kehidupan harian. Beliau berjawatan sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kerajaan. Mempunyai dua orang anak bersama isterinya. Linda. Perwatakan : Tidak tegas Dia menuruti kata-kata isterinya untuk pergi melancong ke Eropah selepas diugut bercerai oleh isterinya. Perbelanjaannya melebihi pendapatannya sebagai seorang PTD. .

Beliau merupakan Penulis dan Penyair yang mencintai alam sekitar berkelulusan universiti dalam bidang sastera. pembantu rumah Datuk Dolhi. Menceroboh masuk ke bilik Inem. Malangnya. Mengetuai tunjuk perasaan di luar negara ketika lawatan menteri kanan Malaysia ke negara itu. Menghasut orang asli Sarawak supaya mengadakan tunjuk perasaan dengan membina benteng manusia bagi menghalang aktiviti pembalakan. Dia memburukkan nama negara ketika berada di luar negara. beliau tidak mempunyai pekerjaan tetap. y y Perwatakan : Sensitif dalam isu alam sekitar Dia menyokong Bruno Manser menentang pembalakan yang dikendalikan oleh syarikat bapanya di Sarawak. Datuk Dolhi apabila berbincang tentang alam sekitar dan pembalakan. . Perwatakan : Biadap Dia bersikap biadap terhadap bapanya.Ilham Anak lelaki ketiga Datuk Dolhi dan Datin Tominah.

Buktinya. y y Perwatakan : sifat kasih sayang Dia berasa kasihan terhadap terhadap Hanisah yang diceraikan oleh gurunya. Beliau tidak mempunyai kerja tetapi berdakwah ajaran Islam songsang.Mukhlis Anak lelaki keempat Datuk Dolhi. berkelulusan Ijazah Pentadbiran dari Amerika Syarikat. oleh sebab mahu mengikut sunnah Nabi yang berkahwin dengan janda. . janda tuk gurunya yang telah beranak tiga tanpa restu ibu bapanya. Perwatakan : mudah terikut-ikut dalam beragama Dia tidak memahami agama yang sebenar. dia sanggup mengahwini janda tuk gurunya tanpa usul periksa. Beliau telah mengahwini Hanisah.

. Wahi bekerja di Dolhi-Albert holding dan merupakan orang kepercayaan Datuk Dolhi. Perwatakan : kaya dengan idea Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert Holding melaksanakan Kwalan Mutu Menyeluruh (KMM) sebagai mana yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat Jepun y y Perwatakan : bijak dan cekap bekerja Datuk Dolhi mengakui bahawa Wahi seorang yang bijak dan cekap serta akan menguasai syarikat suatu hari kelak.Wahi Anak Datuk Dolhi dengan Mastura yang dibesarkan oleh neneknya selepas ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya.

y Dalam perkembangan cerita. Ilham menghasut masyarakat Penan di Sarawak supaya menentang aktiviti pembalakan di tempat mereka. Hasnol asyik datang rumah Datuk Dolhi kerana mahu meminjam eang sehingga dia sanggup menerima rasuah daripada Tengku Munir. Ilham telah mengetuai demonstrasi orang-orang Penan bagi menentang projek pembalakn di Sarawak. iaitu Datuk Dolhi yang risau akan kerenah anak-anaknya yang tidak berminat untuk meneruskan usahanya dalam bidang perniagaan. Mukhlis pula mengikut kumpulan dakwahnya dan berkahwin dengan janda tuk gurunya yang mempunyai tiga orang anak. lantas membawa dirinya ke Jepun y Dalam bahagian klimaks. peristiwa tertumpu pada gelagat anak-anak Datuk Dolhi. Sementara itu. y Dalam bahagian perumitan. Amera pula masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerima Robert Lee sebagai suami. Dani pula ditangkap kerana terlibat dengan dadah ketika mengadakan persembahan kumpulan muziknya. Dani pula sibuk dengan urusan kumpulan muziknya untk membuat rakaman. Hal ini menyebabkan Datuk Dolhi tertekan dan berasa malu. Mukhlis pula hidup melarat dan menjadi tidak siuman.Plot y Dalam bahagian permulaan. Ilham telah telah melarikan diri ke Perancis akibat diburu pihak berkuasa kerana menghalang projek pembalakan di Sarawak. Hasnol pula diburu oleh pihak BPR atas dakwaan menerima rasuah dan akibatnya dirangkap ketika berada di lapangan terbang sekembalinya dari London. . pembaca diperkenalkan kepada watak utama.

Datuk Dolhi juga telah mengumumkan Wahi sebagai penggantinya di Dolhi-Albert Holding. Setelah sebahagian masalah keluarganya selesai. Yuka yang berketurunan Jepun. Datin Tominah menerima kedatangan Wahi dan isterinya dengan dada terbuka.y Peleraian cerita ini ialah Hasnol telah dibebaskan dengan jaminan. Datuk Dolhi bercadang ke Makkah untuk menunaikan umrah dan ziarah bersama dengan isterinya. Wahi pula pulang dari Jepun bersama isterinya. Mukhlis berjaya ditemui dan terlantar di hospital. Ilham tidak mahu pulang ke Malaysia kerana bimbang akan ditangkap oleh pihak berkuasa. Datin Tominah. Datuk Dolhi telah menjamin Dani dan akan menghantarnya ke pusat pemulihan. Dia akan dihantar ke pusat rawatan mental. Amera berkahwin dengan YB Wahab. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->