P. 1
Novel Renyah 2

Novel Renyah 2

|Views: 45|Likes:
Published by Nazliza Abu Samah

More info:

Published by: Nazliza Abu Samah on Feb 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2012

pdf

text

original

Pengajaran

y Ibu bapa dan anak-anak hendaklah saling menyayangi antara satu sama yang lain. Hal ini dapat dilihat pada watak Datuk Dolhi dan anak-anaknya yang saling menyayangi walaupun mereka sering menimbulkan masalah kepada bapa mereka itu. y Kita mestilah bersabar dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan. Datuk Dolhi bersabar menerima berita bahawa Dani telah ditangkap kerana memiliki dadah. Beliau tidak memarahi Dani sebaliknya menjamin Dani dan berusaha memasukkan Dani ke pusat pemulihan. y Kita hendaklah mengutamakan barangan buatan tempatan bagi menyokong ekonomi negara. Sikap ini yang ditunjukkan oleh Datuk Dolhi yang menggunakan Limosin Saga ke majlis-majlis rasmi wajar dicontohi oleh masyarakat y Kita hendaklah raijin membaca dan menuntut ilmu untuk memajukan diri dan negara. Datuk Dolhi dan Wahi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang perniagaan. y Janganlah mudah terpengaruh apabila ditawarkan kemewahan melalui jalan yang salah. Sikap Hasnol yang mudah terpengaruh apabila diberikan rasuah oleh Tengku Munir sebagai imbuhan untuk meluluskan tendernya amat tidak wajar dicontohi oleh masyarakat.

Nilai
y Nilai kasih sayang. Contohnya, Datuk Dolhi dan Datin Tominah sayang akan anakanaknya. Oleh sebab itulah, mereka berusaha menyelamatkan anak-anak mereka yang bermasalah dengan pelbagai cara. y Nilai sabar. Contohnya, Datuk Dolhi begitu sabar menghadapi kerenah anak-anaknya yang tidak mahu meneruskan usahanya dalam perniagaan. y Nilai tanggungjawab. Contohnya, Datuk Dolhi menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa dengan memberi pendidikan kepada anak-anaknya, termasuklah Wahi yang dipelihara neneknya. y Nilai patriotik. Contohnya, Datuk Dolhi menggunakan Limosin Saga untuk majlismajlis rasmi y Nilai berani. Contohnya, Amera berani menegur Ilham yang tidak bekerja dan hanya mundar-mandir y Nilai rajin. Contohnya, Datuk Dolhi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambah pengetahuan.

Gaya bahasa

y

Peribahasa Digunakan dalam sesebuah novel lazimnya ialah perumpamaan, simpulan bahasa, pepatah dan bandingan. Contohnya : jual mahal, panas darah, hangat-hangat tahi ayam

y

Simile Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lainl. Perbandingan pula menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan ibarat. Contonnya : macam gasing, seperti mata air.

y

Metafora Merupakan perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan sebagainya. Contohnya : tugu-tugu kenangan, benih keusahawanan.

y

Personafikasi Pemberian sifat manusia kepada benda-benda mati seperti objek dan sebagainya. Contohnya : tasik dan pohon-pohon menjadi saksi, segala masalah yang mengacau benak.

y

Sinkope Bermaksud penyingkatan kata. Contohnya : ni, tu, bang, mak, pak, dah, mau, tak, nak, tapi, kau dan ku.

Latar
Latar tempat
y Pejabat Datuk Dolhi. Di sinilah berlakunya pelbagai peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Mukhlis yang datang untuk meminjam wang dan peristiwa Datuk Dolhi mengumumkan Wahi sebagai penggantinya y Rumah Datuk Dolhi. Di sini juga banyak berlakunya peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Datuk Dolhi mengisytiharkan bahawa Wahi adalah anak kandungnya daripada isteri keduanya. y Sarawak. Di Sarawak, Ilham menghasut orang-orang Penan supaya membina benteng manusia bagi menghalang kegiatan pembalakan. y Tokyo. Datuk Dolhi ke sana kerana ingin berehat dan melupakan masalah anakanaknya buat seketika. y Perkampungan jemaah Kampung Sungai Bakau. Di sini, Mukhlis tinggal bersama dengan isterinya yang merupakan janda tok guru yang mempunyai tiga orang anak. y y Kelab Mawar. Di sini, Amera telah berjumpa dengan YN Wahab buat pertama kali. Teretai Inn. Di sini, Hasnol telah berjumpa dengan Tengku Munir yang menjanjikan habuan rasuah kepada Hasnol dengan syarat Hasnol membantunya memperoleh semua tender yang dimohonnya.

. Datuk Dolhi ada ceramah di Institut Perdagangan Kebangsaan. y Pada waktu malam. Buktinya. Pada waktu pagi. y Pada waktu petang.45 malam dari Lapangan Terbang Subang. Datuk Dolhi berlepas ke Tokyo pada pukul 10. Datuk Dolhi ada mesyuarat dengan Raj Hussein pada pukul 10. Buktinya. y y Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang dan malam. Buktinya. Buktinya.Latar masa y Latar masa bagi novel ini adalah pada zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Tun Ghaffar Baba menjadi Timbalan Perdana Menteri. Datuk Dolhi pulang ke rumah untuk makan tengah hari sebelum ke Institut Perdagangan Kebangsaan bagi menyampaikan ceramah. y Pada waktu tengah hari.

. y Masyarakat yang boros dan tamak. Malah.Latar masyarakat y Masyarakat yang merupakan golongan usahawan. Hasnol boros kerana menurutkan perangai isterinya yang gemar berbalanja secara mewah. Contohnya. Datuk Dolhi dan Albert Lee merupakan usahawan yang berjaya dan memiliki Dolhi-Albert Holding. Datuk Dolhi merupakan seorang jutawan. Amera berani menegur Ilham dan Dani yang tidak mahu bekerja dan tidak berdisiplin. Tengku Munir bersikap tamak hingga sanggup memberi tekanan kepada Hasnol bagi memperoleh semua tender yang dimohonnya. Contohnya. y Masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan. Datuk Dolhi mempunyai banyak pengalaman dan ilmu pengetahuan disebabkan beliau rajin membaca buku. Kehidupan dalam negara yang terdiri daripada bangsa Melayu yang diwakili oleh Datuk Dolhi. bangsa cina yang diwakili oleh keluarga Albert Lee dan bangsa Jepun yang diwakili oleh Yuka y Masyarakat yang berani. Wahi juga berani berjumpa dengan bapa Yuka untuk melamar Yuka. y Masyarakat majmuk.

Robert Lee ialah anak Albert Lee yang mahu dijodohkan dengan Amera. YB Wahab ialah suami Amera yang juga merupakan Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas.Watak-watak lain y Amera ialah satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi dan Datin Tominah dan menjadi pendidik yang berdedikasi y y Albert Lee ialah rakan kongsi Datuk Dolhi dalam Dolhi-Albert Holding. Rozie. Tengku Munir merupakan kerabat diraja yang telah menyebabkan Hasnol ditangkap BPR kerana kes rasuah. . y y y y Linda ialah isteri Hasnol yang suka akan gaya hidup mewah. setiausaha Datuk Dolhi yang cekap menjalankan tugas.

Datuk Dolhi pernah berkahwin dengan wanita berketurunan arab dan mempunyai seorang anak lelaki tetapi dirahsiakan daripada keluarganya. Anak sulungnya Hasnol seorang Pegawai Tadbir Diplomatik yang telah berkahwin dan mempunyai anak. Mukhlis pula seorang pendakwah yang tidak bekerja dan Dani merupakan seorang artis. Amira satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi merupakan seorang guru. Tiga anak lelaki yang lain ialah Ilham. . bergiat dalam bidang sastera dan pencinta alam.Sinopsis Bab 1 Datuk Dolhi bingung. sedih dan menyesal apabila mengenangkan 5 orang anaknya yang tidak berminat untuk menyambung tugasnya dalam bidang perniagaan. Ilham merupakan peminat seni. 4 lelaki dan seorang perempuan. Mukhlis dan Dani. Datuk Dolhi mempunyai seorang isteri iaitu Datik Tominah dan 5 orang anak.

Baginya bekerja keras akan membuatkannya segar dan muda. Petang itu Datuk Dolhi berjoging dengan Albert. Sementara itu Datin Tominah berborak melalui telefon dengan rakan-rakanya yang terdiri daripada datin-datin. Mereka juga bercakap tentang hasrat untuk menjodohkan Amera dan Robert dan tentang anak-anak yang tidak ingin terlibat dengan perniagaan. . Prinsip hidup Datuk Dolhi ialah kerja keras. Orang yang banyak berfikir tidak akan menjadi pelupa dan nyanyuk. Mereka bercakap tentang Tuan Syed yang telah ke Kanada kerana projek Hidroelektrik di Kemuning. Semasa berjoging Datuk Dolhi dan Albert berbincang tentang keistimewaan kelab-kelab. Datuk Dolhi sesak dada ketika berlari dan berhenti rehat.Bab 2 Albert Lee menelefon Datuk Dolhi dan berbincang tentang agenda pada petang itu.

Lamunannya terhenti apabila setiausahanya memberitahu Puan Raj Hussein dan Cik Emrita menunggu di ruang tamu. Datuk Dolhi mendapat panggilan telefon daripada Wahi yang berada di Hiroshima. Rozie (setiausaha Datuk Dolhi) memberitahu agenda pada hari itu. temujanji dengan Raj Hussein wakil Romaco Consultan. Sejak akhir-akhir ini Datuk Dolhi sering memberikan ceramah kepada usahawan muda dan pelajar. Pada waktu tengahari Datuk Dolhi pulang ke rumah. Sambil menunggu makanan dihidangkan dia meneruskan pembacaannya. Rozie juga memberitahu Datin Tominah menelefon untuk mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Datuk Dolhi imbas kembali tanggapan peserta seminar tentang modal dan perniagaan. Wahi memberitahu dia tertarik akan cara orang Jepun melayan pelanggan dan cara pembungkusan. . Pada waktu petang pula ada ceramah membangunkan usahawan.Bab 3 Suasana agak sibuk di Wisma Datuk Dolhi.

Datuk Dolhi dan Datin Tominah masuk ke dalam rumah. Datuk Dolhi tidak berminat akan pertunjukkan fesyen. Datin Tominah berbincang dengan suaminya tentang hasratnya untuk membuka butik busana Islam. Amera berada di ruang tamu sedang menyemak buku anak-anak muridnya.Bab 4 Datuk Dolhi memberi ceramah kepada para pelajar usahawan muda di Institut Perdagangan Usahawan. Datuk Dolhi mengeluh kerana anak-anak tidak berminat dalam bidang perniagaan. Manakala di luar rumah Dani sedang memetik gitar. Datin Tominah mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Masa dua jam di pertunjukkan itu dirasa lama oleh beliau. Namun begitu Datuk Dolhi seakan tidak berminat dan tidak yakin akan keupayaan isterinya dan rakan-rakannya. Ilham mencatat sesuatu di meja batu di bawah pohon matsui. . Datuk Dolhi mengutamakan barangan tempatan. Mukhlis pula sedang beratib di dalam bilik.

. Tiba-tiba Amera datang. ekonomi dan lain-lain. Dia bahagia dengan dunianya sendiri. Bagi Ilham dia mempunyai perjuangannya sendiri untuk membela alam sekitar demi kesinambungan generasi akan datang. Ilham menegur lirik lagu Dani yang dianggap tidak intelektual. Amera memandang Ilham di taman keseorangan dari jendela. Amera tidak suka akan sikap Ilham yang tidak bekerja dan mengharapkan orang tua. Apabila Amera beredar Ilham bercakap pula dengan Dani. Dani tidak mahu campurtangan hal Ilham dan kakaknya. Ilham berpendapat rockers meruntuhkan budaya Melayu. Ilham mendeklamasikan sajak Nyanyian Rimba dan sajak ciptaanya sendiri iaitu Tembang Burung-burung. Amera bertengkar dengan Ilham sedangkan Dani buat tidak endah dan terus memetik gitarnya. Baginya orang yang membangunkan dunia bukan orang seni tetapi orang sains. Amera mahu adiknya itu bekerja di syarikat ayahnya. Ilham mencadangkan agar Dani mengambil puisi-puisinya supaya dilagukan tetapi Dani menganggap lagu puisi tidak akan maju. Bagi Amera orang seni hanya kenyang dengan kata-kata tetapi perut lapar.Bab 5 Dani dan Ilham berbincang tentang lagu baru yang akan dinyanyikan oleh Dani.

Namun sepantas kilat Datuk Dolhi melenting. Tiba-tiba Datin Tominah menyebut nama Wahi. Cara hidup Hasnol macam jutawan tidak disenangi Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertanya Hasnol tentang hasratnya iaitu agar Hasnol mengambil alih syarikat tetapi Hasnol menolak dengan alasan sayang akan pencen dan isterinya yang suka jika dia kerja kerajaan. Datin Tominah tidak faham tetapi hanya diam. Mereka berharap agar Amera mendapat jodoh yang sesuai. Mereka bercakap tentang hasrat Albert yang ingin sangat berbesan dengan mereka. Mungkin ada niat di sebaliknya. Albert pernah ingin menjodohkan Hasnol dengan anaknya Elain. Baginya Wahi seorang yang agak baik dan menjadi harapan Datuk Dolhi. Hasnol memberitahu hasratnya untuk meminjam duit sebanyak sepuluh ribu daripada Datuk Dolhi. Datin Tominah menghentikan lamunan Datuk Dolhi.Bab 6 Pagi minggu Hasnol datang ke rumah Datuk Dolhi tanpa isteri dan anak-anaknya. Datuk Dolhi memaklumkan mungkin perniagaannya akan jatuh ke tangan orang lain jika adik-beradiknya tidak berminat. . Datuk Dolhi bertegas mengatakan bidang perniagaan akan memperoleh pendapatan yang tidak terhad berbanding kerja kerajaan. Datuk Dolhi mengagak ada sesuatu yang tidak kena dengan Hasnol.

Datuk Dolhi teringatkan anak-anaknya yang tidak seperti Wahi. Rozie berpendapat rancangan Wahi adalah bijak. Rozie memberitahu kehadiran Mukhlis. Inggeris dan Soviet. Datuk Dolhi ada rahsia dengan Wahi.Bab 7 Datuk Dolhi menerima faks yang dihantar oleh Wahi. Datuk Dolhi berpendapat orang Islam menganggap Islam cukup sempurna tetapi tidak berbuat apa-apa untuk menerapkan Islam dalam kehidupan. . Dia teringatkan Mukhlis. Datuk Dolhi mengarahkan Rozie mengemukakan cadangan kepada pihak pengurusan dan pegawai kanan. Datuk Dolhi mengharapkan Mukhlis menjadi eksekutif niaga tetapi Mukhlis menjadi pendakwah. Beliau teringat pula kepada Wahi. Keadaan Mukhlis yang tidak terurus bersandar di tiang masjid dengan berserban dan berjubah. Mukhlis memberitahu hasratnya untuk meminjam wang kerana ingin berdakwah di India. Datuk Dolhi yang menyuruh Wahi meningkatkan pengalaman di Jepun. Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert melaksanakan kawalan mutu menyeluruh seperti yang dilakukan di Jepun. Datuk Dolhi terbayang sejarah negara Jepun dan berpendapat Jepun menang perang ekonomi berbanding negara-negara seperti Perancis.

Mereka memberitahu Datuk Dolhi bahawa mereka ingin berdakwah ke seluruh dunia bulan depan. Mereka berpendapat Datuk Dolhi antidakwah. Salah seorang rakan Mukhlis iaitu Saiful Bahari ialah anak Tan Sri Mokhtar Latif. Bagi mereka kerja sekarang penuh riba dan maksiat. . Tuk gurunya yang sebaya dengan bapanya sibuk berdakwah manakala bapanya sibuk berniaga. Tuk gurunya berkahwin empat manakala ayahnya masih setia dengan ibunya. Ayahnya memberi sokongan akan perjuangan dakwahnya. Mereka meminta agar Datuk Dolhi mengeluarkan biaya. Datuk Dolhi mengucapkan tahniah dan tidak teruja dengan berita itu. Pemuda-pemuda itu meninggalkan rumah Datuk Dolhi dengan perasaan sebal. Datuk Dolhi menghadiri majlis anugerah kecemerlangan Amera yang juga dihadiri oleh Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. Mukhlis terasa tersepit di tengan-tengah.Bab 8 Amera memberitahu dia telah dipilih sebagai pendidik terbaik di seluruh negeri. Mereka bercerita tentang isteri ustaz mereka yang berkahwin lagi dan menceraikan isterinya yang bernama Hanisah.Datuk Dolhi memberi kebenaran kepada Mukhlis untuk berdakwah bersama-sama kawan-kawannya. Mukhlis pulang bersama-sama dengan tiga lagi rakan dakwahnya dengan sebuah kereta Mercedes. Datuk Dolhi menempelak mereka. Mereka gagal memujuk Datuk Dolhi untuk mendapatkan biaya.

Dani mengusik Amera agar Amera tidak memilih kerana nanti jadi andartu. Hasnol telefon untuk meminjam wang. Datin Tominah runsing kerana sukar mencari pembantu rumah sekarang. Kalau tiada pembantu rumah dia akan penat dengan kerja dapur. Inem pembantu rumah Indonesia memohon untuk berhenti kerja daripada Datin Tominah. Inem tidak mahu kemungkaran berlaku. Dani mengajak Datin Tominah menghadiri pelancaran albumnya.Bab 9 Amera mendapat penggilan telefon mengucapkan tahniah daripada seseorang yang tidak dikenali. Mary memberitahu dia tidak mengenali siapa yang menghantar. Dia juga mendapat ucapan tahniah daripada Dani dan mendapat sejambak bunga daripada seseorang yang tidak dikenali melalui florist. Amera menghubungi Mekar Florist yang menghantar bunga itu. Seminggu kemudian Datin Tominah menerima surat daripada Inem memberitahu bahawa Ilham pernah masuk ke biliknya. . Datin Tominah ingin mengetahui sebabnya tetapi tidak diberitahu oleh Inem. Datin kecewa apabila Hasnol melepaskan gagang telefon selepas dia tidak bersetuju memberikan wang kepada Hasnol. sebab itulah dia berhenti.

Mukhlis berada di Sungai Bakau perkampungan jemaahnya. Ilham berada di Sarawak membentangkan kertas kerja tentang masalah hutan dan isu pembalakan. Dulu Hasnol mengambil keputusan untuk berkahwin dengan isterinya Linda juga agak tergesa-gesa. Anak muda itu tinggal bersama-sama neneknya setelah ibunya meninggal ketika melahirkannya. Mukhlis yang tidak bekerja tiba-tiba berkahwin merisaukan Datuk Dolhi. Albert menelifon dari Kucing memberitahu dia ternampak Ilham bersama-sama orang asli menghalang penebangan hutan.Bab 10 Berita pernikahan Mukhlis melalui kawannya mengejutkan Datuk Dolhi. Dia rindu ingin bercakap-cakap dengan Wahi. Datuk Dolhi mengurut dadanya sebak memikirkan anak-anaknya. Datin Tominah mengucap berkali-kali apabila mendengar berita itu. Dengar ceritanya mereka akan menganjurkan tunjuk perasaan dan akan tinggal bersama-sama orang asli. Datuk Dolhi teringatkan Wahi yang begitu tekun. Albert menyatakan akan bekerjasama dengan pihak polis. Datuk Dolhi ada saham dalam syarikat pembalakan itu. . Datuk Dolhi bertambah berang apabila membaca surat daripada Inem. Mereka suami isteri inginkan satu majlis perkahwinan yang penuh adat istiadat. Datuk Dolhi memberikan bantuan kepadanya.

Mukhlis pulang ke rumah dan memohon maaf daripada ibunya.Bab 11 Memandangkan masalah yang timbul disebabkan oleh Ilham Datuk Dolhi ingin ke Ikebukuro. Selepas setahun berkahwin dengan Datin Tominah Datuk Dolhi berkahwin dengan Mastura secara diam-diam. Mukhlis bekerja di kilang dengan gaji lima ringgit sehari. Dia ingin berehat. Sebelum berkahwin dengan Datin Tominah dia pernah bercinta dengan Mastura sejak di kampus. . Tetapi malangnya apabila tamat pengajian dia dikahwinkan dengan Datin Tominah oleh kedua-dua ibu bapanya. Datu Dolhi berlepas ke Tokyo malam itu. Dia ingin Albert yang mengambil tindakan terhadap masalah yang ada. Ibunya menasihati agar Mukhlis menjaga isteri dan anak-anak tirinya dengan baik. Ketika dalam penerbangan fikiran datuk Dolhi menerawang ke zaman silamnya. Hanisah ingin Mukhlis bekerja untuk membiayai anak-anak. Dia memperoleh anak lelaki sulung. Jepun tempat Wahi berada. Datin Tominah terkejut dengan keputusan Datuk Dolhi yang ingin bercuti tiba-tiba. Dia rasa bebannya kerana terpaksa menjaga anak-anak tirinya. Anaknya tinggal dengan neneknya. Mukhlis sugul kerana tidak disangka Hanisah janda Tok Guru ada tiga orang anak. Dia mengosongkan fikirannya dan melupakan semua masalah buat sementara waktu. namun Mastura meninggal. Hasnol pula ingin Linda meminta duit daripada bapanya bagi menyelesaikan masalah kewangannya.

Bab 12 Amera ke Kelab Mawar untuk bertemu dengan peminat misteri selama ini. Kumpulan pemuzik Young Rock Band yang dianggotai oleh Dani akhirnya masuk studio. YB mempunyai seorang anak berusia dua tahu manakala isterinya sudah meninggal. Mereka berbual pelbagai topik pada malam itu. Amera rasa cemas dan berdebar menyebabkan Dani hairan. Amera mula berfikir-fikir tentang kesannya jika berhubungan dengan orang politik yang sentiasa sibuk. Album mereka berjudul Rimba Fikiran. . Amera menasihati Dani agar menjaga disiplin dan sentiasa kemas. Bagi Dani penyanyi rock tidak perlu kemas. Alangkah terperanjat apabila melihat orang itu ialah YB Timbalan Menteri Wahab. Amera gelisah campur gembira. Amera diberitahu oleh Dani ada cerita dalam akhbar tentang YB Wahab yang digosipkan dengan seorang guru. Amera menceritakan kepada Datin Tominah. Apabila pulang Datin Tominah bertanyakan Amera. Dani meminta ibu dan kakaknya hadir ketika majlis pelancaran nanti.

Dia memberitahu Wahi bahawa sudah sampai masanya rahsia itu didedahkan. Namun Wahi tidak terkejut kerana dia telah mengetahui melalui neneknya. Ketibaannya disambut oleh Wahid dan sahabat Jepunnya. Wahi sanggup menerima apa-apa sahaja tindakbalas daripada ibu tirinya nanti. Hotel itulah tempat menginap Datuk Dolhi apabila dia pertama kali ke negara itu. Datuk Dolhi meluahkan rasa kecewa terhadap anakanaknya kepada Wahi. . Datuk Dolhi menyanyikan beberapa buah lagu Jepun yang digemarinya.Bab 13 Datuk Dolhi agak penat apabila tiba di Lapangan Terbang Narita Jepun selepas penerbangan selama 7 jam. Datuk Dolhi terasa amat lega. Ketika Datuk Dolhi merenung ke luar bilik hotel fikirannya bercelaru memikirkan akan cara untuk memberitahu Wahi. Pagi esoknya mereka berdua bersiar-siar di kota dengan menaiki kenderaan awam. Datuk Dolhi meminta Wahi memanggilnya bapak bukannya Datuk. Semasa dalam perjalanan ke tempat penginapan mereka berborak-borak tentang lagu. Datuk Dolhi menginap di Hotel Tokyo Metropolitan. Dia tertanya-tanya apakah Wahi sudah tahu hal yang sebenarnya? Malam itu ketika mereka sedang minum di restoran cina Datul Dolhi memberiyahu Wahi bahawa Wahi adalah anaknya.

Ilham terus memberi ucapan berapi-api membakar semangat penduduk tempatan. . Hasnol pulang ke rumah dengan gembira dan menyuruh isterinya merancang percutian mereka memandangkan sudah lama mereka tidak bercuti. Malahan Tengku Munir akan memberikan tiga ratus ribu sekiranya hasnol membantunya. Semasa pertemuan itu Tengku Munir mengugut akan memusnahkan Hasnol dan Datuk Dolhi sekiranya tilanydak meluluskan tendernya. Tengku Munir akan menguruskan segala-galanya sekiranya Hasnol bersetuju. Di rumah Datuk Dolhi pula Hasnol datang membayar segala hutangnya kepada Datin Tominah yang sebanyak sepuluh ribu.Bab 14 Hasnol mengadakan pertemuan sulit dengan Tengku Munir di Teratai Inn. Apabila pihak berkuasa datang Ilham dan koncokonconya menghilangkan diri. Manakala di Sarawak pula pihak berkuasa mencari aktivia barat yang mempengaruhi orang tempatan agar membina benteng manusia untuk menghalang pembalakan. Datuk Tominah terkejut.

Bagi Albert perkahwinan anaknya dengan orang Melayu banyak kelebihannya. Antaranya ialah dapat memperbesar empayar niaganya dan anaknya nanti akan jadi Melayu. Robert kecewa. Albert juga menyatakan minatnya dalam politik. Bagi Albert jika Robert berkahwin dengan Amera mereka berpeluang mengambil alih syarikat memandangkan anak-anak Datuk Dolhi tidak berminat. Malam itu Robert menelifon Amera untuk mengajaknya keluar.Bab 15 Albert berbincang-bincang bersama-sama ahli keluarga dan bertanyakan Robert tentang hubungannya dengan Amera. Albert menyatakan kemusnahan Datuk Dolhi nanti adalah disebabkan oleh anakanak Datuk Dolhi. . Amera menolak dengan alasan ada latihan di sekolah.

gadis Jepun bernama Yuka. Wahi mula rasa terbeban akan tindakan anak-anak Datuk Dolhi dan kemarahan Datin Tominah. Ayah Yuka pernah terlibat semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Dia ingin Wahi mengambilalih pengurusan syarikat memandangkan anak-anaknya tidak berminat. Datuk Dolhi tahu di pejabatnya nanti bertimbun tugasan yang perlu dibereskan.Bab 16 Datuk Dolhi menyatakan hasratnya untuk bersara kepada Wahi. Oleh sebab rasa bersalah kerana kekejaman Jepun di Tanah Melayu Sakate (bapa Yuka) merestui Yuka dan Wahi. Semasa penerbangan pulang Datuk Dolhi mengenangkan kisahnya dengan Mastura (ibu Wahi). Wahi memberitahu Datuk Dolhi bahawa dia telah mempunyai pilihan hati. Yuka telah memeluk Islam dan mempelajari Islam di Kobe. .

baru lapang dadanya. Dia meminta emaknya berbaik semula dengan ayahnya. Datin Tominah memberitahu Datuk Dolhi bahawa Hasnol telah memulangkan duit sebanyak sepuluh ribu. Datuk Dolhi menasihati agar Dani tidak terlibat dengan dadah. Hubungan Datuk Dolhi dan Datin Tominah menjadi renggang. Datin Tominah menyuruh Hasnol meletak jawatan dan masuk ke syarikat tetapi Hasnol tidak berminat. Datuk Dolhi terkejut. Datuk Dolhi memberitahu Datin Tominah bahawa Wahi akan berkahwin dengan gadis Jepun. Dani muncul dengan gaya rockernya. Datin Tominah bersikap konfrontasi dengan Datuk Dolhi. Selepas Datuk Dolhi menjelaskan semua perkara kepada keluarganya. Datin Tominah menyatakan isi surat itu kepada Datuk Dolhi dan meminta Datuk Dolhi mencari Ilham. Datuk Dolhi hanya menempelak dan tidak berhajat untuk membantu. namun tidak diendahkan oleh Datuk Dolhi. Khabar daripada Datuk Dolhi bahawa Wahi adalah anaknya mengejutkan semua orang.Bab 17 Ilham gagal ditangkap oleh pihak berkuasa. telah bertukar kereta dan akan bercuti ke Eropah. Dia tidak lagi menjaga makan dan pakai Datuk Dolhi. Datuk Dolhi tidak menghiraukan sikap Datin Tominah. Amera tidak bersetuju akan sikap emaknya. Datuk Dolhi kesal akan masalah dadah yang tidak pernah selesai. Kisah Mukhlis juga diceritakan kepada Datuk Dolhi. . Datin Tominah menerima surat daripada Ilham bercop negara Perancis tetapi tiada alamat.

Penduduk kampung berhampiran juga pernah ternampak Mukhlis menghayun pedang.Bab 18 Kehadiran rombongan daripada timbalan menteri menggembirakan Datuk Dolhi. Kumpulan mereka dalam siasatan pihak berkuasa. Tergambar kedaifan tempat tersebut dan tidak terurus. Seorang pemuda memberitahu. Semasa majlis perkahwinan tersebut Datuk Dolhi berpeluang bertemu semula dengan rakan lamanya dan pernah tinggal serumah semasa belajar dulu iaitu Ustaz Hashim. Datin Tominah hanya mampu menitiskan air mata. Ustaz Hashim dan Datuk Dolhi pergi ke tempat perkumpulan Mukhlis. Mereka ke rumah Mukhlis tetapi tidak berpenghuni. Perkahwinan Amera dan timbalan menteri berjalan lancar. . Ustaz Hashim memberi khabar keadaan Mukhlis yang tidak terurus dan telah ditinggalkan isterinya setelah isterinya kembali ke pangkuan bekas suaminya. Mukhlis telah meninggalkan tempat itu dan menjadi tidak siuman kerana menyerang tuk guru.

Hasnol mengambil keputusan tidak akan menghiraukan permintaan Tengku Munir. Amera meminta ibunya mencari peguam yang bagus. Telefon pejabatpun ditutup. . Tengku Munir menelifon Hasnol dengan nada marah. dia akan bercuti sebulan dan akan ke luar negara. Hasnol menjadi serba salah. Dia mahu Hasnol meluluskan semua tender yang diserahkan sebanyak 12. Tengku Munir berkunjung ke pejabat Menteri Besar melaporkan rasuah yang telah dilakukan oleh Hasnol. Hasnol memberitahu dia terserempak dengan Ilham di London. Wisma Dolhi diserbu wartawan. Hasnol menelifon. Amera menelifon. Memandangkan desakan Linda yang mahu Hasnol ikut sama bercuti. Rumah Datuk Dolhi diserbu oleh pihak BPR. Datin Tominah meminta suami Amera menolong tetapi dia tidak dapat menolong. Datin Tominah memujuk Hasnol pulang.Bab 19 Hasnol memaklumkan kepada Datin Tominah.

Bab 20 Dani yang akan membuat persembahan pentas pada malam itu agak tidak bermaya. Jualan album kumpulan Dani terjejas ekora peristiwa itu. Sekali lagi berita tersiar di akhbar. Datin Tominah hanya menangis. Hasnol pulang untuk membersihkan namanya. Rakannya memaklumkan kepada penganjur bahawa Dani mengambil dadah. Semasa Dani keluar mencari bekalan dis diekori dan tidak pulang semula untuk membuat persembahan. Penganjur memberitahu penyanyi demam dan mendapat rawatan di klinik. Polis tiba memaklumkan Dani ditangkap. Kumpulan Young Rock Bank menendang Dani daripada kumpulan mereka. Penonton mengamuk. Kumpulan mereka juga digam oleh RTM. . Dia ditangkap di lapangan terbang. Dia berasa ingin lari sahaja dari tempat itu.

Albert Lee sangat marah dan akan mengambil tindakan. Apabila diberitahu Wahi adalah anak Datuk Dolhi.Bab 21 Ilham mendalangi tunjuk perasaan di London anjuran Pertubuhan Alam Sekitar Sedunia. . Albert Lee rasa tergugat kerana dia maklum akan kehebatan Wahi. Dia tidak takut tindakan kerajaan Malaysia terhadapnya dan tetap menentang walaupun ayahnya sendiri seorang pembalak.

. Datuk Dolhi menjamin Dani dan akan memasukkannya ke pusat serenti.Bab 22 Wahi akan pulang bersama-sama isterinya. Wahi pulang ke Malaysia dan disambut Datuk Dolhi. Amera dan Dani. Hasnol dibebaskan dengan jaminan dan diarahkan bercuti sehingga siasatan selesai. Hasnol. Ketika mereka makan malam sekeluarga Datuk Dolhi menerima panggilan telefon menyatakan Mukhlis kemalangan. Datin Tominah.

Kumpulan rocknya digantung persembahan di tv. Hubungan persahabatan Albert dan Datuk Dolhi rengang. Albert Lee yang tidak berpuas hati menuduh anak-anak Datuk Dolhi yang menyebabkan syarikat mereka merosot. Datuk Dolhi mengumumkan bahawa Wahi akan menggantikan tempatnya. Dani pula akan dimasukkan ke pusat pemulihan apabila kesnya selesai di mahkamah. . Albert keluar dari bilik mesyuarat. Dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat.Bab 23 Selepas sembuh Mukhlis dimasukkan ke wad sakit jiwa.

Berbanding Wahi yang hidup serba sederhana tetapi menjadi pemuda yang berjiwa kental. . Dia berharap agar segala kesilapan akan memantapkan peribadi bagi meneruskan perjuangan hidup. Datuk Dolhi mencari ketenangan dengan mengenang anaknya satu persatu. Yuka ditugaskan di bahagian sumber manusia. Anak-anak yang tinggal dengannya diberi pendidikan sempurna dan dilimpahi kemewahan.Bab 24 Datuk Dolhi lega. Datuk Dolhi mencadangkan kepada Datin Tominah untuk mengerjakan umrah dan ziarah.

Hanya Wahi. anak Datuk Dolhi bersama Mastura iaitu isteri kedua Datuk Datuk Dolhi yang telah meninggal dunia. Kesibukan Datuk Dolhi dalam perniagaan serta kesibukan isterinya. Mereka memilih haluan sendiri seterusnya terkeluar dari landasan yang sepatutnya. Datuk Dolhi menghadapi pelbagai konflik akibat kerenah lima orang anaknya. . Datin Tominah denagn aktivitinya dan tindakan mereka yang selalunya memberikan anak-anaknya semua kemewahan. telah menyebabkan anak-anak mereka tidak berminat dalam dunia perniagaan.Tema Novel Renyah memaparkan tema kekeluargaan. berjaya dididik dalam keadaan serba kekurangan untuk meneruskan perniagaan Datuk Dolhi. Kesemua bab dalam novel ini berkisar tentang kisar Datuk Dolhi dan keluarganya.

Mukhlis yang cetek pengetahuan agamanya terikut-ikut dengan ajaran songsang kumpulan dakwahnya tanpa menyelidik kebenaran ajaran kumpulan itu. Mereka menpunyai minat masingmasing. dia mengalami tekanan daripada kesusahan hidup yang dihadapi hingga menjadi kurang siuman. Sebagai akibatnya. Lantaran itu. Beliau meletakkan harapan yang tinggi kepada Wahi untuk menerajui syarikatnya.Persoalan y Harapan seorang ayah Datuk Dolhi amat mengharapkan anak-anaknya dapat mengikut jejaknya sebagai ahli perniagaan. Datuk Dolhi juga memakai baju batik Kelantan ketika menghadiri pertunjukan busana islam. y Sikap menghargai barangan dan jenama tempatan Datuk Dolhi lebih gemar menggunakan Limosin Saga keluaran tempatan apabila menghadiri majlis rasmi. y Minat dan kecenderungan seseorang tidak dapat diubah. beliau menghantar Wahi ke Jepun untuk menimba ilmu dan pengalaman dalam bidang perniagaan. y Kefahaman yang betul mengenai agama. . Akan-anak Datuk Dolhi tidak berminat untuk menceburi bidang perniagaan walaupun Datuk Dolhi seorang usahawan yang berjaya.

. Beliau mengetuai syarikat Dolhi-Albert Holding dan seorang usahawan yang berjaya. mengatur strategi perniagaan dan memberi ceramah kepada usahawan muda. y Perwatakan : Rajin Dia rajin bekerja. Perwatakan : Bijak Dia bijak mencari peluang perniagaan. pergi ke luar negara untuk mencari peluang perniagaan dan dia rajin membaca buku.Watak dan Perwatakan Datuk Dolhi Berumur dalam lingkungan 60-an mempunyai lima orang anak bersama isteri pertamanya. Datin Tominah serta seorang anak bersama isteri keduanya yang telah meninggal dunia. Mastura. dia tetap melawat ke tapak projek syarikatnya. Walaupun sudah berusia. y y Perwatakan : Penyayang Dia menyayangi anak-anaknya serta kedua-dua isterinya.

Mempunyai dua orang anak bersama isterinya. Beliau berjawatan sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kerajaan. Linda.Hasnol Anak lelaki sulung Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Sanggup menerima rasuah Tengku Munir y y Perwatakan : Boros Dia dan keluarganya menerapkan gaya hidup orang barat dalam kehidupan harian. . Beliau tidak berminat dalam bidang perniagaan. Perwatakan : Tidak tegas Dia menuruti kata-kata isterinya untuk pergi melancong ke Eropah selepas diugut bercerai oleh isterinya. Perbelanjaannya melebihi pendapatannya sebagai seorang PTD.

Menghasut orang asli Sarawak supaya mengadakan tunjuk perasaan dengan membina benteng manusia bagi menghalang aktiviti pembalakan. Perwatakan : Biadap Dia bersikap biadap terhadap bapanya. Dia memburukkan nama negara ketika berada di luar negara. . beliau tidak mempunyai pekerjaan tetap. Datuk Dolhi apabila berbincang tentang alam sekitar dan pembalakan. Menceroboh masuk ke bilik Inem. y y Perwatakan : Sensitif dalam isu alam sekitar Dia menyokong Bruno Manser menentang pembalakan yang dikendalikan oleh syarikat bapanya di Sarawak. Mengetuai tunjuk perasaan di luar negara ketika lawatan menteri kanan Malaysia ke negara itu.Ilham Anak lelaki ketiga Datuk Dolhi dan Datin Tominah. pembantu rumah Datuk Dolhi. Malangnya. Beliau merupakan Penulis dan Penyair yang mencintai alam sekitar berkelulusan universiti dalam bidang sastera.

berkelulusan Ijazah Pentadbiran dari Amerika Syarikat. Beliau telah mengahwini Hanisah. y y Perwatakan : sifat kasih sayang Dia berasa kasihan terhadap terhadap Hanisah yang diceraikan oleh gurunya. Beliau tidak mempunyai kerja tetapi berdakwah ajaran Islam songsang. . Perwatakan : mudah terikut-ikut dalam beragama Dia tidak memahami agama yang sebenar. Buktinya. janda tuk gurunya yang telah beranak tiga tanpa restu ibu bapanya. oleh sebab mahu mengikut sunnah Nabi yang berkahwin dengan janda. dia sanggup mengahwini janda tuk gurunya tanpa usul periksa.Mukhlis Anak lelaki keempat Datuk Dolhi.

Wahi Anak Datuk Dolhi dengan Mastura yang dibesarkan oleh neneknya selepas ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya. . Wahi bekerja di Dolhi-Albert holding dan merupakan orang kepercayaan Datuk Dolhi. Perwatakan : kaya dengan idea Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert Holding melaksanakan Kwalan Mutu Menyeluruh (KMM) sebagai mana yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat Jepun y y Perwatakan : bijak dan cekap bekerja Datuk Dolhi mengakui bahawa Wahi seorang yang bijak dan cekap serta akan menguasai syarikat suatu hari kelak.

Dani pula sibuk dengan urusan kumpulan muziknya untk membuat rakaman. peristiwa tertumpu pada gelagat anak-anak Datuk Dolhi. Hal ini menyebabkan Datuk Dolhi tertekan dan berasa malu. y Dalam bahagian perumitan. Ilham telah telah melarikan diri ke Perancis akibat diburu pihak berkuasa kerana menghalang projek pembalakan di Sarawak.Plot y Dalam bahagian permulaan. Sementara itu. iaitu Datuk Dolhi yang risau akan kerenah anak-anaknya yang tidak berminat untuk meneruskan usahanya dalam bidang perniagaan. Mukhlis pula hidup melarat dan menjadi tidak siuman. Amera pula masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerima Robert Lee sebagai suami. . Ilham telah mengetuai demonstrasi orang-orang Penan bagi menentang projek pembalakn di Sarawak. Hasnol asyik datang rumah Datuk Dolhi kerana mahu meminjam eang sehingga dia sanggup menerima rasuah daripada Tengku Munir. lantas membawa dirinya ke Jepun y Dalam bahagian klimaks. Hasnol pula diburu oleh pihak BPR atas dakwaan menerima rasuah dan akibatnya dirangkap ketika berada di lapangan terbang sekembalinya dari London. Mukhlis pula mengikut kumpulan dakwahnya dan berkahwin dengan janda tuk gurunya yang mempunyai tiga orang anak. Dani pula ditangkap kerana terlibat dengan dadah ketika mengadakan persembahan kumpulan muziknya. pembaca diperkenalkan kepada watak utama. Ilham menghasut masyarakat Penan di Sarawak supaya menentang aktiviti pembalakan di tempat mereka. y Dalam perkembangan cerita.

. Ilham tidak mahu pulang ke Malaysia kerana bimbang akan ditangkap oleh pihak berkuasa. Wahi pula pulang dari Jepun bersama isterinya. Amera berkahwin dengan YB Wahab. Datin Tominah. Dia akan dihantar ke pusat rawatan mental. Yuka yang berketurunan Jepun. Datin Tominah menerima kedatangan Wahi dan isterinya dengan dada terbuka. Datuk Dolhi bercadang ke Makkah untuk menunaikan umrah dan ziarah bersama dengan isterinya. Setelah sebahagian masalah keluarganya selesai. Datuk Dolhi telah menjamin Dani dan akan menghantarnya ke pusat pemulihan.y Peleraian cerita ini ialah Hasnol telah dibebaskan dengan jaminan. Mukhlis berjaya ditemui dan terlantar di hospital. Datuk Dolhi juga telah mengumumkan Wahi sebagai penggantinya di Dolhi-Albert Holding.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->