Pengajaran

y Ibu bapa dan anak-anak hendaklah saling menyayangi antara satu sama yang lain. Hal ini dapat dilihat pada watak Datuk Dolhi dan anak-anaknya yang saling menyayangi walaupun mereka sering menimbulkan masalah kepada bapa mereka itu. y Kita mestilah bersabar dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan. Datuk Dolhi bersabar menerima berita bahawa Dani telah ditangkap kerana memiliki dadah. Beliau tidak memarahi Dani sebaliknya menjamin Dani dan berusaha memasukkan Dani ke pusat pemulihan. y Kita hendaklah mengutamakan barangan buatan tempatan bagi menyokong ekonomi negara. Sikap ini yang ditunjukkan oleh Datuk Dolhi yang menggunakan Limosin Saga ke majlis-majlis rasmi wajar dicontohi oleh masyarakat y Kita hendaklah raijin membaca dan menuntut ilmu untuk memajukan diri dan negara. Datuk Dolhi dan Wahi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang perniagaan. y Janganlah mudah terpengaruh apabila ditawarkan kemewahan melalui jalan yang salah. Sikap Hasnol yang mudah terpengaruh apabila diberikan rasuah oleh Tengku Munir sebagai imbuhan untuk meluluskan tendernya amat tidak wajar dicontohi oleh masyarakat.

Nilai
y Nilai kasih sayang. Contohnya, Datuk Dolhi dan Datin Tominah sayang akan anakanaknya. Oleh sebab itulah, mereka berusaha menyelamatkan anak-anak mereka yang bermasalah dengan pelbagai cara. y Nilai sabar. Contohnya, Datuk Dolhi begitu sabar menghadapi kerenah anak-anaknya yang tidak mahu meneruskan usahanya dalam perniagaan. y Nilai tanggungjawab. Contohnya, Datuk Dolhi menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa dengan memberi pendidikan kepada anak-anaknya, termasuklah Wahi yang dipelihara neneknya. y Nilai patriotik. Contohnya, Datuk Dolhi menggunakan Limosin Saga untuk majlismajlis rasmi y Nilai berani. Contohnya, Amera berani menegur Ilham yang tidak bekerja dan hanya mundar-mandir y Nilai rajin. Contohnya, Datuk Dolhi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambah pengetahuan.

Gaya bahasa

y

Peribahasa Digunakan dalam sesebuah novel lazimnya ialah perumpamaan, simpulan bahasa, pepatah dan bandingan. Contohnya : jual mahal, panas darah, hangat-hangat tahi ayam

y

Simile Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lainl. Perbandingan pula menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan ibarat. Contonnya : macam gasing, seperti mata air.

y

Metafora Merupakan perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan sebagainya. Contohnya : tugu-tugu kenangan, benih keusahawanan.

y

Personafikasi Pemberian sifat manusia kepada benda-benda mati seperti objek dan sebagainya. Contohnya : tasik dan pohon-pohon menjadi saksi, segala masalah yang mengacau benak.

y

Sinkope Bermaksud penyingkatan kata. Contohnya : ni, tu, bang, mak, pak, dah, mau, tak, nak, tapi, kau dan ku.

Latar
Latar tempat
y Pejabat Datuk Dolhi. Di sinilah berlakunya pelbagai peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Mukhlis yang datang untuk meminjam wang dan peristiwa Datuk Dolhi mengumumkan Wahi sebagai penggantinya y Rumah Datuk Dolhi. Di sini juga banyak berlakunya peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Datuk Dolhi mengisytiharkan bahawa Wahi adalah anak kandungnya daripada isteri keduanya. y Sarawak. Di Sarawak, Ilham menghasut orang-orang Penan supaya membina benteng manusia bagi menghalang kegiatan pembalakan. y Tokyo. Datuk Dolhi ke sana kerana ingin berehat dan melupakan masalah anakanaknya buat seketika. y Perkampungan jemaah Kampung Sungai Bakau. Di sini, Mukhlis tinggal bersama dengan isterinya yang merupakan janda tok guru yang mempunyai tiga orang anak. y y Kelab Mawar. Di sini, Amera telah berjumpa dengan YN Wahab buat pertama kali. Teretai Inn. Di sini, Hasnol telah berjumpa dengan Tengku Munir yang menjanjikan habuan rasuah kepada Hasnol dengan syarat Hasnol membantunya memperoleh semua tender yang dimohonnya.

.45 malam dari Lapangan Terbang Subang. Buktinya. Pada waktu pagi. y y Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang dan malam. Buktinya. Buktinya. Datuk Dolhi pulang ke rumah untuk makan tengah hari sebelum ke Institut Perdagangan Kebangsaan bagi menyampaikan ceramah. Datuk Dolhi berlepas ke Tokyo pada pukul 10. y Pada waktu tengah hari. Datuk Dolhi ada mesyuarat dengan Raj Hussein pada pukul 10.Latar masa y Latar masa bagi novel ini adalah pada zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Tun Ghaffar Baba menjadi Timbalan Perdana Menteri. y Pada waktu petang. Buktinya. Datuk Dolhi ada ceramah di Institut Perdagangan Kebangsaan. y Pada waktu malam.

Wahi juga berani berjumpa dengan bapa Yuka untuk melamar Yuka. Datuk Dolhi mempunyai banyak pengalaman dan ilmu pengetahuan disebabkan beliau rajin membaca buku. y Masyarakat majmuk. Datuk Dolhi merupakan seorang jutawan. Malah. Datuk Dolhi dan Albert Lee merupakan usahawan yang berjaya dan memiliki Dolhi-Albert Holding.Latar masyarakat y Masyarakat yang merupakan golongan usahawan. bangsa cina yang diwakili oleh keluarga Albert Lee dan bangsa Jepun yang diwakili oleh Yuka y Masyarakat yang berani. y Masyarakat yang boros dan tamak. Tengku Munir bersikap tamak hingga sanggup memberi tekanan kepada Hasnol bagi memperoleh semua tender yang dimohonnya. Amera berani menegur Ilham dan Dani yang tidak mahu bekerja dan tidak berdisiplin. Contohnya. Contohnya. Kehidupan dalam negara yang terdiri daripada bangsa Melayu yang diwakili oleh Datuk Dolhi. Hasnol boros kerana menurutkan perangai isterinya yang gemar berbalanja secara mewah. . y Masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan.

. Tengku Munir merupakan kerabat diraja yang telah menyebabkan Hasnol ditangkap BPR kerana kes rasuah. Robert Lee ialah anak Albert Lee yang mahu dijodohkan dengan Amera. y y y y Linda ialah isteri Hasnol yang suka akan gaya hidup mewah. Rozie. setiausaha Datuk Dolhi yang cekap menjalankan tugas.Watak-watak lain y Amera ialah satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi dan Datin Tominah dan menjadi pendidik yang berdedikasi y y Albert Lee ialah rakan kongsi Datuk Dolhi dalam Dolhi-Albert Holding. YB Wahab ialah suami Amera yang juga merupakan Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas.

Anak sulungnya Hasnol seorang Pegawai Tadbir Diplomatik yang telah berkahwin dan mempunyai anak.Sinopsis Bab 1 Datuk Dolhi bingung. Datuk Dolhi mempunyai seorang isteri iaitu Datik Tominah dan 5 orang anak. . bergiat dalam bidang sastera dan pencinta alam. Mukhlis dan Dani. 4 lelaki dan seorang perempuan. Tiga anak lelaki yang lain ialah Ilham. Ilham merupakan peminat seni. Datuk Dolhi pernah berkahwin dengan wanita berketurunan arab dan mempunyai seorang anak lelaki tetapi dirahsiakan daripada keluarganya. sedih dan menyesal apabila mengenangkan 5 orang anaknya yang tidak berminat untuk menyambung tugasnya dalam bidang perniagaan. Mukhlis pula seorang pendakwah yang tidak bekerja dan Dani merupakan seorang artis. Amira satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi merupakan seorang guru.

. Petang itu Datuk Dolhi berjoging dengan Albert.Bab 2 Albert Lee menelefon Datuk Dolhi dan berbincang tentang agenda pada petang itu. Orang yang banyak berfikir tidak akan menjadi pelupa dan nyanyuk. Semasa berjoging Datuk Dolhi dan Albert berbincang tentang keistimewaan kelab-kelab. Mereka juga bercakap tentang hasrat untuk menjodohkan Amera dan Robert dan tentang anak-anak yang tidak ingin terlibat dengan perniagaan. Prinsip hidup Datuk Dolhi ialah kerja keras. Sementara itu Datin Tominah berborak melalui telefon dengan rakan-rakanya yang terdiri daripada datin-datin. Mereka bercakap tentang Tuan Syed yang telah ke Kanada kerana projek Hidroelektrik di Kemuning. Baginya bekerja keras akan membuatkannya segar dan muda. Datuk Dolhi sesak dada ketika berlari dan berhenti rehat.

Lamunannya terhenti apabila setiausahanya memberitahu Puan Raj Hussein dan Cik Emrita menunggu di ruang tamu. Rozie juga memberitahu Datin Tominah menelefon untuk mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Pada waktu petang pula ada ceramah membangunkan usahawan. temujanji dengan Raj Hussein wakil Romaco Consultan. Pada waktu tengahari Datuk Dolhi pulang ke rumah. Datuk Dolhi imbas kembali tanggapan peserta seminar tentang modal dan perniagaan. Datuk Dolhi mendapat panggilan telefon daripada Wahi yang berada di Hiroshima.Bab 3 Suasana agak sibuk di Wisma Datuk Dolhi. . Rozie (setiausaha Datuk Dolhi) memberitahu agenda pada hari itu. Sejak akhir-akhir ini Datuk Dolhi sering memberikan ceramah kepada usahawan muda dan pelajar. Sambil menunggu makanan dihidangkan dia meneruskan pembacaannya. Wahi memberitahu dia tertarik akan cara orang Jepun melayan pelanggan dan cara pembungkusan.

Mukhlis pula sedang beratib di dalam bilik. Namun begitu Datuk Dolhi seakan tidak berminat dan tidak yakin akan keupayaan isterinya dan rakan-rakannya. Datuk Dolhi dan Datin Tominah masuk ke dalam rumah. . Datuk Dolhi mengeluh kerana anak-anak tidak berminat dalam bidang perniagaan. Datuk Dolhi mengutamakan barangan tempatan. Datin Tominah mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Manakala di luar rumah Dani sedang memetik gitar. Datin Tominah berbincang dengan suaminya tentang hasratnya untuk membuka butik busana Islam.Bab 4 Datuk Dolhi memberi ceramah kepada para pelajar usahawan muda di Institut Perdagangan Usahawan. Masa dua jam di pertunjukkan itu dirasa lama oleh beliau. Ilham mencatat sesuatu di meja batu di bawah pohon matsui. Datuk Dolhi tidak berminat akan pertunjukkan fesyen. Amera berada di ruang tamu sedang menyemak buku anak-anak muridnya.

Ilham berpendapat rockers meruntuhkan budaya Melayu. Ilham mendeklamasikan sajak Nyanyian Rimba dan sajak ciptaanya sendiri iaitu Tembang Burung-burung. . Bagi Ilham dia mempunyai perjuangannya sendiri untuk membela alam sekitar demi kesinambungan generasi akan datang. Apabila Amera beredar Ilham bercakap pula dengan Dani. Tiba-tiba Amera datang. Amera bertengkar dengan Ilham sedangkan Dani buat tidak endah dan terus memetik gitarnya. Ilham menegur lirik lagu Dani yang dianggap tidak intelektual. Amera mahu adiknya itu bekerja di syarikat ayahnya. Bagi Amera orang seni hanya kenyang dengan kata-kata tetapi perut lapar. Dia bahagia dengan dunianya sendiri. Baginya orang yang membangunkan dunia bukan orang seni tetapi orang sains. Amera tidak suka akan sikap Ilham yang tidak bekerja dan mengharapkan orang tua. Dani tidak mahu campurtangan hal Ilham dan kakaknya. Amera memandang Ilham di taman keseorangan dari jendela.Bab 5 Dani dan Ilham berbincang tentang lagu baru yang akan dinyanyikan oleh Dani. Ilham mencadangkan agar Dani mengambil puisi-puisinya supaya dilagukan tetapi Dani menganggap lagu puisi tidak akan maju. ekonomi dan lain-lain.

Mereka berharap agar Amera mendapat jodoh yang sesuai. Baginya Wahi seorang yang agak baik dan menjadi harapan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertanya Hasnol tentang hasratnya iaitu agar Hasnol mengambil alih syarikat tetapi Hasnol menolak dengan alasan sayang akan pencen dan isterinya yang suka jika dia kerja kerajaan. Datuk Dolhi mengagak ada sesuatu yang tidak kena dengan Hasnol. Datin Tominah tidak faham tetapi hanya diam. Datuk Dolhi bertegas mengatakan bidang perniagaan akan memperoleh pendapatan yang tidak terhad berbanding kerja kerajaan. Albert pernah ingin menjodohkan Hasnol dengan anaknya Elain. Datin Tominah menghentikan lamunan Datuk Dolhi. Mereka bercakap tentang hasrat Albert yang ingin sangat berbesan dengan mereka. Mungkin ada niat di sebaliknya. Namun sepantas kilat Datuk Dolhi melenting. Cara hidup Hasnol macam jutawan tidak disenangi Datuk Dolhi.Bab 6 Pagi minggu Hasnol datang ke rumah Datuk Dolhi tanpa isteri dan anak-anaknya. Tiba-tiba Datin Tominah menyebut nama Wahi. Datuk Dolhi memaklumkan mungkin perniagaannya akan jatuh ke tangan orang lain jika adik-beradiknya tidak berminat. . Hasnol memberitahu hasratnya untuk meminjam duit sebanyak sepuluh ribu daripada Datuk Dolhi.

Datuk Dolhi mengarahkan Rozie mengemukakan cadangan kepada pihak pengurusan dan pegawai kanan. Datuk Dolhi berpendapat orang Islam menganggap Islam cukup sempurna tetapi tidak berbuat apa-apa untuk menerapkan Islam dalam kehidupan. Beliau teringat pula kepada Wahi.Bab 7 Datuk Dolhi menerima faks yang dihantar oleh Wahi. Datuk Dolhi yang menyuruh Wahi meningkatkan pengalaman di Jepun. Inggeris dan Soviet. Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert melaksanakan kawalan mutu menyeluruh seperti yang dilakukan di Jepun. Dia teringatkan Mukhlis. Datuk Dolhi mengharapkan Mukhlis menjadi eksekutif niaga tetapi Mukhlis menjadi pendakwah. Datuk Dolhi ada rahsia dengan Wahi. Datuk Dolhi teringatkan anak-anaknya yang tidak seperti Wahi. Datuk Dolhi terbayang sejarah negara Jepun dan berpendapat Jepun menang perang ekonomi berbanding negara-negara seperti Perancis. . Rozie memberitahu kehadiran Mukhlis. Mukhlis memberitahu hasratnya untuk meminjam wang kerana ingin berdakwah di India. Rozie berpendapat rancangan Wahi adalah bijak. Keadaan Mukhlis yang tidak terurus bersandar di tiang masjid dengan berserban dan berjubah.

Mereka gagal memujuk Datuk Dolhi untuk mendapatkan biaya. Mereka meminta agar Datuk Dolhi mengeluarkan biaya. Datuk Dolhi mengucapkan tahniah dan tidak teruja dengan berita itu.Bab 8 Amera memberitahu dia telah dipilih sebagai pendidik terbaik di seluruh negeri. Mereka memberitahu Datuk Dolhi bahawa mereka ingin berdakwah ke seluruh dunia bulan depan. Tuk gurunya yang sebaya dengan bapanya sibuk berdakwah manakala bapanya sibuk berniaga. Salah seorang rakan Mukhlis iaitu Saiful Bahari ialah anak Tan Sri Mokhtar Latif. Tuk gurunya berkahwin empat manakala ayahnya masih setia dengan ibunya. Datuk Dolhi menempelak mereka. Mukhlis terasa tersepit di tengan-tengah. Ayahnya memberi sokongan akan perjuangan dakwahnya. Datuk Dolhi menghadiri majlis anugerah kecemerlangan Amera yang juga dihadiri oleh Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. Mereka berpendapat Datuk Dolhi antidakwah. Bagi mereka kerja sekarang penuh riba dan maksiat. Pemuda-pemuda itu meninggalkan rumah Datuk Dolhi dengan perasaan sebal. Mukhlis pulang bersama-sama dengan tiga lagi rakan dakwahnya dengan sebuah kereta Mercedes.Datuk Dolhi memberi kebenaran kepada Mukhlis untuk berdakwah bersama-sama kawan-kawannya. . Mereka bercerita tentang isteri ustaz mereka yang berkahwin lagi dan menceraikan isterinya yang bernama Hanisah.

sebab itulah dia berhenti. Dia juga mendapat ucapan tahniah daripada Dani dan mendapat sejambak bunga daripada seseorang yang tidak dikenali melalui florist. Inem tidak mahu kemungkaran berlaku.Bab 9 Amera mendapat penggilan telefon mengucapkan tahniah daripada seseorang yang tidak dikenali. Inem pembantu rumah Indonesia memohon untuk berhenti kerja daripada Datin Tominah. Hasnol telefon untuk meminjam wang. Kalau tiada pembantu rumah dia akan penat dengan kerja dapur. Seminggu kemudian Datin Tominah menerima surat daripada Inem memberitahu bahawa Ilham pernah masuk ke biliknya. Datin kecewa apabila Hasnol melepaskan gagang telefon selepas dia tidak bersetuju memberikan wang kepada Hasnol. Datin Tominah runsing kerana sukar mencari pembantu rumah sekarang. Amera menghubungi Mekar Florist yang menghantar bunga itu. Dani mengusik Amera agar Amera tidak memilih kerana nanti jadi andartu. Dani mengajak Datin Tominah menghadiri pelancaran albumnya. . Datin Tominah ingin mengetahui sebabnya tetapi tidak diberitahu oleh Inem. Mary memberitahu dia tidak mengenali siapa yang menghantar.

Dia rindu ingin bercakap-cakap dengan Wahi. Ilham berada di Sarawak membentangkan kertas kerja tentang masalah hutan dan isu pembalakan. Datuk Dolhi memberikan bantuan kepadanya. Datuk Dolhi mengurut dadanya sebak memikirkan anak-anaknya. Datin Tominah mengucap berkali-kali apabila mendengar berita itu. Albert menyatakan akan bekerjasama dengan pihak polis. Mukhlis yang tidak bekerja tiba-tiba berkahwin merisaukan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi teringatkan Wahi yang begitu tekun. Mereka suami isteri inginkan satu majlis perkahwinan yang penuh adat istiadat. Albert menelifon dari Kucing memberitahu dia ternampak Ilham bersama-sama orang asli menghalang penebangan hutan.Bab 10 Berita pernikahan Mukhlis melalui kawannya mengejutkan Datuk Dolhi. Mukhlis berada di Sungai Bakau perkampungan jemaahnya. Datuk Dolhi ada saham dalam syarikat pembalakan itu. Dulu Hasnol mengambil keputusan untuk berkahwin dengan isterinya Linda juga agak tergesa-gesa. Anak muda itu tinggal bersama-sama neneknya setelah ibunya meninggal ketika melahirkannya. Datuk Dolhi bertambah berang apabila membaca surat daripada Inem. . Dengar ceritanya mereka akan menganjurkan tunjuk perasaan dan akan tinggal bersama-sama orang asli.

Datin Tominah terkejut dengan keputusan Datuk Dolhi yang ingin bercuti tiba-tiba. Tetapi malangnya apabila tamat pengajian dia dikahwinkan dengan Datin Tominah oleh kedua-dua ibu bapanya. Mukhlis sugul kerana tidak disangka Hanisah janda Tok Guru ada tiga orang anak. Ibunya menasihati agar Mukhlis menjaga isteri dan anak-anak tirinya dengan baik. Dia rasa bebannya kerana terpaksa menjaga anak-anak tirinya. namun Mastura meninggal.Bab 11 Memandangkan masalah yang timbul disebabkan oleh Ilham Datuk Dolhi ingin ke Ikebukuro. . Dia memperoleh anak lelaki sulung. Ketika dalam penerbangan fikiran datuk Dolhi menerawang ke zaman silamnya. Jepun tempat Wahi berada. Anaknya tinggal dengan neneknya. Dia ingin berehat. Dia mengosongkan fikirannya dan melupakan semua masalah buat sementara waktu. Hanisah ingin Mukhlis bekerja untuk membiayai anak-anak. Hasnol pula ingin Linda meminta duit daripada bapanya bagi menyelesaikan masalah kewangannya. Selepas setahun berkahwin dengan Datin Tominah Datuk Dolhi berkahwin dengan Mastura secara diam-diam. Sebelum berkahwin dengan Datin Tominah dia pernah bercinta dengan Mastura sejak di kampus. Mukhlis bekerja di kilang dengan gaji lima ringgit sehari. Dia ingin Albert yang mengambil tindakan terhadap masalah yang ada. Mukhlis pulang ke rumah dan memohon maaf daripada ibunya. Datu Dolhi berlepas ke Tokyo malam itu.

Amera mula berfikir-fikir tentang kesannya jika berhubungan dengan orang politik yang sentiasa sibuk. Bagi Dani penyanyi rock tidak perlu kemas.Bab 12 Amera ke Kelab Mawar untuk bertemu dengan peminat misteri selama ini. Alangkah terperanjat apabila melihat orang itu ialah YB Timbalan Menteri Wahab. . Album mereka berjudul Rimba Fikiran. YB mempunyai seorang anak berusia dua tahu manakala isterinya sudah meninggal. Mereka berbual pelbagai topik pada malam itu. Amera menceritakan kepada Datin Tominah. Dani meminta ibu dan kakaknya hadir ketika majlis pelancaran nanti. Amera menasihati Dani agar menjaga disiplin dan sentiasa kemas. Apabila pulang Datin Tominah bertanyakan Amera. Amera rasa cemas dan berdebar menyebabkan Dani hairan. Kumpulan pemuzik Young Rock Band yang dianggotai oleh Dani akhirnya masuk studio. Amera gelisah campur gembira. Amera diberitahu oleh Dani ada cerita dalam akhbar tentang YB Wahab yang digosipkan dengan seorang guru.

Datuk Dolhi menginap di Hotel Tokyo Metropolitan. Datuk Dolhi meminta Wahi memanggilnya bapak bukannya Datuk. Hotel itulah tempat menginap Datuk Dolhi apabila dia pertama kali ke negara itu.Bab 13 Datuk Dolhi agak penat apabila tiba di Lapangan Terbang Narita Jepun selepas penerbangan selama 7 jam. Namun Wahi tidak terkejut kerana dia telah mengetahui melalui neneknya. Semasa dalam perjalanan ke tempat penginapan mereka berborak-borak tentang lagu. Dia tertanya-tanya apakah Wahi sudah tahu hal yang sebenarnya? Malam itu ketika mereka sedang minum di restoran cina Datul Dolhi memberiyahu Wahi bahawa Wahi adalah anaknya. Ketika Datuk Dolhi merenung ke luar bilik hotel fikirannya bercelaru memikirkan akan cara untuk memberitahu Wahi. Dia memberitahu Wahi bahawa sudah sampai masanya rahsia itu didedahkan. Ketibaannya disambut oleh Wahid dan sahabat Jepunnya. Datuk Dolhi terasa amat lega. Datuk Dolhi menyanyikan beberapa buah lagu Jepun yang digemarinya. Wahi sanggup menerima apa-apa sahaja tindakbalas daripada ibu tirinya nanti. Datuk Dolhi meluahkan rasa kecewa terhadap anakanaknya kepada Wahi. Pagi esoknya mereka berdua bersiar-siar di kota dengan menaiki kenderaan awam. .

Hasnol pulang ke rumah dengan gembira dan menyuruh isterinya merancang percutian mereka memandangkan sudah lama mereka tidak bercuti. . Manakala di Sarawak pula pihak berkuasa mencari aktivia barat yang mempengaruhi orang tempatan agar membina benteng manusia untuk menghalang pembalakan. Tengku Munir akan menguruskan segala-galanya sekiranya Hasnol bersetuju. Apabila pihak berkuasa datang Ilham dan koncokonconya menghilangkan diri. Malahan Tengku Munir akan memberikan tiga ratus ribu sekiranya hasnol membantunya. Di rumah Datuk Dolhi pula Hasnol datang membayar segala hutangnya kepada Datin Tominah yang sebanyak sepuluh ribu.Bab 14 Hasnol mengadakan pertemuan sulit dengan Tengku Munir di Teratai Inn. Ilham terus memberi ucapan berapi-api membakar semangat penduduk tempatan. Semasa pertemuan itu Tengku Munir mengugut akan memusnahkan Hasnol dan Datuk Dolhi sekiranya tilanydak meluluskan tendernya. Datuk Tominah terkejut.

Bagi Albert perkahwinan anaknya dengan orang Melayu banyak kelebihannya.Bab 15 Albert berbincang-bincang bersama-sama ahli keluarga dan bertanyakan Robert tentang hubungannya dengan Amera. . Malam itu Robert menelifon Amera untuk mengajaknya keluar. Antaranya ialah dapat memperbesar empayar niaganya dan anaknya nanti akan jadi Melayu. Albert juga menyatakan minatnya dalam politik. Albert menyatakan kemusnahan Datuk Dolhi nanti adalah disebabkan oleh anakanak Datuk Dolhi. Bagi Albert jika Robert berkahwin dengan Amera mereka berpeluang mengambil alih syarikat memandangkan anak-anak Datuk Dolhi tidak berminat. Robert kecewa. Amera menolak dengan alasan ada latihan di sekolah.

Wahi mula rasa terbeban akan tindakan anak-anak Datuk Dolhi dan kemarahan Datin Tominah. Dia ingin Wahi mengambilalih pengurusan syarikat memandangkan anak-anaknya tidak berminat. Ayah Yuka pernah terlibat semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu. gadis Jepun bernama Yuka. Oleh sebab rasa bersalah kerana kekejaman Jepun di Tanah Melayu Sakate (bapa Yuka) merestui Yuka dan Wahi. Wahi memberitahu Datuk Dolhi bahawa dia telah mempunyai pilihan hati. Yuka telah memeluk Islam dan mempelajari Islam di Kobe. Datuk Dolhi tahu di pejabatnya nanti bertimbun tugasan yang perlu dibereskan. . Semasa penerbangan pulang Datuk Dolhi mengenangkan kisahnya dengan Mastura (ibu Wahi).Bab 16 Datuk Dolhi menyatakan hasratnya untuk bersara kepada Wahi.

Datuk Dolhi terkejut. Datin Tominah menerima surat daripada Ilham bercop negara Perancis tetapi tiada alamat. Datin Tominah memberitahu Datuk Dolhi bahawa Hasnol telah memulangkan duit sebanyak sepuluh ribu. Selepas Datuk Dolhi menjelaskan semua perkara kepada keluarganya. Datuk Dolhi menasihati agar Dani tidak terlibat dengan dadah. Hubungan Datuk Dolhi dan Datin Tominah menjadi renggang. Datuk Dolhi tidak menghiraukan sikap Datin Tominah. Khabar daripada Datuk Dolhi bahawa Wahi adalah anaknya mengejutkan semua orang.Bab 17 Ilham gagal ditangkap oleh pihak berkuasa. Dia meminta emaknya berbaik semula dengan ayahnya. Datin Tominah menyuruh Hasnol meletak jawatan dan masuk ke syarikat tetapi Hasnol tidak berminat. Dia tidak lagi menjaga makan dan pakai Datuk Dolhi. baru lapang dadanya. Datuk Dolhi memberitahu Datin Tominah bahawa Wahi akan berkahwin dengan gadis Jepun. Datin Tominah bersikap konfrontasi dengan Datuk Dolhi. Dani muncul dengan gaya rockernya. namun tidak diendahkan oleh Datuk Dolhi. Datuk Dolhi kesal akan masalah dadah yang tidak pernah selesai. Datin Tominah menyatakan isi surat itu kepada Datuk Dolhi dan meminta Datuk Dolhi mencari Ilham. Kisah Mukhlis juga diceritakan kepada Datuk Dolhi. Datuk Dolhi hanya menempelak dan tidak berhajat untuk membantu. Amera tidak bersetuju akan sikap emaknya. telah bertukar kereta dan akan bercuti ke Eropah. .

Ustaz Hashim memberi khabar keadaan Mukhlis yang tidak terurus dan telah ditinggalkan isterinya setelah isterinya kembali ke pangkuan bekas suaminya. Tergambar kedaifan tempat tersebut dan tidak terurus. Penduduk kampung berhampiran juga pernah ternampak Mukhlis menghayun pedang.Bab 18 Kehadiran rombongan daripada timbalan menteri menggembirakan Datuk Dolhi. Datin Tominah hanya mampu menitiskan air mata. Mereka ke rumah Mukhlis tetapi tidak berpenghuni. Kumpulan mereka dalam siasatan pihak berkuasa. Seorang pemuda memberitahu. Ustaz Hashim dan Datuk Dolhi pergi ke tempat perkumpulan Mukhlis. . Perkahwinan Amera dan timbalan menteri berjalan lancar. Mukhlis telah meninggalkan tempat itu dan menjadi tidak siuman kerana menyerang tuk guru. Semasa majlis perkahwinan tersebut Datuk Dolhi berpeluang bertemu semula dengan rakan lamanya dan pernah tinggal serumah semasa belajar dulu iaitu Ustaz Hashim.

Datin Tominah meminta suami Amera menolong tetapi dia tidak dapat menolong. Amera menelifon. Dia mahu Hasnol meluluskan semua tender yang diserahkan sebanyak 12. Amera meminta ibunya mencari peguam yang bagus. Rumah Datuk Dolhi diserbu oleh pihak BPR. Wisma Dolhi diserbu wartawan. Hasnol menjadi serba salah. Hasnol memberitahu dia terserempak dengan Ilham di London. Tengku Munir berkunjung ke pejabat Menteri Besar melaporkan rasuah yang telah dilakukan oleh Hasnol. Memandangkan desakan Linda yang mahu Hasnol ikut sama bercuti. Datin Tominah memujuk Hasnol pulang. Tengku Munir menelifon Hasnol dengan nada marah. Hasnol mengambil keputusan tidak akan menghiraukan permintaan Tengku Munir. . dia akan bercuti sebulan dan akan ke luar negara. Hasnol menelifon.Bab 19 Hasnol memaklumkan kepada Datin Tominah. Telefon pejabatpun ditutup.

Hasnol pulang untuk membersihkan namanya. Datin Tominah hanya menangis. Jualan album kumpulan Dani terjejas ekora peristiwa itu. Kumpulan Young Rock Bank menendang Dani daripada kumpulan mereka. Penonton mengamuk.Bab 20 Dani yang akan membuat persembahan pentas pada malam itu agak tidak bermaya. Dia ditangkap di lapangan terbang. Penganjur memberitahu penyanyi demam dan mendapat rawatan di klinik. Kumpulan mereka juga digam oleh RTM. Dia berasa ingin lari sahaja dari tempat itu. Sekali lagi berita tersiar di akhbar. Rakannya memaklumkan kepada penganjur bahawa Dani mengambil dadah. Semasa Dani keluar mencari bekalan dis diekori dan tidak pulang semula untuk membuat persembahan. Polis tiba memaklumkan Dani ditangkap. .

Albert Lee sangat marah dan akan mengambil tindakan. Dia tidak takut tindakan kerajaan Malaysia terhadapnya dan tetap menentang walaupun ayahnya sendiri seorang pembalak.Bab 21 Ilham mendalangi tunjuk perasaan di London anjuran Pertubuhan Alam Sekitar Sedunia. Apabila diberitahu Wahi adalah anak Datuk Dolhi. Albert Lee rasa tergugat kerana dia maklum akan kehebatan Wahi. .

Datin Tominah.Bab 22 Wahi akan pulang bersama-sama isterinya. Ketika mereka makan malam sekeluarga Datuk Dolhi menerima panggilan telefon menyatakan Mukhlis kemalangan. . Hasnol. Wahi pulang ke Malaysia dan disambut Datuk Dolhi. Hasnol dibebaskan dengan jaminan dan diarahkan bercuti sehingga siasatan selesai. Datuk Dolhi menjamin Dani dan akan memasukkannya ke pusat serenti. Amera dan Dani.

Datuk Dolhi mengumumkan bahawa Wahi akan menggantikan tempatnya. . Dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat. Hubungan persahabatan Albert dan Datuk Dolhi rengang. Dani pula akan dimasukkan ke pusat pemulihan apabila kesnya selesai di mahkamah. Albert Lee yang tidak berpuas hati menuduh anak-anak Datuk Dolhi yang menyebabkan syarikat mereka merosot.Bab 23 Selepas sembuh Mukhlis dimasukkan ke wad sakit jiwa. Albert keluar dari bilik mesyuarat. Kumpulan rocknya digantung persembahan di tv.

Berbanding Wahi yang hidup serba sederhana tetapi menjadi pemuda yang berjiwa kental. Dia berharap agar segala kesilapan akan memantapkan peribadi bagi meneruskan perjuangan hidup. Datuk Dolhi mencari ketenangan dengan mengenang anaknya satu persatu. Datuk Dolhi mencadangkan kepada Datin Tominah untuk mengerjakan umrah dan ziarah. . Anak-anak yang tinggal dengannya diberi pendidikan sempurna dan dilimpahi kemewahan. Yuka ditugaskan di bahagian sumber manusia.Bab 24 Datuk Dolhi lega.

Datin Tominah denagn aktivitinya dan tindakan mereka yang selalunya memberikan anak-anaknya semua kemewahan. Kesibukan Datuk Dolhi dalam perniagaan serta kesibukan isterinya. Kesemua bab dalam novel ini berkisar tentang kisar Datuk Dolhi dan keluarganya. Hanya Wahi.Tema Novel Renyah memaparkan tema kekeluargaan. . Datuk Dolhi menghadapi pelbagai konflik akibat kerenah lima orang anaknya. anak Datuk Dolhi bersama Mastura iaitu isteri kedua Datuk Datuk Dolhi yang telah meninggal dunia. Mereka memilih haluan sendiri seterusnya terkeluar dari landasan yang sepatutnya. telah menyebabkan anak-anak mereka tidak berminat dalam dunia perniagaan. berjaya dididik dalam keadaan serba kekurangan untuk meneruskan perniagaan Datuk Dolhi.

y Kefahaman yang betul mengenai agama. beliau menghantar Wahi ke Jepun untuk menimba ilmu dan pengalaman dalam bidang perniagaan. . dia mengalami tekanan daripada kesusahan hidup yang dihadapi hingga menjadi kurang siuman. Sebagai akibatnya. Beliau meletakkan harapan yang tinggi kepada Wahi untuk menerajui syarikatnya. Datuk Dolhi juga memakai baju batik Kelantan ketika menghadiri pertunjukan busana islam. Mukhlis yang cetek pengetahuan agamanya terikut-ikut dengan ajaran songsang kumpulan dakwahnya tanpa menyelidik kebenaran ajaran kumpulan itu. y Sikap menghargai barangan dan jenama tempatan Datuk Dolhi lebih gemar menggunakan Limosin Saga keluaran tempatan apabila menghadiri majlis rasmi. Lantaran itu. y Minat dan kecenderungan seseorang tidak dapat diubah.Persoalan y Harapan seorang ayah Datuk Dolhi amat mengharapkan anak-anaknya dapat mengikut jejaknya sebagai ahli perniagaan. Mereka menpunyai minat masingmasing. Akan-anak Datuk Dolhi tidak berminat untuk menceburi bidang perniagaan walaupun Datuk Dolhi seorang usahawan yang berjaya.

y Perwatakan : Rajin Dia rajin bekerja. Walaupun sudah berusia. dia tetap melawat ke tapak projek syarikatnya. Beliau mengetuai syarikat Dolhi-Albert Holding dan seorang usahawan yang berjaya. pergi ke luar negara untuk mencari peluang perniagaan dan dia rajin membaca buku. mengatur strategi perniagaan dan memberi ceramah kepada usahawan muda. Datin Tominah serta seorang anak bersama isteri keduanya yang telah meninggal dunia. y y Perwatakan : Penyayang Dia menyayangi anak-anaknya serta kedua-dua isterinya. Mastura. Perwatakan : Bijak Dia bijak mencari peluang perniagaan.Watak dan Perwatakan Datuk Dolhi Berumur dalam lingkungan 60-an mempunyai lima orang anak bersama isteri pertamanya. .

. Sanggup menerima rasuah Tengku Munir y y Perwatakan : Boros Dia dan keluarganya menerapkan gaya hidup orang barat dalam kehidupan harian.Hasnol Anak lelaki sulung Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Beliau berjawatan sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kerajaan. Perwatakan : Tidak tegas Dia menuruti kata-kata isterinya untuk pergi melancong ke Eropah selepas diugut bercerai oleh isterinya. Perbelanjaannya melebihi pendapatannya sebagai seorang PTD. Beliau tidak berminat dalam bidang perniagaan. Mempunyai dua orang anak bersama isterinya. Linda.

beliau tidak mempunyai pekerjaan tetap. Menghasut orang asli Sarawak supaya mengadakan tunjuk perasaan dengan membina benteng manusia bagi menghalang aktiviti pembalakan. y y Perwatakan : Sensitif dalam isu alam sekitar Dia menyokong Bruno Manser menentang pembalakan yang dikendalikan oleh syarikat bapanya di Sarawak. Beliau merupakan Penulis dan Penyair yang mencintai alam sekitar berkelulusan universiti dalam bidang sastera. pembantu rumah Datuk Dolhi. Datuk Dolhi apabila berbincang tentang alam sekitar dan pembalakan.Ilham Anak lelaki ketiga Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Menceroboh masuk ke bilik Inem. Malangnya. . Perwatakan : Biadap Dia bersikap biadap terhadap bapanya. Dia memburukkan nama negara ketika berada di luar negara. Mengetuai tunjuk perasaan di luar negara ketika lawatan menteri kanan Malaysia ke negara itu.

Beliau tidak mempunyai kerja tetapi berdakwah ajaran Islam songsang. y y Perwatakan : sifat kasih sayang Dia berasa kasihan terhadap terhadap Hanisah yang diceraikan oleh gurunya. dia sanggup mengahwini janda tuk gurunya tanpa usul periksa. janda tuk gurunya yang telah beranak tiga tanpa restu ibu bapanya. Beliau telah mengahwini Hanisah. Buktinya. . berkelulusan Ijazah Pentadbiran dari Amerika Syarikat. oleh sebab mahu mengikut sunnah Nabi yang berkahwin dengan janda. Perwatakan : mudah terikut-ikut dalam beragama Dia tidak memahami agama yang sebenar.Mukhlis Anak lelaki keempat Datuk Dolhi.

Wahi bekerja di Dolhi-Albert holding dan merupakan orang kepercayaan Datuk Dolhi. .Wahi Anak Datuk Dolhi dengan Mastura yang dibesarkan oleh neneknya selepas ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya. Perwatakan : kaya dengan idea Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert Holding melaksanakan Kwalan Mutu Menyeluruh (KMM) sebagai mana yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat Jepun y y Perwatakan : bijak dan cekap bekerja Datuk Dolhi mengakui bahawa Wahi seorang yang bijak dan cekap serta akan menguasai syarikat suatu hari kelak.

peristiwa tertumpu pada gelagat anak-anak Datuk Dolhi.Plot y Dalam bahagian permulaan. pembaca diperkenalkan kepada watak utama. y Dalam perkembangan cerita. Mukhlis pula mengikut kumpulan dakwahnya dan berkahwin dengan janda tuk gurunya yang mempunyai tiga orang anak. Dani pula sibuk dengan urusan kumpulan muziknya untk membuat rakaman. Amera pula masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerima Robert Lee sebagai suami. Ilham telah telah melarikan diri ke Perancis akibat diburu pihak berkuasa kerana menghalang projek pembalakan di Sarawak. Ilham menghasut masyarakat Penan di Sarawak supaya menentang aktiviti pembalakan di tempat mereka. Mukhlis pula hidup melarat dan menjadi tidak siuman. Hasnol asyik datang rumah Datuk Dolhi kerana mahu meminjam eang sehingga dia sanggup menerima rasuah daripada Tengku Munir. Hasnol pula diburu oleh pihak BPR atas dakwaan menerima rasuah dan akibatnya dirangkap ketika berada di lapangan terbang sekembalinya dari London. y Dalam bahagian perumitan. Sementara itu. iaitu Datuk Dolhi yang risau akan kerenah anak-anaknya yang tidak berminat untuk meneruskan usahanya dalam bidang perniagaan. Hal ini menyebabkan Datuk Dolhi tertekan dan berasa malu. Dani pula ditangkap kerana terlibat dengan dadah ketika mengadakan persembahan kumpulan muziknya. Ilham telah mengetuai demonstrasi orang-orang Penan bagi menentang projek pembalakn di Sarawak. lantas membawa dirinya ke Jepun y Dalam bahagian klimaks. .

Mukhlis berjaya ditemui dan terlantar di hospital.y Peleraian cerita ini ialah Hasnol telah dibebaskan dengan jaminan. Setelah sebahagian masalah keluarganya selesai. Yuka yang berketurunan Jepun. Datuk Dolhi bercadang ke Makkah untuk menunaikan umrah dan ziarah bersama dengan isterinya. Datin Tominah menerima kedatangan Wahi dan isterinya dengan dada terbuka. Datuk Dolhi juga telah mengumumkan Wahi sebagai penggantinya di Dolhi-Albert Holding. . Amera berkahwin dengan YB Wahab. Datin Tominah. Dia akan dihantar ke pusat rawatan mental. Ilham tidak mahu pulang ke Malaysia kerana bimbang akan ditangkap oleh pihak berkuasa. Datuk Dolhi telah menjamin Dani dan akan menghantarnya ke pusat pemulihan. Wahi pula pulang dari Jepun bersama isterinya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful