Pengajaran

y Ibu bapa dan anak-anak hendaklah saling menyayangi antara satu sama yang lain. Hal ini dapat dilihat pada watak Datuk Dolhi dan anak-anaknya yang saling menyayangi walaupun mereka sering menimbulkan masalah kepada bapa mereka itu. y Kita mestilah bersabar dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan. Datuk Dolhi bersabar menerima berita bahawa Dani telah ditangkap kerana memiliki dadah. Beliau tidak memarahi Dani sebaliknya menjamin Dani dan berusaha memasukkan Dani ke pusat pemulihan. y Kita hendaklah mengutamakan barangan buatan tempatan bagi menyokong ekonomi negara. Sikap ini yang ditunjukkan oleh Datuk Dolhi yang menggunakan Limosin Saga ke majlis-majlis rasmi wajar dicontohi oleh masyarakat y Kita hendaklah raijin membaca dan menuntut ilmu untuk memajukan diri dan negara. Datuk Dolhi dan Wahi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang perniagaan. y Janganlah mudah terpengaruh apabila ditawarkan kemewahan melalui jalan yang salah. Sikap Hasnol yang mudah terpengaruh apabila diberikan rasuah oleh Tengku Munir sebagai imbuhan untuk meluluskan tendernya amat tidak wajar dicontohi oleh masyarakat.

Nilai
y Nilai kasih sayang. Contohnya, Datuk Dolhi dan Datin Tominah sayang akan anakanaknya. Oleh sebab itulah, mereka berusaha menyelamatkan anak-anak mereka yang bermasalah dengan pelbagai cara. y Nilai sabar. Contohnya, Datuk Dolhi begitu sabar menghadapi kerenah anak-anaknya yang tidak mahu meneruskan usahanya dalam perniagaan. y Nilai tanggungjawab. Contohnya, Datuk Dolhi menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa dengan memberi pendidikan kepada anak-anaknya, termasuklah Wahi yang dipelihara neneknya. y Nilai patriotik. Contohnya, Datuk Dolhi menggunakan Limosin Saga untuk majlismajlis rasmi y Nilai berani. Contohnya, Amera berani menegur Ilham yang tidak bekerja dan hanya mundar-mandir y Nilai rajin. Contohnya, Datuk Dolhi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambah pengetahuan.

Gaya bahasa

y

Peribahasa Digunakan dalam sesebuah novel lazimnya ialah perumpamaan, simpulan bahasa, pepatah dan bandingan. Contohnya : jual mahal, panas darah, hangat-hangat tahi ayam

y

Simile Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lainl. Perbandingan pula menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan ibarat. Contonnya : macam gasing, seperti mata air.

y

Metafora Merupakan perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan sebagainya. Contohnya : tugu-tugu kenangan, benih keusahawanan.

y

Personafikasi Pemberian sifat manusia kepada benda-benda mati seperti objek dan sebagainya. Contohnya : tasik dan pohon-pohon menjadi saksi, segala masalah yang mengacau benak.

y

Sinkope Bermaksud penyingkatan kata. Contohnya : ni, tu, bang, mak, pak, dah, mau, tak, nak, tapi, kau dan ku.

Latar
Latar tempat
y Pejabat Datuk Dolhi. Di sinilah berlakunya pelbagai peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Mukhlis yang datang untuk meminjam wang dan peristiwa Datuk Dolhi mengumumkan Wahi sebagai penggantinya y Rumah Datuk Dolhi. Di sini juga banyak berlakunya peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Datuk Dolhi mengisytiharkan bahawa Wahi adalah anak kandungnya daripada isteri keduanya. y Sarawak. Di Sarawak, Ilham menghasut orang-orang Penan supaya membina benteng manusia bagi menghalang kegiatan pembalakan. y Tokyo. Datuk Dolhi ke sana kerana ingin berehat dan melupakan masalah anakanaknya buat seketika. y Perkampungan jemaah Kampung Sungai Bakau. Di sini, Mukhlis tinggal bersama dengan isterinya yang merupakan janda tok guru yang mempunyai tiga orang anak. y y Kelab Mawar. Di sini, Amera telah berjumpa dengan YN Wahab buat pertama kali. Teretai Inn. Di sini, Hasnol telah berjumpa dengan Tengku Munir yang menjanjikan habuan rasuah kepada Hasnol dengan syarat Hasnol membantunya memperoleh semua tender yang dimohonnya.

Datuk Dolhi ada mesyuarat dengan Raj Hussein pada pukul 10. Buktinya.Latar masa y Latar masa bagi novel ini adalah pada zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Tun Ghaffar Baba menjadi Timbalan Perdana Menteri. Datuk Dolhi berlepas ke Tokyo pada pukul 10. Buktinya. y Pada waktu tengah hari. y Pada waktu malam. . y y Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang dan malam. Buktinya. y Pada waktu petang. Buktinya. Datuk Dolhi ada ceramah di Institut Perdagangan Kebangsaan. Pada waktu pagi. Datuk Dolhi pulang ke rumah untuk makan tengah hari sebelum ke Institut Perdagangan Kebangsaan bagi menyampaikan ceramah.45 malam dari Lapangan Terbang Subang.

bangsa cina yang diwakili oleh keluarga Albert Lee dan bangsa Jepun yang diwakili oleh Yuka y Masyarakat yang berani. Malah. Tengku Munir bersikap tamak hingga sanggup memberi tekanan kepada Hasnol bagi memperoleh semua tender yang dimohonnya. y Masyarakat majmuk. Wahi juga berani berjumpa dengan bapa Yuka untuk melamar Yuka. y Masyarakat yang boros dan tamak. Datuk Dolhi merupakan seorang jutawan. Contohnya. Hasnol boros kerana menurutkan perangai isterinya yang gemar berbalanja secara mewah. Datuk Dolhi mempunyai banyak pengalaman dan ilmu pengetahuan disebabkan beliau rajin membaca buku. Contohnya. . y Masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan.Latar masyarakat y Masyarakat yang merupakan golongan usahawan. Datuk Dolhi dan Albert Lee merupakan usahawan yang berjaya dan memiliki Dolhi-Albert Holding. Kehidupan dalam negara yang terdiri daripada bangsa Melayu yang diwakili oleh Datuk Dolhi. Amera berani menegur Ilham dan Dani yang tidak mahu bekerja dan tidak berdisiplin.

y y y y Linda ialah isteri Hasnol yang suka akan gaya hidup mewah. setiausaha Datuk Dolhi yang cekap menjalankan tugas.Watak-watak lain y Amera ialah satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi dan Datin Tominah dan menjadi pendidik yang berdedikasi y y Albert Lee ialah rakan kongsi Datuk Dolhi dalam Dolhi-Albert Holding. Tengku Munir merupakan kerabat diraja yang telah menyebabkan Hasnol ditangkap BPR kerana kes rasuah. Rozie. Robert Lee ialah anak Albert Lee yang mahu dijodohkan dengan Amera. . YB Wahab ialah suami Amera yang juga merupakan Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas.

Datuk Dolhi pernah berkahwin dengan wanita berketurunan arab dan mempunyai seorang anak lelaki tetapi dirahsiakan daripada keluarganya. bergiat dalam bidang sastera dan pencinta alam. Amira satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi merupakan seorang guru. Ilham merupakan peminat seni. . 4 lelaki dan seorang perempuan. Mukhlis dan Dani. Tiga anak lelaki yang lain ialah Ilham. Datuk Dolhi mempunyai seorang isteri iaitu Datik Tominah dan 5 orang anak. Anak sulungnya Hasnol seorang Pegawai Tadbir Diplomatik yang telah berkahwin dan mempunyai anak.Sinopsis Bab 1 Datuk Dolhi bingung. sedih dan menyesal apabila mengenangkan 5 orang anaknya yang tidak berminat untuk menyambung tugasnya dalam bidang perniagaan. Mukhlis pula seorang pendakwah yang tidak bekerja dan Dani merupakan seorang artis.

Mereka bercakap tentang Tuan Syed yang telah ke Kanada kerana projek Hidroelektrik di Kemuning. Semasa berjoging Datuk Dolhi dan Albert berbincang tentang keistimewaan kelab-kelab. .Bab 2 Albert Lee menelefon Datuk Dolhi dan berbincang tentang agenda pada petang itu. Petang itu Datuk Dolhi berjoging dengan Albert. Datuk Dolhi sesak dada ketika berlari dan berhenti rehat. Baginya bekerja keras akan membuatkannya segar dan muda. Orang yang banyak berfikir tidak akan menjadi pelupa dan nyanyuk. Prinsip hidup Datuk Dolhi ialah kerja keras. Sementara itu Datin Tominah berborak melalui telefon dengan rakan-rakanya yang terdiri daripada datin-datin. Mereka juga bercakap tentang hasrat untuk menjodohkan Amera dan Robert dan tentang anak-anak yang tidak ingin terlibat dengan perniagaan.

Rozie (setiausaha Datuk Dolhi) memberitahu agenda pada hari itu. Sambil menunggu makanan dihidangkan dia meneruskan pembacaannya.Bab 3 Suasana agak sibuk di Wisma Datuk Dolhi. Sejak akhir-akhir ini Datuk Dolhi sering memberikan ceramah kepada usahawan muda dan pelajar. . Pada waktu tengahari Datuk Dolhi pulang ke rumah. Datuk Dolhi mendapat panggilan telefon daripada Wahi yang berada di Hiroshima. Pada waktu petang pula ada ceramah membangunkan usahawan. Rozie juga memberitahu Datin Tominah menelefon untuk mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Wahi memberitahu dia tertarik akan cara orang Jepun melayan pelanggan dan cara pembungkusan. temujanji dengan Raj Hussein wakil Romaco Consultan. Lamunannya terhenti apabila setiausahanya memberitahu Puan Raj Hussein dan Cik Emrita menunggu di ruang tamu. Datuk Dolhi imbas kembali tanggapan peserta seminar tentang modal dan perniagaan.

Datuk Dolhi tidak berminat akan pertunjukkan fesyen. Datuk Dolhi dan Datin Tominah masuk ke dalam rumah. Mukhlis pula sedang beratib di dalam bilik.Bab 4 Datuk Dolhi memberi ceramah kepada para pelajar usahawan muda di Institut Perdagangan Usahawan. Datin Tominah berbincang dengan suaminya tentang hasratnya untuk membuka butik busana Islam. Datuk Dolhi mengeluh kerana anak-anak tidak berminat dalam bidang perniagaan. Manakala di luar rumah Dani sedang memetik gitar. Datuk Dolhi mengutamakan barangan tempatan. Namun begitu Datuk Dolhi seakan tidak berminat dan tidak yakin akan keupayaan isterinya dan rakan-rakannya. Masa dua jam di pertunjukkan itu dirasa lama oleh beliau. Ilham mencatat sesuatu di meja batu di bawah pohon matsui. Amera berada di ruang tamu sedang menyemak buku anak-anak muridnya. . Datin Tominah mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam.

Apabila Amera beredar Ilham bercakap pula dengan Dani. Amera tidak suka akan sikap Ilham yang tidak bekerja dan mengharapkan orang tua.Bab 5 Dani dan Ilham berbincang tentang lagu baru yang akan dinyanyikan oleh Dani. ekonomi dan lain-lain. . Ilham mencadangkan agar Dani mengambil puisi-puisinya supaya dilagukan tetapi Dani menganggap lagu puisi tidak akan maju. Tiba-tiba Amera datang. Baginya orang yang membangunkan dunia bukan orang seni tetapi orang sains. Ilham berpendapat rockers meruntuhkan budaya Melayu. Dani tidak mahu campurtangan hal Ilham dan kakaknya. Ilham mendeklamasikan sajak Nyanyian Rimba dan sajak ciptaanya sendiri iaitu Tembang Burung-burung. Ilham menegur lirik lagu Dani yang dianggap tidak intelektual. Bagi Amera orang seni hanya kenyang dengan kata-kata tetapi perut lapar. Bagi Ilham dia mempunyai perjuangannya sendiri untuk membela alam sekitar demi kesinambungan generasi akan datang. Dia bahagia dengan dunianya sendiri. Amera mahu adiknya itu bekerja di syarikat ayahnya. Amera memandang Ilham di taman keseorangan dari jendela. Amera bertengkar dengan Ilham sedangkan Dani buat tidak endah dan terus memetik gitarnya.

Albert pernah ingin menjodohkan Hasnol dengan anaknya Elain. Mereka bercakap tentang hasrat Albert yang ingin sangat berbesan dengan mereka. Datuk Dolhi mengagak ada sesuatu yang tidak kena dengan Hasnol. Mereka berharap agar Amera mendapat jodoh yang sesuai. Hasnol memberitahu hasratnya untuk meminjam duit sebanyak sepuluh ribu daripada Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertegas mengatakan bidang perniagaan akan memperoleh pendapatan yang tidak terhad berbanding kerja kerajaan. Mungkin ada niat di sebaliknya.Bab 6 Pagi minggu Hasnol datang ke rumah Datuk Dolhi tanpa isteri dan anak-anaknya. Datin Tominah menghentikan lamunan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertanya Hasnol tentang hasratnya iaitu agar Hasnol mengambil alih syarikat tetapi Hasnol menolak dengan alasan sayang akan pencen dan isterinya yang suka jika dia kerja kerajaan. Baginya Wahi seorang yang agak baik dan menjadi harapan Datuk Dolhi. Namun sepantas kilat Datuk Dolhi melenting. Tiba-tiba Datin Tominah menyebut nama Wahi. Datuk Dolhi memaklumkan mungkin perniagaannya akan jatuh ke tangan orang lain jika adik-beradiknya tidak berminat. Datin Tominah tidak faham tetapi hanya diam. Cara hidup Hasnol macam jutawan tidak disenangi Datuk Dolhi. .

Inggeris dan Soviet. Datuk Dolhi teringatkan anak-anaknya yang tidak seperti Wahi. Dia teringatkan Mukhlis. Datuk Dolhi mengarahkan Rozie mengemukakan cadangan kepada pihak pengurusan dan pegawai kanan. Mukhlis memberitahu hasratnya untuk meminjam wang kerana ingin berdakwah di India.Bab 7 Datuk Dolhi menerima faks yang dihantar oleh Wahi. Datuk Dolhi berpendapat orang Islam menganggap Islam cukup sempurna tetapi tidak berbuat apa-apa untuk menerapkan Islam dalam kehidupan. . Datuk Dolhi ada rahsia dengan Wahi. Datuk Dolhi yang menyuruh Wahi meningkatkan pengalaman di Jepun. Rozie berpendapat rancangan Wahi adalah bijak. Datuk Dolhi mengharapkan Mukhlis menjadi eksekutif niaga tetapi Mukhlis menjadi pendakwah. Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert melaksanakan kawalan mutu menyeluruh seperti yang dilakukan di Jepun. Keadaan Mukhlis yang tidak terurus bersandar di tiang masjid dengan berserban dan berjubah. Beliau teringat pula kepada Wahi. Rozie memberitahu kehadiran Mukhlis. Datuk Dolhi terbayang sejarah negara Jepun dan berpendapat Jepun menang perang ekonomi berbanding negara-negara seperti Perancis.

Bagi mereka kerja sekarang penuh riba dan maksiat. Mukhlis pulang bersama-sama dengan tiga lagi rakan dakwahnya dengan sebuah kereta Mercedes. Datuk Dolhi menghadiri majlis anugerah kecemerlangan Amera yang juga dihadiri oleh Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. Tuk gurunya berkahwin empat manakala ayahnya masih setia dengan ibunya. Mereka berpendapat Datuk Dolhi antidakwah. Mereka gagal memujuk Datuk Dolhi untuk mendapatkan biaya. Tuk gurunya yang sebaya dengan bapanya sibuk berdakwah manakala bapanya sibuk berniaga. Datuk Dolhi mengucapkan tahniah dan tidak teruja dengan berita itu.Bab 8 Amera memberitahu dia telah dipilih sebagai pendidik terbaik di seluruh negeri. Mereka meminta agar Datuk Dolhi mengeluarkan biaya.Datuk Dolhi memberi kebenaran kepada Mukhlis untuk berdakwah bersama-sama kawan-kawannya. Mukhlis terasa tersepit di tengan-tengah. Datuk Dolhi menempelak mereka. Ayahnya memberi sokongan akan perjuangan dakwahnya. Pemuda-pemuda itu meninggalkan rumah Datuk Dolhi dengan perasaan sebal. . Mereka memberitahu Datuk Dolhi bahawa mereka ingin berdakwah ke seluruh dunia bulan depan. Mereka bercerita tentang isteri ustaz mereka yang berkahwin lagi dan menceraikan isterinya yang bernama Hanisah. Salah seorang rakan Mukhlis iaitu Saiful Bahari ialah anak Tan Sri Mokhtar Latif.

Seminggu kemudian Datin Tominah menerima surat daripada Inem memberitahu bahawa Ilham pernah masuk ke biliknya. sebab itulah dia berhenti. Datin Tominah runsing kerana sukar mencari pembantu rumah sekarang. Amera menghubungi Mekar Florist yang menghantar bunga itu. Inem tidak mahu kemungkaran berlaku. Datin kecewa apabila Hasnol melepaskan gagang telefon selepas dia tidak bersetuju memberikan wang kepada Hasnol. Hasnol telefon untuk meminjam wang.Bab 9 Amera mendapat penggilan telefon mengucapkan tahniah daripada seseorang yang tidak dikenali. Inem pembantu rumah Indonesia memohon untuk berhenti kerja daripada Datin Tominah. Dia juga mendapat ucapan tahniah daripada Dani dan mendapat sejambak bunga daripada seseorang yang tidak dikenali melalui florist. Dani mengusik Amera agar Amera tidak memilih kerana nanti jadi andartu. Datin Tominah ingin mengetahui sebabnya tetapi tidak diberitahu oleh Inem. Dani mengajak Datin Tominah menghadiri pelancaran albumnya. Mary memberitahu dia tidak mengenali siapa yang menghantar. Kalau tiada pembantu rumah dia akan penat dengan kerja dapur. .

Datuk Dolhi memberikan bantuan kepadanya. Dengar ceritanya mereka akan menganjurkan tunjuk perasaan dan akan tinggal bersama-sama orang asli. Datuk Dolhi teringatkan Wahi yang begitu tekun. Mereka suami isteri inginkan satu majlis perkahwinan yang penuh adat istiadat. Albert menelifon dari Kucing memberitahu dia ternampak Ilham bersama-sama orang asli menghalang penebangan hutan. Albert menyatakan akan bekerjasama dengan pihak polis. Datuk Dolhi ada saham dalam syarikat pembalakan itu. Datuk Dolhi mengurut dadanya sebak memikirkan anak-anaknya. Dia rindu ingin bercakap-cakap dengan Wahi. . Anak muda itu tinggal bersama-sama neneknya setelah ibunya meninggal ketika melahirkannya. Mukhlis yang tidak bekerja tiba-tiba berkahwin merisaukan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertambah berang apabila membaca surat daripada Inem.Bab 10 Berita pernikahan Mukhlis melalui kawannya mengejutkan Datuk Dolhi. Mukhlis berada di Sungai Bakau perkampungan jemaahnya. Ilham berada di Sarawak membentangkan kertas kerja tentang masalah hutan dan isu pembalakan. Dulu Hasnol mengambil keputusan untuk berkahwin dengan isterinya Linda juga agak tergesa-gesa. Datin Tominah mengucap berkali-kali apabila mendengar berita itu.

. Mukhlis pulang ke rumah dan memohon maaf daripada ibunya. Datu Dolhi berlepas ke Tokyo malam itu. namun Mastura meninggal. Mukhlis bekerja di kilang dengan gaji lima ringgit sehari. Ketika dalam penerbangan fikiran datuk Dolhi menerawang ke zaman silamnya. Dia rasa bebannya kerana terpaksa menjaga anak-anak tirinya. Dia mengosongkan fikirannya dan melupakan semua masalah buat sementara waktu. Hanisah ingin Mukhlis bekerja untuk membiayai anak-anak. Hasnol pula ingin Linda meminta duit daripada bapanya bagi menyelesaikan masalah kewangannya. Mukhlis sugul kerana tidak disangka Hanisah janda Tok Guru ada tiga orang anak. Selepas setahun berkahwin dengan Datin Tominah Datuk Dolhi berkahwin dengan Mastura secara diam-diam. Datin Tominah terkejut dengan keputusan Datuk Dolhi yang ingin bercuti tiba-tiba. Dia memperoleh anak lelaki sulung. Sebelum berkahwin dengan Datin Tominah dia pernah bercinta dengan Mastura sejak di kampus.Bab 11 Memandangkan masalah yang timbul disebabkan oleh Ilham Datuk Dolhi ingin ke Ikebukuro. Dia ingin Albert yang mengambil tindakan terhadap masalah yang ada. Jepun tempat Wahi berada. Tetapi malangnya apabila tamat pengajian dia dikahwinkan dengan Datin Tominah oleh kedua-dua ibu bapanya. Ibunya menasihati agar Mukhlis menjaga isteri dan anak-anak tirinya dengan baik. Anaknya tinggal dengan neneknya. Dia ingin berehat.

Alangkah terperanjat apabila melihat orang itu ialah YB Timbalan Menteri Wahab.Bab 12 Amera ke Kelab Mawar untuk bertemu dengan peminat misteri selama ini. Album mereka berjudul Rimba Fikiran. Dani meminta ibu dan kakaknya hadir ketika majlis pelancaran nanti. Amera menceritakan kepada Datin Tominah. YB mempunyai seorang anak berusia dua tahu manakala isterinya sudah meninggal. Amera menasihati Dani agar menjaga disiplin dan sentiasa kemas. Amera diberitahu oleh Dani ada cerita dalam akhbar tentang YB Wahab yang digosipkan dengan seorang guru. Bagi Dani penyanyi rock tidak perlu kemas. Amera mula berfikir-fikir tentang kesannya jika berhubungan dengan orang politik yang sentiasa sibuk. Amera rasa cemas dan berdebar menyebabkan Dani hairan. . Apabila pulang Datin Tominah bertanyakan Amera. Kumpulan pemuzik Young Rock Band yang dianggotai oleh Dani akhirnya masuk studio. Amera gelisah campur gembira. Mereka berbual pelbagai topik pada malam itu.

Ketika Datuk Dolhi merenung ke luar bilik hotel fikirannya bercelaru memikirkan akan cara untuk memberitahu Wahi.Bab 13 Datuk Dolhi agak penat apabila tiba di Lapangan Terbang Narita Jepun selepas penerbangan selama 7 jam. Namun Wahi tidak terkejut kerana dia telah mengetahui melalui neneknya. Dia tertanya-tanya apakah Wahi sudah tahu hal yang sebenarnya? Malam itu ketika mereka sedang minum di restoran cina Datul Dolhi memberiyahu Wahi bahawa Wahi adalah anaknya. Semasa dalam perjalanan ke tempat penginapan mereka berborak-borak tentang lagu. Datuk Dolhi menginap di Hotel Tokyo Metropolitan. Wahi sanggup menerima apa-apa sahaja tindakbalas daripada ibu tirinya nanti. Ketibaannya disambut oleh Wahid dan sahabat Jepunnya. Hotel itulah tempat menginap Datuk Dolhi apabila dia pertama kali ke negara itu. Datuk Dolhi meluahkan rasa kecewa terhadap anakanaknya kepada Wahi. . Datuk Dolhi meminta Wahi memanggilnya bapak bukannya Datuk. Datuk Dolhi menyanyikan beberapa buah lagu Jepun yang digemarinya. Dia memberitahu Wahi bahawa sudah sampai masanya rahsia itu didedahkan. Pagi esoknya mereka berdua bersiar-siar di kota dengan menaiki kenderaan awam. Datuk Dolhi terasa amat lega.

Semasa pertemuan itu Tengku Munir mengugut akan memusnahkan Hasnol dan Datuk Dolhi sekiranya tilanydak meluluskan tendernya. Malahan Tengku Munir akan memberikan tiga ratus ribu sekiranya hasnol membantunya. Datuk Tominah terkejut. Ilham terus memberi ucapan berapi-api membakar semangat penduduk tempatan. Apabila pihak berkuasa datang Ilham dan koncokonconya menghilangkan diri. Hasnol pulang ke rumah dengan gembira dan menyuruh isterinya merancang percutian mereka memandangkan sudah lama mereka tidak bercuti. . Di rumah Datuk Dolhi pula Hasnol datang membayar segala hutangnya kepada Datin Tominah yang sebanyak sepuluh ribu.Bab 14 Hasnol mengadakan pertemuan sulit dengan Tengku Munir di Teratai Inn. Manakala di Sarawak pula pihak berkuasa mencari aktivia barat yang mempengaruhi orang tempatan agar membina benteng manusia untuk menghalang pembalakan. Tengku Munir akan menguruskan segala-galanya sekiranya Hasnol bersetuju.

Bagi Albert jika Robert berkahwin dengan Amera mereka berpeluang mengambil alih syarikat memandangkan anak-anak Datuk Dolhi tidak berminat. Amera menolak dengan alasan ada latihan di sekolah. Malam itu Robert menelifon Amera untuk mengajaknya keluar. Antaranya ialah dapat memperbesar empayar niaganya dan anaknya nanti akan jadi Melayu. Bagi Albert perkahwinan anaknya dengan orang Melayu banyak kelebihannya. Robert kecewa.Bab 15 Albert berbincang-bincang bersama-sama ahli keluarga dan bertanyakan Robert tentang hubungannya dengan Amera. Albert juga menyatakan minatnya dalam politik. . Albert menyatakan kemusnahan Datuk Dolhi nanti adalah disebabkan oleh anakanak Datuk Dolhi.

gadis Jepun bernama Yuka. Yuka telah memeluk Islam dan mempelajari Islam di Kobe. Wahi mula rasa terbeban akan tindakan anak-anak Datuk Dolhi dan kemarahan Datin Tominah. Datuk Dolhi tahu di pejabatnya nanti bertimbun tugasan yang perlu dibereskan. . Oleh sebab rasa bersalah kerana kekejaman Jepun di Tanah Melayu Sakate (bapa Yuka) merestui Yuka dan Wahi. Wahi memberitahu Datuk Dolhi bahawa dia telah mempunyai pilihan hati. Ayah Yuka pernah terlibat semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu.Bab 16 Datuk Dolhi menyatakan hasratnya untuk bersara kepada Wahi. Dia ingin Wahi mengambilalih pengurusan syarikat memandangkan anak-anaknya tidak berminat. Semasa penerbangan pulang Datuk Dolhi mengenangkan kisahnya dengan Mastura (ibu Wahi).

Datuk Dolhi hanya menempelak dan tidak berhajat untuk membantu. telah bertukar kereta dan akan bercuti ke Eropah. . Amera tidak bersetuju akan sikap emaknya. Datuk Dolhi tidak menghiraukan sikap Datin Tominah. baru lapang dadanya. Khabar daripada Datuk Dolhi bahawa Wahi adalah anaknya mengejutkan semua orang. Datin Tominah menyuruh Hasnol meletak jawatan dan masuk ke syarikat tetapi Hasnol tidak berminat. Selepas Datuk Dolhi menjelaskan semua perkara kepada keluarganya. Kisah Mukhlis juga diceritakan kepada Datuk Dolhi.Bab 17 Ilham gagal ditangkap oleh pihak berkuasa. Datuk Dolhi memberitahu Datin Tominah bahawa Wahi akan berkahwin dengan gadis Jepun. Datin Tominah menerima surat daripada Ilham bercop negara Perancis tetapi tiada alamat. Dia tidak lagi menjaga makan dan pakai Datuk Dolhi. Datuk Dolhi menasihati agar Dani tidak terlibat dengan dadah. Datin Tominah memberitahu Datuk Dolhi bahawa Hasnol telah memulangkan duit sebanyak sepuluh ribu. Dia meminta emaknya berbaik semula dengan ayahnya. Datuk Dolhi terkejut. Dani muncul dengan gaya rockernya. Datin Tominah bersikap konfrontasi dengan Datuk Dolhi. namun tidak diendahkan oleh Datuk Dolhi. Datuk Dolhi kesal akan masalah dadah yang tidak pernah selesai. Datin Tominah menyatakan isi surat itu kepada Datuk Dolhi dan meminta Datuk Dolhi mencari Ilham. Hubungan Datuk Dolhi dan Datin Tominah menjadi renggang.

Seorang pemuda memberitahu. Penduduk kampung berhampiran juga pernah ternampak Mukhlis menghayun pedang. Ustaz Hashim dan Datuk Dolhi pergi ke tempat perkumpulan Mukhlis. Mereka ke rumah Mukhlis tetapi tidak berpenghuni. Semasa majlis perkahwinan tersebut Datuk Dolhi berpeluang bertemu semula dengan rakan lamanya dan pernah tinggal serumah semasa belajar dulu iaitu Ustaz Hashim. Perkahwinan Amera dan timbalan menteri berjalan lancar. Tergambar kedaifan tempat tersebut dan tidak terurus. . Datin Tominah hanya mampu menitiskan air mata. Mukhlis telah meninggalkan tempat itu dan menjadi tidak siuman kerana menyerang tuk guru. Kumpulan mereka dalam siasatan pihak berkuasa. Ustaz Hashim memberi khabar keadaan Mukhlis yang tidak terurus dan telah ditinggalkan isterinya setelah isterinya kembali ke pangkuan bekas suaminya.Bab 18 Kehadiran rombongan daripada timbalan menteri menggembirakan Datuk Dolhi.

Tengku Munir berkunjung ke pejabat Menteri Besar melaporkan rasuah yang telah dilakukan oleh Hasnol. Memandangkan desakan Linda yang mahu Hasnol ikut sama bercuti. Hasnol memberitahu dia terserempak dengan Ilham di London. Hasnol menjadi serba salah. Rumah Datuk Dolhi diserbu oleh pihak BPR. Amera meminta ibunya mencari peguam yang bagus. Datin Tominah meminta suami Amera menolong tetapi dia tidak dapat menolong. Tengku Munir menelifon Hasnol dengan nada marah. Hasnol menelifon.Bab 19 Hasnol memaklumkan kepada Datin Tominah. Hasnol mengambil keputusan tidak akan menghiraukan permintaan Tengku Munir. Wisma Dolhi diserbu wartawan. Dia mahu Hasnol meluluskan semua tender yang diserahkan sebanyak 12. Datin Tominah memujuk Hasnol pulang. . dia akan bercuti sebulan dan akan ke luar negara. Telefon pejabatpun ditutup. Amera menelifon.

.Bab 20 Dani yang akan membuat persembahan pentas pada malam itu agak tidak bermaya. Penganjur memberitahu penyanyi demam dan mendapat rawatan di klinik. Hasnol pulang untuk membersihkan namanya. Kumpulan Young Rock Bank menendang Dani daripada kumpulan mereka. Datin Tominah hanya menangis. Kumpulan mereka juga digam oleh RTM. Jualan album kumpulan Dani terjejas ekora peristiwa itu. Dia ditangkap di lapangan terbang. Polis tiba memaklumkan Dani ditangkap. Dia berasa ingin lari sahaja dari tempat itu. Semasa Dani keluar mencari bekalan dis diekori dan tidak pulang semula untuk membuat persembahan. Sekali lagi berita tersiar di akhbar. Rakannya memaklumkan kepada penganjur bahawa Dani mengambil dadah. Penonton mengamuk.

Apabila diberitahu Wahi adalah anak Datuk Dolhi. Albert Lee rasa tergugat kerana dia maklum akan kehebatan Wahi.Bab 21 Ilham mendalangi tunjuk perasaan di London anjuran Pertubuhan Alam Sekitar Sedunia. . Dia tidak takut tindakan kerajaan Malaysia terhadapnya dan tetap menentang walaupun ayahnya sendiri seorang pembalak. Albert Lee sangat marah dan akan mengambil tindakan.

Datin Tominah. Datuk Dolhi menjamin Dani dan akan memasukkannya ke pusat serenti.Bab 22 Wahi akan pulang bersama-sama isterinya. Ketika mereka makan malam sekeluarga Datuk Dolhi menerima panggilan telefon menyatakan Mukhlis kemalangan. Hasnol. . Wahi pulang ke Malaysia dan disambut Datuk Dolhi. Amera dan Dani. Hasnol dibebaskan dengan jaminan dan diarahkan bercuti sehingga siasatan selesai.

Bab 23 Selepas sembuh Mukhlis dimasukkan ke wad sakit jiwa. Kumpulan rocknya digantung persembahan di tv. Dani pula akan dimasukkan ke pusat pemulihan apabila kesnya selesai di mahkamah. . Hubungan persahabatan Albert dan Datuk Dolhi rengang. Albert keluar dari bilik mesyuarat. Dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat. Datuk Dolhi mengumumkan bahawa Wahi akan menggantikan tempatnya. Albert Lee yang tidak berpuas hati menuduh anak-anak Datuk Dolhi yang menyebabkan syarikat mereka merosot.

Anak-anak yang tinggal dengannya diberi pendidikan sempurna dan dilimpahi kemewahan.Bab 24 Datuk Dolhi lega. Datuk Dolhi mencadangkan kepada Datin Tominah untuk mengerjakan umrah dan ziarah. Berbanding Wahi yang hidup serba sederhana tetapi menjadi pemuda yang berjiwa kental. Datuk Dolhi mencari ketenangan dengan mengenang anaknya satu persatu. Dia berharap agar segala kesilapan akan memantapkan peribadi bagi meneruskan perjuangan hidup. . Yuka ditugaskan di bahagian sumber manusia.

Kesibukan Datuk Dolhi dalam perniagaan serta kesibukan isterinya. . Datin Tominah denagn aktivitinya dan tindakan mereka yang selalunya memberikan anak-anaknya semua kemewahan. telah menyebabkan anak-anak mereka tidak berminat dalam dunia perniagaan. berjaya dididik dalam keadaan serba kekurangan untuk meneruskan perniagaan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi menghadapi pelbagai konflik akibat kerenah lima orang anaknya. Hanya Wahi. Mereka memilih haluan sendiri seterusnya terkeluar dari landasan yang sepatutnya.Tema Novel Renyah memaparkan tema kekeluargaan. Kesemua bab dalam novel ini berkisar tentang kisar Datuk Dolhi dan keluarganya. anak Datuk Dolhi bersama Mastura iaitu isteri kedua Datuk Datuk Dolhi yang telah meninggal dunia.

Persoalan y Harapan seorang ayah Datuk Dolhi amat mengharapkan anak-anaknya dapat mengikut jejaknya sebagai ahli perniagaan. y Kefahaman yang betul mengenai agama. Beliau meletakkan harapan yang tinggi kepada Wahi untuk menerajui syarikatnya. Lantaran itu. Akan-anak Datuk Dolhi tidak berminat untuk menceburi bidang perniagaan walaupun Datuk Dolhi seorang usahawan yang berjaya. beliau menghantar Wahi ke Jepun untuk menimba ilmu dan pengalaman dalam bidang perniagaan. Sebagai akibatnya. dia mengalami tekanan daripada kesusahan hidup yang dihadapi hingga menjadi kurang siuman. y Sikap menghargai barangan dan jenama tempatan Datuk Dolhi lebih gemar menggunakan Limosin Saga keluaran tempatan apabila menghadiri majlis rasmi. Mereka menpunyai minat masingmasing. Mukhlis yang cetek pengetahuan agamanya terikut-ikut dengan ajaran songsang kumpulan dakwahnya tanpa menyelidik kebenaran ajaran kumpulan itu. Datuk Dolhi juga memakai baju batik Kelantan ketika menghadiri pertunjukan busana islam. . y Minat dan kecenderungan seseorang tidak dapat diubah.

Beliau mengetuai syarikat Dolhi-Albert Holding dan seorang usahawan yang berjaya. y Perwatakan : Rajin Dia rajin bekerja. Perwatakan : Bijak Dia bijak mencari peluang perniagaan. mengatur strategi perniagaan dan memberi ceramah kepada usahawan muda. y y Perwatakan : Penyayang Dia menyayangi anak-anaknya serta kedua-dua isterinya. pergi ke luar negara untuk mencari peluang perniagaan dan dia rajin membaca buku. Datin Tominah serta seorang anak bersama isteri keduanya yang telah meninggal dunia. . Walaupun sudah berusia.Watak dan Perwatakan Datuk Dolhi Berumur dalam lingkungan 60-an mempunyai lima orang anak bersama isteri pertamanya. Mastura. dia tetap melawat ke tapak projek syarikatnya.

Mempunyai dua orang anak bersama isterinya. Perbelanjaannya melebihi pendapatannya sebagai seorang PTD. Beliau tidak berminat dalam bidang perniagaan. . Sanggup menerima rasuah Tengku Munir y y Perwatakan : Boros Dia dan keluarganya menerapkan gaya hidup orang barat dalam kehidupan harian. Beliau berjawatan sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kerajaan.Hasnol Anak lelaki sulung Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Perwatakan : Tidak tegas Dia menuruti kata-kata isterinya untuk pergi melancong ke Eropah selepas diugut bercerai oleh isterinya. Linda.

y y Perwatakan : Sensitif dalam isu alam sekitar Dia menyokong Bruno Manser menentang pembalakan yang dikendalikan oleh syarikat bapanya di Sarawak. Menceroboh masuk ke bilik Inem. Malangnya. Menghasut orang asli Sarawak supaya mengadakan tunjuk perasaan dengan membina benteng manusia bagi menghalang aktiviti pembalakan. . pembantu rumah Datuk Dolhi. Dia memburukkan nama negara ketika berada di luar negara. Beliau merupakan Penulis dan Penyair yang mencintai alam sekitar berkelulusan universiti dalam bidang sastera. Mengetuai tunjuk perasaan di luar negara ketika lawatan menteri kanan Malaysia ke negara itu.Ilham Anak lelaki ketiga Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Perwatakan : Biadap Dia bersikap biadap terhadap bapanya. Datuk Dolhi apabila berbincang tentang alam sekitar dan pembalakan. beliau tidak mempunyai pekerjaan tetap.

janda tuk gurunya yang telah beranak tiga tanpa restu ibu bapanya. y y Perwatakan : sifat kasih sayang Dia berasa kasihan terhadap terhadap Hanisah yang diceraikan oleh gurunya. dia sanggup mengahwini janda tuk gurunya tanpa usul periksa. berkelulusan Ijazah Pentadbiran dari Amerika Syarikat. Buktinya.Mukhlis Anak lelaki keempat Datuk Dolhi. oleh sebab mahu mengikut sunnah Nabi yang berkahwin dengan janda. Beliau telah mengahwini Hanisah. Perwatakan : mudah terikut-ikut dalam beragama Dia tidak memahami agama yang sebenar. . Beliau tidak mempunyai kerja tetapi berdakwah ajaran Islam songsang.

Wahi bekerja di Dolhi-Albert holding dan merupakan orang kepercayaan Datuk Dolhi. .Wahi Anak Datuk Dolhi dengan Mastura yang dibesarkan oleh neneknya selepas ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya. Perwatakan : kaya dengan idea Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert Holding melaksanakan Kwalan Mutu Menyeluruh (KMM) sebagai mana yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat Jepun y y Perwatakan : bijak dan cekap bekerja Datuk Dolhi mengakui bahawa Wahi seorang yang bijak dan cekap serta akan menguasai syarikat suatu hari kelak.

Dani pula ditangkap kerana terlibat dengan dadah ketika mengadakan persembahan kumpulan muziknya. pembaca diperkenalkan kepada watak utama. . Dani pula sibuk dengan urusan kumpulan muziknya untk membuat rakaman. Hasnol pula diburu oleh pihak BPR atas dakwaan menerima rasuah dan akibatnya dirangkap ketika berada di lapangan terbang sekembalinya dari London. peristiwa tertumpu pada gelagat anak-anak Datuk Dolhi. Mukhlis pula mengikut kumpulan dakwahnya dan berkahwin dengan janda tuk gurunya yang mempunyai tiga orang anak. Ilham telah telah melarikan diri ke Perancis akibat diburu pihak berkuasa kerana menghalang projek pembalakan di Sarawak. Mukhlis pula hidup melarat dan menjadi tidak siuman. Amera pula masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerima Robert Lee sebagai suami. y Dalam perkembangan cerita.Plot y Dalam bahagian permulaan. Ilham menghasut masyarakat Penan di Sarawak supaya menentang aktiviti pembalakan di tempat mereka. Hasnol asyik datang rumah Datuk Dolhi kerana mahu meminjam eang sehingga dia sanggup menerima rasuah daripada Tengku Munir. Ilham telah mengetuai demonstrasi orang-orang Penan bagi menentang projek pembalakn di Sarawak. lantas membawa dirinya ke Jepun y Dalam bahagian klimaks. Hal ini menyebabkan Datuk Dolhi tertekan dan berasa malu. y Dalam bahagian perumitan. Sementara itu. iaitu Datuk Dolhi yang risau akan kerenah anak-anaknya yang tidak berminat untuk meneruskan usahanya dalam bidang perniagaan.

Dia akan dihantar ke pusat rawatan mental. Ilham tidak mahu pulang ke Malaysia kerana bimbang akan ditangkap oleh pihak berkuasa. . Yuka yang berketurunan Jepun. Amera berkahwin dengan YB Wahab. Wahi pula pulang dari Jepun bersama isterinya. Datuk Dolhi juga telah mengumumkan Wahi sebagai penggantinya di Dolhi-Albert Holding. Datuk Dolhi telah menjamin Dani dan akan menghantarnya ke pusat pemulihan. Mukhlis berjaya ditemui dan terlantar di hospital. Datuk Dolhi bercadang ke Makkah untuk menunaikan umrah dan ziarah bersama dengan isterinya. Datin Tominah menerima kedatangan Wahi dan isterinya dengan dada terbuka. Datin Tominah. Setelah sebahagian masalah keluarganya selesai.y Peleraian cerita ini ialah Hasnol telah dibebaskan dengan jaminan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful