Pengajaran

y Ibu bapa dan anak-anak hendaklah saling menyayangi antara satu sama yang lain. Hal ini dapat dilihat pada watak Datuk Dolhi dan anak-anaknya yang saling menyayangi walaupun mereka sering menimbulkan masalah kepada bapa mereka itu. y Kita mestilah bersabar dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan. Datuk Dolhi bersabar menerima berita bahawa Dani telah ditangkap kerana memiliki dadah. Beliau tidak memarahi Dani sebaliknya menjamin Dani dan berusaha memasukkan Dani ke pusat pemulihan. y Kita hendaklah mengutamakan barangan buatan tempatan bagi menyokong ekonomi negara. Sikap ini yang ditunjukkan oleh Datuk Dolhi yang menggunakan Limosin Saga ke majlis-majlis rasmi wajar dicontohi oleh masyarakat y Kita hendaklah raijin membaca dan menuntut ilmu untuk memajukan diri dan negara. Datuk Dolhi dan Wahi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang perniagaan. y Janganlah mudah terpengaruh apabila ditawarkan kemewahan melalui jalan yang salah. Sikap Hasnol yang mudah terpengaruh apabila diberikan rasuah oleh Tengku Munir sebagai imbuhan untuk meluluskan tendernya amat tidak wajar dicontohi oleh masyarakat.

Nilai
y Nilai kasih sayang. Contohnya, Datuk Dolhi dan Datin Tominah sayang akan anakanaknya. Oleh sebab itulah, mereka berusaha menyelamatkan anak-anak mereka yang bermasalah dengan pelbagai cara. y Nilai sabar. Contohnya, Datuk Dolhi begitu sabar menghadapi kerenah anak-anaknya yang tidak mahu meneruskan usahanya dalam perniagaan. y Nilai tanggungjawab. Contohnya, Datuk Dolhi menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa dengan memberi pendidikan kepada anak-anaknya, termasuklah Wahi yang dipelihara neneknya. y Nilai patriotik. Contohnya, Datuk Dolhi menggunakan Limosin Saga untuk majlismajlis rasmi y Nilai berani. Contohnya, Amera berani menegur Ilham yang tidak bekerja dan hanya mundar-mandir y Nilai rajin. Contohnya, Datuk Dolhi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambah pengetahuan.

Gaya bahasa

y

Peribahasa Digunakan dalam sesebuah novel lazimnya ialah perumpamaan, simpulan bahasa, pepatah dan bandingan. Contohnya : jual mahal, panas darah, hangat-hangat tahi ayam

y

Simile Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lainl. Perbandingan pula menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan ibarat. Contonnya : macam gasing, seperti mata air.

y

Metafora Merupakan perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan sebagainya. Contohnya : tugu-tugu kenangan, benih keusahawanan.

y

Personafikasi Pemberian sifat manusia kepada benda-benda mati seperti objek dan sebagainya. Contohnya : tasik dan pohon-pohon menjadi saksi, segala masalah yang mengacau benak.

y

Sinkope Bermaksud penyingkatan kata. Contohnya : ni, tu, bang, mak, pak, dah, mau, tak, nak, tapi, kau dan ku.

Latar
Latar tempat
y Pejabat Datuk Dolhi. Di sinilah berlakunya pelbagai peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Mukhlis yang datang untuk meminjam wang dan peristiwa Datuk Dolhi mengumumkan Wahi sebagai penggantinya y Rumah Datuk Dolhi. Di sini juga banyak berlakunya peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Datuk Dolhi mengisytiharkan bahawa Wahi adalah anak kandungnya daripada isteri keduanya. y Sarawak. Di Sarawak, Ilham menghasut orang-orang Penan supaya membina benteng manusia bagi menghalang kegiatan pembalakan. y Tokyo. Datuk Dolhi ke sana kerana ingin berehat dan melupakan masalah anakanaknya buat seketika. y Perkampungan jemaah Kampung Sungai Bakau. Di sini, Mukhlis tinggal bersama dengan isterinya yang merupakan janda tok guru yang mempunyai tiga orang anak. y y Kelab Mawar. Di sini, Amera telah berjumpa dengan YN Wahab buat pertama kali. Teretai Inn. Di sini, Hasnol telah berjumpa dengan Tengku Munir yang menjanjikan habuan rasuah kepada Hasnol dengan syarat Hasnol membantunya memperoleh semua tender yang dimohonnya.

Datuk Dolhi pulang ke rumah untuk makan tengah hari sebelum ke Institut Perdagangan Kebangsaan bagi menyampaikan ceramah. Pada waktu pagi. y Pada waktu malam. Buktinya. Datuk Dolhi berlepas ke Tokyo pada pukul 10. y Pada waktu petang. Datuk Dolhi ada mesyuarat dengan Raj Hussein pada pukul 10.45 malam dari Lapangan Terbang Subang. Buktinya. Buktinya. .Latar masa y Latar masa bagi novel ini adalah pada zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Tun Ghaffar Baba menjadi Timbalan Perdana Menteri. Datuk Dolhi ada ceramah di Institut Perdagangan Kebangsaan. Buktinya. y Pada waktu tengah hari. y y Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang dan malam.

Datuk Dolhi dan Albert Lee merupakan usahawan yang berjaya dan memiliki Dolhi-Albert Holding. Contohnya.Latar masyarakat y Masyarakat yang merupakan golongan usahawan. Datuk Dolhi merupakan seorang jutawan. bangsa cina yang diwakili oleh keluarga Albert Lee dan bangsa Jepun yang diwakili oleh Yuka y Masyarakat yang berani. y Masyarakat majmuk. Datuk Dolhi mempunyai banyak pengalaman dan ilmu pengetahuan disebabkan beliau rajin membaca buku. y Masyarakat yang boros dan tamak. Tengku Munir bersikap tamak hingga sanggup memberi tekanan kepada Hasnol bagi memperoleh semua tender yang dimohonnya. Contohnya. Malah. Wahi juga berani berjumpa dengan bapa Yuka untuk melamar Yuka. Hasnol boros kerana menurutkan perangai isterinya yang gemar berbalanja secara mewah. y Masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan. Amera berani menegur Ilham dan Dani yang tidak mahu bekerja dan tidak berdisiplin. Kehidupan dalam negara yang terdiri daripada bangsa Melayu yang diwakili oleh Datuk Dolhi. .

y y y y Linda ialah isteri Hasnol yang suka akan gaya hidup mewah. Rozie. Robert Lee ialah anak Albert Lee yang mahu dijodohkan dengan Amera. Tengku Munir merupakan kerabat diraja yang telah menyebabkan Hasnol ditangkap BPR kerana kes rasuah. YB Wahab ialah suami Amera yang juga merupakan Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. setiausaha Datuk Dolhi yang cekap menjalankan tugas. .Watak-watak lain y Amera ialah satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi dan Datin Tominah dan menjadi pendidik yang berdedikasi y y Albert Lee ialah rakan kongsi Datuk Dolhi dalam Dolhi-Albert Holding.

Tiga anak lelaki yang lain ialah Ilham. Mukhlis pula seorang pendakwah yang tidak bekerja dan Dani merupakan seorang artis. bergiat dalam bidang sastera dan pencinta alam. Ilham merupakan peminat seni. . sedih dan menyesal apabila mengenangkan 5 orang anaknya yang tidak berminat untuk menyambung tugasnya dalam bidang perniagaan. Mukhlis dan Dani. Anak sulungnya Hasnol seorang Pegawai Tadbir Diplomatik yang telah berkahwin dan mempunyai anak. 4 lelaki dan seorang perempuan. Datuk Dolhi mempunyai seorang isteri iaitu Datik Tominah dan 5 orang anak.Sinopsis Bab 1 Datuk Dolhi bingung. Amira satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi merupakan seorang guru. Datuk Dolhi pernah berkahwin dengan wanita berketurunan arab dan mempunyai seorang anak lelaki tetapi dirahsiakan daripada keluarganya.

Baginya bekerja keras akan membuatkannya segar dan muda. Prinsip hidup Datuk Dolhi ialah kerja keras.Bab 2 Albert Lee menelefon Datuk Dolhi dan berbincang tentang agenda pada petang itu. Mereka juga bercakap tentang hasrat untuk menjodohkan Amera dan Robert dan tentang anak-anak yang tidak ingin terlibat dengan perniagaan. . Orang yang banyak berfikir tidak akan menjadi pelupa dan nyanyuk. Semasa berjoging Datuk Dolhi dan Albert berbincang tentang keistimewaan kelab-kelab. Petang itu Datuk Dolhi berjoging dengan Albert. Mereka bercakap tentang Tuan Syed yang telah ke Kanada kerana projek Hidroelektrik di Kemuning. Datuk Dolhi sesak dada ketika berlari dan berhenti rehat. Sementara itu Datin Tominah berborak melalui telefon dengan rakan-rakanya yang terdiri daripada datin-datin.

Rozie (setiausaha Datuk Dolhi) memberitahu agenda pada hari itu. Pada waktu petang pula ada ceramah membangunkan usahawan. temujanji dengan Raj Hussein wakil Romaco Consultan. Rozie juga memberitahu Datin Tominah menelefon untuk mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam.Bab 3 Suasana agak sibuk di Wisma Datuk Dolhi. Sambil menunggu makanan dihidangkan dia meneruskan pembacaannya. Lamunannya terhenti apabila setiausahanya memberitahu Puan Raj Hussein dan Cik Emrita menunggu di ruang tamu. Datuk Dolhi imbas kembali tanggapan peserta seminar tentang modal dan perniagaan. . Datuk Dolhi mendapat panggilan telefon daripada Wahi yang berada di Hiroshima. Wahi memberitahu dia tertarik akan cara orang Jepun melayan pelanggan dan cara pembungkusan. Pada waktu tengahari Datuk Dolhi pulang ke rumah. Sejak akhir-akhir ini Datuk Dolhi sering memberikan ceramah kepada usahawan muda dan pelajar.

Amera berada di ruang tamu sedang menyemak buku anak-anak muridnya. .Bab 4 Datuk Dolhi memberi ceramah kepada para pelajar usahawan muda di Institut Perdagangan Usahawan. Manakala di luar rumah Dani sedang memetik gitar. Datuk Dolhi mengutamakan barangan tempatan. Masa dua jam di pertunjukkan itu dirasa lama oleh beliau. Datuk Dolhi dan Datin Tominah masuk ke dalam rumah. Mukhlis pula sedang beratib di dalam bilik. Ilham mencatat sesuatu di meja batu di bawah pohon matsui. Datin Tominah mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Datuk Dolhi mengeluh kerana anak-anak tidak berminat dalam bidang perniagaan. Datin Tominah berbincang dengan suaminya tentang hasratnya untuk membuka butik busana Islam. Namun begitu Datuk Dolhi seakan tidak berminat dan tidak yakin akan keupayaan isterinya dan rakan-rakannya. Datuk Dolhi tidak berminat akan pertunjukkan fesyen.

Bab 5 Dani dan Ilham berbincang tentang lagu baru yang akan dinyanyikan oleh Dani. Bagi Amera orang seni hanya kenyang dengan kata-kata tetapi perut lapar. Dia bahagia dengan dunianya sendiri. . Amera bertengkar dengan Ilham sedangkan Dani buat tidak endah dan terus memetik gitarnya. ekonomi dan lain-lain. Dani tidak mahu campurtangan hal Ilham dan kakaknya. Tiba-tiba Amera datang. Amera tidak suka akan sikap Ilham yang tidak bekerja dan mengharapkan orang tua. Bagi Ilham dia mempunyai perjuangannya sendiri untuk membela alam sekitar demi kesinambungan generasi akan datang. Baginya orang yang membangunkan dunia bukan orang seni tetapi orang sains. Ilham berpendapat rockers meruntuhkan budaya Melayu. Ilham mendeklamasikan sajak Nyanyian Rimba dan sajak ciptaanya sendiri iaitu Tembang Burung-burung. Ilham menegur lirik lagu Dani yang dianggap tidak intelektual. Ilham mencadangkan agar Dani mengambil puisi-puisinya supaya dilagukan tetapi Dani menganggap lagu puisi tidak akan maju. Apabila Amera beredar Ilham bercakap pula dengan Dani. Amera memandang Ilham di taman keseorangan dari jendela. Amera mahu adiknya itu bekerja di syarikat ayahnya.

. Mungkin ada niat di sebaliknya. Datuk Dolhi mengagak ada sesuatu yang tidak kena dengan Hasnol. Cara hidup Hasnol macam jutawan tidak disenangi Datuk Dolhi.Bab 6 Pagi minggu Hasnol datang ke rumah Datuk Dolhi tanpa isteri dan anak-anaknya. Hasnol memberitahu hasratnya untuk meminjam duit sebanyak sepuluh ribu daripada Datuk Dolhi. Tiba-tiba Datin Tominah menyebut nama Wahi. Datuk Dolhi bertanya Hasnol tentang hasratnya iaitu agar Hasnol mengambil alih syarikat tetapi Hasnol menolak dengan alasan sayang akan pencen dan isterinya yang suka jika dia kerja kerajaan. Datin Tominah tidak faham tetapi hanya diam. Namun sepantas kilat Datuk Dolhi melenting. Mereka bercakap tentang hasrat Albert yang ingin sangat berbesan dengan mereka. Baginya Wahi seorang yang agak baik dan menjadi harapan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi bertegas mengatakan bidang perniagaan akan memperoleh pendapatan yang tidak terhad berbanding kerja kerajaan. Datuk Dolhi memaklumkan mungkin perniagaannya akan jatuh ke tangan orang lain jika adik-beradiknya tidak berminat. Mereka berharap agar Amera mendapat jodoh yang sesuai. Albert pernah ingin menjodohkan Hasnol dengan anaknya Elain. Datin Tominah menghentikan lamunan Datuk Dolhi.

Keadaan Mukhlis yang tidak terurus bersandar di tiang masjid dengan berserban dan berjubah.Bab 7 Datuk Dolhi menerima faks yang dihantar oleh Wahi. Datuk Dolhi terbayang sejarah negara Jepun dan berpendapat Jepun menang perang ekonomi berbanding negara-negara seperti Perancis. Datuk Dolhi mengharapkan Mukhlis menjadi eksekutif niaga tetapi Mukhlis menjadi pendakwah. Rozie memberitahu kehadiran Mukhlis. Datuk Dolhi teringatkan anak-anaknya yang tidak seperti Wahi. . Datuk Dolhi mengarahkan Rozie mengemukakan cadangan kepada pihak pengurusan dan pegawai kanan. Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert melaksanakan kawalan mutu menyeluruh seperti yang dilakukan di Jepun. Datuk Dolhi ada rahsia dengan Wahi. Datuk Dolhi yang menyuruh Wahi meningkatkan pengalaman di Jepun. Mukhlis memberitahu hasratnya untuk meminjam wang kerana ingin berdakwah di India. Datuk Dolhi berpendapat orang Islam menganggap Islam cukup sempurna tetapi tidak berbuat apa-apa untuk menerapkan Islam dalam kehidupan. Rozie berpendapat rancangan Wahi adalah bijak. Dia teringatkan Mukhlis. Inggeris dan Soviet. Beliau teringat pula kepada Wahi.

Mukhlis terasa tersepit di tengan-tengah. Tuk gurunya berkahwin empat manakala ayahnya masih setia dengan ibunya. . Tuk gurunya yang sebaya dengan bapanya sibuk berdakwah manakala bapanya sibuk berniaga. Bagi mereka kerja sekarang penuh riba dan maksiat. Mereka bercerita tentang isteri ustaz mereka yang berkahwin lagi dan menceraikan isterinya yang bernama Hanisah. Datuk Dolhi menempelak mereka. Salah seorang rakan Mukhlis iaitu Saiful Bahari ialah anak Tan Sri Mokhtar Latif. Mereka meminta agar Datuk Dolhi mengeluarkan biaya. Mereka berpendapat Datuk Dolhi antidakwah. Datuk Dolhi mengucapkan tahniah dan tidak teruja dengan berita itu. Mereka gagal memujuk Datuk Dolhi untuk mendapatkan biaya. Pemuda-pemuda itu meninggalkan rumah Datuk Dolhi dengan perasaan sebal. Mukhlis pulang bersama-sama dengan tiga lagi rakan dakwahnya dengan sebuah kereta Mercedes. Ayahnya memberi sokongan akan perjuangan dakwahnya.Bab 8 Amera memberitahu dia telah dipilih sebagai pendidik terbaik di seluruh negeri. Datuk Dolhi menghadiri majlis anugerah kecemerlangan Amera yang juga dihadiri oleh Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. Mereka memberitahu Datuk Dolhi bahawa mereka ingin berdakwah ke seluruh dunia bulan depan.Datuk Dolhi memberi kebenaran kepada Mukhlis untuk berdakwah bersama-sama kawan-kawannya.

Inem tidak mahu kemungkaran berlaku. Mary memberitahu dia tidak mengenali siapa yang menghantar. Dia juga mendapat ucapan tahniah daripada Dani dan mendapat sejambak bunga daripada seseorang yang tidak dikenali melalui florist. Datin Tominah ingin mengetahui sebabnya tetapi tidak diberitahu oleh Inem. Inem pembantu rumah Indonesia memohon untuk berhenti kerja daripada Datin Tominah. Seminggu kemudian Datin Tominah menerima surat daripada Inem memberitahu bahawa Ilham pernah masuk ke biliknya. Datin kecewa apabila Hasnol melepaskan gagang telefon selepas dia tidak bersetuju memberikan wang kepada Hasnol. Datin Tominah runsing kerana sukar mencari pembantu rumah sekarang. Hasnol telefon untuk meminjam wang. Kalau tiada pembantu rumah dia akan penat dengan kerja dapur. Dani mengajak Datin Tominah menghadiri pelancaran albumnya. . Amera menghubungi Mekar Florist yang menghantar bunga itu. Dani mengusik Amera agar Amera tidak memilih kerana nanti jadi andartu. sebab itulah dia berhenti.Bab 9 Amera mendapat penggilan telefon mengucapkan tahniah daripada seseorang yang tidak dikenali.

Albert menelifon dari Kucing memberitahu dia ternampak Ilham bersama-sama orang asli menghalang penebangan hutan. Dengar ceritanya mereka akan menganjurkan tunjuk perasaan dan akan tinggal bersama-sama orang asli. Datuk Dolhi mengurut dadanya sebak memikirkan anak-anaknya. Mereka suami isteri inginkan satu majlis perkahwinan yang penuh adat istiadat. Datuk Dolhi ada saham dalam syarikat pembalakan itu. Datuk Dolhi bertambah berang apabila membaca surat daripada Inem. Datin Tominah mengucap berkali-kali apabila mendengar berita itu.Bab 10 Berita pernikahan Mukhlis melalui kawannya mengejutkan Datuk Dolhi. Ilham berada di Sarawak membentangkan kertas kerja tentang masalah hutan dan isu pembalakan. Dulu Hasnol mengambil keputusan untuk berkahwin dengan isterinya Linda juga agak tergesa-gesa. Datuk Dolhi memberikan bantuan kepadanya. Mukhlis yang tidak bekerja tiba-tiba berkahwin merisaukan Datuk Dolhi. Anak muda itu tinggal bersama-sama neneknya setelah ibunya meninggal ketika melahirkannya. Albert menyatakan akan bekerjasama dengan pihak polis. Dia rindu ingin bercakap-cakap dengan Wahi. . Mukhlis berada di Sungai Bakau perkampungan jemaahnya. Datuk Dolhi teringatkan Wahi yang begitu tekun.

Mukhlis sugul kerana tidak disangka Hanisah janda Tok Guru ada tiga orang anak. Hasnol pula ingin Linda meminta duit daripada bapanya bagi menyelesaikan masalah kewangannya. Datu Dolhi berlepas ke Tokyo malam itu. Dia memperoleh anak lelaki sulung. Jepun tempat Wahi berada. Mukhlis bekerja di kilang dengan gaji lima ringgit sehari. Anaknya tinggal dengan neneknya. Tetapi malangnya apabila tamat pengajian dia dikahwinkan dengan Datin Tominah oleh kedua-dua ibu bapanya. . Selepas setahun berkahwin dengan Datin Tominah Datuk Dolhi berkahwin dengan Mastura secara diam-diam. Mukhlis pulang ke rumah dan memohon maaf daripada ibunya. Sebelum berkahwin dengan Datin Tominah dia pernah bercinta dengan Mastura sejak di kampus. namun Mastura meninggal. Ketika dalam penerbangan fikiran datuk Dolhi menerawang ke zaman silamnya. Dia ingin berehat. Dia ingin Albert yang mengambil tindakan terhadap masalah yang ada. Dia mengosongkan fikirannya dan melupakan semua masalah buat sementara waktu. Hanisah ingin Mukhlis bekerja untuk membiayai anak-anak. Datin Tominah terkejut dengan keputusan Datuk Dolhi yang ingin bercuti tiba-tiba. Dia rasa bebannya kerana terpaksa menjaga anak-anak tirinya.Bab 11 Memandangkan masalah yang timbul disebabkan oleh Ilham Datuk Dolhi ingin ke Ikebukuro. Ibunya menasihati agar Mukhlis menjaga isteri dan anak-anak tirinya dengan baik.

Amera menasihati Dani agar menjaga disiplin dan sentiasa kemas. Alangkah terperanjat apabila melihat orang itu ialah YB Timbalan Menteri Wahab. . Dani meminta ibu dan kakaknya hadir ketika majlis pelancaran nanti. Amera rasa cemas dan berdebar menyebabkan Dani hairan. Mereka berbual pelbagai topik pada malam itu.Bab 12 Amera ke Kelab Mawar untuk bertemu dengan peminat misteri selama ini. YB mempunyai seorang anak berusia dua tahu manakala isterinya sudah meninggal. Amera mula berfikir-fikir tentang kesannya jika berhubungan dengan orang politik yang sentiasa sibuk. Bagi Dani penyanyi rock tidak perlu kemas. Album mereka berjudul Rimba Fikiran. Apabila pulang Datin Tominah bertanyakan Amera. Amera diberitahu oleh Dani ada cerita dalam akhbar tentang YB Wahab yang digosipkan dengan seorang guru. Kumpulan pemuzik Young Rock Band yang dianggotai oleh Dani akhirnya masuk studio. Amera gelisah campur gembira. Amera menceritakan kepada Datin Tominah.

Datuk Dolhi menyanyikan beberapa buah lagu Jepun yang digemarinya. Dia memberitahu Wahi bahawa sudah sampai masanya rahsia itu didedahkan. Ketibaannya disambut oleh Wahid dan sahabat Jepunnya. Namun Wahi tidak terkejut kerana dia telah mengetahui melalui neneknya. Ketika Datuk Dolhi merenung ke luar bilik hotel fikirannya bercelaru memikirkan akan cara untuk memberitahu Wahi. Datuk Dolhi meluahkan rasa kecewa terhadap anakanaknya kepada Wahi. Dia tertanya-tanya apakah Wahi sudah tahu hal yang sebenarnya? Malam itu ketika mereka sedang minum di restoran cina Datul Dolhi memberiyahu Wahi bahawa Wahi adalah anaknya. Datuk Dolhi menginap di Hotel Tokyo Metropolitan. Wahi sanggup menerima apa-apa sahaja tindakbalas daripada ibu tirinya nanti. . Hotel itulah tempat menginap Datuk Dolhi apabila dia pertama kali ke negara itu.Bab 13 Datuk Dolhi agak penat apabila tiba di Lapangan Terbang Narita Jepun selepas penerbangan selama 7 jam. Semasa dalam perjalanan ke tempat penginapan mereka berborak-borak tentang lagu. Pagi esoknya mereka berdua bersiar-siar di kota dengan menaiki kenderaan awam. Datuk Dolhi terasa amat lega. Datuk Dolhi meminta Wahi memanggilnya bapak bukannya Datuk.

Manakala di Sarawak pula pihak berkuasa mencari aktivia barat yang mempengaruhi orang tempatan agar membina benteng manusia untuk menghalang pembalakan. Semasa pertemuan itu Tengku Munir mengugut akan memusnahkan Hasnol dan Datuk Dolhi sekiranya tilanydak meluluskan tendernya. Apabila pihak berkuasa datang Ilham dan koncokonconya menghilangkan diri.Bab 14 Hasnol mengadakan pertemuan sulit dengan Tengku Munir di Teratai Inn. . Datuk Tominah terkejut. Tengku Munir akan menguruskan segala-galanya sekiranya Hasnol bersetuju. Hasnol pulang ke rumah dengan gembira dan menyuruh isterinya merancang percutian mereka memandangkan sudah lama mereka tidak bercuti. Ilham terus memberi ucapan berapi-api membakar semangat penduduk tempatan. Di rumah Datuk Dolhi pula Hasnol datang membayar segala hutangnya kepada Datin Tominah yang sebanyak sepuluh ribu. Malahan Tengku Munir akan memberikan tiga ratus ribu sekiranya hasnol membantunya.

Bagi Albert jika Robert berkahwin dengan Amera mereka berpeluang mengambil alih syarikat memandangkan anak-anak Datuk Dolhi tidak berminat. Malam itu Robert menelifon Amera untuk mengajaknya keluar. Antaranya ialah dapat memperbesar empayar niaganya dan anaknya nanti akan jadi Melayu. Amera menolak dengan alasan ada latihan di sekolah. . Robert kecewa. Bagi Albert perkahwinan anaknya dengan orang Melayu banyak kelebihannya.Bab 15 Albert berbincang-bincang bersama-sama ahli keluarga dan bertanyakan Robert tentang hubungannya dengan Amera. Albert juga menyatakan minatnya dalam politik. Albert menyatakan kemusnahan Datuk Dolhi nanti adalah disebabkan oleh anakanak Datuk Dolhi.

Ayah Yuka pernah terlibat semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Oleh sebab rasa bersalah kerana kekejaman Jepun di Tanah Melayu Sakate (bapa Yuka) merestui Yuka dan Wahi. Semasa penerbangan pulang Datuk Dolhi mengenangkan kisahnya dengan Mastura (ibu Wahi). Wahi mula rasa terbeban akan tindakan anak-anak Datuk Dolhi dan kemarahan Datin Tominah. . Datuk Dolhi tahu di pejabatnya nanti bertimbun tugasan yang perlu dibereskan. Yuka telah memeluk Islam dan mempelajari Islam di Kobe. gadis Jepun bernama Yuka. Dia ingin Wahi mengambilalih pengurusan syarikat memandangkan anak-anaknya tidak berminat.Bab 16 Datuk Dolhi menyatakan hasratnya untuk bersara kepada Wahi. Wahi memberitahu Datuk Dolhi bahawa dia telah mempunyai pilihan hati.

Datuk Dolhi terkejut. Khabar daripada Datuk Dolhi bahawa Wahi adalah anaknya mengejutkan semua orang. Datin Tominah bersikap konfrontasi dengan Datuk Dolhi. . Datuk Dolhi memberitahu Datin Tominah bahawa Wahi akan berkahwin dengan gadis Jepun. Selepas Datuk Dolhi menjelaskan semua perkara kepada keluarganya. Datuk Dolhi kesal akan masalah dadah yang tidak pernah selesai.Bab 17 Ilham gagal ditangkap oleh pihak berkuasa. Datuk Dolhi menasihati agar Dani tidak terlibat dengan dadah. namun tidak diendahkan oleh Datuk Dolhi. Datin Tominah memberitahu Datuk Dolhi bahawa Hasnol telah memulangkan duit sebanyak sepuluh ribu. Dia tidak lagi menjaga makan dan pakai Datuk Dolhi. Amera tidak bersetuju akan sikap emaknya. Hubungan Datuk Dolhi dan Datin Tominah menjadi renggang. baru lapang dadanya. Dia meminta emaknya berbaik semula dengan ayahnya. Dani muncul dengan gaya rockernya. Datin Tominah menerima surat daripada Ilham bercop negara Perancis tetapi tiada alamat. Kisah Mukhlis juga diceritakan kepada Datuk Dolhi. Datuk Dolhi tidak menghiraukan sikap Datin Tominah. Datuk Dolhi hanya menempelak dan tidak berhajat untuk membantu. Datin Tominah menyuruh Hasnol meletak jawatan dan masuk ke syarikat tetapi Hasnol tidak berminat. telah bertukar kereta dan akan bercuti ke Eropah. Datin Tominah menyatakan isi surat itu kepada Datuk Dolhi dan meminta Datuk Dolhi mencari Ilham.

Penduduk kampung berhampiran juga pernah ternampak Mukhlis menghayun pedang. Mukhlis telah meninggalkan tempat itu dan menjadi tidak siuman kerana menyerang tuk guru. Mereka ke rumah Mukhlis tetapi tidak berpenghuni. Datin Tominah hanya mampu menitiskan air mata. Perkahwinan Amera dan timbalan menteri berjalan lancar. . Semasa majlis perkahwinan tersebut Datuk Dolhi berpeluang bertemu semula dengan rakan lamanya dan pernah tinggal serumah semasa belajar dulu iaitu Ustaz Hashim. Ustaz Hashim dan Datuk Dolhi pergi ke tempat perkumpulan Mukhlis. Seorang pemuda memberitahu. Tergambar kedaifan tempat tersebut dan tidak terurus. Ustaz Hashim memberi khabar keadaan Mukhlis yang tidak terurus dan telah ditinggalkan isterinya setelah isterinya kembali ke pangkuan bekas suaminya. Kumpulan mereka dalam siasatan pihak berkuasa.Bab 18 Kehadiran rombongan daripada timbalan menteri menggembirakan Datuk Dolhi.

Tengku Munir berkunjung ke pejabat Menteri Besar melaporkan rasuah yang telah dilakukan oleh Hasnol. Tengku Munir menelifon Hasnol dengan nada marah. Hasnol mengambil keputusan tidak akan menghiraukan permintaan Tengku Munir. dia akan bercuti sebulan dan akan ke luar negara. Rumah Datuk Dolhi diserbu oleh pihak BPR. Hasnol menjadi serba salah. Hasnol memberitahu dia terserempak dengan Ilham di London. Telefon pejabatpun ditutup. Memandangkan desakan Linda yang mahu Hasnol ikut sama bercuti. . Wisma Dolhi diserbu wartawan. Amera meminta ibunya mencari peguam yang bagus. Datin Tominah meminta suami Amera menolong tetapi dia tidak dapat menolong. Dia mahu Hasnol meluluskan semua tender yang diserahkan sebanyak 12. Hasnol menelifon.Bab 19 Hasnol memaklumkan kepada Datin Tominah. Datin Tominah memujuk Hasnol pulang. Amera menelifon.

Datin Tominah hanya menangis. Dia berasa ingin lari sahaja dari tempat itu. Kumpulan mereka juga digam oleh RTM. Dia ditangkap di lapangan terbang. Hasnol pulang untuk membersihkan namanya.Bab 20 Dani yang akan membuat persembahan pentas pada malam itu agak tidak bermaya. Sekali lagi berita tersiar di akhbar. Rakannya memaklumkan kepada penganjur bahawa Dani mengambil dadah. Penonton mengamuk. Semasa Dani keluar mencari bekalan dis diekori dan tidak pulang semula untuk membuat persembahan. Kumpulan Young Rock Bank menendang Dani daripada kumpulan mereka. . Polis tiba memaklumkan Dani ditangkap. Penganjur memberitahu penyanyi demam dan mendapat rawatan di klinik. Jualan album kumpulan Dani terjejas ekora peristiwa itu.

. Albert Lee rasa tergugat kerana dia maklum akan kehebatan Wahi.Bab 21 Ilham mendalangi tunjuk perasaan di London anjuran Pertubuhan Alam Sekitar Sedunia. Albert Lee sangat marah dan akan mengambil tindakan. Apabila diberitahu Wahi adalah anak Datuk Dolhi. Dia tidak takut tindakan kerajaan Malaysia terhadapnya dan tetap menentang walaupun ayahnya sendiri seorang pembalak.

. Wahi pulang ke Malaysia dan disambut Datuk Dolhi.Bab 22 Wahi akan pulang bersama-sama isterinya. Hasnol dibebaskan dengan jaminan dan diarahkan bercuti sehingga siasatan selesai. Datin Tominah. Amera dan Dani. Datuk Dolhi menjamin Dani dan akan memasukkannya ke pusat serenti. Hasnol. Ketika mereka makan malam sekeluarga Datuk Dolhi menerima panggilan telefon menyatakan Mukhlis kemalangan.

Albert Lee yang tidak berpuas hati menuduh anak-anak Datuk Dolhi yang menyebabkan syarikat mereka merosot. Kumpulan rocknya digantung persembahan di tv. Hubungan persahabatan Albert dan Datuk Dolhi rengang. Datuk Dolhi mengumumkan bahawa Wahi akan menggantikan tempatnya. Dani pula akan dimasukkan ke pusat pemulihan apabila kesnya selesai di mahkamah.Bab 23 Selepas sembuh Mukhlis dimasukkan ke wad sakit jiwa. Albert keluar dari bilik mesyuarat. . Dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat.

Yuka ditugaskan di bahagian sumber manusia. Dia berharap agar segala kesilapan akan memantapkan peribadi bagi meneruskan perjuangan hidup. Anak-anak yang tinggal dengannya diberi pendidikan sempurna dan dilimpahi kemewahan. Datuk Dolhi mencadangkan kepada Datin Tominah untuk mengerjakan umrah dan ziarah. . Berbanding Wahi yang hidup serba sederhana tetapi menjadi pemuda yang berjiwa kental. Datuk Dolhi mencari ketenangan dengan mengenang anaknya satu persatu.Bab 24 Datuk Dolhi lega.

Kesibukan Datuk Dolhi dalam perniagaan serta kesibukan isterinya. .Tema Novel Renyah memaparkan tema kekeluargaan. anak Datuk Dolhi bersama Mastura iaitu isteri kedua Datuk Datuk Dolhi yang telah meninggal dunia. telah menyebabkan anak-anak mereka tidak berminat dalam dunia perniagaan. Mereka memilih haluan sendiri seterusnya terkeluar dari landasan yang sepatutnya. Datin Tominah denagn aktivitinya dan tindakan mereka yang selalunya memberikan anak-anaknya semua kemewahan. Hanya Wahi. berjaya dididik dalam keadaan serba kekurangan untuk meneruskan perniagaan Datuk Dolhi. Kesemua bab dalam novel ini berkisar tentang kisar Datuk Dolhi dan keluarganya. Datuk Dolhi menghadapi pelbagai konflik akibat kerenah lima orang anaknya.

y Minat dan kecenderungan seseorang tidak dapat diubah. Mereka menpunyai minat masingmasing. Mukhlis yang cetek pengetahuan agamanya terikut-ikut dengan ajaran songsang kumpulan dakwahnya tanpa menyelidik kebenaran ajaran kumpulan itu. Sebagai akibatnya. beliau menghantar Wahi ke Jepun untuk menimba ilmu dan pengalaman dalam bidang perniagaan. Akan-anak Datuk Dolhi tidak berminat untuk menceburi bidang perniagaan walaupun Datuk Dolhi seorang usahawan yang berjaya. . y Sikap menghargai barangan dan jenama tempatan Datuk Dolhi lebih gemar menggunakan Limosin Saga keluaran tempatan apabila menghadiri majlis rasmi. Beliau meletakkan harapan yang tinggi kepada Wahi untuk menerajui syarikatnya. Lantaran itu. y Kefahaman yang betul mengenai agama. dia mengalami tekanan daripada kesusahan hidup yang dihadapi hingga menjadi kurang siuman. Datuk Dolhi juga memakai baju batik Kelantan ketika menghadiri pertunjukan busana islam.Persoalan y Harapan seorang ayah Datuk Dolhi amat mengharapkan anak-anaknya dapat mengikut jejaknya sebagai ahli perniagaan.

Walaupun sudah berusia. . y y Perwatakan : Penyayang Dia menyayangi anak-anaknya serta kedua-dua isterinya. Datin Tominah serta seorang anak bersama isteri keduanya yang telah meninggal dunia. Perwatakan : Bijak Dia bijak mencari peluang perniagaan. mengatur strategi perniagaan dan memberi ceramah kepada usahawan muda. Beliau mengetuai syarikat Dolhi-Albert Holding dan seorang usahawan yang berjaya.Watak dan Perwatakan Datuk Dolhi Berumur dalam lingkungan 60-an mempunyai lima orang anak bersama isteri pertamanya. dia tetap melawat ke tapak projek syarikatnya. pergi ke luar negara untuk mencari peluang perniagaan dan dia rajin membaca buku. Mastura. y Perwatakan : Rajin Dia rajin bekerja.

Beliau berjawatan sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kerajaan. Sanggup menerima rasuah Tengku Munir y y Perwatakan : Boros Dia dan keluarganya menerapkan gaya hidup orang barat dalam kehidupan harian. Perwatakan : Tidak tegas Dia menuruti kata-kata isterinya untuk pergi melancong ke Eropah selepas diugut bercerai oleh isterinya. Beliau tidak berminat dalam bidang perniagaan. Mempunyai dua orang anak bersama isterinya.Hasnol Anak lelaki sulung Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Perbelanjaannya melebihi pendapatannya sebagai seorang PTD. Linda. .

Menceroboh masuk ke bilik Inem.Ilham Anak lelaki ketiga Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Malangnya. . Dia memburukkan nama negara ketika berada di luar negara. y y Perwatakan : Sensitif dalam isu alam sekitar Dia menyokong Bruno Manser menentang pembalakan yang dikendalikan oleh syarikat bapanya di Sarawak. Mengetuai tunjuk perasaan di luar negara ketika lawatan menteri kanan Malaysia ke negara itu. pembantu rumah Datuk Dolhi. beliau tidak mempunyai pekerjaan tetap. Datuk Dolhi apabila berbincang tentang alam sekitar dan pembalakan. Perwatakan : Biadap Dia bersikap biadap terhadap bapanya. Beliau merupakan Penulis dan Penyair yang mencintai alam sekitar berkelulusan universiti dalam bidang sastera. Menghasut orang asli Sarawak supaya mengadakan tunjuk perasaan dengan membina benteng manusia bagi menghalang aktiviti pembalakan.

dia sanggup mengahwini janda tuk gurunya tanpa usul periksa. Beliau tidak mempunyai kerja tetapi berdakwah ajaran Islam songsang. Perwatakan : mudah terikut-ikut dalam beragama Dia tidak memahami agama yang sebenar.Mukhlis Anak lelaki keempat Datuk Dolhi. . janda tuk gurunya yang telah beranak tiga tanpa restu ibu bapanya. Beliau telah mengahwini Hanisah. oleh sebab mahu mengikut sunnah Nabi yang berkahwin dengan janda. berkelulusan Ijazah Pentadbiran dari Amerika Syarikat. y y Perwatakan : sifat kasih sayang Dia berasa kasihan terhadap terhadap Hanisah yang diceraikan oleh gurunya. Buktinya.

Wahi bekerja di Dolhi-Albert holding dan merupakan orang kepercayaan Datuk Dolhi.Wahi Anak Datuk Dolhi dengan Mastura yang dibesarkan oleh neneknya selepas ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya. . Perwatakan : kaya dengan idea Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert Holding melaksanakan Kwalan Mutu Menyeluruh (KMM) sebagai mana yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat Jepun y y Perwatakan : bijak dan cekap bekerja Datuk Dolhi mengakui bahawa Wahi seorang yang bijak dan cekap serta akan menguasai syarikat suatu hari kelak.

y Dalam bahagian perumitan. peristiwa tertumpu pada gelagat anak-anak Datuk Dolhi. Hal ini menyebabkan Datuk Dolhi tertekan dan berasa malu. Dani pula sibuk dengan urusan kumpulan muziknya untk membuat rakaman. Hasnol pula diburu oleh pihak BPR atas dakwaan menerima rasuah dan akibatnya dirangkap ketika berada di lapangan terbang sekembalinya dari London. Sementara itu. Hasnol asyik datang rumah Datuk Dolhi kerana mahu meminjam eang sehingga dia sanggup menerima rasuah daripada Tengku Munir. Mukhlis pula mengikut kumpulan dakwahnya dan berkahwin dengan janda tuk gurunya yang mempunyai tiga orang anak. Amera pula masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerima Robert Lee sebagai suami. pembaca diperkenalkan kepada watak utama. Ilham telah telah melarikan diri ke Perancis akibat diburu pihak berkuasa kerana menghalang projek pembalakan di Sarawak. Ilham menghasut masyarakat Penan di Sarawak supaya menentang aktiviti pembalakan di tempat mereka. lantas membawa dirinya ke Jepun y Dalam bahagian klimaks. Mukhlis pula hidup melarat dan menjadi tidak siuman. Ilham telah mengetuai demonstrasi orang-orang Penan bagi menentang projek pembalakn di Sarawak. y Dalam perkembangan cerita.Plot y Dalam bahagian permulaan. Dani pula ditangkap kerana terlibat dengan dadah ketika mengadakan persembahan kumpulan muziknya. iaitu Datuk Dolhi yang risau akan kerenah anak-anaknya yang tidak berminat untuk meneruskan usahanya dalam bidang perniagaan. .

Datuk Dolhi bercadang ke Makkah untuk menunaikan umrah dan ziarah bersama dengan isterinya. Yuka yang berketurunan Jepun. . Datin Tominah menerima kedatangan Wahi dan isterinya dengan dada terbuka. Setelah sebahagian masalah keluarganya selesai. Datuk Dolhi juga telah mengumumkan Wahi sebagai penggantinya di Dolhi-Albert Holding. Amera berkahwin dengan YB Wahab.y Peleraian cerita ini ialah Hasnol telah dibebaskan dengan jaminan. Ilham tidak mahu pulang ke Malaysia kerana bimbang akan ditangkap oleh pihak berkuasa. Datuk Dolhi telah menjamin Dani dan akan menghantarnya ke pusat pemulihan. Datin Tominah. Mukhlis berjaya ditemui dan terlantar di hospital. Dia akan dihantar ke pusat rawatan mental. Wahi pula pulang dari Jepun bersama isterinya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful