Pengajaran

y Ibu bapa dan anak-anak hendaklah saling menyayangi antara satu sama yang lain. Hal ini dapat dilihat pada watak Datuk Dolhi dan anak-anaknya yang saling menyayangi walaupun mereka sering menimbulkan masalah kepada bapa mereka itu. y Kita mestilah bersabar dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan. Datuk Dolhi bersabar menerima berita bahawa Dani telah ditangkap kerana memiliki dadah. Beliau tidak memarahi Dani sebaliknya menjamin Dani dan berusaha memasukkan Dani ke pusat pemulihan. y Kita hendaklah mengutamakan barangan buatan tempatan bagi menyokong ekonomi negara. Sikap ini yang ditunjukkan oleh Datuk Dolhi yang menggunakan Limosin Saga ke majlis-majlis rasmi wajar dicontohi oleh masyarakat y Kita hendaklah raijin membaca dan menuntut ilmu untuk memajukan diri dan negara. Datuk Dolhi dan Wahi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang perniagaan. y Janganlah mudah terpengaruh apabila ditawarkan kemewahan melalui jalan yang salah. Sikap Hasnol yang mudah terpengaruh apabila diberikan rasuah oleh Tengku Munir sebagai imbuhan untuk meluluskan tendernya amat tidak wajar dicontohi oleh masyarakat.

Nilai
y Nilai kasih sayang. Contohnya, Datuk Dolhi dan Datin Tominah sayang akan anakanaknya. Oleh sebab itulah, mereka berusaha menyelamatkan anak-anak mereka yang bermasalah dengan pelbagai cara. y Nilai sabar. Contohnya, Datuk Dolhi begitu sabar menghadapi kerenah anak-anaknya yang tidak mahu meneruskan usahanya dalam perniagaan. y Nilai tanggungjawab. Contohnya, Datuk Dolhi menjalankan tanggungjawabnya sebagai bapa dengan memberi pendidikan kepada anak-anaknya, termasuklah Wahi yang dipelihara neneknya. y Nilai patriotik. Contohnya, Datuk Dolhi menggunakan Limosin Saga untuk majlismajlis rasmi y Nilai berani. Contohnya, Amera berani menegur Ilham yang tidak bekerja dan hanya mundar-mandir y Nilai rajin. Contohnya, Datuk Dolhi rajin membaca buku-buku ilmiah untuk menambah pengetahuan.

Gaya bahasa

y

Peribahasa Digunakan dalam sesebuah novel lazimnya ialah perumpamaan, simpulan bahasa, pepatah dan bandingan. Contohnya : jual mahal, panas darah, hangat-hangat tahi ayam

y

Simile Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lainl. Perbandingan pula menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan ibarat. Contonnya : macam gasing, seperti mata air.

y

Metafora Merupakan perbandingan secara terus atau langsung tanpa menggunakan perkataan seperti, bagai, bak, laksana, umpama, macam dan sebagainya. Contohnya : tugu-tugu kenangan, benih keusahawanan.

y

Personafikasi Pemberian sifat manusia kepada benda-benda mati seperti objek dan sebagainya. Contohnya : tasik dan pohon-pohon menjadi saksi, segala masalah yang mengacau benak.

y

Sinkope Bermaksud penyingkatan kata. Contohnya : ni, tu, bang, mak, pak, dah, mau, tak, nak, tapi, kau dan ku.

Latar
Latar tempat
y Pejabat Datuk Dolhi. Di sinilah berlakunya pelbagai peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Mukhlis yang datang untuk meminjam wang dan peristiwa Datuk Dolhi mengumumkan Wahi sebagai penggantinya y Rumah Datuk Dolhi. Di sini juga banyak berlakunya peristiwa penting dalam novel ini. Antaranya termasuklah Datuk Dolhi mengisytiharkan bahawa Wahi adalah anak kandungnya daripada isteri keduanya. y Sarawak. Di Sarawak, Ilham menghasut orang-orang Penan supaya membina benteng manusia bagi menghalang kegiatan pembalakan. y Tokyo. Datuk Dolhi ke sana kerana ingin berehat dan melupakan masalah anakanaknya buat seketika. y Perkampungan jemaah Kampung Sungai Bakau. Di sini, Mukhlis tinggal bersama dengan isterinya yang merupakan janda tok guru yang mempunyai tiga orang anak. y y Kelab Mawar. Di sini, Amera telah berjumpa dengan YN Wahab buat pertama kali. Teretai Inn. Di sini, Hasnol telah berjumpa dengan Tengku Munir yang menjanjikan habuan rasuah kepada Hasnol dengan syarat Hasnol membantunya memperoleh semua tender yang dimohonnya.

Datuk Dolhi berlepas ke Tokyo pada pukul 10. . y Pada waktu malam.Latar masa y Latar masa bagi novel ini adalah pada zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Tun Ghaffar Baba menjadi Timbalan Perdana Menteri. Buktinya. Buktinya. Buktinya. y y Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang dan malam.45 malam dari Lapangan Terbang Subang. Datuk Dolhi ada ceramah di Institut Perdagangan Kebangsaan. Datuk Dolhi pulang ke rumah untuk makan tengah hari sebelum ke Institut Perdagangan Kebangsaan bagi menyampaikan ceramah. Datuk Dolhi ada mesyuarat dengan Raj Hussein pada pukul 10. Pada waktu pagi. y Pada waktu petang. y Pada waktu tengah hari. Buktinya.

Kehidupan dalam negara yang terdiri daripada bangsa Melayu yang diwakili oleh Datuk Dolhi. Tengku Munir bersikap tamak hingga sanggup memberi tekanan kepada Hasnol bagi memperoleh semua tender yang dimohonnya. Datuk Dolhi mempunyai banyak pengalaman dan ilmu pengetahuan disebabkan beliau rajin membaca buku. Datuk Dolhi merupakan seorang jutawan. Contohnya. Hasnol boros kerana menurutkan perangai isterinya yang gemar berbalanja secara mewah. y Masyarakat majmuk. . Wahi juga berani berjumpa dengan bapa Yuka untuk melamar Yuka. Contohnya. Malah.Latar masyarakat y Masyarakat yang merupakan golongan usahawan. y Masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan. Datuk Dolhi dan Albert Lee merupakan usahawan yang berjaya dan memiliki Dolhi-Albert Holding. Amera berani menegur Ilham dan Dani yang tidak mahu bekerja dan tidak berdisiplin. y Masyarakat yang boros dan tamak. bangsa cina yang diwakili oleh keluarga Albert Lee dan bangsa Jepun yang diwakili oleh Yuka y Masyarakat yang berani.

Watak-watak lain y Amera ialah satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi dan Datin Tominah dan menjadi pendidik yang berdedikasi y y Albert Lee ialah rakan kongsi Datuk Dolhi dalam Dolhi-Albert Holding. Tengku Munir merupakan kerabat diraja yang telah menyebabkan Hasnol ditangkap BPR kerana kes rasuah. . setiausaha Datuk Dolhi yang cekap menjalankan tugas. Robert Lee ialah anak Albert Lee yang mahu dijodohkan dengan Amera. YB Wahab ialah suami Amera yang juga merupakan Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. y y y y Linda ialah isteri Hasnol yang suka akan gaya hidup mewah. Rozie.

. Tiga anak lelaki yang lain ialah Ilham.Sinopsis Bab 1 Datuk Dolhi bingung. Ilham merupakan peminat seni. 4 lelaki dan seorang perempuan. sedih dan menyesal apabila mengenangkan 5 orang anaknya yang tidak berminat untuk menyambung tugasnya dalam bidang perniagaan. bergiat dalam bidang sastera dan pencinta alam. Datuk Dolhi pernah berkahwin dengan wanita berketurunan arab dan mempunyai seorang anak lelaki tetapi dirahsiakan daripada keluarganya. Amira satu-satunya anak gadis Datuk Dolhi merupakan seorang guru. Anak sulungnya Hasnol seorang Pegawai Tadbir Diplomatik yang telah berkahwin dan mempunyai anak. Datuk Dolhi mempunyai seorang isteri iaitu Datik Tominah dan 5 orang anak. Mukhlis dan Dani. Mukhlis pula seorang pendakwah yang tidak bekerja dan Dani merupakan seorang artis.

Sementara itu Datin Tominah berborak melalui telefon dengan rakan-rakanya yang terdiri daripada datin-datin. Baginya bekerja keras akan membuatkannya segar dan muda. . Orang yang banyak berfikir tidak akan menjadi pelupa dan nyanyuk. Mereka juga bercakap tentang hasrat untuk menjodohkan Amera dan Robert dan tentang anak-anak yang tidak ingin terlibat dengan perniagaan. Semasa berjoging Datuk Dolhi dan Albert berbincang tentang keistimewaan kelab-kelab. Petang itu Datuk Dolhi berjoging dengan Albert. Datuk Dolhi sesak dada ketika berlari dan berhenti rehat. Mereka bercakap tentang Tuan Syed yang telah ke Kanada kerana projek Hidroelektrik di Kemuning.Bab 2 Albert Lee menelefon Datuk Dolhi dan berbincang tentang agenda pada petang itu. Prinsip hidup Datuk Dolhi ialah kerja keras.

Pada waktu tengahari Datuk Dolhi pulang ke rumah. Datuk Dolhi mendapat panggilan telefon daripada Wahi yang berada di Hiroshima. Datuk Dolhi imbas kembali tanggapan peserta seminar tentang modal dan perniagaan. Sejak akhir-akhir ini Datuk Dolhi sering memberikan ceramah kepada usahawan muda dan pelajar. temujanji dengan Raj Hussein wakil Romaco Consultan. . Rozie juga memberitahu Datin Tominah menelefon untuk mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Lamunannya terhenti apabila setiausahanya memberitahu Puan Raj Hussein dan Cik Emrita menunggu di ruang tamu. Rozie (setiausaha Datuk Dolhi) memberitahu agenda pada hari itu. Sambil menunggu makanan dihidangkan dia meneruskan pembacaannya. Pada waktu petang pula ada ceramah membangunkan usahawan.Bab 3 Suasana agak sibuk di Wisma Datuk Dolhi. Wahi memberitahu dia tertarik akan cara orang Jepun melayan pelanggan dan cara pembungkusan.

Bab 4 Datuk Dolhi memberi ceramah kepada para pelajar usahawan muda di Institut Perdagangan Usahawan. Namun begitu Datuk Dolhi seakan tidak berminat dan tidak yakin akan keupayaan isterinya dan rakan-rakannya. Datuk Dolhi mengeluh kerana anak-anak tidak berminat dalam bidang perniagaan. Amera berada di ruang tamu sedang menyemak buku anak-anak muridnya. Masa dua jam di pertunjukkan itu dirasa lama oleh beliau. Datin Tominah mengajak Datuk Dolhi ke pertunjukkan Busana Islam. Manakala di luar rumah Dani sedang memetik gitar. Datuk Dolhi tidak berminat akan pertunjukkan fesyen. Datin Tominah berbincang dengan suaminya tentang hasratnya untuk membuka butik busana Islam. Datuk Dolhi dan Datin Tominah masuk ke dalam rumah. . Mukhlis pula sedang beratib di dalam bilik. Ilham mencatat sesuatu di meja batu di bawah pohon matsui. Datuk Dolhi mengutamakan barangan tempatan.

Ilham menegur lirik lagu Dani yang dianggap tidak intelektual. Ilham mencadangkan agar Dani mengambil puisi-puisinya supaya dilagukan tetapi Dani menganggap lagu puisi tidak akan maju. ekonomi dan lain-lain. Ilham mendeklamasikan sajak Nyanyian Rimba dan sajak ciptaanya sendiri iaitu Tembang Burung-burung.Bab 5 Dani dan Ilham berbincang tentang lagu baru yang akan dinyanyikan oleh Dani. Dani tidak mahu campurtangan hal Ilham dan kakaknya. Baginya orang yang membangunkan dunia bukan orang seni tetapi orang sains. Apabila Amera beredar Ilham bercakap pula dengan Dani. Bagi Amera orang seni hanya kenyang dengan kata-kata tetapi perut lapar. Tiba-tiba Amera datang. Amera mahu adiknya itu bekerja di syarikat ayahnya. Amera tidak suka akan sikap Ilham yang tidak bekerja dan mengharapkan orang tua. Amera memandang Ilham di taman keseorangan dari jendela. Bagi Ilham dia mempunyai perjuangannya sendiri untuk membela alam sekitar demi kesinambungan generasi akan datang. Ilham berpendapat rockers meruntuhkan budaya Melayu. Dia bahagia dengan dunianya sendiri. . Amera bertengkar dengan Ilham sedangkan Dani buat tidak endah dan terus memetik gitarnya.

Datuk Dolhi bertegas mengatakan bidang perniagaan akan memperoleh pendapatan yang tidak terhad berbanding kerja kerajaan. Datuk Dolhi mengagak ada sesuatu yang tidak kena dengan Hasnol. . Albert pernah ingin menjodohkan Hasnol dengan anaknya Elain. Cara hidup Hasnol macam jutawan tidak disenangi Datuk Dolhi.Bab 6 Pagi minggu Hasnol datang ke rumah Datuk Dolhi tanpa isteri dan anak-anaknya. Datin Tominah tidak faham tetapi hanya diam. Mungkin ada niat di sebaliknya. Hasnol memberitahu hasratnya untuk meminjam duit sebanyak sepuluh ribu daripada Datuk Dolhi. Mereka berharap agar Amera mendapat jodoh yang sesuai. Tiba-tiba Datin Tominah menyebut nama Wahi. Datin Tominah menghentikan lamunan Datuk Dolhi. Baginya Wahi seorang yang agak baik dan menjadi harapan Datuk Dolhi. Datuk Dolhi memaklumkan mungkin perniagaannya akan jatuh ke tangan orang lain jika adik-beradiknya tidak berminat. Datuk Dolhi bertanya Hasnol tentang hasratnya iaitu agar Hasnol mengambil alih syarikat tetapi Hasnol menolak dengan alasan sayang akan pencen dan isterinya yang suka jika dia kerja kerajaan. Mereka bercakap tentang hasrat Albert yang ingin sangat berbesan dengan mereka. Namun sepantas kilat Datuk Dolhi melenting.

Datuk Dolhi yang menyuruh Wahi meningkatkan pengalaman di Jepun. Datuk Dolhi teringatkan anak-anaknya yang tidak seperti Wahi. Beliau teringat pula kepada Wahi. Datuk Dolhi mengarahkan Rozie mengemukakan cadangan kepada pihak pengurusan dan pegawai kanan. Keadaan Mukhlis yang tidak terurus bersandar di tiang masjid dengan berserban dan berjubah. Mukhlis memberitahu hasratnya untuk meminjam wang kerana ingin berdakwah di India. Inggeris dan Soviet. Rozie memberitahu kehadiran Mukhlis. Datuk Dolhi mengharapkan Mukhlis menjadi eksekutif niaga tetapi Mukhlis menjadi pendakwah. Dia teringatkan Mukhlis.Bab 7 Datuk Dolhi menerima faks yang dihantar oleh Wahi. Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert melaksanakan kawalan mutu menyeluruh seperti yang dilakukan di Jepun. Datuk Dolhi ada rahsia dengan Wahi. . Rozie berpendapat rancangan Wahi adalah bijak. Datuk Dolhi berpendapat orang Islam menganggap Islam cukup sempurna tetapi tidak berbuat apa-apa untuk menerapkan Islam dalam kehidupan. Datuk Dolhi terbayang sejarah negara Jepun dan berpendapat Jepun menang perang ekonomi berbanding negara-negara seperti Perancis.

Ayahnya memberi sokongan akan perjuangan dakwahnya. Datuk Dolhi mengucapkan tahniah dan tidak teruja dengan berita itu.Bab 8 Amera memberitahu dia telah dipilih sebagai pendidik terbaik di seluruh negeri. Datuk Dolhi menempelak mereka. . Salah seorang rakan Mukhlis iaitu Saiful Bahari ialah anak Tan Sri Mokhtar Latif. Mereka bercerita tentang isteri ustaz mereka yang berkahwin lagi dan menceraikan isterinya yang bernama Hanisah. Mereka meminta agar Datuk Dolhi mengeluarkan biaya. Tuk gurunya berkahwin empat manakala ayahnya masih setia dengan ibunya. Tuk gurunya yang sebaya dengan bapanya sibuk berdakwah manakala bapanya sibuk berniaga.Datuk Dolhi memberi kebenaran kepada Mukhlis untuk berdakwah bersama-sama kawan-kawannya. Mereka gagal memujuk Datuk Dolhi untuk mendapatkan biaya. Mukhlis terasa tersepit di tengan-tengah. Mereka memberitahu Datuk Dolhi bahawa mereka ingin berdakwah ke seluruh dunia bulan depan. Mukhlis pulang bersama-sama dengan tiga lagi rakan dakwahnya dengan sebuah kereta Mercedes. Datuk Dolhi menghadiri majlis anugerah kecemerlangan Amera yang juga dihadiri oleh Timbalan Menteri Tugas-tugas Khas. Mereka berpendapat Datuk Dolhi antidakwah. Bagi mereka kerja sekarang penuh riba dan maksiat. Pemuda-pemuda itu meninggalkan rumah Datuk Dolhi dengan perasaan sebal.

sebab itulah dia berhenti. Dani mengajak Datin Tominah menghadiri pelancaran albumnya. Datin kecewa apabila Hasnol melepaskan gagang telefon selepas dia tidak bersetuju memberikan wang kepada Hasnol. Datin Tominah runsing kerana sukar mencari pembantu rumah sekarang. Mary memberitahu dia tidak mengenali siapa yang menghantar. . Inem pembantu rumah Indonesia memohon untuk berhenti kerja daripada Datin Tominah. Inem tidak mahu kemungkaran berlaku. Dani mengusik Amera agar Amera tidak memilih kerana nanti jadi andartu. Amera menghubungi Mekar Florist yang menghantar bunga itu.Bab 9 Amera mendapat penggilan telefon mengucapkan tahniah daripada seseorang yang tidak dikenali. Dia juga mendapat ucapan tahniah daripada Dani dan mendapat sejambak bunga daripada seseorang yang tidak dikenali melalui florist. Kalau tiada pembantu rumah dia akan penat dengan kerja dapur. Seminggu kemudian Datin Tominah menerima surat daripada Inem memberitahu bahawa Ilham pernah masuk ke biliknya. Hasnol telefon untuk meminjam wang. Datin Tominah ingin mengetahui sebabnya tetapi tidak diberitahu oleh Inem.

Bab 10 Berita pernikahan Mukhlis melalui kawannya mengejutkan Datuk Dolhi. Mukhlis yang tidak bekerja tiba-tiba berkahwin merisaukan Datuk Dolhi. Mereka suami isteri inginkan satu majlis perkahwinan yang penuh adat istiadat. Ilham berada di Sarawak membentangkan kertas kerja tentang masalah hutan dan isu pembalakan. Dulu Hasnol mengambil keputusan untuk berkahwin dengan isterinya Linda juga agak tergesa-gesa. Albert menelifon dari Kucing memberitahu dia ternampak Ilham bersama-sama orang asli menghalang penebangan hutan. Datin Tominah mengucap berkali-kali apabila mendengar berita itu. Datuk Dolhi mengurut dadanya sebak memikirkan anak-anaknya. Datuk Dolhi memberikan bantuan kepadanya. Albert menyatakan akan bekerjasama dengan pihak polis. Datuk Dolhi ada saham dalam syarikat pembalakan itu. Mukhlis berada di Sungai Bakau perkampungan jemaahnya. Dengar ceritanya mereka akan menganjurkan tunjuk perasaan dan akan tinggal bersama-sama orang asli. Datuk Dolhi teringatkan Wahi yang begitu tekun. Anak muda itu tinggal bersama-sama neneknya setelah ibunya meninggal ketika melahirkannya. Dia rindu ingin bercakap-cakap dengan Wahi. . Datuk Dolhi bertambah berang apabila membaca surat daripada Inem.

Dia memperoleh anak lelaki sulung. Datin Tominah terkejut dengan keputusan Datuk Dolhi yang ingin bercuti tiba-tiba. Ketika dalam penerbangan fikiran datuk Dolhi menerawang ke zaman silamnya. Mukhlis bekerja di kilang dengan gaji lima ringgit sehari. Tetapi malangnya apabila tamat pengajian dia dikahwinkan dengan Datin Tominah oleh kedua-dua ibu bapanya. Dia ingin berehat. Hanisah ingin Mukhlis bekerja untuk membiayai anak-anak. Dia ingin Albert yang mengambil tindakan terhadap masalah yang ada. . Anaknya tinggal dengan neneknya. Sebelum berkahwin dengan Datin Tominah dia pernah bercinta dengan Mastura sejak di kampus. Ibunya menasihati agar Mukhlis menjaga isteri dan anak-anak tirinya dengan baik. Dia mengosongkan fikirannya dan melupakan semua masalah buat sementara waktu. Datu Dolhi berlepas ke Tokyo malam itu. Hasnol pula ingin Linda meminta duit daripada bapanya bagi menyelesaikan masalah kewangannya. namun Mastura meninggal. Selepas setahun berkahwin dengan Datin Tominah Datuk Dolhi berkahwin dengan Mastura secara diam-diam. Dia rasa bebannya kerana terpaksa menjaga anak-anak tirinya.Bab 11 Memandangkan masalah yang timbul disebabkan oleh Ilham Datuk Dolhi ingin ke Ikebukuro. Mukhlis pulang ke rumah dan memohon maaf daripada ibunya. Mukhlis sugul kerana tidak disangka Hanisah janda Tok Guru ada tiga orang anak. Jepun tempat Wahi berada.

Amera rasa cemas dan berdebar menyebabkan Dani hairan. . YB mempunyai seorang anak berusia dua tahu manakala isterinya sudah meninggal. Amera diberitahu oleh Dani ada cerita dalam akhbar tentang YB Wahab yang digosipkan dengan seorang guru. Alangkah terperanjat apabila melihat orang itu ialah YB Timbalan Menteri Wahab. Bagi Dani penyanyi rock tidak perlu kemas. Kumpulan pemuzik Young Rock Band yang dianggotai oleh Dani akhirnya masuk studio. Album mereka berjudul Rimba Fikiran. Amera menasihati Dani agar menjaga disiplin dan sentiasa kemas. Amera menceritakan kepada Datin Tominah. Amera gelisah campur gembira. Apabila pulang Datin Tominah bertanyakan Amera. Amera mula berfikir-fikir tentang kesannya jika berhubungan dengan orang politik yang sentiasa sibuk.Bab 12 Amera ke Kelab Mawar untuk bertemu dengan peminat misteri selama ini. Dani meminta ibu dan kakaknya hadir ketika majlis pelancaran nanti. Mereka berbual pelbagai topik pada malam itu.

Hotel itulah tempat menginap Datuk Dolhi apabila dia pertama kali ke negara itu. Namun Wahi tidak terkejut kerana dia telah mengetahui melalui neneknya. Ketika Datuk Dolhi merenung ke luar bilik hotel fikirannya bercelaru memikirkan akan cara untuk memberitahu Wahi. Datuk Dolhi meminta Wahi memanggilnya bapak bukannya Datuk. Ketibaannya disambut oleh Wahid dan sahabat Jepunnya. Datuk Dolhi meluahkan rasa kecewa terhadap anakanaknya kepada Wahi. .Bab 13 Datuk Dolhi agak penat apabila tiba di Lapangan Terbang Narita Jepun selepas penerbangan selama 7 jam. Wahi sanggup menerima apa-apa sahaja tindakbalas daripada ibu tirinya nanti. Dia tertanya-tanya apakah Wahi sudah tahu hal yang sebenarnya? Malam itu ketika mereka sedang minum di restoran cina Datul Dolhi memberiyahu Wahi bahawa Wahi adalah anaknya. Semasa dalam perjalanan ke tempat penginapan mereka berborak-borak tentang lagu. Datuk Dolhi menginap di Hotel Tokyo Metropolitan. Datuk Dolhi menyanyikan beberapa buah lagu Jepun yang digemarinya. Dia memberitahu Wahi bahawa sudah sampai masanya rahsia itu didedahkan. Datuk Dolhi terasa amat lega. Pagi esoknya mereka berdua bersiar-siar di kota dengan menaiki kenderaan awam.

Tengku Munir akan menguruskan segala-galanya sekiranya Hasnol bersetuju. Datuk Tominah terkejut.Bab 14 Hasnol mengadakan pertemuan sulit dengan Tengku Munir di Teratai Inn. Malahan Tengku Munir akan memberikan tiga ratus ribu sekiranya hasnol membantunya. Apabila pihak berkuasa datang Ilham dan koncokonconya menghilangkan diri. Di rumah Datuk Dolhi pula Hasnol datang membayar segala hutangnya kepada Datin Tominah yang sebanyak sepuluh ribu. Hasnol pulang ke rumah dengan gembira dan menyuruh isterinya merancang percutian mereka memandangkan sudah lama mereka tidak bercuti. Semasa pertemuan itu Tengku Munir mengugut akan memusnahkan Hasnol dan Datuk Dolhi sekiranya tilanydak meluluskan tendernya. . Ilham terus memberi ucapan berapi-api membakar semangat penduduk tempatan. Manakala di Sarawak pula pihak berkuasa mencari aktivia barat yang mempengaruhi orang tempatan agar membina benteng manusia untuk menghalang pembalakan.

. Robert kecewa.Bab 15 Albert berbincang-bincang bersama-sama ahli keluarga dan bertanyakan Robert tentang hubungannya dengan Amera. Malam itu Robert menelifon Amera untuk mengajaknya keluar. Bagi Albert perkahwinan anaknya dengan orang Melayu banyak kelebihannya. Albert juga menyatakan minatnya dalam politik. Bagi Albert jika Robert berkahwin dengan Amera mereka berpeluang mengambil alih syarikat memandangkan anak-anak Datuk Dolhi tidak berminat. Amera menolak dengan alasan ada latihan di sekolah. Antaranya ialah dapat memperbesar empayar niaganya dan anaknya nanti akan jadi Melayu. Albert menyatakan kemusnahan Datuk Dolhi nanti adalah disebabkan oleh anakanak Datuk Dolhi.

Oleh sebab rasa bersalah kerana kekejaman Jepun di Tanah Melayu Sakate (bapa Yuka) merestui Yuka dan Wahi. Wahi memberitahu Datuk Dolhi bahawa dia telah mempunyai pilihan hati. . Dia ingin Wahi mengambilalih pengurusan syarikat memandangkan anak-anaknya tidak berminat. gadis Jepun bernama Yuka. Yuka telah memeluk Islam dan mempelajari Islam di Kobe. Datuk Dolhi tahu di pejabatnya nanti bertimbun tugasan yang perlu dibereskan.Bab 16 Datuk Dolhi menyatakan hasratnya untuk bersara kepada Wahi. Semasa penerbangan pulang Datuk Dolhi mengenangkan kisahnya dengan Mastura (ibu Wahi). Wahi mula rasa terbeban akan tindakan anak-anak Datuk Dolhi dan kemarahan Datin Tominah. Ayah Yuka pernah terlibat semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu.

Datuk Dolhi hanya menempelak dan tidak berhajat untuk membantu. Datin Tominah memberitahu Datuk Dolhi bahawa Hasnol telah memulangkan duit sebanyak sepuluh ribu. Datin Tominah menyatakan isi surat itu kepada Datuk Dolhi dan meminta Datuk Dolhi mencari Ilham. telah bertukar kereta dan akan bercuti ke Eropah. Datuk Dolhi tidak menghiraukan sikap Datin Tominah. Hubungan Datuk Dolhi dan Datin Tominah menjadi renggang.Bab 17 Ilham gagal ditangkap oleh pihak berkuasa. Amera tidak bersetuju akan sikap emaknya. Selepas Datuk Dolhi menjelaskan semua perkara kepada keluarganya. baru lapang dadanya. Khabar daripada Datuk Dolhi bahawa Wahi adalah anaknya mengejutkan semua orang. Dia meminta emaknya berbaik semula dengan ayahnya. namun tidak diendahkan oleh Datuk Dolhi. Dani muncul dengan gaya rockernya. Datuk Dolhi menasihati agar Dani tidak terlibat dengan dadah. Datuk Dolhi memberitahu Datin Tominah bahawa Wahi akan berkahwin dengan gadis Jepun. Datin Tominah menyuruh Hasnol meletak jawatan dan masuk ke syarikat tetapi Hasnol tidak berminat. Datin Tominah bersikap konfrontasi dengan Datuk Dolhi. Dia tidak lagi menjaga makan dan pakai Datuk Dolhi. Datin Tominah menerima surat daripada Ilham bercop negara Perancis tetapi tiada alamat. Datuk Dolhi terkejut. . Kisah Mukhlis juga diceritakan kepada Datuk Dolhi. Datuk Dolhi kesal akan masalah dadah yang tidak pernah selesai.

Perkahwinan Amera dan timbalan menteri berjalan lancar. Penduduk kampung berhampiran juga pernah ternampak Mukhlis menghayun pedang. Seorang pemuda memberitahu. . Datin Tominah hanya mampu menitiskan air mata. Mereka ke rumah Mukhlis tetapi tidak berpenghuni.Bab 18 Kehadiran rombongan daripada timbalan menteri menggembirakan Datuk Dolhi. Tergambar kedaifan tempat tersebut dan tidak terurus. Ustaz Hashim memberi khabar keadaan Mukhlis yang tidak terurus dan telah ditinggalkan isterinya setelah isterinya kembali ke pangkuan bekas suaminya. Ustaz Hashim dan Datuk Dolhi pergi ke tempat perkumpulan Mukhlis. Kumpulan mereka dalam siasatan pihak berkuasa. Mukhlis telah meninggalkan tempat itu dan menjadi tidak siuman kerana menyerang tuk guru. Semasa majlis perkahwinan tersebut Datuk Dolhi berpeluang bertemu semula dengan rakan lamanya dan pernah tinggal serumah semasa belajar dulu iaitu Ustaz Hashim.

Hasnol menjadi serba salah. Amera meminta ibunya mencari peguam yang bagus. Hasnol memberitahu dia terserempak dengan Ilham di London. Memandangkan desakan Linda yang mahu Hasnol ikut sama bercuti. dia akan bercuti sebulan dan akan ke luar negara. Datin Tominah meminta suami Amera menolong tetapi dia tidak dapat menolong. Wisma Dolhi diserbu wartawan. . Datin Tominah memujuk Hasnol pulang. Hasnol menelifon. Telefon pejabatpun ditutup. Hasnol mengambil keputusan tidak akan menghiraukan permintaan Tengku Munir. Amera menelifon. Rumah Datuk Dolhi diserbu oleh pihak BPR.Bab 19 Hasnol memaklumkan kepada Datin Tominah. Tengku Munir berkunjung ke pejabat Menteri Besar melaporkan rasuah yang telah dilakukan oleh Hasnol. Dia mahu Hasnol meluluskan semua tender yang diserahkan sebanyak 12. Tengku Munir menelifon Hasnol dengan nada marah.

Sekali lagi berita tersiar di akhbar. Penganjur memberitahu penyanyi demam dan mendapat rawatan di klinik. Jualan album kumpulan Dani terjejas ekora peristiwa itu. Hasnol pulang untuk membersihkan namanya. Semasa Dani keluar mencari bekalan dis diekori dan tidak pulang semula untuk membuat persembahan.Bab 20 Dani yang akan membuat persembahan pentas pada malam itu agak tidak bermaya. . Kumpulan mereka juga digam oleh RTM. Penonton mengamuk. Rakannya memaklumkan kepada penganjur bahawa Dani mengambil dadah. Polis tiba memaklumkan Dani ditangkap. Datin Tominah hanya menangis. Dia berasa ingin lari sahaja dari tempat itu. Kumpulan Young Rock Bank menendang Dani daripada kumpulan mereka. Dia ditangkap di lapangan terbang.

Bab 21 Ilham mendalangi tunjuk perasaan di London anjuran Pertubuhan Alam Sekitar Sedunia. . Apabila diberitahu Wahi adalah anak Datuk Dolhi. Albert Lee sangat marah dan akan mengambil tindakan. Albert Lee rasa tergugat kerana dia maklum akan kehebatan Wahi. Dia tidak takut tindakan kerajaan Malaysia terhadapnya dan tetap menentang walaupun ayahnya sendiri seorang pembalak.

Bab 22 Wahi akan pulang bersama-sama isterinya. Datuk Dolhi menjamin Dani dan akan memasukkannya ke pusat serenti. . Amera dan Dani. Datin Tominah. Hasnol. Wahi pulang ke Malaysia dan disambut Datuk Dolhi. Hasnol dibebaskan dengan jaminan dan diarahkan bercuti sehingga siasatan selesai. Ketika mereka makan malam sekeluarga Datuk Dolhi menerima panggilan telefon menyatakan Mukhlis kemalangan.

Dani pula akan dimasukkan ke pusat pemulihan apabila kesnya selesai di mahkamah. Albert keluar dari bilik mesyuarat. Dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat. Albert Lee yang tidak berpuas hati menuduh anak-anak Datuk Dolhi yang menyebabkan syarikat mereka merosot.Bab 23 Selepas sembuh Mukhlis dimasukkan ke wad sakit jiwa. Hubungan persahabatan Albert dan Datuk Dolhi rengang. Datuk Dolhi mengumumkan bahawa Wahi akan menggantikan tempatnya. . Kumpulan rocknya digantung persembahan di tv.

Berbanding Wahi yang hidup serba sederhana tetapi menjadi pemuda yang berjiwa kental. Anak-anak yang tinggal dengannya diberi pendidikan sempurna dan dilimpahi kemewahan. Datuk Dolhi mencari ketenangan dengan mengenang anaknya satu persatu. Datuk Dolhi mencadangkan kepada Datin Tominah untuk mengerjakan umrah dan ziarah.Bab 24 Datuk Dolhi lega. Dia berharap agar segala kesilapan akan memantapkan peribadi bagi meneruskan perjuangan hidup. . Yuka ditugaskan di bahagian sumber manusia.

berjaya dididik dalam keadaan serba kekurangan untuk meneruskan perniagaan Datuk Dolhi. Kesibukan Datuk Dolhi dalam perniagaan serta kesibukan isterinya. . Datin Tominah denagn aktivitinya dan tindakan mereka yang selalunya memberikan anak-anaknya semua kemewahan.Tema Novel Renyah memaparkan tema kekeluargaan. Kesemua bab dalam novel ini berkisar tentang kisar Datuk Dolhi dan keluarganya. telah menyebabkan anak-anak mereka tidak berminat dalam dunia perniagaan. anak Datuk Dolhi bersama Mastura iaitu isteri kedua Datuk Datuk Dolhi yang telah meninggal dunia. Mereka memilih haluan sendiri seterusnya terkeluar dari landasan yang sepatutnya. Hanya Wahi. Datuk Dolhi menghadapi pelbagai konflik akibat kerenah lima orang anaknya.

Akan-anak Datuk Dolhi tidak berminat untuk menceburi bidang perniagaan walaupun Datuk Dolhi seorang usahawan yang berjaya. Mukhlis yang cetek pengetahuan agamanya terikut-ikut dengan ajaran songsang kumpulan dakwahnya tanpa menyelidik kebenaran ajaran kumpulan itu. . Sebagai akibatnya. Mereka menpunyai minat masingmasing. y Minat dan kecenderungan seseorang tidak dapat diubah. Datuk Dolhi juga memakai baju batik Kelantan ketika menghadiri pertunjukan busana islam. Lantaran itu. y Sikap menghargai barangan dan jenama tempatan Datuk Dolhi lebih gemar menggunakan Limosin Saga keluaran tempatan apabila menghadiri majlis rasmi.Persoalan y Harapan seorang ayah Datuk Dolhi amat mengharapkan anak-anaknya dapat mengikut jejaknya sebagai ahli perniagaan. beliau menghantar Wahi ke Jepun untuk menimba ilmu dan pengalaman dalam bidang perniagaan. y Kefahaman yang betul mengenai agama. Beliau meletakkan harapan yang tinggi kepada Wahi untuk menerajui syarikatnya. dia mengalami tekanan daripada kesusahan hidup yang dihadapi hingga menjadi kurang siuman.

Beliau mengetuai syarikat Dolhi-Albert Holding dan seorang usahawan yang berjaya. dia tetap melawat ke tapak projek syarikatnya.Watak dan Perwatakan Datuk Dolhi Berumur dalam lingkungan 60-an mempunyai lima orang anak bersama isteri pertamanya. . pergi ke luar negara untuk mencari peluang perniagaan dan dia rajin membaca buku. Mastura. y y Perwatakan : Penyayang Dia menyayangi anak-anaknya serta kedua-dua isterinya. Perwatakan : Bijak Dia bijak mencari peluang perniagaan. Datin Tominah serta seorang anak bersama isteri keduanya yang telah meninggal dunia. mengatur strategi perniagaan dan memberi ceramah kepada usahawan muda. y Perwatakan : Rajin Dia rajin bekerja. Walaupun sudah berusia.

Hasnol Anak lelaki sulung Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Sanggup menerima rasuah Tengku Munir y y Perwatakan : Boros Dia dan keluarganya menerapkan gaya hidup orang barat dalam kehidupan harian. Perbelanjaannya melebihi pendapatannya sebagai seorang PTD. . Perwatakan : Tidak tegas Dia menuruti kata-kata isterinya untuk pergi melancong ke Eropah selepas diugut bercerai oleh isterinya. Beliau berjawatan sebagai seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) kerajaan. Beliau tidak berminat dalam bidang perniagaan. Mempunyai dua orang anak bersama isterinya. Linda.

Malangnya. Menghasut orang asli Sarawak supaya mengadakan tunjuk perasaan dengan membina benteng manusia bagi menghalang aktiviti pembalakan.Ilham Anak lelaki ketiga Datuk Dolhi dan Datin Tominah. Dia memburukkan nama negara ketika berada di luar negara. Menceroboh masuk ke bilik Inem. Mengetuai tunjuk perasaan di luar negara ketika lawatan menteri kanan Malaysia ke negara itu. . y y Perwatakan : Sensitif dalam isu alam sekitar Dia menyokong Bruno Manser menentang pembalakan yang dikendalikan oleh syarikat bapanya di Sarawak. beliau tidak mempunyai pekerjaan tetap. Beliau merupakan Penulis dan Penyair yang mencintai alam sekitar berkelulusan universiti dalam bidang sastera. Datuk Dolhi apabila berbincang tentang alam sekitar dan pembalakan. pembantu rumah Datuk Dolhi. Perwatakan : Biadap Dia bersikap biadap terhadap bapanya.

Buktinya. y y Perwatakan : sifat kasih sayang Dia berasa kasihan terhadap terhadap Hanisah yang diceraikan oleh gurunya. janda tuk gurunya yang telah beranak tiga tanpa restu ibu bapanya. .Mukhlis Anak lelaki keempat Datuk Dolhi. Perwatakan : mudah terikut-ikut dalam beragama Dia tidak memahami agama yang sebenar. dia sanggup mengahwini janda tuk gurunya tanpa usul periksa. Beliau tidak mempunyai kerja tetapi berdakwah ajaran Islam songsang. oleh sebab mahu mengikut sunnah Nabi yang berkahwin dengan janda. Beliau telah mengahwini Hanisah. berkelulusan Ijazah Pentadbiran dari Amerika Syarikat.

. Perwatakan : kaya dengan idea Wahi mencadangkan agar Dolhi-Albert Holding melaksanakan Kwalan Mutu Menyeluruh (KMM) sebagai mana yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat Jepun y y Perwatakan : bijak dan cekap bekerja Datuk Dolhi mengakui bahawa Wahi seorang yang bijak dan cekap serta akan menguasai syarikat suatu hari kelak.Wahi Anak Datuk Dolhi dengan Mastura yang dibesarkan oleh neneknya selepas ibunya meninggal dunia ketika melahirkannya. Wahi bekerja di Dolhi-Albert holding dan merupakan orang kepercayaan Datuk Dolhi.

Ilham menghasut masyarakat Penan di Sarawak supaya menentang aktiviti pembalakan di tempat mereka. peristiwa tertumpu pada gelagat anak-anak Datuk Dolhi. Hasnol asyik datang rumah Datuk Dolhi kerana mahu meminjam eang sehingga dia sanggup menerima rasuah daripada Tengku Munir. y Dalam perkembangan cerita. Mukhlis pula hidup melarat dan menjadi tidak siuman. Ilham telah mengetuai demonstrasi orang-orang Penan bagi menentang projek pembalakn di Sarawak. Dani pula ditangkap kerana terlibat dengan dadah ketika mengadakan persembahan kumpulan muziknya. y Dalam bahagian perumitan. Amera pula masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerima Robert Lee sebagai suami. pembaca diperkenalkan kepada watak utama. lantas membawa dirinya ke Jepun y Dalam bahagian klimaks. iaitu Datuk Dolhi yang risau akan kerenah anak-anaknya yang tidak berminat untuk meneruskan usahanya dalam bidang perniagaan. Dani pula sibuk dengan urusan kumpulan muziknya untk membuat rakaman. Mukhlis pula mengikut kumpulan dakwahnya dan berkahwin dengan janda tuk gurunya yang mempunyai tiga orang anak. Sementara itu. Hal ini menyebabkan Datuk Dolhi tertekan dan berasa malu. Hasnol pula diburu oleh pihak BPR atas dakwaan menerima rasuah dan akibatnya dirangkap ketika berada di lapangan terbang sekembalinya dari London.Plot y Dalam bahagian permulaan. . Ilham telah telah melarikan diri ke Perancis akibat diburu pihak berkuasa kerana menghalang projek pembalakan di Sarawak.

Amera berkahwin dengan YB Wahab. Datuk Dolhi telah menjamin Dani dan akan menghantarnya ke pusat pemulihan. Mukhlis berjaya ditemui dan terlantar di hospital. . Datin Tominah. Ilham tidak mahu pulang ke Malaysia kerana bimbang akan ditangkap oleh pihak berkuasa.y Peleraian cerita ini ialah Hasnol telah dibebaskan dengan jaminan. Yuka yang berketurunan Jepun. Wahi pula pulang dari Jepun bersama isterinya. Dia akan dihantar ke pusat rawatan mental. Setelah sebahagian masalah keluarganya selesai. Datuk Dolhi juga telah mengumumkan Wahi sebagai penggantinya di Dolhi-Albert Holding. Datin Tominah menerima kedatangan Wahi dan isterinya dengan dada terbuka. Datuk Dolhi bercadang ke Makkah untuk menunaikan umrah dan ziarah bersama dengan isterinya.