2.5.4d 1: haid/nifas/istihadah.

1. Darah yang keluar dari rahim wanita ada tiga jenis. 2. Haid Ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana sihat. Sifatnya ialah: a. berwarna hitam. b. Panas. c. Menyakitkan. d. Berbau busuk. 3. Waktunya ialah bermula dari umur baligh sehingga putus haid (menopaus). 4. Tanda baligh bagi wanita ada 3: a. Bermimpi keluar mani. b. Datang haid. c. Mencapai umur 15 tahun qamariah. 5. Nifas. Ulama bersepakat darah yang keluar selepas beranak adalah darah nifas. Namun begitu mereka berselisih pendapat mengenai darah yang keluar sebelum/semasa beranak kepada pandangan berikut: a. Mazhab Hanbali darah itu ialah nifas. Bagi mereka nifas ialah darah yang keluar dengan sebab beranak tidak kira sebelum/semasa/selepas beranak. b. Mazhab Hanafi ia adalah darah istihadah. c. Mazhab Maliki sebelum adalah darah haid manakala semasa nifas. d. Mazhab Syaficie jika darah itu bersambung dengan tempoh haid sebelumnya ia adalah haid jika tidak ia adalah istihadah ). 6. Istihadah ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana penyakit. 7. Perkara yang ditegah ketika haid dan nifas. a. Sembahyang. b. Puasa. c. Tawaf. d. Menyentuh dan membaca al-Quran. i. Diharuskan kepada penuntut ilmu agama membawa dan mengalihkan helaian al-Quran dengan pen dsb. ii. Diharuskan membaca dengan niat menuntut ilmu, berdoa, berhujah dll bukan berzikir (niat semata-mata untuk membaca). iii. Diharuskan menghafal al-Quran tanpa melafazkannya. iv. Diharuskan membawa tafsir al-Quran jika kandungan tafsirnya melebihi ayat al-Quran. e. Masuk masjid/iktikaf. f. Bersetubuh dan beristimtac. (antara pusat dan lutut) i. Mazhab Hanbali mengharuskan istimtac selagi tidak bersetubuh. ‫اصنعوا كل شيء إل النكاح‬ ii. Mazhab Syaficie Maliki dan Hanbali mengharamkan istimtac sehingga selesai mandi hadas. iii. Mazhab Hanafi mengharuskan bersetubuh sebelum mandi hadas dengan dua syarat: 1. suci selepas 10 hari. 2. jika suci sebelum 10 hari hendaklah jarak waktu di antara suci dan bersetubuh waktu yang ia boleh mengerjakan sembahyang dengan sempurna tetapi ia tidak mengerjakannya sehingga habis waktu. iv. Kafarah bersetubuh ketika haid ialah: 1. Jumhur- Tidak ada kafarah. 2. Hanbali. 1 atau ½ Dinar. (! Dinar : RM170.00) g. Talak/cerai.

b. c. Jika ada darah maka ia adalah istihadah. Tempoh nifas ialah: a.4d) 8.Seorang yang hamil boleh di datangi haid. 2. Ulama berbeza pendapat berhubung tempoh haid dan suci. Hukumnya adalah hukum seorang yang berhaid. Secara umumnya boleh dilihat di dalam carta haid (carta 2. Maliki.5. c Menurut mazhab Syafi ie tempoh istihadah boleh dilihat dalam carta istihadah (carta 2. Sifat darah. (Mazhab Maliki istihadah tidak membatalkan wuduk) 5. Harusb.Wajib berwuduk setiap kali bersembahyang selepas membersihkan najis. 4. Kebiasaan umum wanita. Jika lebih dari tempoh ini ia adalah istihadah. Hari-hari yang suci di hari nifas adalah suci. Ada kalanya darah turun tanpa henti untuk tempoh yang lama. Walaupun begitu terdapat dua pendapat bersetubuh ketika istihadah: a. Larangan dengan sebab istihadah adalah larangan berhadas kecil. 3. Sunnah menerangkan tiga cara untuk membezakannya: a. 2. Kaedah bersuci bagi perempuan istihadah ialah: a.5. Istihadah adalah ‘hadas daim’ sama seperti sulusul baul (kencing tak tawas). Jumhur. 5. Sesingkatnya ialah sesaat. Hanafi dan Hanbali. Sebanyak-banyaknya ialah 60 hari/malam (Syaficie/Maliki) dan 70 hari/malam (Hanafi/Hanbali). b. Warna dan bau. Kebiasaannya 40 hari/malam. 4. Jika demikian bagaimana untuk membezakan antara haid dan istihadah? 6.4d: 3 Istihadah 1. c. Syaficie dan Maliki. 3. Kebiasaan diri sendiri. Adakah seorang yang hamil boleh di datangi haid? a.4d: 2 Tempoh haid dan Nifas 1.5. .Seorang hamil tidak mungkin di datangi haid.kecuali darurat kerana ia darah penyakit. b.5.2.Sunat berwuduk selagi wuduk tidak batal. Haram.4d) 2. iaitu darah haid berterusan dengan darah istihadah. b.

5. <3 Hanafi [5] 10 > Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Jika lebih ia adalah istihadah. Syaficie Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Setiap kali suci mesti mandi. Tidak ada tempoh maksimum. Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid.4d (Haid) Mazhab Tempoh Haid < 1 [6/7] 15 > Tempoh suci Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. <1 Hanbali [6/7] 15 > Maliki Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Setiap kali suci mesti mandi. Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Sebanyak haid ialah: Mubtadiah: 15 hari/malam Muctadah: Tambah 3 hari dari kebiasaannya. (ada wanita yang tidak pernah didatangi haid) Sekurang-kurang tempoh suci ialah 13 hari/malam Tidak ada tempoh maksimum. Hamil: Hamil selepas 2 bulan 20 hari/malam.Carta 2. Utk tujuan iddah 1 hari/malam atau separuh daripadanya. Tidak ada tempoh maksimum. Hamil selepas 6 bulan 30 hari. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Mukhtalid: Jumlahnya tidak lebih15 hari/malam . Tidak ada tempoh maksimum. Utk tujuan ibadah Sekurang haid ialah 1 saat. Haid selang-seli Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid 15 hari/malam.

Ini kerana setiap waktu ada kemungkinan suci/haid. -tidak dapat bezakan sifat darah. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. Hukum/kaedah penyelesaiannya Bezakan. Tinggalkan kebiasaannya. hari (1) yakin suci. -tidak dpt membezakan sifat darah. hari (6) yakin haid. -Pertama kali datang haid. Jelasnya: Yakin suci ialah pd hari (1) dan ke (11-30) Yakin haid pd hari (6) Ragu ialah hari (2-5) dan (710) Kebiasaan haid saya bermula pada 1 hb. -dapat bezakan sifat darah -Pernah haid dan pernah suci. -Dapat membezakan sifat darah. Ia dikira suci dalam bab sembahyang dan puasa. warna lemah adalah istihadah warna yang kuat adalah haid. Ia wajib mandi dalam menunaikan setiap fardu solat jika tidak ada sebarang petunjuk berhenti darah. 2 Mubtadiah Ghayr almumayyiza h Muctadah Mumayyiza h Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat kadar dan waktu Muctadah Ghayr almumayyiza h lupa kadar dan waktu 3 4 Haidnya adalah sehari semalam Sucinya adalah 29 hari (ini bergantung jika ia mengetahui tarikh mula turun darah).5. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. . Jelasnya: Yakin haid hari (1) Yakin suci hari (15-30) Ragu-ragu hari (2-14) Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. -tidak dapat bezakan sifat darah. membaca dan menyentuh Al-Quran. Bezakan.Pernah haid dan pernah suci. 5 Ia dikira haid dalam bab bersetubuh. -lupa kebiasaan haid kadar dan waktu mula.Carta 2.4d (istihadah) Bi l 1 Situasi Wanita Mubtadiah Mumayyiza h Huraian keadaan -Pertama kali datang haid. -ingat kebiasaan haid kadar dan waktu mula -Pernah haid dan pernah suci. 6 Muctadah Ghayr alMumayyiza h yang ingat pada kadar 7 Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat pada waktu Kebiasaan saya haid 5 hari pada 10 hari pertama dlm sebulan. Tetapi saya tak pasti kadarnya. Tetapi tak ingat bila mulanya. Sehari kuat-sehari lemah. . Turuti kebiasaannya. Namun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful