2.5.4d 1: haid/nifas/istihadah.

1. Darah yang keluar dari rahim wanita ada tiga jenis. 2. Haid Ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana sihat. Sifatnya ialah: a. berwarna hitam. b. Panas. c. Menyakitkan. d. Berbau busuk. 3. Waktunya ialah bermula dari umur baligh sehingga putus haid (menopaus). 4. Tanda baligh bagi wanita ada 3: a. Bermimpi keluar mani. b. Datang haid. c. Mencapai umur 15 tahun qamariah. 5. Nifas. Ulama bersepakat darah yang keluar selepas beranak adalah darah nifas. Namun begitu mereka berselisih pendapat mengenai darah yang keluar sebelum/semasa beranak kepada pandangan berikut: a. Mazhab Hanbali darah itu ialah nifas. Bagi mereka nifas ialah darah yang keluar dengan sebab beranak tidak kira sebelum/semasa/selepas beranak. b. Mazhab Hanafi ia adalah darah istihadah. c. Mazhab Maliki sebelum adalah darah haid manakala semasa nifas. d. Mazhab Syaficie jika darah itu bersambung dengan tempoh haid sebelumnya ia adalah haid jika tidak ia adalah istihadah ). 6. Istihadah ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana penyakit. 7. Perkara yang ditegah ketika haid dan nifas. a. Sembahyang. b. Puasa. c. Tawaf. d. Menyentuh dan membaca al-Quran. i. Diharuskan kepada penuntut ilmu agama membawa dan mengalihkan helaian al-Quran dengan pen dsb. ii. Diharuskan membaca dengan niat menuntut ilmu, berdoa, berhujah dll bukan berzikir (niat semata-mata untuk membaca). iii. Diharuskan menghafal al-Quran tanpa melafazkannya. iv. Diharuskan membawa tafsir al-Quran jika kandungan tafsirnya melebihi ayat al-Quran. e. Masuk masjid/iktikaf. f. Bersetubuh dan beristimtac. (antara pusat dan lutut) i. Mazhab Hanbali mengharuskan istimtac selagi tidak bersetubuh. ‫اصنعوا كل شيء إل النكاح‬ ii. Mazhab Syaficie Maliki dan Hanbali mengharamkan istimtac sehingga selesai mandi hadas. iii. Mazhab Hanafi mengharuskan bersetubuh sebelum mandi hadas dengan dua syarat: 1. suci selepas 10 hari. 2. jika suci sebelum 10 hari hendaklah jarak waktu di antara suci dan bersetubuh waktu yang ia boleh mengerjakan sembahyang dengan sempurna tetapi ia tidak mengerjakannya sehingga habis waktu. iv. Kafarah bersetubuh ketika haid ialah: 1. Jumhur- Tidak ada kafarah. 2. Hanbali. 1 atau ½ Dinar. (! Dinar : RM170.00) g. Talak/cerai.

Ulama berbeza pendapat berhubung tempoh haid dan suci. iaitu darah haid berterusan dengan darah istihadah. Tempoh nifas ialah: a. Kebiasaan diri sendiri. Sesingkatnya ialah sesaat.4d: 2 Tempoh haid dan Nifas 1. Harusb. Larangan dengan sebab istihadah adalah larangan berhadas kecil. 4. Syaficie dan Maliki. Walaupun begitu terdapat dua pendapat bersetubuh ketika istihadah: a.Sunat berwuduk selagi wuduk tidak batal. Hanafi dan Hanbali. b. Jika ada darah maka ia adalah istihadah. Hukumnya adalah hukum seorang yang berhaid. 4.Seorang hamil tidak mungkin di datangi haid. 2. Ada kalanya darah turun tanpa henti untuk tempoh yang lama. 5.Wajib berwuduk setiap kali bersembahyang selepas membersihkan najis.5.4d) 2. Haram. Sebanyak-banyaknya ialah 60 hari/malam (Syaficie/Maliki) dan 70 hari/malam (Hanafi/Hanbali). c.2. Kebiasaannya 40 hari/malam.5. b. c Menurut mazhab Syafi ie tempoh istihadah boleh dilihat dalam carta istihadah (carta 2. (Mazhab Maliki istihadah tidak membatalkan wuduk) 5. Kaedah bersuci bagi perempuan istihadah ialah: a. Hari-hari yang suci di hari nifas adalah suci. Kebiasaan umum wanita. 2. Jumhur.4d) 8. . Maliki. Sifat darah.4d: 3 Istihadah 1.5. Jika lebih dari tempoh ini ia adalah istihadah. Warna dan bau.kecuali darurat kerana ia darah penyakit. Jika demikian bagaimana untuk membezakan antara haid dan istihadah? 6.Seorang yang hamil boleh di datangi haid. c.5. Sunnah menerangkan tiga cara untuk membezakannya: a. b. Adakah seorang yang hamil boleh di datangi haid? a. b. Secara umumnya boleh dilihat di dalam carta haid (carta 2. Istihadah adalah ‘hadas daim’ sama seperti sulusul baul (kencing tak tawas). 3. 3.

Tidak ada tempoh maksimum. Mukhtalid: Jumlahnya tidak lebih15 hari/malam . Tidak ada tempoh maksimum. (ada wanita yang tidak pernah didatangi haid) Sekurang-kurang tempoh suci ialah 13 hari/malam Tidak ada tempoh maksimum. Sebanyak haid ialah: Mubtadiah: 15 hari/malam Muctadah: Tambah 3 hari dari kebiasaannya.4d (Haid) Mazhab Tempoh Haid < 1 [6/7] 15 > Tempoh suci Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam.Carta 2. Hamil selepas 6 bulan 30 hari. Setiap kali suci mesti mandi. Jika lebih ia adalah istihadah. Setiap kali suci mesti mandi. Syaficie Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. <1 Hanbali [6/7] 15 > Maliki Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Tidak ada tempoh maksimum. Utk tujuan ibadah Sekurang haid ialah 1 saat. Utk tujuan iddah 1 hari/malam atau separuh daripadanya. <3 Hanafi [5] 10 > Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Hamil: Hamil selepas 2 bulan 20 hari/malam. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Haid selang-seli Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid 15 hari/malam. Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam.5.

-tidak dapat bezakan sifat darah. Jelasnya: Yakin haid hari (1) Yakin suci hari (15-30) Ragu-ragu hari (2-14) Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. Tetapi saya tak pasti kadarnya. -tidak dapat bezakan sifat darah. -ingat kebiasaan haid kadar dan waktu mula -Pernah haid dan pernah suci. Bezakan. Ia dikira suci dalam bab sembahyang dan puasa. Sehari kuat-sehari lemah. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. Tetapi tak ingat bila mulanya. -lupa kebiasaan haid kadar dan waktu mula. Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. -Dapat membezakan sifat darah.Pernah haid dan pernah suci. membaca dan menyentuh Al-Quran. Namun. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas.5. Jelasnya: Yakin suci ialah pd hari (1) dan ke (11-30) Yakin haid pd hari (6) Ragu ialah hari (2-5) dan (710) Kebiasaan haid saya bermula pada 1 hb.4d (istihadah) Bi l 1 Situasi Wanita Mubtadiah Mumayyiza h Huraian keadaan -Pertama kali datang haid. . -tidak dpt membezakan sifat darah. hari (1) yakin suci. Hukum/kaedah penyelesaiannya Bezakan. 2 Mubtadiah Ghayr almumayyiza h Muctadah Mumayyiza h Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat kadar dan waktu Muctadah Ghayr almumayyiza h lupa kadar dan waktu 3 4 Haidnya adalah sehari semalam Sucinya adalah 29 hari (ini bergantung jika ia mengetahui tarikh mula turun darah). Ia wajib mandi dalam menunaikan setiap fardu solat jika tidak ada sebarang petunjuk berhenti darah. Turuti kebiasaannya.Carta 2. -dapat bezakan sifat darah -Pernah haid dan pernah suci. 6 Muctadah Ghayr alMumayyiza h yang ingat pada kadar 7 Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat pada waktu Kebiasaan saya haid 5 hari pada 10 hari pertama dlm sebulan. 5 Ia dikira haid dalam bab bersetubuh. . Tinggalkan kebiasaannya. warna lemah adalah istihadah warna yang kuat adalah haid. hari (6) yakin haid. -Pertama kali datang haid. Ini kerana setiap waktu ada kemungkinan suci/haid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful