2.5.4d 1: haid/nifas/istihadah.

1. Darah yang keluar dari rahim wanita ada tiga jenis. 2. Haid Ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana sihat. Sifatnya ialah: a. berwarna hitam. b. Panas. c. Menyakitkan. d. Berbau busuk. 3. Waktunya ialah bermula dari umur baligh sehingga putus haid (menopaus). 4. Tanda baligh bagi wanita ada 3: a. Bermimpi keluar mani. b. Datang haid. c. Mencapai umur 15 tahun qamariah. 5. Nifas. Ulama bersepakat darah yang keluar selepas beranak adalah darah nifas. Namun begitu mereka berselisih pendapat mengenai darah yang keluar sebelum/semasa beranak kepada pandangan berikut: a. Mazhab Hanbali darah itu ialah nifas. Bagi mereka nifas ialah darah yang keluar dengan sebab beranak tidak kira sebelum/semasa/selepas beranak. b. Mazhab Hanafi ia adalah darah istihadah. c. Mazhab Maliki sebelum adalah darah haid manakala semasa nifas. d. Mazhab Syaficie jika darah itu bersambung dengan tempoh haid sebelumnya ia adalah haid jika tidak ia adalah istihadah ). 6. Istihadah ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana penyakit. 7. Perkara yang ditegah ketika haid dan nifas. a. Sembahyang. b. Puasa. c. Tawaf. d. Menyentuh dan membaca al-Quran. i. Diharuskan kepada penuntut ilmu agama membawa dan mengalihkan helaian al-Quran dengan pen dsb. ii. Diharuskan membaca dengan niat menuntut ilmu, berdoa, berhujah dll bukan berzikir (niat semata-mata untuk membaca). iii. Diharuskan menghafal al-Quran tanpa melafazkannya. iv. Diharuskan membawa tafsir al-Quran jika kandungan tafsirnya melebihi ayat al-Quran. e. Masuk masjid/iktikaf. f. Bersetubuh dan beristimtac. (antara pusat dan lutut) i. Mazhab Hanbali mengharuskan istimtac selagi tidak bersetubuh. ‫اصنعوا كل شيء إل النكاح‬ ii. Mazhab Syaficie Maliki dan Hanbali mengharamkan istimtac sehingga selesai mandi hadas. iii. Mazhab Hanafi mengharuskan bersetubuh sebelum mandi hadas dengan dua syarat: 1. suci selepas 10 hari. 2. jika suci sebelum 10 hari hendaklah jarak waktu di antara suci dan bersetubuh waktu yang ia boleh mengerjakan sembahyang dengan sempurna tetapi ia tidak mengerjakannya sehingga habis waktu. iv. Kafarah bersetubuh ketika haid ialah: 1. Jumhur- Tidak ada kafarah. 2. Hanbali. 1 atau ½ Dinar. (! Dinar : RM170.00) g. Talak/cerai.

(Mazhab Maliki istihadah tidak membatalkan wuduk) 5. Sebanyak-banyaknya ialah 60 hari/malam (Syaficie/Maliki) dan 70 hari/malam (Hanafi/Hanbali). b. 4. c. 5. Sunnah menerangkan tiga cara untuk membezakannya: a. b. Kaedah bersuci bagi perempuan istihadah ialah: a. Kebiasaan diri sendiri.4d) 2. Sifat darah. Maliki.5. Jika lebih dari tempoh ini ia adalah istihadah.kecuali darurat kerana ia darah penyakit. Jika ada darah maka ia adalah istihadah.5. Haram. . Jika demikian bagaimana untuk membezakan antara haid dan istihadah? 6.5. Jumhur. Hanafi dan Hanbali.Wajib berwuduk setiap kali bersembahyang selepas membersihkan najis. Kebiasaan umum wanita.5. Kebiasaannya 40 hari/malam. c Menurut mazhab Syafi ie tempoh istihadah boleh dilihat dalam carta istihadah (carta 2. c. iaitu darah haid berterusan dengan darah istihadah.4d: 2 Tempoh haid dan Nifas 1. Ada kalanya darah turun tanpa henti untuk tempoh yang lama. Adakah seorang yang hamil boleh di datangi haid? a.4d: 3 Istihadah 1. Larangan dengan sebab istihadah adalah larangan berhadas kecil. Syaficie dan Maliki. 3. 4. 3. Warna dan bau. b. 2.4d) 8. Istihadah adalah ‘hadas daim’ sama seperti sulusul baul (kencing tak tawas). Hari-hari yang suci di hari nifas adalah suci.Sunat berwuduk selagi wuduk tidak batal.Seorang yang hamil boleh di datangi haid. 2. Sesingkatnya ialah sesaat. Walaupun begitu terdapat dua pendapat bersetubuh ketika istihadah: a. Harusb. Secara umumnya boleh dilihat di dalam carta haid (carta 2. Ulama berbeza pendapat berhubung tempoh haid dan suci.Seorang hamil tidak mungkin di datangi haid.2. Tempoh nifas ialah: a. Hukumnya adalah hukum seorang yang berhaid. b.

Tidak ada tempoh maksimum. <1 Hanbali [6/7] 15 > Maliki Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Sebanyak haid ialah: Mubtadiah: 15 hari/malam Muctadah: Tambah 3 hari dari kebiasaannya. Mukhtalid: Jumlahnya tidak lebih15 hari/malam . Tidak ada tempoh maksimum. Hamil: Hamil selepas 2 bulan 20 hari/malam. Haid selang-seli Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid 15 hari/malam.4d (Haid) Mazhab Tempoh Haid < 1 [6/7] 15 > Tempoh suci Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Setiap kali suci mesti mandi. Syaficie Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Tidak ada tempoh maksimum. Setiap kali suci mesti mandi.5. Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid. Utk tujuan iddah 1 hari/malam atau separuh daripadanya.Carta 2. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Hamil selepas 6 bulan 30 hari. Utk tujuan ibadah Sekurang haid ialah 1 saat. <3 Hanafi [5] 10 > Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Jika lebih ia adalah istihadah. Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. (ada wanita yang tidak pernah didatangi haid) Sekurang-kurang tempoh suci ialah 13 hari/malam Tidak ada tempoh maksimum.

-ingat kebiasaan haid kadar dan waktu mula -Pernah haid dan pernah suci. -tidak dapat bezakan sifat darah. -tidak dpt membezakan sifat darah. Ini kerana setiap waktu ada kemungkinan suci/haid. 5 Ia dikira haid dalam bab bersetubuh. -Dapat membezakan sifat darah. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas.Pernah haid dan pernah suci. Ia dikira suci dalam bab sembahyang dan puasa. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. . 6 Muctadah Ghayr alMumayyiza h yang ingat pada kadar 7 Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat pada waktu Kebiasaan saya haid 5 hari pada 10 hari pertama dlm sebulan.Carta 2. hari (1) yakin suci. hari (6) yakin haid. Sehari kuat-sehari lemah. -lupa kebiasaan haid kadar dan waktu mula. Ia wajib mandi dalam menunaikan setiap fardu solat jika tidak ada sebarang petunjuk berhenti darah. Jelasnya: Yakin suci ialah pd hari (1) dan ke (11-30) Yakin haid pd hari (6) Ragu ialah hari (2-5) dan (710) Kebiasaan haid saya bermula pada 1 hb. membaca dan menyentuh Al-Quran. -dapat bezakan sifat darah -Pernah haid dan pernah suci. Jelasnya: Yakin haid hari (1) Yakin suci hari (15-30) Ragu-ragu hari (2-14) Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. warna lemah adalah istihadah warna yang kuat adalah haid. . Tetapi saya tak pasti kadarnya. -Pertama kali datang haid. Tetapi tak ingat bila mulanya. -tidak dapat bezakan sifat darah. 2 Mubtadiah Ghayr almumayyiza h Muctadah Mumayyiza h Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat kadar dan waktu Muctadah Ghayr almumayyiza h lupa kadar dan waktu 3 4 Haidnya adalah sehari semalam Sucinya adalah 29 hari (ini bergantung jika ia mengetahui tarikh mula turun darah). Namun. Hukum/kaedah penyelesaiannya Bezakan. Tinggalkan kebiasaannya. Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. Turuti kebiasaannya.4d (istihadah) Bi l 1 Situasi Wanita Mubtadiah Mumayyiza h Huraian keadaan -Pertama kali datang haid. Bezakan.5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful