2.5.4d 1: haid/nifas/istihadah.

1. Darah yang keluar dari rahim wanita ada tiga jenis. 2. Haid Ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana sihat. Sifatnya ialah: a. berwarna hitam. b. Panas. c. Menyakitkan. d. Berbau busuk. 3. Waktunya ialah bermula dari umur baligh sehingga putus haid (menopaus). 4. Tanda baligh bagi wanita ada 3: a. Bermimpi keluar mani. b. Datang haid. c. Mencapai umur 15 tahun qamariah. 5. Nifas. Ulama bersepakat darah yang keluar selepas beranak adalah darah nifas. Namun begitu mereka berselisih pendapat mengenai darah yang keluar sebelum/semasa beranak kepada pandangan berikut: a. Mazhab Hanbali darah itu ialah nifas. Bagi mereka nifas ialah darah yang keluar dengan sebab beranak tidak kira sebelum/semasa/selepas beranak. b. Mazhab Hanafi ia adalah darah istihadah. c. Mazhab Maliki sebelum adalah darah haid manakala semasa nifas. d. Mazhab Syaficie jika darah itu bersambung dengan tempoh haid sebelumnya ia adalah haid jika tidak ia adalah istihadah ). 6. Istihadah ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana penyakit. 7. Perkara yang ditegah ketika haid dan nifas. a. Sembahyang. b. Puasa. c. Tawaf. d. Menyentuh dan membaca al-Quran. i. Diharuskan kepada penuntut ilmu agama membawa dan mengalihkan helaian al-Quran dengan pen dsb. ii. Diharuskan membaca dengan niat menuntut ilmu, berdoa, berhujah dll bukan berzikir (niat semata-mata untuk membaca). iii. Diharuskan menghafal al-Quran tanpa melafazkannya. iv. Diharuskan membawa tafsir al-Quran jika kandungan tafsirnya melebihi ayat al-Quran. e. Masuk masjid/iktikaf. f. Bersetubuh dan beristimtac. (antara pusat dan lutut) i. Mazhab Hanbali mengharuskan istimtac selagi tidak bersetubuh. ‫اصنعوا كل شيء إل النكاح‬ ii. Mazhab Syaficie Maliki dan Hanbali mengharamkan istimtac sehingga selesai mandi hadas. iii. Mazhab Hanafi mengharuskan bersetubuh sebelum mandi hadas dengan dua syarat: 1. suci selepas 10 hari. 2. jika suci sebelum 10 hari hendaklah jarak waktu di antara suci dan bersetubuh waktu yang ia boleh mengerjakan sembahyang dengan sempurna tetapi ia tidak mengerjakannya sehingga habis waktu. iv. Kafarah bersetubuh ketika haid ialah: 1. Jumhur- Tidak ada kafarah. 2. Hanbali. 1 atau ½ Dinar. (! Dinar : RM170.00) g. Talak/cerai.

b. (Mazhab Maliki istihadah tidak membatalkan wuduk) 5.Seorang yang hamil boleh di datangi haid.4d: 2 Tempoh haid dan Nifas 1. Haram. Sesingkatnya ialah sesaat. b.4d) 8. c. 4. 5. Istihadah adalah ‘hadas daim’ sama seperti sulusul baul (kencing tak tawas). Harusb. Sunnah menerangkan tiga cara untuk membezakannya: a. Ada kalanya darah turun tanpa henti untuk tempoh yang lama. b. Warna dan bau.4d) 2. Sebanyak-banyaknya ialah 60 hari/malam (Syaficie/Maliki) dan 70 hari/malam (Hanafi/Hanbali).5. Kaedah bersuci bagi perempuan istihadah ialah: a.kecuali darurat kerana ia darah penyakit. Adakah seorang yang hamil boleh di datangi haid? a. Hukumnya adalah hukum seorang yang berhaid. Kebiasaannya 40 hari/malam. c. Jika ada darah maka ia adalah istihadah. Sifat darah. 3.2. Syaficie dan Maliki. Walaupun begitu terdapat dua pendapat bersetubuh ketika istihadah: a. Jika lebih dari tempoh ini ia adalah istihadah. Hari-hari yang suci di hari nifas adalah suci. Secara umumnya boleh dilihat di dalam carta haid (carta 2. Jika demikian bagaimana untuk membezakan antara haid dan istihadah? 6.Wajib berwuduk setiap kali bersembahyang selepas membersihkan najis. 2. iaitu darah haid berterusan dengan darah istihadah. Hanafi dan Hanbali. Ulama berbeza pendapat berhubung tempoh haid dan suci.4d: 3 Istihadah 1. Kebiasaan umum wanita. Kebiasaan diri sendiri. 4. Jumhur.5. Maliki.5. . b. 3. 2. c Menurut mazhab Syafi ie tempoh istihadah boleh dilihat dalam carta istihadah (carta 2. Larangan dengan sebab istihadah adalah larangan berhadas kecil.Seorang hamil tidak mungkin di datangi haid.Sunat berwuduk selagi wuduk tidak batal. Tempoh nifas ialah: a.5.

Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid. Jika lebih ia adalah istihadah. Utk tujuan iddah 1 hari/malam atau separuh daripadanya. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam.5. Setiap kali suci mesti mandi. Setiap kali suci mesti mandi. Haid selang-seli Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid 15 hari/malam. Hamil selepas 6 bulan 30 hari. Tidak ada tempoh maksimum. Hamil: Hamil selepas 2 bulan 20 hari/malam. Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. <1 Hanbali [6/7] 15 > Maliki Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam.Carta 2. <3 Hanafi [5] 10 > Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam.4d (Haid) Mazhab Tempoh Haid < 1 [6/7] 15 > Tempoh suci Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Sebanyak haid ialah: Mubtadiah: 15 hari/malam Muctadah: Tambah 3 hari dari kebiasaannya. Utk tujuan ibadah Sekurang haid ialah 1 saat. Tidak ada tempoh maksimum. (ada wanita yang tidak pernah didatangi haid) Sekurang-kurang tempoh suci ialah 13 hari/malam Tidak ada tempoh maksimum. Mukhtalid: Jumlahnya tidak lebih15 hari/malam . Tidak ada tempoh maksimum. Syaficie Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah.

Ia dikira suci dalam bab sembahyang dan puasa. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. -lupa kebiasaan haid kadar dan waktu mula. 5 Ia dikira haid dalam bab bersetubuh. -tidak dapat bezakan sifat darah. hari (1) yakin suci. hari (6) yakin haid. membaca dan menyentuh Al-Quran. Jelasnya: Yakin haid hari (1) Yakin suci hari (15-30) Ragu-ragu hari (2-14) Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. . -Dapat membezakan sifat darah.Pernah haid dan pernah suci. warna lemah adalah istihadah warna yang kuat adalah haid. Turuti kebiasaannya. Hukum/kaedah penyelesaiannya Bezakan. Bezakan. . 6 Muctadah Ghayr alMumayyiza h yang ingat pada kadar 7 Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat pada waktu Kebiasaan saya haid 5 hari pada 10 hari pertama dlm sebulan. Ini kerana setiap waktu ada kemungkinan suci/haid. Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. -Pertama kali datang haid. -ingat kebiasaan haid kadar dan waktu mula -Pernah haid dan pernah suci. -tidak dpt membezakan sifat darah. Jelasnya: Yakin suci ialah pd hari (1) dan ke (11-30) Yakin haid pd hari (6) Ragu ialah hari (2-5) dan (710) Kebiasaan haid saya bermula pada 1 hb. Tetapi tak ingat bila mulanya.5.Carta 2. Namun. Tetapi saya tak pasti kadarnya. 2 Mubtadiah Ghayr almumayyiza h Muctadah Mumayyiza h Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat kadar dan waktu Muctadah Ghayr almumayyiza h lupa kadar dan waktu 3 4 Haidnya adalah sehari semalam Sucinya adalah 29 hari (ini bergantung jika ia mengetahui tarikh mula turun darah). -dapat bezakan sifat darah -Pernah haid dan pernah suci. Tinggalkan kebiasaannya.4d (istihadah) Bi l 1 Situasi Wanita Mubtadiah Mumayyiza h Huraian keadaan -Pertama kali datang haid. -tidak dapat bezakan sifat darah. Sehari kuat-sehari lemah. Ia wajib mandi dalam menunaikan setiap fardu solat jika tidak ada sebarang petunjuk berhenti darah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful