2.5.4d 1: haid/nifas/istihadah.

1. Darah yang keluar dari rahim wanita ada tiga jenis. 2. Haid Ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana sihat. Sifatnya ialah: a. berwarna hitam. b. Panas. c. Menyakitkan. d. Berbau busuk. 3. Waktunya ialah bermula dari umur baligh sehingga putus haid (menopaus). 4. Tanda baligh bagi wanita ada 3: a. Bermimpi keluar mani. b. Datang haid. c. Mencapai umur 15 tahun qamariah. 5. Nifas. Ulama bersepakat darah yang keluar selepas beranak adalah darah nifas. Namun begitu mereka berselisih pendapat mengenai darah yang keluar sebelum/semasa beranak kepada pandangan berikut: a. Mazhab Hanbali darah itu ialah nifas. Bagi mereka nifas ialah darah yang keluar dengan sebab beranak tidak kira sebelum/semasa/selepas beranak. b. Mazhab Hanafi ia adalah darah istihadah. c. Mazhab Maliki sebelum adalah darah haid manakala semasa nifas. d. Mazhab Syaficie jika darah itu bersambung dengan tempoh haid sebelumnya ia adalah haid jika tidak ia adalah istihadah ). 6. Istihadah ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana penyakit. 7. Perkara yang ditegah ketika haid dan nifas. a. Sembahyang. b. Puasa. c. Tawaf. d. Menyentuh dan membaca al-Quran. i. Diharuskan kepada penuntut ilmu agama membawa dan mengalihkan helaian al-Quran dengan pen dsb. ii. Diharuskan membaca dengan niat menuntut ilmu, berdoa, berhujah dll bukan berzikir (niat semata-mata untuk membaca). iii. Diharuskan menghafal al-Quran tanpa melafazkannya. iv. Diharuskan membawa tafsir al-Quran jika kandungan tafsirnya melebihi ayat al-Quran. e. Masuk masjid/iktikaf. f. Bersetubuh dan beristimtac. (antara pusat dan lutut) i. Mazhab Hanbali mengharuskan istimtac selagi tidak bersetubuh. ‫اصنعوا كل شيء إل النكاح‬ ii. Mazhab Syaficie Maliki dan Hanbali mengharamkan istimtac sehingga selesai mandi hadas. iii. Mazhab Hanafi mengharuskan bersetubuh sebelum mandi hadas dengan dua syarat: 1. suci selepas 10 hari. 2. jika suci sebelum 10 hari hendaklah jarak waktu di antara suci dan bersetubuh waktu yang ia boleh mengerjakan sembahyang dengan sempurna tetapi ia tidak mengerjakannya sehingga habis waktu. iv. Kafarah bersetubuh ketika haid ialah: 1. Jumhur- Tidak ada kafarah. 2. Hanbali. 1 atau ½ Dinar. (! Dinar : RM170.00) g. Talak/cerai.

Jika lebih dari tempoh ini ia adalah istihadah. Haram. (Mazhab Maliki istihadah tidak membatalkan wuduk) 5. Secara umumnya boleh dilihat di dalam carta haid (carta 2. Kebiasaan diri sendiri. Maliki. Warna dan bau.kecuali darurat kerana ia darah penyakit. Sunnah menerangkan tiga cara untuk membezakannya: a. Kebiasaannya 40 hari/malam. b. Harusb. 5. Hari-hari yang suci di hari nifas adalah suci. Walaupun begitu terdapat dua pendapat bersetubuh ketika istihadah: a. Jika demikian bagaimana untuk membezakan antara haid dan istihadah? 6. Adakah seorang yang hamil boleh di datangi haid? a. Ada kalanya darah turun tanpa henti untuk tempoh yang lama. 4.5. 2.Seorang yang hamil boleh di datangi haid. Syaficie dan Maliki.5. 3.5.5. c. iaitu darah haid berterusan dengan darah istihadah. Sesingkatnya ialah sesaat. c Menurut mazhab Syafi ie tempoh istihadah boleh dilihat dalam carta istihadah (carta 2. Istihadah adalah ‘hadas daim’ sama seperti sulusul baul (kencing tak tawas). Kebiasaan umum wanita. Sifat darah. Jika ada darah maka ia adalah istihadah. Ulama berbeza pendapat berhubung tempoh haid dan suci.4d) 8. Larangan dengan sebab istihadah adalah larangan berhadas kecil. Jumhur. Kaedah bersuci bagi perempuan istihadah ialah: a. b.2. 3.4d: 3 Istihadah 1.Wajib berwuduk setiap kali bersembahyang selepas membersihkan najis. Sebanyak-banyaknya ialah 60 hari/malam (Syaficie/Maliki) dan 70 hari/malam (Hanafi/Hanbali). Hanafi dan Hanbali.Sunat berwuduk selagi wuduk tidak batal.4d) 2. b. Tempoh nifas ialah: a. b. Hukumnya adalah hukum seorang yang berhaid. . 4.4d: 2 Tempoh haid dan Nifas 1.Seorang hamil tidak mungkin di datangi haid. c. 2.

5. Utk tujuan iddah 1 hari/malam atau separuh daripadanya. Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid. Hamil selepas 6 bulan 30 hari. Utk tujuan ibadah Sekurang haid ialah 1 saat. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Tidak ada tempoh maksimum. Tidak ada tempoh maksimum. (ada wanita yang tidak pernah didatangi haid) Sekurang-kurang tempoh suci ialah 13 hari/malam Tidak ada tempoh maksimum. <1 Hanbali [6/7] 15 > Maliki Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Hamil: Hamil selepas 2 bulan 20 hari/malam.4d (Haid) Mazhab Tempoh Haid < 1 [6/7] 15 > Tempoh suci Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Sebanyak haid ialah: Mubtadiah: 15 hari/malam Muctadah: Tambah 3 hari dari kebiasaannya. Setiap kali suci mesti mandi.Carta 2. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Mukhtalid: Jumlahnya tidak lebih15 hari/malam . Jika lebih ia adalah istihadah. Syaficie Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Tidak ada tempoh maksimum. Setiap kali suci mesti mandi. <3 Hanafi [5] 10 > Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Haid selang-seli Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid 15 hari/malam.

Ia dikira suci dalam bab sembahyang dan puasa. Bezakan. hari (1) yakin suci. Ia wajib mandi dalam menunaikan setiap fardu solat jika tidak ada sebarang petunjuk berhenti darah. membaca dan menyentuh Al-Quran. warna lemah adalah istihadah warna yang kuat adalah haid. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. 6 Muctadah Ghayr alMumayyiza h yang ingat pada kadar 7 Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat pada waktu Kebiasaan saya haid 5 hari pada 10 hari pertama dlm sebulan. -tidak dapat bezakan sifat darah. Ini kerana setiap waktu ada kemungkinan suci/haid. -lupa kebiasaan haid kadar dan waktu mula. Turuti kebiasaannya. -Pertama kali datang haid.Pernah haid dan pernah suci. Tinggalkan kebiasaannya. -ingat kebiasaan haid kadar dan waktu mula -Pernah haid dan pernah suci. Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. 2 Mubtadiah Ghayr almumayyiza h Muctadah Mumayyiza h Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat kadar dan waktu Muctadah Ghayr almumayyiza h lupa kadar dan waktu 3 4 Haidnya adalah sehari semalam Sucinya adalah 29 hari (ini bergantung jika ia mengetahui tarikh mula turun darah). -dapat bezakan sifat darah -Pernah haid dan pernah suci. . Tetapi tak ingat bila mulanya.5.4d (istihadah) Bi l 1 Situasi Wanita Mubtadiah Mumayyiza h Huraian keadaan -Pertama kali datang haid. Hukum/kaedah penyelesaiannya Bezakan. Tetapi saya tak pasti kadarnya. -Dapat membezakan sifat darah. Namun. . Jelasnya: Yakin suci ialah pd hari (1) dan ke (11-30) Yakin haid pd hari (6) Ragu ialah hari (2-5) dan (710) Kebiasaan haid saya bermula pada 1 hb. Sehari kuat-sehari lemah. -tidak dapat bezakan sifat darah. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. -tidak dpt membezakan sifat darah. 5 Ia dikira haid dalam bab bersetubuh. Jelasnya: Yakin haid hari (1) Yakin suci hari (15-30) Ragu-ragu hari (2-14) Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. hari (6) yakin haid.Carta 2.