P. 1
Taharah Haid, Nifas Dan Istihadah

Taharah Haid, Nifas Dan Istihadah

|Views: 37|Likes:
Published by Mohammad Fahmi

More info:

Published by: Mohammad Fahmi on Feb 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2012

pdf

text

original

2.5.4d 1: haid/nifas/istihadah.

1. Darah yang keluar dari rahim wanita ada tiga jenis. 2. Haid Ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana sihat. Sifatnya ialah: a. berwarna hitam. b. Panas. c. Menyakitkan. d. Berbau busuk. 3. Waktunya ialah bermula dari umur baligh sehingga putus haid (menopaus). 4. Tanda baligh bagi wanita ada 3: a. Bermimpi keluar mani. b. Datang haid. c. Mencapai umur 15 tahun qamariah. 5. Nifas. Ulama bersepakat darah yang keluar selepas beranak adalah darah nifas. Namun begitu mereka berselisih pendapat mengenai darah yang keluar sebelum/semasa beranak kepada pandangan berikut: a. Mazhab Hanbali darah itu ialah nifas. Bagi mereka nifas ialah darah yang keluar dengan sebab beranak tidak kira sebelum/semasa/selepas beranak. b. Mazhab Hanafi ia adalah darah istihadah. c. Mazhab Maliki sebelum adalah darah haid manakala semasa nifas. d. Mazhab Syaficie jika darah itu bersambung dengan tempoh haid sebelumnya ia adalah haid jika tidak ia adalah istihadah ). 6. Istihadah ialah darah yang keluar dari rahim wanita kerana penyakit. 7. Perkara yang ditegah ketika haid dan nifas. a. Sembahyang. b. Puasa. c. Tawaf. d. Menyentuh dan membaca al-Quran. i. Diharuskan kepada penuntut ilmu agama membawa dan mengalihkan helaian al-Quran dengan pen dsb. ii. Diharuskan membaca dengan niat menuntut ilmu, berdoa, berhujah dll bukan berzikir (niat semata-mata untuk membaca). iii. Diharuskan menghafal al-Quran tanpa melafazkannya. iv. Diharuskan membawa tafsir al-Quran jika kandungan tafsirnya melebihi ayat al-Quran. e. Masuk masjid/iktikaf. f. Bersetubuh dan beristimtac. (antara pusat dan lutut) i. Mazhab Hanbali mengharuskan istimtac selagi tidak bersetubuh. ‫اصنعوا كل شيء إل النكاح‬ ii. Mazhab Syaficie Maliki dan Hanbali mengharamkan istimtac sehingga selesai mandi hadas. iii. Mazhab Hanafi mengharuskan bersetubuh sebelum mandi hadas dengan dua syarat: 1. suci selepas 10 hari. 2. jika suci sebelum 10 hari hendaklah jarak waktu di antara suci dan bersetubuh waktu yang ia boleh mengerjakan sembahyang dengan sempurna tetapi ia tidak mengerjakannya sehingga habis waktu. iv. Kafarah bersetubuh ketika haid ialah: 1. Jumhur- Tidak ada kafarah. 2. Hanbali. 1 atau ½ Dinar. (! Dinar : RM170.00) g. Talak/cerai.

. b.4d: 3 Istihadah 1. Hari-hari yang suci di hari nifas adalah suci. Hukumnya adalah hukum seorang yang berhaid. Kebiasaan diri sendiri. c. Sebanyak-banyaknya ialah 60 hari/malam (Syaficie/Maliki) dan 70 hari/malam (Hanafi/Hanbali). Jumhur. 3. 4. Maliki.5. Ulama berbeza pendapat berhubung tempoh haid dan suci. (Mazhab Maliki istihadah tidak membatalkan wuduk) 5. Hanafi dan Hanbali. Secara umumnya boleh dilihat di dalam carta haid (carta 2. Sifat darah. Tempoh nifas ialah: a. Haram. Ada kalanya darah turun tanpa henti untuk tempoh yang lama. Syaficie dan Maliki. 4. Adakah seorang yang hamil boleh di datangi haid? a. Sunnah menerangkan tiga cara untuk membezakannya: a.2. b.4d: 2 Tempoh haid dan Nifas 1. 3.5.kecuali darurat kerana ia darah penyakit. Kebiasaan umum wanita. Sesingkatnya ialah sesaat. 2.Sunat berwuduk selagi wuduk tidak batal. Kaedah bersuci bagi perempuan istihadah ialah: a. Jika demikian bagaimana untuk membezakan antara haid dan istihadah? 6.4d) 8. Walaupun begitu terdapat dua pendapat bersetubuh ketika istihadah: a. Jika lebih dari tempoh ini ia adalah istihadah. Jika ada darah maka ia adalah istihadah. Larangan dengan sebab istihadah adalah larangan berhadas kecil. Warna dan bau. 5. Harusb.Seorang yang hamil boleh di datangi haid. b. 2. Kebiasaannya 40 hari/malam.Wajib berwuduk setiap kali bersembahyang selepas membersihkan najis.5. Istihadah adalah ‘hadas daim’ sama seperti sulusul baul (kencing tak tawas).Seorang hamil tidak mungkin di datangi haid. iaitu darah haid berterusan dengan darah istihadah.4d) 2. b. c Menurut mazhab Syafi ie tempoh istihadah boleh dilihat dalam carta istihadah (carta 2. c.5.

Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid. Hamil selepas 6 bulan 30 hari. Tidak ada tempoh maksimum.Carta 2. Tidak ada tempoh maksimum. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Haid selang-seli Hari haid yang diselang seli dengan suci dikira haid 15 hari/malam.4d (Haid) Mazhab Tempoh Haid < 1 [6/7] 15 > Tempoh suci Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. <3 Hanafi [5] 10 > Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Syaficie Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah.5. Mukhtalid: Jumlahnya tidak lebih15 hari/malam . <1 Hanbali [6/7] 15 > Maliki Jika kurang atau lebih dari tempoh itu ia adalah darah istihadah. Utk tujuan iddah 1 hari/malam atau separuh daripadanya. Hamil: Hamil selepas 2 bulan 20 hari/malam. Jika lebih ia adalah istihadah. (ada wanita yang tidak pernah didatangi haid) Sekurang-kurang tempoh suci ialah 13 hari/malam Tidak ada tempoh maksimum. Setiap kali suci mesti mandi. Sebanyak haid ialah: Mubtadiah: 15 hari/malam Muctadah: Tambah 3 hari dari kebiasaannya. Sekurang-kurang tempoh suci ialah 15 hari/malam. Hari haid adalah haid dan hari suci adalah suci 15 hari/malam. Utk tujuan ibadah Sekurang haid ialah 1 saat. Setiap kali suci mesti mandi. Tidak ada tempoh maksimum.

-dapat bezakan sifat darah -Pernah haid dan pernah suci. Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. Tetapi saya tak pasti kadarnya. -lupa kebiasaan haid kadar dan waktu mula. Namun.Carta 2. Bezakan. -Pertama kali datang haid. . -tidak dpt membezakan sifat darah. Ia wajib mandi dalam menunaikan setiap fardu solat jika tidak ada sebarang petunjuk berhenti darah. Tetapi tak ingat bila mulanya. hari (6) yakin haid. membaca dan menyentuh Al-Quran. Ia dikira suci dalam bab sembahyang dan puasa.4d (istihadah) Bi l 1 Situasi Wanita Mubtadiah Mumayyiza h Huraian keadaan -Pertama kali datang haid. Ini kerana setiap waktu ada kemungkinan suci/haid. Sehari kuat-sehari lemah. 6 Muctadah Ghayr alMumayyiza h yang ingat pada kadar 7 Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat pada waktu Kebiasaan saya haid 5 hari pada 10 hari pertama dlm sebulan. warna lemah adalah istihadah warna yang kuat adalah haid. 5 Ia dikira haid dalam bab bersetubuh.5.Pernah haid dan pernah suci. . Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. Jelasnya: Yakin suci ialah pd hari (1) dan ke (11-30) Yakin haid pd hari (6) Ragu ialah hari (2-5) dan (710) Kebiasaan haid saya bermula pada 1 hb. -ingat kebiasaan haid kadar dan waktu mula -Pernah haid dan pernah suci. -Dapat membezakan sifat darah. 2 Mubtadiah Ghayr almumayyiza h Muctadah Mumayyiza h Muctadah Ghayr almumayyiza h yang ingat kadar dan waktu Muctadah Ghayr almumayyiza h lupa kadar dan waktu 3 4 Haidnya adalah sehari semalam Sucinya adalah 29 hari (ini bergantung jika ia mengetahui tarikh mula turun darah). Pada hari yang ragu-ragu ia mengikut hukum persoalan yang kelima di atas. Hukum/kaedah penyelesaiannya Bezakan. Tinggalkan kebiasaannya. -tidak dapat bezakan sifat darah. -tidak dapat bezakan sifat darah. Jelasnya: Yakin haid hari (1) Yakin suci hari (15-30) Ragu-ragu hari (2-14) Pada hari yang yakin mengikut hukum asal sama ada suci/haid. Turuti kebiasaannya. hari (1) yakin suci.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->