MUZIUM SEJARAH DAN KONVENSIONAL

dsb. meme-lihara. mengkaji. seni. . sain-tifik. atau mempamerkan objek--objek yg mempunyai nilai sejarah.MAKSUD MUZIUM } Bangunan tempat menyimpan.

MUZIUM SEJARAH .

riwayat. . sejarah bererti asal-usul (keturunan). tambo dan tarikh.MAKSUD SEJARAH } Menurut Kamus Dewan. salasilah. peristiwa yang benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. kisah.

CIRI-CIRI MUZIUM SEJARAH } Mempamerkan barang artifak tinggalan lama yang menjadi sejarah dan lambang sesuatu. .

Fungsi Muzium Sejarah } Mengesan. } Menjalankan program penyelidikan dan pendokumentasian bagi tujuan memperlengkapkan maklumat mengenai sejarah tanah air. } Menyebarkan ilmu dan maklumat bernilai sejarah dikalangan orang ramai. mengumpul menyimpan dan memelihara rekod dan bahan-bahan maklumat yang mempunyai nilai kebangsaan dan sejarah sebagai warisan khazanah negara. .

Manuskrip. Peta. } Muzium .Muzium Sejarah Sejarah menempatkan pameran keunikan sejarah perkembangan tanah air dari zaman awal sehingga kini. dan diklasifikasikan kepada beberapa kategori seperti: Senjata. Duit. Cop Mohor dan Alat Batu. } Terdapat hampir seribu koleksi yang dikumpul berasaskan kepada kepentingannya kepada sejarah negara.

. maka para pengunjung akan dapat menghayati keunggulan Melaka dari awal penubuhan.} Muzium Sejarah bertempat di aras satu pula memperagakan sejarah Melaka yang menjadi tonggak kepada sejarah Malaysia hari ini bermula dari pembukaan Melaka ke era penjajahan Portugis. kecemerlangan dinikmati. perjuangan menuntut kemerdekaan dan erti kemodenan yang ada. Belanda. Jepun sehingga negara mencapai kemerdekaan. Inggeris. } Berdasarkan lukisan dan artifak sejarah yang ada.

Inggeris dan peperangan dunia kedua sehingga kemerdekaan dicapai pada tahun 1957.ANTARA OBJEKTIF MUZIUM SEJARAH IALAH : } Muzium Sejarah . Portugis. Belanda. .Untuk mempamerkan sejarah Melaka bermula dari tahun 1400 semasa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.

Fungsi dan tanggungjawab Jabatan Muzium sejarah Muzium bertanggungjawab terhadap semua dokumen sejarah. artifak-artifak negeri } Ia juga terlibat dalam pengumpulan bahan-bahan sejarah untuk dipamerkan bagi memberi peluang kepada penuntut sekolah dan orang awam mengetahui tentang sejarah sesebuah negeri atau negara tersebut. } Jabatan .

Contoh muzium sejarah Dataran merdeka .

Kedua-dua muzium ini diatur dengan baik dan memaparkan penerangan terperinci mengenai cara bagaimana pakaian-pakaian dan bahan-bahan peninggalan ini memainkan peranan di zaman dahulu.Terdapat pameran pakaian pengantin tradisional serta bahan peninggalan sejarah Melaka 400 tahun yang lalu. .

MUZIUM KONVENSIONAL .

mengikut atau sebagaimana yg ditentukan oleh konvensi. } 1. biologi dsb (bkn peperangan. peperangan ~. tidak melibatkan penggunaan tenaga nuklear. kimia.Maksud konvensional berdasarkan konvensi. } Bersifat tradisional. sebagaimana kebiasaannya: cerpen yg bersifat ~. senjata dsb): senjata ~. 2. .

media cetak dan elektronik). } Sentiasa berubah bergantung kepada lokasi. . } Koleksi pameran sentiasa berubah.Ciri-ciri } Hanya membenarkan pengunjung menonton barang pamerannya sahaja. } Cara penyampaian maklumat lebih bersifat tulis dan papar sahaja (melalui perhubungan bersemuka.

Muzium Kesenian Islam Malaysia .

Muzium Sejarah Cina. Balai Seni Lukis Negara . Sarawak.

Muzium Negara (dahulu) ² bersifat konvensional. . Tarikh ditubuhkan: 31 Ogos 1963 Muzium Negara (sekarang) ² maklumat disampaikan dengan pelbagai cara agar pengunjung lebih memahami sesuatu peristiwa.