P. 1
Muzium Sejarah Dan Konvensional

Muzium Sejarah Dan Konvensional

|Views: 4|Likes:
Published by amalinadam

More info:

Published by: amalinadam on Feb 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

MUZIUM SEJARAH DAN KONVENSIONAL

MAKSUD MUZIUM } Bangunan tempat menyimpan. . atau mempamerkan objek--objek yg mempunyai nilai sejarah. sain-tifik. dsb. meme-lihara. mengkaji. seni.

MUZIUM SEJARAH .

sejarah bererti asal-usul (keturunan). peristiwa yang benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. tambo dan tarikh. kisah. riwayat.MAKSUD SEJARAH } Menurut Kamus Dewan. . salasilah.

.CIRI-CIRI MUZIUM SEJARAH } Mempamerkan barang artifak tinggalan lama yang menjadi sejarah dan lambang sesuatu.

} Menjalankan program penyelidikan dan pendokumentasian bagi tujuan memperlengkapkan maklumat mengenai sejarah tanah air. mengumpul menyimpan dan memelihara rekod dan bahan-bahan maklumat yang mempunyai nilai kebangsaan dan sejarah sebagai warisan khazanah negara. } Menyebarkan ilmu dan maklumat bernilai sejarah dikalangan orang ramai. .Fungsi Muzium Sejarah } Mengesan.

} Terdapat hampir seribu koleksi yang dikumpul berasaskan kepada kepentingannya kepada sejarah negara. Cop Mohor dan Alat Batu.Muzium Sejarah Sejarah menempatkan pameran keunikan sejarah perkembangan tanah air dari zaman awal sehingga kini. } Muzium . Duit. Peta. Manuskrip. dan diklasifikasikan kepada beberapa kategori seperti: Senjata.

Jepun sehingga negara mencapai kemerdekaan. Belanda.} Muzium Sejarah bertempat di aras satu pula memperagakan sejarah Melaka yang menjadi tonggak kepada sejarah Malaysia hari ini bermula dari pembukaan Melaka ke era penjajahan Portugis. Inggeris. . } Berdasarkan lukisan dan artifak sejarah yang ada. kecemerlangan dinikmati. perjuangan menuntut kemerdekaan dan erti kemodenan yang ada. maka para pengunjung akan dapat menghayati keunggulan Melaka dari awal penubuhan.

Belanda. Portugis.ANTARA OBJEKTIF MUZIUM SEJARAH IALAH : } Muzium Sejarah . . Inggeris dan peperangan dunia kedua sehingga kemerdekaan dicapai pada tahun 1957.Untuk mempamerkan sejarah Melaka bermula dari tahun 1400 semasa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.

} Jabatan . artifak-artifak negeri } Ia juga terlibat dalam pengumpulan bahan-bahan sejarah untuk dipamerkan bagi memberi peluang kepada penuntut sekolah dan orang awam mengetahui tentang sejarah sesebuah negeri atau negara tersebut.Fungsi dan tanggungjawab Jabatan Muzium sejarah Muzium bertanggungjawab terhadap semua dokumen sejarah.

Contoh muzium sejarah Dataran merdeka .

Terdapat pameran pakaian pengantin tradisional serta bahan peninggalan sejarah Melaka 400 tahun yang lalu. Kedua-dua muzium ini diatur dengan baik dan memaparkan penerangan terperinci mengenai cara bagaimana pakaian-pakaian dan bahan-bahan peninggalan ini memainkan peranan di zaman dahulu. .

MUZIUM KONVENSIONAL .

peperangan ~. sebagaimana kebiasaannya: cerpen yg bersifat ~. .Maksud konvensional berdasarkan konvensi. senjata dsb): senjata ~. } 1. 2. } Bersifat tradisional. tidak melibatkan penggunaan tenaga nuklear. kimia. biologi dsb (bkn peperangan. mengikut atau sebagaimana yg ditentukan oleh konvensi.

Ciri-ciri } Hanya membenarkan pengunjung menonton barang pamerannya sahaja. } Koleksi pameran sentiasa berubah. media cetak dan elektronik). . } Cara penyampaian maklumat lebih bersifat tulis dan papar sahaja (melalui perhubungan bersemuka. } Sentiasa berubah bergantung kepada lokasi.

Muzium Kesenian Islam Malaysia .

Balai Seni Lukis Negara .Muzium Sejarah Cina. Sarawak.

Muzium Negara (dahulu) ² bersifat konvensional. . Tarikh ditubuhkan: 31 Ogos 1963 Muzium Negara (sekarang) ² maklumat disampaikan dengan pelbagai cara agar pengunjung lebih memahami sesuatu peristiwa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->