MUZIUM SEJARAH DAN KONVENSIONAL

seni. mengkaji. meme-lihara. atau mempamerkan objek--objek yg mempunyai nilai sejarah. dsb. . sain-tifik.MAKSUD MUZIUM } Bangunan tempat menyimpan.

MUZIUM SEJARAH .

MAKSUD SEJARAH } Menurut Kamus Dewan. peristiwa yang benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. tambo dan tarikh. kisah. . sejarah bererti asal-usul (keturunan). riwayat. salasilah.

.CIRI-CIRI MUZIUM SEJARAH } Mempamerkan barang artifak tinggalan lama yang menjadi sejarah dan lambang sesuatu.

} Menjalankan program penyelidikan dan pendokumentasian bagi tujuan memperlengkapkan maklumat mengenai sejarah tanah air. } Menyebarkan ilmu dan maklumat bernilai sejarah dikalangan orang ramai. mengumpul menyimpan dan memelihara rekod dan bahan-bahan maklumat yang mempunyai nilai kebangsaan dan sejarah sebagai warisan khazanah negara. .Fungsi Muzium Sejarah } Mengesan.

Duit.Muzium Sejarah Sejarah menempatkan pameran keunikan sejarah perkembangan tanah air dari zaman awal sehingga kini. Cop Mohor dan Alat Batu. Manuskrip. } Terdapat hampir seribu koleksi yang dikumpul berasaskan kepada kepentingannya kepada sejarah negara. Peta. } Muzium . dan diklasifikasikan kepada beberapa kategori seperti: Senjata.

kecemerlangan dinikmati. Jepun sehingga negara mencapai kemerdekaan. Inggeris. maka para pengunjung akan dapat menghayati keunggulan Melaka dari awal penubuhan.} Muzium Sejarah bertempat di aras satu pula memperagakan sejarah Melaka yang menjadi tonggak kepada sejarah Malaysia hari ini bermula dari pembukaan Melaka ke era penjajahan Portugis. perjuangan menuntut kemerdekaan dan erti kemodenan yang ada. Belanda. } Berdasarkan lukisan dan artifak sejarah yang ada. .

. Portugis.Untuk mempamerkan sejarah Melaka bermula dari tahun 1400 semasa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka. Belanda.ANTARA OBJEKTIF MUZIUM SEJARAH IALAH : } Muzium Sejarah . Inggeris dan peperangan dunia kedua sehingga kemerdekaan dicapai pada tahun 1957.

artifak-artifak negeri } Ia juga terlibat dalam pengumpulan bahan-bahan sejarah untuk dipamerkan bagi memberi peluang kepada penuntut sekolah dan orang awam mengetahui tentang sejarah sesebuah negeri atau negara tersebut.Fungsi dan tanggungjawab Jabatan Muzium sejarah Muzium bertanggungjawab terhadap semua dokumen sejarah. } Jabatan .

Contoh muzium sejarah Dataran merdeka .

. Kedua-dua muzium ini diatur dengan baik dan memaparkan penerangan terperinci mengenai cara bagaimana pakaian-pakaian dan bahan-bahan peninggalan ini memainkan peranan di zaman dahulu.Terdapat pameran pakaian pengantin tradisional serta bahan peninggalan sejarah Melaka 400 tahun yang lalu.

MUZIUM KONVENSIONAL .

mengikut atau sebagaimana yg ditentukan oleh konvensi. } Bersifat tradisional. kimia.Maksud konvensional berdasarkan konvensi. sebagaimana kebiasaannya: cerpen yg bersifat ~. senjata dsb): senjata ~. peperangan ~. biologi dsb (bkn peperangan. . } 1. 2. tidak melibatkan penggunaan tenaga nuklear.

} Cara penyampaian maklumat lebih bersifat tulis dan papar sahaja (melalui perhubungan bersemuka. } Sentiasa berubah bergantung kepada lokasi. media cetak dan elektronik). } Koleksi pameran sentiasa berubah.Ciri-ciri } Hanya membenarkan pengunjung menonton barang pamerannya sahaja. .

Muzium Kesenian Islam Malaysia .

Balai Seni Lukis Negara .Muzium Sejarah Cina. Sarawak.

.Muzium Negara (dahulu) ² bersifat konvensional. Tarikh ditubuhkan: 31 Ogos 1963 Muzium Negara (sekarang) ² maklumat disampaikan dengan pelbagai cara agar pengunjung lebih memahami sesuatu peristiwa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful