MUZIUM SEJARAH DAN KONVENSIONAL

. sain-tifik. dsb. mengkaji.MAKSUD MUZIUM } Bangunan tempat menyimpan. atau mempamerkan objek--objek yg mempunyai nilai sejarah. seni. meme-lihara.

MUZIUM SEJARAH .

peristiwa yang benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. riwayat. . salasilah. tambo dan tarikh. kisah. sejarah bererti asal-usul (keturunan).MAKSUD SEJARAH } Menurut Kamus Dewan.

.CIRI-CIRI MUZIUM SEJARAH } Mempamerkan barang artifak tinggalan lama yang menjadi sejarah dan lambang sesuatu.

. mengumpul menyimpan dan memelihara rekod dan bahan-bahan maklumat yang mempunyai nilai kebangsaan dan sejarah sebagai warisan khazanah negara. } Menjalankan program penyelidikan dan pendokumentasian bagi tujuan memperlengkapkan maklumat mengenai sejarah tanah air.Fungsi Muzium Sejarah } Mengesan. } Menyebarkan ilmu dan maklumat bernilai sejarah dikalangan orang ramai.

Muzium Sejarah Sejarah menempatkan pameran keunikan sejarah perkembangan tanah air dari zaman awal sehingga kini. } Terdapat hampir seribu koleksi yang dikumpul berasaskan kepada kepentingannya kepada sejarah negara. Duit. Manuskrip. dan diklasifikasikan kepada beberapa kategori seperti: Senjata. Peta. Cop Mohor dan Alat Batu. } Muzium .

Belanda. } Berdasarkan lukisan dan artifak sejarah yang ada. kecemerlangan dinikmati. Inggeris. Jepun sehingga negara mencapai kemerdekaan.} Muzium Sejarah bertempat di aras satu pula memperagakan sejarah Melaka yang menjadi tonggak kepada sejarah Malaysia hari ini bermula dari pembukaan Melaka ke era penjajahan Portugis. . maka para pengunjung akan dapat menghayati keunggulan Melaka dari awal penubuhan. perjuangan menuntut kemerdekaan dan erti kemodenan yang ada.

.ANTARA OBJEKTIF MUZIUM SEJARAH IALAH : } Muzium Sejarah . Belanda. Inggeris dan peperangan dunia kedua sehingga kemerdekaan dicapai pada tahun 1957. Portugis.Untuk mempamerkan sejarah Melaka bermula dari tahun 1400 semasa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.

Fungsi dan tanggungjawab Jabatan Muzium sejarah Muzium bertanggungjawab terhadap semua dokumen sejarah. } Jabatan . artifak-artifak negeri } Ia juga terlibat dalam pengumpulan bahan-bahan sejarah untuk dipamerkan bagi memberi peluang kepada penuntut sekolah dan orang awam mengetahui tentang sejarah sesebuah negeri atau negara tersebut.

Contoh muzium sejarah Dataran merdeka .

.Terdapat pameran pakaian pengantin tradisional serta bahan peninggalan sejarah Melaka 400 tahun yang lalu. Kedua-dua muzium ini diatur dengan baik dan memaparkan penerangan terperinci mengenai cara bagaimana pakaian-pakaian dan bahan-bahan peninggalan ini memainkan peranan di zaman dahulu.

MUZIUM KONVENSIONAL .

kimia. peperangan ~. biologi dsb (bkn peperangan. mengikut atau sebagaimana yg ditentukan oleh konvensi. senjata dsb): senjata ~. } Bersifat tradisional.Maksud konvensional berdasarkan konvensi. tidak melibatkan penggunaan tenaga nuklear. . } 1. 2. sebagaimana kebiasaannya: cerpen yg bersifat ~.

Ciri-ciri } Hanya membenarkan pengunjung menonton barang pamerannya sahaja. media cetak dan elektronik). . } Sentiasa berubah bergantung kepada lokasi. } Koleksi pameran sentiasa berubah. } Cara penyampaian maklumat lebih bersifat tulis dan papar sahaja (melalui perhubungan bersemuka.

Muzium Kesenian Islam Malaysia .

Sarawak. Balai Seni Lukis Negara .Muzium Sejarah Cina.

.Muzium Negara (dahulu) ² bersifat konvensional. Tarikh ditubuhkan: 31 Ogos 1963 Muzium Negara (sekarang) ² maklumat disampaikan dengan pelbagai cara agar pengunjung lebih memahami sesuatu peristiwa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful