KUALITI PENDIDIK PRASEKOLAH PRA 3114 Pengurusan kesihatan, kesihatan, keselamatan dan pemakanan

NOR HAZIRAH MASRINA NURSYAZANA

KESIHATAN

pengurusan kesihatan

PENGURUSAN KESIHATAN ‡ LATIHAN KESIHATAN ‡ KEPERLUAN ASAS UNTUK MEMASTIKAN PENJAGAAN KESIHATAN KANAK-KANAK ‡ POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN .

amalan yang seimbang dan berterusan. . ‡ Kesihatan juga merupakan satu proses dinamik yang sentiasa berubah serta boleh diperoleh melalui pemupukan ilmu pengetahuan.mental/emosi. rohani dan sosial. sikap. kesihatan didefinisikan sebagai satu keadaan yang sempurna dari segi fizikal.KONSEP KESIHATAN ‡ Mengikut WHO.

unsur yang disebutkan mengalami gangguan bermakna individu tersebut tidak sihat. Sekiranya salah satu daripada unsur.all. mental dan sosial bukan hanya sekadar bebas dari penyakit sahaja. . kesihatan merupakan keadaan kesejahteraan fizikal.‡ Mengikut Hugh Hawes et.

bangsa dan negara.KEPENTINGAN KESIHATAN ‡ Supaya badan tidak mudah dijangkiti penyakit. ‡ Otak akan menjadi lebih cerdas dan kanakkanak akan mudah menerima pelajaran. ‡ Asas kepada kecemerlangan diri. .

PENGAWALAN PENYAKIT IMUNISASI KANAK-KANAK PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK PERANAN PUSAT KESIHATAN LATIHAN KESIHATAN PERANAN IBU BAPA PERANAN KANAK-KANAK PERANAN GURU .

. ‡ Mendapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala sekurang-kurangnya sekali setahun. ‡ Berus gigi selalu selepas makan untuk mengelakkan pengumpulan plak. ‡ Mengurangkan pengambilan minuman berkarbonat dan kodial. ‡ Menggunakan ubat gigi berfluorida untuk menguatkan gigi.PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK ‡ Kurangkan makan makanan dan minuman bergula di antara waktu makan.

seperti kematian atau kecacatan.IMUNISASI KANAK-KANAK ‡ Program imunisasi terbukti berjaya mengurangkan jangkitan beberapa penyakit berjangkit yang sering menyerang kanak-kanak serta mengurangkan komplikasi penyakit berkenaan. ‡ Buat masa ini kerajaan melalui Kementerian Kesihatan melaksanakan jadual imunisasi berkala seperti dikehendaki WHO supaya kanak-kanak mendapat imunisasi asas untuk beberapa penyakit berjangkit. .

.PENGAWALAN PENYAKIT ‡ Contohnya kanak-kanak yang di infestasi kutu tidak dibenarkan ke sekolah sehingga sehingga mereka telah dirawat dengan sempurna.

PERANAN IBU BAPA ‡ Menjaga kebersihan dan kesihatan kanakkanak.gigi dan mulut. .kuku. Contohnya kebersihan dari segi pakaian.

gigi dan sebagainya. ‡ Guru sentiasa memerhati kesihatan dan kebersihan kanak-kanak.PERANAN GURU ‡ Guru menerangkan tentang penyakit-penyakit kepada kanak-kanak. ‡ Contohnya kebersihan kuku. .

.PERANAN KANAK-KANAK ‡ Sentiasa memberus gigi selepas makan. ‡ Membasuh tangan sebelum dan selepas makan.

‡ Menyebarkan maklumat tentang kesihatan kepada penduduk sekitar yang terkini . cara pencegahan dan sebagainya melalui pameran . cara mengatasi.PERANAN PUSAT KESIHATAN ‡ Mengadakan pemeriksaan kesihatan di sekolah contohnya pemeriksaan gigi terhadap pelajar sekolah pada setiap tahun. ‡ Memberikan ceramah kebersihan diri dan kepentingan kesihatan diri kepada pelajar sekolah.

POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN  Mengadakan Kempen Cara Hidup Sihat. . ‡ Kempen Cara Hidup Sihat 1994 bertemakan Promosi Kesihatan Kanak-Kanak yang bertujuan meningkatkan taraf kesihatan melalui promosi kesihatan yang optima dalam penjagaan kesihatan kanak.kanak.

. ‡ Ini selaras dengan usaha-usaha yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mencapai objektif Hari Kanak-Kanak Sedunia yang menekankan "pembangunan.‡ Tema yang dipilih bagi kempen ini ialah "Anak Sihat Tonggak Masa Depan Negara" adalah bertepatan dan melibatkan seluruh keluarga dan mempunyai komponen-komponen yang memerlukan tindakan individu serta ahli keluarga. survival dan perlindungan" kepada kanak-kanak.

Semua imunisasi primer perlu dilengkapkan sebelum kanak-kanak mencapai umur setahun. polio. difteria. batuk kokol. tibi. Setiap lawatan ke klinik kesihatan atau hospital mesti dimanfaatkan untuk mendapatkan imunisasi. tetanus.IMUNISASI ‡ Imunisasi melindungi kanak-kanak daripada lapan penyakit berbahaya iaitu hepatitis B.mati atau hilang upaya. campak dan rubella. ‡ Imunisasi perlu disegerakan. . Kanak-kanak yang diberi imunisasi lebih berkemungkinan dijangkiti penyakit.

. ‡ Setiap wanita yang berumur antara 15 hingga 44 tahun mesti mendapat imunisasi tetanus yang lengkap. ‡ Setiap perempuan di antara 7 hingga 44 tahun perlu diberi imunisasi rubella.‡ Pemberian imunisasi kepada kanak-kanak yang tidak sihat adalah selamat.

PERTUMBUHAN KANAK-KANAK ‡ Pertambahan berat badan yang teratur merupakan petunjuk yang penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. . Kanak-kanak yang berumur di bawah enam tahun perlu kerap ditimbang bagi mengawasi pertumbuhan mereka. ‡ Apabila mencapai umur empat hingga enam bulan bayi memerlukan makanan-makanan lain sebagai tambahan kepada susu ibu. ‡ Susu ibu adalah makanan terbaik untuk kanakkanak bagi empat hingga enam bulan selepas dilahirkan.

‡ Bayi berumur lebih daripada enam bulan perlu makan makanan lima hingga enam kali sehari. ‡ Setiap kali selepas sakit. . seseorang kanakkanak memerlukan makanan tambahan bagi mempercepatkan pertumbuhan yang terganggu kerana penyakit. ‡ Semua kanak-kanak memerlukan makanan yang kaya dengan vitamin dan zat galian.

KESELAMATAN .

keselamatan Kanakkanak DI PRASEKOLAH

a. ruang belajar
1. 2. susun perabut jauh daripada tingkap perabut hendaklah dipilih daripada jenis yang selamat seperti bucu yang tidak tajam, tidak berkaca dan stabil

b. kawasan permainan
1. 2. 3. 4. 5. Ketinggian alat-alat permainan mestilah sesuai dengan umur kanak-kanak (tidak melebihi 2.8) Jarak permainan hendaklah tidak kurang dari 4.2 meter di antara satau sama lain Permukaan di sekitar dan dibawah alat permainan perlu lembut dan tahan hentakan alat-alat permainan kanak-kanak hendaklah dipastikan berada dalam keadaan selamat Kawasan permainan hendaklah sentiasa dipantau bagi memastikan kawasan selamat daripada benda-benda berbahaya dan tajam seperti paku, besi. Kaca dan sebagainya

Tutup kolah mandi (jika ada) 3. .c. Awasi kanak-kanak ketiak mereka berada di bilik air / tandas 1. bilik air/tandas Lantai hendaklah sentiasa dibersihkan dan pastikan ianya tidak licin 2.

3. pastikan perabut yang digunakan di bilik tidur kanakkanak selamt untuk kegunaan kanak-kanak Lantai hendaklah dialas dengan bahan lembut yang boleh membantu mengurangkan kesakitan jika kanak. bilik tidur 1. 6.kanak terjatuh dari katil elakkan meletakkan terlalu banyak perabit suiz dan plag elektrik hendaklah dipasang agak tinggi supaya tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak Elakkan meletakkan Binatang piliharaan di bilik tidur Katil bertingkat tidak sesuai untuk kanak. 4.kanak yang berumur kurang daripada 9 tahun .d. 2. 5.

pastiakn tidak terdapat barang perhiasan yang boleh mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak seperti barang kaca . ruang tamu 1.e. Ketika menyusun perabut di ruang tamu pastikan terdapat ruang ditengahtengah ruang (supaya meyenangkan pergerakkan kanak-kanak) 2.

LANGKAH MENGATASI ‡ Kerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad ‡ Menggalakkan skim perlindungan (Insurans) ‡ Penggunaan alat pencegahan kebakaran dan peti pertolongan cemas .

Displin & Kesejahteraan Murid Prasekolah. § Berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik kepada murid-murid dari segi tingkah laku. § Membantu murid-murid ke tandas sekiranya perlu & memerhatikan mereka dalam keadaan sihat & bersih .PERANAN PPM ‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} sentiasa perlu bertanggungjawab untuk memastikan Pengurusan Hal Ehwal Murid supaya berkesan untuk mempertingkatkan lagi Kebajikan. ± § ± ± ± ± ± ± Melayani karenah murid-murid Prasekolah & menolong memastikan mereka sentiasa berkeadaan bersih . § Membantu mengawasi murid-murid Prasekolah semasa ketiadaan Guru Prasekolah § Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan . § Membantu Guru Prasekolah menjaga keselamatan alatan & kemudahan Prasekolah di dalam & di luar kelas . tutur bahasa & kekemasan diri § Menyambut kedatangan murid-murid semasa manghadiri kelas & memastikan mereka keluar kelas dalam keadaan yang selamat . Keselamatan.

PERTOLONGAN CEMAS DI PRASEKOLAH .

‡ Bantuan ini diberikan oleh penyelamat sebelum mangsa mendapat rawatan atau bantuan perubatan daripada doktor. ‡ Ianya merupakan khidmat penjagaan yang diberikan oleh seseorang yang mengambil berat terhadap keselamatan mangsa sebaik sahaja berlaku kemalangan atau kecederaan.Pendahuluan ‡ Pertolongan cemas merupakan penjagaan awal untuk mangsa yang cedera ataupun sakit secara tiba-tiba. . ‡ Pertolongan cemas mempunyai batasannya yangtersendiri kerana bukan semua penyelamat merupakan ahli paramedic ataupun doktor.

pertolongan cemas didefinisikan sebagai rawatan sementara waktu kepada mangsa kemalangan atau pesakit.Definisi Pertolongan Cemas ‡ Menurut buku oleh Abd. ‡ Kesimpulannya. Alim Abdul Rahim (1998). pertolongan cemas ialah rawatan atau bantuan awal yang diberikan oleh seseorang penyelamat untuk membantu mangsa yang cedera atau sakit secara tiba-tiba sebelum mendapat rawatan doktor. . ‡ Manakala menurut sesetengah pendapat pula pertolongan cemas ialah perhatian serta merta dan bantuan awal yang diberikan kepada seseorang yang cedera secara tiba-tiba.

Mengurangkan kecederaan mangsa iii-Menyelamatkan nyawa mangsa iv-Memberikan bantuan pemulihan v-Menenangkan perasaan mangsa dengan membuat mangsa berasa selesa .Mengurangkan komplikasi atau keadaan mangsa menjadi bertambah bahaya ii.Objektif Pertolongan Cemas i.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Memberikan Pertolongan Cemas i-Lakukan dengan tenang dan jangan panik ii-Lakukan dengan pantas dan cepat tetapi tertib. serta laksanakan mengikut tahap kemampuan iii-Jangan cuba menjadi wira. terus hubungi atau dapatkan bantuan secepat mungkin .

. ‡ Jika seseorang mangsa mengalami pendarahan yang berterusan atau mangsa tidak boleh bernafas dengan baik. ‡ Tindakan pantas ini bertujuan menyelamatkan nyawa mangsa dan anggota badan mangsa daripada mengalami komplikasi yang lebih teruk. mereka perlukan bantuan pantas dan segera.Pertolongan Cemas ‡ Apabila memberikan pertolongan cemas. adalah penting bagi seseorang penyelamat melaksanakan tindakan mereka dengan pantas.

pihak polis dan keluarga mangsa. Elakkan terlalu banyak bercakap dengan mangsa dan jangan melayan mangsa dengan bercakap perkara yang tidak penting. ivCuba memberikan semangat dan perangsang kepada mangsa. Contohnya Bawa bertenang. saya cuba membantu anda . tenang dan senyap. . iiLakukan pertolongan cemas dengan tertib. *Segera hubungi pihak doktor.Peraturan Asas Pertolongan Cemas ‡ Di antara peraturan asas pertolongan cemas yang perlu diketahui oleh penyelamat ialah: ‡ iKenal pasti punca kemalangan atau kecederaan. iiiPulihkan pernafasan mangsa. pantas. Cuba elakkan mangsa daripada dikerumuni orang ramai. luka anda sedikit sahaja. pitam dan sebagainya. jika didapati pernafasan mangsa terhenti. Contoh mangsa kelihatan pucat. vPindahkan mangsa ke tempat yang lebih selamat.

.Mendapatkan bantuan perubatan ‡ Dail 999 ‡ Minta bantuan orang lain ‡ Jika bersendirian tinggalkan mangsa seketika untuk mendapatkan bantuan atau membuat panggilan telefon.

Peti Pertolongan Cemas (First aid kit ) DI PRASEKOLAH .

Definisi ‡ Satu peti/ kotak yang mengandungi peralatan pertolongan cemas dan bekalan perubatan .

Kepentingan peti pertolongan cemas ‡ Menyimpan item/ ubatan untuk melakukan pertolongan cemas bagi . ± ± ± Menyelamatkan nyawa Menghenti dan menghalang kecederaan menjadi lebih teruk Menggalakkan penyembuhan .

kuat.mudahalih. 42 .staf perlu diberitahu ‡ Kandungan mencukupi.Ciri-ciri peti pertolongan cemas ‡ Corak tegap. terang.senang diambil. diperiksa dengan kerap. mengikut kegunaan. green crescent on white background ‡ Lokasi mudah dikenalpasti. staff betanggungjawab sentiasa ada.

mudah dibawa. senang disimpan dalam almari ‡ Plastik atau besi Keburukan ‡ Item dalam peti akan bercampur ‡ Bilangan yang terhad ‡ Plastik murah tetapi mudah rosak ‡ Tidak kalis air .Jenis peti pertolongan cemas Traditional First Aid Kits Kebaikan ‡ Tidak mahal ‡ Kecil.

‡ Senang ditambah ‡ Pelbagai warna dan senang mengenalpasti item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Dapt menyimpan dalam kuantiti yang sedikit ‡ Tidak dalam .Unitized First Aid Kits Kebaikan ‡ Teratur ‡ Kedap air.

Dispensing First Aid Kits Kebaikan ‡ Poket pada pintu untuk item yang kecil ‡ Kabinet lebih lebar dan dapat menyimpan item dengan kemas ‡ Senang disimpan dengan teratur dan bersih ‡ Mudah dilihat bila digantung di dinding ‡ Boleh menyimpan banyak item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Terlalu besar untuk kegunaan di rumah ‡ Tidak sesuai untuk mudah alih .

First Responder First Aid Kits Kebaikan ‡ Senang dibawa dan dipindahkan ‡ Kotak plastik berwana oren dan kuat ‡ Mengisi item yang banyak (multi trauma) Keburukan ‡ Sangat besar ‡ Senang pecah ‡ Mahal ‡ Tidak banyak ruang 46 .

2. Jenis industri Bilangan pekerja Bilangan pekerja setiap shif Lokasi tempat kerja dan status infrastruktur yang berkaitan dengan klinik yang bercekatan 47 . 4.Faktor yang mempengaruhi persediaan peti pertolongan cemas 1. 3.

Kandungan minimum untuk peti kecemasan Contents 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2/25/2012 14 Box A 20 1 1 5 1 4 1 4 2 2 2 1 1 1 NANL/FIRST AID Box B 40 2 3 10 1 4 1 4 2 4 4 1 3 1 Box C 40 4 6 15 2 6 1 6 4 6 6 2 3 1 48 Individually wrapped sterile adhesive dressing Crepe bandage 5cm Crepe bandage 10cm Absorbent gauze (packet of 10 pieces) Hypoallergenic tape Triangular bandages Scissors Safety pins Disposable gloves (pairs) Eye shield Eye pad Resuscitation mask (one-way) Sterile water or saline in 100ml disposable containers (only where tap water is not available) Torch light .

Roller bandage ‡ Mengurangkan kebengkakan 7. Burn sheet/ dressing 49 . Triangular bandage (kain anduh) ‡ Untuk mengampu bahagian kecederaan/ kepatahan. Elastic bandage/ crepe bandage ringan eg.Item dalam peti kecemasan dan kegunaan (DOSH) Item Kegunaan 1. 2.dislocation(terseliuh) 6. Non-sterile gauze ‡ Melakukan pencucian/ pembebat luka 4. membalut luka/ perdarahan yang / didapati atau dikhuatiri ada kepatahan tulang. Sterile eye pad ‡ Melindung mata yang tercedera/ terkena bendasing 3. Sterile gauze ‡ Membuat balutan/ memberi tekanan pada perdarahan dan menstabilkan kepatahan ‡ Menstabilkan kecederaan/ kepatahan/ untuk membalut luka dan juga kecederaan 5. Cold pack compress gel ‡ Merawat kesan terbakar/ lecuran 8.

Samb 9. Adhesive tape 9. Glove. Scissor 11. Cetavlon 12. Alcohol prep pads 11. Cotton buds ‡ Melindungi diri dari sebarang cecair badan/ sumber jangkitan ‡ Memotong gauze/ bandage ‡ Melekatkan balutan dan pembebat ‡ Melakukan pencucian/ pembebatan luka ‡ Mencuci sebarang bendasing/ kekotoran pada luka sebelum membalut ‡ Mencuci luka pada kanal/ kawasan yang sukar 2/25/2012 NANL/FIRST AID 50 . Sterile multi-trauma dressing/ gauze 10.disposable/ non sterile 10.

Barrier device for CPR (pocket mask. Inventory of box contents (checklist) ‡ Memberi pertolongan pernafasan kepada mangsa ‡ Menetapkan kedudukan pembebat dan memberi tekanan pada luka perdarahan ‡ Menetapkan kedudukan kain anduh ‡ Memeriksa suhu badan mangsa ‡ Memberikan panduan kepada pengguna peti kecemasan ‡ Menerima gauze/ alat yang kotor ‡ Memastikan item/ keperluan mencukupi dan tidak luput 2/25/2012 NANL/FIRST AID 51 .Samb 16. Elastoplast 18. First aid manual 21. Waterproof waste bag 22. Safety pin 19. face shield) 17. Thermometer 20.

Samb 23. Digunakan sebagai cucian luar luka.9%.) 25. ‡ antiseptik untuk bunuh kuman. Dettol (Boleh diganti dengan Normal Saline solution 0. 24. Acriflavine (ubat kuning) ‡ untuk antiseptic > mempercepatkan penyembuhan luka. ‡ digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan juga lenguh Pada otot kaki dan tangan. LMS solution (minyak kuda) - 2/25/2012 NANL/FIRST AID 52 .

Staf perlu ditugaskan untuk memeriksa dan menggantikan keperluan dalam peti kecemasan 5. Pastikan item dalam peti kecemasan mencukupi dan sentiasa diperiksa 3. Peti kecemasan perlu diperiksa setiap minggu dan menggantikan apa yang perlu 4. Buku log perlu disimpan dengan baik 6. Peti kecemasan tidak boleh mengandungi minuman atau ubat yang dipreskripsi 2. Peti kecemasan tidak boleh dihalang dapat dilihat dengan jelas 2/25/2012 NANL/FIRST AID 53 .Perhatian 1.

KECEDERAAN DAN KEMALANGAN DI PRASEKOLAH .

Dinding boleh dihiasi dengan lukisan dan kata kata semangat yang berwarna warni. ‡ Bagi aspek keselamatan dan keselesaan pula. peralatan seperti katil hendaklah bersesuaian dengan saiz kanak kanak. kemas dan bersih supaya tidak menimbulkan masalah pada yang sakit disamping menimbulkan keceriaan di ruang tersebut. Bilik tersebut selalunya digunakan oleh kanak kanak yang sakit sementara menunggu masa ke klinik atau dibawa pulang oleh ibu bapa dan penjaga. Peti tersebut hendaklah mengandungi ubatan yang mencukupi dan diletakkan di tempat yang selamat. Tilam dan bantal hendaklah selesa dan perlu dibersihkan supaya tidak berdebu. Peti pertolongan cemas perlu diletakkan di situ bagi kes kes kecederaan ringan dan persediaan awal sebelum dihantar ke klinik atau hospital. . ‡ Oleh itu. persekitaran bilik sakit juga perlu menarik.BILIK SAKIT ‡ Bilik sakit merupakan satu ruang rehat untuk kanak kanak yang menghadapi masalah kesihatan.

(Contoh.SIFAT-SIFAT SEMASA MEMBERI RAWATAN Seseorang yang memberi rawatan kecemasan perlu: 1. Cekap merawat agar mangsa tidak menjadi lebih serius. Lengan patah.Bijak meneliti tanda-tanda kemalangan . Teliti . Bijak . Menjadi biru) 3. .Kenal pasti tanda-tanda sebab berlaku kecederaan 2. Cekap Cekap guna alat bantuan. Kaw.

Tidak gugup. Emosi Tidak mudah panik. 6. Utamakan yang tenat dan serius. Bantuan & sokongan moral.4. Emosi stabil * Penuh keyakinan* Tenang* Tertib* Teratur . Pandai Membuat PilihanYang Tepat Pilih mangsa yang perlu di beri keutamaan. 7. Tidak putus asa. Jelas Jelas beri arahan kepada pesakit/orang ramai. Mangsa Perlu sokongan moral. 5.Bersimpati Perasaan simpati amat perlu.

Ahli PC perlu kenal pasti punca kecederaan melalui tanda-tanda pada tubuh badan pesakit.jika pernafasan terhenti. Ahli PC perlu beri bantuan dengan tertib dan tenang. .PERATURAN AM PC Panduan ini penting untuk meringankan kesakitan yang dialami oleh mangsa: 1. Pulihkan pernafasan mangsa . 3. elakkan mangsa banyak bercakap. 2.

Elakkan beri bantuan berlebihan. Beri kerjasama kepada polis dan Doktor jika perlu.4. Elakkan orang ramai berkumpul mengelilingi mangsa. 5. Hentikan pendarahan. Elakkan menanggalkan pakaian yang tidak perlu ditanggalkan. 10. . 7. 6. Beri semangat dan perangsang kepada mangsa. 9. Pindahkan mangsa ke tempat yang selamat. 8. Dapatkan maklumat peribadi mangsa. 11.

Kanak. 72 kali seminit . .Dewasa 100 ³ ³ .Orang Tua Pemulihan Pernafasan yang paling sesuai bagi bayi ialah mulut ke mulut dan hidung.kanak 60 ³ ³ .PEMULIHAN PERNAFASAN ‡ ‡ Kadar denyutan nadi.

TANDA YANG DAPAT DIKESAN 1. Denyutan nadi . Muka (pucat) 2. Anak mata 3. Suhu badan 4.

5. Jangan panik. 3. Cari punca. Urus pengangkutan. 62 . 7. 4. Beri bantuan awal. Menilai keadaan. Berada bersama. Laporan.TUGAS AHLI PC 1. 6. 2.

Mereka tidak mengetahui risiko atau bahaya yang mendatang yang bakal ditempuhi. ‡ Di antara jenis kecederaan yang sering berlaku kepada kanak-kanak ialah: =hidung berdarah =mulut berdarah =telinga berdarah =luka =benjol =tercekit =terkena benda panas =renjatan elektrik =terseliuh =lemas .Jenis-jenis Kecederaan / Kemalangan ‡ Kanak-kanak adalah golongan yang sering terdedah kepada kecederaan kerana mereka golonga yang aktif.

* Jika luka merupakan calar sahaja. ± Sapukan lempat luka dengan iodine dan balut dengan pembalut jaring atau pembalut jenis lain. ‡ Cara Rawatan ± Basuh tangan supaya bersih dengan menggunakan dettol atau air suam (Menggelakkan jangkitan kuman). biarkan ia kering jika perlu tutup dengan plaster.a) Pendarahan Luar ‡ Pendarahan luar adalah pendarahan yang keluar daripada luka melalui kulit sahaja. Pastikan pendarahan telah berhenti. . ± Lapkan tempat luka sehingga kering.

pastikan jari tangan atau kaki tidak sejuk. ± Pastikan pendarahan telah berhenti. Jika sejuk longgarkan sedikit balutan supaya darah dapat mengalir ± Hantar mangsa ke hospital atau klinik untuk rawatan selanjutnya. . apa yang anda perlu lakukan ialah : ± Tekan dengan kuat di bahagian yang luka untuk memberhentikan pendarahan. ± Tinggikan bahagian yang luka (jika bahagian lengan atau kaki yang luka) ± Tutup luka dengan kain pelapik/ pad yang bersih dan kemudiam balut. jka belum berhenti tambahkan kain pelapik/pad yang bersih tanpa menanggalkan balutan yang sedia ada. ± Jika anda telah membalut lengan atau kaki. Semasa membawa mangsa pastikan bahagian yang luka itu ditinggikan.‡ Jika luka dengan pendarahan yang banyak.

‡ Jika mangsa mengalami luka dengan tulang yang patah. ± Letakkan kain kasa / kain bersih di atas luka ± Tambahkan kain pelapik disekitar tulang yang patah itu dan balut ± Pastikan bahagian yang cedera itu tidak digerakkan (rujuk gambar) ± Pastikan jari-jari tangan dan kaki tidak menjadi sejuk ± Hantar mangsa ke hospital . apa yang perlu anda lakukan ialah: ± Dapatkan bantuan seseorang untuk menolong anda menyokong lengang atau kaki mangsa yang patah.

tetapi bukan bahagian yang luka ± Letakkan kain besih di bahagian luka dan objek yang terjulur itu.‡ Jika mangsa mengalami luka di mana terdapat objek yang terkeluar dari luka. apa yang perlu anda lakukan ialah : ± Beri tekanan di sekeliling objek yang terjulur itu. ± Pastikan tangan dan kaki tidak sejuk. ± Tambahkan kain pelapik di sekitar objek itu dan balut (Jangan cuba menarik keluar objek keluar dari tempat luka) ± Tinggikan bahagian yang sakit ± Jika disyaki ada tulang yang patah.jangan gerakkan bahagian yang cedera. . ± Hantar mangsa ke hospital.

tetapi mengakibatkan kesakitan dan renjatan walaupun kesan kehilangan darah masih tidak kelihatan. Pendarahan Dalaman ‡ Pendarahan dalaman di mana pendarahan berlaku di bahagian dalam tubuh di mana sama ada darah keluar melalui rongga terbuka atau kekal di dalam tubuh. telinga dan mulut. jangan berlenggah. Kebiasaannya darah mengalir keluar melalui hidung. ‡ Di antara pendarahan dalaman ialah: 1-Lebam 2-Hidung berdarah 3-Mulut berdarah 4-Telinga Berdarah ‡ Perhatian ‡ * Jika darah keluar disertai dengan batuk. keluar najis. segera hantar mangsa ke hospital atau klinik. . keluar air kencing atau muntah.b.

1-Lebam ‡ Luka lebam adalah berpunca dari pendarahan dalaman yang meresap melalui tisu-tisu dan menghasilkan perubahan warna pada lapisan kulit. ± Hantar mangsa ke hospital jika anda mengesyaki berlaku kecederaan dalam yang serius seperti keretakkan tulang atau patah. Lebam boleh terjadi secara serta merta atau secara perlahan-lahan. Jika perlu balut tempat lebam. ± Tuam dengan tuaman sejuk (ais) ke bahagian yang lebam. . Lebam mungkin menandakan kecederaan yang lebih dalam atau pendarahan dalaman ‡ Cara rawatan ± Angkat anggota yang tercedera dalam keadaan selesa.

± Suruh mangsa bernafas melalui mulut (jika bernafas melalui hidung keadaan akan bertambah serius. Apabila didapati pendarahan terhenti. ‡ Cara Rawatan ± Suruh pesakit duduk dengan keadaan kepalanya ditundukkan ke bawah bagi menggelakkan daripda tertelan darah kerana ini akan membuatkan dia sakit. badan lesu. Picit lubang hidungnya selama sepuluh minit. Jika pendarahan masih berterusan selepas 30 minit. hantar pesakit ke hospital atau klinik .2-Hidung berdarah ‡ Masalah hidung berdarah kerap berlaku pada kanak-kanak dan pada waktu cuaca panas. Secara tiba-tiba darah keluar daripada hidung mangsa tetapi mangsa tidak berasa sakit. bersihkan hidung dan mulut mangsa dengan kapas yang telah dibasahkan.kemungkinan boleh pengsan apabila darah berterusan.Nasihat mangsa agar tidak mengorek atau menghembuskan hidungnya dalam masa beberapa jam selepas itu. ± Biarkan mangsa berehat. ± Naikkan lengan mangsa sama rata dengan bahu dan longgarkan pakaian di bahagian lehernya. ± Letakkan sedikit ais ketul atau kain yang dibasahkan di bahagian batang hidung atau kepala mangsa.

± Letakkan kapas yang bersih pada luka dan tekankan di antara ibu jari dengan jari telunjuk selama sepuluh minit. . ‡ Cara Rawatan ± Suruh mangsa duduk dengan kepalanya membongkok ke hadapan dan tadahkan satu bekas (rujuk gambar). kerana akan mengganggu pembekuan darah.3-Mulut berdarah ‡ Darah mengalir keluar daripada mulut mangsa secara tiba-tiba. Jangan suruh mangsa bersihkan mulut. tetapi mangsa tidak berasa sakit.

segera hantar mangsa ke hospital .4-Telinga Berdarah ‡ Darah akan keluar melalui telinga secara tiba-tiba. Jangan cuba menekan balutan ke dalam telinga. tidak perlulah membawa mangsa ke hospital. ± Jika hanya pendarahan kecil berlaku daripada calar di luar bahagian telinga. ± Jika mangsa mengalami pendarahan daripada dalam telinga. supaya darah dapat mengalir ± Letakkan pad atau kapas yang bersih pada telinga yang berdarah dan balut secara longgar dengan menggunakan kain balutan yang bersih. ‡ Cara Rawatan ± Nasihatkan mangsa supaya duduk atau baring supaya telinga yang berdarah berada di sebelah bawah.

anda boleh menggunakan kain yang bersih seperti sapu tangan untuk membalut air batu. (Tindakan ini boleh mengurangkan kesakitan dan benjol. Letakkan ice pack pada benjol dan menekannya dengan lembu ± Angkat ice pack dari benjol selepas menekannya beberapa saat.C) Benjol ‡ Cara Rawatan ± Sediakan sampul kain berisi pecahan air batu (ice pack). ‡ Cara menyediakan ice pack ± Isikan 2/3 beg plastik dengan pecahan air batu. ± *Jika tidak terdapat beg plastik. Keluarkan udara yang ada dalam beg dan ikat Bungkuskan beg dengan kain basah. . Ulangi selama sepuluh minit.

± Bersihkan luka gigitan. Gunakan kain pembalut yang bersih untuk membalut luka. kala. Jika seseorang itu telah digigit bintang. dan sebagainya. ± Balut luka. seperi saya boleh memberikan rawatan pertolongan cemas untuk anda. Kuman. . lipan. ± Cuba tenangkan mangsa dengan memberi semangat.D) Sengatan dan gigitan ‡ Sengatan dan gigitan binatamg boleh meninggalkan pelbagai kesan sampingan kepada manusia seperti luka pada permukaan kulit atau bahagian dalaman kulit. virus dan bisa yang terdapat dalam binatang dapat masuk ke dalam tisu-tisu badan. anda boleh melakukan tindakan seperti berikut: ‡ Pastikan tiada bahaya. Binatang-binatang yang berbisa tersebut seperti ular. Gunakan sabun atau dettol dan bilas dengan air yang banyak. ± Bawa mangsa ke hospital atau klinik.

Sengatan tebuan ± Buangkan atau kikis sengat yang masih terdapat pada anggota badan yang terkena sengatan. .Cara Merawat : 1. kemudian tekapkan dengan kain yang sejuk. 2.Sengatan lebah ± Tekapkan kain yang sejuk di bahagian yang terkena sengatan untuk mengurangkan bengkak dan sakit.

4. ± Tenangkan mangsa. ± Jika luka dalam. Minta orang itu berdiam diri untuk melambatkan perebakan bias.Gigitan Anjing ± Segera beri rawatan pertolongan cemas untuk gigitan binatang seperti yang dinyatakan. . bawa segera mangsa berjumpa doctor untuk mendapat suntikan vaksin toksoid tetanus.3. Ini akan membantu mencegah mangsa daripada renjatan.Gigitan Ular/ Kala Jengking ± Baringkan mangsa dengan segera. ± Hantar mangsa ke hospital dan pastikan anggota yang terkena gigitan tidak bergerak. ± Cuci bahagian yang terkena gigitan dengan air mengalir atau air yang banyak Jika mangsa digigit di bahagian kaki atau lengan. cegah gerakan kaki atau tangannya dengan belat.

sakit dan muntah-muntah · Mangsa mungkin tidak sedarkan diri dan sekiranya tidak diberi rawatan segera akan membawa maut.E) Renjatan ‡ Tanda-tanda · Mangsa kelihatan pucat dan bahagian bibir menjadi kelabu · Mangsa berasa sejuk. kulit lembap serta keluar peluh dingin · Pernafasan cepat tetapi lemah · Mangsa berasa resah. ‡ . mengeluh dan menguap · Mangsa berasa sangat dahaga.

ciritbirit yang berlarut. · Kecederaan berpunca daripada elektrik · Sakit yang teramat sangat · Reaksi alahan seperti sengatan lebah ‡ · Ketakutan . kerap muntah atau terbakar besar.‡ Sebab berlaku renjatan: · Banyak cecair yang hilang daripada badan mangsa seperti kehilangan banyak darah.

rendahkan kepala dan tinggikan kaki mangsa. ± Pastikan mangsa tidak kesejukkan. ± Selimut mangsa. Selepas kaki dinaikkan jangan cuba untuk menurunkan kakinya ke bawah. mengalihakan mangsa daripada punca elektrik atau berikan kata-kata perangsang kepada mangsa) ± Baringkan mangsa. ± Jangan memberikan makanan atau minuman kepada mangsa yang didalam renjatan .‡ Perhatian *Renjatan mungkin merupakan satu-satunya petanda pendarahan dalaman ‡ Cara Rawatan Renjatan ± Berikan rawatan pertolongan cemas bagi apa jua yang menyebabkan renjatan (seperti menghentikan pendarahan.

g. ‡ Pengsang.seseorang akan kelihatan resah seperti hendak mabuk. ‡ Koma. ‡ Rawatan pertolongan cemas yang diberikan kepada mangsa dapat membantu mangsa bernafas sehingga dia mendapat bantuan daripada pihak doktor. kemudian mengantuk sehingga tidak boleh disedarkan walaupun dicubit atau digoyangkan. Pengsang dan Koma Pitam seseorang yang tidak sedarkan diri untuk beberapa ketika dan dia akan pulih dengan sendirinya.Pitam. ‡ .seseorang yang tidak sedarkan diri sepenuhnya.

Pastikan mangsa mendapat udara bersih sebanyak mungkin. ± Longgarkan pakaian mangsa terutama bahagian leher.Cara Merawat Orang Pitam ‡ ‡ a)Jika mangsa berasa hendak pitam. ± Dudukan mangsa. suruh mangsa menundukkan kepalanya supaya berada di antara kedua lututnya. Apabila mangsa telah sedar bantu mangsa duduk perlahan-lahan .i. b)Jika mangsa telah pitam. ± Suruh mangsa menarik nafas panjang beberapa kali. ± Baringkan mangsa dengan meninggikan kakinya. Pastikan mangsa mendapatkan udara bersih sebanyak mungkin.

Dongakkan kepalanya kebelakang dan angkat dagunya ke atas. Ini akan membantunya bernafas. cuba buka mulut mangsa untuk memastikan tiada apa-apa di dalam mulut mangsa. Jika tiada tindakbalas. Dongakkan kepala mangsa ke belak ± Buka saluran pernafasan. .ii. ± Cuba sedarkan mangsa seperti mencubit mangsa dan tanya mangsa apa sebenarnya yang telah berlaku.Tidak Sedarkan Diri ‡ Cara Rawatan. bersihkan saluran pernafasannya dengan mengeluarkan segala benda yang menghalang pernafasannya. Jika anda dapati saluran nafasnya tersekat.

Sekiranya mangsa tidak bernafas lakukan : ± Bantuan pernafasan mulut ke mulut dengan segera ± Pastikan kepala mangsa didongakkan ke belakang dan bukakan mulut mangsa.± Periksa penafasannya. Hembuskan udara ke dalam mulut mangsa perlahan-lahan sehingga anda dapati dadanya naik. buka mulut anda dan tuapkan ke mulut mangsa. Ulangi perbuatan ini setiap 5 saat. cuba baringkan mangsa dengan kedudukan pemulihan . Lihat pergerakkan dadanya. dengar bunyi pernafasannya dan rasa pernafasannya. Kemudian berhenti. ± Jika mangsa didapati mula bernafas. Tarik nafas panjang. Picit bahagian hidung yang lembut hingga tertutup.

5.PRINSIP PERTOLONGAN CEMAS 1. 3. Pastikan saluran pernafasan mangsa tak tersumbat.lengan atas) 84 . 2. Elakkan bahaya/utamakan keselamatan. Periksa peredaran darah (carotid .nadi tepi leher/brachial . Dapatkan tindak balas mangsa. 4. Periksa pernafasan magsa.

PEMAKANAN .

LATIHAN KURSUS DALAM BIDANG PEMAKANAN .

‡ Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan bertanggungjawab menawarkan program untuk Bacelor Sains (Pengajian Makanan) dengan menawarkan kursus-kursus dalam bidang pengurusan dan perkhidmatan makanan.

‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} bertanggungjawab membantu Guru di dalam merancang menu & mengelola Penyediaan Makanan serta melaksanakan peraturan cara makan di samping mengamalkan kebersihan makanan , dapur & ruang makan bagi memastikan murid-murid Prasekolah dapat menikmati makanan yang bersih, berkhasiat & seimbang.
± Menyedia & Menghidangkan makanan & minuman yang bersih, berzat & seimbang bagi murid-murid Prasekolah ; ± Mengemas & membersihkan perkakas seperti pinggan, piring, cawan, peralatan dapur, mangkuk, cerek, peti ais & sebagainya ; ± Menyedia & Mengemaskan kelas/ruang-ruang yang lain sebelum & selepas kelas termasuk menyapu,, mengunci kelas & menjaga kebersihan kelas / ruang-ruang yang lain ; ± Mengatur kerusi & meja serta membantu Guru menyusun alat & bahan Pengajaran & Pembelajaran di dalam kelas. ± Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan.

KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

Konsep Makanan ‡ Menurut kamus dewan-sesuatu yang boleh di makan/rezeki.adalah pemakanan yang menitikberatkan soal khasiat dan nutrien yang terkandung dalam sesuatu hidangan. Makanlah Untuk Kesihatan. ‡ Makanan seimbang . ‡ Diri anda adalah apa yang anda makan. . (HTAA) ‡ Makanan yang mengandungi semua zat-zat yang diperlukan dalam tubuh seseoramg manusia.

membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan ‡ Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagaibagai kumpulan makanan.MAKANAN DAN PEMAKANAN ‡ Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan ‡ Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan. vitamin. makanan berzat dan perseimbangan makanan ‡ Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup ‡ Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat. lemak. garam mineral dan gentian . protein.

Makanan Seimbang mengikut individu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Metabolisma seseorang Umur Berat badan Pekerjaan Jenis kumpulan darah .

emosi atau rohani .TUJUAN PENEKANAN KONSEP PEMAKANAN DALAM PAKK ‡ Meningkatkan kesihatan kanak-kanak ‡ Membina kelaziman kanak-kanak supaya makan makanan yang berkhasiat ‡ Meningkatkan proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif ‡ Memelihara adab sopan dan peraturan makan ‡ Berpeluang memperolehi bimbingan ilmu pengetahuan tentang pemakanan ‡ Memantapkan daya ketahanan kanak-kanak dari segi fizikal.

mentega. susu. ikan . minyak sapi. kayu. telur. kentang Lemak Membekalkan tenaga Minyak sayur-sayuran. keledek. roti. minyak limpa.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Nasi. ubi. daging. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis.

lobak. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Vitamin C Untuk kesihatan kulit. sayur-sayuran berdaun hijau Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Susu. sayur-sayuran berdaun hijau . minyak limpa ikan. telur.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin A FUNGSI Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam SUMBER Tomato. limau. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Jambu batu. oren. betik. bijirin.

ikan. minyak limpa. telur. kekacang. telur. mentega Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Gandum. sayuran berdaun. kacang soya. hati haiwan Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan Sayuran berdaun hijau. susu. bunga kubis . bijirin. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah SUMBER Ikan. minyak limpa. minyak soya.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat.

ikan. kulit udang Kismis. oren. pisang. telur. ikan.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus Susu. ketam. ikan bilis. makanan berjeruk semulajadi. kismis. daging ayam. hati. kuaci. daging Buah belimbing. garam Telur. kacang tanah Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah SUMBER Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan . sayuran berdaun Kicap.

Pemberian awal susu penting untuk mempertingkatkan kekuatan tulang dan juga meningkat daya ingatan serta kecerdasan otak kanakkanak. Oleh itu.Amalan pemakanan bagi kanak-kanak peringkat Prasekolah ‡ Elakan makanan segera dan makanan ringan ‡ Makan mengikut waktu. ‡ Pemberian susu ibu adalah khasiat terbaik untuk bayi dan ia mesti diberi secara berterusan. setiap ibu mesti bijak memilih susu gantian yang mengandungi semua khasiat yang diperlukan dan 89 peratus daripadanya adalah air. .

ia banyak membantu dalam perkembangan pertumbuhan sel dan membaik pulih tisu tubuh. Oleh kerana kandungan protein dan beberapa zat penting dalam susu. riboflavin. vitamin A dan D. (Pakar Pemakanan Kanak-Kanak. membran.Setiap kanak-kanak disaran mengambil dua cawan susu setiap hari. otot. Ia juga kaya dengan fosforus. tulang dan organ penting Susu membekalkan hampir semua khasiat asas dan menjadi sumber protein dan kalsium yang bermutu tinggi. Mary Easaw John) . ligamen. Sebaik-baiknya jadikan amalan harian meminum susu dalam keluarga dan pastinya anak anda akan mengikutinya. Ia juga berfungsi dalam mengukuhkan struktur dalam tubuh seperti kulit.

Bijirin (tujuh peratus). Nasi goreng (14 peratus). ‡ Kanak-kanak pintar biasanya mendapat khasiat mencukupi daripada pemakanan seharian. Lain-lain (dua peratus).Sambungan ‡          Makanan yang sering diambil oleh kanak-kanak untuk sarapan Roti (21 peratus). Nasi lemak (15 peratus). Kuih-muih (13 peratus). . Mee dan telur (masing-masing 8 peratus). Goreng pisang (tiga peratus). Roti canai (9 peratus).

3. 2. mempunyai serat dan membekalkan vitamin serta zat-zat yang sangat penting untuk kesihatan dan mencegah penyakit kanser ataupun penyakit kronik. 4. Elakkan pengambilan kolesterol secara berlebihan dengan cara memberi kanakkanak telur tidak lebih satu biji satu hari secara purata dan memasak makanan laut tidak lebih dua kali dalam seminggu. Minum banyak air kosong.Aspek-aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penyediaan dan pengendalian pemberian makanan adalah seperti berikut : Pilih makanan yang rendah lemak dan kurang manis. . Kanakkanak perlu digalakkan supaya tidak gemar kepada makanan yang masin. Cara mengurangkan penggunaan garam ialah : i) Gunakan sedikit sahaja garam di dalam masakan. 1. Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana makanan ini kurang mengandungi lemak. dan ii) Elakkan pengunaan MSG (Monosodium Glutamate).

1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput pisang 1/2 cawan nasi + 1/2 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 mangkuk sup bebola ikan + air masak 1 gelas susu tepung Waktu Sarapan 4 ± 6 tahun 1 gelas susu + 1 mangkuk bubur lemak + sayur campur 1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput ikan bilis Kudapan Makan tengahari 1 cawan nasi + 1 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak Minum petang 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 cawan milo (+ susu tepung) + 1 pinggan nasi goreng cina Satu gelas susu tepung Makan malam Minum malam .Contoh amalan pemakanan 1 ± 3 tahun 1 gelas susu tepung + satu keping susu putih disapu keju.

Tips ‡ Pembantu prasekolah bolehlah berbincang dengan guru dan mengubahsuai cadangan menu di atas bagi mengelakkan kanak-kanak menjadi bosan: ‡ Ubah cara penyediaan/cara mengekalkan bahan asas masakan dengan ‡ Gunakan bahan yang berbeza-beza tetapi mempunyai khasiat yang hampir sama ‡ Bihun dan kueteow boleh menggantikan nasi ‡ Mi kuning sangat TIDAK digalakkan .

. Makanan manusia boleh dibahagikan kepada tujuh kelas makanan yang utama:Karbohidrat. Lemak. Pelawas. Vitamin.Kelas makanan yang seimbang yang di perlukan oleh kanak-kanak. Air. Garam mineral. Protein.

bijirin. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti. minyak dan manisan Kumpulan susu.PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. ayam. nasi & kumpulan pasta . ikan. dadih dan keju Kumpulan daging.

bijirin dan kacang setiap hari ‡ Kurangkan makanan yang diproses ‡ Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil ‡ Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ Makan pelbagai makanan ‡ Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buahbuahan dan sayur-sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

. pertumbuhan dan lain-lain aktiviti sel di dalam badan. madu dan kuih muih. ‡ Setiap gram karbohidrat dapat menghasilkan kira-kira 17 kJ (kilojoule) tenaga kepada badan kita. ‡ Glukosa yang berlebihan akan di ubah menjadi glikogen untuk disimpan dalam hati.Karbohidrat Karbohidrat merupakan satu kumpulan sebatian organik yang mengandungi unsurunsur seperti karbon. pinggang dan dada. roti dan ubi kentang. ‡ Membekalkan tenaga haba untuk memastikan suhu badan manusia kekal pada 36. Fungsi utama karbohidrat ialah:‡ Membekalkan tenaga bagi aktiviti harian seperti gerakkan. hidrogen dan oksigen.9° C. pelvis. Sumber-sumber karbohidrat ialah:Makanan yang berkanji seperti nasi. ‡ Glukosa yang berlebihan juga boleh diubah menjadi lemak dan di simpan di dalam tisu-tisu adipos di bawah kulit. Makanan yang bergula seperti buah-buahan manis.

‡ Diperlukan dalam sintesis sebatian sebatian protein seperti enzim.Protein ‡ Badan kita memerlukan protein kerana protein: ‡ Diperlukan dalam proses pembentukan sel baru untuk menggantikan sel yang mati atau rosak. ‡ Boleh dioksidakan untuk membekalkan tenaga kepada aktiviti-aktiviti badan. ‡ Diperlukan bagi pertumbuhan badan. . hormon dan antibodi. ‡ Yang berlebihan akan diubah menjadi lemak. ‡ Boleh digunakan untuk mensintesis hemoglobin dan melanin (pigmen kulit). Lemak itu akan disimpan dalam tisu-tisu adipos.

karbon. Lemak tepu mudah dimendakkan dipermukaan dalam salur darah. ‡ Contoh makanan yang kaya dengan lemak atau minyak termasuklah mentega. ‡ Minyak merupakan pelarut bagi vitamin A.Lemak ‡ Lemak dan minyak dibentukkan daripada unsur. E. mengecilkan salurannya. . D. dan K. Kebanyakkan organisma menyimpan lemak atau minyak sebagai stor tenaga. lemak haiwan. ‡ Lemak haiwan merupakan lemak tepu manakala lemak tumbuhan adalah lemak tak tepu. ‡ Perbezaan antara lemak dan minyak ialah lemak wujud dalam bentuk pepejal manakala minyak dalam bentuk cecair. hidrogen dan oksigen sepertimana karbohidrat. dan menaikkan tekanan darah. dan bijian. Oleh itu pengambilan minyak tumbuhan adalah digalakkan berbanding lemak haiwan. minyak masak. ‡ Lemak merupakan sumber tenaga.

( A. makanan yang mengandungi vitamin B dan C harus dimasak dalam minyak kerana jika dimasak di dalam air sebahagian besar vitamin B dan C akan melarut.Vitamin ‡ Vitamin diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk memelihara kesihatan badan. . ‡ Vitamin mudah termusnah akibat haba yang tinggi dan sinar ultraungu. ‡ Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan : ± Vitamin yang larut dalam air. ‡ Vitamin memainkan peranan dalam fisiologi dan metabolisma badan. E dan K) ‡ Dalam penyediaan makanan. ( vitamin B dan C) ± Vitamin yang larut dalam minyak. D.

fosforus. ‡ Berat badan manusia terdiri daripada 5% hingga7% garam mineral. natrium. kalium. dan klorin. magnesium. .Garam Mineral ‡ Garam mineral merupakan sebatian bahan tak organik yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan sempurna dan juga mengekalkan kesihatan badan. ‡ Garam mineral boleh di bahagikan kepada dua kumpulan: ‡ Unsur-unsur mineral utama (yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak) misalnya kalsium.

. ‡ Oleh itu lebih banyak air akan diserap oleh usus besar. ‡ Kesan kekurangan pelawas ialah makanan yang tidak dicernakan akan berada dalam usus besar untuk jangka masa yang lebih panjang. ‡ Akibatnya tinja menjadi kering dan keras serta sukar dikeluarkan melalui dubur. ‡ Pelawas terdiri daripada selulosa yang boleh di dapati dalam makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Fenomena ini dikenali sebagai sembelit.Pelawas ‡ Merupakan bahan gentian yang tidak dapat dicernakan oleh badan. ‡ Pelawas mempunyai nilai makanan yang rendah. ‡ Walaubagaimanapun pelawas adalah penting kepada badan kerana ia menggalakkan peristalsis dalam sistem pencernaan.

‡ Air adalah penting kepada badan kerana. Air yang berlebihan disingkirkan dari badan melalui: ‡ air kencing oleh ginjal. ‡ Wap air oleh paru-paru.Air ‡ Lebih kurang 60% hingga 70% berat manusia terdiri daripada air. 3. 1. Memainkan peranan yang penting dalam kawalan suhu badan. Merupakan pelarut yang baik. 2.. 4. . Manusia memperolehi sebahagian daripada keperluan airnya melalui: ‡ air minuman. ‡ Peluh oleh kulit. Diperlukan untuk tindak balas badan. ‡ air metabolisma oleh pengoksidaan makanan. Diperlukan untuk mengekalkan tekanan osmosis darah dan bendalir tisu.

5 (mg) Keperluan Protein = 29 (g) Keperluan Asid Folik = 100 (g) Keperluan Vitamin C = 20 (mg) .‡ ‡ ‡ ‡ ‡ RUJUKAN PEMAKANAN SEIMBANG KANAKKANAK: Keperluan Tenaga kanak-kanak berusia 4 6 = 1830 (kcal) Keperluan Vitamin B3 = 12.1 (mg) Keperluan Vitamin B12 = 1.

Daging (atau gentian) Makanan Bervitamin dan Mineral (Menjauhkan Penyakit) 1. Roti 4.2mangkuk 1 cawan 2 keping 1 ½ . Lemak dan Minyak Makanan Berprotein (Membina Badan) 1. Buah 2. Susu 2.2 sudu makan 2 cawan 5 ± 6 sudu makan 1 ± 2 potong/biji 6 sudu makan . Sayur Kuantiti / amaun pengambilan 1 ½ . Nasi atau Mee 2. Bijirin dan makanan berkanji 3.KEPERLUAN NUTRIEN HARIAN KANAK-KANAK 4 6 tahun Kumpulan makanan Makanan Berkabohidrat (Memberi Tenaga) 1.

) 74 mg Rambutan (5 biji) 38 mg Belimbing (1/2 biji) 38 mg Mangga (1/2 biji) 36 mg Nenas (1 potong) 30 mg .KANDUNGAN VITAMIN C DALAM BUAHBUAHAN: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jambu Batu (1/2 biji) 200 mg Betik ( 1 potong) 102 mg Oren (1potong) 80 mg Limau Bali (2 bhg.

KANDUNGAN VITAMIN A DALAM BUAH-BUAHAN: ‡ Mangga (1/2 biji) 100% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Betik ( 1 potong) 56% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Nangka (3 ulas) 16% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Tembikai (1 potong) 10% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Belimbing (1/2 biji) 9% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Oren (1 biji) 8% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak .

garam mineral.GIZI SEIMBANG ‡ Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. vitamin. lipid. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan . protein.

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG
KESAN Malnutrisi HURAIAN ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan ‡ Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, kwasyiorkor, skurvi dan riket ‡ disebabkan kekurangan protein ‡ gejala seperti perut buncit, pertumbuhan badan dan otak terencat, kehilangan selera makan, badan lemah ‡ disebabkan oleh kekurangan vitamin C ‡ lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas ‡ gusi membengkak dan mudah berdarah ‡ pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok ‡ kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi

Kwasyiorkor

Skurvi

Tekanan darah tinggi

Kegendutan

‡ sebab: makan terlalu banyak ‡ berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya ‡ akan menyebabkan diabetis melitus, darah tinggi, kanser kolon

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG (sambungan)
KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN ‡ berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah

Osteoporosis

‡ berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi ‡ kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah

Sakit jantung dan strok

‡ tahap kolesterol dalam darah tinggi ‡ kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah ‡ gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak ‡Serabut yang sedikit

Penyakit kanser

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG
Menyediakan makanan yang seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. ‡ Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain ‡ Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit ‡ Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik ‡ Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas

perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan ‡ Makanan yang masin garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa ‡ Makanan yang manis ‡ Makanan dalam tin ‡ Buah-buahan jeruk ‡ Makanan yang berminyak dan berlemak . ‡ Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan.ELAKKAN DARIPADA KANAK-KANAK Makanan berikut harus dielakkan daripada kanakkanak.

CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan Jangan ugut kanak-kanak untuk makan Galakkan kanak-kanak makan sendiri Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung Makanlah bersama-sama Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan. sayur-sayuran dan dadih) .

PANDUAN MEMILIH BAHAN-BAHAN MENTAH SEGAR DAN BERSIH BAHAN MENTAH KEADAAN BAHAN MENTAH Sayur-sayuran ‡ segar ‡ berkeadaan elok ‡ cantik bentuknya ‡ pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau ‡ badannya berkilat dan bercahaya ‡ badannya tidak diselaputi lendir yang tebal ‡ matanya bercahaya dan tidak terbenam ‡ insangnya segar dan berwarna merah terang segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ dagingnya segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ isinya segar ‡ berisi pada bahagian dadanya ‡ kepalanya tidak tertanggal ‡ tidak berbau busuk ‡ badannya tidak bertompok-tompok hitam ‡ segar dan tidak disimpan terlalu lama ‡ kulitnya tidak retak ‡ bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis ‡ bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain ‡ kering dan tidak berketul-ketul ‡ berbau harum dan segar ‡ tidak ada bubuk atau ulat ‡ tidak berkulat Ikan Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

demam dan selesema ‡ Masalah kesihatan kemudian hari (kesan jangka panjang) .Antara tanda kekurangan zat ialah: ‡ Berat badan menurun dengan ketara ‡ Kerap mendapat jangkitan seperti batuk.

Tanda terlebih zat lebih mudah diperhatikan iaitu: ‡ Menjadi gemuk atau terlalu gemuk ‡ Risiko mendapat penyakit gaya hidup yang dialami orang dewasa seperti tekanan darah tinggi. kencing manis. kanser meningkat dan mempunyai potensi diserang penyakit pada usia muda ‡ Kematian awal akibat penyakit . penyakit jantung. strok.

oleh itu mereka mudah mendapat sesuatu jangkitan .KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK ‡ KERACUNAN MAKANAN kanak-kanak akan mengalami keracunan makanan kerana makanan yang dimakan tidak dijaga kebersihannya ‡ MUDAH MENDAPAT PENYAKIT antibodi kanak-kanak lemah berbanding orang dewasa.

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

pisau Cara makan di meja makan Cara minum pagi Cara makan tengah hari Cara minum petang Cara makan malam . garpu.ETIKA MAKAN BAGI KANAK-KANAK ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Cara hendak mula makan Cara makan dengan tangan Cara makan dengan sudu.

Mula dengan garam Jangan makan makanan yg terlalu panas (atau sejuk) Mulakan dengan buah-buahan Jangan minum waktu makan Kunyah betul-betul Tidak mengambil daging untuk 40 hari akan melemahkan badan. ayam.a.w. daging.Amalan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ pemakanan Rasulullah s. :. teguk air perlahan-lahan ‡ Makanan kesukaan Rasulullah s.a.w. roti (wholemeal). memakan daging 40 berturutturut akan mengeraskan jantung ‡ Jika haus. sup.madu lebah. tamar . susu.

Perancangan Menu .

‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian. menarik dan menyelerakan. Perancangan menu memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat . .

menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. . menyediakan sajian yang berkhasiat . menjimatkan masa .Tujuan Perancangan Menu 1. tenaga dan bahan makanan 3. menarik dan menyelerakan. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4.

tekstur . Keperluan dan kegemaran ‡ Pilihan menu perlu membekalkan nutrient untuk keperluan setiap individu.Faktor Yang Mempengaruhi Perancangan Menu 1. rasa dan tekstur memberi variasi kepada sajian . . 3. Pilihan sajian ‡ Menu perlu dirancang supaya setiap sajian mempunyai keseimbangan dan variasi dari segi kaedah memasak . rasa dan bahan makanan. sama ada sajian majlis formal atau tidak formal 2. pelbagai kaedah memesak digalakkan untuk memberi kesan yang berbeza terhadap makanan yang dihidang. membuat makanan menarik dan menyelerakan. Jenis hidangan ‡ Jenis hidangan yang dirancang hendaklah berasaskan tujuan mengadakan sajian . ± Pelbagai bahan dalam sajian dapat memenuhi keperluan nutrient. Aspek ini perlu juga dititikberatkan semasa merancang menu. ± perbezaan warna . ± Dalam pilihan sajian . ‡ Setiap individu mempunyai makanan kegemaran masing-masing.

Jika bahan yang digunakan ada pada musimnya . Perbelanjaan ‡ Perancangan menu perlu mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan untukmengelakkan pembaziran. disedia dan dihidang dengan sempurna.4. maka bahan tersebut adalah lebih 6. . Kemudahan fizikal dan sumber tenaga ‡ Kemudahan sumber tenaga akan membolehkan makanan dimasak . 5. Sumber makanan ‡ kemudahan mendapat makanan mempengaruhi perancangan menu.

Makanan dan Budaya .

Manusia memilih makanan yang berlainan mengikut budaya dan tradisi keluarga masing-masing. .‡ Budaya dan tradisi menentukan jenis makanan dalam diet. Melalui makanan juga kita boleh menilai sikap dan budaya orang lain.

. protein . garam mineral dan air dan pelawas. lemak . ‡ Diet mempunyai kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan individu kerana pertalian makanan dengan penggunaannya dalam tubuh.Diet ‡ Diet adalah pengambilan makanan oleh individu setiap hari. ‡ Diet yang seimbang bermakna individu memperoleh nutrient yang mengandungi karbohidrat . ‡ Individu memerlukan pemakanan yang seimbang untuk mengekalkan kesihatan. vitamin .

‡ Kesan daripada diet yang seimbag ialah: (a) pertumbuhan yang sempurna (b) berat tubuh yang seimbang (c) perkembangan otot yang baik (d) kulit yang lembut dan bersih (e) wajah yang tenang dan berseri serta postur yang baik .

ikan .Nutrient ‡ Diperoleh daripada kumpulan makanan berikut : (a) daging . telur dan kekacang (b) bijirin (c) lemak dan minyak (d) susu dan hasil susu (e) buah-buahan dan sayur-sayuran . dan karangan laut .

.Keperluan Diet Seimbang Diet seimbang penting untuk memenuhi keperluan fizikal dan mental-emosi. Perubahan ketinggian dan saiz badan adalah berkait dengan nutrient. (a) Fizikal ‡ Pertumbuhan fizikal individu bermula dari peringkat pra-natal sehingga peringkat tua. Individu yang sedang membesar memerlukan diet yang mengandungi lebih nutrient pembina tubuh.

Apabila gembira gerak kerja individu menjadi aktif . Pembinaan sel otak ini aktif dari perngkat pra-natal sehingga berumur 18 bulan. ‡ Keadaan emosi tidak mempengaruhi keperluan diet seimbang untuk pertumbuhan fizikal dan keperluan fisiologi. Bayi memerlukan dua perpuluhan enam hingga empat gram protein bagi setiap kilogram berat tubuh.(b) Mental-emosi ‡ Bermula dari peringkat pra-natal . Diet seimbang yang mengandungi lebih protein penting untuk perkembangan mental. menyebabkan individu menggunakan lebih tenaga. . individu memerlukan makanan untuk pertumbuhan dan perkembangan anggota tubuh dan otak.

kwasyiorkor dan anemia.‡ Pertumbuhan individu yang merangkumi fizikal . Contoh . kanak-kanak yang tidak mendapat diet yang seimbang akan ‡ mengalami penyakit seperti marasmus . mental-emosi memerlukan diet seimbang. .

Selain itu . Keperluan fisiologi ‡ Makanan diperlukan untuk memenuhi keperluan fisiologi tubuh bagi mengekalkan kesihatan optimum serta menentukn system dalam tubuh dapat berfungsi dengan berkesan. mereka yang mempunyai pengetahuan pemakanan dapat menyediakan makanan yang ringkas dan berkhasiat dalam jangka masa yang singkat. individu akan lebih sedar tentang kepentingan nutrient dan berupaya mengubah corak diet mengikut keperluan kesihatan. Berasaskan pengetahuan ini . ‡ Kuantiti makanan yang dip[erlukan bergantung kepada umur . Pendidikan ‡ Taraf pengetahuan pemakanan dapat mempengaruhi kuantiti dan kualiti diet. 2. . saiz tubuh dan aktiviti individu.Factor Yang Mempengaruhi Diet 1. jantina .

. Dengan itu . Geografi ‡ Diet sesebuah masyarakat bergantung juga kepada iklim . kemudahan sumber makanan dan infranstruktur kawasan. Kemudahan infranstruktur pula membolehkan semua jenis bekalan makanan sampai ke tempat tertentu. pengetahuan pemakanan penting untuk keluarga membuat perancangan sajian yang menggunakan bahan makanan yang murah tetapi berkhasiat.‡ ‡ Pendapatan keluarga Pembelian bahan makanan untuk diet bergantung kepada kemampuan keluarga. Dikawasan tanaman padi . Keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai sumber yang terhad untuk membeli bahan makanan. beras dan hasil beras digunakan dalam sajian setiap hari. ‡ 4. 3.

menarik dan menyelerakan. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4. tenaga dan bahan makanan 3. menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. menarik dan menyelerakan. menjimatkan masa . menyediakan sajian yang berkhasiat . Perancangan meni memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat . Tujuan Perancangan Menu 1.Perancangan Menu ‡ ‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .

Bhd. Bhd.myhealth. Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4.RUJUKAN Asiah Ismail.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/makanan_berkhasia t. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd.sabah.htm . Saayah Abu.my/myhealth/bm/kanak_content. Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006). Biologi Tingkatan 4. & Tan Sun Seng (2001).my http://www. Bhd. Ivan Filmer Jr. Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. http://nutriweb. New York: The Reader s Digest Association Kasnani Ab Karim. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.org. Bhd.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005). Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004).gov. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanak-kanak) Bahagian 1.jsp http://www.org. Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn. Foods that Harm Foods that Heal. Zainun Ishak (2006). Panduan untuk Pengusaha Tadika.

terima kasih .Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful