KUALITI PENDIDIK PRASEKOLAH PRA 3114 Pengurusan kesihatan, kesihatan, keselamatan dan pemakanan

NOR HAZIRAH MASRINA NURSYAZANA

KESIHATAN

pengurusan kesihatan

PENGURUSAN KESIHATAN ‡ LATIHAN KESIHATAN ‡ KEPERLUAN ASAS UNTUK MEMASTIKAN PENJAGAAN KESIHATAN KANAK-KANAK ‡ POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN .

rohani dan sosial.KONSEP KESIHATAN ‡ Mengikut WHO.mental/emosi. amalan yang seimbang dan berterusan. ‡ Kesihatan juga merupakan satu proses dinamik yang sentiasa berubah serta boleh diperoleh melalui pemupukan ilmu pengetahuan. kesihatan didefinisikan sebagai satu keadaan yang sempurna dari segi fizikal. sikap. .

unsur yang disebutkan mengalami gangguan bermakna individu tersebut tidak sihat. kesihatan merupakan keadaan kesejahteraan fizikal.all. Sekiranya salah satu daripada unsur.‡ Mengikut Hugh Hawes et. mental dan sosial bukan hanya sekadar bebas dari penyakit sahaja. .

.KEPENTINGAN KESIHATAN ‡ Supaya badan tidak mudah dijangkiti penyakit. ‡ Asas kepada kecemerlangan diri.bangsa dan negara. ‡ Otak akan menjadi lebih cerdas dan kanakkanak akan mudah menerima pelajaran.

PENGAWALAN PENYAKIT IMUNISASI KANAK-KANAK PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK PERANAN PUSAT KESIHATAN LATIHAN KESIHATAN PERANAN IBU BAPA PERANAN KANAK-KANAK PERANAN GURU .

‡ Menggunakan ubat gigi berfluorida untuk menguatkan gigi. ‡ Mendapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala sekurang-kurangnya sekali setahun. ‡ Mengurangkan pengambilan minuman berkarbonat dan kodial. ‡ Berus gigi selalu selepas makan untuk mengelakkan pengumpulan plak.PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK ‡ Kurangkan makan makanan dan minuman bergula di antara waktu makan. .

. ‡ Buat masa ini kerajaan melalui Kementerian Kesihatan melaksanakan jadual imunisasi berkala seperti dikehendaki WHO supaya kanak-kanak mendapat imunisasi asas untuk beberapa penyakit berjangkit.IMUNISASI KANAK-KANAK ‡ Program imunisasi terbukti berjaya mengurangkan jangkitan beberapa penyakit berjangkit yang sering menyerang kanak-kanak serta mengurangkan komplikasi penyakit berkenaan. seperti kematian atau kecacatan.

PENGAWALAN PENYAKIT ‡ Contohnya kanak-kanak yang di infestasi kutu tidak dibenarkan ke sekolah sehingga sehingga mereka telah dirawat dengan sempurna. .

.PERANAN IBU BAPA ‡ Menjaga kebersihan dan kesihatan kanakkanak.gigi dan mulut.kuku. Contohnya kebersihan dari segi pakaian.

PERANAN GURU ‡ Guru menerangkan tentang penyakit-penyakit kepada kanak-kanak. . ‡ Guru sentiasa memerhati kesihatan dan kebersihan kanak-kanak. ‡ Contohnya kebersihan kuku.gigi dan sebagainya.

.PERANAN KANAK-KANAK ‡ Sentiasa memberus gigi selepas makan. ‡ Membasuh tangan sebelum dan selepas makan.

PERANAN PUSAT KESIHATAN ‡ Mengadakan pemeriksaan kesihatan di sekolah contohnya pemeriksaan gigi terhadap pelajar sekolah pada setiap tahun. cara pencegahan dan sebagainya melalui pameran . ‡ Menyebarkan maklumat tentang kesihatan kepada penduduk sekitar yang terkini . cara mengatasi. ‡ Memberikan ceramah kebersihan diri dan kepentingan kesihatan diri kepada pelajar sekolah.

POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN  Mengadakan Kempen Cara Hidup Sihat.kanak. . ‡ Kempen Cara Hidup Sihat 1994 bertemakan Promosi Kesihatan Kanak-Kanak yang bertujuan meningkatkan taraf kesihatan melalui promosi kesihatan yang optima dalam penjagaan kesihatan kanak.

‡ Tema yang dipilih bagi kempen ini ialah "Anak Sihat Tonggak Masa Depan Negara" adalah bertepatan dan melibatkan seluruh keluarga dan mempunyai komponen-komponen yang memerlukan tindakan individu serta ahli keluarga. . survival dan perlindungan" kepada kanak-kanak. ‡ Ini selaras dengan usaha-usaha yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mencapai objektif Hari Kanak-Kanak Sedunia yang menekankan "pembangunan.

difteria. batuk kokol. tibi. campak dan rubella. ‡ Imunisasi perlu disegerakan.IMUNISASI ‡ Imunisasi melindungi kanak-kanak daripada lapan penyakit berbahaya iaitu hepatitis B.mati atau hilang upaya. Kanak-kanak yang diberi imunisasi lebih berkemungkinan dijangkiti penyakit. . polio. Setiap lawatan ke klinik kesihatan atau hospital mesti dimanfaatkan untuk mendapatkan imunisasi. Semua imunisasi primer perlu dilengkapkan sebelum kanak-kanak mencapai umur setahun. tetanus.

‡ Pemberian imunisasi kepada kanak-kanak yang tidak sihat adalah selamat. ‡ Setiap perempuan di antara 7 hingga 44 tahun perlu diberi imunisasi rubella. ‡ Setiap wanita yang berumur antara 15 hingga 44 tahun mesti mendapat imunisasi tetanus yang lengkap. .

PERTUMBUHAN KANAK-KANAK ‡ Pertambahan berat badan yang teratur merupakan petunjuk yang penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. ‡ Susu ibu adalah makanan terbaik untuk kanakkanak bagi empat hingga enam bulan selepas dilahirkan. ‡ Apabila mencapai umur empat hingga enam bulan bayi memerlukan makanan-makanan lain sebagai tambahan kepada susu ibu. Kanak-kanak yang berumur di bawah enam tahun perlu kerap ditimbang bagi mengawasi pertumbuhan mereka. .

. ‡ Setiap kali selepas sakit. ‡ Semua kanak-kanak memerlukan makanan yang kaya dengan vitamin dan zat galian.‡ Bayi berumur lebih daripada enam bulan perlu makan makanan lima hingga enam kali sehari. seseorang kanakkanak memerlukan makanan tambahan bagi mempercepatkan pertumbuhan yang terganggu kerana penyakit.

KESELAMATAN .

keselamatan Kanakkanak DI PRASEKOLAH

a. ruang belajar
1. 2. susun perabut jauh daripada tingkap perabut hendaklah dipilih daripada jenis yang selamat seperti bucu yang tidak tajam, tidak berkaca dan stabil

b. kawasan permainan
1. 2. 3. 4. 5. Ketinggian alat-alat permainan mestilah sesuai dengan umur kanak-kanak (tidak melebihi 2.8) Jarak permainan hendaklah tidak kurang dari 4.2 meter di antara satau sama lain Permukaan di sekitar dan dibawah alat permainan perlu lembut dan tahan hentakan alat-alat permainan kanak-kanak hendaklah dipastikan berada dalam keadaan selamat Kawasan permainan hendaklah sentiasa dipantau bagi memastikan kawasan selamat daripada benda-benda berbahaya dan tajam seperti paku, besi. Kaca dan sebagainya

bilik air/tandas Lantai hendaklah sentiasa dibersihkan dan pastikan ianya tidak licin 2. Tutup kolah mandi (jika ada) 3.c. Awasi kanak-kanak ketiak mereka berada di bilik air / tandas 1. .

kanak yang berumur kurang daripada 9 tahun .kanak terjatuh dari katil elakkan meletakkan terlalu banyak perabit suiz dan plag elektrik hendaklah dipasang agak tinggi supaya tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak Elakkan meletakkan Binatang piliharaan di bilik tidur Katil bertingkat tidak sesuai untuk kanak. 2. 5.d. 4. pastikan perabut yang digunakan di bilik tidur kanakkanak selamt untuk kegunaan kanak-kanak Lantai hendaklah dialas dengan bahan lembut yang boleh membantu mengurangkan kesakitan jika kanak. bilik tidur 1. 3. 6.

pastiakn tidak terdapat barang perhiasan yang boleh mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak seperti barang kaca .e. Ketika menyusun perabut di ruang tamu pastikan terdapat ruang ditengahtengah ruang (supaya meyenangkan pergerakkan kanak-kanak) 2. ruang tamu 1.

LANGKAH MENGATASI ‡ Kerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad ‡ Menggalakkan skim perlindungan (Insurans) ‡ Penggunaan alat pencegahan kebakaran dan peti pertolongan cemas .

± § ± ± ± ± ± ± Melayani karenah murid-murid Prasekolah & menolong memastikan mereka sentiasa berkeadaan bersih . Keselamatan.PERANAN PPM ‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} sentiasa perlu bertanggungjawab untuk memastikan Pengurusan Hal Ehwal Murid supaya berkesan untuk mempertingkatkan lagi Kebajikan. § Membantu murid-murid ke tandas sekiranya perlu & memerhatikan mereka dalam keadaan sihat & bersih . § Membantu Guru Prasekolah menjaga keselamatan alatan & kemudahan Prasekolah di dalam & di luar kelas . § Berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik kepada murid-murid dari segi tingkah laku. tutur bahasa & kekemasan diri § Menyambut kedatangan murid-murid semasa manghadiri kelas & memastikan mereka keluar kelas dalam keadaan yang selamat . § Membantu mengawasi murid-murid Prasekolah semasa ketiadaan Guru Prasekolah § Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan . Displin & Kesejahteraan Murid Prasekolah.

PERTOLONGAN CEMAS DI PRASEKOLAH .

.Pendahuluan ‡ Pertolongan cemas merupakan penjagaan awal untuk mangsa yang cedera ataupun sakit secara tiba-tiba. ‡ Ianya merupakan khidmat penjagaan yang diberikan oleh seseorang yang mengambil berat terhadap keselamatan mangsa sebaik sahaja berlaku kemalangan atau kecederaan. ‡ Bantuan ini diberikan oleh penyelamat sebelum mangsa mendapat rawatan atau bantuan perubatan daripada doktor. ‡ Pertolongan cemas mempunyai batasannya yangtersendiri kerana bukan semua penyelamat merupakan ahli paramedic ataupun doktor.

. ‡ Manakala menurut sesetengah pendapat pula pertolongan cemas ialah perhatian serta merta dan bantuan awal yang diberikan kepada seseorang yang cedera secara tiba-tiba. pertolongan cemas ialah rawatan atau bantuan awal yang diberikan oleh seseorang penyelamat untuk membantu mangsa yang cedera atau sakit secara tiba-tiba sebelum mendapat rawatan doktor. pertolongan cemas didefinisikan sebagai rawatan sementara waktu kepada mangsa kemalangan atau pesakit.Definisi Pertolongan Cemas ‡ Menurut buku oleh Abd. Alim Abdul Rahim (1998). ‡ Kesimpulannya.

Mengurangkan komplikasi atau keadaan mangsa menjadi bertambah bahaya ii.Objektif Pertolongan Cemas i.Mengurangkan kecederaan mangsa iii-Menyelamatkan nyawa mangsa iv-Memberikan bantuan pemulihan v-Menenangkan perasaan mangsa dengan membuat mangsa berasa selesa .

terus hubungi atau dapatkan bantuan secepat mungkin . serta laksanakan mengikut tahap kemampuan iii-Jangan cuba menjadi wira.Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Memberikan Pertolongan Cemas i-Lakukan dengan tenang dan jangan panik ii-Lakukan dengan pantas dan cepat tetapi tertib.

‡ Jika seseorang mangsa mengalami pendarahan yang berterusan atau mangsa tidak boleh bernafas dengan baik. mereka perlukan bantuan pantas dan segera. adalah penting bagi seseorang penyelamat melaksanakan tindakan mereka dengan pantas. . ‡ Tindakan pantas ini bertujuan menyelamatkan nyawa mangsa dan anggota badan mangsa daripada mengalami komplikasi yang lebih teruk.Pertolongan Cemas ‡ Apabila memberikan pertolongan cemas.

vPindahkan mangsa ke tempat yang lebih selamat. saya cuba membantu anda . pantas.Peraturan Asas Pertolongan Cemas ‡ Di antara peraturan asas pertolongan cemas yang perlu diketahui oleh penyelamat ialah: ‡ iKenal pasti punca kemalangan atau kecederaan. tenang dan senyap. luka anda sedikit sahaja. iiiPulihkan pernafasan mangsa. ivCuba memberikan semangat dan perangsang kepada mangsa. pitam dan sebagainya. Contoh mangsa kelihatan pucat. Elakkan terlalu banyak bercakap dengan mangsa dan jangan melayan mangsa dengan bercakap perkara yang tidak penting. Contohnya Bawa bertenang. pihak polis dan keluarga mangsa. . jika didapati pernafasan mangsa terhenti. Cuba elakkan mangsa daripada dikerumuni orang ramai. *Segera hubungi pihak doktor. iiLakukan pertolongan cemas dengan tertib.

.Mendapatkan bantuan perubatan ‡ Dail 999 ‡ Minta bantuan orang lain ‡ Jika bersendirian tinggalkan mangsa seketika untuk mendapatkan bantuan atau membuat panggilan telefon.

Peti Pertolongan Cemas (First aid kit ) DI PRASEKOLAH .

Definisi ‡ Satu peti/ kotak yang mengandungi peralatan pertolongan cemas dan bekalan perubatan .

± ± ± Menyelamatkan nyawa Menghenti dan menghalang kecederaan menjadi lebih teruk Menggalakkan penyembuhan .Kepentingan peti pertolongan cemas ‡ Menyimpan item/ ubatan untuk melakukan pertolongan cemas bagi .

kuat.mudahalih.senang diambil. green crescent on white background ‡ Lokasi mudah dikenalpasti. 42 .staf perlu diberitahu ‡ Kandungan mencukupi. terang.Ciri-ciri peti pertolongan cemas ‡ Corak tegap. staff betanggungjawab sentiasa ada. diperiksa dengan kerap. mengikut kegunaan.

mudah dibawa.Jenis peti pertolongan cemas Traditional First Aid Kits Kebaikan ‡ Tidak mahal ‡ Kecil. senang disimpan dalam almari ‡ Plastik atau besi Keburukan ‡ Item dalam peti akan bercampur ‡ Bilangan yang terhad ‡ Plastik murah tetapi mudah rosak ‡ Tidak kalis air .

Unitized First Aid Kits Kebaikan ‡ Teratur ‡ Kedap air. ‡ Senang ditambah ‡ Pelbagai warna dan senang mengenalpasti item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Dapt menyimpan dalam kuantiti yang sedikit ‡ Tidak dalam .

Dispensing First Aid Kits Kebaikan ‡ Poket pada pintu untuk item yang kecil ‡ Kabinet lebih lebar dan dapat menyimpan item dengan kemas ‡ Senang disimpan dengan teratur dan bersih ‡ Mudah dilihat bila digantung di dinding ‡ Boleh menyimpan banyak item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Terlalu besar untuk kegunaan di rumah ‡ Tidak sesuai untuk mudah alih .

First Responder First Aid Kits Kebaikan ‡ Senang dibawa dan dipindahkan ‡ Kotak plastik berwana oren dan kuat ‡ Mengisi item yang banyak (multi trauma) Keburukan ‡ Sangat besar ‡ Senang pecah ‡ Mahal ‡ Tidak banyak ruang 46 .

Jenis industri Bilangan pekerja Bilangan pekerja setiap shif Lokasi tempat kerja dan status infrastruktur yang berkaitan dengan klinik yang bercekatan 47 . 3. 2. 4.Faktor yang mempengaruhi persediaan peti pertolongan cemas 1.

Kandungan minimum untuk peti kecemasan Contents 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2/25/2012 14 Box A 20 1 1 5 1 4 1 4 2 2 2 1 1 1 NANL/FIRST AID Box B 40 2 3 10 1 4 1 4 2 4 4 1 3 1 Box C 40 4 6 15 2 6 1 6 4 6 6 2 3 1 48 Individually wrapped sterile adhesive dressing Crepe bandage 5cm Crepe bandage 10cm Absorbent gauze (packet of 10 pieces) Hypoallergenic tape Triangular bandages Scissors Safety pins Disposable gloves (pairs) Eye shield Eye pad Resuscitation mask (one-way) Sterile water or saline in 100ml disposable containers (only where tap water is not available) Torch light .

Sterile eye pad ‡ Melindung mata yang tercedera/ terkena bendasing 3. membalut luka/ perdarahan yang / didapati atau dikhuatiri ada kepatahan tulang. Elastic bandage/ crepe bandage ringan eg. 2.dislocation(terseliuh) 6. Triangular bandage (kain anduh) ‡ Untuk mengampu bahagian kecederaan/ kepatahan.Item dalam peti kecemasan dan kegunaan (DOSH) Item Kegunaan 1. Non-sterile gauze ‡ Melakukan pencucian/ pembebat luka 4. Sterile gauze ‡ Membuat balutan/ memberi tekanan pada perdarahan dan menstabilkan kepatahan ‡ Menstabilkan kecederaan/ kepatahan/ untuk membalut luka dan juga kecederaan 5. Cold pack compress gel ‡ Merawat kesan terbakar/ lecuran 8. Burn sheet/ dressing 49 . Roller bandage ‡ Mengurangkan kebengkakan 7.

Scissor 11.Samb 9. Sterile multi-trauma dressing/ gauze 10. Alcohol prep pads 11.disposable/ non sterile 10. Adhesive tape 9. Cotton buds ‡ Melindungi diri dari sebarang cecair badan/ sumber jangkitan ‡ Memotong gauze/ bandage ‡ Melekatkan balutan dan pembebat ‡ Melakukan pencucian/ pembebatan luka ‡ Mencuci sebarang bendasing/ kekotoran pada luka sebelum membalut ‡ Mencuci luka pada kanal/ kawasan yang sukar 2/25/2012 NANL/FIRST AID 50 . Cetavlon 12. Glove.

Elastoplast 18. Thermometer 20. First aid manual 21. Waterproof waste bag 22.Samb 16. Inventory of box contents (checklist) ‡ Memberi pertolongan pernafasan kepada mangsa ‡ Menetapkan kedudukan pembebat dan memberi tekanan pada luka perdarahan ‡ Menetapkan kedudukan kain anduh ‡ Memeriksa suhu badan mangsa ‡ Memberikan panduan kepada pengguna peti kecemasan ‡ Menerima gauze/ alat yang kotor ‡ Memastikan item/ keperluan mencukupi dan tidak luput 2/25/2012 NANL/FIRST AID 51 . Safety pin 19. face shield) 17. Barrier device for CPR (pocket mask.

‡ digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan juga lenguh Pada otot kaki dan tangan. LMS solution (minyak kuda) - 2/25/2012 NANL/FIRST AID 52 . Digunakan sebagai cucian luar luka.) 25.9%. Dettol (Boleh diganti dengan Normal Saline solution 0. 24.Samb 23. Acriflavine (ubat kuning) ‡ untuk antiseptic > mempercepatkan penyembuhan luka. ‡ antiseptik untuk bunuh kuman.

Peti kecemasan tidak boleh dihalang dapat dilihat dengan jelas 2/25/2012 NANL/FIRST AID 53 . Pastikan item dalam peti kecemasan mencukupi dan sentiasa diperiksa 3. Peti kecemasan perlu diperiksa setiap minggu dan menggantikan apa yang perlu 4.Perhatian 1. Staf perlu ditugaskan untuk memeriksa dan menggantikan keperluan dalam peti kecemasan 5. Buku log perlu disimpan dengan baik 6. Peti kecemasan tidak boleh mengandungi minuman atau ubat yang dipreskripsi 2.

KECEDERAAN DAN KEMALANGAN DI PRASEKOLAH .

Peti tersebut hendaklah mengandungi ubatan yang mencukupi dan diletakkan di tempat yang selamat. Bilik tersebut selalunya digunakan oleh kanak kanak yang sakit sementara menunggu masa ke klinik atau dibawa pulang oleh ibu bapa dan penjaga. Peti pertolongan cemas perlu diletakkan di situ bagi kes kes kecederaan ringan dan persediaan awal sebelum dihantar ke klinik atau hospital. persekitaran bilik sakit juga perlu menarik. Tilam dan bantal hendaklah selesa dan perlu dibersihkan supaya tidak berdebu. ‡ Oleh itu. Dinding boleh dihiasi dengan lukisan dan kata kata semangat yang berwarna warni. peralatan seperti katil hendaklah bersesuaian dengan saiz kanak kanak. ‡ Bagi aspek keselamatan dan keselesaan pula.BILIK SAKIT ‡ Bilik sakit merupakan satu ruang rehat untuk kanak kanak yang menghadapi masalah kesihatan. kemas dan bersih supaya tidak menimbulkan masalah pada yang sakit disamping menimbulkan keceriaan di ruang tersebut. .

Menjadi biru) 3.(Contoh.Kenal pasti tanda-tanda sebab berlaku kecederaan 2. Teliti . Lengan patah.SIFAT-SIFAT SEMASA MEMBERI RAWATAN Seseorang yang memberi rawatan kecemasan perlu: 1. . Cekap merawat agar mangsa tidak menjadi lebih serius. Cekap Cekap guna alat bantuan.Bijak meneliti tanda-tanda kemalangan . Kaw. Bijak .

6.Bersimpati Perasaan simpati amat perlu. Pandai Membuat PilihanYang Tepat Pilih mangsa yang perlu di beri keutamaan. Tidak putus asa. Emosi Tidak mudah panik. Emosi stabil * Penuh keyakinan* Tenang* Tertib* Teratur . Bantuan & sokongan moral. Tidak gugup. Utamakan yang tenat dan serius. 7. Mangsa Perlu sokongan moral. Jelas Jelas beri arahan kepada pesakit/orang ramai. 5.4.

jika pernafasan terhenti. Pulihkan pernafasan mangsa . Ahli PC perlu beri bantuan dengan tertib dan tenang. elakkan mangsa banyak bercakap. 2. 3. Ahli PC perlu kenal pasti punca kecederaan melalui tanda-tanda pada tubuh badan pesakit.PERATURAN AM PC Panduan ini penting untuk meringankan kesakitan yang dialami oleh mangsa: 1. .

Hentikan pendarahan. 9. Pindahkan mangsa ke tempat yang selamat. 7. 6. Elakkan beri bantuan berlebihan. . Beri kerjasama kepada polis dan Doktor jika perlu. 5. Beri semangat dan perangsang kepada mangsa. Elakkan menanggalkan pakaian yang tidak perlu ditanggalkan.4. 11. Dapatkan maklumat peribadi mangsa. 10. Elakkan orang ramai berkumpul mengelilingi mangsa. 8.

.Kanak.Dewasa 100 ³ ³ . 72 kali seminit .kanak 60 ³ ³ .Orang Tua Pemulihan Pernafasan yang paling sesuai bagi bayi ialah mulut ke mulut dan hidung.PEMULIHAN PERNAFASAN ‡ ‡ Kadar denyutan nadi.

Muka (pucat) 2.TANDA YANG DAPAT DIKESAN 1. Denyutan nadi . Suhu badan 4. Anak mata 3.

6. 62 . Jangan panik. Urus pengangkutan. Menilai keadaan. Berada bersama. 5.TUGAS AHLI PC 1. 2. Cari punca. 4. 3. Beri bantuan awal. Laporan. 7.

Mereka tidak mengetahui risiko atau bahaya yang mendatang yang bakal ditempuhi.Jenis-jenis Kecederaan / Kemalangan ‡ Kanak-kanak adalah golongan yang sering terdedah kepada kecederaan kerana mereka golonga yang aktif. ‡ Di antara jenis kecederaan yang sering berlaku kepada kanak-kanak ialah: =hidung berdarah =mulut berdarah =telinga berdarah =luka =benjol =tercekit =terkena benda panas =renjatan elektrik =terseliuh =lemas .

a) Pendarahan Luar ‡ Pendarahan luar adalah pendarahan yang keluar daripada luka melalui kulit sahaja. ‡ Cara Rawatan ± Basuh tangan supaya bersih dengan menggunakan dettol atau air suam (Menggelakkan jangkitan kuman). biarkan ia kering jika perlu tutup dengan plaster. ± Sapukan lempat luka dengan iodine dan balut dengan pembalut jaring atau pembalut jenis lain. . Pastikan pendarahan telah berhenti. ± Lapkan tempat luka sehingga kering. * Jika luka merupakan calar sahaja.

‡ Jika luka dengan pendarahan yang banyak. jka belum berhenti tambahkan kain pelapik/pad yang bersih tanpa menanggalkan balutan yang sedia ada. Jika sejuk longgarkan sedikit balutan supaya darah dapat mengalir ± Hantar mangsa ke hospital atau klinik untuk rawatan selanjutnya. . ± Tinggikan bahagian yang luka (jika bahagian lengan atau kaki yang luka) ± Tutup luka dengan kain pelapik/ pad yang bersih dan kemudiam balut. ± Pastikan pendarahan telah berhenti. Semasa membawa mangsa pastikan bahagian yang luka itu ditinggikan. apa yang anda perlu lakukan ialah : ± Tekan dengan kuat di bahagian yang luka untuk memberhentikan pendarahan. pastikan jari tangan atau kaki tidak sejuk. ± Jika anda telah membalut lengan atau kaki.

‡ Jika mangsa mengalami luka dengan tulang yang patah. ± Letakkan kain kasa / kain bersih di atas luka ± Tambahkan kain pelapik disekitar tulang yang patah itu dan balut ± Pastikan bahagian yang cedera itu tidak digerakkan (rujuk gambar) ± Pastikan jari-jari tangan dan kaki tidak menjadi sejuk ± Hantar mangsa ke hospital . apa yang perlu anda lakukan ialah: ± Dapatkan bantuan seseorang untuk menolong anda menyokong lengang atau kaki mangsa yang patah.

apa yang perlu anda lakukan ialah : ± Beri tekanan di sekeliling objek yang terjulur itu.‡ Jika mangsa mengalami luka di mana terdapat objek yang terkeluar dari luka. ± Hantar mangsa ke hospital.jangan gerakkan bahagian yang cedera. ± Tambahkan kain pelapik di sekitar objek itu dan balut (Jangan cuba menarik keluar objek keluar dari tempat luka) ± Tinggikan bahagian yang sakit ± Jika disyaki ada tulang yang patah. tetapi bukan bahagian yang luka ± Letakkan kain besih di bahagian luka dan objek yang terjulur itu. ± Pastikan tangan dan kaki tidak sejuk. .

telinga dan mulut. . Pendarahan Dalaman ‡ Pendarahan dalaman di mana pendarahan berlaku di bahagian dalam tubuh di mana sama ada darah keluar melalui rongga terbuka atau kekal di dalam tubuh.b. keluar air kencing atau muntah. tetapi mengakibatkan kesakitan dan renjatan walaupun kesan kehilangan darah masih tidak kelihatan. segera hantar mangsa ke hospital atau klinik. ‡ Di antara pendarahan dalaman ialah: 1-Lebam 2-Hidung berdarah 3-Mulut berdarah 4-Telinga Berdarah ‡ Perhatian ‡ * Jika darah keluar disertai dengan batuk. jangan berlenggah. Kebiasaannya darah mengalir keluar melalui hidung. keluar najis.

. Jika perlu balut tempat lebam. ± Tuam dengan tuaman sejuk (ais) ke bahagian yang lebam. ± Hantar mangsa ke hospital jika anda mengesyaki berlaku kecederaan dalam yang serius seperti keretakkan tulang atau patah. Lebam mungkin menandakan kecederaan yang lebih dalam atau pendarahan dalaman ‡ Cara rawatan ± Angkat anggota yang tercedera dalam keadaan selesa. Lebam boleh terjadi secara serta merta atau secara perlahan-lahan.1-Lebam ‡ Luka lebam adalah berpunca dari pendarahan dalaman yang meresap melalui tisu-tisu dan menghasilkan perubahan warna pada lapisan kulit.

Picit lubang hidungnya selama sepuluh minit. ± Letakkan sedikit ais ketul atau kain yang dibasahkan di bahagian batang hidung atau kepala mangsa.Nasihat mangsa agar tidak mengorek atau menghembuskan hidungnya dalam masa beberapa jam selepas itu. Secara tiba-tiba darah keluar daripada hidung mangsa tetapi mangsa tidak berasa sakit. ± Suruh mangsa bernafas melalui mulut (jika bernafas melalui hidung keadaan akan bertambah serius.2-Hidung berdarah ‡ Masalah hidung berdarah kerap berlaku pada kanak-kanak dan pada waktu cuaca panas. ± Biarkan mangsa berehat. ‡ Cara Rawatan ± Suruh pesakit duduk dengan keadaan kepalanya ditundukkan ke bawah bagi menggelakkan daripda tertelan darah kerana ini akan membuatkan dia sakit. ± Naikkan lengan mangsa sama rata dengan bahu dan longgarkan pakaian di bahagian lehernya.kemungkinan boleh pengsan apabila darah berterusan. badan lesu. Jika pendarahan masih berterusan selepas 30 minit. hantar pesakit ke hospital atau klinik . Apabila didapati pendarahan terhenti. bersihkan hidung dan mulut mangsa dengan kapas yang telah dibasahkan.

‡ Cara Rawatan ± Suruh mangsa duduk dengan kepalanya membongkok ke hadapan dan tadahkan satu bekas (rujuk gambar). . kerana akan mengganggu pembekuan darah. ± Letakkan kapas yang bersih pada luka dan tekankan di antara ibu jari dengan jari telunjuk selama sepuluh minit.3-Mulut berdarah ‡ Darah mengalir keluar daripada mulut mangsa secara tiba-tiba. tetapi mangsa tidak berasa sakit. Jangan suruh mangsa bersihkan mulut.

supaya darah dapat mengalir ± Letakkan pad atau kapas yang bersih pada telinga yang berdarah dan balut secara longgar dengan menggunakan kain balutan yang bersih. ± Jika hanya pendarahan kecil berlaku daripada calar di luar bahagian telinga. segera hantar mangsa ke hospital . tidak perlulah membawa mangsa ke hospital.4-Telinga Berdarah ‡ Darah akan keluar melalui telinga secara tiba-tiba. ‡ Cara Rawatan ± Nasihatkan mangsa supaya duduk atau baring supaya telinga yang berdarah berada di sebelah bawah. Jangan cuba menekan balutan ke dalam telinga. ± Jika mangsa mengalami pendarahan daripada dalam telinga.

Keluarkan udara yang ada dalam beg dan ikat Bungkuskan beg dengan kain basah. ‡ Cara menyediakan ice pack ± Isikan 2/3 beg plastik dengan pecahan air batu.C) Benjol ‡ Cara Rawatan ± Sediakan sampul kain berisi pecahan air batu (ice pack). . (Tindakan ini boleh mengurangkan kesakitan dan benjol. Ulangi selama sepuluh minit. ± *Jika tidak terdapat beg plastik. anda boleh menggunakan kain yang bersih seperti sapu tangan untuk membalut air batu. Letakkan ice pack pada benjol dan menekannya dengan lembu ± Angkat ice pack dari benjol selepas menekannya beberapa saat.

seperi saya boleh memberikan rawatan pertolongan cemas untuk anda. virus dan bisa yang terdapat dalam binatang dapat masuk ke dalam tisu-tisu badan. Gunakan sabun atau dettol dan bilas dengan air yang banyak. Kuman. ± Bersihkan luka gigitan. kala. Binatang-binatang yang berbisa tersebut seperti ular. ± Cuba tenangkan mangsa dengan memberi semangat. ± Balut luka. ± Bawa mangsa ke hospital atau klinik.D) Sengatan dan gigitan ‡ Sengatan dan gigitan binatamg boleh meninggalkan pelbagai kesan sampingan kepada manusia seperti luka pada permukaan kulit atau bahagian dalaman kulit. dan sebagainya. Gunakan kain pembalut yang bersih untuk membalut luka. . lipan. Jika seseorang itu telah digigit bintang. anda boleh melakukan tindakan seperti berikut: ‡ Pastikan tiada bahaya.

Sengatan tebuan ± Buangkan atau kikis sengat yang masih terdapat pada anggota badan yang terkena sengatan. kemudian tekapkan dengan kain yang sejuk.Cara Merawat : 1.Sengatan lebah ± Tekapkan kain yang sejuk di bahagian yang terkena sengatan untuk mengurangkan bengkak dan sakit. 2. .

± Tenangkan mangsa.3.Gigitan Ular/ Kala Jengking ± Baringkan mangsa dengan segera. cegah gerakan kaki atau tangannya dengan belat. Minta orang itu berdiam diri untuk melambatkan perebakan bias. ± Jika luka dalam. ± Hantar mangsa ke hospital dan pastikan anggota yang terkena gigitan tidak bergerak. . bawa segera mangsa berjumpa doctor untuk mendapat suntikan vaksin toksoid tetanus.Gigitan Anjing ± Segera beri rawatan pertolongan cemas untuk gigitan binatang seperti yang dinyatakan. ± Cuci bahagian yang terkena gigitan dengan air mengalir atau air yang banyak Jika mangsa digigit di bahagian kaki atau lengan. Ini akan membantu mencegah mangsa daripada renjatan. 4.

kulit lembap serta keluar peluh dingin · Pernafasan cepat tetapi lemah · Mangsa berasa resah.E) Renjatan ‡ Tanda-tanda · Mangsa kelihatan pucat dan bahagian bibir menjadi kelabu · Mangsa berasa sejuk. ‡ . sakit dan muntah-muntah · Mangsa mungkin tidak sedarkan diri dan sekiranya tidak diberi rawatan segera akan membawa maut. mengeluh dan menguap · Mangsa berasa sangat dahaga.

ciritbirit yang berlarut. · Kecederaan berpunca daripada elektrik · Sakit yang teramat sangat · Reaksi alahan seperti sengatan lebah ‡ · Ketakutan . kerap muntah atau terbakar besar.‡ Sebab berlaku renjatan: · Banyak cecair yang hilang daripada badan mangsa seperti kehilangan banyak darah.

rendahkan kepala dan tinggikan kaki mangsa. ± Selimut mangsa. ± Jangan memberikan makanan atau minuman kepada mangsa yang didalam renjatan . Selepas kaki dinaikkan jangan cuba untuk menurunkan kakinya ke bawah. mengalihakan mangsa daripada punca elektrik atau berikan kata-kata perangsang kepada mangsa) ± Baringkan mangsa. ± Pastikan mangsa tidak kesejukkan.‡ Perhatian *Renjatan mungkin merupakan satu-satunya petanda pendarahan dalaman ‡ Cara Rawatan Renjatan ± Berikan rawatan pertolongan cemas bagi apa jua yang menyebabkan renjatan (seperti menghentikan pendarahan.

‡ . ‡ Koma. Pengsang dan Koma Pitam seseorang yang tidak sedarkan diri untuk beberapa ketika dan dia akan pulih dengan sendirinya.seseorang yang tidak sedarkan diri sepenuhnya.Pitam. ‡ Pengsang. kemudian mengantuk sehingga tidak boleh disedarkan walaupun dicubit atau digoyangkan.g. ‡ Rawatan pertolongan cemas yang diberikan kepada mangsa dapat membantu mangsa bernafas sehingga dia mendapat bantuan daripada pihak doktor.seseorang akan kelihatan resah seperti hendak mabuk.

Cara Merawat Orang Pitam ‡ ‡ a)Jika mangsa berasa hendak pitam. ± Suruh mangsa menarik nafas panjang beberapa kali.i. ± Baringkan mangsa dengan meninggikan kakinya. Apabila mangsa telah sedar bantu mangsa duduk perlahan-lahan . suruh mangsa menundukkan kepalanya supaya berada di antara kedua lututnya. Pastikan mangsa mendapatkan udara bersih sebanyak mungkin. ± Dudukan mangsa. b)Jika mangsa telah pitam. ± Longgarkan pakaian mangsa terutama bahagian leher. Pastikan mangsa mendapat udara bersih sebanyak mungkin.

bersihkan saluran pernafasannya dengan mengeluarkan segala benda yang menghalang pernafasannya.ii.Tidak Sedarkan Diri ‡ Cara Rawatan. Jika anda dapati saluran nafasnya tersekat. Ini akan membantunya bernafas. Dongakkan kepalanya kebelakang dan angkat dagunya ke atas. ± Cuba sedarkan mangsa seperti mencubit mangsa dan tanya mangsa apa sebenarnya yang telah berlaku. Jika tiada tindakbalas. cuba buka mulut mangsa untuk memastikan tiada apa-apa di dalam mulut mangsa. . Dongakkan kepala mangsa ke belak ± Buka saluran pernafasan.

buka mulut anda dan tuapkan ke mulut mangsa. dengar bunyi pernafasannya dan rasa pernafasannya. Ulangi perbuatan ini setiap 5 saat. Hembuskan udara ke dalam mulut mangsa perlahan-lahan sehingga anda dapati dadanya naik. Kemudian berhenti. Picit bahagian hidung yang lembut hingga tertutup. Sekiranya mangsa tidak bernafas lakukan : ± Bantuan pernafasan mulut ke mulut dengan segera ± Pastikan kepala mangsa didongakkan ke belakang dan bukakan mulut mangsa. ± Jika mangsa didapati mula bernafas. cuba baringkan mangsa dengan kedudukan pemulihan .± Periksa penafasannya. Lihat pergerakkan dadanya. Tarik nafas panjang.

2. 4. 3. Pastikan saluran pernafasan mangsa tak tersumbat. Periksa peredaran darah (carotid . Elakkan bahaya/utamakan keselamatan. 5. Periksa pernafasan magsa.lengan atas) 84 .PRINSIP PERTOLONGAN CEMAS 1.nadi tepi leher/brachial . Dapatkan tindak balas mangsa.

PEMAKANAN .

LATIHAN KURSUS DALAM BIDANG PEMAKANAN .

‡ Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan bertanggungjawab menawarkan program untuk Bacelor Sains (Pengajian Makanan) dengan menawarkan kursus-kursus dalam bidang pengurusan dan perkhidmatan makanan.

‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} bertanggungjawab membantu Guru di dalam merancang menu & mengelola Penyediaan Makanan serta melaksanakan peraturan cara makan di samping mengamalkan kebersihan makanan , dapur & ruang makan bagi memastikan murid-murid Prasekolah dapat menikmati makanan yang bersih, berkhasiat & seimbang.
± Menyedia & Menghidangkan makanan & minuman yang bersih, berzat & seimbang bagi murid-murid Prasekolah ; ± Mengemas & membersihkan perkakas seperti pinggan, piring, cawan, peralatan dapur, mangkuk, cerek, peti ais & sebagainya ; ± Menyedia & Mengemaskan kelas/ruang-ruang yang lain sebelum & selepas kelas termasuk menyapu,, mengunci kelas & menjaga kebersihan kelas / ruang-ruang yang lain ; ± Mengatur kerusi & meja serta membantu Guru menyusun alat & bahan Pengajaran & Pembelajaran di dalam kelas. ± Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan.

KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

(HTAA) ‡ Makanan yang mengandungi semua zat-zat yang diperlukan dalam tubuh seseoramg manusia. Makanlah Untuk Kesihatan. .adalah pemakanan yang menitikberatkan soal khasiat dan nutrien yang terkandung dalam sesuatu hidangan.Konsep Makanan ‡ Menurut kamus dewan-sesuatu yang boleh di makan/rezeki. ‡ Makanan seimbang . ‡ Diri anda adalah apa yang anda makan.

lemak. protein. garam mineral dan gentian . membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan ‡ Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagaibagai kumpulan makanan. makanan berzat dan perseimbangan makanan ‡ Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup ‡ Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat. vitamin.MAKANAN DAN PEMAKANAN ‡ Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan ‡ Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan.

Makanan Seimbang mengikut individu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Metabolisma seseorang Umur Berat badan Pekerjaan Jenis kumpulan darah .

TUJUAN PENEKANAN KONSEP PEMAKANAN DALAM PAKK ‡ Meningkatkan kesihatan kanak-kanak ‡ Membina kelaziman kanak-kanak supaya makan makanan yang berkhasiat ‡ Meningkatkan proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif ‡ Memelihara adab sopan dan peraturan makan ‡ Berpeluang memperolehi bimbingan ilmu pengetahuan tentang pemakanan ‡ Memantapkan daya ketahanan kanak-kanak dari segi fizikal. emosi atau rohani .

minyak sapi. mentega. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan. telur. minyak limpa. keledek. roti. kayu.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Nasi. ubi. kentang Lemak Membekalkan tenaga Minyak sayur-sayuran. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis. ikan . susu. daging.

limau. sayur-sayuran berdaun hijau Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Susu. bijirin.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin A FUNGSI Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam SUMBER Tomato. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Jambu batu. telur. minyak limpa ikan. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Vitamin C Untuk kesihatan kulit. betik. sayur-sayuran berdaun hijau . oren. lobak.

kekacang. kacang soya. minyak limpa. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah SUMBER Ikan. minyak limpa. mentega Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Gandum. telur. telur. ikan.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. minyak soya. sayuran berdaun. hati haiwan Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan Sayuran berdaun hijau. bunga kubis . bijirin. susu.

makanan berjeruk semulajadi. kismis. hati. garam Telur. daging Buah belimbing.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus Susu. kacang tanah Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah SUMBER Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan . daging ayam. ikan. oren. ketam. sayuran berdaun Kicap. kuaci. telur. pisang. ikan bilis. kulit udang Kismis. ikan.

Pemberian awal susu penting untuk mempertingkatkan kekuatan tulang dan juga meningkat daya ingatan serta kecerdasan otak kanakkanak. Oleh itu. ‡ Pemberian susu ibu adalah khasiat terbaik untuk bayi dan ia mesti diberi secara berterusan. setiap ibu mesti bijak memilih susu gantian yang mengandungi semua khasiat yang diperlukan dan 89 peratus daripadanya adalah air.Amalan pemakanan bagi kanak-kanak peringkat Prasekolah ‡ Elakan makanan segera dan makanan ringan ‡ Makan mengikut waktu. .

vitamin A dan D. Ia juga berfungsi dalam mengukuhkan struktur dalam tubuh seperti kulit. Sebaik-baiknya jadikan amalan harian meminum susu dalam keluarga dan pastinya anak anda akan mengikutinya. tulang dan organ penting Susu membekalkan hampir semua khasiat asas dan menjadi sumber protein dan kalsium yang bermutu tinggi. ligamen. ia banyak membantu dalam perkembangan pertumbuhan sel dan membaik pulih tisu tubuh.Setiap kanak-kanak disaran mengambil dua cawan susu setiap hari. Mary Easaw John) . riboflavin. membran. Oleh kerana kandungan protein dan beberapa zat penting dalam susu. otot. (Pakar Pemakanan Kanak-Kanak. Ia juga kaya dengan fosforus.

Nasi lemak (15 peratus). Mee dan telur (masing-masing 8 peratus). Goreng pisang (tiga peratus). Nasi goreng (14 peratus). Bijirin (tujuh peratus). Lain-lain (dua peratus). Kuih-muih (13 peratus). .Sambungan ‡          Makanan yang sering diambil oleh kanak-kanak untuk sarapan Roti (21 peratus). ‡ Kanak-kanak pintar biasanya mendapat khasiat mencukupi daripada pemakanan seharian. Roti canai (9 peratus).

4. Elakkan pengambilan kolesterol secara berlebihan dengan cara memberi kanakkanak telur tidak lebih satu biji satu hari secara purata dan memasak makanan laut tidak lebih dua kali dalam seminggu. Kanakkanak perlu digalakkan supaya tidak gemar kepada makanan yang masin.Aspek-aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penyediaan dan pengendalian pemberian makanan adalah seperti berikut : Pilih makanan yang rendah lemak dan kurang manis. 1. mempunyai serat dan membekalkan vitamin serta zat-zat yang sangat penting untuk kesihatan dan mencegah penyakit kanser ataupun penyakit kronik. Minum banyak air kosong. 2. 3. dan ii) Elakkan pengunaan MSG (Monosodium Glutamate). . Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana makanan ini kurang mengandungi lemak. Cara mengurangkan penggunaan garam ialah : i) Gunakan sedikit sahaja garam di dalam masakan.

Contoh amalan pemakanan 1 ± 3 tahun 1 gelas susu tepung + satu keping susu putih disapu keju. 1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput pisang 1/2 cawan nasi + 1/2 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 mangkuk sup bebola ikan + air masak 1 gelas susu tepung Waktu Sarapan 4 ± 6 tahun 1 gelas susu + 1 mangkuk bubur lemak + sayur campur 1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput ikan bilis Kudapan Makan tengahari 1 cawan nasi + 1 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak Minum petang 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 cawan milo (+ susu tepung) + 1 pinggan nasi goreng cina Satu gelas susu tepung Makan malam Minum malam .

Tips ‡ Pembantu prasekolah bolehlah berbincang dengan guru dan mengubahsuai cadangan menu di atas bagi mengelakkan kanak-kanak menjadi bosan: ‡ Ubah cara penyediaan/cara mengekalkan bahan asas masakan dengan ‡ Gunakan bahan yang berbeza-beza tetapi mempunyai khasiat yang hampir sama ‡ Bihun dan kueteow boleh menggantikan nasi ‡ Mi kuning sangat TIDAK digalakkan .

Vitamin. Air. Lemak. Protein. Pelawas. .Kelas makanan yang seimbang yang di perlukan oleh kanak-kanak. Garam mineral. Makanan manusia boleh dibahagikan kepada tujuh kelas makanan yang utama:Karbohidrat.

dadih dan keju Kumpulan daging. minyak dan manisan Kumpulan susu. ikan. bijirin. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti. ayam. nasi & kumpulan pasta .PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak.

bijirin dan kacang setiap hari ‡ Kurangkan makanan yang diproses ‡ Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil ‡ Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ Makan pelbagai makanan ‡ Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buahbuahan dan sayur-sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

Sumber-sumber karbohidrat ialah:Makanan yang berkanji seperti nasi. Fungsi utama karbohidrat ialah:‡ Membekalkan tenaga bagi aktiviti harian seperti gerakkan. roti dan ubi kentang. pertumbuhan dan lain-lain aktiviti sel di dalam badan. pinggang dan dada. Makanan yang bergula seperti buah-buahan manis. . ‡ Glukosa yang berlebihan juga boleh diubah menjadi lemak dan di simpan di dalam tisu-tisu adipos di bawah kulit. hidrogen dan oksigen.9° C. madu dan kuih muih. ‡ Glukosa yang berlebihan akan di ubah menjadi glikogen untuk disimpan dalam hati. ‡ Setiap gram karbohidrat dapat menghasilkan kira-kira 17 kJ (kilojoule) tenaga kepada badan kita. ‡ Membekalkan tenaga haba untuk memastikan suhu badan manusia kekal pada 36.Karbohidrat Karbohidrat merupakan satu kumpulan sebatian organik yang mengandungi unsurunsur seperti karbon. pelvis.

Lemak itu akan disimpan dalam tisu-tisu adipos.Protein ‡ Badan kita memerlukan protein kerana protein: ‡ Diperlukan dalam proses pembentukan sel baru untuk menggantikan sel yang mati atau rosak. ‡ Boleh dioksidakan untuk membekalkan tenaga kepada aktiviti-aktiviti badan. ‡ Diperlukan dalam sintesis sebatian sebatian protein seperti enzim. ‡ Yang berlebihan akan diubah menjadi lemak. ‡ Diperlukan bagi pertumbuhan badan. hormon dan antibodi. ‡ Boleh digunakan untuk mensintesis hemoglobin dan melanin (pigmen kulit). .

Oleh itu pengambilan minyak tumbuhan adalah digalakkan berbanding lemak haiwan. dan K. hidrogen dan oksigen sepertimana karbohidrat. Kebanyakkan organisma menyimpan lemak atau minyak sebagai stor tenaga. ‡ Perbezaan antara lemak dan minyak ialah lemak wujud dalam bentuk pepejal manakala minyak dalam bentuk cecair. ‡ Minyak merupakan pelarut bagi vitamin A. ‡ Lemak merupakan sumber tenaga.Lemak ‡ Lemak dan minyak dibentukkan daripada unsur. E. ‡ Contoh makanan yang kaya dengan lemak atau minyak termasuklah mentega. D. dan menaikkan tekanan darah. karbon. minyak masak. lemak haiwan. mengecilkan salurannya. Lemak tepu mudah dimendakkan dipermukaan dalam salur darah. dan bijian. ‡ Lemak haiwan merupakan lemak tepu manakala lemak tumbuhan adalah lemak tak tepu. .

Vitamin ‡ Vitamin diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk memelihara kesihatan badan. makanan yang mengandungi vitamin B dan C harus dimasak dalam minyak kerana jika dimasak di dalam air sebahagian besar vitamin B dan C akan melarut. ‡ Vitamin memainkan peranan dalam fisiologi dan metabolisma badan. E dan K) ‡ Dalam penyediaan makanan. ( vitamin B dan C) ± Vitamin yang larut dalam minyak. D. . ( A. ‡ Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan : ± Vitamin yang larut dalam air. ‡ Vitamin mudah termusnah akibat haba yang tinggi dan sinar ultraungu.

fosforus. ‡ Garam mineral boleh di bahagikan kepada dua kumpulan: ‡ Unsur-unsur mineral utama (yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak) misalnya kalsium. . magnesium. ‡ Berat badan manusia terdiri daripada 5% hingga7% garam mineral.Garam Mineral ‡ Garam mineral merupakan sebatian bahan tak organik yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan sempurna dan juga mengekalkan kesihatan badan. kalium. dan klorin. natrium.

‡ Akibatnya tinja menjadi kering dan keras serta sukar dikeluarkan melalui dubur. ‡ Oleh itu lebih banyak air akan diserap oleh usus besar. ‡ Pelawas mempunyai nilai makanan yang rendah. Fenomena ini dikenali sebagai sembelit. ‡ Pelawas terdiri daripada selulosa yang boleh di dapati dalam makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. .Pelawas ‡ Merupakan bahan gentian yang tidak dapat dicernakan oleh badan. ‡ Walaubagaimanapun pelawas adalah penting kepada badan kerana ia menggalakkan peristalsis dalam sistem pencernaan. ‡ Kesan kekurangan pelawas ialah makanan yang tidak dicernakan akan berada dalam usus besar untuk jangka masa yang lebih panjang.

. ‡ Air adalah penting kepada badan kerana. 4. Manusia memperolehi sebahagian daripada keperluan airnya melalui: ‡ air minuman. ‡ air metabolisma oleh pengoksidaan makanan. Memainkan peranan yang penting dalam kawalan suhu badan. Diperlukan untuk tindak balas badan. ‡ Peluh oleh kulit. Diperlukan untuk mengekalkan tekanan osmosis darah dan bendalir tisu. 3. ‡ Wap air oleh paru-paru.Air ‡ Lebih kurang 60% hingga 70% berat manusia terdiri daripada air. 2. Air yang berlebihan disingkirkan dari badan melalui: ‡ air kencing oleh ginjal. 1.. Merupakan pelarut yang baik.

5 (mg) Keperluan Protein = 29 (g) Keperluan Asid Folik = 100 (g) Keperluan Vitamin C = 20 (mg) .1 (mg) Keperluan Vitamin B12 = 1.‡ ‡ ‡ ‡ ‡ RUJUKAN PEMAKANAN SEIMBANG KANAKKANAK: Keperluan Tenaga kanak-kanak berusia 4 6 = 1830 (kcal) Keperluan Vitamin B3 = 12.

Susu 2. Bijirin dan makanan berkanji 3. Lemak dan Minyak Makanan Berprotein (Membina Badan) 1. Nasi atau Mee 2.KEPERLUAN NUTRIEN HARIAN KANAK-KANAK 4 6 tahun Kumpulan makanan Makanan Berkabohidrat (Memberi Tenaga) 1.2 sudu makan 2 cawan 5 ± 6 sudu makan 1 ± 2 potong/biji 6 sudu makan . Buah 2.2mangkuk 1 cawan 2 keping 1 ½ . Roti 4. Sayur Kuantiti / amaun pengambilan 1 ½ . Daging (atau gentian) Makanan Bervitamin dan Mineral (Menjauhkan Penyakit) 1.

KANDUNGAN VITAMIN C DALAM BUAHBUAHAN: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jambu Batu (1/2 biji) 200 mg Betik ( 1 potong) 102 mg Oren (1potong) 80 mg Limau Bali (2 bhg.) 74 mg Rambutan (5 biji) 38 mg Belimbing (1/2 biji) 38 mg Mangga (1/2 biji) 36 mg Nenas (1 potong) 30 mg .

KANDUNGAN VITAMIN A DALAM BUAH-BUAHAN: ‡ Mangga (1/2 biji) 100% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Betik ( 1 potong) 56% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Nangka (3 ulas) 16% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Tembikai (1 potong) 10% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Belimbing (1/2 biji) 9% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Oren (1 biji) 8% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak .

garam mineral. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .GIZI SEIMBANG ‡ Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. protein. lipid. vitamin.

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG
KESAN Malnutrisi HURAIAN ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan ‡ Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, kwasyiorkor, skurvi dan riket ‡ disebabkan kekurangan protein ‡ gejala seperti perut buncit, pertumbuhan badan dan otak terencat, kehilangan selera makan, badan lemah ‡ disebabkan oleh kekurangan vitamin C ‡ lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas ‡ gusi membengkak dan mudah berdarah ‡ pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok ‡ kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi

Kwasyiorkor

Skurvi

Tekanan darah tinggi

Kegendutan

‡ sebab: makan terlalu banyak ‡ berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya ‡ akan menyebabkan diabetis melitus, darah tinggi, kanser kolon

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG (sambungan)
KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN ‡ berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah

Osteoporosis

‡ berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi ‡ kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah

Sakit jantung dan strok

‡ tahap kolesterol dalam darah tinggi ‡ kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah ‡ gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak ‡Serabut yang sedikit

Penyakit kanser

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG
Menyediakan makanan yang seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. ‡ Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain ‡ Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit ‡ Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik ‡ Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas

‡ Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan ‡ Makanan yang masin garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa ‡ Makanan yang manis ‡ Makanan dalam tin ‡ Buah-buahan jeruk ‡ Makanan yang berminyak dan berlemak .ELAKKAN DARIPADA KANAK-KANAK Makanan berikut harus dielakkan daripada kanakkanak.

sayur-sayuran dan dadih) .CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan Jangan ugut kanak-kanak untuk makan Galakkan kanak-kanak makan sendiri Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung Makanlah bersama-sama Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan.

PANDUAN MEMILIH BAHAN-BAHAN MENTAH SEGAR DAN BERSIH BAHAN MENTAH KEADAAN BAHAN MENTAH Sayur-sayuran ‡ segar ‡ berkeadaan elok ‡ cantik bentuknya ‡ pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau ‡ badannya berkilat dan bercahaya ‡ badannya tidak diselaputi lendir yang tebal ‡ matanya bercahaya dan tidak terbenam ‡ insangnya segar dan berwarna merah terang segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ dagingnya segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ isinya segar ‡ berisi pada bahagian dadanya ‡ kepalanya tidak tertanggal ‡ tidak berbau busuk ‡ badannya tidak bertompok-tompok hitam ‡ segar dan tidak disimpan terlalu lama ‡ kulitnya tidak retak ‡ bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis ‡ bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain ‡ kering dan tidak berketul-ketul ‡ berbau harum dan segar ‡ tidak ada bubuk atau ulat ‡ tidak berkulat Ikan Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

Antara tanda kekurangan zat ialah: ‡ Berat badan menurun dengan ketara ‡ Kerap mendapat jangkitan seperti batuk. demam dan selesema ‡ Masalah kesihatan kemudian hari (kesan jangka panjang) .

strok.Tanda terlebih zat lebih mudah diperhatikan iaitu: ‡ Menjadi gemuk atau terlalu gemuk ‡ Risiko mendapat penyakit gaya hidup yang dialami orang dewasa seperti tekanan darah tinggi. kencing manis. penyakit jantung. kanser meningkat dan mempunyai potensi diserang penyakit pada usia muda ‡ Kematian awal akibat penyakit .

KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK ‡ KERACUNAN MAKANAN kanak-kanak akan mengalami keracunan makanan kerana makanan yang dimakan tidak dijaga kebersihannya ‡ MUDAH MENDAPAT PENYAKIT antibodi kanak-kanak lemah berbanding orang dewasa. oleh itu mereka mudah mendapat sesuatu jangkitan .

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

pisau Cara makan di meja makan Cara minum pagi Cara makan tengah hari Cara minum petang Cara makan malam .ETIKA MAKAN BAGI KANAK-KANAK ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Cara hendak mula makan Cara makan dengan tangan Cara makan dengan sudu. garpu.

madu lebah. memakan daging 40 berturutturut akan mengeraskan jantung ‡ Jika haus. roti (wholemeal).Amalan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ pemakanan Rasulullah s. susu. daging. ayam.a.w. Mula dengan garam Jangan makan makanan yg terlalu panas (atau sejuk) Mulakan dengan buah-buahan Jangan minum waktu makan Kunyah betul-betul Tidak mengambil daging untuk 40 hari akan melemahkan badan. sup. :. tamar .w. teguk air perlahan-lahan ‡ Makanan kesukaan Rasulullah s.a.

Perancangan Menu .

‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian. . menarik dan menyelerakan. Perancangan menu memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat .

menyediakan sajian yang berkhasiat . tenaga dan bahan makanan 3. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4. menjimatkan masa .Tujuan Perancangan Menu 1. . menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. menarik dan menyelerakan.

tekstur . ± Dalam pilihan sajian .Faktor Yang Mempengaruhi Perancangan Menu 1. 3. pelbagai kaedah memesak digalakkan untuk memberi kesan yang berbeza terhadap makanan yang dihidang. sama ada sajian majlis formal atau tidak formal 2. Pilihan sajian ‡ Menu perlu dirancang supaya setiap sajian mempunyai keseimbangan dan variasi dari segi kaedah memasak . Keperluan dan kegemaran ‡ Pilihan menu perlu membekalkan nutrient untuk keperluan setiap individu. . ± perbezaan warna . membuat makanan menarik dan menyelerakan. rasa dan bahan makanan. ± Pelbagai bahan dalam sajian dapat memenuhi keperluan nutrient. rasa dan tekstur memberi variasi kepada sajian . ‡ Setiap individu mempunyai makanan kegemaran masing-masing. Aspek ini perlu juga dititikberatkan semasa merancang menu. Jenis hidangan ‡ Jenis hidangan yang dirancang hendaklah berasaskan tujuan mengadakan sajian .

4. . disedia dan dihidang dengan sempurna. maka bahan tersebut adalah lebih 6. Perbelanjaan ‡ Perancangan menu perlu mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan untukmengelakkan pembaziran. Kemudahan fizikal dan sumber tenaga ‡ Kemudahan sumber tenaga akan membolehkan makanan dimasak . 5. Jika bahan yang digunakan ada pada musimnya . Sumber makanan ‡ kemudahan mendapat makanan mempengaruhi perancangan menu.

Makanan dan Budaya .

Manusia memilih makanan yang berlainan mengikut budaya dan tradisi keluarga masing-masing.‡ Budaya dan tradisi menentukan jenis makanan dalam diet. Melalui makanan juga kita boleh menilai sikap dan budaya orang lain. .

Diet ‡ Diet adalah pengambilan makanan oleh individu setiap hari. vitamin . ‡ Diet mempunyai kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan individu kerana pertalian makanan dengan penggunaannya dalam tubuh. . garam mineral dan air dan pelawas. lemak . ‡ Diet yang seimbang bermakna individu memperoleh nutrient yang mengandungi karbohidrat . protein . ‡ Individu memerlukan pemakanan yang seimbang untuk mengekalkan kesihatan.

‡ Kesan daripada diet yang seimbag ialah: (a) pertumbuhan yang sempurna (b) berat tubuh yang seimbang (c) perkembangan otot yang baik (d) kulit yang lembut dan bersih (e) wajah yang tenang dan berseri serta postur yang baik .

telur dan kekacang (b) bijirin (c) lemak dan minyak (d) susu dan hasil susu (e) buah-buahan dan sayur-sayuran . dan karangan laut . ikan .Nutrient ‡ Diperoleh daripada kumpulan makanan berikut : (a) daging .

. Perubahan ketinggian dan saiz badan adalah berkait dengan nutrient. Individu yang sedang membesar memerlukan diet yang mengandungi lebih nutrient pembina tubuh.Keperluan Diet Seimbang Diet seimbang penting untuk memenuhi keperluan fizikal dan mental-emosi. (a) Fizikal ‡ Pertumbuhan fizikal individu bermula dari peringkat pra-natal sehingga peringkat tua.

Bayi memerlukan dua perpuluhan enam hingga empat gram protein bagi setiap kilogram berat tubuh. ‡ Keadaan emosi tidak mempengaruhi keperluan diet seimbang untuk pertumbuhan fizikal dan keperluan fisiologi. . Diet seimbang yang mengandungi lebih protein penting untuk perkembangan mental. Pembinaan sel otak ini aktif dari perngkat pra-natal sehingga berumur 18 bulan. menyebabkan individu menggunakan lebih tenaga. Apabila gembira gerak kerja individu menjadi aktif .(b) Mental-emosi ‡ Bermula dari peringkat pra-natal . individu memerlukan makanan untuk pertumbuhan dan perkembangan anggota tubuh dan otak.

Contoh . kanak-kanak yang tidak mendapat diet yang seimbang akan ‡ mengalami penyakit seperti marasmus . mental-emosi memerlukan diet seimbang. . kwasyiorkor dan anemia.‡ Pertumbuhan individu yang merangkumi fizikal .

individu akan lebih sedar tentang kepentingan nutrient dan berupaya mengubah corak diet mengikut keperluan kesihatan. Pendidikan ‡ Taraf pengetahuan pemakanan dapat mempengaruhi kuantiti dan kualiti diet. . Keperluan fisiologi ‡ Makanan diperlukan untuk memenuhi keperluan fisiologi tubuh bagi mengekalkan kesihatan optimum serta menentukn system dalam tubuh dapat berfungsi dengan berkesan. 2. Selain itu . ‡ Kuantiti makanan yang dip[erlukan bergantung kepada umur . mereka yang mempunyai pengetahuan pemakanan dapat menyediakan makanan yang ringkas dan berkhasiat dalam jangka masa yang singkat. saiz tubuh dan aktiviti individu. jantina . Berasaskan pengetahuan ini .Factor Yang Mempengaruhi Diet 1.

Geografi ‡ Diet sesebuah masyarakat bergantung juga kepada iklim . Keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai sumber yang terhad untuk membeli bahan makanan.‡ ‡ Pendapatan keluarga Pembelian bahan makanan untuk diet bergantung kepada kemampuan keluarga. 3. beras dan hasil beras digunakan dalam sajian setiap hari. pengetahuan pemakanan penting untuk keluarga membuat perancangan sajian yang menggunakan bahan makanan yang murah tetapi berkhasiat. Kemudahan infranstruktur pula membolehkan semua jenis bekalan makanan sampai ke tempat tertentu. Dengan itu . Dikawasan tanaman padi . . kemudahan sumber makanan dan infranstruktur kawasan. ‡ 4.

Perancangan meni memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat . ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . tenaga dan bahan makanan 3. menyediakan sajian yang berkhasiat .Perancangan Menu ‡ ‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian. Tujuan Perancangan Menu 1. menarik dan menyelerakan. menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. menjimatkan masa . menarik dan menyelerakan. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4.

Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn.jsp http://www. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanak-kanak) Bahagian 1.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005). Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004). Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Saayah Abu.gov. & Tan Sun Seng (2001). Foods that Harm Foods that Heal. Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006). Ivan Filmer Jr.my/myhealth/bm/kanak_content. Biologi Tingkatan 4.my http://www. New York: The Reader s Digest Association Kasnani Ab Karim.RUJUKAN Asiah Ismail.org. http://nutriweb. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. Panduan untuk Pengusaha Tadika.myhealth. Bhd. Bhd. Bhd. Zainun Ishak (2006).org. Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Bhd. Bhd.htm .my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/makanan_berkhasia t.sabah.

terima kasih .Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful