P. 1
Tajuk 4-Kesihatan,Keselamatandan Pemakanan Hazirah,Masrina,Syazana

Tajuk 4-Kesihatan,Keselamatandan Pemakanan Hazirah,Masrina,Syazana

|Views: 519|Likes:
Published by onion_ring

More info:

Published by: onion_ring on Feb 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2014

pdf

text

original

KUALITI PENDIDIK PRASEKOLAH PRA 3114 Pengurusan kesihatan, kesihatan, keselamatan dan pemakanan

NOR HAZIRAH MASRINA NURSYAZANA

KESIHATAN

pengurusan kesihatan

PENGURUSAN KESIHATAN ‡ LATIHAN KESIHATAN ‡ KEPERLUAN ASAS UNTUK MEMASTIKAN PENJAGAAN KESIHATAN KANAK-KANAK ‡ POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN .

‡ Kesihatan juga merupakan satu proses dinamik yang sentiasa berubah serta boleh diperoleh melalui pemupukan ilmu pengetahuan.KONSEP KESIHATAN ‡ Mengikut WHO. kesihatan didefinisikan sebagai satu keadaan yang sempurna dari segi fizikal. . amalan yang seimbang dan berterusan. rohani dan sosial. sikap.mental/emosi.

Sekiranya salah satu daripada unsur. .all.‡ Mengikut Hugh Hawes et.unsur yang disebutkan mengalami gangguan bermakna individu tersebut tidak sihat. mental dan sosial bukan hanya sekadar bebas dari penyakit sahaja. kesihatan merupakan keadaan kesejahteraan fizikal.

‡ Asas kepada kecemerlangan diri.KEPENTINGAN KESIHATAN ‡ Supaya badan tidak mudah dijangkiti penyakit.bangsa dan negara. . ‡ Otak akan menjadi lebih cerdas dan kanakkanak akan mudah menerima pelajaran.

PENGAWALAN PENYAKIT IMUNISASI KANAK-KANAK PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK PERANAN PUSAT KESIHATAN LATIHAN KESIHATAN PERANAN IBU BAPA PERANAN KANAK-KANAK PERANAN GURU .

‡ Mendapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala sekurang-kurangnya sekali setahun. ‡ Berus gigi selalu selepas makan untuk mengelakkan pengumpulan plak. . ‡ Menggunakan ubat gigi berfluorida untuk menguatkan gigi.PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK ‡ Kurangkan makan makanan dan minuman bergula di antara waktu makan. ‡ Mengurangkan pengambilan minuman berkarbonat dan kodial.

‡ Buat masa ini kerajaan melalui Kementerian Kesihatan melaksanakan jadual imunisasi berkala seperti dikehendaki WHO supaya kanak-kanak mendapat imunisasi asas untuk beberapa penyakit berjangkit. seperti kematian atau kecacatan.IMUNISASI KANAK-KANAK ‡ Program imunisasi terbukti berjaya mengurangkan jangkitan beberapa penyakit berjangkit yang sering menyerang kanak-kanak serta mengurangkan komplikasi penyakit berkenaan. .

.PENGAWALAN PENYAKIT ‡ Contohnya kanak-kanak yang di infestasi kutu tidak dibenarkan ke sekolah sehingga sehingga mereka telah dirawat dengan sempurna.

kuku.gigi dan mulut. Contohnya kebersihan dari segi pakaian. .PERANAN IBU BAPA ‡ Menjaga kebersihan dan kesihatan kanakkanak.

‡ Contohnya kebersihan kuku. .gigi dan sebagainya.PERANAN GURU ‡ Guru menerangkan tentang penyakit-penyakit kepada kanak-kanak. ‡ Guru sentiasa memerhati kesihatan dan kebersihan kanak-kanak.

PERANAN KANAK-KANAK ‡ Sentiasa memberus gigi selepas makan. ‡ Membasuh tangan sebelum dan selepas makan. .

‡ Memberikan ceramah kebersihan diri dan kepentingan kesihatan diri kepada pelajar sekolah. cara pencegahan dan sebagainya melalui pameran .PERANAN PUSAT KESIHATAN ‡ Mengadakan pemeriksaan kesihatan di sekolah contohnya pemeriksaan gigi terhadap pelajar sekolah pada setiap tahun. ‡ Menyebarkan maklumat tentang kesihatan kepada penduduk sekitar yang terkini . cara mengatasi.

POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN  Mengadakan Kempen Cara Hidup Sihat. ‡ Kempen Cara Hidup Sihat 1994 bertemakan Promosi Kesihatan Kanak-Kanak yang bertujuan meningkatkan taraf kesihatan melalui promosi kesihatan yang optima dalam penjagaan kesihatan kanak.kanak. .

‡ Ini selaras dengan usaha-usaha yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mencapai objektif Hari Kanak-Kanak Sedunia yang menekankan "pembangunan.‡ Tema yang dipilih bagi kempen ini ialah "Anak Sihat Tonggak Masa Depan Negara" adalah bertepatan dan melibatkan seluruh keluarga dan mempunyai komponen-komponen yang memerlukan tindakan individu serta ahli keluarga. survival dan perlindungan" kepada kanak-kanak. .

batuk kokol. Setiap lawatan ke klinik kesihatan atau hospital mesti dimanfaatkan untuk mendapatkan imunisasi. campak dan rubella. difteria. .mati atau hilang upaya. polio. Kanak-kanak yang diberi imunisasi lebih berkemungkinan dijangkiti penyakit. ‡ Imunisasi perlu disegerakan. Semua imunisasi primer perlu dilengkapkan sebelum kanak-kanak mencapai umur setahun. tetanus.IMUNISASI ‡ Imunisasi melindungi kanak-kanak daripada lapan penyakit berbahaya iaitu hepatitis B. tibi.

‡ Setiap wanita yang berumur antara 15 hingga 44 tahun mesti mendapat imunisasi tetanus yang lengkap.‡ Pemberian imunisasi kepada kanak-kanak yang tidak sihat adalah selamat. . ‡ Setiap perempuan di antara 7 hingga 44 tahun perlu diberi imunisasi rubella.

. ‡ Apabila mencapai umur empat hingga enam bulan bayi memerlukan makanan-makanan lain sebagai tambahan kepada susu ibu. ‡ Susu ibu adalah makanan terbaik untuk kanakkanak bagi empat hingga enam bulan selepas dilahirkan.PERTUMBUHAN KANAK-KANAK ‡ Pertambahan berat badan yang teratur merupakan petunjuk yang penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Kanak-kanak yang berumur di bawah enam tahun perlu kerap ditimbang bagi mengawasi pertumbuhan mereka.

seseorang kanakkanak memerlukan makanan tambahan bagi mempercepatkan pertumbuhan yang terganggu kerana penyakit. .‡ Bayi berumur lebih daripada enam bulan perlu makan makanan lima hingga enam kali sehari. ‡ Semua kanak-kanak memerlukan makanan yang kaya dengan vitamin dan zat galian. ‡ Setiap kali selepas sakit.

KESELAMATAN .

keselamatan Kanakkanak DI PRASEKOLAH

a. ruang belajar
1. 2. susun perabut jauh daripada tingkap perabut hendaklah dipilih daripada jenis yang selamat seperti bucu yang tidak tajam, tidak berkaca dan stabil

b. kawasan permainan
1. 2. 3. 4. 5. Ketinggian alat-alat permainan mestilah sesuai dengan umur kanak-kanak (tidak melebihi 2.8) Jarak permainan hendaklah tidak kurang dari 4.2 meter di antara satau sama lain Permukaan di sekitar dan dibawah alat permainan perlu lembut dan tahan hentakan alat-alat permainan kanak-kanak hendaklah dipastikan berada dalam keadaan selamat Kawasan permainan hendaklah sentiasa dipantau bagi memastikan kawasan selamat daripada benda-benda berbahaya dan tajam seperti paku, besi. Kaca dan sebagainya

. bilik air/tandas Lantai hendaklah sentiasa dibersihkan dan pastikan ianya tidak licin 2.c. Tutup kolah mandi (jika ada) 3. Awasi kanak-kanak ketiak mereka berada di bilik air / tandas 1.

4.kanak terjatuh dari katil elakkan meletakkan terlalu banyak perabit suiz dan plag elektrik hendaklah dipasang agak tinggi supaya tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak Elakkan meletakkan Binatang piliharaan di bilik tidur Katil bertingkat tidak sesuai untuk kanak. pastikan perabut yang digunakan di bilik tidur kanakkanak selamt untuk kegunaan kanak-kanak Lantai hendaklah dialas dengan bahan lembut yang boleh membantu mengurangkan kesakitan jika kanak. 6. 5.d.kanak yang berumur kurang daripada 9 tahun . 2. 3. bilik tidur 1.

ruang tamu 1. pastiakn tidak terdapat barang perhiasan yang boleh mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak seperti barang kaca .e. Ketika menyusun perabut di ruang tamu pastikan terdapat ruang ditengahtengah ruang (supaya meyenangkan pergerakkan kanak-kanak) 2.

LANGKAH MENGATASI ‡ Kerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad ‡ Menggalakkan skim perlindungan (Insurans) ‡ Penggunaan alat pencegahan kebakaran dan peti pertolongan cemas .

§ Membantu murid-murid ke tandas sekiranya perlu & memerhatikan mereka dalam keadaan sihat & bersih . tutur bahasa & kekemasan diri § Menyambut kedatangan murid-murid semasa manghadiri kelas & memastikan mereka keluar kelas dalam keadaan yang selamat . Keselamatan.PERANAN PPM ‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} sentiasa perlu bertanggungjawab untuk memastikan Pengurusan Hal Ehwal Murid supaya berkesan untuk mempertingkatkan lagi Kebajikan. ± § ± ± ± ± ± ± Melayani karenah murid-murid Prasekolah & menolong memastikan mereka sentiasa berkeadaan bersih . § Membantu Guru Prasekolah menjaga keselamatan alatan & kemudahan Prasekolah di dalam & di luar kelas . § Berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik kepada murid-murid dari segi tingkah laku. § Membantu mengawasi murid-murid Prasekolah semasa ketiadaan Guru Prasekolah § Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan . Displin & Kesejahteraan Murid Prasekolah.

PERTOLONGAN CEMAS DI PRASEKOLAH .

Pendahuluan ‡ Pertolongan cemas merupakan penjagaan awal untuk mangsa yang cedera ataupun sakit secara tiba-tiba. ‡ Bantuan ini diberikan oleh penyelamat sebelum mangsa mendapat rawatan atau bantuan perubatan daripada doktor. ‡ Pertolongan cemas mempunyai batasannya yangtersendiri kerana bukan semua penyelamat merupakan ahli paramedic ataupun doktor. ‡ Ianya merupakan khidmat penjagaan yang diberikan oleh seseorang yang mengambil berat terhadap keselamatan mangsa sebaik sahaja berlaku kemalangan atau kecederaan. .

. ‡ Kesimpulannya. pertolongan cemas didefinisikan sebagai rawatan sementara waktu kepada mangsa kemalangan atau pesakit. ‡ Manakala menurut sesetengah pendapat pula pertolongan cemas ialah perhatian serta merta dan bantuan awal yang diberikan kepada seseorang yang cedera secara tiba-tiba.Definisi Pertolongan Cemas ‡ Menurut buku oleh Abd. pertolongan cemas ialah rawatan atau bantuan awal yang diberikan oleh seseorang penyelamat untuk membantu mangsa yang cedera atau sakit secara tiba-tiba sebelum mendapat rawatan doktor. Alim Abdul Rahim (1998).

Mengurangkan kecederaan mangsa iii-Menyelamatkan nyawa mangsa iv-Memberikan bantuan pemulihan v-Menenangkan perasaan mangsa dengan membuat mangsa berasa selesa .Objektif Pertolongan Cemas i.Mengurangkan komplikasi atau keadaan mangsa menjadi bertambah bahaya ii.

terus hubungi atau dapatkan bantuan secepat mungkin . serta laksanakan mengikut tahap kemampuan iii-Jangan cuba menjadi wira.Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Memberikan Pertolongan Cemas i-Lakukan dengan tenang dan jangan panik ii-Lakukan dengan pantas dan cepat tetapi tertib.

. ‡ Jika seseorang mangsa mengalami pendarahan yang berterusan atau mangsa tidak boleh bernafas dengan baik. adalah penting bagi seseorang penyelamat melaksanakan tindakan mereka dengan pantas.Pertolongan Cemas ‡ Apabila memberikan pertolongan cemas. mereka perlukan bantuan pantas dan segera. ‡ Tindakan pantas ini bertujuan menyelamatkan nyawa mangsa dan anggota badan mangsa daripada mengalami komplikasi yang lebih teruk.

pantas. iiiPulihkan pernafasan mangsa. Contoh mangsa kelihatan pucat. pihak polis dan keluarga mangsa. ivCuba memberikan semangat dan perangsang kepada mangsa. . Elakkan terlalu banyak bercakap dengan mangsa dan jangan melayan mangsa dengan bercakap perkara yang tidak penting. Cuba elakkan mangsa daripada dikerumuni orang ramai. luka anda sedikit sahaja. Contohnya Bawa bertenang. jika didapati pernafasan mangsa terhenti. vPindahkan mangsa ke tempat yang lebih selamat. pitam dan sebagainya.Peraturan Asas Pertolongan Cemas ‡ Di antara peraturan asas pertolongan cemas yang perlu diketahui oleh penyelamat ialah: ‡ iKenal pasti punca kemalangan atau kecederaan. iiLakukan pertolongan cemas dengan tertib. *Segera hubungi pihak doktor. saya cuba membantu anda . tenang dan senyap.

Mendapatkan bantuan perubatan ‡ Dail 999 ‡ Minta bantuan orang lain ‡ Jika bersendirian tinggalkan mangsa seketika untuk mendapatkan bantuan atau membuat panggilan telefon. .

Peti Pertolongan Cemas (First aid kit ) DI PRASEKOLAH .

Definisi ‡ Satu peti/ kotak yang mengandungi peralatan pertolongan cemas dan bekalan perubatan .

± ± ± Menyelamatkan nyawa Menghenti dan menghalang kecederaan menjadi lebih teruk Menggalakkan penyembuhan .Kepentingan peti pertolongan cemas ‡ Menyimpan item/ ubatan untuk melakukan pertolongan cemas bagi .

Ciri-ciri peti pertolongan cemas ‡ Corak tegap. diperiksa dengan kerap. staff betanggungjawab sentiasa ada.kuat.senang diambil. terang. green crescent on white background ‡ Lokasi mudah dikenalpasti. mengikut kegunaan. 42 .mudahalih.staf perlu diberitahu ‡ Kandungan mencukupi.

senang disimpan dalam almari ‡ Plastik atau besi Keburukan ‡ Item dalam peti akan bercampur ‡ Bilangan yang terhad ‡ Plastik murah tetapi mudah rosak ‡ Tidak kalis air . mudah dibawa.Jenis peti pertolongan cemas Traditional First Aid Kits Kebaikan ‡ Tidak mahal ‡ Kecil.

Unitized First Aid Kits Kebaikan ‡ Teratur ‡ Kedap air. ‡ Senang ditambah ‡ Pelbagai warna dan senang mengenalpasti item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Dapt menyimpan dalam kuantiti yang sedikit ‡ Tidak dalam .

Dispensing First Aid Kits Kebaikan ‡ Poket pada pintu untuk item yang kecil ‡ Kabinet lebih lebar dan dapat menyimpan item dengan kemas ‡ Senang disimpan dengan teratur dan bersih ‡ Mudah dilihat bila digantung di dinding ‡ Boleh menyimpan banyak item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Terlalu besar untuk kegunaan di rumah ‡ Tidak sesuai untuk mudah alih .

First Responder First Aid Kits Kebaikan ‡ Senang dibawa dan dipindahkan ‡ Kotak plastik berwana oren dan kuat ‡ Mengisi item yang banyak (multi trauma) Keburukan ‡ Sangat besar ‡ Senang pecah ‡ Mahal ‡ Tidak banyak ruang 46 .

3. 4. 2. Jenis industri Bilangan pekerja Bilangan pekerja setiap shif Lokasi tempat kerja dan status infrastruktur yang berkaitan dengan klinik yang bercekatan 47 .Faktor yang mempengaruhi persediaan peti pertolongan cemas 1.

Kandungan minimum untuk peti kecemasan Contents 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2/25/2012 14 Box A 20 1 1 5 1 4 1 4 2 2 2 1 1 1 NANL/FIRST AID Box B 40 2 3 10 1 4 1 4 2 4 4 1 3 1 Box C 40 4 6 15 2 6 1 6 4 6 6 2 3 1 48 Individually wrapped sterile adhesive dressing Crepe bandage 5cm Crepe bandage 10cm Absorbent gauze (packet of 10 pieces) Hypoallergenic tape Triangular bandages Scissors Safety pins Disposable gloves (pairs) Eye shield Eye pad Resuscitation mask (one-way) Sterile water or saline in 100ml disposable containers (only where tap water is not available) Torch light .

Burn sheet/ dressing 49 .Item dalam peti kecemasan dan kegunaan (DOSH) Item Kegunaan 1. Elastic bandage/ crepe bandage ringan eg. Cold pack compress gel ‡ Merawat kesan terbakar/ lecuran 8. Sterile eye pad ‡ Melindung mata yang tercedera/ terkena bendasing 3. Triangular bandage (kain anduh) ‡ Untuk mengampu bahagian kecederaan/ kepatahan.dislocation(terseliuh) 6. 2. membalut luka/ perdarahan yang / didapati atau dikhuatiri ada kepatahan tulang. Sterile gauze ‡ Membuat balutan/ memberi tekanan pada perdarahan dan menstabilkan kepatahan ‡ Menstabilkan kecederaan/ kepatahan/ untuk membalut luka dan juga kecederaan 5. Roller bandage ‡ Mengurangkan kebengkakan 7. Non-sterile gauze ‡ Melakukan pencucian/ pembebat luka 4.

disposable/ non sterile 10. Glove. Cotton buds ‡ Melindungi diri dari sebarang cecair badan/ sumber jangkitan ‡ Memotong gauze/ bandage ‡ Melekatkan balutan dan pembebat ‡ Melakukan pencucian/ pembebatan luka ‡ Mencuci sebarang bendasing/ kekotoran pada luka sebelum membalut ‡ Mencuci luka pada kanal/ kawasan yang sukar 2/25/2012 NANL/FIRST AID 50 . Cetavlon 12. Scissor 11. Alcohol prep pads 11.Samb 9. Adhesive tape 9. Sterile multi-trauma dressing/ gauze 10.

Safety pin 19.Samb 16. face shield) 17. Thermometer 20. Barrier device for CPR (pocket mask. Elastoplast 18. Waterproof waste bag 22. First aid manual 21. Inventory of box contents (checklist) ‡ Memberi pertolongan pernafasan kepada mangsa ‡ Menetapkan kedudukan pembebat dan memberi tekanan pada luka perdarahan ‡ Menetapkan kedudukan kain anduh ‡ Memeriksa suhu badan mangsa ‡ Memberikan panduan kepada pengguna peti kecemasan ‡ Menerima gauze/ alat yang kotor ‡ Memastikan item/ keperluan mencukupi dan tidak luput 2/25/2012 NANL/FIRST AID 51 .

24.Samb 23.9%. Dettol (Boleh diganti dengan Normal Saline solution 0. LMS solution (minyak kuda) - 2/25/2012 NANL/FIRST AID 52 . ‡ antiseptik untuk bunuh kuman.) 25. ‡ digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan juga lenguh Pada otot kaki dan tangan. Digunakan sebagai cucian luar luka. Acriflavine (ubat kuning) ‡ untuk antiseptic > mempercepatkan penyembuhan luka.

Buku log perlu disimpan dengan baik 6. Pastikan item dalam peti kecemasan mencukupi dan sentiasa diperiksa 3. Peti kecemasan perlu diperiksa setiap minggu dan menggantikan apa yang perlu 4.Perhatian 1. Staf perlu ditugaskan untuk memeriksa dan menggantikan keperluan dalam peti kecemasan 5. Peti kecemasan tidak boleh mengandungi minuman atau ubat yang dipreskripsi 2. Peti kecemasan tidak boleh dihalang dapat dilihat dengan jelas 2/25/2012 NANL/FIRST AID 53 .

KECEDERAAN DAN KEMALANGAN DI PRASEKOLAH .

peralatan seperti katil hendaklah bersesuaian dengan saiz kanak kanak. ‡ Oleh itu. Peti pertolongan cemas perlu diletakkan di situ bagi kes kes kecederaan ringan dan persediaan awal sebelum dihantar ke klinik atau hospital. Bilik tersebut selalunya digunakan oleh kanak kanak yang sakit sementara menunggu masa ke klinik atau dibawa pulang oleh ibu bapa dan penjaga. ‡ Bagi aspek keselamatan dan keselesaan pula. Peti tersebut hendaklah mengandungi ubatan yang mencukupi dan diletakkan di tempat yang selamat. Tilam dan bantal hendaklah selesa dan perlu dibersihkan supaya tidak berdebu. kemas dan bersih supaya tidak menimbulkan masalah pada yang sakit disamping menimbulkan keceriaan di ruang tersebut. Dinding boleh dihiasi dengan lukisan dan kata kata semangat yang berwarna warni. . persekitaran bilik sakit juga perlu menarik.BILIK SAKIT ‡ Bilik sakit merupakan satu ruang rehat untuk kanak kanak yang menghadapi masalah kesihatan.

Teliti . Lengan patah. Kaw. Bijak . Cekap merawat agar mangsa tidak menjadi lebih serius.Bijak meneliti tanda-tanda kemalangan .Kenal pasti tanda-tanda sebab berlaku kecederaan 2.SIFAT-SIFAT SEMASA MEMBERI RAWATAN Seseorang yang memberi rawatan kecemasan perlu: 1.(Contoh. Menjadi biru) 3. Cekap Cekap guna alat bantuan. .

Emosi Tidak mudah panik.4.Bersimpati Perasaan simpati amat perlu. Jelas Jelas beri arahan kepada pesakit/orang ramai. Bantuan & sokongan moral. Emosi stabil * Penuh keyakinan* Tenang* Tertib* Teratur . Utamakan yang tenat dan serius. Tidak putus asa. 7. Tidak gugup. Pandai Membuat PilihanYang Tepat Pilih mangsa yang perlu di beri keutamaan. Mangsa Perlu sokongan moral. 5. 6.

Ahli PC perlu kenal pasti punca kecederaan melalui tanda-tanda pada tubuh badan pesakit.PERATURAN AM PC Panduan ini penting untuk meringankan kesakitan yang dialami oleh mangsa: 1.jika pernafasan terhenti. 3. . 2. elakkan mangsa banyak bercakap. Pulihkan pernafasan mangsa . Ahli PC perlu beri bantuan dengan tertib dan tenang.

Hentikan pendarahan. Dapatkan maklumat peribadi mangsa. . 8. 7. Elakkan beri bantuan berlebihan. Pindahkan mangsa ke tempat yang selamat. 5. 9. Elakkan orang ramai berkumpul mengelilingi mangsa. Beri semangat dan perangsang kepada mangsa. Elakkan menanggalkan pakaian yang tidak perlu ditanggalkan. 10. 6. 11. Beri kerjasama kepada polis dan Doktor jika perlu.4.

.Dewasa 100 ³ ³ .Orang Tua Pemulihan Pernafasan yang paling sesuai bagi bayi ialah mulut ke mulut dan hidung.Kanak.kanak 60 ³ ³ .PEMULIHAN PERNAFASAN ‡ ‡ Kadar denyutan nadi. 72 kali seminit .

Suhu badan 4. Anak mata 3. Muka (pucat) 2. Denyutan nadi .TANDA YANG DAPAT DIKESAN 1.

Beri bantuan awal. Urus pengangkutan. 6. 4. Cari punca. Jangan panik. 62 . 2. Berada bersama. 7. 3. Menilai keadaan.TUGAS AHLI PC 1. 5. Laporan.

Jenis-jenis Kecederaan / Kemalangan ‡ Kanak-kanak adalah golongan yang sering terdedah kepada kecederaan kerana mereka golonga yang aktif. ‡ Di antara jenis kecederaan yang sering berlaku kepada kanak-kanak ialah: =hidung berdarah =mulut berdarah =telinga berdarah =luka =benjol =tercekit =terkena benda panas =renjatan elektrik =terseliuh =lemas . Mereka tidak mengetahui risiko atau bahaya yang mendatang yang bakal ditempuhi.

Pastikan pendarahan telah berhenti. ‡ Cara Rawatan ± Basuh tangan supaya bersih dengan menggunakan dettol atau air suam (Menggelakkan jangkitan kuman). biarkan ia kering jika perlu tutup dengan plaster. ± Sapukan lempat luka dengan iodine dan balut dengan pembalut jaring atau pembalut jenis lain. . * Jika luka merupakan calar sahaja. ± Lapkan tempat luka sehingga kering.a) Pendarahan Luar ‡ Pendarahan luar adalah pendarahan yang keluar daripada luka melalui kulit sahaja.

pastikan jari tangan atau kaki tidak sejuk. ± Pastikan pendarahan telah berhenti. .‡ Jika luka dengan pendarahan yang banyak. apa yang anda perlu lakukan ialah : ± Tekan dengan kuat di bahagian yang luka untuk memberhentikan pendarahan. Jika sejuk longgarkan sedikit balutan supaya darah dapat mengalir ± Hantar mangsa ke hospital atau klinik untuk rawatan selanjutnya. ± Jika anda telah membalut lengan atau kaki. Semasa membawa mangsa pastikan bahagian yang luka itu ditinggikan. jka belum berhenti tambahkan kain pelapik/pad yang bersih tanpa menanggalkan balutan yang sedia ada. ± Tinggikan bahagian yang luka (jika bahagian lengan atau kaki yang luka) ± Tutup luka dengan kain pelapik/ pad yang bersih dan kemudiam balut.

‡ Jika mangsa mengalami luka dengan tulang yang patah. ± Letakkan kain kasa / kain bersih di atas luka ± Tambahkan kain pelapik disekitar tulang yang patah itu dan balut ± Pastikan bahagian yang cedera itu tidak digerakkan (rujuk gambar) ± Pastikan jari-jari tangan dan kaki tidak menjadi sejuk ± Hantar mangsa ke hospital . apa yang perlu anda lakukan ialah: ± Dapatkan bantuan seseorang untuk menolong anda menyokong lengang atau kaki mangsa yang patah.

± Pastikan tangan dan kaki tidak sejuk.‡ Jika mangsa mengalami luka di mana terdapat objek yang terkeluar dari luka. apa yang perlu anda lakukan ialah : ± Beri tekanan di sekeliling objek yang terjulur itu.jangan gerakkan bahagian yang cedera. . tetapi bukan bahagian yang luka ± Letakkan kain besih di bahagian luka dan objek yang terjulur itu. ± Tambahkan kain pelapik di sekitar objek itu dan balut (Jangan cuba menarik keluar objek keluar dari tempat luka) ± Tinggikan bahagian yang sakit ± Jika disyaki ada tulang yang patah. ± Hantar mangsa ke hospital.

b. Pendarahan Dalaman ‡ Pendarahan dalaman di mana pendarahan berlaku di bahagian dalam tubuh di mana sama ada darah keluar melalui rongga terbuka atau kekal di dalam tubuh. telinga dan mulut. keluar air kencing atau muntah. Kebiasaannya darah mengalir keluar melalui hidung. jangan berlenggah. ‡ Di antara pendarahan dalaman ialah: 1-Lebam 2-Hidung berdarah 3-Mulut berdarah 4-Telinga Berdarah ‡ Perhatian ‡ * Jika darah keluar disertai dengan batuk. keluar najis. . segera hantar mangsa ke hospital atau klinik. tetapi mengakibatkan kesakitan dan renjatan walaupun kesan kehilangan darah masih tidak kelihatan.

1-Lebam ‡ Luka lebam adalah berpunca dari pendarahan dalaman yang meresap melalui tisu-tisu dan menghasilkan perubahan warna pada lapisan kulit. ± Tuam dengan tuaman sejuk (ais) ke bahagian yang lebam. ± Hantar mangsa ke hospital jika anda mengesyaki berlaku kecederaan dalam yang serius seperti keretakkan tulang atau patah. Jika perlu balut tempat lebam. Lebam mungkin menandakan kecederaan yang lebih dalam atau pendarahan dalaman ‡ Cara rawatan ± Angkat anggota yang tercedera dalam keadaan selesa. Lebam boleh terjadi secara serta merta atau secara perlahan-lahan. .

badan lesu.Nasihat mangsa agar tidak mengorek atau menghembuskan hidungnya dalam masa beberapa jam selepas itu. Picit lubang hidungnya selama sepuluh minit. ‡ Cara Rawatan ± Suruh pesakit duduk dengan keadaan kepalanya ditundukkan ke bawah bagi menggelakkan daripda tertelan darah kerana ini akan membuatkan dia sakit. ± Naikkan lengan mangsa sama rata dengan bahu dan longgarkan pakaian di bahagian lehernya. Jika pendarahan masih berterusan selepas 30 minit. bersihkan hidung dan mulut mangsa dengan kapas yang telah dibasahkan. Apabila didapati pendarahan terhenti.2-Hidung berdarah ‡ Masalah hidung berdarah kerap berlaku pada kanak-kanak dan pada waktu cuaca panas. Secara tiba-tiba darah keluar daripada hidung mangsa tetapi mangsa tidak berasa sakit.kemungkinan boleh pengsan apabila darah berterusan. hantar pesakit ke hospital atau klinik . ± Suruh mangsa bernafas melalui mulut (jika bernafas melalui hidung keadaan akan bertambah serius. ± Biarkan mangsa berehat. ± Letakkan sedikit ais ketul atau kain yang dibasahkan di bahagian batang hidung atau kepala mangsa.

‡ Cara Rawatan ± Suruh mangsa duduk dengan kepalanya membongkok ke hadapan dan tadahkan satu bekas (rujuk gambar). tetapi mangsa tidak berasa sakit.3-Mulut berdarah ‡ Darah mengalir keluar daripada mulut mangsa secara tiba-tiba. . Jangan suruh mangsa bersihkan mulut. ± Letakkan kapas yang bersih pada luka dan tekankan di antara ibu jari dengan jari telunjuk selama sepuluh minit. kerana akan mengganggu pembekuan darah.

± Jika mangsa mengalami pendarahan daripada dalam telinga. segera hantar mangsa ke hospital . ± Jika hanya pendarahan kecil berlaku daripada calar di luar bahagian telinga. Jangan cuba menekan balutan ke dalam telinga. tidak perlulah membawa mangsa ke hospital. supaya darah dapat mengalir ± Letakkan pad atau kapas yang bersih pada telinga yang berdarah dan balut secara longgar dengan menggunakan kain balutan yang bersih. ‡ Cara Rawatan ± Nasihatkan mangsa supaya duduk atau baring supaya telinga yang berdarah berada di sebelah bawah.4-Telinga Berdarah ‡ Darah akan keluar melalui telinga secara tiba-tiba.

Letakkan ice pack pada benjol dan menekannya dengan lembu ± Angkat ice pack dari benjol selepas menekannya beberapa saat. ± *Jika tidak terdapat beg plastik. Ulangi selama sepuluh minit. (Tindakan ini boleh mengurangkan kesakitan dan benjol. ‡ Cara menyediakan ice pack ± Isikan 2/3 beg plastik dengan pecahan air batu.C) Benjol ‡ Cara Rawatan ± Sediakan sampul kain berisi pecahan air batu (ice pack). anda boleh menggunakan kain yang bersih seperti sapu tangan untuk membalut air batu. . Keluarkan udara yang ada dalam beg dan ikat Bungkuskan beg dengan kain basah.

± Bawa mangsa ke hospital atau klinik. ± Cuba tenangkan mangsa dengan memberi semangat. seperi saya boleh memberikan rawatan pertolongan cemas untuk anda. Kuman. . ± Bersihkan luka gigitan. ± Balut luka. Binatang-binatang yang berbisa tersebut seperti ular. Gunakan kain pembalut yang bersih untuk membalut luka. Jika seseorang itu telah digigit bintang. lipan. kala. anda boleh melakukan tindakan seperti berikut: ‡ Pastikan tiada bahaya. virus dan bisa yang terdapat dalam binatang dapat masuk ke dalam tisu-tisu badan.D) Sengatan dan gigitan ‡ Sengatan dan gigitan binatamg boleh meninggalkan pelbagai kesan sampingan kepada manusia seperti luka pada permukaan kulit atau bahagian dalaman kulit. Gunakan sabun atau dettol dan bilas dengan air yang banyak. dan sebagainya.

.Sengatan lebah ± Tekapkan kain yang sejuk di bahagian yang terkena sengatan untuk mengurangkan bengkak dan sakit. 2.Sengatan tebuan ± Buangkan atau kikis sengat yang masih terdapat pada anggota badan yang terkena sengatan. kemudian tekapkan dengan kain yang sejuk.Cara Merawat : 1.

4. ± Jika luka dalam.3. ± Hantar mangsa ke hospital dan pastikan anggota yang terkena gigitan tidak bergerak. bawa segera mangsa berjumpa doctor untuk mendapat suntikan vaksin toksoid tetanus. Minta orang itu berdiam diri untuk melambatkan perebakan bias. ± Tenangkan mangsa.Gigitan Ular/ Kala Jengking ± Baringkan mangsa dengan segera. .Gigitan Anjing ± Segera beri rawatan pertolongan cemas untuk gigitan binatang seperti yang dinyatakan. Ini akan membantu mencegah mangsa daripada renjatan. cegah gerakan kaki atau tangannya dengan belat. ± Cuci bahagian yang terkena gigitan dengan air mengalir atau air yang banyak Jika mangsa digigit di bahagian kaki atau lengan.

‡ . sakit dan muntah-muntah · Mangsa mungkin tidak sedarkan diri dan sekiranya tidak diberi rawatan segera akan membawa maut. mengeluh dan menguap · Mangsa berasa sangat dahaga.E) Renjatan ‡ Tanda-tanda · Mangsa kelihatan pucat dan bahagian bibir menjadi kelabu · Mangsa berasa sejuk. kulit lembap serta keluar peluh dingin · Pernafasan cepat tetapi lemah · Mangsa berasa resah.

kerap muntah atau terbakar besar. · Kecederaan berpunca daripada elektrik · Sakit yang teramat sangat · Reaksi alahan seperti sengatan lebah ‡ · Ketakutan .‡ Sebab berlaku renjatan: · Banyak cecair yang hilang daripada badan mangsa seperti kehilangan banyak darah. ciritbirit yang berlarut.

Selepas kaki dinaikkan jangan cuba untuk menurunkan kakinya ke bawah. rendahkan kepala dan tinggikan kaki mangsa. ± Pastikan mangsa tidak kesejukkan. ± Jangan memberikan makanan atau minuman kepada mangsa yang didalam renjatan . ± Selimut mangsa.‡ Perhatian *Renjatan mungkin merupakan satu-satunya petanda pendarahan dalaman ‡ Cara Rawatan Renjatan ± Berikan rawatan pertolongan cemas bagi apa jua yang menyebabkan renjatan (seperti menghentikan pendarahan. mengalihakan mangsa daripada punca elektrik atau berikan kata-kata perangsang kepada mangsa) ± Baringkan mangsa.

seseorang akan kelihatan resah seperti hendak mabuk. ‡ Pengsang.seseorang yang tidak sedarkan diri sepenuhnya. ‡ Koma. ‡ Rawatan pertolongan cemas yang diberikan kepada mangsa dapat membantu mangsa bernafas sehingga dia mendapat bantuan daripada pihak doktor.g.Pitam. ‡ . kemudian mengantuk sehingga tidak boleh disedarkan walaupun dicubit atau digoyangkan. Pengsang dan Koma Pitam seseorang yang tidak sedarkan diri untuk beberapa ketika dan dia akan pulih dengan sendirinya.

Apabila mangsa telah sedar bantu mangsa duduk perlahan-lahan . ± Baringkan mangsa dengan meninggikan kakinya.i. Pastikan mangsa mendapatkan udara bersih sebanyak mungkin. Pastikan mangsa mendapat udara bersih sebanyak mungkin. suruh mangsa menundukkan kepalanya supaya berada di antara kedua lututnya. ± Suruh mangsa menarik nafas panjang beberapa kali. b)Jika mangsa telah pitam. ± Longgarkan pakaian mangsa terutama bahagian leher. ± Dudukan mangsa.Cara Merawat Orang Pitam ‡ ‡ a)Jika mangsa berasa hendak pitam.

bersihkan saluran pernafasannya dengan mengeluarkan segala benda yang menghalang pernafasannya.ii.Tidak Sedarkan Diri ‡ Cara Rawatan. Jika anda dapati saluran nafasnya tersekat. ± Cuba sedarkan mangsa seperti mencubit mangsa dan tanya mangsa apa sebenarnya yang telah berlaku. Jika tiada tindakbalas. Dongakkan kepalanya kebelakang dan angkat dagunya ke atas. cuba buka mulut mangsa untuk memastikan tiada apa-apa di dalam mulut mangsa. Ini akan membantunya bernafas. . Dongakkan kepala mangsa ke belak ± Buka saluran pernafasan.

Lihat pergerakkan dadanya. Sekiranya mangsa tidak bernafas lakukan : ± Bantuan pernafasan mulut ke mulut dengan segera ± Pastikan kepala mangsa didongakkan ke belakang dan bukakan mulut mangsa. ± Jika mangsa didapati mula bernafas. Kemudian berhenti.± Periksa penafasannya. Picit bahagian hidung yang lembut hingga tertutup. cuba baringkan mangsa dengan kedudukan pemulihan . Hembuskan udara ke dalam mulut mangsa perlahan-lahan sehingga anda dapati dadanya naik. dengar bunyi pernafasannya dan rasa pernafasannya. Ulangi perbuatan ini setiap 5 saat. Tarik nafas panjang. buka mulut anda dan tuapkan ke mulut mangsa.

2.PRINSIP PERTOLONGAN CEMAS 1.nadi tepi leher/brachial . Periksa pernafasan magsa. 3. Elakkan bahaya/utamakan keselamatan. Periksa peredaran darah (carotid . 4. Dapatkan tindak balas mangsa. Pastikan saluran pernafasan mangsa tak tersumbat.lengan atas) 84 . 5.

PEMAKANAN .

LATIHAN KURSUS DALAM BIDANG PEMAKANAN .

‡ Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan bertanggungjawab menawarkan program untuk Bacelor Sains (Pengajian Makanan) dengan menawarkan kursus-kursus dalam bidang pengurusan dan perkhidmatan makanan.

‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} bertanggungjawab membantu Guru di dalam merancang menu & mengelola Penyediaan Makanan serta melaksanakan peraturan cara makan di samping mengamalkan kebersihan makanan , dapur & ruang makan bagi memastikan murid-murid Prasekolah dapat menikmati makanan yang bersih, berkhasiat & seimbang.
± Menyedia & Menghidangkan makanan & minuman yang bersih, berzat & seimbang bagi murid-murid Prasekolah ; ± Mengemas & membersihkan perkakas seperti pinggan, piring, cawan, peralatan dapur, mangkuk, cerek, peti ais & sebagainya ; ± Menyedia & Mengemaskan kelas/ruang-ruang yang lain sebelum & selepas kelas termasuk menyapu,, mengunci kelas & menjaga kebersihan kelas / ruang-ruang yang lain ; ± Mengatur kerusi & meja serta membantu Guru menyusun alat & bahan Pengajaran & Pembelajaran di dalam kelas. ± Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan.

KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

.adalah pemakanan yang menitikberatkan soal khasiat dan nutrien yang terkandung dalam sesuatu hidangan. ‡ Makanan seimbang . Makanlah Untuk Kesihatan. (HTAA) ‡ Makanan yang mengandungi semua zat-zat yang diperlukan dalam tubuh seseoramg manusia.Konsep Makanan ‡ Menurut kamus dewan-sesuatu yang boleh di makan/rezeki. ‡ Diri anda adalah apa yang anda makan.

garam mineral dan gentian . membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan ‡ Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagaibagai kumpulan makanan.MAKANAN DAN PEMAKANAN ‡ Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan ‡ Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan. makanan berzat dan perseimbangan makanan ‡ Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup ‡ Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat. lemak. protein. vitamin.

Makanan Seimbang mengikut individu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Metabolisma seseorang Umur Berat badan Pekerjaan Jenis kumpulan darah .

emosi atau rohani .TUJUAN PENEKANAN KONSEP PEMAKANAN DALAM PAKK ‡ Meningkatkan kesihatan kanak-kanak ‡ Membina kelaziman kanak-kanak supaya makan makanan yang berkhasiat ‡ Meningkatkan proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif ‡ Memelihara adab sopan dan peraturan makan ‡ Berpeluang memperolehi bimbingan ilmu pengetahuan tentang pemakanan ‡ Memantapkan daya ketahanan kanak-kanak dari segi fizikal.

mentega. kentang Lemak Membekalkan tenaga Minyak sayur-sayuran. minyak limpa. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis. ikan . keledek. telur.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Nasi. susu. minyak sapi. daging. kayu. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan. ubi. roti.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Jambu batu. sayur-sayuran berdaun hijau . lobak.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin A FUNGSI Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam SUMBER Tomato. oren. minyak limpa ikan. telur. betik. bijirin. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Vitamin C Untuk kesihatan kulit. sayur-sayuran berdaun hijau Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Susu. limau.

hati haiwan Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan Sayuran berdaun hijau. minyak limpa. telur. minyak limpa. kacang soya. bijirin. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah SUMBER Ikan. telur. mentega Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Gandum. bunga kubis .JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. minyak soya. kekacang. susu. ikan. sayuran berdaun.

makanan berjeruk semulajadi. daging ayam. ikan. oren.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus Susu. ikan bilis. kuaci. hati. kulit udang Kismis. daging Buah belimbing. sayuran berdaun Kicap. kismis. ikan. ketam. garam Telur. pisang. kacang tanah Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah SUMBER Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan . telur.

Oleh itu. . setiap ibu mesti bijak memilih susu gantian yang mengandungi semua khasiat yang diperlukan dan 89 peratus daripadanya adalah air.Amalan pemakanan bagi kanak-kanak peringkat Prasekolah ‡ Elakan makanan segera dan makanan ringan ‡ Makan mengikut waktu. ‡ Pemberian susu ibu adalah khasiat terbaik untuk bayi dan ia mesti diberi secara berterusan. Pemberian awal susu penting untuk mempertingkatkan kekuatan tulang dan juga meningkat daya ingatan serta kecerdasan otak kanakkanak.

Oleh kerana kandungan protein dan beberapa zat penting dalam susu. tulang dan organ penting Susu membekalkan hampir semua khasiat asas dan menjadi sumber protein dan kalsium yang bermutu tinggi. otot. ligamen. ia banyak membantu dalam perkembangan pertumbuhan sel dan membaik pulih tisu tubuh. Ia juga kaya dengan fosforus. Sebaik-baiknya jadikan amalan harian meminum susu dalam keluarga dan pastinya anak anda akan mengikutinya. Mary Easaw John) . vitamin A dan D. Ia juga berfungsi dalam mengukuhkan struktur dalam tubuh seperti kulit.Setiap kanak-kanak disaran mengambil dua cawan susu setiap hari. membran. riboflavin. (Pakar Pemakanan Kanak-Kanak.

Kuih-muih (13 peratus). Goreng pisang (tiga peratus). ‡ Kanak-kanak pintar biasanya mendapat khasiat mencukupi daripada pemakanan seharian. . Nasi goreng (14 peratus). Mee dan telur (masing-masing 8 peratus). Lain-lain (dua peratus). Bijirin (tujuh peratus).Sambungan ‡          Makanan yang sering diambil oleh kanak-kanak untuk sarapan Roti (21 peratus). Nasi lemak (15 peratus). Roti canai (9 peratus).

3. Minum banyak air kosong. Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana makanan ini kurang mengandungi lemak. mempunyai serat dan membekalkan vitamin serta zat-zat yang sangat penting untuk kesihatan dan mencegah penyakit kanser ataupun penyakit kronik. 2. . 1. Elakkan pengambilan kolesterol secara berlebihan dengan cara memberi kanakkanak telur tidak lebih satu biji satu hari secara purata dan memasak makanan laut tidak lebih dua kali dalam seminggu.Aspek-aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penyediaan dan pengendalian pemberian makanan adalah seperti berikut : Pilih makanan yang rendah lemak dan kurang manis. Cara mengurangkan penggunaan garam ialah : i) Gunakan sedikit sahaja garam di dalam masakan. Kanakkanak perlu digalakkan supaya tidak gemar kepada makanan yang masin. 4. dan ii) Elakkan pengunaan MSG (Monosodium Glutamate).

1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput pisang 1/2 cawan nasi + 1/2 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 mangkuk sup bebola ikan + air masak 1 gelas susu tepung Waktu Sarapan 4 ± 6 tahun 1 gelas susu + 1 mangkuk bubur lemak + sayur campur 1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput ikan bilis Kudapan Makan tengahari 1 cawan nasi + 1 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak Minum petang 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 cawan milo (+ susu tepung) + 1 pinggan nasi goreng cina Satu gelas susu tepung Makan malam Minum malam .Contoh amalan pemakanan 1 ± 3 tahun 1 gelas susu tepung + satu keping susu putih disapu keju.

Tips ‡ Pembantu prasekolah bolehlah berbincang dengan guru dan mengubahsuai cadangan menu di atas bagi mengelakkan kanak-kanak menjadi bosan: ‡ Ubah cara penyediaan/cara mengekalkan bahan asas masakan dengan ‡ Gunakan bahan yang berbeza-beza tetapi mempunyai khasiat yang hampir sama ‡ Bihun dan kueteow boleh menggantikan nasi ‡ Mi kuning sangat TIDAK digalakkan .

Protein. Pelawas. Air. . Vitamin. Makanan manusia boleh dibahagikan kepada tujuh kelas makanan yang utama:Karbohidrat.Kelas makanan yang seimbang yang di perlukan oleh kanak-kanak. Garam mineral. Lemak.

ayam. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti. bijirin. nasi & kumpulan pasta . minyak dan manisan Kumpulan susu.PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. dadih dan keju Kumpulan daging. ikan.

bijirin dan kacang setiap hari ‡ Kurangkan makanan yang diproses ‡ Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil ‡ Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ Makan pelbagai makanan ‡ Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buahbuahan dan sayur-sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

‡ Glukosa yang berlebihan akan di ubah menjadi glikogen untuk disimpan dalam hati. . pelvis.9° C. ‡ Membekalkan tenaga haba untuk memastikan suhu badan manusia kekal pada 36. Makanan yang bergula seperti buah-buahan manis. hidrogen dan oksigen. ‡ Setiap gram karbohidrat dapat menghasilkan kira-kira 17 kJ (kilojoule) tenaga kepada badan kita. pinggang dan dada. ‡ Glukosa yang berlebihan juga boleh diubah menjadi lemak dan di simpan di dalam tisu-tisu adipos di bawah kulit. Sumber-sumber karbohidrat ialah:Makanan yang berkanji seperti nasi. Fungsi utama karbohidrat ialah:‡ Membekalkan tenaga bagi aktiviti harian seperti gerakkan. pertumbuhan dan lain-lain aktiviti sel di dalam badan.Karbohidrat Karbohidrat merupakan satu kumpulan sebatian organik yang mengandungi unsurunsur seperti karbon. madu dan kuih muih. roti dan ubi kentang.

‡ Yang berlebihan akan diubah menjadi lemak. ‡ Diperlukan dalam sintesis sebatian sebatian protein seperti enzim. . ‡ Diperlukan bagi pertumbuhan badan. hormon dan antibodi.Protein ‡ Badan kita memerlukan protein kerana protein: ‡ Diperlukan dalam proses pembentukan sel baru untuk menggantikan sel yang mati atau rosak. ‡ Boleh digunakan untuk mensintesis hemoglobin dan melanin (pigmen kulit). Lemak itu akan disimpan dalam tisu-tisu adipos. ‡ Boleh dioksidakan untuk membekalkan tenaga kepada aktiviti-aktiviti badan.

karbon. ‡ Lemak merupakan sumber tenaga. . ‡ Contoh makanan yang kaya dengan lemak atau minyak termasuklah mentega. lemak haiwan. ‡ Perbezaan antara lemak dan minyak ialah lemak wujud dalam bentuk pepejal manakala minyak dalam bentuk cecair. hidrogen dan oksigen sepertimana karbohidrat. ‡ Minyak merupakan pelarut bagi vitamin A. dan bijian. E. dan K. minyak masak. D. Lemak tepu mudah dimendakkan dipermukaan dalam salur darah. Kebanyakkan organisma menyimpan lemak atau minyak sebagai stor tenaga. mengecilkan salurannya. dan menaikkan tekanan darah.Lemak ‡ Lemak dan minyak dibentukkan daripada unsur. Oleh itu pengambilan minyak tumbuhan adalah digalakkan berbanding lemak haiwan. ‡ Lemak haiwan merupakan lemak tepu manakala lemak tumbuhan adalah lemak tak tepu.

‡ Vitamin mudah termusnah akibat haba yang tinggi dan sinar ultraungu. D. ‡ Vitamin memainkan peranan dalam fisiologi dan metabolisma badan. ( vitamin B dan C) ± Vitamin yang larut dalam minyak. . ‡ Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan : ± Vitamin yang larut dalam air.Vitamin ‡ Vitamin diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk memelihara kesihatan badan. E dan K) ‡ Dalam penyediaan makanan. makanan yang mengandungi vitamin B dan C harus dimasak dalam minyak kerana jika dimasak di dalam air sebahagian besar vitamin B dan C akan melarut. ( A.

. magnesium. fosforus. ‡ Berat badan manusia terdiri daripada 5% hingga7% garam mineral. kalium. natrium.Garam Mineral ‡ Garam mineral merupakan sebatian bahan tak organik yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan sempurna dan juga mengekalkan kesihatan badan. dan klorin. ‡ Garam mineral boleh di bahagikan kepada dua kumpulan: ‡ Unsur-unsur mineral utama (yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak) misalnya kalsium.

‡ Akibatnya tinja menjadi kering dan keras serta sukar dikeluarkan melalui dubur. ‡ Kesan kekurangan pelawas ialah makanan yang tidak dicernakan akan berada dalam usus besar untuk jangka masa yang lebih panjang. . ‡ Pelawas terdiri daripada selulosa yang boleh di dapati dalam makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. ‡ Pelawas mempunyai nilai makanan yang rendah. ‡ Walaubagaimanapun pelawas adalah penting kepada badan kerana ia menggalakkan peristalsis dalam sistem pencernaan. Fenomena ini dikenali sebagai sembelit. ‡ Oleh itu lebih banyak air akan diserap oleh usus besar.Pelawas ‡ Merupakan bahan gentian yang tidak dapat dicernakan oleh badan.

. Diperlukan untuk mengekalkan tekanan osmosis darah dan bendalir tisu.. ‡ air metabolisma oleh pengoksidaan makanan. 4.Air ‡ Lebih kurang 60% hingga 70% berat manusia terdiri daripada air. Manusia memperolehi sebahagian daripada keperluan airnya melalui: ‡ air minuman. ‡ Peluh oleh kulit. 3. Diperlukan untuk tindak balas badan. Memainkan peranan yang penting dalam kawalan suhu badan. Air yang berlebihan disingkirkan dari badan melalui: ‡ air kencing oleh ginjal. Merupakan pelarut yang baik. ‡ Wap air oleh paru-paru. 1. ‡ Air adalah penting kepada badan kerana. 2.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ RUJUKAN PEMAKANAN SEIMBANG KANAKKANAK: Keperluan Tenaga kanak-kanak berusia 4 6 = 1830 (kcal) Keperluan Vitamin B3 = 12.5 (mg) Keperluan Protein = 29 (g) Keperluan Asid Folik = 100 (g) Keperluan Vitamin C = 20 (mg) .1 (mg) Keperluan Vitamin B12 = 1.

Buah 2.2mangkuk 1 cawan 2 keping 1 ½ .2 sudu makan 2 cawan 5 ± 6 sudu makan 1 ± 2 potong/biji 6 sudu makan . Nasi atau Mee 2.KEPERLUAN NUTRIEN HARIAN KANAK-KANAK 4 6 tahun Kumpulan makanan Makanan Berkabohidrat (Memberi Tenaga) 1. Roti 4. Lemak dan Minyak Makanan Berprotein (Membina Badan) 1. Daging (atau gentian) Makanan Bervitamin dan Mineral (Menjauhkan Penyakit) 1. Susu 2. Sayur Kuantiti / amaun pengambilan 1 ½ . Bijirin dan makanan berkanji 3.

KANDUNGAN VITAMIN C DALAM BUAHBUAHAN: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jambu Batu (1/2 biji) 200 mg Betik ( 1 potong) 102 mg Oren (1potong) 80 mg Limau Bali (2 bhg.) 74 mg Rambutan (5 biji) 38 mg Belimbing (1/2 biji) 38 mg Mangga (1/2 biji) 36 mg Nenas (1 potong) 30 mg .

KANDUNGAN VITAMIN A DALAM BUAH-BUAHAN: ‡ Mangga (1/2 biji) 100% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Betik ( 1 potong) 56% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Nangka (3 ulas) 16% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Tembikai (1 potong) 10% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Belimbing (1/2 biji) 9% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Oren (1 biji) 8% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak .

lipid. protein. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .GIZI SEIMBANG ‡ Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. vitamin. garam mineral.

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG
KESAN Malnutrisi HURAIAN ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan ‡ Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, kwasyiorkor, skurvi dan riket ‡ disebabkan kekurangan protein ‡ gejala seperti perut buncit, pertumbuhan badan dan otak terencat, kehilangan selera makan, badan lemah ‡ disebabkan oleh kekurangan vitamin C ‡ lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas ‡ gusi membengkak dan mudah berdarah ‡ pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok ‡ kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi

Kwasyiorkor

Skurvi

Tekanan darah tinggi

Kegendutan

‡ sebab: makan terlalu banyak ‡ berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya ‡ akan menyebabkan diabetis melitus, darah tinggi, kanser kolon

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG (sambungan)
KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN ‡ berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah

Osteoporosis

‡ berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi ‡ kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah

Sakit jantung dan strok

‡ tahap kolesterol dalam darah tinggi ‡ kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah ‡ gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak ‡Serabut yang sedikit

Penyakit kanser

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG
Menyediakan makanan yang seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. ‡ Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain ‡ Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit ‡ Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik ‡ Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas

ELAKKAN DARIPADA KANAK-KANAK Makanan berikut harus dielakkan daripada kanakkanak. ‡ Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan ‡ Makanan yang masin garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa ‡ Makanan yang manis ‡ Makanan dalam tin ‡ Buah-buahan jeruk ‡ Makanan yang berminyak dan berlemak .

sayur-sayuran dan dadih) .CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan Jangan ugut kanak-kanak untuk makan Galakkan kanak-kanak makan sendiri Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung Makanlah bersama-sama Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan.

PANDUAN MEMILIH BAHAN-BAHAN MENTAH SEGAR DAN BERSIH BAHAN MENTAH KEADAAN BAHAN MENTAH Sayur-sayuran ‡ segar ‡ berkeadaan elok ‡ cantik bentuknya ‡ pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau ‡ badannya berkilat dan bercahaya ‡ badannya tidak diselaputi lendir yang tebal ‡ matanya bercahaya dan tidak terbenam ‡ insangnya segar dan berwarna merah terang segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ dagingnya segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ isinya segar ‡ berisi pada bahagian dadanya ‡ kepalanya tidak tertanggal ‡ tidak berbau busuk ‡ badannya tidak bertompok-tompok hitam ‡ segar dan tidak disimpan terlalu lama ‡ kulitnya tidak retak ‡ bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis ‡ bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain ‡ kering dan tidak berketul-ketul ‡ berbau harum dan segar ‡ tidak ada bubuk atau ulat ‡ tidak berkulat Ikan Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

Antara tanda kekurangan zat ialah: ‡ Berat badan menurun dengan ketara ‡ Kerap mendapat jangkitan seperti batuk. demam dan selesema ‡ Masalah kesihatan kemudian hari (kesan jangka panjang) .

kanser meningkat dan mempunyai potensi diserang penyakit pada usia muda ‡ Kematian awal akibat penyakit . strok.Tanda terlebih zat lebih mudah diperhatikan iaitu: ‡ Menjadi gemuk atau terlalu gemuk ‡ Risiko mendapat penyakit gaya hidup yang dialami orang dewasa seperti tekanan darah tinggi. kencing manis. penyakit jantung.

oleh itu mereka mudah mendapat sesuatu jangkitan .KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK ‡ KERACUNAN MAKANAN kanak-kanak akan mengalami keracunan makanan kerana makanan yang dimakan tidak dijaga kebersihannya ‡ MUDAH MENDAPAT PENYAKIT antibodi kanak-kanak lemah berbanding orang dewasa.

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

garpu.ETIKA MAKAN BAGI KANAK-KANAK ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Cara hendak mula makan Cara makan dengan tangan Cara makan dengan sudu. pisau Cara makan di meja makan Cara minum pagi Cara makan tengah hari Cara minum petang Cara makan malam .

madu lebah. Mula dengan garam Jangan makan makanan yg terlalu panas (atau sejuk) Mulakan dengan buah-buahan Jangan minum waktu makan Kunyah betul-betul Tidak mengambil daging untuk 40 hari akan melemahkan badan. roti (wholemeal). tamar .a. ayam.Amalan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ pemakanan Rasulullah s.w. :. daging.w. memakan daging 40 berturutturut akan mengeraskan jantung ‡ Jika haus.a. teguk air perlahan-lahan ‡ Makanan kesukaan Rasulullah s. susu. sup.

Perancangan Menu .

. menarik dan menyelerakan. Perancangan menu memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat .‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian.

mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4. menjimatkan masa .Tujuan Perancangan Menu 1. menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. menarik dan menyelerakan. menyediakan sajian yang berkhasiat . . tenaga dan bahan makanan 3.

Jenis hidangan ‡ Jenis hidangan yang dirancang hendaklah berasaskan tujuan mengadakan sajian . Pilihan sajian ‡ Menu perlu dirancang supaya setiap sajian mempunyai keseimbangan dan variasi dari segi kaedah memasak . ± perbezaan warna . ‡ Setiap individu mempunyai makanan kegemaran masing-masing. tekstur . rasa dan bahan makanan. 3. . membuat makanan menarik dan menyelerakan. ± Dalam pilihan sajian .Faktor Yang Mempengaruhi Perancangan Menu 1. Aspek ini perlu juga dititikberatkan semasa merancang menu. ± Pelbagai bahan dalam sajian dapat memenuhi keperluan nutrient. Keperluan dan kegemaran ‡ Pilihan menu perlu membekalkan nutrient untuk keperluan setiap individu. sama ada sajian majlis formal atau tidak formal 2. rasa dan tekstur memberi variasi kepada sajian . pelbagai kaedah memesak digalakkan untuk memberi kesan yang berbeza terhadap makanan yang dihidang.

disedia dan dihidang dengan sempurna. Perbelanjaan ‡ Perancangan menu perlu mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan untukmengelakkan pembaziran.4. Kemudahan fizikal dan sumber tenaga ‡ Kemudahan sumber tenaga akan membolehkan makanan dimasak . maka bahan tersebut adalah lebih 6. 5. . Sumber makanan ‡ kemudahan mendapat makanan mempengaruhi perancangan menu. Jika bahan yang digunakan ada pada musimnya .

Makanan dan Budaya .

Manusia memilih makanan yang berlainan mengikut budaya dan tradisi keluarga masing-masing. Melalui makanan juga kita boleh menilai sikap dan budaya orang lain.‡ Budaya dan tradisi menentukan jenis makanan dalam diet. .

vitamin . protein . ‡ Individu memerlukan pemakanan yang seimbang untuk mengekalkan kesihatan. ‡ Diet yang seimbang bermakna individu memperoleh nutrient yang mengandungi karbohidrat . .Diet ‡ Diet adalah pengambilan makanan oleh individu setiap hari. ‡ Diet mempunyai kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan individu kerana pertalian makanan dengan penggunaannya dalam tubuh. lemak . garam mineral dan air dan pelawas.

‡ Kesan daripada diet yang seimbag ialah: (a) pertumbuhan yang sempurna (b) berat tubuh yang seimbang (c) perkembangan otot yang baik (d) kulit yang lembut dan bersih (e) wajah yang tenang dan berseri serta postur yang baik .

Nutrient ‡ Diperoleh daripada kumpulan makanan berikut : (a) daging . telur dan kekacang (b) bijirin (c) lemak dan minyak (d) susu dan hasil susu (e) buah-buahan dan sayur-sayuran . dan karangan laut . ikan .

(a) Fizikal ‡ Pertumbuhan fizikal individu bermula dari peringkat pra-natal sehingga peringkat tua. . Individu yang sedang membesar memerlukan diet yang mengandungi lebih nutrient pembina tubuh.Keperluan Diet Seimbang Diet seimbang penting untuk memenuhi keperluan fizikal dan mental-emosi. Perubahan ketinggian dan saiz badan adalah berkait dengan nutrient.

individu memerlukan makanan untuk pertumbuhan dan perkembangan anggota tubuh dan otak. . ‡ Keadaan emosi tidak mempengaruhi keperluan diet seimbang untuk pertumbuhan fizikal dan keperluan fisiologi. Pembinaan sel otak ini aktif dari perngkat pra-natal sehingga berumur 18 bulan.(b) Mental-emosi ‡ Bermula dari peringkat pra-natal . Apabila gembira gerak kerja individu menjadi aktif . menyebabkan individu menggunakan lebih tenaga. Bayi memerlukan dua perpuluhan enam hingga empat gram protein bagi setiap kilogram berat tubuh. Diet seimbang yang mengandungi lebih protein penting untuk perkembangan mental.

Contoh .‡ Pertumbuhan individu yang merangkumi fizikal . . kanak-kanak yang tidak mendapat diet yang seimbang akan ‡ mengalami penyakit seperti marasmus . mental-emosi memerlukan diet seimbang. kwasyiorkor dan anemia.

. individu akan lebih sedar tentang kepentingan nutrient dan berupaya mengubah corak diet mengikut keperluan kesihatan. mereka yang mempunyai pengetahuan pemakanan dapat menyediakan makanan yang ringkas dan berkhasiat dalam jangka masa yang singkat.Factor Yang Mempengaruhi Diet 1. Keperluan fisiologi ‡ Makanan diperlukan untuk memenuhi keperluan fisiologi tubuh bagi mengekalkan kesihatan optimum serta menentukn system dalam tubuh dapat berfungsi dengan berkesan. Berasaskan pengetahuan ini . ‡ Kuantiti makanan yang dip[erlukan bergantung kepada umur . Selain itu . Pendidikan ‡ Taraf pengetahuan pemakanan dapat mempengaruhi kuantiti dan kualiti diet. saiz tubuh dan aktiviti individu. 2. jantina .

beras dan hasil beras digunakan dalam sajian setiap hari. 3.‡ ‡ Pendapatan keluarga Pembelian bahan makanan untuk diet bergantung kepada kemampuan keluarga. Dengan itu . Dikawasan tanaman padi . kemudahan sumber makanan dan infranstruktur kawasan. Geografi ‡ Diet sesebuah masyarakat bergantung juga kepada iklim . Keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai sumber yang terhad untuk membeli bahan makanan. pengetahuan pemakanan penting untuk keluarga membuat perancangan sajian yang menggunakan bahan makanan yang murah tetapi berkhasiat. Kemudahan infranstruktur pula membolehkan semua jenis bekalan makanan sampai ke tempat tertentu. . ‡ 4.

menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. tenaga dan bahan makanan 3. menarik dan menyelerakan. menyediakan sajian yang berkhasiat . menjimatkan masa . Perancangan meni memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat . ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . Tujuan Perancangan Menu 1. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4.Perancangan Menu ‡ ‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian. menarik dan menyelerakan.

org. Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Bhd.myhealth.jsp http://www. Bhd.sabah.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005). http://nutriweb. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Zainun Ishak (2006). Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004). Ivan Filmer Jr.my/myhealth/bm/kanak_content.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/makanan_berkhasia t. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanak-kanak) Bahagian 1. Saayah Abu. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd.gov.org.my http://www. Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006). & Tan Sun Seng (2001).RUJUKAN Asiah Ismail. Panduan untuk Pengusaha Tadika. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Bhd. Biologi Tingkatan 4. Foods that Harm Foods that Heal.htm . Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn. New York: The Reader s Digest Association Kasnani Ab Karim.

terima kasih .Sekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->