KUALITI PENDIDIK PRASEKOLAH PRA 3114 Pengurusan kesihatan, kesihatan, keselamatan dan pemakanan

NOR HAZIRAH MASRINA NURSYAZANA

KESIHATAN

pengurusan kesihatan

PENGURUSAN KESIHATAN ‡ LATIHAN KESIHATAN ‡ KEPERLUAN ASAS UNTUK MEMASTIKAN PENJAGAAN KESIHATAN KANAK-KANAK ‡ POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN .

.mental/emosi. amalan yang seimbang dan berterusan. ‡ Kesihatan juga merupakan satu proses dinamik yang sentiasa berubah serta boleh diperoleh melalui pemupukan ilmu pengetahuan. rohani dan sosial.KONSEP KESIHATAN ‡ Mengikut WHO. kesihatan didefinisikan sebagai satu keadaan yang sempurna dari segi fizikal. sikap.

kesihatan merupakan keadaan kesejahteraan fizikal. Sekiranya salah satu daripada unsur.unsur yang disebutkan mengalami gangguan bermakna individu tersebut tidak sihat.all.‡ Mengikut Hugh Hawes et. mental dan sosial bukan hanya sekadar bebas dari penyakit sahaja. .

‡ Asas kepada kecemerlangan diri.bangsa dan negara. ‡ Otak akan menjadi lebih cerdas dan kanakkanak akan mudah menerima pelajaran. .KEPENTINGAN KESIHATAN ‡ Supaya badan tidak mudah dijangkiti penyakit.

PENGAWALAN PENYAKIT IMUNISASI KANAK-KANAK PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK PERANAN PUSAT KESIHATAN LATIHAN KESIHATAN PERANAN IBU BAPA PERANAN KANAK-KANAK PERANAN GURU .

‡ Mendapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala sekurang-kurangnya sekali setahun.PENJAGAAN GIGI KANAK-KANAK ‡ Kurangkan makan makanan dan minuman bergula di antara waktu makan. . ‡ Berus gigi selalu selepas makan untuk mengelakkan pengumpulan plak. ‡ Mengurangkan pengambilan minuman berkarbonat dan kodial. ‡ Menggunakan ubat gigi berfluorida untuk menguatkan gigi.

IMUNISASI KANAK-KANAK ‡ Program imunisasi terbukti berjaya mengurangkan jangkitan beberapa penyakit berjangkit yang sering menyerang kanak-kanak serta mengurangkan komplikasi penyakit berkenaan. . ‡ Buat masa ini kerajaan melalui Kementerian Kesihatan melaksanakan jadual imunisasi berkala seperti dikehendaki WHO supaya kanak-kanak mendapat imunisasi asas untuk beberapa penyakit berjangkit. seperti kematian atau kecacatan.

.PENGAWALAN PENYAKIT ‡ Contohnya kanak-kanak yang di infestasi kutu tidak dibenarkan ke sekolah sehingga sehingga mereka telah dirawat dengan sempurna.

.PERANAN IBU BAPA ‡ Menjaga kebersihan dan kesihatan kanakkanak. Contohnya kebersihan dari segi pakaian.kuku.gigi dan mulut.

PERANAN GURU ‡ Guru menerangkan tentang penyakit-penyakit kepada kanak-kanak. ‡ Contohnya kebersihan kuku. ‡ Guru sentiasa memerhati kesihatan dan kebersihan kanak-kanak. .gigi dan sebagainya.

.PERANAN KANAK-KANAK ‡ Sentiasa memberus gigi selepas makan. ‡ Membasuh tangan sebelum dan selepas makan.

PERANAN PUSAT KESIHATAN ‡ Mengadakan pemeriksaan kesihatan di sekolah contohnya pemeriksaan gigi terhadap pelajar sekolah pada setiap tahun. ‡ Memberikan ceramah kebersihan diri dan kepentingan kesihatan diri kepada pelajar sekolah. cara mengatasi. ‡ Menyebarkan maklumat tentang kesihatan kepada penduduk sekitar yang terkini . cara pencegahan dan sebagainya melalui pameran .

kanak.POLISI DAN PROSEDUR UNTUK MENCAPAI MATLAMAT KESIHATAN  Mengadakan Kempen Cara Hidup Sihat. . ‡ Kempen Cara Hidup Sihat 1994 bertemakan Promosi Kesihatan Kanak-Kanak yang bertujuan meningkatkan taraf kesihatan melalui promosi kesihatan yang optima dalam penjagaan kesihatan kanak.

survival dan perlindungan" kepada kanak-kanak.‡ Tema yang dipilih bagi kempen ini ialah "Anak Sihat Tonggak Masa Depan Negara" adalah bertepatan dan melibatkan seluruh keluarga dan mempunyai komponen-komponen yang memerlukan tindakan individu serta ahli keluarga. . ‡ Ini selaras dengan usaha-usaha yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mencapai objektif Hari Kanak-Kanak Sedunia yang menekankan "pembangunan.

difteria. batuk kokol.IMUNISASI ‡ Imunisasi melindungi kanak-kanak daripada lapan penyakit berbahaya iaitu hepatitis B. campak dan rubella. Kanak-kanak yang diberi imunisasi lebih berkemungkinan dijangkiti penyakit. tibi. ‡ Imunisasi perlu disegerakan. . Setiap lawatan ke klinik kesihatan atau hospital mesti dimanfaatkan untuk mendapatkan imunisasi. polio.mati atau hilang upaya. tetanus. Semua imunisasi primer perlu dilengkapkan sebelum kanak-kanak mencapai umur setahun.

‡ Pemberian imunisasi kepada kanak-kanak yang tidak sihat adalah selamat. . ‡ Setiap wanita yang berumur antara 15 hingga 44 tahun mesti mendapat imunisasi tetanus yang lengkap. ‡ Setiap perempuan di antara 7 hingga 44 tahun perlu diberi imunisasi rubella.

. ‡ Apabila mencapai umur empat hingga enam bulan bayi memerlukan makanan-makanan lain sebagai tambahan kepada susu ibu. Kanak-kanak yang berumur di bawah enam tahun perlu kerap ditimbang bagi mengawasi pertumbuhan mereka.PERTUMBUHAN KANAK-KANAK ‡ Pertambahan berat badan yang teratur merupakan petunjuk yang penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. ‡ Susu ibu adalah makanan terbaik untuk kanakkanak bagi empat hingga enam bulan selepas dilahirkan.

seseorang kanakkanak memerlukan makanan tambahan bagi mempercepatkan pertumbuhan yang terganggu kerana penyakit. ‡ Semua kanak-kanak memerlukan makanan yang kaya dengan vitamin dan zat galian. . ‡ Setiap kali selepas sakit.‡ Bayi berumur lebih daripada enam bulan perlu makan makanan lima hingga enam kali sehari.

KESELAMATAN .

keselamatan Kanakkanak DI PRASEKOLAH

a. ruang belajar
1. 2. susun perabut jauh daripada tingkap perabut hendaklah dipilih daripada jenis yang selamat seperti bucu yang tidak tajam, tidak berkaca dan stabil

b. kawasan permainan
1. 2. 3. 4. 5. Ketinggian alat-alat permainan mestilah sesuai dengan umur kanak-kanak (tidak melebihi 2.8) Jarak permainan hendaklah tidak kurang dari 4.2 meter di antara satau sama lain Permukaan di sekitar dan dibawah alat permainan perlu lembut dan tahan hentakan alat-alat permainan kanak-kanak hendaklah dipastikan berada dalam keadaan selamat Kawasan permainan hendaklah sentiasa dipantau bagi memastikan kawasan selamat daripada benda-benda berbahaya dan tajam seperti paku, besi. Kaca dan sebagainya

Awasi kanak-kanak ketiak mereka berada di bilik air / tandas 1. . bilik air/tandas Lantai hendaklah sentiasa dibersihkan dan pastikan ianya tidak licin 2. Tutup kolah mandi (jika ada) 3.c.

4. 2.kanak yang berumur kurang daripada 9 tahun .kanak terjatuh dari katil elakkan meletakkan terlalu banyak perabit suiz dan plag elektrik hendaklah dipasang agak tinggi supaya tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak Elakkan meletakkan Binatang piliharaan di bilik tidur Katil bertingkat tidak sesuai untuk kanak. 3. pastikan perabut yang digunakan di bilik tidur kanakkanak selamt untuk kegunaan kanak-kanak Lantai hendaklah dialas dengan bahan lembut yang boleh membantu mengurangkan kesakitan jika kanak. 5. bilik tidur 1.d. 6.

ruang tamu 1.e. pastiakn tidak terdapat barang perhiasan yang boleh mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak seperti barang kaca . Ketika menyusun perabut di ruang tamu pastikan terdapat ruang ditengahtengah ruang (supaya meyenangkan pergerakkan kanak-kanak) 2.

LANGKAH MENGATASI ‡ Kerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad ‡ Menggalakkan skim perlindungan (Insurans) ‡ Penggunaan alat pencegahan kebakaran dan peti pertolongan cemas .

tutur bahasa & kekemasan diri § Menyambut kedatangan murid-murid semasa manghadiri kelas & memastikan mereka keluar kelas dalam keadaan yang selamat . Keselamatan. § Membantu mengawasi murid-murid Prasekolah semasa ketiadaan Guru Prasekolah § Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan . § Berusaha untuk menjadi contoh teladan yang baik kepada murid-murid dari segi tingkah laku. ± § ± ± ± ± ± ± Melayani karenah murid-murid Prasekolah & menolong memastikan mereka sentiasa berkeadaan bersih . Displin & Kesejahteraan Murid Prasekolah. § Membantu murid-murid ke tandas sekiranya perlu & memerhatikan mereka dalam keadaan sihat & bersih . § Membantu Guru Prasekolah menjaga keselamatan alatan & kemudahan Prasekolah di dalam & di luar kelas .PERANAN PPM ‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} sentiasa perlu bertanggungjawab untuk memastikan Pengurusan Hal Ehwal Murid supaya berkesan untuk mempertingkatkan lagi Kebajikan.

PERTOLONGAN CEMAS DI PRASEKOLAH .

‡ Ianya merupakan khidmat penjagaan yang diberikan oleh seseorang yang mengambil berat terhadap keselamatan mangsa sebaik sahaja berlaku kemalangan atau kecederaan. . ‡ Pertolongan cemas mempunyai batasannya yangtersendiri kerana bukan semua penyelamat merupakan ahli paramedic ataupun doktor. ‡ Bantuan ini diberikan oleh penyelamat sebelum mangsa mendapat rawatan atau bantuan perubatan daripada doktor.Pendahuluan ‡ Pertolongan cemas merupakan penjagaan awal untuk mangsa yang cedera ataupun sakit secara tiba-tiba.

pertolongan cemas ialah rawatan atau bantuan awal yang diberikan oleh seseorang penyelamat untuk membantu mangsa yang cedera atau sakit secara tiba-tiba sebelum mendapat rawatan doktor. ‡ Kesimpulannya. pertolongan cemas didefinisikan sebagai rawatan sementara waktu kepada mangsa kemalangan atau pesakit.Definisi Pertolongan Cemas ‡ Menurut buku oleh Abd. . Alim Abdul Rahim (1998). ‡ Manakala menurut sesetengah pendapat pula pertolongan cemas ialah perhatian serta merta dan bantuan awal yang diberikan kepada seseorang yang cedera secara tiba-tiba.

Mengurangkan komplikasi atau keadaan mangsa menjadi bertambah bahaya ii.Objektif Pertolongan Cemas i.Mengurangkan kecederaan mangsa iii-Menyelamatkan nyawa mangsa iv-Memberikan bantuan pemulihan v-Menenangkan perasaan mangsa dengan membuat mangsa berasa selesa .

terus hubungi atau dapatkan bantuan secepat mungkin .Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Memberikan Pertolongan Cemas i-Lakukan dengan tenang dan jangan panik ii-Lakukan dengan pantas dan cepat tetapi tertib. serta laksanakan mengikut tahap kemampuan iii-Jangan cuba menjadi wira.

‡ Jika seseorang mangsa mengalami pendarahan yang berterusan atau mangsa tidak boleh bernafas dengan baik. .Pertolongan Cemas ‡ Apabila memberikan pertolongan cemas. mereka perlukan bantuan pantas dan segera. ‡ Tindakan pantas ini bertujuan menyelamatkan nyawa mangsa dan anggota badan mangsa daripada mengalami komplikasi yang lebih teruk. adalah penting bagi seseorang penyelamat melaksanakan tindakan mereka dengan pantas.

pihak polis dan keluarga mangsa.Peraturan Asas Pertolongan Cemas ‡ Di antara peraturan asas pertolongan cemas yang perlu diketahui oleh penyelamat ialah: ‡ iKenal pasti punca kemalangan atau kecederaan. Contoh mangsa kelihatan pucat. *Segera hubungi pihak doktor. pantas. tenang dan senyap. Cuba elakkan mangsa daripada dikerumuni orang ramai. pitam dan sebagainya. iiiPulihkan pernafasan mangsa. vPindahkan mangsa ke tempat yang lebih selamat. iiLakukan pertolongan cemas dengan tertib. . ivCuba memberikan semangat dan perangsang kepada mangsa. jika didapati pernafasan mangsa terhenti. luka anda sedikit sahaja. Elakkan terlalu banyak bercakap dengan mangsa dan jangan melayan mangsa dengan bercakap perkara yang tidak penting. saya cuba membantu anda . Contohnya Bawa bertenang.

Mendapatkan bantuan perubatan ‡ Dail 999 ‡ Minta bantuan orang lain ‡ Jika bersendirian tinggalkan mangsa seketika untuk mendapatkan bantuan atau membuat panggilan telefon. .

Peti Pertolongan Cemas (First aid kit ) DI PRASEKOLAH .

Definisi ‡ Satu peti/ kotak yang mengandungi peralatan pertolongan cemas dan bekalan perubatan .

Kepentingan peti pertolongan cemas ‡ Menyimpan item/ ubatan untuk melakukan pertolongan cemas bagi . ± ± ± Menyelamatkan nyawa Menghenti dan menghalang kecederaan menjadi lebih teruk Menggalakkan penyembuhan .

senang diambil.mudahalih. green crescent on white background ‡ Lokasi mudah dikenalpasti. diperiksa dengan kerap. terang.kuat. 42 . mengikut kegunaan.Ciri-ciri peti pertolongan cemas ‡ Corak tegap.staf perlu diberitahu ‡ Kandungan mencukupi. staff betanggungjawab sentiasa ada.

senang disimpan dalam almari ‡ Plastik atau besi Keburukan ‡ Item dalam peti akan bercampur ‡ Bilangan yang terhad ‡ Plastik murah tetapi mudah rosak ‡ Tidak kalis air . mudah dibawa.Jenis peti pertolongan cemas Traditional First Aid Kits Kebaikan ‡ Tidak mahal ‡ Kecil.

Unitized First Aid Kits Kebaikan ‡ Teratur ‡ Kedap air. ‡ Senang ditambah ‡ Pelbagai warna dan senang mengenalpasti item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Dapt menyimpan dalam kuantiti yang sedikit ‡ Tidak dalam .

Dispensing First Aid Kits Kebaikan ‡ Poket pada pintu untuk item yang kecil ‡ Kabinet lebih lebar dan dapat menyimpan item dengan kemas ‡ Senang disimpan dengan teratur dan bersih ‡ Mudah dilihat bila digantung di dinding ‡ Boleh menyimpan banyak item Keburukan ‡ Lebih mahal ‡ Terlalu besar untuk kegunaan di rumah ‡ Tidak sesuai untuk mudah alih .

First Responder First Aid Kits Kebaikan ‡ Senang dibawa dan dipindahkan ‡ Kotak plastik berwana oren dan kuat ‡ Mengisi item yang banyak (multi trauma) Keburukan ‡ Sangat besar ‡ Senang pecah ‡ Mahal ‡ Tidak banyak ruang 46 .

3.Faktor yang mempengaruhi persediaan peti pertolongan cemas 1. 2. 4. Jenis industri Bilangan pekerja Bilangan pekerja setiap shif Lokasi tempat kerja dan status infrastruktur yang berkaitan dengan klinik yang bercekatan 47 .

Kandungan minimum untuk peti kecemasan Contents 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2/25/2012 14 Box A 20 1 1 5 1 4 1 4 2 2 2 1 1 1 NANL/FIRST AID Box B 40 2 3 10 1 4 1 4 2 4 4 1 3 1 Box C 40 4 6 15 2 6 1 6 4 6 6 2 3 1 48 Individually wrapped sterile adhesive dressing Crepe bandage 5cm Crepe bandage 10cm Absorbent gauze (packet of 10 pieces) Hypoallergenic tape Triangular bandages Scissors Safety pins Disposable gloves (pairs) Eye shield Eye pad Resuscitation mask (one-way) Sterile water or saline in 100ml disposable containers (only where tap water is not available) Torch light .

Triangular bandage (kain anduh) ‡ Untuk mengampu bahagian kecederaan/ kepatahan.dislocation(terseliuh) 6. Non-sterile gauze ‡ Melakukan pencucian/ pembebat luka 4. Roller bandage ‡ Mengurangkan kebengkakan 7. Cold pack compress gel ‡ Merawat kesan terbakar/ lecuran 8. 2. membalut luka/ perdarahan yang / didapati atau dikhuatiri ada kepatahan tulang. Elastic bandage/ crepe bandage ringan eg. Sterile gauze ‡ Membuat balutan/ memberi tekanan pada perdarahan dan menstabilkan kepatahan ‡ Menstabilkan kecederaan/ kepatahan/ untuk membalut luka dan juga kecederaan 5. Sterile eye pad ‡ Melindung mata yang tercedera/ terkena bendasing 3.Item dalam peti kecemasan dan kegunaan (DOSH) Item Kegunaan 1. Burn sheet/ dressing 49 .

Adhesive tape 9. Alcohol prep pads 11. Scissor 11. Glove. Sterile multi-trauma dressing/ gauze 10.Samb 9.disposable/ non sterile 10. Cotton buds ‡ Melindungi diri dari sebarang cecair badan/ sumber jangkitan ‡ Memotong gauze/ bandage ‡ Melekatkan balutan dan pembebat ‡ Melakukan pencucian/ pembebatan luka ‡ Mencuci sebarang bendasing/ kekotoran pada luka sebelum membalut ‡ Mencuci luka pada kanal/ kawasan yang sukar 2/25/2012 NANL/FIRST AID 50 . Cetavlon 12.

Thermometer 20. Inventory of box contents (checklist) ‡ Memberi pertolongan pernafasan kepada mangsa ‡ Menetapkan kedudukan pembebat dan memberi tekanan pada luka perdarahan ‡ Menetapkan kedudukan kain anduh ‡ Memeriksa suhu badan mangsa ‡ Memberikan panduan kepada pengguna peti kecemasan ‡ Menerima gauze/ alat yang kotor ‡ Memastikan item/ keperluan mencukupi dan tidak luput 2/25/2012 NANL/FIRST AID 51 . First aid manual 21. Barrier device for CPR (pocket mask. Safety pin 19. Waterproof waste bag 22. Elastoplast 18. face shield) 17.Samb 16.

Dettol (Boleh diganti dengan Normal Saline solution 0. ‡ digunakan untuk melegakan kesakitan otot dan juga lenguh Pada otot kaki dan tangan.9%. Digunakan sebagai cucian luar luka. 24. LMS solution (minyak kuda) - 2/25/2012 NANL/FIRST AID 52 .Samb 23. ‡ antiseptik untuk bunuh kuman.) 25. Acriflavine (ubat kuning) ‡ untuk antiseptic > mempercepatkan penyembuhan luka.

Buku log perlu disimpan dengan baik 6. Peti kecemasan tidak boleh mengandungi minuman atau ubat yang dipreskripsi 2.Perhatian 1. Staf perlu ditugaskan untuk memeriksa dan menggantikan keperluan dalam peti kecemasan 5. Peti kecemasan tidak boleh dihalang dapat dilihat dengan jelas 2/25/2012 NANL/FIRST AID 53 . Pastikan item dalam peti kecemasan mencukupi dan sentiasa diperiksa 3. Peti kecemasan perlu diperiksa setiap minggu dan menggantikan apa yang perlu 4.

KECEDERAAN DAN KEMALANGAN DI PRASEKOLAH .

. Dinding boleh dihiasi dengan lukisan dan kata kata semangat yang berwarna warni. Tilam dan bantal hendaklah selesa dan perlu dibersihkan supaya tidak berdebu. ‡ Oleh itu. Peti tersebut hendaklah mengandungi ubatan yang mencukupi dan diletakkan di tempat yang selamat. Bilik tersebut selalunya digunakan oleh kanak kanak yang sakit sementara menunggu masa ke klinik atau dibawa pulang oleh ibu bapa dan penjaga. persekitaran bilik sakit juga perlu menarik. kemas dan bersih supaya tidak menimbulkan masalah pada yang sakit disamping menimbulkan keceriaan di ruang tersebut.BILIK SAKIT ‡ Bilik sakit merupakan satu ruang rehat untuk kanak kanak yang menghadapi masalah kesihatan. peralatan seperti katil hendaklah bersesuaian dengan saiz kanak kanak. ‡ Bagi aspek keselamatan dan keselesaan pula. Peti pertolongan cemas perlu diletakkan di situ bagi kes kes kecederaan ringan dan persediaan awal sebelum dihantar ke klinik atau hospital.

Kenal pasti tanda-tanda sebab berlaku kecederaan 2. . Menjadi biru) 3. Teliti . Kaw.Bijak meneliti tanda-tanda kemalangan . Cekap merawat agar mangsa tidak menjadi lebih serius. Lengan patah. Cekap Cekap guna alat bantuan.SIFAT-SIFAT SEMASA MEMBERI RAWATAN Seseorang yang memberi rawatan kecemasan perlu: 1. Bijak .(Contoh.

Mangsa Perlu sokongan moral. Bantuan & sokongan moral. Emosi Tidak mudah panik. Pandai Membuat PilihanYang Tepat Pilih mangsa yang perlu di beri keutamaan.4. Utamakan yang tenat dan serius. Jelas Jelas beri arahan kepada pesakit/orang ramai. 5. Tidak putus asa. Emosi stabil * Penuh keyakinan* Tenang* Tertib* Teratur .Bersimpati Perasaan simpati amat perlu. 7. Tidak gugup. 6.

. Ahli PC perlu beri bantuan dengan tertib dan tenang. Ahli PC perlu kenal pasti punca kecederaan melalui tanda-tanda pada tubuh badan pesakit. 3.PERATURAN AM PC Panduan ini penting untuk meringankan kesakitan yang dialami oleh mangsa: 1. elakkan mangsa banyak bercakap.jika pernafasan terhenti. 2. Pulihkan pernafasan mangsa .

10. Beri kerjasama kepada polis dan Doktor jika perlu. Hentikan pendarahan. 9. Beri semangat dan perangsang kepada mangsa. 11. 5. 7. Pindahkan mangsa ke tempat yang selamat. Dapatkan maklumat peribadi mangsa. 8. . Elakkan beri bantuan berlebihan. Elakkan menanggalkan pakaian yang tidak perlu ditanggalkan. 6. Elakkan orang ramai berkumpul mengelilingi mangsa.4.

Orang Tua Pemulihan Pernafasan yang paling sesuai bagi bayi ialah mulut ke mulut dan hidung. .Dewasa 100 ³ ³ .PEMULIHAN PERNAFASAN ‡ ‡ Kadar denyutan nadi.Kanak.kanak 60 ³ ³ . 72 kali seminit .

Muka (pucat) 2.TANDA YANG DAPAT DIKESAN 1. Anak mata 3. Denyutan nadi . Suhu badan 4.

Beri bantuan awal. 2. Berada bersama. Menilai keadaan. Cari punca. Urus pengangkutan. 4.TUGAS AHLI PC 1. 3. 62 . Laporan. 7. 5. Jangan panik. 6.

Jenis-jenis Kecederaan / Kemalangan ‡ Kanak-kanak adalah golongan yang sering terdedah kepada kecederaan kerana mereka golonga yang aktif. ‡ Di antara jenis kecederaan yang sering berlaku kepada kanak-kanak ialah: =hidung berdarah =mulut berdarah =telinga berdarah =luka =benjol =tercekit =terkena benda panas =renjatan elektrik =terseliuh =lemas . Mereka tidak mengetahui risiko atau bahaya yang mendatang yang bakal ditempuhi.

biarkan ia kering jika perlu tutup dengan plaster. * Jika luka merupakan calar sahaja. ± Lapkan tempat luka sehingga kering. Pastikan pendarahan telah berhenti. ‡ Cara Rawatan ± Basuh tangan supaya bersih dengan menggunakan dettol atau air suam (Menggelakkan jangkitan kuman). .a) Pendarahan Luar ‡ Pendarahan luar adalah pendarahan yang keluar daripada luka melalui kulit sahaja. ± Sapukan lempat luka dengan iodine dan balut dengan pembalut jaring atau pembalut jenis lain.

apa yang anda perlu lakukan ialah : ± Tekan dengan kuat di bahagian yang luka untuk memberhentikan pendarahan. ± Jika anda telah membalut lengan atau kaki. Semasa membawa mangsa pastikan bahagian yang luka itu ditinggikan.‡ Jika luka dengan pendarahan yang banyak. jka belum berhenti tambahkan kain pelapik/pad yang bersih tanpa menanggalkan balutan yang sedia ada. pastikan jari tangan atau kaki tidak sejuk. ± Tinggikan bahagian yang luka (jika bahagian lengan atau kaki yang luka) ± Tutup luka dengan kain pelapik/ pad yang bersih dan kemudiam balut. ± Pastikan pendarahan telah berhenti. Jika sejuk longgarkan sedikit balutan supaya darah dapat mengalir ± Hantar mangsa ke hospital atau klinik untuk rawatan selanjutnya. .

apa yang perlu anda lakukan ialah: ± Dapatkan bantuan seseorang untuk menolong anda menyokong lengang atau kaki mangsa yang patah.‡ Jika mangsa mengalami luka dengan tulang yang patah. ± Letakkan kain kasa / kain bersih di atas luka ± Tambahkan kain pelapik disekitar tulang yang patah itu dan balut ± Pastikan bahagian yang cedera itu tidak digerakkan (rujuk gambar) ± Pastikan jari-jari tangan dan kaki tidak menjadi sejuk ± Hantar mangsa ke hospital .

± Pastikan tangan dan kaki tidak sejuk. .jangan gerakkan bahagian yang cedera. tetapi bukan bahagian yang luka ± Letakkan kain besih di bahagian luka dan objek yang terjulur itu. ± Hantar mangsa ke hospital.‡ Jika mangsa mengalami luka di mana terdapat objek yang terkeluar dari luka. ± Tambahkan kain pelapik di sekitar objek itu dan balut (Jangan cuba menarik keluar objek keluar dari tempat luka) ± Tinggikan bahagian yang sakit ± Jika disyaki ada tulang yang patah. apa yang perlu anda lakukan ialah : ± Beri tekanan di sekeliling objek yang terjulur itu.

b. ‡ Di antara pendarahan dalaman ialah: 1-Lebam 2-Hidung berdarah 3-Mulut berdarah 4-Telinga Berdarah ‡ Perhatian ‡ * Jika darah keluar disertai dengan batuk. keluar najis. segera hantar mangsa ke hospital atau klinik. keluar air kencing atau muntah. telinga dan mulut. Kebiasaannya darah mengalir keluar melalui hidung. Pendarahan Dalaman ‡ Pendarahan dalaman di mana pendarahan berlaku di bahagian dalam tubuh di mana sama ada darah keluar melalui rongga terbuka atau kekal di dalam tubuh. . tetapi mengakibatkan kesakitan dan renjatan walaupun kesan kehilangan darah masih tidak kelihatan. jangan berlenggah.

± Tuam dengan tuaman sejuk (ais) ke bahagian yang lebam. Jika perlu balut tempat lebam. ± Hantar mangsa ke hospital jika anda mengesyaki berlaku kecederaan dalam yang serius seperti keretakkan tulang atau patah. Lebam mungkin menandakan kecederaan yang lebih dalam atau pendarahan dalaman ‡ Cara rawatan ± Angkat anggota yang tercedera dalam keadaan selesa. Lebam boleh terjadi secara serta merta atau secara perlahan-lahan. .1-Lebam ‡ Luka lebam adalah berpunca dari pendarahan dalaman yang meresap melalui tisu-tisu dan menghasilkan perubahan warna pada lapisan kulit.

2-Hidung berdarah ‡ Masalah hidung berdarah kerap berlaku pada kanak-kanak dan pada waktu cuaca panas. hantar pesakit ke hospital atau klinik . badan lesu. Picit lubang hidungnya selama sepuluh minit. ± Naikkan lengan mangsa sama rata dengan bahu dan longgarkan pakaian di bahagian lehernya. Jika pendarahan masih berterusan selepas 30 minit. ± Letakkan sedikit ais ketul atau kain yang dibasahkan di bahagian batang hidung atau kepala mangsa. Apabila didapati pendarahan terhenti. ± Suruh mangsa bernafas melalui mulut (jika bernafas melalui hidung keadaan akan bertambah serius.Nasihat mangsa agar tidak mengorek atau menghembuskan hidungnya dalam masa beberapa jam selepas itu. bersihkan hidung dan mulut mangsa dengan kapas yang telah dibasahkan. ± Biarkan mangsa berehat.kemungkinan boleh pengsan apabila darah berterusan. ‡ Cara Rawatan ± Suruh pesakit duduk dengan keadaan kepalanya ditundukkan ke bawah bagi menggelakkan daripda tertelan darah kerana ini akan membuatkan dia sakit. Secara tiba-tiba darah keluar daripada hidung mangsa tetapi mangsa tidak berasa sakit.

‡ Cara Rawatan ± Suruh mangsa duduk dengan kepalanya membongkok ke hadapan dan tadahkan satu bekas (rujuk gambar).3-Mulut berdarah ‡ Darah mengalir keluar daripada mulut mangsa secara tiba-tiba. tetapi mangsa tidak berasa sakit. ± Letakkan kapas yang bersih pada luka dan tekankan di antara ibu jari dengan jari telunjuk selama sepuluh minit. Jangan suruh mangsa bersihkan mulut. kerana akan mengganggu pembekuan darah. .

4-Telinga Berdarah ‡ Darah akan keluar melalui telinga secara tiba-tiba. Jangan cuba menekan balutan ke dalam telinga. supaya darah dapat mengalir ± Letakkan pad atau kapas yang bersih pada telinga yang berdarah dan balut secara longgar dengan menggunakan kain balutan yang bersih. ± Jika mangsa mengalami pendarahan daripada dalam telinga. tidak perlulah membawa mangsa ke hospital. segera hantar mangsa ke hospital . ‡ Cara Rawatan ± Nasihatkan mangsa supaya duduk atau baring supaya telinga yang berdarah berada di sebelah bawah. ± Jika hanya pendarahan kecil berlaku daripada calar di luar bahagian telinga.

Ulangi selama sepuluh minit. (Tindakan ini boleh mengurangkan kesakitan dan benjol. Letakkan ice pack pada benjol dan menekannya dengan lembu ± Angkat ice pack dari benjol selepas menekannya beberapa saat. ‡ Cara menyediakan ice pack ± Isikan 2/3 beg plastik dengan pecahan air batu.C) Benjol ‡ Cara Rawatan ± Sediakan sampul kain berisi pecahan air batu (ice pack). Keluarkan udara yang ada dalam beg dan ikat Bungkuskan beg dengan kain basah. . anda boleh menggunakan kain yang bersih seperti sapu tangan untuk membalut air batu. ± *Jika tidak terdapat beg plastik.

lipan. anda boleh melakukan tindakan seperti berikut: ‡ Pastikan tiada bahaya. ± Bersihkan luka gigitan. Jika seseorang itu telah digigit bintang. Kuman. ± Bawa mangsa ke hospital atau klinik. seperi saya boleh memberikan rawatan pertolongan cemas untuk anda.D) Sengatan dan gigitan ‡ Sengatan dan gigitan binatamg boleh meninggalkan pelbagai kesan sampingan kepada manusia seperti luka pada permukaan kulit atau bahagian dalaman kulit. Gunakan kain pembalut yang bersih untuk membalut luka. ± Cuba tenangkan mangsa dengan memberi semangat. Gunakan sabun atau dettol dan bilas dengan air yang banyak. . kala. dan sebagainya. virus dan bisa yang terdapat dalam binatang dapat masuk ke dalam tisu-tisu badan. ± Balut luka. Binatang-binatang yang berbisa tersebut seperti ular.

Sengatan tebuan ± Buangkan atau kikis sengat yang masih terdapat pada anggota badan yang terkena sengatan. .Cara Merawat : 1. 2. kemudian tekapkan dengan kain yang sejuk.Sengatan lebah ± Tekapkan kain yang sejuk di bahagian yang terkena sengatan untuk mengurangkan bengkak dan sakit.

cegah gerakan kaki atau tangannya dengan belat. ± Cuci bahagian yang terkena gigitan dengan air mengalir atau air yang banyak Jika mangsa digigit di bahagian kaki atau lengan.Gigitan Anjing ± Segera beri rawatan pertolongan cemas untuk gigitan binatang seperti yang dinyatakan. . Ini akan membantu mencegah mangsa daripada renjatan. bawa segera mangsa berjumpa doctor untuk mendapat suntikan vaksin toksoid tetanus. Minta orang itu berdiam diri untuk melambatkan perebakan bias. ± Jika luka dalam. ± Hantar mangsa ke hospital dan pastikan anggota yang terkena gigitan tidak bergerak.3. 4.Gigitan Ular/ Kala Jengking ± Baringkan mangsa dengan segera. ± Tenangkan mangsa.

‡ . sakit dan muntah-muntah · Mangsa mungkin tidak sedarkan diri dan sekiranya tidak diberi rawatan segera akan membawa maut. kulit lembap serta keluar peluh dingin · Pernafasan cepat tetapi lemah · Mangsa berasa resah.E) Renjatan ‡ Tanda-tanda · Mangsa kelihatan pucat dan bahagian bibir menjadi kelabu · Mangsa berasa sejuk. mengeluh dan menguap · Mangsa berasa sangat dahaga.

‡ Sebab berlaku renjatan: · Banyak cecair yang hilang daripada badan mangsa seperti kehilangan banyak darah. ciritbirit yang berlarut. · Kecederaan berpunca daripada elektrik · Sakit yang teramat sangat · Reaksi alahan seperti sengatan lebah ‡ · Ketakutan . kerap muntah atau terbakar besar.

± Selimut mangsa. Selepas kaki dinaikkan jangan cuba untuk menurunkan kakinya ke bawah. rendahkan kepala dan tinggikan kaki mangsa.‡ Perhatian *Renjatan mungkin merupakan satu-satunya petanda pendarahan dalaman ‡ Cara Rawatan Renjatan ± Berikan rawatan pertolongan cemas bagi apa jua yang menyebabkan renjatan (seperti menghentikan pendarahan. ± Jangan memberikan makanan atau minuman kepada mangsa yang didalam renjatan . ± Pastikan mangsa tidak kesejukkan. mengalihakan mangsa daripada punca elektrik atau berikan kata-kata perangsang kepada mangsa) ± Baringkan mangsa.

Pitam. Pengsang dan Koma Pitam seseorang yang tidak sedarkan diri untuk beberapa ketika dan dia akan pulih dengan sendirinya.g. ‡ Koma. ‡ . kemudian mengantuk sehingga tidak boleh disedarkan walaupun dicubit atau digoyangkan. ‡ Rawatan pertolongan cemas yang diberikan kepada mangsa dapat membantu mangsa bernafas sehingga dia mendapat bantuan daripada pihak doktor. ‡ Pengsang.seseorang yang tidak sedarkan diri sepenuhnya.seseorang akan kelihatan resah seperti hendak mabuk.

± Longgarkan pakaian mangsa terutama bahagian leher. Pastikan mangsa mendapatkan udara bersih sebanyak mungkin. suruh mangsa menundukkan kepalanya supaya berada di antara kedua lututnya. ± Dudukan mangsa. ± Suruh mangsa menarik nafas panjang beberapa kali. Pastikan mangsa mendapat udara bersih sebanyak mungkin. b)Jika mangsa telah pitam.i. ± Baringkan mangsa dengan meninggikan kakinya. Apabila mangsa telah sedar bantu mangsa duduk perlahan-lahan .Cara Merawat Orang Pitam ‡ ‡ a)Jika mangsa berasa hendak pitam.

ii. cuba buka mulut mangsa untuk memastikan tiada apa-apa di dalam mulut mangsa.Tidak Sedarkan Diri ‡ Cara Rawatan. Ini akan membantunya bernafas. bersihkan saluran pernafasannya dengan mengeluarkan segala benda yang menghalang pernafasannya. Dongakkan kepalanya kebelakang dan angkat dagunya ke atas. Dongakkan kepala mangsa ke belak ± Buka saluran pernafasan. Jika anda dapati saluran nafasnya tersekat. . Jika tiada tindakbalas. ± Cuba sedarkan mangsa seperti mencubit mangsa dan tanya mangsa apa sebenarnya yang telah berlaku.

buka mulut anda dan tuapkan ke mulut mangsa. dengar bunyi pernafasannya dan rasa pernafasannya. Tarik nafas panjang. ± Jika mangsa didapati mula bernafas. Ulangi perbuatan ini setiap 5 saat. Kemudian berhenti.± Periksa penafasannya. Sekiranya mangsa tidak bernafas lakukan : ± Bantuan pernafasan mulut ke mulut dengan segera ± Pastikan kepala mangsa didongakkan ke belakang dan bukakan mulut mangsa. Picit bahagian hidung yang lembut hingga tertutup. cuba baringkan mangsa dengan kedudukan pemulihan . Lihat pergerakkan dadanya. Hembuskan udara ke dalam mulut mangsa perlahan-lahan sehingga anda dapati dadanya naik.

Periksa peredaran darah (carotid . Elakkan bahaya/utamakan keselamatan. Periksa pernafasan magsa. 3. 5. Dapatkan tindak balas mangsa.PRINSIP PERTOLONGAN CEMAS 1. 4.nadi tepi leher/brachial . Pastikan saluran pernafasan mangsa tak tersumbat.lengan atas) 84 . 2.

PEMAKANAN .

LATIHAN KURSUS DALAM BIDANG PEMAKANAN .

‡ Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan bertanggungjawab menawarkan program untuk Bacelor Sains (Pengajian Makanan) dengan menawarkan kursus-kursus dalam bidang pengurusan dan perkhidmatan makanan.

‡ Pembantu Pengurusan Murid {PPM} bertanggungjawab membantu Guru di dalam merancang menu & mengelola Penyediaan Makanan serta melaksanakan peraturan cara makan di samping mengamalkan kebersihan makanan , dapur & ruang makan bagi memastikan murid-murid Prasekolah dapat menikmati makanan yang bersih, berkhasiat & seimbang.
± Menyedia & Menghidangkan makanan & minuman yang bersih, berzat & seimbang bagi murid-murid Prasekolah ; ± Mengemas & membersihkan perkakas seperti pinggan, piring, cawan, peralatan dapur, mangkuk, cerek, peti ais & sebagainya ; ± Menyedia & Mengemaskan kelas/ruang-ruang yang lain sebelum & selepas kelas termasuk menyapu,, mengunci kelas & menjaga kebersihan kelas / ruang-ruang yang lain ; ± Mengatur kerusi & meja serta membantu Guru menyusun alat & bahan Pengajaran & Pembelajaran di dalam kelas. ± Merujuk kepada Pekeliling-pekeliling yang berkaitan.

KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

‡ Makanan seimbang .Konsep Makanan ‡ Menurut kamus dewan-sesuatu yang boleh di makan/rezeki. ‡ Diri anda adalah apa yang anda makan. . (HTAA) ‡ Makanan yang mengandungi semua zat-zat yang diperlukan dalam tubuh seseoramg manusia. Makanlah Untuk Kesihatan.adalah pemakanan yang menitikberatkan soal khasiat dan nutrien yang terkandung dalam sesuatu hidangan.

MAKANAN DAN PEMAKANAN ‡ Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan ‡ Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan. lemak. garam mineral dan gentian . makanan berzat dan perseimbangan makanan ‡ Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup ‡ Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat. membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan ‡ Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagaibagai kumpulan makanan. vitamin. protein.

Makanan Seimbang mengikut individu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Metabolisma seseorang Umur Berat badan Pekerjaan Jenis kumpulan darah .

TUJUAN PENEKANAN KONSEP PEMAKANAN DALAM PAKK ‡ Meningkatkan kesihatan kanak-kanak ‡ Membina kelaziman kanak-kanak supaya makan makanan yang berkhasiat ‡ Meningkatkan proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif ‡ Memelihara adab sopan dan peraturan makan ‡ Berpeluang memperolehi bimbingan ilmu pengetahuan tentang pemakanan ‡ Memantapkan daya ketahanan kanak-kanak dari segi fizikal. emosi atau rohani .

minyak limpa. roti. minyak sapi. mentega. susu. kentang Lemak Membekalkan tenaga Minyak sayur-sayuran. telur. daging. ubi. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Nasi. kayu. ikan . keledek. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan.

buahbuahan dan sayur-sayuran segar Vitamin C Untuk kesihatan kulit. oren. telur.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin A FUNGSI Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam SUMBER Tomato. bijirin. limau. betik. sayur-sayuran berdaun hijau . sayur-sayuran berdaun hijau Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Susu. lobak. minyak limpa ikan. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Jambu batu.

telur. kacang soya. minyak limpa. hati haiwan Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan Sayuran berdaun hijau. bijirin. susu. telur. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah SUMBER Ikan. minyak soya. kekacang. minyak limpa.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. mentega Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Gandum. sayuran berdaun. ikan. bunga kubis .

daging ayam. ikan. ikan bilis. garam Telur. pisang. daging Buah belimbing. kacang tanah Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah SUMBER Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan . sayuran berdaun Kicap. makanan berjeruk semulajadi. hati. kulit udang Kismis.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK (sambungan) JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus Susu. oren. ketam. kuaci. ikan. kismis. telur.

setiap ibu mesti bijak memilih susu gantian yang mengandungi semua khasiat yang diperlukan dan 89 peratus daripadanya adalah air. Pemberian awal susu penting untuk mempertingkatkan kekuatan tulang dan juga meningkat daya ingatan serta kecerdasan otak kanakkanak. ‡ Pemberian susu ibu adalah khasiat terbaik untuk bayi dan ia mesti diberi secara berterusan. Oleh itu. .Amalan pemakanan bagi kanak-kanak peringkat Prasekolah ‡ Elakan makanan segera dan makanan ringan ‡ Makan mengikut waktu.

otot. Ia juga kaya dengan fosforus. vitamin A dan D. riboflavin. tulang dan organ penting Susu membekalkan hampir semua khasiat asas dan menjadi sumber protein dan kalsium yang bermutu tinggi. membran. ligamen. Sebaik-baiknya jadikan amalan harian meminum susu dalam keluarga dan pastinya anak anda akan mengikutinya. Mary Easaw John) . (Pakar Pemakanan Kanak-Kanak.Setiap kanak-kanak disaran mengambil dua cawan susu setiap hari. Ia juga berfungsi dalam mengukuhkan struktur dalam tubuh seperti kulit. ia banyak membantu dalam perkembangan pertumbuhan sel dan membaik pulih tisu tubuh. Oleh kerana kandungan protein dan beberapa zat penting dalam susu.

‡ Kanak-kanak pintar biasanya mendapat khasiat mencukupi daripada pemakanan seharian. . Roti canai (9 peratus). Kuih-muih (13 peratus).Sambungan ‡          Makanan yang sering diambil oleh kanak-kanak untuk sarapan Roti (21 peratus). Mee dan telur (masing-masing 8 peratus). Nasi goreng (14 peratus). Lain-lain (dua peratus). Goreng pisang (tiga peratus). Bijirin (tujuh peratus). Nasi lemak (15 peratus).

1. 4. 2. . 3. dan ii) Elakkan pengunaan MSG (Monosodium Glutamate). Minum banyak air kosong. mempunyai serat dan membekalkan vitamin serta zat-zat yang sangat penting untuk kesihatan dan mencegah penyakit kanser ataupun penyakit kronik. Kanakkanak perlu digalakkan supaya tidak gemar kepada makanan yang masin.Aspek-aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penyediaan dan pengendalian pemberian makanan adalah seperti berikut : Pilih makanan yang rendah lemak dan kurang manis. Elakkan pengambilan kolesterol secara berlebihan dengan cara memberi kanakkanak telur tidak lebih satu biji satu hari secara purata dan memasak makanan laut tidak lebih dua kali dalam seminggu. Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana makanan ini kurang mengandungi lemak. Cara mengurangkan penggunaan garam ialah : i) Gunakan sedikit sahaja garam di dalam masakan.

Contoh amalan pemakanan 1 ± 3 tahun 1 gelas susu tepung + satu keping susu putih disapu keju. 1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput pisang 1/2 cawan nasi + 1/2 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 mangkuk sup bebola ikan + air masak 1 gelas susu tepung Waktu Sarapan 4 ± 6 tahun 1 gelas susu + 1 mangkuk bubur lemak + sayur campur 1 gelas susu tepung + 5 ketul jemput-jemput ikan bilis Kudapan Makan tengahari 1 cawan nasi + 1 ekor ikan goreng kicap + 2 sudu sayur + 1 potong buah + air masak Minum petang 1 cawan susu tepung + 1 keping lempeng susu + 1 potong buah 1 cawan milo (+ susu tepung) + 1 pinggan nasi goreng cina Satu gelas susu tepung Makan malam Minum malam .

Tips ‡ Pembantu prasekolah bolehlah berbincang dengan guru dan mengubahsuai cadangan menu di atas bagi mengelakkan kanak-kanak menjadi bosan: ‡ Ubah cara penyediaan/cara mengekalkan bahan asas masakan dengan ‡ Gunakan bahan yang berbeza-beza tetapi mempunyai khasiat yang hampir sama ‡ Bihun dan kueteow boleh menggantikan nasi ‡ Mi kuning sangat TIDAK digalakkan .

Vitamin. . Air. Garam mineral. Protein. Lemak. Pelawas. Makanan manusia boleh dibahagikan kepada tujuh kelas makanan yang utama:Karbohidrat.Kelas makanan yang seimbang yang di perlukan oleh kanak-kanak.

minyak dan manisan Kumpulan susu.PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. bijirin. ikan. dadih dan keju Kumpulan daging. nasi & kumpulan pasta . ayam. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti.

LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN ‡ Makan pelbagai makanan ‡ Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buahbuahan dan sayur-sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi. bijirin dan kacang setiap hari ‡ Kurangkan makanan yang diproses ‡ Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih ‡ Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil ‡ Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .

Karbohidrat Karbohidrat merupakan satu kumpulan sebatian organik yang mengandungi unsurunsur seperti karbon. ‡ Glukosa yang berlebihan akan di ubah menjadi glikogen untuk disimpan dalam hati. pelvis. ‡ Glukosa yang berlebihan juga boleh diubah menjadi lemak dan di simpan di dalam tisu-tisu adipos di bawah kulit. pinggang dan dada. ‡ Setiap gram karbohidrat dapat menghasilkan kira-kira 17 kJ (kilojoule) tenaga kepada badan kita. . madu dan kuih muih. hidrogen dan oksigen. Sumber-sumber karbohidrat ialah:Makanan yang berkanji seperti nasi.9° C. ‡ Membekalkan tenaga haba untuk memastikan suhu badan manusia kekal pada 36. pertumbuhan dan lain-lain aktiviti sel di dalam badan. roti dan ubi kentang. Fungsi utama karbohidrat ialah:‡ Membekalkan tenaga bagi aktiviti harian seperti gerakkan. Makanan yang bergula seperti buah-buahan manis.

‡ Boleh digunakan untuk mensintesis hemoglobin dan melanin (pigmen kulit). ‡ Diperlukan bagi pertumbuhan badan.Protein ‡ Badan kita memerlukan protein kerana protein: ‡ Diperlukan dalam proses pembentukan sel baru untuk menggantikan sel yang mati atau rosak. Lemak itu akan disimpan dalam tisu-tisu adipos. . hormon dan antibodi. ‡ Diperlukan dalam sintesis sebatian sebatian protein seperti enzim. ‡ Boleh dioksidakan untuk membekalkan tenaga kepada aktiviti-aktiviti badan. ‡ Yang berlebihan akan diubah menjadi lemak.

‡ Lemak haiwan merupakan lemak tepu manakala lemak tumbuhan adalah lemak tak tepu. ‡ Lemak merupakan sumber tenaga. D. hidrogen dan oksigen sepertimana karbohidrat. ‡ Perbezaan antara lemak dan minyak ialah lemak wujud dalam bentuk pepejal manakala minyak dalam bentuk cecair. dan K. Kebanyakkan organisma menyimpan lemak atau minyak sebagai stor tenaga. mengecilkan salurannya. ‡ Minyak merupakan pelarut bagi vitamin A. karbon. E. . minyak masak. dan bijian. Oleh itu pengambilan minyak tumbuhan adalah digalakkan berbanding lemak haiwan. ‡ Contoh makanan yang kaya dengan lemak atau minyak termasuklah mentega.Lemak ‡ Lemak dan minyak dibentukkan daripada unsur. lemak haiwan. dan menaikkan tekanan darah. Lemak tepu mudah dimendakkan dipermukaan dalam salur darah.

makanan yang mengandungi vitamin B dan C harus dimasak dalam minyak kerana jika dimasak di dalam air sebahagian besar vitamin B dan C akan melarut. ‡ Vitamin memainkan peranan dalam fisiologi dan metabolisma badan. ( vitamin B dan C) ± Vitamin yang larut dalam minyak.Vitamin ‡ Vitamin diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk memelihara kesihatan badan. ‡ Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan : ± Vitamin yang larut dalam air. . ‡ Vitamin mudah termusnah akibat haba yang tinggi dan sinar ultraungu. E dan K) ‡ Dalam penyediaan makanan. D. ( A.

. fosforus. ‡ Garam mineral boleh di bahagikan kepada dua kumpulan: ‡ Unsur-unsur mineral utama (yang diperlukan dalam kuantiti yang banyak) misalnya kalsium. dan klorin.Garam Mineral ‡ Garam mineral merupakan sebatian bahan tak organik yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan sempurna dan juga mengekalkan kesihatan badan. natrium. ‡ Berat badan manusia terdiri daripada 5% hingga7% garam mineral. kalium. magnesium.

. Fenomena ini dikenali sebagai sembelit. ‡ Walaubagaimanapun pelawas adalah penting kepada badan kerana ia menggalakkan peristalsis dalam sistem pencernaan. ‡ Pelawas mempunyai nilai makanan yang rendah. ‡ Kesan kekurangan pelawas ialah makanan yang tidak dicernakan akan berada dalam usus besar untuk jangka masa yang lebih panjang. ‡ Oleh itu lebih banyak air akan diserap oleh usus besar.Pelawas ‡ Merupakan bahan gentian yang tidak dapat dicernakan oleh badan. ‡ Akibatnya tinja menjadi kering dan keras serta sukar dikeluarkan melalui dubur. ‡ Pelawas terdiri daripada selulosa yang boleh di dapati dalam makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

‡ Wap air oleh paru-paru. Diperlukan untuk mengekalkan tekanan osmosis darah dan bendalir tisu. Diperlukan untuk tindak balas badan. ‡ Peluh oleh kulit. ‡ air metabolisma oleh pengoksidaan makanan. Manusia memperolehi sebahagian daripada keperluan airnya melalui: ‡ air minuman. ‡ Air adalah penting kepada badan kerana. 3. Air yang berlebihan disingkirkan dari badan melalui: ‡ air kencing oleh ginjal. 1. 4.Air ‡ Lebih kurang 60% hingga 70% berat manusia terdiri daripada air.. . Merupakan pelarut yang baik. 2. Memainkan peranan yang penting dalam kawalan suhu badan.

1 (mg) Keperluan Vitamin B12 = 1.5 (mg) Keperluan Protein = 29 (g) Keperluan Asid Folik = 100 (g) Keperluan Vitamin C = 20 (mg) .‡ ‡ ‡ ‡ ‡ RUJUKAN PEMAKANAN SEIMBANG KANAKKANAK: Keperluan Tenaga kanak-kanak berusia 4 6 = 1830 (kcal) Keperluan Vitamin B3 = 12.

Roti 4. Nasi atau Mee 2.2mangkuk 1 cawan 2 keping 1 ½ . Sayur Kuantiti / amaun pengambilan 1 ½ . Buah 2. Bijirin dan makanan berkanji 3. Daging (atau gentian) Makanan Bervitamin dan Mineral (Menjauhkan Penyakit) 1.2 sudu makan 2 cawan 5 ± 6 sudu makan 1 ± 2 potong/biji 6 sudu makan . Lemak dan Minyak Makanan Berprotein (Membina Badan) 1.KEPERLUAN NUTRIEN HARIAN KANAK-KANAK 4 6 tahun Kumpulan makanan Makanan Berkabohidrat (Memberi Tenaga) 1. Susu 2.

KANDUNGAN VITAMIN C DALAM BUAHBUAHAN: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jambu Batu (1/2 biji) 200 mg Betik ( 1 potong) 102 mg Oren (1potong) 80 mg Limau Bali (2 bhg.) 74 mg Rambutan (5 biji) 38 mg Belimbing (1/2 biji) 38 mg Mangga (1/2 biji) 36 mg Nenas (1 potong) 30 mg .

KANDUNGAN VITAMIN A DALAM BUAH-BUAHAN: ‡ Mangga (1/2 biji) 100% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Betik ( 1 potong) 56% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Nangka (3 ulas) 16% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Tembikai (1 potong) 10% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Belimbing (1/2 biji) 9% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak ‡ Oren (1 biji) 8% menyumbangkan keperluan vitamin A kepada kanakkanak .

lipid. garam mineral. protein. vitamin. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .GIZI SEIMBANG ‡ Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat.

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG
KESAN Malnutrisi HURAIAN ‡ Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan ‡ Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, kwasyiorkor, skurvi dan riket ‡ disebabkan kekurangan protein ‡ gejala seperti perut buncit, pertumbuhan badan dan otak terencat, kehilangan selera makan, badan lemah ‡ disebabkan oleh kekurangan vitamin C ‡ lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas ‡ gusi membengkak dan mudah berdarah ‡ pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok ‡ kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi

Kwasyiorkor

Skurvi

Tekanan darah tinggi

Kegendutan

‡ sebab: makan terlalu banyak ‡ berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya ‡ akan menyebabkan diabetis melitus, darah tinggi, kanser kolon

KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG (sambungan)
KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN ‡ berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah

Osteoporosis

‡ berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi ‡ kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah

Sakit jantung dan strok

‡ tahap kolesterol dalam darah tinggi ‡ kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah ‡ gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak ‡Serabut yang sedikit

Penyakit kanser

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG
Menyediakan makanan yang seimbang adalah penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. ‡ Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak-kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain ‡ Dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit ‡ Ia penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik ‡ Otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas

‡ Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan ‡ Makanan yang masin garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa ‡ Makanan yang manis ‡ Makanan dalam tin ‡ Buah-buahan jeruk ‡ Makanan yang berminyak dan berlemak .ELAKKAN DARIPADA KANAK-KANAK Makanan berikut harus dielakkan daripada kanakkanak.

CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan Jangan ugut kanak-kanak untuk makan Galakkan kanak-kanak makan sendiri Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung Makanlah bersama-sama Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan. sayur-sayuran dan dadih) .

PANDUAN MEMILIH BAHAN-BAHAN MENTAH SEGAR DAN BERSIH BAHAN MENTAH KEADAAN BAHAN MENTAH Sayur-sayuran ‡ segar ‡ berkeadaan elok ‡ cantik bentuknya ‡ pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau ‡ badannya berkilat dan bercahaya ‡ badannya tidak diselaputi lendir yang tebal ‡ matanya bercahaya dan tidak terbenam ‡ insangnya segar dan berwarna merah terang segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ dagingnya segar ‡ teksturnya keras dan anjal ‡ isinya segar ‡ berisi pada bahagian dadanya ‡ kepalanya tidak tertanggal ‡ tidak berbau busuk ‡ badannya tidak bertompok-tompok hitam ‡ segar dan tidak disimpan terlalu lama ‡ kulitnya tidak retak ‡ bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis ‡ bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain ‡ kering dan tidak berketul-ketul ‡ berbau harum dan segar ‡ tidak ada bubuk atau ulat ‡ tidak berkulat Ikan Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

Antara tanda kekurangan zat ialah: ‡ Berat badan menurun dengan ketara ‡ Kerap mendapat jangkitan seperti batuk. demam dan selesema ‡ Masalah kesihatan kemudian hari (kesan jangka panjang) .

kencing manis. penyakit jantung. strok.Tanda terlebih zat lebih mudah diperhatikan iaitu: ‡ Menjadi gemuk atau terlalu gemuk ‡ Risiko mendapat penyakit gaya hidup yang dialami orang dewasa seperti tekanan darah tinggi. kanser meningkat dan mempunyai potensi diserang penyakit pada usia muda ‡ Kematian awal akibat penyakit .

KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK ‡ KERACUNAN MAKANAN kanak-kanak akan mengalami keracunan makanan kerana makanan yang dimakan tidak dijaga kebersihannya ‡ MUDAH MENDAPAT PENYAKIT antibodi kanak-kanak lemah berbanding orang dewasa. oleh itu mereka mudah mendapat sesuatu jangkitan .

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

pisau Cara makan di meja makan Cara minum pagi Cara makan tengah hari Cara minum petang Cara makan malam . garpu.ETIKA MAKAN BAGI KANAK-KANAK ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Cara hendak mula makan Cara makan dengan tangan Cara makan dengan sudu.

a. daging. sup.w.a. Mula dengan garam Jangan makan makanan yg terlalu panas (atau sejuk) Mulakan dengan buah-buahan Jangan minum waktu makan Kunyah betul-betul Tidak mengambil daging untuk 40 hari akan melemahkan badan. roti (wholemeal). :.madu lebah. teguk air perlahan-lahan ‡ Makanan kesukaan Rasulullah s.w. tamar . memakan daging 40 berturutturut akan mengeraskan jantung ‡ Jika haus. susu.Amalan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ pemakanan Rasulullah s. ayam.

Perancangan Menu .

Perancangan menu memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat . menarik dan menyelerakan. .‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian.

menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. menyediakan sajian yang berkhasiat .Tujuan Perancangan Menu 1. menarik dan menyelerakan. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4. tenaga dan bahan makanan 3. menjimatkan masa . .

± Pelbagai bahan dalam sajian dapat memenuhi keperluan nutrient. Pilihan sajian ‡ Menu perlu dirancang supaya setiap sajian mempunyai keseimbangan dan variasi dari segi kaedah memasak . sama ada sajian majlis formal atau tidak formal 2. 3. Keperluan dan kegemaran ‡ Pilihan menu perlu membekalkan nutrient untuk keperluan setiap individu. ‡ Setiap individu mempunyai makanan kegemaran masing-masing. ± Dalam pilihan sajian . Aspek ini perlu juga dititikberatkan semasa merancang menu. ± perbezaan warna .Faktor Yang Mempengaruhi Perancangan Menu 1. Jenis hidangan ‡ Jenis hidangan yang dirancang hendaklah berasaskan tujuan mengadakan sajian . membuat makanan menarik dan menyelerakan. tekstur . rasa dan bahan makanan. rasa dan tekstur memberi variasi kepada sajian . pelbagai kaedah memesak digalakkan untuk memberi kesan yang berbeza terhadap makanan yang dihidang. .

Kemudahan fizikal dan sumber tenaga ‡ Kemudahan sumber tenaga akan membolehkan makanan dimasak . . disedia dan dihidang dengan sempurna. Perbelanjaan ‡ Perancangan menu perlu mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan untukmengelakkan pembaziran. 5. Jika bahan yang digunakan ada pada musimnya .4. Sumber makanan ‡ kemudahan mendapat makanan mempengaruhi perancangan menu. maka bahan tersebut adalah lebih 6.

Makanan dan Budaya .

.‡ Budaya dan tradisi menentukan jenis makanan dalam diet. Melalui makanan juga kita boleh menilai sikap dan budaya orang lain. Manusia memilih makanan yang berlainan mengikut budaya dan tradisi keluarga masing-masing.

vitamin .Diet ‡ Diet adalah pengambilan makanan oleh individu setiap hari. lemak . garam mineral dan air dan pelawas. protein . ‡ Individu memerlukan pemakanan yang seimbang untuk mengekalkan kesihatan. ‡ Diet mempunyai kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan individu kerana pertalian makanan dengan penggunaannya dalam tubuh. ‡ Diet yang seimbang bermakna individu memperoleh nutrient yang mengandungi karbohidrat . .

‡ Kesan daripada diet yang seimbag ialah: (a) pertumbuhan yang sempurna (b) berat tubuh yang seimbang (c) perkembangan otot yang baik (d) kulit yang lembut dan bersih (e) wajah yang tenang dan berseri serta postur yang baik .

ikan .Nutrient ‡ Diperoleh daripada kumpulan makanan berikut : (a) daging . dan karangan laut . telur dan kekacang (b) bijirin (c) lemak dan minyak (d) susu dan hasil susu (e) buah-buahan dan sayur-sayuran .

Perubahan ketinggian dan saiz badan adalah berkait dengan nutrient. . (a) Fizikal ‡ Pertumbuhan fizikal individu bermula dari peringkat pra-natal sehingga peringkat tua. Individu yang sedang membesar memerlukan diet yang mengandungi lebih nutrient pembina tubuh.Keperluan Diet Seimbang Diet seimbang penting untuk memenuhi keperluan fizikal dan mental-emosi.

Bayi memerlukan dua perpuluhan enam hingga empat gram protein bagi setiap kilogram berat tubuh.(b) Mental-emosi ‡ Bermula dari peringkat pra-natal . Pembinaan sel otak ini aktif dari perngkat pra-natal sehingga berumur 18 bulan. individu memerlukan makanan untuk pertumbuhan dan perkembangan anggota tubuh dan otak. ‡ Keadaan emosi tidak mempengaruhi keperluan diet seimbang untuk pertumbuhan fizikal dan keperluan fisiologi. . Diet seimbang yang mengandungi lebih protein penting untuk perkembangan mental. menyebabkan individu menggunakan lebih tenaga. Apabila gembira gerak kerja individu menjadi aktif .

. Contoh .‡ Pertumbuhan individu yang merangkumi fizikal . kwasyiorkor dan anemia. kanak-kanak yang tidak mendapat diet yang seimbang akan ‡ mengalami penyakit seperti marasmus . mental-emosi memerlukan diet seimbang.

2. . Berasaskan pengetahuan ini . mereka yang mempunyai pengetahuan pemakanan dapat menyediakan makanan yang ringkas dan berkhasiat dalam jangka masa yang singkat. Pendidikan ‡ Taraf pengetahuan pemakanan dapat mempengaruhi kuantiti dan kualiti diet. ‡ Kuantiti makanan yang dip[erlukan bergantung kepada umur . saiz tubuh dan aktiviti individu. jantina .Factor Yang Mempengaruhi Diet 1. individu akan lebih sedar tentang kepentingan nutrient dan berupaya mengubah corak diet mengikut keperluan kesihatan. Selain itu . Keperluan fisiologi ‡ Makanan diperlukan untuk memenuhi keperluan fisiologi tubuh bagi mengekalkan kesihatan optimum serta menentukn system dalam tubuh dapat berfungsi dengan berkesan.

pengetahuan pemakanan penting untuk keluarga membuat perancangan sajian yang menggunakan bahan makanan yang murah tetapi berkhasiat. kemudahan sumber makanan dan infranstruktur kawasan. 3. Kemudahan infranstruktur pula membolehkan semua jenis bekalan makanan sampai ke tempat tertentu. ‡ 4. Dikawasan tanaman padi .‡ ‡ Pendapatan keluarga Pembelian bahan makanan untuk diet bergantung kepada kemampuan keluarga. Keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai sumber yang terhad untuk membeli bahan makanan. beras dan hasil beras digunakan dalam sajian setiap hari. Dengan itu . Geografi ‡ Diet sesebuah masyarakat bergantung juga kepada iklim . .

tenaga dan bahan makanan 3. menarik dan menyelerakan. menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan 2. menarik dan menyelerakan. Tujuan Perancangan Menu 1. menjimatkan masa . menyediakan sajian yang berkhasiat . Perancangan meni memerlukan kemahiran dan daya kreatif seseorang bagi menyediakan hidangan yang berkhasiat . ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .Perancangan Menu ‡ ‡ Menu adalah satu senarai lengkap untuk sesuatu sajian. mengikut anggaran belanjawan yang ditetapkan 4.

my/myhealth/bm/kanak_content.sabah. Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. New York: The Reader s Digest Association Kasnani Ab Karim. Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/makanan_berkhasia t. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanak-kanak) Bahagian 1. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Foods that Harm Foods that Heal.gov. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn.htm . http://nutriweb. Bhd. Bhd. Biologi Tingkatan 4. Panduan untuk Pengusaha Tadika. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4.jsp http://www. Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006).myhealth. Bhd. & Tan Sun Seng (2001). Bhd.my http://www. Zainun Ishak (2006). Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Bhd. Saayah Abu.RUJUKAN Asiah Ismail.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005). Ivan Filmer Jr.org. Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004).org. Selangor: Aras Mega (M) Sdn.

terima kasih .Sekian.