HAIWAN BERKUMUH DAN BERNYAHTINJA

A. Perkumuhan dan penyahtinjaan Haiwan juga perlu berkumuh untuk menyingkirkan bahan buangan dari badannya. 2. Organ-organ yang membantu haiwan berkumuh termasuklah peparu, ginjal, insang dan kulit 3. Jadual di bawah merumuskan bahan buangan dan organ perkumuhan beberapa jenis haiwan. Bahan buangan Karbon dioksida, wap air Organ perkumuhan Peparu Insang Peluh Air kencing Kulit Ginjal Contoh haiwan Kucing, burung, cicak, katak Ikan, udang, berudu, ketam Kebanyakan haiwan daratan Kebanyakan haiwan daratan 1.

4.

Seperti manusia, haiwan bernyahtinja untuk menyingkirkan makanan yang tidak tercerna dari badannya. 5. Haiwan juga bernyahtinja melalui dubur. 6. Kedua-dua haiwan akuatik dan daratan bernyahtinja. 7. Jika haiwan tidak menyingkirkan bahan buangan bertoksik dari badannya, ia akan jatuh sakit.

HAIWAN BERNAFAS 1. Haiwan perlu bernafas untuk kekal hidup. 2. Melalui pernafasan, haiwan boleh mendapatkan oksigen yang diperlukan dari persekitarannya. 3. Haiwan yang berlainan mempunyai struktur pernafasan yang berbeza. 4. Struktur pernafasan haiwan termasuklah: a) peparu b) kulit yang lembap c) insang d) peparu buku e) sistem trakea A. Bernafas melalui peparu

4. haiwan ini biasanya tinggal di dalam air atau di tempat yang lembap. 2. burung. Beberapa haiwan yang hidup didalam air bernafas melalui peparu seperti ikan paus. air masuk ke dalam mulut dan mengalir melalui insang. katak dan cicak. Melalui liang yang sama. . 3. Contoh haiwan yang bernafas melalui peparu ialah kucing.1. D. Haiwan lain yang bernafas melalui insang ialah udang dan berudu E. Salur darah dalam filamen insang menyerap oksigen di dalam air Pada masa yang sama. 4. 4. 2. Haiwan-haiwan ini naik ke permukaan air untuk bernafas. Kebanyakan haiwan daratan bernafas melalui peparu. Bernafas melalui peparu buku. katan dan salamander juga bernafas melalui kulit Haiwan ini perlu memastikan kulitnya sentiasa lembap sepanjang masa. Peparu buku adalah organ pernafasan yang kelihatan seperti halaman buku. Sistem trakea terdapat pada serangga seperti belalang. kerbau. karbon dioksida dalam salur darah akan dikeluarkan ke dalam air. 3. udara masuk ke dalam tiub-tiub udara ini melalui liang-liang kecil (spirakel) sepanjang bahagian tepi badannya. Kebanyakan ikan bernafas melalui insang. Selain daripada cacing. kumbang dan lipas. 4. pepatung. ular. 1. B. 2. Oksigen diserap ke dalam badan melalui kulit lembap. 2. penyu dan ikan lumba-lumba. kala jengking dan ketam bernafas melalui pepari buku. udara keluar dari badan belalang apabila ia menghembus nafas C. Bernafas melalui trakea 1. 2. 3. Bernafas melalui kulit lembap 1. 3. Apabila belalang bernafas. Cacing bernafas melalui kulitnya. Haiwan seperti labah-labah. Struktur pernafasan ini terdiri daripada banyak tiub udara kecil yang membawa udara terus ke semua bahagian badan. 5. buaya. Apabila ikan bernafas. Oleh itu. Bernafas melalui insang 1.

Katak mengekalkan kelembapan badannya dengan menghasilkan mukus. .5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful