HAIWAN BERKUMUH DAN BERNYAHTINJA

A. Perkumuhan dan penyahtinjaan Haiwan juga perlu berkumuh untuk menyingkirkan bahan buangan dari badannya. 2. Organ-organ yang membantu haiwan berkumuh termasuklah peparu, ginjal, insang dan kulit 3. Jadual di bawah merumuskan bahan buangan dan organ perkumuhan beberapa jenis haiwan. Bahan buangan Karbon dioksida, wap air Organ perkumuhan Peparu Insang Peluh Air kencing Kulit Ginjal Contoh haiwan Kucing, burung, cicak, katak Ikan, udang, berudu, ketam Kebanyakan haiwan daratan Kebanyakan haiwan daratan 1.

4.

Seperti manusia, haiwan bernyahtinja untuk menyingkirkan makanan yang tidak tercerna dari badannya. 5. Haiwan juga bernyahtinja melalui dubur. 6. Kedua-dua haiwan akuatik dan daratan bernyahtinja. 7. Jika haiwan tidak menyingkirkan bahan buangan bertoksik dari badannya, ia akan jatuh sakit.

HAIWAN BERNAFAS 1. Haiwan perlu bernafas untuk kekal hidup. 2. Melalui pernafasan, haiwan boleh mendapatkan oksigen yang diperlukan dari persekitarannya. 3. Haiwan yang berlainan mempunyai struktur pernafasan yang berbeza. 4. Struktur pernafasan haiwan termasuklah: a) peparu b) kulit yang lembap c) insang d) peparu buku e) sistem trakea A. Bernafas melalui peparu

kerbau. 3. 2. . Cacing bernafas melalui kulitnya. Haiwan-haiwan ini naik ke permukaan air untuk bernafas. air masuk ke dalam mulut dan mengalir melalui insang. 2. Bernafas melalui insang 1. ular. 4. 4. katan dan salamander juga bernafas melalui kulit Haiwan ini perlu memastikan kulitnya sentiasa lembap sepanjang masa. buaya. 3. 3. Struktur pernafasan ini terdiri daripada banyak tiub udara kecil yang membawa udara terus ke semua bahagian badan. 2. Bernafas melalui trakea 1. burung. Haiwan lain yang bernafas melalui insang ialah udang dan berudu E.1. 3. pepatung. 4. Peparu buku adalah organ pernafasan yang kelihatan seperti halaman buku. 5. Kebanyakan haiwan daratan bernafas melalui peparu. karbon dioksida dalam salur darah akan dikeluarkan ke dalam air. katak dan cicak. kala jengking dan ketam bernafas melalui pepari buku. D. B. Oksigen diserap ke dalam badan melalui kulit lembap. Salur darah dalam filamen insang menyerap oksigen di dalam air Pada masa yang sama. udara keluar dari badan belalang apabila ia menghembus nafas C. haiwan ini biasanya tinggal di dalam air atau di tempat yang lembap. Selain daripada cacing. Sistem trakea terdapat pada serangga seperti belalang. 1. kumbang dan lipas. Beberapa haiwan yang hidup didalam air bernafas melalui peparu seperti ikan paus. Haiwan seperti labah-labah. Contoh haiwan yang bernafas melalui peparu ialah kucing. Apabila belalang bernafas. 2. Kebanyakan ikan bernafas melalui insang. udara masuk ke dalam tiub-tiub udara ini melalui liang-liang kecil (spirakel) sepanjang bahagian tepi badannya. 2. 4. Bernafas melalui peparu buku. Apabila ikan bernafas. Melalui liang yang sama. Bernafas melalui kulit lembap 1. Oleh itu. penyu dan ikan lumba-lumba.

5. . Katak mengekalkan kelembapan badannya dengan menghasilkan mukus.