HAIWAN BERKUMUH DAN BERNYAHTINJA

A. Perkumuhan dan penyahtinjaan Haiwan juga perlu berkumuh untuk menyingkirkan bahan buangan dari badannya. 2. Organ-organ yang membantu haiwan berkumuh termasuklah peparu, ginjal, insang dan kulit 3. Jadual di bawah merumuskan bahan buangan dan organ perkumuhan beberapa jenis haiwan. Bahan buangan Karbon dioksida, wap air Organ perkumuhan Peparu Insang Peluh Air kencing Kulit Ginjal Contoh haiwan Kucing, burung, cicak, katak Ikan, udang, berudu, ketam Kebanyakan haiwan daratan Kebanyakan haiwan daratan 1.

4.

Seperti manusia, haiwan bernyahtinja untuk menyingkirkan makanan yang tidak tercerna dari badannya. 5. Haiwan juga bernyahtinja melalui dubur. 6. Kedua-dua haiwan akuatik dan daratan bernyahtinja. 7. Jika haiwan tidak menyingkirkan bahan buangan bertoksik dari badannya, ia akan jatuh sakit.

HAIWAN BERNAFAS 1. Haiwan perlu bernafas untuk kekal hidup. 2. Melalui pernafasan, haiwan boleh mendapatkan oksigen yang diperlukan dari persekitarannya. 3. Haiwan yang berlainan mempunyai struktur pernafasan yang berbeza. 4. Struktur pernafasan haiwan termasuklah: a) peparu b) kulit yang lembap c) insang d) peparu buku e) sistem trakea A. Bernafas melalui peparu

Sistem trakea terdapat pada serangga seperti belalang. air masuk ke dalam mulut dan mengalir melalui insang. 4. Cacing bernafas melalui kulitnya. burung. kerbau. Salur darah dalam filamen insang menyerap oksigen di dalam air Pada masa yang sama. Melalui liang yang sama. 3. Apabila belalang bernafas. Bernafas melalui kulit lembap 1. udara masuk ke dalam tiub-tiub udara ini melalui liang-liang kecil (spirakel) sepanjang bahagian tepi badannya. Kebanyakan ikan bernafas melalui insang. Peparu buku adalah organ pernafasan yang kelihatan seperti halaman buku. pepatung. Bernafas melalui insang 1. D. haiwan ini biasanya tinggal di dalam air atau di tempat yang lembap. Selain daripada cacing. kala jengking dan ketam bernafas melalui pepari buku. penyu dan ikan lumba-lumba. 2. Struktur pernafasan ini terdiri daripada banyak tiub udara kecil yang membawa udara terus ke semua bahagian badan. 4. 4.1. 5. 2. Beberapa haiwan yang hidup didalam air bernafas melalui peparu seperti ikan paus. 1. Bernafas melalui trakea 1. 4. Apabila ikan bernafas. katan dan salamander juga bernafas melalui kulit Haiwan ini perlu memastikan kulitnya sentiasa lembap sepanjang masa. B. Haiwan seperti labah-labah. Contoh haiwan yang bernafas melalui peparu ialah kucing. 3. karbon dioksida dalam salur darah akan dikeluarkan ke dalam air. 3. ular. 2. buaya. Kebanyakan haiwan daratan bernafas melalui peparu. Haiwan-haiwan ini naik ke permukaan air untuk bernafas. kumbang dan lipas. Haiwan lain yang bernafas melalui insang ialah udang dan berudu E. 3. udara keluar dari badan belalang apabila ia menghembus nafas C. Oksigen diserap ke dalam badan melalui kulit lembap. 2. Bernafas melalui peparu buku. Oleh itu. . katak dan cicak. 2.

. Katak mengekalkan kelembapan badannya dengan menghasilkan mukus.5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful