P. 1
Pemulihan Kelas Biasa&Khas

Pemulihan Kelas Biasa&Khas

|Views: 2,003|Likes:
Published by Namira Abd Latif

More info:

Published by: Namira Abd Latif on Feb 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

PEMULIHAN KELAS BIASA & PEMULIHAN KELAS KHAS [TUTORIAL MINGGU 2

]
BMM 3106 Pn Norehan Muhammad Disediakan oleh: Siti Namira Aqilah bt Abd Latif [PISMP SEMESTER 3/ UNIT J3]

Apa itu pemulihan?
³Kanak-kanak pemulihan adalah kanak-kanak yang mempunyai intelek dan kecerdasan yang rendah dan kurang kebolehan menerima pendidikan biasa´ A.E Transley dan Gulliford

. tanpa mengira golongan kaya atau miskin.Pemulihan biasa ‡ Rancangan pembelajaran disediakan untuk murid-murid yang menghadapi masalah pembelajaran.

´ . Aktiviti ini dijalankan semasa pengajaran biasa di dalam kelas dengan memberikan tumpuan khas kepada murid-murid yang berkenaan.‡ Naffi Mat (2006). Glosari Pengajian Melayu: ³Satu rancangan bagi membantu memulihkan murid-murid yang mengalami masalah pembelajaran ringan atau sementara dari semasa ke semasa.

Pemulihan Khas Satu jenis pendidikan yang cuba memenuhi kehendak mereka yang menghadapi masalah pembelajaran iaitu kegagalan belajar yang tidak dapat ditentukan. faktornya termasuklah persekitaran dan pengalaman hidup masing-masing. .

Glosari Pengajian Melayu: ³Satu rancangan khas bagi membantu dan memulih murid-murid yang menghadapi masalah atau kesukaran pembelajaran yang dikenal pasti oleh guru. Semasa melaksanakan program ini. muird-murid diasingkan daripada kelas biasa dan ditempatkan di dalam kelas khas bersamasama dengan murid yang menghadapi masalah yang sama daripada kelas-kelas lain.³ .‡ Naffi Mat (2006).

PENGELOLAAN DAN STRATEGI PEMULIHAN KELAS BIASA DAN KHAS .

Skop kajian: banyak terbatas kepada pedagogi di dalam bilik darjah. menulis dan mengira.PEMULIHAN KELAS BIASA Matlamat: Rancangan pembelajaran ditumpukan khas kepada penguasaan kemahiran-kemahiran asas membaca. Program ini hanya meliputi aktiviti pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah .

PERANAN GURU PEMULIHAN KELAS BIASA ‡ mengatur langkah-langkah yang sesuai dalam pengelolaan sesi pemulihan ‡ menguruskan aktiviti pengajaran pemulihan ‡ menentukan strategi pengajaran dan pembelajaran ‡ menyediakan bahan dalam sesi pemulihan ‡ menjalankan aktiviti penilaian untuk sesi pemulihan ‡ mengambil tindakan susulan yang sewajarnya .

aktiviti pengukuhan Proses pengelolaan sesi pemulihan .Mengenal pasti murid dan punca masalah. 4.1. Nilai -menilai pencapaian murid. rancangan pengajaran.Merancang pengajaran pemulihan 3. Laksana .Teknik pengajaran. Rancang . Jejak . hasil penilain dianalisis 2.

Strategi 1. Contoh: perhatikan wajah murid-murid . Pemerhatian: .secara tidak langsung.

senarai semak Contoh . berjalan berseorangan.. .luar bilik darjah contoh: pergaulan murid di kantin.tingkah laku contoh: konsep kendiri yang rendah .

ibu bapa dan murid.ialah menyimpan maklumat tentang pencapaian akademik murid. Rekod prestasi: . Rekod Profil . Contoh .‡ 2. Contoh 3.Ialah rekod yang memberi maklumat tentang pencapaian murid dalam semua mata pelajaran yang diikuti di sekolah. .kepentingan kepada guru.

Menambah sikap keyakinan diri dan sikap positif terhadap pembelajaran Skop kajiannya tertumpu kepada penguasaan murid terhadap sesuatu subjek dengan menggunakan bahan maujud Program ini meliputi aktiviti pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah dan murid-murid yang ketinggalan / lemah dalam pelajaran di kelas biasanya akan dibawa keluar dari kelas dan dimasukkan ke bilik yang disediakan khas untuk pengajaran dan pembelajaran pendidikan pemulihan . Meneruskan pembelajaran di kelas biasa.PEMULIHAN KELAS KHAS MATLAMAT: Menguasai kemahiran asas 3 M.

PEMULIHAN KELAS KHAS Bantuan diberikan kepada individu sahaja di sekolah rendah Objektif ialah "Menyelesaikan masalah seawal mungkin" supaya tidak menjadi kronik dan berterusan hingga ke tahap 2 sekolah rendah dan ke peringkat sekolah menengah. bakat. pengalaman dan gaya belajar individu murid mengakibatkan segolongan mereka lebih lambat atau terkebelakang menguasai sesuatu kemahiran berbanding rakan sebayanya . Perbezaan minat.

Dapatan pekeliling dengan situasi pemulihan semasa ‡ Konsep pendidikan pemulihan dalam Buku Panduan Am KBSR tahun 1982 yang dikeluarkan oleh Pusat Perkembangan Kurikulum (PPK). Kementerian Pelajaran Malaysia menerangkan bahawa . menulis dan mengira atau 3M.³ . ³ Pemulihan dalam KBSR ialah proses pengajaran dan pembelajaran yang khusus untuk murid-murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam menguasai satu-satu Kemahiran asas membaca.

‡ Namun begitu . perancangan KBSR yang begitu rapi dan teliti tidak dapat di implimentasikan dengan lebih berkesan disebabkan oleh beberapa faktor yang tidak dapat dielakkan. .

2/91-Kp 157/ 17/ Jld.‡ Dana untuk Program Pemulihan Khas boleh diambil dari peruntukkan Bimbingan dan Kaunseling. Ia merujuk kepada Surat Perkeliling Bahagian Kewangan (Pekeliling No. . Peruntukan kewangan ini adalah untuk melaksanakan aktiviti bagi membolehkan murid murid menerima pengajaran dan pembelajaran yang bersesuaian dengan bakat.8 (78) bertarikh 11 Februari 1991) dan peruntukan Pendidikan Tahunan untuk subjek Sains Sosial. tahap kecerdasan dan kebolehan mereka.

SURAT PEKELILING IKHTISAS BILANGAN 5 TAHUN 2011 PELAKSANAAN KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR).PENDIDIKAN KHAS TAHAP SATU MULAI 2011 .

SEKIAN. TERIMA KASIH« TAMAT. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->