KERTAS KERJA

DISEDIAKAN OLEH : PN. NORIZAN BINTI ZUAINI TARIKH : 8 FEBRUARI 2012

SMK SEREMBAN JAYA, SEREMBAN

Prasarana dan pengurusan bilik seni sekolah yang kondusif menjadi agenda penting dalam rutin seharian di sekolah. Melatih pelajar untuk belajar melukis mural. SMK Seremban Jaya Tarikh Tempat 5. Persekitaran kawasan di sekolah adalah sebagai wahana untuk merealisasikan pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang bermula dari persekitaran sekolah yang kondusif terutamanya kawasan bilik khas iaitu studio seni yang menjadi tempat atau wadah ilmu bagi pelajar-pelajar menghasilkan karya.1 2. tudio seni sekolah mestilah berperanan dalam menarik perhatian umum.0 OBJEKTIF 2. Sebagai alternatif bidang perniagaan sekirannya mereka tidak berkemampuan dalam bidang akademik.2 2. Justeru. supaya perkhidmatannya diguna pakai secara optimum demi keselesaan dan kepuasan hati penggunanya. 7.sebagai tempat yang menjadi perhatian ramai.KERTAS KERJA MENAIK TARAF STUDIO SENI DAN MURAL. Hasil kerja pelajar yang dipamerkan di studio seni sebagai buah tangan /kenangkenangan bila pelajar meninggalkan alam persekolahan kelak. Rekaan hiasan dalaman studio seni yang dipilih ialah berkonsepkan minimalis dan praktikal. 2. Pelajar dapat jadikan kemahiran melukis mural sebagai alternatif mata pencarian. Persekitaran yang diwujudkan mestilah menepati cita rasa pelanggannya yakni guru dan para pelajar.Keselesaan dan suasana yang kondusif digabungjalinkan pula dengan suasana persekitaran yang mendidik melalui pembinaan mural akan terasa lebih mesra.4 Mencapai cita-cita sebagai suatu tempat tumpuan yang boleh dijadikan sumber perhatian terutama pelajar dan juga tetamu yang selalu mengunjungi sekolah Supaya dapat menjadi suatu tempat terapi minda terutama kepada guru dan murid yang ingin belajar subjek pendidikan seni. SMK SEREMBAN JAYA ANJURAN PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL 1.3 2.0 SASARAN Murid-murid Tingkatan 1 dan 2 (yang mengambil subjek Pendidikan Seni Visual) .0 PENDAHULUAN Institusi pendidikan membantu membangunkan minda komuniti warga sekolah melalui persekitaran yang kondusif.0 TARIKH DAN TEMPAT : Mac hingga September 2012 : Studio Seni.

Guru PSV dan murid Pengurus projek. thinner dan lain-lain bahan berkaitan) Meja untuk melukis RM 500 Pengurus projek.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Butiran Pembinaan kertas kerja dan refleksi pendokentasian. Bahan dan alatan untuk membuat lakaran mural Cat mural. cat minyak. Nota Minta Memilih pelajar berbakat dalam bidang seni.0 KANDUNGAN PROGRAM Butiran Bahan yang diperlukan Kertas.00 Tindakan Pengurus projek . CC Pengurus projek. kakitangan sekolah Mulakan proses menaiktaraf studio seni (membaiki sinki tersumbat) Refleksi dan pendokumentasian Kertas pendokumentasian Pengurus projek 7. CC Harga/Kos RM 0. Bahan dan alatan melukis Alat ganti paip Isi nota minta dan pengesahan oleh pengetua Mulakan proses melukis mural Pengurus projek.00 Pengurus projek. penggelek. kertas dan komputer Bahan dan alatan mural ( berus. CC RM 800. bahan dan alatan yang lain. Pengetua.6. Komputer Kertas cadangan Tindakan Pembinaan kertas kerja Perbincangan dengan pihak pentadbir Bincang tentang dana dengan CC Pengurus projek Pengurus projek. plaka. Ink. Pengetua Pengurus projek. guru PSV yang lain. Ink. CC Pengurus projek.

... ( NORIZAN BINTI ZUAINI) SETIAUSAHA STUDIO SENI SMK SEREMBAN JAYA ............ Di sediakan oleh : …. kesemuanya telah tersumbat kerana JUMLAH KESELURUHAN (anggaran) Pengurus projek. CC RM 2300...............00 8.... Di harap projek menaiktaraf studio seni dan mural panitia PSV ini dapat dilaksanakan seperti yang dirancang.... Diharap hasil daripada usaha ini nanti akan lebih menceriakan lagi studio seni SMK Seremban Jaya............0 PENUTUP Perancangan perlaksanaan program dalam kertas kerja ini adalah bertujuan memudahkan pengurusan yang dikendalikan oleh Ahli Jawatan-kuasa panitia PSV bagi tahun 2012....00 ( terdapat 7 paip yang digunakan..............Bahan dan alat membaiki paip tersumbat RM 1000.... Projek ini adalah salah satu flatfom para pelajar untuk mencari pengalaman secara terus tidak melalui bilik darjah.

LAMPIRAN Sebahagian daripada rekaan mural (ADOBE PHOTOSHOP) Mural ini akan dilukis pada bahagian belakang studio seni sebagai ‘picture wall’ yang akan menjadi daya tarikan utama bilik seni ini. Gambar Studio Seni Sebelum Dinaiktaraf .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful