KERTAS KERJA

DISEDIAKAN OLEH : PN. NORIZAN BINTI ZUAINI TARIKH : 8 FEBRUARI 2012

SMK SEREMBAN JAYA, SEREMBAN

Prasarana dan pengurusan bilik seni sekolah yang kondusif menjadi agenda penting dalam rutin seharian di sekolah. SMK SEREMBAN JAYA ANJURAN PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL 1.0 TARIKH DAN TEMPAT : Mac hingga September 2012 : Studio Seni. Pelajar dapat jadikan kemahiran melukis mural sebagai alternatif mata pencarian.sebagai tempat yang menjadi perhatian ramai.4 Mencapai cita-cita sebagai suatu tempat tumpuan yang boleh dijadikan sumber perhatian terutama pelajar dan juga tetamu yang selalu mengunjungi sekolah Supaya dapat menjadi suatu tempat terapi minda terutama kepada guru dan murid yang ingin belajar subjek pendidikan seni.2 2.1 2.KERTAS KERJA MENAIK TARAF STUDIO SENI DAN MURAL.Keselesaan dan suasana yang kondusif digabungjalinkan pula dengan suasana persekitaran yang mendidik melalui pembinaan mural akan terasa lebih mesra. supaya perkhidmatannya diguna pakai secara optimum demi keselesaan dan kepuasan hati penggunanya. Rekaan hiasan dalaman studio seni yang dipilih ialah berkonsepkan minimalis dan praktikal. Hasil kerja pelajar yang dipamerkan di studio seni sebagai buah tangan /kenangkenangan bila pelajar meninggalkan alam persekolahan kelak. 2. Sebagai alternatif bidang perniagaan sekirannya mereka tidak berkemampuan dalam bidang akademik.0 PENDAHULUAN Institusi pendidikan membantu membangunkan minda komuniti warga sekolah melalui persekitaran yang kondusif. Persekitaran yang diwujudkan mestilah menepati cita rasa pelanggannya yakni guru dan para pelajar.3 2. SMK Seremban Jaya Tarikh Tempat 5. Melatih pelajar untuk belajar melukis mural. Justeru. Persekitaran kawasan di sekolah adalah sebagai wahana untuk merealisasikan pengajaran dan pembelajaran yang cemerlang bermula dari persekitaran sekolah yang kondusif terutamanya kawasan bilik khas iaitu studio seni yang menjadi tempat atau wadah ilmu bagi pelajar-pelajar menghasilkan karya. 7.0 OBJEKTIF 2. tudio seni sekolah mestilah berperanan dalam menarik perhatian umum.0 SASARAN Murid-murid Tingkatan 1 dan 2 (yang mengambil subjek Pendidikan Seni Visual) .

cat minyak. CC RM 800. Nota Minta Memilih pelajar berbakat dalam bidang seni. Pengetua. guru PSV yang lain.6.0 KANDUNGAN PROGRAM Butiran Bahan yang diperlukan Kertas. Ink. kertas dan komputer Bahan dan alatan mural ( berus.00 Pengurus projek. Ink. Guru PSV dan murid Pengurus projek. CC Pengurus projek. Bahan dan alatan melukis Alat ganti paip Isi nota minta dan pengesahan oleh pengetua Mulakan proses melukis mural Pengurus projek.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Butiran Pembinaan kertas kerja dan refleksi pendokentasian. Pengetua Pengurus projek. penggelek. kakitangan sekolah Mulakan proses menaiktaraf studio seni (membaiki sinki tersumbat) Refleksi dan pendokumentasian Kertas pendokumentasian Pengurus projek 7. Bahan dan alatan untuk membuat lakaran mural Cat mural. CC Pengurus projek. Komputer Kertas cadangan Tindakan Pembinaan kertas kerja Perbincangan dengan pihak pentadbir Bincang tentang dana dengan CC Pengurus projek Pengurus projek.00 Tindakan Pengurus projek . plaka. thinner dan lain-lain bahan berkaitan) Meja untuk melukis RM 500 Pengurus projek. CC Harga/Kos RM 0. bahan dan alatan yang lain.

. Di harap projek menaiktaraf studio seni dan mural panitia PSV ini dapat dilaksanakan seperti yang dirancang....................... Projek ini adalah salah satu flatfom para pelajar untuk mencari pengalaman secara terus tidak melalui bilik darjah.......................... CC RM 2300.... Diharap hasil daripada usaha ini nanti akan lebih menceriakan lagi studio seni SMK Seremban Jaya..Bahan dan alat membaiki paip tersumbat RM 1000. ( NORIZAN BINTI ZUAINI) SETIAUSAHA STUDIO SENI SMK SEREMBAN JAYA .......00 ( terdapat 7 paip yang digunakan.... Di sediakan oleh : …...0 PENUTUP Perancangan perlaksanaan program dalam kertas kerja ini adalah bertujuan memudahkan pengurusan yang dikendalikan oleh Ahli Jawatan-kuasa panitia PSV bagi tahun 2012.00 8.. kesemuanya telah tersumbat kerana JUMLAH KESELURUHAN (anggaran) Pengurus projek.

LAMPIRAN Sebahagian daripada rekaan mural (ADOBE PHOTOSHOP) Mural ini akan dilukis pada bahagian belakang studio seni sebagai ‘picture wall’ yang akan menjadi daya tarikan utama bilik seni ini. Gambar Studio Seni Sebelum Dinaiktaraf .