Bahan Rujukan Permainan Tradisional

http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. wau jala budi. wau merak. wau katak. wau lenggang kebayan. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. wau pari. Selain dijadikan bahan permainan. wau sewah dan wau barat. Permainan ini memerlukan dua orang pemain. wau kucing.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Kadang-kadang sebagai ganti papan . wau bayan.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung.

Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. biji saga. batu-batu kecil dan sebagainya. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. maka ia boleh meneruskan permainan.congkak. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. ia berhak mengambil buah lawannya itu. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Lubang ini dipanggil "rumah". Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. buah getah. maka ia mati dalam kerugian. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung".

http://ms.org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia. Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3. Untuk filem.1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang .wikipedia. Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan. sila lihat Congkak (filem). ensiklopedia bebas. Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli.

Dari Timur Tengah. permainan ini tersebar ke Afrika. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. sementara di kalangan rakyat jelata. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. Selain orang Melayu. [sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. Bagaimanapun. congkak dimainkan di seluruh dunia. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. di Filipina. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet. Pada hari ini. Pada zaman dahulu. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. sungka.Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab. congkak dikenali sebagai warri atau awari. . Di Indonesia. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Di Asia Tenggara. Di sana. congkak dikenali dengan nama congklak.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental.

. Ini dikenali sebagai "tembak". Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. Untuk memulakan permainan. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. 3. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. Dalam permainan ini.[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. 2. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. hanya selepas membuat satu pusingan. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm.Dalam permainan congkak. pemain akan memulakannya dengan serentak. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati.

Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. Setelah tamat pusingan pertama. balau dan sebagainya. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. ia dianggap 'terbakar'. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. Di akhir permainan. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan. maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. nangka dan sebagainya. terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. . Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak. [sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. 5. Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak. keruing. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. 2. 1. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain.4. buah congkak dikira dari rumah masing-masing.

Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah. 7. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. 6. 5. kosmos. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable). biji plastik. Setelah dibelah. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. Setelah siap. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. buah saga. Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. 4. Namun demikian. buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. dan dengan pelbagai jenis rekaan. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan.[5] . dan biji getah. Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli. perang kemerahan. perang atau hitam. batu kecil. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. 8. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan. geometri dan sebagainya.3. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan.

biji getah. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih. di dalam rumah. manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban. ensiklopedia bebas. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung. Guli kaca. pasir dan sebagainya juga digunakan.Selambut Daripada Wikipedia. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan. Selain itu. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. . menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. Para pemain duduk di atas lantai.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. dan bermain mengikut giliran. lazimnya sebanyak lima biji. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 . di serambi rumah.

Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan. Lazimnya. permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda.Jan jan jala Daripada Wikipedia. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah . ensiklopedia bebas. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu.

Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang. Namun begitu. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan.memori-kedah. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain.http://www. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu. Jika "buah" terjatuh. Di samping itu. pemain dikira "mati". Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. Jika terdapat tunggul atau kayu. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama. Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan. . Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan. Namun. Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. tentu lebih seronok. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap. maka dibersihkan dahulu. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang".com/page_pengenalan. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. satu undian yang unik dijalankan. Namun. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. Paling kurang. Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. sejauh yang mungkin. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini. Jika lebih ramai yang terlibat. Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama.

"Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Dengan itu. Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. tolak ansur. maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati". permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama. Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang.Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki . masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin. Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". timbang rasa. Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". Sistem undian yang unik dijalankan. Sebenarnya. Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. saling menghormati dan kesabaran. Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah.

kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah.berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut. Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang. Batu Selambut .

si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong. Namun sebagaimana permainan lain. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu". Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu. Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. Asalkan ada permukaan rata. Sering dirasakan. Misalnya kali pertama 1 butir. ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu". Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Dalam set anak batu itu. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain. bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. malah di taman sekalipun. Namun pastinya tumpuan si pemain . serambi. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . hendak menggunakan anak batu. Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. diam-diam pemain lain melakukan sebotaj. Dilihat dari segi masa bermain. Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus. Setelah mengetahui giliran masing-masing. di halaman. Apabila anak-anak batu dialih posisinya. Jika sepakat. Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan. Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. di kolong rumah. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran.10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. Dalam set anak batu itu. permainan ini pasti boleh dimainkan.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. Permaian selambut agak pasif. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. permainan pun dimulakan.

sudah terjejas. anak-anak batu atau guli kaca. tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. Pendek kata. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. 9. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. Sekali imbas nampak pasif dan mudah. mereka terpaksa berperap di rumah. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. Ada yang 7. pelbagai bahan digunakan. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. Congkak biasa. buah getah. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan. Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. Begitulah pemain selambut. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. Jika jumlah lubangnya banyak. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. . Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini. Demikianlah pemain selambut. Bagi menghilangkan kebosanan. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. 10 atau 11. Berkenaan buahnya pula. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran. 8. di kira beres. Pada musim hujan misalnya. di anjung atau di serambi.

maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong. Jadi. Congkak perlukan kecekapan. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. Permainan ini dimainkan oleh . maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. tentunya mereka bersila sahaja. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. Permainan dijalankan serentak. Semasa bergerak. 4. jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. Jika ada 1. 5. dia dikira kalah. Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. 2. Siapa lebih cekap. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. Kalau kanak-kanak perempuan. menyusun strategi dan membuat congakkan. Jika lubang kosong. di sebelah kiri pemain sahaja. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. Kalau kanak-kanak lelaki. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). Permain congkak perlu berfikir. 3. Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. dia boleh bergerak mendahului lawannya. tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. 6 dan 7 lubang misalnya. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir.

com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi.permainantradisi. . teng-teng. Antara permainannya ialah galah panjang. Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar. penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. http://www. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran. guli. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri. Walaupun begitu. dan batu seremban. congkak. Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri.kaum perempuan terutama golongan remaja. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting.

bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996).Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis.menggerakkan proses intelektual. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran. Tegasnya. Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor.Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. •Selain daripada itu. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. Oleh yang demikian. regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) . dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah. bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman. dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka. bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial.

bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik. Menurut Katz(1993). Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social. Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan. Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar. Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri . Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini. Akibatnya. tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain. ini akan mematikan hatinya. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005). Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak. Malah. Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006). apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan.Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). sosial. Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak. Dalam konteks perkembangan sosial. Dengan bermain seperti kejar mengejar. menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. Oleh yang demikian. Menurutnya lagi. penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat.Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat. permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain. emosi dan intelektual.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas.

(vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya. Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan. Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan. Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998). Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004. Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial.Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan . Anderson & Dill 2000.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing. yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula. Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006). (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu. Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. pencapaian akademik yang rendah. Anderson & Bushman. Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi.2001). rakan-rakan dan jiran. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain.utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004.Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga.

Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak . Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan. kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al. permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak.Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan. 2007). dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997). ibu bapa. Selain itu.keganasan (Buckley &Anderson 2006).Walau bagaimanapun. 2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak. Oleh itu.Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap. Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al.

http://puadede.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Guli kaca. biji getah. di serambi rumah. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji. di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. Menentukan Giliran . Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.

Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara. seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. kedua. bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak.Sebelum permainan dimulakan. sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah. ketiga dan seterusnya. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. Buah Enam . pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan.

buah satu dan seterusnya sehingga mati. Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. sehingga selesai. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. Tiada sebarang alatan diperlukan. Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. Berapa lubang kancil? . Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain. Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri.

Untuk itu.Seratus lima puluh. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi. dengan ahli lain membantu. Makan sirih mulut merah. Sebaliknya. maka dia dianggap kalah. Singgah Cik Dayang singgah. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. seperti tarik tali. jika pasukannya gagal berbuat demikian. Jika tidak mahu membuat pertukaran. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. Bagaimanapun. Menentukan Pemain Setelah itu. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan.” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. pasukannya dianggap menang. satu perlumbaan dilakukan. Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai. Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. kerana mempunyai ahli yang paling ramai. . pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas.

Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. Lantaran itu.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. jujur dan amanah Sifat sabar. Dalam permainan batu seremban. Di samping itu. 5. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan.NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain. kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah. Sabar. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3. 2. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan. Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain. 4. . Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain. Antaranya ialah : 1.beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa. amanah dan jujur. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan.

8. Di samping itu. ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional. Dalam pada itu. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. 9. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . kanak-kanak akan sentiasa menghargai. 12. permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain. Dengan cara ini. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional. ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab. kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. 10.Walau bagaimanapun.6 . 7. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. Apabila kanak-kanak sering bermainnya. 11. ia akan membantu mengekalkan permainan ini.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama. Melalui permainan. Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu. Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka. Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga.

kecekapan dan sebagainya. banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain.Di samping itu. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran. kerajinan. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak .mengeluarkansebarang perbelanjaan. nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas. Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat. Kesimpulannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful