P. 1
Bahan Rujukan Permainan Tradisional

Bahan Rujukan Permainan Tradisional

|Views: 3,156|Likes:
Published by Rohaya Abdul Rahman

More info:

Published by: Rohaya Abdul Rahman on Feb 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Kadang-kadang sebagai ganti papan . wau merak. wau pari. wau bayan. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. wau lenggang kebayan. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. wau jala budi. wau katak. wau sewah dan wau barat.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. wau kucing. Selain dijadikan bahan permainan. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu.

(d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Lubang ini dipanggil "rumah". Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah .congkak. maka ia boleh meneruskan permainan. batu-batu kecil dan sebagainya. ia berhak mengambil buah lawannya itu. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. buah getah. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. maka ia mati dalam kerugian. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. biji saga. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung".

Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan. Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3. ensiklopedia bebas.wikipedia.http://ms. sila lihat Congkak (filem). Untuk filem.1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang . Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli.org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia.

Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. sementara di kalangan rakyat jelata. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. Selain orang Melayu. congkak dimainkan di seluruh dunia. Di Asia Tenggara. Bagaimanapun. sungka. [sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak.Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab. Di sana. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah. di Filipina. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. Di Indonesia. . congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. Pada hari ini. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. congkak dikenali dengan nama congklak. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental. Pada zaman dahulu. congkak dikenali sebagai warri atau awari. Dari Timur Tengah. permainan ini tersebar ke Afrika. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak.

Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. 3. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. Untuk memulakan permainan. Ini dikenali sebagai "tembak". Dalam permainan ini. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan. hanya selepas membuat satu pusingan. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. . iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut.Dalam permainan congkak. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. pemain akan memulakannya dengan serentak.[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. 2. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak.

Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah.4. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. . terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. nangka dan sebagainya. Di akhir permainan. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. Setelah tamat pusingan pertama. Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak. Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. buah congkak dikira dari rumah masing-masing. balau dan sebagainya. [sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. 5. 2. keruing. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. ia dianggap 'terbakar'. maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan. 1. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua.

buah saga. 7. perang atau hitam. Setelah siap. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. 8. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable).3. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah. Namun demikian. dan biji getah. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. batu kecil. perang kemerahan. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. Setelah dibelah. Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut. 6. geometri dan sebagainya. 5. dan dengan pelbagai jenis rekaan. biji plastik. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan. buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan. kosmos.[5] . 4. Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang.

Guli kaca. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 . Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban. biji getah. di serambi rumah. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih.Selambut Daripada Wikipedia. ensiklopedia bebas. Para pemain duduk di atas lantai. di dalam rumah. menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. pasir dan sebagainya juga digunakan. lazimnya sebanyak lima biji. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan. dan bermain mengikut giliran. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. Selain itu. .

Jan jan jala Daripada Wikipedia. pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda. permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. ensiklopedia bebas. Lazimnya. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah . Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan. Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu.

secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. sejauh yang mungkin. Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama.memori-kedah. Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang". Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. pemain dikira "mati". Jika terdapat tunggul atau kayu. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. tentu lebih seronok. satu undian yang unik dijalankan. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. Di samping itu. dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah.http://www. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. maka dibersihkan dahulu. Namun.com/page_pengenalan. Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. . Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang. Namun. Namun begitu. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan. Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. Jika lebih ramai yang terlibat. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Jika "buah" terjatuh. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". Paling kurang.

Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. tolak ansur. Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah".Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". "Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". Sistem undian yang unik dijalankan. Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin. Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki . timbang rasa. Sebenarnya. Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah. permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama. Dengan itu. maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati". Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang. Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. saling menghormati dan kesabaran.

Batu Selambut . kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah. Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang.berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut.

diam-diam pemain lain melakukan sebotaj. Apabila anak-anak batu dialih posisinya. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Misalnya kali pertama 1 butir. bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu". Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. Sering dirasakan. Setelah mengetahui giliran masing-masing. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. Namun pastinya tumpuan si pemain . Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. permainan ini pasti boleh dimainkan. Dalam set anak batu itu. Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. Dilihat dari segi masa bermain. si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong. di halaman. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus. Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu. Permaian selambut agak pasif. ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu". hendak menggunakan anak batu. Namun sebagaimana permainan lain. di kolong rumah.10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. serambi. Dalam set anak batu itu. permainan pun dimulakan. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan. Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. malah di taman sekalipun. Asalkan ada permukaan rata. Jika sepakat.

. anak-anak batu atau guli kaca. 10 atau 11. Berkenaan buahnya pula. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. Jika jumlah lubangnya banyak. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. Pada musim hujan misalnya. mereka terpaksa berperap di rumah. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. buah getah. Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. 8. Ada yang 7. tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. 9. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. Demikianlah pemain selambut. Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. di anjung atau di serambi. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. Pendek kata. pelbagai bahan digunakan.sudah terjejas. Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. Begitulah pemain selambut. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. Sekali imbas nampak pasif dan mudah. di kira beres. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini. Bagi menghilangkan kebosanan. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang. Congkak biasa.

di sebelah kiri pemain sahaja. 3.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. dia dikira kalah. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. Permain congkak perlu berfikir. Semasa bergerak. dia boleh bergerak mendahului lawannya. Siapa lebih cekap. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong. Jika ada 1. Jika lubang kosong. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir. Permainan ini dimainkan oleh . Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang. tentunya mereka bersila sahaja. Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Jadi. menyusun strategi dan membuat congakkan. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. 4. Kalau kanak-kanak perempuan. tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. Permainan dijalankan serentak. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). 5. 6 dan 7 lubang misalnya. Kalau kanak-kanak lelaki. Congkak perlukan kecekapan. 2.

guli. congkak. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri.com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar. . penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama. Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu. dan batu seremban. Walaupun begitu. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran. teng-teng.permainantradisi.kaum perempuan terutama golongan remaja. http://www. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting. Antara permainannya ialah galah panjang.

•Selain daripada itu. Oleh yang demikian. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman. kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak.Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial. bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996). regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) . dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka. Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar. Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor. Tegasnya. dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah.Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti.menggerakkan proses intelektual. bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif.

tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain. Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan. emosi dan intelektual. ini akan mematikan hatinya. apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan. Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. Oleh yang demikian. bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini. Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006). permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005). Menurut Katz(1993). bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain. memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira. Dengan bermain seperti kejar mengejar. Malah. Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual. Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social.Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak. bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru. Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri . Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik. Menurutnya lagi.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat. Akibatnya. sosial. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas. sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar.Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat. Dalam konteks perkembangan sosial. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak.

Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial.utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi. pencapaian akademik yang rendah. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan. (vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya. Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004.2001). Anderson & Bushman. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan .Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak. Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut. yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula. Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998). Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004. Anderson & Dill 2000. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain. (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. rakan-rakan dan jiran. Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006). Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes.Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12.

ibu bapa. Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al.Walau bagaimanapun. keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak . permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak. Selain itu.Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap. Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al. dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997).Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan. Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan.keganasan (Buckley &Anderson 2006). 2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak. Oleh itu. 2007).

Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Guli kaca.http://puadede. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan. biji getah.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Menentukan Giliran . di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. di serambi rumah. Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang.

seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah.Sebelum permainan dimulakan. pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak. kedua. Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. ketiga dan seterusnya. ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. Buah Enam . Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu.

maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan. Tiada sebarang alatan diperlukan. Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Berapa lubang kancil? . Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. sehingga selesai. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain. buah satu dan seterusnya sehingga mati.

Makan sirih mulut merah. permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing. Sebaliknya.Seratus lima puluh. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. maka dia dianggap kalah. .” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi. dengan ahli lain membantu. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. jika pasukannya gagal berbuat demikian. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. kerana mempunyai ahli yang paling ramai. Menentukan Pemain Setelah itu. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. seperti tarik tali. Singgah Cik Dayang singgah. satu perlumbaan dilakukan. Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. Untuk itu. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. Jika tidak mahu membuat pertukaran. Bagaimanapun. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. pasukannya dianggap menang. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut.

Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain. kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah. Dalam permainan batu seremban. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan. Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain. 5. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa. Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan. Lantaran itu. Di samping itu. .NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain. Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. Antaranya ialah : 1. Sabar. amanah dan jujur. 2. jujur dan amanah Sifat sabar.beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi. 4.

6 . ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional. 9. 7. Apabila kanak-kanak sering bermainnya. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. Melalui permainan.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama. 11. kanak-kanak akan sentiasa menghargai. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab. Dalam pada itu. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain. Dengan cara ini. 8. Di samping itu. kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga. 12. Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu. ia akan membantu mengekalkan permainan ini. Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka. Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. 10.Walau bagaimanapun.

mengeluarkansebarang perbelanjaan. nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran.Di samping itu. Kesimpulannya. kerajinan. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak . banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain. Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat.kecekapan dan sebagainya. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->