http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Selain dijadikan bahan permainan. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. wau kucing. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Kadang-kadang sebagai ganti papan .Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. wau katak. wau bayan. wau sewah dan wau barat. wau pari. wau jala budi. wau merak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. wau lenggang kebayan.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung.

maka ia mati dalam kerugian. (c) Jika ia mati di kampung sendiri.congkak. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. ia berhak mengambil buah lawannya itu. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". biji saga. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. buah getah. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. Lubang ini dipanggil "rumah". batu-batu kecil dan sebagainya. maka ia boleh meneruskan permainan.

Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3.http://ms. Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan.1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang . ensiklopedia bebas.org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia. sila lihat Congkak (filem). Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli.wikipedia. Untuk filem.

Bagaimanapun. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. congkak dikenali dengan nama congklak. congkak dimainkan di seluruh dunia. congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. Pada zaman dahulu. Selain orang Melayu. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. congkak dikenali sebagai warri atau awari. Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Di Indonesia. Di sana. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak. permainan ini tersebar ke Afrika. . di Filipina. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. Dari Timur Tengah. [sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah. sungka. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. sementara di kalangan rakyat jelata.Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab. Pada hari ini. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. Di Asia Tenggara.

hanya selepas membuat satu pusingan. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. Dalam permainan ini. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain.[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. pemain akan memulakannya dengan serentak. Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. Untuk memulakan permainan. Ini dikenali sebagai "tembak". Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan.Dalam permainan congkak. 2. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. 3. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. .

[sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. 5. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. 2. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak. Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam.4. Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak. ia dianggap 'terbakar'. nangka dan sebagainya. terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan. Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. . Di akhir permainan. maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. balau dan sebagainya. Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. buah congkak dikira dari rumah masing-masing. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. keruing. 1. Setelah tamat pusingan pertama. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua.

buah saga. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan. Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. 8. buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’.[5] . Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli. Namun demikian. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. kosmos.3. biji plastik. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut. dan dengan pelbagai jenis rekaan. 7. dan biji getah. Setelah siap. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. 5. Setelah dibelah. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan. batu kecil. perang atau hitam. perang kemerahan. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. geometri dan sebagainya. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. 4. 6. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable). Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah.

di dalam rumah.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga. dan bermain mengikut giliran. biji getah. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 .Selambut Daripada Wikipedia. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan. pasir dan sebagainya juga digunakan. ensiklopedia bebas. manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban. Guli kaca. Selain itu. Para pemain duduk di atas lantai. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih. di serambi rumah. . lazimnya sebanyak lima biji. menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang.

Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu. permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah . Lazimnya. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan.Jan jan jala Daripada Wikipedia. ensiklopedia bebas. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda.

Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. Paling kurang. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang. Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu. Namun. Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap. Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. Namun begitu. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". maka dibersihkan dahulu. . Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. sejauh yang mungkin. pemain dikira "mati". Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang". dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". Jika "buah" terjatuh. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama.com/page_pengenalan. Di samping itu.http://www. tentu lebih seronok. Namun. secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan. Jika lebih ramai yang terlibat.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. satu undian yang unik dijalankan. Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Jika terdapat tunggul atau kayu. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan.memori-kedah. Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama.

Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. "Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang. Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". Dengan itu.Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki . Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah. Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati". Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin. timbang rasa. Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama. Sistem undian yang unik dijalankan. saling menghormati dan kesabaran. Sebenarnya. Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". tolak ansur.

Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang.berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut. Batu Selambut . kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah.

Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat. Namun sebagaimana permainan lain. Dalam set anak batu itu. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. di halaman. Permaian selambut agak pasif. permainan ini pasti boleh dimainkan. Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. Namun pastinya tumpuan si pemain . si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong. Dilihat dari segi masa bermain. Jika sepakat. Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu. Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. serambi.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu".10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Misalnya kali pertama 1 butir. Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. permainan pun dimulakan. Apabila anak-anak batu dialih posisinya. Setelah mengetahui giliran masing-masing. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain. Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. malah di taman sekalipun. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus. Asalkan ada permukaan rata. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. di kolong rumah. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . Sering dirasakan. hendak menggunakan anak batu. ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu". bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan. atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. Dalam set anak batu itu. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. diam-diam pemain lain melakukan sebotaj.

tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. pelbagai bahan digunakan. 10 atau 11. Ada yang 7. . Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. Bagi menghilangkan kebosanan. anak-anak batu atau guli kaca. Berkenaan buahnya pula. Begitulah pemain selambut. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan. di kira beres. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang. mereka terpaksa berperap di rumah.sudah terjejas. buah getah. 9. Congkak biasa. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. 8. Sekali imbas nampak pasif dan mudah. Demikianlah pemain selambut. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. di anjung atau di serambi. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. Pada musim hujan misalnya. Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Jika jumlah lubangnya banyak. Pendek kata.

Kalau kanak-kanak lelaki. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Jika lubang kosong. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong. maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang. 4. Congkak perlukan kecekapan. dia dikira kalah. dia boleh bergerak mendahului lawannya. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. 3. Permainan ini dimainkan oleh . jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. Permain congkak perlu berfikir. tentunya mereka bersila sahaja.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. 5. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. 6 dan 7 lubang misalnya. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. Permainan dijalankan serentak. di sebelah kiri pemain sahaja. Siapa lebih cekap. 2. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. Jika ada 1. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. menyusun strategi dan membuat congakkan. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. Kalau kanak-kanak perempuan. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. Jadi. Semasa bergerak.

congkak. guli. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar. Antara permainannya ialah galah panjang. penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga. Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu.permainantradisi. dan batu seremban. http://www. . teng-teng. Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri. Walaupun begitu. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri.kaum perempuan terutama golongan remaja.com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran.

Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak.menggerakkan proses intelektual. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial. Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor. bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996). dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka. •Selain daripada itu. Oleh yang demikian. Tegasnya. regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) . kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman.Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis.

Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri . apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik. permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain. menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. ini akan mematikan hatinya. Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka. Dengan bermain seperti kejar mengejar. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak. memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira. penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat. Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar. bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain. Akibatnya. Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006). Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social. bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru.Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat. sosial.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. Oleh yang demikian. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. Menurut Katz(1993). Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan. emosi dan intelektual. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005). bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini. Menurutnya lagi. Dalam konteks perkembangan sosial. Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual.Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). Malah. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas. motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak.

Anderson & Dill 2000. (vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya.Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan . Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan. Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan. Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain. Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006). (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. pencapaian akademik yang rendah. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak.2001). Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial. Anderson & Bushman. Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi.Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain. (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu. Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut. yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula. Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998). rakan-rakan dan jiran.utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga.

keganasan (Buckley &Anderson 2006). keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak . Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan. Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al. 2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak. kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al.Walau bagaimanapun.Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap. permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak. ibu bapa. Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. 2007). Selain itu. Oleh itu. dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997).Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan.

di serambi rumah. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. Menentukan Giliran . biji getah.http://puadede. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan. Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang. di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Guli kaca. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji.

sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. kedua. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. ketiga dan seterusnya. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak.Sebelum permainan dimulakan. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Buah Enam . Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah.

bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. Tiada sebarang alatan diperlukan. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. Berapa lubang kancil? . Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. buah satu dan seterusnya sehingga mati. maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut. sehingga selesai. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak.

Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing. seperti tarik tali. . Makan sirih mulut merah. Untuk itu.” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. Sebaliknya. jika pasukannya gagal berbuat demikian. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. Menentukan Pemain Setelah itu. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. maka dia dianggap kalah. Bagaimanapun. Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. Singgah Cik Dayang singgah. satu perlumbaan dilakukan. pasukannya dianggap menang. pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. dengan ahli lain membantu. kerana mempunyai ahli yang paling ramai. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. Jika tidak mahu membuat pertukaran.Seratus lima puluh. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai.

beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi. Sabar. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. Di samping itu. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain. 2. 4. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan. Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan. Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah. Lantaran itu. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan.NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. Antaranya ialah : 1.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. Dalam permainan batu seremban. . amanah dan jujur. 5. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. jujur dan amanah Sifat sabar.

Apabila kanak-kanak sering bermainnya. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. 12. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga.Walau bagaimanapun. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. 8. Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka. Melalui permainan. 7. Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . Dengan cara ini. 10. Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu. permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. 9. Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah. Di samping itu. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain. ia akan membantu mengekalkan permainan ini. Dalam pada itu. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. 11.6 . ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional. kanak-kanak akan sentiasa menghargai.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama.

nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran.mengeluarkansebarang perbelanjaan. banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain. Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat. Kesimpulannya. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik.kecekapan dan sebagainya. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak . kerajinan.Di samping itu.