http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. Selain dijadikan bahan permainan. wau jala budi. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. wau sewah dan wau barat. Kadang-kadang sebagai ganti papan . Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. wau katak. wau kucing. wau bayan. wau merak. wau pari. wau lenggang kebayan. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak.

bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. batu-batu kecil dan sebagainya. ia berhak mengambil buah lawannya itu. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. buah getah. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". maka ia mati dalam kerugian.congkak. Lubang ini dipanggil "rumah". maka ia boleh meneruskan permainan. biji saga. Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati.

Untuk filem. Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan.wikipedia. Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli. ensiklopedia bebas.1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang .http://ms.org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia. Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3. sila lihat Congkak (filem).

Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet. [sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. congkak dikenali sebagai warri atau awari. Bagaimanapun. Di Indonesia. Selain orang Melayu. Dari Timur Tengah. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak. . Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. Pada hari ini. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah. permainan ini tersebar ke Afrika. Di Asia Tenggara. Di sana. congkak dimainkan di seluruh dunia. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. sementara di kalangan rakyat jelata. Pada zaman dahulu. congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. congkak dikenali dengan nama congklak. di Filipina. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental. sungka.

Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Dalam permainan ini. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. pemain akan memulakannya dengan serentak. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. . Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain.[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. 3.Dalam permainan congkak. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. Untuk memulakan permainan. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. 2. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. hanya selepas membuat satu pusingan. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. Ini dikenali sebagai "tembak".

Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain. Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak. keruing. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. 1. 2. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan.4. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. . maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. nangka dan sebagainya. 5. ia dianggap 'terbakar'. Setelah tamat pusingan pertama. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. buah congkak dikira dari rumah masing-masing. balau dan sebagainya. [sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. Di akhir permainan. terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak.

dan dengan pelbagai jenis rekaan. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. perang atau hitam. Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli.[5] . Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan. 8. Namun demikian. 6. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. biji plastik. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’. buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. kosmos. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan. 7. perang kemerahan. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable). Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. Setelah siap. batu kecil. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut. Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah.3. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. dan biji getah. 5. Setelah dibelah. geometri dan sebagainya. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. buah saga. 4.

di dalam rumah. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga.Selambut Daripada Wikipedia. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih. dan bermain mengikut giliran. ensiklopedia bebas. . Selain itu. Para pemain duduk di atas lantai. biji getah.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. pasir dan sebagainya juga digunakan. Guli kaca. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 . menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. di serambi rumah. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung. lazimnya sebanyak lima biji. manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban.

Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu. Lazimnya. pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan.Jan jan jala Daripada Wikipedia. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah . permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan. ensiklopedia bebas.

memori-kedah. Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. Namun. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. pemain dikira "mati". Di samping itu.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. tentu lebih seronok. sejauh yang mungkin. Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang". dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah. Jika terdapat tunggul atau kayu. secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan.http://www. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. Jika "buah" terjatuh. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan. satu undian yang unik dijalankan. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini. Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang.com/page_pengenalan. Namun begitu. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. . Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. Paling kurang. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap. maka dibersihkan dahulu. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. Jika lebih ramai yang terlibat. Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama. Namun.

saling menghormati dan kesabaran. Dengan itu. Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang. "Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin. permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama.Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". Sebenarnya. maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati". tolak ansur. Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". timbang rasa. Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah. Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". Sistem undian yang unik dijalankan. Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki . pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang.

Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang. kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah. Batu Selambut .berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut.

Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Apabila anak-anak batu dialih posisinya. Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat. Asalkan ada permukaan rata. permainan pun dimulakan. Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. Dilihat dari segi masa bermain. Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. Namun sebagaimana permainan lain. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus. Jika sepakat. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. diam-diam pemain lain melakukan sebotaj. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . malah di taman sekalipun. Permaian selambut agak pasif. Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. Dalam set anak batu itu. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran. atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong. permainan ini pasti boleh dimainkan. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu". Dalam set anak batu itu. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. Misalnya kali pertama 1 butir. kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. Sering dirasakan. serambi.10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan. di kolong rumah. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan. Setelah mengetahui giliran masing-masing. di halaman. Namun pastinya tumpuan si pemain . hendak menggunakan anak batu. ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu".

Pendek kata. 8. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang. Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. Ada yang 7. Pada musim hujan misalnya. Sekali imbas nampak pasif dan mudah. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. pelbagai bahan digunakan. 10 atau 11. di kira beres. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. Congkak biasa. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. . Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. di anjung atau di serambi. 9. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran. tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini.sudah terjejas. buah getah. Berkenaan buahnya pula. mereka terpaksa berperap di rumah. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. Jika jumlah lubangnya banyak. Bagi menghilangkan kebosanan. Demikianlah pemain selambut. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. Begitulah pemain selambut. Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. anak-anak batu atau guli kaca.

dia boleh bergerak mendahului lawannya. Semasa bergerak. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. 3. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir. Siapa lebih cekap. Congkak perlukan kecekapan. tentunya mereka bersila sahaja. maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. Jika lubang kosong. Jadi. 2. 6 dan 7 lubang misalnya. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. 5. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Permainan ini dimainkan oleh . Permain congkak perlu berfikir. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang. menyusun strategi dan membuat congakkan. di sebelah kiri pemain sahaja. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. Permainan dijalankan serentak. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong. Jika ada 1. Kalau kanak-kanak lelaki. maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. 4. dia dikira kalah.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. Kalau kanak-kanak perempuan.

Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu. http://www. . guli. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar.kaum perempuan terutama golongan remaja. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain.com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting.permainantradisi. Antara permainannya ialah galah panjang. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga. congkak. dan batu seremban. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran. teng-teng. Walaupun begitu. penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama. Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri.

Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis. •Selain daripada itu. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) . Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar. bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman. bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif.Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti. Tegasnya. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran.Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. Oleh yang demikian. Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996). kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka.menggerakkan proses intelektual. dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah.

Dengan bermain seperti kejar mengejar. sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar. Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006). bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini.Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat. Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan. Menurut Katz(1993). permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005). Oleh yang demikian. penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat. motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). Menurutnya lagi. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual. ini akan mematikan hatinya. Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak. Malah. bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak. Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas. tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain. Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka. bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira.Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). Akibatnya. emosi dan intelektual. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri . Dalam konteks perkembangan sosial. sosial. menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan. Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social.

utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. pencapaian akademik yang rendah. Anderson & Dill 2000. Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi. Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006). (vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya. Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing. Anderson & Bushman.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes.Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain. Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain. Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut. Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004. Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998).2001). rakan-rakan dan jiran. yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula.Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12. Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan . (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu.

ibu bapa.Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap. kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al. Oleh itu. dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997). Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. 2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak.keganasan (Buckley &Anderson 2006).Walau bagaimanapun. keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak . Selain itu. permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak. Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al. Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan. 2007).Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan.

Guli kaca.http://puadede. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang. di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. di serambi rumah. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. biji getah. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Menentukan Giliran .

ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu. bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak.Sebelum permainan dimulakan. Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah. ketiga dan seterusnya. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. kedua. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah. Buah Enam .

Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. Berapa lubang kancil? . Tiada sebarang alatan diperlukan. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain. Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. sehingga selesai. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam. buah satu dan seterusnya sehingga mati. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk. pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan.

Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. Bagaimanapun. jika pasukannya gagal berbuat demikian. pasukannya dianggap menang. Jika tidak mahu membuat pertukaran. dengan ahli lain membantu. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. Sebaliknya. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai. Singgah Cik Dayang singgah. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. satu perlumbaan dilakukan. kerana mempunyai ahli yang paling ramai. Untuk itu. seperti tarik tali. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. maka dia dianggap kalah.Seratus lima puluh. Makan sirih mulut merah. Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing.” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas. Menentukan Pemain Setelah itu. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. . permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan.

. jujur dan amanah Sifat sabar. 5. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain. Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. Lantaran itu. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan. Sabar.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan. Di samping itu. Antaranya ialah : 1. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain. amanah dan jujur. Dalam permainan batu seremban. kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah.beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3. 4. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan. Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain.NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. 2.

6 . Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. Apabila kanak-kanak sering bermainnya. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama. Dalam pada itu. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain. Dengan cara ini. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. ia akan membantu mengekalkan permainan ini. 9. ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. 8. 10. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. kanak-kanak akan sentiasa menghargai. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu. Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka.Walau bagaimanapun. 12. ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga. Melalui permainan. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. 11. Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional. 7. Di samping itu. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional.

Di samping itu. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran. nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas. kerajinan. Kesimpulannya. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak .mengeluarkansebarang perbelanjaan. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik. Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat.kecekapan dan sebagainya. banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful