http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. wau lenggang kebayan. wau katak. wau sewah dan wau barat. wau bayan. Selain dijadikan bahan permainan. wau jala budi. Kadang-kadang sebagai ganti papan . Permainan ini memerlukan dua orang pemain. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. wau pari. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. wau merak.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. wau kucing.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak.

Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya.congkak. Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. biji saga. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. Lubang ini dipanggil "rumah". maka ia boleh meneruskan permainan. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. batu-batu kecil dan sebagainya. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. maka ia mati dalam kerugian. ia berhak mengambil buah lawannya itu. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". buah getah.

org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia.1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang .wikipedia. Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli. ensiklopedia bebas. Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3.http://ms. sila lihat Congkak (filem). Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan. Untuk filem.

[sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. Pada hari ini. congkak dikenali dengan nama congklak. congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu.Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak. Di Indonesia. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. Dari Timur Tengah. Bagaimanapun. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. congkak dimainkan di seluruh dunia. Selain orang Melayu. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. sungka. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. permainan ini tersebar ke Afrika. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. . Pada zaman dahulu. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. di Filipina. Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Di sana. sementara di kalangan rakyat jelata. congkak dikenali sebagai warri atau awari. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah. Di Asia Tenggara.

pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. Ini dikenali sebagai "tembak". Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong.[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. hanya selepas membuat satu pusingan. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. 2. pemain akan memulakannya dengan serentak. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. . Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. 3. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Dalam permainan ini. Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan.Dalam permainan congkak. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Untuk memulakan permainan.

Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak. terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. 2. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. . keruing. nangka dan sebagainya. balau dan sebagainya. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. Setelah tamat pusingan pertama. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. buah congkak dikira dari rumah masing-masing. Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. 1. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. Di akhir permainan.4. ia dianggap 'terbakar'. 5. maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. [sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak. Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain.

Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable). Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. dan biji getah. Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan.3. buah saga. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. 6.[5] . buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’. perang atau hitam. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan. biji plastik. perang kemerahan. 8. batu kecil. Namun demikian. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. kosmos. dan dengan pelbagai jenis rekaan. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. 7. geometri dan sebagainya. Setelah siap. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan. Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli. 5. Setelah dibelah. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut. 4. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut.

Selambut Daripada Wikipedia. pasir dan sebagainya juga digunakan. ensiklopedia bebas. Selain itu. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan. biji getah. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. di serambi rumah. di dalam rumah. menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 . Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. dan bermain mengikut giliran. lazimnya sebanyak lima biji. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih. . Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. Para pemain duduk di atas lantai. manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban. Guli kaca.

pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda. Lazimnya. ensiklopedia bebas. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah .Jan jan jala Daripada Wikipedia. permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu.

secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan. Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". Namun. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. Jika terdapat tunggul atau kayu. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. satu undian yang unik dijalankan. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini. tentu lebih seronok. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan. Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. Jika "buah" terjatuh. Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama. sejauh yang mungkin. . Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang. Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan. pemain dikira "mati". Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. Paling kurang.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Namun. Di samping itu.memori-kedah. Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. Jika lebih ramai yang terlibat. Namun begitu. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap.http://www. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". maka dibersihkan dahulu. dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang".com/page_pengenalan.

Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang. timbang rasa. Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki . Sebenarnya. Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah. tolak ansur. Dengan itu. Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama. Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. "Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. saling menghormati dan kesabaran. maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati".Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin. Sistem undian yang unik dijalankan.

berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut. kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah. Batu Selambut . Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang.

Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu". Asalkan ada permukaan rata. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Dilihat dari segi masa bermain. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. Dalam set anak batu itu. bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran. Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. Jika sepakat. hendak menggunakan anak batu. si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong. Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. di kolong rumah. Permaian selambut agak pasif. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu". diam-diam pemain lain melakukan sebotaj. Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat.10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu. Namun pastinya tumpuan si pemain . Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. malah di taman sekalipun. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. permainan pun dimulakan. serambi. atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. Sering dirasakan. Namun sebagaimana permainan lain. Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. Setelah mengetahui giliran masing-masing. Dalam set anak batu itu. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan. di halaman. permainan ini pasti boleh dimainkan. Misalnya kali pertama 1 butir. Apabila anak-anak batu dialih posisinya. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain.

Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. pelbagai bahan digunakan. tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. di kira beres. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. anak-anak batu atau guli kaca. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. 9. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. Sekali imbas nampak pasif dan mudah. Begitulah pemain selambut. Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. Berkenaan buahnya pula. Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. 10 atau 11. Bagi menghilangkan kebosanan. Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini. Demikianlah pemain selambut. 8. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan.sudah terjejas. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. mereka terpaksa berperap di rumah. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. Congkak biasa. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. . di anjung atau di serambi. Jika jumlah lubangnya banyak. Pada musim hujan misalnya. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. Ada yang 7. buah getah. Pendek kata. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang.

5. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. dia boleh bergerak mendahului lawannya. di sebelah kiri pemain sahaja. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. tentunya mereka bersila sahaja. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Jika lubang kosong. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Permainan dijalankan serentak.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. Kalau kanak-kanak lelaki. menyusun strategi dan membuat congakkan. Semasa bergerak. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. dia dikira kalah. Jika ada 1. 4. Congkak perlukan kecekapan. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir. Siapa lebih cekap. Permain congkak perlu berfikir. Jadi. Kalau kanak-kanak perempuan. 6 dan 7 lubang misalnya. jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. 3. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. Permainan ini dimainkan oleh . maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. 2. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong.

Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri. teng-teng.com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi. . Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri. congkak. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting. guli. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga. penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama.kaum perempuan terutama golongan remaja. http://www. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. dan batu seremban. Walaupun begitu.permainantradisi. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar. Antara permainannya ialah galah panjang.

Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar. Oleh yang demikian. regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) . Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor.menggerakkan proses intelektual. Tegasnya. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial.Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti. bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996). bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis. •Selain daripada itu. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran.Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman. dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka.

Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual. bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain. motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. Menurut Katz(1993). Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. emosi dan intelektual. apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan. Menurutnya lagi. Oleh yang demikian. bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini. Malah. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005).Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat. Dalam konteks perkembangan sosial. penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. sosial. menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira. Akibatnya. Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social. Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006). Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas. Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak. ini akan mematikan hatinya. Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan. Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak. Dengan bermain seperti kejar mengejar. tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri .Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik.

pencapaian akademik yang rendah. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004. Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial.2001). Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan . Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain. Anderson & Bushman.utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak. (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. Anderson & Dill 2000. Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998). (vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya.Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain. rakan-rakan dan jiran. (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu. yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula. Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004. Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi. Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006).Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga. Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan.

permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak. Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. Oleh itu. 2007). 2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak. keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak .Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap. kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al. dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997). Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan. ibu bapa.Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan. Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al.Walau bagaimanapun. Selain itu.keganasan (Buckley &Anderson 2006).

Objek-objek ini dikenali sebagai buah.http://puadede. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Guli kaca.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. biji getah. Menentukan Giliran . dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan. di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. di serambi rumah. Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang.

Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan.Sebelum permainan dimulakan. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. ketiga dan seterusnya. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara. ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak. Buah Enam . Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah. sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah. bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu. kedua. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi.

Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. buah satu dan seterusnya sehingga mati.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut. Tiada sebarang alatan diperlukan. Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. Berapa lubang kancil? . Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk. bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam. Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. sehingga selesai. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan. maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu.

Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. dengan ahli lain membantu. kerana mempunyai ahli yang paling ramai. Untuk itu. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. pasukannya dianggap menang. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. Jika tidak mahu membuat pertukaran. Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. Makan sirih mulut merah.” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. satu perlumbaan dilakukan. Menentukan Pemain Setelah itu. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai. pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing. Singgah Cik Dayang singgah. Bagaimanapun. seperti tarik tali. . Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. maka dia dianggap kalah. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. jika pasukannya gagal berbuat demikian. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan.Seratus lima puluh. Sebaliknya. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi.

Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain.NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain. Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain.beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan. kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah. Lantaran itu. Antaranya ialah : 1. Sabar. jujur dan amanah Sifat sabar. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan. Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. Dalam permainan batu seremban. Di samping itu. 5. 4. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. amanah dan jujur. . 2.

Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. 8.Walau bagaimanapun. Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. kanak-kanak akan sentiasa menghargai. ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah.6 . Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka. 10. 12. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. ia akan membantu mengekalkan permainan ini. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. 9. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama. Dengan cara ini. 11. Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. Melalui permainan. Di samping itu. Dalam pada itu. Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional. Apabila kanak-kanak sering bermainnya. 7.

kecekapan dan sebagainya. Kesimpulannya.Di samping itu. banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain. nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas. kerajinan. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak . Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat.mengeluarkansebarang perbelanjaan. Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful