http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

wau sewah dan wau barat.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. wau bayan. wau pari. wau jala budi. wau katak. Selain dijadikan bahan permainan. wau kucing. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. wau merak. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kadang-kadang sebagai ganti papan . wau lenggang kebayan. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.

biji saga. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". (c) Jika ia mati di kampung sendiri. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. maka ia mati dalam kerugian. (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing.congkak. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. Lubang ini dipanggil "rumah". Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. maka ia boleh meneruskan permainan. ia berhak mengambil buah lawannya itu. buah getah. batu-batu kecil dan sebagainya.

org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia.1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang . Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3. Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli. ensiklopedia bebas. sila lihat Congkak (filem).wikipedia.http://ms. Untuk filem. Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan.

Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. sementara di kalangan rakyat jelata. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. . congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. congkak dikenali sebagai warri atau awari. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. permainan ini tersebar ke Afrika. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. Bagaimanapun. Dari Timur Tengah. di Filipina. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. congkak dikenali dengan nama congklak. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. Di sana. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah. sungka.Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. Di Indonesia. Di Asia Tenggara. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. Pada hari ini. Pada zaman dahulu. [sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. Selain orang Melayu. congkak dimainkan di seluruh dunia. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet.

sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Dalam permainan ini. Untuk memulakan permainan. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. 3. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. hanya selepas membuat satu pusingan.Dalam permainan congkak. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati.[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati. . Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. 2. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. Ini dikenali sebagai "tembak". Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. pemain akan memulakannya dengan serentak. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri.

Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. . Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak. keruing. Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak.4. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. 1. maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. 2. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. Setelah tamat pusingan pertama. balau dan sebagainya. Di akhir permainan. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. 5. nangka dan sebagainya. [sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. ia dianggap 'terbakar'. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain. buah congkak dikira dari rumah masing-masing.

8. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’. Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. 7. Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah. perang atau hitam. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable). Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. geometri dan sebagainya. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan. 6. buah saga. biji plastik. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. Namun demikian. Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. batu kecil. Setelah dibelah. 4. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut.[5] . 5. kosmos. dan dengan pelbagai jenis rekaan. perang kemerahan. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan.3. dan biji getah. Setelah siap.

Selain itu. Para pemain duduk di atas lantai. di serambi rumah. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung.Selambut Daripada Wikipedia. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. . pasir dan sebagainya juga digunakan. dan bermain mengikut giliran.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. Guli kaca. di dalam rumah. lazimnya sebanyak lima biji. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 . manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban. ensiklopedia bebas. biji getah.

permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. ensiklopedia bebas.Jan jan jala Daripada Wikipedia. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah . Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan. Lazimnya. pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan.

Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. . secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan. Namun begitu.http://www. Namun. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang". Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. Jika terdapat tunggul atau kayu. Jika lebih ramai yang terlibat. Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. maka dibersihkan dahulu. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Namun. tentu lebih seronok. Paling kurang. Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama. Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. sejauh yang mungkin.memori-kedah. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap. Di samping itu. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. Jika "buah" terjatuh. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan. Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. pemain dikira "mati". Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah. Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan.com/page_pengenalan. Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. satu undian yang unik dijalankan.

pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki . Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang. Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". Dengan itu. timbang rasa. Sistem undian yang unik dijalankan. masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin. maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati". permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama. Sebenarnya. tolak ansur.Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. "Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. saling menghormati dan kesabaran. Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah.

berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut. Batu Selambut . Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang. kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah.

diam-diam pemain lain melakukan sebotaj. di kolong rumah. Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat. Asalkan ada permukaan rata. serambi. Dilihat dari segi masa bermain. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. Namun pastinya tumpuan si pemain . Namun sebagaimana permainan lain. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. di halaman. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain. malah di taman sekalipun. Setelah mengetahui giliran masing-masing. hendak menggunakan anak batu. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan.10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu". Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. permainan ini pasti boleh dimainkan. Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. Dalam set anak batu itu. Misalnya kali pertama 1 butir. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan. permainan pun dimulakan. Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Jika sepakat. Apabila anak-anak batu dialih posisinya. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. Dalam set anak batu itu. Permaian selambut agak pasif. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Sering dirasakan. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu".

Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. Bagi menghilangkan kebosanan. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. Sekali imbas nampak pasif dan mudah. anak-anak batu atau guli kaca. tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran. Ada yang 7. di kira beres. Pendek kata. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Pada musim hujan misalnya. 10 atau 11. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. Jika jumlah lubangnya banyak. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang. Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. Berkenaan buahnya pula. Demikianlah pemain selambut.sudah terjejas. di anjung atau di serambi. pelbagai bahan digunakan. 9. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan. Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. Begitulah pemain selambut. buah getah. 8. Congkak biasa. . mereka terpaksa berperap di rumah.

Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Kalau kanak-kanak perempuan. 6 dan 7 lubang misalnya. Kalau kanak-kanak lelaki. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. dia dikira kalah. Congkak perlukan kecekapan. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). Permain congkak perlu berfikir. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. Jika ada 1. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. Semasa bergerak. menyusun strategi dan membuat congakkan. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. 3.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. Permainan ini dimainkan oleh . tentunya mereka bersila sahaja. 4. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong. Siapa lebih cekap. di sebelah kiri pemain sahaja. dia boleh bergerak mendahului lawannya. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang. Permainan dijalankan serentak. maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. Jadi. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir. 2. 5. Jika lubang kosong.

Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar. penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama. Walaupun begitu. Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri. guli. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran. Antara permainannya ialah galah panjang. dan batu seremban.com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi. . teng-teng.permainantradisi. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu.kaum perempuan terutama golongan remaja. congkak. http://www.

Tegasnya. Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak. dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran.menggerakkan proses intelektual. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial.Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah. kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996). bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar.Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti. •Selain daripada itu. Oleh yang demikian. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis. regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) .

memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira. Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan. emosi dan intelektual. Dalam konteks perkembangan sosial. menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak. sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005). Dengan bermain seperti kejar mengejar.Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006).Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain. apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan. Akibatnya. ini akan mematikan hatinya. Menurut Katz(1993). Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social. Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. sosial. bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru. Malah. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri . Menurutnya lagi. bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain. Oleh yang demikian. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik. Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak. penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat. Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual. bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini. Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka.

Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes. Anderson & Bushman. Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan . Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004. Anderson & Dill 2000. pencapaian akademik yang rendah. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga.utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain. (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu. Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004. (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing. rakan-rakan dan jiran.2001). Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula. (vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya. Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan. Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006). Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998). Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut.Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial. Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan.

kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al. 2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak. Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al. keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak . Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak. ibu bapa.Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap. dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997). Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan. 2007). Oleh itu.Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan.Walau bagaimanapun.keganasan (Buckley &Anderson 2006). Selain itu.

Menentukan Giliran . Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. biji getah. di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.http://puadede. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Guli kaca. di serambi rumah. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji.

bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. kedua. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. ketiga dan seterusnya. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak. Buah Enam . seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu.Sebelum permainan dimulakan. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara.

Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. Berapa lubang kancil? . Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. Tiada sebarang alatan diperlukan. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. sehingga selesai. maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. buah satu dan seterusnya sehingga mati. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut.

seperti tarik tali. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi. jika pasukannya gagal berbuat demikian. Bagaimanapun. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan. permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas. Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. Menentukan Pemain Setelah itu. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing. . Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. maka dia dianggap kalah. pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. satu perlumbaan dilakukan. Sebaliknya. Untuk itu.” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. pasukannya dianggap menang. kerana mempunyai ahli yang paling ramai.Seratus lima puluh. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. Makan sirih mulut merah. Singgah Cik Dayang singgah. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. Jika tidak mahu membuat pertukaran. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. dengan ahli lain membantu. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai.

kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan. Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3. Sabar. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. Lantaran itu. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain. Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain. Dalam permainan batu seremban. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. Di samping itu. Antaranya ialah : 1.beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi. Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. amanah dan jujur. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. . 4. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan. 5.NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. jujur dan amanah Sifat sabar. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa. Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. 2.

kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . Apabila kanak-kanak sering bermainnya.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama. Dalam pada itu. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. 10.6 . 11. Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. kanak-kanak akan sentiasa menghargai. Melalui permainan. ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. Dengan cara ini. 12. permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. 7. Di samping itu. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain. ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah. ia akan membantu mengekalkan permainan ini.Walau bagaimanapun. 8. 9. Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu.

Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran. Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak .kecekapan dan sebagainya. banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain.mengeluarkansebarang perbelanjaan. nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas. Kesimpulannya. kerajinan. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik.Di samping itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful