P. 1
Bahan Rujukan Permainan Tradisional

Bahan Rujukan Permainan Tradisional

|Views: 3,209|Likes:
Published by Rohaya Abdul Rahman

More info:

Published by: Rohaya Abdul Rahman on Feb 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

http://tradisional-bib.blogspot.

com/ 1/2/2011 PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Permainan Batu Seremban

Pengenalan Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain

Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Posted by bib at 6:08 PM 9 comments

Permainan Gasing

Pengenalan Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan.Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Posted by bib at 5:34 PM 9 comments

Permainan sepak Raga

Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Posted by bib at 5:12 PM 3 comments

Permainan Wau

Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. wau bayan. wau pari. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. wau kucing. wau lenggang kebayan. Selain dijadikan bahan permainan. Posted by bib at 6:47 AM 23 comments Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. wau katak. wau jala budi. wau sewah dan wau barat. Kadang-kadang sebagai ganti papan . wau merak.Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna.

ia berhak mengambil buah lawannya itu. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". maka ia mati dalam kerugian. biji saga.congkak. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. Lubang ini dipanggil "rumah". batu-batu kecil dan sebagainya. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. buah getah. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. maka ia boleh meneruskan permainan. (b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati.

org/wiki/Congkak 1/2/2012 Congkak Daripada Wikipedia. Isi kandungan [sorokkan] • • • • • • • 1 Latar belakang 2 Asas permainan 3 Peraturan permainan o 3. Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli. Congkak yang digunakan oleh kaum bangsawan di Malaysia Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan. ensiklopedia bebas.wikipedia. sila lihat Congkak (filem).1 Perbezaan peraturan 4 Cara membuat congkak 5 Lain-lain 6 Rujukan 7 Pautan luar [sunting] Latar belakang . Untuk filem.http://ms.

Di sana. congkak dimainkan di seluruh dunia. bergantung kepada teori mana yang anda percayai. Mereka yang cekap mencongak mempunyai kelebihan mengumpul mata dan seterusnya memenangi permainan. sementara di kalangan rakyat jelata. sungka. ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminati permainan Congkak. . Pada hari ini. congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeri ini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. [2] Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. Congkak tersebar ke Asia melalui pedagang-pedagang Arab. Bagaimanapun. Papan congkak berbentuk bangau menyudu. bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batu kapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. permainan ini tersebar ke Afrika.Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab. Di Indonesia. Terdapat juga permainan congkak dalam talian. Pada zaman dahulu. congkak dikenali dengan nama congklak. [sunting] Asas permainan Permainan congkak melibatkan pengiraan. Di Asia Tenggara. congkak dikenali sebagai warri atau awari. Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumat tentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia.[1] Nama "congkak" dipercayai berasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental. Congkak dipercayai sampai ke sana melalui perdagangan hamba. Selain orang Melayu. Dari Timur Tengah. Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagai laman web di internet. di Filipina. golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papan congkak yang berukir mewah.

Pemain yang seorang lagi akan terus berjalan sehingga dia berhenti di lubang yang kosong. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. Ini akan diulang sehingga salah seorang pemain tidak cukup buah bagi mengisi satu lubang sekalipun dan dianggap kalah. terdapat dua bahan iaitu papan congkak dan buah congkak. Dan selepas itu setiap pemain akan bergilir berjalan sehingga buahnya mati. Untuk memulakan permainan. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. Ini dikenali sebagai "tembak". Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. 3.Dalam permainan congkak. dan pemain yang menang dalam giliran sebelumnya akan memulakan permainan. .[3][4] Dua orang pemain diperlukan dan berkedudukan mengadap satu sama lain. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. dan pemain akan mengisi lubang dengan buah yang terdapat dalam lubang ibu. hanya selepas membuat satu pusingan. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan. Setiap pemain akan meneruskan permainan sehingga kehabisan buah congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masingmasing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. pemain akan memulakannya dengan serentak. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. 'Rumah' kepunyaan sendiri terletak di lubang hujung sebelah kiri pemain. iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain. sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. Papan congkak berbentuk sampan dan boleh diperbuat daripada pelbagai jenis kayu dan terdapat lima atau tujuh lubang sebaris yang dikenali sebagai 'kampung' dan di kedua-dua hujungnya terdapat lubang ibu yang dikenali sebagai 'rumah'. Pemain yang tidak cukup buah akan ditutup lubangnya. biji getah atau guli akan diisikan dalam setiap kampung dengan sama banyak dan rumah dibiarkan kosong. 2. atau apabila kedua-dua pemain sudah bosan. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. Mereka akan mengambil buah congkak dan dimasukkan secara satu persatu buah congkak ke dalam setiap 'kampung' menuju ke rumah masing-masing menurut arah pusingan jam. Dalam permainan ini. ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. [sunting] Peraturan permainan Berikut merupakan peraturan permainan congkak yang paling biasa:[4][5] 1. sehingga salah seorang berhenti di lubang yang kosong dan dianggap mati.

Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. Sekiranya jumlah buah congkak sama banyak. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. nangka dan sebagainya. buah congkak dikira dari rumah masing-masing. [sunting] Cara membuat congkak Congkak plastik moden. Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau. terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak. 5. Di akhir permainan. Pemenang adalah yang memiliki buah congkak terbanyak. keruing. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. [sunting] Perbezaan peraturan Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka. maka giliran untuk menggerakkan buah akan berpindah kepada pihak lawan. maka pemain dengan jumlah kampung terbakar terbanyak dikira kalah. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Sekiranya tidak terdapat sebarang buah di kampung pemain sungguhpun giliran berada dipihaknya. 2. 1.4. Setelah tamat pusingan pertama. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. ia dianggap 'terbakar'. . Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain. mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak. balau dan sebagainya. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan.

Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’. 5. Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli. geometri dan sebagainya. dan dengan pelbagai jenis rekaan. Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat. Setelah siap. biji plastik. Namun demikian. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu. 8. papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan. 4. 6. dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja. buah saga. Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain. Setelah dibelah. apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan. dan biji getah. 7. batu kecil. perang kemerahan. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable).3. perang atau hitam. Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. kosmos.[5] . Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah. buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap. gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai.

di dalam rumah. Para pemain duduk di atas lantai. manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Seremban. ensiklopedia bebas. Selain itu. di serambi rumah. Guli kaca. biji getah. menangkap Selambut atau juga dikenali sebagai Batu Seremban atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. anak batu kerikil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasa digunakan.Selambut Daripada Wikipedia. di taman atau di mana sahaja yang terdapat permukaan yang rata dan bersih. dan bermain mengikut giliran. Permainan selambut cuma memerlukan beberapa biji buah. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung. karung kain yang dijahit dan diisi dengan biji saga. lazimnya sebanyak lima biji. Ia biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. pasir dan sebagainya juga digunakan.5 atau lebih tiada had tiada had Rendah Melambung. Selambut Pemain Julat umur Masa penyediaan Masa permainan Peluang rawak Kemahiran yang diperlukan 1 . .

Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing-masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan. Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanak-kanak masyarakat Melayu. [sunting] Lirik lagu jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah . pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan didenda. Lazimnya.Jan jan jala Daripada Wikipedia. permainan ini perlu dimainkan lebih daripada empat orang. ensiklopedia bebas.

Permainan ini boleh dikatakan sudah sebati kepada kanak-kanak perempuan memandangkan sebahagian besar pemain yang mengambil bahagian ialah kanak-kanak perempuan. secara tidak langsung wawasan riadah ialah untuk mengeluarkan peluh agar tubuh sentiasa dalam tahap kesihatan yang memuaskan. Keselamatan tapak perlu dititikberatkan kerana tapak tidak mudah dipindah-pindahkan.memori-kedah. pemain dikira "mati". Jika lebih ramai yang terlibat. Jika "buah" terjatuh. "kapal terbang" itu diperolehi daripada petak atau gelanggang itu yang khusus dibina untuk bermain. Konsep ini cukup terserlah dalam satu permainan laman yang dimainkan di kampung-kampung terutamanya sejak dahulu hingga hari ini. maka dibersihkan dahulu. Gelanggangnya terdiri daripada petak-petak empat persegi yang disusun sedemikian rupa yang menampakkan imej sebuah "kapal terbang". Namun. satu undian yang unik dijalankan. ianya diperbuat daripada sesuatu objek yang agak sesuai contohnya kepingan papan penutup botol dan apa sahaja asalkan berat agar hasil lemparan nanti lebih mantap. Paling kurang. . Siapa yang jauh mendapat hak bermain yang pertama. untuk menghayati dan menghidupkan sesuatu permainan.com/page_pengenalan. mereka memberikan perhatian yang sewajarnya ke atas tapak permainan. Sebelum itu "buah" untuk permainan mesti disediakan. Pada petak ke empat terdapat tambahan satu petak lagi di kiri dan satu lagi di kanan yang menimbulkan rupa sekali imbas seperti sayap kapal terbang. Permainan ini popular dengan nama "Jengkek Kapal Terbang". Di sebelah kanan pada petak pertama pula terdapat tambahan petak yang berukuran separuh petak yang dipanggil "tangga" yang kelihatan seperti ekor kapal terbang. Sedar dan tahu pentingnya keselamatan. Kawasan bermain jengkek ini tidak perlu luas. permainan ini dimainkan oleh 2 orang. Terdapat lima petak empat segi yang dilakarkan sebaris. Jika pemain berjaya menamatkan 9 "ting" dan 2 "Brak" tanpa menjatuhkan "buah". sejauh yang mungkin. Kemudian masing-masing melempar "buah" secara membelakang. dia perlu melambung "buah" dan menyambutnya secara kaut dengan kedudukan tapak tangan menghala ke bawah. Masing-masing berdiri bahu-membahu membelakangi garisan tadi.http://www. tentu lebih seronok.php? p=2&idstopic=29&idskandungan=101&id=428&mtopic=3 Jengkek Kapal Terbang Matlamat utama bagi apa jua permainan tentunya tidak lari daripada memberi hiburan dan kegembiraan. Permainan ini nampak mudah tetapi akan menyusul pelbagai halangan yang semakin lama semakin sukar. Namun. Dalam pusingan pertama pemain disyaratkan membawa "buah" dengan cara menatangnya di atas belakang tapak tangan. kemahiran diperlukan untuk menyesuaikan permainan. Bagi menentukan siapa yang layak mula dahulu. Ini bermakna pemain seterusnya mendapat peluang berjengkek. Jika terdapat tunggul atau kayu. Kanak-kanak perempuan terutamanya tetap menunjukkan kewibawaan mereka. Di samping itu. tidaklah terlalu janggal sekiranya kanak-kanak lelaki pun turut bermain sama. Memadai jika kawasan itu dapat menampung 8 buah petak. Namun begitu.

Namun bukanlah secepat dan semudah itu menukarkan semua petak menjadi "rumah". Malah permainan itu terpaksa ditamatkan apabila semua petak sudah bertukar menjadi "rumah". Pemain lain boleh bertingting di petak "rumah" orang dengan kebenaran tuannya. Giliran pemain ditentukan dengan melihat jarak masingmasing dari garisan. "Buah" mestilah mendarat di mana-mana petak iaitu dengan melempar membelakangi gelanggang untuk mendapatkan rumah. Sebenarnya. timbang rasa. permainan ini juga ada pengajaran nilai-nilai moral iaitu semangat kerjasama. saling menghormati dan kesabaran. Seandainya "buah" yang dilemparkan mendarat di "rumah" sendiri. Sistem undian yang unik dijalankan. Nama "Kapal Terbang" itu diperolehi daripada gelanggang yang disusun sedemikian rupa dan merupakan imej sebuah kapal terbang. Satu garisan panjang dilakarkan di atas tanah. tolak ansur. Dengan itu. maka rumah itu di kira "hangus" iaitu bertukar menjadi petak semula dan pemain dikira "mati". pemain lain tidak boleh bertingting lagi dalam petak "rumah" orang. Lakaran gelanggang "Jengkek Kapal Terbang". masing-masing berdiri bahu membahu membelakangi garisan dan melemparkan "IBU" sejauh yang mungkin.Kemudian barulah dia berhak mendapatkan "rumah". Nilai juara dalam permainan tingting kapal terbang terletak pada "kemewahan" iaitu banyaknya "rumah" yang berjaya dimiliki seseorang pemain. Salah seorang pemain Pemain berjengkek memasuki .

kesemua petak dan terpaksa melangkah terus dari petak 3 ke petak satu kerana petak nombor 2 sudah ada tuan rumah.berjengkek dengan membawa "IBU" di atas tangan mengelilingi petak-petak tersebut. Batu Selambut . Permainan Jengkek Kapal Terbang dan juga dikenali sebagai Tinting Kapal Terbang.

Selalunya ketika asyik melangut memerhatikan pergerakan batu itu. si pemain pasti gelabah dan hilang tumpuan kerana terkaut lantai kosong. di halaman. permainan ini pasti boleh dimainkan. Khas di sini memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. Permainan selambut tidak memerlukan kawasan yang luas. Tidak dapat dinafikan memang ada gangguan dalam permainan selambut terutamanya apabila peserta yang menunggu giliran berasa bosan kerana sudah lama menunggu. Setelah mengetahui giliran masing-masing. Gangguan kedua ialah apabila pemain lain menyambut batu ibu yang dilambung. Tujuannya adalah untuk memudahkan mengutip anak-anak batu itu di dalam permainan nanti. ada sebutir anak batu khas yang dipanggil "ibu". Anak-anak batu yang tadinya berlonggok akan dikira. Selambut adalah sebutan di sebelah Utara dan Pantai Timur Semenanjung. Dalam set anak batu itu.10 butir dan inilah satu-satunya alat dalam permainan ini. Khas di sini bermaksud batu itu memiliki ciri-ciri tersendiri terutama untuk membezakan dengan batu-batu lain. permainan ini tidak memerlukan waktu yang khusus. Permaian selambut agak pasif. Biasanya cara yang dilakukan ialah mengalih anak batu. Misalnya kali pertama 1 butir. Dalam set anak batu itu. Sering dirasakan. serambi. Kemahiran yang diperlukan dalam permainan ini adalah kemahiran melambung dan menyambut anak batu dengan gaya tersendiri lagi lembut. maka permainan kali itu menggunakan 7 anak batu sahaja. Teknik-teknik mengutip anak batu adalah seperti berikut: • • Kaut satu per satu Kaut beransur-ansur. Di negeri-negeri Pantai Barat permainan ini dikenali sebagai Seremban. permainan ini juga ada aspek kemahiran yang hendak ditonjolkan. Dilihat dari segi masa bermain. Memandangkan kaedah bermainnya yang lembut nyata permainan ini sesuai untuk kanak-kanak perempuan. ada sebutir anak batu khas yang dipanggik "ibu". Jumlah anak batu adalah ditentukan oleh pemain. Permainan ini boleh dimainkan di dalam rumah. Namun pastinya tumpuan si pemain . diam-diam pemain lain melakukan sebotaj. Setiap pemain bermain dengan cermat dan berhati-hati kerana konsep permainan ini adalah mengumpul mata. malah di taman sekalipun. Pendek kata tangan si pengasar memang tidak menjadi untuk bermain selambut. Apabila anak-anak batu dialih posisinya.Selambut atau seremban adalah satu permainan yang mampu mengisi matlamat tersebut. Malah permainan ini tidak memerlukan penumpuan serius sewaktu bermain seperti bermain permainan-permainan lain. permainan pun dimulakan. Selambut memerlukan set anak batu berjumlah 5 . kali kedua 2 butir dan seterusnya sehingga habis dikaut. Agak janggal jika dimainkan oleh kanak-kanak lelaki walaupun penyertaan mereka biasa dilihat. atas gangguan ini biasanya pemain mahu mengulang semula permainannya. Namun sebagaimana permainan lain. Jika sepakat. Asalkan ada permukaan rata. hendak menggunakan anak batu. di kolong rumah. bermain selambut dengan peserta yang sedikit jauh lebih baik dan menyeronokkan berbanding dengan bermain beramai-ramai. Barangkali maksimum 5 orang sudah dianggap ramai kerana undang-undang secara giliran.

Antara objek yang biasa digunakan ialah biji asam jawa. Ini kerana sifat semulajadi yang ada pada mereka. Pendek kata. di kira beres. anak-anak batu atau guli kaca. . Sekali imbas nampak pasif dan mudah. Congkak ialah sejenis permainan yang dapat mengisi tujuan tersebut. Terdapat juga congkak yang dibuat di atas tanah. Selalunya congkak ini dimainkan di dalam rumah. Jika diteliti pemain ini memerlukan kemahiran.sudah terjejas. Permainan batu selambut biasanya dimainkan oleh kaum wanita. 8. Apa yang penting bagi kanak-kanak ialah keseronokan bermain bukan keindahan objek itu. pelbagai bahan digunakan. Begitulah pemain selambut. Pemain mesti menjangka masa di samping pantas dan cekap. Demikianlah pemain selambut. Ada yang 7. buah getah. Pada musim hujan misalnya. badannya diperbuat daripada kayu yang mudah dialihkan ke mana-mana. asal sahaja objek itu dapat memjayakan hasrat permainan. tetapi yang paling popular sekali ialah 7 lubang. Jumlah lubang pada congkak tidak tentu. mereka terpaksa berperap di rumah. Congkak Bukan sepanjang masa cuaca mengizinkan kanak-kanak bermain di laman atau persekitaran yang luas dan terbuka. Congkak biasa. Permainan ini adalah daya kreatif kanak-kanak. mereka mencari permainan yang boleh dimainkan di dalam keadaan begitu. 10 atau 11. Bagi menghilangkan kebosanan. di anjung atau di serambi. Namun masa beredar dan permainan ini sudah diubahsuai mengikut citarasa pemain masa kini. Saksikan sendiri bagaimana pemain selambut mengutip anak batu tanpa memandang ke lantai. 9. Berkenaan buahnya pula. Jika jumlah lubangnya banyak. Mereka mengorek lubang-lubang yang betul-betul menyerupai congkak biasa di permukaan tanah. tentu sahaja permainannya menelan waktu yang panjang.

di sebelah kiri pemain sahaja. tempat pemain "mati" itu pada baris di hadapan si pemain. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. Permainan dijalankan serentak. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. jumlah buah yang diperlukan adalah 7x7=49. Permainan ini dimainkan oleh . tentunya mereka bertimpuh dengan sopan. Tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih berseorangan mengkaji pergerakan "buah" sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Pemainpemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. Pergerakkan permainan "mati" apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong.Congkak dimainkan oleh dua orang yang duduk bertentangan. Jadi. 4. 6 dan 7 lubang misalnya. Congkak adalah sejenis permainan yang dimainkan untuk mengisi masa lapang. 5. menyusun strategi dan membuat congakkan. Individu yang kerap bermain congkak akan cepat mahir. Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung. Congkak perlukan kecekapan. Semasa bergerak. Kalau kanak-kanak perempuan. 3. 2. Jika lubang kosong. maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. tentunya mereka bersila sahaja. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan "lubang ibu" (lubang besar dihujung). Jika ada 1. Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya. dia boleh bergerak mendahului lawannya. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam permainan yang akan datang. Kalau kanak-kanak lelaki. Permain congkak perlu berfikir. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing-masing. dia dikira kalah. Siapa lebih cekap. maka ada tujuh buah dalam setiap lubang.

Walaupun begitu. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar. masyarakat)  Sedia bertolak-ansur (menghapus perasaan hasad dengki)  Berfikiran kreatif (mampu berdaya saing)  Berani membuat keputusan (sifat usahawan berdaya maju)  Akur kesalahan rakan ( dapat menghapus sifat pedendam)  Akur kesalahan diri-sendiri (menghakis sikap suka menuding kesalahan kepada rakan yang lain)  Keboleh-upayaan menerima tekanan (sentiasa bersedia menyahut cabaran)  Memiliki kemahiran berfikir dalam pelbagai keadaan (berupaya membuat pilihan yang tepat)  Sedia berkorban demi pasukan (memiliki semangat jati diri)  Memiliki semangat kerjasama (menghakis pera 6/2/2012 IMPLIKASI PERMAINAN TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN saan •Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran. guli. Pembelajarannya adalah secara praktikal seperti:  Memiliki semangat berpasukan (sayangkan keluarga.permainantradisi. teng-teng. Kesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri.com/ 6/2/2012 Bagi permainan tradisi. penekanan terhadap asas pembentukkan diri adalah lebih utama.kaum perempuan terutama golongan remaja. . Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu. pembelajaran asas pembentukkan diri tidak dapat diajar di sekolah kerana ianya lebih kepada ekspresi diri. dan batu seremban. http://www. congkak. Antara permainannya ialah galah panjang. •Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting.

Oleh yang demikian. Melalui bermain anak-anak dapat melihat diri mereka sendiri sebagai “pelajar” kerana semasa bermain mereka biasanya akan menyelesaikan masalah berkaitan dengan hubungan sosial. Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar. proses pembelajaran kanak-kanak akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. regulasi diri dan kemahiran sosial (Hoffeth & Sandberg 2001) . kritis serta inovatif di kalangan kanak-kanak. dan mengawal atau menyesuaikan dengan emosi danmemperoleh serta mempertingkatkan kemahiran menyelesaikan masalah.Bermain juga boleh menggalakkan pengetahuan yang perlu untuk dikaitkan dengan cabaranyang bakal dihadapi secara efektif apabila mereka bersekolah kemudian nanti. •Selain daripada itu. bermainmemberikan kanak-kanak peluang untuk belajar pelbagai kemahiran yang akanmeninggalkan kesan jangka panjang terhadap perkembangan mereka (Papalia 1996). Tegasnya. Justeru bermainadalah urusan yang serius kepada kanak-kanak kerana aktiviti tersebut juga membantumereka memperkembangkan sikap yang positif dalam pembelajaran. Selaindaripada meningkatkan kemahiran motor.Kanak-kanak juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif.menggerakkan proses intelektual. bermain turut membantu kanak-kanak mengembangkan inisiatif. •Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pembelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanak-kanak. bangga diri) 7/2/2012 KEPENTINGAN BERMAIN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK Bermain penting kepada kanak-kanak kerana melalui aktiviti tersebut mereka belajar mengenal persekitaran sosial dan fizikalnya malah dapat memberi peluang kepada merekauntuk menguasai kemahiran baru di samping memperkembangkan konsep dan pengalaman. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis. •Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari. dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat j uang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka. Setiap permainan yang diceburi oleh kanak-kanak juga dapat menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain.

Bermain penting menurut al-Ghazali (1988) kerana ia berupaya merehatkan fizikal dan minda daripadakeletihan yang dialami di sekolah. prasekolah digalakkan menggunakan pendekatan “belajar melalui bermain” kepada kanak-kanak. Antara implikasi permainantradisional ialah ia (i) membentuk disiplin kerana ciri . Ia menggalakkan kanak-kanak untuk berbual. permainan tersebut memberikan kesan yang positif dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dari aspek fizikal. Pandangan al-Ghazali ini selari dengan pepatahInggeris yang berbunyi all work and no play make Jack/Jill a dull boy/gi IMPLIKASI PERMAINAN KEPADA PERKEMBANGAN DAN KESEJAHTERAANKANAKKANAK Rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu tradisional mempunyai pelbagai jenis permainan (tradisional) untuk kanak-kanak Menurut Shamsul Anuar dan Ahmad Shahar (2005). sosial. Dalam konteks perkembangan sosial. Dengan bermain seperti kejar mengejar. Aktiviti bermain secaratidak langsung membantu kanak-kanak bersosial dengan ahli kumpulan iaitu apabila merekaditerima dan menerima rakan-rakan dalam kumpulan.Ahli-ahli teori psikologi terkemuka iaitu Freud dan Erikson mendapati bermainmembantu kanak-kanak mengatasi kebimbangan dan konflik dalam kehidupan seharian dansecara tidak langsung dapat meningkatkan perhargaan kendiri (Santrock 2004). tokoh psikologi Islam iaitu al-Ghazali juga menggalakkan ibu bapa membenarkan anak-anak mereka bermain.Selain daripada pandangan pengkaji-pengkaji barat. Hal ini penting dan menjadi asaskepada perhubungan mereka apabila dewasa kelak.Terdapat pelbagai faedah bermain jika dilihat daripada aspek psikologi perkembangan. Malah. Antara perkembangan positif yang diperoleh daripada aktiviti bermain adalah berkaitandengan kesihatan dan perkembangan fizikal kanak-kanak (Sutterby & Frost 2006). motivasi untuk belajar semakin berkurang dan kecenderungan menuntut ilmu pengetahuan yang diwajibkan dalam Islamakan diabaikan (Wan Azreena 1994). ini akan mematikan hatinya. Menurutnya lagi. bosan dengan aktivitiharian yang sama dan terbatas sehingga menyebabkan mereka memberi alasan yang tidak wajar untuk melepaskan diri dari keadaan ini. Kajian-kajian yangdijalankan oleh Roskos dan Christie (2007) serta Sawyer dan DeZutter (2007) pula mendapati bermain penting untuk perkembangan kognitif kanak-kanak. Oleh yang demikian. Kanak-kanak akan merasa terkongkong. Akibatnya. sekiranya kanak-kanak dilarang bermaindan hanya dipaksa belajar. melemahkan otaknya dankecerdasannya akan terjejas. emosi dan intelektual. bermain boleh meningkatkan penerokaan persekitaran dan menyediakan “tempat selamat” bagi kanak-kanak untuk mencuba sesuatu yang baru. bermain memberi peluang kepada kanak-kanak belajar cara berhubung atau berinteraksi dengan orang lain. Aktiviti tersebut membantu perkembangan motor kasar serta melancarkan pergerakan otot dan saraf yangseterusnya menyumbang kepada kualiti kesihatan yang lebih baik. menolak dan menarik kanak-kanak akan bergerak aktif malah pada masa yang sama mereka juga perlu berfikir dan berkomunikasi. Rubin dan Clark (1983) pulamendapati kanak-kanak yang terlibat dengan permainan sosial lebih rapat (attached ) dengan rakan-rakan dan ibu bapa berbanding kanak-kanak yang tidak terlibat dengan permainan social. apabila kanak-kanak berada dalam kumpulan dan berfungsi sebagai ahli kumpulanyang berkesan. Menurut Katz(1993). penghargaan kendiri kanakkanak akan meningkat. memperkembangkan kemahiran berbahasa dan mengira. Rubin dan Clark (1983) bersetuju bahawa kanak-kanak yangterlibat dengan peraturan dan bersosial semasa bermain cenderung untuk menjadi orang yang paling popular dalam kumpulannya dan seterusnya lebih berjaya dalam kemahiran sosialmereka.

Selain itu masalah-masalah sosial yang dilaporkan dalam kalangan kanak-kanak danremaja boleh dilihat sebagai manifestasi daripada perubahan pola bermain.utama permainan ialah peraturan yang perlu dipatuhi. Kajian-kajian berbentuk analisis-meta (menganalisakajian-kajian lepas) mendapati permainan video berbentuk ganas meningkatkan tingkah lakuagresif kanak-kanak dan juga golongan dewasa (Anderson 2004. Sebaliknya bermain bersendirian seorang diri dihadapan layar komputer atau play station menonton video dan televisyen bersendirianmenyebabkan isolasi sosial dan membataskan kemahiran berkomunikasi.2001). rakan-rakan dan jiran. (ii) melahirkan sikap toleransi di kalangan kanak-kanak kerana mereka perlu bekerjasama dan saling bantu membantu. (iv) meningkatkan ketahanan fizikal dan daya saing.5 peratus kanak-kanak lelaki dan lima peratus kanak-kanak perempuan yangdikaji adalah obes. Data daripada kajian mengenai obesiti dan diabetik umpamanyanya telahmengaitkan bagaimana penyakit yang dialami oleh kanak-kanak pada abad ini mempunyaikaitan dengan pola dan struktur permainan ( Ismail & Tan 1998). Sebagaimana yang dijelaskan di atas kebanyakan permainan masa kini adalah mainan berstruktur. (v) mengeratkan hubungandengan keluarga. (vi) memupuk sikap bertanggung jawab dan juga(vii) melatih kanak-kanak berjimat dan membentuk kreativiti kerana permainan menggunakan peralatan daripada bahan terbuang atau alam semulajadi Walaupun permainan meninggalkan kesan yang positif terhadap perkembangan kendiridan kesejahteraan kanak-kanak tetapi apabila struktur permainan telah berubah terutamanyasejak kebelakangan ini maka tidak dapat tidak permainan yang “baru” itu turut meninggalkan kesan sebaliknya. yangdilakukan bersendirian terutamanya di hadapan layar komputer atau televisyen danmengasyikkan pula. komunikasi yang terlibat sangatterhad dan hampir tiada kontak mata antara individu kerana perhatian yang sepenuhnyaterhadap layar yang memaparkan permainan. Bermain secara berkumpulan di halaman rumah boleh memupuk semangat kerjasama di sampingmemperkembangkan kemahiran sosial. Walaupun permainan layar juga dimainkan bersama individu lain. Kanakkanak boleh menghabiskan masa berjam-jam lamanya dihadapan layar dan pada masa yang sama menikmati makanan ringan yang mudah puladidapati. Banyak kajian yang dijalankan menunjukkankesan negatif permainan video terhadap kanak-kanak (Anderson 2004. Buckley & Anderson 2006 Menurut Buckley dan Anderson (2006). (iii) meningkatkan komunikasi di antara para pemain. Penemuan daripada kajian serupa yang dilakukan oleh kumpulan yang samakemudiannya mendapati kaitan antara obesiti dengan aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak (Sidik & Ahmad 2004). Anderson & Dill 2000. penurunan tingkah laku prososial dan peningkatantingkah laku agresif kanak-kanak. Apa yang jelas daripadakajian itu yang boleh dikaitkan dengan isu yang diperkatakan di sini ialah kehidupan kanak-kanak yang semakin kurang aktif kerana jenis permainan yang dilakukan. Dapatan kajian juga menunjukkan pendedahankepada permainan video berbentuk ganas meningkatkan kebangkitan fisiologi (physiologicalarousal) dan pemikiran serta perasaan yang berkaitan dengan . pencapaian akademik yang rendah. Anderson & Bushman.Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan UKM pada 1998mendapati 12. permainan video boleh dikaitkan denganobesiti. Kajian-kajian berbentuk eksperimen mahupun bukan eksperimen di makmal danlapangan menyokong kesimpulan tersebut.

2007) mendapati kesan positif penggunaan permainan videoterhadap perkembangan pembacaan awal dan pengetahuan matematik kanakkanak. Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana permainan video ganas sering memaparkanaksi tangkas yang menarik perhatian kanak-kanak dan mempunyai unsur suspens berbandingdengan permainan video berunsurkan pendidikan.keganasan (Buckley &Anderson 2006). ibu bapa. 2007).Walau bagaimanapun. Oleh itu.Permainan video yang direka untuk mengajar kanak-kanak diabetik menjaga kesihatanmereka juga didapati meningkatkan pengetahuan tentang penyakit diabetes dan penjagaandiri pengidap.Walaupun permainan layar boleh memberikan kesan yang positif bergantung kepada jenis perisian dipaparkan. permainan layar (video dan komputer) yang berbentuk pendidikan memberikan implikasi yang positif terhadap kanak-kanak. dapatan kajian menunjukkan perkaitan di antara penggunaan permainan video dengan tingkah laku kesihatan yang positif dan peningkatan tahap kesihatan(Lieberman 1997). Kajian Murphy danrakan-rakan (Dubow et al. kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur baik lelaki mahupun perempuan sering memilih permainan video berbentuk keganasan (Dubow et al. Format permainanvideo/komputer telah digunakan sebagai alat bantuan mengajar terutamanya untuk kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dan mengidap penyakit tertentu. keluarga danmasyarakat memainkan peranan penting dalam memantau aktiviti bermain kanak-kanak . Selain itu.

dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan. biji getah. Guli kaca. ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji.com/v1/permainan-tradisional/ 7/2/2012 BATU SEREMBAN @ SELAMBUT @ SEREMBAT Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. di serambi rumah. di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang.http://puadede. Menentukan Giliran . Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata. kedua. sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Buah Enam . Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu. apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu. sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja. Buah Lima Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara. seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah. Buah Satu Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai. sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah. ketiga dan seterusnya. berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain.Sebelum permainan dimulakan. kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak. Buah Tiga Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan. bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama. tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. Buah Dua Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu. dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara. Cara Bermain Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Buah Empat Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan. dan ibu hendaklah dilambungkan keudara. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu.

pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut. Mati Permainan Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya. Jan Jan JALA ITIK Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata. sehingga selesai. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain.Ditahap buah enam terdapat perbezaan. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. Menimbang Setelah selesai kesemua peringkat dilalui. Semasa ini sebuah nyanyian dialunkan: “Jan-jan jala Jala itik jala ayam. cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan. maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas. maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula. buah satu dan seterusnya sehingga mati. Berapa lubang kancil? . Tiada sebarang alatan diperlukan. ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. Buah Tujuh Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai. Cara Bermain Dua orang dipilih menjadi ketua. mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya.

pasukannya dianggap menang.” Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan. satu perlumbaan dilakukan. Jika tidak mahu membuat pertukaran. Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. Pertukaran Pemain Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi. pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. Menentukan Pemain Setelah itu. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. kerana mempunyai ahli yang paling ramai. Untuk itu. sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing. Menentukan Pemenang Sebaliknya jika ini terjadi. Sebaliknya. satu garisan dibuat bagi membolehkan kedua-dua pasukan beradu kekuatan. seperti tarik tali. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. Makan sirih mulut merah. . maka dia dianggap kalah. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. dengan ahli lain membantu. permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang. rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. Singgah Cik Dayang singgah. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu. jika pasukannya gagal berbuat demikian. ketua-ketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas. pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai.Seratus lima puluh. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu. Bagaimanapun.

Inimembantu dalam membentuk kanak-kanak menjadi manusia yang bolehdipercayai. Di samping itu. Ini secara tidak langsung membentuk disiplindiri pemain-pemain agar mematuhi peraturan.NILAI-NILAI MURNI DALAM PERMAINAN TRADISIONAL Keistimewaan permainan tradisional melayu ialah nilai-nilai murni yang bolehdiperolehi daripadanya melalui permainan. 5. jujur dan amanah Sifat sabar. Antaranya ialah : 1. 4. Dalam permainan batu seremban.Rajah 6: Permainan batu seremban jugamemerlukan kerjasama yang tinggi antarapemain. kanak-kanak mudah diasuh untuk bekerjasama sesama rakan dan bantumembantuantara satu sama lain. permainan yang berbentukpermainan keluarga juga penting kerana ia berpengaruh untuk mewujudkanperasaan hormatmenghormati antara ahli keluarga 3. Inimembantu kanak-kanak berhubung antara satu sama lain. Cara inimemudahkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi antara satu samalain. Sabar. Berkomunikasi dan berinteraksi Kebanyakkan permainan tradisional melayu dimainkan secara berkumpulan. Membentuk disiplin Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional melayu ialah terdapatnyaperaturan atau undang-undang permainan. amanah dan jujur. Menanamkan perasaan hormat-menghormati Salah satu ciri utama dalam permainan tradisional. Pemain-pemain akan dibatasidengan peraturan ketika bermain. . kanak-kanak ditanamkandengan perasaan hormat-menghormati keputusan pengadil dan menghormatipasukan yang menang atau kalah. kanak-kanak akan menerima pendidikanyang tidak formal. jujur dan amanah juga boleh diterapkan dalam diri kanak-kanak yangmana mereka boleh mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya. 2. Lantaran itu. ia berupaya memberi satu kesan yang positif dalamperkembangan kanak-kanak yang boleh diperolehi. Ahli kumpulanbiasanya akan sentiasa bekerjasama untuk memperolehi kemenangan. Melahirkan perasaan toleransi atau tolak ansur Secara tidak langsung permainan tradisional ini turut menyemai perasaantoleransi atau tolak ansur di kalangan kanak-kanak melalui permainan. Kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi ini boleh diamalkan sepanjangmasa.beberapa nilai juga boleh diambil untuk membentuk jati diri masyarakat kita sejakdaripada kanak-kanak lagi.

ia akan membantu mengekalkan permainan ini.Walau bagaimanapun. kanak-kanak akan sentiasa menghargai. Hubungan dengan rakan-rakan dan jiran Di samping ahli keluarga. Menggunakan masa dengan berfaedah Kebiasaannya. mencintai danmenyanjungi permainan warisan bangsa melayu. ada yang menggunakan peralatan daripada bahan-bahanterbuang atau pun bahan-bahan yang boleh diperolehi tanpa . Melalui permainan.Mereka amat berasa gembira dan bersuka ria bersama-sama. ia juga mengelakkan kanak-kanak membuang masadengan aktiviti yang tidak berfaedah. pemain-pemain lazimnya akan diberikan peranantertentu etika bermain. 12. permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak pada waktupetang atau masa lapang yang lain. Apabila kanak-kanak sering bermainnya. 10. Dalam pada itu. Bertanggungjawab Dalam permainan tradisional. Menghargai warisan bangsa Permainan tradisional merupakan warisan bangsa yang amat bernilai. ia dapat membentuk ketahanan fizikal kanak-kanak. 8. kanak-kanak dapat dilatih bagimemegang suatu tanggungjawab tertentu. Ini sedikit sebanyak membantumelatih kanak-kanak agar bertanggungjawab. Dengan cara ini. 7. 9. ia akan mengeratkan lagikemesraan dan ikatan persahabatan yang lebih akrab antara satu sama lain. Suasana ini akanmewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih erat sesama ahli keluarga. 11. Ini melatih kanak-kanak menggunakan masa mereka dengan cara yangberfaedah. Mengelakkan pembaziran Kebanyakkan permainan tradisional tidak menggunakan peralatan tertentu. kawan-kawan dan jiran tetangga merupakan rakansepermainan yang utama. Mengeratkan hubungan kekeluargaan Sesetengah permainan tradisional boleh dimainkan bersama-sama ahli keluarga. Ini menanamkan semangat juang dan daya saing yang tinggi terhadapkanak-kanak dan mereka boleh menyemarakkan semangat dalam kegiatanseharian mereka. Kanak-kanak bermain setelah selesaidaripada melakukan keja sekolah atau tugasan yang diberikan oleh ibu bapamereka. Di samping itu.6 . Ketahan fizikal dan daya saing Melalui permainan tradisional.

Di samping itu. Kesimpulannya. kerajinan.kecekapan dan sebagainya. banyak lagi nilai-nilaimurni yang lain. Antaranya ialah ia dapat menanamkan semangat patriotik. nilai-nilai murni yag dinyatakan di atas.mengeluarkansebarang perbelanjaan. permainan tradisional melayu dapatmemberikan banyak manfaat kepada kanak-kanak . Ini dapat menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkandaripada berlakunya pembaziran. Keadaan ini akan melatih kanak-kanak agar berjimat cermat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->