CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

tolong-menolong.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. 12 & 13 Mei 2007 3. peka dan sebagainya. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. 2. . 1. Oleh itu. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Hari Jumaat. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. Sabtu dan Ahad 4. Rasional Perpaduan. Tarikh 11. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5.

Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Rani b. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. 7. memasak dan menguruskan diri. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Othman B.6. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Abd. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b.

Syed Zulkefli b. Mohd. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Mahat .En. Hjh. Yahid 9. A. Abd. Rosmayanty bt. Kasrol : Pn. Mahat Bendahari : Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Mohammad Razi Juru Acara : En. Yahya Pn. Noraliza bt. Seri Pawati bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Norsani b. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Mohd. Md. Aziz Sijil : En. Sarina bt. Norsani b. Razi Quatermaster Pn. Khairil Anuar b.

Ismail (SKP) Pn. Abd. Zolman b. Abd. Zakaria (SKSH2) Cik K. Che Man (SKP) En. Zulkepli b. Vanitha (SJKT LSH) . Hadi (SKSH2) Pn. Yahya (SKSH2) Pn. Razi (SKP) En. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Idyuwati bt. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Norijah bt. Mohd. Khairil Anuar b. Poly (SKSH2) Cik K. Mohd. Noraliza bt. R. Nuraini bt.Tempat Ibadat : Pn. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Zamri b. Lokmat (SKP) Pn. R. Md. Yahid (SKP) En. Aluwi (SKP) Pn.

Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. A. Md. Syed Semua Guru En. Syaelbidiya Azizon bt.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Syed Zulkepli 10. Aluwi En. Khairil . Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aziz Cik Zuraidah bt. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Zolman En. Khairil Anuar Pn.

Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Syed 0700pg : senaman pagi En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Khairil/En.

Norijah .0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Zolman/En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Khairil/En.

Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.

20 4.00 1.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 AHAD Sarapan Minum pagi .20 4.20 4.

20 JUMLAH 20.00 Cenderamata perasmi RM 030.2.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 X 68 RM 136.00 .00 1.

00 12.Jamuan penutup RM 4. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 Backdrop RM 030.00 X 30 RM 120. . PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 JUMLAH RM 366.00 Runcit RM 050.

Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Perkhemahan dan Lawatan. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Bagi tahun 2007 ini. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Sukan dan Permainan. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai .LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Sabtu dan Ahad).

dan Bengkel Permainan Etnik. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. jamuan penutup. . menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.80. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. hadiah penyertaan. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. backdrop dan belanja runcit.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Bengkel Tarian Asli. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Bengkel Selera Tradisional. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan.

13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis.Bagi giliran bertugas malam. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . 10 Mei 2007.30 tengahari. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.

Walaubagaimanapun. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. bengkel tarian asli. Selain itu.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Selain itu. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. . Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Tunas Puteri. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. surau. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL).

pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. khasnya untuk keperluan guru. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Selain itu. Namun begitu. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. . memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Bagi peralatan perkhemahan. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. dari sudut penyediaan makanan. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Selain itu. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful