CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. 2. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. . Tarikh 11. 12 & 13 Mei 2007 3. Oleh itu. Hari Jumaat.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. peka dan sebagainya. 1. Sabtu dan Ahad 4. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. tolong-menolong. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Rasional Perpaduan. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5.

Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. 7. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. memasak dan menguruskan diri. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Abd. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa.6. Othman B. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Rani b. Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya.

Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En.En. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Norsani b. Sarina bt. Mahat . Khairil Anuar b. Norsani b. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Hjh. Md. Seri Pawati bt. Abd. Mohd. Rosmayanty bt. Siti Nur Hasnizah bt. Mahat Bendahari : Pn. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Syed Zulkefli b. Aziz Sijil : En. Razi Quatermaster Pn. Kasrol : Pn. Mohd. Yahid 9. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. A. Noraliza bt. Mohammad Razi Juru Acara : En. Yahya Pn.

R. Zulkepli b. Md. Zakaria (SKSH2) Cik K. Khairil Anuar b. Yahid (SKP) En.Tempat Ibadat : Pn. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Noraliza bt. Mohd. Aluwi (SKP) Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Zamri b. Abd. Vanitha (SJKT LSH) . Abd. Yahya (SKSH2) Pn. Ismail (SKP) Pn. Zolman b. Idyuwati bt. Lokmat (SKP) Pn. Poly (SKSH2) Cik K. Mohd. Hadi (SKSH2) Pn. Norijah bt. Che Man (SKP) En. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Razi (SKP) En. Nuraini bt. R.

Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Khairil Anuar Pn. Syed Zulkepli 10. Syed Semua Guru En. Md. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Zolman En. Khairil . Aluwi En. Syaelbidiya Azizon bt. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aziz Cik Zuraidah bt.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. A.

Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Khairil/En. Syed 0700pg : senaman pagi En.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.

Khairil/En.Zolman/En.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Norijah .

1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .

00 1.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 AHAD Sarapan Minum pagi .20 4.20 4.00 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.20 4.

20 JUMLAH 20.80 Hadiah penyertaan RM 2.2.00 1.00 X 68 RM 136.00 .00 Cenderamata perasmi RM 030.

Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 X 30 RM 120.00 Runcit RM 050. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 12.Jamuan penutup RM 4.00 JUMLAH RM 366. .00 Backdrop RM 030.

LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Sabtu dan Ahad). Bagi tahun 2007 ini. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Perkhemahan dan Lawatan. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sukan dan Permainan. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia.

menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. jamuan penutup. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. backdrop dan belanja runcit. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Bengkel Selera Tradisional. dan Bengkel Permainan Etnik. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. hadiah penyertaan.80. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Bengkel Tarian Asli. .

10 Mei 2007. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu.Bagi giliran bertugas malam. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12.30 tengahari.

Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Selain itu. Selain itu. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. surau. Walaubagaimanapun. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Tunas Puteri. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. . bengkel tarian asli. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik.

peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Selain itu. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. . Namun begitu. Selain itu. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Bagi peralatan perkhemahan. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. dari sudut penyediaan makanan. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. khasnya untuk keperluan guru. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful