CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. . aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. 2. Hari Jumaat. tolong-menolong. peka dan sebagainya. Oleh itu. Tarikh 11. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Rasional Perpaduan. Sabtu dan Ahad 4. 1.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. 12 & 13 Mei 2007 3. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama.

Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Othman B. 7. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Rani b. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. memasak dan menguruskan diri. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En.6. Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. Abd.

Yahid 9. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Norsani b. Seri Pawati bt. Mahat Bendahari : Pn. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Mahat . Noraliza bt. Rosmayanty bt. Md. Mohd. Abd. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn.En. Yahya Pn. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Khairil Anuar b. Mohd. Mohammad Razi Juru Acara : En. Siti Nur Hasnizah bt. Sarina bt. Aziz Sijil : En. Razi Quatermaster Pn. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Kasrol : Pn. A. Hjh. Syed Zulkefli b. Norsani b.

Mohd. Aluwi (SKP) Pn. Razi (SKP) En. Zulkepli b. Yahya (SKSH2) Pn. Zolman b. Noraliza bt.Tempat Ibadat : Pn. Ismail (SKP) Pn. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Hadi (SKSH2) Pn. Yahid (SKP) En. Lokmat (SKP) Pn. Khairil Anuar b. R. Abd. Mohd. R. Nuraini bt. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Poly (SKSH2) Cik K. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Zakaria (SKSH2) Cik K. Md. Che Man (SKP) En. Zamri b. Idyuwati bt. Siti Nur Hasnizah bt. Abd. Norijah bt.

Syed Zulkepli 10. Zolman En. A. Syaelbidiya Azizon bt. Aziz Cik Zuraidah bt.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Khairil Anuar Pn. Md. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Syed Semua Guru En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Aluwi En. Khairil .

Syed 0700pg : senaman pagi En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Khairil/En.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.

Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Norijah .Khairil/En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Zolman/En.

Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.

20 4.20 4.20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 1.

00 1.00 Cenderamata perasmi RM 030.00 .00 X 68 RM 136.20 JUMLAH 20.2.80 Hadiah penyertaan RM 2.

.00 Backdrop RM 030. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 X 30 RM 120.00 Runcit RM 050.Jamuan penutup RM 4.00 JUMLAH RM 366.00 12.

12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Bagi tahun 2007 ini. Sukan dan Permainan. Perkhemahan dan Lawatan. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Sabtu dan Ahad). Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11.

Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Bengkel Tarian Asli. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. backdrop dan belanja runcit.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. hadiah penyertaan. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Bengkel Selera Tradisional.80. jamuan penutup. dan Bengkel Permainan Etnik. . Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru.

30 tengahari. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. 10 Mei 2007. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12.Bagi giliran bertugas malam. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.

Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Selain itu. bengkel tarian asli. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. . Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Selain itu. surau.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Tunas Puteri. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Walaubagaimanapun. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan.

Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Bagi peralatan perkhemahan. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka. Selain itu. . Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Namun begitu. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Selain itu. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. dari sudut penyediaan makanan. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. khasnya untuk keperluan guru.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful