CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

2. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. 1. tolong-menolong. peka dan sebagainya. Rasional Perpaduan. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Oleh itu. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Tarikh 11.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Hari Jumaat. 12 & 13 Mei 2007 3. . Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Sabtu dan Ahad 4.

6. memasak dan menguruskan diri. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Othman B. 7. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Rani b. Abd.

Seri Pawati bt. Md. Noraliza bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Kasrol : Pn. Razi Quatermaster Pn. Mohd. Khairil Anuar b. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Mahat . Siti Nur Hasnizah bt. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Rosmayanty bt. Sarina bt. Mohammad Razi Juru Acara : En. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Mohd. Norsani b. Mahat Bendahari : Pn.En. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Syed Zulkefli b. Abd. Norsani b. A. Aziz Sijil : En. Yahid 9. Yahya Pn. Hjh.

Hadi (SKSH2) Pn. Noraliza bt. Md. Nuraini bt. R. Poly (SKSH2) Cik K. Yahya (SKSH2) Pn. Norijah bt. Aluwi (SKP) Pn. Razi (SKP) En. Yahid (SKP) En. Zakaria (SKSH2) Cik K. Abd. Lokmat (SKP) Pn. Zolman b. Khairil Anuar b. Zamri b. Che Man (SKP) En. Mohd. Siti Nur Hasnizah bt. Abd. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn.Tempat Ibadat : Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Zulkepli b. Idyuwati bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. R. Ismail (SKP) Pn. Mohd.

Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Khairil Anuar Pn.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Syed Zulkepli 10. Aziz Cik Zuraidah bt. Zolman En.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. A. Syaelbidiya Azizon bt. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Syed Semua Guru En. Aluwi En. Md. Khairil .

Syed 0700pg : senaman pagi En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Khairil/En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan .Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En.

Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Khairil/En.Norijah .0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman/En.

1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .

00 1.20 4.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 AHAD Sarapan Minum pagi .KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.20 4.20 4.00 1.

80 Hadiah penyertaan RM 2.00 .00 1.00 X 68 RM 136.20 JUMLAH 20.00 Cenderamata perasmi RM 030.2.

Jamuan penutup RM 4. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 Runcit RM 050.00 Backdrop RM 030.00 X 30 RM 120. . Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 JUMLAH RM 366.00 12.

Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Sabtu dan Ahad). Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai .LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Bagi tahun 2007 ini. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Sukan dan Permainan. Perkhemahan dan Lawatan. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin.

Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. hadiah penyertaan. jamuan penutup. backdrop dan belanja runcit. dan Bengkel Permainan Etnik. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. . Bengkel Selera Tradisional. Bengkel Tarian Asli.80. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang.

Bagi giliran bertugas malam. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.30 tengahari. 10 Mei 2007. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran.

Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Selain itu. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. . Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. bengkel tarian asli. Walaubagaimanapun. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. surau. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Tunas Puteri. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Selain itu. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas.

Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. . Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. dari sudut penyediaan makanan. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Selain itu. khasnya untuk keperluan guru. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Bagi peralatan perkhemahan. Selain itu. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka. Namun begitu. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful