CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Sabtu dan Ahad 4. Tarikh 11. 1. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. Oleh itu. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Rasional Perpaduan. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. tolong-menolong. peka dan sebagainya.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. . Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Hari Jumaat. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. 12 & 13 Mei 2007 3. 2.

Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. 7. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan.6. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Rani b. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. memasak dan menguruskan diri. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Abd. Othman B.

Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Khairil Anuar b. Norsani b. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Mahat Bendahari : Pn. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Seri Pawati bt. Norsani b. Rosmayanty bt. Kasrol : Pn. Mohammad Razi Juru Acara : En. A. Mahat . Syed Zulkefli b. Hjh. Md. Siti Nur Hasnizah bt. Sarina bt. Aziz Sijil : En. Razi Quatermaster Pn.En. Yahya Pn. Mohd. Abd. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Noraliza bt. Mohd. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Yahid 9.

Abd. Siti Nur Hasnizah bt. Yahya (SKSH2) Pn. Hadi (SKSH2) Pn. Zulkepli b. Noraliza bt. Zamri b. Vanitha (SJKT LSH) .Tempat Ibadat : Pn. Aluwi (SKP) Pn. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Lokmat (SKP) Pn. Norijah bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Poly (SKSH2) Cik K. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Zolman b. Nuraini bt. Razi (SKP) En. Idyuwati bt. R. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Zakaria (SKSH2) Cik K. Khairil Anuar b. R. Md. Yahid (SKP) En. Abd. Mohd. Ismail (SKP) Pn. Mohd. Che Man (SKP) En.

Syed Semua Guru En. Aluwi En. Zolman En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Khairil . Md. Syaelbidiya Azizon bt.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Khairil Anuar Pn. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. A. Aziz Cik Zuraidah bt. Syed Zulkepli 10.

Khairil/En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan .0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Syed 0700pg : senaman pagi En.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.

Khairil/En.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman/En.Norijah .Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.

Anggaran Perbelanjaan PERKARA .30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.

20 4.00 1.20 4.20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.

00 1.2.20 JUMLAH 20.00 X 68 RM 136.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 Cenderamata perasmi RM 030.00 .

Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 X 30 RM 120.Jamuan penutup RM 4.00 JUMLAH RM 366.00 Backdrop RM 030.00 12. .00 Runcit RM 050.

Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sukan dan Permainan. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Bagi tahun 2007 ini. Perkhemahan dan Lawatan. Sabtu dan Ahad). Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11.

Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. . Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. hadiah penyertaan. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Bengkel Tarian Asli.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. dan Bengkel Permainan Etnik. jamuan penutup. backdrop dan belanja runcit. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Bengkel Selera Tradisional. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat.80. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat.

10 Mei 2007. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis.30 tengahari. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.Bagi giliran bertugas malam.

pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. . Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Tunas Puteri. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Selain itu. Selain itu. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. bengkel tarian asli. Walaubagaimanapun. surau. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu.

Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. . khasnya untuk keperluan guru. Selain itu. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. dari sudut penyediaan makanan. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Namun begitu. Bagi peralatan perkhemahan. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Selain itu. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful