CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

. Sabtu dan Ahad 4. 1. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Rasional Perpaduan. Oleh itu. Tarikh 11. peka dan sebagainya.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. 2. 12 & 13 Mei 2007 3. Hari Jumaat. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. tolong-menolong. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka.

Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. 7. Othman B. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Abd.6. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Rani b. memasak dan menguruskan diri. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8.

Rosmayanty bt. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Mohammad Razi Juru Acara : En. Norsani b. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Sarina bt. Siti Nur Hasnizah bt. Razi Quatermaster Pn. Noraliza bt. Mohd. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Mahat Bendahari : Pn. Norsani b. Md. Kasrol : Pn. Hjh. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Aziz Sijil : En. Yahya Pn. Syed Zulkefli b. Mohd. Yahid 9.En. Khairil Anuar b. Seri Pawati bt. Abd. Mahat . A.

Vanitha (SJKT LSH) . R. Mohd. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Abd. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Khairil Anuar b. Yahid (SKP) En. Abd. Ismail (SKP) Pn. Norijah bt. Siti Nur Hasnizah bt. Zulkepli b. Lokmat (SKP) Pn. Idyuwati bt. R. Poly (SKSH2) Cik K. Che Man (SKP) En. Aluwi (SKP) Pn. Mohd. Noraliza bt.Tempat Ibadat : Pn. Yahya (SKSH2) Pn. Razi (SKP) En. Zolman b. Md. Hadi (SKSH2) Pn. Zamri b. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Nuraini bt. Zakaria (SKSH2) Cik K.

Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Zolman En. Syaelbidiya Azizon bt. Aziz Cik Zuraidah bt. Khairil . A. Md.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Syed Semua Guru En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Khairil Anuar Pn. Aluwi En. Syed Zulkepli 10.

zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan .Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Syed 0700pg : senaman pagi En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Khairil/En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.

Norijah .Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Zolman/En.Khairil/En.

30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .

20 4.00 1.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.20 4.20 4.00 1.

00 X 68 RM 136.00 Cenderamata perasmi RM 030.2.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 1.00 .20 JUMLAH 20.

00 Backdrop RM 030. . Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.Jamuan penutup RM 4.00 Runcit RM 050.00 12. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 X 30 RM 120.00 JUMLAH RM 366.

samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Bagi tahun 2007 ini. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Sabtu dan Ahad). Perkhemahan dan Lawatan. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Sukan dan Permainan. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat.

hadiah penyertaan. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. dan Bengkel Permainan Etnik. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. Bengkel Tarian Asli. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. . jamuan penutup. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Bengkel Selera Tradisional. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi.80.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. backdrop dan belanja runcit. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi.

13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12.Bagi giliran bertugas malam. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. 10 Mei 2007. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.30 tengahari. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis.

RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. . Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Tunas Puteri. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Selain itu. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Walaubagaimanapun. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. bengkel tarian asli. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Selain itu. surau. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH.

dari sudut penyediaan makanan. Selain itu. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. . Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. khasnya untuk keperluan guru. Bagi peralatan perkhemahan. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Selain itu. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Namun begitu. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.