P. 1
Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

|Views: 80|Likes:
Published by fRed

More info:

Published by: fRed on Feb 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2012

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. Sabtu dan Ahad 4. Hari Jumaat. 1. Oleh itu. tolong-menolong.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Rasional Perpaduan. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. Tarikh 11. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. 12 & 13 Mei 2007 3. 2. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. peka dan sebagainya. .

Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Abd. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Rani b. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan.6. Othman B. Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. memasak dan menguruskan diri. 7.

Yahid 9. Abd. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. A.En. Noraliza bt. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Rosmayanty bt. Sarina bt. Mohammad Razi Juru Acara : En. Aziz Sijil : En. Md. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Norsani b. Norsani b. Razi Quatermaster Pn. Mahat . Khairil Anuar b. Yahya Pn. Mahat Bendahari : Pn. Seri Pawati bt. Kasrol : Pn. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Siti Nur Hasnizah bt. Hjh. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Mohd. Syed Zulkefli b. Mohd.

Idyuwati bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Abd. Mohd. Zakaria (SKSH2) Cik K. Yahya (SKSH2) Pn. Mohd. R. Hadi (SKSH2) Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Md. Abd. Siti Nur Hasnizah bt. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Zulkepli b. Aluwi (SKP) Pn. Zamri b. Lokmat (SKP) Pn. Razi (SKP) En. Khairil Anuar b. Yahid (SKP) En.Tempat Ibadat : Pn. Zolman b. Ismail (SKP) Pn. Norijah bt. Nuraini bt. Che Man (SKP) En. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. R. Noraliza bt. Poly (SKSH2) Cik K. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt.

Syed Semua Guru En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Syed Zulkepli 10. Khairil Anuar Pn. Md. Zolman En. Khairil .Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Syaelbidiya Azizon bt. Aluwi En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aziz Cik Zuraidah bt. A.

0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Khairil/En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Syed 0700pg : senaman pagi En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.

0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Zolman/En.Khairil/En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Norijah .

30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.

20 4.00 1.20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 AHAD Sarapan Minum pagi .20 4.

20 JUMLAH 20.2.00 .00 Cenderamata perasmi RM 030.00 X 68 RM 136.00 1.80 Hadiah penyertaan RM 2.

00 Backdrop RM 030.00 12.00 JUMLAH RM 366. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 Runcit RM 050. .00 X 30 RM 120.Jamuan penutup RM 4.

Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sukan dan Permainan. Bagi tahun 2007 ini. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Sabtu dan Ahad). Perkhemahan dan Lawatan. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia.

Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Bengkel Selera Tradisional. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi.80. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Bengkel Tarian Asli. hadiah penyertaan. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. . Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. dan Bengkel Permainan Etnik. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. backdrop dan belanja runcit. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. jamuan penutup.

13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . 10 Mei 2007. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.30 tengahari. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam.Bagi giliran bertugas malam. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis.

bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. . setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. surau. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Walaubagaimanapun. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. bengkel tarian asli. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Selain itu. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Selain itu. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. Tunas Puteri. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun.

. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Namun begitu. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. khasnya untuk keperluan guru. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Bagi peralatan perkhemahan. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Selain itu. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Selain itu. dari sudut penyediaan makanan. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->