P. 1
Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

|Views: 80|Likes:
Published by fRed

More info:

Published by: fRed on Feb 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2012

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Hari Jumaat. Rasional Perpaduan. 1. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Tarikh 11.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. 12 & 13 Mei 2007 3. Oleh itu. Sabtu dan Ahad 4. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. tolong-menolong. 2. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. . Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. peka dan sebagainya. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5.

Abd. memasak dan menguruskan diri. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Objektif Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Othman B. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . 7.6. Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Rani b. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan.

Seri Pawati bt. A. Mohd. Kasrol : Pn. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Md. Razi Quatermaster Pn. Sarina bt. Abd. Yahid 9. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Mohammad Razi Juru Acara : En. Rosmayanty bt. Mahat . Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Yahya Pn. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Siti Nur Hasnizah bt. Norsani b. Syed Zulkefli b. Noraliza bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Aziz Sijil : En. Norsani b. Khairil Anuar b. Mahat Bendahari : Pn. Hjh.En. Mohd.

Siti Nur Hasnizah bt. Md. Idyuwati bt. Yahid (SKP) En. Zulkepli b. Abd. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. R. Che Man (SKP) En. Aluwi (SKP) Pn. Norijah bt. Vanitha (SJKT LSH) . Razi (SKP) En. Poly (SKSH2) Cik K. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Mohd. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Ismail (SKP) Pn. Yahya (SKSH2) Pn. Zakaria (SKSH2) Cik K. R. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Abd. Lokmat (SKP) Pn. Noraliza bt.Tempat Ibadat : Pn. Khairil Anuar b. Hadi (SKSH2) Pn. Mohd. Nuraini bt. Zamri b. Zolman b.

Syed Zulkepli 10. Syaelbidiya Azizon bt. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Zolman En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Aziz Cik Zuraidah bt. Khairil Anuar Pn. A.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Syed Semua Guru En. Khairil . Md. Aluwi En.

zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Syed 0700pg : senaman pagi En. Khairil/En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.

Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Zolman/En.Norijah .Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Khairil/En.

30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.

20 4.00 1.20 4.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 1.00 AHAD Sarapan Minum pagi .20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.

00 Cenderamata perasmi RM 030.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 .2.00 1.20 JUMLAH 20.00 X 68 RM 136.

. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 X 30 RM 120.00 Backdrop RM 030.Jamuan penutup RM 4.00 JUMLAH RM 366. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 12.00 Runcit RM 050.

Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Sabtu dan Ahad). Sukan dan Permainan. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Perkhemahan dan Lawatan. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Bagi tahun 2007 ini. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia.

dan Bengkel Permainan Etnik. backdrop dan belanja runcit. hadiah penyertaan. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.80. Bengkel Tarian Asli. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. . Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. jamuan penutup. Bengkel Selera Tradisional.

semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis.Bagi giliran bertugas malam. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . 10 Mei 2007.30 tengahari.

Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. surau. Walaubagaimanapun. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Tunas Puteri. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Selain itu. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. bengkel tarian asli. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Selain itu. . kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad.

diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu vegetarian dalam kehidupan mereka. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. khasnya untuk keperluan guru. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Selain itu. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. . Bagi peralatan perkhemahan. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. dari sudut penyediaan makanan. Namun begitu. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Selain itu. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->