Abadi Dalam Harum Nama Guru pendidik mulia sudah berabad lalu bermandi keringat meniti gigi hari

mendaki puncak tinggi di merata lurah dan denai menabur bakti tanpa mau dipeduli. Guru pendidik mulia bukan untuk dipuja atau di dewa-dewa siang dan malarnnya adalah perjuangan jua rela meluah bahagia menelan duka nestapa dengan senyum dan takwa biarpun sayup di hutan belantara. Guru pendidik mulia laksana kuntum kembang mekar memuncak nama pembela sejahtera abadi dalam harum nama. Ismala 1988 Bunga Sirih untuk Guru Guru adalah Ibu pengasuh budiman guru adalah ratu lebah lalu memujuk membelai kelopak cinta kasih sayang lilinnya berbunga sinar cahaya madunya berbunga penawar jiwa. Guru adalah penyu pengasih lalu menabur bunga telur baktinya segar mewangi sepanjang pantal zaman.

Guru adalah lampu penyuluh pedoman kehidupan guru adalah pendakwah lalu mengikut jejak Nabi Muhammad memimpin insan ke jalan lurus ke padang luas. Bunga sirih bunga pirtang terima kasih terima savang budi bicara guru berjasa kami sanjung tinggi.

Dia Seorang Guru Dia seorang guru tua sebuah sekolab terdidik dalam negeri tanpa berjela ijazah penunggu setia sekolah desa bukan cuma ganiaran upah tidak juga mengharap kemilau gelar dan anugerah sekadar kerelaannya menggenggam suatu amanah yang mengangkat harga diri dan maruah dengan berbekalkan keyakinan dan hikmah dengan kelkhlasan had dan pasrah dengan tidak mengenal jemu dan penat-lelah yang diperkirakan kepuasan diri membangun ummah berlandas paksi yang jelas dalam tujuarah. Dia seorang guru pengganti ayah ibu dia seorang guru pembentuk generasi baru dia seorang guru pembina insan sepadu dia seorang guru pewaris tamadun

Ismail Haji Adnan 1989 Guruku Seperti lilin sewaktu waktu akan cair gugur lalu membeku sepi pun datang menutup pandang tinggallah waktu mengakhiri seJarah panjangnya. Engkau laksana pelita di malam gelita memancarkan sinar sepenuh rela jiwamu tabah hatimu cekal kasihmu sud semangatmu berkobar yang tak pernah mengenal erti putus asa yang tak pernah meminta puji dan puja. engkau kutinggalkan kukira engkau kesepian kini mengakhiri sisa-sisa hidupmu tanpa belaian kasih ratusan anak-anakmu yang telah engkau berikan obor. Hanya kata-kata ini yang dapat kami lafazkan terkumpul dari seribu hati menjadi satu menadah tangan dengan doa restu kepada Tuhan yang menjanjikan pembalasan kepadamu guru-guru yang berjiwa mulia pembimbing petunjuk ke arah maju jaya. Seperti engkau sewaktu waktu penyuluh hidupku betapa dalam kegelapan maya engkau perkenalkan daku dengannya suria dan bintang cakerawala sehingga seluruh jagatraya ini tiba-tiba menjadi milikku. Jujur dan ikhlas engkau berbakti di kota dan desa atau di huj'ung negeri cekal dan tabah menempuh dugaan hidupmu bagalkan pelita di tengah malam membakar diri menerangi yang kelam . Dan pagi ini kudakap wajahmu dalam kenangan seorang anak yang pernah engkau lukai kini pencintamu paling setia sehingga ke akhir hayat. Kehadiranmu adalah suatu fitrah lepas itu. Jasamu tak akan luput dalam ingatan kami sepanjang hayat mekar di sudut had tiap sepatah katamu mengisi erti tiap madahmu mengandungi hikmat pembentuk peribadi penegak kebenaran pengatur hidup petunjuk kebahagiaan.ilmu yang terus hidup sepanjang waktu diimbau berbunyi dilihat bertemu. Jasamu Dikenang Segala bakti yang engkau curahkan mengajar mendidik anak bangsa segala jasa yang engkau taburkan menjadi kenangan tak akan kami lupakan.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu Dia adalah guru mewakill seribu buku. Dialah ibu dialah bapa juga sahabat Alur kesetlaan mengalirkan nasihat Pemimpin yang ditauliahkan segala umat Seribu tahun katanya menjadi hikmat. Ami Masra UPM Serdang 1988 Guru oh Guru Berburu ke padang datar. Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca. Dialah pemberi paling setia Tiap akar ilmu miliknya Pelita dan lampu segala Untuk manusia sebelum menjadi dewasa. Pelita sebuah membawa cahaya ilmu hutan menjadi terang gua malam bercahaya api lautan menjadi tenang gelombang clan karang dapat direnang kujelajahl malam tanpa bimbang. Berguru kepalang ajar. Pelita Sebuah Dengan sinar cahaya di malam gelita kelip-kelip warnanya menerangi kamar alam sekian lama malam merantai kegelapan akhlrnya kukenal siang berwajah suram alangkah indahnya cluma kuhhat di dalam terang.jasamu akan karra kenang sepanjang zaman. Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara Jika hari ini seorang ulama yang mulia Jika hari ini seorang peguam menang bicara Jika hari ini seorang penulis terkemuka Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa. Semakin terpencil duduknya di ceruk desa Semakin bererti tugasnya kepada negara. Ibarat bunga kembang tak jadi. guruku Budi yang diapungkan di dulang ilmu Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat Menjadi kenangan ke akhir hayat. . Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu. Dapat rusa belang kaki.

KAU INSAN MULIA. Yang ikhlas dan yang tak layak. AKANKU BALAS DENGAN KEJAYAANKU. Yang buruk dan yang baik. KAU SANGGUP MEMBAKAR DIRIMU WAHAI GURUKU. KAU KU ANGGAPKAN SEBAGAI IBU BAPAKU. GURUKU . KAULAH INSAN YG KU SANJUNGI. MENERANGI ALAM KEGELAPAN. Kasih sayang-Mu kupeluk dalam hatiku. guru itulah panggilan yang diberikan kepadamu Kau mendidik anak bangsamu dengan ketulusan hatimu Kau berdedikasi untuk mengajarkan yang terbaik Untuk melahirkan anak didik yang boleh berjaya suatu hari nanti Guru. Jangan tanyaku apa sebabnya: Sebab bukan logik KASIH SAYANG! Saya ialah pemipit alam semesta. SEGALA BAKTIMU.. Berdoa.Usman Awang 1979 GURUKU GURUKU KAU PENYULUH HIDUPKU. betapa kau dihormati oleh segala lapisan masyarakat Tugasmu begitu mencabar dan jiwamu begitu kental Setiap hari kau akan berdepan dengan pelbagai cubaan Namun rintangan yang mendatang kau dapat menangkisnya . MEMBIMBING DAN MENDIDIK DAKU. MENERANGI ALAM INI . WAHAI GURUKU . Berkat anda mencurahi semua orang. Daripada Air-air Mata Senyap ~oleh Mahaguru Ching Hai Sajak : Guru Sajak: Guru (Khas ditujukan kpd rakan-rakan seperjuanganku sempena Hari Guru) Cikgu. kau seorang insan yang teristimewa Baktimu kalahkan bak gunung Everest Jasamu tidak ternilai harganya Kau bak sebatang lilin yang sering menyinari kegelapan muridmu Guru.. Dan tidur bersamanya tiap-tiap malam. Serupa! Oh Guru. tidak dapat kunyanyikan pujian-Mu. Menyuarakan secara terbuka Kesedihan dan kesakitan mereka Kehidupan demi kehidupan dalam roda kematian yang tak berhenti pusing. Apabila Kasih Sayang Guru mencurahi jiwaku Aku dilahirkan semula menjadi anak muda. yang cantik dan yang hodoh. Guru yang Berbelas Kasihan Lekas! hentikannya. KAU IBARAT SEBATANG LILIN.. AKANKU BUKTIKAN KEPADAMU WAHAI GURUKU.

µ WARKAH UNTUK PEJUANG nukilan: Ustaz Ariffin Mamat ´KAPAN SEKOLAH KAMI LEBIH BAIK DARI KANDANG AYAMµ : oleh Prof. kau seorang yang tegas dan berwibawa Ketabahanmu membuat kau sentiasa redha Kau berkaliber dan berhati mulia Kau sering dijadikan cermin oleh anak didikmu Guru. ´Tanpa sebuah kepalsuan. Itulah nisan tua sejuta guru tua yang terlupakan oleh sejarah.µ ´Sejuta batu nisan guru tua yang terlupakan oleh sejarah. . 1hb.. apakah artinya bertugas mulia ketika kami hanya terpinggirkan tanpa ditanya. kompetensinya. kami harus tetap kelaparan? Bolehkah kami bermimpi di dengar ketika berbicara? Dihargai layaknya manusia? Tidak dihalau ketika bertanya? Tidak mungkin berharap dalam kondisi terburuk.. Winarno Surahmad. Semua guru berikrar mengabdi kemanusiaan. Terbaca torehan darah kering: Di sini berbaring seorang guru semampu membaca buku usang sambil belajar menahan lapar. profesinya hanya sepuhan pembungkus rasa getir. Tidak berhati. wahai insan yang bergelar GURU. Tetapi dunianya ternyata tuli. Tanpa sebuah kemunafikan. guru artinya ibadah. kenapa kami harus tetap tertawa? Kenapa ketika orang kekenyangan.Guru. Nazariah Nasir. tanpa disapa? Kapan sekolah kami lebih baik dari kandang ayam? Kapan pengetahuan kami bukan ilmu kadaluarsa? Mungkinkah berharap yang terbaik dalam kondisi yang terburuk?µ ´Ketika semua orang menangis.µ ´Bolehkan kami bertanya. Hidup sebulan dengna gaji sehari.September 2007 Sajak Otonominya. Setuli batu. kau seorang yang bersemangat waja Kesabaranmu membuat kau betah untuk meneruskan perjuanganmu Demi membela anak bangsamu untuk maju ke hadapan Kau sememangnya seseorang yang patut dihargai Semoga Hari Guru ini akan membuat kau bahagia dan gembira Doaku agar kau sekalian diberi rahmat dan hidayah dari Illahi Dengan melaksanakan tugasmu sebagai seorang guru Teruskanlah perjuanganmu.

nelayan Pukatmu ibarat senjata Perahumu bagaikan bahtera Kau susuri ombak dengan senyuman Kau hadapi gelombang dengan ketenangan Kau tidak pernah mengeluh Kau tidak pernah mengalah Kerana kau tahu itu kewajipan Di teratakmu ramai tanggungan Makanan perlu disajikan Pakaian perlu disediakan Yuran perlu dilangsaikan Kau tetap berusaha Kau terus bekerja Khazanah laut menjadi buruan Nyawa di badan menjadi pertaruhan Kau tabah hadapi dugaan Kau redha dengan ketentuan Kerana kau adalah pejuang WARKAH UNTUK MU PENDIDIK nukilan: Subiyana Abd Wahab Pendidik yang baik ialah pendidik yang beriman Yang hatinya disalut taqwa kepada Allah Jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam Yang sentiasa haus dengan ilmu Yang sentiasa dahaga akan pahala Yang ketinggian ilmunya adalah maruah dirinya Yang tidak pernah jemu dan bosan dalam menimba dan mencurah ilmu Pendidik yang baik ialah yang lunak dalam tutur katanya Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya Yang sentiasa berbuat kebajikan kepada manusia lainnya Yang mempunyai ramai kawan di serata alam Pendidik yang baik ialah yang menghormati anak didiknya Yang sentiasa berbakti kepada masyarakat sekelilingnya Yang menjaga keharmonian anak bangsanya Yang mendidik anak bangsa mendalami ilmu pengetahuan Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat Pendidik yang baik sentiasa bersedia untuk mencurahkan ilmunya Yang hidupnya sentiasa mencontohi sifat Rasulullah Yang boleh diajak berbincang dan berbicara Yang anak didiknya ibarat jiwa dan raganya Yang sentiasa bersujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya Pendidik yang baik tidak tahu membazirkan masa Kehidupannya dikelilingi lautan ilmu Biarpun sudah di usia senja Digagahi juga demi anak bangsa Untukmu pendidik yang baik Untukmu pendidik yang beriman Doaku moga keikhlasanmu mencurahkan ilmu .Kutulis warkah ini hanya untukmu.

. .InsyaAllah akan dituai hasilnya di akhirat sana«.