Poster yang dihasilkan

piramid makanan. Mesej yang ingin disampaikan ialah untuk memberitahu kepada orang ramai cara pengambilan makanan yang seimbang dan sihat. Manakala warna sejuk dalam poster ini ialah latar belakang poster. Warna adalah cara yang paling pantas dan paling kuat untuk menghadirkan transformasi dan melahirkan perspektif-perspektif baru. 2. Imej orang menaikkan µibu jari¶ menunjukkan tanda µbagus¶. Warna dapat mengubah citarasa. mempengaruhi cara pandang kita. Contoh warna panas di dalam poster ini ialah tulisan pada poster. membawa mesej yang ingin kami sampaikan kepada orang ramai. Tipografi (font) . Imej 1. Pemilihan warna yang digunakan oleh kami adalah menggunakan gabungan warna sejuk dan juga warna panas. 2. menutupi ketidaksempurnaan dan mewujudkan suasana atau kenyamanan yang unik untuk semua orang. Manakala imej yang kedua ialah piramid makanan. akan ruang .PRINSIP CASPER Contrast Warna 1. Penggunaan imej didalam poster ini iaitu imej orang dan piramid makanan.

Proximity Jarak antara teks 1. Imej yang ingin ditonjolkan diletakkan dihadapan iaitu imej piramid manakala imej manusia diletakkan dibahagian tepi dan belakang piramid. Mesej yang ingin kami sampaikan telah ditonjolkan menerusi poster yang dihasilkan. Emphasis . Jarak antara teks dan grafik 1. 2. Kami meletakkan imej 1 iaitu piramid makanan dan juga imej 2 iaitu imej orang secara bersebelahan. Manakala teks yang dibawah adalah untuk mengukuhkan penyataan untuk tajuk utama dan saiz tulisan dikecilkan sedikit berbanding dengan saiz tulisan utama. Tulisan yang dipilih ialah broadway dan brittanic bold. Kami meletakkan teks utama dibahagian atas dan lebih besar saiz tulisan. Susunan imej orang dan juga piramid diletakkan mengikut susunan yang sejajarnya. 2. Jarak antara teks dan juga grafik adalah sederhana. Tidak terlalu jauh dan juga tidak terlalu dekat.1. Saiz tulisan untuk broadway dan digunakan untuk tajuk utama ialah 36 dan brittanic bold ialah 28. 2. Simplicity 1. Jarak antara grafik 1. Kami menggunakan imej-imej yang tidak terlalu banyak dan mudah untuk difahami oleh orang yang melihat poster kami. Alignment 1.

Warna yang kami gunakan untuk piramid makanan didalam poster ini merupakan warna-warna sejuk dan panas iaitu seperti merah bagi warna yang panas. Item utama yang kami tekankan didalam poster ialah piramid makanan. manakala warna hijau bagi warna yang sejuk.Item utama 1. Ketekalan warna yang Mata huruf yang piawai Imej dan bentuk yang berkaitan . 2. Repetition Ketekalan warna 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful