P. 1
ciri-ciri autisme

ciri-ciri autisme

|Views: 51|Likes:
Published by Zalina Husain

More info:

Published by: Zalina Husain on Feb 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/07/2013

pdf

text

original

1.0 PENDAHULUAN Autisme bermula sejak awal 20 masihi lagi.

Perkataan autisme berasal daripada perkataan bahasa Greek iaitu ³autos´ yang bermaksud sendiri. Dalam situasi ini, autos merujuk kepada seseorang yang hidup dalam dunianya sendiri. Seorang ahli psikologi dari Harvard iaitu Leo Kanner telah memperkenalkan istilah austis pada tahun 1943 berdasarkan pemerhatian beliau terhadap penghidap autisme yang menunjukkan respon yang negatif dalam berkomunikasi dengan orang lain, pengasingngan diri, keadaan yang tidak fleksibel dengan orang lain dan cara komunikasi yang berbeza daripada orang biasa. Hasil kajian, (Michael Waldman, Sean Nicholson,& Nodir Adilov, 2006), di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Does Television Cause Autism?´ menyatakan bahawa 1 daripada 166 kanak-kanak di dunia merupakan penghidap autisme. Menurut kamus Oxford Advance Learner autism ialah a mental condition in which a person is unable to communicate or form relationships with other. Kamus Electronik Encarta terbitan Microsoft Coporation pula menyatakan bahawa autisme ialah a disturbance in phycological development in which use of language, reaction to stimuli, interpretation of the world, and the formation of relationships are not fully established and follow unusual pattern. Maka, dapat disimpulkan di sini, autisme merupakan ganguan psikologi terhadap perkembangan komunikasi, gerakan tubuh badan, sikap, emosi, sosial, dan sentuhan. Menurut Dr. Widowo Judarwanto di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Pencegahan Autis Pada Anak´, kebiasaanya autistik tidak langsung mempedulikan suara, penglihatannya ataupun perkara-perkara yang berlaku dipersekitaran mereka. Sekiranya mereka

0 CIRI-CIRI KANAK-KANAK AUTISME 2. Maka. 2. tetapi mereka gagal untuk memahami maksud kata-kata tersebut. mereka hanya bercakap untuk masa yang singkat.memberi reaksi terhadap sesuatu perkara. Widowo. mereka hanya mampu untuk menggunakan bahasa tubuh untuk berkomunikasi dengan orang lain. Mereka kurang memahami konsep pemahaman yang difikirkan oleh orang lain. Menurut (Michael Waldman.1 Komunikasi dan Bahasa Menurut Dr. Sekiranya mereka dapat bercakap. Menariknya. ia turut memberi kesan dalam perkembangan kognitif mereka. . 2. kebiasaanya. penghidap autisme biasanya mengalami masalah gangguan dalam komunikasi.2 Kognitif Autisme merupakan masalah dalam mental penghidapnya.& Nodir Adilov. Sean Nicholson. 2006) dalam jurnalnya menyatakan bahawa kanak-kanak autisme ini mengalami masalah separa buta akal. Mereka lambat untuk bercakap dan ada sesetengahnya gagal secara total untuk bercakap. Mereka mampu untuk meniru apa yang orang lain katakan. tidak dalam waktu yang lama. reaksi mereka langsung tidak menyentuh mengenai perkara tersebut. malah adakalanya mereka tidak langsung memberi apa-apa reaksi.

2. 2. 2. Widowo menyatakan bahawa penghidap autisme biasanya mengelakkan diri untuk bertentang muka dengan orang lain. Kadangkala mereka akan ketawa. Mereka ini mempunyai sikap panas baran yang sukar dikawal terutama apabila mereka gagal untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan. mengalami masalah emosi yang tidak seimbang. Kebiasaannya penghidap autisme akan merasa tidak selesa jika mereka ini dipeluk. Kadangkala. Widowo lagi. . Mereka tidak menyahut apabila mereka dipanggil tetapi hanya menolehkan muka kepada orang yang memanggil mereka. menangis atau marah seorang diri tanpa sebab yang munasabah. Ini boleh menyebabkan mereka menjadi manusia yang agresif. tetapi mereka tidak menolak pelukan tersebut. Mereka tidak akan berasa selesa sekiranya waktu mereka bermain ada orang lain cuba untuk mendekati mereka dan mereka akan mengambil tindakan untuk menjauhkan diri daripada orang tersebut.5 Perangai dan Sikap Dr.4 Ganguan Emosi Menurut Dr.3 Interaksi Sosial Dr. Widowo menafsirkan bahawa kanak-kanak autisme ini senang untuk diuruskan apabila meletakkan sesuatu barang pada tempat-tempat yang tertentu. Sekiranya mereka menginginkan sesuatu mereka akan memegang tangan orang yang berhampiran dengan mereka dan mengharapkan orang tersebut melakukan sesuatu untuk memenuhi keinginannya. kebanyakan penghidap autisme.

Mereka amat tidak selesa dengan pelukan atau rabaan. Mereka akan meniru perbuatan yang dilihatnya seperti burung yang sedang terbang. Mereka akan menutup telinga apabila mereka terdengar bunyi kuat. rasa dan ciuman. Mereka juga tidak selesa jika mereka dipakaikan dengan pakaian-pakaian yang tertentu menyebabkan ibu bapa sukar untuk menguruskan pakaian mereka. 2. Kebiasaannya penghidap autisme mengalami tabiat suka menjilat. mereka akan bersikap pasif dengan berdiam diri sambil merenung dengan renungan yang kosong.kanak-kanak ini akan berubah sikap menjadi kanak-kanak yang hiperaktif terutamanya apabila mereka berhadapan dengan suasana yang asing buat mereka. sentuhan. menggigit.6 Kesan Sentuhan Fizikal Hasil kajian Dr. bunyi. Mereka akan melambai-lambaikan tangan seolah-olah mereka juga ingin terbang. Apabila kanak-kanak autisme ingin dimandikan mereka akan menangis apabila rambut mereka dibasahkan. Mereka akan cuba mengelak atau melepaskan diri daripada perbuatan tersebut. Ibu bapa dan guru perlu memberikan perhatian yang lebih kepada kanak-kanak autisme kerana mereka mampu untuk mencederakan diri mereka seperti menghantukkan kepala mereka ke dinding. . Kadangkala juga. Widowo menunjukkan bahawa kebanyakkan penghidap autisme sangat sensitif terhadap cahaya. atau mencium apa sahaja barang termasuklah barang mainan mereka. Perubahan sikap yang ditunjukkan seperti marah dengan tiba-tiba dan memberi perhatian yang bersungguh-sungguh terhadap sesuatu perkara.

isyarat atau perlambangan. dan nada suara yang berbeza bagi menafsirkan perasaan. maka penulisan dan pembacaan yang kreatif terlalu sukar untuk difahami oleh mereka. Vacca (2007) percaya bahawa adalah lebih baik sekiranya guru menggunakan bahan yang realiti berbanding bahan yang berbentuk fantasi. Menurut Vacca (2007) dalam jurnalnya yang bertajuk Autistic Children Can Be Taught To Read menyatakan bahawa pemikiran imaginasi kanak-kanak autistik sentiasa berkurangan. Menurut Vacca (2007) lagi. guru perlu mengajar dalam bentuk yang lebih fakta dan konkrit. Sebagai contohnya. bahasa tubuh. Mereka mengalami masalah komunikasi yang kronik sehingga mereka tidak mampu untuk mengenal pasti riak air muka. Maka. beliau menyatakan bahawa guru perlu menjadikan aktiviti membaca untuk autistic suatu aktiviti yang menyeronokkan dengan menggunakan . guru menanyakan soalan fakta seperti ³Apa yang berlaku disini?.0 IMPLIKASI KANAK-KANAK AUTISME DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru memainkan peranan penting dalam menguruskan kanak-kanak autisme di sekolah. apa yang akan berlaku seterusnya?´ dan sebagainya. Ini kerana kanak-kanak autisme ini sukar dikenal pasti secara melalui fizikal semata-mata.3.

Keprihatinan guru dalam mengenal pasti perasaan mereka adalah perlu agar emosi dan perasaan mereka tidak mempengaruhi tingkah laku mereka cenderung ke arah negatif seperti mencederakan diri atau orang lain.Authetic High Interest Visual Material. Mereka tidak memikirkan bahasa tetapi dalam bentuk gambar rajah. beliau menyatakan lagi dalam kajian beliau bahawa dalam memulakan pengajaran untuk kanak-kanak autistik. Semasa mengajar. guru perlu mengikut minatnya terlebih dahulu. Sebagai contohnya. Menurut Vacca (2007) . guru digalakkan untuk menggunakan kata-kata. Berdasarkan journal beliau. guru meminta kanak-kanak autistic melukis kartun lawak dan kemudian menulis penerangan mengenai kartun tersebut dibawah gambar tersebut. Apabila mereka selesai dalam melakukan sesuatu tugasan. Grandin (2002) menyatakan bahawa kanak-kanak autisti memiliki pemikiran visual. Ganjaran juga boleh diberikan seperti melebihkan masa bermain mereka kerana mereka telah berjaya melakukan sesuatu tugasan. gambar rajah. lambang atau isyarat bagi membantu mereka untuk meluahkan perasaan mereka. foto-foto. . berikanlah kata-kata pujian walaupun adakalanya mereka tidak memahami pujian tersebut.

0 RUJUKAN 5.0 PENUTUP Penyakit kecacatan pada mental yang memberi kesan sepanjang hidup ini terlalu sukar untuk dipulihkan. Pencegahan Autis Pada Anak. Psychology . J. 1-44. . (n. Vacca. Michael Waldman. 5. Judarwanto. W. S. 3. 1-11. (2007). Autistic Children Can Be Taught To Read. Sean Nicholson.d. adalah menjadi tanggungjawab kepada semua pihak terutamanya guru-guru dalam mengenal pasti setiap ciri-ciri kanak-kanak autisme ini supaya dapat berhadapan dengan mereka dengan bijak dan menggunakan segala kemahiran yang ada dalam membentuk mereka menjadikan seperti kanak-kanak yang lain. 2. (2006).& Nodir Adilov.). Does Television Cause Autism? Psycology . 54-61. Phycology . D. Kesabaran dan ketabahan diperlukan dalam menguruskan kanak-kanak autisme ini kerana tanpa kesabaran dan ketabahan yang tinggi menyebabkan kanak-kanak ini akan terus cacat seumur hidup mereka.1 Rujukan Utama 1.4. Maka.

" Microsoft® Student 2008 [DVD]. New York: Oxford Univercity Press. Joy N. Redmond. E. "Autism. Psikologi Kanak-kanak dan Remaja. (2006).2 Rujukan Tambahan 1. 2007. . Wehmeirer. WA: Microsoft Corporation. 2. (2002). A. L. Samuel & Rafidah Kastawi. 5. 3. Jeremy. Meng. Bhd.5. S. Bhd. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Psikologi Pendidikan 1 : Psikologi Perkembangan (Semester 1). (2008). (2002). Selangor: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Haliza Hamzah. 4. Perkembangan Kanak-kanak Untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun. Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Jaafar. J. Oxford Advenced Learner's Dictionary. Veenstra-VanderWeele. Shah Alam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->