1.0 PENDAHULUAN Autisme bermula sejak awal 20 masihi lagi.

Perkataan autisme berasal daripada perkataan bahasa Greek iaitu ³autos´ yang bermaksud sendiri. Dalam situasi ini, autos merujuk kepada seseorang yang hidup dalam dunianya sendiri. Seorang ahli psikologi dari Harvard iaitu Leo Kanner telah memperkenalkan istilah austis pada tahun 1943 berdasarkan pemerhatian beliau terhadap penghidap autisme yang menunjukkan respon yang negatif dalam berkomunikasi dengan orang lain, pengasingngan diri, keadaan yang tidak fleksibel dengan orang lain dan cara komunikasi yang berbeza daripada orang biasa. Hasil kajian, (Michael Waldman, Sean Nicholson,& Nodir Adilov, 2006), di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Does Television Cause Autism?´ menyatakan bahawa 1 daripada 166 kanak-kanak di dunia merupakan penghidap autisme. Menurut kamus Oxford Advance Learner autism ialah a mental condition in which a person is unable to communicate or form relationships with other. Kamus Electronik Encarta terbitan Microsoft Coporation pula menyatakan bahawa autisme ialah a disturbance in phycological development in which use of language, reaction to stimuli, interpretation of the world, and the formation of relationships are not fully established and follow unusual pattern. Maka, dapat disimpulkan di sini, autisme merupakan ganguan psikologi terhadap perkembangan komunikasi, gerakan tubuh badan, sikap, emosi, sosial, dan sentuhan. Menurut Dr. Widowo Judarwanto di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Pencegahan Autis Pada Anak´, kebiasaanya autistik tidak langsung mempedulikan suara, penglihatannya ataupun perkara-perkara yang berlaku dipersekitaran mereka. Sekiranya mereka

2006) dalam jurnalnya menyatakan bahawa kanak-kanak autisme ini mengalami masalah separa buta akal.memberi reaksi terhadap sesuatu perkara.2 Kognitif Autisme merupakan masalah dalam mental penghidapnya. Mereka lambat untuk bercakap dan ada sesetengahnya gagal secara total untuk bercakap. mereka hanya mampu untuk menggunakan bahasa tubuh untuk berkomunikasi dengan orang lain. ia turut memberi kesan dalam perkembangan kognitif mereka. malah adakalanya mereka tidak langsung memberi apa-apa reaksi. kebiasaanya. mereka hanya bercakap untuk masa yang singkat. Sean Nicholson. Widowo. Menurut (Michael Waldman.1 Komunikasi dan Bahasa Menurut Dr. tetapi mereka gagal untuk memahami maksud kata-kata tersebut. 2. reaksi mereka langsung tidak menyentuh mengenai perkara tersebut. 2. Sekiranya mereka dapat bercakap. Menariknya. penghidap autisme biasanya mengalami masalah gangguan dalam komunikasi. Maka. Mereka kurang memahami konsep pemahaman yang difikirkan oleh orang lain. .0 CIRI-CIRI KANAK-KANAK AUTISME 2.& Nodir Adilov. Mereka mampu untuk meniru apa yang orang lain katakan. tidak dalam waktu yang lama.

kebanyakan penghidap autisme. Mereka ini mempunyai sikap panas baran yang sukar dikawal terutama apabila mereka gagal untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan. Kadangkala. Sekiranya mereka menginginkan sesuatu mereka akan memegang tangan orang yang berhampiran dengan mereka dan mengharapkan orang tersebut melakukan sesuatu untuk memenuhi keinginannya. 2. Widowo menafsirkan bahawa kanak-kanak autisme ini senang untuk diuruskan apabila meletakkan sesuatu barang pada tempat-tempat yang tertentu. Kebiasaannya penghidap autisme akan merasa tidak selesa jika mereka ini dipeluk. Widowo lagi.5 Perangai dan Sikap Dr. menangis atau marah seorang diri tanpa sebab yang munasabah. 2. Ini boleh menyebabkan mereka menjadi manusia yang agresif. mengalami masalah emosi yang tidak seimbang.2. Mereka tidak akan berasa selesa sekiranya waktu mereka bermain ada orang lain cuba untuk mendekati mereka dan mereka akan mengambil tindakan untuk menjauhkan diri daripada orang tersebut.4 Ganguan Emosi Menurut Dr. Mereka tidak menyahut apabila mereka dipanggil tetapi hanya menolehkan muka kepada orang yang memanggil mereka. . tetapi mereka tidak menolak pelukan tersebut. Widowo menyatakan bahawa penghidap autisme biasanya mengelakkan diri untuk bertentang muka dengan orang lain.3 Interaksi Sosial Dr. Kadangkala mereka akan ketawa.

kanak-kanak ini akan berubah sikap menjadi kanak-kanak yang hiperaktif terutamanya apabila mereka berhadapan dengan suasana yang asing buat mereka. atau mencium apa sahaja barang termasuklah barang mainan mereka. .6 Kesan Sentuhan Fizikal Hasil kajian Dr. Kebiasaannya penghidap autisme mengalami tabiat suka menjilat. Mereka akan melambai-lambaikan tangan seolah-olah mereka juga ingin terbang. Ibu bapa dan guru perlu memberikan perhatian yang lebih kepada kanak-kanak autisme kerana mereka mampu untuk mencederakan diri mereka seperti menghantukkan kepala mereka ke dinding. mereka akan bersikap pasif dengan berdiam diri sambil merenung dengan renungan yang kosong. Apabila kanak-kanak autisme ingin dimandikan mereka akan menangis apabila rambut mereka dibasahkan. Mereka akan meniru perbuatan yang dilihatnya seperti burung yang sedang terbang. Kadangkala juga. bunyi. Mereka amat tidak selesa dengan pelukan atau rabaan. rasa dan ciuman. Perubahan sikap yang ditunjukkan seperti marah dengan tiba-tiba dan memberi perhatian yang bersungguh-sungguh terhadap sesuatu perkara. menggigit. sentuhan. Widowo menunjukkan bahawa kebanyakkan penghidap autisme sangat sensitif terhadap cahaya. Mereka juga tidak selesa jika mereka dipakaikan dengan pakaian-pakaian yang tertentu menyebabkan ibu bapa sukar untuk menguruskan pakaian mereka. Mereka akan menutup telinga apabila mereka terdengar bunyi kuat. Mereka akan cuba mengelak atau melepaskan diri daripada perbuatan tersebut. 2.

Ini kerana kanak-kanak autisme ini sukar dikenal pasti secara melalui fizikal semata-mata. dan nada suara yang berbeza bagi menafsirkan perasaan. Maka. bahasa tubuh. Mereka mengalami masalah komunikasi yang kronik sehingga mereka tidak mampu untuk mengenal pasti riak air muka. isyarat atau perlambangan. guru perlu mengajar dalam bentuk yang lebih fakta dan konkrit. Menurut Vacca (2007) dalam jurnalnya yang bertajuk Autistic Children Can Be Taught To Read menyatakan bahawa pemikiran imaginasi kanak-kanak autistik sentiasa berkurangan. Menurut Vacca (2007) lagi.3. Vacca (2007) percaya bahawa adalah lebih baik sekiranya guru menggunakan bahan yang realiti berbanding bahan yang berbentuk fantasi. beliau menyatakan bahawa guru perlu menjadikan aktiviti membaca untuk autistic suatu aktiviti yang menyeronokkan dengan menggunakan . maka penulisan dan pembacaan yang kreatif terlalu sukar untuk difahami oleh mereka. guru menanyakan soalan fakta seperti ³Apa yang berlaku disini?.0 IMPLIKASI KANAK-KANAK AUTISME DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru memainkan peranan penting dalam menguruskan kanak-kanak autisme di sekolah. Sebagai contohnya. apa yang akan berlaku seterusnya?´ dan sebagainya.

foto-foto. gambar rajah. Grandin (2002) menyatakan bahawa kanak-kanak autisti memiliki pemikiran visual. berikanlah kata-kata pujian walaupun adakalanya mereka tidak memahami pujian tersebut. Keprihatinan guru dalam mengenal pasti perasaan mereka adalah perlu agar emosi dan perasaan mereka tidak mempengaruhi tingkah laku mereka cenderung ke arah negatif seperti mencederakan diri atau orang lain. beliau menyatakan lagi dalam kajian beliau bahawa dalam memulakan pengajaran untuk kanak-kanak autistik. Semasa mengajar. Berdasarkan journal beliau. guru digalakkan untuk menggunakan kata-kata. . guru meminta kanak-kanak autistic melukis kartun lawak dan kemudian menulis penerangan mengenai kartun tersebut dibawah gambar tersebut. guru perlu mengikut minatnya terlebih dahulu.Authetic High Interest Visual Material. Ganjaran juga boleh diberikan seperti melebihkan masa bermain mereka kerana mereka telah berjaya melakukan sesuatu tugasan. Menurut Vacca (2007) . lambang atau isyarat bagi membantu mereka untuk meluahkan perasaan mereka. Mereka tidak memikirkan bahasa tetapi dalam bentuk gambar rajah. Sebagai contohnya. Apabila mereka selesai dalam melakukan sesuatu tugasan.

(2007). W. Autistic Children Can Be Taught To Read. D. . Kesabaran dan ketabahan diperlukan dalam menguruskan kanak-kanak autisme ini kerana tanpa kesabaran dan ketabahan yang tinggi menyebabkan kanak-kanak ini akan terus cacat seumur hidup mereka. Vacca. Phycology .d. Pencegahan Autis Pada Anak. adalah menjadi tanggungjawab kepada semua pihak terutamanya guru-guru dalam mengenal pasti setiap ciri-ciri kanak-kanak autisme ini supaya dapat berhadapan dengan mereka dengan bijak dan menggunakan segala kemahiran yang ada dalam membentuk mereka menjadikan seperti kanak-kanak yang lain. Sean Nicholson. 1-44.4. S.0 RUJUKAN 5. Psychology .1 Rujukan Utama 1. Maka. 5. 3. (2006). 54-61. 1-11. (n. Does Television Cause Autism? Psycology .& Nodir Adilov.0 PENUTUP Penyakit kecacatan pada mental yang memberi kesan sepanjang hidup ini terlalu sukar untuk dipulihkan. 2. Michael Waldman. Judarwanto. J.).

Psikologi Kanak-kanak dan Remaja. Haliza Hamzah. WA: Microsoft Corporation. (2002). (2008). Shah Alam. "Autism. Redmond. Veenstra-VanderWeele. 3. Perkembangan Kanak-kanak Untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun. 2007. . Jeremy. E.2 Rujukan Tambahan 1.5. J. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Jaafar. Wehmeirer. A. L. Oxford Advenced Learner's Dictionary. S. (2002). Joy N. Selangor: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Psikologi Pendidikan 1 : Psikologi Perkembangan (Semester 1). Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. 5. Samuel & Rafidah Kastawi. 4. Bhd. New York: Oxford Univercity Press. (2006). 2." Microsoft® Student 2008 [DVD]. Bhd. Meng.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful