1.0 PENDAHULUAN Autisme bermula sejak awal 20 masihi lagi.

Perkataan autisme berasal daripada perkataan bahasa Greek iaitu ³autos´ yang bermaksud sendiri. Dalam situasi ini, autos merujuk kepada seseorang yang hidup dalam dunianya sendiri. Seorang ahli psikologi dari Harvard iaitu Leo Kanner telah memperkenalkan istilah austis pada tahun 1943 berdasarkan pemerhatian beliau terhadap penghidap autisme yang menunjukkan respon yang negatif dalam berkomunikasi dengan orang lain, pengasingngan diri, keadaan yang tidak fleksibel dengan orang lain dan cara komunikasi yang berbeza daripada orang biasa. Hasil kajian, (Michael Waldman, Sean Nicholson,& Nodir Adilov, 2006), di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Does Television Cause Autism?´ menyatakan bahawa 1 daripada 166 kanak-kanak di dunia merupakan penghidap autisme. Menurut kamus Oxford Advance Learner autism ialah a mental condition in which a person is unable to communicate or form relationships with other. Kamus Electronik Encarta terbitan Microsoft Coporation pula menyatakan bahawa autisme ialah a disturbance in phycological development in which use of language, reaction to stimuli, interpretation of the world, and the formation of relationships are not fully established and follow unusual pattern. Maka, dapat disimpulkan di sini, autisme merupakan ganguan psikologi terhadap perkembangan komunikasi, gerakan tubuh badan, sikap, emosi, sosial, dan sentuhan. Menurut Dr. Widowo Judarwanto di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Pencegahan Autis Pada Anak´, kebiasaanya autistik tidak langsung mempedulikan suara, penglihatannya ataupun perkara-perkara yang berlaku dipersekitaran mereka. Sekiranya mereka

Sean Nicholson.0 CIRI-CIRI KANAK-KANAK AUTISME 2. Mereka mampu untuk meniru apa yang orang lain katakan. 2. Menurut (Michael Waldman. Sekiranya mereka dapat bercakap. 2006) dalam jurnalnya menyatakan bahawa kanak-kanak autisme ini mengalami masalah separa buta akal.1 Komunikasi dan Bahasa Menurut Dr.& Nodir Adilov. tetapi mereka gagal untuk memahami maksud kata-kata tersebut. reaksi mereka langsung tidak menyentuh mengenai perkara tersebut. mereka hanya mampu untuk menggunakan bahasa tubuh untuk berkomunikasi dengan orang lain. penghidap autisme biasanya mengalami masalah gangguan dalam komunikasi. kebiasaanya. Maka. . malah adakalanya mereka tidak langsung memberi apa-apa reaksi.memberi reaksi terhadap sesuatu perkara.2 Kognitif Autisme merupakan masalah dalam mental penghidapnya. ia turut memberi kesan dalam perkembangan kognitif mereka. Widowo. tidak dalam waktu yang lama. Menariknya. 2. mereka hanya bercakap untuk masa yang singkat. Mereka kurang memahami konsep pemahaman yang difikirkan oleh orang lain. Mereka lambat untuk bercakap dan ada sesetengahnya gagal secara total untuk bercakap.

Widowo menafsirkan bahawa kanak-kanak autisme ini senang untuk diuruskan apabila meletakkan sesuatu barang pada tempat-tempat yang tertentu. kebanyakan penghidap autisme. Widowo menyatakan bahawa penghidap autisme biasanya mengelakkan diri untuk bertentang muka dengan orang lain. menangis atau marah seorang diri tanpa sebab yang munasabah. Sekiranya mereka menginginkan sesuatu mereka akan memegang tangan orang yang berhampiran dengan mereka dan mengharapkan orang tersebut melakukan sesuatu untuk memenuhi keinginannya. tetapi mereka tidak menolak pelukan tersebut. Kadangkala. 2.5 Perangai dan Sikap Dr.2. Widowo lagi. . Mereka ini mempunyai sikap panas baran yang sukar dikawal terutama apabila mereka gagal untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan. Kadangkala mereka akan ketawa.4 Ganguan Emosi Menurut Dr.3 Interaksi Sosial Dr. Kebiasaannya penghidap autisme akan merasa tidak selesa jika mereka ini dipeluk. Ini boleh menyebabkan mereka menjadi manusia yang agresif. 2. Mereka tidak akan berasa selesa sekiranya waktu mereka bermain ada orang lain cuba untuk mendekati mereka dan mereka akan mengambil tindakan untuk menjauhkan diri daripada orang tersebut. mengalami masalah emosi yang tidak seimbang. Mereka tidak menyahut apabila mereka dipanggil tetapi hanya menolehkan muka kepada orang yang memanggil mereka.

Mereka amat tidak selesa dengan pelukan atau rabaan. Ibu bapa dan guru perlu memberikan perhatian yang lebih kepada kanak-kanak autisme kerana mereka mampu untuk mencederakan diri mereka seperti menghantukkan kepala mereka ke dinding.kanak-kanak ini akan berubah sikap menjadi kanak-kanak yang hiperaktif terutamanya apabila mereka berhadapan dengan suasana yang asing buat mereka. . 2. Apabila kanak-kanak autisme ingin dimandikan mereka akan menangis apabila rambut mereka dibasahkan. Perubahan sikap yang ditunjukkan seperti marah dengan tiba-tiba dan memberi perhatian yang bersungguh-sungguh terhadap sesuatu perkara. atau mencium apa sahaja barang termasuklah barang mainan mereka. Mereka juga tidak selesa jika mereka dipakaikan dengan pakaian-pakaian yang tertentu menyebabkan ibu bapa sukar untuk menguruskan pakaian mereka. Mereka akan menutup telinga apabila mereka terdengar bunyi kuat.6 Kesan Sentuhan Fizikal Hasil kajian Dr. Kadangkala juga. bunyi. Kebiasaannya penghidap autisme mengalami tabiat suka menjilat. Mereka akan melambai-lambaikan tangan seolah-olah mereka juga ingin terbang. rasa dan ciuman. mereka akan bersikap pasif dengan berdiam diri sambil merenung dengan renungan yang kosong. Widowo menunjukkan bahawa kebanyakkan penghidap autisme sangat sensitif terhadap cahaya. Mereka akan meniru perbuatan yang dilihatnya seperti burung yang sedang terbang. menggigit. Mereka akan cuba mengelak atau melepaskan diri daripada perbuatan tersebut. sentuhan.

isyarat atau perlambangan.3. Maka. Mereka mengalami masalah komunikasi yang kronik sehingga mereka tidak mampu untuk mengenal pasti riak air muka. guru perlu mengajar dalam bentuk yang lebih fakta dan konkrit. Vacca (2007) percaya bahawa adalah lebih baik sekiranya guru menggunakan bahan yang realiti berbanding bahan yang berbentuk fantasi. dan nada suara yang berbeza bagi menafsirkan perasaan. Sebagai contohnya. maka penulisan dan pembacaan yang kreatif terlalu sukar untuk difahami oleh mereka. guru menanyakan soalan fakta seperti ³Apa yang berlaku disini?. Ini kerana kanak-kanak autisme ini sukar dikenal pasti secara melalui fizikal semata-mata. Menurut Vacca (2007) lagi. bahasa tubuh. apa yang akan berlaku seterusnya?´ dan sebagainya.0 IMPLIKASI KANAK-KANAK AUTISME DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru memainkan peranan penting dalam menguruskan kanak-kanak autisme di sekolah. beliau menyatakan bahawa guru perlu menjadikan aktiviti membaca untuk autistic suatu aktiviti yang menyeronokkan dengan menggunakan . Menurut Vacca (2007) dalam jurnalnya yang bertajuk Autistic Children Can Be Taught To Read menyatakan bahawa pemikiran imaginasi kanak-kanak autistik sentiasa berkurangan.

Apabila mereka selesai dalam melakukan sesuatu tugasan. Ganjaran juga boleh diberikan seperti melebihkan masa bermain mereka kerana mereka telah berjaya melakukan sesuatu tugasan. gambar rajah. Semasa mengajar. Berdasarkan journal beliau. guru digalakkan untuk menggunakan kata-kata. beliau menyatakan lagi dalam kajian beliau bahawa dalam memulakan pengajaran untuk kanak-kanak autistik. guru meminta kanak-kanak autistic melukis kartun lawak dan kemudian menulis penerangan mengenai kartun tersebut dibawah gambar tersebut. Sebagai contohnya. guru perlu mengikut minatnya terlebih dahulu. Menurut Vacca (2007) .Authetic High Interest Visual Material. Mereka tidak memikirkan bahasa tetapi dalam bentuk gambar rajah. lambang atau isyarat bagi membantu mereka untuk meluahkan perasaan mereka. Grandin (2002) menyatakan bahawa kanak-kanak autisti memiliki pemikiran visual. berikanlah kata-kata pujian walaupun adakalanya mereka tidak memahami pujian tersebut. foto-foto. Keprihatinan guru dalam mengenal pasti perasaan mereka adalah perlu agar emosi dan perasaan mereka tidak mempengaruhi tingkah laku mereka cenderung ke arah negatif seperti mencederakan diri atau orang lain. .

Vacca.d. Autistic Children Can Be Taught To Read. 3. J. Michael Waldman. (2007). 1-44. 54-61. . Psychology . 2. (n. S. D. 5.). Sean Nicholson.1 Rujukan Utama 1. Judarwanto. Pencegahan Autis Pada Anak.0 PENUTUP Penyakit kecacatan pada mental yang memberi kesan sepanjang hidup ini terlalu sukar untuk dipulihkan. adalah menjadi tanggungjawab kepada semua pihak terutamanya guru-guru dalam mengenal pasti setiap ciri-ciri kanak-kanak autisme ini supaya dapat berhadapan dengan mereka dengan bijak dan menggunakan segala kemahiran yang ada dalam membentuk mereka menjadikan seperti kanak-kanak yang lain.0 RUJUKAN 5. Maka. 1-11. Does Television Cause Autism? Psycology .4. (2006).& Nodir Adilov. Kesabaran dan ketabahan diperlukan dalam menguruskan kanak-kanak autisme ini kerana tanpa kesabaran dan ketabahan yang tinggi menyebabkan kanak-kanak ini akan terus cacat seumur hidup mereka. Phycology . W.

Wehmeirer. Jaafar. E. A. Samuel & Rafidah Kastawi. Veenstra-VanderWeele. (2006). Redmond. (2008). 5. Shah Alam. 3.2 Rujukan Tambahan 1. "Autism. Bhd. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. (2002). Psikologi Pendidikan 1 : Psikologi Perkembangan (Semester 1). Psikologi Kanak-kanak dan Remaja. Joy N. L. S. 2007. New York: Oxford Univercity Press. Oxford Advenced Learner's Dictionary. (2002). Perkembangan Kanak-kanak Untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun. Jeremy. . Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Haliza Hamzah. Bhd." Microsoft® Student 2008 [DVD].5. 4. Meng. WA: Microsoft Corporation. J. Selangor: Penerbit Fajar Bakti Sdn. 2.