1.0 PENDAHULUAN Autisme bermula sejak awal 20 masihi lagi.

Perkataan autisme berasal daripada perkataan bahasa Greek iaitu ³autos´ yang bermaksud sendiri. Dalam situasi ini, autos merujuk kepada seseorang yang hidup dalam dunianya sendiri. Seorang ahli psikologi dari Harvard iaitu Leo Kanner telah memperkenalkan istilah austis pada tahun 1943 berdasarkan pemerhatian beliau terhadap penghidap autisme yang menunjukkan respon yang negatif dalam berkomunikasi dengan orang lain, pengasingngan diri, keadaan yang tidak fleksibel dengan orang lain dan cara komunikasi yang berbeza daripada orang biasa. Hasil kajian, (Michael Waldman, Sean Nicholson,& Nodir Adilov, 2006), di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Does Television Cause Autism?´ menyatakan bahawa 1 daripada 166 kanak-kanak di dunia merupakan penghidap autisme. Menurut kamus Oxford Advance Learner autism ialah a mental condition in which a person is unable to communicate or form relationships with other. Kamus Electronik Encarta terbitan Microsoft Coporation pula menyatakan bahawa autisme ialah a disturbance in phycological development in which use of language, reaction to stimuli, interpretation of the world, and the formation of relationships are not fully established and follow unusual pattern. Maka, dapat disimpulkan di sini, autisme merupakan ganguan psikologi terhadap perkembangan komunikasi, gerakan tubuh badan, sikap, emosi, sosial, dan sentuhan. Menurut Dr. Widowo Judarwanto di dalam jurnalnya yang bertajuk ³Pencegahan Autis Pada Anak´, kebiasaanya autistik tidak langsung mempedulikan suara, penglihatannya ataupun perkara-perkara yang berlaku dipersekitaran mereka. Sekiranya mereka

2 Kognitif Autisme merupakan masalah dalam mental penghidapnya. Mereka lambat untuk bercakap dan ada sesetengahnya gagal secara total untuk bercakap. reaksi mereka langsung tidak menyentuh mengenai perkara tersebut. 2. Sekiranya mereka dapat bercakap. Maka. tidak dalam waktu yang lama. mereka hanya bercakap untuk masa yang singkat. 2.1 Komunikasi dan Bahasa Menurut Dr. Menurut (Michael Waldman.0 CIRI-CIRI KANAK-KANAK AUTISME 2. mereka hanya mampu untuk menggunakan bahasa tubuh untuk berkomunikasi dengan orang lain. Widowo. Menariknya. Sean Nicholson.memberi reaksi terhadap sesuatu perkara. malah adakalanya mereka tidak langsung memberi apa-apa reaksi. Mereka kurang memahami konsep pemahaman yang difikirkan oleh orang lain. 2006) dalam jurnalnya menyatakan bahawa kanak-kanak autisme ini mengalami masalah separa buta akal. kebiasaanya. . tetapi mereka gagal untuk memahami maksud kata-kata tersebut. ia turut memberi kesan dalam perkembangan kognitif mereka. Mereka mampu untuk meniru apa yang orang lain katakan. penghidap autisme biasanya mengalami masalah gangguan dalam komunikasi.& Nodir Adilov.

Widowo menyatakan bahawa penghidap autisme biasanya mengelakkan diri untuk bertentang muka dengan orang lain. menangis atau marah seorang diri tanpa sebab yang munasabah. Widowo menafsirkan bahawa kanak-kanak autisme ini senang untuk diuruskan apabila meletakkan sesuatu barang pada tempat-tempat yang tertentu.3 Interaksi Sosial Dr.4 Ganguan Emosi Menurut Dr. Mereka ini mempunyai sikap panas baran yang sukar dikawal terutama apabila mereka gagal untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan. 2. tetapi mereka tidak menolak pelukan tersebut. Widowo lagi. Mereka tidak menyahut apabila mereka dipanggil tetapi hanya menolehkan muka kepada orang yang memanggil mereka. Kadangkala. Mereka tidak akan berasa selesa sekiranya waktu mereka bermain ada orang lain cuba untuk mendekati mereka dan mereka akan mengambil tindakan untuk menjauhkan diri daripada orang tersebut.2. . mengalami masalah emosi yang tidak seimbang. 2. Kadangkala mereka akan ketawa. Sekiranya mereka menginginkan sesuatu mereka akan memegang tangan orang yang berhampiran dengan mereka dan mengharapkan orang tersebut melakukan sesuatu untuk memenuhi keinginannya. kebanyakan penghidap autisme. Ini boleh menyebabkan mereka menjadi manusia yang agresif.5 Perangai dan Sikap Dr. Kebiasaannya penghidap autisme akan merasa tidak selesa jika mereka ini dipeluk.

Kebiasaannya penghidap autisme mengalami tabiat suka menjilat. 2. atau mencium apa sahaja barang termasuklah barang mainan mereka. Mereka amat tidak selesa dengan pelukan atau rabaan. sentuhan. Perubahan sikap yang ditunjukkan seperti marah dengan tiba-tiba dan memberi perhatian yang bersungguh-sungguh terhadap sesuatu perkara. Mereka akan menutup telinga apabila mereka terdengar bunyi kuat. Apabila kanak-kanak autisme ingin dimandikan mereka akan menangis apabila rambut mereka dibasahkan. Ibu bapa dan guru perlu memberikan perhatian yang lebih kepada kanak-kanak autisme kerana mereka mampu untuk mencederakan diri mereka seperti menghantukkan kepala mereka ke dinding. rasa dan ciuman. . Widowo menunjukkan bahawa kebanyakkan penghidap autisme sangat sensitif terhadap cahaya. Mereka akan meniru perbuatan yang dilihatnya seperti burung yang sedang terbang.kanak-kanak ini akan berubah sikap menjadi kanak-kanak yang hiperaktif terutamanya apabila mereka berhadapan dengan suasana yang asing buat mereka. Mereka akan melambai-lambaikan tangan seolah-olah mereka juga ingin terbang. Mereka akan cuba mengelak atau melepaskan diri daripada perbuatan tersebut. Kadangkala juga. menggigit. bunyi. Mereka juga tidak selesa jika mereka dipakaikan dengan pakaian-pakaian yang tertentu menyebabkan ibu bapa sukar untuk menguruskan pakaian mereka. mereka akan bersikap pasif dengan berdiam diri sambil merenung dengan renungan yang kosong.6 Kesan Sentuhan Fizikal Hasil kajian Dr.

isyarat atau perlambangan. Ini kerana kanak-kanak autisme ini sukar dikenal pasti secara melalui fizikal semata-mata. beliau menyatakan bahawa guru perlu menjadikan aktiviti membaca untuk autistic suatu aktiviti yang menyeronokkan dengan menggunakan . bahasa tubuh. Maka. Sebagai contohnya. Menurut Vacca (2007) lagi.0 IMPLIKASI KANAK-KANAK AUTISME DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru memainkan peranan penting dalam menguruskan kanak-kanak autisme di sekolah. dan nada suara yang berbeza bagi menafsirkan perasaan. apa yang akan berlaku seterusnya?´ dan sebagainya. Mereka mengalami masalah komunikasi yang kronik sehingga mereka tidak mampu untuk mengenal pasti riak air muka. maka penulisan dan pembacaan yang kreatif terlalu sukar untuk difahami oleh mereka. guru menanyakan soalan fakta seperti ³Apa yang berlaku disini?.3. Menurut Vacca (2007) dalam jurnalnya yang bertajuk Autistic Children Can Be Taught To Read menyatakan bahawa pemikiran imaginasi kanak-kanak autistik sentiasa berkurangan. Vacca (2007) percaya bahawa adalah lebih baik sekiranya guru menggunakan bahan yang realiti berbanding bahan yang berbentuk fantasi. guru perlu mengajar dalam bentuk yang lebih fakta dan konkrit.

beliau menyatakan lagi dalam kajian beliau bahawa dalam memulakan pengajaran untuk kanak-kanak autistik. Apabila mereka selesai dalam melakukan sesuatu tugasan. guru perlu mengikut minatnya terlebih dahulu. guru meminta kanak-kanak autistic melukis kartun lawak dan kemudian menulis penerangan mengenai kartun tersebut dibawah gambar tersebut. guru digalakkan untuk menggunakan kata-kata. . Ganjaran juga boleh diberikan seperti melebihkan masa bermain mereka kerana mereka telah berjaya melakukan sesuatu tugasan. gambar rajah. lambang atau isyarat bagi membantu mereka untuk meluahkan perasaan mereka. Berdasarkan journal beliau.Authetic High Interest Visual Material. Keprihatinan guru dalam mengenal pasti perasaan mereka adalah perlu agar emosi dan perasaan mereka tidak mempengaruhi tingkah laku mereka cenderung ke arah negatif seperti mencederakan diri atau orang lain. berikanlah kata-kata pujian walaupun adakalanya mereka tidak memahami pujian tersebut. Mereka tidak memikirkan bahasa tetapi dalam bentuk gambar rajah. Grandin (2002) menyatakan bahawa kanak-kanak autisti memiliki pemikiran visual. Menurut Vacca (2007) . foto-foto. Sebagai contohnya. Semasa mengajar.

D. (2006). 2. Pencegahan Autis Pada Anak.0 RUJUKAN 5. Vacca. W. Sean Nicholson. Kesabaran dan ketabahan diperlukan dalam menguruskan kanak-kanak autisme ini kerana tanpa kesabaran dan ketabahan yang tinggi menyebabkan kanak-kanak ini akan terus cacat seumur hidup mereka. Autistic Children Can Be Taught To Read.4. Does Television Cause Autism? Psycology .1 Rujukan Utama 1. Judarwanto.& Nodir Adilov. 5. Psychology .0 PENUTUP Penyakit kecacatan pada mental yang memberi kesan sepanjang hidup ini terlalu sukar untuk dipulihkan. Michael Waldman. J. 1-44.). 1-11. Phycology . . Maka. 54-61.d. adalah menjadi tanggungjawab kepada semua pihak terutamanya guru-guru dalam mengenal pasti setiap ciri-ciri kanak-kanak autisme ini supaya dapat berhadapan dengan mereka dengan bijak dan menggunakan segala kemahiran yang ada dalam membentuk mereka menjadikan seperti kanak-kanak yang lain. S. (2007). (n. 3.

(2006). (2002). New York: Oxford Univercity Press. L. S. Veenstra-VanderWeele. "Autism. Selangor: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Wehmeirer. Psikologi Kanak-kanak dan Remaja. Shah Alam. Meng. 2. 5. Joy N. 4. (2008). . Jeremy. Psikologi Pendidikan 1 : Psikologi Perkembangan (Semester 1). Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Jaafar.5. Haliza Hamzah.2 Rujukan Tambahan 1. Oxford Advenced Learner's Dictionary. Bhd." Microsoft® Student 2008 [DVD]. WA: Microsoft Corporation. Redmond. 2007. 3. A. Samuel & Rafidah Kastawi. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Bhd. J. E. Perkembangan Kanak-kanak Untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun. (2002).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful