P. 1
Perancangan Strategik Matematik[1]

Perancangan Strategik Matematik[1]

|Views: 83|Likes:
Published by Faaziah Bujang

More info:

Published by: Faaziah Bujang on Feb 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2012

pdf

text

original

SK BEDUP Rancangan Pemajuan Sekolah 2011-2015 Matematik

Perancangan Strategik (Tahun 2011-2015) 1. Hafalan Sifir Perancangan taktikal (Tahun 2012)
1.1 Setiap perhimpunan pagi

Pelan Operasi 1.1.1 Melibatkan semua murid 1.1.2 Setiap hari persekolahan 2.1.1 Kelas bimbingan diberi setiap petang 2.2.1 Gerak gempur dijalankan dua kali sebulan sebelum UPSR 2.2.2 Pemantauan / Analisis
3.1.1 Melibatkan murid Tahun 1

2. UPSR

2.1 Kelas bimbingan UPSR 2.2 Gerak Gempur

3. Bulan Matematik

3.1 Kuiz asas Matematik

hingga Tahun 5 3.1.2 Dijalankan satu waktu seminggu

4. Persediaan UPSR

4.1 Program Didikan Cemerlang UPSR

4.1.1 Melibatkan murid tahun 5 4.1.2 Pendedahan soalan-soalan berbentuk UPSR kepada murid

5. Sesi Motivasi

5.1 Menjemput penceramah dari luar

yang berpengalaman

5.1.1 Motivasi tentang teknik menjawab soalan UPSR (Tahun 6) 5.1.2 Ceramah diberi oleh pemeriksa Matematik atau guru sumber MT

b. 8 9 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a. Prestasi UPSR dan PKSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti.PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Hafalan Sifir a. Menambahkan minat murid-murid terhadap mata pelajaran Matematik b. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan b. Memudahkan murid membuat pengiraan dalam operasi darab dan bahagi Murid Tahun 1 hingga Tahun 6 En. Kerja rumah murid yang melibatkan operasi asas darab dan bahagi dapat dibuat dengan betul a. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Guru kelas Matematik mencatat nama murid yang dapat dan yang masih belum menguasai 7 Pemantauan / penilaian sifir Matematik b. Murid melafazkan sifir-sifir tertentu secara individu sebelum P&P bermula a. Murid melafazkan sifir Matematik semasa perhimpunan pagi. Luni Jalen dan semua guru Matematik Januari hingga November a. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. PELAN OPERASI .

PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kelas Bimbingan a. b. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan. Guru memberi latihan pengukuhan dan pengayaan atau membincangkan soalan-soalan Ujian Gerak Gempur a. Kelas bimbingan diberi setiap petang dari 1. Murid menampakkan peningkatan prestasi d. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. a. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian 8 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b. Latihan pengukuhan dan pengayaan Murid Tahun 6 Guru Matematik tahun 6 Februari hingga September a. Bilangan murid-murid yang pandai bertambah dan yang lemah berkurangan. PELAN OPERASI . Prestasi UPSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti. b.m.30 p. Mengenalpasti kelemahan murid-murid dalam menguasai tajuk-tajuk yang diajar b. Membuat analisis ujian dan mengambil tindakan susulan c. Merekod kemajuan murid a. Memberi Ujian Formatif dan Ujian Pra-UPSR b.30 – 3.

Prestasi PKSR meningkat dari segi kuantiti.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kuiz Asas Matematik a. 8 9 a. Murid didedahkan oleh guru Matematik b. Meningkatkan minat murid dalam mata pelajaran Matematik Murid Tahun 1 hingga Tahun 5 Guru Matematik Bulan Ogos a. Guru memberi kuiz mengikut minggu. b. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. Meningkatkan kemahiran Asas Mengira murid b. PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK . Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan. Minggu Ke-1 : Operasi tambah Minggu Ke-2 : Operasi tolak Minggu Ke-3 : Operasi darab Minggu Ke-4 : Operasi bahagi a. Merekod kemajuan murid a. Membuat analisis daripada kuiz dan mengambil tindakan susulan 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b. b.

6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan 8 9 PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK . a. Meningkatkan prestasi murid dalam mata pelajaran Matematik 3 4 5 Murid Tahun 5 Guru Matematik Tahun 5 Bulan September hingga November a. Membuat analisis daripada soalan dan mengambil tindakan susulan. Guru matematik Tahun 5 akan member Modul Program Didikan Cemerlang UPSR mengikut Topik kepada murid. Murid akan menjawab soalan-soalan tersebut dan membincangkan jawapan bersama dengan guru. b. Prestasi PKSR dan UPSR tahun hadapan akan meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. Memberi bimbingan khas kepada murid yang lemah. c. Murid perlu membuat pembetulan pada kertas soalan dan menyimpannya dengan baik untuk rujukan semasa cuti sekolah pada hujung tahun. b. a.1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Program Didikan Cemerlang UPSR a. Merekod kemajuan murid. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR b. a.

a. b. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR Murid Tahun 6 Ketua Panitia & Penceramah Bulan Jun a. Ketua Panitia akan mencari penceramah dari luar yang berpengalaman. Penceramah akan memberi motivasi dan langkah-langkah mudah kepada murid untuk menjawab soalan. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a. Prestasi UPSR meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. Merekod kemajuan murid dari minggu ke minggu sebelum UPSR. Memberi kaunseling kepada murid yang kurang berminat untuk belajar. .1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Sesi Motivasi a. Menyedarkan murid betapa pentingnya pelajaran untuk masa depan yang cerah. Murid perlu mendengar dan mencatat perkara yang perlu dilakukan sebelum menghadapi ujian UPSR. c. b. 8 9 a.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->