SK BEDUP Rancangan Pemajuan Sekolah 2011-2015 Matematik

Perancangan Strategik (Tahun 2011-2015) 1. Hafalan Sifir Perancangan taktikal (Tahun 2012)
1.1 Setiap perhimpunan pagi

Pelan Operasi 1.1.1 Melibatkan semua murid 1.1.2 Setiap hari persekolahan 2.1.1 Kelas bimbingan diberi setiap petang 2.2.1 Gerak gempur dijalankan dua kali sebulan sebelum UPSR 2.2.2 Pemantauan / Analisis
3.1.1 Melibatkan murid Tahun 1

2. UPSR

2.1 Kelas bimbingan UPSR 2.2 Gerak Gempur

3. Bulan Matematik

3.1 Kuiz asas Matematik

hingga Tahun 5 3.1.2 Dijalankan satu waktu seminggu

4. Persediaan UPSR

4.1 Program Didikan Cemerlang UPSR

4.1.1 Melibatkan murid tahun 5 4.1.2 Pendedahan soalan-soalan berbentuk UPSR kepada murid

5. Sesi Motivasi

5.1 Menjemput penceramah dari luar

yang berpengalaman

5.1.1 Motivasi tentang teknik menjawab soalan UPSR (Tahun 6) 5.1.2 Ceramah diberi oleh pemeriksa Matematik atau guru sumber MT

Murid melafazkan sifir-sifir tertentu secara individu sebelum P&P bermula a. Guru kelas Matematik mencatat nama murid yang dapat dan yang masih belum menguasai 7 Pemantauan / penilaian sifir Matematik b. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Kerja rumah murid yang melibatkan operasi asas darab dan bahagi dapat dibuat dengan betul a. PELAN OPERASI . Luni Jalen dan semua guru Matematik Januari hingga November a. Menambahkan minat murid-murid terhadap mata pelajaran Matematik b. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan b. Prestasi UPSR dan PKSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti. 8 9 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a.PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Hafalan Sifir a. b. Murid melafazkan sifir Matematik semasa perhimpunan pagi. Memudahkan murid membuat pengiraan dalam operasi darab dan bahagi Murid Tahun 1 hingga Tahun 6 En.

Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Prestasi UPSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti. Kelas bimbingan diberi setiap petang dari 1. Mengenalpasti kelemahan murid-murid dalam menguasai tajuk-tajuk yang diajar b. a. PELAN OPERASI .30 – 3. b. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan.m. Membuat analisis ujian dan mengambil tindakan susulan c. Bilangan murid-murid yang pandai bertambah dan yang lemah berkurangan.30 p. Merekod kemajuan murid a. Guru memberi latihan pengukuhan dan pengayaan atau membincangkan soalan-soalan Ujian Gerak Gempur a. Murid menampakkan peningkatan prestasi d. b. Latihan pengukuhan dan pengayaan Murid Tahun 6 Guru Matematik tahun 6 Februari hingga September a. Memberi Ujian Formatif dan Ujian Pra-UPSR b. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian 8 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kelas Bimbingan a.

PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK . Meningkatkan minat murid dalam mata pelajaran Matematik Murid Tahun 1 hingga Tahun 5 Guru Matematik Bulan Ogos a.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kuiz Asas Matematik a. Minggu Ke-1 : Operasi tambah Minggu Ke-2 : Operasi tolak Minggu Ke-3 : Operasi darab Minggu Ke-4 : Operasi bahagi a. Meningkatkan kemahiran Asas Mengira murid b. Membuat analisis daripada kuiz dan mengambil tindakan susulan 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b. Murid didedahkan oleh guru Matematik b. b. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Guru memberi kuiz mengikut minggu. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan. 8 9 a. Prestasi PKSR meningkat dari segi kuantiti. b. Merekod kemajuan murid a.

b. Meningkatkan prestasi murid dalam mata pelajaran Matematik 3 4 5 Murid Tahun 5 Guru Matematik Tahun 5 Bulan September hingga November a. Guru matematik Tahun 5 akan member Modul Program Didikan Cemerlang UPSR mengikut Topik kepada murid. c. Merekod kemajuan murid. a. b. Murid perlu membuat pembetulan pada kertas soalan dan menyimpannya dengan baik untuk rujukan semasa cuti sekolah pada hujung tahun. Prestasi PKSR dan UPSR tahun hadapan akan meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan 8 9 PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK .1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Program Didikan Cemerlang UPSR a. Memberi bimbingan khas kepada murid yang lemah. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR b. Membuat analisis daripada soalan dan mengambil tindakan susulan. a. a. Murid akan menjawab soalan-soalan tersebut dan membincangkan jawapan bersama dengan guru.

. c. Penceramah akan memberi motivasi dan langkah-langkah mudah kepada murid untuk menjawab soalan. Prestasi UPSR meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. b. Menyedarkan murid betapa pentingnya pelajaran untuk masa depan yang cerah. 8 9 a. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR Murid Tahun 6 Ketua Panitia & Penceramah Bulan Jun a. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a. Memberi kaunseling kepada murid yang kurang berminat untuk belajar. Murid perlu mendengar dan mencatat perkara yang perlu dilakukan sebelum menghadapi ujian UPSR. Ketua Panitia akan mencari penceramah dari luar yang berpengalaman. a. Merekod kemajuan murid dari minggu ke minggu sebelum UPSR.1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Sesi Motivasi a. b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful