P. 1
Perancangan Strategik Matematik[1]

Perancangan Strategik Matematik[1]

|Views: 84|Likes:
Published by Faaziah Bujang

More info:

Published by: Faaziah Bujang on Feb 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2012

pdf

text

original

SK BEDUP Rancangan Pemajuan Sekolah 2011-2015 Matematik

Perancangan Strategik (Tahun 2011-2015) 1. Hafalan Sifir Perancangan taktikal (Tahun 2012)
1.1 Setiap perhimpunan pagi

Pelan Operasi 1.1.1 Melibatkan semua murid 1.1.2 Setiap hari persekolahan 2.1.1 Kelas bimbingan diberi setiap petang 2.2.1 Gerak gempur dijalankan dua kali sebulan sebelum UPSR 2.2.2 Pemantauan / Analisis
3.1.1 Melibatkan murid Tahun 1

2. UPSR

2.1 Kelas bimbingan UPSR 2.2 Gerak Gempur

3. Bulan Matematik

3.1 Kuiz asas Matematik

hingga Tahun 5 3.1.2 Dijalankan satu waktu seminggu

4. Persediaan UPSR

4.1 Program Didikan Cemerlang UPSR

4.1.1 Melibatkan murid tahun 5 4.1.2 Pendedahan soalan-soalan berbentuk UPSR kepada murid

5. Sesi Motivasi

5.1 Menjemput penceramah dari luar

yang berpengalaman

5.1.1 Motivasi tentang teknik menjawab soalan UPSR (Tahun 6) 5.1.2 Ceramah diberi oleh pemeriksa Matematik atau guru sumber MT

Memudahkan murid membuat pengiraan dalam operasi darab dan bahagi Murid Tahun 1 hingga Tahun 6 En. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan b. PELAN OPERASI . Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. Kerja rumah murid yang melibatkan operasi asas darab dan bahagi dapat dibuat dengan betul a. Luni Jalen dan semua guru Matematik Januari hingga November a. Prestasi UPSR dan PKSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Guru kelas Matematik mencatat nama murid yang dapat dan yang masih belum menguasai 7 Pemantauan / penilaian sifir Matematik b. 8 9 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a.PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Hafalan Sifir a. Menambahkan minat murid-murid terhadap mata pelajaran Matematik b. Murid melafazkan sifir Matematik semasa perhimpunan pagi. b. Murid melafazkan sifir-sifir tertentu secara individu sebelum P&P bermula a.

PELAN OPERASI . b. Murid menampakkan peningkatan prestasi d. b. Merekod kemajuan murid a. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan.30 p. a.m. Memberi Ujian Formatif dan Ujian Pra-UPSR b.30 – 3. Mengenalpasti kelemahan murid-murid dalam menguasai tajuk-tajuk yang diajar b.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kelas Bimbingan a. Bilangan murid-murid yang pandai bertambah dan yang lemah berkurangan. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Membuat analisis ujian dan mengambil tindakan susulan c. Kelas bimbingan diberi setiap petang dari 1. Guru memberi latihan pengukuhan dan pengayaan atau membincangkan soalan-soalan Ujian Gerak Gempur a. Latihan pengukuhan dan pengayaan Murid Tahun 6 Guru Matematik tahun 6 Februari hingga September a. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian 8 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b. Prestasi UPSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti.

Minggu Ke-1 : Operasi tambah Minggu Ke-2 : Operasi tolak Minggu Ke-3 : Operasi darab Minggu Ke-4 : Operasi bahagi a. Membuat analisis daripada kuiz dan mengambil tindakan susulan 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kuiz Asas Matematik a. Merekod kemajuan murid a. Meningkatkan minat murid dalam mata pelajaran Matematik Murid Tahun 1 hingga Tahun 5 Guru Matematik Bulan Ogos a. PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK . Meningkatkan kemahiran Asas Mengira murid b. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Murid didedahkan oleh guru Matematik b. Guru memberi kuiz mengikut minggu. Prestasi PKSR meningkat dari segi kuantiti. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan. b. 8 9 a. b.

Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR b. Prestasi PKSR dan UPSR tahun hadapan akan meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. Membuat analisis daripada soalan dan mengambil tindakan susulan. Memberi bimbingan khas kepada murid yang lemah. b. a. Merekod kemajuan murid. a. b. Meningkatkan prestasi murid dalam mata pelajaran Matematik 3 4 5 Murid Tahun 5 Guru Matematik Tahun 5 Bulan September hingga November a. c. 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan 8 9 PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK .1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Program Didikan Cemerlang UPSR a. Murid perlu membuat pembetulan pada kertas soalan dan menyimpannya dengan baik untuk rujukan semasa cuti sekolah pada hujung tahun. Murid akan menjawab soalan-soalan tersebut dan membincangkan jawapan bersama dengan guru. a. Guru matematik Tahun 5 akan member Modul Program Didikan Cemerlang UPSR mengikut Topik kepada murid.

Murid perlu mendengar dan mencatat perkara yang perlu dilakukan sebelum menghadapi ujian UPSR. 8 9 a. Memberi kaunseling kepada murid yang kurang berminat untuk belajar. Penceramah akan memberi motivasi dan langkah-langkah mudah kepada murid untuk menjawab soalan. Merekod kemajuan murid dari minggu ke minggu sebelum UPSR. b. b. Menyedarkan murid betapa pentingnya pelajaran untuk masa depan yang cerah.1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Sesi Motivasi a. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR Murid Tahun 6 Ketua Panitia & Penceramah Bulan Jun a. . a. Prestasi UPSR meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a. Ketua Panitia akan mencari penceramah dari luar yang berpengalaman. c.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->