SK BEDUP Rancangan Pemajuan Sekolah 2011-2015 Matematik

Perancangan Strategik (Tahun 2011-2015) 1. Hafalan Sifir Perancangan taktikal (Tahun 2012)
1.1 Setiap perhimpunan pagi

Pelan Operasi 1.1.1 Melibatkan semua murid 1.1.2 Setiap hari persekolahan 2.1.1 Kelas bimbingan diberi setiap petang 2.2.1 Gerak gempur dijalankan dua kali sebulan sebelum UPSR 2.2.2 Pemantauan / Analisis
3.1.1 Melibatkan murid Tahun 1

2. UPSR

2.1 Kelas bimbingan UPSR 2.2 Gerak Gempur

3. Bulan Matematik

3.1 Kuiz asas Matematik

hingga Tahun 5 3.1.2 Dijalankan satu waktu seminggu

4. Persediaan UPSR

4.1 Program Didikan Cemerlang UPSR

4.1.1 Melibatkan murid tahun 5 4.1.2 Pendedahan soalan-soalan berbentuk UPSR kepada murid

5. Sesi Motivasi

5.1 Menjemput penceramah dari luar

yang berpengalaman

5.1.1 Motivasi tentang teknik menjawab soalan UPSR (Tahun 6) 5.1.2 Ceramah diberi oleh pemeriksa Matematik atau guru sumber MT

PELAN OPERASI . 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan b. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. 8 9 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a. Murid melafazkan sifir Matematik semasa perhimpunan pagi. Memudahkan murid membuat pengiraan dalam operasi darab dan bahagi Murid Tahun 1 hingga Tahun 6 En. Guru kelas Matematik mencatat nama murid yang dapat dan yang masih belum menguasai 7 Pemantauan / penilaian sifir Matematik b.PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Hafalan Sifir a. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. b. Murid melafazkan sifir-sifir tertentu secara individu sebelum P&P bermula a. Prestasi UPSR dan PKSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti. Menambahkan minat murid-murid terhadap mata pelajaran Matematik b. Kerja rumah murid yang melibatkan operasi asas darab dan bahagi dapat dibuat dengan betul a. Luni Jalen dan semua guru Matematik Januari hingga November a.

a. b.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kelas Bimbingan a. Bilangan murid-murid yang pandai bertambah dan yang lemah berkurangan. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian 8 Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b. Merekod kemajuan murid a. b. PELAN OPERASI . Mengenalpasti kelemahan murid-murid dalam menguasai tajuk-tajuk yang diajar b. Memberi Ujian Formatif dan Ujian Pra-UPSR b. Murid menampakkan peningkatan prestasi d.m.30 p. Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan. Membuat analisis ujian dan mengambil tindakan susulan c. Prestasi UPSR meningkat dari segi kualiti dan kuantiti.30 – 3. Latihan pengukuhan dan pengayaan Murid Tahun 6 Guru Matematik tahun 6 Februari hingga September a. Kelas bimbingan diberi setiap petang dari 1. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah. Guru memberi latihan pengukuhan dan pengayaan atau membincangkan soalan-soalan Ujian Gerak Gempur a.

Memastikan kelas bimbingan dijalankan dengan berkesan. PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK . Murid didedahkan oleh guru Matematik b. Meningkatkan minat murid dalam mata pelajaran Matematik Murid Tahun 1 hingga Tahun 5 Guru Matematik Bulan Ogos a. b. Prestasi PKSR meningkat dari segi kuantiti.PANITIA MATEMATIK 1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Kuiz Asas Matematik a. 8 9 a. Meningkatkan kemahiran Asas Mengira murid b. Merekod kemajuan murid a. Minggu Ke-1 : Operasi tambah Minggu Ke-2 : Operasi tolak Minggu Ke-3 : Operasi darab Minggu Ke-4 : Operasi bahagi a. Bilangan murid-murid yang pandai mengira bertambah dan yang lemah berkurangan. b. Membuat analisis daripada kuiz dan mengambil tindakan susulan 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan b. Guru memberi kuiz mengikut minggu. Memberi bimbingan khas kepada murid-murid yang lemah.

Memberi bimbingan khas kepada murid yang lemah. a. Membuat analisis daripada soalan dan mengambil tindakan susulan. a.1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Program Didikan Cemerlang UPSR a. b. b. Murid perlu membuat pembetulan pada kertas soalan dan menyimpannya dengan baik untuk rujukan semasa cuti sekolah pada hujung tahun. 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan 8 9 PELAN OPERASI PANITIA MATEMATIK . a. Merekod kemajuan murid. Meningkatkan prestasi murid dalam mata pelajaran Matematik 3 4 5 Murid Tahun 5 Guru Matematik Tahun 5 Bulan September hingga November a. Murid akan menjawab soalan-soalan tersebut dan membincangkan jawapan bersama dengan guru. Guru matematik Tahun 5 akan member Modul Program Didikan Cemerlang UPSR mengikut Topik kepada murid. Prestasi PKSR dan UPSR tahun hadapan akan meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR b. c.

Merekod kemajuan murid dari minggu ke minggu sebelum UPSR. Meningkatkan kemahiran murid dalam menjawab soalan berbentuk UPSR Murid Tahun 6 Ketua Panitia & Penceramah Bulan Jun a. b. Murid perlu mendengar dan mencatat perkara yang perlu dilakukan sebelum menghadapi ujian UPSR. Memberi kaunseling kepada murid yang kurang berminat untuk belajar. b. Prestasi UPSR meningkat dari segi kuantiti dan kualiti. 3 4 5 6 Strategi Pelaksanaan 7 Pemantauan / penilaian Petunjuk Kejayaan Tindakan Susulan a.1 2 Projek Objektif Kumpulan Sasaran Tindakan Jangka Masa Sesi Motivasi a. Ketua Panitia akan mencari penceramah dari luar yang berpengalaman. c. Menyedarkan murid betapa pentingnya pelajaran untuk masa depan yang cerah. a. Penceramah akan memberi motivasi dan langkah-langkah mudah kepada murid untuk menjawab soalan. . 8 9 a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful