Bismillahirrahmanirrahim.

Terima kasih pengerusi majlis, Yang Berusaha, Encik Wan Mohamad bin Wan Omar Guru Besar, SK Keluru Tengah Yang Dihormati, Encik ............................. YDP PIBG SK Keluru Tengah, Ahli-ahli Jawatankuasa PIBG, Ahli-ahli Jawatankuasa Pengelola, Guru-guru dan para pelajar yang dikasihi, Seterusnya para hadirin yang dihormati sekalian. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat sejahtera. Terlebih dahulu saya panjatkan kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana diberi keizinan untuk berucap di majlis yang penuh bermakna ini. Ribuan terima kasih juga diucapkan kepada pihak pengelola kerana telah berbesar hati menjemput pihak Pejabat Pelajaran Daerah Subis merasmikan temasya sukan tahunan di SK Kita pada tahun ini. Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk menyampaikan salam kemaafaan daripada tuan PPD kita kerana beliau tidak dapat menghadirkan diri ke temasya ini. Pada masa ini beliau sedang merasmikan sukan sekolah di SK Beliau Ahad. Hadirin yang dikasihi sekalian, Kita amat berbesar hati dengan kerjasama yang ditunjukkan di antara pihak sekolah dan PIBG dalam menjayakan temasya sukan pada tahun ini. Dengan adanya kerjasama yang seumpama ini akan dapat memacukan sekolah ke arah kecemerlangan akademik dan kokurikulum. Dan kita pasti kerjasama ini akan diteruskan untuk tahun yang mendatang demi kebaikan anak didik kita. Dan kita berharap dengan penganjuran temasya sukan seperti ini akan dapat melahirkan atlit-atlit yang dapat bersaing di arena sukan tanahair khasnya dan antarabangsa amnya.

Acara Sukan Tahunan merupakan kemuncak kepada semua aktiviti sukan yang dijalankan di sekolah. Matlamat utama sukan tahunan adalah untuk mengukur kemampuan pelajar bersukan di peringkat sekolah dan seterusnya memilih bakal atlet yang berkemampuan untuk mewakili sekolah ke peringkat daerah. . Otak yang cergas akan menjadikan seseorang itu lebih mudah memahami ilmu pengetahuan yang sentiasa berkembang. Dalam konteks memperkasa Sekolah Kebangsaan. Melalui latihan persiapan mental dan spiritual. nyatalah bahawa membangun modal insan melalui kegiatan sukan dapat direalisasikan kerana melalui kegiatan bersukan murid-murid perlu menjalani pelbagai latihan sukan. Diharap acara sukan tahunan ini menjadi landasan kepada semua murid-murid untuk meningkatkan keupayaan diri untuk terus maju dalam hidup mereka di alam persekolahan. Oleh itu konsep Membangun Modal Insan dan memperkasa Sekolah melalui sukan amat bersesuaian dan perlu diteruskan oleh sekolah. Buatlah yang terbaik!. akan menjadi faktor penyumbang kepada kecemerlangan sekolah. Kepada pelajar yang bertanding. murid-murid yang memiliki minda kelas pertama yang didorong antara lain melalui kegiatan sukan.Temasya sukan tahunan adalah salah satu mekanisma pelaksanaan 2 teras yang terkandung dalam Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) iaitu Teras Ke-2: Membangun Modal Insan dan Teras ke-3 Memperkasa Sekolah Kebangsaan. negeri dan kebangsaan. Mental yang kuat perlu didorong oleh latihan fizikal yang teratur untuk menjadikan perjalanan darah yang teratur. murid-murid dilatih agar mempunyai daya saing dan semangat yang tinggi. kita mampu membangun modal insan yang berkualiti atau insan yang memiliki minda kelas pertama yang menjadi peneraju negara pada masa hadapan. otak akan sentiasa cergas. mungkin bukan intensif tetapi melibatkan latihan fizikal dan latihan persiapan mental dan spiritual. Melalui kegiatan sukan bukan sahaja akan melahirkan murid yang sihat fizikalnya tetapi murid yang memiliki cergas mindanya. Kita memang menyedari bahawa melalui kegiatan sukan. Para Pelajar yang dikasihi. Jika kita kaitkan dengan pelaksanaan kegiatan sukan sekolah di mana setiap murid yang mengambil bahagian. Dengan perjalanan darah yang teratur. Pengetahuan yang sentiasa berkembang akan meningkatkan daya fikir yang sentiasa berkembang akan menjadikan pengalaman seseorang murid itu bertambah luas. gunakanlah gelanggang ini untuk menunjukkan kemampuan anda yang terbaik.

Kepada para pelajar yang akan mengambil bahagian dan yang akan meraih pingat selepas ini saya ucapkan tahniah dan kepada yang tidak berjaya jangan putus asa. saya dengan ini merasmikan Temasya Sukan Tahunan Kali ke. Sekian.SK Keluru Tengah tahun 2009. Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. terutamanya guru besar. saya ingin mengucapkan tahniah kepada AJK Pengelola.Sebagai mengakhiri ucapan ini. kerana penyertaan kalian sudahpun menunjukkan bahawa anda telah menunjukkan kejayaan. Dengan lafaz Bismillahir Rahmannir Rahim. . staff beliau dan PIBG kerana telah dapat menganjurkan Temasya Sukan Tahunan SK Keluru Tengah 2009.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful