P. 1
Model Air Terjun

Model Air Terjun

|Views: 391|Likes:
Published by Noraini Abu Bakar

More info:

Published by: Noraini Abu Bakar on Feb 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/12/2015

pdf

text

original

Model Air Terjun (Waterfall) 1. Satu proses rekabentuk yang berturutan aliran ke bawah seperti air terjun. 2.

Contohnya: Proses pembangunan perisian. 3. Melalui 8 fasa iaitu: Keperluan Spesifikasi Seni bina Rekabentuk Perlaksanaan Pengujian Pembangunan Penyelenggaraan 4. Berikut ialah bentuk model air terjun yang belum diolah, proses berturutan dari atas ke bawah:

5. Berasal dari corak industri pembuatan atau pembinaan 6. Teknik yang sama digunakan oleh Herbert. D. Benington sewaktu menerangkan kaedah pengaturcaraan moden (SAGE) untuk komputer pada 29 Jun 1956. 7. Walau bagaimanapun pada tahun 1983, Benington menjelaskan bahawa fasa tersebut tidak semestinya dari atas ke bawah (seperti air terjun) tetapi lebih bergantung kepada prototaip. 8. Penerangan rasmi yang pertama berkaitan model ini diterangkan oleh Winston W.Royce (1970) tetapi tidak menggunakan perkataan waterfall.

9. 12. aktiviti pengajaran. 2. Bagaimanapun terdapat banyak bentuk model seperti ini yang diubah (termasuklah Royce) melibatkan sedikit perubahan dalam aliran proses. bahanbahan. Kelemahan model air terjun: Jangkamasa bagi setiap fasa berbeza (tidak tetap) Sukar untuk mengetahui keperluan pengguna Pembangunan yang sentiasa berubah-ubah / berkembang Model Dick & Carey 1. Diperkenalkan pada 1978 oleh Walter Dick dan Carey Lou dalam buku bertajuk The Systematic Design of Instruction. 3. Fasa yang digunakan oleh Royce: Spesifikasi keperluan Rekabentuk Pembinaan Integrasi Pengujian Pemasangan Penyelenggaraan 10. sistem penyampaian. Model ini memastikan setiap fasa diselesaikan dengan sempurna sebelum beralih ke fasa lain. pelajar. dan persekitaran pembelajaran yang berkait antara satu sama lain untuk memberikan pelajar hasil pembelajaran yang sempurna. Fasa Model Dick & Carey melibatkan 10 fasa seperti berikut: . Dick dan Carey menggabungkan elemen-elemen seperti pendidik. 11.

penilaian g) Membangunkan dan Pilih Bahan Pengajaran h) Mereka Bentuk dan Menjalankan Penilaian Formatif Arahan: Pereka cuba untuk mengenal pasti bahan pengajaran yang memerlukan peningkatan. e) Membangunkan Instrumen Penilaian: Tujuan ujian kelakuan kemasukan tujuan prapercubaan. d) Menulis Objektif Prestasi: Objektif terdiri daripada perihal kelakuan. tujuan barang practive / masalah practive yang f) Membangunkan Strategi Pengajaran: Pra-aktiviti pengajaran. b) Menjalankan Analisis Pengajaran: Kenal pasti apa yang pelajar perlu ingati dan mengenal pasti apa yang pelajar mestilah mampu lakukan untuk melaksanakan tugas tertentu. tujuan posttesting. pengetahuan atau sikap yang akan diperolehi seseorang pelajar. keadaan dan kriteria. c) Menganalisis Pelajar: Kenal pasti ciri-ciri umum pelajar sasaran terlebih dahulu termasuklah kemahiran. komponen dilaksanakan secara selari berbanding linear. pengalaman dan demografi asas. Komponen objektif yang menghuraikan kriteria yang akan digunakan untuk menilai prestasi pelajar. i) Menyemak Arahan: Untuk mengenal pasti ujian yang lemah j) Mereka Bentuk dan Menjalankan Penilaian Sumatif 4.a) Mengenalpasti Matlamat Pengajaran: Menetapkan matlamat bagi menjelaskan kemahiran. Mengenal pasti ciri-ciri secara langsung berkaitan dengan kemahiran yang hendak diajar dan melaksanakan analisis prestasi dan rancangan pembelajaran. penyertaan pelajar. Dengan model ini. . persembahan kandungan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->