SK KESANG TUA

PANITIA BAHASA MELAYU
** PENERAJU KECEMERLANGAN SKKT **

MODUL PENULISAN BAHASA MELAYU UPSR [K012]
OLEH

HAJAH SAMIAH SAMARI GURU CEMERLANG BAHASA MELAYU

Bahasa Melayu Kertas 2 (012) mengandung 3 bahagian: Bahagian Bahagian A Kandungan memindahkan maklumat membina 5 ayat menulis karangan memberikan ulasan (nilai / pengajaran) Jumlah Markah 10 markah Masa Dicadangkan 15 minit Bahagian B Bahagian C 30 markah 20 markah 40 minit 20 minit 60 markah 1 jam 15 minit 2. B dan C. Soalan 2 atau Soalan 3. anda boleh memilih sama ada menjawab Soalan 1.PANDUAN UMUM 1. Anda dikehendaki menjawab ketiga-tiga bahagian A. BAHAGIAN A Analisis Gambar Soalan Bahagian A Gambar Sekolah Rumah Pengalaman Lain-lain Pasar Jalan raya 2005 2006 Kantin 2007 Dewan 2008 2009 Taman sains Halaman Sambutan hari raya 2010 2011 Panduan Gambar Mengikut Lokasi . Bagi bahagian B. 3.

Catat 5 kata kerja bagi setiap aktiviti yang dipilih. . 2. Pilih dan bulatkan 5 aktiviti berdasarkan gambar. Perhatikan bahan grafik atau gambar yang diberi dengan teliti.Lokasi Sekolah Gambar padang / gelanggang Aktiviti Sukan olahraga / sukaneka Perarakan perbarisan Penyampaian hadiah Pendidikan jasmani Persiapan sukan / pertandingan Hari guru Hari kanak-kanak Hari kemerdekaan Perhimpunan Anugerah cemerlang Aktiviti pembelajaran Membersihkan bilik Hari kantin / jual beli dewan / dataran perhimpunan bilik khas (perpustakaan / pusat sumber / makmal sains / makmal komputer / bengkel kemahiran hidup Rumah /kantin / bilik darjah) ruang tamu dapur halaman tempat rekreasi Lain-lain padang permainan Berehat Membersihkan ruang tamu Sambutan hari lahir Menyediakan makanan Makan bersama Membersihkan kawasan rumah Berkelah Bergotong-royong Lawatan Perkhemahan Beriadah Panduan Menjawab Soalan Bahagian A 1. 3.

Kaedah Membina Ayat: Subjek (FN) Frasa Nama (siapa) Predikat (FK) Keterangan Masa (bila) Tempat (di mana) Cara (bagaimana Tujuan / sebab (mengapa) Frasa Kerja Kata Kerja + Objek (buat apa) Contoh: Ali mengayuh basikal bermain anak patung mengangkat pakaian yang disidai membeli aiskrim yang dijual oleh Pak Abu menjual aiskrim pada waktu petang pada waktu petang di luar rumah di beranda rumah di ampaian dengan berhatihati untuk mengeluarkan peluh Siti dan Ani Mak Limah kerana hari sudah petang untuk menghilangkan dahaga untuk menyara keluarga Ahmad. Bina 5 ayat yang gramatis dan menepati bahan grafik.4. 4. Sarah dan Seha Pak Abu pada petang itu setiap hari di kampung dengan menunggang motorsikal Contoh ayat: 1. 2. 3. mempunyai kosa kata yang meluas dan menepati bahan grafik. Ali mengayuh basikal pada waktu petang di luar rumah dengan berhati-hati untuk mengeluarkan peluh. menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul. Ayat Ayat Ayat Ayat mestilah mestilah mestilah mestilah mempunyai subjek dan predikat (dengan pola ayat FN + FK) mempunyai penerang dan keterangan yang meluas. Ciri-Ciri Ayat Yang Gramatis: 1. .

4. Pak Abu menjual aiskrim setiap hari di kampong dengan menunggang motorsikal untuk menyara keluarga. Sarah dan Seha membeli aiskrim yang dijual Pak Abu untuk menghilangkan dahaga.2. 3. 5. Contoh Soalan: Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti yang terdapat dalam gambar di bawah Mencatat nota memaku kayu/papan mengukur kayu/papan mengetam kayu/papan menggergaji kayu/papan Subjek (FN) Frasa Frasa Kerja Predikat (FK) Keterangan . Siti dan Ani bermain anak patung pada waktu petang di beranda rumah. Mak Limah mengangkat pakaian yang disidai di ampaian kerana hari sudah petang. Ahmad.

2. BAHAGIAN B PANDUAN AM PENULISAN KARANGAN . Faizal sedang menggergaji papan dengan berhati-hati supaya tidak cedera. Ahmad sedang mencatat nota semasa pembelajaran di bengkel Kemahiran hidup seperti yang disuruh oleh Cikgu Fahmi.Nama (siapa) Kata Kerja + Objek (buat apa) Masa (bila) Tempat (di mana) Cara (bagaimana) Tujuan / sebab (mengapa) Ahmad sedang mencatat nota mengetam papan semasa pembelajaran di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan ketam dengan menggunakan paku dan penukul dengan berhati-hati di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan kayu pembaris Salina seperti yang disuruh oleh Cikgu Fahmi supaya permukaan papan itu licin untuk membuat rak supaya tidak cedera Alif memaku papan sedang menggergaji papan mengukur papan Faizal Ramli 1. Salina mengetam papan dengan menggunakan ketam supaya permukaan papan itu licin. Ramli mengukur papan di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan kayu pembaris. 3. Alif memaku papan dengan menggunakan paku dan penukul untuk membuat rak. 5. 4.

Karangan Tidak Berformat Fakta Situasi / Keperihalan Cereka Perbincangan Autobiografi Biografi Peribahasa Pemarkahan: Penulisan karangan akan dinilai berdasarkan: 1. Persembahan dan penyampaian idea (pendahuluan. sekurang-kurangnya 3 isi. dan penutup) . Karangan Berformat Surat kiriman tidak rasmi Surat kiriman rasmi Syarahan Ucapan Laporan Dialog Berita Catatan / diari 2.Ada dua jenis karangan: 1.

Pemilihan kosa kata yang pelbagai dan meluas serta sesuai dengan tema 4. Pemerengganan yang baik mempunyai: 1. Tulis catatan beberapa hari tentang aktiviti perkhemahan tersebut. Pengolahan idea ( dengan huraian dan contoh ) dan ayat (yang gramatis dan menepati tema) 3. kamu telah mengikuti perkhemahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. (ayat contoh) Akhirnya semua peserta berjaya menyeberangi anak sungai tersebut. Ayat topik 2. Penggunaan tanda baca dan ejaan yang betul Panduan Menulis Perenggan Penulisan karangan yang baik perlu mempunyai pemerengganan yang baik. Kamu diminta berucap dalam majlis tersebut. (ayat penutup) Contoh Soalan: Suatu majlis diadakan untuk meraikan perpindahan kamu ke sekolah baharu. (ayat topik) Kami diminta mengharungi anak sungai yang agak deras airnya.2. Tulis ucapan kamu selengkapnya Contoh perenggan: . Ayat huraian 3. Ayat penutup Contoh Soalan : Baru-baru ini. (ayat huraian) Kami mengharungi anak sungai itu sambil memegang tali yang direntangkan. Contoh perenggan: Acara yang paling aku nanti-nantikan ialah acara mengharungi anak sungai. Ayat contoh 4.

5. (ayat penutup) Ciri-Ciri Karangan Yang Baik 1. 2. Karangan yang baik mestilah mempunyai: a. Penutup 2. isi dan penutup. Catat apa-apa sahaja maklumat yang anda ketahui berkaitan dengan soalan yang anda pilih. Sarawak. saya yakin bahawa hubungan kita akan berkekalan. Kenal pasti samada karangan yang dipilih merupakan karangan umum atau berformat. (ayat penutup) Untuk makluman semua. Setiap ayat yang dibina mestilah gramatis dan menepati kehendak soalan atau tugasan. . kemudian pilih tajuk yang benar-benar dikuasai. 3. saya sekeluarga akan berpindah ke Samarahan. (ayat huraian) Di sana saya akan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Samarahan. (ayat topik) Saya berasa sungguh terharu dan pada masa yang sama juga saya berasa sedih. 4.Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas jamuan khas yang diadakan pada hari ini. (ayat contoh) Saya berharap agar saya akan mendapat guru dan rakan baharu yang baik seperti di sekolah ini. Panduan Menulis Karangan Sebelum menulis karangan: 1. (ayat contoh) Walau bagaimanapun. Pendahuluan b. (ayat huraian) Saya berasa sedih kerana akan berpisah dengan guru-guru dan rakanrakan semua. Rangka karangan terlebih dahulu mengikut bahagian pendahuluan. Setiap ayat yang dibina mestilah lengkap subjek dan predikat serta mempunyai penerang atau keterangan yang meluas 4. Isi (minimum 3 isi) c. (ayat topik) Kami berpindah ke sana kerana bapa saya ditukarkan ke negeri tersebut. Baca semua tiga soalan yang diberi. 3. Kosa kata yang dipilih dan digunakan mestilah luas dan sesuai dengan tugasan. Elakkan kesalahan ejaan dan tanda baca.

2. tanda baca dan ayat yang ditulis. 3. 2. Pastikan anda menulis karangan mengikut rangka karangan yang telah anda sediakan.Semasa menulis karangan: 1. Pada bahagian pendahuluan. anda boleh menulis pendahuluan jenis Selepas menulis karangan: 1. Betulkan kesalahan (sekiranya ada) ANALISIS FORMAT KARANGAN UPSR 2005 – 2010 FORMAT DIALOG 2005 2006 lawatan 2007 2008 2009 2010 2011 johan bercerita peringkat negeri kebaikan membawa bekal ke sekolah aktiviti semasa cuti sekolah FAKTA penjagaan kesihatan kepentingan menuntut ilmu kebaikan jiran-jiran cara menggunakan wang hadiah suasana temasya sukan / faedah menyertai kem kecemerlangan buku yang dibaca KEPERIHALAN MULAKAN CERITA SAMBUNG CERITA LAPORAN UCAPAN program motivasi / perkhemahan unit beruniform meraikan kejayaan diri . Baca karangan yang anda tulis semula. Semak ejaan.

SYARAHAN BERITA SURAT RASMI SURAT TAK RASMI TEMU RAMAH BIOGRAFI PERBAHASAN CATATAN Perkelahan kejayaan rakan orang yang disayangi persediaan menghadapi upsr pertandingan sempena kemerdekaan NOTA / CATATAN BAHAN KARANGAN Jenis Peristiwa  hari anugerah cemerlang  sukan  perkelahan  perkhema han  hari kanak-kanak / guru Format o laporan o cerita o surat kiriman tak rasmi o berita o catatan o keperihalan Pemerengganan Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Isi Tarikh / masa / tempat Persediaan / permulaan majlis / ucapan Acara / aktiviti Suasana Penutup acara Perasaan / harapan .

 hari kantin  gotongroyong  aktiviti cuti sekolah Faedah / Kebaikan :  membaca  menuntut ilmu  bersukan  menyertai kokurikulum  menonton televisyen  gotongroyong  membawa bekal ke sekolah Cara-cara / Langkah:  Menjaga kebersihan  Membalas jasa ibu bapa  Persediaan peperiksaan  Persediaan pertandingan Cerita  o o o o o fakta syarahan perbahasan ucapan pidato Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Situasi semasa Menambah ilmu / kemahiran / pengalaman Mengisi masa lapang Menghiburkan hati Mengeratkan hubungan Nilai murni o Fakta o Surat kiriman tak rasmi o Syarahan o Temu ramah o Ucapan o Perbahasan o Pidato Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Nyatakan isu secara umum Apa yang dilakukan oleh diri Apa yang dilakukan oleh diri Langkah yang diambil oleh ibu bapa / keluarga Langkah yang diambil oleh guru / sekolah Faedah / kebaikan yang diperoleh o Cerita o Memulakan cerita o Menyambung cerita o Biografi o Surat kiriman tak rasmi Pendahuluan Plot 1 Plot 2 Plot 3 Plot 4 Penutup .

BAHAGIAN C Panduan Umum 1. Baca petikan dengan teliti. Panduan Menjawab Soalan 1. Anda diminta memberikan lima nilai atau pengajaran sahaja. 3. . Calon diminta memberikan ulasan mengenai unsur nilai atau pengajaran yang terdapat dalam petikan / cerita / puisi / dialog yang diberi. Calon diberikan petikan / cerita / puisi / dialog 2.

Menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul 5. Menyatakan lima nilai atau pengajaran dengan tepat berserta huraian atau contoh daripada petikan 2. Bina 5 ayat dengan menggunakan kaedah dalam jadual berikut: 5K Kita hendaklah Kita mestilah Kita haruslah Kita patutlah Kita perlulah nilai murni aktiviti / frasa kerja dalam petikan 6. 5. Anda tidak boleh mengambil apa-apa nilai yang terdapat dalam petikan secara langsung. Bulatkan atau garisi frasa kerja / aktiviti yang mempunyai nilai murni. 3. Menggunakan pelbagai kata dan kosa kata yang meluas 4.2. Pilih nilai murni yang tepat dan tersirat daripada frasa / aktiviti yang dipilih. Tulis ulasan anda dalam satu perenggan tidak lebih daripada 50 patah perkataan dalam satu perenggan. Memasukkan penanda wacana yang sesuai ASPEK NILAI MURNI nilai murni bertanggungjawab frasa / perbuatan / aktiviti menjaga keselamatan diri dan keluarga menoleh ke kiri da kanan sebelum melintas jalan … . Menulis ulasan dengan idea yang jelas dan tepat menggunakan ayat yang gramatis 3. 4. Aspek Pemarkahan: 1.

prihatin penyayang / kasih sayang berhemah tinggi / sopan santun murah hati / pemurah baik hati rajin menghulurkan bantuan … menolong orang dalam kesusahan … menyayangi ibu / bapa / keluarga memberikan hadiah … menjaga tutur kata / tingkah laku memberi sumbangan / derma … memberi hadiah … menolong orang lain … membaca buku … membuat kerja sekolah … membuat kerja rumah … tekun melakukan sesuatu kerja … belajar … gigih / mencari rezeki … bersungguh-sungguh mencari ilmu (belajar) … menyiapkan tugasan … jujur / telus mengembalikan barang yang dijumpai … tidak berbohong … amanah menyerahkan barang orang lain … tidak menceritakan keburukan orang lain … ikhlas / rela hati memberikan sesuatu tanpa mengharap balasan … membantu … bertolak ansur tidak berkira … toleransi sepakat / muafakat / berkerjasama adil / saksama bijaksana / bestari hormatmenghormati berhati-hati menjaga keharmonian kaum menghormati adat dan budaya kaum lain bergotong-royong … berbincang untuk menyelesaikan masalah membahagikan tugas / sesuatu sama rata … memuat keputusan tidak berat sebelah mengambil keputusan yang betul … tidak meninggikan suara apabila bercakap … tidak mengganggu orang lain melintas jalan … menggunakan barang yng tajam / berbahaya … memandu kenderaan … mengambil keputusan … mencari penyelesaian … rasional .

matang semangat kejiranan berani berdikari patriotik / cinta akan negara jimat-cermat cintai alam /kebersihan tolong-menolong / bantu membantu taat / akur tabah / cekal sabar tidak mudah putus asa menepati masa / menghargai masa / menepati janji dedikasi jaya diri / waja diri / jati diri kesederhanaan kesyukuran menghargai jasa / sumbangan perpaduan / membuat pilihan yang tepat … membuat rujukan … ramah dengan jiran membantu jiran … / berkerjasama bergaul mesra …/ tidak mengasingkan diri … bertolak ansur … bertindak demi kebaikan … melawan orang jahat membuat sesuatu pekerjaan sendiri membasuh baju … mencuci kasut … menyediakan minuman / makanan sendiri menghormati lagu kebangsaan … melawat tempat bersejarah … membawa bekal ke sekolah … menyimpan duit … menggunakan elektrik air dengan berhemah … menjaga kebersihan rumah / sekolah / alam sekitar… tidak membuang sampah merata-rata … melakukan sesuatu pekerjaan di sekolah / rumah … memikul tanggungjawab bersama … menurut perintah / arahan / suruhan … menghadapi cabaran hidup … apabila ditimpa musibah /kemalangan / kecelakaan … apabila menghadapi kegagalan … terus berusaha … tiba awal … membaca buku ketika sedang menunggu … menyiapkan tugasan yang diberi guru … menjalakan tugas dengan cemerlang berusaha meningkatkan kecemerlangan diri … menjaga maruah diri bersikap tidak keterlaluan dalam kehidupan … mengucapkan syukur /terima kasih atas bantuan … mengucapkan terima kasih … memberikan hadiah / cenderamata … menjaga persefahaman keluarga / masyarakat … .

Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. . Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan.persaudaraan berdisiplin menjaga tingkah laku di sekolah mengikut arahan / kata ibu bapa / guru mematuhi peraturan sekolah Contoh Petikan Cerita: Tulis lima nilai yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah.

mereka akan berbincang untuk menyelesaikannya dengan segera. Pada waktu itu wabak demam denggi semakin merebak. dengan saling menghormati antara satu sama lain. dengan berbincang untuk menyelesaikan masalah. dengan tidak mengharapkan balasan dan tidak merungut. Panjang jawapan kamu hendaklah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Kita juga patutlah bertoleransi dengan saling menghormati antara satu sama lain. Encik Hassan pula sentiasa memastikan anakanak sentiasa berbaik-baik dengan selalu memberikan nasihat. kita mestilah bersepakat dengan berbincang untuk menyelesaikan masalah. Selain itu. Mereka membantu Encik Hassan tanpa mengharapkan balasan dan tidak merungut . Hubungan antara anak-anak Encik Hassan memang erat. Akhir sekali. Anak-anak Encik Hassan jarang bergaduh. Anak-anak Encik Hassan memberi kerjasama dengan bersemangat sekali. kita hendaklah menjaga kebersihan dengan memastikan kawasan rumah sentiasa bersih. Contoh jawapan: Nilai pertama yang terdapat dalam petikan ialah kita hendaklah bekerjasama dengan bergotong-royong membersihkan kawasan rumah. Mereka saling menghormati antara satu sama lain.Keluarga Encik Hassan bergotong-royong membersihkan kawasan persekitaran rumah mereka. 58 patah perkatan Contoh Petikan Puisi Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada puisi di bawah. dengan memastikan kawasan rumah sentiasa bersih. ada yang mencuci longkang dan ada yang mencabut rumput. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan . kita haruslah ikhlas ketika membantu dengan tidak mengharapkan balasan. 5K Kita hendaklah Kita hendaklah Kita haruslah Kita patutlah Kita mestilah Nilai / pengajaran bekerjasama Menjaga kebersihan ikhlas ketika membantu bertoleransi bersepakat Contoh aktiviti dalam petikan dengan bergotong-royong membersihkan kawasan rumah. Jika ada perselisihan faham pun. Ada yang mengutip sampah. Kedua. Encik Hassan mahu memastikan kawasan rumahnya bersih agar dapat menghindari pembiakan nyamuk Aedes.

Bunga disemat anak nelayan. Kita perlulah bersikap penyayang dengan menyayangi sesama insan. Kelkatu terbang di kebun jagung. 49 patah perkataan . menyayangi sesama insan. Taat setia pada negara. mengamalkan budi bahasa. Selain itu. kita haruslah mempunyai cita-cita dengan menetapkan matlamat dalam hidup. Bunga melur cantik disemat. Hendak memetik buah pulasan. Malam hari banyak kelkatu. Duduk makan buah nona. Orang susah hendaklah dibantu. Hidup perlu ada matlamat. Kita hendaklah Kita mestilah Kita haruslah Kita perlulah Kita hendaklah bersikap patriotik prihatin mempunyai cita-cita bersikap penyayang berhemah tinggi dengan dengan dengan dengan dengan taat setia kepada negara. membantu orang yang susah. Berbudi bahasa amalan kita. Barulah tercapai segala impian. Kita juga mestilah prihatin dengan membantu orang yang susah. Contoh Jawapan Antara pengajarannya ialah ialah kita hendaklah bersikap patriotik dengan taat setia kepada negara. Kita hendaklah berhemah tinggi dengan mengamalkan budi bahasa. Moga berkurang derita ditanggung. menetapkan matlamat dalam hidup. Hendak dijual di tengah kota. Berkasih sayang sesama insan.Sungguh comel anak kera. Tanda menjadi warga berguna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful