SK KESANG TUA

PANITIA BAHASA MELAYU
** PENERAJU KECEMERLANGAN SKKT **

MODUL PENULISAN BAHASA MELAYU UPSR [K012]
OLEH

HAJAH SAMIAH SAMARI GURU CEMERLANG BAHASA MELAYU

Soalan 2 atau Soalan 3.PANDUAN UMUM 1. Anda dikehendaki menjawab ketiga-tiga bahagian A. B dan C. 3. anda boleh memilih sama ada menjawab Soalan 1. Bahasa Melayu Kertas 2 (012) mengandung 3 bahagian: Bahagian Bahagian A Kandungan memindahkan maklumat membina 5 ayat menulis karangan memberikan ulasan (nilai / pengajaran) Jumlah Markah 10 markah Masa Dicadangkan 15 minit Bahagian B Bahagian C 30 markah 20 markah 40 minit 20 minit 60 markah 1 jam 15 minit 2. Bagi bahagian B. BAHAGIAN A Analisis Gambar Soalan Bahagian A Gambar Sekolah Rumah Pengalaman Lain-lain Pasar Jalan raya 2005 2006 Kantin 2007 Dewan 2008 2009 Taman sains Halaman Sambutan hari raya 2010 2011 Panduan Gambar Mengikut Lokasi .

Catat 5 kata kerja bagi setiap aktiviti yang dipilih. Pilih dan bulatkan 5 aktiviti berdasarkan gambar. 3.Lokasi Sekolah Gambar padang / gelanggang Aktiviti Sukan olahraga / sukaneka Perarakan perbarisan Penyampaian hadiah Pendidikan jasmani Persiapan sukan / pertandingan Hari guru Hari kanak-kanak Hari kemerdekaan Perhimpunan Anugerah cemerlang Aktiviti pembelajaran Membersihkan bilik Hari kantin / jual beli dewan / dataran perhimpunan bilik khas (perpustakaan / pusat sumber / makmal sains / makmal komputer / bengkel kemahiran hidup Rumah /kantin / bilik darjah) ruang tamu dapur halaman tempat rekreasi Lain-lain padang permainan Berehat Membersihkan ruang tamu Sambutan hari lahir Menyediakan makanan Makan bersama Membersihkan kawasan rumah Berkelah Bergotong-royong Lawatan Perkhemahan Beriadah Panduan Menjawab Soalan Bahagian A 1. 2. Perhatikan bahan grafik atau gambar yang diberi dengan teliti. .

4. mempunyai kosa kata yang meluas dan menepati bahan grafik. Kaedah Membina Ayat: Subjek (FN) Frasa Nama (siapa) Predikat (FK) Keterangan Masa (bila) Tempat (di mana) Cara (bagaimana Tujuan / sebab (mengapa) Frasa Kerja Kata Kerja + Objek (buat apa) Contoh: Ali mengayuh basikal bermain anak patung mengangkat pakaian yang disidai membeli aiskrim yang dijual oleh Pak Abu menjual aiskrim pada waktu petang pada waktu petang di luar rumah di beranda rumah di ampaian dengan berhatihati untuk mengeluarkan peluh Siti dan Ani Mak Limah kerana hari sudah petang untuk menghilangkan dahaga untuk menyara keluarga Ahmad. Bina 5 ayat yang gramatis dan menepati bahan grafik. Ciri-Ciri Ayat Yang Gramatis: 1. 2. Sarah dan Seha Pak Abu pada petang itu setiap hari di kampung dengan menunggang motorsikal Contoh ayat: 1. 3. Ayat Ayat Ayat Ayat mestilah mestilah mestilah mestilah mempunyai subjek dan predikat (dengan pola ayat FN + FK) mempunyai penerang dan keterangan yang meluas. menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul. Ali mengayuh basikal pada waktu petang di luar rumah dengan berhati-hati untuk mengeluarkan peluh. .4.

Ahmad. Siti dan Ani bermain anak patung pada waktu petang di beranda rumah. Mak Limah mengangkat pakaian yang disidai di ampaian kerana hari sudah petang. 5. Contoh Soalan: Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti yang terdapat dalam gambar di bawah Mencatat nota memaku kayu/papan mengukur kayu/papan mengetam kayu/papan menggergaji kayu/papan Subjek (FN) Frasa Frasa Kerja Predikat (FK) Keterangan . 4.2. Pak Abu menjual aiskrim setiap hari di kampong dengan menunggang motorsikal untuk menyara keluarga. 3. Sarah dan Seha membeli aiskrim yang dijual Pak Abu untuk menghilangkan dahaga.

2. 4. Faizal sedang menggergaji papan dengan berhati-hati supaya tidak cedera. Salina mengetam papan dengan menggunakan ketam supaya permukaan papan itu licin. Ahmad sedang mencatat nota semasa pembelajaran di bengkel Kemahiran hidup seperti yang disuruh oleh Cikgu Fahmi. BAHAGIAN B PANDUAN AM PENULISAN KARANGAN . Alif memaku papan dengan menggunakan paku dan penukul untuk membuat rak. 3.Nama (siapa) Kata Kerja + Objek (buat apa) Masa (bila) Tempat (di mana) Cara (bagaimana) Tujuan / sebab (mengapa) Ahmad sedang mencatat nota mengetam papan semasa pembelajaran di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan ketam dengan menggunakan paku dan penukul dengan berhati-hati di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan kayu pembaris Salina seperti yang disuruh oleh Cikgu Fahmi supaya permukaan papan itu licin untuk membuat rak supaya tidak cedera Alif memaku papan sedang menggergaji papan mengukur papan Faizal Ramli 1. 5. Ramli mengukur papan di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan kayu pembaris.

Ada dua jenis karangan: 1. Karangan Berformat Surat kiriman tidak rasmi Surat kiriman rasmi Syarahan Ucapan Laporan Dialog Berita Catatan / diari 2. dan penutup) . Karangan Tidak Berformat Fakta Situasi / Keperihalan Cereka Perbincangan Autobiografi Biografi Peribahasa Pemarkahan: Penulisan karangan akan dinilai berdasarkan: 1. Persembahan dan penyampaian idea (pendahuluan. sekurang-kurangnya 3 isi.

2. Tulis ucapan kamu selengkapnya Contoh perenggan: . Ayat penutup Contoh Soalan : Baru-baru ini. Penggunaan tanda baca dan ejaan yang betul Panduan Menulis Perenggan Penulisan karangan yang baik perlu mempunyai pemerengganan yang baik. (ayat topik) Kami diminta mengharungi anak sungai yang agak deras airnya. Pemilihan kosa kata yang pelbagai dan meluas serta sesuai dengan tema 4. Pemerengganan yang baik mempunyai: 1. Contoh perenggan: Acara yang paling aku nanti-nantikan ialah acara mengharungi anak sungai. Ayat huraian 3. (ayat contoh) Akhirnya semua peserta berjaya menyeberangi anak sungai tersebut. Tulis catatan beberapa hari tentang aktiviti perkhemahan tersebut. kamu telah mengikuti perkhemahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Pengolahan idea ( dengan huraian dan contoh ) dan ayat (yang gramatis dan menepati tema) 3. Ayat contoh 4. (ayat huraian) Kami mengharungi anak sungai itu sambil memegang tali yang direntangkan. (ayat penutup) Contoh Soalan: Suatu majlis diadakan untuk meraikan perpindahan kamu ke sekolah baharu. Ayat topik 2. Kamu diminta berucap dalam majlis tersebut.

Baca semua tiga soalan yang diberi. Kenal pasti samada karangan yang dipilih merupakan karangan umum atau berformat. saya sekeluarga akan berpindah ke Samarahan. (ayat topik) Kami berpindah ke sana kerana bapa saya ditukarkan ke negeri tersebut.Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas jamuan khas yang diadakan pada hari ini. Elakkan kesalahan ejaan dan tanda baca. 2. Panduan Menulis Karangan Sebelum menulis karangan: 1. Sarawak. Pendahuluan b. (ayat contoh) Saya berharap agar saya akan mendapat guru dan rakan baharu yang baik seperti di sekolah ini. Kosa kata yang dipilih dan digunakan mestilah luas dan sesuai dengan tugasan. Setiap ayat yang dibina mestilah gramatis dan menepati kehendak soalan atau tugasan. Penutup 2. . kemudian pilih tajuk yang benar-benar dikuasai. (ayat contoh) Walau bagaimanapun. Setiap ayat yang dibina mestilah lengkap subjek dan predikat serta mempunyai penerang atau keterangan yang meluas 4. 4. 5. Karangan yang baik mestilah mempunyai: a. saya yakin bahawa hubungan kita akan berkekalan. (ayat penutup) Untuk makluman semua. (ayat topik) Saya berasa sungguh terharu dan pada masa yang sama juga saya berasa sedih. (ayat huraian) Saya berasa sedih kerana akan berpisah dengan guru-guru dan rakanrakan semua. (ayat huraian) Di sana saya akan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Samarahan. Isi (minimum 3 isi) c. isi dan penutup. 3. (ayat penutup) Ciri-Ciri Karangan Yang Baik 1. Catat apa-apa sahaja maklumat yang anda ketahui berkaitan dengan soalan yang anda pilih. Rangka karangan terlebih dahulu mengikut bahagian pendahuluan. 3.

tanda baca dan ayat yang ditulis. 2. Baca karangan yang anda tulis semula.Semasa menulis karangan: 1. anda boleh menulis pendahuluan jenis Selepas menulis karangan: 1. 3. 2. Semak ejaan. Pastikan anda menulis karangan mengikut rangka karangan yang telah anda sediakan. Pada bahagian pendahuluan. Betulkan kesalahan (sekiranya ada) ANALISIS FORMAT KARANGAN UPSR 2005 – 2010 FORMAT DIALOG 2005 2006 lawatan 2007 2008 2009 2010 2011 johan bercerita peringkat negeri kebaikan membawa bekal ke sekolah aktiviti semasa cuti sekolah FAKTA penjagaan kesihatan kepentingan menuntut ilmu kebaikan jiran-jiran cara menggunakan wang hadiah suasana temasya sukan / faedah menyertai kem kecemerlangan buku yang dibaca KEPERIHALAN MULAKAN CERITA SAMBUNG CERITA LAPORAN UCAPAN program motivasi / perkhemahan unit beruniform meraikan kejayaan diri .

SYARAHAN BERITA SURAT RASMI SURAT TAK RASMI TEMU RAMAH BIOGRAFI PERBAHASAN CATATAN Perkelahan kejayaan rakan orang yang disayangi persediaan menghadapi upsr pertandingan sempena kemerdekaan NOTA / CATATAN BAHAN KARANGAN Jenis Peristiwa  hari anugerah cemerlang  sukan  perkelahan  perkhema han  hari kanak-kanak / guru Format o laporan o cerita o surat kiriman tak rasmi o berita o catatan o keperihalan Pemerengganan Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Isi Tarikh / masa / tempat Persediaan / permulaan majlis / ucapan Acara / aktiviti Suasana Penutup acara Perasaan / harapan .

 hari kantin  gotongroyong  aktiviti cuti sekolah Faedah / Kebaikan :  membaca  menuntut ilmu  bersukan  menyertai kokurikulum  menonton televisyen  gotongroyong  membawa bekal ke sekolah Cara-cara / Langkah:  Menjaga kebersihan  Membalas jasa ibu bapa  Persediaan peperiksaan  Persediaan pertandingan Cerita  o o o o o fakta syarahan perbahasan ucapan pidato Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Situasi semasa Menambah ilmu / kemahiran / pengalaman Mengisi masa lapang Menghiburkan hati Mengeratkan hubungan Nilai murni o Fakta o Surat kiriman tak rasmi o Syarahan o Temu ramah o Ucapan o Perbahasan o Pidato Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Nyatakan isu secara umum Apa yang dilakukan oleh diri Apa yang dilakukan oleh diri Langkah yang diambil oleh ibu bapa / keluarga Langkah yang diambil oleh guru / sekolah Faedah / kebaikan yang diperoleh o Cerita o Memulakan cerita o Menyambung cerita o Biografi o Surat kiriman tak rasmi Pendahuluan Plot 1 Plot 2 Plot 3 Plot 4 Penutup .

Anda diminta memberikan lima nilai atau pengajaran sahaja. Baca petikan dengan teliti.BAHAGIAN C Panduan Umum 1. Panduan Menjawab Soalan 1. Calon diberikan petikan / cerita / puisi / dialog 2. 3. Calon diminta memberikan ulasan mengenai unsur nilai atau pengajaran yang terdapat dalam petikan / cerita / puisi / dialog yang diberi. .

Menulis ulasan dengan idea yang jelas dan tepat menggunakan ayat yang gramatis 3. Menyatakan lima nilai atau pengajaran dengan tepat berserta huraian atau contoh daripada petikan 2. Memasukkan penanda wacana yang sesuai ASPEK NILAI MURNI nilai murni bertanggungjawab frasa / perbuatan / aktiviti menjaga keselamatan diri dan keluarga menoleh ke kiri da kanan sebelum melintas jalan … . Anda tidak boleh mengambil apa-apa nilai yang terdapat dalam petikan secara langsung.2. Tulis ulasan anda dalam satu perenggan tidak lebih daripada 50 patah perkataan dalam satu perenggan. Menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul 5. 3. Pilih nilai murni yang tepat dan tersirat daripada frasa / aktiviti yang dipilih. 5. Aspek Pemarkahan: 1. Bulatkan atau garisi frasa kerja / aktiviti yang mempunyai nilai murni. 4. Bina 5 ayat dengan menggunakan kaedah dalam jadual berikut: 5K Kita hendaklah Kita mestilah Kita haruslah Kita patutlah Kita perlulah nilai murni aktiviti / frasa kerja dalam petikan 6. Menggunakan pelbagai kata dan kosa kata yang meluas 4.

prihatin penyayang / kasih sayang berhemah tinggi / sopan santun murah hati / pemurah baik hati rajin menghulurkan bantuan … menolong orang dalam kesusahan … menyayangi ibu / bapa / keluarga memberikan hadiah … menjaga tutur kata / tingkah laku memberi sumbangan / derma … memberi hadiah … menolong orang lain … membaca buku … membuat kerja sekolah … membuat kerja rumah … tekun melakukan sesuatu kerja … belajar … gigih / mencari rezeki … bersungguh-sungguh mencari ilmu (belajar) … menyiapkan tugasan … jujur / telus mengembalikan barang yang dijumpai … tidak berbohong … amanah menyerahkan barang orang lain … tidak menceritakan keburukan orang lain … ikhlas / rela hati memberikan sesuatu tanpa mengharap balasan … membantu … bertolak ansur tidak berkira … toleransi sepakat / muafakat / berkerjasama adil / saksama bijaksana / bestari hormatmenghormati berhati-hati menjaga keharmonian kaum menghormati adat dan budaya kaum lain bergotong-royong … berbincang untuk menyelesaikan masalah membahagikan tugas / sesuatu sama rata … memuat keputusan tidak berat sebelah mengambil keputusan yang betul … tidak meninggikan suara apabila bercakap … tidak mengganggu orang lain melintas jalan … menggunakan barang yng tajam / berbahaya … memandu kenderaan … mengambil keputusan … mencari penyelesaian … rasional .

matang semangat kejiranan berani berdikari patriotik / cinta akan negara jimat-cermat cintai alam /kebersihan tolong-menolong / bantu membantu taat / akur tabah / cekal sabar tidak mudah putus asa menepati masa / menghargai masa / menepati janji dedikasi jaya diri / waja diri / jati diri kesederhanaan kesyukuran menghargai jasa / sumbangan perpaduan / membuat pilihan yang tepat … membuat rujukan … ramah dengan jiran membantu jiran … / berkerjasama bergaul mesra …/ tidak mengasingkan diri … bertolak ansur … bertindak demi kebaikan … melawan orang jahat membuat sesuatu pekerjaan sendiri membasuh baju … mencuci kasut … menyediakan minuman / makanan sendiri menghormati lagu kebangsaan … melawat tempat bersejarah … membawa bekal ke sekolah … menyimpan duit … menggunakan elektrik air dengan berhemah … menjaga kebersihan rumah / sekolah / alam sekitar… tidak membuang sampah merata-rata … melakukan sesuatu pekerjaan di sekolah / rumah … memikul tanggungjawab bersama … menurut perintah / arahan / suruhan … menghadapi cabaran hidup … apabila ditimpa musibah /kemalangan / kecelakaan … apabila menghadapi kegagalan … terus berusaha … tiba awal … membaca buku ketika sedang menunggu … menyiapkan tugasan yang diberi guru … menjalakan tugas dengan cemerlang berusaha meningkatkan kecemerlangan diri … menjaga maruah diri bersikap tidak keterlaluan dalam kehidupan … mengucapkan syukur /terima kasih atas bantuan … mengucapkan terima kasih … memberikan hadiah / cenderamata … menjaga persefahaman keluarga / masyarakat … .

Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. .persaudaraan berdisiplin menjaga tingkah laku di sekolah mengikut arahan / kata ibu bapa / guru mematuhi peraturan sekolah Contoh Petikan Cerita: Tulis lima nilai yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah.

Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan . Pada waktu itu wabak demam denggi semakin merebak. 58 patah perkatan Contoh Petikan Puisi Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada puisi di bawah. dengan berbincang untuk menyelesaikan masalah. Hubungan antara anak-anak Encik Hassan memang erat.Keluarga Encik Hassan bergotong-royong membersihkan kawasan persekitaran rumah mereka. 5K Kita hendaklah Kita hendaklah Kita haruslah Kita patutlah Kita mestilah Nilai / pengajaran bekerjasama Menjaga kebersihan ikhlas ketika membantu bertoleransi bersepakat Contoh aktiviti dalam petikan dengan bergotong-royong membersihkan kawasan rumah. dengan tidak mengharapkan balasan dan tidak merungut. Anak-anak Encik Hassan memberi kerjasama dengan bersemangat sekali. kita haruslah ikhlas ketika membantu dengan tidak mengharapkan balasan. kita hendaklah menjaga kebersihan dengan memastikan kawasan rumah sentiasa bersih. Panjang jawapan kamu hendaklah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Ada yang mengutip sampah. Mereka saling menghormati antara satu sama lain. dengan memastikan kawasan rumah sentiasa bersih. Encik Hassan pula sentiasa memastikan anakanak sentiasa berbaik-baik dengan selalu memberikan nasihat. Encik Hassan mahu memastikan kawasan rumahnya bersih agar dapat menghindari pembiakan nyamuk Aedes. Kita juga patutlah bertoleransi dengan saling menghormati antara satu sama lain. Jika ada perselisihan faham pun. mereka akan berbincang untuk menyelesaikannya dengan segera. Selain itu. Mereka membantu Encik Hassan tanpa mengharapkan balasan dan tidak merungut . kita mestilah bersepakat dengan berbincang untuk menyelesaikan masalah. dengan saling menghormati antara satu sama lain. Akhir sekali. ada yang mencuci longkang dan ada yang mencabut rumput. Contoh jawapan: Nilai pertama yang terdapat dalam petikan ialah kita hendaklah bekerjasama dengan bergotong-royong membersihkan kawasan rumah. Kedua. Anak-anak Encik Hassan jarang bergaduh.

Orang susah hendaklah dibantu. mengamalkan budi bahasa. Tanda menjadi warga berguna. Kita perlulah bersikap penyayang dengan menyayangi sesama insan. Contoh Jawapan Antara pengajarannya ialah ialah kita hendaklah bersikap patriotik dengan taat setia kepada negara. Kita hendaklah berhemah tinggi dengan mengamalkan budi bahasa. Kita juga mestilah prihatin dengan membantu orang yang susah. menyayangi sesama insan. Bunga melur cantik disemat. Barulah tercapai segala impian. Bunga disemat anak nelayan. Berkasih sayang sesama insan. Moga berkurang derita ditanggung. 49 patah perkataan .Sungguh comel anak kera. Berbudi bahasa amalan kita. menetapkan matlamat dalam hidup. Taat setia pada negara. Hidup perlu ada matlamat. Kelkatu terbang di kebun jagung. Kita hendaklah Kita mestilah Kita haruslah Kita perlulah Kita hendaklah bersikap patriotik prihatin mempunyai cita-cita bersikap penyayang berhemah tinggi dengan dengan dengan dengan dengan taat setia kepada negara. kita haruslah mempunyai cita-cita dengan menetapkan matlamat dalam hidup. Selain itu. membantu orang yang susah. Duduk makan buah nona. Malam hari banyak kelkatu. Hendak dijual di tengah kota. Hendak memetik buah pulasan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful