SK KESANG TUA

PANITIA BAHASA MELAYU
** PENERAJU KECEMERLANGAN SKKT **

MODUL PENULISAN BAHASA MELAYU UPSR [K012]
OLEH

HAJAH SAMIAH SAMARI GURU CEMERLANG BAHASA MELAYU

Soalan 2 atau Soalan 3. Anda dikehendaki menjawab ketiga-tiga bahagian A.PANDUAN UMUM 1. anda boleh memilih sama ada menjawab Soalan 1. BAHAGIAN A Analisis Gambar Soalan Bahagian A Gambar Sekolah Rumah Pengalaman Lain-lain Pasar Jalan raya 2005 2006 Kantin 2007 Dewan 2008 2009 Taman sains Halaman Sambutan hari raya 2010 2011 Panduan Gambar Mengikut Lokasi . 3. Bagi bahagian B. B dan C. Bahasa Melayu Kertas 2 (012) mengandung 3 bahagian: Bahagian Bahagian A Kandungan memindahkan maklumat membina 5 ayat menulis karangan memberikan ulasan (nilai / pengajaran) Jumlah Markah 10 markah Masa Dicadangkan 15 minit Bahagian B Bahagian C 30 markah 20 markah 40 minit 20 minit 60 markah 1 jam 15 minit 2.

Pilih dan bulatkan 5 aktiviti berdasarkan gambar. Catat 5 kata kerja bagi setiap aktiviti yang dipilih.Lokasi Sekolah Gambar padang / gelanggang Aktiviti Sukan olahraga / sukaneka Perarakan perbarisan Penyampaian hadiah Pendidikan jasmani Persiapan sukan / pertandingan Hari guru Hari kanak-kanak Hari kemerdekaan Perhimpunan Anugerah cemerlang Aktiviti pembelajaran Membersihkan bilik Hari kantin / jual beli dewan / dataran perhimpunan bilik khas (perpustakaan / pusat sumber / makmal sains / makmal komputer / bengkel kemahiran hidup Rumah /kantin / bilik darjah) ruang tamu dapur halaman tempat rekreasi Lain-lain padang permainan Berehat Membersihkan ruang tamu Sambutan hari lahir Menyediakan makanan Makan bersama Membersihkan kawasan rumah Berkelah Bergotong-royong Lawatan Perkhemahan Beriadah Panduan Menjawab Soalan Bahagian A 1. 3. . Perhatikan bahan grafik atau gambar yang diberi dengan teliti. 2.

Bina 5 ayat yang gramatis dan menepati bahan grafik. Kaedah Membina Ayat: Subjek (FN) Frasa Nama (siapa) Predikat (FK) Keterangan Masa (bila) Tempat (di mana) Cara (bagaimana Tujuan / sebab (mengapa) Frasa Kerja Kata Kerja + Objek (buat apa) Contoh: Ali mengayuh basikal bermain anak patung mengangkat pakaian yang disidai membeli aiskrim yang dijual oleh Pak Abu menjual aiskrim pada waktu petang pada waktu petang di luar rumah di beranda rumah di ampaian dengan berhatihati untuk mengeluarkan peluh Siti dan Ani Mak Limah kerana hari sudah petang untuk menghilangkan dahaga untuk menyara keluarga Ahmad. mempunyai kosa kata yang meluas dan menepati bahan grafik. menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul. Sarah dan Seha Pak Abu pada petang itu setiap hari di kampung dengan menunggang motorsikal Contoh ayat: 1. . 3. 2.4. Ayat Ayat Ayat Ayat mestilah mestilah mestilah mestilah mempunyai subjek dan predikat (dengan pola ayat FN + FK) mempunyai penerang dan keterangan yang meluas. 4. Ali mengayuh basikal pada waktu petang di luar rumah dengan berhati-hati untuk mengeluarkan peluh. Ciri-Ciri Ayat Yang Gramatis: 1.

Mak Limah mengangkat pakaian yang disidai di ampaian kerana hari sudah petang. Siti dan Ani bermain anak patung pada waktu petang di beranda rumah. 5. Ahmad. 4. Contoh Soalan: Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti yang terdapat dalam gambar di bawah Mencatat nota memaku kayu/papan mengukur kayu/papan mengetam kayu/papan menggergaji kayu/papan Subjek (FN) Frasa Frasa Kerja Predikat (FK) Keterangan .2. Sarah dan Seha membeli aiskrim yang dijual Pak Abu untuk menghilangkan dahaga. 3. Pak Abu menjual aiskrim setiap hari di kampong dengan menunggang motorsikal untuk menyara keluarga.

Ahmad sedang mencatat nota semasa pembelajaran di bengkel Kemahiran hidup seperti yang disuruh oleh Cikgu Fahmi. 3. 2. 5. 4. Alif memaku papan dengan menggunakan paku dan penukul untuk membuat rak. Faizal sedang menggergaji papan dengan berhati-hati supaya tidak cedera. Ramli mengukur papan di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan kayu pembaris. BAHAGIAN B PANDUAN AM PENULISAN KARANGAN .Nama (siapa) Kata Kerja + Objek (buat apa) Masa (bila) Tempat (di mana) Cara (bagaimana) Tujuan / sebab (mengapa) Ahmad sedang mencatat nota mengetam papan semasa pembelajaran di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan ketam dengan menggunakan paku dan penukul dengan berhati-hati di bengkel Kemahiran Hidup dengan menggunakan kayu pembaris Salina seperti yang disuruh oleh Cikgu Fahmi supaya permukaan papan itu licin untuk membuat rak supaya tidak cedera Alif memaku papan sedang menggergaji papan mengukur papan Faizal Ramli 1. Salina mengetam papan dengan menggunakan ketam supaya permukaan papan itu licin.

Ada dua jenis karangan: 1. Karangan Tidak Berformat Fakta Situasi / Keperihalan Cereka Perbincangan Autobiografi Biografi Peribahasa Pemarkahan: Penulisan karangan akan dinilai berdasarkan: 1. sekurang-kurangnya 3 isi. Persembahan dan penyampaian idea (pendahuluan. Karangan Berformat Surat kiriman tidak rasmi Surat kiriman rasmi Syarahan Ucapan Laporan Dialog Berita Catatan / diari 2. dan penutup) .

Pemerengganan yang baik mempunyai: 1. (ayat contoh) Akhirnya semua peserta berjaya menyeberangi anak sungai tersebut. kamu telah mengikuti perkhemahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Tulis catatan beberapa hari tentang aktiviti perkhemahan tersebut. (ayat topik) Kami diminta mengharungi anak sungai yang agak deras airnya. Ayat penutup Contoh Soalan : Baru-baru ini. Kamu diminta berucap dalam majlis tersebut. Pemilihan kosa kata yang pelbagai dan meluas serta sesuai dengan tema 4. Ayat topik 2. (ayat huraian) Kami mengharungi anak sungai itu sambil memegang tali yang direntangkan. Tulis ucapan kamu selengkapnya Contoh perenggan: . Ayat contoh 4. Penggunaan tanda baca dan ejaan yang betul Panduan Menulis Perenggan Penulisan karangan yang baik perlu mempunyai pemerengganan yang baik. Contoh perenggan: Acara yang paling aku nanti-nantikan ialah acara mengharungi anak sungai. (ayat penutup) Contoh Soalan: Suatu majlis diadakan untuk meraikan perpindahan kamu ke sekolah baharu. Ayat huraian 3. Pengolahan idea ( dengan huraian dan contoh ) dan ayat (yang gramatis dan menepati tema) 3.2.

Setiap ayat yang dibina mestilah gramatis dan menepati kehendak soalan atau tugasan. Baca semua tiga soalan yang diberi. 4. 3. (ayat topik) Kami berpindah ke sana kerana bapa saya ditukarkan ke negeri tersebut. Catat apa-apa sahaja maklumat yang anda ketahui berkaitan dengan soalan yang anda pilih. Setiap ayat yang dibina mestilah lengkap subjek dan predikat serta mempunyai penerang atau keterangan yang meluas 4. 2. (ayat huraian) Di sana saya akan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Samarahan. Elakkan kesalahan ejaan dan tanda baca. Panduan Menulis Karangan Sebelum menulis karangan: 1. Isi (minimum 3 isi) c. 5. Kenal pasti samada karangan yang dipilih merupakan karangan umum atau berformat. 3. Penutup 2. kemudian pilih tajuk yang benar-benar dikuasai. (ayat contoh) Saya berharap agar saya akan mendapat guru dan rakan baharu yang baik seperti di sekolah ini. (ayat huraian) Saya berasa sedih kerana akan berpisah dengan guru-guru dan rakanrakan semua. Rangka karangan terlebih dahulu mengikut bahagian pendahuluan. (ayat penutup) Untuk makluman semua. . Kosa kata yang dipilih dan digunakan mestilah luas dan sesuai dengan tugasan. (ayat contoh) Walau bagaimanapun. Pendahuluan b. saya sekeluarga akan berpindah ke Samarahan.Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas jamuan khas yang diadakan pada hari ini. Karangan yang baik mestilah mempunyai: a. (ayat topik) Saya berasa sungguh terharu dan pada masa yang sama juga saya berasa sedih. Sarawak. isi dan penutup. (ayat penutup) Ciri-Ciri Karangan Yang Baik 1. saya yakin bahawa hubungan kita akan berkekalan.

Semasa menulis karangan: 1. Semak ejaan. Baca karangan yang anda tulis semula. Betulkan kesalahan (sekiranya ada) ANALISIS FORMAT KARANGAN UPSR 2005 – 2010 FORMAT DIALOG 2005 2006 lawatan 2007 2008 2009 2010 2011 johan bercerita peringkat negeri kebaikan membawa bekal ke sekolah aktiviti semasa cuti sekolah FAKTA penjagaan kesihatan kepentingan menuntut ilmu kebaikan jiran-jiran cara menggunakan wang hadiah suasana temasya sukan / faedah menyertai kem kecemerlangan buku yang dibaca KEPERIHALAN MULAKAN CERITA SAMBUNG CERITA LAPORAN UCAPAN program motivasi / perkhemahan unit beruniform meraikan kejayaan diri . 2. Pada bahagian pendahuluan. 3. tanda baca dan ayat yang ditulis. anda boleh menulis pendahuluan jenis Selepas menulis karangan: 1. 2. Pastikan anda menulis karangan mengikut rangka karangan yang telah anda sediakan.

SYARAHAN BERITA SURAT RASMI SURAT TAK RASMI TEMU RAMAH BIOGRAFI PERBAHASAN CATATAN Perkelahan kejayaan rakan orang yang disayangi persediaan menghadapi upsr pertandingan sempena kemerdekaan NOTA / CATATAN BAHAN KARANGAN Jenis Peristiwa  hari anugerah cemerlang  sukan  perkelahan  perkhema han  hari kanak-kanak / guru Format o laporan o cerita o surat kiriman tak rasmi o berita o catatan o keperihalan Pemerengganan Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Isi Tarikh / masa / tempat Persediaan / permulaan majlis / ucapan Acara / aktiviti Suasana Penutup acara Perasaan / harapan .

 hari kantin  gotongroyong  aktiviti cuti sekolah Faedah / Kebaikan :  membaca  menuntut ilmu  bersukan  menyertai kokurikulum  menonton televisyen  gotongroyong  membawa bekal ke sekolah Cara-cara / Langkah:  Menjaga kebersihan  Membalas jasa ibu bapa  Persediaan peperiksaan  Persediaan pertandingan Cerita  o o o o o fakta syarahan perbahasan ucapan pidato Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Situasi semasa Menambah ilmu / kemahiran / pengalaman Mengisi masa lapang Menghiburkan hati Mengeratkan hubungan Nilai murni o Fakta o Surat kiriman tak rasmi o Syarahan o Temu ramah o Ucapan o Perbahasan o Pidato Pendahuluan Isi 1 Isi 2 Isi 3 Isi 4 Penutup Nyatakan isu secara umum Apa yang dilakukan oleh diri Apa yang dilakukan oleh diri Langkah yang diambil oleh ibu bapa / keluarga Langkah yang diambil oleh guru / sekolah Faedah / kebaikan yang diperoleh o Cerita o Memulakan cerita o Menyambung cerita o Biografi o Surat kiriman tak rasmi Pendahuluan Plot 1 Plot 2 Plot 3 Plot 4 Penutup .

Anda diminta memberikan lima nilai atau pengajaran sahaja. Panduan Menjawab Soalan 1.BAHAGIAN C Panduan Umum 1. Calon diminta memberikan ulasan mengenai unsur nilai atau pengajaran yang terdapat dalam petikan / cerita / puisi / dialog yang diberi. . Baca petikan dengan teliti. Calon diberikan petikan / cerita / puisi / dialog 2. 3.

2. Pilih nilai murni yang tepat dan tersirat daripada frasa / aktiviti yang dipilih. Bulatkan atau garisi frasa kerja / aktiviti yang mempunyai nilai murni. 5. Menulis ulasan dengan idea yang jelas dan tepat menggunakan ayat yang gramatis 3. Aspek Pemarkahan: 1. Tulis ulasan anda dalam satu perenggan tidak lebih daripada 50 patah perkataan dalam satu perenggan. Bina 5 ayat dengan menggunakan kaedah dalam jadual berikut: 5K Kita hendaklah Kita mestilah Kita haruslah Kita patutlah Kita perlulah nilai murni aktiviti / frasa kerja dalam petikan 6. Menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul 5. 3. Anda tidak boleh mengambil apa-apa nilai yang terdapat dalam petikan secara langsung. Memasukkan penanda wacana yang sesuai ASPEK NILAI MURNI nilai murni bertanggungjawab frasa / perbuatan / aktiviti menjaga keselamatan diri dan keluarga menoleh ke kiri da kanan sebelum melintas jalan … . Menyatakan lima nilai atau pengajaran dengan tepat berserta huraian atau contoh daripada petikan 2. Menggunakan pelbagai kata dan kosa kata yang meluas 4. 4.

prihatin penyayang / kasih sayang berhemah tinggi / sopan santun murah hati / pemurah baik hati rajin menghulurkan bantuan … menolong orang dalam kesusahan … menyayangi ibu / bapa / keluarga memberikan hadiah … menjaga tutur kata / tingkah laku memberi sumbangan / derma … memberi hadiah … menolong orang lain … membaca buku … membuat kerja sekolah … membuat kerja rumah … tekun melakukan sesuatu kerja … belajar … gigih / mencari rezeki … bersungguh-sungguh mencari ilmu (belajar) … menyiapkan tugasan … jujur / telus mengembalikan barang yang dijumpai … tidak berbohong … amanah menyerahkan barang orang lain … tidak menceritakan keburukan orang lain … ikhlas / rela hati memberikan sesuatu tanpa mengharap balasan … membantu … bertolak ansur tidak berkira … toleransi sepakat / muafakat / berkerjasama adil / saksama bijaksana / bestari hormatmenghormati berhati-hati menjaga keharmonian kaum menghormati adat dan budaya kaum lain bergotong-royong … berbincang untuk menyelesaikan masalah membahagikan tugas / sesuatu sama rata … memuat keputusan tidak berat sebelah mengambil keputusan yang betul … tidak meninggikan suara apabila bercakap … tidak mengganggu orang lain melintas jalan … menggunakan barang yng tajam / berbahaya … memandu kenderaan … mengambil keputusan … mencari penyelesaian … rasional .

matang semangat kejiranan berani berdikari patriotik / cinta akan negara jimat-cermat cintai alam /kebersihan tolong-menolong / bantu membantu taat / akur tabah / cekal sabar tidak mudah putus asa menepati masa / menghargai masa / menepati janji dedikasi jaya diri / waja diri / jati diri kesederhanaan kesyukuran menghargai jasa / sumbangan perpaduan / membuat pilihan yang tepat … membuat rujukan … ramah dengan jiran membantu jiran … / berkerjasama bergaul mesra …/ tidak mengasingkan diri … bertolak ansur … bertindak demi kebaikan … melawan orang jahat membuat sesuatu pekerjaan sendiri membasuh baju … mencuci kasut … menyediakan minuman / makanan sendiri menghormati lagu kebangsaan … melawat tempat bersejarah … membawa bekal ke sekolah … menyimpan duit … menggunakan elektrik air dengan berhemah … menjaga kebersihan rumah / sekolah / alam sekitar… tidak membuang sampah merata-rata … melakukan sesuatu pekerjaan di sekolah / rumah … memikul tanggungjawab bersama … menurut perintah / arahan / suruhan … menghadapi cabaran hidup … apabila ditimpa musibah /kemalangan / kecelakaan … apabila menghadapi kegagalan … terus berusaha … tiba awal … membaca buku ketika sedang menunggu … menyiapkan tugasan yang diberi guru … menjalakan tugas dengan cemerlang berusaha meningkatkan kecemerlangan diri … menjaga maruah diri bersikap tidak keterlaluan dalam kehidupan … mengucapkan syukur /terima kasih atas bantuan … mengucapkan terima kasih … memberikan hadiah / cenderamata … menjaga persefahaman keluarga / masyarakat … .

persaudaraan berdisiplin menjaga tingkah laku di sekolah mengikut arahan / kata ibu bapa / guru mematuhi peraturan sekolah Contoh Petikan Cerita: Tulis lima nilai yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. . Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan.

Mereka saling menghormati antara satu sama lain. Anak-anak Encik Hassan memberi kerjasama dengan bersemangat sekali. Encik Hassan pula sentiasa memastikan anakanak sentiasa berbaik-baik dengan selalu memberikan nasihat. Mereka membantu Encik Hassan tanpa mengharapkan balasan dan tidak merungut . mereka akan berbincang untuk menyelesaikannya dengan segera. Selain itu. dengan memastikan kawasan rumah sentiasa bersih.Keluarga Encik Hassan bergotong-royong membersihkan kawasan persekitaran rumah mereka. Anak-anak Encik Hassan jarang bergaduh. kita haruslah ikhlas ketika membantu dengan tidak mengharapkan balasan. kita mestilah bersepakat dengan berbincang untuk menyelesaikan masalah. kita hendaklah menjaga kebersihan dengan memastikan kawasan rumah sentiasa bersih. ada yang mencuci longkang dan ada yang mencabut rumput. Panjang jawapan kamu hendaklah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. 5K Kita hendaklah Kita hendaklah Kita haruslah Kita patutlah Kita mestilah Nilai / pengajaran bekerjasama Menjaga kebersihan ikhlas ketika membantu bertoleransi bersepakat Contoh aktiviti dalam petikan dengan bergotong-royong membersihkan kawasan rumah. dengan saling menghormati antara satu sama lain. Akhir sekali. Kita juga patutlah bertoleransi dengan saling menghormati antara satu sama lain. Hubungan antara anak-anak Encik Hassan memang erat. dengan tidak mengharapkan balasan dan tidak merungut. Contoh jawapan: Nilai pertama yang terdapat dalam petikan ialah kita hendaklah bekerjasama dengan bergotong-royong membersihkan kawasan rumah. dengan berbincang untuk menyelesaikan masalah. Ada yang mengutip sampah. Pada waktu itu wabak demam denggi semakin merebak. 58 patah perkatan Contoh Petikan Puisi Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada puisi di bawah. Encik Hassan mahu memastikan kawasan rumahnya bersih agar dapat menghindari pembiakan nyamuk Aedes. Jika ada perselisihan faham pun. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan . Kedua.

Kita hendaklah Kita mestilah Kita haruslah Kita perlulah Kita hendaklah bersikap patriotik prihatin mempunyai cita-cita bersikap penyayang berhemah tinggi dengan dengan dengan dengan dengan taat setia kepada negara. Kita juga mestilah prihatin dengan membantu orang yang susah. Duduk makan buah nona. kita haruslah mempunyai cita-cita dengan menetapkan matlamat dalam hidup. membantu orang yang susah. Kelkatu terbang di kebun jagung. Berbudi bahasa amalan kita. Selain itu. Orang susah hendaklah dibantu. Hidup perlu ada matlamat. Kita perlulah bersikap penyayang dengan menyayangi sesama insan. menetapkan matlamat dalam hidup. Moga berkurang derita ditanggung. Barulah tercapai segala impian. Kita hendaklah berhemah tinggi dengan mengamalkan budi bahasa. Hendak dijual di tengah kota. Bunga melur cantik disemat.Sungguh comel anak kera. mengamalkan budi bahasa. Malam hari banyak kelkatu. Taat setia pada negara. Berkasih sayang sesama insan. Hendak memetik buah pulasan. Bunga disemat anak nelayan. 49 patah perkataan . menyayangi sesama insan. Contoh Jawapan Antara pengajarannya ialah ialah kita hendaklah bersikap patriotik dengan taat setia kepada negara. Tanda menjadi warga berguna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful