5S Propaganda Yahudi. Sudah tentu ramai di kalangan kita yang pernah terdengar atau terbaca tentang 5S ini.

5S yang dimaksudkan ialah Song, Spirit, Sex, Sport & Smoke. Jika diamati, sebahagian daripada perkara-perkara ini adalah perkara biasa dalam kehidupan kita sehari-hari. Lalu apa masalahnya? Sesungguhnya, inilah yang dinamakan propaganda, sesuatu yang dicipta dan telah menyusup masuk ke dalam budaya kita, dan menjadi sebahagian daripada hidup kita. Sehinggakan kita merasakan terlalu biasa melakukannya, dan terasa janggal, asing dan kolot sekali untuk meninggalkannya. Benarkah? Baiklah, mari sama-sama kita kupas satu-persatu isu ini. Song

Song di sini adakah hanya merujuk kepada lagu sahaja? Semestinya tidak. Ia merangkumi lagu, filem, game, anime dan sebagainya. Dengan kata mudahnya sebarang bentuk media dan hiburan. Timbul persoalan lain. Ala, takkan tu pun salah? Bukan buat dosa pun.. Memanglah tak salah. Namun, apaapa perkara pun yang hukumnya harus, bila dibuat secara berlebihan akan membawa mudarat. Kalau terlalu leka dengan hiburan sampai menjadi lalai, mengabaikan ibadat dan pelajaran itu sudah salah. Usahlah merungut jadi pelajar medik tak cukup masa nak ulangkaji dan tak ada masa nak buat kerja lain (kelas Quran, kelas Arab, tafaquh agama, ziarah sahabat) kalau tengok movie dan main game boleh sampai tengah malam.

Usahkan berbicara tentang pembebasan Palestin. Umar sendiri yang menjalankan hukuman sebat 80 kali ke atas anaknya.Selain berupaya melalaikan kita. Anak Saidina Umar pun minum sedikit dan beliau telah mabuk. Hanya untuk keseronokan semata-mata. seluruh dunia mengikut jejak mereka. kata mereka.kerana ia mencetuskan mudarat yang bersambung-sambung dan menjejaskan bukan sekadar diri sendiri malah orang sekeliling kita. . Setelah memastikan kebenaran kata-kata wanita ini daripada anaknya. majoriti daripada hiburan mengandungi unsur-unsur yang sangat keduniaan. Dikisahkan anak Saidina Umar telah menghadiri satu majlis keramaian. Di majlis itu dihidang arak. Diceritakan Umar telah bermimpi melihat anaknya berjalan bersama Rasulullah kerana dia terlepas hukuman akhirat kerana telah dihukum di dunia. Bijak bijak Semua ini melahirkan manusia yang hedonistik. hanya mengira makan minum sendiri sahaja. yang tidak ambil peduli hal orang lain. pornografi. memuja wanita secara berlebih-lebihan.Sedar atau tidak. Ilmu itu cahaya. Mereka tidak perlu berhabis jutaan wang untuk memangkin industri hiburan di seluruh dunia.. Bahkan banyak juga hiburan zaman kini yang tiada motif atau mesej yang ingin disampaikan. Sehari setitik hitam. Bahkan setiap negara itu sendiri yang akan berhabis mengeluarkan modal untuk memajukan industri ini. Palestin itu apa pun entahkan tahu entahkan tidak. Rakan-rakannya tidak putus asa dan mempelawanya lagi. dia pergi menuntut haknya kepada Umar. Dalam perjalanan pulang.Wallahua lam. dan cahaya takkan masuk ke dalam hati orang yang berbuat maksiat. Cukup sekadar menjadi perintis (pioneer/initiator) memperkenalkan hiburan dan trend saban hari. tetapi ditolak oleh anak Saidina Umar kerana tahu akan haramnya arak. Spirit Spirit di sini bermaksud minuman keras yang memabukkan-alcohol/arak. sedikit sahaja. unsur-unsur sebeginilah yang melemahkan jiwa dan ingatan kita. dia telah berzina dengan seorang wanita kafir. lama-lama hitam dan keraslah hati kita. Wanita itu telah mengandung dan setelah melahirkan anaknya. yang hanya tahu berseronok. Lihatlah kebijaksanaan Yahudi. Lihatlah kenapa Islam mengharamkan arak ini. Dia dipelawa minum arak itu. Anaknya yang sedar akan kesalahannya dan telah insaf berulang kali memohon ampun daripada bapanya. namun Umar tetap tegar menyebat anaknya sehinggakan anaknya itu mati di tangannya. keganasan dan lain-lain lagi.. Apa bahayanya alkohol/arak ini? Sirah Sahabiah telah merakamkan betapa bahayanya arak ini.

mengubati pesakit. Islam tidak menghalang berikhtilat. Sports . Perkara ini dilihat universal tanpa ada sesiapa mempertikaikannya. Sekolah-sekolah premier majoritinya sekolah sejenis. kita harus ingat yang medan kita bukan di sini. Ikhtilat dibenarkan dalam menuntut ilmu. Lihat lagi pada ma had-ma had tahfiz. sudah semestinya kita lebih arif akan bahaya dan kesan. sedangkan telah terbukti kualiti dan kecemerlangan sekolah-sekolah yang sama jantina adalah sangat baik. Lihat sahaja contoh-contoh di tanah air kita sendiri. kenderaan awam dan sebagainya.TKC. kebanyakannya diasingkan pelajar lelaki dan perempuan. Malah ia merujuk kepada perkara sebelum seks itu sendiri. STAR dan lain-lain lagi. Selebihnya adalah tidak perlu. STF.kesan buruk pengambilan arak ini. komik. Di Malaysia pengambilan arak di kalangan Muslim bukanlah perkara yang asing malah bilangannya meningkat dari semasa ke semasa.Sebagai pelajar medik juga. Bagaimana kita boleh berasa bongkak melakukan perkara-perkara larangan Allah dan dalam masa yang sama ingin menuntut ilmu milik Allah? Belum dikira lagi nikmat-nikmat yang kita dapat sehari-hari yang sememangnya tak mampu untuk kita membayarnya. namun ada batas-batasnya. iklan. Alhamdulillah tiada kes-kes sebegini yang dikenalpasti di kalangan komuniti kita di Alexandria ini. Sistem pendidikan yang dahulunya diasingkan telahpun digagaskan untuk dicampurkan. budaya percampuran lelaki dan wanita dikembangluaskan sehebat mungkin tanpa ada batasan dan sempadan. Selain media. Pada ketika inilah posisi kita sebagai doktor memainkan peranannya untuk memperbetul situasi ini baik dari segi fizikal mahupun spiritual. Firman Allah bermaksud Janganlah kamu mendekati zina sudah cukup jelas menghalangi kita daripada hal ini. tetapi di Malaysia kelak.. dan lain-lain lagi dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan sehari-hari. Sex Adakah yang dimaksudkan sex ini semata-mata hubungan seks? Tidak kawan-kawan. MCKK. Namun. yang membawa dan menjerumuskan kita ke arahnya. Unsur-unsur seks diterapkan dalam lagu. filem.

Namun jika dilakukan berpada-pada . Smoke . berapa peratus daripada kita menonton perlawanan bola sepak dengan 2 matlamat ini. Kebanyakannya menghabiskan masa hampir 2 jam hanya menonton. menaikkan semangat patriotik dan sebagainya. Kalau semua tanggungjawab sudah diselesaikan. Bersukan hukumnya harus. mahupun mengatakannya haram atau salah..Sukan? Nak bersukan pun salah ke? Pernah dengar qoute ini?. Namun cuba lihat pula situasi ini. pada ketika ini.Letak bola sebiji. dan perkara harus kalau dibuat secara berlebih-lebihan atau tidak kena pada tempat dan masanya akan membawa mudarat. dapat mengeratkan silaturrahim. Malah ada yang leka sampai mengabaikan tanggungjawab masing-masing. tiada masalah. Contohnya mengambil skil-skil baru. Saya tidak melarang. cuba nilaikan kembali. bukannya bermain sekali mengeluarkan peluh pun. ia amat digalakkan. ada. Kalau sekadar menonton acara sukan di televisyen atau internet. dapat mentadabbur alam dan lain-lain lagi. Melalui sukan kita dapat menyihatkan tubuh badan kita. Cuma membangkitkannya untuk difikirkan bersama baik buruknya. Maka. beribu-ribu orang tak solat Magrib di stadium. Namun. pelajaran sudah diulangkaji. adakah bermanfaat? Bukan tiada. maka terpulanglah.

corrupt dan kemunduran negara-negara Arab. siapakah yang mula-mula mencipta rokok? Tidak lain dan tidak bukan Yahudi laknatullah. Dan kita begitu arif bahawa bahan-bahan ini adalah carcinogen.masih wujud umat Islam yang sedar dan mahu mengubah wajah bangsanya dan masih mampu bergerak walaupun ditekan dari segenap arah. peptic ulcer. Yahudi bukan sekadar menyerang kita dengan 5S di atas. Merokok bukan sekadar membahayakan diri sendiri malah orang lain di sekeliling kita yang tidak bersalah juga turut mendapat kesan buruk daripada perbuatan kita. Snack di sini saya maksudkan sebagai makanan.adakah mereka merokok? Tidak sama sekali. impotence dan sebagainya. Selain itu. Mereka ini wujud di setiap negara Islam. Merokok menunjukkan kita tidak bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah anugerahkan kepada kita. Pengenalan makanan-makanan segera dan makanan ringan mendapat sambutan hangat seluruh penduduk dunia. Namun. Snack Ini merupakan S yang keenam yang saya tambah. Tahukah anda. Namun kebijaksanaan dan kegemilangan bangsa Arab itu adalah sejarah. Selain itu. merokok juga merupakan satu bentuk pembaziran. malah turut menyerang kita dari aspek yang tidak terduga. Kebangkitan yang semakin meluas inilah yang ditakuti Yahudi. Seperti yang kita tahu makanan seumpama ini mengandungi pewarna. mengurangkan ketajaman akal. bahawa tiada satupun syarikat rokok di dunia ini yang tidak dipunyai oleh orang Yahudi. Malahan mereka tidak membenarkan perokok menghadiri majlis dan conference mereka. syisya dan lain-lain lagi bentuk rokok. Sedangkan umat Islam adalah yang termundur dan termiskin dalam era kini. Yang tinggal kini hanyalah kebijaksanaan yang dikaburi dan ditenggelami kemiskinan. mereka menyerang pula dangan S yang keenam-snack/makanan. Dunia dan sejarahnya telah menyaksikan bangsa yang bijak adalah bangsa Arab dan bangsa Yahudi. Lihatlah betapa bijaknya mereka mencipta sesuatu yang memudaratkan orang lain.Smoke di sini merujuk kepada rokok. . bahan-bahan ini juga melemahkan ingatan. dan betapa tidak bijaknya kita menghisap rokok ciptaan Yahudi itu. membantutkan tumbesaran dan lain-lain lagi. fakta membuktikan. namun masih ramai lagi yang degil dan tegar merokok. makanan. kita seharusnya lebih arif akan mudarat dan kesan buruk rokok seperti kanser. Sebagai bakal doktor. Maka. radang paru-paru. pengawet dan perasa yang sangat banyak. Rokok merupakan ciptaan paling agung dan paling membanggakan bangsa Yahudi. tidak cukup dengan 5S. Selain itu. Walaubagaimanapun.

Marilah sama-sama memperbaik dan mengislah diri sendiri agar kita layak untuk menjadi sebahagian daripada generasi yang akan membebaskan Palestin tanah wakaf kita. Scent of Jannah~ . kita harus mengenal pasti senjata-senjata yang dilontarkan ke arah kita. ~Scent of Palestine.Kita lihat sahaja tanah air kedua kita. tiada pun seumpama hari ini.. Snack dan jajan-jajan begitu banyak sekali dijual di kedai-kedai. dan satu-satunya yang diwariskan Nabi untuk kita. yang senang lenang tidur lena. Dan sedarlah. Cukup menjadi perintis. yang kita tahu produk boikot. yang hanyut membuat dosa dan noda & yang tidak menjaga diri dan hawa. Islam tidak akan tertegak melalui umat yang asyik dan leka. kembali kepada Quran dan sunnah. Produk pertama yang diperkenalkan di Mesir ialah Syibsi. Fenomena ini baru sahaja berlaku dalam 5-6 tahun kebelakangan ini. Wallahua lam. untuk melawan musuh. Paling penting bagi kita adalah untuk kembali kepada fitrah. Sebelum itu. tanpa perlu disuruh syarikat-syarikat Mesir sendiri turut sama rancak manghasilkan produk serupa dek kerana sambutan yang sungguh luar biasa. Sesungguhnya. Kerana Quran dan sunnah adalah pegangan kita. Mesir bumi kinanah ini. Pelajar-pelajar Malaysia di sini turut tidak ketinggalan menerima tempiasnya. Hasilnya semua orang sudah menjadikannya makanan asasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful