5S Propaganda Yahudi. Sudah tentu ramai di kalangan kita yang pernah terdengar atau terbaca tentang 5S ini.

5S yang dimaksudkan ialah Song, Spirit, Sex, Sport & Smoke. Jika diamati, sebahagian daripada perkara-perkara ini adalah perkara biasa dalam kehidupan kita sehari-hari. Lalu apa masalahnya? Sesungguhnya, inilah yang dinamakan propaganda, sesuatu yang dicipta dan telah menyusup masuk ke dalam budaya kita, dan menjadi sebahagian daripada hidup kita. Sehinggakan kita merasakan terlalu biasa melakukannya, dan terasa janggal, asing dan kolot sekali untuk meninggalkannya. Benarkah? Baiklah, mari sama-sama kita kupas satu-persatu isu ini. Song

Song di sini adakah hanya merujuk kepada lagu sahaja? Semestinya tidak. Ia merangkumi lagu, filem, game, anime dan sebagainya. Dengan kata mudahnya sebarang bentuk media dan hiburan. Timbul persoalan lain. Ala, takkan tu pun salah? Bukan buat dosa pun.. Memanglah tak salah. Namun, apaapa perkara pun yang hukumnya harus, bila dibuat secara berlebihan akan membawa mudarat. Kalau terlalu leka dengan hiburan sampai menjadi lalai, mengabaikan ibadat dan pelajaran itu sudah salah. Usahlah merungut jadi pelajar medik tak cukup masa nak ulangkaji dan tak ada masa nak buat kerja lain (kelas Quran, kelas Arab, tafaquh agama, ziarah sahabat) kalau tengok movie dan main game boleh sampai tengah malam.

Selain berupaya melalaikan kita. Di majlis itu dihidang arak. Anaknya yang sedar akan kesalahannya dan telah insaf berulang kali memohon ampun daripada bapanya. Diceritakan Umar telah bermimpi melihat anaknya berjalan bersama Rasulullah kerana dia terlepas hukuman akhirat kerana telah dihukum di dunia. Spirit Spirit di sini bermaksud minuman keras yang memabukkan-alcohol/arak. . Dia dipelawa minum arak itu.. Bahkan setiap negara itu sendiri yang akan berhabis mengeluarkan modal untuk memajukan industri ini. majoriti daripada hiburan mengandungi unsur-unsur yang sangat keduniaan. tetapi ditolak oleh anak Saidina Umar kerana tahu akan haramnya arak. Apa bahayanya alkohol/arak ini? Sirah Sahabiah telah merakamkan betapa bahayanya arak ini. dan cahaya takkan masuk ke dalam hati orang yang berbuat maksiat. hanya mengira makan minum sendiri sahaja. yang tidak ambil peduli hal orang lain.Sedar atau tidak. pornografi. yang hanya tahu berseronok. Ilmu itu cahaya. Cukup sekadar menjadi perintis (pioneer/initiator) memperkenalkan hiburan dan trend saban hari. Hanya untuk keseronokan semata-mata. memuja wanita secara berlebih-lebihan. seluruh dunia mengikut jejak mereka. dia telah berzina dengan seorang wanita kafir. sedikit sahaja. lama-lama hitam dan keraslah hati kita. Lihatlah kebijaksanaan Yahudi. Usahkan berbicara tentang pembebasan Palestin. Palestin itu apa pun entahkan tahu entahkan tidak. Setelah memastikan kebenaran kata-kata wanita ini daripada anaknya. namun Umar tetap tegar menyebat anaknya sehinggakan anaknya itu mati di tangannya.Wallahua lam. Mereka tidak perlu berhabis jutaan wang untuk memangkin industri hiburan di seluruh dunia. unsur-unsur sebeginilah yang melemahkan jiwa dan ingatan kita. dia pergi menuntut haknya kepada Umar. keganasan dan lain-lain lagi. Dikisahkan anak Saidina Umar telah menghadiri satu majlis keramaian. Umar sendiri yang menjalankan hukuman sebat 80 kali ke atas anaknya. Bijak bijak Semua ini melahirkan manusia yang hedonistik. Anak Saidina Umar pun minum sedikit dan beliau telah mabuk. Sehari setitik hitam. Lihatlah kenapa Islam mengharamkan arak ini. kata mereka. Bahkan banyak juga hiburan zaman kini yang tiada motif atau mesej yang ingin disampaikan. Wanita itu telah mengandung dan setelah melahirkan anaknya. Dalam perjalanan pulang.. Rakan-rakannya tidak putus asa dan mempelawanya lagi.kerana ia mencetuskan mudarat yang bersambung-sambung dan menjejaskan bukan sekadar diri sendiri malah orang sekeliling kita.

komik. Lihat sahaja contoh-contoh di tanah air kita sendiri. Namun. MCKK. namun ada batas-batasnya.TKC. Pada ketika inilah posisi kita sebagai doktor memainkan peranannya untuk memperbetul situasi ini baik dari segi fizikal mahupun spiritual.kesan buruk pengambilan arak ini. Sports . Malah ia merujuk kepada perkara sebelum seks itu sendiri. mengubati pesakit.Sebagai pelajar medik juga.. Di Malaysia pengambilan arak di kalangan Muslim bukanlah perkara yang asing malah bilangannya meningkat dari semasa ke semasa. kebanyakannya diasingkan pelajar lelaki dan perempuan. Ikhtilat dibenarkan dalam menuntut ilmu. tetapi di Malaysia kelak. kita harus ingat yang medan kita bukan di sini. yang membawa dan menjerumuskan kita ke arahnya. Alhamdulillah tiada kes-kes sebegini yang dikenalpasti di kalangan komuniti kita di Alexandria ini. dan lain-lain lagi dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan sehari-hari. Sekolah-sekolah premier majoritinya sekolah sejenis. Perkara ini dilihat universal tanpa ada sesiapa mempertikaikannya. STF. sudah semestinya kita lebih arif akan bahaya dan kesan. Lihat lagi pada ma had-ma had tahfiz. Bagaimana kita boleh berasa bongkak melakukan perkara-perkara larangan Allah dan dalam masa yang sama ingin menuntut ilmu milik Allah? Belum dikira lagi nikmat-nikmat yang kita dapat sehari-hari yang sememangnya tak mampu untuk kita membayarnya. Sex Adakah yang dimaksudkan sex ini semata-mata hubungan seks? Tidak kawan-kawan. iklan. Sistem pendidikan yang dahulunya diasingkan telahpun digagaskan untuk dicampurkan. Firman Allah bermaksud Janganlah kamu mendekati zina sudah cukup jelas menghalangi kita daripada hal ini. Unsur-unsur seks diterapkan dalam lagu. Selebihnya adalah tidak perlu. filem. sedangkan telah terbukti kualiti dan kecemerlangan sekolah-sekolah yang sama jantina adalah sangat baik. STAR dan lain-lain lagi. kenderaan awam dan sebagainya. budaya percampuran lelaki dan wanita dikembangluaskan sehebat mungkin tanpa ada batasan dan sempadan. Islam tidak menghalang berikhtilat. Selain media.

mahupun mengatakannya haram atau salah. Namun jika dilakukan berpada-pada .Sukan? Nak bersukan pun salah ke? Pernah dengar qoute ini?. Smoke . menaikkan semangat patriotik dan sebagainya. pada ketika ini. maka terpulanglah. Namun. Saya tidak melarang. Bersukan hukumnya harus. pelajaran sudah diulangkaji. Namun cuba lihat pula situasi ini. Contohnya mengambil skil-skil baru. dapat mentadabbur alam dan lain-lain lagi.. Malah ada yang leka sampai mengabaikan tanggungjawab masing-masing. Cuma membangkitkannya untuk difikirkan bersama baik buruknya. bukannya bermain sekali mengeluarkan peluh pun. Kebanyakannya menghabiskan masa hampir 2 jam hanya menonton. tiada masalah. adakah bermanfaat? Bukan tiada. dapat mengeratkan silaturrahim. beribu-ribu orang tak solat Magrib di stadium. Maka. berapa peratus daripada kita menonton perlawanan bola sepak dengan 2 matlamat ini. ia amat digalakkan. dan perkara harus kalau dibuat secara berlebih-lebihan atau tidak kena pada tempat dan masanya akan membawa mudarat.Letak bola sebiji. Kalau semua tanggungjawab sudah diselesaikan. cuba nilaikan kembali. Kalau sekadar menonton acara sukan di televisyen atau internet. Melalui sukan kita dapat menyihatkan tubuh badan kita. ada.

Dunia dan sejarahnya telah menyaksikan bangsa yang bijak adalah bangsa Arab dan bangsa Yahudi. Yang tinggal kini hanyalah kebijaksanaan yang dikaburi dan ditenggelami kemiskinan. dan betapa tidak bijaknya kita menghisap rokok ciptaan Yahudi itu. Namun. makanan. Selain itu. Snack Ini merupakan S yang keenam yang saya tambah. membantutkan tumbesaran dan lain-lain lagi. Pengenalan makanan-makanan segera dan makanan ringan mendapat sambutan hangat seluruh penduduk dunia. siapakah yang mula-mula mencipta rokok? Tidak lain dan tidak bukan Yahudi laknatullah. merokok juga merupakan satu bentuk pembaziran. Sebagai bakal doktor. Merokok bukan sekadar membahayakan diri sendiri malah orang lain di sekeliling kita yang tidak bersalah juga turut mendapat kesan buruk daripada perbuatan kita. Rokok merupakan ciptaan paling agung dan paling membanggakan bangsa Yahudi. Selain itu. .masih wujud umat Islam yang sedar dan mahu mengubah wajah bangsanya dan masih mampu bergerak walaupun ditekan dari segenap arah.adakah mereka merokok? Tidak sama sekali. pengawet dan perasa yang sangat banyak. mengurangkan ketajaman akal. Maka. Dan kita begitu arif bahawa bahan-bahan ini adalah carcinogen. malah turut menyerang kita dari aspek yang tidak terduga. Yahudi bukan sekadar menyerang kita dengan 5S di atas. syisya dan lain-lain lagi bentuk rokok. impotence dan sebagainya. corrupt dan kemunduran negara-negara Arab. Seperti yang kita tahu makanan seumpama ini mengandungi pewarna. Merokok menunjukkan kita tidak bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah anugerahkan kepada kita. Snack di sini saya maksudkan sebagai makanan. bahawa tiada satupun syarikat rokok di dunia ini yang tidak dipunyai oleh orang Yahudi. radang paru-paru. tidak cukup dengan 5S. Sedangkan umat Islam adalah yang termundur dan termiskin dalam era kini. Malahan mereka tidak membenarkan perokok menghadiri majlis dan conference mereka. mereka menyerang pula dangan S yang keenam-snack/makanan. namun masih ramai lagi yang degil dan tegar merokok. fakta membuktikan. peptic ulcer. Selain itu. kita seharusnya lebih arif akan mudarat dan kesan buruk rokok seperti kanser. Tahukah anda. Mereka ini wujud di setiap negara Islam.Smoke di sini merujuk kepada rokok. bahan-bahan ini juga melemahkan ingatan. Namun kebijaksanaan dan kegemilangan bangsa Arab itu adalah sejarah. Kebangkitan yang semakin meluas inilah yang ditakuti Yahudi. Lihatlah betapa bijaknya mereka mencipta sesuatu yang memudaratkan orang lain. Walaubagaimanapun.

Produk pertama yang diperkenalkan di Mesir ialah Syibsi. Paling penting bagi kita adalah untuk kembali kepada fitrah.Kita lihat sahaja tanah air kedua kita. Kerana Quran dan sunnah adalah pegangan kita. tiada pun seumpama hari ini.. kita harus mengenal pasti senjata-senjata yang dilontarkan ke arah kita. kembali kepada Quran dan sunnah. yang hanyut membuat dosa dan noda & yang tidak menjaga diri dan hawa. Snack dan jajan-jajan begitu banyak sekali dijual di kedai-kedai. tanpa perlu disuruh syarikat-syarikat Mesir sendiri turut sama rancak manghasilkan produk serupa dek kerana sambutan yang sungguh luar biasa. Islam tidak akan tertegak melalui umat yang asyik dan leka. Marilah sama-sama memperbaik dan mengislah diri sendiri agar kita layak untuk menjadi sebahagian daripada generasi yang akan membebaskan Palestin tanah wakaf kita. Fenomena ini baru sahaja berlaku dalam 5-6 tahun kebelakangan ini. untuk melawan musuh. Cukup menjadi perintis. Hasilnya semua orang sudah menjadikannya makanan asasi. ~Scent of Palestine. Scent of Jannah~ . Dan sedarlah. Mesir bumi kinanah ini. yang kita tahu produk boikot. yang senang lenang tidur lena. Sebelum itu. Wallahua lam. dan satu-satunya yang diwariskan Nabi untuk kita. Sesungguhnya. Pelajar-pelajar Malaysia di sini turut tidak ketinggalan menerima tempiasnya.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.