5S Propaganda Yahudi. Sudah tentu ramai di kalangan kita yang pernah terdengar atau terbaca tentang 5S ini.

5S yang dimaksudkan ialah Song, Spirit, Sex, Sport & Smoke. Jika diamati, sebahagian daripada perkara-perkara ini adalah perkara biasa dalam kehidupan kita sehari-hari. Lalu apa masalahnya? Sesungguhnya, inilah yang dinamakan propaganda, sesuatu yang dicipta dan telah menyusup masuk ke dalam budaya kita, dan menjadi sebahagian daripada hidup kita. Sehinggakan kita merasakan terlalu biasa melakukannya, dan terasa janggal, asing dan kolot sekali untuk meninggalkannya. Benarkah? Baiklah, mari sama-sama kita kupas satu-persatu isu ini. Song

Song di sini adakah hanya merujuk kepada lagu sahaja? Semestinya tidak. Ia merangkumi lagu, filem, game, anime dan sebagainya. Dengan kata mudahnya sebarang bentuk media dan hiburan. Timbul persoalan lain. Ala, takkan tu pun salah? Bukan buat dosa pun.. Memanglah tak salah. Namun, apaapa perkara pun yang hukumnya harus, bila dibuat secara berlebihan akan membawa mudarat. Kalau terlalu leka dengan hiburan sampai menjadi lalai, mengabaikan ibadat dan pelajaran itu sudah salah. Usahlah merungut jadi pelajar medik tak cukup masa nak ulangkaji dan tak ada masa nak buat kerja lain (kelas Quran, kelas Arab, tafaquh agama, ziarah sahabat) kalau tengok movie dan main game boleh sampai tengah malam.

Anak Saidina Umar pun minum sedikit dan beliau telah mabuk. Palestin itu apa pun entahkan tahu entahkan tidak. dan cahaya takkan masuk ke dalam hati orang yang berbuat maksiat.Selain berupaya melalaikan kita. majoriti daripada hiburan mengandungi unsur-unsur yang sangat keduniaan. .Wallahua lam.. pornografi. kata mereka. Sehari setitik hitam. memuja wanita secara berlebih-lebihan. Bahkan banyak juga hiburan zaman kini yang tiada motif atau mesej yang ingin disampaikan. Lihatlah kenapa Islam mengharamkan arak ini. dia pergi menuntut haknya kepada Umar. Anaknya yang sedar akan kesalahannya dan telah insaf berulang kali memohon ampun daripada bapanya. yang hanya tahu berseronok. Bijak bijak Semua ini melahirkan manusia yang hedonistik. Apa bahayanya alkohol/arak ini? Sirah Sahabiah telah merakamkan betapa bahayanya arak ini.kerana ia mencetuskan mudarat yang bersambung-sambung dan menjejaskan bukan sekadar diri sendiri malah orang sekeliling kita. Hanya untuk keseronokan semata-mata. Diceritakan Umar telah bermimpi melihat anaknya berjalan bersama Rasulullah kerana dia terlepas hukuman akhirat kerana telah dihukum di dunia. Bahkan setiap negara itu sendiri yang akan berhabis mengeluarkan modal untuk memajukan industri ini. Setelah memastikan kebenaran kata-kata wanita ini daripada anaknya. lama-lama hitam dan keraslah hati kita. Dalam perjalanan pulang. dia telah berzina dengan seorang wanita kafir. sedikit sahaja. Usahkan berbicara tentang pembebasan Palestin. Mereka tidak perlu berhabis jutaan wang untuk memangkin industri hiburan di seluruh dunia. keganasan dan lain-lain lagi. hanya mengira makan minum sendiri sahaja. Dia dipelawa minum arak itu. Cukup sekadar menjadi perintis (pioneer/initiator) memperkenalkan hiburan dan trend saban hari. Spirit Spirit di sini bermaksud minuman keras yang memabukkan-alcohol/arak. Dikisahkan anak Saidina Umar telah menghadiri satu majlis keramaian. Di majlis itu dihidang arak. tetapi ditolak oleh anak Saidina Umar kerana tahu akan haramnya arak. Lihatlah kebijaksanaan Yahudi. unsur-unsur sebeginilah yang melemahkan jiwa dan ingatan kita. Umar sendiri yang menjalankan hukuman sebat 80 kali ke atas anaknya. Ilmu itu cahaya.Sedar atau tidak. yang tidak ambil peduli hal orang lain. namun Umar tetap tegar menyebat anaknya sehinggakan anaknya itu mati di tangannya.. seluruh dunia mengikut jejak mereka. Wanita itu telah mengandung dan setelah melahirkan anaknya. Rakan-rakannya tidak putus asa dan mempelawanya lagi.

Unsur-unsur seks diterapkan dalam lagu. budaya percampuran lelaki dan wanita dikembangluaskan sehebat mungkin tanpa ada batasan dan sempadan. Sex Adakah yang dimaksudkan sex ini semata-mata hubungan seks? Tidak kawan-kawan.Sebagai pelajar medik juga. Firman Allah bermaksud Janganlah kamu mendekati zina sudah cukup jelas menghalangi kita daripada hal ini. Selebihnya adalah tidak perlu. filem. STAR dan lain-lain lagi. Sekolah-sekolah premier majoritinya sekolah sejenis. dan lain-lain lagi dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan sehari-hari. iklan. Lihat sahaja contoh-contoh di tanah air kita sendiri. Islam tidak menghalang berikhtilat. Perkara ini dilihat universal tanpa ada sesiapa mempertikaikannya. Selain media. kebanyakannya diasingkan pelajar lelaki dan perempuan. sudah semestinya kita lebih arif akan bahaya dan kesan. komik. Sports . namun ada batas-batasnya. kita harus ingat yang medan kita bukan di sini. tetapi di Malaysia kelak.kesan buruk pengambilan arak ini.. STF. Alhamdulillah tiada kes-kes sebegini yang dikenalpasti di kalangan komuniti kita di Alexandria ini. Bagaimana kita boleh berasa bongkak melakukan perkara-perkara larangan Allah dan dalam masa yang sama ingin menuntut ilmu milik Allah? Belum dikira lagi nikmat-nikmat yang kita dapat sehari-hari yang sememangnya tak mampu untuk kita membayarnya. yang membawa dan menjerumuskan kita ke arahnya. Lihat lagi pada ma had-ma had tahfiz. Malah ia merujuk kepada perkara sebelum seks itu sendiri. mengubati pesakit. MCKK. sedangkan telah terbukti kualiti dan kecemerlangan sekolah-sekolah yang sama jantina adalah sangat baik.TKC. Namun. Sistem pendidikan yang dahulunya diasingkan telahpun digagaskan untuk dicampurkan. Pada ketika inilah posisi kita sebagai doktor memainkan peranannya untuk memperbetul situasi ini baik dari segi fizikal mahupun spiritual. Di Malaysia pengambilan arak di kalangan Muslim bukanlah perkara yang asing malah bilangannya meningkat dari semasa ke semasa. kenderaan awam dan sebagainya. Ikhtilat dibenarkan dalam menuntut ilmu.

Letak bola sebiji. pelajaran sudah diulangkaji. Namun. Kalau sekadar menonton acara sukan di televisyen atau internet. pada ketika ini. Contohnya mengambil skil-skil baru. Smoke . tiada masalah. Malah ada yang leka sampai mengabaikan tanggungjawab masing-masing. berapa peratus daripada kita menonton perlawanan bola sepak dengan 2 matlamat ini. ia amat digalakkan. dapat mentadabbur alam dan lain-lain lagi. Saya tidak melarang. cuba nilaikan kembali. dapat mengeratkan silaturrahim. mahupun mengatakannya haram atau salah. Kalau semua tanggungjawab sudah diselesaikan. Kebanyakannya menghabiskan masa hampir 2 jam hanya menonton. maka terpulanglah. menaikkan semangat patriotik dan sebagainya. Melalui sukan kita dapat menyihatkan tubuh badan kita. Maka. Namun jika dilakukan berpada-pada . Namun cuba lihat pula situasi ini. ada.Sukan? Nak bersukan pun salah ke? Pernah dengar qoute ini?. bukannya bermain sekali mengeluarkan peluh pun.. dan perkara harus kalau dibuat secara berlebih-lebihan atau tidak kena pada tempat dan masanya akan membawa mudarat. Cuma membangkitkannya untuk difikirkan bersama baik buruknya. Bersukan hukumnya harus. beribu-ribu orang tak solat Magrib di stadium. adakah bermanfaat? Bukan tiada.

dan betapa tidak bijaknya kita menghisap rokok ciptaan Yahudi itu. Snack di sini saya maksudkan sebagai makanan. bahawa tiada satupun syarikat rokok di dunia ini yang tidak dipunyai oleh orang Yahudi. peptic ulcer. Yang tinggal kini hanyalah kebijaksanaan yang dikaburi dan ditenggelami kemiskinan. Lihatlah betapa bijaknya mereka mencipta sesuatu yang memudaratkan orang lain. membantutkan tumbesaran dan lain-lain lagi. Maka.masih wujud umat Islam yang sedar dan mahu mengubah wajah bangsanya dan masih mampu bergerak walaupun ditekan dari segenap arah.Smoke di sini merujuk kepada rokok. Namun. corrupt dan kemunduran negara-negara Arab. kita seharusnya lebih arif akan mudarat dan kesan buruk rokok seperti kanser. Snack Ini merupakan S yang keenam yang saya tambah. Namun kebijaksanaan dan kegemilangan bangsa Arab itu adalah sejarah. malah turut menyerang kita dari aspek yang tidak terduga. Malahan mereka tidak membenarkan perokok menghadiri majlis dan conference mereka. Selain itu. merokok juga merupakan satu bentuk pembaziran. mengurangkan ketajaman akal. Selain itu. Sebagai bakal doktor. bahan-bahan ini juga melemahkan ingatan. Kebangkitan yang semakin meluas inilah yang ditakuti Yahudi. pengawet dan perasa yang sangat banyak. tidak cukup dengan 5S. Selain itu. . radang paru-paru. Seperti yang kita tahu makanan seumpama ini mengandungi pewarna. mereka menyerang pula dangan S yang keenam-snack/makanan. impotence dan sebagainya. fakta membuktikan. Yahudi bukan sekadar menyerang kita dengan 5S di atas. Merokok menunjukkan kita tidak bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah anugerahkan kepada kita. namun masih ramai lagi yang degil dan tegar merokok. makanan. Merokok bukan sekadar membahayakan diri sendiri malah orang lain di sekeliling kita yang tidak bersalah juga turut mendapat kesan buruk daripada perbuatan kita. Tahukah anda. Dunia dan sejarahnya telah menyaksikan bangsa yang bijak adalah bangsa Arab dan bangsa Yahudi. siapakah yang mula-mula mencipta rokok? Tidak lain dan tidak bukan Yahudi laknatullah. Rokok merupakan ciptaan paling agung dan paling membanggakan bangsa Yahudi.adakah mereka merokok? Tidak sama sekali. syisya dan lain-lain lagi bentuk rokok. Sedangkan umat Islam adalah yang termundur dan termiskin dalam era kini. Dan kita begitu arif bahawa bahan-bahan ini adalah carcinogen. Pengenalan makanan-makanan segera dan makanan ringan mendapat sambutan hangat seluruh penduduk dunia. Mereka ini wujud di setiap negara Islam. Walaubagaimanapun.

yang hanyut membuat dosa dan noda & yang tidak menjaga diri dan hawa. tanpa perlu disuruh syarikat-syarikat Mesir sendiri turut sama rancak manghasilkan produk serupa dek kerana sambutan yang sungguh luar biasa. kita harus mengenal pasti senjata-senjata yang dilontarkan ke arah kita. Islam tidak akan tertegak melalui umat yang asyik dan leka. dan satu-satunya yang diwariskan Nabi untuk kita. Produk pertama yang diperkenalkan di Mesir ialah Syibsi. yang senang lenang tidur lena. ~Scent of Palestine. yang kita tahu produk boikot. Marilah sama-sama memperbaik dan mengislah diri sendiri agar kita layak untuk menjadi sebahagian daripada generasi yang akan membebaskan Palestin tanah wakaf kita. Fenomena ini baru sahaja berlaku dalam 5-6 tahun kebelakangan ini. Kerana Quran dan sunnah adalah pegangan kita. Paling penting bagi kita adalah untuk kembali kepada fitrah.Kita lihat sahaja tanah air kedua kita. Dan sedarlah. untuk melawan musuh. Snack dan jajan-jajan begitu banyak sekali dijual di kedai-kedai. Scent of Jannah~ . Hasilnya semua orang sudah menjadikannya makanan asasi. Sesungguhnya. Mesir bumi kinanah ini. Cukup menjadi perintis. Pelajar-pelajar Malaysia di sini turut tidak ketinggalan menerima tempiasnya. tiada pun seumpama hari ini.. kembali kepada Quran dan sunnah. Sebelum itu. Wallahua lam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful