P. 1
5S YAHUDI

5S YAHUDI

|Views: 2|Likes:
Published by nikhana

More info:

Published by: nikhana on Mar 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2014

pdf

text

original

5S Propaganda Yahudi. Sudah tentu ramai di kalangan kita yang pernah terdengar atau terbaca tentang 5S ini.

5S yang dimaksudkan ialah Song, Spirit, Sex, Sport & Smoke. Jika diamati, sebahagian daripada perkara-perkara ini adalah perkara biasa dalam kehidupan kita sehari-hari. Lalu apa masalahnya? Sesungguhnya, inilah yang dinamakan propaganda, sesuatu yang dicipta dan telah menyusup masuk ke dalam budaya kita, dan menjadi sebahagian daripada hidup kita. Sehinggakan kita merasakan terlalu biasa melakukannya, dan terasa janggal, asing dan kolot sekali untuk meninggalkannya. Benarkah? Baiklah, mari sama-sama kita kupas satu-persatu isu ini. Song

Song di sini adakah hanya merujuk kepada lagu sahaja? Semestinya tidak. Ia merangkumi lagu, filem, game, anime dan sebagainya. Dengan kata mudahnya sebarang bentuk media dan hiburan. Timbul persoalan lain. Ala, takkan tu pun salah? Bukan buat dosa pun.. Memanglah tak salah. Namun, apaapa perkara pun yang hukumnya harus, bila dibuat secara berlebihan akan membawa mudarat. Kalau terlalu leka dengan hiburan sampai menjadi lalai, mengabaikan ibadat dan pelajaran itu sudah salah. Usahlah merungut jadi pelajar medik tak cukup masa nak ulangkaji dan tak ada masa nak buat kerja lain (kelas Quran, kelas Arab, tafaquh agama, ziarah sahabat) kalau tengok movie dan main game boleh sampai tengah malam.

Lihatlah kebijaksanaan Yahudi. kata mereka.. Anaknya yang sedar akan kesalahannya dan telah insaf berulang kali memohon ampun daripada bapanya. Dalam perjalanan pulang. yang hanya tahu berseronok. Spirit Spirit di sini bermaksud minuman keras yang memabukkan-alcohol/arak. Lihatlah kenapa Islam mengharamkan arak ini. Palestin itu apa pun entahkan tahu entahkan tidak. pornografi.Sedar atau tidak. dia telah berzina dengan seorang wanita kafir. Bijak bijak Semua ini melahirkan manusia yang hedonistik. sedikit sahaja. Ilmu itu cahaya. tetapi ditolak oleh anak Saidina Umar kerana tahu akan haramnya arak. namun Umar tetap tegar menyebat anaknya sehinggakan anaknya itu mati di tangannya. seluruh dunia mengikut jejak mereka. Anak Saidina Umar pun minum sedikit dan beliau telah mabuk. . Apa bahayanya alkohol/arak ini? Sirah Sahabiah telah merakamkan betapa bahayanya arak ini. dia pergi menuntut haknya kepada Umar. memuja wanita secara berlebih-lebihan. unsur-unsur sebeginilah yang melemahkan jiwa dan ingatan kita. Cukup sekadar menjadi perintis (pioneer/initiator) memperkenalkan hiburan dan trend saban hari. majoriti daripada hiburan mengandungi unsur-unsur yang sangat keduniaan. Di majlis itu dihidang arak. Dikisahkan anak Saidina Umar telah menghadiri satu majlis keramaian. Bahkan banyak juga hiburan zaman kini yang tiada motif atau mesej yang ingin disampaikan. Rakan-rakannya tidak putus asa dan mempelawanya lagi. Usahkan berbicara tentang pembebasan Palestin. yang tidak ambil peduli hal orang lain. Hanya untuk keseronokan semata-mata.Wallahua lam. Mereka tidak perlu berhabis jutaan wang untuk memangkin industri hiburan di seluruh dunia. Sehari setitik hitam. Dia dipelawa minum arak itu.kerana ia mencetuskan mudarat yang bersambung-sambung dan menjejaskan bukan sekadar diri sendiri malah orang sekeliling kita. dan cahaya takkan masuk ke dalam hati orang yang berbuat maksiat. keganasan dan lain-lain lagi. Wanita itu telah mengandung dan setelah melahirkan anaknya.. Bahkan setiap negara itu sendiri yang akan berhabis mengeluarkan modal untuk memajukan industri ini. Setelah memastikan kebenaran kata-kata wanita ini daripada anaknya.Selain berupaya melalaikan kita. hanya mengira makan minum sendiri sahaja. Umar sendiri yang menjalankan hukuman sebat 80 kali ke atas anaknya. Diceritakan Umar telah bermimpi melihat anaknya berjalan bersama Rasulullah kerana dia terlepas hukuman akhirat kerana telah dihukum di dunia. lama-lama hitam dan keraslah hati kita.

Islam tidak menghalang berikhtilat. Perkara ini dilihat universal tanpa ada sesiapa mempertikaikannya. sudah semestinya kita lebih arif akan bahaya dan kesan. kebanyakannya diasingkan pelajar lelaki dan perempuan. dan lain-lain lagi dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan sehari-hari. Pada ketika inilah posisi kita sebagai doktor memainkan peranannya untuk memperbetul situasi ini baik dari segi fizikal mahupun spiritual. mengubati pesakit. Di Malaysia pengambilan arak di kalangan Muslim bukanlah perkara yang asing malah bilangannya meningkat dari semasa ke semasa. Selebihnya adalah tidak perlu. Lihat lagi pada ma had-ma had tahfiz.kesan buruk pengambilan arak ini. STF. kita harus ingat yang medan kita bukan di sini. Firman Allah bermaksud Janganlah kamu mendekati zina sudah cukup jelas menghalangi kita daripada hal ini. iklan. Malah ia merujuk kepada perkara sebelum seks itu sendiri. sedangkan telah terbukti kualiti dan kecemerlangan sekolah-sekolah yang sama jantina adalah sangat baik.. Sex Adakah yang dimaksudkan sex ini semata-mata hubungan seks? Tidak kawan-kawan. Sistem pendidikan yang dahulunya diasingkan telahpun digagaskan untuk dicampurkan. yang membawa dan menjerumuskan kita ke arahnya. Alhamdulillah tiada kes-kes sebegini yang dikenalpasti di kalangan komuniti kita di Alexandria ini. Selain media. STAR dan lain-lain lagi. MCKK. kenderaan awam dan sebagainya. Unsur-unsur seks diterapkan dalam lagu.TKC. Sekolah-sekolah premier majoritinya sekolah sejenis. Ikhtilat dibenarkan dalam menuntut ilmu. komik. Bagaimana kita boleh berasa bongkak melakukan perkara-perkara larangan Allah dan dalam masa yang sama ingin menuntut ilmu milik Allah? Belum dikira lagi nikmat-nikmat yang kita dapat sehari-hari yang sememangnya tak mampu untuk kita membayarnya. namun ada batas-batasnya.Sebagai pelajar medik juga. tetapi di Malaysia kelak. budaya percampuran lelaki dan wanita dikembangluaskan sehebat mungkin tanpa ada batasan dan sempadan. Namun. filem. Sports . Lihat sahaja contoh-contoh di tanah air kita sendiri.

Cuma membangkitkannya untuk difikirkan bersama baik buruknya..Letak bola sebiji. Kalau sekadar menonton acara sukan di televisyen atau internet. Namun. berapa peratus daripada kita menonton perlawanan bola sepak dengan 2 matlamat ini. Contohnya mengambil skil-skil baru. tiada masalah. pelajaran sudah diulangkaji. Kebanyakannya menghabiskan masa hampir 2 jam hanya menonton. dapat mentadabbur alam dan lain-lain lagi. bukannya bermain sekali mengeluarkan peluh pun. cuba nilaikan kembali. Malah ada yang leka sampai mengabaikan tanggungjawab masing-masing. Smoke . mahupun mengatakannya haram atau salah. Bersukan hukumnya harus. dan perkara harus kalau dibuat secara berlebih-lebihan atau tidak kena pada tempat dan masanya akan membawa mudarat. Saya tidak melarang. adakah bermanfaat? Bukan tiada. Melalui sukan kita dapat menyihatkan tubuh badan kita. beribu-ribu orang tak solat Magrib di stadium. ia amat digalakkan. ada. Kalau semua tanggungjawab sudah diselesaikan. maka terpulanglah. menaikkan semangat patriotik dan sebagainya. Namun jika dilakukan berpada-pada . pada ketika ini. Namun cuba lihat pula situasi ini. Maka.Sukan? Nak bersukan pun salah ke? Pernah dengar qoute ini?. dapat mengeratkan silaturrahim.

masih wujud umat Islam yang sedar dan mahu mengubah wajah bangsanya dan masih mampu bergerak walaupun ditekan dari segenap arah. fakta membuktikan. Seperti yang kita tahu makanan seumpama ini mengandungi pewarna. dan betapa tidak bijaknya kita menghisap rokok ciptaan Yahudi itu. bahawa tiada satupun syarikat rokok di dunia ini yang tidak dipunyai oleh orang Yahudi. malah turut menyerang kita dari aspek yang tidak terduga. corrupt dan kemunduran negara-negara Arab. Tahukah anda. Pengenalan makanan-makanan segera dan makanan ringan mendapat sambutan hangat seluruh penduduk dunia. bahan-bahan ini juga melemahkan ingatan. kita seharusnya lebih arif akan mudarat dan kesan buruk rokok seperti kanser. Rokok merupakan ciptaan paling agung dan paling membanggakan bangsa Yahudi. siapakah yang mula-mula mencipta rokok? Tidak lain dan tidak bukan Yahudi laknatullah. Namun kebijaksanaan dan kegemilangan bangsa Arab itu adalah sejarah. Dan kita begitu arif bahawa bahan-bahan ini adalah carcinogen.adakah mereka merokok? Tidak sama sekali. Selain itu. Sedangkan umat Islam adalah yang termundur dan termiskin dalam era kini. Malahan mereka tidak membenarkan perokok menghadiri majlis dan conference mereka.Smoke di sini merujuk kepada rokok. Kebangkitan yang semakin meluas inilah yang ditakuti Yahudi. Merokok bukan sekadar membahayakan diri sendiri malah orang lain di sekeliling kita yang tidak bersalah juga turut mendapat kesan buruk daripada perbuatan kita. Maka. makanan. Walaubagaimanapun. Selain itu. mereka menyerang pula dangan S yang keenam-snack/makanan. . syisya dan lain-lain lagi bentuk rokok. Dunia dan sejarahnya telah menyaksikan bangsa yang bijak adalah bangsa Arab dan bangsa Yahudi. Sebagai bakal doktor. merokok juga merupakan satu bentuk pembaziran. membantutkan tumbesaran dan lain-lain lagi. Snack Ini merupakan S yang keenam yang saya tambah. mengurangkan ketajaman akal. impotence dan sebagainya. radang paru-paru. pengawet dan perasa yang sangat banyak. Yahudi bukan sekadar menyerang kita dengan 5S di atas. Namun. tidak cukup dengan 5S. Selain itu. Yang tinggal kini hanyalah kebijaksanaan yang dikaburi dan ditenggelami kemiskinan. Mereka ini wujud di setiap negara Islam. Merokok menunjukkan kita tidak bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah anugerahkan kepada kita. Snack di sini saya maksudkan sebagai makanan. Lihatlah betapa bijaknya mereka mencipta sesuatu yang memudaratkan orang lain. peptic ulcer. namun masih ramai lagi yang degil dan tegar merokok.

Paling penting bagi kita adalah untuk kembali kepada fitrah. Islam tidak akan tertegak melalui umat yang asyik dan leka. tiada pun seumpama hari ini. Dan sedarlah. Hasilnya semua orang sudah menjadikannya makanan asasi. Produk pertama yang diperkenalkan di Mesir ialah Syibsi. ~Scent of Palestine. Pelajar-pelajar Malaysia di sini turut tidak ketinggalan menerima tempiasnya. Cukup menjadi perintis. yang hanyut membuat dosa dan noda & yang tidak menjaga diri dan hawa. Mesir bumi kinanah ini.. Scent of Jannah~ . dan satu-satunya yang diwariskan Nabi untuk kita. kembali kepada Quran dan sunnah. kita harus mengenal pasti senjata-senjata yang dilontarkan ke arah kita.Kita lihat sahaja tanah air kedua kita. Wallahua lam. Sesungguhnya. Marilah sama-sama memperbaik dan mengislah diri sendiri agar kita layak untuk menjadi sebahagian daripada generasi yang akan membebaskan Palestin tanah wakaf kita. untuk melawan musuh. tanpa perlu disuruh syarikat-syarikat Mesir sendiri turut sama rancak manghasilkan produk serupa dek kerana sambutan yang sungguh luar biasa. Snack dan jajan-jajan begitu banyak sekali dijual di kedai-kedai. Kerana Quran dan sunnah adalah pegangan kita. yang senang lenang tidur lena. yang kita tahu produk boikot. Sebelum itu. Fenomena ini baru sahaja berlaku dalam 5-6 tahun kebelakangan ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->