P. 1
adaptasi inovasi pendidikan

adaptasi inovasi pendidikan

|Views: 32|Likes:
Published by MursyidZulkefli

More info:

Published by: MursyidZulkefli on Mar 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2012

pdf

text

original

Penting dalam pembentukan insan

Beberapa pendekatan diguna bagi melahirkan pelajar yang kritis, kreatif & inovatif

Kes Metodologi

Pengurusan portfolio

Project Based Learning

Bilik darjah tradisional kepada Bilik darjah moden

Problem Based Learning

Alat latihan yg mendorong perkembangan kendiri bakal guru

Merujuk kepada pengalaman menarik yg diketengahkan utk dibincang

Berpusatkan pelajar iaitu pembelajaran interaktif

Pelajar diberi ruang kembangkan kemahiran berfikir, buat keputusan, bina keyakinan diri, analisis isu

Mengurangkan kebergantungan kpd buku

nilai dan buat refleksi .Bantu murid renung pencapaian & usaha untuk tingkatkan keupayaan terhadap sesuatu kerja Bina kemahiran kumpul bahan. rancang. kenalpasti dan pilih maklumat.

Rangsang pembinaan masyarakat yang kreatif dan inovatif Bawa murid ke situasi sebenar dan rangsang pemikiran kritikal serta penyelesaian masalah Berpusatkan pelajar iaitu pembelajaran interaktif Belajar melalui pemilihan tajuk kes. teliti kes serta kemukakan idea baru dan kaitkan dengan pengetahuan sedia ada .

bina hipotesis dan bina langkah penyelesaian Dilaksanakan dengan manfaatkan sesuatu masalah sebagai alat tingkatkan pengetahuan murid . analitikal serta menyelesaikan masalah Dorong murid analisis. sintesis dan taksir masalah Lahirkan murid yang mampu kenalpasti masalah.Rangsang murid berfikir secara kritikal.

Ubah susun atur bilik darjah Gunakan paparan interaktif Adaptasi TMK dalam P&P .

.

PKPG PGSR PKPGB .

Dimulakan pada 1999 Ambilan terakhir seramai 1500 org pada 2006 Program khas KPM untuk guru sekolah menengah Ditamatkan pada 2006 .

Bermula ambilan november 2008 Ikuti pengajian semasa cuti Khusus utk guru sekolah rendah Kurikulum ISMP dlm mod KDC Selama 4 tahun .

Dilaksana oleh IAB Program pengajian selama 3 tahun Bagi memastikan guru besar ada ijazah Kolaborasi dgn UPSI .

.

Peluang dan kualiti pendidikan sama rata .Pedagogi -Kaedah pentaksiran -Bahan kurikulum -Pengurusan sekolah Berlandaskan prinsip KBSR berasaskan -Pendekatan bersepadu -Perkembangan individu holistik .Pendidikan seumur hidup .Demi memastikan pendidikan relevan dalam hadapi pelbagai perubahan Kurikulum Kebangsaan dikaji semula demi memastikan kurikulum holistik Dimulakan dengan laksanakan KSPK (2010) dan KSSR (2011) Transformasi ke atas: -Struktur kandungan .

Komunikasi Literasi Sains & Teknologi Kerohanian. Sikap dan Nilai Fizikal dan Estetika Kemanusiaan Keterampilan Diri .

Komunikasi Gabung kemahiran semasa berinteraksi secara verbal atau non verbal Rakyat Malaysia perlu guna bahasa Malaysia sbg bahasa perantaraan Berusaha kuasai bahasa Inggeris untuk bersaing di peringkat antarabangsa Digalakkan kuasai bahasa kaum lain .

sikap dan nilai Sejajar dengan Prinsip Rukun Negara dan Wawasan 2020 Jadikan agama pegangan kukuh.Kerohanian. Sikap dan Nilai Tekankan penghayatan kepercayaan. amalkan perilaku mulia serta santun sebagai pakaian harian Perlu ditekankan semasa sesi P&P .

kritis dan inovatif Bina masyarakat bersatu padu. negara dan global Penghayatan semangat patriotisme dan perpaduan Bina modal insan yg berperibadi unggul. saling menghormati dan memahami serta harmoni . kreatif.Kemanusiaan Tekankan ilmu tentang masyarakat. persekitaran setempat.

Keterampilan Diri Tekankan pemupukan kepimpinan dan sahsiah melalui kurikulum dan ko-kurikulum Lahirkan insan seimbang dari aspek JERIS Bantu bina tingkah laku dan sahsiah murid Aktiviti yang cemerlang sediakan ruang pengalaman sihat dan mencabar .

Muzik dan Seni Bergantung kepada keupayaan guru kendalikan aktiviti P&P . pemupukan daya imaginasi.Fizikal dan Estetika Tekankan perkembangan jasmani dan kesihatan Untuk kesejahteraan diri. kreativiti. bakat dan apresiasi Ditekankan lagi melalui mata pelajaran Pendidikan Jasmani.

Bagi memberikan persaingan di peringkat global Literasi Sains & Teknologi Membolehkan murid memiliki daya maju dan daya saing yang kuat .

.

Sekolah yang mempunyai etos. watak serta identiti tersendiri Menyerlah dalam semua aspek pendidikan Tradisi budaya kerja cemerlang Diberi kelonggaran memilih kaedah pengajaran dan kurikulum Dibenar buat pemilihan dan penempatan semula guru berdasarkan prestasi Mampu melahirkan modal insan cemerlang berprestasi unggul Layak terima insentif kewangan bagi sekolah. guru dan kakitangan bukan akademik Cuti sabatikal untuk peningkatan prestasi pemimpin sekolah Ibu bapa diberi opsyen memendekkan tempoh pembelajaran anak . pemimpin sekolah.

ELEMEN DALAM MELONJAKKAN KECEMERLANGAN Suasana P&P kondusif Teladan kepada sekolah lain (mentoring dan coaching) Tempatkan murid cemerlang yang mampu bersaing di peringkat antarabangsa serta berpeluang lanjutkan pelajaran ke institusi terkemuka Peroleh autonomi dan akauntabiliti dlm pengurusan & pencapaian murid .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->