e-Disiplin

Konsep dan Operasi
Disediakan oleh

e-Disiplin
Senarai Kandungan 1. KONSEP 2. VISI 3. MISI 4. SENARIO SEDIA ADA - TUMPUAN TINGKAH LAKU - PENGURUSAN DISIPLIN 5. SENARIO SEPATUTNYA - TUMPUAN TINGKAH LAKU SEPATUTNYA - PENGURUSAN DISIPLIN YANG SEPATUTNYA - PENYIMPANAN REKOD 6. KAEDAH - SALAH LAKU - JENIS SALAH LAKU - MARKAH - HUKUMAN - AMARAN DISIPLIN PERTAMA (AD1) - AMARAN DISIPLIN KEDUA (AD2) - HUKUMAN GANTUNG SEKOLAH (AD3) - AMARAN DISIPLIN AKHIR (AD4) - HUKUMAN BUAG SEKOLAH (AD5) - HUKUMAN ROTAN - AMARAN LISAN - PEMULIHAN - KERJA AMAL - JENIS KERJA AMAL - MARKAH KERJA AMAL - BIMBINGAN DAN KAUNSELING -JENIS KAUNSELING - PROGRAM LAIN (Sokongan) 7. PERANAN PERSONEL - PERANAN GURU BESAR / PENGETUA - PERANAN GPK HEM - PERANAN SETIAUSAHA DISIPLIN - PERANAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING - PERANAN GURU - PERANAN MURID - PERANAN IBU BAPA / PENJAGA - PERANAN PEJABAT PELAJARAN DAERAH - PERANAN JABATAN PELAJARAN - PERANAN JKK / MAJLIS PENDUDUK 8. OPERASI SISTEM - TERAS OPERASI - KEUPAYAAN SISTEM - AMARAN DISIPLIN - TANDA RUJUKAN KAUNSELING - MENCETAK BAHAN a. Laporan Bulanan b. Laporan Tahunan c. Laporan lengkap disiplin seseorang murid d. Senarai pelajar bermasalah e. Laporan disiplin semasa (Ranking pelajar) f. Statistik disiplin g. Senarai murid untuk rujukan kaunseling h. Surat Akuan sahsiah murid IMPORT / EKSPORT 9. PENUTUP

2

dan intelek. sehingga membolehkan sebahagian guru terselamat atau mengelak daripada dilantik sebagai Guru Disiplin. brutal dan berani. Tingkah laku negatif akan 3 . emosi.e-Disiplin 1.2 PENGURUSAN DISIPLIN Amalan biasa juga. 4. 4. Kedua-dua jenis tingkah laku ini diambil kira dalam proses memulihkan murid. 5. tugas menyelesaikan masalah disiplin menjadi bebanan tambahan yang merungsingkan. mempunyai daya kawal selia disiplin yang mantap dan berkesan. Justeru banyaklah tersiarnya berita kecacatan pengurusan disiplin sekolah di media masa. Hal ini berlaku kerana setiap sekolah mempunyai gaya dan cara pengurusan tersendiri. selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. menjadikan Setiausaha Disiplin dan GPK HEM sebagai personel penyelesai masalah disiplin. KONSEP Sistem ini merupakan satu sistem pengurusan disiplin yang dapat mengesan dan mengawal tingkahlaku murid. yang sama seperti guru-guru lain. VISI Modal Insan Murid Terbilang 3. Mereka menjadi orang yang dilonggokkan dengan pelbagai masalah disiplin. Murid-murid akan dihukum dengan pelbagai cara dan kaedah (adakalanya melangar peraturan yang ada). rohani. 5 SENARIO SEPATUTNYA e-Disiplin cuba mewujudkan senario baru dan sepatutnya dalam pengurusan disiplin. Justeru kita melihat bahawa lantikan Guru Disiplin terdiri dalam kalangan guru-guru lelaki yang garang. Seterusnya langkah-langkah intervensi dapat dirancang dan dilaksanakan di sekolah bagi melahirkan modal insan murid yang seimbang dari aspek jasmani.1 TUMPUAN TINGKAH LAKU Dalam amalam biasa. SENARIO SEDIA ADA Kaedah pengurusan dan amalan sedia ada agak pelbagai dan merumitkan. aspek yang sering diberi perhatian dalam pengurusan disiplin murid adalah terhadap tingkah laku negatif murid. 4. 2. ditambah pula dengan gangguan emosi dalam kalangan guru. Akhirnya. Keadaan ini semakin menyulitkan apabila ada antara guru-guru yang tidak memahami peraturan dan Pekeliling berkaitan disiplin. Keadaan ini menimbulkan ketidakadilan. sedangkan mereka juga mempunyai tanggungjawab khusus.1 TUMPUAN TINGKAH LAKU SEPATUTNYA e-Disiplin memberikan tumpuan kepada aspek tingkah laku murid sama ada berbentuk negatif ataupun positif. MISI Memastikan pengurusan disiplin sekolah berada pada tahap yang terbaik.

6 KAEDAH e-Disiplin adalah kaedah memulihkan disiplin murid.diberikan markah celaan. Manakala Setiausaha Disiplin berperanan sebagai penyelaras pengurusan disiplin. dan akan disusuli dengan usaha-usaha pemulihan dan bimbingan.3 PENYIMPANAN REKOD e-Disiplin menyediakan kaedah penyimpanan rekod dalam komputer atau pemacu lain. 6. Kaedah ini akan mengurangkan beban dan ruang kerja pengurusan disiplin khususnya berkaitan kerja-keja perkeranian dan sistem fail. keadaan ini akan dapat dicapai. Justeru itu. 5.. manakala tingkah laku positif akan diberikan markah pujian. Hakikatnya sesiapa sahaja boleh dilantik sbagai Setiausaha Disiplin. 5. Malah keadah ini juga akan mengurangkan penggunaan kertas. Lantikan Setiausaha Disiplin boleh dibuat tanpa perlu mengambil kira perwatakan dan jantina seseorang guru.1 SALAH LAKU 6. Melalui kaedah pengurusan disiplin yang minimum. e-Disiplin bergerak atas laporan salah laku murid. Kedua-dua jenis markah ini akan diadun untuk menentukan tahap disiplin seseorang murid.2 PENGURUSAN DISIPLIN YANG SEPATUTNYA e-Disiplin cuba merealisasikan pekeliling bahawa semua guru adalah guru disiplin. Adunan ini akan disusuli pula dengan sesi bimbingan dan kaunseling untuk membentuk sahsiah murid pada tahap yang terbaik. seperti berikut.1. Kod Kesalahan A01 A02 A03 A04 A05 A06 A07 A08 A09 A10 A11 A12 A13 A14 Kesalahan TINGKAH LAKU JENAYAH BERJUDI MENCURI MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN GURU MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN KAKITANGAN MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN MURID PERAS UGUT GENGSTERISME BAWA SENJATA MERBAHAYA MENCABUL KEHORMATAN MENCEROBOH TUNJUK PERASAAN MERUSUH MEMBUNUH MEROGOL 4 .1 JENIS SALAH LAKU Jenis salah laku yang ada dalam e-Disiplin adalah berdasarkan senarai salah laku dalam Sistem Salah Laku Disiplin Murid (SSDM) Kementerian Pelajran.

Kali Keempat (Gantung) 5. Kali Kelima (Buang) PONTENG E01 PONTENG SEKOLAH 1. 10 hari berturur-turut atau 20 hari tidak berturur-turut 3. 3 hari berturur-turut atau 10 hari tidak berturur-turut 2. Kali Kedua (2 Rotan) 3.A15 BERGADUH PENYALAHGUNAAN DADAH / INHALAN / RACUN MEMILIKI / MENYIMPAN MEMBEKAL / MENAWARKAN MENJUAL / MENGEDAR MENGHISAP / MENYUNTIK / MENYEDUT / MEMINUM / MENGHIDU MENGHIDU BAHAN-BAHAN INHALAN BULI B01 B02 B03 B04 B05 C01 C02 C03 C04 BULI BAHASA BULI FIZIKAL BULI ISYARAT BULI PERHUBUNGAN ROKOK D01 D02 D03 D04 MEMILIKI / MENYIMPAN MEMBEKAL / MENAWARKAN MENJUAL DAN MENGEDAR MENGHISAP 1. Kali Pertama (1 Rotan) 2. 31 hari berturur-turut atau 60 hari tidak berturur-turut PONTENG KELAS PONTENG AKTIVITI KOKURIKULUM PONTENG UJIAN / PEPERIKSAAN PONTENG PREP PONTENG ASRAMA PONTENG ACARA RASMI SEKOLAH PONTENG PERHIMPUNAN TINGKAH LAKU LUCAH BERCUMBUAN BERKHALWAT BAWA BAHAN LUCAH 5 E02 E03 E04 E05 E06 E07 E08 F01 F02 F03 . 17 hari berturur-turut atau 40 hari tidak berturur-turut 4. Kali Ketiga ( 3 Rotan) 4.

F04 F05 F06 F07 F08 F09 F10 MENGEDAR BAHAN LUCAH MENGINTAI MENGGUNAKAN KATA / PERBUATAN LUCAH MELUKIS & MENULIS KATA-KATA DAN GAMBAR LUCAH MENONTON VCD / FILEM LUCAH MEMELUK MURID LAIN JANTINA BERDUA-DUAAN YANG MENIMBULKAN SYAK TINGKAH LAKU KURANG SOPAN / BIADAP BIADAP KEPADA GURU BIADAP KEPADA KAKITANGAN BIADAP KEPADA TETAMU BERKELAKUAN KASAR KEPADA MURID BERBAHASA KESAT / KASAR KEPADA MURID MEMINUM / MEMBELI / MENYIMPAN / MENGEDAR MINUMAN YANG MEMABUKKAN MEMBUANG SAMPAH MERATA-RATA INGKAR ARAHAN GURU INGKAR ARAHAN PENGAWAS MELUDAH DI TEMPAT TIDAK SEPATUTNYA KESALAHAN VANDALISME MEROSAKKAN HARTA BENDA SEKOLAH MEROSAKKAN HARTA BENDA ASRAMA MEROSAKKAN HARTA BENDA KANTIN MEROSAKKAN PERALATAN BILIK-BILIK KHAS MEROSAKKAN TANAMAN TUMBUHAN / TANAMAN HIASAN MENCONTENG DINDING BANGUNAN SEKOLAH MENCONTENG DINDING BANGUNAN ASRAMA MEROSAK / MENGOYAK BUKU SPBT MEROSAKKAN PERALATAN SUKAN MEROSAKKAN KENDERAAN GURU BESAR / PENGETUA / GURU / KAKITANGAN MEROSAKKAN HARTA / KENDERAAN MURID TINGKAH LAKU TIDAK AMANAH PECAH AMANAH BERBOHONG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TIDAK JUJUR KENAKALAN G01 G02 G03 G04 G05 G06 G07 G08 G09 G10 H01 H02 H03 H04 H05 H06 H07 H08 H09 H10 H11 J01 J02 J03 J04 K01 K02 MENUNGGANG MOTOSIKAL DALAM KAWASAN SEKOLAH MASUK TANDAS BERLAINAN JANTINA 6 .

K03 K04 K05 K06 K07 K08 K09 K10 SENGAJA MEMBUNYIKAN LOCENG KECEMASAN MENGGANGGU SEMASA PENGAJARAN & PEMBELAJARAN TIDAK IKUT GILIRAN / BEREBUT-REBUT / BERTOLAKTOLAK MEMBAWA / BERMAIN MERCUN MENGUBAHSUAI PENDAWAIAN ELEKTRIK KELUAR KAWASAN SEKOLAH / ASRAMA TANPA KEBENARAN BERMAIN DALAM DORM MELANGGAR PERATURAN ASRAMA TINGKAH LAKU TIDAK PENTINGKAN MASA LEWAT KE SEKOLAH LEWAT KE PERHIMPUNAN LEWAT MASUK KELAS LEWAT DATANG AKTIVITI LUAR KELAS / KOKURIKULUM LEWAT MASUK / BALIK KE ASRAMA KEKEMASAN DIRI BERKUKU PANJANG MEWARNA KUKU / BERINAI BERAMBUT PANJANG RAMBUT BERFESYEN BERMISAI / BERJANGGUT MEMAKAI PAKAIAN TIDAK MENGIKUT PERATURAN PAKAI BARANG KEMAS MENCUKUR BULU KENING MEMAKAI ALAT SOLEK PENGLIBATAN POLITIK PENGLIBATAN DALAM PERHIMPUNAN / PERARAKAN POLITIK MERAYU UNDI DALAM PILIHANRAYA MENYEBAR PENULISAN / DOKUMEN / PROPAGANDA POLITIK L01 L02 L03 L04 L05 M01 M02 M03 M04 M05 M06 M07 M08 M09 N01 N02 N03 7 .

Dalam hal ini. Pengetua boleh menggantung murid (Kes Khas) tanpa Amaran Disiplin Pertama dan Kedua. amaran disiplin adalah seperti berikut.2 AMARAN DISIPLIN Amaran Disiplin mestilah mengikut turutan.1. Amaran ini hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. 6. Bagaimanapun. f. b. atau selepas tempoh 14 hari (mana-mana yang terdahulu) Pengetua boleh membuat pertimbangan sama ada untuk menggantung atau tidak murid berkenaan.2. Murid diberi peluang untuk membuat Surat Rayuan dalam tempoh 14 hari.2. Selepas murid menghantar Surat Rayuan.2 MARKAH Markah-markah salah laku adalah ditetapkan seperti berikut. Amaran ini juga hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. Prosedur hukuman buang sekolah adalah seperti berikut. 6. d.2. Hukuman ini boleh juga dikenakan bagi kes-kes khas.3 Amaran Disiplin Ketiga (Gantung Sekolah) – (AD3) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 60 hingga 70 markah. mengikut pertimbangan Pengetua.2. 6.2. Jika dihukum gantung. Markah 5 bermaksud kesalahan yang sederhana atau kesalahan ringan yang diulang-ulang. gunakan borang dalam sistem untuk mengeluarkan Surat Hukuman Gantung 6. 6. Amaran ini juga hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. Melalui sistem ini.4 Amaran Disiplin Keempat (Amaran Akhir) – (AD4) Amaran ini dkeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 80 dan 90 markah. Markah 10 bermaksud salah laku yang berat. a. bermaksud Amaran Disiplin Pertama (AD1) dan Amaran Disiplin Kedua (AD2) dikeluarkan serentak bersama-sama hukuman gantung sekolah. Prosedur hukuman gantung sekolah adalah seperti berikut. a. apabila murid digantung (bagi kes khas). b.2 Amaran Disiplin Kedua (Bertulis) – (AD2) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 30 hingga 40 markah. Markah hendaklah antara 3. 5. e. Keluarkan Surat Pertuduhan (dari sistem) Panggil murid untuk dibicarakan atau diambil pengakuan Serahkan Surat Pertuduhan Gantung. dan 10.1 Amaran Disiplin Pertama (Bertulis) – (AD1) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 20 hingga 30 markah. 8 . Penetapan markah mestilah berdasarkan kelulusan Pengetua dan GPK HEM.5 Buang Sekolah – (AD5) Amaran ini dikeluarkan apabila mencapai markah salah laku mencapai 100 dan ke atas. 6. c. Markah 3 bermaksud kes salah laku yang dianggap ringan.6.

atau di luar waktu persekolahan b. h. Boleh juga melibatkan kerja-kerja kemasyarakatan di luar sekolah 6.7 Hukuan Rotan – Kes Merokok Hukuman ini adalah mengikut pekeliling berkaitan kes merokok.6 Amaran-Amaran Lisan Amaran ini dikeluarkan dari semasa ke semasa. l.3 PEMULIHAN 6. Selepas murid menghantar Surat Rayuan.1. k.1 JENIS KERJA AMAL Jenis-jenis Kerja Amal yang disenaraikan dalam e-Disiplin adalah seperti berikut.g. c. a.3. 6. Kerja-kerja yang tidak terlalu berat atau membebankan murid d. Keluarkan Surat Pertuduhan buang sekolah (dari sistem) Panggil murid untuk dibicarakan atau diambil pengakuan Serahkan Surat Pertuduhan buang sekolah. Dikawal selia oleh guru e. Dijalani di luar waktu pembelajaran dan pembelajaran. Kerja-keja yang dilaksanakan tidak bermaksud menggantikan kerja rutin pekerja-pekerja / kakitangan sekolah.2. 6.3. Jika dihukum buang sekolah. atau selepas tempoh 14 hari (mana-mana yang terdahulu) Pengetua boleh membuat pertimbangan sama ada untuk membuang atau tidak murid berkenaan. 6. Sistem e-Disiplin menawarkan 2 kali kerja amal bagi setiap Amaran Disiplin yang diberikan kepada murid-murid. gunakan borang dalam sistem. atau apabila murid melakukan kes-kes salah laku. Syarat-syarat Kerja Amal adalah seperti berikut. j.1 KERJA AMAL Kerja Amal adalah satu bentuk hukuman yang boleh dijalani oleh murid-murid secara sukarela. KERJA AMAL MENOLONG GURU DALAM KECERIAAN SEKOLAH KERJA-KERJA LANSKAP/TANAM DAN JAGA POKOK BUNGA DLL KERJA MENGECAT/MURAL/KERJA-KERJA BERAT KERJA-KERJA MULIA-PERTOLONGAN CEMAS KESUNGGUHAN KETIKA DI SURAU-RAJIN/TERTIB/TEKUN KOMITMEN UNTUK DATANG AWAL KE SEKOLAH RINGAN TULANG-SUKARELA MENOLONG GURU MEMBERSIH DAN MENCERIAKAN KELAS MEMBERSIH DAN MENYUSUN BILIK-BILIK KHAS 9 KA01 KA02 KA03 KA04 KA05 KA06 KA07 KA08 KA09 . i. Murid diberi peluang untuk membuat Surat Rayuan dalam tempoh 14 hari.2.

dan 10. yang berfokuskan murid bermasalah. dan markah 10 bermaksud Kerja Amal yang dianggap berat.3. 3 bermaksud Kerja Amal yang dianggap ringan. aktiviti lain juga boleh dilaksanakan seperti Kem Waja Diri. Sebagai contoh. ELEKTRIK DLL) AKTIF DALAM AKTIVITI KEMASYARAKATAN PENGLIBATAN IBU BAPA / PENJAGA DALAH AKTIVITI SEKOLAH AKTIVITI-AKTIVITI LAIN YANG MENZAHIRKAN NILAINILAI MURNI 6. Di samping itu.2 MARKAH KERJA AMAL Markah Kerja Amal terdiri daripada 3. Penetapan markah mestilah berdasarkan kelulusan Pengetua dan GPK HEM.2 BIMBINGAN DAN KAUNSELING Bimbingan dan Kaunseling merupakan elemen yang penting dalam usaha memulihkan murid yang bermasalah. Selain kaunseling individu dan kelompok. 5.1.3.2 PROGRAM LAIN (Sokongan) Aktiviti sokongan juga perlu dilaksanakan. khususnya yang berbentuk pencegahan dan pemulihan. 6. dan bukannya aktiviti yang dibuat secara umum. Setelah mengetahui masalah sebenar murid-murid langkah-langkah pemulihan dan pencegahan hendaklah diambil secara lebih drastik.2. Markah 5 bermaksud Kerja Amal yang sederhana. langkah pencegahan juga boleh diusahakan oleh pihak sekolah. Konsep bimbingan dan kaunseling di sini ialah aktiviti khusus dan berfokus kepada individu murid yang dikenal pasti sebagai bermasalah.3.2. Antaranya kaunseing individu dan kaunseling kelompok.3.KA1O KA11 KA12 KA13 KA14 KA15 KA16 MEMBERSIH KAWASAN PERSEKITARAN SEKOLAH MEMBAIKI DAN MEMBAIK PULIH PERALATAN SEKOLAH MEMBERI MAKLUMAT YANG BERGUNA KEPADA SEKOLAH AMALAN JIMAT CERMAT (AIR. masalah ponteng kelas. 6. 10 .1 JENIS KAUNSELING Pelbagai jenis aktiviti bimbingan dan kaunseling boleh dilaksanakan. Antara langkah pemulihan adalah kem khusus untuk muridmurid yang suka ponteng kelas. 6.

70 71 .40 41 .59 60 .19 20 .79 80 .19 20 .Jadual pemarkahan e-Disiplin FORMULA TANPA KERJA AMAL TAMBAHAN MATA JUMLAH MARKAH 3 .70 71 .59 50 40 60 .40 41 .100 100 TINDAKAN KERJA AMAL BAKI KAUNSELING (MIN) 20 30 AD1 AD2 AMARAN LISAN (-)20 0 (-)20 10 1 1 4 1 3 1 3 PEMANTAUAN / BIMBINGAN AD3 (GANTUNG) (-)20 40 BIMBINGAN INTENSIF AD4 (T/S) (-)20 60 AD5 (BUANG) 40 11 .90 90 .79 80 .30 31 .90 100 TINDAKAN KERJA AMAL BAKI KAUNSELING (MIN) 20 10 30 20 20 100 AMARAN LISAN AD1 0 20 AD2 0 30 PEMANTAUAN / BIMBINGAN AD3 (GANTUNG) 0 60 BIMBINGAN INTENSIF AD4 (T/S) 0 80 AD5 (BUANG) 5 1 1 3 1 2 1 9 FORMULA DENGAN KERJA AMAL TAMBAHAN MATA JUMLAH MARKAH 3 .30 31 .

Memantau pelaksanaan sistem e-Disiplin 7. Berbincang dengan ibu bapa/penjaga 13. 10. Mencadangkan murid menjalani sesi kaunseling dan kerja amal. Melapor/merujuk PPD/JPN bagi kes khas dengan segera. 9. Menyiasat kes salahlaku. Mengarah siasatan kes salahlaku. 7. Mengesahkan Borang Salahlaku (BSL) Memaklumkan dan menghubungi ibu bapa/ penjaga murid yang menerima surat amaran disiplin. Menandatangani surat hukuman 11. 6. 2. Mengarah murid menjalani sesi kaunseling Bertindak sebagai Timbalan Pengerusi semasa mesyuarat Jawatankuasa disiplin.2 PERANAN GPK HEM 1. akujanji yang telah dikeluarkan. Memasukkan maklumat salahlaku / kerja amal ke dalam sistem. Memfailkan surat akujanji antara murid dengan pihak sekolah.3 PERANAN SETIAUSAHA DISIPLIN 1. Mengambil tindakan terhadap maklum balas murid / penjaga. Mengarah murid membuat kerja amal. Menerima atau menolak borang BSL setelah siasatan dibuat.1 PERANAN GURU BESAR / PENGETUA 1. Mengarah SU Disiplin memanggil mesyuarat. 11. 5. 4. 9. 4. Menjatuhkan hukuman 12. Menandatangani surat pertuduhan. Mengarah murid membuat kerja amal. Mencatat minit mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah. 2. Menandatangani surat tunjuk sebab 10. Mencetak surat amaran disiplin untuk ditandatangani oleh pengetua/ Guru Besar/ Penyelia Petang/PK HEM. Membuat keputusan/tindakan serta menandatangani surat gantung dan buang sekolah. 3. 7. 8. 5.180 100 5 80 14 7 PERANAN PERSONEL e-Disiplin menggariskan peranan setiap personel yang ada kaitannya dengan uruan disiplin sekolah 7. 4. 7. Mengambil pengakuan murid /saksi/guru. 8. 6. Menyelaras program disiplin sekolah 12 . 8. Memfailkan salinan surat amaran . Mengarah murid menjalani kaunseling. 7. 5. Menerima laporan daripada SU Disiplin bagi menandatangani surat amaran disiplin 1. Menyediakan analisa laporan bulanan/ tahunan. 2. Mengesahkan Borang Salahlaku (BSL) 3. 3. 6. 2 dan tunjuk sebab. Mengemaskini/simpan BSL.

Ibu bapa/penjaga hendaklah mengambil maklum dan perhatian sewajarnya apabila pihak sekolah mengeluarkan Amaran Pertama (Bertulis) dengan mengubungi pihak sekolah atau hadir sendiri ke sekolah. 5. Memasukkan maklumat sesi kaunseling ke dalam sistem e-Disiplin Menyelaras program disiplin sekolah 7. Berkerjasama dengan semua guru. 5. 7. 7. Berkerjasama dengan pihak sekolah utuk mengawal disiplin anak. 6. Menjalankan sesi kaunseling intervensi Membuat lawatan ke rumah murid . 7. Membuat siasatan kes-kes khas. 3. 8. Membantu tugas SU Disiplin. ceramah dan lain lain. 4. Ibu bapa/penjaga perlu hadir ke sekolah untuk membincangkan kes salah laku anak mereka selepas Amaran Kedua (Bertulis) di keluarkan oleh pihak sekolah. Menentukan jenis kerja amal. Menjalankan sesi kaunseling individu. 13 . menyelia dan memberikan markah. Mengisi borang ponteng berterusan / berkala dan menghantar kepada SU Disiplin. Murid membuat pengakuan dalam Borang Salah Laku (BSL) semasa sesi siasatan oleh SU Disipin Sekolah. 2. 6. 3. 4. 4.7 PERANAN IBU BAPA / PENJAGA 1. Menerima laporan kes-kes khas dari sekolah. Menjalankan sesi kaunseling kelompok. Memberi makumat yang tepat semasa soal siasat.7. 4.8 PERANAN PEJABAT PELAJARAN DAERAH 1. 3. 2. 5. Murid perlu membela diri dan membuat rayuan sebelum hukuman dijatuhkan. Menjalankan kerja amal untuk mengurangkan markah salah laku Mengikuti aktiviti pemulihan yang dijalankan oleh pihak sekolah 7. 3.6 PERANAN MURID 1. Memantau salahlaku di kalangan murid. 2. 7. menyelaraskan program pengukuhan murid seperti kem jati diri. Ibu bapa/penjaga hendaklah mengemukakan rayuan bertulis kepada Pengarah Pelajaan Negeri dalam tempuh 30 hari apabila sekolah mengambil tindakan Buang Sekolah ke atas anak mereka. 5. Memberi bimbingan kepada murid Mengisi BSL.4 PERANAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1. Menjalankan sesi bimbingan individu dan kelompok. 6. Murid perlu mengikuti sesi kaunseling sebelum/selepas menerima hukuman. 2. Ibu bapa/penjaga perlu berkerjasama hadir ke sekolah sebagai saksi dalam proses menandatangi Aku Janji Murid selepas anak mereka menjalani hukuman Gantung Sekolah.5 PERANAN GURU 1. 2.

2 TANDA RUJUKAN KAUNSELING Sistem juga mengeluarkan tanda secara automasi jika seseorang murid perlu dirujuk kepada kaunseling.7 Maklumat sesi kaunseling 8. 2. Amaran Disiplin Pertama (AD1) Amaran Disiplin Kedua (AD2) Gantung Sekolah (AD3) Amaran Akhir (AD4) Buang Sekolah (AD5) Hukuman rotan (Kes menghisap rokok) 8. 7.3.3 MENCETAK BAHAN 14 . Menerima dan menyelesaikan kes-kes rayuan buang sekolah. Berbincang dengan penjaga murid berkenaan 3. Menerima laporan kes khas dari Pejabat Pelajaran Daerah.3 Maklumat guru 8.9 PERANAN JABATAN PELAJARAN 1. Memantau pelaksanaan dan dokumen e-Disiplin. Mengatur program berkaitan motivasi diri 8 OPERASI SISTEM 8. c.1 TERAS OPERASI Sistem beroperasi secara automasi. b. d. 8.6 Maklumat respon penjaga 8. 3. f.9 KEUPAYAAN SISTEM 8. Memantau pelaksanaan dan dokumen e-Disiplin 7. 8.1 AMARAN DISIPLIN Sistem memberikan petunjuk jika seseorang murid perlu dikenakan tindakan disiplin. Memantau murid-murid berkenaan di kawasan masing-masing 4.9.4 Maklumat salah laku (Borang Saman) 8.5 Maklumat kerja amal 8.10 PERANAN JKK / MAJLIS PENDUDUK 1.2 Maklumat murid (Diimport dari data SMM) 8. Menerima laporan disiplin murid-murid daripada pihak sekolah 2. e. Berikut ialah tindakan disiplin yang disediakan oleh sistem a.8 Maklumat akujanji 8.9.9. Antara maklumat yang diperlukan oleh sistem adalah.

9. Laporan respon penjaga vii. Senarai murid untuk rujukan kaunseling p. Laporan kes disiplin ii. Surat Akuan sahsiah murid 8. Panduan e-Disiplin 1. sistem menyediakan menu untuk mengeksport dan mengimport data. Laporan ponteng sekolah x. Laporan sesi kaunseling ix. Laporan sesi kaunseling viii. Laporan penglibatan guru v. Laporan Tahunan i. Setup 15 . Laporan tindakan disiplin vi. Laporan lengkap disiplin seseorang murid l. dan mewujudkan iklim sekolah yang lebih baik. Laporan disiplin semasa (Ranking pelajar) n. Laporan penglibatan guru v. i. Laporan jenis kes iii. Laporan disiplin berdasarkan lokasi k.4 IMPORT / EKSPORT Untuk memudahkan pengurusan disiplin. Laporan respon penjaga j. Statistik disiplin o. Laporan tindakan disiplin vi. Laporan kerja amal viii.Sistem menyediakan pelbagai bahan untuk dilihat atau dicetak. 9 PENUTUP Pelaksanan e-Disiplin secara menyeluruh dan mantap pastinya dapat mengurangkan masalah disiplin. Laporan jenis kes iii. Laporan mengikut tingkatan iv. Laporan kerja amal vii. Laporan Bulanan i. Laporan mengikut tingkatan iv. Senarai pelajar bermasalah m. Laporan pergerakan murid xi. Laporan kes disiplin ii.

Namakan file sebagai Logo 3. dan tekan Enter 4. B) Melalui ikon e-Disiplin pada desktop ii. Sekiranya guru berkenaan berpindah sekolah.i. Program File. iii. iv. 16 . Memasukkan Maklumat Murid Secara ‘Borong’ i. Masuk ke Sistem i. Menukar Logo i. Klik menu Kemas Kini Maklumat Asas Delete maklumat yang dipaparkan dan masukkan maklumat yang sesuai dengan sekolah 5. All Program. Gunakan disket SMM. Masukkan Kod ID: KPM Masukkan Kod Rahsia: SKE-D. masukkan Kod Pegawai yang memasukkan data. Kemas Kini Maklumat Asas i. ii. e-Disiplin. Klik menu Maklumat Murid Masukkan Maklumat yang dikehendaki dalam boring PERHATIAN a. ii. Scan logo sekolah dalam format bitmap imej Save fail dalam drive C. biarkan maklumat tersebut dalam system 6. iv. Masukkan CD ke dalam Pemacu Klik ikon e-Disiplin 2 kali Klik Setup Klik Next / Yes untuk semua paparan 2. ii. iii. iii. ii. Setiap maklumat guru yang telah di’key in’ tidak boleh di’delete’ b. yang tidak boleh menyamai guru lain c. Memasukkan Maklumat Guru i. iii. ii. dan klik OK Paparan berikutnya. e-Disiplin. Borang ini digunakan untuk memasukkan maklumat murid dalam bilangan yang kecil b. Ada dua cara untuk masuk ke system A) Melalui butang Start. Pastikan setiap guru mempunyai kod tersendiri. Untuk maklumat murid secara ‘borong’ gunakan disket SMM 7. Memasukkan Maklumat Murid (Bilangan Kecil) i. Klik Menu Maklumat Guru Masukkan Maklumat semua guru yang bertugas di sekolah PERHATIAN a. iii.

dan 10 (untuk kesalahan yang dianggap berat) Masukkan waktu kes dilakukan Masukkan tempat kes dilakukan Masukkan Kod Guru yang menyaksikan kes Masukkan keterangan yang lengkap berkaitan kes. dan Enter. 2008. iii. Memasukkan Maklumat Salah Laku i. Klik menu Borang Salah Laku untuk memasukkan data / maklumat borang saman Masukkan No Kad Pengenalan. viii. Ikuti / Klik menu-menu yang timbul untuk langkah / tindakan seterusnya. v. atau melalui telefon. iii. Contoh 16. iv. 8. Klik menu Borang Sesi Penjaga untuk memasukkan maklumat perhubungan dengan penjaga sama ada penjaga hadir ke sekolah. atau mungkin maklumat pelajar berkenaan belum ada dalam system Masukkan tarikh dalam format HH/BB/TTTT. ‘Paste’kan di luar Data HEM. vii. vi. Masuk ke e-Disiplin Klik menu Maklumat Murid Klik menu Import Data HEM Pilih / Klik pemacu A Klik Yes untuk semua paparan berikutnya. vi. Buka disket. Bahawa kamu telah menghisap rokok jenama Dunhill bersama-sama Ali bin Hassan. v. Bukti sebahagian rokok Dunhill d. x. ii. iv. viii. Nama pelajar akan dipaparkan. Sekiranya tiada paparan nama pelajar. Perhatikan menu-menu yang mungkin timbul semasa anda memasukkan maklumat salah laku b. 01. Memasukkan Maklumat Kerja Amal i. Bahawa kamu telah bermain daun terup dengan pertaruhan wang bersama-sama Osman bin Samad dan Yusuf bin Harun.00 yang disimpan oleh Ahmad bin Abu di dalam beg sekolahnya c. ii. 9. ix.00 PERHATIAN: a.ii. Enter Masukkan Kod Salah Laku (Cetak senarai kod salah laku untuk memudahkan rujukan) Masukkan markah. Bukti: Daun terup dan wang tunai berjumlah RM 10. vii. ii. Memasukkan Maklumat Sesi Kaunseling i. 17 . sama ada 3 (untuk kesalahan yang dianggap ringan). iii. Bahawa kamu telah dengan sengaja mencuri wang Ahmad bin Abu berjumlah RM 10. Memasukkan Maklumat Respon Penjaga i. Klik menu Borang Sesi Kaunseling untuk memasukkan maklumat pelajar yang telah menjalani sesi kaunseling Penuhkan maklumat yang dikehendaki Klik / tandakan ruang yang berkenaan dalam borang tersebut 11. Data HEM. 5 (untuk kesalahan yang dianggap sederhana). Enter. Enter. Klik menu Borang Kerja Amal Masukkan maklumat yang dikehendaki dalam boring tersebut 10. dan ‘copy’ TMurid dan Tlbsek. Contoh: a. Bahawa kamu telah dengan sengaja ponteng kelas Bahasa Melayu b. ada kemungkinan No Kad Pengenalan tersalah.

ii. Ketiga dan serusnya. Ada dua cara untuk mengeluarkan Amaran Disiplin a. Import Data (e-Disiplin) i. ii. iii. Menyisih Rekod i. Borang Pertukaran Sekolah i. iii. Klik menu Sisih Rekod untuk menukar status pelajar sekiranya pelajar tersebut telah berpindah sekolah. Penuhkan maklumat yang dikehendaki dalam borang tersebut. B) Amaran Disiplin yang dikeluarkan mestilah dari Amaran Pertama. C) Seboleh-bolehnya elakkan dari melangkau Amaran Disiplin. 13. ii. berhenti dan sebagainya. Klik menu Borang Salah Laku Klik menu Semak Cari maklumat yang ingin dibetulkan dan buat pembetulan. ii. Klik menu Import / eksport Data 18 . atau delete maklumat tersebut. 16. Untuk menyisihkan rekod ramai pelajar (borong) klik 2 angka awal No Kad Pengenalan dan diikuti butang *. iv. 12. A) Sila patuhi carta aliran kerja yang dicadangkan. Membuat Pembetulan / edit Kes Salah Laku i. iii. Melalui menu yang timbul semasa memasukkan maklumat salah laku b. dan tekan Enter Tukarkan status pelajar pada ruang yang berkenaan.ii. iii. Contoh 90*. ii. 15. Penuhkan maklumat yang dikehendaki dalam borang Klik menu Cetak Borang untuk mencetak borang tersebut 14. Amaran Disiplin i. 17. Klik menu Borang Tukar Sekolah untuk mencetak borang tukar sekolah para pelajar. Klik menu Borang Akur Janji untuk memasukkan maklumat pelajar yang menandatangani Surat Akur Janji Penuhkan maklumat yang dikehendaki PERHATIAN: Pelajar perlu menandatangani borang bercetak (hard copy) untuk simpanan / fail. iii. Kedua. iv. Melalui menu Amaran Disiplin Penuhkan maklumat yang dikehendaki Cetak Surat Amaran Disiplin PERHATIAN. Masukkan No Kad Pengenalan Pelajar untuk menyisihkan rekod seorang pelajar. Borang Akur Janji i.

Klik menu Import Data Pilih dan klik pemacu yang sesuai Klik Yes untuk semua paparan yang muncul 18. iv. iii. Laporan Jenis Kes. Menu ini sesuai untuk Guru Kaunseling merancang tindakan / bimbingan Laporan disiplin semasa Untuk melihat senarai pelajar. Klik menu Import / eksport Data Klik menu Eksport Data Pilih / Klik pemacu yang sesuai dengan penggunaan anda 19. . Laporan Bulanan Untuk melihat pelbagai laporan bulanan seperti Laporan Kes Bulanan. 19 ii. v. vi. viii. Laporan Jenis Kes. Kad disiplin pelajar Untuk melihat / mencetak Kad Laporan Disiplin Seseorang pelajar Senarai Pelajar bermasalah Untuk melihat kumpulan pelajar yang dianggap bermasalah berserta kes-kes yang dilakukan. Laporan Penglibatan Guru dan sebagainya. iii. Laporan Tahunan Untuk melihat pelbagai laporan bulanan seperti Laporan Kes Bulanan. Laporan Penglibatan Guru dan sebagainya. iii. iv. vii. markah merit dan amaran-amaran yang dikeluarkan Senarai Pengurusan disiplin Untuk melihat / menyemak senarai guru yang ada dalam system Senarai pelajar Untuk melihat / menyemak senarai pelajar yang ada dalam system Kod Salah laku Untuk membuat rujukan kod-kod kes salah laku Kod kerja amal Untuk membuat rujukan Kod-kod Kerja Amal Statistik Untuk melihat rumusan data-data disiplin semasa dan tahunan Penggunaan system Untuk melihat laporan pegawai-pegawai yang mneggunakan system. Mencetak Laporan i. ix. x. xi. ii. Eksport Data i.ii.

xiv. Rujukan kaunseling Untuk memudahkan Guru Kaunseling mendapatkan klien. Borang-borang Untuk mencetak pelbagaai borang bagi kegunaan system Akuan sahsiah Untuk mencetak Sijil Akuan Sahsiah para pelajar. xiii. Hanya pelajar yang ada melakukan kesalahan. dan atau melakukan kerja amal sahaja aka nada sijil ini.xii. Disediakan oleh MOHAMMAD BIN HARUN 0199228343 / 0139838843 20 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful