e-Disiplin

Konsep dan Operasi
Disediakan oleh

e-Disiplin
Senarai Kandungan 1. KONSEP 2. VISI 3. MISI 4. SENARIO SEDIA ADA - TUMPUAN TINGKAH LAKU - PENGURUSAN DISIPLIN 5. SENARIO SEPATUTNYA - TUMPUAN TINGKAH LAKU SEPATUTNYA - PENGURUSAN DISIPLIN YANG SEPATUTNYA - PENYIMPANAN REKOD 6. KAEDAH - SALAH LAKU - JENIS SALAH LAKU - MARKAH - HUKUMAN - AMARAN DISIPLIN PERTAMA (AD1) - AMARAN DISIPLIN KEDUA (AD2) - HUKUMAN GANTUNG SEKOLAH (AD3) - AMARAN DISIPLIN AKHIR (AD4) - HUKUMAN BUAG SEKOLAH (AD5) - HUKUMAN ROTAN - AMARAN LISAN - PEMULIHAN - KERJA AMAL - JENIS KERJA AMAL - MARKAH KERJA AMAL - BIMBINGAN DAN KAUNSELING -JENIS KAUNSELING - PROGRAM LAIN (Sokongan) 7. PERANAN PERSONEL - PERANAN GURU BESAR / PENGETUA - PERANAN GPK HEM - PERANAN SETIAUSAHA DISIPLIN - PERANAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING - PERANAN GURU - PERANAN MURID - PERANAN IBU BAPA / PENJAGA - PERANAN PEJABAT PELAJARAN DAERAH - PERANAN JABATAN PELAJARAN - PERANAN JKK / MAJLIS PENDUDUK 8. OPERASI SISTEM - TERAS OPERASI - KEUPAYAAN SISTEM - AMARAN DISIPLIN - TANDA RUJUKAN KAUNSELING - MENCETAK BAHAN a. Laporan Bulanan b. Laporan Tahunan c. Laporan lengkap disiplin seseorang murid d. Senarai pelajar bermasalah e. Laporan disiplin semasa (Ranking pelajar) f. Statistik disiplin g. Senarai murid untuk rujukan kaunseling h. Surat Akuan sahsiah murid IMPORT / EKSPORT 9. PENUTUP

2

4. Keadaan ini semakin menyulitkan apabila ada antara guru-guru yang tidak memahami peraturan dan Pekeliling berkaitan disiplin.e-Disiplin 1. menjadikan Setiausaha Disiplin dan GPK HEM sebagai personel penyelesai masalah disiplin. Seterusnya langkah-langkah intervensi dapat dirancang dan dilaksanakan di sekolah bagi melahirkan modal insan murid yang seimbang dari aspek jasmani.2 PENGURUSAN DISIPLIN Amalan biasa juga. 4. aspek yang sering diberi perhatian dalam pengurusan disiplin murid adalah terhadap tingkah laku negatif murid. 5 SENARIO SEPATUTNYA e-Disiplin cuba mewujudkan senario baru dan sepatutnya dalam pengurusan disiplin. ditambah pula dengan gangguan emosi dalam kalangan guru. 2. brutal dan berani. Tingkah laku negatif akan 3 .1 TUMPUAN TINGKAH LAKU Dalam amalam biasa. VISI Modal Insan Murid Terbilang 3. KONSEP Sistem ini merupakan satu sistem pengurusan disiplin yang dapat mengesan dan mengawal tingkahlaku murid.1 TUMPUAN TINGKAH LAKU SEPATUTNYA e-Disiplin memberikan tumpuan kepada aspek tingkah laku murid sama ada berbentuk negatif ataupun positif. emosi. sehingga membolehkan sebahagian guru terselamat atau mengelak daripada dilantik sebagai Guru Disiplin. dan intelek. Hal ini berlaku kerana setiap sekolah mempunyai gaya dan cara pengurusan tersendiri. sedangkan mereka juga mempunyai tanggungjawab khusus. SENARIO SEDIA ADA Kaedah pengurusan dan amalan sedia ada agak pelbagai dan merumitkan. yang sama seperti guru-guru lain. Murid-murid akan dihukum dengan pelbagai cara dan kaedah (adakalanya melangar peraturan yang ada). Justeru kita melihat bahawa lantikan Guru Disiplin terdiri dalam kalangan guru-guru lelaki yang garang. MISI Memastikan pengurusan disiplin sekolah berada pada tahap yang terbaik. Akhirnya. rohani. 5. 4. tugas menyelesaikan masalah disiplin menjadi bebanan tambahan yang merungsingkan. Keadaan ini menimbulkan ketidakadilan. selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. mempunyai daya kawal selia disiplin yang mantap dan berkesan. Justeru banyaklah tersiarnya berita kecacatan pengurusan disiplin sekolah di media masa. Kedua-dua jenis tingkah laku ini diambil kira dalam proses memulihkan murid. Mereka menjadi orang yang dilonggokkan dengan pelbagai masalah disiplin.

Kod Kesalahan A01 A02 A03 A04 A05 A06 A07 A08 A09 A10 A11 A12 A13 A14 Kesalahan TINGKAH LAKU JENAYAH BERJUDI MENCURI MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN GURU MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN KAKITANGAN MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN MURID PERAS UGUT GENGSTERISME BAWA SENJATA MERBAHAYA MENCABUL KEHORMATAN MENCEROBOH TUNJUK PERASAAN MERUSUH MEMBUNUH MEROGOL 4 . Justeru itu. manakala tingkah laku positif akan diberikan markah pujian. Hakikatnya sesiapa sahaja boleh dilantik sbagai Setiausaha Disiplin. Melalui kaedah pengurusan disiplin yang minimum. 5.1 JENIS SALAH LAKU Jenis salah laku yang ada dalam e-Disiplin adalah berdasarkan senarai salah laku dalam Sistem Salah Laku Disiplin Murid (SSDM) Kementerian Pelajran. Lantikan Setiausaha Disiplin boleh dibuat tanpa perlu mengambil kira perwatakan dan jantina seseorang guru. Kaedah ini akan mengurangkan beban dan ruang kerja pengurusan disiplin khususnya berkaitan kerja-keja perkeranian dan sistem fail.3 PENYIMPANAN REKOD e-Disiplin menyediakan kaedah penyimpanan rekod dalam komputer atau pemacu lain. 6 KAEDAH e-Disiplin adalah kaedah memulihkan disiplin murid. Adunan ini akan disusuli pula dengan sesi bimbingan dan kaunseling untuk membentuk sahsiah murid pada tahap yang terbaik. 5.2 PENGURUSAN DISIPLIN YANG SEPATUTNYA e-Disiplin cuba merealisasikan pekeliling bahawa semua guru adalah guru disiplin. Manakala Setiausaha Disiplin berperanan sebagai penyelaras pengurusan disiplin. 6. dan akan disusuli dengan usaha-usaha pemulihan dan bimbingan. keadaan ini akan dapat dicapai.diberikan markah celaan. seperti berikut. Malah keadah ini juga akan mengurangkan penggunaan kertas.. Kedua-dua jenis markah ini akan diadun untuk menentukan tahap disiplin seseorang murid. e-Disiplin bergerak atas laporan salah laku murid.1 SALAH LAKU 6.1.

Kali Kelima (Buang) PONTENG E01 PONTENG SEKOLAH 1. 10 hari berturur-turut atau 20 hari tidak berturur-turut 3. 17 hari berturur-turut atau 40 hari tidak berturur-turut 4. 3 hari berturur-turut atau 10 hari tidak berturur-turut 2.A15 BERGADUH PENYALAHGUNAAN DADAH / INHALAN / RACUN MEMILIKI / MENYIMPAN MEMBEKAL / MENAWARKAN MENJUAL / MENGEDAR MENGHISAP / MENYUNTIK / MENYEDUT / MEMINUM / MENGHIDU MENGHIDU BAHAN-BAHAN INHALAN BULI B01 B02 B03 B04 B05 C01 C02 C03 C04 BULI BAHASA BULI FIZIKAL BULI ISYARAT BULI PERHUBUNGAN ROKOK D01 D02 D03 D04 MEMILIKI / MENYIMPAN MEMBEKAL / MENAWARKAN MENJUAL DAN MENGEDAR MENGHISAP 1. Kali Pertama (1 Rotan) 2. Kali Keempat (Gantung) 5. Kali Ketiga ( 3 Rotan) 4. Kali Kedua (2 Rotan) 3. 31 hari berturur-turut atau 60 hari tidak berturur-turut PONTENG KELAS PONTENG AKTIVITI KOKURIKULUM PONTENG UJIAN / PEPERIKSAAN PONTENG PREP PONTENG ASRAMA PONTENG ACARA RASMI SEKOLAH PONTENG PERHIMPUNAN TINGKAH LAKU LUCAH BERCUMBUAN BERKHALWAT BAWA BAHAN LUCAH 5 E02 E03 E04 E05 E06 E07 E08 F01 F02 F03 .

F04 F05 F06 F07 F08 F09 F10 MENGEDAR BAHAN LUCAH MENGINTAI MENGGUNAKAN KATA / PERBUATAN LUCAH MELUKIS & MENULIS KATA-KATA DAN GAMBAR LUCAH MENONTON VCD / FILEM LUCAH MEMELUK MURID LAIN JANTINA BERDUA-DUAAN YANG MENIMBULKAN SYAK TINGKAH LAKU KURANG SOPAN / BIADAP BIADAP KEPADA GURU BIADAP KEPADA KAKITANGAN BIADAP KEPADA TETAMU BERKELAKUAN KASAR KEPADA MURID BERBAHASA KESAT / KASAR KEPADA MURID MEMINUM / MEMBELI / MENYIMPAN / MENGEDAR MINUMAN YANG MEMABUKKAN MEMBUANG SAMPAH MERATA-RATA INGKAR ARAHAN GURU INGKAR ARAHAN PENGAWAS MELUDAH DI TEMPAT TIDAK SEPATUTNYA KESALAHAN VANDALISME MEROSAKKAN HARTA BENDA SEKOLAH MEROSAKKAN HARTA BENDA ASRAMA MEROSAKKAN HARTA BENDA KANTIN MEROSAKKAN PERALATAN BILIK-BILIK KHAS MEROSAKKAN TANAMAN TUMBUHAN / TANAMAN HIASAN MENCONTENG DINDING BANGUNAN SEKOLAH MENCONTENG DINDING BANGUNAN ASRAMA MEROSAK / MENGOYAK BUKU SPBT MEROSAKKAN PERALATAN SUKAN MEROSAKKAN KENDERAAN GURU BESAR / PENGETUA / GURU / KAKITANGAN MEROSAKKAN HARTA / KENDERAAN MURID TINGKAH LAKU TIDAK AMANAH PECAH AMANAH BERBOHONG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TIDAK JUJUR KENAKALAN G01 G02 G03 G04 G05 G06 G07 G08 G09 G10 H01 H02 H03 H04 H05 H06 H07 H08 H09 H10 H11 J01 J02 J03 J04 K01 K02 MENUNGGANG MOTOSIKAL DALAM KAWASAN SEKOLAH MASUK TANDAS BERLAINAN JANTINA 6 .

K03 K04 K05 K06 K07 K08 K09 K10 SENGAJA MEMBUNYIKAN LOCENG KECEMASAN MENGGANGGU SEMASA PENGAJARAN & PEMBELAJARAN TIDAK IKUT GILIRAN / BEREBUT-REBUT / BERTOLAKTOLAK MEMBAWA / BERMAIN MERCUN MENGUBAHSUAI PENDAWAIAN ELEKTRIK KELUAR KAWASAN SEKOLAH / ASRAMA TANPA KEBENARAN BERMAIN DALAM DORM MELANGGAR PERATURAN ASRAMA TINGKAH LAKU TIDAK PENTINGKAN MASA LEWAT KE SEKOLAH LEWAT KE PERHIMPUNAN LEWAT MASUK KELAS LEWAT DATANG AKTIVITI LUAR KELAS / KOKURIKULUM LEWAT MASUK / BALIK KE ASRAMA KEKEMASAN DIRI BERKUKU PANJANG MEWARNA KUKU / BERINAI BERAMBUT PANJANG RAMBUT BERFESYEN BERMISAI / BERJANGGUT MEMAKAI PAKAIAN TIDAK MENGIKUT PERATURAN PAKAI BARANG KEMAS MENCUKUR BULU KENING MEMAKAI ALAT SOLEK PENGLIBATAN POLITIK PENGLIBATAN DALAM PERHIMPUNAN / PERARAKAN POLITIK MERAYU UNDI DALAM PILIHANRAYA MENYEBAR PENULISAN / DOKUMEN / PROPAGANDA POLITIK L01 L02 L03 L04 L05 M01 M02 M03 M04 M05 M06 M07 M08 M09 N01 N02 N03 7 .

mengikut pertimbangan Pengetua. Amaran ini juga hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. Markah 3 bermaksud kes salah laku yang dianggap ringan. Prosedur hukuman buang sekolah adalah seperti berikut. amaran disiplin adalah seperti berikut.2. Keluarkan Surat Pertuduhan (dari sistem) Panggil murid untuk dibicarakan atau diambil pengakuan Serahkan Surat Pertuduhan Gantung. dan 10. Melalui sistem ini. Amaran ini hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. Prosedur hukuman gantung sekolah adalah seperti berikut. b.2. Markah 5 bermaksud kesalahan yang sederhana atau kesalahan ringan yang diulang-ulang.1. c.2. Markah 10 bermaksud salah laku yang berat. Bagaimanapun. 8 . Selepas murid menghantar Surat Rayuan. a. 6. Dalam hal ini. Pengetua boleh menggantung murid (Kes Khas) tanpa Amaran Disiplin Pertama dan Kedua. atau selepas tempoh 14 hari (mana-mana yang terdahulu) Pengetua boleh membuat pertimbangan sama ada untuk menggantung atau tidak murid berkenaan. 5. Murid diberi peluang untuk membuat Surat Rayuan dalam tempoh 14 hari.6. 6. Markah hendaklah antara 3. bermaksud Amaran Disiplin Pertama (AD1) dan Amaran Disiplin Kedua (AD2) dikeluarkan serentak bersama-sama hukuman gantung sekolah.2. d.2 Amaran Disiplin Kedua (Bertulis) – (AD2) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 30 hingga 40 markah. 6.4 Amaran Disiplin Keempat (Amaran Akhir) – (AD4) Amaran ini dkeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 80 dan 90 markah.2. apabila murid digantung (bagi kes khas). f. gunakan borang dalam sistem untuk mengeluarkan Surat Hukuman Gantung 6. a. e. Penetapan markah mestilah berdasarkan kelulusan Pengetua dan GPK HEM. Amaran ini juga hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. b.2 AMARAN DISIPLIN Amaran Disiplin mestilah mengikut turutan.3 Amaran Disiplin Ketiga (Gantung Sekolah) – (AD3) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 60 hingga 70 markah. Jika dihukum gantung.2 MARKAH Markah-markah salah laku adalah ditetapkan seperti berikut.5 Buang Sekolah – (AD5) Amaran ini dikeluarkan apabila mencapai markah salah laku mencapai 100 dan ke atas. 6. 6.1 Amaran Disiplin Pertama (Bertulis) – (AD1) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 20 hingga 30 markah. Hukuman ini boleh juga dikenakan bagi kes-kes khas.

2. l. Keluarkan Surat Pertuduhan buang sekolah (dari sistem) Panggil murid untuk dibicarakan atau diambil pengakuan Serahkan Surat Pertuduhan buang sekolah.3 PEMULIHAN 6. Kerja-keja yang dilaksanakan tidak bermaksud menggantikan kerja rutin pekerja-pekerja / kakitangan sekolah. h. Selepas murid menghantar Surat Rayuan. Syarat-syarat Kerja Amal adalah seperti berikut. gunakan borang dalam sistem. i.7 Hukuan Rotan – Kes Merokok Hukuman ini adalah mengikut pekeliling berkaitan kes merokok.1. Jika dihukum buang sekolah. Boleh juga melibatkan kerja-kerja kemasyarakatan di luar sekolah 6.g. j. a.2.6 Amaran-Amaran Lisan Amaran ini dikeluarkan dari semasa ke semasa. c. atau selepas tempoh 14 hari (mana-mana yang terdahulu) Pengetua boleh membuat pertimbangan sama ada untuk membuang atau tidak murid berkenaan. Murid diberi peluang untuk membuat Surat Rayuan dalam tempoh 14 hari. 6.1 JENIS KERJA AMAL Jenis-jenis Kerja Amal yang disenaraikan dalam e-Disiplin adalah seperti berikut. Kerja-kerja yang tidak terlalu berat atau membebankan murid d. 6. Dijalani di luar waktu pembelajaran dan pembelajaran. atau apabila murid melakukan kes-kes salah laku.1 KERJA AMAL Kerja Amal adalah satu bentuk hukuman yang boleh dijalani oleh murid-murid secara sukarela. Dikawal selia oleh guru e. 6. atau di luar waktu persekolahan b. k.3.3. Sistem e-Disiplin menawarkan 2 kali kerja amal bagi setiap Amaran Disiplin yang diberikan kepada murid-murid. KERJA AMAL MENOLONG GURU DALAM KECERIAAN SEKOLAH KERJA-KERJA LANSKAP/TANAM DAN JAGA POKOK BUNGA DLL KERJA MENGECAT/MURAL/KERJA-KERJA BERAT KERJA-KERJA MULIA-PERTOLONGAN CEMAS KESUNGGUHAN KETIKA DI SURAU-RAJIN/TERTIB/TEKUN KOMITMEN UNTUK DATANG AWAL KE SEKOLAH RINGAN TULANG-SUKARELA MENOLONG GURU MEMBERSIH DAN MENCERIAKAN KELAS MEMBERSIH DAN MENYUSUN BILIK-BILIK KHAS 9 KA01 KA02 KA03 KA04 KA05 KA06 KA07 KA08 KA09 .

2 BIMBINGAN DAN KAUNSELING Bimbingan dan Kaunseling merupakan elemen yang penting dalam usaha memulihkan murid yang bermasalah.3. 6.2. Penetapan markah mestilah berdasarkan kelulusan Pengetua dan GPK HEM.KA1O KA11 KA12 KA13 KA14 KA15 KA16 MEMBERSIH KAWASAN PERSEKITARAN SEKOLAH MEMBAIKI DAN MEMBAIK PULIH PERALATAN SEKOLAH MEMBERI MAKLUMAT YANG BERGUNA KEPADA SEKOLAH AMALAN JIMAT CERMAT (AIR. 6. ELEKTRIK DLL) AKTIF DALAM AKTIVITI KEMASYARAKATAN PENGLIBATAN IBU BAPA / PENJAGA DALAH AKTIVITI SEKOLAH AKTIVITI-AKTIVITI LAIN YANG MENZAHIRKAN NILAINILAI MURNI 6.1 JENIS KAUNSELING Pelbagai jenis aktiviti bimbingan dan kaunseling boleh dilaksanakan. khususnya yang berbentuk pencegahan dan pemulihan. 10 . aktiviti lain juga boleh dilaksanakan seperti Kem Waja Diri. 5.3. Di samping itu. masalah ponteng kelas. 3 bermaksud Kerja Amal yang dianggap ringan.2.3. 6. dan markah 10 bermaksud Kerja Amal yang dianggap berat.3.2 PROGRAM LAIN (Sokongan) Aktiviti sokongan juga perlu dilaksanakan. dan 10. Antaranya kaunseing individu dan kaunseling kelompok. Setelah mengetahui masalah sebenar murid-murid langkah-langkah pemulihan dan pencegahan hendaklah diambil secara lebih drastik. langkah pencegahan juga boleh diusahakan oleh pihak sekolah. yang berfokuskan murid bermasalah.1. Antara langkah pemulihan adalah kem khusus untuk muridmurid yang suka ponteng kelas. dan bukannya aktiviti yang dibuat secara umum.2 MARKAH KERJA AMAL Markah Kerja Amal terdiri daripada 3. Markah 5 bermaksud Kerja Amal yang sederhana. Konsep bimbingan dan kaunseling di sini ialah aktiviti khusus dan berfokus kepada individu murid yang dikenal pasti sebagai bermasalah. Selain kaunseling individu dan kelompok. Sebagai contoh.

79 80 .30 31 .100 100 TINDAKAN KERJA AMAL BAKI KAUNSELING (MIN) 20 30 AD1 AD2 AMARAN LISAN (-)20 0 (-)20 10 1 1 4 1 3 1 3 PEMANTAUAN / BIMBINGAN AD3 (GANTUNG) (-)20 40 BIMBINGAN INTENSIF AD4 (T/S) (-)20 60 AD5 (BUANG) 40 11 .59 50 40 60 .79 80 .19 20 .19 20 .59 60 .40 41 .90 100 TINDAKAN KERJA AMAL BAKI KAUNSELING (MIN) 20 10 30 20 20 100 AMARAN LISAN AD1 0 20 AD2 0 30 PEMANTAUAN / BIMBINGAN AD3 (GANTUNG) 0 60 BIMBINGAN INTENSIF AD4 (T/S) 0 80 AD5 (BUANG) 5 1 1 3 1 2 1 9 FORMULA DENGAN KERJA AMAL TAMBAHAN MATA JUMLAH MARKAH 3 .70 71 .Jadual pemarkahan e-Disiplin FORMULA TANPA KERJA AMAL TAMBAHAN MATA JUMLAH MARKAH 3 .30 31 .40 41 .90 90 .70 71 .

Membuat keputusan/tindakan serta menandatangani surat gantung dan buang sekolah. Memfailkan salinan surat amaran . Mengesahkan Borang Salahlaku (BSL) Memaklumkan dan menghubungi ibu bapa/ penjaga murid yang menerima surat amaran disiplin.180 100 5 80 14 7 PERANAN PERSONEL e-Disiplin menggariskan peranan setiap personel yang ada kaitannya dengan uruan disiplin sekolah 7. Menyediakan analisa laporan bulanan/ tahunan. Menandatangani surat tunjuk sebab 10. 6. 2 dan tunjuk sebab.3 PERANAN SETIAUSAHA DISIPLIN 1. Mencatat minit mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah. akujanji yang telah dikeluarkan. Mengemaskini/simpan BSL. Menyelaras program disiplin sekolah 12 . 2. 2. 7. Mengesahkan Borang Salahlaku (BSL) 3. Memasukkan maklumat salahlaku / kerja amal ke dalam sistem. Berbincang dengan ibu bapa/penjaga 13.2 PERANAN GPK HEM 1. Menerima atau menolak borang BSL setelah siasatan dibuat. 4. 7. 9. 2. Menandatangani surat hukuman 11. Memfailkan surat akujanji antara murid dengan pihak sekolah. Menjatuhkan hukuman 12. 6. 5. 8. 10. 9. Menerima laporan daripada SU Disiplin bagi menandatangani surat amaran disiplin 1. Melapor/merujuk PPD/JPN bagi kes khas dengan segera. Memantau pelaksanaan sistem e-Disiplin 7. 7. 8. 3. 11. 4. 5. Mencetak surat amaran disiplin untuk ditandatangani oleh pengetua/ Guru Besar/ Penyelia Petang/PK HEM. Mengambil pengakuan murid /saksi/guru. Mengarah murid menjalani sesi kaunseling Bertindak sebagai Timbalan Pengerusi semasa mesyuarat Jawatankuasa disiplin. 7. Mencadangkan murid menjalani sesi kaunseling dan kerja amal. 3. Mengarah siasatan kes salahlaku. Mengarah SU Disiplin memanggil mesyuarat. Mengarah murid membuat kerja amal. Mengarah murid membuat kerja amal. Mengambil tindakan terhadap maklum balas murid / penjaga. 6. Menandatangani surat pertuduhan. Mengarah murid menjalani kaunseling. Menyiasat kes salahlaku. 4. 8.1 PERANAN GURU BESAR / PENGETUA 1. 5.

4. Menerima laporan kes-kes khas dari sekolah.6 PERANAN MURID 1. Menjalankan sesi bimbingan individu dan kelompok. 3. 5. 6. 4. Ibu bapa/penjaga hendaklah mengambil maklum dan perhatian sewajarnya apabila pihak sekolah mengeluarkan Amaran Pertama (Bertulis) dengan mengubungi pihak sekolah atau hadir sendiri ke sekolah. Membuat siasatan kes-kes khas. 3. 2. 4. 2. 8. Ibu bapa/penjaga hendaklah mengemukakan rayuan bertulis kepada Pengarah Pelajaan Negeri dalam tempuh 30 hari apabila sekolah mengambil tindakan Buang Sekolah ke atas anak mereka.8 PERANAN PEJABAT PELAJARAN DAERAH 1. Murid membuat pengakuan dalam Borang Salah Laku (BSL) semasa sesi siasatan oleh SU Disipin Sekolah. 13 . 5.7. Menjalankan sesi kaunseling intervensi Membuat lawatan ke rumah murid . Menjalankan kerja amal untuk mengurangkan markah salah laku Mengikuti aktiviti pemulihan yang dijalankan oleh pihak sekolah 7. 2. menyelaraskan program pengukuhan murid seperti kem jati diri. Memantau salahlaku di kalangan murid. 5. 5. Berkerjasama dengan semua guru. 7. Murid perlu mengikuti sesi kaunseling sebelum/selepas menerima hukuman.5 PERANAN GURU 1. Memberi makumat yang tepat semasa soal siasat. 4. Ibu bapa/penjaga perlu hadir ke sekolah untuk membincangkan kes salah laku anak mereka selepas Amaran Kedua (Bertulis) di keluarkan oleh pihak sekolah. Murid perlu membela diri dan membuat rayuan sebelum hukuman dijatuhkan. 7. Ibu bapa/penjaga perlu berkerjasama hadir ke sekolah sebagai saksi dalam proses menandatangi Aku Janji Murid selepas anak mereka menjalani hukuman Gantung Sekolah. Mengisi borang ponteng berterusan / berkala dan menghantar kepada SU Disiplin. 6.4 PERANAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1. 3. 7. Memberi bimbingan kepada murid Mengisi BSL. 2. ceramah dan lain lain. 7. 6. Berkerjasama dengan pihak sekolah utuk mengawal disiplin anak. 3. Memasukkan maklumat sesi kaunseling ke dalam sistem e-Disiplin Menyelaras program disiplin sekolah 7.7 PERANAN IBU BAPA / PENJAGA 1. menyelia dan memberikan markah. Menentukan jenis kerja amal. Menjalankan sesi kaunseling kelompok. Membantu tugas SU Disiplin. 2. Menjalankan sesi kaunseling individu.

2.10 PERANAN JKK / MAJLIS PENDUDUK 1. c. Menerima dan menyelesaikan kes-kes rayuan buang sekolah. Menerima laporan disiplin murid-murid daripada pihak sekolah 2. Memantau murid-murid berkenaan di kawasan masing-masing 4. 3.3.2 Maklumat murid (Diimport dari data SMM) 8. f. Berikut ialah tindakan disiplin yang disediakan oleh sistem a.9 KEUPAYAAN SISTEM 8.5 Maklumat kerja amal 8.2 TANDA RUJUKAN KAUNSELING Sistem juga mengeluarkan tanda secara automasi jika seseorang murid perlu dirujuk kepada kaunseling.8 Maklumat akujanji 8. 8. 7. Memantau pelaksanaan dan dokumen e-Disiplin.4 Maklumat salah laku (Borang Saman) 8.1 TERAS OPERASI Sistem beroperasi secara automasi. Memantau pelaksanaan dan dokumen e-Disiplin 7. Mengatur program berkaitan motivasi diri 8 OPERASI SISTEM 8.1 AMARAN DISIPLIN Sistem memberikan petunjuk jika seseorang murid perlu dikenakan tindakan disiplin.3 Maklumat guru 8. e. Amaran Disiplin Pertama (AD1) Amaran Disiplin Kedua (AD2) Gantung Sekolah (AD3) Amaran Akhir (AD4) Buang Sekolah (AD5) Hukuman rotan (Kes menghisap rokok) 8.9 PERANAN JABATAN PELAJARAN 1.9. Berbincang dengan penjaga murid berkenaan 3. Antara maklumat yang diperlukan oleh sistem adalah. b. 8.9.9.6 Maklumat respon penjaga 8. Menerima laporan kes khas dari Pejabat Pelajaran Daerah. d.3 MENCETAK BAHAN 14 .7 Maklumat sesi kaunseling 8.

dan mewujudkan iklim sekolah yang lebih baik. Laporan kes disiplin ii. Laporan tindakan disiplin vi. Senarai murid untuk rujukan kaunseling p.Sistem menyediakan pelbagai bahan untuk dilihat atau dicetak. Laporan kerja amal vii. Laporan mengikut tingkatan iv. Laporan lengkap disiplin seseorang murid l. Laporan kes disiplin ii. Laporan penglibatan guru v. Laporan respon penjaga vii. Laporan sesi kaunseling ix. Setup 15 . sistem menyediakan menu untuk mengeksport dan mengimport data. Laporan Tahunan i. Laporan kerja amal viii. Laporan disiplin berdasarkan lokasi k. Laporan disiplin semasa (Ranking pelajar) n.9. Laporan jenis kes iii. i. Senarai pelajar bermasalah m. Laporan penglibatan guru v. Laporan tindakan disiplin vi. Surat Akuan sahsiah murid 8.4 IMPORT / EKSPORT Untuk memudahkan pengurusan disiplin. Laporan ponteng sekolah x. Panduan e-Disiplin 1. Laporan pergerakan murid xi. Laporan respon penjaga j. Laporan sesi kaunseling viii. Laporan mengikut tingkatan iv. Statistik disiplin o. Laporan Bulanan i. 9 PENUTUP Pelaksanan e-Disiplin secara menyeluruh dan mantap pastinya dapat mengurangkan masalah disiplin. Laporan jenis kes iii.

ii. e-Disiplin. iii. Program File. Kemas Kini Maklumat Asas i. Untuk maklumat murid secara ‘borong’ gunakan disket SMM 7. ii. Pastikan setiap guru mempunyai kod tersendiri. e-Disiplin. Memasukkan Maklumat Guru i. 16 . dan klik OK Paparan berikutnya. ii.i. Masuk ke Sistem i. yang tidak boleh menyamai guru lain c. Menukar Logo i. Setiap maklumat guru yang telah di’key in’ tidak boleh di’delete’ b. biarkan maklumat tersebut dalam system 6. Klik Menu Maklumat Guru Masukkan Maklumat semua guru yang bertugas di sekolah PERHATIAN a. ii. Ada dua cara untuk masuk ke system A) Melalui butang Start. Klik menu Kemas Kini Maklumat Asas Delete maklumat yang dipaparkan dan masukkan maklumat yang sesuai dengan sekolah 5. Klik menu Maklumat Murid Masukkan Maklumat yang dikehendaki dalam boring PERHATIAN a. Scan logo sekolah dalam format bitmap imej Save fail dalam drive C. Masukkan Kod ID: KPM Masukkan Kod Rahsia: SKE-D. All Program. Sekiranya guru berkenaan berpindah sekolah. iv. Gunakan disket SMM. B) Melalui ikon e-Disiplin pada desktop ii. Masukkan CD ke dalam Pemacu Klik ikon e-Disiplin 2 kali Klik Setup Klik Next / Yes untuk semua paparan 2. dan tekan Enter 4. iv. Memasukkan Maklumat Murid Secara ‘Borong’ i. Namakan file sebagai Logo 3. iii. Borang ini digunakan untuk memasukkan maklumat murid dalam bilangan yang kecil b. iii. masukkan Kod Pegawai yang memasukkan data. iii. Memasukkan Maklumat Murid (Bilangan Kecil) i. iii. ii.

Klik menu Borang Sesi Penjaga untuk memasukkan maklumat perhubungan dengan penjaga sama ada penjaga hadir ke sekolah.00 PERHATIAN: a. Bukti sebahagian rokok Dunhill d. Enter Masukkan Kod Salah Laku (Cetak senarai kod salah laku untuk memudahkan rujukan) Masukkan markah. viii. Bahawa kamu telah bermain daun terup dengan pertaruhan wang bersama-sama Osman bin Samad dan Yusuf bin Harun. atau mungkin maklumat pelajar berkenaan belum ada dalam system Masukkan tarikh dalam format HH/BB/TTTT. Memasukkan Maklumat Salah Laku i. ‘Paste’kan di luar Data HEM. iv. Memasukkan Maklumat Kerja Amal i. Bukti: Daun terup dan wang tunai berjumlah RM 10. ada kemungkinan No Kad Pengenalan tersalah. iv. Perhatikan menu-menu yang mungkin timbul semasa anda memasukkan maklumat salah laku b. iii. 9. Klik menu Borang Kerja Amal Masukkan maklumat yang dikehendaki dalam boring tersebut 10. Klik menu Borang Salah Laku untuk memasukkan data / maklumat borang saman Masukkan No Kad Pengenalan. Contoh 16. ii. Data HEM. 01. sama ada 3 (untuk kesalahan yang dianggap ringan).00 yang disimpan oleh Ahmad bin Abu di dalam beg sekolahnya c. dan 10 (untuk kesalahan yang dianggap berat) Masukkan waktu kes dilakukan Masukkan tempat kes dilakukan Masukkan Kod Guru yang menyaksikan kes Masukkan keterangan yang lengkap berkaitan kes. ii. Ikuti / Klik menu-menu yang timbul untuk langkah / tindakan seterusnya. ii. 2008. Bahawa kamu telah dengan sengaja ponteng kelas Bahasa Melayu b. Buka disket. 8. v. viii. iii. v. atau melalui telefon. dan ‘copy’ TMurid dan Tlbsek. Nama pelajar akan dipaparkan. vii. 5 (untuk kesalahan yang dianggap sederhana). Klik menu Borang Sesi Kaunseling untuk memasukkan maklumat pelajar yang telah menjalani sesi kaunseling Penuhkan maklumat yang dikehendaki Klik / tandakan ruang yang berkenaan dalam borang tersebut 11. Memasukkan Maklumat Sesi Kaunseling i. ix. iii.ii. Bahawa kamu telah menghisap rokok jenama Dunhill bersama-sama Ali bin Hassan. dan Enter. Sekiranya tiada paparan nama pelajar. Masuk ke e-Disiplin Klik menu Maklumat Murid Klik menu Import Data HEM Pilih / Klik pemacu A Klik Yes untuk semua paparan berikutnya. Enter. 17 . vii. Enter. vi. x. Bahawa kamu telah dengan sengaja mencuri wang Ahmad bin Abu berjumlah RM 10. Contoh: a. Memasukkan Maklumat Respon Penjaga i. vi.

B) Amaran Disiplin yang dikeluarkan mestilah dari Amaran Pertama. Klik menu Sisih Rekod untuk menukar status pelajar sekiranya pelajar tersebut telah berpindah sekolah. berhenti dan sebagainya. 15. ii. iii. 12. Penuhkan maklumat yang dikehendaki dalam borang tersebut. 17. ii. iii. Melalui menu Amaran Disiplin Penuhkan maklumat yang dikehendaki Cetak Surat Amaran Disiplin PERHATIAN. atau delete maklumat tersebut. dan tekan Enter Tukarkan status pelajar pada ruang yang berkenaan. Klik menu Import / eksport Data 18 . iv. Untuk menyisihkan rekod ramai pelajar (borong) klik 2 angka awal No Kad Pengenalan dan diikuti butang *. A) Sila patuhi carta aliran kerja yang dicadangkan. iv. Import Data (e-Disiplin) i. Masukkan No Kad Pengenalan Pelajar untuk menyisihkan rekod seorang pelajar. iii. C) Seboleh-bolehnya elakkan dari melangkau Amaran Disiplin. 16. ii. Borang Pertukaran Sekolah i. Melalui menu yang timbul semasa memasukkan maklumat salah laku b. Menyisih Rekod i. 13. Ketiga dan serusnya. Membuat Pembetulan / edit Kes Salah Laku i. Kedua. ii.ii. Klik menu Borang Akur Janji untuk memasukkan maklumat pelajar yang menandatangani Surat Akur Janji Penuhkan maklumat yang dikehendaki PERHATIAN: Pelajar perlu menandatangani borang bercetak (hard copy) untuk simpanan / fail. Klik menu Borang Salah Laku Klik menu Semak Cari maklumat yang ingin dibetulkan dan buat pembetulan. Klik menu Borang Tukar Sekolah untuk mencetak borang tukar sekolah para pelajar. Penuhkan maklumat yang dikehendaki dalam borang Klik menu Cetak Borang untuk mencetak borang tersebut 14. Amaran Disiplin i. iii. Contoh 90*. Borang Akur Janji i. Ada dua cara untuk mengeluarkan Amaran Disiplin a. ii. iii.

Klik menu Import / eksport Data Klik menu Eksport Data Pilih / Klik pemacu yang sesuai dengan penggunaan anda 19. Laporan Penglibatan Guru dan sebagainya. 19 ii. markah merit dan amaran-amaran yang dikeluarkan Senarai Pengurusan disiplin Untuk melihat / menyemak senarai guru yang ada dalam system Senarai pelajar Untuk melihat / menyemak senarai pelajar yang ada dalam system Kod Salah laku Untuk membuat rujukan kod-kod kes salah laku Kod kerja amal Untuk membuat rujukan Kod-kod Kerja Amal Statistik Untuk melihat rumusan data-data disiplin semasa dan tahunan Penggunaan system Untuk melihat laporan pegawai-pegawai yang mneggunakan system. iii. Laporan Jenis Kes. . Laporan Penglibatan Guru dan sebagainya. Laporan Jenis Kes. viii. vii.ii. ii. v. Mencetak Laporan i. Menu ini sesuai untuk Guru Kaunseling merancang tindakan / bimbingan Laporan disiplin semasa Untuk melihat senarai pelajar. x. Laporan Tahunan Untuk melihat pelbagai laporan bulanan seperti Laporan Kes Bulanan. iv. xi. iii. Laporan Bulanan Untuk melihat pelbagai laporan bulanan seperti Laporan Kes Bulanan. ix. Kad disiplin pelajar Untuk melihat / mencetak Kad Laporan Disiplin Seseorang pelajar Senarai Pelajar bermasalah Untuk melihat kumpulan pelajar yang dianggap bermasalah berserta kes-kes yang dilakukan. iv. iii. Eksport Data i. Klik menu Import Data Pilih dan klik pemacu yang sesuai Klik Yes untuk semua paparan yang muncul 18. vi.

Hanya pelajar yang ada melakukan kesalahan.xii. xiv. dan atau melakukan kerja amal sahaja aka nada sijil ini. Borang-borang Untuk mencetak pelbagaai borang bagi kegunaan system Akuan sahsiah Untuk mencetak Sijil Akuan Sahsiah para pelajar. Disediakan oleh MOHAMMAD BIN HARUN 0199228343 / 0139838843 20 . xiii. Rujukan kaunseling Untuk memudahkan Guru Kaunseling mendapatkan klien.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful