P. 1
e-Disiplin

e-Disiplin

|Views: 54|Likes:
Published by As Madie

More info:

Published by: As Madie on Mar 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2012

pdf

text

original

e-Disiplin

Konsep dan Operasi
Disediakan oleh

e-Disiplin
Senarai Kandungan 1. KONSEP 2. VISI 3. MISI 4. SENARIO SEDIA ADA - TUMPUAN TINGKAH LAKU - PENGURUSAN DISIPLIN 5. SENARIO SEPATUTNYA - TUMPUAN TINGKAH LAKU SEPATUTNYA - PENGURUSAN DISIPLIN YANG SEPATUTNYA - PENYIMPANAN REKOD 6. KAEDAH - SALAH LAKU - JENIS SALAH LAKU - MARKAH - HUKUMAN - AMARAN DISIPLIN PERTAMA (AD1) - AMARAN DISIPLIN KEDUA (AD2) - HUKUMAN GANTUNG SEKOLAH (AD3) - AMARAN DISIPLIN AKHIR (AD4) - HUKUMAN BUAG SEKOLAH (AD5) - HUKUMAN ROTAN - AMARAN LISAN - PEMULIHAN - KERJA AMAL - JENIS KERJA AMAL - MARKAH KERJA AMAL - BIMBINGAN DAN KAUNSELING -JENIS KAUNSELING - PROGRAM LAIN (Sokongan) 7. PERANAN PERSONEL - PERANAN GURU BESAR / PENGETUA - PERANAN GPK HEM - PERANAN SETIAUSAHA DISIPLIN - PERANAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING - PERANAN GURU - PERANAN MURID - PERANAN IBU BAPA / PENJAGA - PERANAN PEJABAT PELAJARAN DAERAH - PERANAN JABATAN PELAJARAN - PERANAN JKK / MAJLIS PENDUDUK 8. OPERASI SISTEM - TERAS OPERASI - KEUPAYAAN SISTEM - AMARAN DISIPLIN - TANDA RUJUKAN KAUNSELING - MENCETAK BAHAN a. Laporan Bulanan b. Laporan Tahunan c. Laporan lengkap disiplin seseorang murid d. Senarai pelajar bermasalah e. Laporan disiplin semasa (Ranking pelajar) f. Statistik disiplin g. Senarai murid untuk rujukan kaunseling h. Surat Akuan sahsiah murid IMPORT / EKSPORT 9. PENUTUP

2

Justeru kita melihat bahawa lantikan Guru Disiplin terdiri dalam kalangan guru-guru lelaki yang garang. 4. aspek yang sering diberi perhatian dalam pengurusan disiplin murid adalah terhadap tingkah laku negatif murid. emosi. Akhirnya. Justeru banyaklah tersiarnya berita kecacatan pengurusan disiplin sekolah di media masa. Seterusnya langkah-langkah intervensi dapat dirancang dan dilaksanakan di sekolah bagi melahirkan modal insan murid yang seimbang dari aspek jasmani. 4. ditambah pula dengan gangguan emosi dalam kalangan guru. SENARIO SEDIA ADA Kaedah pengurusan dan amalan sedia ada agak pelbagai dan merumitkan. selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Kedua-dua jenis tingkah laku ini diambil kira dalam proses memulihkan murid. rohani. sedangkan mereka juga mempunyai tanggungjawab khusus. mempunyai daya kawal selia disiplin yang mantap dan berkesan. Keadaan ini menimbulkan ketidakadilan. sehingga membolehkan sebahagian guru terselamat atau mengelak daripada dilantik sebagai Guru Disiplin.e-Disiplin 1. tugas menyelesaikan masalah disiplin menjadi bebanan tambahan yang merungsingkan. brutal dan berani. 5. dan intelek. menjadikan Setiausaha Disiplin dan GPK HEM sebagai personel penyelesai masalah disiplin. KONSEP Sistem ini merupakan satu sistem pengurusan disiplin yang dapat mengesan dan mengawal tingkahlaku murid. Tingkah laku negatif akan 3 . VISI Modal Insan Murid Terbilang 3. MISI Memastikan pengurusan disiplin sekolah berada pada tahap yang terbaik. Hal ini berlaku kerana setiap sekolah mempunyai gaya dan cara pengurusan tersendiri.2 PENGURUSAN DISIPLIN Amalan biasa juga. 5 SENARIO SEPATUTNYA e-Disiplin cuba mewujudkan senario baru dan sepatutnya dalam pengurusan disiplin. Murid-murid akan dihukum dengan pelbagai cara dan kaedah (adakalanya melangar peraturan yang ada). 2. yang sama seperti guru-guru lain.1 TUMPUAN TINGKAH LAKU SEPATUTNYA e-Disiplin memberikan tumpuan kepada aspek tingkah laku murid sama ada berbentuk negatif ataupun positif.1 TUMPUAN TINGKAH LAKU Dalam amalam biasa. Keadaan ini semakin menyulitkan apabila ada antara guru-guru yang tidak memahami peraturan dan Pekeliling berkaitan disiplin. Mereka menjadi orang yang dilonggokkan dengan pelbagai masalah disiplin. 4.

dan akan disusuli dengan usaha-usaha pemulihan dan bimbingan.diberikan markah celaan. Hakikatnya sesiapa sahaja boleh dilantik sbagai Setiausaha Disiplin. Justeru itu. 6 KAEDAH e-Disiplin adalah kaedah memulihkan disiplin murid.1 SALAH LAKU 6.2 PENGURUSAN DISIPLIN YANG SEPATUTNYA e-Disiplin cuba merealisasikan pekeliling bahawa semua guru adalah guru disiplin. Melalui kaedah pengurusan disiplin yang minimum. Kedua-dua jenis markah ini akan diadun untuk menentukan tahap disiplin seseorang murid. Kod Kesalahan A01 A02 A03 A04 A05 A06 A07 A08 A09 A10 A11 A12 A13 A14 Kesalahan TINGKAH LAKU JENAYAH BERJUDI MENCURI MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN GURU MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN KAKITANGAN MENGANCAM/MEMUKUL/MENCEDERAKAN MURID PERAS UGUT GENGSTERISME BAWA SENJATA MERBAHAYA MENCABUL KEHORMATAN MENCEROBOH TUNJUK PERASAAN MERUSUH MEMBUNUH MEROGOL 4 .3 PENYIMPANAN REKOD e-Disiplin menyediakan kaedah penyimpanan rekod dalam komputer atau pemacu lain. Manakala Setiausaha Disiplin berperanan sebagai penyelaras pengurusan disiplin. Kaedah ini akan mengurangkan beban dan ruang kerja pengurusan disiplin khususnya berkaitan kerja-keja perkeranian dan sistem fail. 6. Lantikan Setiausaha Disiplin boleh dibuat tanpa perlu mengambil kira perwatakan dan jantina seseorang guru. e-Disiplin bergerak atas laporan salah laku murid. Adunan ini akan disusuli pula dengan sesi bimbingan dan kaunseling untuk membentuk sahsiah murid pada tahap yang terbaik. keadaan ini akan dapat dicapai. 5.. 5.1 JENIS SALAH LAKU Jenis salah laku yang ada dalam e-Disiplin adalah berdasarkan senarai salah laku dalam Sistem Salah Laku Disiplin Murid (SSDM) Kementerian Pelajran. Malah keadah ini juga akan mengurangkan penggunaan kertas. seperti berikut.1. manakala tingkah laku positif akan diberikan markah pujian.

31 hari berturur-turut atau 60 hari tidak berturur-turut PONTENG KELAS PONTENG AKTIVITI KOKURIKULUM PONTENG UJIAN / PEPERIKSAAN PONTENG PREP PONTENG ASRAMA PONTENG ACARA RASMI SEKOLAH PONTENG PERHIMPUNAN TINGKAH LAKU LUCAH BERCUMBUAN BERKHALWAT BAWA BAHAN LUCAH 5 E02 E03 E04 E05 E06 E07 E08 F01 F02 F03 . Kali Pertama (1 Rotan) 2. 3 hari berturur-turut atau 10 hari tidak berturur-turut 2. Kali Keempat (Gantung) 5. 10 hari berturur-turut atau 20 hari tidak berturur-turut 3. Kali Kedua (2 Rotan) 3. 17 hari berturur-turut atau 40 hari tidak berturur-turut 4. Kali Kelima (Buang) PONTENG E01 PONTENG SEKOLAH 1. Kali Ketiga ( 3 Rotan) 4.A15 BERGADUH PENYALAHGUNAAN DADAH / INHALAN / RACUN MEMILIKI / MENYIMPAN MEMBEKAL / MENAWARKAN MENJUAL / MENGEDAR MENGHISAP / MENYUNTIK / MENYEDUT / MEMINUM / MENGHIDU MENGHIDU BAHAN-BAHAN INHALAN BULI B01 B02 B03 B04 B05 C01 C02 C03 C04 BULI BAHASA BULI FIZIKAL BULI ISYARAT BULI PERHUBUNGAN ROKOK D01 D02 D03 D04 MEMILIKI / MENYIMPAN MEMBEKAL / MENAWARKAN MENJUAL DAN MENGEDAR MENGHISAP 1.

F04 F05 F06 F07 F08 F09 F10 MENGEDAR BAHAN LUCAH MENGINTAI MENGGUNAKAN KATA / PERBUATAN LUCAH MELUKIS & MENULIS KATA-KATA DAN GAMBAR LUCAH MENONTON VCD / FILEM LUCAH MEMELUK MURID LAIN JANTINA BERDUA-DUAAN YANG MENIMBULKAN SYAK TINGKAH LAKU KURANG SOPAN / BIADAP BIADAP KEPADA GURU BIADAP KEPADA KAKITANGAN BIADAP KEPADA TETAMU BERKELAKUAN KASAR KEPADA MURID BERBAHASA KESAT / KASAR KEPADA MURID MEMINUM / MEMBELI / MENYIMPAN / MENGEDAR MINUMAN YANG MEMABUKKAN MEMBUANG SAMPAH MERATA-RATA INGKAR ARAHAN GURU INGKAR ARAHAN PENGAWAS MELUDAH DI TEMPAT TIDAK SEPATUTNYA KESALAHAN VANDALISME MEROSAKKAN HARTA BENDA SEKOLAH MEROSAKKAN HARTA BENDA ASRAMA MEROSAKKAN HARTA BENDA KANTIN MEROSAKKAN PERALATAN BILIK-BILIK KHAS MEROSAKKAN TANAMAN TUMBUHAN / TANAMAN HIASAN MENCONTENG DINDING BANGUNAN SEKOLAH MENCONTENG DINDING BANGUNAN ASRAMA MEROSAK / MENGOYAK BUKU SPBT MEROSAKKAN PERALATAN SUKAN MEROSAKKAN KENDERAAN GURU BESAR / PENGETUA / GURU / KAKITANGAN MEROSAKKAN HARTA / KENDERAAN MURID TINGKAH LAKU TIDAK AMANAH PECAH AMANAH BERBOHONG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TIDAK JUJUR KENAKALAN G01 G02 G03 G04 G05 G06 G07 G08 G09 G10 H01 H02 H03 H04 H05 H06 H07 H08 H09 H10 H11 J01 J02 J03 J04 K01 K02 MENUNGGANG MOTOSIKAL DALAM KAWASAN SEKOLAH MASUK TANDAS BERLAINAN JANTINA 6 .

K03 K04 K05 K06 K07 K08 K09 K10 SENGAJA MEMBUNYIKAN LOCENG KECEMASAN MENGGANGGU SEMASA PENGAJARAN & PEMBELAJARAN TIDAK IKUT GILIRAN / BEREBUT-REBUT / BERTOLAKTOLAK MEMBAWA / BERMAIN MERCUN MENGUBAHSUAI PENDAWAIAN ELEKTRIK KELUAR KAWASAN SEKOLAH / ASRAMA TANPA KEBENARAN BERMAIN DALAM DORM MELANGGAR PERATURAN ASRAMA TINGKAH LAKU TIDAK PENTINGKAN MASA LEWAT KE SEKOLAH LEWAT KE PERHIMPUNAN LEWAT MASUK KELAS LEWAT DATANG AKTIVITI LUAR KELAS / KOKURIKULUM LEWAT MASUK / BALIK KE ASRAMA KEKEMASAN DIRI BERKUKU PANJANG MEWARNA KUKU / BERINAI BERAMBUT PANJANG RAMBUT BERFESYEN BERMISAI / BERJANGGUT MEMAKAI PAKAIAN TIDAK MENGIKUT PERATURAN PAKAI BARANG KEMAS MENCUKUR BULU KENING MEMAKAI ALAT SOLEK PENGLIBATAN POLITIK PENGLIBATAN DALAM PERHIMPUNAN / PERARAKAN POLITIK MERAYU UNDI DALAM PILIHANRAYA MENYEBAR PENULISAN / DOKUMEN / PROPAGANDA POLITIK L01 L02 L03 L04 L05 M01 M02 M03 M04 M05 M06 M07 M08 M09 N01 N02 N03 7 .

Dalam hal ini. Bagaimanapun. dan 10. 6.2.2 AMARAN DISIPLIN Amaran Disiplin mestilah mengikut turutan. f. Pengetua boleh menggantung murid (Kes Khas) tanpa Amaran Disiplin Pertama dan Kedua. Amaran ini juga hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. 6. Amaran ini hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. 5.2. bermaksud Amaran Disiplin Pertama (AD1) dan Amaran Disiplin Kedua (AD2) dikeluarkan serentak bersama-sama hukuman gantung sekolah. Prosedur hukuman gantung sekolah adalah seperti berikut. b.2 MARKAH Markah-markah salah laku adalah ditetapkan seperti berikut. gunakan borang dalam sistem untuk mengeluarkan Surat Hukuman Gantung 6. 6.5 Buang Sekolah – (AD5) Amaran ini dikeluarkan apabila mencapai markah salah laku mencapai 100 dan ke atas. Markah 3 bermaksud kes salah laku yang dianggap ringan. 6. Amaran ini juga hanya dikeluarkan sekali untuk setiap murid sepanjang persekolahnnya. Melalui sistem ini. amaran disiplin adalah seperti berikut. a. 8 . d. Selepas murid menghantar Surat Rayuan. Keluarkan Surat Pertuduhan (dari sistem) Panggil murid untuk dibicarakan atau diambil pengakuan Serahkan Surat Pertuduhan Gantung.2. Murid diberi peluang untuk membuat Surat Rayuan dalam tempoh 14 hari.1 Amaran Disiplin Pertama (Bertulis) – (AD1) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 20 hingga 30 markah. b.2.4 Amaran Disiplin Keempat (Amaran Akhir) – (AD4) Amaran ini dkeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 80 dan 90 markah. Penetapan markah mestilah berdasarkan kelulusan Pengetua dan GPK HEM. 6. mengikut pertimbangan Pengetua. Markah hendaklah antara 3. c.2. apabila murid digantung (bagi kes khas).2 Amaran Disiplin Kedua (Bertulis) – (AD2) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 30 hingga 40 markah. Prosedur hukuman buang sekolah adalah seperti berikut. e. Markah 10 bermaksud salah laku yang berat.6.1. a. Markah 5 bermaksud kesalahan yang sederhana atau kesalahan ringan yang diulang-ulang. atau selepas tempoh 14 hari (mana-mana yang terdahulu) Pengetua boleh membuat pertimbangan sama ada untuk menggantung atau tidak murid berkenaan.3 Amaran Disiplin Ketiga (Gantung Sekolah) – (AD3) Amaran ini dikeluarkan apabila markah salah laku mencapai antara 60 hingga 70 markah. Jika dihukum gantung. Hukuman ini boleh juga dikenakan bagi kes-kes khas.

atau di luar waktu persekolahan b. Jika dihukum buang sekolah.1. 6. Keluarkan Surat Pertuduhan buang sekolah (dari sistem) Panggil murid untuk dibicarakan atau diambil pengakuan Serahkan Surat Pertuduhan buang sekolah. Selepas murid menghantar Surat Rayuan. k. a. Kerja-keja yang dilaksanakan tidak bermaksud menggantikan kerja rutin pekerja-pekerja / kakitangan sekolah.1 KERJA AMAL Kerja Amal adalah satu bentuk hukuman yang boleh dijalani oleh murid-murid secara sukarela. Dikawal selia oleh guru e. l. gunakan borang dalam sistem. c.6 Amaran-Amaran Lisan Amaran ini dikeluarkan dari semasa ke semasa. j.3 PEMULIHAN 6. KERJA AMAL MENOLONG GURU DALAM KECERIAAN SEKOLAH KERJA-KERJA LANSKAP/TANAM DAN JAGA POKOK BUNGA DLL KERJA MENGECAT/MURAL/KERJA-KERJA BERAT KERJA-KERJA MULIA-PERTOLONGAN CEMAS KESUNGGUHAN KETIKA DI SURAU-RAJIN/TERTIB/TEKUN KOMITMEN UNTUK DATANG AWAL KE SEKOLAH RINGAN TULANG-SUKARELA MENOLONG GURU MEMBERSIH DAN MENCERIAKAN KELAS MEMBERSIH DAN MENYUSUN BILIK-BILIK KHAS 9 KA01 KA02 KA03 KA04 KA05 KA06 KA07 KA08 KA09 . Boleh juga melibatkan kerja-kerja kemasyarakatan di luar sekolah 6. h. 6.g. Murid diberi peluang untuk membuat Surat Rayuan dalam tempoh 14 hari.2.1 JENIS KERJA AMAL Jenis-jenis Kerja Amal yang disenaraikan dalam e-Disiplin adalah seperti berikut.2. Dijalani di luar waktu pembelajaran dan pembelajaran.3.7 Hukuan Rotan – Kes Merokok Hukuman ini adalah mengikut pekeliling berkaitan kes merokok. Kerja-kerja yang tidak terlalu berat atau membebankan murid d. atau selepas tempoh 14 hari (mana-mana yang terdahulu) Pengetua boleh membuat pertimbangan sama ada untuk membuang atau tidak murid berkenaan. Syarat-syarat Kerja Amal adalah seperti berikut.3. 6. Sistem e-Disiplin menawarkan 2 kali kerja amal bagi setiap Amaran Disiplin yang diberikan kepada murid-murid. i. atau apabila murid melakukan kes-kes salah laku.

5. Markah 5 bermaksud Kerja Amal yang sederhana. Sebagai contoh. langkah pencegahan juga boleh diusahakan oleh pihak sekolah. Di samping itu.2.2 MARKAH KERJA AMAL Markah Kerja Amal terdiri daripada 3.3. Konsep bimbingan dan kaunseling di sini ialah aktiviti khusus dan berfokus kepada individu murid yang dikenal pasti sebagai bermasalah. dan bukannya aktiviti yang dibuat secara umum. 10 . Penetapan markah mestilah berdasarkan kelulusan Pengetua dan GPK HEM. masalah ponteng kelas. Antaranya kaunseing individu dan kaunseling kelompok.KA1O KA11 KA12 KA13 KA14 KA15 KA16 MEMBERSIH KAWASAN PERSEKITARAN SEKOLAH MEMBAIKI DAN MEMBAIK PULIH PERALATAN SEKOLAH MEMBERI MAKLUMAT YANG BERGUNA KEPADA SEKOLAH AMALAN JIMAT CERMAT (AIR. ELEKTRIK DLL) AKTIF DALAM AKTIVITI KEMASYARAKATAN PENGLIBATAN IBU BAPA / PENJAGA DALAH AKTIVITI SEKOLAH AKTIVITI-AKTIVITI LAIN YANG MENZAHIRKAN NILAINILAI MURNI 6.3. 6. yang berfokuskan murid bermasalah. Antara langkah pemulihan adalah kem khusus untuk muridmurid yang suka ponteng kelas.1 JENIS KAUNSELING Pelbagai jenis aktiviti bimbingan dan kaunseling boleh dilaksanakan. Selain kaunseling individu dan kelompok.2 BIMBINGAN DAN KAUNSELING Bimbingan dan Kaunseling merupakan elemen yang penting dalam usaha memulihkan murid yang bermasalah.2. dan markah 10 bermaksud Kerja Amal yang dianggap berat. aktiviti lain juga boleh dilaksanakan seperti Kem Waja Diri.2 PROGRAM LAIN (Sokongan) Aktiviti sokongan juga perlu dilaksanakan. 6. khususnya yang berbentuk pencegahan dan pemulihan.1.3.3. Setelah mengetahui masalah sebenar murid-murid langkah-langkah pemulihan dan pencegahan hendaklah diambil secara lebih drastik. 6. dan 10. 3 bermaksud Kerja Amal yang dianggap ringan.

30 31 .40 41 .40 41 .90 100 TINDAKAN KERJA AMAL BAKI KAUNSELING (MIN) 20 10 30 20 20 100 AMARAN LISAN AD1 0 20 AD2 0 30 PEMANTAUAN / BIMBINGAN AD3 (GANTUNG) 0 60 BIMBINGAN INTENSIF AD4 (T/S) 0 80 AD5 (BUANG) 5 1 1 3 1 2 1 9 FORMULA DENGAN KERJA AMAL TAMBAHAN MATA JUMLAH MARKAH 3 .79 80 .19 20 .70 71 .59 50 40 60 .70 71 .90 90 .79 80 .59 60 .100 100 TINDAKAN KERJA AMAL BAKI KAUNSELING (MIN) 20 30 AD1 AD2 AMARAN LISAN (-)20 0 (-)20 10 1 1 4 1 3 1 3 PEMANTAUAN / BIMBINGAN AD3 (GANTUNG) (-)20 40 BIMBINGAN INTENSIF AD4 (T/S) (-)20 60 AD5 (BUANG) 40 11 .30 31 .19 20 .Jadual pemarkahan e-Disiplin FORMULA TANPA KERJA AMAL TAMBAHAN MATA JUMLAH MARKAH 3 .

Mengarah murid menjalani sesi kaunseling Bertindak sebagai Timbalan Pengerusi semasa mesyuarat Jawatankuasa disiplin. Mencetak surat amaran disiplin untuk ditandatangani oleh pengetua/ Guru Besar/ Penyelia Petang/PK HEM. Mengarah siasatan kes salahlaku. 8. 8. 4.2 PERANAN GPK HEM 1. 9. Memfailkan surat akujanji antara murid dengan pihak sekolah. akujanji yang telah dikeluarkan. 5. 11. 9. 4. Mencatat minit mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah. Memfailkan salinan surat amaran . 7. Mencadangkan murid menjalani sesi kaunseling dan kerja amal. Mengambil pengakuan murid /saksi/guru.1 PERANAN GURU BESAR / PENGETUA 1. 2. Mengambil tindakan terhadap maklum balas murid / penjaga. Mengesahkan Borang Salahlaku (BSL) Memaklumkan dan menghubungi ibu bapa/ penjaga murid yang menerima surat amaran disiplin. Melapor/merujuk PPD/JPN bagi kes khas dengan segera. 10.3 PERANAN SETIAUSAHA DISIPLIN 1. 6. 7. 2 dan tunjuk sebab. 2. Mengarah murid membuat kerja amal. 7. Mengarah murid membuat kerja amal. 5. Berbincang dengan ibu bapa/penjaga 13. Menyelaras program disiplin sekolah 12 . 5. Mengesahkan Borang Salahlaku (BSL) 3. Mengarah SU Disiplin memanggil mesyuarat. Menandatangani surat pertuduhan. Menandatangani surat hukuman 11. Menyiasat kes salahlaku. 6. Menerima atau menolak borang BSL setelah siasatan dibuat. 3. Mengarah murid menjalani kaunseling. Menjatuhkan hukuman 12. 6.180 100 5 80 14 7 PERANAN PERSONEL e-Disiplin menggariskan peranan setiap personel yang ada kaitannya dengan uruan disiplin sekolah 7. Menandatangani surat tunjuk sebab 10. Menyediakan analisa laporan bulanan/ tahunan. Mengemaskini/simpan BSL. 8. 4. 7. Menerima laporan daripada SU Disiplin bagi menandatangani surat amaran disiplin 1. Memasukkan maklumat salahlaku / kerja amal ke dalam sistem. Membuat keputusan/tindakan serta menandatangani surat gantung dan buang sekolah. 3. 2. Memantau pelaksanaan sistem e-Disiplin 7.

menyelia dan memberikan markah. 2. 5. Ibu bapa/penjaga perlu berkerjasama hadir ke sekolah sebagai saksi dalam proses menandatangi Aku Janji Murid selepas anak mereka menjalani hukuman Gantung Sekolah. 4. 4. Murid membuat pengakuan dalam Borang Salah Laku (BSL) semasa sesi siasatan oleh SU Disipin Sekolah. Ibu bapa/penjaga perlu hadir ke sekolah untuk membincangkan kes salah laku anak mereka selepas Amaran Kedua (Bertulis) di keluarkan oleh pihak sekolah. 5.5 PERANAN GURU 1. Membuat siasatan kes-kes khas. Berkerjasama dengan pihak sekolah utuk mengawal disiplin anak. 4. 7. 5.7. 2. 3. Menjalankan kerja amal untuk mengurangkan markah salah laku Mengikuti aktiviti pemulihan yang dijalankan oleh pihak sekolah 7. 8. 7. Ibu bapa/penjaga hendaklah mengemukakan rayuan bertulis kepada Pengarah Pelajaan Negeri dalam tempuh 30 hari apabila sekolah mengambil tindakan Buang Sekolah ke atas anak mereka. 2. Murid perlu membela diri dan membuat rayuan sebelum hukuman dijatuhkan.7 PERANAN IBU BAPA / PENJAGA 1. 3. Menjalankan sesi kaunseling intervensi Membuat lawatan ke rumah murid . Memasukkan maklumat sesi kaunseling ke dalam sistem e-Disiplin Menyelaras program disiplin sekolah 7. 3. 4. 2. 6.4 PERANAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1. Menentukan jenis kerja amal. Ibu bapa/penjaga hendaklah mengambil maklum dan perhatian sewajarnya apabila pihak sekolah mengeluarkan Amaran Pertama (Bertulis) dengan mengubungi pihak sekolah atau hadir sendiri ke sekolah. 6. Memantau salahlaku di kalangan murid. menyelaraskan program pengukuhan murid seperti kem jati diri. Menerima laporan kes-kes khas dari sekolah.8 PERANAN PEJABAT PELAJARAN DAERAH 1. Menjalankan sesi kaunseling individu.6 PERANAN MURID 1. 3. Menjalankan sesi bimbingan individu dan kelompok. ceramah dan lain lain. 7. Memberi makumat yang tepat semasa soal siasat. 13 . Berkerjasama dengan semua guru. Membantu tugas SU Disiplin. Murid perlu mengikuti sesi kaunseling sebelum/selepas menerima hukuman. Memberi bimbingan kepada murid Mengisi BSL. 7. 6. 5. Menjalankan sesi kaunseling kelompok. Mengisi borang ponteng berterusan / berkala dan menghantar kepada SU Disiplin. 2.

9.3. 7.2 TANDA RUJUKAN KAUNSELING Sistem juga mengeluarkan tanda secara automasi jika seseorang murid perlu dirujuk kepada kaunseling. d.9 KEUPAYAAN SISTEM 8. Antara maklumat yang diperlukan oleh sistem adalah.6 Maklumat respon penjaga 8. Menerima dan menyelesaikan kes-kes rayuan buang sekolah.7 Maklumat sesi kaunseling 8. Berbincang dengan penjaga murid berkenaan 3.3 Maklumat guru 8. c.9 PERANAN JABATAN PELAJARAN 1. b. 3.8 Maklumat akujanji 8.5 Maklumat kerja amal 8.1 AMARAN DISIPLIN Sistem memberikan petunjuk jika seseorang murid perlu dikenakan tindakan disiplin.1 TERAS OPERASI Sistem beroperasi secara automasi. Amaran Disiplin Pertama (AD1) Amaran Disiplin Kedua (AD2) Gantung Sekolah (AD3) Amaran Akhir (AD4) Buang Sekolah (AD5) Hukuman rotan (Kes menghisap rokok) 8.9.4 Maklumat salah laku (Borang Saman) 8. 8.9. Memantau pelaksanaan dan dokumen e-Disiplin. e.2 Maklumat murid (Diimport dari data SMM) 8.10 PERANAN JKK / MAJLIS PENDUDUK 1. Memantau pelaksanaan dan dokumen e-Disiplin 7. 2. Mengatur program berkaitan motivasi diri 8 OPERASI SISTEM 8. f. Menerima laporan kes khas dari Pejabat Pelajaran Daerah. 8. Berikut ialah tindakan disiplin yang disediakan oleh sistem a. Memantau murid-murid berkenaan di kawasan masing-masing 4. Menerima laporan disiplin murid-murid daripada pihak sekolah 2.3 MENCETAK BAHAN 14 .

Laporan disiplin berdasarkan lokasi k. Senarai pelajar bermasalah m. Laporan kes disiplin ii. Laporan lengkap disiplin seseorang murid l. Senarai murid untuk rujukan kaunseling p. Setup 15 . 9 PENUTUP Pelaksanan e-Disiplin secara menyeluruh dan mantap pastinya dapat mengurangkan masalah disiplin. Laporan penglibatan guru v. dan mewujudkan iklim sekolah yang lebih baik. Laporan tindakan disiplin vi.9. Laporan kerja amal viii. Laporan jenis kes iii. Laporan tindakan disiplin vi.4 IMPORT / EKSPORT Untuk memudahkan pengurusan disiplin. Surat Akuan sahsiah murid 8. Laporan respon penjaga vii. Panduan e-Disiplin 1. Laporan Tahunan i. Laporan mengikut tingkatan iv.Sistem menyediakan pelbagai bahan untuk dilihat atau dicetak. Laporan mengikut tingkatan iv. Laporan jenis kes iii. Laporan Bulanan i. i. Laporan ponteng sekolah x. sistem menyediakan menu untuk mengeksport dan mengimport data. Laporan sesi kaunseling ix. Laporan penglibatan guru v. Laporan pergerakan murid xi. Laporan sesi kaunseling viii. Laporan kerja amal vii. Laporan respon penjaga j. Laporan disiplin semasa (Ranking pelajar) n. Statistik disiplin o. Laporan kes disiplin ii.

iii. iii. yang tidak boleh menyamai guru lain c. Memasukkan Maklumat Murid Secara ‘Borong’ i. Memasukkan Maklumat Murid (Bilangan Kecil) i. masukkan Kod Pegawai yang memasukkan data. Masukkan CD ke dalam Pemacu Klik ikon e-Disiplin 2 kali Klik Setup Klik Next / Yes untuk semua paparan 2. biarkan maklumat tersebut dalam system 6. Klik Menu Maklumat Guru Masukkan Maklumat semua guru yang bertugas di sekolah PERHATIAN a. Untuk maklumat murid secara ‘borong’ gunakan disket SMM 7. Program File. iv. iii. Memasukkan Maklumat Guru i. Gunakan disket SMM. Ada dua cara untuk masuk ke system A) Melalui butang Start. Namakan file sebagai Logo 3. Scan logo sekolah dalam format bitmap imej Save fail dalam drive C. e-Disiplin. e-Disiplin. Masuk ke Sistem i. ii. iv. Menukar Logo i. ii.i. dan klik OK Paparan berikutnya. ii. Kemas Kini Maklumat Asas i. All Program. ii. iii. B) Melalui ikon e-Disiplin pada desktop ii. Klik menu Maklumat Murid Masukkan Maklumat yang dikehendaki dalam boring PERHATIAN a. Klik menu Kemas Kini Maklumat Asas Delete maklumat yang dipaparkan dan masukkan maklumat yang sesuai dengan sekolah 5. Setiap maklumat guru yang telah di’key in’ tidak boleh di’delete’ b. Masukkan Kod ID: KPM Masukkan Kod Rahsia: SKE-D. Borang ini digunakan untuk memasukkan maklumat murid dalam bilangan yang kecil b. Sekiranya guru berkenaan berpindah sekolah. Pastikan setiap guru mempunyai kod tersendiri. dan tekan Enter 4. ii. iii. 16 .

v. iv. ‘Paste’kan di luar Data HEM. 8. 5 (untuk kesalahan yang dianggap sederhana). Sekiranya tiada paparan nama pelajar. Memasukkan Maklumat Sesi Kaunseling i. 17 . Klik menu Borang Salah Laku untuk memasukkan data / maklumat borang saman Masukkan No Kad Pengenalan. ada kemungkinan No Kad Pengenalan tersalah. viii. Buka disket. Enter. Ikuti / Klik menu-menu yang timbul untuk langkah / tindakan seterusnya. Bahawa kamu telah bermain daun terup dengan pertaruhan wang bersama-sama Osman bin Samad dan Yusuf bin Harun. atau melalui telefon. Masuk ke e-Disiplin Klik menu Maklumat Murid Klik menu Import Data HEM Pilih / Klik pemacu A Klik Yes untuk semua paparan berikutnya. ix. Perhatikan menu-menu yang mungkin timbul semasa anda memasukkan maklumat salah laku b. Memasukkan Maklumat Salah Laku i. atau mungkin maklumat pelajar berkenaan belum ada dalam system Masukkan tarikh dalam format HH/BB/TTTT. dan ‘copy’ TMurid dan Tlbsek. Memasukkan Maklumat Kerja Amal i. Nama pelajar akan dipaparkan. Klik menu Borang Sesi Kaunseling untuk memasukkan maklumat pelajar yang telah menjalani sesi kaunseling Penuhkan maklumat yang dikehendaki Klik / tandakan ruang yang berkenaan dalam borang tersebut 11. dan 10 (untuk kesalahan yang dianggap berat) Masukkan waktu kes dilakukan Masukkan tempat kes dilakukan Masukkan Kod Guru yang menyaksikan kes Masukkan keterangan yang lengkap berkaitan kes. x. iii. Bahawa kamu telah menghisap rokok jenama Dunhill bersama-sama Ali bin Hassan. Contoh 16. Bukti sebahagian rokok Dunhill d. Bahawa kamu telah dengan sengaja mencuri wang Ahmad bin Abu berjumlah RM 10. 9. iv. vi. ii.ii. 01. Klik menu Borang Kerja Amal Masukkan maklumat yang dikehendaki dalam boring tersebut 10. Klik menu Borang Sesi Penjaga untuk memasukkan maklumat perhubungan dengan penjaga sama ada penjaga hadir ke sekolah. iii. Memasukkan Maklumat Respon Penjaga i. ii. dan Enter. Enter Masukkan Kod Salah Laku (Cetak senarai kod salah laku untuk memudahkan rujukan) Masukkan markah. sama ada 3 (untuk kesalahan yang dianggap ringan). vii.00 PERHATIAN: a. Contoh: a. Bahawa kamu telah dengan sengaja ponteng kelas Bahasa Melayu b. v. Data HEM. viii. ii. iii. 2008. Enter.00 yang disimpan oleh Ahmad bin Abu di dalam beg sekolahnya c. Bukti: Daun terup dan wang tunai berjumlah RM 10. vi. vii.

C) Seboleh-bolehnya elakkan dari melangkau Amaran Disiplin. 12. ii. Masukkan No Kad Pengenalan Pelajar untuk menyisihkan rekod seorang pelajar. ii. iv. berhenti dan sebagainya. Kedua. iv. Contoh 90*. Penuhkan maklumat yang dikehendaki dalam borang Klik menu Cetak Borang untuk mencetak borang tersebut 14. Borang Pertukaran Sekolah i. iii. atau delete maklumat tersebut. Klik menu Borang Akur Janji untuk memasukkan maklumat pelajar yang menandatangani Surat Akur Janji Penuhkan maklumat yang dikehendaki PERHATIAN: Pelajar perlu menandatangani borang bercetak (hard copy) untuk simpanan / fail. 16. dan tekan Enter Tukarkan status pelajar pada ruang yang berkenaan. Untuk menyisihkan rekod ramai pelajar (borong) klik 2 angka awal No Kad Pengenalan dan diikuti butang *. 17. Ketiga dan serusnya. Klik menu Import / eksport Data 18 . Menyisih Rekod i. A) Sila patuhi carta aliran kerja yang dicadangkan. ii. Melalui menu yang timbul semasa memasukkan maklumat salah laku b. Borang Akur Janji i. Klik menu Borang Salah Laku Klik menu Semak Cari maklumat yang ingin dibetulkan dan buat pembetulan. Melalui menu Amaran Disiplin Penuhkan maklumat yang dikehendaki Cetak Surat Amaran Disiplin PERHATIAN. ii. iii. Ada dua cara untuk mengeluarkan Amaran Disiplin a. iii. Amaran Disiplin i. Import Data (e-Disiplin) i. Klik menu Borang Tukar Sekolah untuk mencetak borang tukar sekolah para pelajar. iii. Penuhkan maklumat yang dikehendaki dalam borang tersebut. B) Amaran Disiplin yang dikeluarkan mestilah dari Amaran Pertama. Klik menu Sisih Rekod untuk menukar status pelajar sekiranya pelajar tersebut telah berpindah sekolah. 13. ii. iii. Membuat Pembetulan / edit Kes Salah Laku i.ii. 15.

ix. markah merit dan amaran-amaran yang dikeluarkan Senarai Pengurusan disiplin Untuk melihat / menyemak senarai guru yang ada dalam system Senarai pelajar Untuk melihat / menyemak senarai pelajar yang ada dalam system Kod Salah laku Untuk membuat rujukan kod-kod kes salah laku Kod kerja amal Untuk membuat rujukan Kod-kod Kerja Amal Statistik Untuk melihat rumusan data-data disiplin semasa dan tahunan Penggunaan system Untuk melihat laporan pegawai-pegawai yang mneggunakan system. v. Laporan Tahunan Untuk melihat pelbagai laporan bulanan seperti Laporan Kes Bulanan. vii. iii. Laporan Penglibatan Guru dan sebagainya. iv. Laporan Bulanan Untuk melihat pelbagai laporan bulanan seperti Laporan Kes Bulanan. Klik menu Import Data Pilih dan klik pemacu yang sesuai Klik Yes untuk semua paparan yang muncul 18. Menu ini sesuai untuk Guru Kaunseling merancang tindakan / bimbingan Laporan disiplin semasa Untuk melihat senarai pelajar. viii. iv. iii. xi. iii. . Klik menu Import / eksport Data Klik menu Eksport Data Pilih / Klik pemacu yang sesuai dengan penggunaan anda 19. Kad disiplin pelajar Untuk melihat / mencetak Kad Laporan Disiplin Seseorang pelajar Senarai Pelajar bermasalah Untuk melihat kumpulan pelajar yang dianggap bermasalah berserta kes-kes yang dilakukan. vi. Laporan Penglibatan Guru dan sebagainya. ii. 19 ii. Eksport Data i. Laporan Jenis Kes. Mencetak Laporan i.ii. x. Laporan Jenis Kes.

Rujukan kaunseling Untuk memudahkan Guru Kaunseling mendapatkan klien. Borang-borang Untuk mencetak pelbagaai borang bagi kegunaan system Akuan sahsiah Untuk mencetak Sijil Akuan Sahsiah para pelajar. Hanya pelajar yang ada melakukan kesalahan. dan atau melakukan kerja amal sahaja aka nada sijil ini. xiv. xiii.xii. Disediakan oleh MOHAMMAD BIN HARUN 0199228343 / 0139838843 20 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->