P. 1
31258918 Pj Wanita Dan Sukan.pptxm

31258918 Pj Wanita Dan Sukan.pptxm

|Views: 2|Likes:
Published by Nur Azlin Mohd Noor

More info:

Published by: Nur Azlin Mohd Noor on Mar 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2013

pdf

text

original

WANITA DAN SUKAN

.

.

.

. cycling dan aerobics).Pengenalan (Wanita Dan Sukan) Penglibatan wanita dalam sukan hari ini adalah jauh lebih sedikit berbanding lelaki. Berdasarkan kajian. Menunjukkan bilangan wanita yang terlibat dalam sukan adalah sedikit.9% wanita terlibat dengan permainan di gelanggang.7% (jogging. hanya 37. dan 39.5% (padang). 36.

Pengenalan (Wanita Dan Sukan) Masih ada wanita yg tidak dapat memastikan sama ada sukan itu penting kpd diri mereka. terdapat pelbagai alasan yg diberikan. Walaupun ramai yang sedar ttg kepentingan sukan. tetapi tidak ramai yg melaksanakannya. Hasil kajian oleh National Association for Sport and Physical Education (NASPE. 93. 1.2% menyatakan sukan sangat penting.2003). .4% menyatakan kurang penting.

masalah kesihatan 12%. 18%. 12%.tidak ada masa.tidak ada minat dan motivasi .Hasil kajian oleh National Association for Sport and Physical Education (NASPE.2003) 23%-gangguan dari kerja lain.

Faktor-faktor kekangan ‡ Terdapat beberapa faktor yang menjadi kekangan kpd kaum wanita untuk terlibat aktif dalam sukan. Persekitaran Psikologi Sosiologi .

Faktor Persekitaran Kurang penekanan ke atas aktiviti PJ di sekolah.melaksanakan t/jwb di rumah . Kurang program rekreasi yang diminati wanita. 30. Latar belakang keluarga yang tidak meminati sukan Pengaruh teknologi yg menghalang dan membuatkan mereka malas Keadaan cuaca yg tidak sesuai 87%-kekurangan masa kerana kerja dan belajar.5%.

keluarga.Faktor Sosiologi Kurangnya sokongan dari kawan2. Pengaruh individuaktiviti yang dilakukan tidak menunjukkan kesan positif atau peningkatan. adik beradik. Penumpuan kpd kerja lain yg lebih penting Wanita kini lebih suka kpd kecantikan Tidk berminat dgn sukan Menganggap tidak ada sebarang faedah .

Faktor Psikologi Kurang yakin dgn kemampuan diri Rasa tidak selesa dgn pendidikan luar Bimbang dgn kemunculan dan penilaian terhadap tubuh badan mereka Bimbang badan akan berotot seperti lelaki Takut dianggap kelakian (mannish) dan (unfeminine) tidak kewanitaan .

Meningkatkan kemudahan peralatan dan gelanggang Peranan media massa Peranan pendidikan . atau keluarga.Cadangan dan usaha untuk meningkatkan penglibatan wanita dalam sukan Memberikan dorongan sama ada melalui kawan2.

Peranan media Pakar-pakar agama boleh menggunakan saluran media untuk menghapuskan salah faham ten tang hukum dan larangan agama terhadap wanita yang melakukan aktiviti fizikal. Pakar kesihatan dan pakar kecantikan yang ada juga perlu menggunakan media untuk menerangkan hubungan di antara aktiviti fizikal dengan kesihatan dan kecantikan tubuh badan. .

Peranan Pendidikan Penekanan terhadap pelaksanaan kurikulum PJ di institusi pendidikan dan sekolah. Subjek PJ boleh dijadikan sebagai subjek teras. Terdapat exam secara teori dan amali. . Melaksanakan kurikulum PJ tanpa membezakan di antara pelajar lelaki dan perempuan.

pentadbir dankakitangan sukan di semua peringkat . pengadii.Memupuk minat dan potensi wanita dalambidang sukan rekreasi dan berprestasi tinggidengan menyediakan kemudahan-kemudahan sukan yang sempuma danmencukupi di kawasankawasan perumahan Mengadakan polisi. pembuat keputusan.jurulatih.penasihat. program dan struktur yang d apatmeningkatkan jumlah wanita sebagai . pegawai.

‡ Melantik lebih ramai jurulatih wanita bagi menja min ahfi-ahli sukan wanita dilatih oleh jurulatih wanita bagimengelakkan kemungkinan berlakunya perbuatan-perbuatan yang sumbang seperti gangguan seksualatas nama latihan ‡ Memperkenalkan pakaian sukan yang lebih bercir ikankesopanan dan selaras dengan tuntutan agama. . dan Wanita diwakili di dalam badanbadan sukan negara. Memastikan keperluan khusus wanita di beri perhatiandalam menyediakan kemudahankemudahan sukanseperti kolam renang khusus untuk wanita dansebagainya.

‡ Kaum wanita tidak perlu takut atau gentar dalam bersukan dan penjagaan kecantikan perlulah dikurangkan sedikit berbanding penjagaan kesihatan. .Kesimpulan ‡ Aktiviti sukan dan fizikal merupakan suatu aktiviti pergerakan yang perlu dilaksanakan tanpa mengira kaum atau jantina ‡ Faedah dan kepentingan sukan tidak dapat dinafikan lagi terutamanya dari aspek kesihatan.

Sekian . .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->