P. 1
Di Dalam Teori Pembelajaran Kognitif Piaget

Di Dalam Teori Pembelajaran Kognitif Piaget

|Views: 25|Likes:
Published by Thilaka Muniyandi

More info:

Published by: Thilaka Muniyandi on Mar 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/08/2012

pdf

text

original

Di dalam Teori Pembelajaran Kognitif Piaget (1970), terkandung huraian lima konsep asas teori iaitu skema, adaptasi

, keseimbangan, asimilasi dan akomodasi yang berkait rapat dengan pembelajaran kognitif individu. 3.0.1 Skema (Schema) Skema merupakan model tingkah laku asas individu yang ditonjolkan semasa proses pengubasuaian diri dalam alam sekitar. Ia adalah dirujuk sebagai kebolehan atau pengalaman individu yang dipelajari dan diperolehi berdasarkan syarat-syarat yang diwarisi. Oleh itu, skema yang ditonjolkan, misalnya aksi, bahasa, pemikiran, pandangan ataupun idea yang boleh mewakili ciri tingkah laku, adalah disebut sebagai skema individu. Maka, skema individu merupakan tingkah laku yang sering berubah mengikut pembelajarannya. Di dalam peringkat-peringkat perkembangan kanak-kanak skema tingka laku mereka berubah dari semasa ke semasa, biasanya dari kasar kepada halus, dan daripada mudah kepada kompleks. Contohnya,kanak-kanak memegang sesuatu benda adalah skema pegangangnya. Ini menyebabkan teknik memegangnya semakin beransur-ansur maju apabila perubahan skema kanak-knaakini sebenarnyamewakili hasil yang diperolehi daripada pembelajarannya. 3.0.2 Adaptasi (adaptation) dan Keseimbangan (equilibration) Di dalam teori pembelajaran kognitif Piaget, adaptasi dan keseimbangan adalah saling berkait dan saling mempengaruhi satu sama lain. Tambahan pula, kedua-duanya menggunakan skema sebagai asas tindakan dia antara mereka. Kehidupan individu di dalam alam sekitar, sekiranya skemanya (bentuk tingkah laku) yang sedia ada telah memadai digunakan untuk memuaskan keperluan semasa proses pengubahsuaian diri, maka individu itu tidak perlu lagi memperolehi pengalaman baru, dan pembelajaran baru tidak akan berlaku lagi. Di dalam situasi ini, ia bermakna skemanya belum berubah, bentuk adaptasi pun belum

adaptasi merangkumi dua bentuk.3 Asimilasi (assimilation) dan Akomodasi (accommodation) Untuk mengekalkan keseimbangan. adalah didapati bahawa akomodasi merupakan sesuatu proses psikologikal yang berlaku semasa seseorang individu berusaha atas inisiatif sendiri melalui mengubah struktur kognitif dengan tujuan mengadaptasi keperluan situasi pembelajaran yang dihadapinya. iaitu di bawah konteks psikologi adalah dikatakan sebagai motivasi pembelajaran. Di dalam proses adaptasi ini. skema individu beransur-ansur berubah hingga perubahan tingkahlakunya menjadi semakin kompleks. oleh itu perhubungan dalaman dan luaran individu adalah dikatakan sedang di bawah keadaan keseimbangan. satunya ialah asimilasi dan satu yang lain ialah akomodasi. mengikut piaget. Bagi ilmu atau maklumat yang tidak seimbang dengan skemanya. Piaget menghuraikan pembelajaran sebagai motivasi individu yang mengambil inisiatif sendiri untuk megubahsuai diri dalam alam sekitar dan bukan seperti teori rangsangan. kedua-dua saling berkait dan saling melengkapi dalam pembentukan proses pembelajaran kognitif secara keseluruhan. keseimbangan adalah sama dengan sesuatu kuasa penggerak dalaman. Dengan huraian ini. Fenomena mengubah struktur kognitif kerana proses adaptasi adalah dikenali sebagai proses akomodasi. i . 3. individu terpaksa mengubahsuai diri melalui proses adaptasi. murid belajar melalui proses adaptasi. Mengikut pandangan Piaget. iaitu memperolehi pula kepuasan kerana motivisi.berubah. Di dalam proses ini. Sebaliknya. mereka .0. Ringkas kata. mentransformnya dalam struktur kognitif (skema) dengan ilmu dan maklumat yang sedia ada dapat diperkukuh serta ditambah. mengorganisasi ilmu atau maklumat baru dan dengan proses asimilasi. Adalah ditegaskan disini. keadaan keseimbangan di antara individu itu dengan alam sekitarnya akan hilang dan lenyap . jika seseorang individu tidak dapat menggunakan skemanya yang sedia ada untuk mengadaptasikan keperluan alam sekitar.

dan c) asimilasikan atau tukarkan kepada bahan yang berguna kepada badan manusia. Skema berkembang dengan bertambahnya pengalaman baru tetapi struktur asasnya tidak berubah. Struktur mental berubah dan boleh disesuaikan semasa berlakunya perkembangan mental dan pembelajaran. . Skema sebagai struktur perkembangan kognitif berubah menerusi proses asimilasi dan akomodasi. Proses ini melibatkan: a) sesuatu organisma makan makanan. ilmu pengetahuan murid dapat diperkembangkan dan dipertingkat kepada tahap yang lebih tinggi. Seorang pelajar akan cuba mengasimilasikan dengan skema yang sedia ada apabila bertemu dengan konsep atau pengalaman baru. Asimilasi Asimilasi merupakan proses kognitif di mana seorang pelajar mengintegerasikan maklumat dan pengalaman baru dengan skema yang sedia ada. Oleh itu. proses asimilasi berlaku hasil daripada interaksi pengalaman dengan skema yang ada. proses asimilasi cuba menempatkan dan membina konsepkonsep baru dengan bantuan skema yang ada. Akomodasi Akomodasi merupakan proses untuk meminda/menambah skema yang ada atau menghasilkan skema baru. dua kemungkinan boleh dilakukan. Jika proses asimilasi ini tidak secocok. memproses dan menyimpan maklumat yang mengalir masuk malah boleh diertikan sebagai kategori-kategori di mana individu mengelas dan menyimpan maklumat spesifik serta pengalaman. Skema digunakan untuk mengenal pasti. Semasa pembelajaran. Skema berubah hasil daripada pengalaman dan kerana itu bidang skema pelajar dewasa lebih luas daripada kanak-kanak. 2) Skema yang ada boleh dipinda supaya rangsangan baru itu dapat disesuaikan. b) hadam makanan itu. 1) pelajar boleh bina satu skema baru berasaskan rangsangan itu. Skema Skema merupakan struktur mental di mana individu menyusun maklumat dan pengalaman yang diperolehi hasil daripada interaksi dengan persekitarannya.menggunakan proses akomodasi untuk cara reorganisasi dan menyesuaikannya dalam struktur kognitif dan dengan proses yang sedemkian.

Maklumat tadi disepadukan dengan pengetahuan serta disimpan dalam ingatan. Ingatan manusia terbahagi kepada dua ciri penting iaitu maklumat yang ada dalam ingatan akan tersusun dan aktif.Samuel (2010). Ingatan tidak menerima sebarang maklumat dengan begitu mudah sebaliknya ingatan akan membuat sintesis terhadap maklumat. membuat pencarian dan menyusunnya menjadi maklumat baru. konsep ini merujuk kepada bimbingan yang diberi oleh seorang dewasa dalam proses pengajaran dan pembelajaran melalui soalan-soalan dan interaksi yang bersifat positif. Kesimpulan Ahli-ahli psikologi kognitif berpendapat pembelajaran adalah perubahan pengetahuan yang disimpan dalam ingatan.Kedua-dua proses ini merupakan bentuk akomodasi. KONSEP PERANCAH (SCAFFOLDING) LEV VYGOTSKY Mengikut Haliza Hamzah dan Joy N. .

Perbualan akan membantu pelajar menyusun konsep-konsep baharu secara lebih sistematik. PERBEZAAN ANTARA ADAPTASI . rakan sebaya juga memberi pengaruh penting pada perkembangan kognitif anak berlawanan dengan pembelajaran lewat penemuan individu (individual discovery learning). kerja kelompok secara kooperatif ( cooperative groupwork) yang mempercepat perkembangan kanak-kanak. Secara khusus Vygotsky mengemukakan bahawa disamping guru. namun bimbingan yang diberi dikurangkan sehingga pelajar boleh menguasai sesuatu kemahiran. ASIMILASI DAN AKOMODASI ADAPTASI ASIMILASI AKOMODASI .Bimbingan diberikan kepada pelajar dalam mempelajari kemahiran baharu. Perbualan dan interaksi adalah alat yang penting semasa proses perancah.

PERBEZAAN ANTARA ADAPTASI . ASIMILASI DAN AKOMODASI ADAPTASI ASIMILASI AKOMODASI .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->