MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF

: : :

SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU Pelajar membuat pendedahan kendiri dan berkenalan sesama sendiri. 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Pen,pensel, kertas

MASA

:

PROSEDUR 1. Mentor mengedarkan sekeping kertas kepada setiap mentee. 2. Mentee diminta melukis tiga bulatan berasingan di atas kertas tersebut. 3. Mentee diminta melukiskan : Bulatan 1: satu simbol yang melambangkan pengalaman masa lampau ( contohnya lebah) Bulatan 2: satu simbol yang melambangkan pada masa sekarang. Bulatan 3: satu simbol yang melambangkan datang. pengalaman

impian akan

3. Setiap mentee diminta menghuraikan simbol yang dilukisnya. 4. Semasa pembentangan, mentee lain digalakkan bertanya dan berkongsi pengalaman 5. Proses ini diteruskan sehingga giliran mentee terakhir.

1

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU

1. Ada mentee yang tidak mahu menceritakan tentang dirinya apabila kita bertanya secara langsung tetapi dengan perantaraan simbol, mentee berasa lebih selesa dan terbuka untuk membuat pendedahan dirinya. 2. Berkongsi pengalaman dapat mempertingkatkan kepercayaan kita kepada orang lain dan ini mewujudkan kemesraan. 3. Melalui pendedahan pengalaman diri dapat menggalakkan peserta berinteraksi. 4. Manusia bersifat dinamik dan akan berubah dari masa ke masa kerana perubahan adalah proses kehidupan 5. Perkongsian maklumat adalah penting dalam kehidupan seharian. 6. Mendengar secara aktif merupakan salah satu aspek yang penting dalam membina perhubungan.

2

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK

: :

SUAIKENAL AKU

OBJEKTIF : 1. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan diri sendiri. 2. Memupuk kekuatan diri dan berusaha mengatasi kelemahan diri. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER

PROSEDUR Langkah: 1. Mentor meminta mentee duduk dalam satu bulatan. 2. Mentor mengedarkan kertas pendua kepada setiap mentee dan meminta mentee melipat dua kertas pendua. 3. Mentor meminta mentee mencatat sifat-sifat negatif yang ada pada diri di ruang kiri kertas. 4. Mentor meminta mentee mencatat sifatsifat positif yang ada pada dirinya di ruang sebelah kanan kertas. 5. Mentee menomborkan sifat-sifat positif dan negatif diri mengikut keutamaan. 6. Mentee diminta meletakkan kertas ditengah bulatan. Mentor memilih secara rawak sekeping kertas untuk dibincangkan bersama 7. Perbincangan meliputi reaksi mentee terhadap sifat kekuatan yang dinyatakan dan memberi cadangan bagaimana kekuatan tadi boleh digunakan dengan sebaik-baiknyanya.

Kertas pendua, pensil, pen

3

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL AKU

1. Setiap individu mempunyai kekuatan dan kelemahan diri 2. Mengenali kelemahan dan kekuatan diri membolehkan individu merancangkan untuk pembangunan diri 3. Setiap insan adalah unik kerana : 3.1 mempunyai kelebihan dan kekurangan 3.2 berkeupayaan untuk memperbaiki kekurangan dan memperkembangkan potensi diri

4

4. Cuba dapatkan kekuatan dan kelemahan hasil dari perbincangan. BAHAN / SUMBER / CATATAN Jadual belajar Pensel warna. 3. 2. 5 . 5. Mengedarkan contoh jadual kosong untuk membuat jadual waktu belajar selama seminggu. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. Dapat menyiapkan jadual waktu belajar dan mempraktikkannya. Membuat jadual pengurusan masa. 6 7. Bersoaljawab tentang pengurusan masa yang diamalkan sekarang. Dapat menghargai masa. Mentee mencipta kata-kata semangat / motivasi yang boleh mendorong mentee untuk mematuhi jadual berkenaan Boleh ditampal di bilik belajar masing-masing. Buatlah jadual waktu yang dirasakan lebih praktikal dengan kemampuan diri sendiri. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1.

Mentee perlu merancangkan jadual yang praktikal dan realistic 2. setiap insan mempunyai jumlah masa yang sama 6. masa itu sangat berharga 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. kebijaksanaan menguruskan masa akan meningkatkan kualiti diri 6 . Sebagai mentee . mereka mestilah bijak memanafaatkan masa semaksimum yang mungkin untuk berjaya 4. Setiap mentee perlu mendisiplinkan diri dengan cara mematuhi jadual yang telah dihasilkan sendiri untuk berjaya 3.

7 . Matlamat yang hendak dicapai memerlukan perancangan yang terbaik 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA OBJEKTIF : 1. Mengikis sikap negatif dalam diri yang menghalang kejayaan seseorang 3. Mentee mencatatkan ciri-ciri suami / isteri idaman / anak idaman 5. Mentee diminta menyanyi lagu tradisional yang ditentukan oleh mentor 3. Ahli kumpulan lain memberi sokongan / sorakan Dilakukan dalam bilik / kelas / tempat yang sesuai Masa perlu di ambil bagi merangsang aktiviti Ramai yang tak sampai ke matlamat ( destinasi tertentu ) kerana : malu. takut dan lain-lain 4. rendah diri. Membina matlamat dengan pelbagai cara 2. Bahagikan mentee kepada beberapa kumpulan 2. Mentee dibimbing untuk melihat nilai murni tentang harapan / impian mereka. Mentee diminta menjelaskan impian / harapan mereka tersebut untuk dikongsi bersama dengan rakan –rakan lain 6. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah 1. Menyedarkan mentee tentang pentingnya menetapkan matlamat bagi menentukan hala tuju .

8 . Setiap manusia mempunyai matlmat untuk berjaya di dalam kehidupan 2. Sebarang cabaran perlu dihadapi secara bijaksana. Usaha konsisten akan dapat membuahkan hasil yang baik 3. Setiap usaha yang berfokus akan menghasilkan kejayaan secara maksimum 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA 1.

4. Kemudian. Menunjukkan kesan ulangan dapat meningkatkan daya ingatan : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Lampiran : Senarai barang . 6. PROSEDUR Menyampaikan mesej 1. Faham dan ingat dan catat 5. Mentor menyemak keputusan senarai perkataan yang paling banyak. Senarai perkataan 9 . 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 3. 7. Mentor akan menyuruh peserta pertama membaca nota senarai barang. Mentee kedua pula akan membisikkan cerita itu kepada Mentee ketiga dan begitulah seterusnya sehingga ke Mentee akhir. MASA : : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) Memberi tumpuan ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. 2. Mentee dapat membezakan di antara kesan bertanya dan sebaliknya. Mentor membacakan atau menulis senarai perkataan sebanyak 2 kali dan mentee perlu mengingat dan tidak mencatat. setiap mentee dikehendaki mencatat kembali senarai perkataan yang dingati. 2. Mentee akhir akan menceritakan apa yang didengar dengan membandingkan cerita itu dengan nota cerita ringkas di permulaan tadi. Mentee pertama akan membisikkan cerita itu secara lisan kepada peserta kedua.

5. 4. 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) 1. 2. Peka dan luaskan minda ke arah kejayaan Malu bertanya kurang pemahaman Aktiviti bersoaljawab dapat memantapkan pemahaman Aktiviti mengulangkaji dapat meningkatkan daya ingatan Kajian menunjukkan keupayaan ingatan bergantung kepada faktor seperti berikut : Aktiviti Baca Dengar Lihat % ingatan 10 20 30 Aktiviti Dengar + Lihat Sebut + Buat Lihat + Sebut + Buat % ingatan 50 70 90 10 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LAMPIRAN SENARAI BARANG IKAN SAWI PENSEL PINGGAN MEJA TERONG SENDUK GARPU KACANG PANJANG PENIMBANG FAIL STAPLER KEMBUNG APRON DAPUR KUALI KOBIS PAPER CLIP LAMPIRAN SENARAI PERKATAAN DISKUSI SAINS HAYAT ELAUN OUTING ELAUN PENSYARAH KERTAS KERJA KIMIA KOS LEPAS OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI 11 .

sambil makan. Adab ketika membaca. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1. MASA : : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) Mentee akan mengetahui / mempraktikkan kemahiran membaca dengan sebenarnya. 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. Mentee menerangkan apa yang dibaca kepada pasangan dalam kumpulan. membaca tajuk-tajuk kecil. Mentor menerangkan teknik membaca secara SQ3R :Survey Menentukan halaman hendak dibaca. tahap Review tertinggi bila dpt menceritakan balik bahan yang dibaca Teknik membaca SQ3R 3. Mentor menyuruh mengeluarkan nota kuliah / buku rujukan. Mempraktikkan cara mereka membuat nota / petam minda mengikut cara tersendiri. cara yang mentee gunakan : contoh isu : membaca sambil mendengar muzik. jadual. 2. 2. soalan dll Question Menanya pada diri berdasarkan langkah Survey: gunakan 1H5W ( How+What+When. sambil meniarap. Teks sendiri 12 . Mengetahui pelbagai cara mencatat nota. 5. rajah. kesesuaian suasana bising/ senyap dan lain-lain.) Read Membaca dan menggaris/mencatat nota Recite Latihan mengingat apa yang dibaca. Bersoaljawab tentang kelebihan dan kekurangan setiap nota yang telah dibuat oleh mentee tersebut.. Mentee mengunakan teknik SQ3R ketika membaca teks.

Gabungan kepelbagaian teknik membaca dapat meningkatkan keupayaan pemahaman 4. Nota yang sistematik akan membantu meningkatkan pemahaman 13 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) 1. Tahap terbaik pemahaman merujuk kepada keupayaan menerangkan semula apa yang dibaca 3. Terdapat pelbagai teknik membaca 2.

( mentee biasanya ada maklumat ini ) 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1.B5. BAHAN / SUMBER / CATATAN Panduan teknik untuk mengingat 14 . ) Vitamin A. Mentor menyuruh mentee membuat tugasan teknik mengingat yang dipraktikan semasa sekolah. Buah badam dan kebanyakan kacang (kecuali gajus) Tempe. Mentor bersoaljawab berkaitan perkara yang masih mentee ingat dari sekolah rendah hingga kini dan mahir ( contoh: negaraku ) 2. Mengetahui pemakanan yang mencerdaskan minda dan amalan – amalan yang berkaitan MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. jalan cerita. (b) Pemakanan yang boleh mencerdaskan minda seperti buah kismis. melihat najis. Mengetahui pelbagai cara mengingat 2. Mentee membentangkan hasil tugasan tersebut dan berlakunya interasi. neumonik. seperti peta minda. air kacang soya.B6B12.B5.mentee akan senaraikan. makanan yang makruh …. nota kocek. Mentor berbincang bersama mentee berkaitan :(a) Perbuatan. examo….dll. C DAN H. bahan lucah. kurma. B1. kekacang……dan klinikal : vitamin seperti gingko. amalan dan petua yang menyebabkan lupa seperti air dicemari semut. taufu fah 3. Dapat meningkatkan kecemerlangan 3.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. Kita bebas menggunakan apa saja teknik untuk mengingat 5 . Tahap daya ingatan antara pelajar adalah berbeza antara satu sama lain 2. manakala melakukan amalan positif akan dapat mencerdaskan minda. Mengelakan amalan yang dikatakan menyebabkan kelupaan 3. Pemakanan minda sangat penting untuk menyokong menguatkan ingatan 4. Melakukan gejala negatif akan menyumbang ke arah pembentukan minda yang kabur . Kemahiran mengingat perlu untuk mengingat data dan maklumat bagi menjawab soalan peperiksaan 6. 15 .

Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi pembentangan. 3.Contohnya:ziarah. Mentor menerangkan konsep hubungan sesama manusia . Mentee dapat mengetahui apakah kepentingan menjaga dan memelihara hubungan sesama manusia.sambutan hari jadi dan majlis keagamaan. 3.bersukan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1.anak dan ibu bapa. 5. 2.pensyarah dan pelajar. Kertas A4 16 . 6. 4. Mentor meminta setiap Mentee mempersembahkan hasil perbincangan mereka. 2.tua dan muda. Mentee menyenaraikan contoh batasan dan sempadan hubungan sesama manusia. MASA Membina hubungan sesame mentee.Contohnya batasan antara jantina. Mentor meminta Mentee berbincang dan menyenaraikan 5 contoh aktiviti yang boleh menjalinkan silaturrahim. kepentingan menjaga dan memeliharanya. : : : NILAI MURNI SESAMA KITA Mentee dapat memahami dengan lebih jelas konsep hubungan sesama manusia. Mentor membincangkan faedah yang didapati daripada aktiviti di atas.

Manusia adalah makhluk sosial 4. Hubungan yang mulia bermula dari hati yang ikhlas dan bersih 2. Setiap individu mempunyai harga diri dan perlu dihormati dan dihargai 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : NILAI MURNI SESAMA KITA 1. Hak dan perasaan orang lain perlu dihormati demi membina perhubungan yang berkesan. 17 . Hubungan yang baik sesama manusia adalah suatu amalan yang mulia 5.

4. 2. 18 . 4. Mentee diminta menyenaraikan sekurangkurangnya 10 ciri positif yang perlu ada pada seseorang pelajar Mentee menyenaraikan 10 ciri negatif yang berlaku masa kini perlu dijauhi.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 6. ( contoh : dadah. Mentee dapat mengamalkan budaya hidup yang baik dan sihat bagi menjamin kehidupan masa depan. 3. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi berkenaan Mentor membuat rumusan. Mentor meminta mentee menceritakan prihal rakan-rakannya yang pernah terlibat dengan gejala social. 3. 2. : : : KEROHANIAN DIARIKU Mentee dapat mengenal pasti ciri-ciri peribadi seorang remaja sebagai pelajar anak kepada ibu bapa.dan warga negara. rempit. skodeng. MASA : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Kertas A4 PROSEDUR 1.bosia…) 5. Mentor meminta setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan mereka. ahli masyarakat . Mentee /remaja perlu mempunyai jati diri dan mampu memperkasakan diri daripada dipengaruhi oleh anasir yang cuba merosakkan diri. Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati.

Kemahiran ini dapat menyedarkan mantee dalam menilai personaliti seseorang individu.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN DIARIKU 1. Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati 2. Kemahiran ini memberikan kesedaran dalam diri seseorang bahawa gaya hidup yang sihat menjamin kehidupan yang cemerlang 3. 19 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEROHANIAN OH REMAJA 1. menolak ajakan kawan untuk melakukan aktiviti yang negatif . 4. 5. Boleh menyebut sekurang-kurangnya 5 cara bersifat asertif. Mentee mencadangkan langkah-langkah bagi mengatasi masalah gejala sosial dikalangan remaja.black mental. 2. Mentor menerangkan senario gejala sosial yang berlaku masa kini.(contoh:sex bebas.ketagihan alcohol.dadah .dll ) 3. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. meninggalkan.budaya kuning. Meningkatkan kefahaman mentee terhadap scenario dan punca gejala social masa kini. Peranan mentee untuk mengatasi gejala sosial BAHAN / SUMBER / CATATAN Keratan akhbar Panduan asertif diri 20 . cakap perkara lain. Mentor membuka peluang kepada peserta lain untuk berbincang tentang punca dan langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengurang masalah gejala social. Panduan mengamalkan sikap asertif (tegas diri ) bagi menangani ajakan yang negatif . seperti katakan tak nak. 3. cadangkan perkara lain dan sebagainya. 2. Mentee diberikan maklumat berkaitan gejala social. memberi alasan.

Remaja perlu bijak memilih kawan 3. Disiplin diri dan pegangan agama penting dalam kehidupan manusia 21 . Jati diri benteng gejala sosial dan asas amalan hidup sihat 2. Remaja perlu mempunyai sifat asertif diri – bagaimana mengatakan tidak kepada perkara yang negatif 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN OH REMAJA 1.

22 . Membina kemahiran menyampaikan hujah yang berkesan. Setiap kumpulan diminta berbincang dan berhujah berkenaan teks tersebut. Dalam membuat keputusan perlu ambil kiran pandangan orang lain 6. Mentor membaca teks berkaitan dengan Tipah dan Joey 2. Manusia ada hak untuk menyatakan pendirian diri masing-masing 5. Mentor membuat rumusan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY OBJEKTIF : 1. RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY 1. Menerima dan menolak hujah pihak lain secara bijak. 3. Membina keyakinan untuk menyatakan pendirian diri. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR BAHAN / CATATAN Teks Tipah dan Joey Langkah 1. 2. Hidup alam remaja penuh dengan cabaran dan dugaan 3. Setiap individu perlu mempunyai keyakinan dan tegas diri melalui latihan kepetahan 4. Tindakan perlu memikirkan risiko. 3. Jangan mudah percaya kepada orang yang kita tidak kenal 2.

Tipah memang teringin untuk mengikut kerana ada artis-artis yang diminatinya. Dengan penuh kepura-puraan dalam keadaan yang amat sedih. Malangnya lelaki tersebut telah membawa Tipah ke sebuah rumah kosong di ladang berdekatan yang jauh dari kawasan awam dan mengugut Tipah. atas rasa simpati Ketua Felo terus memberikan kebenaran. Tipah pergi berjumpa Ketua Felo memaklumkan dia baru menerima panggilan kecemasan dari kampung yang menyatakan bapanya sakit tenat. Tipah menceritakan apa yang berlaku. tiba-tiba motosikal mereka mengalami kerosakan. Setelah hampir sejam menunggu. di sebuah kolej. Joey. Kebisingan mereka menarik perhatian seorang pemburu. Pengawal. Lebih kurang pukul 8. lelaki bermotosikal atau pemburu. Ketua Felo. Tipah hanya ada dua pilihan sama ada ditinggalkan di rumah kosong atau menyerahkan dirinya kepada lelaki tersebut. Tanpa berfikir panjang. Joey telah sedia menunggu dengan motosikalnya. akhirnya Tipah pun bersetuju. Tipah berjumpa dengan Joey di hadapan pondok pengawal.30 malam. Tipah telah menerima panggilan daripada buah hatinya. pemburu tersebut telah menembak mati Joey dan lelaki tersebut Siapakah yang bersalah? Tipah. Lalu berlaku pertengkaran antara Joey dan lelaki tersebut. Di pertengahan jalan yang sunyi. Seperti yang dijanjikan. Joey mengajak keluar ke Bandar untuk menyaksikan Konsert Sure Heboh. Joey menjadi marah. Setelah itu. Malangnya hati Tipah tidak berani untuk melanggar peraturan kolej. 23 . datang seorang lelaki bermotosikal menawarkan diri untuk membantu menghantar Tipah dahulu dan diikuti oleh Joey.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TEKS SIMULASI TIPAH DAN JOEY Pada suatu senja. Melihatkan peluang yang ada. Tipah membuat pilihan menyerahkan dirinya. teresak-esak dan berlinangan air mata Tipah memohon kebenaran untuk keluar ke hospital. lelaki berkenaan datang menjemput Joey dan dibawa ke tempat Tipah. Tetapi oleh sebab pujukan rayu dan desakan yang kuat daripada Joey.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TOPIK NAMA AKTIVITI OBJEKTIF : : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA Di akhir sesi mentee-mentee akan dapat. Mempunyai keupayaan membezakan di antara keperluan dan kehendak diri terhadap pengurusan kewangan. Menerapkan nilai menghargai kepentingan pengurusan kewangan. Membina kemahiran pengurusan kewangan secara berhemah. MASA 24 . 2. 1. : 60 ~ 120 minit 3.

Mentor berbincang dengan mentee tentang perkaraperkara berikut: .permasalahan biasa berkaitan kewangan yang kerap dihadapi sepanjang pengajian ( mentee senaraikan ?) 9. 8. Mentor meminta mentee mencatatkan anggaran bajet sepanjang semester berdasarkan Borang Bajet Saya yang diedarkan 10. Memulakan perjumpaan dengan berbincang perjalanan rutin harian sepanjang minggu 2. Mentor menyampaikan apa-apa mesej yang sangat penting untuk disampaikan kepada mentee-mentee ( laporan semasa dari Pihak Pengurusan / jabatan ) 3. Perbincangan berdasarkan dapatan mentee daripada kedua-dua borang tersebut.Keperluan VS Kehendak pelajar matrikulasi ( mana lebih penting ? ) . Mentor berbincang dengan mentee-mentee status kewangan semasa 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PROSEDUR 1. Mentor meminta mentee memindahkan item-item tersebut ke Borang ‘A’ dan kemudian ke Borang ‘B’ 7. Mengklasifikasikan barang – barang keperluan mengikut keutamaan 5. Mentor berbincang dan membimbing mentee untuk mengemaskinikan bajet yang telah dinyatakan dalam borang bajet berkenaan 11. BAHAN/SUMBER/ CATATAN Nota Pengurusan Kewangan Borang ‘A’ ( Borang “ check list” ) Borang ‘B’ ( Kuadron Pengurusan RM ) Borang ‘ C ’ ( Borang Bajet Saya ) 25 . Mentor mengagihkan borang : Borang “Check List” Kuadron Pengurusan RM 6. Mentor membuat rumusan berdasarkan keseluruhan perbincangan.

Pengurusan kewangan adalah penting untuk mengelakkan kesan negative 3. Setiap nikmat yang diperolehi adalah ujian untuk mencapai matlamat 2. Kita perlu membezakan antara keperluan dan kehendak 26 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN TOPIK NAMA AKTIVITI : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA 1.

kenapa ? 5. Mempraktikkan amalan dan petua untuk berinteraksi 2. Mentee dibahagikan secara berpasangan ( A dan B : berlainan jurusan / jantina dan kurang berjumpa ) 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI OBJEKTIF : 1.5 Gerak-geri bukan lisan ( sesuai/tidak ).4 Bahasa yang rakan gunakan ( selesa / tidak ).1 Jenis watak pasangan anda? Mentor tunjukkan gambar 4. Salah seorang Mentee membacakan catatan berkenaan 6. kenapa? 4. bahu) dan penggunaan bahasa.3 Keselesaan atau tidak. kenapa? 4. Pasangan Mentee diminta menceritakan berkaitan satu isu besar / isu semasa sesama mereka 4.2 Tajuk dibincangkan ( sesuai / tidak ). Mentor berbincang bersama mentee berkaitan definisi/ makna kemahiran interpersonal 2. Definisi Kemahiran Interpersonal Isu pilihan Mentee Kotak Sulit (Entiti) Gambar : Jenis – jenis perwatakan. tangan. 7.individu yang lain. Setiap Mentee secara ikhlas mencatat perasaan dan pengalamannya semasa bercerita dan dimasukkan ke dalam kotak sulit (tanpa nama). jari. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. Mentor memberi makna kemahiran interpersonal : Proses bagaimana seseorang itu berkongsi pengalaman dengan Individu . berkaitan aspek : 4. Kertas catatan disimpan oleh Mentor 27 . pergerakan (badan. kenapa? 4. kepala. Memahami proses – proses semasa komunikasi dan membaiki perhubungan sesama insan MASA : 60 minit ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah: 1. mimik muka.

Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. Individu yang matang tidak akan melabelkan dirinya seperti bercakap banyak seperti katak. Kemahiran interpersonal melibatkan kemahiran mendengar. 3. tangan. jari. pergerakan (badan. kemesraan dan sebagainya. mimik muka. bahu) dan penggunaan bahasa. Situasi ini akan mendatangkan kesan negatif terhadap diri. kepala.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI 1. 28 . 2.

RM2 Syiling 20 sen 3. Kemungkinan membentangkan alasan kenapa amanah diberikan kepada juga ada kumpulan individu / individu-individu itu.Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 7 hingga 15 orang dalam satu kumpulan) 2.Mentee dikehendaki berbincang. yang tidak menghadapi masalah untuk memilih pemegang amanah tersebut dan kemungkinan juga ada sukarela untuk memegang amanah. Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1. : : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH Membuat keputusan berdasarkan pemikiran logik dan berasas.Mentor memilih secara rawak wakil kumpulan untuk itu. 2. atas alasan apa amanah sebanyak 3 keping tersebut diberi kepada individu / individu-individu Syiling 10 sen berkenaan. sebanyak 45 keping Fasa 2: Mentee diberi masa yang lebih lama (20 minit) Untuk berbincang kepada siapa perlu diamanahkan untuk Kemungkinan ada menjaga wang tersebut) kumpulan yang gagal memilih (Mungkin lebih dari seorang yang dipilih) calon untuk menerima amanah 4.Setiap kumpulan akan diberi sejumlah wang ( contoh wang) Nilai wang: RM 50 RM20 Fasa 1: Mentee diminta berbincang dalam masa 15 minit RM10 kepada siapa perlu diamanahkan untuk menjaga wang RM5 tersebut. 29 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1.

2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH 1. Ciri memimpin / pemegang amanah tidak dimiliki oleh semua orang dan pemilihan pemegang amanah dibuat berdasarkan pemerhatian serta keyakinan. Pandangan umum tidak semestinya mewakili keputusan yang tepat 3. Masa juga akan mempengaruhi keputusan yang dibuat. 30 .

Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 10 hingga 15 orang ) 2.Setiap kumpulan memilih seorang wakil yang akan membacakan arahan untuk menghasilkan origami ( Rujuk lampiran ) 3. Mentor boleh juga memilih mana-mana mentee yang mempunyai kemahiran membuat origami untuk membimbing rakan mentee lain dalam mempelbagaikan hasilnya. : : : KEPIMPINAN ORIGAMI Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin Menghasilkan origami MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1. Lihat hasil yang diperolehi. 2. 6. kotak bintang bola sotong burung belalang 31 . 2. Lampiran (arahan membuat origami 1. 5. 4. Ulangi langkah-langkah di atas untuk menghasilkan jenis-jenis origami .Mentee dikehendaki mengikut semua arahan yang diberi (tidak boleh berbincang) Lihat hasilnya. 3. 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 4.Ulangi langkah 3 dan kali ini mentee diberi peluang untuk berbincang bagaimana menghasilkan origami.

3. Pemimpin akan cuba memberi arahan yang terbaik untuk diikuti oleh pengikutnya. Kerjasama merupakan kunci kejayaan organisasi 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN ORIGAMI 1. Amanah bukanlah satu perkara yang boleh dipandang ringan kerana akan mengakibatkan kesan kepada sesuatu aktiviti / organisasi. Kreativiti dan komunikasi adalah elemen penting dalam kepimpinan 32 . 2. Arahan sehala selalunya gagal membauhkan hasil yang baik 3.Ciri pemimpin yang baik ialah yang boleh menerima teguran dan pandangan dari sesiapa sahaja terutama dari kumpulan yang dipimpinnya. 4.

Setiap kumpulan akan dibekalkan seutas tali ( 1 meter ) 3.Mentor pastikan mana-mana kumpulan Mentee yang gagal mencecahkan kaki serentak merupakan kumpulan yang kalah. Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 3 hingga 5 orang ) 2.Mentee berbincang dalam masa 5 minit bagaimana untuk mencecah kaki serentak diatas tali tersebut apabila wisel dibunyikan.Rentangkan tali tersebut di atas lantai / tanah. 5. Kenalpasti pentingnya unsur kesepakatan dalam kumpulan 2. akan membawa berkat.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. Menyedari bahawa berbincang adalah penting sebelum membuat keputusan MASA : 60 minit PROSEDUR 1. Mentor membimbing mentee agar mengutara contoh lain untuk dibincangkan di mana temanya ialah apa juga aktiviti yang dilakukan secara bersepakat. 6. 4. Aktiviti dijalankan secara pertandingan 3 kumpulan serentak. Tali wisel BAHAN/SUMBER/ CATATAN 33 .

3. 2. 4. Penelitian dalam membuat perancangan menentukan kejayaan organisasi 34 . Tidak ada jalan mudah untuk berjaya. Arahan yang jelas akan memudahkan aktiviti yang dilakukan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. sebaliknya mesti melalui perancangan yang teliti. Perbincangan sihat selalunya membauhkan hasil yang baik.

00 ).00 ). Kertas A 4. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam 3 kumpulan kecil mengikut jurusan masingmasing dan diberi satu nota amalan pelajar cemerlang ( 4. Mentor dan Mentee merumuskan bahawa setiap individu perlu ada amalan dan motivasi sendiri untuk menempa kejayaan. 5 6 35 . AKAUN DAN PENGURUSAN PERNIAGAAN ) “FOUR FLAT” Mentee mengetahui tips belajar yang diamalkan oleh pelajar cemerlang ( 4. BIOLOGI. TAJUK OBJEKTIF : : MASA : PROSEDUR 1 Secara sumbangsaran. Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah di dalam kelompok besar. Mentee diarahkan mengemukakan cara-cara belajar subjek yang pernah diamalkan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI : CARA BELAJAR ( KIMIA.. Mentor mencetuskan perbincangan tips belajar di kalangan Mentee. Kertas sebak. Seorang pencatat dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan ( selain daripada nota yang diberikan oleh mentor ). FIZIK. 60 minit ~ 240 minit. Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai tips amalan pelajar cemerlang. 4 Pensel. EKONOMI. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Nota amalan pelajar cemerlang. MATEMATIK.

Setiap mentee perlu tahu kaedah belajar subjek secara berkesan. 36 . 2. Keberkesanan kaedah belajar bergantung kepada kemampuan dan amalan mentee itu sendiri.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN 1. 3. Mentee perlu sedar bahawa kemungkinan masih ada cara lain yang lebih baik untuk menempa kecemerlangan.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

KIMIA
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Suka kimia. Anggaplah ia tidak membebankan. 2. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 3. Kita tidak boleh menghafal sahaja nota pensyarah membabi buta.Memang kita ingat, tetapi kita akan menghadapi masalah dalam menjawab soalan peperiksaan. 4.Tahu asas-asas kimia. Sebagai contoh persamaan, kira mol. 5. Hafal rumus. ( Kalau rumus yang boleh derive , pastikan tahu ) 6. Mesti ingat unsur-unsur yang berada dalam kumpulan yang sama. Hafal 20 unsur yang pertama, kala pertama, kedua dan ketiga. 7.Tidak perlu hafal semua nilai pemalar terpilih, tetapi lebih baik ingat sesetengah yang selalu ditanya dalam soalan seperti f=96500c, na=6.02x10 23 mol -1. 8. Faham dan ingat definisi atau hukum yang telah belajar seperti hess’ law. 9. Ingat kata kunci yang penting dalam setiap definisi.

37

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

BIOLOGI
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 2. Salin dan catat setiap nota dan maklumat. Bagi mekanisme dan gambarajah, fahami dan kaji setiap langkah bagaimana ia berhubungkait. Fikir logik setiap fakta tersbut. Adalah baik kita menggunakan gambarajah bewarna. Cuba ingat dan bayangkan setiap langkah tersbut. Bentuk formula yang senang diingat. Jangan terima bulat-bulat apa yang diberitahu oleh pensyarah. Cuba fahami dan ingat mengikut kefahaman kita. 4. Minat. 5. Rujukan bersama pensyarah kuliah atau tutoran.Selain itu, perjumpaan adalah juga untuk berbincang dan bertanya sekiranya tidak memahami sesuatu tajuk. 6. Kaitkan tajuk yang dipelajari dengan tajuk-tajuk yang lepas. 7. Apabila membaca, catatkan rangka supaya betul-betul faham apa yang dibaca. 8. Selepas selesai membaca sesuatu tajuk, cuba tulis semula tanpa melihat nota atau buku. 9. Cuba menceritakan kepada kawan walaupun kepada seorang kawan. 10. Menghafal dan mengingat setiap tajuk yang dipelajari. 11. Membuat banyak latihan untuk meningkatkan daya kefahaman. Buat banyak latihan agar kita biasa dan mahir dengan kehendak soalan. 12. Membuat soalan-soalan tahun lepas dan meminta pensyarah menanda latihan-latihan tersebut. 13. Perbincangan berkumpulan amat penting dalam memahami subjek Biologi. 14. Memperbanyakkan buku rujukan seperti buku Campbell dan Solomon. Ini kerana dengan membaca pelbagai buku, sedikit sebanyak membantu menambahkan lagi ilmu pengetahuan. 15. Selain itu, rajin-rajinlah melukis gambar atau peta minda yang menarik untuk memantapkan lagi pemahaman dan ingatan mengenai sesuatu topik.

38

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

MATEMATIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Meletakkan sasaran A di dalam keputusan Matematik. 2. Sentiasa atau banyak membuat latihan. 3. Berikan sepenuh tumpuan ketika belajar di dalam kuliah dan tutoran. Tumpuan 100% membolehkan anda memahami dengan tepat dan cekap agar mudah ketika membuat latihan. Pelajar perlu fokus, faham, dengar dan lihat dengan teliti setiap yang diajar. 4. Di samping itu, sentiasa atau banyak membuat latihan amat diperlukan bagi mengelakkan terlupa. Ini kerana Matematik adalah subjek yang diajar secara berterusan , jadi latihan yang berterusan adalah cara terbaik untuk memperoleh keputusan yang terbaik. 5. Ingat dan faham semua formula, rumus dan konsep yang dipelajari. Ini penting untuk menjawab solan-soalan matematik. Ingat setiap langkah. Cari satu atau tiga kaedah yang boleh digunakan untuk satu soalan. Kita kena yakin dengan jawapan yang diperolehi. Sekiranya jawapan salah, cari kesilapan kita dan betulkannya. 6. Pastikan soalan tutorial dibuat. Buat latihan di waktu petang sebelum waktu Maghrib. Latihan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. 7. Kaji bentuk-bentuk soalan dan perbanyakkan membuat latihan. 8. dan soalan-soalan tahun lepas. Mungkin sesetengah soalan itu akan dikeluarkan semula. 9. Selalau berbincang dengan rakan-rakan tentang soalan-soalan yang susah. 10.Tinggalkan dahulu soalan-soalan yang susah untuk diselesaikan. Jawab soalan-soalan-soalan yang mudah dahulu. Kemudian berbalik kepada soalan-soalan yang susah tadi. Jika dapat menjawab soalan yang susah, itu satu kepuasan. Jika tidak boleh diselesaikan, rujuk pensayarah atau kawan-kawan yang lebih pandai di dalam mata pelajaran itu.

39

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

FIZIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Fizik memerlukan pemahaman konsep yang tinggi kerana ia melibatkan soalan penyelesaian masalah. 2. Fahami topik yang dipelajari sebelum membuat latihan. 3. Kualiti apa yang dipelajari adalah penting. 4. Sentiasa mengulangi apa yang dipelajari agar tidak mudah lupa. 5. Rajin membuat latihan dan mengkaji setiap soalan. 6. Tidak menghafal rumus. Lebih baik memahami bagaimana rumus itu dihasilkan.Lebih mudah memahami subtopik itu.

40

Baca semula nota-nota yang diberi oleh pensyarah. 3. 41 .00 ) 1. 4. Rajin membuat soalan-soalan tutoran. 2. 2. 7. 6. Faham apa yang diajar dalam kuliah.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM EKONOMI AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. Jumpa pensyarah di “cubical”/ meja pensyarah. Rajin bertanya kepada pensyarah dalam tutorial. Buat rujukan pada buku lain sekiranya kurang faham. Banyak membaca dan mengingat. 5. Ambil perhatian di dalam kuliah juga.

6. Jangan tidur. 7. 8. pelajar lebih memahami sesuatu tajuk akaun itu. Sekiranya tidak faham. Mengingat format. 3. Dengan membuat latihan akaun yang banyak. 42 . Buat perbincangan dengan rakan-rakan untuk menyelesaikan soalan akaun yang sukar. jalan kira dan sebagainya. Sentiasa mengambil perhatian dalam kuliah. 2. Mempunyai asas yang kukuh untuk mahir dalam perakaunan. tanya pensyarah ketika kelas tutoran. 2.00 ) 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKAUN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. Menjawab soalan-soalan daripada bank soalan. Dapat bertukar idea dengan rakan-rakan. 4. 5.

Banyak membaca surat khabar. Rajin membaca sebelum tidur. Membuat nota ringkas dan menampal di dinding merupakan salah satu cara mengingat. 43 . 3. 7. 6. Meletakkan diri kita sebagai pengurus dalam perniagaan. Mata pelajaran yang melibatkan aktiviti harian dalam pengurusan diri. 4. Banyak penghafalan. 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PENGURUSAN PERNIAGAAN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. perniagaan yang berlaku di sekitar kita.00 ) 1. Bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan. 2.

44 .Setelah selesai menjawab.Asertif) Skor 7 – 9 (Tinggi . Mentor meminta mentee menjadikan 3 kumpulan kecil mengikut skor (tinggi. 3. mentee diminta mengira bilangan “Y” pada borang tugasan tadi dan tuliskan jumlah di bahagian bawah borang. 2. 2. 6. 3. : : SIFAT ASERTIF AIMAN TAK KISAH : Mengetahui sifat diri Menghargai nilai asertif Membezakan tingkahlaku asertif daripada tingkahlaku agresif dan pasif. 4. Setiap kumpulan diminta membentang hasil kerja mereka.Setiap mentee diminta menanda ( / ) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan berkaitan dengan diri mentee dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya. : 60 ~ 120 minit Masa PROSEDUR 1. Setiap kumpulan diminta berbincang dan menyatakan apakah sifat-sifat diri yang ada pada diri mereka dan menyenaraikan kebaikan dan kelemahan sifat-sifat tersebut di dalam kotak seperti di bawah: BAHAN / SUMBER / CATATAN Borang Senarai Semak Kertas A4 / Kertas mahjung 7. Mentor mengedarkan borang senarai semak kepada setiap mentee.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Aktiviti Tajuk Objektif 1. lihat nota di bawah) 5.Agresif) (Panduan Mentor.Mentor memaklumkan maksud skor yang diperolehi oleh mentee: Skor 1 – 3 (Rendah – Pasif ) Skor 4 – 6 (Sederhana . rendah dan sederhana).

dll simulasi yang boleh difikirkan oleh mentor / mentee. Mentee diminta berbincang bagaimana hendak tangani simulasi-simulasi / situasi berikut: a) Menolak pelawaan rokok dari seorang kawan. d) Meminta diri untuk meninggalkan majlis. 45 . Mentor memberi penekanan berbincang mengenai sifat asertif dan keperluan kepada seorang mentee. 9.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. b) Menolak cinta rakan sekuliah. c) Menegur kesilapan rakan karib. --.

cakap lepas.Menjaga perasaan dan sensitiviti orang lain di samping berusaha untuk mencapai hajat/matlamat diri sendiri. 46 . terbuka.Membiar diri. Sifat Pasif . Sifat Asertif . perasaan dimanipulasi oleh orang lain.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN Aktiviti Tajuk : SIFAT ASERTIF : AIMAN TAK KISAH Sifat Agresif – Bersikap bebas. bagi mencapai hajat /matlamat tanpa mengambil kira perasaan dan keselesaan orang lain. fikiran. bertindak / berfikir untuk diri sendiri.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM CONTOH BORANG TUGASAN KUMPULAN SIFAT DIRI CIRI-CIRI DIRI 1 2 3 4 5 6 7 KEBAIKAN KELEMAHAN 47 .

4 Mudah melenting apabila kerja yang saya lakukan tidak menjadi. 10 Suka kepada perdebatan yang hangat tidak kira sama ada saya menang atau kalah JUMLAH SKOR Y T 48 . BIL ITEM 1 Selesa memberitahu kawan-kawan mengenai apa-apa sahaja yang ada dalam fikiran saya. 5 Akan berterus terang menyatakan bahawa tingkahlakunya telah menyakitkan hati saya. 2 Selesa meminta pertolongan dari kawan-kawan dan ahli-ahli profesional bila menghadapi masalah 3 Selesa meminta kembali barang-barang yang telah dipinjam oleh kawan. 6 Selesa bertanya apabila arahan yang diberikan oleh ketua kurang jelas 7 Akan terus bertanya sehingga saya berpuas hati dengan jawapan yang diberi 8 Lebih selesa membuat kerja-kerja yang telah saya rancang dari membuat kerja yang disuruh oleh orang lain 9 Agak mudah marah berbanding dengan kawan-kawan saya yang lain.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Lampiran Modul Asertif Diri ( Dipetik dari IPS ) Arahan: Tandakan (/) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan ada kaitan Dengan diri anda dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya.

Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. Mentor merumuskan bahawa setiap individu perlu ada resume sendiri untuk menghadapi alam kerjaya. 6 7 8. Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam kumpulan kecil seramai 5 orang satu kumpulan dan menunjukkan contoh resume.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MEMBUAT RESUME KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : CARA MEMBUAT RESUME RESUME Pelajar tahu cara untuk membuat resume dengan cara yang betul. Setiap kumpulan diarahkan membuat satu resume Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel resume 4 5. 49 . Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. Mentor juga memberikan sample resume kepada mentee. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh resume yang pernah dilihat atau yang pernah dibuat.

68000 Ampang. Jalan Dagang 6/7.com CAREER OBJECTIVE “To have a stable career that uses high personal capability and to provide a dynamic working environment” (Preferred Field : IT & Computer Science) PERSONAL BACKGROUND         IC Number Age Sex Marital status Health Weight Height Language : : : : : : : : 820426085587 22 Male Single Excellent 50kg 1. Taman Dagang. English EDUCATION  Universiti Putra Malaysia (UPM) in collaboration with Kolej Poly-Tech MARA Diploma Sains Komputer (CGPA : 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RESUME Anuar Bin Deniel 15. 3Bs  PROJECTS  Multimedia Application entitled “Fun With Alphabets 2004” (2004) (Fourth Semester Final Project) A multimedia application to educate youngster especially primary dan preschool students about alphabets by using interative approach. Developed using Macromedia Director MX9.68cm Bahasa Malaysia.0 50 .502) Dean’s List Four Times 2003 (2) and 2004 (2) Sekolah Menengah Taman Tasik Taiping.Perak SPM (2001) : 8As PMR (1999) : 5As.0 and Adobe Photoshop 7. Selangor 012-2224443 blurry1912@yahoo.

HTML. Dr. Microsoft Windows 95/98 Windows XP FreeBSD  Programming Languages PHP. C++. UPM Tel : 013-3456789 51 . Dr.Pensyarah Universiti Putra Malaysia. Microsoft Visual Basic. Adobe Illustrator 2. ASP. PERSONAL SKILLS 1. One-Stop IT-Center” (Fifth Semester Final Project) A web-based portal for on-line IT products (hardwate & software)purchasing. Tel : 012-1234567 2. Sekolah Taman Tasik Taiping. Dekan Hal ehwal Pelajar. Kolej Poly-Tech MARA English Day (2003)  Scrabble Competition  Treasure Hunt 2.  Software Packages Adobe Photoshop. Asmadi B. Computer Skills  Operating Systems MS-DOS. Leadership ACTIVITIES 1. Ibrahim. Developed using Hypertext Pre-Processor (PHP) and Macromedia Dreamweaver. Samsilah Bt. Hussin. Project Management 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM  Web-based Database-Oriented Shoping Portal entitled “Definite Inc. XHTML Java. Perak  Bendahari Kelas  Ahli Jawatankuasa Kelab Alam sekitar  Lans Koleral Kadet Remaja sekolah REFEREES 1. This website offer visitors to view the company”s products with all the description and place their order on-line via the website.

Mentor memberikan tips kepada semua mentee cara-cara untuk menghadapi temuduga yang sebenarnya. 52 . dibuat atau dibaca cara-cara menghadapi temuduga. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh yang pernah dilihat. Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. 7. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel tips temuduga 4 Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. 6. Mentor mengarahkan seorang Mentee datang ke depan dan berlakon cara menghadapi temuduga dan dibimbing oleh mentor. Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MENGHADAPI TEMUDUGA KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : PANDUAN MENGHADAPI TEMUDUGA TEMUDUGA Pelajar tahu cara-cara yang betul untuk menghadapi temuduga 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. 5.

PENAMPILAN 1. 53 . Dalam hal seperti ini adalah berfaedah jika anda mengkaji semula perkara-perkara berkenaan sebelum menghadiri temuduga. kemas dan bersih. b. Selidik samada anda mempunyai kelulusan akademik dan kelulusankelulusan lain sebagaimana yang dikehendaki bagi pekerjaan yang anda pohon itu. kemahiran atau kepantasan anda. Jangan semata-mata bergantung kepada nasib. Tingkah laku semasa temuduga a. firma dan perpustakaan . Sumber-sumber yang boleh membantu anda ialah : . 3. saudara-mara dan rakan-rakan 2. Selidik seberapa banyak yang dapat tentang pekerjaan yang anda pohon dan isu-isu semasa. 4. Anda pakailah pakaian yang sesuai. Aspek-aspek itu ialah a.Ibu-bapa.Bahan-bahan penerangan kerjaya yang boleh didapati dari pelbagai jabatan. Jangan memakai pakaian yang terlampau berwarna-warni dan menjolok mata.Mereka yang bekerja di dalam pekerjaan yang dipohon . PERSEDIAAN 1.ASPEK TEMUDUGA Terdapat dua aspek mustahak mengenai temuduga. JANGAN SEKALI-KALI DATANG LAMBAT. tarikh dan masa temuduga akan diadakan dan hendaklah berada di tempat temuduga itu 10 minit sebelum temuduga itu dimulakan. Anda hendaklah mengambil tahu tempat. anda mungkin disoal tentang perkara tertentu yang berkaitan ataupun diberi satu ujian untuk menilai pengalaman.berselipar. Penampilan c. Jika anda ditemuduga bagi sesuatu pekerjaan yang berkehendakkan pengetahuan atau latihan khas.menggunakan minyak wangi dan alat solek yang berlebihan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TIPS MENGHADAPI TEMUDUGA ASPEK. Persediaan b.

2. "Selamat Pagi" atau "Selamat Petang" mengikut pada keadaan waktu. C. Apabila anda menjawab sesuatu iklan pastikanlah permohonan anda itu mengandungi segala butir-butir tertentu seperti yang dikehendaki di dalam iklan itu. Biarkan penemuduga itu memulakan temuduga. Kuku jari anda hendaklah bersih. Jangan pula anda cuba hendak membaca surat-surat dan lainlain kertas di atas meja penemuduga itu. Semasa hendak masuk ke bilik temuduga JANGANLAH gentar. Rambut hendaklah pendek bagi lakilaki dan kemas disikat bagi perempuan. Susunlah dokumen-dokumen ini mengikut susunan yang dikehendaki dan janganlah digulung. 4. ucapkan terima kasih dan duduklah dengan sempurna serta tegakkan badan. Sediakan nama dan lain butir mengenai dua orang benar-benar mengenali anda. Buatlah seperti biasa saja. Jangan hulurkan tangan anda untuk berjabat tangan selagi penemuduga itu tidak berbuat gerakan dahulu yang ianya hendak berbuat demikian. 7. Eloklah jika anda mendapatkan keizinan dahulu daripada mereka. Bersedialah menjawab soalan-soalan berkenaan dengan iklan dan kandungan surat permohonan anda itu. Elakkan dari mengoyang-goyangkan kaki ataupun menggerakkannya di sana sini. Apabila anda disuruh duduk. Apabila dipanggil masuk ke dalam bilik temuduga. Ini nanti akan memberi perasaan mesra di antara anda dan penemuduga. dokumen-dokumen asal dan surat-surat akuan asal untuk disemak oleh majikan/penemuduga. masuklah dengan hati yang tenang serta penuh yakin.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 2. Elakkan dari meletakkan barang-barang atau tangan ataupun siku anda di atas meja penemuduga itu. yang akan memberi perakuan terhadap diri anda. Jangan menggelisah. Janganlah merasa gentar. 5. Bawalah bersama-sama anda sijil-sijil asal sekolah. 4. 54 . Anda tidak dibenarkan duduk selagi tidak disuruh. TINGKAHLAKU SEMASA TEMUDUGA 1. 3. anda hendaklah mengetuk pintu terlebih dahulu sebelum memasuki bilik temuduga itu. Jangan anda cuba hendak mengalih keadaan kerusi yang disediakan itu. 3. 5. Ucapkan “Salam”. 6. tetapi bukan saudara-mara anda. Kasut anda juga hendaklah bersih. 6.

Gunakan perkataan seperti Tuan atau Puan pada orang yang tertentu dari masa ke semasa. masa yang dijangka kena bekerja dan gajinya yang akan dibayar pada permulaannya. Jika ahli-ahli panel yang menemuduga itu lebih daripada seorang maka arahkan jawapan-jawapan anda kepada Ketua Panel. Jangan bercakap melebihi dan yang tidak sepatutnya. 16. Elakkan dari berbincang apa-apa masalah peribadi anda semasa temuduga. Walau bagaimanapun biarlah penemuduga itu mengemukakan perkara itu terlebih dahulu. janganlah cuba hendak berbohong ataupun mendiamkan diri sahaja. 13. dan jangan gunakan bahasa kasar. 11. persekolahan. berilah keterangan dengan ringkas dan tepat berkenaan dengan pekerjaan itu. 21. Elakkan dari mengeluarkan kata-kata yang tidak benar semasa dalam temuduga. 15. Bersedia memberitahu penemuduga tentang keluarga anda. 9. Jika anda pernah bekerja dahulu. tetapi janganlah membesar-besarkan perkara itu. Jangan sekali-kali anda cuba hendak mencela bekas majikan anda. Anda hendaklah mengetahui serba sedikit akan tugas-tugas yang bersabit dengan pekerjaan itu. 19. 10. 14.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. Jangan merokok ataupun mengunyah apa-apa di dalam mulut. 17. kegemaran dan aktiviti anda. 20. 18. Apabila bercakap pandanglah ke muka penemuduga itu. Bersedialah untuk memberitahu kadar gaji yang anda ingin. Jawapan yang anda beri itu hendaklah tepat. Nyatakan kelayakan dan kelulusan anda yang benar. 55 . Jika anda tidak tahu jawapan yang disoal itu. Eloklah anda bercakap terus terang yang anda tidak tahu jawapannya. Jangan bercakap panjang lebar. Jawablah dengan tenang dan jelas serta mudah didengar. Elakkan dari menyampuk semasa penemuduga itu sedang bercakap dan jangan sekali-kali berbalah dengannya. tetapi janganlah selalu menggunakannya. 12. kerana ini akan melemahkan peluang anda.

perbendaharaan kata dan pemilihan perkataan dan penyampaian yang jelas. Jika ia bersetuju tanyakan tarikh dan masa yang sesuai baginya. KEYAKINAN Keyakinan diri. berfikiran luas. KEPETAHAN BERTUTUR Tenang. Biarkan penemuduga itu menamatkan temuduga. kawalan emosi. 56 . KEWIBAWAAN Personaliti yang tegas lagi bertenaga. Ucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana memberi peluang kepada anda menyertai temuduga itu. Jika penemuduga tidak menyatakan tarikh yang sepatutnya anda mengetahui keputusan temuduga itu. PENILAIAN TEMUDUGA Dalam temuduga lazimnya penemuduga akan menilai diri anda dalam perkara-perkara seperti yang dijadualkan di bawah : Amat Baik Baik Sederhana Lemah Catitan PARAS RUPA FIZIKAL Kekemasan dan cara berpakaian. keupayaan untuk menyakinkan dan mempertahankan hujah. perangai. MOTIVASI Desakan/kesungguhan. kesopanan. penyertaan dalam perbualan/perbincangan. eloklah anda bertanya supaya anda boleh datang lagi ke pejabatnya untuk mengetahui keputusan itu. kematangan sikap dan pendapat.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 22. ketabahan dan kepastian. TINGKAHLAKU Perlakuan am. gaya dan ketenangan. PEMBAWAAN Kemesraan dan kemampuan bergaul. 23. kelancaran penyampaian. 24.

kecekapan menjawab. 57 . PENGETAHUAN Berhubung dengan kelayakan dan pengalaman PENILAIAN TEMUDUGA SELURUHNYA…. ianya akan menambahkan lagi pengalaman anda dan anda juga akan berpeluang untuk membaiki cara-cara dan kedudukan yang lepas. janganlah berputus asa. Jikalau anda tidak berjaya mendapat pekerjaan itu. Setiap kali anda ditemuduga. Jika boleh anda akan diambil terus untuk bekerja selepas temuduga itu ataupun anda akan diberitahu oleh penemuduga tentang keputusannya di dalam beberapa hari kelak.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KECERDASAN Keupayaan analitikal. Berusaha dan bertawakal. membina dan berfikiran logik. mentaakul. Semua yang dipanggil mempunyai peluang yang sama..

60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBA-CUBA 8 ANGKA 8 Mentee boleh menjumlahkan 8 angka 8 menjadi 1. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. 3.000. 58 .000. Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk membuat kira-kira 8 8 8 8 8 8 8 8 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. Mentor memberi arahan : cuba jumlahkan angka 8 yang di beri menjadi nilai 1.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : 8 8 8 8 8 8 8 8 8÷8=1 8–8=0 8–8=0 8–8=0 59 .

60 . Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2. Mentor memberi arahan : cuba asingkan bintang-bintang ini dalam 3 bulatan kecil 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBALAH KALAU BOLEH BINTANG YANG NAKAL Mentee boleh mengasingkan setiap bintang dalam 3 bulatan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1.

bagaimana agaknya ibu bintang akan bertindak 61 . Ibu bintang telah mengambil keputusan untuk mengasingkan setiap bintang ini kepada 3 kumpulan kecil .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : Cerita Iringan : Dilangit tinggal 10 bintang yang sama cantik dan warnanya yang bergemelapan. Namun kehidupan yang indah ini sering diganggu oleh kenakalan mereka.

Mentor memberi arahan : cuba lakarkan batas yang di perlukan oleh Uncle Sam 3. 62 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KE KEBUN KITA UNCLE SAM Mentee boleh kuiz ini dengan tepat 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR 1. Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2. Mentee dibenarkan menggunakan apa shj alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM SOALAN : Uncle Sam mempunyai 10 biji benih dan bagi menanamnya Uncle Sam bercadang meletakkan biji benih itu ke dalam 5 batas dan setiap batas ada 4 biji benih. Cuba lakarkan batas yang diperlukan oleh Uncle Sam Jawapan : 63 .

Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit. kekalkan prestasi anda. 41-50 Anda masih belum bersedia untuk menghadapi perjuangan belajar. Yakinlah bahawa anda bakal menempa kejayaan yang cemerlang. Anda perlu berjumpa pegawai kaunseling anda dengan segera !!! RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 64 . Syabas. Anda sedang menghadapi masalah yang besar dalam perjuangan belajar. Selepas ujian : 1. 51-75 Anda langsung tidak bersedia untuk belajar.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 2.Mentee diminta mendarab jumlah dengan nilai yang disediakan PRESTASI ANDA 25-30 Anda sudah bersiap sedia menghadapi perjuangan belajar. 3.Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KAJIAN MASALAH PELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Ke arah kecemerlangan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR Sebelum ujian 1. Jika perlu. temuilah pegawai kaunseling bagi membantu diri anda. 31-40 Anda sudah bersedia untuk belajar tetapi perlu memperbaiki beberapa aspek kesediaan belajar anda. Banyak perkara yang perlu anda selesaikan. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. Kejayaan bakal menjelang jika anda teruskan komitmen belajar.

..MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KAJIAN INVENTORI BELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Melalui tabiat belajar 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1.. Kekalkan tabiat anda itu.......Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5.. 65 .. 51-75 Tabiat belajar lemah..... Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit..... Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain... ..Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 6.. Anda pasti memperolehi keputusan peperiksaan yang cemerlang... Selepas ujian : 4...... Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2...... Tumpukan pada mana-mana aspek yang lemah. Masih ada ruang dan masa untuk memperbaiki tabiat belajar anda... TAHAP BELAJAR SAYA .. Perlu berusaha dengan gigih untuk memperbaiki dan mempertingkatkan tabiat belajar supaya anda tidak kecewa................ 31-40 Tabiat belajar baik... RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran. 3..... 41-50 Tabiat belajar sederhana...Mentee diminta menulis : Tabiat Belajar Saya ……… SKOR TAHAP BELAJAR 25-30 Tabiat belajar cemerlang.

Mentee di bimbing berdasarkan tafsiran skor 6. Atau anda ada kemungkinan telah dapat mengurus sters dengan baik. Skor 6-7. Atau anda mungkin berada dalam keadaan stres beberapa lama. Jika lebih daripada satu kategori. C. Skor 6-7 Jangan tambah lagi perasaan risau atau runsing.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : UJIAN PENGURUSAN STRESS AKU INGIN BEBAS Mentee akan mengetahui sejauh mana mentee Mengalami pengaruh stress 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5. D. Cepatlah berikhtiar atau mencari jalan untuk mengurangkan stres itu. perkara biasa kepada sesetengah orang. B. Skor 0-2 Skor 3-5 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 66 . ini menunjukkan ada sesuatu reaksi stres.Mentor boleh mencalonkan mentee yang menghadapi masalah stress yang serius kepada kaunselor TAFSIRAN SKOR Jika skor 0 kategori A. 3.Skor 2 setiap kategori – ini menunjukkan anda mungkin memberikan tindak balas untuk menghadapi sesuatu keadaan stres. E – mungkin anda telah tidak begitu waras atau tidak iklas semasa menanda pernyataan. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. Selepas ujian : 4.Mentee diminta melihat pengaruh factor stress 7. ini menunjukkan anda bertindak cara lain dalam situasi yang bebeza. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 20 minit. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. Skor 3 atau lebih – salah satu kategori.

.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KAJIAN MASALAH PELAJAR NAMA . Tandakan satu pilihan  pada ruang yang sesuai bagi sesuatu item. ……….. peralatan tulis) Ibu bapa tidak memperduli sama ada anda lulus atau gagal dalam ujian atau peperiksaan 1 JUMLAH TANDA  DARAB / X JUMLAH SKOR ANDA 1 2 3 2 3 2 3 25 67 .pensyarah atau ibu bapa berlaku tidak adil Takut atau malu bertanya pada pensyarah Berasa jemu dengan rutin hidup sebagai pelajar Gangguan daripada pelajar lain Dimarahi oleh ibu bapa apabila melakukan kesalahan Kecewa apabila gagal melakukan sesuatu Berasa malas mengulangkaji Wang saku tidak mencukupi Pakaian harian yang atau koyak tidak diganti Tiada sarapan pagi sebelum kedewan kuliah Ibu bapa merungut apabila meminta wang tambahan bagi membeli bahan atau keperluan belajar (buku. ARAHAN ...... 3 = Selalu 1 Masa untuk belajar tidak mencukupi Sukar memahami pengajaran pensyarah Tidak tahu membuat kerja sendiri Terdapat tajuk-tajuk mata pelajaran tidak diminati Tiada rakan diajak belajar Sukar mengingati isi pelajaran Ponteng kelas atau ponteng kuliah Tidak dapat menumpukan perhatian semasa pensyarah mengajar Mengantuk di dalam kelas Matlamat belajar berubah-ubah Susah hati. sedih atau murung tanpa sebab Gangguan penyakit atau badan tidak sihat Tidak yakin pada diri sendiri Berasa kolej. 1 = Jarang-jarang. runsing. Sila jawab dalam masa 10 minit.. …………………………………………………JURUSAN .... Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 2 = Kadang-kadang..

.. saya tidak akan mempelajarinya 2 Saya cuba gunakan apa yang sudah dipelajari daripada 3 2 1 suatu mata pelajaran bagi mata pelajaran lain 3 Saya lebi suka menonton televisyen walaupun saya tahu 1 2 3 saya sepatutnya belajar 4 Saya dapati sukar untuk belajar dengan baik 1 2 3 5 Saya akan mencari beberapa orang kawan apabila tiba 1 2 3 waktu belajar 6 Saya suka belajar di tempat sunyi 3 2 1 7 Saya suka berkhayal apabila hendak memulakan pelajaran 1 2 3 8 Saya mengambil masa yang lama untuk mula belajar 1 2 3 9 Saya dapati sukar memberikan tumpuan semasa belajar 1 2 3 10 Saya memerlukan ‘mood’ yang baik untuk belajar 1 2 3 11 Saya tidak dapat belajar jika terikat dengan masa yang 1 2 3 sudah ditetapkan bagi menyiapkan tugasan 12 Saya banyak menghabiskan masa pada perkara-perkara 1 2 3 tidak penting 13 Saya selalu mendapati masa belajar tidak mencukupi 1 2 3 14 Saya pastikan saya tahu tugasan perlu dihantar 3 2 1 15 Saya menyiapkan tugasan penting terlebih dahulu 3 2 1 16 Saya cuba menyimpulkan apa yang sudah saya pelajari 3 2 1 17 Saya menghadapi masalah semasa membaca semua 1 2 3 bahan pelajaran 18 Saya menyusun nota-nota dengan rapi 3 2 1 19 Sayadapati sukar mencatat nota di dalam kertas 1 2 3 20 Saya cuba membaca semua isi pelajaran dengan seberapa 1 2 3 segera yang boleh 21 Saya berasa takut dan sering tidak dapat menjawab soalan 1 2 3 dengan baik 22 Saya fikirkan dan merancang sebelum menjawab soalan 3 2 1 23 Saya menyiapkan lebih awal dan menghantar kertas 1 2 3 jawapan sebelum masa tamat 24 Saya merancang pembahagian masa bagi setiap soalan 3 2 1 sbelum saya mula menjawab 25 Saya cuba menjawab setiap soalan berdasarkan nota-nota 3 2 1 yang saya sediakan JUMLAH SKOR ANDA 68 ..MODUL MENTOR MENTEE BMKPM INVENTORI BELAJAR NAMA : ………………………………………………… KURSUS : ……….. C = Amat tepat dgn saya Bil A B C 1 Oleh kerana saya tidak suka kepada mata pelajaran 1 2 3 tertentu..... A = Amat tidak tepat dengan saya B = Antara A-C.. Bulatkan satu pilihan pada ruang A/B/C yang sesuai bagi sesuatu item.. ARAHAN .. Sila jawab dalam masa 10 minit.

Jika pernyataan itu terkena kepada diri anda dalam 6 BULAN yang lepas tandakan [ √ ] pada tempat yang disediakan. Saya susah untuk mempelajari sesuatu yang baru. Saya boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran dengan sepenuhnya kepada apa juga tugas yang saya lakukan. Kadangkala saya rasa susah hendak tidur. Cuba berikan jawapan anda seberapa sahih yang boleh. Selera makan saya berubah. Jiwa dan perasaan saya tidak tenteram – kadang-kadang saya seronok dan kadang-kadang saya rasa sangat kecewa. Saya rasa sangat kecewa. Saya tidak boleh membuat sesuatu keputusan yang agak sesuai dan adil dalam pergaulan. Saya selalu rasa bosan dalam kehidupan saya. Saya cepat marah dan selalu merasakan emosi yang negatif. Saya minum kopi atau coca . Saya selalu rasa letih dan tidak sihat.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM UJIAN PENGURUSAN STRES Baca setiap kenyataan yang berikut dengan teliti. Saya selalu sakit kepala. Saya tidak boleh menumpukan pemerhatian dan pemusatan fikiran untuk sebarang masa yang diperlukan. [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 1 2 3 4 5 6 Perasaan saya sangat mudah tersinggung. [ [ [ [ ] ] ] ] 7 8 9 10 [ ] 11 [ ] 12 [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] 13 14 15 16 17 18 19 69 .cola lebih banyak daripada biasa. Saya rasa susah untuk mengingatkan sesuatu maklumat yang saya perlukan. Saya mempunyai tenaga yang lebih untuk bekerja atau belajar. Saya selalu seronok terhadap apa-apa tugas yang saya lakukan. Masa tidur saya selalu terganggu. Saya dapat menghasilkan lebih banyak kerja daripada biasa. dan kadangkala saya selalu terjaga semasa tengah tidur pada waktu malam. Saya sangat cepat bertindak atas sesuatu yang dipertanggungjawabkan kepada saya. Tidak ada satu pun yang boleh menyeronokkan hati saya. Saya rasa penat walupun masa bangun tidur. Saya rasa tidak ada selera untuk makan atau saya makan lebih banyak daripada biasa untuk menyenangkan hati saya. Saya mempunyai tenaga luar biasa.

Saya boleh mengeluarkan buah fikiran dengan mudah daripada biasa. Saya selalu mengulang-ulangkan pertanyaan dalam perbualan atau perbincangan. Saya kecewa dan susah untuk mendapatkan masa istirehat dengan sempurna.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM [ [ [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] ] ] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [ ] 29 [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 30 31 32 33 34 35 Saya selalu gagal untuk menepati masa setiap temujanji yang telah saya tentukan. Saya rasa seolah-olah saya tidak ada kemampuan lagi untuk berfikir. Saya selalu rasa sakit di bahagian belakang dan pinggang. Saya selalu rasa kurang kebolehan untuk membuat sesuatu tugasan. Saya tidak dapat menghasilkan daya kreativiti yang pernah saya hasilkan. Saya selau sangat buang air kecil. Saya tidak boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Masalah yang begitu kecil sekalipun boleh menyebabkan saya hilang akal. Saya menghisap rokok lebih banyak daripada biasa. Saya memandu kereta atau berjalan dalam keadaan yang khayal. Saya selalu dalam keadaan runsing seolah-olah ada banyak perkara yang mengganggu fikiran saya Saya sangat aktif dari segi fizikal atau/dan minda. Minda saya selalu merewang ke sana sini. Saya selalu mengambil masa untuk menangguhkan kerja atau tugasan. Saya selalu mengalami kerumitan tentang penghadhaman makanan pada diri saya. 70 .

12 [ ]. 34 [ ] Faktor minda atau psikologi Faktor fizikal Jumlah tanda √ = / 15 3 [ ]. 31 [ ]. 21 [ ]. 27 [ ]. 14 [ ]. 28 [ ]. ………………………………………………… Jurusan ……………. ]. 11 [ ]. ]. 2 [ ]. Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM ANALISA PETANDA STRES Nama . 16 [ ]. 19 [ ]. 32 [ ]. 15 [ ]. 8 [ ]. Reaksi emosi atau perasaan A 1 [ ] 8 [ ] 11 [ ] 18 [ ] 25 [ ] 29 [ ] 34 [ ] Gangguan proses berfikir B 2 [ ] 5 [ ] 13 [ ] 16 [ ] 22 [ ] 28 [ ] 32 [ ] Penyakit fizikal 3 9 14 21 23 27 31 C [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Petunjuk perlakuan 6 12 17 20 26 30 33 D [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Reaksi positif 4 7 10 15 19 24 35 E [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] KATEGORI NOMBOR TANDA √ JUMLAH (SKOR) TANDA √ FAKTOR STRES Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 4 [ ]. 33 [ ]. 10 [ ]. 23 [ ]. ]. 7 [ ]. ]. 13 [ ]. 9 [ ]. Faktor Stres mengikut kategori 1[ 17 [ 18 [ 29 [ 30 [ Pernyataan Pentanda Stres (nombor dan tanda √ ) ]. 20 [ Faktor sosial atau alam persekitaran / 6 71 . 24 [ ]. 6 [ ]. 35 [ ] Jumlah tanda √ = 5 [ ]. 26 [ ] Jumlah tanda √ = / 14 ]. 25 [ ]. 22 [ ].

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL PEMILIHAN KERJAYA ( PLAN TINDAKAN KERJAYA ) LANGKAH-LANGKAH DALAM MEMBUAT PLAN TINDAKAN PEMILIHAN KERJAYA LANGKAH 1 i. Aras pendapatan dan Peluang Untuk Meningkatkan Diri Dalam Bidang Berkenaan -aras pendapatan yang boleh diperolehi oleh pekerja serta peluang-peluang kenaikan pangkat. ( lengkapkan Jadual 1 ). Perkara yang penting . Untuk menyelesaikan tugasan ini dengan berkesan . Anda perlu menyenaraikan semua nama-nama pekerjaan yang anda tanda ‘Ya’ atau ‘Suka’ kedalam jadual yang disediakan. Kurangkan satu pertiga ( 1/3 ) daripada senarai nama pekerjaan atau program pengajian dari Jadual 2. anda perlu mendapatkan maklumat bagi setiap pekerjaan pilihan anda. ( lengkapkan Jadual 2 ) LANGKAH 3 i. 72 . ii. Status Semasa dan Prospek Pekerjaan -berapa banyak pekerjaan yang ditawarkan di dalam pasaran pekerjaan yang terbuka kepada anda pada masa ini dan pada masa akan datang. Berdasarkan borang jawapan yang telah anda jawab dan tanda ( Inventori Minat Kerjaya ). iii. LANGKAH 2 i. Deskripsi Pekerjaan -kerja-kerja yang perlu dilakukan dan dibereskan oleh pekerjapekerja dalam bidang tersebut . Anda dibolehkan menambah bilangan nama pekerjaan / program pengajian yang anda fikir menyeronokkan pada masa kini dan akan datang . ii.pada langkah ini .bilangan nama pekerjaan atau program pengajian yang anda minati telah berkurangan sebanyak satu pertiga ( 1/3 ) dari jumlah yang terkandung dalam jadual 1. ii. Potong mana-mana pekerjaan atau program pengajian yang anda pasti tidak menyukainya .

vi. bersih atau kotor dan sebagainya .kedua. ( Lengkapkan Jadual 4 ) iii. Pilihan akhir anda tidak semestinya terikat dengan pangkatan ini ( guna Analisis Untung Rugi ). Anda boleh memikirkan semula /mendapat maklumat yang lebih terperinci dan mendalam sebelum pilihan akhir dibuat . v. anda boleh membuat salinan Jadual 3 ini untuk merekodkan maklumat seterusnya . LANGKAH 4 i. Bandingkan pekerjaan –pekerjaan ini ( rujuk Jadual 3 ) dan buat pangkatan berdasarkan kepada kesukaan anda. Suasana Tempat Kerja -keadaan tempat kerja sama ada selesa atau tidak . Lengkapkan 3 pilih nama pekerjaan atau program pengajian mengikut pangkatan dalam Jadual 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Keperluan-keperluan Pekerjaan -meliputi keperluan kelayakan dan latihan yang diperlukan untuk memohon jawatan ini . panas atau dingin . terbuka atau tertutup . Diakhir langkah 4 . Anda perlu menggunakan Jadual 3 untuk merekodkan segala keterangan –keterangan yang anda perolehi. Anda perlu menentukan pilihan anda dengan mengenalpasti pilihan pertama. Walaupun 3 nama pekerjaan atau program pengajian ini telah disusun mengikut pangkatan .anda sepatutnya memilih 3 nama pekerjaan atau program pengajian yang paling anda minati. Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . 73 .ketiga dan seterusnya untuk tujuan membuat keputusan. ii. iv.

-menulis resume -mempelajari cara menghadapi temuduga dengan berkesan -berbincang dengan kaunselor kerjaya anda RUMUSAN i.maklumat mengenai pekerjaan . Anda perlu merancang strategi bagaimana untuk melaksanakan pilihan anda.kepakaran dalam membuat keputusan 74 . . Plan tindakan satu kaedah sistematik yang boleh dijadikan panduan dalam membuat keputusan mengenai kerjaya. iii. Catatkan apa yang perlu lakukan dan tarikh yang anda jangka akan menjawat jawatan pada ruangan yang disediakan. Tuliskan pilihan akhir anda di ruangan yang disediakan ( Jadual 5 ) ii. ii. iii.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LANGKAH 5 i. Anda boleh lakukan aktivitiaktiviti berikut. Plan ini lebih berkesan tiga perkara diperlukan iaitu . Sebelum membuat pilihan terakhir ( satu pilihan kerjaya yang paling sesuai ) adalah dicadangkan aktiviti-aktiviti berikut: -sehari bersama -buku skrap kerjaya -sembahyang isthiharah ( muslim ) LANGKAH 6 i. Satu plan bertindak yang perlu dilakukan dan diselesaikan secara bersama oleh mentor /kaunselor dan klien.maklumat diri .

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Nama Pekerjaan Bil.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 1 Bil. 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Nama Pekerjaan 75 .

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Nama Pekerjaan 76 . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Nama Pekerjaan Bil.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 2 Bil.

Nama Pekerjaan Deskripsi Pekerjaan Status Semasa Pekerjaan Aras Pendapatan Keperluan Pekerjaan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . anda boleh membuat salinan jadual ini untuk merekodkan maklumat seterusnya . 77 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 3 Bil.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 4 Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nama Pekerjaan Pangkatan 78 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 5 Pilihan Pertama Pilihan Kedua ____________________________ Pilihan Ketiga ____________________________ 79 .

3. 2. 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 6 PILIHAN AKHIR SAYA Rancangan Pekerjaan : 1. 7. 4. 9. 6. 10. 8. Tarikh Mula Bekerja : ___________________________ 80 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 81 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 82 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 83 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 84 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 85 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 86 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 87 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 88 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.