MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF

: : :

SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU Pelajar membuat pendedahan kendiri dan berkenalan sesama sendiri. 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Pen,pensel, kertas

MASA

:

PROSEDUR 1. Mentor mengedarkan sekeping kertas kepada setiap mentee. 2. Mentee diminta melukis tiga bulatan berasingan di atas kertas tersebut. 3. Mentee diminta melukiskan : Bulatan 1: satu simbol yang melambangkan pengalaman masa lampau ( contohnya lebah) Bulatan 2: satu simbol yang melambangkan pada masa sekarang. Bulatan 3: satu simbol yang melambangkan datang. pengalaman

impian akan

3. Setiap mentee diminta menghuraikan simbol yang dilukisnya. 4. Semasa pembentangan, mentee lain digalakkan bertanya dan berkongsi pengalaman 5. Proses ini diteruskan sehingga giliran mentee terakhir.

1

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU

1. Ada mentee yang tidak mahu menceritakan tentang dirinya apabila kita bertanya secara langsung tetapi dengan perantaraan simbol, mentee berasa lebih selesa dan terbuka untuk membuat pendedahan dirinya. 2. Berkongsi pengalaman dapat mempertingkatkan kepercayaan kita kepada orang lain dan ini mewujudkan kemesraan. 3. Melalui pendedahan pengalaman diri dapat menggalakkan peserta berinteraksi. 4. Manusia bersifat dinamik dan akan berubah dari masa ke masa kerana perubahan adalah proses kehidupan 5. Perkongsian maklumat adalah penting dalam kehidupan seharian. 6. Mendengar secara aktif merupakan salah satu aspek yang penting dalam membina perhubungan.

2

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK

: :

SUAIKENAL AKU

OBJEKTIF : 1. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan diri sendiri. 2. Memupuk kekuatan diri dan berusaha mengatasi kelemahan diri. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER

PROSEDUR Langkah: 1. Mentor meminta mentee duduk dalam satu bulatan. 2. Mentor mengedarkan kertas pendua kepada setiap mentee dan meminta mentee melipat dua kertas pendua. 3. Mentor meminta mentee mencatat sifat-sifat negatif yang ada pada diri di ruang kiri kertas. 4. Mentor meminta mentee mencatat sifatsifat positif yang ada pada dirinya di ruang sebelah kanan kertas. 5. Mentee menomborkan sifat-sifat positif dan negatif diri mengikut keutamaan. 6. Mentee diminta meletakkan kertas ditengah bulatan. Mentor memilih secara rawak sekeping kertas untuk dibincangkan bersama 7. Perbincangan meliputi reaksi mentee terhadap sifat kekuatan yang dinyatakan dan memberi cadangan bagaimana kekuatan tadi boleh digunakan dengan sebaik-baiknyanya.

Kertas pendua, pensil, pen

3

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL AKU

1. Setiap individu mempunyai kekuatan dan kelemahan diri 2. Mengenali kelemahan dan kekuatan diri membolehkan individu merancangkan untuk pembangunan diri 3. Setiap insan adalah unik kerana : 3.1 mempunyai kelebihan dan kekurangan 3.2 berkeupayaan untuk memperbaiki kekurangan dan memperkembangkan potensi diri

4

6 7. Dapat menghargai masa. Dapat menyiapkan jadual waktu belajar dan mempraktikkannya. 2. Membuat jadual pengurusan masa. Cuba dapatkan kekuatan dan kelemahan hasil dari perbincangan. 5. Bersoaljawab tentang pengurusan masa yang diamalkan sekarang. 3. BAHAN / SUMBER / CATATAN Jadual belajar Pensel warna. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. 2. Buatlah jadual waktu yang dirasakan lebih praktikal dengan kemampuan diri sendiri. 5 . Mengedarkan contoh jadual kosong untuk membuat jadual waktu belajar selama seminggu. 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. Mentee mencipta kata-kata semangat / motivasi yang boleh mendorong mentee untuk mematuhi jadual berkenaan Boleh ditampal di bilik belajar masing-masing.

mereka mestilah bijak memanafaatkan masa semaksimum yang mungkin untuk berjaya 4. setiap insan mempunyai jumlah masa yang sama 6. Sebagai mentee . Mentee perlu merancangkan jadual yang praktikal dan realistic 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. masa itu sangat berharga 5. kebijaksanaan menguruskan masa akan meningkatkan kualiti diri 6 . Setiap mentee perlu mendisiplinkan diri dengan cara mematuhi jadual yang telah dihasilkan sendiri untuk berjaya 3.

Bahagikan mentee kepada beberapa kumpulan 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA OBJEKTIF : 1. Matlamat yang hendak dicapai memerlukan perancangan yang terbaik 4. Ahli kumpulan lain memberi sokongan / sorakan Dilakukan dalam bilik / kelas / tempat yang sesuai Masa perlu di ambil bagi merangsang aktiviti Ramai yang tak sampai ke matlamat ( destinasi tertentu ) kerana : malu. Menyedarkan mentee tentang pentingnya menetapkan matlamat bagi menentukan hala tuju . Mentee diminta menyanyi lagu tradisional yang ditentukan oleh mentor 3. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah 1. rendah diri. Mentee mencatatkan ciri-ciri suami / isteri idaman / anak idaman 5. Mentee dibimbing untuk melihat nilai murni tentang harapan / impian mereka. Mengikis sikap negatif dalam diri yang menghalang kejayaan seseorang 3. Mentee diminta menjelaskan impian / harapan mereka tersebut untuk dikongsi bersama dengan rakan –rakan lain 6. 7 . takut dan lain-lain 4. Membina matlamat dengan pelbagai cara 2.

Setiap usaha yang berfokus akan menghasilkan kejayaan secara maksimum 4. Usaha konsisten akan dapat membuahkan hasil yang baik 3. Sebarang cabaran perlu dihadapi secara bijaksana. Setiap manusia mempunyai matlmat untuk berjaya di dalam kehidupan 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA 1. 8 .

PROSEDUR Menyampaikan mesej 1. Mentor akan menyuruh peserta pertama membaca nota senarai barang. setiap mentee dikehendaki mencatat kembali senarai perkataan yang dingati. Mentee akhir akan menceritakan apa yang didengar dengan membandingkan cerita itu dengan nota cerita ringkas di permulaan tadi. Kemudian. Mentee dapat membezakan di antara kesan bertanya dan sebaliknya. Mentor membacakan atau menulis senarai perkataan sebanyak 2 kali dan mentee perlu mengingat dan tidak mencatat. Senarai perkataan 9 . Faham dan ingat dan catat 5. 7. MASA : : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) Memberi tumpuan ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. 2. Menunjukkan kesan ulangan dapat meningkatkan daya ingatan : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Lampiran : Senarai barang . Mentee pertama akan membisikkan cerita itu secara lisan kepada peserta kedua.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 3. Mentor menyemak keputusan senarai perkataan yang paling banyak. 4. 3. 6. Mentee kedua pula akan membisikkan cerita itu kepada Mentee ketiga dan begitulah seterusnya sehingga ke Mentee akhir. 2.

2. 3. Peka dan luaskan minda ke arah kejayaan Malu bertanya kurang pemahaman Aktiviti bersoaljawab dapat memantapkan pemahaman Aktiviti mengulangkaji dapat meningkatkan daya ingatan Kajian menunjukkan keupayaan ingatan bergantung kepada faktor seperti berikut : Aktiviti Baca Dengar Lihat % ingatan 10 20 30 Aktiviti Dengar + Lihat Sebut + Buat Lihat + Sebut + Buat % ingatan 50 70 90 10 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) 1. 4. 5.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LAMPIRAN SENARAI BARANG IKAN SAWI PENSEL PINGGAN MEJA TERONG SENDUK GARPU KACANG PANJANG PENIMBANG FAIL STAPLER KEMBUNG APRON DAPUR KUALI KOBIS PAPER CLIP LAMPIRAN SENARAI PERKATAAN DISKUSI SAINS HAYAT ELAUN OUTING ELAUN PENSYARAH KERTAS KERJA KIMIA KOS LEPAS OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI 11 .

membaca tajuk-tajuk kecil. soalan dll Question Menanya pada diri berdasarkan langkah Survey: gunakan 1H5W ( How+What+When. Mentee menerangkan apa yang dibaca kepada pasangan dalam kumpulan.) Read Membaca dan menggaris/mencatat nota Recite Latihan mengingat apa yang dibaca. tahap Review tertinggi bila dpt menceritakan balik bahan yang dibaca Teknik membaca SQ3R 3. rajah.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1.. Adab ketika membaca. Mentor menyuruh mengeluarkan nota kuliah / buku rujukan. cara yang mentee gunakan : contoh isu : membaca sambil mendengar muzik. Teks sendiri 12 . Mentor menerangkan teknik membaca secara SQ3R :Survey Menentukan halaman hendak dibaca. MASA : : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) Mentee akan mengetahui / mempraktikkan kemahiran membaca dengan sebenarnya. jadual. Mengetahui pelbagai cara mencatat nota. 2. sambil makan. 4. sambil meniarap. Mempraktikkan cara mereka membuat nota / petam minda mengikut cara tersendiri. Bersoaljawab tentang kelebihan dan kekurangan setiap nota yang telah dibuat oleh mentee tersebut. kesesuaian suasana bising/ senyap dan lain-lain. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1. 2. 5. Mentee mengunakan teknik SQ3R ketika membaca teks.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) 1. Gabungan kepelbagaian teknik membaca dapat meningkatkan keupayaan pemahaman 4. Terdapat pelbagai teknik membaca 2. Tahap terbaik pemahaman merujuk kepada keupayaan menerangkan semula apa yang dibaca 3. Nota yang sistematik akan membantu meningkatkan pemahaman 13 .

B5.B5. (b) Pemakanan yang boleh mencerdaskan minda seperti buah kismis. ) Vitamin A. seperti peta minda. Dapat meningkatkan kecemerlangan 3. Mentor menyuruh mentee membuat tugasan teknik mengingat yang dipraktikan semasa sekolah. taufu fah 3. Mentor bersoaljawab berkaitan perkara yang masih mentee ingat dari sekolah rendah hingga kini dan mahir ( contoh: negaraku ) 2. jalan cerita.dll. kurma. Mengetahui pemakanan yang mencerdaskan minda dan amalan – amalan yang berkaitan MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. ( mentee biasanya ada maklumat ini ) 4.B6B12. B1. amalan dan petua yang menyebabkan lupa seperti air dicemari semut. kekacang……dan klinikal : vitamin seperti gingko. C DAN H. Mengetahui pelbagai cara mengingat 2. bahan lucah. Mentee membentangkan hasil tugasan tersebut dan berlakunya interasi. neumonik. examo….MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. BAHAN / SUMBER / CATATAN Panduan teknik untuk mengingat 14 . melihat najis. nota kocek. Buah badam dan kebanyakan kacang (kecuali gajus) Tempe.mentee akan senaraikan. air kacang soya. Mentor berbincang bersama mentee berkaitan :(a) Perbuatan. makanan yang makruh ….

15 . Kemahiran mengingat perlu untuk mengingat data dan maklumat bagi menjawab soalan peperiksaan 6.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. Mengelakan amalan yang dikatakan menyebabkan kelupaan 3. Melakukan gejala negatif akan menyumbang ke arah pembentukan minda yang kabur . Kita bebas menggunakan apa saja teknik untuk mengingat 5 . Pemakanan minda sangat penting untuk menyokong menguatkan ingatan 4. manakala melakukan amalan positif akan dapat mencerdaskan minda. Tahap daya ingatan antara pelajar adalah berbeza antara satu sama lain 2.

3. Mentor meminta Mentee berbincang dan menyenaraikan 5 contoh aktiviti yang boleh menjalinkan silaturrahim.tua dan muda.sambutan hari jadi dan majlis keagamaan.pensyarah dan pelajar. Mentor meminta setiap Mentee mempersembahkan hasil perbincangan mereka. Mentor membincangkan faedah yang didapati daripada aktiviti di atas. 6. 2. Kertas A4 16 . 3. MASA Membina hubungan sesame mentee. Mentee dapat mengetahui apakah kepentingan menjaga dan memelihara hubungan sesama manusia.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 4.anak dan ibu bapa. : : : NILAI MURNI SESAMA KITA Mentee dapat memahami dengan lebih jelas konsep hubungan sesama manusia. 5.bersukan. 2.Contohnya batasan antara jantina. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi pembentangan. kepentingan menjaga dan memeliharanya. Mentor menerangkan konsep hubungan sesama manusia . : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1. Mentee menyenaraikan contoh batasan dan sempadan hubungan sesama manusia.Contohnya:ziarah.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : NILAI MURNI SESAMA KITA 1. Hubungan yang mulia bermula dari hati yang ikhlas dan bersih 2. Setiap individu mempunyai harga diri dan perlu dihormati dan dihargai 3. Hak dan perasaan orang lain perlu dihormati demi membina perhubungan yang berkesan. Manusia adalah makhluk sosial 4. 17 . Hubungan yang baik sesama manusia adalah suatu amalan yang mulia 5.

3. : : : KEROHANIAN DIARIKU Mentee dapat mengenal pasti ciri-ciri peribadi seorang remaja sebagai pelajar anak kepada ibu bapa.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1.dan warga negara. rempit. 2. ( contoh : dadah. 4. Mentor meminta setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan mereka. Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati.bosia…) 5. Mentor meminta mentee menceritakan prihal rakan-rakannya yang pernah terlibat dengan gejala social. 3. Mentee /remaja perlu mempunyai jati diri dan mampu memperkasakan diri daripada dipengaruhi oleh anasir yang cuba merosakkan diri. 6. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi berkenaan Mentor membuat rumusan. 2. Mentee dapat mengamalkan budaya hidup yang baik dan sihat bagi menjamin kehidupan masa depan. 18 . skodeng. Mentee diminta menyenaraikan sekurangkurangnya 10 ciri positif yang perlu ada pada seseorang pelajar Mentee menyenaraikan 10 ciri negatif yang berlaku masa kini perlu dijauhi. 4. MASA : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Kertas A4 PROSEDUR 1. ahli masyarakat .

Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati 2. Kemahiran ini dapat menyedarkan mantee dalam menilai personaliti seseorang individu.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN DIARIKU 1. 19 . Kemahiran ini memberikan kesedaran dalam diri seseorang bahawa gaya hidup yang sihat menjamin kehidupan yang cemerlang 3.

menolak ajakan kawan untuk melakukan aktiviti yang negatif . 2. Boleh menyebut sekurang-kurangnya 5 cara bersifat asertif. 4. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEROHANIAN OH REMAJA 1. memberi alasan.budaya kuning.black mental. Mentee mencadangkan langkah-langkah bagi mengatasi masalah gejala sosial dikalangan remaja. meninggalkan. seperti katakan tak nak. Mentor menerangkan senario gejala sosial yang berlaku masa kini.ketagihan alcohol. Peranan mentee untuk mengatasi gejala sosial BAHAN / SUMBER / CATATAN Keratan akhbar Panduan asertif diri 20 . Meningkatkan kefahaman mentee terhadap scenario dan punca gejala social masa kini. cakap perkara lain. Panduan mengamalkan sikap asertif (tegas diri ) bagi menangani ajakan yang negatif . 5. Mentor membuka peluang kepada peserta lain untuk berbincang tentang punca dan langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengurang masalah gejala social.dadah .(contoh:sex bebas. Mentee diberikan maklumat berkaitan gejala social. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. cadangkan perkara lain dan sebagainya.dll ) 3. 3.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN OH REMAJA 1. Remaja perlu bijak memilih kawan 3. Jati diri benteng gejala sosial dan asas amalan hidup sihat 2. Disiplin diri dan pegangan agama penting dalam kehidupan manusia 21 . Remaja perlu mempunyai sifat asertif diri – bagaimana mengatakan tidak kepada perkara yang negatif 4.

Manusia ada hak untuk menyatakan pendirian diri masing-masing 5. Menerima dan menolak hujah pihak lain secara bijak. Membina keyakinan untuk menyatakan pendirian diri. 2. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR BAHAN / CATATAN Teks Tipah dan Joey Langkah 1. Mentor membaca teks berkaitan dengan Tipah dan Joey 2. Membina kemahiran menyampaikan hujah yang berkesan. Jangan mudah percaya kepada orang yang kita tidak kenal 2. 3. Tindakan perlu memikirkan risiko. 22 . RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY 1. 3. Setiap kumpulan diminta berbincang dan berhujah berkenaan teks tersebut. Setiap individu perlu mempunyai keyakinan dan tegas diri melalui latihan kepetahan 4. Mentor membuat rumusan. Hidup alam remaja penuh dengan cabaran dan dugaan 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY OBJEKTIF : 1. Dalam membuat keputusan perlu ambil kiran pandangan orang lain 6.

teresak-esak dan berlinangan air mata Tipah memohon kebenaran untuk keluar ke hospital. Dengan penuh kepura-puraan dalam keadaan yang amat sedih. Joey. Setelah itu. Tetapi oleh sebab pujukan rayu dan desakan yang kuat daripada Joey. lelaki berkenaan datang menjemput Joey dan dibawa ke tempat Tipah. Tanpa berfikir panjang. Seperti yang dijanjikan. Pengawal. tiba-tiba motosikal mereka mengalami kerosakan. 23 . Tipah telah menerima panggilan daripada buah hatinya. lelaki bermotosikal atau pemburu. Tipah memang teringin untuk mengikut kerana ada artis-artis yang diminatinya. Di pertengahan jalan yang sunyi. Malangnya hati Tipah tidak berani untuk melanggar peraturan kolej. Ketua Felo. Kebisingan mereka menarik perhatian seorang pemburu. Lebih kurang pukul 8. Malangnya lelaki tersebut telah membawa Tipah ke sebuah rumah kosong di ladang berdekatan yang jauh dari kawasan awam dan mengugut Tipah. Joey menjadi marah. di sebuah kolej. datang seorang lelaki bermotosikal menawarkan diri untuk membantu menghantar Tipah dahulu dan diikuti oleh Joey. Tipah pergi berjumpa Ketua Felo memaklumkan dia baru menerima panggilan kecemasan dari kampung yang menyatakan bapanya sakit tenat. akhirnya Tipah pun bersetuju. Joey telah sedia menunggu dengan motosikalnya. Joey mengajak keluar ke Bandar untuk menyaksikan Konsert Sure Heboh. pemburu tersebut telah menembak mati Joey dan lelaki tersebut Siapakah yang bersalah? Tipah. Melihatkan peluang yang ada. atas rasa simpati Ketua Felo terus memberikan kebenaran. Tipah menceritakan apa yang berlaku.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TEKS SIMULASI TIPAH DAN JOEY Pada suatu senja. Setelah hampir sejam menunggu. Tipah berjumpa dengan Joey di hadapan pondok pengawal. Lalu berlaku pertengkaran antara Joey dan lelaki tersebut. Tipah hanya ada dua pilihan sama ada ditinggalkan di rumah kosong atau menyerahkan dirinya kepada lelaki tersebut. Tipah membuat pilihan menyerahkan dirinya.30 malam.

2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TOPIK NAMA AKTIVITI OBJEKTIF : : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA Di akhir sesi mentee-mentee akan dapat. Mempunyai keupayaan membezakan di antara keperluan dan kehendak diri terhadap pengurusan kewangan. Menerapkan nilai menghargai kepentingan pengurusan kewangan. 1. : 60 ~ 120 minit 3. Membina kemahiran pengurusan kewangan secara berhemah. MASA 24 .

Mentor membuat rumusan berdasarkan keseluruhan perbincangan. Mentor berbincang dengan mentee tentang perkaraperkara berikut: . Memulakan perjumpaan dengan berbincang perjalanan rutin harian sepanjang minggu 2. Perbincangan berdasarkan dapatan mentee daripada kedua-dua borang tersebut. Mentor meminta mentee memindahkan item-item tersebut ke Borang ‘A’ dan kemudian ke Borang ‘B’ 7. Mengklasifikasikan barang – barang keperluan mengikut keutamaan 5. BAHAN/SUMBER/ CATATAN Nota Pengurusan Kewangan Borang ‘A’ ( Borang “ check list” ) Borang ‘B’ ( Kuadron Pengurusan RM ) Borang ‘ C ’ ( Borang Bajet Saya ) 25 .Keperluan VS Kehendak pelajar matrikulasi ( mana lebih penting ? ) . Mentor menyampaikan apa-apa mesej yang sangat penting untuk disampaikan kepada mentee-mentee ( laporan semasa dari Pihak Pengurusan / jabatan ) 3.permasalahan biasa berkaitan kewangan yang kerap dihadapi sepanjang pengajian ( mentee senaraikan ?) 9. 8.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PROSEDUR 1. Mentor mengagihkan borang : Borang “Check List” Kuadron Pengurusan RM 6. Mentor berbincang dan membimbing mentee untuk mengemaskinikan bajet yang telah dinyatakan dalam borang bajet berkenaan 11. Mentor berbincang dengan mentee-mentee status kewangan semasa 4. Mentor meminta mentee mencatatkan anggaran bajet sepanjang semester berdasarkan Borang Bajet Saya yang diedarkan 10.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN TOPIK NAMA AKTIVITI : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA 1. Kita perlu membezakan antara keperluan dan kehendak 26 . Setiap nikmat yang diperolehi adalah ujian untuk mencapai matlamat 2. Pengurusan kewangan adalah penting untuk mengelakkan kesan negative 3.

bahu) dan penggunaan bahasa. jari. 7.individu yang lain. Pasangan Mentee diminta menceritakan berkaitan satu isu besar / isu semasa sesama mereka 4.2 Tajuk dibincangkan ( sesuai / tidak ). Mentor memberi makna kemahiran interpersonal : Proses bagaimana seseorang itu berkongsi pengalaman dengan Individu . kenapa ? 5. berkaitan aspek : 4. Setiap Mentee secara ikhlas mencatat perasaan dan pengalamannya semasa bercerita dan dimasukkan ke dalam kotak sulit (tanpa nama). Memahami proses – proses semasa komunikasi dan membaiki perhubungan sesama insan MASA : 60 minit ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah: 1. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. pergerakan (badan. Definisi Kemahiran Interpersonal Isu pilihan Mentee Kotak Sulit (Entiti) Gambar : Jenis – jenis perwatakan. kenapa? 4. Kertas catatan disimpan oleh Mentor 27 .4 Bahasa yang rakan gunakan ( selesa / tidak ).MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI OBJEKTIF : 1. tangan. kepala.3 Keselesaan atau tidak. Mempraktikkan amalan dan petua untuk berinteraksi 2. mimik muka. kenapa? 4. Mentee dibahagikan secara berpasangan ( A dan B : berlainan jurusan / jantina dan kurang berjumpa ) 3.1 Jenis watak pasangan anda? Mentor tunjukkan gambar 4. Salah seorang Mentee membacakan catatan berkenaan 6. kenapa? 4.5 Gerak-geri bukan lisan ( sesuai/tidak ). Mentor berbincang bersama mentee berkaitan definisi/ makna kemahiran interpersonal 2.

Kemahiran interpersonal melibatkan kemahiran mendengar. 28 . 3. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. Situasi ini akan mendatangkan kesan negatif terhadap diri. mimik muka. tangan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI 1. Individu yang matang tidak akan melabelkan dirinya seperti bercakap banyak seperti katak. kemesraan dan sebagainya. pergerakan (badan. bahu) dan penggunaan bahasa. 2. jari. kepala.

29 .Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 7 hingga 15 orang dalam satu kumpulan) 2.Mentor memilih secara rawak wakil kumpulan untuk itu.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. yang tidak menghadapi masalah untuk memilih pemegang amanah tersebut dan kemungkinan juga ada sukarela untuk memegang amanah. Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1.Mentee dikehendaki berbincang. RM2 Syiling 20 sen 3. Kemungkinan membentangkan alasan kenapa amanah diberikan kepada juga ada kumpulan individu / individu-individu itu.Setiap kumpulan akan diberi sejumlah wang ( contoh wang) Nilai wang: RM 50 RM20 Fasa 1: Mentee diminta berbincang dalam masa 15 minit RM10 kepada siapa perlu diamanahkan untuk menjaga wang RM5 tersebut. : : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH Membuat keputusan berdasarkan pemikiran logik dan berasas. sebanyak 45 keping Fasa 2: Mentee diberi masa yang lebih lama (20 minit) Untuk berbincang kepada siapa perlu diamanahkan untuk Kemungkinan ada menjaga wang tersebut) kumpulan yang gagal memilih (Mungkin lebih dari seorang yang dipilih) calon untuk menerima amanah 4. 2. atas alasan apa amanah sebanyak 3 keping tersebut diberi kepada individu / individu-individu Syiling 10 sen berkenaan.

Ciri memimpin / pemegang amanah tidak dimiliki oleh semua orang dan pemilihan pemegang amanah dibuat berdasarkan pemerhatian serta keyakinan. Pandangan umum tidak semestinya mewakili keputusan yang tepat 3. 30 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH 1. Masa juga akan mempengaruhi keputusan yang dibuat. 2.

: : : KEPIMPINAN ORIGAMI Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin Menghasilkan origami MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1. 6.Ulangi langkah 3 dan kali ini mentee diberi peluang untuk berbincang bagaimana menghasilkan origami. 2.Setiap kumpulan memilih seorang wakil yang akan membacakan arahan untuk menghasilkan origami ( Rujuk lampiran ) 3. 2. 4. Mentor boleh juga memilih mana-mana mentee yang mempunyai kemahiran membuat origami untuk membimbing rakan mentee lain dalam mempelbagaikan hasilnya. 5. Ulangi langkah-langkah di atas untuk menghasilkan jenis-jenis origami . Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 10 hingga 15 orang ) 2. Lihat hasil yang diperolehi. kotak bintang bola sotong burung belalang 31 . 5. 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1.Mentee dikehendaki mengikut semua arahan yang diberi (tidak boleh berbincang) Lihat hasilnya. Lampiran (arahan membuat origami 1. 4.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN ORIGAMI 1. 4. Arahan sehala selalunya gagal membauhkan hasil yang baik 3. 3. Kreativiti dan komunikasi adalah elemen penting dalam kepimpinan 32 . Pemimpin akan cuba memberi arahan yang terbaik untuk diikuti oleh pengikutnya. Kerjasama merupakan kunci kejayaan organisasi 5. Amanah bukanlah satu perkara yang boleh dipandang ringan kerana akan mengakibatkan kesan kepada sesuatu aktiviti / organisasi. 2.Ciri pemimpin yang baik ialah yang boleh menerima teguran dan pandangan dari sesiapa sahaja terutama dari kumpulan yang dipimpinnya.

akan membawa berkat. 4. 6.Mentee berbincang dalam masa 5 minit bagaimana untuk mencecah kaki serentak diatas tali tersebut apabila wisel dibunyikan. Mentor membimbing mentee agar mengutara contoh lain untuk dibincangkan di mana temanya ialah apa juga aktiviti yang dilakukan secara bersepakat. Setiap kumpulan akan dibekalkan seutas tali ( 1 meter ) 3. Menyedari bahawa berbincang adalah penting sebelum membuat keputusan MASA : 60 minit PROSEDUR 1.Rentangkan tali tersebut di atas lantai / tanah. Aktiviti dijalankan secara pertandingan 3 kumpulan serentak.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. Kenalpasti pentingnya unsur kesepakatan dalam kumpulan 2.Mentor pastikan mana-mana kumpulan Mentee yang gagal mencecahkan kaki serentak merupakan kumpulan yang kalah. 5. Tali wisel BAHAN/SUMBER/ CATATAN 33 . Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 3 hingga 5 orang ) 2.

3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. sebaliknya mesti melalui perancangan yang teliti. 2. Arahan yang jelas akan memudahkan aktiviti yang dilakukan. Tidak ada jalan mudah untuk berjaya. 4. Penelitian dalam membuat perancangan menentukan kejayaan organisasi 34 . Perbincangan sihat selalunya membauhkan hasil yang baik.

Kertas A 4. Mentee diarahkan mengemukakan cara-cara belajar subjek yang pernah diamalkan. TAJUK OBJEKTIF : : MASA : PROSEDUR 1 Secara sumbangsaran. Mentor mencetuskan perbincangan tips belajar di kalangan Mentee. 60 minit ~ 240 minit.00 ). AKAUN DAN PENGURUSAN PERNIAGAAN ) “FOUR FLAT” Mentee mengetahui tips belajar yang diamalkan oleh pelajar cemerlang ( 4. MATEMATIK. Kertas sebak. 5 6 35 . BIOLOGI. Seorang pencatat dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan ( selain daripada nota yang diberikan oleh mentor ). Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai tips amalan pelajar cemerlang. EKONOMI. FIZIK.. Mentor dan Mentee merumuskan bahawa setiap individu perlu ada amalan dan motivasi sendiri untuk menempa kejayaan.00 ). 4 Pensel. Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah di dalam kelompok besar. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Nota amalan pelajar cemerlang. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam 3 kumpulan kecil mengikut jurusan masingmasing dan diberi satu nota amalan pelajar cemerlang ( 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI : CARA BELAJAR ( KIMIA.

Setiap mentee perlu tahu kaedah belajar subjek secara berkesan. 2. 36 . 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN 1. Mentee perlu sedar bahawa kemungkinan masih ada cara lain yang lebih baik untuk menempa kecemerlangan. Keberkesanan kaedah belajar bergantung kepada kemampuan dan amalan mentee itu sendiri.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

KIMIA
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Suka kimia. Anggaplah ia tidak membebankan. 2. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 3. Kita tidak boleh menghafal sahaja nota pensyarah membabi buta.Memang kita ingat, tetapi kita akan menghadapi masalah dalam menjawab soalan peperiksaan. 4.Tahu asas-asas kimia. Sebagai contoh persamaan, kira mol. 5. Hafal rumus. ( Kalau rumus yang boleh derive , pastikan tahu ) 6. Mesti ingat unsur-unsur yang berada dalam kumpulan yang sama. Hafal 20 unsur yang pertama, kala pertama, kedua dan ketiga. 7.Tidak perlu hafal semua nilai pemalar terpilih, tetapi lebih baik ingat sesetengah yang selalu ditanya dalam soalan seperti f=96500c, na=6.02x10 23 mol -1. 8. Faham dan ingat definisi atau hukum yang telah belajar seperti hess’ law. 9. Ingat kata kunci yang penting dalam setiap definisi.

37

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

BIOLOGI
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 2. Salin dan catat setiap nota dan maklumat. Bagi mekanisme dan gambarajah, fahami dan kaji setiap langkah bagaimana ia berhubungkait. Fikir logik setiap fakta tersbut. Adalah baik kita menggunakan gambarajah bewarna. Cuba ingat dan bayangkan setiap langkah tersbut. Bentuk formula yang senang diingat. Jangan terima bulat-bulat apa yang diberitahu oleh pensyarah. Cuba fahami dan ingat mengikut kefahaman kita. 4. Minat. 5. Rujukan bersama pensyarah kuliah atau tutoran.Selain itu, perjumpaan adalah juga untuk berbincang dan bertanya sekiranya tidak memahami sesuatu tajuk. 6. Kaitkan tajuk yang dipelajari dengan tajuk-tajuk yang lepas. 7. Apabila membaca, catatkan rangka supaya betul-betul faham apa yang dibaca. 8. Selepas selesai membaca sesuatu tajuk, cuba tulis semula tanpa melihat nota atau buku. 9. Cuba menceritakan kepada kawan walaupun kepada seorang kawan. 10. Menghafal dan mengingat setiap tajuk yang dipelajari. 11. Membuat banyak latihan untuk meningkatkan daya kefahaman. Buat banyak latihan agar kita biasa dan mahir dengan kehendak soalan. 12. Membuat soalan-soalan tahun lepas dan meminta pensyarah menanda latihan-latihan tersebut. 13. Perbincangan berkumpulan amat penting dalam memahami subjek Biologi. 14. Memperbanyakkan buku rujukan seperti buku Campbell dan Solomon. Ini kerana dengan membaca pelbagai buku, sedikit sebanyak membantu menambahkan lagi ilmu pengetahuan. 15. Selain itu, rajin-rajinlah melukis gambar atau peta minda yang menarik untuk memantapkan lagi pemahaman dan ingatan mengenai sesuatu topik.

38

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

MATEMATIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Meletakkan sasaran A di dalam keputusan Matematik. 2. Sentiasa atau banyak membuat latihan. 3. Berikan sepenuh tumpuan ketika belajar di dalam kuliah dan tutoran. Tumpuan 100% membolehkan anda memahami dengan tepat dan cekap agar mudah ketika membuat latihan. Pelajar perlu fokus, faham, dengar dan lihat dengan teliti setiap yang diajar. 4. Di samping itu, sentiasa atau banyak membuat latihan amat diperlukan bagi mengelakkan terlupa. Ini kerana Matematik adalah subjek yang diajar secara berterusan , jadi latihan yang berterusan adalah cara terbaik untuk memperoleh keputusan yang terbaik. 5. Ingat dan faham semua formula, rumus dan konsep yang dipelajari. Ini penting untuk menjawab solan-soalan matematik. Ingat setiap langkah. Cari satu atau tiga kaedah yang boleh digunakan untuk satu soalan. Kita kena yakin dengan jawapan yang diperolehi. Sekiranya jawapan salah, cari kesilapan kita dan betulkannya. 6. Pastikan soalan tutorial dibuat. Buat latihan di waktu petang sebelum waktu Maghrib. Latihan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. 7. Kaji bentuk-bentuk soalan dan perbanyakkan membuat latihan. 8. dan soalan-soalan tahun lepas. Mungkin sesetengah soalan itu akan dikeluarkan semula. 9. Selalau berbincang dengan rakan-rakan tentang soalan-soalan yang susah. 10.Tinggalkan dahulu soalan-soalan yang susah untuk diselesaikan. Jawab soalan-soalan-soalan yang mudah dahulu. Kemudian berbalik kepada soalan-soalan yang susah tadi. Jika dapat menjawab soalan yang susah, itu satu kepuasan. Jika tidak boleh diselesaikan, rujuk pensayarah atau kawan-kawan yang lebih pandai di dalam mata pelajaran itu.

39

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

FIZIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Fizik memerlukan pemahaman konsep yang tinggi kerana ia melibatkan soalan penyelesaian masalah. 2. Fahami topik yang dipelajari sebelum membuat latihan. 3. Kualiti apa yang dipelajari adalah penting. 4. Sentiasa mengulangi apa yang dipelajari agar tidak mudah lupa. 5. Rajin membuat latihan dan mengkaji setiap soalan. 6. Tidak menghafal rumus. Lebih baik memahami bagaimana rumus itu dihasilkan.Lebih mudah memahami subtopik itu.

40

Buat rujukan pada buku lain sekiranya kurang faham. 3.00 ) 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM EKONOMI AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. Rajin bertanya kepada pensyarah dalam tutorial. Banyak membaca dan mengingat. 2. Faham apa yang diajar dalam kuliah. 4. 6. Rajin membuat soalan-soalan tutoran. 2. 7. Baca semula nota-nota yang diberi oleh pensyarah. 5. Ambil perhatian di dalam kuliah juga. 41 . Jumpa pensyarah di “cubical”/ meja pensyarah.

5. 42 . 4. 2. Mengingat format.00 ) 1. 8. pelajar lebih memahami sesuatu tajuk akaun itu. Sekiranya tidak faham. 6.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKAUN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. 7. Buat perbincangan dengan rakan-rakan untuk menyelesaikan soalan akaun yang sukar. Dapat bertukar idea dengan rakan-rakan. tanya pensyarah ketika kelas tutoran. Jangan tidur. Dengan membuat latihan akaun yang banyak. 2. Sentiasa mengambil perhatian dalam kuliah. 3. jalan kira dan sebagainya. Mempunyai asas yang kukuh untuk mahir dalam perakaunan. Menjawab soalan-soalan daripada bank soalan.

Meletakkan diri kita sebagai pengurus dalam perniagaan.00 ) 1. Membuat nota ringkas dan menampal di dinding merupakan salah satu cara mengingat. 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PENGURUSAN PERNIAGAAN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. Bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan. 6. Banyak penghafalan. Rajin membaca sebelum tidur. 3. perniagaan yang berlaku di sekitar kita. Mata pelajaran yang melibatkan aktiviti harian dalam pengurusan diri. 4. 2. Banyak membaca surat khabar. 7. 43 .

2. Setiap kumpulan diminta berbincang dan menyatakan apakah sifat-sifat diri yang ada pada diri mereka dan menyenaraikan kebaikan dan kelemahan sifat-sifat tersebut di dalam kotak seperti di bawah: BAHAN / SUMBER / CATATAN Borang Senarai Semak Kertas A4 / Kertas mahjung 7.Mentor memaklumkan maksud skor yang diperolehi oleh mentee: Skor 1 – 3 (Rendah – Pasif ) Skor 4 – 6 (Sederhana . 4. 6.Setiap mentee diminta menanda ( / ) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan berkaitan dengan diri mentee dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya. Mentor meminta mentee menjadikan 3 kumpulan kecil mengikut skor (tinggi.Agresif) (Panduan Mentor. 3. 2. : : SIFAT ASERTIF AIMAN TAK KISAH : Mengetahui sifat diri Menghargai nilai asertif Membezakan tingkahlaku asertif daripada tingkahlaku agresif dan pasif.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Aktiviti Tajuk Objektif 1. 44 . lihat nota di bawah) 5.Asertif) Skor 7 – 9 (Tinggi . : 60 ~ 120 minit Masa PROSEDUR 1. Mentor mengedarkan borang senarai semak kepada setiap mentee. 3. mentee diminta mengira bilangan “Y” pada borang tugasan tadi dan tuliskan jumlah di bahagian bawah borang.Setelah selesai menjawab. Setiap kumpulan diminta membentang hasil kerja mereka. rendah dan sederhana).

--. Mentor memberi penekanan berbincang mengenai sifat asertif dan keperluan kepada seorang mentee. c) Menegur kesilapan rakan karib.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8.dll simulasi yang boleh difikirkan oleh mentor / mentee. b) Menolak cinta rakan sekuliah. Mentee diminta berbincang bagaimana hendak tangani simulasi-simulasi / situasi berikut: a) Menolak pelawaan rokok dari seorang kawan. 45 . d) Meminta diri untuk meninggalkan majlis. 9.

fikiran. terbuka.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN Aktiviti Tajuk : SIFAT ASERTIF : AIMAN TAK KISAH Sifat Agresif – Bersikap bebas. bagi mencapai hajat /matlamat tanpa mengambil kira perasaan dan keselesaan orang lain.Membiar diri. 46 . cakap lepas. perasaan dimanipulasi oleh orang lain. Sifat Pasif . Sifat Asertif .Menjaga perasaan dan sensitiviti orang lain di samping berusaha untuk mencapai hajat/matlamat diri sendiri. bertindak / berfikir untuk diri sendiri.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM CONTOH BORANG TUGASAN KUMPULAN SIFAT DIRI CIRI-CIRI DIRI 1 2 3 4 5 6 7 KEBAIKAN KELEMAHAN 47 .

4 Mudah melenting apabila kerja yang saya lakukan tidak menjadi. 10 Suka kepada perdebatan yang hangat tidak kira sama ada saya menang atau kalah JUMLAH SKOR Y T 48 . 5 Akan berterus terang menyatakan bahawa tingkahlakunya telah menyakitkan hati saya. BIL ITEM 1 Selesa memberitahu kawan-kawan mengenai apa-apa sahaja yang ada dalam fikiran saya. 2 Selesa meminta pertolongan dari kawan-kawan dan ahli-ahli profesional bila menghadapi masalah 3 Selesa meminta kembali barang-barang yang telah dipinjam oleh kawan. 6 Selesa bertanya apabila arahan yang diberikan oleh ketua kurang jelas 7 Akan terus bertanya sehingga saya berpuas hati dengan jawapan yang diberi 8 Lebih selesa membuat kerja-kerja yang telah saya rancang dari membuat kerja yang disuruh oleh orang lain 9 Agak mudah marah berbanding dengan kawan-kawan saya yang lain.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Lampiran Modul Asertif Diri ( Dipetik dari IPS ) Arahan: Tandakan (/) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan ada kaitan Dengan diri anda dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya.

Setiap kumpulan diarahkan membuat satu resume Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MEMBUAT RESUME KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : CARA MEMBUAT RESUME RESUME Pelajar tahu cara untuk membuat resume dengan cara yang betul. Mentor merumuskan bahawa setiap individu perlu ada resume sendiri untuk menghadapi alam kerjaya. 6 7 8. Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam kumpulan kecil seramai 5 orang satu kumpulan dan menunjukkan contoh resume. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel resume 4 5. Mentor juga memberikan sample resume kepada mentee. Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. 49 . 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh resume yang pernah dilihat atau yang pernah dibuat.

Taman Dagang.Perak SPM (2001) : 8As PMR (1999) : 5As.0 and Adobe Photoshop 7.68cm Bahasa Malaysia.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RESUME Anuar Bin Deniel 15. 3Bs  PROJECTS  Multimedia Application entitled “Fun With Alphabets 2004” (2004) (Fourth Semester Final Project) A multimedia application to educate youngster especially primary dan preschool students about alphabets by using interative approach. English EDUCATION  Universiti Putra Malaysia (UPM) in collaboration with Kolej Poly-Tech MARA Diploma Sains Komputer (CGPA : 3. Selangor 012-2224443 blurry1912@yahoo. 68000 Ampang. Jalan Dagang 6/7.502) Dean’s List Four Times 2003 (2) and 2004 (2) Sekolah Menengah Taman Tasik Taiping.com CAREER OBJECTIVE “To have a stable career that uses high personal capability and to provide a dynamic working environment” (Preferred Field : IT & Computer Science) PERSONAL BACKGROUND         IC Number Age Sex Marital status Health Weight Height Language : : : : : : : : 820426085587 22 Male Single Excellent 50kg 1. Developed using Macromedia Director MX9.0 50 .

One-Stop IT-Center” (Fifth Semester Final Project) A web-based portal for on-line IT products (hardwate & software)purchasing. Sekolah Taman Tasik Taiping. C++. XHTML Java. Asmadi B. Hussin. Computer Skills  Operating Systems MS-DOS. Dekan Hal ehwal Pelajar. UPM Tel : 013-3456789 51 . Perak  Bendahari Kelas  Ahli Jawatankuasa Kelab Alam sekitar  Lans Koleral Kadet Remaja sekolah REFEREES 1. Ibrahim. Microsoft Windows 95/98 Windows XP FreeBSD  Programming Languages PHP. Microsoft Visual Basic. Leadership ACTIVITIES 1. Adobe Illustrator 2. This website offer visitors to view the company”s products with all the description and place their order on-line via the website. HTML. Samsilah Bt. Dr.Pensyarah Universiti Putra Malaysia. Developed using Hypertext Pre-Processor (PHP) and Macromedia Dreamweaver. Dr. Kolej Poly-Tech MARA English Day (2003)  Scrabble Competition  Treasure Hunt 2. PERSONAL SKILLS 1.  Software Packages Adobe Photoshop.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM  Web-based Database-Oriented Shoping Portal entitled “Definite Inc. Project Management 3. ASP. Tel : 012-1234567 2.

5. 52 . Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. dibuat atau dibaca cara-cara menghadapi temuduga.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MENGHADAPI TEMUDUGA KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : PANDUAN MENGHADAPI TEMUDUGA TEMUDUGA Pelajar tahu cara-cara yang betul untuk menghadapi temuduga 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. 6. Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh yang pernah dilihat. Mentor mengarahkan seorang Mentee datang ke depan dan berlakon cara menghadapi temuduga dan dibimbing oleh mentor. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel tips temuduga 4 Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. 7. Mentor memberikan tips kepada semua mentee cara-cara untuk menghadapi temuduga yang sebenarnya.

Persediaan b. Selidik seberapa banyak yang dapat tentang pekerjaan yang anda pohon dan isu-isu semasa.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TIPS MENGHADAPI TEMUDUGA ASPEK. Aspek-aspek itu ialah a. Anda pakailah pakaian yang sesuai.Bahan-bahan penerangan kerjaya yang boleh didapati dari pelbagai jabatan.Ibu-bapa. 53 . 3. Tingkah laku semasa temuduga a. anda mungkin disoal tentang perkara tertentu yang berkaitan ataupun diberi satu ujian untuk menilai pengalaman. tarikh dan masa temuduga akan diadakan dan hendaklah berada di tempat temuduga itu 10 minit sebelum temuduga itu dimulakan. saudara-mara dan rakan-rakan 2.ASPEK TEMUDUGA Terdapat dua aspek mustahak mengenai temuduga. kemas dan bersih. kemahiran atau kepantasan anda. b. PERSEDIAAN 1. Jangan memakai pakaian yang terlampau berwarna-warni dan menjolok mata.menggunakan minyak wangi dan alat solek yang berlebihan. Sumber-sumber yang boleh membantu anda ialah : .Mereka yang bekerja di dalam pekerjaan yang dipohon . firma dan perpustakaan . JANGAN SEKALI-KALI DATANG LAMBAT. Anda hendaklah mengambil tahu tempat. Jika anda ditemuduga bagi sesuatu pekerjaan yang berkehendakkan pengetahuan atau latihan khas. PENAMPILAN 1. Jangan semata-mata bergantung kepada nasib. Selidik samada anda mempunyai kelulusan akademik dan kelulusankelulusan lain sebagaimana yang dikehendaki bagi pekerjaan yang anda pohon itu. Dalam hal seperti ini adalah berfaedah jika anda mengkaji semula perkara-perkara berkenaan sebelum menghadiri temuduga. Penampilan c.berselipar. 4.

Apabila anda disuruh duduk. 6. yang akan memberi perakuan terhadap diri anda.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 2. Elakkan dari mengoyang-goyangkan kaki ataupun menggerakkannya di sana sini. Susunlah dokumen-dokumen ini mengikut susunan yang dikehendaki dan janganlah digulung. Janganlah merasa gentar. anda hendaklah mengetuk pintu terlebih dahulu sebelum memasuki bilik temuduga itu. Buatlah seperti biasa saja. 4. Ini nanti akan memberi perasaan mesra di antara anda dan penemuduga. "Selamat Pagi" atau "Selamat Petang" mengikut pada keadaan waktu. dokumen-dokumen asal dan surat-surat akuan asal untuk disemak oleh majikan/penemuduga. Elakkan dari meletakkan barang-barang atau tangan ataupun siku anda di atas meja penemuduga itu. 3. Bersedialah menjawab soalan-soalan berkenaan dengan iklan dan kandungan surat permohonan anda itu. Apabila anda menjawab sesuatu iklan pastikanlah permohonan anda itu mengandungi segala butir-butir tertentu seperti yang dikehendaki di dalam iklan itu. Biarkan penemuduga itu memulakan temuduga. Eloklah jika anda mendapatkan keizinan dahulu daripada mereka. Sediakan nama dan lain butir mengenai dua orang benar-benar mengenali anda. 54 . ucapkan terima kasih dan duduklah dengan sempurna serta tegakkan badan. Jangan pula anda cuba hendak membaca surat-surat dan lainlain kertas di atas meja penemuduga itu. 7. Jangan anda cuba hendak mengalih keadaan kerusi yang disediakan itu. 2. Rambut hendaklah pendek bagi lakilaki dan kemas disikat bagi perempuan. masuklah dengan hati yang tenang serta penuh yakin. Kasut anda juga hendaklah bersih. tetapi bukan saudara-mara anda. Jangan hulurkan tangan anda untuk berjabat tangan selagi penemuduga itu tidak berbuat gerakan dahulu yang ianya hendak berbuat demikian. Anda tidak dibenarkan duduk selagi tidak disuruh. C. Bawalah bersama-sama anda sijil-sijil asal sekolah. 4. 5. Apabila dipanggil masuk ke dalam bilik temuduga. Semasa hendak masuk ke bilik temuduga JANGANLAH gentar. Ucapkan “Salam”. Jangan menggelisah. 3. Kuku jari anda hendaklah bersih. 5. TINGKAHLAKU SEMASA TEMUDUGA 1. 6.

masa yang dijangka kena bekerja dan gajinya yang akan dibayar pada permulaannya. janganlah cuba hendak berbohong ataupun mendiamkan diri sahaja. 19. Anda hendaklah mengetahui serba sedikit akan tugas-tugas yang bersabit dengan pekerjaan itu. 9. Apabila bercakap pandanglah ke muka penemuduga itu. 12. Jangan bercakap melebihi dan yang tidak sepatutnya. 13. Elakkan dari menyampuk semasa penemuduga itu sedang bercakap dan jangan sekali-kali berbalah dengannya. tetapi janganlah membesar-besarkan perkara itu. tetapi janganlah selalu menggunakannya. 10. kerana ini akan melemahkan peluang anda. 17. 20. Walau bagaimanapun biarlah penemuduga itu mengemukakan perkara itu terlebih dahulu. Elakkan dari mengeluarkan kata-kata yang tidak benar semasa dalam temuduga. Bersedialah untuk memberitahu kadar gaji yang anda ingin. Gunakan perkataan seperti Tuan atau Puan pada orang yang tertentu dari masa ke semasa. Jangan sekali-kali anda cuba hendak mencela bekas majikan anda. 55 . Bersedia memberitahu penemuduga tentang keluarga anda. 16. Jangan merokok ataupun mengunyah apa-apa di dalam mulut. 18. dan jangan gunakan bahasa kasar. berilah keterangan dengan ringkas dan tepat berkenaan dengan pekerjaan itu. Jawapan yang anda beri itu hendaklah tepat. Elakkan dari berbincang apa-apa masalah peribadi anda semasa temuduga. Jangan bercakap panjang lebar.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. Jawablah dengan tenang dan jelas serta mudah didengar. Jika anda tidak tahu jawapan yang disoal itu. 15. 21. kegemaran dan aktiviti anda. 11. Nyatakan kelayakan dan kelulusan anda yang benar. persekolahan. 14. Eloklah anda bercakap terus terang yang anda tidak tahu jawapannya. Jika ahli-ahli panel yang menemuduga itu lebih daripada seorang maka arahkan jawapan-jawapan anda kepada Ketua Panel. Jika anda pernah bekerja dahulu.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 22. eloklah anda bertanya supaya anda boleh datang lagi ke pejabatnya untuk mengetahui keputusan itu. MOTIVASI Desakan/kesungguhan. kelancaran penyampaian. penyertaan dalam perbualan/perbincangan. KEWIBAWAAN Personaliti yang tegas lagi bertenaga. kawalan emosi. keupayaan untuk menyakinkan dan mempertahankan hujah. ketabahan dan kepastian. kematangan sikap dan pendapat. kesopanan. PENILAIAN TEMUDUGA Dalam temuduga lazimnya penemuduga akan menilai diri anda dalam perkara-perkara seperti yang dijadualkan di bawah : Amat Baik Baik Sederhana Lemah Catitan PARAS RUPA FIZIKAL Kekemasan dan cara berpakaian. 23. 56 . TINGKAHLAKU Perlakuan am. Jika ia bersetuju tanyakan tarikh dan masa yang sesuai baginya. Jika penemuduga tidak menyatakan tarikh yang sepatutnya anda mengetahui keputusan temuduga itu. perbendaharaan kata dan pemilihan perkataan dan penyampaian yang jelas. 24. Ucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana memberi peluang kepada anda menyertai temuduga itu. Biarkan penemuduga itu menamatkan temuduga. PEMBAWAAN Kemesraan dan kemampuan bergaul. berfikiran luas. perangai. gaya dan ketenangan. KEYAKINAN Keyakinan diri. KEPETAHAN BERTUTUR Tenang.

. Semua yang dipanggil mempunyai peluang yang sama. ianya akan menambahkan lagi pengalaman anda dan anda juga akan berpeluang untuk membaiki cara-cara dan kedudukan yang lepas. PENGETAHUAN Berhubung dengan kelayakan dan pengalaman PENILAIAN TEMUDUGA SELURUHNYA…. janganlah berputus asa. kecekapan menjawab. Berusaha dan bertawakal. membina dan berfikiran logik. Jika boleh anda akan diambil terus untuk bekerja selepas temuduga itu ataupun anda akan diberitahu oleh penemuduga tentang keputusannya di dalam beberapa hari kelak.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KECERDASAN Keupayaan analitikal. Jikalau anda tidak berjaya mendapat pekerjaan itu. Setiap kali anda ditemuduga. 57 . mentaakul.

60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. Mentor memberi arahan : cuba jumlahkan angka 8 yang di beri menjadi nilai 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBA-CUBA 8 ANGKA 8 Mentee boleh menjumlahkan 8 angka 8 menjadi 1.000. 58 . Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk membuat kira-kira 8 8 8 8 8 8 8 8 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. 3.000.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : 8 8 8 8 8 8 8 8 8÷8=1 8–8=0 8–8=0 8–8=0 59 .

Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBALAH KALAU BOLEH BINTANG YANG NAKAL Mentee boleh mengasingkan setiap bintang dalam 3 bulatan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1. 60 . Mentor memberi arahan : cuba asingkan bintang-bintang ini dalam 3 bulatan kecil 3.

bagaimana agaknya ibu bintang akan bertindak 61 . Ibu bintang telah mengambil keputusan untuk mengasingkan setiap bintang ini kepada 3 kumpulan kecil . Namun kehidupan yang indah ini sering diganggu oleh kenakalan mereka.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : Cerita Iringan : Dilangit tinggal 10 bintang yang sama cantik dan warnanya yang bergemelapan.

Mentee dibenarkan menggunakan apa shj alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. 62 . Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KE KEBUN KITA UNCLE SAM Mentee boleh kuiz ini dengan tepat 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR 1. Mentor memberi arahan : cuba lakarkan batas yang di perlukan oleh Uncle Sam 3.

Cuba lakarkan batas yang diperlukan oleh Uncle Sam Jawapan : 63 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM SOALAN : Uncle Sam mempunyai 10 biji benih dan bagi menanamnya Uncle Sam bercadang meletakkan biji benih itu ke dalam 5 batas dan setiap batas ada 4 biji benih.

Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 3. 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KAJIAN MASALAH PELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Ke arah kecemerlangan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR Sebelum ujian 1. Syabas. Jika perlu. kekalkan prestasi anda. Yakinlah bahawa anda bakal menempa kejayaan yang cemerlang. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit. Anda perlu berjumpa pegawai kaunseling anda dengan segera !!! RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 64 . Selepas ujian : 1. Banyak perkara yang perlu anda selesaikan. 31-40 Anda sudah bersedia untuk belajar tetapi perlu memperbaiki beberapa aspek kesediaan belajar anda. temuilah pegawai kaunseling bagi membantu diri anda.Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. 51-75 Anda langsung tidak bersedia untuk belajar. Kejayaan bakal menjelang jika anda teruskan komitmen belajar.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 2. Anda sedang menghadapi masalah yang besar dalam perjuangan belajar.Mentee diminta mendarab jumlah dengan nilai yang disediakan PRESTASI ANDA 25-30 Anda sudah bersiap sedia menghadapi perjuangan belajar. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. 41-50 Anda masih belum bersedia untuk menghadapi perjuangan belajar.

. 51-75 Tabiat belajar lemah.. Selepas ujian : 4.. 3.............. Kekalkan tabiat anda itu..Mentee diminta menulis : Tabiat Belajar Saya ……… SKOR TAHAP BELAJAR 25-30 Tabiat belajar cemerlang. 31-40 Tabiat belajar baik......... TAHAP BELAJAR SAYA .Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5. Masih ada ruang dan masa untuk memperbaiki tabiat belajar anda...... Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain... Perlu berusaha dengan gigih untuk memperbaiki dan mempertingkatkan tabiat belajar supaya anda tidak kecewa.... RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran...... Tumpukan pada mana-mana aspek yang lemah...... Anda pasti memperolehi keputusan peperiksaan yang cemerlang..Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 6.... Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit. .. 41-50 Tabiat belajar sederhana.........MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KAJIAN INVENTORI BELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Melalui tabiat belajar 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2.... 65 .

3.Mentee di bimbing berdasarkan tafsiran skor 6. ini menunjukkan ada sesuatu reaksi stres.Skor 2 setiap kategori – ini menunjukkan anda mungkin memberikan tindak balas untuk menghadapi sesuatu keadaan stres. E – mungkin anda telah tidak begitu waras atau tidak iklas semasa menanda pernyataan. D. C.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5. Skor 0-2 Skor 3-5 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 66 . perkara biasa kepada sesetengah orang. Selepas ujian : 4. Atau anda mungkin berada dalam keadaan stres beberapa lama. Skor 6-7 Jangan tambah lagi perasaan risau atau runsing. ini menunjukkan anda bertindak cara lain dalam situasi yang bebeza. B.Mentee diminta melihat pengaruh factor stress 7. Skor 3 atau lebih – salah satu kategori.Mentor boleh mencalonkan mentee yang menghadapi masalah stress yang serius kepada kaunselor TAFSIRAN SKOR Jika skor 0 kategori A. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. Jika lebih daripada satu kategori. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. Skor 6-7. Cepatlah berikhtiar atau mencari jalan untuk mengurangkan stres itu. Atau anda ada kemungkinan telah dapat mengurus sters dengan baik.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : UJIAN PENGURUSAN STRESS AKU INGIN BEBAS Mentee akan mengetahui sejauh mana mentee Mengalami pengaruh stress 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 20 minit.

...MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KAJIAN MASALAH PELAJAR NAMA . ………. …………………………………………………JURUSAN ...pensyarah atau ibu bapa berlaku tidak adil Takut atau malu bertanya pada pensyarah Berasa jemu dengan rutin hidup sebagai pelajar Gangguan daripada pelajar lain Dimarahi oleh ibu bapa apabila melakukan kesalahan Kecewa apabila gagal melakukan sesuatu Berasa malas mengulangkaji Wang saku tidak mencukupi Pakaian harian yang atau koyak tidak diganti Tiada sarapan pagi sebelum kedewan kuliah Ibu bapa merungut apabila meminta wang tambahan bagi membeli bahan atau keperluan belajar (buku.. 1 = Jarang-jarang. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 2 = Kadang-kadang. 3 = Selalu 1 Masa untuk belajar tidak mencukupi Sukar memahami pengajaran pensyarah Tidak tahu membuat kerja sendiri Terdapat tajuk-tajuk mata pelajaran tidak diminati Tiada rakan diajak belajar Sukar mengingati isi pelajaran Ponteng kelas atau ponteng kuliah Tidak dapat menumpukan perhatian semasa pensyarah mengajar Mengantuk di dalam kelas Matlamat belajar berubah-ubah Susah hati. Tandakan satu pilihan  pada ruang yang sesuai bagi sesuatu item.. peralatan tulis) Ibu bapa tidak memperduli sama ada anda lulus atau gagal dalam ujian atau peperiksaan 1 JUMLAH TANDA  DARAB / X JUMLAH SKOR ANDA 1 2 3 2 3 2 3 25 67 . sedih atau murung tanpa sebab Gangguan penyakit atau badan tidak sihat Tidak yakin pada diri sendiri Berasa kolej.. runsing.... Sila jawab dalam masa 10 minit.. ARAHAN .

ARAHAN ... A = Amat tidak tepat dengan saya B = Antara A-C.. Sila jawab dalam masa 10 minit.. Bulatkan satu pilihan pada ruang A/B/C yang sesuai bagi sesuatu item.......MODUL MENTOR MENTEE BMKPM INVENTORI BELAJAR NAMA : ………………………………………………… KURSUS : ………. C = Amat tepat dgn saya Bil A B C 1 Oleh kerana saya tidak suka kepada mata pelajaran 1 2 3 tertentu. saya tidak akan mempelajarinya 2 Saya cuba gunakan apa yang sudah dipelajari daripada 3 2 1 suatu mata pelajaran bagi mata pelajaran lain 3 Saya lebi suka menonton televisyen walaupun saya tahu 1 2 3 saya sepatutnya belajar 4 Saya dapati sukar untuk belajar dengan baik 1 2 3 5 Saya akan mencari beberapa orang kawan apabila tiba 1 2 3 waktu belajar 6 Saya suka belajar di tempat sunyi 3 2 1 7 Saya suka berkhayal apabila hendak memulakan pelajaran 1 2 3 8 Saya mengambil masa yang lama untuk mula belajar 1 2 3 9 Saya dapati sukar memberikan tumpuan semasa belajar 1 2 3 10 Saya memerlukan ‘mood’ yang baik untuk belajar 1 2 3 11 Saya tidak dapat belajar jika terikat dengan masa yang 1 2 3 sudah ditetapkan bagi menyiapkan tugasan 12 Saya banyak menghabiskan masa pada perkara-perkara 1 2 3 tidak penting 13 Saya selalu mendapati masa belajar tidak mencukupi 1 2 3 14 Saya pastikan saya tahu tugasan perlu dihantar 3 2 1 15 Saya menyiapkan tugasan penting terlebih dahulu 3 2 1 16 Saya cuba menyimpulkan apa yang sudah saya pelajari 3 2 1 17 Saya menghadapi masalah semasa membaca semua 1 2 3 bahan pelajaran 18 Saya menyusun nota-nota dengan rapi 3 2 1 19 Sayadapati sukar mencatat nota di dalam kertas 1 2 3 20 Saya cuba membaca semua isi pelajaran dengan seberapa 1 2 3 segera yang boleh 21 Saya berasa takut dan sering tidak dapat menjawab soalan 1 2 3 dengan baik 22 Saya fikirkan dan merancang sebelum menjawab soalan 3 2 1 23 Saya menyiapkan lebih awal dan menghantar kertas 1 2 3 jawapan sebelum masa tamat 24 Saya merancang pembahagian masa bagi setiap soalan 3 2 1 sbelum saya mula menjawab 25 Saya cuba menjawab setiap soalan berdasarkan nota-nota 3 2 1 yang saya sediakan JUMLAH SKOR ANDA 68 ..

Saya selalu rasa letih dan tidak sihat. Saya rasa penat walupun masa bangun tidur. Saya selalu sakit kepala.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM UJIAN PENGURUSAN STRES Baca setiap kenyataan yang berikut dengan teliti. Saya mempunyai tenaga luar biasa. Saya rasa tidak ada selera untuk makan atau saya makan lebih banyak daripada biasa untuk menyenangkan hati saya. Saya rasa susah untuk mengingatkan sesuatu maklumat yang saya perlukan. Saya selalu rasa bosan dalam kehidupan saya. dan kadangkala saya selalu terjaga semasa tengah tidur pada waktu malam. [ [ [ [ ] ] ] ] 7 8 9 10 [ ] 11 [ ] 12 [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] 13 14 15 16 17 18 19 69 . Saya tidak boleh menumpukan pemerhatian dan pemusatan fikiran untuk sebarang masa yang diperlukan. Saya sangat cepat bertindak atas sesuatu yang dipertanggungjawabkan kepada saya. Jiwa dan perasaan saya tidak tenteram – kadang-kadang saya seronok dan kadang-kadang saya rasa sangat kecewa. Saya dapat menghasilkan lebih banyak kerja daripada biasa. Saya rasa sangat kecewa. Saya cepat marah dan selalu merasakan emosi yang negatif. Saya tidak boleh membuat sesuatu keputusan yang agak sesuai dan adil dalam pergaulan. Saya minum kopi atau coca . Masa tidur saya selalu terganggu. Saya susah untuk mempelajari sesuatu yang baru. Saya mempunyai tenaga yang lebih untuk bekerja atau belajar. Saya selalu seronok terhadap apa-apa tugas yang saya lakukan. Cuba berikan jawapan anda seberapa sahih yang boleh. [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 1 2 3 4 5 6 Perasaan saya sangat mudah tersinggung. Kadangkala saya rasa susah hendak tidur. Saya boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran dengan sepenuhnya kepada apa juga tugas yang saya lakukan. Tidak ada satu pun yang boleh menyeronokkan hati saya.cola lebih banyak daripada biasa. Jika pernyataan itu terkena kepada diri anda dalam 6 BULAN yang lepas tandakan [ √ ] pada tempat yang disediakan. Selera makan saya berubah.

Saya memandu kereta atau berjalan dalam keadaan yang khayal. Saya tidak boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Saya selalu dalam keadaan runsing seolah-olah ada banyak perkara yang mengganggu fikiran saya Saya sangat aktif dari segi fizikal atau/dan minda.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM [ [ [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] ] ] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [ ] 29 [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 30 31 32 33 34 35 Saya selalu gagal untuk menepati masa setiap temujanji yang telah saya tentukan. Saya boleh mengeluarkan buah fikiran dengan mudah daripada biasa. Saya kecewa dan susah untuk mendapatkan masa istirehat dengan sempurna. Minda saya selalu merewang ke sana sini. Saya selalu rasa sakit di bahagian belakang dan pinggang. Saya selalu mengulang-ulangkan pertanyaan dalam perbualan atau perbincangan. Saya selalu rasa kurang kebolehan untuk membuat sesuatu tugasan. Masalah yang begitu kecil sekalipun boleh menyebabkan saya hilang akal. Saya selau sangat buang air kecil. 70 . Saya rasa seolah-olah saya tidak ada kemampuan lagi untuk berfikir. Saya selalu mengalami kerumitan tentang penghadhaman makanan pada diri saya. Saya menghisap rokok lebih banyak daripada biasa. Saya tidak dapat menghasilkan daya kreativiti yang pernah saya hasilkan. Saya selalu mengambil masa untuk menangguhkan kerja atau tugasan.

12 [ ]. 4 [ ]. Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 21 [ ].MODUL MENTOR MENTEE BMKPM ANALISA PETANDA STRES Nama . 25 [ ]. 7 [ ]. Faktor Stres mengikut kategori 1[ 17 [ 18 [ 29 [ 30 [ Pernyataan Pentanda Stres (nombor dan tanda √ ) ]. 23 [ ]. Reaksi emosi atau perasaan A 1 [ ] 8 [ ] 11 [ ] 18 [ ] 25 [ ] 29 [ ] 34 [ ] Gangguan proses berfikir B 2 [ ] 5 [ ] 13 [ ] 16 [ ] 22 [ ] 28 [ ] 32 [ ] Penyakit fizikal 3 9 14 21 23 27 31 C [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Petunjuk perlakuan 6 12 17 20 26 30 33 D [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Reaksi positif 4 7 10 15 19 24 35 E [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] KATEGORI NOMBOR TANDA √ JUMLAH (SKOR) TANDA √ FAKTOR STRES Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 24 [ ]. ]. 11 [ ]. 2 [ ]. 9 [ ]. 26 [ ] Jumlah tanda √ = / 14 ]. 32 [ ]. 20 [ Faktor sosial atau alam persekitaran / 6 71 . 8 [ ]. 14 [ ]. 19 [ ]. 27 [ ]. 6 [ ]. ]. 22 [ ]. ]. 10 [ ]. ………………………………………………… Jurusan ……………. 15 [ ]. 33 [ ]. 35 [ ] Jumlah tanda √ = 5 [ ]. 16 [ ]. 28 [ ]. 31 [ ]. 13 [ ]. ]. 34 [ ] Faktor minda atau psikologi Faktor fizikal Jumlah tanda √ = / 15 3 [ ].

Perkara yang penting . Deskripsi Pekerjaan -kerja-kerja yang perlu dilakukan dan dibereskan oleh pekerjapekerja dalam bidang tersebut .pada langkah ini . Untuk menyelesaikan tugasan ini dengan berkesan . Anda perlu menyenaraikan semua nama-nama pekerjaan yang anda tanda ‘Ya’ atau ‘Suka’ kedalam jadual yang disediakan. Potong mana-mana pekerjaan atau program pengajian yang anda pasti tidak menyukainya . ii. Anda dibolehkan menambah bilangan nama pekerjaan / program pengajian yang anda fikir menyeronokkan pada masa kini dan akan datang .bilangan nama pekerjaan atau program pengajian yang anda minati telah berkurangan sebanyak satu pertiga ( 1/3 ) dari jumlah yang terkandung dalam jadual 1. ( lengkapkan Jadual 2 ) LANGKAH 3 i.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL PEMILIHAN KERJAYA ( PLAN TINDAKAN KERJAYA ) LANGKAH-LANGKAH DALAM MEMBUAT PLAN TINDAKAN PEMILIHAN KERJAYA LANGKAH 1 i. ii. Berdasarkan borang jawapan yang telah anda jawab dan tanda ( Inventori Minat Kerjaya ). ( lengkapkan Jadual 1 ). Status Semasa dan Prospek Pekerjaan -berapa banyak pekerjaan yang ditawarkan di dalam pasaran pekerjaan yang terbuka kepada anda pada masa ini dan pada masa akan datang. LANGKAH 2 i. iii. ii. Kurangkan satu pertiga ( 1/3 ) daripada senarai nama pekerjaan atau program pengajian dari Jadual 2. 72 . Aras pendapatan dan Peluang Untuk Meningkatkan Diri Dalam Bidang Berkenaan -aras pendapatan yang boleh diperolehi oleh pekerja serta peluang-peluang kenaikan pangkat. anda perlu mendapatkan maklumat bagi setiap pekerjaan pilihan anda.

iv. ii. Lengkapkan 3 pilih nama pekerjaan atau program pengajian mengikut pangkatan dalam Jadual 4. anda boleh membuat salinan Jadual 3 ini untuk merekodkan maklumat seterusnya .ketiga dan seterusnya untuk tujuan membuat keputusan. Anda perlu menggunakan Jadual 3 untuk merekodkan segala keterangan –keterangan yang anda perolehi. Suasana Tempat Kerja -keadaan tempat kerja sama ada selesa atau tidak . bersih atau kotor dan sebagainya . Walaupun 3 nama pekerjaan atau program pengajian ini telah disusun mengikut pangkatan . vi. Pilihan akhir anda tidak semestinya terikat dengan pangkatan ini ( guna Analisis Untung Rugi ). Bandingkan pekerjaan –pekerjaan ini ( rujuk Jadual 3 ) dan buat pangkatan berdasarkan kepada kesukaan anda.anda sepatutnya memilih 3 nama pekerjaan atau program pengajian yang paling anda minati. 73 . LANGKAH 4 i. ( Lengkapkan Jadual 4 ) iii.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Keperluan-keperluan Pekerjaan -meliputi keperluan kelayakan dan latihan yang diperlukan untuk memohon jawatan ini . terbuka atau tertutup .kedua. v. Diakhir langkah 4 . Anda perlu menentukan pilihan anda dengan mengenalpasti pilihan pertama. panas atau dingin . Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . Anda boleh memikirkan semula /mendapat maklumat yang lebih terperinci dan mendalam sebelum pilihan akhir dibuat .

ii. Anda boleh lakukan aktivitiaktiviti berikut. iii. -menulis resume -mempelajari cara menghadapi temuduga dengan berkesan -berbincang dengan kaunselor kerjaya anda RUMUSAN i. Anda perlu merancang strategi bagaimana untuk melaksanakan pilihan anda.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LANGKAH 5 i. Satu plan bertindak yang perlu dilakukan dan diselesaikan secara bersama oleh mentor /kaunselor dan klien.maklumat diri . Sebelum membuat pilihan terakhir ( satu pilihan kerjaya yang paling sesuai ) adalah dicadangkan aktiviti-aktiviti berikut: -sehari bersama -buku skrap kerjaya -sembahyang isthiharah ( muslim ) LANGKAH 6 i. Plan ini lebih berkesan tiga perkara diperlukan iaitu . Catatkan apa yang perlu lakukan dan tarikh yang anda jangka akan menjawat jawatan pada ruangan yang disediakan.kepakaran dalam membuat keputusan 74 .maklumat mengenai pekerjaan . Tuliskan pilihan akhir anda di ruangan yang disediakan ( Jadual 5 ) ii. iii. Plan tindakan satu kaedah sistematik yang boleh dijadikan panduan dalam membuat keputusan mengenai kerjaya. .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 1 Bil. 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Nama Pekerjaan 75 . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Nama Pekerjaan Bil.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 2 Bil. 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Nama Pekerjaan 76 . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Nama Pekerjaan Bil.

Nama Pekerjaan Deskripsi Pekerjaan Status Semasa Pekerjaan Aras Pendapatan Keperluan Pekerjaan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . 77 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 3 Bil. anda boleh membuat salinan jadual ini untuk merekodkan maklumat seterusnya .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 4 Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nama Pekerjaan Pangkatan 78 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 5 Pilihan Pertama Pilihan Kedua ____________________________ Pilihan Ketiga ____________________________ 79 .

10. Tarikh Mula Bekerja : ___________________________ 80 . 4. 5. 7. 8. 2. 6. 3. 9.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 6 PILIHAN AKHIR SAYA Rancangan Pekerjaan : 1.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 81 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 82 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 83 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 84 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 85 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 86 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 87 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 88 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful