MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF

: : :

SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU Pelajar membuat pendedahan kendiri dan berkenalan sesama sendiri. 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Pen,pensel, kertas

MASA

:

PROSEDUR 1. Mentor mengedarkan sekeping kertas kepada setiap mentee. 2. Mentee diminta melukis tiga bulatan berasingan di atas kertas tersebut. 3. Mentee diminta melukiskan : Bulatan 1: satu simbol yang melambangkan pengalaman masa lampau ( contohnya lebah) Bulatan 2: satu simbol yang melambangkan pada masa sekarang. Bulatan 3: satu simbol yang melambangkan datang. pengalaman

impian akan

3. Setiap mentee diminta menghuraikan simbol yang dilukisnya. 4. Semasa pembentangan, mentee lain digalakkan bertanya dan berkongsi pengalaman 5. Proses ini diteruskan sehingga giliran mentee terakhir.

1

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU

1. Ada mentee yang tidak mahu menceritakan tentang dirinya apabila kita bertanya secara langsung tetapi dengan perantaraan simbol, mentee berasa lebih selesa dan terbuka untuk membuat pendedahan dirinya. 2. Berkongsi pengalaman dapat mempertingkatkan kepercayaan kita kepada orang lain dan ini mewujudkan kemesraan. 3. Melalui pendedahan pengalaman diri dapat menggalakkan peserta berinteraksi. 4. Manusia bersifat dinamik dan akan berubah dari masa ke masa kerana perubahan adalah proses kehidupan 5. Perkongsian maklumat adalah penting dalam kehidupan seharian. 6. Mendengar secara aktif merupakan salah satu aspek yang penting dalam membina perhubungan.

2

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK

: :

SUAIKENAL AKU

OBJEKTIF : 1. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan diri sendiri. 2. Memupuk kekuatan diri dan berusaha mengatasi kelemahan diri. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER

PROSEDUR Langkah: 1. Mentor meminta mentee duduk dalam satu bulatan. 2. Mentor mengedarkan kertas pendua kepada setiap mentee dan meminta mentee melipat dua kertas pendua. 3. Mentor meminta mentee mencatat sifat-sifat negatif yang ada pada diri di ruang kiri kertas. 4. Mentor meminta mentee mencatat sifatsifat positif yang ada pada dirinya di ruang sebelah kanan kertas. 5. Mentee menomborkan sifat-sifat positif dan negatif diri mengikut keutamaan. 6. Mentee diminta meletakkan kertas ditengah bulatan. Mentor memilih secara rawak sekeping kertas untuk dibincangkan bersama 7. Perbincangan meliputi reaksi mentee terhadap sifat kekuatan yang dinyatakan dan memberi cadangan bagaimana kekuatan tadi boleh digunakan dengan sebaik-baiknyanya.

Kertas pendua, pensil, pen

3

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL AKU

1. Setiap individu mempunyai kekuatan dan kelemahan diri 2. Mengenali kelemahan dan kekuatan diri membolehkan individu merancangkan untuk pembangunan diri 3. Setiap insan adalah unik kerana : 3.1 mempunyai kelebihan dan kekurangan 3.2 berkeupayaan untuk memperbaiki kekurangan dan memperkembangkan potensi diri

4

2. Dapat menghargai masa. Bersoaljawab tentang pengurusan masa yang diamalkan sekarang. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. Cuba dapatkan kekuatan dan kelemahan hasil dari perbincangan. Membuat jadual pengurusan masa.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. Buatlah jadual waktu yang dirasakan lebih praktikal dengan kemampuan diri sendiri. 5. 3. Dapat menyiapkan jadual waktu belajar dan mempraktikkannya. 2. 5 . BAHAN / SUMBER / CATATAN Jadual belajar Pensel warna. Mengedarkan contoh jadual kosong untuk membuat jadual waktu belajar selama seminggu. 4. Mentee mencipta kata-kata semangat / motivasi yang boleh mendorong mentee untuk mematuhi jadual berkenaan Boleh ditampal di bilik belajar masing-masing. 6 7.

Mentee perlu merancangkan jadual yang praktikal dan realistic 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. Sebagai mentee . Setiap mentee perlu mendisiplinkan diri dengan cara mematuhi jadual yang telah dihasilkan sendiri untuk berjaya 3. mereka mestilah bijak memanafaatkan masa semaksimum yang mungkin untuk berjaya 4. kebijaksanaan menguruskan masa akan meningkatkan kualiti diri 6 . masa itu sangat berharga 5. setiap insan mempunyai jumlah masa yang sama 6.

Matlamat yang hendak dicapai memerlukan perancangan yang terbaik 4. Mentee diminta menyanyi lagu tradisional yang ditentukan oleh mentor 3. Ahli kumpulan lain memberi sokongan / sorakan Dilakukan dalam bilik / kelas / tempat yang sesuai Masa perlu di ambil bagi merangsang aktiviti Ramai yang tak sampai ke matlamat ( destinasi tertentu ) kerana : malu. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah 1. Mentee diminta menjelaskan impian / harapan mereka tersebut untuk dikongsi bersama dengan rakan –rakan lain 6. takut dan lain-lain 4. Mentee mencatatkan ciri-ciri suami / isteri idaman / anak idaman 5. 7 . Bahagikan mentee kepada beberapa kumpulan 2. Membina matlamat dengan pelbagai cara 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA OBJEKTIF : 1. Menyedarkan mentee tentang pentingnya menetapkan matlamat bagi menentukan hala tuju . rendah diri. Mentee dibimbing untuk melihat nilai murni tentang harapan / impian mereka. Mengikis sikap negatif dalam diri yang menghalang kejayaan seseorang 3.

Usaha konsisten akan dapat membuahkan hasil yang baik 3. 8 . Sebarang cabaran perlu dihadapi secara bijaksana. Setiap usaha yang berfokus akan menghasilkan kejayaan secara maksimum 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA 1. Setiap manusia mempunyai matlmat untuk berjaya di dalam kehidupan 2.

MASA : : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) Memberi tumpuan ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. Mentor membacakan atau menulis senarai perkataan sebanyak 2 kali dan mentee perlu mengingat dan tidak mencatat. Menunjukkan kesan ulangan dapat meningkatkan daya ingatan : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Lampiran : Senarai barang . 2. 3. 3. Kemudian. Mentee kedua pula akan membisikkan cerita itu kepada Mentee ketiga dan begitulah seterusnya sehingga ke Mentee akhir. Mentee pertama akan membisikkan cerita itu secara lisan kepada peserta kedua.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 4. Mentee akhir akan menceritakan apa yang didengar dengan membandingkan cerita itu dengan nota cerita ringkas di permulaan tadi. 7. Mentor akan menyuruh peserta pertama membaca nota senarai barang. 2. setiap mentee dikehendaki mencatat kembali senarai perkataan yang dingati. Mentor menyemak keputusan senarai perkataan yang paling banyak. Faham dan ingat dan catat 5. PROSEDUR Menyampaikan mesej 1. Mentee dapat membezakan di antara kesan bertanya dan sebaliknya. Senarai perkataan 9 . 6.

Peka dan luaskan minda ke arah kejayaan Malu bertanya kurang pemahaman Aktiviti bersoaljawab dapat memantapkan pemahaman Aktiviti mengulangkaji dapat meningkatkan daya ingatan Kajian menunjukkan keupayaan ingatan bergantung kepada faktor seperti berikut : Aktiviti Baca Dengar Lihat % ingatan 10 20 30 Aktiviti Dengar + Lihat Sebut + Buat Lihat + Sebut + Buat % ingatan 50 70 90 10 . 5. 3. 4. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) 1.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LAMPIRAN SENARAI BARANG IKAN SAWI PENSEL PINGGAN MEJA TERONG SENDUK GARPU KACANG PANJANG PENIMBANG FAIL STAPLER KEMBUNG APRON DAPUR KUALI KOBIS PAPER CLIP LAMPIRAN SENARAI PERKATAAN DISKUSI SAINS HAYAT ELAUN OUTING ELAUN PENSYARAH KERTAS KERJA KIMIA KOS LEPAS OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI 11 .

sambil makan. Mentor menerangkan teknik membaca secara SQ3R :Survey Menentukan halaman hendak dibaca. MASA : : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) Mentee akan mengetahui / mempraktikkan kemahiran membaca dengan sebenarnya. Teks sendiri 12 . 2. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1. sambil meniarap.) Read Membaca dan menggaris/mencatat nota Recite Latihan mengingat apa yang dibaca. Mengetahui pelbagai cara mencatat nota. Mentee mengunakan teknik SQ3R ketika membaca teks. Adab ketika membaca. Mentee menerangkan apa yang dibaca kepada pasangan dalam kumpulan. Mempraktikkan cara mereka membuat nota / petam minda mengikut cara tersendiri. 5. 2. kesesuaian suasana bising/ senyap dan lain-lain. jadual. 4. soalan dll Question Menanya pada diri berdasarkan langkah Survey: gunakan 1H5W ( How+What+When. tahap Review tertinggi bila dpt menceritakan balik bahan yang dibaca Teknik membaca SQ3R 3. Bersoaljawab tentang kelebihan dan kekurangan setiap nota yang telah dibuat oleh mentee tersebut. rajah..MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. cara yang mentee gunakan : contoh isu : membaca sambil mendengar muzik. membaca tajuk-tajuk kecil. Mentor menyuruh mengeluarkan nota kuliah / buku rujukan.

Tahap terbaik pemahaman merujuk kepada keupayaan menerangkan semula apa yang dibaca 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) 1. Terdapat pelbagai teknik membaca 2. Nota yang sistematik akan membantu meningkatkan pemahaman 13 . Gabungan kepelbagaian teknik membaca dapat meningkatkan keupayaan pemahaman 4.

Mentor bersoaljawab berkaitan perkara yang masih mentee ingat dari sekolah rendah hingga kini dan mahir ( contoh: negaraku ) 2. B1.mentee akan senaraikan. amalan dan petua yang menyebabkan lupa seperti air dicemari semut. examo…. seperti peta minda. Mentee membentangkan hasil tugasan tersebut dan berlakunya interasi. bahan lucah.B5. (b) Pemakanan yang boleh mencerdaskan minda seperti buah kismis.B5. C DAN H. kekacang……dan klinikal : vitamin seperti gingko. makanan yang makruh …. Dapat meningkatkan kecemerlangan 3. nota kocek. Buah badam dan kebanyakan kacang (kecuali gajus) Tempe. Mengetahui pelbagai cara mengingat 2. ) Vitamin A. jalan cerita. kurma. melihat najis.B6B12. BAHAN / SUMBER / CATATAN Panduan teknik untuk mengingat 14 . Mengetahui pemakanan yang mencerdaskan minda dan amalan – amalan yang berkaitan MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. neumonik. Mentor menyuruh mentee membuat tugasan teknik mengingat yang dipraktikan semasa sekolah.dll. air kacang soya. ( mentee biasanya ada maklumat ini ) 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. taufu fah 3. Mentor berbincang bersama mentee berkaitan :(a) Perbuatan.

Mengelakan amalan yang dikatakan menyebabkan kelupaan 3. manakala melakukan amalan positif akan dapat mencerdaskan minda. Kita bebas menggunakan apa saja teknik untuk mengingat 5 . Tahap daya ingatan antara pelajar adalah berbeza antara satu sama lain 2. Pemakanan minda sangat penting untuk menyokong menguatkan ingatan 4. 15 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. Melakukan gejala negatif akan menyumbang ke arah pembentukan minda yang kabur . Kemahiran mengingat perlu untuk mengingat data dan maklumat bagi menjawab soalan peperiksaan 6.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 4. 2.bersukan.anak dan ibu bapa. 2. 3. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi pembentangan. 6.pensyarah dan pelajar. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1. Mentor meminta Mentee berbincang dan menyenaraikan 5 contoh aktiviti yang boleh menjalinkan silaturrahim. 3. 5.sambutan hari jadi dan majlis keagamaan.tua dan muda.Contohnya batasan antara jantina. kepentingan menjaga dan memeliharanya. Mentor menerangkan konsep hubungan sesama manusia .Contohnya:ziarah. MASA Membina hubungan sesame mentee. Mentee dapat mengetahui apakah kepentingan menjaga dan memelihara hubungan sesama manusia. Mentor meminta setiap Mentee mempersembahkan hasil perbincangan mereka. Kertas A4 16 . Mentee menyenaraikan contoh batasan dan sempadan hubungan sesama manusia. Mentor membincangkan faedah yang didapati daripada aktiviti di atas. : : : NILAI MURNI SESAMA KITA Mentee dapat memahami dengan lebih jelas konsep hubungan sesama manusia.

Hubungan yang baik sesama manusia adalah suatu amalan yang mulia 5. Hubungan yang mulia bermula dari hati yang ikhlas dan bersih 2. 17 . Hak dan perasaan orang lain perlu dihormati demi membina perhubungan yang berkesan. Manusia adalah makhluk sosial 4. Setiap individu mempunyai harga diri dan perlu dihormati dan dihargai 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : NILAI MURNI SESAMA KITA 1.

Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati. MASA : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Kertas A4 PROSEDUR 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. Mentee diminta menyenaraikan sekurangkurangnya 10 ciri positif yang perlu ada pada seseorang pelajar Mentee menyenaraikan 10 ciri negatif yang berlaku masa kini perlu dijauhi. 3.bosia…) 5. Mentee /remaja perlu mempunyai jati diri dan mampu memperkasakan diri daripada dipengaruhi oleh anasir yang cuba merosakkan diri. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi berkenaan Mentor membuat rumusan. 4. : : : KEROHANIAN DIARIKU Mentee dapat mengenal pasti ciri-ciri peribadi seorang remaja sebagai pelajar anak kepada ibu bapa. rempit. Mentor meminta mentee menceritakan prihal rakan-rakannya yang pernah terlibat dengan gejala social.dan warga negara. ( contoh : dadah. Mentor meminta setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan mereka. 2. 18 . 2. 3. Mentee dapat mengamalkan budaya hidup yang baik dan sihat bagi menjamin kehidupan masa depan. 4. 6. skodeng. ahli masyarakat .

Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN DIARIKU 1. Kemahiran ini memberikan kesedaran dalam diri seseorang bahawa gaya hidup yang sihat menjamin kehidupan yang cemerlang 3. 19 . Kemahiran ini dapat menyedarkan mantee dalam menilai personaliti seseorang individu.

dll ) 3. 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEROHANIAN OH REMAJA 1. Mentor membuka peluang kepada peserta lain untuk berbincang tentang punca dan langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengurang masalah gejala social.budaya kuning. Mentee diberikan maklumat berkaitan gejala social. cadangkan perkara lain dan sebagainya. menolak ajakan kawan untuk melakukan aktiviti yang negatif .(contoh:sex bebas. 5. 2. Panduan mengamalkan sikap asertif (tegas diri ) bagi menangani ajakan yang negatif . MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1.ketagihan alcohol. memberi alasan. 2. Mentor menerangkan senario gejala sosial yang berlaku masa kini. cakap perkara lain.dadah . seperti katakan tak nak. meninggalkan. 3. Meningkatkan kefahaman mentee terhadap scenario dan punca gejala social masa kini. Boleh menyebut sekurang-kurangnya 5 cara bersifat asertif.black mental. Mentee mencadangkan langkah-langkah bagi mengatasi masalah gejala sosial dikalangan remaja. Peranan mentee untuk mengatasi gejala sosial BAHAN / SUMBER / CATATAN Keratan akhbar Panduan asertif diri 20 .

Disiplin diri dan pegangan agama penting dalam kehidupan manusia 21 . Remaja perlu mempunyai sifat asertif diri – bagaimana mengatakan tidak kepada perkara yang negatif 4. Jati diri benteng gejala sosial dan asas amalan hidup sihat 2. Remaja perlu bijak memilih kawan 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN OH REMAJA 1.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY OBJEKTIF : 1. 2. Hidup alam remaja penuh dengan cabaran dan dugaan 3. Setiap kumpulan diminta berbincang dan berhujah berkenaan teks tersebut. 3. Menerima dan menolak hujah pihak lain secara bijak. Mentor membuat rumusan. RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY 1. 22 . Manusia ada hak untuk menyatakan pendirian diri masing-masing 5. Dalam membuat keputusan perlu ambil kiran pandangan orang lain 6. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR BAHAN / CATATAN Teks Tipah dan Joey Langkah 1. Jangan mudah percaya kepada orang yang kita tidak kenal 2. Membina keyakinan untuk menyatakan pendirian diri. Setiap individu perlu mempunyai keyakinan dan tegas diri melalui latihan kepetahan 4. Membina kemahiran menyampaikan hujah yang berkesan. Tindakan perlu memikirkan risiko. Mentor membaca teks berkaitan dengan Tipah dan Joey 2. 3.

atas rasa simpati Ketua Felo terus memberikan kebenaran.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TEKS SIMULASI TIPAH DAN JOEY Pada suatu senja. datang seorang lelaki bermotosikal menawarkan diri untuk membantu menghantar Tipah dahulu dan diikuti oleh Joey. Malangnya lelaki tersebut telah membawa Tipah ke sebuah rumah kosong di ladang berdekatan yang jauh dari kawasan awam dan mengugut Tipah. Seperti yang dijanjikan. Dengan penuh kepura-puraan dalam keadaan yang amat sedih. Tipah membuat pilihan menyerahkan dirinya. 23 . Ketua Felo. Joey. pemburu tersebut telah menembak mati Joey dan lelaki tersebut Siapakah yang bersalah? Tipah. Malangnya hati Tipah tidak berani untuk melanggar peraturan kolej. lelaki bermotosikal atau pemburu. Melihatkan peluang yang ada. Tipah hanya ada dua pilihan sama ada ditinggalkan di rumah kosong atau menyerahkan dirinya kepada lelaki tersebut. Joey mengajak keluar ke Bandar untuk menyaksikan Konsert Sure Heboh. Tanpa berfikir panjang. Pengawal. Setelah itu. Tipah berjumpa dengan Joey di hadapan pondok pengawal. lelaki berkenaan datang menjemput Joey dan dibawa ke tempat Tipah. Tipah memang teringin untuk mengikut kerana ada artis-artis yang diminatinya. Joey telah sedia menunggu dengan motosikalnya. Tipah pergi berjumpa Ketua Felo memaklumkan dia baru menerima panggilan kecemasan dari kampung yang menyatakan bapanya sakit tenat. Joey menjadi marah. teresak-esak dan berlinangan air mata Tipah memohon kebenaran untuk keluar ke hospital. tiba-tiba motosikal mereka mengalami kerosakan. Setelah hampir sejam menunggu.30 malam. di sebuah kolej. Lebih kurang pukul 8. Tipah telah menerima panggilan daripada buah hatinya. Lalu berlaku pertengkaran antara Joey dan lelaki tersebut. Tipah menceritakan apa yang berlaku. Tetapi oleh sebab pujukan rayu dan desakan yang kuat daripada Joey. akhirnya Tipah pun bersetuju. Kebisingan mereka menarik perhatian seorang pemburu. Di pertengahan jalan yang sunyi.

MASA 24 . : 60 ~ 120 minit 3. 2. Menerapkan nilai menghargai kepentingan pengurusan kewangan. Mempunyai keupayaan membezakan di antara keperluan dan kehendak diri terhadap pengurusan kewangan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TOPIK NAMA AKTIVITI OBJEKTIF : : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA Di akhir sesi mentee-mentee akan dapat. Membina kemahiran pengurusan kewangan secara berhemah. 1.

Mentor meminta mentee memindahkan item-item tersebut ke Borang ‘A’ dan kemudian ke Borang ‘B’ 7. Mentor berbincang dengan mentee tentang perkaraperkara berikut: . Perbincangan berdasarkan dapatan mentee daripada kedua-dua borang tersebut. 8. Mentor berbincang dan membimbing mentee untuk mengemaskinikan bajet yang telah dinyatakan dalam borang bajet berkenaan 11. Mentor menyampaikan apa-apa mesej yang sangat penting untuk disampaikan kepada mentee-mentee ( laporan semasa dari Pihak Pengurusan / jabatan ) 3. Mentor mengagihkan borang : Borang “Check List” Kuadron Pengurusan RM 6. Mentor meminta mentee mencatatkan anggaran bajet sepanjang semester berdasarkan Borang Bajet Saya yang diedarkan 10.Keperluan VS Kehendak pelajar matrikulasi ( mana lebih penting ? ) .permasalahan biasa berkaitan kewangan yang kerap dihadapi sepanjang pengajian ( mentee senaraikan ?) 9. Mengklasifikasikan barang – barang keperluan mengikut keutamaan 5. Mentor membuat rumusan berdasarkan keseluruhan perbincangan. BAHAN/SUMBER/ CATATAN Nota Pengurusan Kewangan Borang ‘A’ ( Borang “ check list” ) Borang ‘B’ ( Kuadron Pengurusan RM ) Borang ‘ C ’ ( Borang Bajet Saya ) 25 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PROSEDUR 1. Mentor berbincang dengan mentee-mentee status kewangan semasa 4. Memulakan perjumpaan dengan berbincang perjalanan rutin harian sepanjang minggu 2.

Pengurusan kewangan adalah penting untuk mengelakkan kesan negative 3. Kita perlu membezakan antara keperluan dan kehendak 26 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN TOPIK NAMA AKTIVITI : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA 1. Setiap nikmat yang diperolehi adalah ujian untuk mencapai matlamat 2.

mimik muka.5 Gerak-geri bukan lisan ( sesuai/tidak ). kenapa? 4. Kertas catatan disimpan oleh Mentor 27 . kenapa? 4. Memahami proses – proses semasa komunikasi dan membaiki perhubungan sesama insan MASA : 60 minit ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah: 1. berkaitan aspek : 4. Mentor memberi makna kemahiran interpersonal : Proses bagaimana seseorang itu berkongsi pengalaman dengan Individu .2 Tajuk dibincangkan ( sesuai / tidak ). Pasangan Mentee diminta menceritakan berkaitan satu isu besar / isu semasa sesama mereka 4.individu yang lain. Salah seorang Mentee membacakan catatan berkenaan 6. Mempraktikkan amalan dan petua untuk berinteraksi 2. bahu) dan penggunaan bahasa.4 Bahasa yang rakan gunakan ( selesa / tidak ). kenapa? 4. pergerakan (badan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI OBJEKTIF : 1. jari. Definisi Kemahiran Interpersonal Isu pilihan Mentee Kotak Sulit (Entiti) Gambar : Jenis – jenis perwatakan.1 Jenis watak pasangan anda? Mentor tunjukkan gambar 4. Mentee dibahagikan secara berpasangan ( A dan B : berlainan jurusan / jantina dan kurang berjumpa ) 3. tangan. kepala. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. 7. Setiap Mentee secara ikhlas mencatat perasaan dan pengalamannya semasa bercerita dan dimasukkan ke dalam kotak sulit (tanpa nama). kenapa ? 5. Mentor berbincang bersama mentee berkaitan definisi/ makna kemahiran interpersonal 2.3 Keselesaan atau tidak.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI 1. Situasi ini akan mendatangkan kesan negatif terhadap diri. bahu) dan penggunaan bahasa. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. kemesraan dan sebagainya. 28 . kepala. tangan. jari. mimik muka. 3. pergerakan (badan. 2. Kemahiran interpersonal melibatkan kemahiran mendengar. Individu yang matang tidak akan melabelkan dirinya seperti bercakap banyak seperti katak.

atas alasan apa amanah sebanyak 3 keping tersebut diberi kepada individu / individu-individu Syiling 10 sen berkenaan. 29 . yang tidak menghadapi masalah untuk memilih pemegang amanah tersebut dan kemungkinan juga ada sukarela untuk memegang amanah. sebanyak 45 keping Fasa 2: Mentee diberi masa yang lebih lama (20 minit) Untuk berbincang kepada siapa perlu diamanahkan untuk Kemungkinan ada menjaga wang tersebut) kumpulan yang gagal memilih (Mungkin lebih dari seorang yang dipilih) calon untuk menerima amanah 4. Kemungkinan membentangkan alasan kenapa amanah diberikan kepada juga ada kumpulan individu / individu-individu itu. : : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH Membuat keputusan berdasarkan pemikiran logik dan berasas. 2. RM2 Syiling 20 sen 3.Mentee dikehendaki berbincang.Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 7 hingga 15 orang dalam satu kumpulan) 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1.Mentor memilih secara rawak wakil kumpulan untuk itu.Setiap kumpulan akan diberi sejumlah wang ( contoh wang) Nilai wang: RM 50 RM20 Fasa 1: Mentee diminta berbincang dalam masa 15 minit RM10 kepada siapa perlu diamanahkan untuk menjaga wang RM5 tersebut.

2. Ciri memimpin / pemegang amanah tidak dimiliki oleh semua orang dan pemilihan pemegang amanah dibuat berdasarkan pemerhatian serta keyakinan. Pandangan umum tidak semestinya mewakili keputusan yang tepat 3. 30 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH 1. Masa juga akan mempengaruhi keputusan yang dibuat.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 3. Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 10 hingga 15 orang ) 2. Lampiran (arahan membuat origami 1.Mentee dikehendaki mengikut semua arahan yang diberi (tidak boleh berbincang) Lihat hasilnya. 4. 5. 6. Mentor boleh juga memilih mana-mana mentee yang mempunyai kemahiran membuat origami untuk membimbing rakan mentee lain dalam mempelbagaikan hasilnya.Setiap kumpulan memilih seorang wakil yang akan membacakan arahan untuk menghasilkan origami ( Rujuk lampiran ) 3. 5. Lihat hasil yang diperolehi. kotak bintang bola sotong burung belalang 31 . 2. Ulangi langkah-langkah di atas untuk menghasilkan jenis-jenis origami . 4.Ulangi langkah 3 dan kali ini mentee diberi peluang untuk berbincang bagaimana menghasilkan origami. 2. : : : KEPIMPINAN ORIGAMI Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin Menghasilkan origami MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1.

3. 2. Kerjasama merupakan kunci kejayaan organisasi 5. Amanah bukanlah satu perkara yang boleh dipandang ringan kerana akan mengakibatkan kesan kepada sesuatu aktiviti / organisasi. Kreativiti dan komunikasi adalah elemen penting dalam kepimpinan 32 . 4. Arahan sehala selalunya gagal membauhkan hasil yang baik 3.Ciri pemimpin yang baik ialah yang boleh menerima teguran dan pandangan dari sesiapa sahaja terutama dari kumpulan yang dipimpinnya.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN ORIGAMI 1. Pemimpin akan cuba memberi arahan yang terbaik untuk diikuti oleh pengikutnya.

5. 6.Rentangkan tali tersebut di atas lantai / tanah. Kenalpasti pentingnya unsur kesepakatan dalam kumpulan 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 3 hingga 5 orang ) 2. Tali wisel BAHAN/SUMBER/ CATATAN 33 . Aktiviti dijalankan secara pertandingan 3 kumpulan serentak. 4. akan membawa berkat. Menyedari bahawa berbincang adalah penting sebelum membuat keputusan MASA : 60 minit PROSEDUR 1. Mentor membimbing mentee agar mengutara contoh lain untuk dibincangkan di mana temanya ialah apa juga aktiviti yang dilakukan secara bersepakat.Mentor pastikan mana-mana kumpulan Mentee yang gagal mencecahkan kaki serentak merupakan kumpulan yang kalah. Setiap kumpulan akan dibekalkan seutas tali ( 1 meter ) 3.Mentee berbincang dalam masa 5 minit bagaimana untuk mencecah kaki serentak diatas tali tersebut apabila wisel dibunyikan.

Arahan yang jelas akan memudahkan aktiviti yang dilakukan. 3. Tidak ada jalan mudah untuk berjaya. Penelitian dalam membuat perancangan menentukan kejayaan organisasi 34 . Perbincangan sihat selalunya membauhkan hasil yang baik.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. sebaliknya mesti melalui perancangan yang teliti. 4. 2.

Mentee diarahkan mengemukakan cara-cara belajar subjek yang pernah diamalkan.00 ). BIOLOGI. Kertas sebak. Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai tips amalan pelajar cemerlang. AKAUN DAN PENGURUSAN PERNIAGAAN ) “FOUR FLAT” Mentee mengetahui tips belajar yang diamalkan oleh pelajar cemerlang ( 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI : CARA BELAJAR ( KIMIA. TAJUK OBJEKTIF : : MASA : PROSEDUR 1 Secara sumbangsaran. FIZIK. MATEMATIK. 5 6 35 . CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Nota amalan pelajar cemerlang.00 ). Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah di dalam kelompok besar. Kertas A 4. Mentor mencetuskan perbincangan tips belajar di kalangan Mentee. Seorang pencatat dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan ( selain daripada nota yang diberikan oleh mentor ).. 4 Pensel. 60 minit ~ 240 minit. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam 3 kumpulan kecil mengikut jurusan masingmasing dan diberi satu nota amalan pelajar cemerlang ( 4. EKONOMI. Mentor dan Mentee merumuskan bahawa setiap individu perlu ada amalan dan motivasi sendiri untuk menempa kejayaan.

36 . 2. Setiap mentee perlu tahu kaedah belajar subjek secara berkesan. Keberkesanan kaedah belajar bergantung kepada kemampuan dan amalan mentee itu sendiri.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN 1. 3. Mentee perlu sedar bahawa kemungkinan masih ada cara lain yang lebih baik untuk menempa kecemerlangan.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

KIMIA
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Suka kimia. Anggaplah ia tidak membebankan. 2. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 3. Kita tidak boleh menghafal sahaja nota pensyarah membabi buta.Memang kita ingat, tetapi kita akan menghadapi masalah dalam menjawab soalan peperiksaan. 4.Tahu asas-asas kimia. Sebagai contoh persamaan, kira mol. 5. Hafal rumus. ( Kalau rumus yang boleh derive , pastikan tahu ) 6. Mesti ingat unsur-unsur yang berada dalam kumpulan yang sama. Hafal 20 unsur yang pertama, kala pertama, kedua dan ketiga. 7.Tidak perlu hafal semua nilai pemalar terpilih, tetapi lebih baik ingat sesetengah yang selalu ditanya dalam soalan seperti f=96500c, na=6.02x10 23 mol -1. 8. Faham dan ingat definisi atau hukum yang telah belajar seperti hess’ law. 9. Ingat kata kunci yang penting dalam setiap definisi.

37

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

BIOLOGI
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 2. Salin dan catat setiap nota dan maklumat. Bagi mekanisme dan gambarajah, fahami dan kaji setiap langkah bagaimana ia berhubungkait. Fikir logik setiap fakta tersbut. Adalah baik kita menggunakan gambarajah bewarna. Cuba ingat dan bayangkan setiap langkah tersbut. Bentuk formula yang senang diingat. Jangan terima bulat-bulat apa yang diberitahu oleh pensyarah. Cuba fahami dan ingat mengikut kefahaman kita. 4. Minat. 5. Rujukan bersama pensyarah kuliah atau tutoran.Selain itu, perjumpaan adalah juga untuk berbincang dan bertanya sekiranya tidak memahami sesuatu tajuk. 6. Kaitkan tajuk yang dipelajari dengan tajuk-tajuk yang lepas. 7. Apabila membaca, catatkan rangka supaya betul-betul faham apa yang dibaca. 8. Selepas selesai membaca sesuatu tajuk, cuba tulis semula tanpa melihat nota atau buku. 9. Cuba menceritakan kepada kawan walaupun kepada seorang kawan. 10. Menghafal dan mengingat setiap tajuk yang dipelajari. 11. Membuat banyak latihan untuk meningkatkan daya kefahaman. Buat banyak latihan agar kita biasa dan mahir dengan kehendak soalan. 12. Membuat soalan-soalan tahun lepas dan meminta pensyarah menanda latihan-latihan tersebut. 13. Perbincangan berkumpulan amat penting dalam memahami subjek Biologi. 14. Memperbanyakkan buku rujukan seperti buku Campbell dan Solomon. Ini kerana dengan membaca pelbagai buku, sedikit sebanyak membantu menambahkan lagi ilmu pengetahuan. 15. Selain itu, rajin-rajinlah melukis gambar atau peta minda yang menarik untuk memantapkan lagi pemahaman dan ingatan mengenai sesuatu topik.

38

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

MATEMATIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Meletakkan sasaran A di dalam keputusan Matematik. 2. Sentiasa atau banyak membuat latihan. 3. Berikan sepenuh tumpuan ketika belajar di dalam kuliah dan tutoran. Tumpuan 100% membolehkan anda memahami dengan tepat dan cekap agar mudah ketika membuat latihan. Pelajar perlu fokus, faham, dengar dan lihat dengan teliti setiap yang diajar. 4. Di samping itu, sentiasa atau banyak membuat latihan amat diperlukan bagi mengelakkan terlupa. Ini kerana Matematik adalah subjek yang diajar secara berterusan , jadi latihan yang berterusan adalah cara terbaik untuk memperoleh keputusan yang terbaik. 5. Ingat dan faham semua formula, rumus dan konsep yang dipelajari. Ini penting untuk menjawab solan-soalan matematik. Ingat setiap langkah. Cari satu atau tiga kaedah yang boleh digunakan untuk satu soalan. Kita kena yakin dengan jawapan yang diperolehi. Sekiranya jawapan salah, cari kesilapan kita dan betulkannya. 6. Pastikan soalan tutorial dibuat. Buat latihan di waktu petang sebelum waktu Maghrib. Latihan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. 7. Kaji bentuk-bentuk soalan dan perbanyakkan membuat latihan. 8. dan soalan-soalan tahun lepas. Mungkin sesetengah soalan itu akan dikeluarkan semula. 9. Selalau berbincang dengan rakan-rakan tentang soalan-soalan yang susah. 10.Tinggalkan dahulu soalan-soalan yang susah untuk diselesaikan. Jawab soalan-soalan-soalan yang mudah dahulu. Kemudian berbalik kepada soalan-soalan yang susah tadi. Jika dapat menjawab soalan yang susah, itu satu kepuasan. Jika tidak boleh diselesaikan, rujuk pensayarah atau kawan-kawan yang lebih pandai di dalam mata pelajaran itu.

39

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

FIZIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Fizik memerlukan pemahaman konsep yang tinggi kerana ia melibatkan soalan penyelesaian masalah. 2. Fahami topik yang dipelajari sebelum membuat latihan. 3. Kualiti apa yang dipelajari adalah penting. 4. Sentiasa mengulangi apa yang dipelajari agar tidak mudah lupa. 5. Rajin membuat latihan dan mengkaji setiap soalan. 6. Tidak menghafal rumus. Lebih baik memahami bagaimana rumus itu dihasilkan.Lebih mudah memahami subtopik itu.

40

Rajin bertanya kepada pensyarah dalam tutorial.00 ) 1. Buat rujukan pada buku lain sekiranya kurang faham. 3. 5. 7. Ambil perhatian di dalam kuliah juga. Baca semula nota-nota yang diberi oleh pensyarah. 4. 2. 2. Banyak membaca dan mengingat. 41 . Jumpa pensyarah di “cubical”/ meja pensyarah. 6. Faham apa yang diajar dalam kuliah.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM EKONOMI AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. Rajin membuat soalan-soalan tutoran.

3. Jangan tidur. Sekiranya tidak faham. 6.00 ) 1. Mempunyai asas yang kukuh untuk mahir dalam perakaunan. pelajar lebih memahami sesuatu tajuk akaun itu. Buat perbincangan dengan rakan-rakan untuk menyelesaikan soalan akaun yang sukar. 7. Menjawab soalan-soalan daripada bank soalan. 8. 2. 5. Dapat bertukar idea dengan rakan-rakan. Dengan membuat latihan akaun yang banyak. tanya pensyarah ketika kelas tutoran. jalan kira dan sebagainya. Mengingat format. Sentiasa mengambil perhatian dalam kuliah. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKAUN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. 42 . 4.

perniagaan yang berlaku di sekitar kita. Mata pelajaran yang melibatkan aktiviti harian dalam pengurusan diri. Bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PENGURUSAN PERNIAGAAN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. Banyak membaca surat khabar. Banyak penghafalan. 43 .00 ) 1. Membuat nota ringkas dan menampal di dinding merupakan salah satu cara mengingat. 6. 5. 2. Rajin membaca sebelum tidur. 4. 7. Meletakkan diri kita sebagai pengurus dalam perniagaan. 3.

Asertif) Skor 7 – 9 (Tinggi .Setiap mentee diminta menanda ( / ) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan berkaitan dengan diri mentee dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya. : : SIFAT ASERTIF AIMAN TAK KISAH : Mengetahui sifat diri Menghargai nilai asertif Membezakan tingkahlaku asertif daripada tingkahlaku agresif dan pasif. Mentor mengedarkan borang senarai semak kepada setiap mentee. 2. Mentor meminta mentee menjadikan 3 kumpulan kecil mengikut skor (tinggi. 2. Setiap kumpulan diminta membentang hasil kerja mereka.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Aktiviti Tajuk Objektif 1.Setelah selesai menjawab. 44 .Agresif) (Panduan Mentor. 3.Mentor memaklumkan maksud skor yang diperolehi oleh mentee: Skor 1 – 3 (Rendah – Pasif ) Skor 4 – 6 (Sederhana . lihat nota di bawah) 5. rendah dan sederhana). Setiap kumpulan diminta berbincang dan menyatakan apakah sifat-sifat diri yang ada pada diri mereka dan menyenaraikan kebaikan dan kelemahan sifat-sifat tersebut di dalam kotak seperti di bawah: BAHAN / SUMBER / CATATAN Borang Senarai Semak Kertas A4 / Kertas mahjung 7. 3. 6. : 60 ~ 120 minit Masa PROSEDUR 1. 4. mentee diminta mengira bilangan “Y” pada borang tugasan tadi dan tuliskan jumlah di bahagian bawah borang.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. c) Menegur kesilapan rakan karib. 9. d) Meminta diri untuk meninggalkan majlis. --.dll simulasi yang boleh difikirkan oleh mentor / mentee. b) Menolak cinta rakan sekuliah. Mentee diminta berbincang bagaimana hendak tangani simulasi-simulasi / situasi berikut: a) Menolak pelawaan rokok dari seorang kawan. Mentor memberi penekanan berbincang mengenai sifat asertif dan keperluan kepada seorang mentee. 45 .

perasaan dimanipulasi oleh orang lain. terbuka. 46 . Sifat Pasif .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN Aktiviti Tajuk : SIFAT ASERTIF : AIMAN TAK KISAH Sifat Agresif – Bersikap bebas. bagi mencapai hajat /matlamat tanpa mengambil kira perasaan dan keselesaan orang lain. cakap lepas. fikiran.Menjaga perasaan dan sensitiviti orang lain di samping berusaha untuk mencapai hajat/matlamat diri sendiri. bertindak / berfikir untuk diri sendiri.Membiar diri. Sifat Asertif .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM CONTOH BORANG TUGASAN KUMPULAN SIFAT DIRI CIRI-CIRI DIRI 1 2 3 4 5 6 7 KEBAIKAN KELEMAHAN 47 .

BIL ITEM 1 Selesa memberitahu kawan-kawan mengenai apa-apa sahaja yang ada dalam fikiran saya. 2 Selesa meminta pertolongan dari kawan-kawan dan ahli-ahli profesional bila menghadapi masalah 3 Selesa meminta kembali barang-barang yang telah dipinjam oleh kawan. 4 Mudah melenting apabila kerja yang saya lakukan tidak menjadi. 10 Suka kepada perdebatan yang hangat tidak kira sama ada saya menang atau kalah JUMLAH SKOR Y T 48 . 5 Akan berterus terang menyatakan bahawa tingkahlakunya telah menyakitkan hati saya. 6 Selesa bertanya apabila arahan yang diberikan oleh ketua kurang jelas 7 Akan terus bertanya sehingga saya berpuas hati dengan jawapan yang diberi 8 Lebih selesa membuat kerja-kerja yang telah saya rancang dari membuat kerja yang disuruh oleh orang lain 9 Agak mudah marah berbanding dengan kawan-kawan saya yang lain.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Lampiran Modul Asertif Diri ( Dipetik dari IPS ) Arahan: Tandakan (/) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan ada kaitan Dengan diri anda dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya.

Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. Mentor merumuskan bahawa setiap individu perlu ada resume sendiri untuk menghadapi alam kerjaya. Setiap kumpulan diarahkan membuat satu resume Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. 49 . Mentor mengarahkan Mentee berada dalam kumpulan kecil seramai 5 orang satu kumpulan dan menunjukkan contoh resume.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MEMBUAT RESUME KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : CARA MEMBUAT RESUME RESUME Pelajar tahu cara untuk membuat resume dengan cara yang betul. Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel resume 4 5. Mentor juga memberikan sample resume kepada mentee. 6 7 8. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh resume yang pernah dilihat atau yang pernah dibuat.

3Bs  PROJECTS  Multimedia Application entitled “Fun With Alphabets 2004” (2004) (Fourth Semester Final Project) A multimedia application to educate youngster especially primary dan preschool students about alphabets by using interative approach. English EDUCATION  Universiti Putra Malaysia (UPM) in collaboration with Kolej Poly-Tech MARA Diploma Sains Komputer (CGPA : 3. Selangor 012-2224443 blurry1912@yahoo. Taman Dagang.502) Dean’s List Four Times 2003 (2) and 2004 (2) Sekolah Menengah Taman Tasik Taiping. 68000 Ampang. Jalan Dagang 6/7.Perak SPM (2001) : 8As PMR (1999) : 5As.com CAREER OBJECTIVE “To have a stable career that uses high personal capability and to provide a dynamic working environment” (Preferred Field : IT & Computer Science) PERSONAL BACKGROUND         IC Number Age Sex Marital status Health Weight Height Language : : : : : : : : 820426085587 22 Male Single Excellent 50kg 1.0 50 .0 and Adobe Photoshop 7.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RESUME Anuar Bin Deniel 15.68cm Bahasa Malaysia. Developed using Macromedia Director MX9.

Leadership ACTIVITIES 1. Developed using Hypertext Pre-Processor (PHP) and Macromedia Dreamweaver. Ibrahim. Microsoft Visual Basic. Hussin. Microsoft Windows 95/98 Windows XP FreeBSD  Programming Languages PHP. One-Stop IT-Center” (Fifth Semester Final Project) A web-based portal for on-line IT products (hardwate & software)purchasing. Computer Skills  Operating Systems MS-DOS. ASP. Kolej Poly-Tech MARA English Day (2003)  Scrabble Competition  Treasure Hunt 2. Asmadi B. C++. Dr. XHTML Java. HTML.Pensyarah Universiti Putra Malaysia. Adobe Illustrator 2. UPM Tel : 013-3456789 51 . Perak  Bendahari Kelas  Ahli Jawatankuasa Kelab Alam sekitar  Lans Koleral Kadet Remaja sekolah REFEREES 1. Samsilah Bt. Dr. PERSONAL SKILLS 1. Dekan Hal ehwal Pelajar.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM  Web-based Database-Oriented Shoping Portal entitled “Definite Inc. Tel : 012-1234567 2. Sekolah Taman Tasik Taiping.  Software Packages Adobe Photoshop. This website offer visitors to view the company”s products with all the description and place their order on-line via the website. Project Management 3.

Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel tips temuduga 4 Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. 7. 6. 52 . Mentor mengarahkan seorang Mentee datang ke depan dan berlakon cara menghadapi temuduga dan dibimbing oleh mentor. Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. 5. Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. Mentor memberikan tips kepada semua mentee cara-cara untuk menghadapi temuduga yang sebenarnya. dibuat atau dibaca cara-cara menghadapi temuduga. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh yang pernah dilihat.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MENGHADAPI TEMUDUGA KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : PANDUAN MENGHADAPI TEMUDUGA TEMUDUGA Pelajar tahu cara-cara yang betul untuk menghadapi temuduga 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran.

anda mungkin disoal tentang perkara tertentu yang berkaitan ataupun diberi satu ujian untuk menilai pengalaman.berselipar. Sumber-sumber yang boleh membantu anda ialah : . 4. Anda pakailah pakaian yang sesuai.Mereka yang bekerja di dalam pekerjaan yang dipohon . Penampilan c. PERSEDIAAN 1. Anda hendaklah mengambil tahu tempat. 53 . Jangan memakai pakaian yang terlampau berwarna-warni dan menjolok mata. b. Aspek-aspek itu ialah a.Ibu-bapa. Tingkah laku semasa temuduga a. Jika anda ditemuduga bagi sesuatu pekerjaan yang berkehendakkan pengetahuan atau latihan khas. kemas dan bersih. Persediaan b. Selidik seberapa banyak yang dapat tentang pekerjaan yang anda pohon dan isu-isu semasa.ASPEK TEMUDUGA Terdapat dua aspek mustahak mengenai temuduga.Bahan-bahan penerangan kerjaya yang boleh didapati dari pelbagai jabatan. kemahiran atau kepantasan anda. tarikh dan masa temuduga akan diadakan dan hendaklah berada di tempat temuduga itu 10 minit sebelum temuduga itu dimulakan. 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TIPS MENGHADAPI TEMUDUGA ASPEK. Dalam hal seperti ini adalah berfaedah jika anda mengkaji semula perkara-perkara berkenaan sebelum menghadiri temuduga. firma dan perpustakaan . saudara-mara dan rakan-rakan 2. JANGAN SEKALI-KALI DATANG LAMBAT. PENAMPILAN 1. Jangan semata-mata bergantung kepada nasib.menggunakan minyak wangi dan alat solek yang berlebihan. Selidik samada anda mempunyai kelulusan akademik dan kelulusankelulusan lain sebagaimana yang dikehendaki bagi pekerjaan yang anda pohon itu.

4. 6. TINGKAHLAKU SEMASA TEMUDUGA 1. ucapkan terima kasih dan duduklah dengan sempurna serta tegakkan badan. Apabila anda disuruh duduk. 5. Apabila anda menjawab sesuatu iklan pastikanlah permohonan anda itu mengandungi segala butir-butir tertentu seperti yang dikehendaki di dalam iklan itu. "Selamat Pagi" atau "Selamat Petang" mengikut pada keadaan waktu. Ucapkan “Salam”. Anda tidak dibenarkan duduk selagi tidak disuruh. 3. Sediakan nama dan lain butir mengenai dua orang benar-benar mengenali anda. Biarkan penemuduga itu memulakan temuduga. Jangan hulurkan tangan anda untuk berjabat tangan selagi penemuduga itu tidak berbuat gerakan dahulu yang ianya hendak berbuat demikian. Kasut anda juga hendaklah bersih. 2. Elakkan dari meletakkan barang-barang atau tangan ataupun siku anda di atas meja penemuduga itu. Elakkan dari mengoyang-goyangkan kaki ataupun menggerakkannya di sana sini. 7. Kuku jari anda hendaklah bersih. Janganlah merasa gentar. anda hendaklah mengetuk pintu terlebih dahulu sebelum memasuki bilik temuduga itu. Eloklah jika anda mendapatkan keizinan dahulu daripada mereka. yang akan memberi perakuan terhadap diri anda. 5. Semasa hendak masuk ke bilik temuduga JANGANLAH gentar. Bawalah bersama-sama anda sijil-sijil asal sekolah. Jangan menggelisah. 4. Buatlah seperti biasa saja. 54 . Susunlah dokumen-dokumen ini mengikut susunan yang dikehendaki dan janganlah digulung.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 2. Ini nanti akan memberi perasaan mesra di antara anda dan penemuduga. tetapi bukan saudara-mara anda. Jangan anda cuba hendak mengalih keadaan kerusi yang disediakan itu. Rambut hendaklah pendek bagi lakilaki dan kemas disikat bagi perempuan. C. 3. Apabila dipanggil masuk ke dalam bilik temuduga. dokumen-dokumen asal dan surat-surat akuan asal untuk disemak oleh majikan/penemuduga. masuklah dengan hati yang tenang serta penuh yakin. Bersedialah menjawab soalan-soalan berkenaan dengan iklan dan kandungan surat permohonan anda itu. Jangan pula anda cuba hendak membaca surat-surat dan lainlain kertas di atas meja penemuduga itu. 6.

15. tetapi janganlah membesar-besarkan perkara itu. tetapi janganlah selalu menggunakannya. Jika anda pernah bekerja dahulu. Elakkan dari berbincang apa-apa masalah peribadi anda semasa temuduga. Jawablah dengan tenang dan jelas serta mudah didengar. Bersedia memberitahu penemuduga tentang keluarga anda. Jika ahli-ahli panel yang menemuduga itu lebih daripada seorang maka arahkan jawapan-jawapan anda kepada Ketua Panel. 12. Bersedialah untuk memberitahu kadar gaji yang anda ingin. 19. Eloklah anda bercakap terus terang yang anda tidak tahu jawapannya. Jika anda tidak tahu jawapan yang disoal itu. kerana ini akan melemahkan peluang anda. Elakkan dari mengeluarkan kata-kata yang tidak benar semasa dalam temuduga. Anda hendaklah mengetahui serba sedikit akan tugas-tugas yang bersabit dengan pekerjaan itu. Jangan bercakap panjang lebar. dan jangan gunakan bahasa kasar.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. 14. Apabila bercakap pandanglah ke muka penemuduga itu. 13. persekolahan. 20. Gunakan perkataan seperti Tuan atau Puan pada orang yang tertentu dari masa ke semasa. berilah keterangan dengan ringkas dan tepat berkenaan dengan pekerjaan itu. Jangan sekali-kali anda cuba hendak mencela bekas majikan anda. Nyatakan kelayakan dan kelulusan anda yang benar. 10. Jawapan yang anda beri itu hendaklah tepat. masa yang dijangka kena bekerja dan gajinya yang akan dibayar pada permulaannya. Jangan bercakap melebihi dan yang tidak sepatutnya. 16. janganlah cuba hendak berbohong ataupun mendiamkan diri sahaja. Elakkan dari menyampuk semasa penemuduga itu sedang bercakap dan jangan sekali-kali berbalah dengannya. Jangan merokok ataupun mengunyah apa-apa di dalam mulut. Walau bagaimanapun biarlah penemuduga itu mengemukakan perkara itu terlebih dahulu. 11. 18. 17. 9. 21. kegemaran dan aktiviti anda. 55 .

kesopanan. perbendaharaan kata dan pemilihan perkataan dan penyampaian yang jelas. gaya dan ketenangan. 56 . kematangan sikap dan pendapat. TINGKAHLAKU Perlakuan am. MOTIVASI Desakan/kesungguhan. PENILAIAN TEMUDUGA Dalam temuduga lazimnya penemuduga akan menilai diri anda dalam perkara-perkara seperti yang dijadualkan di bawah : Amat Baik Baik Sederhana Lemah Catitan PARAS RUPA FIZIKAL Kekemasan dan cara berpakaian. Jika ia bersetuju tanyakan tarikh dan masa yang sesuai baginya. KEPETAHAN BERTUTUR Tenang. KEYAKINAN Keyakinan diri.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 22. KEWIBAWAAN Personaliti yang tegas lagi bertenaga. eloklah anda bertanya supaya anda boleh datang lagi ke pejabatnya untuk mengetahui keputusan itu. PEMBAWAAN Kemesraan dan kemampuan bergaul. 23. Ucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana memberi peluang kepada anda menyertai temuduga itu. perangai. kelancaran penyampaian. penyertaan dalam perbualan/perbincangan. Jika penemuduga tidak menyatakan tarikh yang sepatutnya anda mengetahui keputusan temuduga itu. kawalan emosi. ketabahan dan kepastian. keupayaan untuk menyakinkan dan mempertahankan hujah. berfikiran luas. Biarkan penemuduga itu menamatkan temuduga. 24.

Jikalau anda tidak berjaya mendapat pekerjaan itu. membina dan berfikiran logik. janganlah berputus asa. Berusaha dan bertawakal. ianya akan menambahkan lagi pengalaman anda dan anda juga akan berpeluang untuk membaiki cara-cara dan kedudukan yang lepas.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KECERDASAN Keupayaan analitikal. 57 .. Semua yang dipanggil mempunyai peluang yang sama. PENGETAHUAN Berhubung dengan kelayakan dan pengalaman PENILAIAN TEMUDUGA SELURUHNYA…. Jika boleh anda akan diambil terus untuk bekerja selepas temuduga itu ataupun anda akan diberitahu oleh penemuduga tentang keputusannya di dalam beberapa hari kelak. mentaakul. Setiap kali anda ditemuduga. kecekapan menjawab.

58 . Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2.000. 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1.000. Mentor memberi arahan : cuba jumlahkan angka 8 yang di beri menjadi nilai 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBA-CUBA 8 ANGKA 8 Mentee boleh menjumlahkan 8 angka 8 menjadi 1. Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk membuat kira-kira 8 8 8 8 8 8 8 8 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. 3.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : 8 8 8 8 8 8 8 8 8÷8=1 8–8=0 8–8=0 8–8=0 59 .

Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2. 60 . Mentor memberi arahan : cuba asingkan bintang-bintang ini dalam 3 bulatan kecil 3. Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBALAH KALAU BOLEH BINTANG YANG NAKAL Mentee boleh mengasingkan setiap bintang dalam 3 bulatan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1.

Namun kehidupan yang indah ini sering diganggu oleh kenakalan mereka.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : Cerita Iringan : Dilangit tinggal 10 bintang yang sama cantik dan warnanya yang bergemelapan. Ibu bintang telah mengambil keputusan untuk mengasingkan setiap bintang ini kepada 3 kumpulan kecil . bagaimana agaknya ibu bintang akan bertindak 61 .

Mentor memberi arahan : cuba lakarkan batas yang di perlukan oleh Uncle Sam 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KE KEBUN KITA UNCLE SAM Mentee boleh kuiz ini dengan tepat 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR 1. Mentee dibenarkan menggunakan apa shj alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. 62 . Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM SOALAN : Uncle Sam mempunyai 10 biji benih dan bagi menanamnya Uncle Sam bercadang meletakkan biji benih itu ke dalam 5 batas dan setiap batas ada 4 biji benih. Cuba lakarkan batas yang diperlukan oleh Uncle Sam Jawapan : 63 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KAJIAN MASALAH PELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Ke arah kecemerlangan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR Sebelum ujian 1. 31-40 Anda sudah bersedia untuk belajar tetapi perlu memperbaiki beberapa aspek kesediaan belajar anda. Anda sedang menghadapi masalah yang besar dalam perjuangan belajar. temuilah pegawai kaunseling bagi membantu diri anda. Anda perlu berjumpa pegawai kaunseling anda dengan segera !!! RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 64 . kekalkan prestasi anda.Mentee diminta mendarab jumlah dengan nilai yang disediakan PRESTASI ANDA 25-30 Anda sudah bersiap sedia menghadapi perjuangan belajar.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 2. Banyak perkara yang perlu anda selesaikan. Syabas. Kejayaan bakal menjelang jika anda teruskan komitmen belajar. Selepas ujian : 1. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit. Yakinlah bahawa anda bakal menempa kejayaan yang cemerlang. 3. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. 51-75 Anda langsung tidak bersedia untuk belajar.Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. Jika perlu.Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 3. 41-50 Anda masih belum bersedia untuk menghadapi perjuangan belajar.

3. Anda pasti memperolehi keputusan peperiksaan yang cemerlang. RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran. 65 . Tumpukan pada mana-mana aspek yang lemah.....Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 6.. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain....MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KAJIAN INVENTORI BELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Melalui tabiat belajar 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1... 31-40 Tabiat belajar baik..... Perlu berusaha dengan gigih untuk memperbaiki dan mempertingkatkan tabiat belajar supaya anda tidak kecewa. Selepas ujian : 4..... .........Mentee diminta menulis : Tabiat Belajar Saya ……… SKOR TAHAP BELAJAR 25-30 Tabiat belajar cemerlang.. Masih ada ruang dan masa untuk memperbaiki tabiat belajar anda... 51-75 Tabiat belajar lemah... Kekalkan tabiat anda itu.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5. TAHAP BELAJAR SAYA ....... Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2......... 41-50 Tabiat belajar sederhana..... Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit.............

Mentee di bimbing berdasarkan tafsiran skor 6. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. Skor 3 atau lebih – salah satu kategori.Mentee diminta melihat pengaruh factor stress 7. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. C. Selepas ujian : 4. ini menunjukkan anda bertindak cara lain dalam situasi yang bebeza.Skor 2 setiap kategori – ini menunjukkan anda mungkin memberikan tindak balas untuk menghadapi sesuatu keadaan stres. Cepatlah berikhtiar atau mencari jalan untuk mengurangkan stres itu.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : UJIAN PENGURUSAN STRESS AKU INGIN BEBAS Mentee akan mengetahui sejauh mana mentee Mengalami pengaruh stress 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1. E – mungkin anda telah tidak begitu waras atau tidak iklas semasa menanda pernyataan. D. Atau anda mungkin berada dalam keadaan stres beberapa lama. Skor 6-7 Jangan tambah lagi perasaan risau atau runsing. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 20 minit. 3. Atau anda ada kemungkinan telah dapat mengurus sters dengan baik. Skor 6-7. Jika lebih daripada satu kategori.Mentor boleh mencalonkan mentee yang menghadapi masalah stress yang serius kepada kaunselor TAFSIRAN SKOR Jika skor 0 kategori A. B. perkara biasa kepada sesetengah orang. ini menunjukkan ada sesuatu reaksi stres. Skor 0-2 Skor 3-5 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 66 .Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5.

. 1 = Jarang-jarang... Sila jawab dalam masa 10 minit.. ARAHAN ...MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KAJIAN MASALAH PELAJAR NAMA ..... Tandakan satu pilihan  pada ruang yang sesuai bagi sesuatu item. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 2 = Kadang-kadang.pensyarah atau ibu bapa berlaku tidak adil Takut atau malu bertanya pada pensyarah Berasa jemu dengan rutin hidup sebagai pelajar Gangguan daripada pelajar lain Dimarahi oleh ibu bapa apabila melakukan kesalahan Kecewa apabila gagal melakukan sesuatu Berasa malas mengulangkaji Wang saku tidak mencukupi Pakaian harian yang atau koyak tidak diganti Tiada sarapan pagi sebelum kedewan kuliah Ibu bapa merungut apabila meminta wang tambahan bagi membeli bahan atau keperluan belajar (buku. sedih atau murung tanpa sebab Gangguan penyakit atau badan tidak sihat Tidak yakin pada diri sendiri Berasa kolej. ………. …………………………………………………JURUSAN ... 3 = Selalu 1 Masa untuk belajar tidak mencukupi Sukar memahami pengajaran pensyarah Tidak tahu membuat kerja sendiri Terdapat tajuk-tajuk mata pelajaran tidak diminati Tiada rakan diajak belajar Sukar mengingati isi pelajaran Ponteng kelas atau ponteng kuliah Tidak dapat menumpukan perhatian semasa pensyarah mengajar Mengantuk di dalam kelas Matlamat belajar berubah-ubah Susah hati. peralatan tulis) Ibu bapa tidak memperduli sama ada anda lulus atau gagal dalam ujian atau peperiksaan 1 JUMLAH TANDA  DARAB / X JUMLAH SKOR ANDA 1 2 3 2 3 2 3 25 67 . runsing.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM INVENTORI BELAJAR NAMA : ………………………………………………… KURSUS : ………... A = Amat tidak tepat dengan saya B = Antara A-C...... C = Amat tepat dgn saya Bil A B C 1 Oleh kerana saya tidak suka kepada mata pelajaran 1 2 3 tertentu.. Bulatkan satu pilihan pada ruang A/B/C yang sesuai bagi sesuatu item... Sila jawab dalam masa 10 minit. ARAHAN . saya tidak akan mempelajarinya 2 Saya cuba gunakan apa yang sudah dipelajari daripada 3 2 1 suatu mata pelajaran bagi mata pelajaran lain 3 Saya lebi suka menonton televisyen walaupun saya tahu 1 2 3 saya sepatutnya belajar 4 Saya dapati sukar untuk belajar dengan baik 1 2 3 5 Saya akan mencari beberapa orang kawan apabila tiba 1 2 3 waktu belajar 6 Saya suka belajar di tempat sunyi 3 2 1 7 Saya suka berkhayal apabila hendak memulakan pelajaran 1 2 3 8 Saya mengambil masa yang lama untuk mula belajar 1 2 3 9 Saya dapati sukar memberikan tumpuan semasa belajar 1 2 3 10 Saya memerlukan ‘mood’ yang baik untuk belajar 1 2 3 11 Saya tidak dapat belajar jika terikat dengan masa yang 1 2 3 sudah ditetapkan bagi menyiapkan tugasan 12 Saya banyak menghabiskan masa pada perkara-perkara 1 2 3 tidak penting 13 Saya selalu mendapati masa belajar tidak mencukupi 1 2 3 14 Saya pastikan saya tahu tugasan perlu dihantar 3 2 1 15 Saya menyiapkan tugasan penting terlebih dahulu 3 2 1 16 Saya cuba menyimpulkan apa yang sudah saya pelajari 3 2 1 17 Saya menghadapi masalah semasa membaca semua 1 2 3 bahan pelajaran 18 Saya menyusun nota-nota dengan rapi 3 2 1 19 Sayadapati sukar mencatat nota di dalam kertas 1 2 3 20 Saya cuba membaca semua isi pelajaran dengan seberapa 1 2 3 segera yang boleh 21 Saya berasa takut dan sering tidak dapat menjawab soalan 1 2 3 dengan baik 22 Saya fikirkan dan merancang sebelum menjawab soalan 3 2 1 23 Saya menyiapkan lebih awal dan menghantar kertas 1 2 3 jawapan sebelum masa tamat 24 Saya merancang pembahagian masa bagi setiap soalan 3 2 1 sbelum saya mula menjawab 25 Saya cuba menjawab setiap soalan berdasarkan nota-nota 3 2 1 yang saya sediakan JUMLAH SKOR ANDA 68 ..

Saya mempunyai tenaga yang lebih untuk bekerja atau belajar. Saya susah untuk mempelajari sesuatu yang baru.cola lebih banyak daripada biasa. Jika pernyataan itu terkena kepada diri anda dalam 6 BULAN yang lepas tandakan [ √ ] pada tempat yang disediakan. Saya tidak boleh membuat sesuatu keputusan yang agak sesuai dan adil dalam pergaulan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM UJIAN PENGURUSAN STRES Baca setiap kenyataan yang berikut dengan teliti. Saya dapat menghasilkan lebih banyak kerja daripada biasa. Saya sangat cepat bertindak atas sesuatu yang dipertanggungjawabkan kepada saya. Saya selalu sakit kepala. Masa tidur saya selalu terganggu. Saya minum kopi atau coca . Saya rasa susah untuk mengingatkan sesuatu maklumat yang saya perlukan. [ [ [ [ ] ] ] ] 7 8 9 10 [ ] 11 [ ] 12 [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] 13 14 15 16 17 18 19 69 . Saya cepat marah dan selalu merasakan emosi yang negatif. Saya rasa penat walupun masa bangun tidur. Saya mempunyai tenaga luar biasa. Kadangkala saya rasa susah hendak tidur. Saya rasa tidak ada selera untuk makan atau saya makan lebih banyak daripada biasa untuk menyenangkan hati saya. [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 1 2 3 4 5 6 Perasaan saya sangat mudah tersinggung. Saya tidak boleh menumpukan pemerhatian dan pemusatan fikiran untuk sebarang masa yang diperlukan. Cuba berikan jawapan anda seberapa sahih yang boleh. Selera makan saya berubah. Jiwa dan perasaan saya tidak tenteram – kadang-kadang saya seronok dan kadang-kadang saya rasa sangat kecewa. Saya selalu rasa bosan dalam kehidupan saya. Saya boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran dengan sepenuhnya kepada apa juga tugas yang saya lakukan. Saya selalu rasa letih dan tidak sihat. dan kadangkala saya selalu terjaga semasa tengah tidur pada waktu malam. Saya rasa sangat kecewa. Saya selalu seronok terhadap apa-apa tugas yang saya lakukan. Tidak ada satu pun yang boleh menyeronokkan hati saya.

Saya menghisap rokok lebih banyak daripada biasa. Saya selalu rasa kurang kebolehan untuk membuat sesuatu tugasan. Saya rasa seolah-olah saya tidak ada kemampuan lagi untuk berfikir. Saya memandu kereta atau berjalan dalam keadaan yang khayal. Saya tidak boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Masalah yang begitu kecil sekalipun boleh menyebabkan saya hilang akal. Saya selalu mengambil masa untuk menangguhkan kerja atau tugasan. Saya selalu mengalami kerumitan tentang penghadhaman makanan pada diri saya. Saya selalu rasa sakit di bahagian belakang dan pinggang. Saya selalu mengulang-ulangkan pertanyaan dalam perbualan atau perbincangan. 70 . Saya selalu dalam keadaan runsing seolah-olah ada banyak perkara yang mengganggu fikiran saya Saya sangat aktif dari segi fizikal atau/dan minda. Saya selau sangat buang air kecil. Saya tidak dapat menghasilkan daya kreativiti yang pernah saya hasilkan. Saya boleh mengeluarkan buah fikiran dengan mudah daripada biasa. Saya kecewa dan susah untuk mendapatkan masa istirehat dengan sempurna. Minda saya selalu merewang ke sana sini.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM [ [ [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] ] ] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [ ] 29 [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 30 31 32 33 34 35 Saya selalu gagal untuk menepati masa setiap temujanji yang telah saya tentukan.

16 [ ]. Reaksi emosi atau perasaan A 1 [ ] 8 [ ] 11 [ ] 18 [ ] 25 [ ] 29 [ ] 34 [ ] Gangguan proses berfikir B 2 [ ] 5 [ ] 13 [ ] 16 [ ] 22 [ ] 28 [ ] 32 [ ] Penyakit fizikal 3 9 14 21 23 27 31 C [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Petunjuk perlakuan 6 12 17 20 26 30 33 D [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Reaksi positif 4 7 10 15 19 24 35 E [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] KATEGORI NOMBOR TANDA √ JUMLAH (SKOR) TANDA √ FAKTOR STRES Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 24 [ ]. ]. 31 [ ].MODUL MENTOR MENTEE BMKPM ANALISA PETANDA STRES Nama . 22 [ ]. 25 [ ]. ]. 10 [ ]. Faktor Stres mengikut kategori 1[ 17 [ 18 [ 29 [ 30 [ Pernyataan Pentanda Stres (nombor dan tanda √ ) ]. 20 [ Faktor sosial atau alam persekitaran / 6 71 . 28 [ ]. 33 [ ]. 11 [ ]. 14 [ ]. 27 [ ]. ]. 35 [ ] Jumlah tanda √ = 5 [ ]. 2 [ ]. 9 [ ]. 32 [ ]. Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 19 [ ]. ………………………………………………… Jurusan ……………. 12 [ ]. ]. 8 [ ]. 23 [ ]. 15 [ ]. 34 [ ] Faktor minda atau psikologi Faktor fizikal Jumlah tanda √ = / 15 3 [ ]. 13 [ ]. 21 [ ]. 7 [ ]. 26 [ ] Jumlah tanda √ = / 14 ]. 4 [ ]. 6 [ ].

Kurangkan satu pertiga ( 1/3 ) daripada senarai nama pekerjaan atau program pengajian dari Jadual 2. Perkara yang penting . anda perlu mendapatkan maklumat bagi setiap pekerjaan pilihan anda. 72 . iii. LANGKAH 2 i.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL PEMILIHAN KERJAYA ( PLAN TINDAKAN KERJAYA ) LANGKAH-LANGKAH DALAM MEMBUAT PLAN TINDAKAN PEMILIHAN KERJAYA LANGKAH 1 i. Aras pendapatan dan Peluang Untuk Meningkatkan Diri Dalam Bidang Berkenaan -aras pendapatan yang boleh diperolehi oleh pekerja serta peluang-peluang kenaikan pangkat. ( lengkapkan Jadual 1 ). ii. Untuk menyelesaikan tugasan ini dengan berkesan .pada langkah ini . Status Semasa dan Prospek Pekerjaan -berapa banyak pekerjaan yang ditawarkan di dalam pasaran pekerjaan yang terbuka kepada anda pada masa ini dan pada masa akan datang. Berdasarkan borang jawapan yang telah anda jawab dan tanda ( Inventori Minat Kerjaya ).bilangan nama pekerjaan atau program pengajian yang anda minati telah berkurangan sebanyak satu pertiga ( 1/3 ) dari jumlah yang terkandung dalam jadual 1. ii. Anda dibolehkan menambah bilangan nama pekerjaan / program pengajian yang anda fikir menyeronokkan pada masa kini dan akan datang . Potong mana-mana pekerjaan atau program pengajian yang anda pasti tidak menyukainya . Deskripsi Pekerjaan -kerja-kerja yang perlu dilakukan dan dibereskan oleh pekerjapekerja dalam bidang tersebut . ( lengkapkan Jadual 2 ) LANGKAH 3 i. ii. Anda perlu menyenaraikan semua nama-nama pekerjaan yang anda tanda ‘Ya’ atau ‘Suka’ kedalam jadual yang disediakan.

Anda boleh memikirkan semula /mendapat maklumat yang lebih terperinci dan mendalam sebelum pilihan akhir dibuat .anda sepatutnya memilih 3 nama pekerjaan atau program pengajian yang paling anda minati. Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . panas atau dingin . LANGKAH 4 i.ketiga dan seterusnya untuk tujuan membuat keputusan. Pilihan akhir anda tidak semestinya terikat dengan pangkatan ini ( guna Analisis Untung Rugi ). Anda perlu menentukan pilihan anda dengan mengenalpasti pilihan pertama. iv. Suasana Tempat Kerja -keadaan tempat kerja sama ada selesa atau tidak .kedua. ( Lengkapkan Jadual 4 ) iii. Anda perlu menggunakan Jadual 3 untuk merekodkan segala keterangan –keterangan yang anda perolehi. ii. 73 . terbuka atau tertutup . Lengkapkan 3 pilih nama pekerjaan atau program pengajian mengikut pangkatan dalam Jadual 4. bersih atau kotor dan sebagainya . v.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Keperluan-keperluan Pekerjaan -meliputi keperluan kelayakan dan latihan yang diperlukan untuk memohon jawatan ini . Walaupun 3 nama pekerjaan atau program pengajian ini telah disusun mengikut pangkatan . vi. anda boleh membuat salinan Jadual 3 ini untuk merekodkan maklumat seterusnya . Bandingkan pekerjaan –pekerjaan ini ( rujuk Jadual 3 ) dan buat pangkatan berdasarkan kepada kesukaan anda. Diakhir langkah 4 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LANGKAH 5 i. Anda boleh lakukan aktivitiaktiviti berikut. -menulis resume -mempelajari cara menghadapi temuduga dengan berkesan -berbincang dengan kaunselor kerjaya anda RUMUSAN i. Tuliskan pilihan akhir anda di ruangan yang disediakan ( Jadual 5 ) ii. Anda perlu merancang strategi bagaimana untuk melaksanakan pilihan anda.maklumat mengenai pekerjaan .kepakaran dalam membuat keputusan 74 . Plan tindakan satu kaedah sistematik yang boleh dijadikan panduan dalam membuat keputusan mengenai kerjaya. iii. Sebelum membuat pilihan terakhir ( satu pilihan kerjaya yang paling sesuai ) adalah dicadangkan aktiviti-aktiviti berikut: -sehari bersama -buku skrap kerjaya -sembahyang isthiharah ( muslim ) LANGKAH 6 i. ii. Plan ini lebih berkesan tiga perkara diperlukan iaitu . Satu plan bertindak yang perlu dilakukan dan diselesaikan secara bersama oleh mentor /kaunselor dan klien. . iii.maklumat diri . Catatkan apa yang perlu lakukan dan tarikh yang anda jangka akan menjawat jawatan pada ruangan yang disediakan.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Nama Pekerjaan Bil. 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Nama Pekerjaan 75 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 1 Bil.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Nama Pekerjaan Bil.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 2 Bil. 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Nama Pekerjaan 76 .

Nama Pekerjaan Deskripsi Pekerjaan Status Semasa Pekerjaan Aras Pendapatan Keperluan Pekerjaan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . anda boleh membuat salinan jadual ini untuk merekodkan maklumat seterusnya .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 3 Bil. 77 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 4 Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nama Pekerjaan Pangkatan 78 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 5 Pilihan Pertama Pilihan Kedua ____________________________ Pilihan Ketiga ____________________________ 79 .

3. 8.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 6 PILIHAN AKHIR SAYA Rancangan Pekerjaan : 1. Tarikh Mula Bekerja : ___________________________ 80 . 9. 6. 10. 5. 2. 7. 4.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 81 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 82 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 83 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 84 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 85 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 86 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 87 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 88 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful