MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF

: : :

SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU Pelajar membuat pendedahan kendiri dan berkenalan sesama sendiri. 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Pen,pensel, kertas

MASA

:

PROSEDUR 1. Mentor mengedarkan sekeping kertas kepada setiap mentee. 2. Mentee diminta melukis tiga bulatan berasingan di atas kertas tersebut. 3. Mentee diminta melukiskan : Bulatan 1: satu simbol yang melambangkan pengalaman masa lampau ( contohnya lebah) Bulatan 2: satu simbol yang melambangkan pada masa sekarang. Bulatan 3: satu simbol yang melambangkan datang. pengalaman

impian akan

3. Setiap mentee diminta menghuraikan simbol yang dilukisnya. 4. Semasa pembentangan, mentee lain digalakkan bertanya dan berkongsi pengalaman 5. Proses ini diteruskan sehingga giliran mentee terakhir.

1

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL DIRIKU, DIRIMU

1. Ada mentee yang tidak mahu menceritakan tentang dirinya apabila kita bertanya secara langsung tetapi dengan perantaraan simbol, mentee berasa lebih selesa dan terbuka untuk membuat pendedahan dirinya. 2. Berkongsi pengalaman dapat mempertingkatkan kepercayaan kita kepada orang lain dan ini mewujudkan kemesraan. 3. Melalui pendedahan pengalaman diri dapat menggalakkan peserta berinteraksi. 4. Manusia bersifat dinamik dan akan berubah dari masa ke masa kerana perubahan adalah proses kehidupan 5. Perkongsian maklumat adalah penting dalam kehidupan seharian. 6. Mendengar secara aktif merupakan salah satu aspek yang penting dalam membina perhubungan.

2

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

AKTIVITI TAJUK

: :

SUAIKENAL AKU

OBJEKTIF : 1. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan diri sendiri. 2. Memupuk kekuatan diri dan berusaha mengatasi kelemahan diri. MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER

PROSEDUR Langkah: 1. Mentor meminta mentee duduk dalam satu bulatan. 2. Mentor mengedarkan kertas pendua kepada setiap mentee dan meminta mentee melipat dua kertas pendua. 3. Mentor meminta mentee mencatat sifat-sifat negatif yang ada pada diri di ruang kiri kertas. 4. Mentor meminta mentee mencatat sifatsifat positif yang ada pada dirinya di ruang sebelah kanan kertas. 5. Mentee menomborkan sifat-sifat positif dan negatif diri mengikut keutamaan. 6. Mentee diminta meletakkan kertas ditengah bulatan. Mentor memilih secara rawak sekeping kertas untuk dibincangkan bersama 7. Perbincangan meliputi reaksi mentee terhadap sifat kekuatan yang dinyatakan dan memberi cadangan bagaimana kekuatan tadi boleh digunakan dengan sebaik-baiknyanya.

Kertas pendua, pensil, pen

3

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

RUMUSAN
AKTIVITI TAJUK : : SUAIKENAL AKU

1. Setiap individu mempunyai kekuatan dan kelemahan diri 2. Mengenali kelemahan dan kekuatan diri membolehkan individu merancangkan untuk pembangunan diri 3. Setiap insan adalah unik kerana : 3.1 mempunyai kelebihan dan kekurangan 3.2 berkeupayaan untuk memperbaiki kekurangan dan memperkembangkan potensi diri

4

BAHAN / SUMBER / CATATAN Jadual belajar Pensel warna. 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. 2. Membuat jadual pengurusan masa. Cuba dapatkan kekuatan dan kelemahan hasil dari perbincangan. Mengedarkan contoh jadual kosong untuk membuat jadual waktu belajar selama seminggu. 3. 2. Mentee mencipta kata-kata semangat / motivasi yang boleh mendorong mentee untuk mematuhi jadual berkenaan Boleh ditampal di bilik belajar masing-masing. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. Buatlah jadual waktu yang dirasakan lebih praktikal dengan kemampuan diri sendiri. Dapat menghargai masa. 5 . Bersoaljawab tentang pengurusan masa yang diamalkan sekarang. 5. Dapat menyiapkan jadual waktu belajar dan mempraktikkannya. 6 7.

masa itu sangat berharga 5. mereka mestilah bijak memanafaatkan masa semaksimum yang mungkin untuk berjaya 4. Setiap mentee perlu mendisiplinkan diri dengan cara mematuhi jadual yang telah dihasilkan sendiri untuk berjaya 3. Mentee perlu merancangkan jadual yang praktikal dan realistic 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : PENGURUSAN MASA JADUALKU 1. Sebagai mentee . kebijaksanaan menguruskan masa akan meningkatkan kualiti diri 6 . setiap insan mempunyai jumlah masa yang sama 6.

MASA : 60 ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA OBJEKTIF : 1. Mentee dibimbing untuk melihat nilai murni tentang harapan / impian mereka. Mentee diminta menjelaskan impian / harapan mereka tersebut untuk dikongsi bersama dengan rakan –rakan lain 6. Matlamat yang hendak dicapai memerlukan perancangan yang terbaik 4. rendah diri. Membina matlamat dengan pelbagai cara 2. Bahagikan mentee kepada beberapa kumpulan 2. Mengikis sikap negatif dalam diri yang menghalang kejayaan seseorang 3. Menyedarkan mentee tentang pentingnya menetapkan matlamat bagi menentukan hala tuju . Mentee diminta menyanyi lagu tradisional yang ditentukan oleh mentor 3. takut dan lain-lain 4. Mentee mencatatkan ciri-ciri suami / isteri idaman / anak idaman 5. Ahli kumpulan lain memberi sokongan / sorakan Dilakukan dalam bilik / kelas / tempat yang sesuai Masa perlu di ambil bagi merangsang aktiviti Ramai yang tak sampai ke matlamat ( destinasi tertentu ) kerana : malu. 7 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : MEMBINA MATLAMAT AKADEMIK FANTASIA 1. Setiap usaha yang berfokus akan menghasilkan kejayaan secara maksimum 4. 8 . Usaha konsisten akan dapat membuahkan hasil yang baik 3. Setiap manusia mempunyai matlmat untuk berjaya di dalam kehidupan 2. Sebarang cabaran perlu dihadapi secara bijaksana.

Mentee kedua pula akan membisikkan cerita itu kepada Mentee ketiga dan begitulah seterusnya sehingga ke Mentee akhir. 7. 6. Mentor akan menyuruh peserta pertama membaca nota senarai barang. Senarai perkataan 9 . Mentee dapat membezakan di antara kesan bertanya dan sebaliknya. Faham dan ingat dan catat 5. setiap mentee dikehendaki mencatat kembali senarai perkataan yang dingati. 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. Mentee pertama akan membisikkan cerita itu secara lisan kepada peserta kedua. MASA : : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) Memberi tumpuan ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. 3. 2. 3. Menunjukkan kesan ulangan dapat meningkatkan daya ingatan : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Lampiran : Senarai barang . PROSEDUR Menyampaikan mesej 1. Mentor menyemak keputusan senarai perkataan yang paling banyak. Mentee akhir akan menceritakan apa yang didengar dengan membandingkan cerita itu dengan nota cerita ringkas di permulaan tadi. Kemudian. 2. Mentor membacakan atau menulis senarai perkataan sebanyak 2 kali dan mentee perlu mengingat dan tidak mencatat.

4. Peka dan luaskan minda ke arah kejayaan Malu bertanya kurang pemahaman Aktiviti bersoaljawab dapat memantapkan pemahaman Aktiviti mengulangkaji dapat meningkatkan daya ingatan Kajian menunjukkan keupayaan ingatan bergantung kepada faktor seperti berikut : Aktiviti Baca Dengar Lihat % ingatan 10 20 30 Aktiviti Dengar + Lihat Sebut + Buat Lihat + Sebut + Buat % ingatan 50 70 90 10 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTANYA DETA ( DENGAR DAN TANYA ) 1. 2. 5. 3.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LAMPIRAN SENARAI BARANG IKAN SAWI PENSEL PINGGAN MEJA TERONG SENDUK GARPU KACANG PANJANG PENIMBANG FAIL STAPLER KEMBUNG APRON DAPUR KUALI KOBIS PAPER CLIP LAMPIRAN SENARAI PERKATAAN DISKUSI SAINS HAYAT ELAUN OUTING ELAUN PENSYARAH KERTAS KERJA KIMIA KOS LEPAS OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI OLIGOPOLI 11 .

MASA : : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) Mentee akan mengetahui / mempraktikkan kemahiran membaca dengan sebenarnya. cara yang mentee gunakan : contoh isu : membaca sambil mendengar muzik. kesesuaian suasana bising/ senyap dan lain-lain.. Adab ketika membaca. Teks sendiri 12 .) Read Membaca dan menggaris/mencatat nota Recite Latihan mengingat apa yang dibaca. 2. jadual. Bersoaljawab tentang kelebihan dan kekurangan setiap nota yang telah dibuat oleh mentee tersebut. Mentor menyuruh mengeluarkan nota kuliah / buku rujukan. sambil meniarap. soalan dll Question Menanya pada diri berdasarkan langkah Survey: gunakan 1H5W ( How+What+When. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. Mentee menerangkan apa yang dibaca kepada pasangan dalam kumpulan. 5. Mengetahui pelbagai cara mencatat nota. 2. rajah. Mentor menerangkan teknik membaca secara SQ3R :Survey Menentukan halaman hendak dibaca. Mempraktikkan cara mereka membuat nota / petam minda mengikut cara tersendiri. Mentee mengunakan teknik SQ3R ketika membaca teks. sambil makan. membaca tajuk-tajuk kecil. 4. tahap Review tertinggi bila dpt menceritakan balik bahan yang dibaca Teknik membaca SQ3R 3.

Terdapat pelbagai teknik membaca 2. Gabungan kepelbagaian teknik membaca dapat meningkatkan keupayaan pemahaman 4. Nota yang sistematik akan membantu meningkatkan pemahaman 13 . Tahap terbaik pemahaman merujuk kepada keupayaan menerangkan semula apa yang dibaca 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MEMBACA DAN MENCATAT NOTA BANO ( BACA DAN NOTA) 1.

) Vitamin A.B6B12. Mentor berbincang bersama mentee berkaitan :(a) Perbuatan. Mengetahui pelbagai cara mengingat 2. BAHAN / SUMBER / CATATAN Panduan teknik untuk mengingat 14 .dll. makanan yang makruh …. C DAN H. ( mentee biasanya ada maklumat ini ) 4. Buah badam dan kebanyakan kacang (kecuali gajus) Tempe.B5.B5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. taufu fah 3. B1. (b) Pemakanan yang boleh mencerdaskan minda seperti buah kismis. Mentee membentangkan hasil tugasan tersebut dan berlakunya interasi. amalan dan petua yang menyebabkan lupa seperti air dicemari semut.mentee akan senaraikan. seperti peta minda. air kacang soya. Dapat meningkatkan kecemerlangan 3. Mentor bersoaljawab berkaitan perkara yang masih mentee ingat dari sekolah rendah hingga kini dan mahir ( contoh: negaraku ) 2. kekacang……dan klinikal : vitamin seperti gingko. melihat najis. neumonik. examo…. nota kocek. jalan cerita. Mentor menyuruh mentee membuat tugasan teknik mengingat yang dipraktikan semasa sekolah. bahan lucah. kurma. Mengetahui pemakanan yang mencerdaskan minda dan amalan – amalan yang berkaitan MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1.

Mengelakan amalan yang dikatakan menyebabkan kelupaan 3. Kita bebas menggunakan apa saja teknik untuk mengingat 5 . 15 . Pemakanan minda sangat penting untuk menyokong menguatkan ingatan 4. Tahap daya ingatan antara pelajar adalah berbeza antara satu sama lain 2. Kemahiran mengingat perlu untuk mengingat data dan maklumat bagi menjawab soalan peperiksaan 6.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN MENGINGAT MEMORI 1. manakala melakukan amalan positif akan dapat mencerdaskan minda. Melakukan gejala negatif akan menyumbang ke arah pembentukan minda yang kabur .

Kertas A4 16 . 3. kepentingan menjaga dan memeliharanya. 6. MASA Membina hubungan sesame mentee.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1.Contohnya batasan antara jantina. Mentor membincangkan faedah yang didapati daripada aktiviti di atas. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi pembentangan.Contohnya:ziarah. 2. 3. Mentor meminta setiap Mentee mempersembahkan hasil perbincangan mereka. Mentee menyenaraikan contoh batasan dan sempadan hubungan sesama manusia. Mentor meminta Mentee berbincang dan menyenaraikan 5 contoh aktiviti yang boleh menjalinkan silaturrahim. : : : NILAI MURNI SESAMA KITA Mentee dapat memahami dengan lebih jelas konsep hubungan sesama manusia. 4. 5. : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN PROSEDUR 1. 2. Mentor menerangkan konsep hubungan sesama manusia .tua dan muda.anak dan ibu bapa.pensyarah dan pelajar. Mentee dapat mengetahui apakah kepentingan menjaga dan memelihara hubungan sesama manusia.sambutan hari jadi dan majlis keagamaan.bersukan.

Hubungan yang baik sesama manusia adalah suatu amalan yang mulia 5. Setiap individu mempunyai harga diri dan perlu dihormati dan dihargai 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : NILAI MURNI SESAMA KITA 1. Hak dan perasaan orang lain perlu dihormati demi membina perhubungan yang berkesan. 17 . Hubungan yang mulia bermula dari hati yang ikhlas dan bersih 2. Manusia adalah makhluk sosial 4.

dan warga negara. Mentee diminta menyenaraikan sekurangkurangnya 10 ciri positif yang perlu ada pada seseorang pelajar Mentee menyenaraikan 10 ciri negatif yang berlaku masa kini perlu dijauhi. : : : KEROHANIAN DIARIKU Mentee dapat mengenal pasti ciri-ciri peribadi seorang remaja sebagai pelajar anak kepada ibu bapa. ahli masyarakat . 3. Mentee lain digalakkan bersoaljawab selepas sesi berkenaan Mentor membuat rumusan. MASA : 60 ~ 120 minit BAHAN / SUMBER / CATATAN Kertas A4 PROSEDUR 1. Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati. skodeng. 3. 6. Mentor meminta setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan mereka. Mentee /remaja perlu mempunyai jati diri dan mampu memperkasakan diri daripada dipengaruhi oleh anasir yang cuba merosakkan diri.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. Mentor meminta mentee menceritakan prihal rakan-rakannya yang pernah terlibat dengan gejala social. ( contoh : dadah. Mentee dapat mengamalkan budaya hidup yang baik dan sihat bagi menjamin kehidupan masa depan. 4. rempit.bosia…) 5. 2. 2. 4. 18 .

19 . Kemahiran ini memberikan kesedaran dalam diri seseorang bahawa gaya hidup yang sihat menjamin kehidupan yang cemerlang 3. Kemahiran ini dapat menyedarkan mantee dalam menilai personaliti seseorang individu.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN DIARIKU 1. Manusia yang cemerlang dalam erti kata yang sebenarnya lazim dikaitkan dengan individu yang mempunyai peribadi yang baik dan dihormati 2.

black mental. 3. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1. Panduan mengamalkan sikap asertif (tegas diri ) bagi menangani ajakan yang negatif .dll ) 3. Boleh menyebut sekurang-kurangnya 5 cara bersifat asertif. Mentor menerangkan senario gejala sosial yang berlaku masa kini. Mentee diberikan maklumat berkaitan gejala social.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEROHANIAN OH REMAJA 1. cadangkan perkara lain dan sebagainya. menolak ajakan kawan untuk melakukan aktiviti yang negatif . Mentor membuka peluang kepada peserta lain untuk berbincang tentang punca dan langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengurang masalah gejala social. 2.ketagihan alcohol. meninggalkan. 2. 4. cakap perkara lain. Peranan mentee untuk mengatasi gejala sosial BAHAN / SUMBER / CATATAN Keratan akhbar Panduan asertif diri 20 . 5. seperti katakan tak nak. memberi alasan. Meningkatkan kefahaman mentee terhadap scenario dan punca gejala social masa kini.budaya kuning. Mentee mencadangkan langkah-langkah bagi mengatasi masalah gejala sosial dikalangan remaja.dadah .(contoh:sex bebas.

Remaja perlu bijak memilih kawan 3. Remaja perlu mempunyai sifat asertif diri – bagaimana mengatakan tidak kepada perkara yang negatif 4. Jati diri benteng gejala sosial dan asas amalan hidup sihat 2. Disiplin diri dan pegangan agama penting dalam kehidupan manusia 21 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEROHANIAN OH REMAJA 1.

Setiap individu perlu mempunyai keyakinan dan tegas diri melalui latihan kepetahan 4. 3. Manusia ada hak untuk menyatakan pendirian diri masing-masing 5. MASA : 60 ~ 120 minit PROSEDUR BAHAN / CATATAN Teks Tipah dan Joey Langkah 1. Mentor membuat rumusan. 22 . RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY 1. Mentor membaca teks berkaitan dengan Tipah dan Joey 2. 2. Tindakan perlu memikirkan risiko. Menerima dan menolak hujah pihak lain secara bijak. 3. Dalam membuat keputusan perlu ambil kiran pandangan orang lain 6. Membina kemahiran menyampaikan hujah yang berkesan. Hidup alam remaja penuh dengan cabaran dan dugaan 3. Setiap kumpulan diminta berbincang dan berhujah berkenaan teks tersebut. Membina keyakinan untuk menyatakan pendirian diri.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KOMUNIKASI TIPAH DAN JOEY OBJEKTIF : 1. Jangan mudah percaya kepada orang yang kita tidak kenal 2.

Melihatkan peluang yang ada. Tipah pergi berjumpa Ketua Felo memaklumkan dia baru menerima panggilan kecemasan dari kampung yang menyatakan bapanya sakit tenat. Ketua Felo. Malangnya hati Tipah tidak berani untuk melanggar peraturan kolej. lelaki berkenaan datang menjemput Joey dan dibawa ke tempat Tipah. 23 .30 malam. Joey mengajak keluar ke Bandar untuk menyaksikan Konsert Sure Heboh. Kebisingan mereka menarik perhatian seorang pemburu. akhirnya Tipah pun bersetuju. Setelah itu. Joey. atas rasa simpati Ketua Felo terus memberikan kebenaran. Setelah hampir sejam menunggu. Tipah menceritakan apa yang berlaku.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TEKS SIMULASI TIPAH DAN JOEY Pada suatu senja. Tanpa berfikir panjang. pemburu tersebut telah menembak mati Joey dan lelaki tersebut Siapakah yang bersalah? Tipah. Tipah berjumpa dengan Joey di hadapan pondok pengawal. Tipah membuat pilihan menyerahkan dirinya. Joey telah sedia menunggu dengan motosikalnya. Tipah memang teringin untuk mengikut kerana ada artis-artis yang diminatinya. Tipah telah menerima panggilan daripada buah hatinya. Lebih kurang pukul 8. Malangnya lelaki tersebut telah membawa Tipah ke sebuah rumah kosong di ladang berdekatan yang jauh dari kawasan awam dan mengugut Tipah. Tipah hanya ada dua pilihan sama ada ditinggalkan di rumah kosong atau menyerahkan dirinya kepada lelaki tersebut. teresak-esak dan berlinangan air mata Tipah memohon kebenaran untuk keluar ke hospital. Dengan penuh kepura-puraan dalam keadaan yang amat sedih. datang seorang lelaki bermotosikal menawarkan diri untuk membantu menghantar Tipah dahulu dan diikuti oleh Joey. Seperti yang dijanjikan. Di pertengahan jalan yang sunyi. Tetapi oleh sebab pujukan rayu dan desakan yang kuat daripada Joey. Lalu berlaku pertengkaran antara Joey dan lelaki tersebut. Pengawal. di sebuah kolej. Joey menjadi marah. tiba-tiba motosikal mereka mengalami kerosakan. lelaki bermotosikal atau pemburu.

Mempunyai keupayaan membezakan di antara keperluan dan kehendak diri terhadap pengurusan kewangan. MASA 24 . 1. Menerapkan nilai menghargai kepentingan pengurusan kewangan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TOPIK NAMA AKTIVITI OBJEKTIF : : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA Di akhir sesi mentee-mentee akan dapat. Membina kemahiran pengurusan kewangan secara berhemah. : 60 ~ 120 minit 3. 2.

Keperluan VS Kehendak pelajar matrikulasi ( mana lebih penting ? ) . Mentor membuat rumusan berdasarkan keseluruhan perbincangan.permasalahan biasa berkaitan kewangan yang kerap dihadapi sepanjang pengajian ( mentee senaraikan ?) 9. BAHAN/SUMBER/ CATATAN Nota Pengurusan Kewangan Borang ‘A’ ( Borang “ check list” ) Borang ‘B’ ( Kuadron Pengurusan RM ) Borang ‘ C ’ ( Borang Bajet Saya ) 25 . Mentor berbincang dengan mentee tentang perkaraperkara berikut: . Mentor menyampaikan apa-apa mesej yang sangat penting untuk disampaikan kepada mentee-mentee ( laporan semasa dari Pihak Pengurusan / jabatan ) 3. Mentor berbincang dengan mentee-mentee status kewangan semasa 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PROSEDUR 1. Mentor meminta mentee memindahkan item-item tersebut ke Borang ‘A’ dan kemudian ke Borang ‘B’ 7. Mentor mengagihkan borang : Borang “Check List” Kuadron Pengurusan RM 6. Memulakan perjumpaan dengan berbincang perjalanan rutin harian sepanjang minggu 2. Mentor meminta mentee mencatatkan anggaran bajet sepanjang semester berdasarkan Borang Bajet Saya yang diedarkan 10. Mentor berbincang dan membimbing mentee untuk mengemaskinikan bajet yang telah dinyatakan dalam borang bajet berkenaan 11. Perbincangan berdasarkan dapatan mentee daripada kedua-dua borang tersebut. 8. Mengklasifikasikan barang – barang keperluan mengikut keutamaan 5.

Pengurusan kewangan adalah penting untuk mengelakkan kesan negative 3.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN TOPIK NAMA AKTIVITI : : PENGURUSAN KEWANGAN BIAR BERGAYA ASAL BERJAYA 1. Setiap nikmat yang diperolehi adalah ujian untuk mencapai matlamat 2. Kita perlu membezakan antara keperluan dan kehendak 26 .

kenapa? 4. Mentor memberi makna kemahiran interpersonal : Proses bagaimana seseorang itu berkongsi pengalaman dengan Individu . Mentor berbincang bersama mentee berkaitan definisi/ makna kemahiran interpersonal 2. kenapa ? 5.3 Keselesaan atau tidak.1 Jenis watak pasangan anda? Mentor tunjukkan gambar 4. Definisi Kemahiran Interpersonal Isu pilihan Mentee Kotak Sulit (Entiti) Gambar : Jenis – jenis perwatakan. kenapa? 4. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. jari. tangan. pergerakan (badan.individu yang lain.5 Gerak-geri bukan lisan ( sesuai/tidak ). mimik muka. 7. Mentee dibahagikan secara berpasangan ( A dan B : berlainan jurusan / jantina dan kurang berjumpa ) 3. bahu) dan penggunaan bahasa. Setiap Mentee secara ikhlas mencatat perasaan dan pengalamannya semasa bercerita dan dimasukkan ke dalam kotak sulit (tanpa nama). Salah seorang Mentee membacakan catatan berkenaan 6. Mempraktikkan amalan dan petua untuk berinteraksi 2. kenapa? 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI OBJEKTIF : 1.4 Bahasa yang rakan gunakan ( selesa / tidak ). Kertas catatan disimpan oleh Mentor 27 . Memahami proses – proses semasa komunikasi dan membaiki perhubungan sesama insan MASA : 60 minit ~ 120 minit CATATAN BAHAN / SUMBER PROSEDUR Langkah: 1. Pasangan Mentee diminta menceritakan berkaitan satu isu besar / isu semasa sesama mereka 4. berkaitan aspek : 4.2 Tajuk dibincangkan ( sesuai / tidak ). kepala.

kepala. kemesraan dan sebagainya. Situasi ini akan mendatangkan kesan negatif terhadap diri. Mentor meminta Mentee menyenaraikan ciri – ciri perhubungan yang positif yang daripada perbincangan tadi seperti kontak mata. tangan. pergerakan (badan. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEMAHIRAN INTERPERSONAL ENTITI 1. 28 . Individu yang matang tidak akan melabelkan dirinya seperti bercakap banyak seperti katak. jari. 3. Kemahiran interpersonal melibatkan kemahiran mendengar. bahu) dan penggunaan bahasa. mimik muka.

sebanyak 45 keping Fasa 2: Mentee diberi masa yang lebih lama (20 minit) Untuk berbincang kepada siapa perlu diamanahkan untuk Kemungkinan ada menjaga wang tersebut) kumpulan yang gagal memilih (Mungkin lebih dari seorang yang dipilih) calon untuk menerima amanah 4.Mentee dikehendaki berbincang. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1.Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 7 hingga 15 orang dalam satu kumpulan) 2. : : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH Membuat keputusan berdasarkan pemikiran logik dan berasas.Setiap kumpulan akan diberi sejumlah wang ( contoh wang) Nilai wang: RM 50 RM20 Fasa 1: Mentee diminta berbincang dalam masa 15 minit RM10 kepada siapa perlu diamanahkan untuk menjaga wang RM5 tersebut. 29 . yang tidak menghadapi masalah untuk memilih pemegang amanah tersebut dan kemungkinan juga ada sukarela untuk memegang amanah. RM2 Syiling 20 sen 3.Mentor memilih secara rawak wakil kumpulan untuk itu. atas alasan apa amanah sebanyak 3 keping tersebut diberi kepada individu / individu-individu Syiling 10 sen berkenaan. Kemungkinan membentangkan alasan kenapa amanah diberikan kepada juga ada kumpulan individu / individu-individu itu. Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1.

Masa juga akan mempengaruhi keputusan yang dibuat. 2. 30 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN KUNCI KHAZANAH 1. Pandangan umum tidak semestinya mewakili keputusan yang tepat 3. Ciri memimpin / pemegang amanah tidak dimiliki oleh semua orang dan pemilihan pemegang amanah dibuat berdasarkan pemerhatian serta keyakinan.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF 1. 3. Ulangi langkah-langkah di atas untuk menghasilkan jenis-jenis origami .Setiap kumpulan memilih seorang wakil yang akan membacakan arahan untuk menghasilkan origami ( Rujuk lampiran ) 3. 4. 2. 5. Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 10 hingga 15 orang ) 2. Lampiran (arahan membuat origami 1. 5.Mentee dikehendaki mengikut semua arahan yang diberi (tidak boleh berbincang) Lihat hasilnya.Ulangi langkah 3 dan kali ini mentee diberi peluang untuk berbincang bagaimana menghasilkan origami. : : : KEPIMPINAN ORIGAMI Kenalpasti ciri-ciri kepimpinan yang perlu dalam memilih pemimpin Menghasilkan origami MASA : 60 minit PROSEDUR BAHAN/SUMBER/ CATATAN 1. Mentor boleh juga memilih mana-mana mentee yang mempunyai kemahiran membuat origami untuk membimbing rakan mentee lain dalam mempelbagaikan hasilnya. kotak bintang bola sotong burung belalang 31 . Lihat hasil yang diperolehi. 2. 6. 4.

Arahan sehala selalunya gagal membauhkan hasil yang baik 3.Ciri pemimpin yang baik ialah yang boleh menerima teguran dan pandangan dari sesiapa sahaja terutama dari kumpulan yang dipimpinnya. Amanah bukanlah satu perkara yang boleh dipandang ringan kerana akan mengakibatkan kesan kepada sesuatu aktiviti / organisasi. 2. Kreativiti dan komunikasi adalah elemen penting dalam kepimpinan 32 . 4. Kerjasama merupakan kunci kejayaan organisasi 5.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN ORIGAMI 1. 3. Pemimpin akan cuba memberi arahan yang terbaik untuk diikuti oleh pengikutnya.

Mentee berbincang dalam masa 5 minit bagaimana untuk mencecah kaki serentak diatas tali tersebut apabila wisel dibunyikan. 4. Tali wisel BAHAN/SUMBER/ CATATAN 33 . Setiap kumpulan akan dibekalkan seutas tali ( 1 meter ) 3. Kenalpasti pentingnya unsur kesepakatan dalam kumpulan 2.Rentangkan tali tersebut di atas lantai / tanah. Menyedari bahawa berbincang adalah penting sebelum membuat keputusan MASA : 60 minit PROSEDUR 1.Mentor pastikan mana-mana kumpulan Mentee yang gagal mencecahkan kaki serentak merupakan kumpulan yang kalah. Mentee berada dalam kumpulan kecil ( 3 hingga 5 orang ) 2. Aktiviti dijalankan secara pertandingan 3 kumpulan serentak.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. 6. Mentor membimbing mentee agar mengutara contoh lain untuk dibincangkan di mana temanya ialah apa juga aktiviti yang dilakukan secara bersepakat. akan membawa berkat. 5.

4. sebaliknya mesti melalui perancangan yang teliti. 3. Arahan yang jelas akan memudahkan aktiviti yang dilakukan. Tidak ada jalan mudah untuk berjaya. 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN AKTIVITI TAJUK : : KEPIMPINAN SEPAKAT MEMBAWA BERKAT 1. Penelitian dalam membuat perancangan menentukan kejayaan organisasi 34 . Perbincangan sihat selalunya membauhkan hasil yang baik.

FIZIK. 5 6 35 . Mentor mencetuskan perbincangan tips belajar di kalangan Mentee. Seorang pencatat dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan ( selain daripada nota yang diberikan oleh mentor ).00 ). Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil mengenai tips amalan pelajar cemerlang. Mentor dan Mentee merumuskan bahawa setiap individu perlu ada amalan dan motivasi sendiri untuk menempa kejayaan. Kertas A 4.00 ).. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Nota amalan pelajar cemerlang. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam 3 kumpulan kecil mengikut jurusan masingmasing dan diberi satu nota amalan pelajar cemerlang ( 4. AKAUN DAN PENGURUSAN PERNIAGAAN ) “FOUR FLAT” Mentee mengetahui tips belajar yang diamalkan oleh pelajar cemerlang ( 4. MATEMATIK. 60 minit ~ 240 minit. 4 Pensel. BIOLOGI. Kertas sebak. EKONOMI.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI : CARA BELAJAR ( KIMIA. Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah di dalam kelompok besar. TAJUK OBJEKTIF : : MASA : PROSEDUR 1 Secara sumbangsaran. Mentee diarahkan mengemukakan cara-cara belajar subjek yang pernah diamalkan.

Keberkesanan kaedah belajar bergantung kepada kemampuan dan amalan mentee itu sendiri. 36 . Mentee perlu sedar bahawa kemungkinan masih ada cara lain yang lebih baik untuk menempa kecemerlangan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN 1. 3. 2. Setiap mentee perlu tahu kaedah belajar subjek secara berkesan.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

KIMIA
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Suka kimia. Anggaplah ia tidak membebankan. 2. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 3. Kita tidak boleh menghafal sahaja nota pensyarah membabi buta.Memang kita ingat, tetapi kita akan menghadapi masalah dalam menjawab soalan peperiksaan. 4.Tahu asas-asas kimia. Sebagai contoh persamaan, kira mol. 5. Hafal rumus. ( Kalau rumus yang boleh derive , pastikan tahu ) 6. Mesti ingat unsur-unsur yang berada dalam kumpulan yang sama. Hafal 20 unsur yang pertama, kala pertama, kedua dan ketiga. 7.Tidak perlu hafal semua nilai pemalar terpilih, tetapi lebih baik ingat sesetengah yang selalu ditanya dalam soalan seperti f=96500c, na=6.02x10 23 mol -1. 8. Faham dan ingat definisi atau hukum yang telah belajar seperti hess’ law. 9. Ingat kata kunci yang penting dalam setiap definisi.

37

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

BIOLOGI
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 ) 1. Subjek ini memerlukan pemahaman dan penghafalan setiap konsep. 2. Salin dan catat setiap nota dan maklumat. Bagi mekanisme dan gambarajah, fahami dan kaji setiap langkah bagaimana ia berhubungkait. Fikir logik setiap fakta tersbut. Adalah baik kita menggunakan gambarajah bewarna. Cuba ingat dan bayangkan setiap langkah tersbut. Bentuk formula yang senang diingat. Jangan terima bulat-bulat apa yang diberitahu oleh pensyarah. Cuba fahami dan ingat mengikut kefahaman kita. 4. Minat. 5. Rujukan bersama pensyarah kuliah atau tutoran.Selain itu, perjumpaan adalah juga untuk berbincang dan bertanya sekiranya tidak memahami sesuatu tajuk. 6. Kaitkan tajuk yang dipelajari dengan tajuk-tajuk yang lepas. 7. Apabila membaca, catatkan rangka supaya betul-betul faham apa yang dibaca. 8. Selepas selesai membaca sesuatu tajuk, cuba tulis semula tanpa melihat nota atau buku. 9. Cuba menceritakan kepada kawan walaupun kepada seorang kawan. 10. Menghafal dan mengingat setiap tajuk yang dipelajari. 11. Membuat banyak latihan untuk meningkatkan daya kefahaman. Buat banyak latihan agar kita biasa dan mahir dengan kehendak soalan. 12. Membuat soalan-soalan tahun lepas dan meminta pensyarah menanda latihan-latihan tersebut. 13. Perbincangan berkumpulan amat penting dalam memahami subjek Biologi. 14. Memperbanyakkan buku rujukan seperti buku Campbell dan Solomon. Ini kerana dengan membaca pelbagai buku, sedikit sebanyak membantu menambahkan lagi ilmu pengetahuan. 15. Selain itu, rajin-rajinlah melukis gambar atau peta minda yang menarik untuk memantapkan lagi pemahaman dan ingatan mengenai sesuatu topik.

38

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

MATEMATIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Meletakkan sasaran A di dalam keputusan Matematik. 2. Sentiasa atau banyak membuat latihan. 3. Berikan sepenuh tumpuan ketika belajar di dalam kuliah dan tutoran. Tumpuan 100% membolehkan anda memahami dengan tepat dan cekap agar mudah ketika membuat latihan. Pelajar perlu fokus, faham, dengar dan lihat dengan teliti setiap yang diajar. 4. Di samping itu, sentiasa atau banyak membuat latihan amat diperlukan bagi mengelakkan terlupa. Ini kerana Matematik adalah subjek yang diajar secara berterusan , jadi latihan yang berterusan adalah cara terbaik untuk memperoleh keputusan yang terbaik. 5. Ingat dan faham semua formula, rumus dan konsep yang dipelajari. Ini penting untuk menjawab solan-soalan matematik. Ingat setiap langkah. Cari satu atau tiga kaedah yang boleh digunakan untuk satu soalan. Kita kena yakin dengan jawapan yang diperolehi. Sekiranya jawapan salah, cari kesilapan kita dan betulkannya. 6. Pastikan soalan tutorial dibuat. Buat latihan di waktu petang sebelum waktu Maghrib. Latihan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. 7. Kaji bentuk-bentuk soalan dan perbanyakkan membuat latihan. 8. dan soalan-soalan tahun lepas. Mungkin sesetengah soalan itu akan dikeluarkan semula. 9. Selalau berbincang dengan rakan-rakan tentang soalan-soalan yang susah. 10.Tinggalkan dahulu soalan-soalan yang susah untuk diselesaikan. Jawab soalan-soalan-soalan yang mudah dahulu. Kemudian berbalik kepada soalan-soalan yang susah tadi. Jika dapat menjawab soalan yang susah, itu satu kepuasan. Jika tidak boleh diselesaikan, rujuk pensayarah atau kawan-kawan yang lebih pandai di dalam mata pelajaran itu.

39

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM

FIZIK
AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.00 )

1. Fizik memerlukan pemahaman konsep yang tinggi kerana ia melibatkan soalan penyelesaian masalah. 2. Fahami topik yang dipelajari sebelum membuat latihan. 3. Kualiti apa yang dipelajari adalah penting. 4. Sentiasa mengulangi apa yang dipelajari agar tidak mudah lupa. 5. Rajin membuat latihan dan mengkaji setiap soalan. 6. Tidak menghafal rumus. Lebih baik memahami bagaimana rumus itu dihasilkan.Lebih mudah memahami subtopik itu.

40

00 ) 1. 6. 2. Jumpa pensyarah di “cubical”/ meja pensyarah. Ambil perhatian di dalam kuliah juga. 4.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM EKONOMI AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. 3. Faham apa yang diajar dalam kuliah. Baca semula nota-nota yang diberi oleh pensyarah. 41 . Banyak membaca dan mengingat. Rajin bertanya kepada pensyarah dalam tutorial. 7. Rajin membuat soalan-soalan tutoran. 5. Buat rujukan pada buku lain sekiranya kurang faham. 2.

Mempunyai asas yang kukuh untuk mahir dalam perakaunan. 2. 7. Dengan membuat latihan akaun yang banyak. Mengingat format. 6. Jangan tidur. Sekiranya tidak faham. Dapat bertukar idea dengan rakan-rakan. 5. 2. jalan kira dan sebagainya. 4. 3. 42 . Buat perbincangan dengan rakan-rakan untuk menyelesaikan soalan akaun yang sukar. pelajar lebih memahami sesuatu tajuk akaun itu. Sentiasa mengambil perhatian dalam kuliah.00 ) 1. Menjawab soalan-soalan daripada bank soalan. tanya pensyarah ketika kelas tutoran. 8.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKAUN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4.

Banyak membaca surat khabar. 2. 43 . Bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan. 4.00 ) 1. perniagaan yang berlaku di sekitar kita. Meletakkan diri kita sebagai pengurus dalam perniagaan. 5. 3. Banyak penghafalan. Rajin membaca sebelum tidur. Membuat nota ringkas dan menampal di dinding merupakan salah satu cara mengingat.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM PENGURUSAN PERNIAGAAN AMALAN CARA BELAJAR PELAJAR CEMERLANG ( 4. 7. 6. Mata pelajaran yang melibatkan aktiviti harian dalam pengurusan diri.

6.Setelah selesai menjawab.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Aktiviti Tajuk Objektif 1. : : SIFAT ASERTIF AIMAN TAK KISAH : Mengetahui sifat diri Menghargai nilai asertif Membezakan tingkahlaku asertif daripada tingkahlaku agresif dan pasif. lihat nota di bawah) 5.Asertif) Skor 7 – 9 (Tinggi . 3. 4. mentee diminta mengira bilangan “Y” pada borang tugasan tadi dan tuliskan jumlah di bahagian bawah borang. rendah dan sederhana). 44 . Mentor meminta mentee menjadikan 3 kumpulan kecil mengikut skor (tinggi. 3. Setiap kumpulan diminta membentang hasil kerja mereka. 2.Setiap mentee diminta menanda ( / ) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan berkaitan dengan diri mentee dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya.Mentor memaklumkan maksud skor yang diperolehi oleh mentee: Skor 1 – 3 (Rendah – Pasif ) Skor 4 – 6 (Sederhana . 2. : 60 ~ 120 minit Masa PROSEDUR 1. Setiap kumpulan diminta berbincang dan menyatakan apakah sifat-sifat diri yang ada pada diri mereka dan menyenaraikan kebaikan dan kelemahan sifat-sifat tersebut di dalam kotak seperti di bawah: BAHAN / SUMBER / CATATAN Borang Senarai Semak Kertas A4 / Kertas mahjung 7.Agresif) (Panduan Mentor. Mentor mengedarkan borang senarai semak kepada setiap mentee.

--. Mentee diminta berbincang bagaimana hendak tangani simulasi-simulasi / situasi berikut: a) Menolak pelawaan rokok dari seorang kawan. Mentor memberi penekanan berbincang mengenai sifat asertif dan keperluan kepada seorang mentee.dll simulasi yang boleh difikirkan oleh mentor / mentee. 45 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. b) Menolak cinta rakan sekuliah. c) Menegur kesilapan rakan karib. 9. d) Meminta diri untuk meninggalkan majlis.

bertindak / berfikir untuk diri sendiri. terbuka. bagi mencapai hajat /matlamat tanpa mengambil kira perasaan dan keselesaan orang lain. Sifat Asertif .Menjaga perasaan dan sensitiviti orang lain di samping berusaha untuk mencapai hajat/matlamat diri sendiri. perasaan dimanipulasi oleh orang lain.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RUMUSAN Aktiviti Tajuk : SIFAT ASERTIF : AIMAN TAK KISAH Sifat Agresif – Bersikap bebas. Sifat Pasif . cakap lepas.Membiar diri. 46 . fikiran.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM CONTOH BORANG TUGASAN KUMPULAN SIFAT DIRI CIRI-CIRI DIRI 1 2 3 4 5 6 7 KEBAIKAN KELEMAHAN 47 .

5 Akan berterus terang menyatakan bahawa tingkahlakunya telah menyakitkan hati saya. 6 Selesa bertanya apabila arahan yang diberikan oleh ketua kurang jelas 7 Akan terus bertanya sehingga saya berpuas hati dengan jawapan yang diberi 8 Lebih selesa membuat kerja-kerja yang telah saya rancang dari membuat kerja yang disuruh oleh orang lain 9 Agak mudah marah berbanding dengan kawan-kawan saya yang lain. 4 Mudah melenting apabila kerja yang saya lakukan tidak menjadi. BIL ITEM 1 Selesa memberitahu kawan-kawan mengenai apa-apa sahaja yang ada dalam fikiran saya. 10 Suka kepada perdebatan yang hangat tidak kira sama ada saya menang atau kalah JUMLAH SKOR Y T 48 . 2 Selesa meminta pertolongan dari kawan-kawan dan ahli-ahli profesional bila menghadapi masalah 3 Selesa meminta kembali barang-barang yang telah dipinjam oleh kawan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Lampiran Modul Asertif Diri ( Dipetik dari IPS ) Arahan: Tandakan (/) pada ruang ‘Y’ jika item berkenaan ada kaitan Dengan diri anda dan pada ruang ‘T’ jika sebaliknya.

Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. Setiap kumpulan diarahkan membuat satu resume Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. Mentor merumuskan bahawa setiap individu perlu ada resume sendiri untuk menghadapi alam kerjaya.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MEMBUAT RESUME KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : CARA MEMBUAT RESUME RESUME Pelajar tahu cara untuk membuat resume dengan cara yang betul. Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. Mentor juga memberikan sample resume kepada mentee. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh resume yang pernah dilihat atau yang pernah dibuat. 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. Mentor mengarahkan Mentee berada dalam kumpulan kecil seramai 5 orang satu kumpulan dan menunjukkan contoh resume. Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel resume 4 5. 6 7 8. 49 .

Jalan Dagang 6/7.502) Dean’s List Four Times 2003 (2) and 2004 (2) Sekolah Menengah Taman Tasik Taiping.Perak SPM (2001) : 8As PMR (1999) : 5As.0 50 .68cm Bahasa Malaysia. 68000 Ampang. Taman Dagang.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM RESUME Anuar Bin Deniel 15. Selangor 012-2224443 blurry1912@yahoo. 3Bs  PROJECTS  Multimedia Application entitled “Fun With Alphabets 2004” (2004) (Fourth Semester Final Project) A multimedia application to educate youngster especially primary dan preschool students about alphabets by using interative approach.com CAREER OBJECTIVE “To have a stable career that uses high personal capability and to provide a dynamic working environment” (Preferred Field : IT & Computer Science) PERSONAL BACKGROUND         IC Number Age Sex Marital status Health Weight Height Language : : : : : : : : 820426085587 22 Male Single Excellent 50kg 1. English EDUCATION  Universiti Putra Malaysia (UPM) in collaboration with Kolej Poly-Tech MARA Diploma Sains Komputer (CGPA : 3. Developed using Macromedia Director MX9.0 and Adobe Photoshop 7.

Sekolah Taman Tasik Taiping. C++. Ibrahim. Dekan Hal ehwal Pelajar. UPM Tel : 013-3456789 51 . Project Management 3. XHTML Java.  Software Packages Adobe Photoshop. Hussin. HTML.Pensyarah Universiti Putra Malaysia. Dr. This website offer visitors to view the company”s products with all the description and place their order on-line via the website. Leadership ACTIVITIES 1. ASP. Perak  Bendahari Kelas  Ahli Jawatankuasa Kelab Alam sekitar  Lans Koleral Kadet Remaja sekolah REFEREES 1. Samsilah Bt.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM  Web-based Database-Oriented Shoping Portal entitled “Definite Inc. Computer Skills  Operating Systems MS-DOS. Developed using Hypertext Pre-Processor (PHP) and Macromedia Dreamweaver. Kolej Poly-Tech MARA English Day (2003)  Scrabble Competition  Treasure Hunt 2. Microsoft Windows 95/98 Windows XP FreeBSD  Programming Languages PHP. Adobe Illustrator 2. One-Stop IT-Center” (Fifth Semester Final Project) A web-based portal for on-line IT products (hardwate & software)purchasing. Dr. Microsoft Visual Basic. Asmadi B. PERSONAL SKILLS 1. Tel : 012-1234567 2.

CATATAN BAHAN / SUMBER 2 3 Sampel tips temuduga 4 Mentor mengarahkan perbincangan dalam kumpulan kecil. Mentee diarahkan mengemukakan contoh-contoh yang pernah dilihat. 6. dibuat atau dibaca cara-cara menghadapi temuduga. 5. Mentor mengarahkan seorang Mentee datang ke depan dan berlakon cara menghadapi temuduga dan dibimbing oleh mentor.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL CARA MENGHADAPI TEMUDUGA KOLEJ – KOLEJ MATRIKULASI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : PANDUAN MENGHADAPI TEMUDUGA TEMUDUGA Pelajar tahu cara-cara yang betul untuk menghadapi temuduga 60 ~ 120 minit PROSEDUR 1 Secara sumbang saran. Seorang setiausaha dilantik dalam setiap kumpulan untuk mencatat hasil perbincangan. 52 . Mentor mencetuskan perbincangan di kalangan Mentee. Wakil kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan dan kumpulan lain memberi pandangan / hujah Mentor memberikan penilaian berdasarkan hasil perbincangan tadi. 7. Mentor memberikan tips kepada semua mentee cara-cara untuk menghadapi temuduga yang sebenarnya.

Jangan memakai pakaian yang terlampau berwarna-warni dan menjolok mata. anda mungkin disoal tentang perkara tertentu yang berkaitan ataupun diberi satu ujian untuk menilai pengalaman. Aspek-aspek itu ialah a. Penampilan c. Persediaan b. Selidik samada anda mempunyai kelulusan akademik dan kelulusankelulusan lain sebagaimana yang dikehendaki bagi pekerjaan yang anda pohon itu.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM TIPS MENGHADAPI TEMUDUGA ASPEK.menggunakan minyak wangi dan alat solek yang berlebihan. tarikh dan masa temuduga akan diadakan dan hendaklah berada di tempat temuduga itu 10 minit sebelum temuduga itu dimulakan. 53 . Dalam hal seperti ini adalah berfaedah jika anda mengkaji semula perkara-perkara berkenaan sebelum menghadiri temuduga.ASPEK TEMUDUGA Terdapat dua aspek mustahak mengenai temuduga. saudara-mara dan rakan-rakan 2.Ibu-bapa.berselipar. kemahiran atau kepantasan anda.Bahan-bahan penerangan kerjaya yang boleh didapati dari pelbagai jabatan. b. Tingkah laku semasa temuduga a. JANGAN SEKALI-KALI DATANG LAMBAT. 3. Selidik seberapa banyak yang dapat tentang pekerjaan yang anda pohon dan isu-isu semasa.Mereka yang bekerja di dalam pekerjaan yang dipohon . firma dan perpustakaan . Anda hendaklah mengambil tahu tempat. Jangan semata-mata bergantung kepada nasib. Anda pakailah pakaian yang sesuai. Jika anda ditemuduga bagi sesuatu pekerjaan yang berkehendakkan pengetahuan atau latihan khas. PERSEDIAAN 1. Sumber-sumber yang boleh membantu anda ialah : . 4. PENAMPILAN 1. kemas dan bersih.

TINGKAHLAKU SEMASA TEMUDUGA 1. Anda tidak dibenarkan duduk selagi tidak disuruh. Sediakan nama dan lain butir mengenai dua orang benar-benar mengenali anda. Kasut anda juga hendaklah bersih. Bawalah bersama-sama anda sijil-sijil asal sekolah. 6. Apabila anda menjawab sesuatu iklan pastikanlah permohonan anda itu mengandungi segala butir-butir tertentu seperti yang dikehendaki di dalam iklan itu. 6. Eloklah jika anda mendapatkan keizinan dahulu daripada mereka. Susunlah dokumen-dokumen ini mengikut susunan yang dikehendaki dan janganlah digulung. tetapi bukan saudara-mara anda. 5. Biarkan penemuduga itu memulakan temuduga. 3. masuklah dengan hati yang tenang serta penuh yakin. Kuku jari anda hendaklah bersih. 2. Apabila dipanggil masuk ke dalam bilik temuduga. Bersedialah menjawab soalan-soalan berkenaan dengan iklan dan kandungan surat permohonan anda itu. 5. 4. anda hendaklah mengetuk pintu terlebih dahulu sebelum memasuki bilik temuduga itu. 3. Buatlah seperti biasa saja. Jangan hulurkan tangan anda untuk berjabat tangan selagi penemuduga itu tidak berbuat gerakan dahulu yang ianya hendak berbuat demikian. Elakkan dari meletakkan barang-barang atau tangan ataupun siku anda di atas meja penemuduga itu. Jangan anda cuba hendak mengalih keadaan kerusi yang disediakan itu. yang akan memberi perakuan terhadap diri anda. Ucapkan “Salam”.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 2. ucapkan terima kasih dan duduklah dengan sempurna serta tegakkan badan. Jangan menggelisah. C. Janganlah merasa gentar. Elakkan dari mengoyang-goyangkan kaki ataupun menggerakkannya di sana sini. Jangan pula anda cuba hendak membaca surat-surat dan lainlain kertas di atas meja penemuduga itu. dokumen-dokumen asal dan surat-surat akuan asal untuk disemak oleh majikan/penemuduga. Ini nanti akan memberi perasaan mesra di antara anda dan penemuduga. 7. 4. Semasa hendak masuk ke bilik temuduga JANGANLAH gentar. Apabila anda disuruh duduk. "Selamat Pagi" atau "Selamat Petang" mengikut pada keadaan waktu. 54 . Rambut hendaklah pendek bagi lakilaki dan kemas disikat bagi perempuan.

Elakkan dari berbincang apa-apa masalah peribadi anda semasa temuduga. Jika anda pernah bekerja dahulu. Nyatakan kelayakan dan kelulusan anda yang benar. masa yang dijangka kena bekerja dan gajinya yang akan dibayar pada permulaannya. persekolahan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 8. tetapi janganlah membesar-besarkan perkara itu. Jawapan yang anda beri itu hendaklah tepat. 20. 19. 11. Elakkan dari mengeluarkan kata-kata yang tidak benar semasa dalam temuduga. Elakkan dari menyampuk semasa penemuduga itu sedang bercakap dan jangan sekali-kali berbalah dengannya. 55 . 12. 16. Jangan merokok ataupun mengunyah apa-apa di dalam mulut. kerana ini akan melemahkan peluang anda. 18. Walau bagaimanapun biarlah penemuduga itu mengemukakan perkara itu terlebih dahulu. kegemaran dan aktiviti anda. Jangan bercakap melebihi dan yang tidak sepatutnya. Gunakan perkataan seperti Tuan atau Puan pada orang yang tertentu dari masa ke semasa. 13. Jika ahli-ahli panel yang menemuduga itu lebih daripada seorang maka arahkan jawapan-jawapan anda kepada Ketua Panel. Bersedia memberitahu penemuduga tentang keluarga anda. 15. Bersedialah untuk memberitahu kadar gaji yang anda ingin. Anda hendaklah mengetahui serba sedikit akan tugas-tugas yang bersabit dengan pekerjaan itu. Jika anda tidak tahu jawapan yang disoal itu. janganlah cuba hendak berbohong ataupun mendiamkan diri sahaja. tetapi janganlah selalu menggunakannya. dan jangan gunakan bahasa kasar. 10. Jangan sekali-kali anda cuba hendak mencela bekas majikan anda. Jangan bercakap panjang lebar. 9. berilah keterangan dengan ringkas dan tepat berkenaan dengan pekerjaan itu. Jawablah dengan tenang dan jelas serta mudah didengar. Eloklah anda bercakap terus terang yang anda tidak tahu jawapannya. 14. Apabila bercakap pandanglah ke muka penemuduga itu. 17. 21.

23. KEPETAHAN BERTUTUR Tenang. Jika penemuduga tidak menyatakan tarikh yang sepatutnya anda mengetahui keputusan temuduga itu. Ucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana memberi peluang kepada anda menyertai temuduga itu. kelancaran penyampaian. KEYAKINAN Keyakinan diri. kematangan sikap dan pendapat. Jika ia bersetuju tanyakan tarikh dan masa yang sesuai baginya. 24. penyertaan dalam perbualan/perbincangan. 56 . perangai. kesopanan. gaya dan ketenangan. PENILAIAN TEMUDUGA Dalam temuduga lazimnya penemuduga akan menilai diri anda dalam perkara-perkara seperti yang dijadualkan di bawah : Amat Baik Baik Sederhana Lemah Catitan PARAS RUPA FIZIKAL Kekemasan dan cara berpakaian. ketabahan dan kepastian. TINGKAHLAKU Perlakuan am. KEWIBAWAAN Personaliti yang tegas lagi bertenaga. PEMBAWAAN Kemesraan dan kemampuan bergaul. perbendaharaan kata dan pemilihan perkataan dan penyampaian yang jelas. eloklah anda bertanya supaya anda boleh datang lagi ke pejabatnya untuk mengetahui keputusan itu. MOTIVASI Desakan/kesungguhan.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 22. Biarkan penemuduga itu menamatkan temuduga. berfikiran luas. keupayaan untuk menyakinkan dan mempertahankan hujah. kawalan emosi.

kecekapan menjawab.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KECERDASAN Keupayaan analitikal. membina dan berfikiran logik. ianya akan menambahkan lagi pengalaman anda dan anda juga akan berpeluang untuk membaiki cara-cara dan kedudukan yang lepas. Jikalau anda tidak berjaya mendapat pekerjaan itu.. Jika boleh anda akan diambil terus untuk bekerja selepas temuduga itu ataupun anda akan diberitahu oleh penemuduga tentang keputusannya di dalam beberapa hari kelak. janganlah berputus asa. Semua yang dipanggil mempunyai peluang yang sama. PENGETAHUAN Berhubung dengan kelayakan dan pengalaman PENILAIAN TEMUDUGA SELURUHNYA…. Setiap kali anda ditemuduga. 57 . mentaakul. Berusaha dan bertawakal.

000. Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk membuat kira-kira 8 8 8 8 8 8 8 8 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. 3.000. 58 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBA-CUBA 8 ANGKA 8 Mentee boleh menjumlahkan 8 angka 8 menjadi 1. Mentor memberi arahan : cuba jumlahkan angka 8 yang di beri menjadi nilai 1.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : 8 8 8 8 8 8 8 8 8÷8=1 8–8=0 8–8=0 8–8=0 59 .

60 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : CUBALAH KALAU BOLEH BINTANG YANG NAKAL Mentee boleh mengasingkan setiap bintang dalam 3 bulatan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR 1. Mentee dibenarkan menggunakan apa sahaja alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti. Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2. Mentor memberi arahan : cuba asingkan bintang-bintang ini dalam 3 bulatan kecil 3.

Ibu bintang telah mengambil keputusan untuk mengasingkan setiap bintang ini kepada 3 kumpulan kecil . Namun kehidupan yang indah ini sering diganggu oleh kenakalan mereka. bagaimana agaknya ibu bintang akan bertindak 61 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jawapan : Cerita Iringan : Dilangit tinggal 10 bintang yang sama cantik dan warnanya yang bergemelapan.

Mentor memberikan helaian kertas kuiz 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KE KEBUN KITA UNCLE SAM Mentee boleh kuiz ini dengan tepat 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR 1. Mentor memberi arahan : cuba lakarkan batas yang di perlukan oleh Uncle Sam 3. 62 . Mentee dibenarkan menggunakan apa shj alat sokongan untuk menjawab RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kreativiti.

Cuba lakarkan batas yang diperlukan oleh Uncle Sam Jawapan : 63 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM SOALAN : Uncle Sam mempunyai 10 biji benih dan bagi menanamnya Uncle Sam bercadang meletakkan biji benih itu ke dalam 5 batas dan setiap batas ada 4 biji benih.

Jika perlu.Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 3. Syabas. temuilah pegawai kaunseling bagi membantu diri anda. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit. Anda perlu berjumpa pegawai kaunseling anda dengan segera !!! RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 64 . 41-50 Anda masih belum bersedia untuk menghadapi perjuangan belajar.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 2. 31-40 Anda sudah bersedia untuk belajar tetapi perlu memperbaiki beberapa aspek kesediaan belajar anda.Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF MASA : : : : KAJIAN MASALAH PELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Ke arah kecemerlangan 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 PROSEDUR Sebelum ujian 1. Selepas ujian : 1. Yakinlah bahawa anda bakal menempa kejayaan yang cemerlang. 51-75 Anda langsung tidak bersedia untuk belajar. Anda sedang menghadapi masalah yang besar dalam perjuangan belajar. Banyak perkara yang perlu anda selesaikan. 3. kekalkan prestasi anda.Mentee diminta mendarab jumlah dengan nilai yang disediakan PRESTASI ANDA 25-30 Anda sudah bersiap sedia menghadapi perjuangan belajar. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. Kejayaan bakal menjelang jika anda teruskan komitmen belajar.

......MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : KAJIAN INVENTORI BELAJAR UJIAN PSIKOMETRIK Mentee akan mengetahui prestasi diri masing-masing Melalui tabiat belajar 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1.... Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2... .... 51-75 Tabiat belajar lemah.......... Selepas ujian : 4.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5...... Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 10 minit. TAHAP BELAJAR SAYA . Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain... Anda pasti memperolehi keputusan peperiksaan yang cemerlang.... 3. RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran..... Masih ada ruang dan masa untuk memperbaiki tabiat belajar anda.. Perlu berusaha dengan gigih untuk memperbaiki dan mempertingkatkan tabiat belajar supaya anda tidak kecewa....... Tumpukan pada mana-mana aspek yang lemah..Mentee diminta menulis : Tabiat Belajar Saya ……… SKOR TAHAP BELAJAR 25-30 Tabiat belajar cemerlang... 31-40 Tabiat belajar baik....... 65 . Kekalkan tabiat anda itu...... 41-50 Tabiat belajar sederhana....Mentee di bimbing berdasarkan analisa prestasi anda 6.

E – mungkin anda telah tidak begitu waras atau tidak iklas semasa menanda pernyataan. Skor 3 atau lebih – salah satu kategori. Jika lebih daripada satu kategori.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM AKTIVITI TAJUK OBJEKTIF : : : UJIAN PENGURUSAN STRESS AKU INGIN BEBAS Mentee akan mengetahui sejauh mana mentee Mengalami pengaruh stress 60 minit CATATAN BAHAN / SUMBER Kertas A 4 MASA : PROSEDUR Sebelum ujian 1. B.Mentee di bimbing berdasarkan tafsiran skor 6. 3. Mentor memberi arahan kepada mentee untuk menjawab soalan dalam masa 20 minit. Skor 6-7 Jangan tambah lagi perasaan risau atau runsing. Skor 0-2 Skor 3-5 RUMUSAN Mentee dapat menjawab soalan berdasarkan ketelitian dan kejujuran 66 . Cepatlah berikhtiar atau mencari jalan untuk mengurangkan stres itu. ini menunjukkan ada sesuatu reaksi stres.Mentee diminta melihat pengaruh factor stress 7.Mentee di minta menjumlahkan pernyataan yang ditanda 5.Skor 2 setiap kategori – ini menunjukkan anda mungkin memberikan tindak balas untuk menghadapi sesuatu keadaan stres. Atau anda mungkin berada dalam keadaan stres beberapa lama. ini menunjukkan anda bertindak cara lain dalam situasi yang bebeza. D. Mentee tidak dibenarkan berbincang dan bertanya kepada rakan lain. Mentor memberikan helaian kertas ujian psikometrik 2. Atau anda ada kemungkinan telah dapat mengurus sters dengan baik. Skor 6-7. Selepas ujian : 4.Mentor boleh mencalonkan mentee yang menghadapi masalah stress yang serius kepada kaunselor TAFSIRAN SKOR Jika skor 0 kategori A. C. perkara biasa kepada sesetengah orang.

.. sedih atau murung tanpa sebab Gangguan penyakit atau badan tidak sihat Tidak yakin pada diri sendiri Berasa kolej..... …………………………………………………JURUSAN .. ARAHAN . ………. 3 = Selalu 1 Masa untuk belajar tidak mencukupi Sukar memahami pengajaran pensyarah Tidak tahu membuat kerja sendiri Terdapat tajuk-tajuk mata pelajaran tidak diminati Tiada rakan diajak belajar Sukar mengingati isi pelajaran Ponteng kelas atau ponteng kuliah Tidak dapat menumpukan perhatian semasa pensyarah mengajar Mengantuk di dalam kelas Matlamat belajar berubah-ubah Susah hati. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 2 = Kadang-kadang.. Tandakan satu pilihan  pada ruang yang sesuai bagi sesuatu item. runsing.pensyarah atau ibu bapa berlaku tidak adil Takut atau malu bertanya pada pensyarah Berasa jemu dengan rutin hidup sebagai pelajar Gangguan daripada pelajar lain Dimarahi oleh ibu bapa apabila melakukan kesalahan Kecewa apabila gagal melakukan sesuatu Berasa malas mengulangkaji Wang saku tidak mencukupi Pakaian harian yang atau koyak tidak diganti Tiada sarapan pagi sebelum kedewan kuliah Ibu bapa merungut apabila meminta wang tambahan bagi membeli bahan atau keperluan belajar (buku.. Sila jawab dalam masa 10 minit. peralatan tulis) Ibu bapa tidak memperduli sama ada anda lulus atau gagal dalam ujian atau peperiksaan 1 JUMLAH TANDA  DARAB / X JUMLAH SKOR ANDA 1 2 3 2 3 2 3 25 67 ..MODUL MENTOR MENTEE BMKPM KAJIAN MASALAH PELAJAR NAMA . 1 = Jarang-jarang...

. saya tidak akan mempelajarinya 2 Saya cuba gunakan apa yang sudah dipelajari daripada 3 2 1 suatu mata pelajaran bagi mata pelajaran lain 3 Saya lebi suka menonton televisyen walaupun saya tahu 1 2 3 saya sepatutnya belajar 4 Saya dapati sukar untuk belajar dengan baik 1 2 3 5 Saya akan mencari beberapa orang kawan apabila tiba 1 2 3 waktu belajar 6 Saya suka belajar di tempat sunyi 3 2 1 7 Saya suka berkhayal apabila hendak memulakan pelajaran 1 2 3 8 Saya mengambil masa yang lama untuk mula belajar 1 2 3 9 Saya dapati sukar memberikan tumpuan semasa belajar 1 2 3 10 Saya memerlukan ‘mood’ yang baik untuk belajar 1 2 3 11 Saya tidak dapat belajar jika terikat dengan masa yang 1 2 3 sudah ditetapkan bagi menyiapkan tugasan 12 Saya banyak menghabiskan masa pada perkara-perkara 1 2 3 tidak penting 13 Saya selalu mendapati masa belajar tidak mencukupi 1 2 3 14 Saya pastikan saya tahu tugasan perlu dihantar 3 2 1 15 Saya menyiapkan tugasan penting terlebih dahulu 3 2 1 16 Saya cuba menyimpulkan apa yang sudah saya pelajari 3 2 1 17 Saya menghadapi masalah semasa membaca semua 1 2 3 bahan pelajaran 18 Saya menyusun nota-nota dengan rapi 3 2 1 19 Sayadapati sukar mencatat nota di dalam kertas 1 2 3 20 Saya cuba membaca semua isi pelajaran dengan seberapa 1 2 3 segera yang boleh 21 Saya berasa takut dan sering tidak dapat menjawab soalan 1 2 3 dengan baik 22 Saya fikirkan dan merancang sebelum menjawab soalan 3 2 1 23 Saya menyiapkan lebih awal dan menghantar kertas 1 2 3 jawapan sebelum masa tamat 24 Saya merancang pembahagian masa bagi setiap soalan 3 2 1 sbelum saya mula menjawab 25 Saya cuba menjawab setiap soalan berdasarkan nota-nota 3 2 1 yang saya sediakan JUMLAH SKOR ANDA 68 ... A = Amat tidak tepat dengan saya B = Antara A-C. C = Amat tepat dgn saya Bil A B C 1 Oleh kerana saya tidak suka kepada mata pelajaran 1 2 3 tertentu.....MODUL MENTOR MENTEE BMKPM INVENTORI BELAJAR NAMA : ………………………………………………… KURSUS : ………... Bulatkan satu pilihan pada ruang A/B/C yang sesuai bagi sesuatu item. ARAHAN . Sila jawab dalam masa 10 minit...

Cuba berikan jawapan anda seberapa sahih yang boleh. Jika pernyataan itu terkena kepada diri anda dalam 6 BULAN yang lepas tandakan [ √ ] pada tempat yang disediakan. Jiwa dan perasaan saya tidak tenteram – kadang-kadang saya seronok dan kadang-kadang saya rasa sangat kecewa. Saya dapat menghasilkan lebih banyak kerja daripada biasa. [ [ [ [ ] ] ] ] 7 8 9 10 [ ] 11 [ ] 12 [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] 13 14 15 16 17 18 19 69 . Saya tidak boleh menumpukan pemerhatian dan pemusatan fikiran untuk sebarang masa yang diperlukan. Saya tidak boleh membuat sesuatu keputusan yang agak sesuai dan adil dalam pergaulan. Saya mempunyai tenaga luar biasa. Saya selalu sakit kepala. Saya rasa penat walupun masa bangun tidur. Saya boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran dengan sepenuhnya kepada apa juga tugas yang saya lakukan. Saya sangat cepat bertindak atas sesuatu yang dipertanggungjawabkan kepada saya.cola lebih banyak daripada biasa. Saya selalu seronok terhadap apa-apa tugas yang saya lakukan. Saya minum kopi atau coca . Saya rasa tidak ada selera untuk makan atau saya makan lebih banyak daripada biasa untuk menyenangkan hati saya. Saya cepat marah dan selalu merasakan emosi yang negatif. Saya susah untuk mempelajari sesuatu yang baru. Saya selalu rasa bosan dalam kehidupan saya. Saya rasa susah untuk mengingatkan sesuatu maklumat yang saya perlukan. Masa tidur saya selalu terganggu. Saya mempunyai tenaga yang lebih untuk bekerja atau belajar. [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 1 2 3 4 5 6 Perasaan saya sangat mudah tersinggung. Selera makan saya berubah. Kadangkala saya rasa susah hendak tidur. dan kadangkala saya selalu terjaga semasa tengah tidur pada waktu malam.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM UJIAN PENGURUSAN STRES Baca setiap kenyataan yang berikut dengan teliti. Tidak ada satu pun yang boleh menyeronokkan hati saya. Saya selalu rasa letih dan tidak sihat. Saya rasa sangat kecewa.

Saya menghisap rokok lebih banyak daripada biasa. Saya selalu dalam keadaan runsing seolah-olah ada banyak perkara yang mengganggu fikiran saya Saya sangat aktif dari segi fizikal atau/dan minda. Saya memandu kereta atau berjalan dalam keadaan yang khayal. Saya selalu rasa kurang kebolehan untuk membuat sesuatu tugasan. Masalah yang begitu kecil sekalipun boleh menyebabkan saya hilang akal. Saya selalu mengalami kerumitan tentang penghadhaman makanan pada diri saya. Saya boleh mengeluarkan buah fikiran dengan mudah daripada biasa.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM [ [ [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] ] ] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [ ] 29 [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] 30 31 32 33 34 35 Saya selalu gagal untuk menepati masa setiap temujanji yang telah saya tentukan. Saya kecewa dan susah untuk mendapatkan masa istirehat dengan sempurna. Saya selalu rasa sakit di bahagian belakang dan pinggang. 70 . Saya selalu mengambil masa untuk menangguhkan kerja atau tugasan. Saya tidak boleh menumpukan perhatian dan pemusatan fikiran untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Minda saya selalu merewang ke sana sini. Saya rasa seolah-olah saya tidak ada kemampuan lagi untuk berfikir. Saya selalu mengulang-ulangkan pertanyaan dalam perbualan atau perbincangan. Saya selau sangat buang air kecil. Saya tidak dapat menghasilkan daya kreativiti yang pernah saya hasilkan.

10 [ ]. 12 [ ]. 7 [ ]. ]. 19 [ ]. 15 [ ]. 27 [ ]. 21 [ ]. Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 26 [ ] Jumlah tanda √ = / 14 ]. 14 [ ]. 9 [ ]. 24 [ ]. 28 [ ]. Reaksi emosi atau perasaan A 1 [ ] 8 [ ] 11 [ ] 18 [ ] 25 [ ] 29 [ ] 34 [ ] Gangguan proses berfikir B 2 [ ] 5 [ ] 13 [ ] 16 [ ] 22 [ ] 28 [ ] 32 [ ] Penyakit fizikal 3 9 14 21 23 27 31 C [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Petunjuk perlakuan 6 12 17 20 26 30 33 D [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] Reaksi positif 4 7 10 15 19 24 35 E [ [ [ [ [ [ [ ] ] ] ] ] ] ] KATEGORI NOMBOR TANDA √ JUMLAH (SKOR) TANDA √ FAKTOR STRES Tandakan √ pada nombor-nombor seperti pernyataan yang telah ditandakan. 6 [ ]. 20 [ Faktor sosial atau alam persekitaran / 6 71 . 25 [ ]. ]. 11 [ ]. 13 [ ]. 8 [ ]. 32 [ ]. ………………………………………………… Jurusan ……………. 2 [ ]. 4 [ ]. 34 [ ] Faktor minda atau psikologi Faktor fizikal Jumlah tanda √ = / 15 3 [ ]. ]. 35 [ ] Jumlah tanda √ = 5 [ ]. ]. 22 [ ]. 31 [ ]. Faktor Stres mengikut kategori 1[ 17 [ 18 [ 29 [ 30 [ Pernyataan Pentanda Stres (nombor dan tanda √ ) ]. 16 [ ]. 33 [ ].MODUL MENTOR MENTEE BMKPM ANALISA PETANDA STRES Nama . 23 [ ].

Deskripsi Pekerjaan -kerja-kerja yang perlu dilakukan dan dibereskan oleh pekerjapekerja dalam bidang tersebut . LANGKAH 2 i. Anda perlu menyenaraikan semua nama-nama pekerjaan yang anda tanda ‘Ya’ atau ‘Suka’ kedalam jadual yang disediakan. 72 . Potong mana-mana pekerjaan atau program pengajian yang anda pasti tidak menyukainya . anda perlu mendapatkan maklumat bagi setiap pekerjaan pilihan anda. Aras pendapatan dan Peluang Untuk Meningkatkan Diri Dalam Bidang Berkenaan -aras pendapatan yang boleh diperolehi oleh pekerja serta peluang-peluang kenaikan pangkat.bilangan nama pekerjaan atau program pengajian yang anda minati telah berkurangan sebanyak satu pertiga ( 1/3 ) dari jumlah yang terkandung dalam jadual 1. Kurangkan satu pertiga ( 1/3 ) daripada senarai nama pekerjaan atau program pengajian dari Jadual 2. ( lengkapkan Jadual 1 ). ii.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM MODUL PEMILIHAN KERJAYA ( PLAN TINDAKAN KERJAYA ) LANGKAH-LANGKAH DALAM MEMBUAT PLAN TINDAKAN PEMILIHAN KERJAYA LANGKAH 1 i. ii.pada langkah ini . Berdasarkan borang jawapan yang telah anda jawab dan tanda ( Inventori Minat Kerjaya ). Status Semasa dan Prospek Pekerjaan -berapa banyak pekerjaan yang ditawarkan di dalam pasaran pekerjaan yang terbuka kepada anda pada masa ini dan pada masa akan datang. Untuk menyelesaikan tugasan ini dengan berkesan . ( lengkapkan Jadual 2 ) LANGKAH 3 i. ii. iii. Perkara yang penting . Anda dibolehkan menambah bilangan nama pekerjaan / program pengajian yang anda fikir menyeronokkan pada masa kini dan akan datang .

anda sepatutnya memilih 3 nama pekerjaan atau program pengajian yang paling anda minati. terbuka atau tertutup . anda boleh membuat salinan Jadual 3 ini untuk merekodkan maklumat seterusnya . ( Lengkapkan Jadual 4 ) iii. Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . bersih atau kotor dan sebagainya . iv. Anda boleh memikirkan semula /mendapat maklumat yang lebih terperinci dan mendalam sebelum pilihan akhir dibuat . v. ii. Walaupun 3 nama pekerjaan atau program pengajian ini telah disusun mengikut pangkatan . Lengkapkan 3 pilih nama pekerjaan atau program pengajian mengikut pangkatan dalam Jadual 4. Bandingkan pekerjaan –pekerjaan ini ( rujuk Jadual 3 ) dan buat pangkatan berdasarkan kepada kesukaan anda.ketiga dan seterusnya untuk tujuan membuat keputusan. 73 .kedua. Anda perlu menentukan pilihan anda dengan mengenalpasti pilihan pertama. Diakhir langkah 4 . LANGKAH 4 i. Pilihan akhir anda tidak semestinya terikat dengan pangkatan ini ( guna Analisis Untung Rugi ). panas atau dingin .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Keperluan-keperluan Pekerjaan -meliputi keperluan kelayakan dan latihan yang diperlukan untuk memohon jawatan ini . vi. Suasana Tempat Kerja -keadaan tempat kerja sama ada selesa atau tidak . Anda perlu menggunakan Jadual 3 untuk merekodkan segala keterangan –keterangan yang anda perolehi.

ii.maklumat mengenai pekerjaan . -menulis resume -mempelajari cara menghadapi temuduga dengan berkesan -berbincang dengan kaunselor kerjaya anda RUMUSAN i. Plan tindakan satu kaedah sistematik yang boleh dijadikan panduan dalam membuat keputusan mengenai kerjaya.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM LANGKAH 5 i. Tuliskan pilihan akhir anda di ruangan yang disediakan ( Jadual 5 ) ii. iii.maklumat diri . Catatkan apa yang perlu lakukan dan tarikh yang anda jangka akan menjawat jawatan pada ruangan yang disediakan. iii.kepakaran dalam membuat keputusan 74 . Anda boleh lakukan aktivitiaktiviti berikut. . Anda perlu merancang strategi bagaimana untuk melaksanakan pilihan anda. Satu plan bertindak yang perlu dilakukan dan diselesaikan secara bersama oleh mentor /kaunselor dan klien. Plan ini lebih berkesan tiga perkara diperlukan iaitu . Sebelum membuat pilihan terakhir ( satu pilihan kerjaya yang paling sesuai ) adalah dicadangkan aktiviti-aktiviti berikut: -sehari bersama -buku skrap kerjaya -sembahyang isthiharah ( muslim ) LANGKAH 6 i.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 1 Bil. 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Nama Pekerjaan 75 . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Nama Pekerjaan Bil.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 2 Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Nama Pekerjaan Bil. 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Nama Pekerjaan 76 .

Nama Pekerjaan Deskripsi Pekerjaan Status Semasa Pekerjaan Aras Pendapatan Keperluan Pekerjaan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sekirannya senarai yang anda buat melebihi 10 . anda boleh membuat salinan jadual ini untuk merekodkan maklumat seterusnya . 77 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 3 Bil.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nama Pekerjaan Pangkatan 78 .MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 4 Bil.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 5 Pilihan Pertama Pilihan Kedua ____________________________ Pilihan Ketiga ____________________________ 79 .

6. 5. 7. 8.MODUL MENTOR MENTEE BMKPM Jadual 6 PILIHAN AKHIR SAYA Rancangan Pekerjaan : 1. 4. Tarikh Mula Bekerja : ___________________________ 80 . 10. 9. 3. 2.

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 81 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 82 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 83 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 84 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 85 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 86 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 87 .

MODUL MENTOR MENTEE BMKPM 88 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful