P. 1
BBR 23103[1]

BBR 23103[1]

|Views: 253|Likes:
Published by umar_zura

More info:

Published by: umar_zura on Mar 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2015

pdf

text

original

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

FAKULTI PENDIDIKAN TEKNIKAL DAN VOKASIONAL

ASAS UKURAN

`

Kursus ini bertujuan untuk memberi kefahaman tentang asas nombor.

`

` `

Membincangkan kesukaran dan miskonsepsi yang biasa dihadapi oleh pelajar dalam tajuk-tajuk tertentu bagi bidang ukuran. Merancang penggunaan bahan konkrit, media dan teknologi dalam tajuk-tajuk tertentu bagi bidang ukuran. Membuat penilaian dan keputusan secara efektif

`

Keseluruhan kursus membincangkan tentang:Ukuran Masa Dan Waktu Ukuran Panjang Ukuran Timbang Ukuran Isi Padu Cecair

`

Perincian terhadap topik :Membincangkan tentang konsep ukuran di atas. Kesukaran dan miskonsepsi konsep ukuran. Pembinaan PCK bagi setiap konsep. Integrasi bahan, media dan teknologi bagi setiap konsep.

`

Penilaian Berterusan. (60%)
Kuiz : 5 % Ujian : 15 % Tugasan : 15% Laporan : 15% Pembentangan : 10%

`

Peperiksaan Akhir. (40%)

`

Kirakan bilangan saat dalam tahun 2011. Selisih masa Jepun dengan Malaysia adalah 2 jam 30 minit. Jam berapakah di Jepun jika jam 8.45 pagi di Malaysia Jika umur 1 tahun manusia adalah sama dengan 13.7 tahun kucing, berapakah umur kucing jika manusia berusia 1 bulan?

`

`

`

Definisi Masa
Terdapat pendapat yang menyatakan bahawa masa adalah ketika yang ada permulaan dan batasnya. Ketika; jangka waktu tertentu.

`

Definisi Waktu
Rangkaian saat atau ketika yang telah lampau sekarang dan yang akan datang; masa, tempoh. Ukuran masa yang tentu; jangka masa.

`

Contoh :Masa yang diambil untuk merentas sungai Batu Pahat adalah selama 1 jam 30 minit. Waktu subuh di kawasan Batu Pahat adalah pada jam 6.10 pagi.

`

Contoh soalan berkaitan masa dan waktu
`

Selisih masa antara Kuala Lumpur dengan Jeddah ialah 4 jam 20 minit. Jika waktu di Malaysia ialah jam 8.00 pagi, jam berapakah di Jeddah?

`

Jawapan
Masa di Malaysia = Masa di Jeddah - Selisih Masa = 8.00 pagi - 4 jam 20 minit. = 2000 - 4 jam 20 minit. = 0340/ 3.40 pagi.

`

Pelajar dibahagikan kepada 8 kumpulan
KUMPULAN TAJUK TUGASAN Ukuran Masa & Waktu Ukuran Panjang, Tinggi dan Jarak Ukuran Timbangan Ukuran Isi padu Cecair

Kumpulan 1 & 2 Kumpulan 3 & 4 Kumpulan 5 & 6 Kumpulan 7 & 8

`

Soalan Tugasan adalah :1. Pengertian konsep dan teori tentang ukuran. 2. Instrumen yang digunakan dalam pengukuran. 3. Unit-unit yang digunakan. 4. Contoh-contoh pengiraan yang berkaitan dengan ukuran yang diberi. 5. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang digunakan dalam menerangkan tentang ukuran. 6. Soalan latihan berkaitan ukuran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->