P. 1
BendaDiSekelilingKita

BendaDiSekelilingKita

|Views: 15|Likes:
Published by Siti Amiza

More info:

Published by: Siti Amiza on Mar 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Hari Masa Bil. Murid Tajuk

: : : : : : :

Bahasa Melayu 2 Hijau 17 JULAI 2008 Khamis 11.30 pagi hingga 12.30 tengah hari 6 orang Benda Di Sekeliling Kita

Kumpulan Nama Murid

Anggerik 1. Mohd Yusof 2. Laura Leopatra 3. Putri Nur Athirah 4. Ikram

Bakawali 1. Mohd Hidayat 2. Mohd Nur Hafiz

Kemahiran Objektif Pada akhir pengajaran dan

Perkataan KVKVK

Perkataan KVKKV

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar. Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKVK dengan betul.

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar.

pembelajaran murid dapat

-

Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKKV dengan betul.

Pengetahuan Sedia Ada Bahan Bantu Mengajar

-

Murid sudah mempelajari kemahiran KVK+KV dan KVK+KV dalam sesi pembelajaran terdahulu.

1. Lembaran kerja 1.(suku kata awal) 2. Lembaran kerja 2. (suku kata akhir)
http://cikguhaidi.wordpress.com

Langkah 1 (15 minit) Dadu akan dilontar. Kipas. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. 2. Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan. Namakan benda yang kamu lihat dalam kelas? Jawapan jangkaan murid : 1. Lembaran kerja 4 (suku kata akhir) 5. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. http://cikguhaidi. Lampu 4. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular.3. Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan.(suku kata awal) 4. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Murid melakukan aktiviti serupa.wordpress. Rangsangan guru : Set Induksi (5 minit) 1. Pintu 3. Bakul sampah Guru mengaitkan aktiviti dengan isi pelajaran pada hari ini. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Lembaran kerja 3. Permainan berunsur pendidikan – Jigsaw Puzzle (Dam Ular) Isi Pelajaran Anggerik Bakawali - Guru merangsang murid mengenai keadaan di persekitaran kelas. Pemenang akan dipilih Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KVK+KV kepada murid.com .

Murid melakukan aktiviti serupa. Guru dan murid membincangkan jawapan. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid. Dadu akan dilontar.wordpress. Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KV+KVK kepada murid. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar.com . Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid.berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. http://cikguhaidi. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. Langkah 3 (15 minit) Guru dan murid membincangkan jawapan. Guru dan murid membincangkan jawapan. Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan. Guru dan murid membincangkan jawapan. Langkah 2 (20 minit) Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh.

wordpress. Refleksi : ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ http://cikguhaidi.com . Penutup (5 minit) - Guru meminta murid merumus isi pelajaran pada hari ini. Guru memuji kerjasama yang diberikan oleh murid.- Pemenang akan dipilih berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->