Rancangan Pengajaran Harian

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Hari Masa Bil. Murid Tajuk

: : : : : : :

Bahasa Melayu 2 Hijau 17 JULAI 2008 Khamis 11.30 pagi hingga 12.30 tengah hari 6 orang Benda Di Sekeliling Kita

Kumpulan Nama Murid

Anggerik 1. Mohd Yusof 2. Laura Leopatra 3. Putri Nur Athirah 4. Ikram

Bakawali 1. Mohd Hidayat 2. Mohd Nur Hafiz

Kemahiran Objektif Pada akhir pengajaran dan

Perkataan KVKVK

Perkataan KVKKV

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar. Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKVK dengan betul.

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar.

pembelajaran murid dapat

-

Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKKV dengan betul.

Pengetahuan Sedia Ada Bahan Bantu Mengajar

-

Murid sudah mempelajari kemahiran KVK+KV dan KVK+KV dalam sesi pembelajaran terdahulu.

1. Lembaran kerja 1.(suku kata awal) 2. Lembaran kerja 2. (suku kata akhir)
http://cikguhaidi.wordpress.com

3. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. Kipas.wordpress.com . Pemenang akan dipilih Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KVK+KV kepada murid. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan. Lembaran kerja 4 (suku kata akhir) 5. http://cikguhaidi. Rangsangan guru : Set Induksi (5 minit) 1. Permainan berunsur pendidikan – Jigsaw Puzzle (Dam Ular) Isi Pelajaran Anggerik Bakawali - Guru merangsang murid mengenai keadaan di persekitaran kelas. Langkah 1 (15 minit) Dadu akan dilontar. Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan. Lembaran kerja 3. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. 2. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular. Namakan benda yang kamu lihat dalam kelas? Jawapan jangkaan murid : 1. Murid melakukan aktiviti serupa. Pintu 3. Bakul sampah Guru mengaitkan aktiviti dengan isi pelajaran pada hari ini. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Lampu 4.(suku kata awal) 4.

Murid melakukan aktiviti serupa. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar. http://cikguhaidi. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular. Guru dan murid membincangkan jawapan. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan. Dadu akan dilontar. Guru dan murid membincangkan jawapan. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid. Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KV+KVK kepada murid. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar.wordpress.com . Permainan Guru menerangkan cara permainan. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid.berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. Guru dan murid membincangkan jawapan. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. Langkah 2 (20 minit) Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan. Langkah 3 (15 minit) Guru dan murid membincangkan jawapan. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar.

Refleksi : ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ http://cikguhaidi. Guru memuji kerjasama yang diberikan oleh murid.wordpress. Penutup (5 minit) - Guru meminta murid merumus isi pelajaran pada hari ini.- Pemenang akan dipilih berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal.com .