BendaDiSekelilingKita

Rancangan Pengajaran Harian

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Hari Masa Bil. Murid Tajuk

: : : : : : :

Bahasa Melayu 2 Hijau 17 JULAI 2008 Khamis 11.30 pagi hingga 12.30 tengah hari 6 orang Benda Di Sekeliling Kita

Kumpulan Nama Murid

Anggerik 1. Mohd Yusof 2. Laura Leopatra 3. Putri Nur Athirah 4. Ikram

Bakawali 1. Mohd Hidayat 2. Mohd Nur Hafiz

Kemahiran Objektif Pada akhir pengajaran dan

Perkataan KVKVK

Perkataan KVKKV

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar. Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKVK dengan betul.

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar.

pembelajaran murid dapat

-

Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKKV dengan betul.

Pengetahuan Sedia Ada Bahan Bantu Mengajar

-

Murid sudah mempelajari kemahiran KVK+KV dan KVK+KV dalam sesi pembelajaran terdahulu.

1. Lembaran kerja 1.(suku kata awal) 2. Lembaran kerja 2. (suku kata akhir)
http://cikguhaidi.wordpress.com

Permainan berunsur pendidikan – Jigsaw Puzzle (Dam Ular) Isi Pelajaran Anggerik Bakawali - Guru merangsang murid mengenai keadaan di persekitaran kelas. Rangsangan guru : Set Induksi (5 minit) 1. http://cikguhaidi. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Murid melakukan aktiviti serupa. Namakan benda yang kamu lihat dalam kelas? Jawapan jangkaan murid : 1. Lembaran kerja 3. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. 2.3. Pintu 3.wordpress.com . Kipas. Pemenang akan dipilih Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KVK+KV kepada murid. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. Lampu 4. Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. Langkah 1 (15 minit) Dadu akan dilontar. Lembaran kerja 4 (suku kata akhir) 5. Bakul sampah Guru mengaitkan aktiviti dengan isi pelajaran pada hari ini. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular.(suku kata awal) 4. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan.

Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan. Murid melakukan aktiviti serupa. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. Guru dan murid membincangkan jawapan. Guru dan murid membincangkan jawapan. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar. http://cikguhaidi. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar. Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KV+KVK kepada murid. Dadu akan dilontar. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid.wordpress. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid. Guru dan murid membincangkan jawapan. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul.berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. Langkah 3 (15 minit) Guru dan murid membincangkan jawapan. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Langkah 2 (20 minit) Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan.com .

Penutup (5 minit) - Guru meminta murid merumus isi pelajaran pada hari ini.- Pemenang akan dipilih berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal. Guru memuji kerjasama yang diberikan oleh murid. Refleksi : ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ http://cikguhaidi.wordpress.com .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful