Rancangan Pengajaran Harian

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Hari Masa Bil. Murid Tajuk

: : : : : : :

Bahasa Melayu 2 Hijau 17 JULAI 2008 Khamis 11.30 pagi hingga 12.30 tengah hari 6 orang Benda Di Sekeliling Kita

Kumpulan Nama Murid

Anggerik 1. Mohd Yusof 2. Laura Leopatra 3. Putri Nur Athirah 4. Ikram

Bakawali 1. Mohd Hidayat 2. Mohd Nur Hafiz

Kemahiran Objektif Pada akhir pengajaran dan

Perkataan KVKVK

Perkataan KVKKV

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar. Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKVK dengan betul.

-

Menulis suku kata awalan atau akhiran yang tertinggal berdasarkan gambar.

pembelajaran murid dapat

-

Mengeja dan membatang sekurang-kurangnya lima perkataan KVKKV dengan betul.

Pengetahuan Sedia Ada Bahan Bantu Mengajar

-

Murid sudah mempelajari kemahiran KVK+KV dan KVK+KV dalam sesi pembelajaran terdahulu.

1. Lembaran kerja 1.(suku kata awal) 2. Lembaran kerja 2. (suku kata akhir)
http://cikguhaidi.wordpress.com

Rangsangan guru : Set Induksi (5 minit) 1. 2. Lembaran kerja 4 (suku kata akhir) 5. Murid melakukan aktiviti serupa.(suku kata awal) 4. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Langkah 1 (15 minit) Dadu akan dilontar.wordpress. Pemenang akan dipilih Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KVK+KV kepada murid.3. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. Bakul sampah Guru mengaitkan aktiviti dengan isi pelajaran pada hari ini. Pintu 3. Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular. Kipas. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. Permainan berunsur pendidikan – Jigsaw Puzzle (Dam Ular) Isi Pelajaran Anggerik Bakawali - Guru merangsang murid mengenai keadaan di persekitaran kelas.com . Namakan benda yang kamu lihat dalam kelas? Jawapan jangkaan murid : 1. Lembaran kerja 3. Lampu 4. http://cikguhaidi. Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan.

Guru dan murid membincangkan jawapan. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Langkah 2 (20 minit) Guru menunjukkan pelbagai lagi kad perkataan. Murid dikehendaki menjawab soalan yang tertera apabila tiba di tempat tersebut. Dadu akan dilontar. Guru menguji kefahaman murid dengan meminta murid mengeja perkataan tanpa bantuan kad. Guru mengedarkan lembaran kerja 4 kepada murid. Pengajaran Guru menunjukkan kad perkataan KV+KVK kepada murid.wordpress. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid. Langkah 3 (15 minit) Guru dan murid membincangkan jawapan. Murid dibimbing untuk mengeja dan membatang perkataan dengan betul. Murid melakukan aktiviti serupa. Murid dikehendaki mencantumkan jigsaw puzzle menjadi sebuah Dam Ular. http://cikguhaidi. Guru dan murid membincangkan jawapan. Permainan Guru menerangkan cara permainan. Buah murid akan bergerak di atas dam mengikut jumlah mata yang diperoleh. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar.berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal. Guru dan murid membincangkan jawapan.com . Sesetengah tempat di atas dam ular terdapat satu soalan. Latihan Guru mengedarkan lembaran kerja 3 kepada murid. Murid dikehendaki menulis suku kata akhir yang tertinggal berdasarkan gambar. Murid dikehendaki menulis suku kata awal yang tertinggal berdasarkan gambar.

wordpress. Guru memuji kerjasama yang diberikan oleh murid.- Pemenang akan dipilih berdasarkan siapa yang berjaya menamatkan permainan lebih awal. Penutup (5 minit) - Guru meminta murid merumus isi pelajaran pada hari ini.com . Refleksi : ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ http://cikguhaidi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful