P. 1
eksperimen bahan

eksperimen bahan

|Views: 2,383|Likes:
Published by Muhd Khir Razani

More info:

Published by: Muhd Khir Razani on Mar 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

PRAKTIKAL 2: ALOI Tujuan : Membanding kadar pengaratan besi,keluli dan keluli nirkarat.

Pernyataan masalah : adakah besi,keluli dan keluli nirkarat berkarat pada kadar yang berbeza Hipotesis : besi tulen paling mudah terkakis,keluli kurang mudah terkakis manakala keluli nirkarat tidak berkarat. Bahan/Radas : kertas pasir,tabung uji, dan rak tabung uji,paku besi,paku keluli

dan paku keluli nirkarat,larutan agar-agar dilarutkan ke dalam 100cm3 air panas,kalsium heksasionoferat (III) dan air. Langkah-langkah i. : Kertas pasir digunakan untuk mengeluarkan karat pada permukaan paku besi,keluli dan paku keluli tahan karat. ii. iii. Tiga tabung uji diisikan dengan larutan agar-agar sehingga penuh dan dilabelkan A , B, dan C. 1cm3 larutan heksasianoferat (III) ditambah kepada setiap tabung uji iv. Tiga jenis paku tadi dibersihkan dan dimasukkan kedalam tabung uji A, B dan C. v. vi. Ketiga-tiga tabung uji tersebut diletakkan di rak tabung uji dan dibiarkan selama 3 hari,kepekatan warna biru diperhatikan Pemerhatian dicatat di dalam jadual yang disediakan

Keputusan Tabung uji A Keamatan warna biru inferen

B

C

Hal ini kerana penyebaran berlaku paling perlahan dalam pepejalberbanding cecair dan gas. 18% kromium. Penggunaan larutan agar-agar dalam bentuk pepejal bolehmeningkatkan pemerhatian eksperimen kerana ianya digunakan untukmemerangkap dan melihat warna biru yang terbentuk dengan lebih jelas. Namakan komposisi keluli dan keluli nirkarat. 4. Apakah hubungan antara kepekatan warna biru dan kadar pengaratan? Semakin pekat warna biru yang terbentuk semakin tinggi/banyak kadar pengaratan yang berlaku 3. Fungsi larutan kaliumheksasianoferat (III) adalah untuk mengujikehadiran ion ferum (II).2.Kesimpulan: 1. Paku yang diperbuat dari keluliberkarat dengan perlahan. kromium dan nikel. .99% ferum. Terangkan bagaimana penggunaan larutan agar-agar dalam bentukpepejal boleh meningkatkan pemerhatian eksperimen. Terangkan fungsi larutan kalium heksasianoferat(III).74% ferum. Keputusan menunjukkan bahawa pengaloian boleh mencegah kakisan. keluli dan keluli nirkarat danterangkan. Keamatanwarna biru tua ini mengambarkan tahap pengaratan paku besi. pengaratan besi tulen lebihcepat dari keluli tetapi keluli nirkarat tidak berkarat. Kandungan karbon atom akan menguatkanbesi tetapi tidak menghalang pengaratan daripada berlaku. iaitu warna biru tua akan terbentuk.logam kehilangan elektron untuk membentuk logam besi. Apabila pengaratan berlaku. Paku yang diperbuatdaripada keluli nirkarat tidak berkarat kerana paku ini adalah aloidaripada ferum. 2. 1% karbonKeluli nirkarat. Hipotesis dibuktikan benar. Pengaratanbesi berlaku adalah contoh penghakisan. Soalan 1. 8% nikel 5. Berdasarkan pemerhatian di atas. Keluli. Bandingkan kadar pengaratan besi.

.

120 120 .200 .kelalang penyulingan .kasa adawai.sedikit daripadanya telah dituang ke dalam piring penyejat dan dipanaskan. iii. iv. 1200C ± 1600C dan 1600C ± 2000C Sifat-sifat hasil pecahan penyulingan petroleum 1. Pecahan petroleum yang pertama telah dikumpulkan pada suhu 300C ± 800C. 2.piring penyejat.warna api dan jelaga dihasilkan telah dicatatkan. Pemanasan telah diteruskan dan penyulingan telah dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza mengikut suhu 800C ± 1200C.thermometer.chip porcelain. Warna bagi setiap pecahan penyulingan telah dikaji. Radas disediakan seperti di dalam gambarajah 1 ii. Langkah-langkah: i.160 160 .penunu Bunsen. Bagi setiap pecahan.80 80 . Kelikatan setiap pecahan penyulingan telah diperhatikan dengan menyengetkan kelalang kon.kelalang kon . Petroleum di dalam kelalang penyulingan telah dipanaskan secara perlahan-lahan.PRAKTIKAL 1: MINYAK Tujuan : Mengkaji penyulingan berperingkat petroleum Radas/bahan :petroleum . Keputusan Pecahan Suhu 0C warna kelikatan Kecenderungan kebakaran Petrol Nafta Kerosin Diesel 30 .kertas turas.kaki retort. 3. tungku kaki tiga.condenser liebig.

Jumlah jelaga yang dihasilkan Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu makin berjelaga nyalanya. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran gasoline. Bincangkan hubungan diantara takat didih pecahan dengan: i. Ini kerana semakin rendah takat didih. 2. Warna pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin cerahwarnanya. Ini kerana jumlah karbon yang dikandung pecahan tersebutlebih tinggi seiring berbanding pecahan yang lebih kurang takatdidihnya. 4. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran tidak lengkap gasolinetersebut? . ii. Semakin tinggi takat didih pecahan itu Semakin sukar ia terbakar dan kuantiti jelaga semakin bertambah kerana peratus karbon per molekul semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. Pembakaran tidak lengkap gasoline akan menyebabkan pelepasan udara beracun seperti karbon monoxida dan Nitrik oksida. Ini terjadi kerana ikatan kovalen yang terbentuk lebihtinggi berbanding di takat didih yang lebih rendah. iii. semakin kurang jumlah karbon yang dihasilkan didalam pecahan tersebut.Soalan 1. 3. Bincangkan kecenderungan pembakaran pecahan petroleum. Kelikatan pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin kurang likatpecahan itu.

lemak haiwan dengan alkohol. pada purata. 6. Biodiesel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimialipid (contoh. Kelebihanutama biodiesel ialah sumber minyak ini dapat diperbaharui dan tidakakan dalam habis berbanding minyak gas petroleum rumahhijau. propilatau etil) ester.Biodiesel juga membantu pengurangan pengeluaran penebangan pencemaran dan kadar biodegradasi. Apa itu biodiesel? Biodiesel merujuk kepada bahan api diesel berasaskan minyak sayuranatau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil. yang tidak dapat hutan. diperbaharuidan akan habis pada satu hari kelak. Apakah kelebihan menggunakan biodisel berbanding minyak petroleum? Biodiesel mempunyai kelebihan berbanding diesel petroleum. Biodiesel boleh digunakan sendirian.atau dicampur dengan petrodiesel. Biodieseldari keputusan minyak soya. .Biodiesel bertujuan untuk digunakan dalam enjin diesel piawaian dandengan itu berbeza dari minyak sayuran langsung yang digunakan sebagaibahan api enjin diesel diubah suai . dan biodiesel dihasilkan dari minyakgris buangan menghasilkan 86% pengurangan.5. dalam 57% pengurangan gasrumah hijau berbanding diesel fosil. minyak sayuran.

4. Kelalang kon ditutup dengan penyumbat yang dipasang dengan salur penghantar. kelalang kon. 20 g glukosa dilarutkan dalam air suling Sedikit air panas dicampur dengan 10g yis dan dikacau untuk menghasilkan pasta . 8.beras. 2. tabung didih. Radas itu dibiarkan di tempat yang panas pada suhu 350C selama 4-5 hari. 3. penyumbat dengan tiub penghantaran. air kapur. Hasil turasan dimasukkan ke dalam sebuah kelalang penyulingan. air paip.PRAKTIKAL 3 Tujuan kimia etanol : Untuk menyediakan sampel etanol dan untuk menyiasat sifat-sifat Bahan / radas: glukosa. penyejukan hidangan.nanas. 150cm3 air suling dimasukkan ke dalam kelalang kon. kondenser Liebig. termometer. corong turas. Selepas 4-5 hari hasil penapaian dituraskan. air suling. kelalang penyulingan.Perubahan yang berlaku di dalam kelalang kon dan tabung uji dicatat dari semasa ke semasa. bikar. Radas untuk penyulingan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1 (b). 7. . kertas litmus biru. Warna dan bau hasil sulingan dicatat. asid sulfurik cair. penyumbat dengan satu lubang. kasa dawai. Langkah-langkah: A Untuk menyediakan sampel etanol 1. silinder penyukat . 9. kaki retort dan pengapit. kertas turas. larutan kalium dikromat (IV). Ulangi langkah 1 hingga 9 menggunakan kentang yang dimasak. Kelalang penyulingan dipanaskan sehingga campuran di dalamnya mendidih. 6.satu hujung salur penghantar itu dimasukkan ke dalam air kapur seperti yang ditunjukkan di dalam gambarajah 1(a).Pasta yis itu ditambah kepada larutan glukosa dan dikacau sehingga sebati. 5.Etanol yang disulingkan keluar pada julat suhu 78-800C dikumpul. ubi kayu. pendirian tripod. ujian pemegang tiub. yis. penitis. penunu Bunsen.ubi atau pisang untuk menggantikan glukosa. beras. lecek nanas. turbing getah. pisang lenyek. forseps. ruang fractioning. kentang dimasak.

Campuran etanol dan kalium dikromat(IV) berasid didihkan secara perlahanlahan dan hasil sulingan dikumpulkan di dalam sebuah tabung uji. Langkah-langkah 1. Tabung didih diisikan dengan kira-kira 10cm3 larutan kalium dikromat(IV) 2. Kira-kira10 titis asid sulfurik cair ditambah kepada larutan kalium dikromat(IV) berasid. Menggunakan serpihan kayu yang menyala untuk menyalakan etanol (rajah 2 Perhatikan kebolehbakaran etanol dan sifat nyalaan. 5. Hasil sulinganh diuji dengan sekeping kertas litmus biru .B Untuk menyiasat sifat-sifat kimia etanol B-1 Untuk menyiasat pembakaran etanol Prosedur: i ii iii Tuangkan kira-kira 2 cm3 etanol yang disediakan ke dalam piring menyejat. 4. 6. Radas seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah 3. 3. Warna dan bau hasil sulingan dicatatkan. keputusan: B-1 ujian kebolehbakaran Warna nyalaan Kejelagaan nyalaan Pemerhatian B-2 Untuk menyiasat pengoksidaan etanol.

CH3CH2OH(ce)+2[0] Etanol CH3COOH(ce) asid etanoik dipanaskan 7. Tuliskan persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan glukosa kepada etanol. . 2C2H5OH(ak) +2CO2(g) Terangkan penggunaan penyulingan berperingkat dalam eksperimen ini. yis C6H12O6 3.Jelaskan jawapan anda. Proses penyulingan berperingkat dijalankan untuk menghasilkan etanol 96% yang tulen. 8. 5. Ramalkan pemerhatian anda apabila radas dalam Rajah 1 dibiarkan selama lebih daripada seminggu. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pengoksidaan etanol. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan etanol.Soalan : 1. Namakan enzim yang hadir dalam yis yang menguraikan glukosa ke dalam etanol. 4. bolehkah etanol digunakan sebagai bahan api kenderaan? jelaskan jawapan anda. Enzime zimase 2. Apakah fungsi larutan kalium permanganat dalam eksperiment ini. Mengkaji pengoksidaan etanol 6.

Masukkan 10 cm3 minyak sawit dan tuangkan ke dalam sebuah bikar. 8. Panaskan semula campuran dalam bikar sehingga 5 minit.kasa dawai. 10. tambahkan 50 cm3 air didih. Pastikan campuran itu sentiasa dikacau.kertas turas. 4.penunu Bunsen dan tabung uji Langkah-langkah 1. 3.air paip.masukkan sedikit sabun di dalam tabung uji. Dengan berhati-hati. Hentikan pemanasan dan biarkan capuran itu sejuk.tambahkan sedikit air dan goncangkan.bikar. Kemudian padamkan api.natrium hidroksida.selinder penyukat. Catatkan pemerhatian . 9. Rasakan sabun menggunakan jari. 7. 2.PRAKTIKAL 6:SABUN DAN DETERGEN Tujuan :Menyediakan sabun melalui proses saponifikasi Bahan/radas : minyak kelapa sawit.corong turas. Tambahkan 50 cm3 air suling dan diikuti dengan serbuk natrium klorida sehingga kelihatan pepejal terapung.serbuk natrium klorida. 6. 5. Turaskan sabun pepejal yang terhasil.spatula. Panaskan campuran di dalam bikar sehingga mendidih.kaki retort.rod kaca. Teruskan pendidihan selama lima minit.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->