PRAKTIKAL 2: ALOI Tujuan : Membanding kadar pengaratan besi,keluli dan keluli nirkarat.

Pernyataan masalah : adakah besi,keluli dan keluli nirkarat berkarat pada kadar yang berbeza Hipotesis : besi tulen paling mudah terkakis,keluli kurang mudah terkakis manakala keluli nirkarat tidak berkarat. Bahan/Radas : kertas pasir,tabung uji, dan rak tabung uji,paku besi,paku keluli

dan paku keluli nirkarat,larutan agar-agar dilarutkan ke dalam 100cm3 air panas,kalsium heksasionoferat (III) dan air. Langkah-langkah i. : Kertas pasir digunakan untuk mengeluarkan karat pada permukaan paku besi,keluli dan paku keluli tahan karat. ii. iii. Tiga tabung uji diisikan dengan larutan agar-agar sehingga penuh dan dilabelkan A , B, dan C. 1cm3 larutan heksasianoferat (III) ditambah kepada setiap tabung uji iv. Tiga jenis paku tadi dibersihkan dan dimasukkan kedalam tabung uji A, B dan C. v. vi. Ketiga-tiga tabung uji tersebut diletakkan di rak tabung uji dan dibiarkan selama 3 hari,kepekatan warna biru diperhatikan Pemerhatian dicatat di dalam jadual yang disediakan

Keputusan Tabung uji A Keamatan warna biru inferen

B

C

Bandingkan kadar pengaratan besi. 18% kromium. kromium dan nikel. Fungsi larutan kaliumheksasianoferat (III) adalah untuk mengujikehadiran ion ferum (II). 4. keluli dan keluli nirkarat danterangkan. Pengaratanbesi berlaku adalah contoh penghakisan.74% ferum. Hal ini kerana penyebaran berlaku paling perlahan dalam pepejalberbanding cecair dan gas.Kesimpulan: 1. Kandungan karbon atom akan menguatkanbesi tetapi tidak menghalang pengaratan daripada berlaku. Keputusan menunjukkan bahawa pengaloian boleh mencegah kakisan. Apabila pengaratan berlaku. Paku yang diperbuat dari keluliberkarat dengan perlahan. Berdasarkan pemerhatian di atas. . Penggunaan larutan agar-agar dalam bentuk pepejal bolehmeningkatkan pemerhatian eksperimen kerana ianya digunakan untukmemerangkap dan melihat warna biru yang terbentuk dengan lebih jelas. 2. Keluli. Terangkan bagaimana penggunaan larutan agar-agar dalam bentukpepejal boleh meningkatkan pemerhatian eksperimen. Apakah hubungan antara kepekatan warna biru dan kadar pengaratan? Semakin pekat warna biru yang terbentuk semakin tinggi/banyak kadar pengaratan yang berlaku 3.2.99% ferum. 1% karbonKeluli nirkarat. 8% nikel 5. Keamatanwarna biru tua ini mengambarkan tahap pengaratan paku besi. Soalan 1. Paku yang diperbuatdaripada keluli nirkarat tidak berkarat kerana paku ini adalah aloidaripada ferum. pengaratan besi tulen lebihcepat dari keluli tetapi keluli nirkarat tidak berkarat. iaitu warna biru tua akan terbentuk. Terangkan fungsi larutan kalium heksasianoferat(III). Namakan komposisi keluli dan keluli nirkarat. Hipotesis dibuktikan benar.logam kehilangan elektron untuk membentuk logam besi.

.

Pecahan petroleum yang pertama telah dikumpulkan pada suhu 300C ± 800C. Keputusan Pecahan Suhu 0C warna kelikatan Kecenderungan kebakaran Petrol Nafta Kerosin Diesel 30 .chip porcelain.kelalang kon .160 160 . iii. iv.120 120 .80 80 .piring penyejat.kasa adawai. Petroleum di dalam kelalang penyulingan telah dipanaskan secara perlahan-lahan. Langkah-langkah: i. tungku kaki tiga.thermometer. 2. Kelikatan setiap pecahan penyulingan telah diperhatikan dengan menyengetkan kelalang kon. 3. 1200C ± 1600C dan 1600C ± 2000C Sifat-sifat hasil pecahan penyulingan petroleum 1.kelalang penyulingan .warna api dan jelaga dihasilkan telah dicatatkan. Bagi setiap pecahan.kaki retort.sedikit daripadanya telah dituang ke dalam piring penyejat dan dipanaskan.PRAKTIKAL 1: MINYAK Tujuan : Mengkaji penyulingan berperingkat petroleum Radas/bahan :petroleum .penunu Bunsen. Pemanasan telah diteruskan dan penyulingan telah dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza mengikut suhu 800C ± 1200C.kertas turas.200 .condenser liebig. Radas disediakan seperti di dalam gambarajah 1 ii. Warna bagi setiap pecahan penyulingan telah dikaji.

semakin kurang jumlah karbon yang dihasilkan didalam pecahan tersebut. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran tidak lengkap gasolinetersebut? . ii. Ini kerana semakin rendah takat didih. Pembakaran tidak lengkap gasoline akan menyebabkan pelepasan udara beracun seperti karbon monoxida dan Nitrik oksida. Ini kerana jumlah karbon yang dikandung pecahan tersebutlebih tinggi seiring berbanding pecahan yang lebih kurang takatdidihnya. Warna pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin cerahwarnanya.Soalan 1. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran gasoline. Jumlah jelaga yang dihasilkan Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu makin berjelaga nyalanya. iii. 3. Bincangkan hubungan diantara takat didih pecahan dengan: i. Kelikatan pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin kurang likatpecahan itu. 2. Ini terjadi kerana ikatan kovalen yang terbentuk lebihtinggi berbanding di takat didih yang lebih rendah. Semakin tinggi takat didih pecahan itu Semakin sukar ia terbakar dan kuantiti jelaga semakin bertambah kerana peratus karbon per molekul semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. Bincangkan kecenderungan pembakaran pecahan petroleum. 4.

propilatau etil) ester. Biodiesel boleh digunakan sendirian.atau dicampur dengan petrodiesel.Biodiesel juga membantu pengurangan pengeluaran penebangan pencemaran dan kadar biodegradasi.Biodiesel bertujuan untuk digunakan dalam enjin diesel piawaian dandengan itu berbeza dari minyak sayuran langsung yang digunakan sebagaibahan api enjin diesel diubah suai . Kelebihanutama biodiesel ialah sumber minyak ini dapat diperbaharui dan tidakakan dalam habis berbanding minyak gas petroleum rumahhijau. Biodieseldari keputusan minyak soya. Apa itu biodiesel? Biodiesel merujuk kepada bahan api diesel berasaskan minyak sayuranatau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil. diperbaharuidan akan habis pada satu hari kelak. dan biodiesel dihasilkan dari minyakgris buangan menghasilkan 86% pengurangan. Biodiesel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimialipid (contoh. Apakah kelebihan menggunakan biodisel berbanding minyak petroleum? Biodiesel mempunyai kelebihan berbanding diesel petroleum. lemak haiwan dengan alkohol.5. minyak sayuran. yang tidak dapat hutan. 6. dalam 57% pengurangan gasrumah hijau berbanding diesel fosil. pada purata. .

penyumbat dengan satu lubang. asid sulfurik cair. Ulangi langkah 1 hingga 9 menggunakan kentang yang dimasak. 5.ubi atau pisang untuk menggantikan glukosa. yis. kelalang kon. 2.satu hujung salur penghantar itu dimasukkan ke dalam air kapur seperti yang ditunjukkan di dalam gambarajah 1(a). air paip.Etanol yang disulingkan keluar pada julat suhu 78-800C dikumpul. kasa dawai. 8. 7. kondenser Liebig. forseps. turbing getah. 150cm3 air suling dimasukkan ke dalam kelalang kon. penitis. Warna dan bau hasil sulingan dicatat. penyejukan hidangan. ubi kayu. lecek nanas. larutan kalium dikromat (IV). Langkah-langkah: A Untuk menyediakan sampel etanol 1. pendirian tripod. bikar.PRAKTIKAL 3 Tujuan kimia etanol : Untuk menyediakan sampel etanol dan untuk menyiasat sifat-sifat Bahan / radas: glukosa. kaki retort dan pengapit. Kelalang kon ditutup dengan penyumbat yang dipasang dengan salur penghantar. pisang lenyek. kelalang penyulingan. ujian pemegang tiub. 20 g glukosa dilarutkan dalam air suling Sedikit air panas dicampur dengan 10g yis dan dikacau untuk menghasilkan pasta . beras. Selepas 4-5 hari hasil penapaian dituraskan. air suling. ruang fractioning. kentang dimasak. . corong turas. penyumbat dengan tiub penghantaran.nanas.Perubahan yang berlaku di dalam kelalang kon dan tabung uji dicatat dari semasa ke semasa. 9. kertas litmus biru. silinder penyukat . Radas itu dibiarkan di tempat yang panas pada suhu 350C selama 4-5 hari. 3. termometer. penunu Bunsen. kertas turas. Hasil turasan dimasukkan ke dalam sebuah kelalang penyulingan. Kelalang penyulingan dipanaskan sehingga campuran di dalamnya mendidih.Pasta yis itu ditambah kepada larutan glukosa dan dikacau sehingga sebati. air kapur.beras. tabung didih. Radas untuk penyulingan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1 (b). 6. 4.

Radas seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah 3. Langkah-langkah 1. Menggunakan serpihan kayu yang menyala untuk menyalakan etanol (rajah 2 Perhatikan kebolehbakaran etanol dan sifat nyalaan. 6. Tabung didih diisikan dengan kira-kira 10cm3 larutan kalium dikromat(IV) 2.B Untuk menyiasat sifat-sifat kimia etanol B-1 Untuk menyiasat pembakaran etanol Prosedur: i ii iii Tuangkan kira-kira 2 cm3 etanol yang disediakan ke dalam piring menyejat. 3. 5. Warna dan bau hasil sulingan dicatatkan. 4. Hasil sulinganh diuji dengan sekeping kertas litmus biru . Kira-kira10 titis asid sulfurik cair ditambah kepada larutan kalium dikromat(IV) berasid. Campuran etanol dan kalium dikromat(IV) berasid didihkan secara perlahanlahan dan hasil sulingan dikumpulkan di dalam sebuah tabung uji. keputusan: B-1 ujian kebolehbakaran Warna nyalaan Kejelagaan nyalaan Pemerhatian B-2 Untuk menyiasat pengoksidaan etanol.

8. Enzime zimase 2. . 2C2H5OH(ak) +2CO2(g) Terangkan penggunaan penyulingan berperingkat dalam eksperimen ini. yis C6H12O6 3. Apakah fungsi larutan kalium permanganat dalam eksperiment ini. 4. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pengoksidaan etanol. CH3CH2OH(ce)+2[0] Etanol CH3COOH(ce) asid etanoik dipanaskan 7. Mengkaji pengoksidaan etanol 6.Jelaskan jawapan anda. Namakan enzim yang hadir dalam yis yang menguraikan glukosa ke dalam etanol. 5. Proses penyulingan berperingkat dijalankan untuk menghasilkan etanol 96% yang tulen. Tuliskan persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan glukosa kepada etanol.Soalan : 1. Ramalkan pemerhatian anda apabila radas dalam Rajah 1 dibiarkan selama lebih daripada seminggu. bolehkah etanol digunakan sebagai bahan api kenderaan? jelaskan jawapan anda. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan etanol.

spatula. Masukkan 10 cm3 minyak sawit dan tuangkan ke dalam sebuah bikar. Pastikan campuran itu sentiasa dikacau. 3. tambahkan 50 cm3 air didih. Kemudian padamkan api.PRAKTIKAL 6:SABUN DAN DETERGEN Tujuan :Menyediakan sabun melalui proses saponifikasi Bahan/radas : minyak kelapa sawit. Tambahkan 50 cm3 air suling dan diikuti dengan serbuk natrium klorida sehingga kelihatan pepejal terapung. Panaskan campuran di dalam bikar sehingga mendidih. Dengan berhati-hati.selinder penyukat. 7. Turaskan sabun pepejal yang terhasil. 10.kaki retort.masukkan sedikit sabun di dalam tabung uji.kertas turas. 6.kasa dawai. Teruskan pendidihan selama lima minit.corong turas.rod kaca.tambahkan sedikit air dan goncangkan. Panaskan semula campuran dalam bikar sehingga 5 minit. 2.air paip. Rasakan sabun menggunakan jari. 5. 9.serbuk natrium klorida. Hentikan pemanasan dan biarkan capuran itu sejuk.natrium hidroksida. Catatkan pemerhatian . 4.penunu Bunsen dan tabung uji Langkah-langkah 1. 8.bikar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful