eksperimen bahan

PRAKTIKAL 2: ALOI Tujuan : Membanding kadar pengaratan besi,keluli dan keluli nirkarat.

Pernyataan masalah : adakah besi,keluli dan keluli nirkarat berkarat pada kadar yang berbeza Hipotesis : besi tulen paling mudah terkakis,keluli kurang mudah terkakis manakala keluli nirkarat tidak berkarat. Bahan/Radas : kertas pasir,tabung uji, dan rak tabung uji,paku besi,paku keluli

dan paku keluli nirkarat,larutan agar-agar dilarutkan ke dalam 100cm3 air panas,kalsium heksasionoferat (III) dan air. Langkah-langkah i. : Kertas pasir digunakan untuk mengeluarkan karat pada permukaan paku besi,keluli dan paku keluli tahan karat. ii. iii. Tiga tabung uji diisikan dengan larutan agar-agar sehingga penuh dan dilabelkan A , B, dan C. 1cm3 larutan heksasianoferat (III) ditambah kepada setiap tabung uji iv. Tiga jenis paku tadi dibersihkan dan dimasukkan kedalam tabung uji A, B dan C. v. vi. Ketiga-tiga tabung uji tersebut diletakkan di rak tabung uji dan dibiarkan selama 3 hari,kepekatan warna biru diperhatikan Pemerhatian dicatat di dalam jadual yang disediakan

Keputusan Tabung uji A Keamatan warna biru inferen

B

C

Paku yang diperbuatdaripada keluli nirkarat tidak berkarat kerana paku ini adalah aloidaripada ferum. 8% nikel 5. Paku yang diperbuat dari keluliberkarat dengan perlahan. pengaratan besi tulen lebihcepat dari keluli tetapi keluli nirkarat tidak berkarat. Terangkan fungsi larutan kalium heksasianoferat(III). Bandingkan kadar pengaratan besi. Terangkan bagaimana penggunaan larutan agar-agar dalam bentukpepejal boleh meningkatkan pemerhatian eksperimen.74% ferum. Berdasarkan pemerhatian di atas. Fungsi larutan kaliumheksasianoferat (III) adalah untuk mengujikehadiran ion ferum (II). Keamatanwarna biru tua ini mengambarkan tahap pengaratan paku besi. 4.Kesimpulan: 1. Hipotesis dibuktikan benar. iaitu warna biru tua akan terbentuk.logam kehilangan elektron untuk membentuk logam besi. Penggunaan larutan agar-agar dalam bentuk pepejal bolehmeningkatkan pemerhatian eksperimen kerana ianya digunakan untukmemerangkap dan melihat warna biru yang terbentuk dengan lebih jelas.2. Keputusan menunjukkan bahawa pengaloian boleh mencegah kakisan.99% ferum. Apakah hubungan antara kepekatan warna biru dan kadar pengaratan? Semakin pekat warna biru yang terbentuk semakin tinggi/banyak kadar pengaratan yang berlaku 3. 2. Soalan 1. . kromium dan nikel. Namakan komposisi keluli dan keluli nirkarat. keluli dan keluli nirkarat danterangkan. Kandungan karbon atom akan menguatkanbesi tetapi tidak menghalang pengaratan daripada berlaku. 1% karbonKeluli nirkarat. 18% kromium. Pengaratanbesi berlaku adalah contoh penghakisan. Apabila pengaratan berlaku. Hal ini kerana penyebaran berlaku paling perlahan dalam pepejalberbanding cecair dan gas. Keluli.

.

Langkah-langkah: i. Kelikatan setiap pecahan penyulingan telah diperhatikan dengan menyengetkan kelalang kon. iii.penunu Bunsen.120 120 . Radas disediakan seperti di dalam gambarajah 1 ii.kelalang kon .80 80 . 2.kasa adawai. Pecahan petroleum yang pertama telah dikumpulkan pada suhu 300C ± 800C. Warna bagi setiap pecahan penyulingan telah dikaji. Keputusan Pecahan Suhu 0C warna kelikatan Kecenderungan kebakaran Petrol Nafta Kerosin Diesel 30 . Pemanasan telah diteruskan dan penyulingan telah dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza mengikut suhu 800C ± 1200C.kertas turas. 3.piring penyejat. Petroleum di dalam kelalang penyulingan telah dipanaskan secara perlahan-lahan.chip porcelain.200 .condenser liebig.kaki retort.warna api dan jelaga dihasilkan telah dicatatkan.PRAKTIKAL 1: MINYAK Tujuan : Mengkaji penyulingan berperingkat petroleum Radas/bahan :petroleum .160 160 .kelalang penyulingan . 1200C ± 1600C dan 1600C ± 2000C Sifat-sifat hasil pecahan penyulingan petroleum 1. iv.sedikit daripadanya telah dituang ke dalam piring penyejat dan dipanaskan.thermometer. Bagi setiap pecahan. tungku kaki tiga.

semakin kurang jumlah karbon yang dihasilkan didalam pecahan tersebut. Ini kerana jumlah karbon yang dikandung pecahan tersebutlebih tinggi seiring berbanding pecahan yang lebih kurang takatdidihnya. Bincangkan kecenderungan pembakaran pecahan petroleum. Jumlah jelaga yang dihasilkan Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu makin berjelaga nyalanya. Semakin tinggi takat didih pecahan itu Semakin sukar ia terbakar dan kuantiti jelaga semakin bertambah kerana peratus karbon per molekul semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. iii. Kelikatan pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin kurang likatpecahan itu. Ini kerana semakin rendah takat didih. 4. ii. Pembakaran tidak lengkap gasoline akan menyebabkan pelepasan udara beracun seperti karbon monoxida dan Nitrik oksida. 3. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran gasoline. Warna pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin cerahwarnanya. Ini terjadi kerana ikatan kovalen yang terbentuk lebihtinggi berbanding di takat didih yang lebih rendah. 2. Bincangkan hubungan diantara takat didih pecahan dengan: i. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran tidak lengkap gasolinetersebut? .Soalan 1.

Biodiesel juga membantu pengurangan pengeluaran penebangan pencemaran dan kadar biodegradasi. pada purata. Biodieseldari keputusan minyak soya. propilatau etil) ester.atau dicampur dengan petrodiesel. dalam 57% pengurangan gasrumah hijau berbanding diesel fosil. . Biodiesel boleh digunakan sendirian. Biodiesel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimialipid (contoh. Apakah kelebihan menggunakan biodisel berbanding minyak petroleum? Biodiesel mempunyai kelebihan berbanding diesel petroleum. Kelebihanutama biodiesel ialah sumber minyak ini dapat diperbaharui dan tidakakan dalam habis berbanding minyak gas petroleum rumahhijau.Biodiesel bertujuan untuk digunakan dalam enjin diesel piawaian dandengan itu berbeza dari minyak sayuran langsung yang digunakan sebagaibahan api enjin diesel diubah suai . lemak haiwan dengan alkohol. dan biodiesel dihasilkan dari minyakgris buangan menghasilkan 86% pengurangan. diperbaharuidan akan habis pada satu hari kelak. yang tidak dapat hutan.5. 6. minyak sayuran. Apa itu biodiesel? Biodiesel merujuk kepada bahan api diesel berasaskan minyak sayuranatau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil.

. lecek nanas. Warna dan bau hasil sulingan dicatat. asid sulfurik cair.Etanol yang disulingkan keluar pada julat suhu 78-800C dikumpul. 150cm3 air suling dimasukkan ke dalam kelalang kon. kaki retort dan pengapit. kertas turas. Langkah-langkah: A Untuk menyediakan sampel etanol 1. ubi kayu. penitis. Kelalang kon ditutup dengan penyumbat yang dipasang dengan salur penghantar. silinder penyukat . penunu Bunsen.PRAKTIKAL 3 Tujuan kimia etanol : Untuk menyediakan sampel etanol dan untuk menyiasat sifat-sifat Bahan / radas: glukosa. Kelalang penyulingan dipanaskan sehingga campuran di dalamnya mendidih. kondenser Liebig. 3. pendirian tripod.beras. 2. tabung didih. penyejukan hidangan. bikar. 20 g glukosa dilarutkan dalam air suling Sedikit air panas dicampur dengan 10g yis dan dikacau untuk menghasilkan pasta . 9. penyumbat dengan satu lubang. 5. air suling. turbing getah. pisang lenyek. 8. ruang fractioning. corong turas. penyumbat dengan tiub penghantaran. 7. yis. 4. forseps. Radas itu dibiarkan di tempat yang panas pada suhu 350C selama 4-5 hari.Perubahan yang berlaku di dalam kelalang kon dan tabung uji dicatat dari semasa ke semasa. kasa dawai. kertas litmus biru.Pasta yis itu ditambah kepada larutan glukosa dan dikacau sehingga sebati. 6. kelalang penyulingan.nanas. kelalang kon. Radas untuk penyulingan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1 (b). kentang dimasak. Hasil turasan dimasukkan ke dalam sebuah kelalang penyulingan.satu hujung salur penghantar itu dimasukkan ke dalam air kapur seperti yang ditunjukkan di dalam gambarajah 1(a). larutan kalium dikromat (IV). Ulangi langkah 1 hingga 9 menggunakan kentang yang dimasak. ujian pemegang tiub. Selepas 4-5 hari hasil penapaian dituraskan. termometer. beras. air kapur.ubi atau pisang untuk menggantikan glukosa. air paip.

B Untuk menyiasat sifat-sifat kimia etanol B-1 Untuk menyiasat pembakaran etanol Prosedur: i ii iii Tuangkan kira-kira 2 cm3 etanol yang disediakan ke dalam piring menyejat. Campuran etanol dan kalium dikromat(IV) berasid didihkan secara perlahanlahan dan hasil sulingan dikumpulkan di dalam sebuah tabung uji. 6. Hasil sulinganh diuji dengan sekeping kertas litmus biru . 5. Kira-kira10 titis asid sulfurik cair ditambah kepada larutan kalium dikromat(IV) berasid. 4. Menggunakan serpihan kayu yang menyala untuk menyalakan etanol (rajah 2 Perhatikan kebolehbakaran etanol dan sifat nyalaan. keputusan: B-1 ujian kebolehbakaran Warna nyalaan Kejelagaan nyalaan Pemerhatian B-2 Untuk menyiasat pengoksidaan etanol. Langkah-langkah 1. Tabung didih diisikan dengan kira-kira 10cm3 larutan kalium dikromat(IV) 2. Radas seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah 3. 3. Warna dan bau hasil sulingan dicatatkan.

Mengkaji pengoksidaan etanol 6. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan etanol. Proses penyulingan berperingkat dijalankan untuk menghasilkan etanol 96% yang tulen. yis C6H12O6 3.Jelaskan jawapan anda. . 5. Enzime zimase 2. Tuliskan persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan glukosa kepada etanol. bolehkah etanol digunakan sebagai bahan api kenderaan? jelaskan jawapan anda. Namakan enzim yang hadir dalam yis yang menguraikan glukosa ke dalam etanol. Ramalkan pemerhatian anda apabila radas dalam Rajah 1 dibiarkan selama lebih daripada seminggu. 2C2H5OH(ak) +2CO2(g) Terangkan penggunaan penyulingan berperingkat dalam eksperimen ini. 8. Apakah fungsi larutan kalium permanganat dalam eksperiment ini. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pengoksidaan etanol.Soalan : 1. 4. CH3CH2OH(ce)+2[0] Etanol CH3COOH(ce) asid etanoik dipanaskan 7.

serbuk natrium klorida. Panaskan semula campuran dalam bikar sehingga 5 minit.air paip.penunu Bunsen dan tabung uji Langkah-langkah 1.masukkan sedikit sabun di dalam tabung uji. Turaskan sabun pepejal yang terhasil.rod kaca.kasa dawai.bikar. 9. Pastikan campuran itu sentiasa dikacau. 4. Panaskan campuran di dalam bikar sehingga mendidih.PRAKTIKAL 6:SABUN DAN DETERGEN Tujuan :Menyediakan sabun melalui proses saponifikasi Bahan/radas : minyak kelapa sawit. 8. Hentikan pemanasan dan biarkan capuran itu sejuk. Catatkan pemerhatian .tambahkan sedikit air dan goncangkan. 7. 5. 6.spatula. 10.kaki retort.natrium hidroksida. 2. Teruskan pendidihan selama lima minit.selinder penyukat. tambahkan 50 cm3 air didih. Dengan berhati-hati. Rasakan sabun menggunakan jari. 3. Masukkan 10 cm3 minyak sawit dan tuangkan ke dalam sebuah bikar. Kemudian padamkan api.corong turas. Tambahkan 50 cm3 air suling dan diikuti dengan serbuk natrium klorida sehingga kelihatan pepejal terapung.kertas turas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful