PRAKTIKAL 2: ALOI Tujuan : Membanding kadar pengaratan besi,keluli dan keluli nirkarat.

Pernyataan masalah : adakah besi,keluli dan keluli nirkarat berkarat pada kadar yang berbeza Hipotesis : besi tulen paling mudah terkakis,keluli kurang mudah terkakis manakala keluli nirkarat tidak berkarat. Bahan/Radas : kertas pasir,tabung uji, dan rak tabung uji,paku besi,paku keluli

dan paku keluli nirkarat,larutan agar-agar dilarutkan ke dalam 100cm3 air panas,kalsium heksasionoferat (III) dan air. Langkah-langkah i. : Kertas pasir digunakan untuk mengeluarkan karat pada permukaan paku besi,keluli dan paku keluli tahan karat. ii. iii. Tiga tabung uji diisikan dengan larutan agar-agar sehingga penuh dan dilabelkan A , B, dan C. 1cm3 larutan heksasianoferat (III) ditambah kepada setiap tabung uji iv. Tiga jenis paku tadi dibersihkan dan dimasukkan kedalam tabung uji A, B dan C. v. vi. Ketiga-tiga tabung uji tersebut diletakkan di rak tabung uji dan dibiarkan selama 3 hari,kepekatan warna biru diperhatikan Pemerhatian dicatat di dalam jadual yang disediakan

Keputusan Tabung uji A Keamatan warna biru inferen

B

C

Paku yang diperbuat dari keluliberkarat dengan perlahan. keluli dan keluli nirkarat danterangkan. Hipotesis dibuktikan benar. Pengaratanbesi berlaku adalah contoh penghakisan. pengaratan besi tulen lebihcepat dari keluli tetapi keluli nirkarat tidak berkarat. Terangkan fungsi larutan kalium heksasianoferat(III). iaitu warna biru tua akan terbentuk. Soalan 1. 18% kromium. 8% nikel 5. 2. Kandungan karbon atom akan menguatkanbesi tetapi tidak menghalang pengaratan daripada berlaku. 1% karbonKeluli nirkarat. kromium dan nikel. Paku yang diperbuatdaripada keluli nirkarat tidak berkarat kerana paku ini adalah aloidaripada ferum. Hal ini kerana penyebaran berlaku paling perlahan dalam pepejalberbanding cecair dan gas. Apabila pengaratan berlaku. . 4.74% ferum. Apakah hubungan antara kepekatan warna biru dan kadar pengaratan? Semakin pekat warna biru yang terbentuk semakin tinggi/banyak kadar pengaratan yang berlaku 3. Fungsi larutan kaliumheksasianoferat (III) adalah untuk mengujikehadiran ion ferum (II). Namakan komposisi keluli dan keluli nirkarat.logam kehilangan elektron untuk membentuk logam besi. Keputusan menunjukkan bahawa pengaloian boleh mencegah kakisan.Kesimpulan: 1. Berdasarkan pemerhatian di atas. Keluli. Keamatanwarna biru tua ini mengambarkan tahap pengaratan paku besi.2. Terangkan bagaimana penggunaan larutan agar-agar dalam bentukpepejal boleh meningkatkan pemerhatian eksperimen.99% ferum. Bandingkan kadar pengaratan besi. Penggunaan larutan agar-agar dalam bentuk pepejal bolehmeningkatkan pemerhatian eksperimen kerana ianya digunakan untukmemerangkap dan melihat warna biru yang terbentuk dengan lebih jelas.

.

kelalang kon . iii. 3.thermometer. 1200C ± 1600C dan 1600C ± 2000C Sifat-sifat hasil pecahan penyulingan petroleum 1. Langkah-langkah: i. Radas disediakan seperti di dalam gambarajah 1 ii. 2.kelalang penyulingan .kertas turas.piring penyejat. tungku kaki tiga. Pemanasan telah diteruskan dan penyulingan telah dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza mengikut suhu 800C ± 1200C.kaki retort. Bagi setiap pecahan. Warna bagi setiap pecahan penyulingan telah dikaji. Keputusan Pecahan Suhu 0C warna kelikatan Kecenderungan kebakaran Petrol Nafta Kerosin Diesel 30 . Petroleum di dalam kelalang penyulingan telah dipanaskan secara perlahan-lahan. Kelikatan setiap pecahan penyulingan telah diperhatikan dengan menyengetkan kelalang kon. iv.PRAKTIKAL 1: MINYAK Tujuan : Mengkaji penyulingan berperingkat petroleum Radas/bahan :petroleum .80 80 .120 120 .warna api dan jelaga dihasilkan telah dicatatkan.200 .condenser liebig. Pecahan petroleum yang pertama telah dikumpulkan pada suhu 300C ± 800C.chip porcelain.160 160 .kasa adawai.sedikit daripadanya telah dituang ke dalam piring penyejat dan dipanaskan.penunu Bunsen.

Bincangkan kecenderungan pembakaran pecahan petroleum. 3. Bincangkan hubungan diantara takat didih pecahan dengan: i. 4. ii. Kelikatan pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin kurang likatpecahan itu. Ini kerana jumlah karbon yang dikandung pecahan tersebutlebih tinggi seiring berbanding pecahan yang lebih kurang takatdidihnya. semakin kurang jumlah karbon yang dihasilkan didalam pecahan tersebut. 2.Soalan 1. iii. Jumlah jelaga yang dihasilkan Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu makin berjelaga nyalanya. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran gasoline. Pembakaran tidak lengkap gasoline akan menyebabkan pelepasan udara beracun seperti karbon monoxida dan Nitrik oksida. Ini kerana semakin rendah takat didih. Ini terjadi kerana ikatan kovalen yang terbentuk lebihtinggi berbanding di takat didih yang lebih rendah. Semakin tinggi takat didih pecahan itu Semakin sukar ia terbakar dan kuantiti jelaga semakin bertambah kerana peratus karbon per molekul semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. Warna pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin cerahwarnanya. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran tidak lengkap gasolinetersebut? .

propilatau etil) ester. diperbaharuidan akan habis pada satu hari kelak. Apakah kelebihan menggunakan biodisel berbanding minyak petroleum? Biodiesel mempunyai kelebihan berbanding diesel petroleum. dalam 57% pengurangan gasrumah hijau berbanding diesel fosil.5. pada purata. 6.Biodiesel bertujuan untuk digunakan dalam enjin diesel piawaian dandengan itu berbeza dari minyak sayuran langsung yang digunakan sebagaibahan api enjin diesel diubah suai . Biodiesel boleh digunakan sendirian. Apa itu biodiesel? Biodiesel merujuk kepada bahan api diesel berasaskan minyak sayuranatau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil. Kelebihanutama biodiesel ialah sumber minyak ini dapat diperbaharui dan tidakakan dalam habis berbanding minyak gas petroleum rumahhijau. Biodieseldari keputusan minyak soya.Biodiesel juga membantu pengurangan pengeluaran penebangan pencemaran dan kadar biodegradasi. lemak haiwan dengan alkohol. . Biodiesel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimialipid (contoh. minyak sayuran. yang tidak dapat hutan.atau dicampur dengan petrodiesel. dan biodiesel dihasilkan dari minyakgris buangan menghasilkan 86% pengurangan.

lecek nanas. yis. larutan kalium dikromat (IV). forseps.PRAKTIKAL 3 Tujuan kimia etanol : Untuk menyediakan sampel etanol dan untuk menyiasat sifat-sifat Bahan / radas: glukosa. ruang fractioning. Ulangi langkah 1 hingga 9 menggunakan kentang yang dimasak. 4. kasa dawai.Pasta yis itu ditambah kepada larutan glukosa dan dikacau sehingga sebati. 7. pisang lenyek. turbing getah. 6. Radas itu dibiarkan di tempat yang panas pada suhu 350C selama 4-5 hari. corong turas. kelalang kon. ujian pemegang tiub. Hasil turasan dimasukkan ke dalam sebuah kelalang penyulingan. kelalang penyulingan. Kelalang penyulingan dipanaskan sehingga campuran di dalamnya mendidih.beras.Perubahan yang berlaku di dalam kelalang kon dan tabung uji dicatat dari semasa ke semasa. Warna dan bau hasil sulingan dicatat. tabung didih. asid sulfurik cair. 2.nanas. kaki retort dan pengapit. penitis. kondenser Liebig. air paip. 9. Langkah-langkah: A Untuk menyediakan sampel etanol 1. air kapur. Radas untuk penyulingan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1 (b). 3.ubi atau pisang untuk menggantikan glukosa. air suling. kertas litmus biru. pendirian tripod. Kelalang kon ditutup dengan penyumbat yang dipasang dengan salur penghantar.Etanol yang disulingkan keluar pada julat suhu 78-800C dikumpul. kertas turas. . 8. penunu Bunsen. penyejukan hidangan.satu hujung salur penghantar itu dimasukkan ke dalam air kapur seperti yang ditunjukkan di dalam gambarajah 1(a). silinder penyukat . penyumbat dengan tiub penghantaran. beras. kentang dimasak. Selepas 4-5 hari hasil penapaian dituraskan. 150cm3 air suling dimasukkan ke dalam kelalang kon. bikar. ubi kayu. 20 g glukosa dilarutkan dalam air suling Sedikit air panas dicampur dengan 10g yis dan dikacau untuk menghasilkan pasta . penyumbat dengan satu lubang. termometer. 5.

Menggunakan serpihan kayu yang menyala untuk menyalakan etanol (rajah 2 Perhatikan kebolehbakaran etanol dan sifat nyalaan. Warna dan bau hasil sulingan dicatatkan. Tabung didih diisikan dengan kira-kira 10cm3 larutan kalium dikromat(IV) 2. 5. Hasil sulinganh diuji dengan sekeping kertas litmus biru . Radas seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah 3. keputusan: B-1 ujian kebolehbakaran Warna nyalaan Kejelagaan nyalaan Pemerhatian B-2 Untuk menyiasat pengoksidaan etanol. 3. 6.B Untuk menyiasat sifat-sifat kimia etanol B-1 Untuk menyiasat pembakaran etanol Prosedur: i ii iii Tuangkan kira-kira 2 cm3 etanol yang disediakan ke dalam piring menyejat. Kira-kira10 titis asid sulfurik cair ditambah kepada larutan kalium dikromat(IV) berasid. Langkah-langkah 1. 4. Campuran etanol dan kalium dikromat(IV) berasid didihkan secara perlahanlahan dan hasil sulingan dikumpulkan di dalam sebuah tabung uji.

yis C6H12O6 3. 5. Enzime zimase 2. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pengoksidaan etanol. 2C2H5OH(ak) +2CO2(g) Terangkan penggunaan penyulingan berperingkat dalam eksperimen ini. Namakan enzim yang hadir dalam yis yang menguraikan glukosa ke dalam etanol. Proses penyulingan berperingkat dijalankan untuk menghasilkan etanol 96% yang tulen. 4. Tuliskan persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan glukosa kepada etanol. Mengkaji pengoksidaan etanol 6. Apakah fungsi larutan kalium permanganat dalam eksperiment ini. . Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan etanol. 8. bolehkah etanol digunakan sebagai bahan api kenderaan? jelaskan jawapan anda.Jelaskan jawapan anda. CH3CH2OH(ce)+2[0] Etanol CH3COOH(ce) asid etanoik dipanaskan 7.Soalan : 1. Ramalkan pemerhatian anda apabila radas dalam Rajah 1 dibiarkan selama lebih daripada seminggu.

rod kaca.corong turas. 7. Panaskan semula campuran dalam bikar sehingga 5 minit.PRAKTIKAL 6:SABUN DAN DETERGEN Tujuan :Menyediakan sabun melalui proses saponifikasi Bahan/radas : minyak kelapa sawit.kaki retort.serbuk natrium klorida. Turaskan sabun pepejal yang terhasil. Rasakan sabun menggunakan jari. Pastikan campuran itu sentiasa dikacau. 4. tambahkan 50 cm3 air didih. Catatkan pemerhatian . 9. Panaskan campuran di dalam bikar sehingga mendidih. Tambahkan 50 cm3 air suling dan diikuti dengan serbuk natrium klorida sehingga kelihatan pepejal terapung. 3.masukkan sedikit sabun di dalam tabung uji. 2.kertas turas. 6.natrium hidroksida.tambahkan sedikit air dan goncangkan. Masukkan 10 cm3 minyak sawit dan tuangkan ke dalam sebuah bikar. Dengan berhati-hati.penunu Bunsen dan tabung uji Langkah-langkah 1.spatula. Teruskan pendidihan selama lima minit.selinder penyukat.air paip.kasa dawai. 8. Kemudian padamkan api. 5. 10.bikar. Hentikan pemanasan dan biarkan capuran itu sejuk.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.