PRAKTIKAL 2: ALOI Tujuan : Membanding kadar pengaratan besi,keluli dan keluli nirkarat.

Pernyataan masalah : adakah besi,keluli dan keluli nirkarat berkarat pada kadar yang berbeza Hipotesis : besi tulen paling mudah terkakis,keluli kurang mudah terkakis manakala keluli nirkarat tidak berkarat. Bahan/Radas : kertas pasir,tabung uji, dan rak tabung uji,paku besi,paku keluli

dan paku keluli nirkarat,larutan agar-agar dilarutkan ke dalam 100cm3 air panas,kalsium heksasionoferat (III) dan air. Langkah-langkah i. : Kertas pasir digunakan untuk mengeluarkan karat pada permukaan paku besi,keluli dan paku keluli tahan karat. ii. iii. Tiga tabung uji diisikan dengan larutan agar-agar sehingga penuh dan dilabelkan A , B, dan C. 1cm3 larutan heksasianoferat (III) ditambah kepada setiap tabung uji iv. Tiga jenis paku tadi dibersihkan dan dimasukkan kedalam tabung uji A, B dan C. v. vi. Ketiga-tiga tabung uji tersebut diletakkan di rak tabung uji dan dibiarkan selama 3 hari,kepekatan warna biru diperhatikan Pemerhatian dicatat di dalam jadual yang disediakan

Keputusan Tabung uji A Keamatan warna biru inferen

B

C

Namakan komposisi keluli dan keluli nirkarat.74% ferum. Berdasarkan pemerhatian di atas.2. 18% kromium. Soalan 1. Bandingkan kadar pengaratan besi. Terangkan bagaimana penggunaan larutan agar-agar dalam bentukpepejal boleh meningkatkan pemerhatian eksperimen.Kesimpulan: 1. iaitu warna biru tua akan terbentuk. 2. Penggunaan larutan agar-agar dalam bentuk pepejal bolehmeningkatkan pemerhatian eksperimen kerana ianya digunakan untukmemerangkap dan melihat warna biru yang terbentuk dengan lebih jelas. keluli dan keluli nirkarat danterangkan. . Keputusan menunjukkan bahawa pengaloian boleh mencegah kakisan.logam kehilangan elektron untuk membentuk logam besi. Pengaratanbesi berlaku adalah contoh penghakisan.99% ferum. 1% karbonKeluli nirkarat. Kandungan karbon atom akan menguatkanbesi tetapi tidak menghalang pengaratan daripada berlaku. Paku yang diperbuatdaripada keluli nirkarat tidak berkarat kerana paku ini adalah aloidaripada ferum. Terangkan fungsi larutan kalium heksasianoferat(III). Apakah hubungan antara kepekatan warna biru dan kadar pengaratan? Semakin pekat warna biru yang terbentuk semakin tinggi/banyak kadar pengaratan yang berlaku 3. Keluli. 8% nikel 5. Apabila pengaratan berlaku. Hal ini kerana penyebaran berlaku paling perlahan dalam pepejalberbanding cecair dan gas. Hipotesis dibuktikan benar. Paku yang diperbuat dari keluliberkarat dengan perlahan. Keamatanwarna biru tua ini mengambarkan tahap pengaratan paku besi. pengaratan besi tulen lebihcepat dari keluli tetapi keluli nirkarat tidak berkarat. 4. kromium dan nikel. Fungsi larutan kaliumheksasianoferat (III) adalah untuk mengujikehadiran ion ferum (II).

.

Keputusan Pecahan Suhu 0C warna kelikatan Kecenderungan kebakaran Petrol Nafta Kerosin Diesel 30 .penunu Bunsen.160 160 . tungku kaki tiga.kaki retort. Bagi setiap pecahan. Kelikatan setiap pecahan penyulingan telah diperhatikan dengan menyengetkan kelalang kon. Pemanasan telah diteruskan dan penyulingan telah dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza mengikut suhu 800C ± 1200C. iv.kasa adawai.condenser liebig.sedikit daripadanya telah dituang ke dalam piring penyejat dan dipanaskan.piring penyejat.chip porcelain. Langkah-langkah: i. Radas disediakan seperti di dalam gambarajah 1 ii.200 .120 120 .warna api dan jelaga dihasilkan telah dicatatkan.80 80 . Warna bagi setiap pecahan penyulingan telah dikaji. iii.kelalang kon . Petroleum di dalam kelalang penyulingan telah dipanaskan secara perlahan-lahan. 2.PRAKTIKAL 1: MINYAK Tujuan : Mengkaji penyulingan berperingkat petroleum Radas/bahan :petroleum .thermometer.kelalang penyulingan . Pecahan petroleum yang pertama telah dikumpulkan pada suhu 300C ± 800C. 1200C ± 1600C dan 1600C ± 2000C Sifat-sifat hasil pecahan penyulingan petroleum 1.kertas turas. 3.

Jumlah jelaga yang dihasilkan Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu makin berjelaga nyalanya. ii. iii. Bincangkan hubungan diantara takat didih pecahan dengan: i. Ini kerana jumlah karbon yang dikandung pecahan tersebutlebih tinggi seiring berbanding pecahan yang lebih kurang takatdidihnya. 4. Semakin tinggi takat didih pecahan itu Semakin sukar ia terbakar dan kuantiti jelaga semakin bertambah kerana peratus karbon per molekul semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran gasoline. Pembakaran tidak lengkap gasoline akan menyebabkan pelepasan udara beracun seperti karbon monoxida dan Nitrik oksida. 2.Soalan 1. Tuliskan persamaan kimia yang stabil untuk melambangkan pembakaran tidak lengkap gasolinetersebut? . Ini kerana semakin rendah takat didih. Bincangkan kecenderungan pembakaran pecahan petroleum. Kelikatan pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin kurang likatpecahan itu. 3. Ini terjadi kerana ikatan kovalen yang terbentuk lebihtinggi berbanding di takat didih yang lebih rendah. Warna pecahan tersebut Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu makin cerahwarnanya. semakin kurang jumlah karbon yang dihasilkan didalam pecahan tersebut.

pada purata. Biodieseldari keputusan minyak soya. Apa itu biodiesel? Biodiesel merujuk kepada bahan api diesel berasaskan minyak sayuranatau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil. yang tidak dapat hutan. Kelebihanutama biodiesel ialah sumber minyak ini dapat diperbaharui dan tidakakan dalam habis berbanding minyak gas petroleum rumahhijau.Biodiesel juga membantu pengurangan pengeluaran penebangan pencemaran dan kadar biodegradasi. Biodiesel boleh digunakan sendirian. 6. lemak haiwan dengan alkohol.Biodiesel bertujuan untuk digunakan dalam enjin diesel piawaian dandengan itu berbeza dari minyak sayuran langsung yang digunakan sebagaibahan api enjin diesel diubah suai . Biodiesel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimialipid (contoh.atau dicampur dengan petrodiesel. propilatau etil) ester.5. dalam 57% pengurangan gasrumah hijau berbanding diesel fosil. diperbaharuidan akan habis pada satu hari kelak. Apakah kelebihan menggunakan biodisel berbanding minyak petroleum? Biodiesel mempunyai kelebihan berbanding diesel petroleum. . minyak sayuran. dan biodiesel dihasilkan dari minyakgris buangan menghasilkan 86% pengurangan.

larutan kalium dikromat (IV). Langkah-langkah: A Untuk menyediakan sampel etanol 1. 20 g glukosa dilarutkan dalam air suling Sedikit air panas dicampur dengan 10g yis dan dikacau untuk menghasilkan pasta . Kelalang penyulingan dipanaskan sehingga campuran di dalamnya mendidih. Radas itu dibiarkan di tempat yang panas pada suhu 350C selama 4-5 hari. Warna dan bau hasil sulingan dicatat. tabung didih. ruang fractioning. beras. 150cm3 air suling dimasukkan ke dalam kelalang kon. kelalang kon. forseps. pisang lenyek. lecek nanas. bikar. kasa dawai. air paip. penyumbat dengan tiub penghantaran. asid sulfurik cair. kertas litmus biru. ujian pemegang tiub. 4. Ulangi langkah 1 hingga 9 menggunakan kentang yang dimasak. . silinder penyukat . pendirian tripod. air kapur.satu hujung salur penghantar itu dimasukkan ke dalam air kapur seperti yang ditunjukkan di dalam gambarajah 1(a).Etanol yang disulingkan keluar pada julat suhu 78-800C dikumpul. Radas untuk penyulingan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1 (b). kaki retort dan pengapit. penyumbat dengan satu lubang.Pasta yis itu ditambah kepada larutan glukosa dan dikacau sehingga sebati. penunu Bunsen. kondenser Liebig.PRAKTIKAL 3 Tujuan kimia etanol : Untuk menyediakan sampel etanol dan untuk menyiasat sifat-sifat Bahan / radas: glukosa. 8.beras. 7. Kelalang kon ditutup dengan penyumbat yang dipasang dengan salur penghantar. ubi kayu.Perubahan yang berlaku di dalam kelalang kon dan tabung uji dicatat dari semasa ke semasa. turbing getah. kelalang penyulingan. air suling. 9. kertas turas.nanas. corong turas. yis. 5. 6.ubi atau pisang untuk menggantikan glukosa. penyejukan hidangan. termometer. Hasil turasan dimasukkan ke dalam sebuah kelalang penyulingan. penitis. Selepas 4-5 hari hasil penapaian dituraskan. 3. 2. kentang dimasak.

6. 5. Campuran etanol dan kalium dikromat(IV) berasid didihkan secara perlahanlahan dan hasil sulingan dikumpulkan di dalam sebuah tabung uji. Warna dan bau hasil sulingan dicatatkan. keputusan: B-1 ujian kebolehbakaran Warna nyalaan Kejelagaan nyalaan Pemerhatian B-2 Untuk menyiasat pengoksidaan etanol. Tabung didih diisikan dengan kira-kira 10cm3 larutan kalium dikromat(IV) 2. Menggunakan serpihan kayu yang menyala untuk menyalakan etanol (rajah 2 Perhatikan kebolehbakaran etanol dan sifat nyalaan.B Untuk menyiasat sifat-sifat kimia etanol B-1 Untuk menyiasat pembakaran etanol Prosedur: i ii iii Tuangkan kira-kira 2 cm3 etanol yang disediakan ke dalam piring menyejat. 3. Radas seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah 3. Langkah-langkah 1. Hasil sulinganh diuji dengan sekeping kertas litmus biru . Kira-kira10 titis asid sulfurik cair ditambah kepada larutan kalium dikromat(IV) berasid. 4.

Tuliskan persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan glukosa kepada etanol. 2C2H5OH(ak) +2CO2(g) Terangkan penggunaan penyulingan berperingkat dalam eksperimen ini. Apakah fungsi larutan kalium permanganat dalam eksperiment ini. 5. Ramalkan pemerhatian anda apabila radas dalam Rajah 1 dibiarkan selama lebih daripada seminggu. yis C6H12O6 3. Enzime zimase 2.Jelaskan jawapan anda. Mengkaji pengoksidaan etanol 6. CH3CH2OH(ce)+2[0] Etanol CH3COOH(ce) asid etanoik dipanaskan 7. 8. Proses penyulingan berperingkat dijalankan untuk menghasilkan etanol 96% yang tulen. 4.Soalan : 1. Namakan enzim yang hadir dalam yis yang menguraikan glukosa ke dalam etanol. . Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pemecahan etanol. bolehkah etanol digunakan sebagai bahan api kenderaan? jelaskan jawapan anda. Tulis persamaan kimia yang seimbang untuk mewakili pengoksidaan etanol.

5. Panaskan semula campuran dalam bikar sehingga 5 minit.tambahkan sedikit air dan goncangkan.selinder penyukat. Pastikan campuran itu sentiasa dikacau.PRAKTIKAL 6:SABUN DAN DETERGEN Tujuan :Menyediakan sabun melalui proses saponifikasi Bahan/radas : minyak kelapa sawit. 3.rod kaca.kasa dawai.penunu Bunsen dan tabung uji Langkah-langkah 1.spatula.kertas turas.bikar.natrium hidroksida.corong turas. 9. Panaskan campuran di dalam bikar sehingga mendidih. Dengan berhati-hati. Kemudian padamkan api. 2. 6. 8. Masukkan 10 cm3 minyak sawit dan tuangkan ke dalam sebuah bikar. Hentikan pemanasan dan biarkan capuran itu sejuk. Rasakan sabun menggunakan jari. tambahkan 50 cm3 air didih.masukkan sedikit sabun di dalam tabung uji.serbuk natrium klorida. 7. 10. Turaskan sabun pepejal yang terhasil.kaki retort. Tambahkan 50 cm3 air suling dan diikuti dengan serbuk natrium klorida sehingga kelihatan pepejal terapung. Catatkan pemerhatian .air paip. 4. Teruskan pendidihan selama lima minit.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.