A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

Sampah dibuang ke dalam tong sampah. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. 6. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang. 2 .Warnakan tempat beribadat yang betul. 8.B. Mereka beribadat dengan _____________________________. Dia akan menjaga ________________ tokong. (6 markah) C. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. 7. bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja.

Masjid gereja 10. 12. 11.9. Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Lakshmi beragama Hindu. Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D. Melissa beragama Kristian. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. 3 . Aiman beragama Islam. Mei Ling beragama Buddha.

13. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. (b)Melakukan ibadat dengan abang. Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat. Situasi : Ibu bapa tiada di rumah. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15. kakak atau adik 4 .

berat). gariskan pilihan yang betul. Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ.(6 markah) E. cepat ). membenci ) kami. (10 markah) 5 . gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . Cuti persekolahan telah bermula. kebun ) sayur. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . Kemudian.Fahami gambar di bawah. Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . Saya dan kakak pulang ke kampung.

Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas._________________________________________________ 30. Ravi bermain basikal dengan kawannya. 22._________________________________________________ (10 markah) 6 . 25.F._________________________________________________ 27. Kemudian.Fahami gambar di bawah. Ravi membantu mengangkat Azril. Kakinya luka. 26. Cerita 21. Azril terjatuh dari basikal. susun cerita mengikut turutan yang betul._________________________________________________ 29. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik._________________________________________________ 28. 23. 24. Azril.

sihat sedih 35. kampung bandar 32.Baca dan fahami petikan di bawah. Setiap hari. Rahmat dan keluarganya berasa _________. Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________.Rahmat cucu yang ___________ hati. Datuk Rahmat sakit di kampung. baik bersih 33. 31. Kemudian.G. tidur ubat 34. Datuk Rahmat semakin _______________. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya. malu gembira (10 markah) 7 . Kesihatan datuknya semakin baik. Datuk Rahmat sakit di ____________. Rahmat dan keluarganya berasa gembira. isi tempat kosong dengan betul. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung.

Sikap saling membantu. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. (10 markah) 8 . mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah. Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________. Fahami gambar di bawah.H. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________. Kemudian. keluarga bahagia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful