P. 1
Soalan Moral Tahun 2 Kssr

Soalan Moral Tahun 2 Kssr

4.0

|Views: 13,805|Likes:
Published by Normazira Mustafa

More info:

Published by: Normazira Mustafa on Mar 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2015

pdf

text

original

A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang. Dia akan menjaga ________________ tokong. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. 2 .Warnakan tempat beribadat yang betul. 6. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja. Mereka beribadat dengan _____________________________. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. (6 markah) C. 7. Sampah dibuang ke dalam tong sampah.B. 8.

Aiman beragama Islam. Masjid gereja 10.9. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat. 11. 12.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat. Melissa beragama Kristian. 3 . Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D. Lakshmi beragama Hindu. Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Mei Ling beragama Buddha.

Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. Situasi : Ibu bapa tiada di rumah.13. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15. kakak atau adik 4 . (b)Melakukan ibadat dengan abang.

gariskan pilihan yang betul. Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah .(6 markah) E. Kemudian. Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ. Cuti persekolahan telah bermula. (10 markah) 5 . Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan .Fahami gambar di bawah. kebun ) sayur. membenci ) kami. Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. cepat ). berat). Saya dan kakak pulang ke kampung.

Kakinya luka. Ravi membantu mengangkat Azril. 23._________________________________________________ 28. 24.Fahami gambar di bawah. Azril. 25. susun cerita mengikut turutan yang betul.F. Kemudian. 26._________________________________________________ 30. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik. 22._________________________________________________ 27._________________________________________________ 29. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas. Ravi bermain basikal dengan kawannya. Cerita 21._________________________________________________ (10 markah) 6 . Azril terjatuh dari basikal.

Kesihatan datuknya semakin baik. Rahmat dan keluarganya berasa _________. Rahmat dan keluarganya berasa gembira. kampung bandar 32. Kemudian. tidur ubat 34. Datuk Rahmat semakin _______________. Datuk Rahmat sakit di ____________. Setiap hari. isi tempat kosong dengan betul. Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. baik bersih 33.G.Rahmat cucu yang ___________ hati. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. 31. Datuk Rahmat sakit di kampung. sihat sedih 35. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung. malu gembira (10 markah) 7 .Baca dan fahami petikan di bawah. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya.

Sikap saling membantu. Kemudian. keluarga bahagia. mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah. (10 markah) 8 . Fahami gambar di bawah. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________.H. Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->