A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

8. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. Dia akan menjaga ________________ tokong. 2 . bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja.Warnakan tempat beribadat yang betul.B. (6 markah) C. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. Mereka beribadat dengan _____________________________. 7. Sampah dibuang ke dalam tong sampah. 6. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang.

Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D. 11. Lakshmi beragama Hindu. 3 . Melissa beragama Kristian. Masjid gereja 10. Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah.9. Aiman beragama Islam. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. Mei Ling beragama Buddha. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat. 12.

Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat. Situasi : Ibu bapa tiada di rumah. (b)Melakukan ibadat dengan abang. kakak atau adik 4 .13. Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15.

(10 markah) 5 . berat). Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek.Fahami gambar di bawah. gariskan pilihan yang betul.(6 markah) E. Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . cepat ). kebun ) sayur. Saya dan kakak pulang ke kampung. Kemudian. Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . Cuti persekolahan telah bermula. membenci ) kami.

_________________________________________________ (10 markah) 6 . Ravi bermain basikal dengan kawannya. 26. 25. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas.Fahami gambar di bawah._________________________________________________ 29. Ravi membantu mengangkat Azril._________________________________________________ 28. 23. Kemudian.F. Kakinya luka. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik._________________________________________________ 27. Cerita 21. 24._________________________________________________ 30. Azril. Azril terjatuh dari basikal. 22. susun cerita mengikut turutan yang betul.

Datuk Rahmat sakit di ____________. Rahmat dan keluarganya berasa _________. Rahmat dan keluarganya berasa gembira. 31. sihat sedih 35. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. baik bersih 33.Baca dan fahami petikan di bawah.Rahmat cucu yang ___________ hati. malu gembira (10 markah) 7 . Kesihatan datuknya semakin baik. Kemudian. isi tempat kosong dengan betul.G. Datuk Rahmat sakit di kampung. Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. Datuk Rahmat semakin _______________. kampung bandar 32. Setiap hari. tidur ubat 34. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya.

Kemudian. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. (10 markah) 8 . Sikap saling membantu. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah. Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________.H. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________. Fahami gambar di bawah. keluarga bahagia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful