P. 1
Soalan Moral Tahun 2 Kssr

Soalan Moral Tahun 2 Kssr

4.0

|Views: 14,055|Likes:
Published by Normazira Mustafa

More info:

Published by: Normazira Mustafa on Mar 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2015

pdf

text

original

A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

8. Dia akan menjaga ________________ tokong. 6. (6 markah) C.Warnakan tempat beribadat yang betul.B. 2 . keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. Mereka beribadat dengan _____________________________. Sampah dibuang ke dalam tong sampah. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. 7. bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja.

Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat. Mei Ling beragama Buddha. Lakshmi beragama Hindu. 3 . Melissa beragama Kristian. Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. 12. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat. Masjid gereja 10. 11. Aiman beragama Islam.9.

Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15.13. Situasi : Ibu bapa tiada di rumah. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat. (b)Melakukan ibadat dengan abang. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. kakak atau adik 4 .

Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . berat). Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. Cuti persekolahan telah bermula. Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . cepat ). membenci ) kami. gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. Kemudian. (10 markah) 5 . Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. kebun ) sayur.Fahami gambar di bawah.(6 markah) E. Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . Saya dan kakak pulang ke kampung. Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . gariskan pilihan yang betul.

_________________________________________________ 27. Kemudian._________________________________________________ (10 markah) 6 . Ravi membantu mengangkat Azril. 23.F. Azril._________________________________________________ 30. Kakinya luka. Cerita 21. Ravi bermain basikal dengan kawannya. susun cerita mengikut turutan yang betul._________________________________________________ 29. Azril terjatuh dari basikal. 22. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas._________________________________________________ 28. 25. 26. 24.Fahami gambar di bawah.

isi tempat kosong dengan betul. Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. Rahmat dan keluarganya berasa gembira.G. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya. baik bersih 33. Rahmat dan keluarganya berasa _________. malu gembira (10 markah) 7 . Setiap hari. tidur ubat 34.Baca dan fahami petikan di bawah. 31. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung. Datuk Rahmat semakin _______________. Kesihatan datuknya semakin baik.Rahmat cucu yang ___________ hati. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. kampung bandar 32. Datuk Rahmat sakit di ____________. sihat sedih 35. Datuk Rahmat sakit di kampung. Kemudian.

Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________. (10 markah) 8 . keluarga bahagia. Sikap saling membantu.H. Kemudian. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. Fahami gambar di bawah. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________. mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->