A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

7.B. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja. Sampah dibuang ke dalam tong sampah. 8. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang. (6 markah) C. 6.Warnakan tempat beribadat yang betul. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. 2 . Mereka beribadat dengan _____________________________. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. Dia akan menjaga ________________ tokong.

Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. Aiman beragama Islam. Masjid gereja 10. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat. Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D. 12. Lakshmi beragama Hindu. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat.9. 3 . Mei Ling beragama Buddha. 11.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. Melissa beragama Kristian.

kakak atau adik 4 . Situasi : Ibu bapa tiada di rumah. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15.13. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. (b)Melakukan ibadat dengan abang. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat. Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah.

kebun ) sayur.Fahami gambar di bawah. gariskan pilihan yang betul. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . Kemudian.(6 markah) E. Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . membenci ) kami. Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. (10 markah) 5 . gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. Cuti persekolahan telah bermula. Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ. berat). cepat ). Saya dan kakak pulang ke kampung.

Fahami gambar di bawah. Cerita 21. 22. 24. 26. susun cerita mengikut turutan yang betul.F. Ravi membantu mengangkat Azril. Kakinya luka._________________________________________________ 29._________________________________________________ 30._________________________________________________ 28. Azril. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas. Ravi bermain basikal dengan kawannya._________________________________________________ (10 markah) 6 . 25. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik. Azril terjatuh dari basikal. 23. Kemudian._________________________________________________ 27.

Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. Kemudian. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya. Setiap hari. isi tempat kosong dengan betul. Rahmat dan keluarganya berasa _________.Baca dan fahami petikan di bawah. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung. tidur ubat 34. baik bersih 33.G.Rahmat cucu yang ___________ hati. malu gembira (10 markah) 7 . Datuk Rahmat sakit di ____________. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. kampung bandar 32. Datuk Rahmat sakit di kampung. Datuk Rahmat semakin _______________. sihat sedih 35. 31. Kesihatan datuknya semakin baik. Rahmat dan keluarganya berasa gembira.

isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. (10 markah) 8 . keluarga bahagia. Fahami gambar di bawah. Sikap saling membantu. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. Kemudian.H. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________. mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.