A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

2 . 8. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah.B. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. Dia akan menjaga ________________ tokong. 7. Mereka beribadat dengan _____________________________. Sampah dibuang ke dalam tong sampah. (6 markah) C. 6.Warnakan tempat beribadat yang betul. bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja.

Melissa beragama Kristian. Aiman beragama Islam. 3 . 11.9.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. 12. Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D. Mei Ling beragama Buddha. Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Masjid gereja 10. Lakshmi beragama Hindu. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat.

kakak atau adik 4 . Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat.13. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15. (b)Melakukan ibadat dengan abang. Situasi : Ibu bapa tiada di rumah.

Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . Cuti persekolahan telah bermula. (10 markah) 5 . Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. berat). Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . membenci ) kami. gariskan pilihan yang betul. gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. Saya dan kakak pulang ke kampung. Kemudian.(6 markah) E. cepat ).Fahami gambar di bawah. kebun ) sayur.

Kemudian.Fahami gambar di bawah. Azril. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik._________________________________________________ 27. Cerita 21. Kakinya luka. 25. 26. Ravi membantu mengangkat Azril.F._________________________________________________ (10 markah) 6 ._________________________________________________ 28. 22._________________________________________________ 29. Ravi bermain basikal dengan kawannya. 23. susun cerita mengikut turutan yang betul. Azril terjatuh dari basikal._________________________________________________ 30. 24.

Datuk Rahmat sakit di kampung. baik bersih 33. sihat sedih 35. Rahmat dan keluarganya berasa gembira. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung.Rahmat cucu yang ___________ hati. Kemudian. isi tempat kosong dengan betul. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya.G. Kesihatan datuknya semakin baik. Rahmat dan keluarganya berasa _________. Datuk Rahmat sakit di ____________. Datuk Rahmat semakin _______________. malu gembira (10 markah) 7 . Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. Setiap hari.Baca dan fahami petikan di bawah. Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. tidur ubat 34. 31. kampung bandar 32.

Fahami gambar di bawah. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. (10 markah) 8 . Sikap saling membantu. Kemudian. keluarga bahagia. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________.H. Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful