A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

Dia akan menjaga ________________ tokong. 2 . bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja. Sampah dibuang ke dalam tong sampah. Mereka beribadat dengan _____________________________. (6 markah) C.Warnakan tempat beribadat yang betul.B. 7. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat. Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. 8. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. 6. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang.

Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Melissa beragama Kristian.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. Mei Ling beragama Buddha. 3 . Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat. Aiman beragama Islam. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. 11. Masjid gereja 10. Lakshmi beragama Hindu. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat.9. 12. Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D.

Situasi : Ibu bapa tiada di rumah. Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. (b)Melakukan ibadat dengan abang. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15. kakak atau adik 4 .13.

Kemudian. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan. berat). gariskan pilihan yang betul. membenci ) kami. Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ.Fahami gambar di bawah. Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. (10 markah) 5 .(6 markah) E. cepat ). Saya dan kakak pulang ke kampung. Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . Cuti persekolahan telah bermula. Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . kebun ) sayur.

susun cerita mengikut turutan yang betul. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik._________________________________________________ (10 markah) 6 . Azril terjatuh dari basikal. 22. 24.F. Ravi membantu mengangkat Azril. Ravi bermain basikal dengan kawannya._________________________________________________ 27. Azril. Kemudian.Fahami gambar di bawah._________________________________________________ 30. Kakinya luka. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas. 25. 26._________________________________________________ 29._________________________________________________ 28. 23. Cerita 21.

31.Baca dan fahami petikan di bawah. tidur ubat 34. Kemudian.Rahmat cucu yang ___________ hati. Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. Setiap hari. Rahmat dan keluarganya berasa gembira. malu gembira (10 markah) 7 . Rahmat dan keluarganya berasa _________. Datuk Rahmat sakit di kampung. kampung bandar 32. baik bersih 33. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung. sihat sedih 35. Datuk Rahmat semakin _______________. Kesihatan datuknya semakin baik. isi tempat kosong dengan betul. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. Datuk Rahmat sakit di ____________.G.

Fahami gambar di bawah. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________. keluarga bahagia. mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah. Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________. (10 markah) 8 . Kemudian.H. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. Sikap saling membantu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful