Soalan Moral Tahun 2 Kssr

A.

Suaikan jawapan yang BETUL pada pernyataan yang betul dan SALAH pada pernyataan yang salah.

1.

Kita perlu menghormati amalan ibadat agama lain.

2.

Fatimah dan ibunya membuka kasut sebelum masuk ke masjid.

BETUL

3.

Muthukumaran dan abangnya ketawa dengan kuat semasa berada di kuil.

Beribadat bersama keluarga

SALAH

4.

menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

5.

John mengikut bapanya ke gereja dengan memakai seluar pendek.

(10 markah)

1

Isi tempat kosong dengan betul berdasarkan gambar di bawah. (6 markah) C. Mereka memakai pakaian yang ________________ aurat.B. 2 . 6.Warnakan tempat beribadat yang betul. Mereka beribadat dengan _____________________________. keburukan kebersihan Ah Seng selalu ke tokong bersama keluarganya. membuka menutup Malik dan ayahnya ke masjid untuk bersembahyang. 7. Dia akan menjaga ________________ tokong. 8. bising senyap Elizabeth dan keluarganya bersembahyang di gereja. Sampah dibuang ke dalam tong sampah.

Kuil Masjid Gereja Kuil Kuil Tokong (8 markah) D.Tandakan ( / ) pada tindakan yang betul berdasarkan situasi di bawah. 12. Dia dan keluarganya ke _________ untuk beribadat. Dia dan keluarganya ke _____________ untuk beribadat. Masjid gereja 10. 3 .9. Dia dan keluarganya ke ___________untuk beribadat. Aiman beragama Islam. Lakshmi beragama Hindu. Mei Ling beragama Buddha. Dia dan keluarganya ke ___________ untuk beribadat. 11. Melissa beragama Kristian.

Situasi : Ibu bapa sedang bersembahyang di rumah. Tindakan kamu : (a) Tidak membuat bising (b) Menghidupkan radio dengan bunyi yang kuat 14.13. Tindakan kamu : (a)Tidak melaksanakan ibadat pada hari itu. (b)Melakukan ibadat dengan abang. kakak atau adik 4 . Situasi : Ibu bapa tiada di rumah. Tindakan kamu : (a) Mematuhi perintah ibu bapa (b) Malas mengikut ibu bapa 15. Situasi : Ibu bapa mengajak kamu ke tempat beribadat.

kebun ) sayur. Ada pelbagai jenis sayur ditanam di situ. gembira) kerana dapat membantu datuk dan nenek. cepat ). Datuk dan nenek (20) __________________( menyayangi. (10 markah) 5 . membenci ) kami.(6 markah) E. berat). gariskan pilihan yang betul. Kerja berkebun menjadi (17)_______________( ringan . Kerja dapat disiapkan dengan lebih (19) _________________ (lambat . Kami membantu datuk dan nenek di (16) ________________ ( rumah . Kami berasa sangat (18) _____________ (sedih . Saya dan kakak pulang ke kampung. Kami saling bekerjasama menyiapkan tugasan.Fahami gambar di bawah. Kemudian. Cuti persekolahan telah bermula.

_________________________________________________ 28. 26. Azril. 25. Ravi membantu mengangkat Azril. Kakinya luka._________________________________________________ 30.F. Azril terjatuh dari basikal.Fahami gambar di bawah._________________________________________________ (10 markah) 6 . 23. 22. susun cerita mengikut turutan yang betul._________________________________________________ 27. Kemudian. Nombor (10 markah) Salin semula cerita di atas. Cerita 21. Ravi bermain basikal dengan kawannya._________________________________________________ 29. Ayah Ravi menghantar Azril ke klinik. 24.

kampung bandar 32. malu gembira (10 markah) 7 . Rahmat sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat datuk. tidur ubat 34.G. Kesihatan datuknya semakin baik. Rahmat dan keluarganya berasa gembira. Datuk Rahmat sakit di kampung. sihat sedih 35. isi tempat kosong dengan betul. 31. baik bersih 33.Baca dan fahami petikan di bawah. Rahmat dan keluarganya berasa _________. Setiap hari. Kemudian. Rahmat akan memberikan makanan dan ubat kepada datuknya. Datuk Rahmat sakit di ____________.Rahmat cucu yang ___________ hati. Rahmat akan memberi datuknya makanan dan _____________. Datuk Rahmat semakin _______________. Pak Long dan Mak Su Rahmat juga pulang ke kampung.

mengemas perabot sampah bersih tingkap Saya sekeluarga saling membantu (36)_______________ rumah. Rumah kami menjadi (40) ____________ dan ceria. isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. Fahami gambar di bawah.H. Kemudian. keluarga bahagia. (10 markah) 8 . Kakak membantu ibu mengelap (39) ______________. Sikap saling membantu. Abang membantu ayah menyusun (38) ______________. Saya membantu nenek menyapu (37) ________________.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful