P. 1
Perancangan Pen Gurus An Dan Penilaian Program Prasekolah

Perancangan Pen Gurus An Dan Penilaian Program Prasekolah

|Views: 97|Likes:
Published by Cik Bebet

More info:

Published by: Cik Bebet on Mar 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2012

pdf

text

original

Perancangan, Pengurusan dan Penilaian Program Prasekolah

Objektif * Mengenal pasti langkah dan kriteria bagi penubuhan tadika. * Mengurus dan mengendalikan program pendidikan prasekolah. * Mengurus kurikulum mengikut perancangan tahunan, semester, bulanan dan harian; dan * Menyediakan kriteria penilaian program prasekolah.

1

PENUBUHAN TADIKA Langkah –langkah dan Kriteria Penubuhan. - Fizikal Bangunan Bangunan tidak boleh digunakan sebagai tempat kediaman atau klinik . Keselesaan bagi kanak-kanak seramai 25 orang. Berdekatan dengan kemudahankemudahan awam seperti hospital , pejabat pos dan lain-lain.Bangunan mempunyai ciri-ciri keselamatan dari berbagai-bagai sudut seperti pagar. - Tandas Tandas kanak-kanak lelaki dan perempuan berasingan. Kemudahan yang bersesuaian seperti ‘elbow tab’ . Singki cuci tangan yang rendah dan tempat-tempat peralatan yang lain danbersesuaian dengan kanak2 kanak.

- Kemudahan Rekreasi Dan Belajar Tempat belajar dan rekreasi yang berasingan.Kawasan riadah dengan alat-alat permainan yang tidak berbahaya.Sudut khas untuk membaca dan melihat buku-buku disediakan.
- Tempat Rehat Kanak-kanak Sakit Bersih dan sesuai seperti katil dan peralatannya. Ubatubat perlu ada disudut yang ditetapkan.

3

Pintu pagar tidak tajam dan pokok yang ditanam tidak berduri dan beracun.. jongkang-jongkit dan sebagainya. Pintu dan tingkap mudah dibuka. Kemudahan Keselamatan (Kecemasan) Kawasan Prasekolah Kawasan aktiviti adalah mencukupi untuk diletakan peralatan seperti buaian. Mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti lantai tidak licin dan stor makanan dan bahan yang bersih. Susunan teratur memudahkan kanak-kanak menjalankan Perancangan fizikal 4 . Perlu ada dua pintu keluar hadapan dan belakang.Dapur Dan Persediaan Makanan Ruang dapur dan tempat belajar perlulah berasingan.

Pusat sains * Ruang dapur dan penyediaan makanan . .Ruang di dalam prasekolah perlu ada perkara-perkara berikut: * Pusat-pusat pembelajaran .Pusat kreativiti dan estetika .Tempat memasak 5 .Ruang dalam .Tempat menghidang.Pusat sosio emosi .Pusat kerohanian dan moral .Pusat kognitif .Pusat bahasa .

* Pusat permainan air . buaian dan lain-lain.Ruang luar prasekolah perlu ada perkara-perkara berikut: .* Pusat permainan pasir .Ruang Luar . terowong. 6 . .Pondok kecil .* Pusat aktiviti motor kasar -jongkang-jongkit. papan gelungsur.Bangku-bangku tempat berihat.

Meyediakan rekod pengajaran pembelajaran. . Ketika datang ke kelas.Memeriksa kesihatan murid .Doa .Ucap selamat (salam) .Menyambut kedatangan murid. I. Rutin harian guru .Mengambil kedatangan murid.PENGURUSAN DAN PENGELOLAAN A. .Berkumpul 7 . .

Mengemaskan peralatan .Memberi ucapan selamat (salam) . .Mendengar arahan guru.B. ii. . .Menyimpan peralatan peribadi di rak. Rutin harian murid. Ketika melakukan aktiviti .Menyusun kasut di rak kasut. .Mengambil peralatan. 8 .

.Membaca doa.Makan bersama-sama. . 9 . . .Duduk di ruang makan. .Mengemas ruang makan. Ketika makan .Mencuci tangan dan gosok gigi.Membasuh tangan. (Berkumpul semula untuk menyambung aktiviti). .Beratur mengambil makanan.iii.

Menyanyi lagu kebangsaan dan lagu negeri.Bersalaman.Memberi ucap salam . . . 10 .iv.Mendengar pesanan guru. Ketika pulang .

PUSAT PEMBELAJARAN Pusat bahasa .kad carta bergambar Pusat Kognitif .bahan bacaan .alat-alat permainan matematik .kad-kad sukukata .alat-alat permainan sains 11 .awal nombor .

Peti pertolongan cemas 12 .Peralatan permainan motor kasar .Peralatan lukisan .Peralatan motor halus .Pusat estetika dan daya kreatif .alat-alat main peranan Pusat fizikal .Rak alat genderang .

Carta-carta .Radio dan kaset 13 .Buku-buku agama .Pusat kerohanian dan moral .

AKTIVITI INDIVIDU. KUMPULAN DAN KELAS Perbualan pagi Menyanyi Bercerita Melukis Membaca buku Menguntai objek/manik Bermain jigsaw puzzle 14 .

Mewarna gambar atau objek Bermain air Bermain pasir Bermain pondok-pondok Menguli Main puppet 15 .

Pemberi maklum balas tindak susul .PENGLIBATAN ORGANISASI Ibu bapa .Mengukuhkan pembelajaran . .Sumbangan kewangan .Pengiring aktiviti luar .Sumbangan kepakaran .Sumbangan bahan pengajaran/alat permainan terpakai.Memberi khidmat kebajikan 16 .Sumbangan tenaga/kolaboratif .

Sokongan idea . .Rakan Sejawat .Memberi khidmat penyediaan alatan luaran.Sokongan moral .Penyediaan sumber/ BBB/ BBM Kakitangan .Menjaga dan menguruskan kebersihan dan keceriaan .Menjadi model pakar seperti menanam pokok. 17 .

Suatu rancangan yang disediakan guru sebagai panduan pelaksanaan pengajaran pembelajaran. .Pengajaran lebih terancang • _ Susunan tajuk lebih sistematik.Disediakan berpandukan sukatan pelajaran. Kepentingan Rancangan Pengajaran • _ Sebagai panduan kepada guru • . 18 .PENGURUSAN KURIKULUM Rancangan Pengajaran . .Mengandungi tajuk-tajuk. hasil dan aktiviti pembelajaran.

* Bahasa Inggeris sekurang-kurangnya 2 jam seminggu. * Bahasa Melayu sekurang-kurangnya 2 jam seminggu (bagi aliran bukan Bahasa Melayu).Jumlah waktu seminggu darab bilangan minggu dalam semester dan ditolak hari-hari cuti. 19 . * Pendidikan Islam atau Moral sekurang-kurangnya 2 jam.Penyediaan Rancangan Pengajaran .

buku sumber dan buku-buku lain.Kembangkan tema yang terpilih dalam bentuk grafik.Sediakan rancangan pengajaran harian berdasarkan rancangan semester 20 .. .Senaraikan tema yang sesuai . . . buku panduan khas.Rujuk sukatan pelajaran.

Jadual harian prasekolah * Menyediakan aktiviti yang seimbang. 21 . Melibatkan integrasi enam komponen secara tematik. Pengendalian aktiviti: Individu . kumpulan dan kelas. * Mengambil kira keperluan asas kanak-kanak. * Memasukkan rutin dan masa transisi. Pengendalian dan penilaian kanak-kanak secara berterusan: Tahap kematangan dan perkembangan.RANCANGAN HARIAN Perancangan pengajaran dan pembelajaran berdasarkan rancangan semester .

22 . * Memasukkan rutin dan masa transisi. * Mengambil kira keperluan asas kanak-kanak * Tempoh masa sekurang-kurangnya 3 jam sehari.JADUAL HARIAN Jadual harian prasekolah * Menyediakan aktiviti yang seimbang.

SLOT PENGAJARAN Cadangan masa dalam sehari. Rutin 10 minit Perbualan pagi 20 minit Permainan luar 20 minit Aktiviti kumpulan 60 minit Rehat 30 minit Aktiviti kelas 30 minit Penamat/ penutup 10 minit 23 .

Warna yang terang .Sebaik-baiknya tiga dimensi .Ringan . .Tidak bertoksid .Fabrik yang mudah dicuci .Murah 24 .Tumpul / tidak tajam .Saiz yang besar .Gunting dan pisau yang bermuncung lengkung.Lembut .Pelbagai guna .Tulisan yang jelas .PENYEDIAAN BAHAN Kriteria pemilihan dan bahan .Mudah alih .

Boleh digunakan untuk tempoh yang lama. .Jenis paparan yang boleh dilihat dengan jelas. 25 .Penyediaan bahan .Mencukupi untuk semua kanak-kanak .

3 PENILAIAN PROGRAM PRASEKOLAH Konsep Penilaian. .Bertujuan mengenalpasti pelbagai kecerdasan dan potensi kanak-kanak .4. .Hasil penilaian menbantu guru membuat tindakan susulan bagi mempertingkatkan potensi kanak-kanak 26 . .Proses pengumpulan maklumat tentang perkembangan dan kemajuan dengan menggunakan pelbagai kaedah.

Menjalankan tindaksusul dengan serta merta. Mengenal pasti pelbagai potensi murid secara menyeluruh. iv. Merancang dan mengubah suai aktiviti pengajaran untuk meningkatkan pertubuhan dan perkembangan murid. ii. Mengesan perkembangan murid secara menyeluruh. Mengenal pasti kekuatan dan kelemahan murid dalam pembelajaran dari semasa ke semasa. vi. v. 27 . Mengesan keberkesanan pembelajaran.Kepentingan Penilaian -I. iii.

Adakah saya : I. . Mengetahui latar belakang setiap murid ? iii.Aspek penilaian program prasekolah a. Melayani murid sebagai individu? ii.. Hubungan guru dan murid-murid.? 28 . Sabar ? Mesra ? Kecindan ? …….

? 29 .Memenuhi slot pengajaran ? .Mengintegrasikan enam komponen? .Dan …………….Melaksanakan pendekatan tematik? .B.Memahami kurikulum prasekolah? . Pelaksanaan kurikulum Adakah saya : .

C .Menyediakan persekitaran yang selamat? . Persekitaran fizikal Adakah saya: .Menyusun atur perabot dan peralatan dengan kemas? .Menyediakan ruang pembelajaran yang selesa? -Memastikan peralatan luar yang memenuhi ciri-ciri keselamatan? 30 .

Menyimpan dan mengemaskini rekod kesihatan murid? .Memastikan ruang pembelajaran dan permainan selamat? . Kesihatan dan keselamatan Adakah saya: .Menguruskan rawatan daripada pihak luar? .D.Menguruskan rutin bilik darjah? 31 .

Menyediakan makanan yang seimbang? . Pemakanan Murid Adakah saya : .Mempelbagaikan makanan? .Memastikan makan pada masa yang ditentukan? .Menghadkan sukatan makanan? .E.Membiarkan murid makan makanan ringan/ snek? 32 .

Mendapatkan kerjasama dalam pengendalian aktiviti? 33 .Membuat perjumpaan bersama ibu bapa? . Permuafakatan Guru dan Ibu Bapa Adakah saya: .Melaporkan perkembangan murid? .Mengambil tindakan susulan? .F.Menghantar berita kepada ibu bapa? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->