P. 1
Perancangan Pen Gurus An Dan Penilaian Program Prasekolah

Perancangan Pen Gurus An Dan Penilaian Program Prasekolah

|Views: 97|Likes:
Published by Cik Bebet

More info:

Published by: Cik Bebet on Mar 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2012

pdf

text

original

Perancangan, Pengurusan dan Penilaian Program Prasekolah

Objektif * Mengenal pasti langkah dan kriteria bagi penubuhan tadika. * Mengurus dan mengendalikan program pendidikan prasekolah. * Mengurus kurikulum mengikut perancangan tahunan, semester, bulanan dan harian; dan * Menyediakan kriteria penilaian program prasekolah.

1

PENUBUHAN TADIKA Langkah –langkah dan Kriteria Penubuhan. - Fizikal Bangunan Bangunan tidak boleh digunakan sebagai tempat kediaman atau klinik . Keselesaan bagi kanak-kanak seramai 25 orang. Berdekatan dengan kemudahankemudahan awam seperti hospital , pejabat pos dan lain-lain.Bangunan mempunyai ciri-ciri keselamatan dari berbagai-bagai sudut seperti pagar. - Tandas Tandas kanak-kanak lelaki dan perempuan berasingan. Kemudahan yang bersesuaian seperti ‘elbow tab’ . Singki cuci tangan yang rendah dan tempat-tempat peralatan yang lain danbersesuaian dengan kanak2 kanak.

- Kemudahan Rekreasi Dan Belajar Tempat belajar dan rekreasi yang berasingan.Kawasan riadah dengan alat-alat permainan yang tidak berbahaya.Sudut khas untuk membaca dan melihat buku-buku disediakan.
- Tempat Rehat Kanak-kanak Sakit Bersih dan sesuai seperti katil dan peralatannya. Ubatubat perlu ada disudut yang ditetapkan.

3

Dapur Dan Persediaan Makanan Ruang dapur dan tempat belajar perlulah berasingan. Susunan teratur memudahkan kanak-kanak menjalankan Perancangan fizikal 4 . Kemudahan Keselamatan (Kecemasan) Kawasan Prasekolah Kawasan aktiviti adalah mencukupi untuk diletakan peralatan seperti buaian. Mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti lantai tidak licin dan stor makanan dan bahan yang bersih. Pintu dan tingkap mudah dibuka. jongkang-jongkit dan sebagainya.. Pintu pagar tidak tajam dan pokok yang ditanam tidak berduri dan beracun. Perlu ada dua pintu keluar hadapan dan belakang.

Pusat kerohanian dan moral .Ruang dalam .Pusat sosio emosi .Pusat kreativiti dan estetika .Ruang di dalam prasekolah perlu ada perkara-perkara berikut: * Pusat-pusat pembelajaran . .Pusat kognitif .Pusat sains * Ruang dapur dan penyediaan makanan .Tempat memasak 5 .Tempat menghidang.Pusat bahasa .

* Pusat permainan pasir .Bangku-bangku tempat berihat. buaian dan lain-lain.Ruang Luar .Pondok kecil .* Pusat aktiviti motor kasar -jongkang-jongkit. .* Pusat permainan air . 6 . terowong.Ruang luar prasekolah perlu ada perkara-perkara berikut: . papan gelungsur.

Berkumpul 7 .Mengambil kedatangan murid.Ucap selamat (salam) .PENGURUSAN DAN PENGELOLAAN A. . .Menyambut kedatangan murid. Rutin harian guru . .Meyediakan rekod pengajaran pembelajaran. Ketika datang ke kelas.Doa . I.Memeriksa kesihatan murid .

.Mengambil peralatan.Mendengar arahan guru.B.Memberi ucapan selamat (salam) . Ketika melakukan aktiviti . . .Menyimpan peralatan peribadi di rak.Menyusun kasut di rak kasut. 8 . .Mengemaskan peralatan . Rutin harian murid. ii.

(Berkumpul semula untuk menyambung aktiviti).Beratur mengambil makanan. . 9 .Membaca doa.Mencuci tangan dan gosok gigi.Makan bersama-sama. .Duduk di ruang makan. .Membasuh tangan.iii. .Mengemas ruang makan. . Ketika makan . .

Ketika pulang .Bersalaman. .iv.Menyanyi lagu kebangsaan dan lagu negeri.Mendengar pesanan guru.Memberi ucap salam . . 10 .

alat-alat permainan matematik .kad-kad sukukata .PUSAT PEMBELAJARAN Pusat bahasa .alat-alat permainan sains 11 .kad carta bergambar Pusat Kognitif .awal nombor .bahan bacaan .

Pusat estetika dan daya kreatif .Peralatan motor halus .alat-alat main peranan Pusat fizikal .Peralatan lukisan .Peralatan permainan motor kasar .Rak alat genderang .Peti pertolongan cemas 12 .

Pusat kerohanian dan moral .Buku-buku agama .Radio dan kaset 13 .Carta-carta .

KUMPULAN DAN KELAS Perbualan pagi Menyanyi Bercerita Melukis Membaca buku Menguntai objek/manik Bermain jigsaw puzzle 14 .AKTIVITI INDIVIDU.

Mewarna gambar atau objek Bermain air Bermain pasir Bermain pondok-pondok Menguli Main puppet 15 .

Sumbangan tenaga/kolaboratif .Mengukuhkan pembelajaran .PENGLIBATAN ORGANISASI Ibu bapa .Memberi khidmat kebajikan 16 . .Sumbangan kepakaran .Pengiring aktiviti luar .Sumbangan bahan pengajaran/alat permainan terpakai.Sumbangan kewangan .Pemberi maklum balas tindak susul .

Sokongan idea .Penyediaan sumber/ BBB/ BBM Kakitangan . .Sokongan moral .Rakan Sejawat .Menjadi model pakar seperti menanam pokok.Memberi khidmat penyediaan alatan luaran. 17 .Menjaga dan menguruskan kebersihan dan keceriaan .

. 18 .Suatu rancangan yang disediakan guru sebagai panduan pelaksanaan pengajaran pembelajaran. Kepentingan Rancangan Pengajaran • _ Sebagai panduan kepada guru • . hasil dan aktiviti pembelajaran.Disediakan berpandukan sukatan pelajaran. .Pengajaran lebih terancang • _ Susunan tajuk lebih sistematik.PENGURUSAN KURIKULUM Rancangan Pengajaran .Mengandungi tajuk-tajuk.

* Pendidikan Islam atau Moral sekurang-kurangnya 2 jam. 19 .Jumlah waktu seminggu darab bilangan minggu dalam semester dan ditolak hari-hari cuti.Penyediaan Rancangan Pengajaran . * Bahasa Inggeris sekurang-kurangnya 2 jam seminggu. * Bahasa Melayu sekurang-kurangnya 2 jam seminggu (bagi aliran bukan Bahasa Melayu).

buku panduan khas.Sediakan rancangan pengajaran harian berdasarkan rancangan semester 20 . . . .Rujuk sukatan pelajaran.. buku sumber dan buku-buku lain.Kembangkan tema yang terpilih dalam bentuk grafik.Senaraikan tema yang sesuai .

Pengendalian dan penilaian kanak-kanak secara berterusan: Tahap kematangan dan perkembangan. kumpulan dan kelas. * Mengambil kira keperluan asas kanak-kanak. Melibatkan integrasi enam komponen secara tematik. 21 . Pengendalian aktiviti: Individu .RANCANGAN HARIAN Perancangan pengajaran dan pembelajaran berdasarkan rancangan semester . Jadual harian prasekolah * Menyediakan aktiviti yang seimbang. * Memasukkan rutin dan masa transisi.

22 . * Memasukkan rutin dan masa transisi. * Mengambil kira keperluan asas kanak-kanak * Tempoh masa sekurang-kurangnya 3 jam sehari.JADUAL HARIAN Jadual harian prasekolah * Menyediakan aktiviti yang seimbang.

SLOT PENGAJARAN Cadangan masa dalam sehari. Rutin 10 minit Perbualan pagi 20 minit Permainan luar 20 minit Aktiviti kumpulan 60 minit Rehat 30 minit Aktiviti kelas 30 minit Penamat/ penutup 10 minit 23 .

Mudah alih .Saiz yang besar .Warna yang terang .Tumpul / tidak tajam .Fabrik yang mudah dicuci .Tulisan yang jelas .Gunting dan pisau yang bermuncung lengkung.Murah 24 .Lembut .Tidak bertoksid . .Ringan .Pelbagai guna .Sebaik-baiknya tiga dimensi .PENYEDIAAN BAHAN Kriteria pemilihan dan bahan .

.Jenis paparan yang boleh dilihat dengan jelas.Mencukupi untuk semua kanak-kanak .Boleh digunakan untuk tempoh yang lama. 25 .Penyediaan bahan .

3 PENILAIAN PROGRAM PRASEKOLAH Konsep Penilaian.Proses pengumpulan maklumat tentang perkembangan dan kemajuan dengan menggunakan pelbagai kaedah.Hasil penilaian menbantu guru membuat tindakan susulan bagi mempertingkatkan potensi kanak-kanak 26 .Bertujuan mengenalpasti pelbagai kecerdasan dan potensi kanak-kanak . . . .4.

v. iv. Merancang dan mengubah suai aktiviti pengajaran untuk meningkatkan pertubuhan dan perkembangan murid. Mengenal pasti pelbagai potensi murid secara menyeluruh. ii.Kepentingan Penilaian -I. Mengenal pasti kekuatan dan kelemahan murid dalam pembelajaran dari semasa ke semasa. vi. Mengesan keberkesanan pembelajaran. Menjalankan tindaksusul dengan serta merta. iii. 27 . Mengesan perkembangan murid secara menyeluruh.

Adakah saya : I.? 28 . .Aspek penilaian program prasekolah a. Hubungan guru dan murid-murid. Mengetahui latar belakang setiap murid ? iii. Melayani murid sebagai individu? ii.. Sabar ? Mesra ? Kecindan ? …….

Mengintegrasikan enam komponen? .Memahami kurikulum prasekolah? .Melaksanakan pendekatan tematik? . Pelaksanaan kurikulum Adakah saya : .Memenuhi slot pengajaran ? .B.Dan …………….? 29 .

Menyediakan persekitaran yang selamat? .Menyediakan ruang pembelajaran yang selesa? -Memastikan peralatan luar yang memenuhi ciri-ciri keselamatan? 30 .C . Persekitaran fizikal Adakah saya: .Menyusun atur perabot dan peralatan dengan kemas? .

Kesihatan dan keselamatan Adakah saya: .Menguruskan rutin bilik darjah? 31 .D.Memastikan ruang pembelajaran dan permainan selamat? .Menyimpan dan mengemaskini rekod kesihatan murid? .Menguruskan rawatan daripada pihak luar? .

Membiarkan murid makan makanan ringan/ snek? 32 .E.Menghadkan sukatan makanan? .Menyediakan makanan yang seimbang? .Memastikan makan pada masa yang ditentukan? .Mempelbagaikan makanan? . Pemakanan Murid Adakah saya : .

Melaporkan perkembangan murid? .Mendapatkan kerjasama dalam pengendalian aktiviti? 33 .F.Menghantar berita kepada ibu bapa? .Mengambil tindakan susulan? .Membuat perjumpaan bersama ibu bapa? . Permuafakatan Guru dan Ibu Bapa Adakah saya: .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->