P. 1
Sistem Pencernaan Haiwan Ruminan

Sistem Pencernaan Haiwan Ruminan

|Views: 87|Likes:
Published by ctazima

More info:

Published by: ctazima on Mar 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/08/2012

pdf

text

original

Sistem pencernaan haiwan ruminan

kambing dsbgnya Haiwan ruminan mempunyai perut yg terdiri drpd 4 ruang. Contoh haiwan ruminan-lembu. ± ± ± ± Rumen Retikulum Omasum Abomasum .Haiwan ruminan ‡ ‡ ‡ ‡ Makan tumbuh-tumbuhan Tumbuh-tumbuhan mengandungi selulosa.

.

2. Rumen ± makanan yg telah dikunyah di mulut akan dihantar ke rumen (bhgn perut yg paling besar). ± Enzim Selulase yg dihasilkan oleh bakteria memecahkan selulosa kpd glukosa. . Retikulum ± Juga mengandungi enzim selulase yg memecahkan selulosa.Proses 1. ± Makanan dimuntahkan semula ke mulut utk dikunyah sepenuhnya.

± Di sini. . Abomasum ± Perut sebenar ± Jus gaster dirembeskan utk melengkapkan pencernaan protein & bahan makanan yg lain. ± Air dihilangkan drpd makanan. 4. Omasum ± Makanan ditelan semula dan bergerak ke omasum.3. makanan dihantar ke usus kecil untuk dicerna & diserap. partikel2 makanan dipecahkan kpd kepingan2 yg lebih kecil melalui peristalsis. ± Seterusnya.

‡ Sekum dan apendik lebih besar & pjg utk menyimpan bakteria pencernaan selulosa. tikus. tupai dan sbgnya.Haiwan rodensia ‡ Cth : arnab. .

bergerak masuk ke dalam kolon. ‡ Sebahagian daripada makanan berserta dengan bahan tak tercerna. ‡ Dalam kolon. ‡ Haiwan ini memakan najisnya sendiri untuk memastikan makanannya didedahkan sebanyak dua kali kepada semua proses penyerapan dan perncernaan. .‡ Makanan dari ileum masuk ke dalam sekum dan terus berada di situ selama beberapa waktu supaya selulase yang dirembeskan oleh bakteria dan protozoa simbiosis boleh menukarkan selulosa kepada gula ringkas. ‡ Gula ringkas akan diserap melalui dinding sekum. air dan hasil pencernaan selulosa diserap dan bahan yang agak kering kemudiannya memasuki rektum dan akhirnya keluar melalui dubur dalam bentuk ketulan najis.

6.5 Proses penyerapan makanan .

± Kedua-dua ciri ini meningkatkan luas permukaan utk penyerapan. ± Sel epitelium hanya ada 1 lapisan sel sahaja. Ini memudahkan dan mempercepatkan nutrien utk melaluinya .‡ Proses penyerapan makanan berlaku di dalam usus kecil iaitu ileum. ± Sel2 epitelium yg terdapat di vilus mempunyai permukaan yg juga mempunyai unjuran2 halus yg dipanggil mikrovilus dgn pjg 1 mikrometer. ‡ Ciri-ciri ileum. ± Sangat panjang sehingga mencecah 6m. ± Permukaannya berlipat-lipat dan terdiri drpd unjuran-unjuran seperti jari yg dipanggil vilus. . ± Jaringan kapilari darah lakteal pada vilus membantu mengangkut nutrien dari usus kecil supaya lebih banyak nutrien dpt diserap.

‡ Nutrien2 ini diserap ke dalam kapilari darah dan diangkut ke hati melalui vena portal hepar. . Kemudian ia diangkut ke dlm peredaran darah melalui vena subklavika kiri. asid amino.Penyerapan makanan tercerna ‡ Nutrien2 cthnya glukosa. ‡ Titisan lemak hasil gabungan semula asid lemak & gliserol bersama2 dgn vitamin larut lemak (ADEK) diserap ke dlm lakteal dan kemudiannya diangkut di dlm salur limfa . vitamin larut air dan mineral meresap ke dlm sel epitelium vilus. Terdapat juga mineral diangkut melalui pengakutan aktif.

.‡ Kolon bersama-sama dgn usus kecil menyerap semula air 90% dan mineral ke dlm aliran darah supaya badan tidak kehilangan air dgn cepat.

Asid amino Glukosa Mineral Vitamin larut air (B & C) Sel epitelium vilus Kapilari darah Vena portal hepar Hati Asid lemak Gliserol Vitamin larut lemak (ADEK) Lakteal Sel epitelium vilus Vena subklavika kiri Aliran darah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->