Sistem pencernaan haiwan ruminan

Contoh haiwan ruminan-lembu.Haiwan ruminan ‡ ‡ ‡ ‡ Makan tumbuh-tumbuhan Tumbuh-tumbuhan mengandungi selulosa. kambing dsbgnya Haiwan ruminan mempunyai perut yg terdiri drpd 4 ruang. ± ± ± ± Rumen Retikulum Omasum Abomasum .

.

Rumen ± makanan yg telah dikunyah di mulut akan dihantar ke rumen (bhgn perut yg paling besar). ± Enzim Selulase yg dihasilkan oleh bakteria memecahkan selulosa kpd glukosa. Retikulum ± Juga mengandungi enzim selulase yg memecahkan selulosa. 2.Proses 1. ± Makanan dimuntahkan semula ke mulut utk dikunyah sepenuhnya. .

3. Abomasum ± Perut sebenar ± Jus gaster dirembeskan utk melengkapkan pencernaan protein & bahan makanan yg lain. makanan dihantar ke usus kecil untuk dicerna & diserap. ± Air dihilangkan drpd makanan. ± Di sini. . 4. ± Seterusnya. partikel2 makanan dipecahkan kpd kepingan2 yg lebih kecil melalui peristalsis. Omasum ± Makanan ditelan semula dan bergerak ke omasum.

tupai dan sbgnya. tikus. .Haiwan rodensia ‡ Cth : arnab. ‡ Sekum dan apendik lebih besar & pjg utk menyimpan bakteria pencernaan selulosa.

‡ Makanan dari ileum masuk ke dalam sekum dan terus berada di situ selama beberapa waktu supaya selulase yang dirembeskan oleh bakteria dan protozoa simbiosis boleh menukarkan selulosa kepada gula ringkas. ‡ Haiwan ini memakan najisnya sendiri untuk memastikan makanannya didedahkan sebanyak dua kali kepada semua proses penyerapan dan perncernaan. ‡ Gula ringkas akan diserap melalui dinding sekum. ‡ Dalam kolon. . bergerak masuk ke dalam kolon. air dan hasil pencernaan selulosa diserap dan bahan yang agak kering kemudiannya memasuki rektum dan akhirnya keluar melalui dubur dalam bentuk ketulan najis. ‡ Sebahagian daripada makanan berserta dengan bahan tak tercerna.

5 Proses penyerapan makanan .6.

± Jaringan kapilari darah lakteal pada vilus membantu mengangkut nutrien dari usus kecil supaya lebih banyak nutrien dpt diserap. ± Sangat panjang sehingga mencecah 6m. Ini memudahkan dan mempercepatkan nutrien utk melaluinya . ± Kedua-dua ciri ini meningkatkan luas permukaan utk penyerapan. ‡ Ciri-ciri ileum.‡ Proses penyerapan makanan berlaku di dalam usus kecil iaitu ileum. . ± Sel epitelium hanya ada 1 lapisan sel sahaja. ± Sel2 epitelium yg terdapat di vilus mempunyai permukaan yg juga mempunyai unjuran2 halus yg dipanggil mikrovilus dgn pjg 1 mikrometer. ± Permukaannya berlipat-lipat dan terdiri drpd unjuran-unjuran seperti jari yg dipanggil vilus.

. vitamin larut air dan mineral meresap ke dlm sel epitelium vilus. asid amino. ‡ Nutrien2 ini diserap ke dalam kapilari darah dan diangkut ke hati melalui vena portal hepar. ‡ Titisan lemak hasil gabungan semula asid lemak & gliserol bersama2 dgn vitamin larut lemak (ADEK) diserap ke dlm lakteal dan kemudiannya diangkut di dlm salur limfa .Penyerapan makanan tercerna ‡ Nutrien2 cthnya glukosa. Kemudian ia diangkut ke dlm peredaran darah melalui vena subklavika kiri. Terdapat juga mineral diangkut melalui pengakutan aktif.

‡ Kolon bersama-sama dgn usus kecil menyerap semula air 90% dan mineral ke dlm aliran darah supaya badan tidak kehilangan air dgn cepat. .

Asid amino Glukosa Mineral Vitamin larut air (B & C) Sel epitelium vilus Kapilari darah Vena portal hepar Hati Asid lemak Gliserol Vitamin larut lemak (ADEK) Lakteal Sel epitelium vilus Vena subklavika kiri Aliran darah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful