Sistem pencernaan haiwan ruminan

± ± ± ± Rumen Retikulum Omasum Abomasum . kambing dsbgnya Haiwan ruminan mempunyai perut yg terdiri drpd 4 ruang. Contoh haiwan ruminan-lembu.Haiwan ruminan ‡ ‡ ‡ ‡ Makan tumbuh-tumbuhan Tumbuh-tumbuhan mengandungi selulosa.

.

± Makanan dimuntahkan semula ke mulut utk dikunyah sepenuhnya. . 2. ± Enzim Selulase yg dihasilkan oleh bakteria memecahkan selulosa kpd glukosa. Rumen ± makanan yg telah dikunyah di mulut akan dihantar ke rumen (bhgn perut yg paling besar). Retikulum ± Juga mengandungi enzim selulase yg memecahkan selulosa.Proses 1.

. ± Di sini. 4. makanan dihantar ke usus kecil untuk dicerna & diserap. ± Seterusnya. partikel2 makanan dipecahkan kpd kepingan2 yg lebih kecil melalui peristalsis. ± Air dihilangkan drpd makanan. Abomasum ± Perut sebenar ± Jus gaster dirembeskan utk melengkapkan pencernaan protein & bahan makanan yg lain. Omasum ± Makanan ditelan semula dan bergerak ke omasum.3.

tikus. ‡ Sekum dan apendik lebih besar & pjg utk menyimpan bakteria pencernaan selulosa. tupai dan sbgnya.Haiwan rodensia ‡ Cth : arnab. .

. ‡ Dalam kolon. ‡ Haiwan ini memakan najisnya sendiri untuk memastikan makanannya didedahkan sebanyak dua kali kepada semua proses penyerapan dan perncernaan.‡ Makanan dari ileum masuk ke dalam sekum dan terus berada di situ selama beberapa waktu supaya selulase yang dirembeskan oleh bakteria dan protozoa simbiosis boleh menukarkan selulosa kepada gula ringkas. bergerak masuk ke dalam kolon. air dan hasil pencernaan selulosa diserap dan bahan yang agak kering kemudiannya memasuki rektum dan akhirnya keluar melalui dubur dalam bentuk ketulan najis. ‡ Sebahagian daripada makanan berserta dengan bahan tak tercerna. ‡ Gula ringkas akan diserap melalui dinding sekum.

6.5 Proses penyerapan makanan .

± Sel epitelium hanya ada 1 lapisan sel sahaja. ± Sangat panjang sehingga mencecah 6m. ± Jaringan kapilari darah lakteal pada vilus membantu mengangkut nutrien dari usus kecil supaya lebih banyak nutrien dpt diserap. ± Permukaannya berlipat-lipat dan terdiri drpd unjuran-unjuran seperti jari yg dipanggil vilus. ‡ Ciri-ciri ileum. ± Sel2 epitelium yg terdapat di vilus mempunyai permukaan yg juga mempunyai unjuran2 halus yg dipanggil mikrovilus dgn pjg 1 mikrometer. . Ini memudahkan dan mempercepatkan nutrien utk melaluinya .‡ Proses penyerapan makanan berlaku di dalam usus kecil iaitu ileum. ± Kedua-dua ciri ini meningkatkan luas permukaan utk penyerapan.

. Terdapat juga mineral diangkut melalui pengakutan aktif. ‡ Titisan lemak hasil gabungan semula asid lemak & gliserol bersama2 dgn vitamin larut lemak (ADEK) diserap ke dlm lakteal dan kemudiannya diangkut di dlm salur limfa . vitamin larut air dan mineral meresap ke dlm sel epitelium vilus. asid amino. Kemudian ia diangkut ke dlm peredaran darah melalui vena subklavika kiri. ‡ Nutrien2 ini diserap ke dalam kapilari darah dan diangkut ke hati melalui vena portal hepar.Penyerapan makanan tercerna ‡ Nutrien2 cthnya glukosa.

‡ Kolon bersama-sama dgn usus kecil menyerap semula air 90% dan mineral ke dlm aliran darah supaya badan tidak kehilangan air dgn cepat. .

Asid amino Glukosa Mineral Vitamin larut air (B & C) Sel epitelium vilus Kapilari darah Vena portal hepar Hati Asid lemak Gliserol Vitamin larut lemak (ADEK) Lakteal Sel epitelium vilus Vena subklavika kiri Aliran darah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful