OBJEKTIF

Di akhir syarahan ini pelatih dapat:  Mendefinisi jangkitan silang  Menerangkan punca jangkitan dalam bidang pergigian  Menerangkan cara jangkitan dan kaedah penularan  Menghuraikan implikasi jangkitan Hepatitis B, dan HIV kepada personel pergigian  Menghuraikan pencegahan dan kawalan universal dalam bidang pergigian

DEFINISI
JANGKITAN SILANG Penularan agen-agen infeksi di kalangan pesakit dan pekerja kesihatan (health care workers) di dalam persekitaran klinikal

PUNCA PENYAKIT  Punca jangkitan penyakit ialah dari pesakit atau perawat yang menghidap penyakit berjangkit: A) Pesakit yang menghidap penyakit akut B) Pesakit peringkat prodromal penyakit C) Pembawa patogen yang sihat .

Siapakah pesakit yang berisiko? .

dalam jangka masa yang singkat . gejala yang teruk.A) Pesakit yang menghidap penyakit akut  penyakit yang berlaku dengan cepat.

dan cacar air Pesakit kelihatan sihat Air liur dan darah menjadi punca jangkitan .B) Pesakit peringkat prodromal penyakit      selang masa antara kemunculan gejala – gejala pertama satu penyakit berjangkit kejadian ruam yang mendahulu segenap penyakit berjangkit Contoh: campak. beguk.

.C) Pembawa patogen yang sihat  Pembawa masa pulih -penyakit akut sembuh selepas beberapa ketika -darah dan air liur menjadi punca jangkitan  Pembawa asimptomatik .tidak menunjukkan sebarang tanda penyakit pesakit ini tidak memberi apa – apa latarbelakang infeksi subklinikal -darah dan air liur mengandungi mikroorganisma punca jangkitan.

JANGKITAN A) B) C) pesakit kepada perawat perawat kepada pesakit pesakit kepada pesakit .

lelasan atau penyakit kulit spt dermatitis menyentuh darah dan air liur terinfeksi tanpa memakai sarung tangan semburan atau percikan air liur atau darah dari mulut pesakit ke permukaan selaput mukosa mata. hidung dan mulut perawat   aerosol titisan yang mengandungi agen – agen berjangkit di udara disedut oleh perawat semasa pernafasan .A) Pesakit kepada Perawat  perawat yang mempunyai luka dijari.

bur.A) Pesakit kepada Perawat…   luka tercucuk alat perkakas tajam berkontaminasi seperti jarum suntikan. bilah skapel sentuhan langsung dengan lesi dimulut pesakit seperti herpes .

mikroorganisma boleh dipindahkan dengan sentuhan langsung dengan mulut pesakit melalui selaput mukosa atau tisu terbuka jangkitan dengan sentuhan tidak langsung dengan patogen bloodborne atau jika perawat luka pada alat perkakas atau item yang digunakan di dalam mulut pesakit   .B) Perawat kepada Pesakit  Perawat mempunyai lesi di tangan menyentuh permukaan selaput mukosa mulut pesakit jika tangan perawat luka semasa didalam mulut pesakit.

C) Pesakit kepada Pesakit  pensterilan alat perkakas yang tidak berkesan .

KAEDAH PENULARAN Melalui 3 cara: A) B) C) Sentuhan langsung Sentuhan tidak langsung titisan .

A) SENTUHAN LANGSUNG    sentuhan langsung dengan tisu. darah dan air liur yang terinfeksi didalam mulut pesakit Kemasukan mikroorganisma ke dalam badan melalui luka pada kulit atau di sekeliling tangan atau kuku contoh : perawat tidak memakai sarung tangan semasa merawat pesakit .

SENTUHAN LANGSUNG… .

alat kelengkapan. permukaan dan tangan yang berkontaminasi kecederaan akibat tercucuk alat – alat tajam yang berkontaminasi seperti tercucuk jarum suntikan  .B) SENTUHAN TIDAK LANGSUNG  sentuhan tidak langsung dengan alat perkakas.

mata. hidung dan mulut perawat titisan aerosol diudara masuk ke dalam badan melalui pernafasan  .C) TITISAN  Aerosol dan percikan daripada: penggunaan hanpis kelajuan tinggi penskaleran ultrasonic penyembur tiga laluan  Titisan ke kulit atau selaput mukosa.

 Jalan masuk mikroorganisma kedalam badan ialah melalui : Inokulasi: kecederaan tercucuk alat perkakas tajam Inhalasi: pernafasan a) b) .

HEPATITIS B & HIV ?? .

HEP B vs HIV HBV boleh hidup dalam keadaan kering untuk masa yang panjang HIV adalah retrovirus Sejenis penyakit hati Sejenis penyakit yang Menyebabkan kerosakan hati & menyebabkan keimunan badan yang rendah akhirnya membawa kematian Boleh menyebabkan kematian akibat jangkitan Pemindahan penyakit melalui: -Darah -Cecair badan Pemindahan penyakit melalui: -Darah -Cecair badan .

Risiko jangkitan Hep B & HIV     luka tercucuk alat tajam/ jarum suntikan percikan darah dan cecair badan berkontaminasi ke mata @ selaput mukosa kontaminasi dengan kulit contoh : luka dan dermatitis mengendalikan darah dan cecair badan tanpa memakai pakaian perlindungan .

 Penekanan kepada langkah pencegahan KAWALAN UNIVERSAL adalah perlu bererti semua darah dan cecair badan pesakit dianggap sebagai berjangkit. kerana tidak diketahui siapa yang telah dijangkiti atau pembawa virus  .

dianggap sebagai berpotensi menyebabkan jangkitan.  .KAWALAN STANDARD (STANDARD PRECAUTION)  direka untuk memelihara keselamatan dan kesihatan anggota kesihatan pergigian dan pesakit dari pathogen yang boleh merebak Kawalan standard merujuk kepada amalan kawalan jangkitan dimana kesemua sekrisi manusia darah dan air liur.

keatas semua pesakit yang menerima rawatan di dalam fasilitas kesihatan/pergigian tidak kira status kesihatan mereka. Kawalan standard melibatkan penggunaan: 1) amalan pekerjaan yang selamat. . dan 2) peralatan perlindungan.

2) semua cecair badan. dan ekskrisi (kecuali peluh) [walaupun tidak mengandungi darah] 3) kulit yang tak intak (non intact). 4) membran mukosa * air liur wajib dianggap sebagai bahan yang sangat berpotensi untuk menyebabkan jangkitan semasa membuat kawalan jangkitan*  .Kawalan standard digunapakai dalam keadaan melibatkan 1) darah. sekrisi.

poliomyelitis dan tubeculosis (TB) . merekodkan dalam kad rawatan Imunisasi : Hepatitis B. mumpus. diptheria. pneunomococal infection. rubella. influenza. tetanus. measles.Garis panduan kawalan standard   Penilaian pesakit : mendapatkan latar belakang perubatan pesakit.

 Kebersihan diri (pesonal hygiene)  Kuku pendek dan bersih Membersih tangan / mencuci tangan 4 cara mencuci tangan       Mencuci tangan rutin Mencuci tangan antiseptik Sapu tangan antiseptik Mencuci tangan surgikal .

 Perlindungan peribadi      Sarung tangan Pelitup muka (mask) Pelindung mata (protective eyewear) Penutup muka (face shield) Pakaian perlindungan / baju khas .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.