P. 1
KERJA KURSUS KPLI

KERJA KURSUS KPLI

|Views: 150|Likes:
Published by Shahida Albaraqbah

More info:

Published by: Shahida Albaraqbah on Mar 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2012

pdf

text

original

KERJA KURSUS KPLI (SR) j-QAF KUMPULAN BAHASA ARAB 1

SEJARAH SUKAN NEGARA Majlis Sukan Negara ditubuhkan di bawah Akta Majlis Sukan Negara Malaysia 1971 dan Akta Majlis Sukan Negara (pindaan 1979). Pelancarannya secara rasmi telah dilakukan oleh Y.A.B. Tun Abdul Razak b. Datuk Hussein, Perdana Menteri Malaysia yang kedua pada 21 Februari 1972. Pada peringkat awal penubuhannya, program-program sukan prestasi tinggi dilaksanakan di bawah kendalian Bahagian Sukan, Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan(nama Kementerian Belia Dan Sukan ketika itu). Untuk mencapai matlamat penubuhan Majlis, satu usaha kolektif melibatkan secara langsung semua agensi kerajaan dan bukan kerajaan, pertubuhan-pertubuhan sukan tanahair, majlis-majlis sukan negeri, institusi pengajian tinggi, badan-badan sukarela serta orang perseorangan telah diusahakan supaya mutu sukan negara dapat mencapai prestasi yang terbaik. Selepas organisasi Majlis disusun semula pada tahun 1981, Majlis mula mengorak langkah dan seterusnya mengembangkan program dan aktiviti sehinggalah apa yang dapat dilihat masa kini. Matlamat penubuhan Majlis Sukan

Negara Malaysia adalah selaras dengan Dasar Sukan Negara iaitu bertanggungjawab sepenuhnya ke arah penggalakkan, pembangunan dan pencapaian cemerlang dalam sukan-sukan di peringkat tertinggi. VISI “Melahirkan lebih ramai atlet bertaraf dunia” MISI 1. Mempertingkatkan pembangunan sukan prestasi tinggi secara menyeluruh di semua peringkat. 2. Menaikkan imej Negara melalui pencapaian cemerlang atlet di pertandingan sukan peringkat dunia. 3. Memupuk perpaduan dan integrasi nasional serta peningkatan semangat patriotisme.

OBJEKTIF Majlis Sukan Negara Malaysia telah menetapkan bahawa objektif-objektif dan tumpuan program Majlis Sukan Negara meliputi aspek-aspek berikut: i. Program pembangunan atlet seharusnya digerakkan dari peringkat asas agar segala "basic preparation" kepada

bakat-bakat sukan tidak diabaikan. Merancang dan melaksanakan secara agresif program pembangunan atlet dari peringkat asas hingga ke peringkat elit. ii. Mempertingkat serta menstrukturkan pembangunan kejurulatihan dan kepegawaian agar dapat menyediakan jurulatih dan pegawai tempatan yang lebih mampan dan berkelayakan. iii. Mempertingkatkan kepimpinan dan pengurusan persatuan sukan sebagai penggerak kepada program pembangunan sukan masing-masing secara berkesan. iv. Mewujudkan struktur pertandingan yang lebih kukuh yang dapat memenuhi keperluan program latihan di semua peringkat.

PIAGAM PELANGGAN * Memastikan program pembangunan sukan kebangsaan berjaya melalui bantuan kewangan, guna tenaga, kepakaran dan kemudahan. * Memastikan atlet-atlet mendapat kemudahan dan khidmat kepakaran yang terbaik dalam menjalani latihan dan menyertai pertandingan. * Memastikan Majlis menjadi sumber rujukan semua pihak dalam aspek sukan berprestasi tinggi. * Memberi pengesahan secara terus di atas tempahan penggunaan stadium dan gelanggang. * Membayar setiap tuntutan yang lengkap dari Persatuan Sukan Kebangsaan dalam tempoh sebulan dari tarikh permohonan. * Memberi layanan yang mesra, cepat dan saksama kepada semua pelanggan.

Senarai Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara Malaysia

No 1 2 3 4

Nama YBhg. Dato' Zolkples Embong YBhg. Dato' Dr Ramlan Abd Aziz YBhg. Dato' Wira Mazlan Ahmad En. Mazlan Ahmad (Pemangku)

Perkhidmatan 25 April 2007 hingga sekarang 24 Ogos 2005 - 25 Apr 07 1 Mac 1993 - 23 Ogos 2005 1 Ogos 1992 - 28 Feb 1993

1981 Ahli-ahli Lembaga Pengurus Tahun 2010/2012 YB Dato’ Sri Ahmad Shabery B.Cheek YAM Tunku Tan Sri Imran Ibni Almarhum Tuanku Jaafar YBhg Tan Sri Dato’ Mohd Noordin Hassan YBhg Dato’ Dr IR Mohamed Al Amin Bin Hj Abdul Majid YBhg Dato' Zaidon Hj Asmuni YB Datuk Jahid Rahim YBhg Dato' Low Beng Choo YBrs En Ahmad Khawari Mohd Isa YBrs En Suhaili B.31 Jul 1992 Jun 1982 . Ahmad YB Suraya Yaacob Dasar Sukan Negara . Wilfred Vias Jun 1988 .8 Apr 1988 Mei 1976 . Kamalul Ariffin Hj.5 6 7 YBhg. Dato' Hj. Abd Rahim Tuan Haji Noh Abdullah En.

Rangka Rancangan Jangka Panjang Ketiga (RRJP3) Keutamaan akan diberikan kepada usaha melahirkan ahli sukan Malaysia yang bertaraf dunia dalam sukan prestasi tinggi MAJLIS SUKAN NEGARA MALAYSIA . Untuk membangun dan meningkat pengetahuan dan amalan sukan bagi kepentingan kebajikan sosial seseorang individu dan kenikmatan kesenggangan di kalangan orang awam. Untuk menyediakan peluang-peluang dan kemudahan-kemudahan bagi memenuhi keperluan asasi sosial. psikologi dan fisiologi bagi individu melalui sukan. Objektif Dasar Sukan Negara Untuk membentuk sebuah masyarakat yang sihat. Dasar ini merangkumi Sukan Prestasi Tinggi dan Sukan Untuk Semua dan digubal berlandaskan atas rasional yang mana segala kegiatan itu adalah sebahagian daripada rancangan pembangunan yang diusahakan oleh kerajaan terhadap seluruh rakyat. berdisiplin dan bersatu padu melalui penyertaan yang lebih luas dan peluang-peluang yang lebih baik dalam sukan di semua peringkat.Dasar Sukan Negara adalah satu dasar sukan untuk semua. Untuk mencapai kecemerlangan ke tahap tertinggi sekali dengan semangat kesukanan yang tulen di pertandingan peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan juga dengan harapan mempertingkatkan lagi muhibah dan imej negara.

PELAN MSN .

KONSEP KOKURIKULUM SKEB .

MATLAMAT. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam dan di luar bilik darjah.1 Aktiviti kokurikulum adalah sebahagian daripada kurikulum sekolah.2 Sebagai satu bidang pendidikan. rohani dan pembentukan nilai-nilai estetika serta sosial yang positif. KONSEP 1. dan setiap murid harus melibatkan diri. 1. mengikut kesesuaian sesuatu aktiviti. bakat. minat. penglibatan semua murid dan anggota masyarakat adalah perlu. jasmani. berasaskan kepada anggapan bahawa: . OBJEKTIF DAN STRATEGI PELAKSANAAN KOKURIKULUM 1.KONSEP. Dengan andaian bahawa murid-murid tidak mendapat pengalaman tertentu di bilik darjah. maka aktiviti kokurikulum dapat menyediakan pelbagai pengetahuan dan pengalaman untuk perkembangan mental.

4 Sebagai sebahagian daripada Kurikulum Kebangsaan.(A) 531/97. untuk membantu perkembangan seseorang murid dengan sepenuhnya dari segi jasmani.2. 1.2 Semua murid mempunyai minat dan bakat yang boleh dikembangkan. maka pelaksanaan kokurikulum di sekolah adalah wajib. 1. kemahiran."Kurikulum Kebangsaan ialah suatu program pendidikan yang termasuk kurikulum dan kegiatan kokurikulum yang merangkumi semua pengetahuan. 1. Akta Pendidikan 1996 (Akta 550)} Kegagalan atau keengganan melaksanakan kegiatan kokurikulum di sekolah adalah suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak .3 Definisi Kokurikulum Dalam Program Pendidikan: Kokurikulum adalah sebahagian daripada Kurikulum Kebangsaan. rohani. nilai.4 Sekolah bertanggungjawab melahirkan murid-murid untuk keperluan masyarakat dan negara. mental dan emosi serta untuk menanam dan mempertingkatkan nilai moral yang diingini dan untuk menyampaikan pengetahuan. dan boleh pula mendidik diri sendiri dan rakan sebaya.U. 1. 1. 1. {Rujuk Seksyen 18.2.3 Semua murid boleh dididik.2. unsur kebudayaan dan kepercayaan. norma.2." Rujuk Subperaturan 3(1) dalam Peraturan-peraturan (kurikulum Kebangsaan) 1997 yang Diterbitkan sebagai P.1 Semua murid harus mempunyai keseimbangan antara perkembangan mental (akademik) dengan perkembangan sahsiah yang bersepadu (sosial.1.2. jasmani dan rohani).5 Masyarakat turut bertanggungjawab memainkan peranan mendidik murid-murid.

3.2 Menyeimbangkan antara perkembangan mental dengan perkembangan rohani. 2. jasmani dan emosi murid-murid.1 Menyemai kesedaran murid-murid terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan.melebihi tiga bulan atau kedua-duanya {Rujuk Subseksyen 135(1) Akta Pendidikan 1996 (Akta 550)} dan jika kesalahan itu dilakukan secara berterusan. 3. 3.3 Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan di kalangan murid dalam sekolah dan di antara . seseorang itu dikenakan hukuman denda harian yang tidak melebihi lima ratus ringgit sebagai tambahan kepada apa-apa penalti lain yang boleh dikenakan kepadanya di bawah Akta ini berkenaan dengan kesalahan itu. {Rujuk Subseksyen 135(2) Akta 550}. OBJEKTIF 3. maka apabila disabitkan sedemikian. bagi setiap hari kesalahan itu terus dilakukan. MATLAMAT Matlamat utama aktiviti kokurikulum adalah untuk merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

berikut adalah beberapa strategi pelaksanaannya: 4. untuk T ujuan pemupukan perpaduan. yang sesuai. 3.5 Membina dan meningkatkan disiplin murid. kelab sukan dan Permainan serta mempelbagaikan aktiviti tersebut. persatuan/kelab.4 Membina dan meningkatkan minat dan bakat murid-murid dalam aktiviti yang diceburi.8 Mewujudkan sekolah berwatak.2 Menambahkan bilangan pasukan badan beruniform. Melibatkan Jawatankuasa Bimbingan Murid Sekolah(JBPS). dengan tujuan memberi peluang kepada semua murid melibatkan diri dengan aktif secara individu atau kumpulan.sekolah. STRATEGI DAN PELAKSANAAN Untuk mencapai objektif tersebut.1 Memberi wajaran yang sesuai kepada aktiviti kokurikulum supaya kurikulum dan kokurikulum boleh saling melengkapi dalam proses pendidikan di sekolah. 3.6 Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan menggembirakan.7 Membina dan meningkatkan kerjasama dan sumbangan hubungan dua hala antara sekolah dan masyarakat. 3.4 4.10 Mengukuhkan integrasi nasional 4. 4. 3.9 Menyediakan murid untuk mengikuti program khidmat negara. 4. Persatua Ibu Bapa Guru-Guru . 3. 3.5 Melibatkan murid dan pihak sekolah dalam aktiviti khidmat masyarakat.3 Melibatkan murid daripada semua kaum dalam semua aktiviti kokurikulum. 4. 3.

5. dari semasa kesemasa. Memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada semua pihak. 4.9 Merekod dan menilai kemajuan aktiviti kokurikulum yang dijalankan.11 Merancang dengan teliti aktiviti kokurikulum bagi mencapai objektif yang dikehendaki. Menyelia dan menilai aktiviti secara sistematik dan berterusan. 5652 Jil.1 Sekolah Rendah Tahun 3 dan 4 5 dan 6 Peruntukan Masa 60 minit seminggu 120 minit seminggu . guru-guru dan murid-murid dalam perancangan dan pelaksanaan aktiviti kokurikulum.8 4. Peruntukan masa untuk kegiatan kokurikulum seperti dalam Warta Kerajaan No. Menganjur dan mengelola pertandingan yang melibatkan semua murid. Peruntukan masa.10 Memberi penekanan terhadap penghayatan agama dan nilai-nilai murni dalam aktiviti kokurikulum.7 4.6 4. 4. 11/Bil. 4.(PIBG). 27 bertarikh 28 Disember 1967 adalah seperti berikut:- 5.

Pendaftaran Murid 6. Badan 1. Kakitangan Bukan Akademik 2. 1. Pentadbiran 2. Peperiksaa n 4. Stok. Kawalan Keselamata PIBG 1. Pembangunan & 3. Bahagian 2. Pembangun an Kokurikul um 2. CARTA STRUKTUR ORGANISASI GURU BESAR Lembaga Tatatertib 1. Pentadbiran 2. Sukan & 1. KANAN KK 4. Program Sekolah Selamat. Pentadbiran 2. Rujuk dalam Akta Pendidikan 1996 ( Akta 550 ). Bimbingan dan Kaunseling 5. Pengurusan 5. Tugas dan tanggungjawab guru 6. Kelab & Persatuan 4. MSSD Kokurikulum Pengawas 4. Akaun. Setiausaha Kokurikulu m 6. Badan Berunifor m 3. 3. Perkembanga PENOLONG KANAN n PENTADBIRAN Staf 1. Penyelarsan PENOLONGKANAN 4. Hal Ehwal Murid 2. 6. Program ( HEM ) Bersepadu Sekolah Sihat.1 Guru Besar/Pengetua sebagai Penolong Pendaftar mempunyai kuasa untuk melantik guru sebagai guru penasihat bagi menjalankan tugas-tugas dalam aktiviti kokurikulum berdasarkan peruntukan yang sedia ada. Data Pelajar 1. Jadual Waktu 3. Setiausaha Sukan . Kantin PENOLONG 3. 5. Disiplin 3.6. Kurikulum 2.

Ketua Panitia Mata .

GURU-GURU DAN MURID-MURID .

2) Mendidik murid supaya tersemai sikap bertanggungjawab. . Membolehkan murid menguasai kemahiran lisan dan bertulis dalam bahasa Melayu. Menambah pengetahuan murid mengenai alam sekitar dan bertapa pentingnya kebersihan persekitaran kepada masyarakat. Menanam semangat dan keyakinan pada diri sendiri. setia dan cergas. 3) Memberi kefahaman dan menyemai kesedaran kepada murid supaya bersikap lebih positif serta berminat untuk melibatkan diri dalam segala aktiviti dan sentiasa bergiat cergas untuk meningkatkan prestasi. berdisplin. OBJEKTIF KOKURIKULUM SEKOLAH Objektif Unit Beruniform Mendidik dan menanam sifat kepimpinan.MATLAMAT KOKURIKULUM SEKOLAH KEBAGSAAN ENCIK BUYONG 1) Untuk menyemai. memupuk. menanam dan menguasai perasaan “Esprit de cor” di kalangan murid yang datangnya dari pelbagai bangsa dan keturunan serta latar belakang kehidupan. Bahasa Inggeris dan bahasa Arab. Objektif Kelab dan Persatuan Menggalakkan murid berdikari dan membuat keputusan sendiri dalam sesuatu situasi atau keadaan. mematuhi arahan dan peraturan. bertanggungjawab dan berfikiran tajam serta boleh mengelolakan perjalanan pasukan. berdisplin serta berkemahiran dalam aktiviti yang disertai. Menggalakkan mereka membuat kerja-kerja amal secara sukarela supaya mereka mempunyai sifat suka membantu dan tolong-menolong sesama mereka dan juga masyarakat. Merapatkan kemesraan dan hubungan sesama mereka dan masyarakat sekeliling. berkerjasama. Membentuk akhlak murid supaya sentiasa bertertib. Melatih murid supaya berdikari.

taktik dan teknik permainan. Objektif Sukan dan Permaianan Menggalakkan murid mengisi masa lapang dengan kegiatan sukan dan riadah untuk sentiasa cergas serta mempunyai bentuk fizikal yang sihat dalam kehidupan seharian. membimbing dan melahirkan murid yang boleh memimpin sesuatu perjalanan aktiviti dan persatuan.Mencungkil bakat dan kemahiran murid dalam sesuatu bidang seperti berpuisi. story telling dan sebagainya. Menimbulkan minat dan menanamkan semangat kesukanan di kalangan murid. berdrama. CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA PENGURUSAN KOKURIKULUM SEKOLAH Guru Besar Wakil JBPS (Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah) . Membina semangat berpasukan. Memberi pendedahan kepada murid mengenai undang-undang dan peraturan permainan. berpantun. Mendidik. Menguasai kemahiran. membentuk displin yang tinggi dan sifat kepimpinan yang sejati.

Pertandingan .Sukan Tahunan .Pameran dan .Sukan ii.Projek Sangkancil . MSSR iii.Perkhemahan Sekolah .Majalah .Jogerthon & hari keluarga . MSSD .Persatuan Ikhtisas .GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Sukan Penyelaras Pasukan Badan Penyelaras Kelab dan Persatuan Penyelaras Kelab Sukan .Projek Rajawali .Kemudahan dan alatan Kokurikulum Guru Rumah Sukan Guru Jurulatih Sekolah Guru Penasihat Guru Penasihat Guru Penasihat Rumah Sukan Pasukan Elit Sekolah .

Kelab/Persatuan.Pengerusi Pasukan Badan Beruniform. Ketua Rumah Sukan Dan Kapten Pasukan Sekolah (Murid-Murid) . Kelab Sukan/ Permainan.

Sepak Takraw 6. Kelab Hadrah / Kompang 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Seni Bela Diri . Olahraga 8.Silat Taekwando C. Bola Tampar 4.PEMBAHAGIAN KUMPULAN GERKO SK. Bola Jaring 3. Unit Beruniform. Permainan Dalaman 4. Kelab Kebudayaan. Sukan &Permainan. 3. 1. Kelab dan Persatuan. PPIM 5. 1. PBSM 4. Bola Baling 7. 1. 2. B. KRS 3. ENCIK BUYONG.Seni & Muzik 5. KUCHING A. Bola Sepak Kelab Bahasa Kelab Doktor Muda Kelab Sains dan Matematik 2. Badminton 5. Kelab Persatuan Agama Islam 7. Pengakap 2. Cyber Kids Club 6.

13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

Kelab & Persatuan Kelab Bahasa. Abd. 4.Ketua] 3. Cikgu Siti Zainab bt. Masniah bt. [Ketua] 2. Cikgu Rozilawati bt. 3. Cikgu Masnu bt.Ketua] 3. [ Bahasa Malaysia & Bahasa Inggeris] Guru Penasihat 2009 1. Buyong . Cikgu Suriana bt. 3 Kelab Sains & Matematik 1. Cikgu Salwana.Penyelaras Kumpulan C : Bojeng B il 1 Pn. 4. Keram. Cikgu Sutina bt. 14 BBMB-PKKK. Cikgu Nicollete Garriel Puem 2 Kelab Doktor Muda 1. Chee 4. Amat [Ketua] 2. Cikgu Melo Abg. Hj. Cikgu Hasnah Abd. Deli. Ambak. Cikgu Kamariah bt. Cikgu Mahani bt. Mohd. Sulaiman [P. Cikgu Shapiee bin Paee. SK EN. Rahman [P. Zamburi [Ketua] 2. Hamid.

Ustazah Salwana [Ketua] 2. Buyong . Cikgu Jemain b. Ustazah Umizan. Ustazah Nurlizan bt. Hj. 4. 3. Abu Bakar [Ketua] 2. Cikgu Rabayah bt. Cikgu Saerah bt. Cikgu Fauziah bt. 7 Kelab Hadrah / Kompang 1. Swadi 5 Cyber Kids Club 1. 4. Abang [Ketua] 2. Ustazah Zalia bt. 15 BBMB-PKKK. 3. Cikgu Nur Ruzaini Abdullah 4. Sapawi. 3. Datin Ilia Sahmat [Ketua] 2. Ustazah Zurina. Umar. Ustazah Malini Mohammad. 4.4 Kelab kebudayaan Seni & Muzik 1. Bojeng 3. Cikgu Husniah bt. Cikgu Christine Tan Robert. Ustazah Fatimah Hamni. Cikgu Masniah bt. Sahat. SK EN. 6 Persatuan Agama Islam 1. Manzil.

SK EN. Buyong .16 BBMB-PKKK.

Ismail. Bolhassan(GB). Lihi. 7. Cikgu Abg. Cikgu Saerah bt. Razali 6. 3. Zamburi. Abang. 9. Abg. Cikgu Melo bt. Abg. 6.Penyelaras Kumpulan A : Cikgu Abg. Cikgu HJ. Sepawi b. Cikgu Mona bt. Cikgu Shapiee b. Cikgu Dzuziana Abdullah 9. Hamid [K] 2. Cikgu Rabayah bt. 8. Cikgu Suriana bt. Swaidi [K] 2. Cikgu Fauziah bt. Deli. 3. Cikgu Sarbanun Hj. 5. Puem 4. Amat. Cikgu Minche Ambun. Cikgu Hasnah Abd. Cikgu Banyuk b. 8. Hj. 10. Muhi. 11. Cikgu Rosnah bt. Razalee. Cikgu Masinah bt. 17 BBMB-PKKK. 5. Mahli. Sepawi bin Abg. Cikgu Hasnida Mohd 12. 10. Indi. Cikgu Jemain Abu Bakar. Cikgu Sutina bt. 4. 9. Indi B il 1 Unit Berunifo rm Pengakap Guru Penasihat 2009 1. Cikgu Christine Tan. Cikgu Siti Zainab. Ustaz Razali b. 2 KRS 1. 3. Sepawi. Salim. Cikgu Husniah bt. Drahman. 3 PBSM 1. Buyong . 8.. Cikgu Nur Ruzaini. 4. SK EN. 11. Paee. Ustaz Mohamad b. Cikgu Rashidah Ibrahim. Cikgu Dyg. 7. Datin Ilia Sahmat. Ustazah Norhafizah bt. 12. Jily. Soton [K] 2. Rina Abg. Ckg Nicollete Gabriel 10. Cikgu Baser b. Umar.

Cikgu Abg. Md. Sepawi Abg.Penyelaras Kumpulan B : Ambun. Hj. Ustazah Wan Siti Hajariah 3 Bola Tampar 1. Mahli. Cikgu Rosnah bt. Cikgu Rashidah bt. 4 Badminton 1. Cikgu Malati bt. 3. Razali. Brahim [Ketua] 2. Ustazah Rashita Che Su 4. Ustaz Razali bin Jily [Ketua] 2. 18 BBMB-PKKK. Rammand Abg. Indi. Soton. Cikgu Abg. Hosen [Ketua] 2. 3. Mohd Rais 3. Cikgu Hasnida bt. SK EN. Cikgu Fatimah bt. Haderan. Wasli [Ketua] 2. 4. Cikgu Saadiah bt. 2 Bola Jaring 1. Buyong . Cikgu Mona bt. Jerman. Cikgu Baser b. B il 1 Cikgu Minche Sukan & Permaianan Bola Sepak Guru Penasihat 2009 1.

Cikgu Rosnah bt. Cikgu Dzuziana Abdullah 3. Ismail [Ketua] 2. Ustazah Norhafizah. Soton. Cikgu Minche Ambun. SK EN.3. Cikgu Ali Abdul Rahman [Ketua] 2. 3. Bujang Dol. 4. 19 BBMB-PKKK. Cikgu Sarbanun bt. 4. Ustaz Mohamad b. 4. Saadi [Ketua] 2. Cikgu Jasmina Mohd. Lihi. 5 Sepak Takraw 1. Noor. Ustazah Sh. 7 Permainan Dalaman 1. Cikgu Masinah Draman. 3. Cikgu Dyg. Cikgu Noraini bt. Haderan. Ustazah Badariah bt. Ustazah Zarina bt. Yusuf. Razlee. 6 Bola Baling 1. Cikgu Baser b. Rina Abg. Buyong . Wan Zain [Ketua] 2. Mohd. 3. 8 Olahraga 1. Linora bt. 4. Cikgu Banyuk bin Muhi. Ustazah Zurina Abdullah.

5.1. 1.merupakan satu projek untuk mendidik pelajar dalam bidang kepimpinan.30% RANCANGAN TAKTIKAL TAHUN 2008 1.5 Bengkel Badminton Sekolah. 1. Kuantiti: .1.20% . .15% .1. PELAN OPERASI 1. Guru Penasihat Kelab Badminton. .3. 20 BBMB-PKKK. 1. 1.10 orang mewakili Negara.merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang sukan dan permainan untuk mewakili sekolah. .PENINGKATAN PENCAPAIAN KOKURIKULUM.2 Projek Sang Kancil.1 Projek Rajawali. . PENETAPAN SASARAN JANGKA PANJANG KOKURIKULUM.2.60 org mewakili Sekolah. 2.25% . Projek Rajawali. 2005 2006 2007 2008 2009 .1.4. Penyelaras Projek Kelab dan Persatuan dan semua guru.merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang kelab akademik dan persatuan untuk mewakili sekolah. jati diri yang kuat.merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan. Projek Sang Kancili. .1. SK EN. CATATAN Penyelaras Projek Sukan dan Permainan dan semua guru. 1. 1. Projek Perkhemahan. 1. Guru Penasihat Kelab Bola Sepak. Projek Bengkel Badminton. muhibbah dan menghormati adapt resam budaya masyarakat lain dan menjadi ahli masyarakat yang berguna pada agama. 1.4 Bengkel Bola Sepak Sekolah. Kualiti : . Pemyelaras Projek Unit Beruniform dan semua guru.3 Program perkhemahan.10% .1. Projek Bola Sepak. bangsa dan negara.PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2006-2010 1.Wakil bahagian & Negara.15 org mewakili daerah dan bahagian. . Buyong . berakhlak bersemangat waja.

. Buyong .Penasiha t.Penyalaras. TAJUK/AKTIVITI MURID PERLAKSANA AN CATATAN 21 BBMB-PKKK.merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan. . PELAN PERANCANGAN PROGRAM KO-KURIKULUM 2006 .2010. KUCHING BI L PERKARA KUMPULAN & SASARAN AKTIVITI GURU/ PROGRAM R&D PKKK. SEKOLAH KEBANGSAAN ENCIK BUYONG. SK EN.

. Setiap hari Rabu (03:00-05:00) -Guru dan pelajar SK. .Pertandingan Bola Baling. SUKAN -100% terlibat bimbingan guru berkenaan.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi -Projek Rajawali. KELAB DAN PERSATUA N. .Pertandingan Bola Jaring.Pertandingan Badminton. SUKAN DAN PERMAINA N. Buyong. . -Projek Sang Kancil. . Buyong . -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam D. Semua Guru Pensihat Kumpulan A dan B. (Kump. C. .Pertandingan 22 BBMB-PKKK. . UNIT BERUNIFORM. A. GERAK KERJA KOKURIKULUM -Penolong Kanan berkenaan -Merancang . -Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia masing-masing.01. -Melahirkan 30% pelajar mewakili Daerah/Zon.Pertandingan Permainan Tradisional.A) . SK EN.Pertandingan Sepak Takraw. En.C) . untuk mewakili sekolah. (Kump.Pertandingan Ping Pong. -Melahirkan 10% pelajar mewakili Bahagian.Pertandingan Bola Sepak.Pertandingan Bola Tampar. -Melahirkan20% pelajar mewakili Bahagian. Setiap 2 Sabtu Berkerja (08:00-10:00) Semua Guru Penasihat Kumpulan C. -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan. B.

SK EN.23 BBMB-PKKK. Buyong .

Daerah dan Bahagian. A. PERINGKAT GABUNGAN/ BAHAGIAN -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam bimbingan guru berkenaan.02 MSSR . -Pertandingan Kokurikulum peringkat Zon. PERINGKAT KELOMPOK ZON -Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia B.Sama seperti sasaran MSSR di atas. D. dirancang oleh zon.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi untuk mewakili sekolah. PERINGKAT BBMB-PKKK. -Penglibatan secara langsung secara aktif 80% dalam setiap aktiviti yang JADUAL DIATUR OLEH PPGK. -Pertandingan MSSR -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan.Daerah dan Bahagian. Buyong 24 . SK EN. Zon/Daerah/ Bahagian. masing-masing. -Merancang . PERINGKAT DAERAH. C.

Buyong .25 BBMB-PKKK. SK EN.

PROSES KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikhtarikh yang telah ditetapkan. SK EN. Menyemak draf dan membuat pindaan PK Kokurikulum 26 BBMB-PKKK. 2. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah PK Kokurikulum 3. Guru Besar PK Kokurikulum Buku Panduan Pengurusan Kokurikulum. Buyong . PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Sukan 4.

Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. SK EN. 7. Buyong . Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. PK Kokurikulum CARTA ALIRAN DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH 27 BBMB-PKKK. Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum 6.sekiranya perlu. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. 5.

Buyong . SK EN.Ya Semak Menetapkan Susun Tubuhkan dan menentukan Takwim/ Jawatankuasa Dokumentasikan dan Takwim Adakan draf TAMAT Diari atau Tidak Perlu Tidak aktiviti-aktiviti buat MULA Pindaan sekolah yang Mesyuarat pindaan jika perlu dirancang Sekolah Takwim Sekolah diedarkan kepada guru dan dalam Diarimengikut Takwim Jawatankuasa Induk tarikhtarikh yang staf sekolah ditetapkan Sekolah 28 BBMB-PKKK.

Buyong . SK EN.29 BBMB-PKKK.

Buyong . SK EN.SENARAI SEMAK DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bil . Tindakan Tandakan ( √) Catatan 1. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang 30 BBMB-PKKK.

5. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. 6. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan. 31 BBMB-PKKK. Buyong . Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 3. 7. Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. 4.terdiri daripada :• • • • • 2. Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. SK EN.

Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. 3 hari 2. Buyong . SK EN.NORMA KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Jenis Kerja Masa Yang Diambil Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu 1. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 60 minit 32 BBMB-PKKK.

3.

Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan.

3 hari

4.

Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu.

2 hari

5.

Menetap dan menentukan Takwim Sekolah.

60 minit

6.

Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah.

2 hari

7.

Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah.

15 minit

33
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

JADUAL PERLAKSANAAN AKTIVITI KO-KURIKULUM 2009 SK. ENCIK BUYONG, KUCHING.
BULAN B il Aktiviti-Aktitvti Peringkat Sekolah. 1 Gerko Unit . Beruniform 2 . 3 Gerko Kelab . dan Persatuan JA N FE B MA C AP R M EI JU N JU L OG O SE P OK T NO V

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

4 Gerko Sukan & . Permaianan

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

5 Teawkando . 6 Kelab Seni Silat . 7 Projek Rajawali . 8 Projek Sang . Kancil 9 Perkhemahan / . Kerja Amal Unit Beruniform

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X X

X

X

X

34
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

1 Jogerton dan 0 Hari Keluarga . 1 Latihan 1 Olahraga . 1 Latihan 2 Persiapan Skn . & Permainan 1 Latihan 3 Persiapan Unit . Akademik

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

35
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

02.JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM SK ENCIK BUYONG.01.2010 – TAKLIMAT DOKUMEN KONTRAK KOKURIKULUM 2010.05. Buyong .04.04.2010 07. 03.2010 & 21.2010 03.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 17.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR Semester 1 Mesyuarat Jawatankuasa KK 2 / 2010 – 26.3.2010 – PENDAFTARAN & AGIHAN KUMPULAN GERKO PELAJAR TAHUN 4 2010.2010 – Latihan Bagi Pasukan Elit Sekolah Encik Buyong.2010 27.2010 JUN 30.03.05.2010 & 31.02.2010 & 24.02.2010 MAC APRIL MEI 10. KUCHING 2010 KUMPULAN A BULAN JANUARI FEBRUARI Unit Beruniform & Sukan Permaianan KUMPULAN B Unit Beruniform & Kelab Persatuan Mesyuarat Kokurikulum 1 / 2010 – 13.02.2010 23.04. SK EN. 24.03.06. 10.03.04.2010 05.2010 14.01.06.2010 & 28.2010 36 BBMB-PKKK.

08.2010 Gerko ditangguh Bulan Puasa [ 11.2010 20. SK EN. ENCIK BUYONG 2010 37 BBMB-PKKK. 16 kali 16 kali Jadual kegiatan akan berubah mengikut apa-apa perubahan dan kegiatan sekolah dari MASA PERLAKSANAAN GERKO SK.2010 15.07.2010 07.10.10.2010 Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR 2 06.09.08.2010 & 21.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 13.07.10.11.09.2010 29.08. Buyong .2010 ] Perkhemahan Unit Beruniform Sekolah [07.JULAI 14.2010 OGOS 04.2010 NOVEMBER Mesyuarat Jawatankuasa KK 4 / 2010 [ 10.2010 ] Jumlah Perjumpaan Perhatian : semasa kesemasa.07.07.2010 Mesyuarat Perkhemahan Jawatankuasa 3 / 2010 – Unit Berunit Beruniform 28.2010 ] SEPTEMBER OKTOBER 22.09.

HARI GERKO MASA GERKO 02:00 – 03:30 PM UNIT BERUNIFORM JENIS GERKO KUMPULAN A + B UNIT BERUNIFORM & SUKAN DAN PERMAINAN KUMPULAN A + C UNIT BERUNIFORM & KELAB DAN PERSATUAN RABU SETIAP MINGGU 03:30 – 05:00 SUKAN DAN PERMAINAN & KELAB DAN PERSATUAN ( Dilaksana mengikut penggiliran ) 08:00 – 09:30 AM SETIAP SABTU MELAINKAN ADA PERUBAHAN SENI PERTAHANKAN DIRI TAEKWANDO 38 BBMB-PKKK. SK EN. Buyong .

Majlis Sukan Sekolah
Pengerusi : Tuan Haji Bolhassan bin Hj. Bujang. Guru Besar.

Naib Pengerusi : En. Banyuk Bin Muhi, Penolong Kanan Kokurikulum,

Setiausaha

: Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan.

Pen. Setiausaha : Penyelaras Sukan dan Permainan.

Ahli-ahli

: Guru Ketua Ruah Sukan Guru Rumah Sukan.

Tugas. 1. Menentukan objektif sukan sekolah tercapai. 2. Merancang aktiviti sukan sekolah secara jangkan panjang dan jangka pendek. 3. Mengenalpasti T.O.V (Take of Value) dan merancang aktiviti sukan dan permainan. 4. Merancang strategi peningkatan dan penglibatan dalam sukan dan permaianan. 5. Menggunakan sepenuhnya kepakaran dalam bidang sukan yang ada di sekolah. 6. Meningkatkan kemahiran guru melalui kilinik sukan. 7. Menambah kepakaran untuk peningkatan sukan sekolah melalui kursus atau latihan dalaman dan luaran. 8. Memastikan adanya peraturan berkaitan dengan aktiviti sekolah bagi mejamin keselamatan, kelancaran dan kelicinan perlaksanaan.

B. Senarai Nama Guru Rumah

39
BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg

Nama Rumah

Ketua Rumah Sukan 1. Pn. Nicollete Gabriel Puem.

Guru Rumah / Penasihat

7. Pn. Rabayah Abang. 8. Pn. Zainab AbdulRahman. 9. Pn. Kamariah bt. Keram. 10. Ustazah Norhafizah.

13. En. Banyuk Bin Muhi 14. Ustazah Rashita Che Su. 15. En. Baser Bin Soton 16. Ustazah Sh. Linora 13. Ustaz Razali Jily. 14. Pn. Dyg. Rina Abd.Razalee 15. Pn. Masniah Drahman.

Merah

Cikgu Ali Abdul Rahman.

2. Ustz. Zarina. 3. Ustazah Badariah Saadi. 4. Pn. Christine Tan.

1. Ustz. Zalia Hj. Sahat. Kuning Cikgu Jamain Abu Bakar 2. Pn. Sutina bt. Amat. 3. Pn. Sadiah Hj Rais 4. Pn. Illia bt. Sahmat. 5. Pn. Malati Hosen. 1. Ustazah Umizan. 2. Pn. Fauziah bt. Sapawi. 3. Pn. Wan Siti Hajariah. 4. Pn. Dzuziana Abdullah. 1. Ustazah Norlizan. Biru Cikgu Shapiee bin Paee. 2. Pn. Suriana bt. Zamburi. 3. Pn. Masniah bt. Bojeng. 4. Pn. Hasnida
BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg

7. Pn. Rozilawati Ambak. 8. En. Abg Rammand. 9. Pn. Rashidah Brahim. 10. Pn. Mahani Mohd. Che 11. Pn. Mona Mahli. 7. Pn. Nur Ruzaini. 8. Ustazah Salwana. 9. Pn. Jasmina Mohd. Yusuf. 10. Ustaz Mohammad Ismail. 7. Pn. Masnu bt. Sulaiman. 8. Pn. Saerah Umar. 9. Ustaz. Fatimah Hamni.

13. Pn. Fatimah Jerman. 14. Pn. Husniah bt. Swaidi 15. Pn. Melo Abg. Deli.

Hijau

Ustaz Tarmigi.

13. Pn. Minche Ambun. 14 . En. Abg. Sapawi Abg. Indi

4010. Pn. Sarbanun

JAWATANKUASA PELAKSANA KOKURIKULUM DAN FAIL MEJA

Pengerusi

:

Guru Besar.

Naib Pengerusi

:

Penolong Kanan Kokurikulum.

Setiausaha

:

Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan.

Pen. Setiausaha :

Penyelaras Persatuan & Kelab / Penyelaras Unit Beruniform / Penyelaras Sukan & Permaianan

AJK

:

Guru PK Kurikulum Guru PK HEM Ketua Guru Rumah Sukan

11
BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg

Merancang aktiviti kokurikulum sekolah. Menentukan takwim dan jadual aktiviti. 1. 9. 6. 4. 3. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun. 10. Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual kokurikulum sekolah.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Merentas Desa . 7. Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukkan kewangan yang akan digunakan.Hari Kokurikulum dan kegiatan lain. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan. Rancangan Jangka Panjang dan Rancangan Jangka Pendek. 12. 5. 2. Menentukan tarikh Temasya Sukan Sekolah. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan kokurikulum peringkat / Kawasan / Daerah / Bahagian / Negeri dan Kebangsaan. 11.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada Guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masing-masing. 8. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah.Penasihat Persatuan / Kelab Penasihat Unit Beruniform Penasihat Sukan & Permaianan Tugas.

U.PROSES KERJA PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Bil Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1 Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah.11 (Tambahan No. 2) 2 Memastikan kedudukan kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. Subperaturan 3(1) Subperaturan 3(3) 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah. 11/Bil. Guru Besar PK Kokurikulum Warta Kerajaan Perundangan P. Guru Besar PK Kokurikulum Jilid 42/No.27 (Tambahan No. 41). P.U. (A) 196: 5652 J. Guru Besar PK Kokurikulum 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .(A) 531/97.

Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) Seksyen 18. Guru Besar PK Kokurikulum 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Guru Besar PK Kokurikulum Subseksyen 135(2) Surat Pekeliling Ikhtisas Bilangan. 1/1985 5 Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum. Guru Besar PK Kokurikulum 7 Memastikan keberkesanan pelaksanaan kegiatan kokurikulum di sekolah. Guru Besar PK Kokurikulum Bilangan 4/1985 Bilangan 1/1986 Bilangan 7/1988 Bilangan 4/1995 Bilangan 16/2000 Bilangan 18/2000 6 Menyediakan garis panduan tugas guru dalam kokurikulum. Subseksyen 135(1) 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar.

8 Memberi kesedaran kepentingan kokurikulum dalam sistem pendidikan Guru Besar PK Kokurikulum CARTA ALIRAN PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum. BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg 5 13 .Bil Proses Kerja Tindakan Catatan (√ ) SENARAI SEMAK PELAKSANAAN 1 DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah 2 Memastikan kedudukan kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar. 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah.

TAMAT kedudukan kokurikulum Beri kesedaran kokurikulum Tentukan peruntukkan masa Tetapkan garis yang jelas Sediakan dasarpanduan tugas Pastikan konsepkepentingan yang MULA keberkesanan status pelaksanaan dalam sistem guru dalam difahami kokurikulum mencukupi untuk dapat sebagai sesuatu yang oleh mengenai kandungan diwajibkan dalam pendidikanaktiviti kokurikulumkokurikulum kegiatan pendidikan dicapai kokurikulum ke atas pelajar di sekolah difahami oleh warga sekolahwarga sekolah 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

Memastikan penglibatan pelajar menyeluruh.2.1 Tanggungjawab Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah. 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 2. 1. 4. 5. 6. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan Kokurikulum peringkat daerah/negeri/kebangsaan. Merancang aktiviti sekolah (Rancangan Jangka Panjang / Pendek). 7.2. 3. Menentukan takwim dan jadual aktiviti. Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum 2. Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual Kokurikulum. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun.

2.2 Tanggungjawab Penolong Kanan Kokurikulum.masing. Merentas Desa. 2. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Menyelaras dengan pihak sekolah peruntukan dan perbelanjaan aktiviti kokurikulum. 2. Mengawal segala urusan kewangan bagi wang yang dikutip daripada pelajar.3 Tanggungjawab Setiausaha Kokurikulum 1. 7. Menyelaras dan meluluskan program tahunan setiap unit gerakerja kokurikulum 4. Memastikan supaya setiap unit gerakerja kokurikulum berjalan dengan lancar. Menentukan objektif gerakerja kokurikulum sekolah tercapai. 9. 5. Menyelesaikan masalah yang berbangkit dalam perjalanan aktiviti kokurikulum.2.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukan kewangan yang akan digunakan. Hari Kecemerlangan Kokurikulum dan kegiatan lain. Membantu Pengetua dalam pengagihan tugas kepada guru-guru. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum. 3. 9. 12. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan. perancangan. Mengurus pemilihan peserta untuk ke pertandingan aktiviti persatuan/kelab/pasukan badan beruniform dan sukan/permainan. Menerima laporan kegiatan unit kokurikulum pada akhir tahun daripada setiausaha kokurikulum. 13. 3.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. 8. 2. Menentukan tarikh Kejohanan Olahraga sekolah. 6. Menerima laporan kedudukan stok dan inventori peralatan kokurikulum. pelaksanaan dan penilaian pelajar. 2. Bertanggungjawab dalam pelaksanaan dasar gerakerja kokurikulum sekolah.Memastikan semua tempat dan alat selamat digunakan oleh pelajar.Memutuskan pengurniaan yang akan diberi kepada pelajar yang mencapai taraf kecemerlangan dalam aktiviti kokurikulum. 1.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masing. 10. berterusan dan berkesan. penolong setiausaha kokurikulum dan penyelaras-penyelaras unit. 11. 10.8.

11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .4 Tanggungjawab Setiausaha Sukan 1. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum. Menyimpan dan mengemaskini buku stok dan inventori peralatan sukan. 7. Menetapkan pelajar dalam Rumah Sukan. Mengatur dan menyelia perjalanan persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. Memastikan borang-borang kokurikulum yang digunakan dikemaskinikan dan mencukupi. 7.Merekodkan pencapaian cemerlang pelajar dan pasukan sekolah dalam Buku Rekod Pencapaian Sukan Sekolah. 3. Menyediakan jadual waktu untuk perjumpaan dan mesyuarat. 8. Menyelaraskan penyertaan sekolah dalam aktiviti sukan luar sekolah. rujukan dan rekod. Memastikan rekod dan data diselenggara dengan baik. 10. 13. 9. 5. 6. 11. 4. 12. 5. 2. Mengenal pasti guru dan murid yang berpotensi dalam aktiviti kokurikulum dan mengadakan latihan dengan mereka. 2.4. 3. Menyediakan peraturan penggunaan peralatan dan kemudahan sukan. Menyediakan anggaran belanjawan tahunan untuk aktiviti dan peralatan. 2.2.4 Tanggungjawab Penyelaras Persatuan/Kelab/Pasukan Badan Beruniform 1. Menentukan langkah-langkah keselamatan dalam aktiviti kokurikulum dipatuhi.Menyediakan laporan lengkap tentang semua aktivit sukan sekolah dan luar sekolah untuk edaran. Menyediakan takwim dan aktiviti sukan yang sesuai dengan aktiviti SSD/MSSN/MSSM.Menghadiri kursus dari masa ke masa untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran diri. Mengurus dan menjaga keselamatan semua perlatan sukan sekolah. Membantu Pengetua mengagih tugas baru dalam olahraga dan permainan. 2.Sentiasa berbincang dengan Pengetua/Penolong Kanan Kokurikulum untuk kepentingan sukan sekolah.2. 6. Menyelaraskan semua aktiviti sukan sekolah.

Mengumpulkan semula daripada guru tingkatan pada akhir tahun untuk simpanan dan rekod bilik kokurikulum. Menyediakan borang/buku yang diperlukan untuk aktiviti: . Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. Merancang strategi untuk peningkatan kecemerlangan Pasukan Badan Beruniform/Kelab Persatuan dan Sukan/Permainan. 7. 5. 10.2. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Borang penyertaan persatuan . Merancang aktiviti tahunan dengan kerjasama pelajar. 2.Borang senarai AJK dan ahli . Menentukan aktiviti. 2. Menguruskan Buku/Kad Kokurikulum . Memastikan aktiviti selaras dengan objektif sekolah. 3. 8. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa/penjaga untuk pelajar menyertai persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. Memastikan aktiviti berjalan mengikut jadual yang ditetapkan. 8. surat-menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan baik.Buku laporan aktiviti 9. Memastikan Mesyuarat Agung diadakan bagi tujuan melantik Ahli Jawatankuasa.mengagihkan kad kokurikulum kepada guru untuk diedarkan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. 4.4. Memastikan ada Perlembagaan dan Peraturan.Membuat laporan tahunan keseluruhan tentang aktiviti dan pencapaian kokurikulum sekolah. rujukan dan rekod. Memastikan pengurusan kewangan dan harta benda/peralatan diurus dengan baik. 6. Memastikan jawatankuasa menjalankan tugas seperti terkandung dalam perlembagaan. 5. Mengumpulkan rancangan tahunan dan buku aktiviti untuk edaran. 6.4 Tanggungjawab Guru Penasihat / Pemimpin 1. 7. .

8. 3.Menentukan Papan Kenyataan digunakan dengan sepenuhnya. Menganjurkan perlawanan antara Rumah Sukan/Kelas/Tingkatan/Sekolah. 14.Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk peralatan dan pengurusan. Kelab/Persatuan. 18. Merancang meningkatkan pengetahuan. Membentuk jawatankuasa. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 20. 2.Bertanggungjawab memberi bimbingan dan tunjuk ajar serta galakan kepada ahli-ahli. 13. 4. 19.Menilai prestasi pasukan sekolah dan mengambil langkah-langkah untuk mempertingkatkan. Menguruskan surat kebenaran ibu bapa/penjaga untuk ke pertandingan luar sekolah. 10.9. 15. Menguruskan pengangkutan untuk pasukan sekolah ke pertandingan luar. selamat dan mencukupi untuk digunakan. 7.2. Permainan. 10. Memastikan Minit Mesyuarat dan Laporan Aktiviti disediakan dan difailkan. kemahiran dan minat pelajar dalam permainan. Melapor dan merekodkan keputusan-keputusan pertandingan yang disertai. Memastikan undang-undang permainan dan perlawanan dipatuhi. 11.Menghadiri perjumpaan atau mesyuarat yang berkaitan dengan unit yang diwakili.4 Tanggungjawab Guru Kelab Permainan / Rumah Sukan 1. Berusaha mendapatkan khidmat nasihat daripada mereka yang pakar.Menentukan peralatan dan kemudahan permainan sentiasa dalam keadaan baik.Merancang aktiviti tahunan dengan guru Rumah Sukan. 2. 16.Mendaftarkan Pasukan Badan Beruniform.Menyemai semangat kesukanan di kalangan pelajar. Memilih dan melatih pasukan sekolah mengikut jadual dan takwim kokurikulum sekolah.Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari semasa ke semasa.Bertanggungjawab mencatat penglibatan dan pencapaian ahli. 14. 9. 11. 12. 5.Menandatangani Buku Kehadiran Ahli. 13.Mengurus penyertaan ahli-ahli dalam kegiatan di peringkat sekolah/zon/daerah dalam lawatan atau projek yang dijalankan. 12.Bekerjasama dengan pihak sekolah dalam menjayakan sesuatu program.Mencadangkan nama ahli yang layak menerima Sijil Penghargaan kepada Jawatankuasa Kokurikulum Sekolah. 6. 17.Memastikan tidak ada unsur subversif tersebar di kalangan ahli.

1.1 Pengerusi a.1 Naib Pengerusi a. Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat. KELAB/PERSATUAN 3. 3.Tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari masa ke masa.5 Bendahari.2Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa 3.4 Penolong Setiausaha.1.8 Pemilihan dua orang juru audit. 17.3 Setiausaha 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 3. b.7 Ahli Jawatankuasa (5 – 7 orang). kebudayaan & Sukan.2.1. c. b.1.2. Mempengurusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi.2.15. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.2 Naib Pengerusi. 3.1. 3. 3.1Carta Organisasi Jawatankuasa 3. 3. Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggung jawab yang diberi. 3. Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya. Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Permainan/Sukan. 3. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.1. 3.Merekodkan nama pemain-pemain dan pasukan yang cemerlang(johan daerah/negeri.Menghadiri kursus permainan yang dianjurkan oleh Jabatan Belia.6 Penolong Bendahari. 3.1 Pengerusi. 3. wakil daerah/negeri dan negara) 16.1.3 Setiausaha.1. c.

c.6 3. c. Mencatat kehadiran ahli d. Menjalankan tugas Setiausaha sewaktu ketiadaan Setiausaha. Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab di atas kesahihannya. Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan. f Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. Ahli Jawatankuasa a. b. Menyediakan penyata Kira-Kira bulanan dan tahunan serta menandatanganinya. b.7 a. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.5 3. Penolong Bendahari a. d.3. Penolong Setiausaha a. Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan Persatuan b. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. b. e.2.2. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan-kegiatan.2. 13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan. Menyediakan Laporan Kewangan untuk di audit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung. c. Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. Mempengerusikan biro sekiranya dilantik. Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan tanggungjawabnya. Bendahari a. d.4 3. b. Menguruskan hal-hal surat menyurat.2. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.

menganjur. PERANCANGAN 4. tahunan dan 3. Program kokurikulum memberi penekanan kepada usaha bersepadu ke arah memperkukuhkan semangat patriotisme dan perpaduan antara kaum. 5. Merancang. Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul.8 Pemeriksa Kira-Kira a. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa 3.1 Prinsip Pelaksanaan Kokurikulum. 4. disiplin. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . mengelola dan menilai kegiatan Kokurikulum yang berbentuk aktiviti yang melengkap dan memperkukuhkan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. Mempastikan perjalanan aktiviti kokurikulum adalah berdasarkan kepada kurikulum badan induk/gabungan atau yang berkaitan 7. 4. Memeriksa. 8. 2. b.c. bakat kreativiti dan Inovatif masing-masing.2. kemahiran baru bagi memupuk sikap positif. Program kokurikulum memberi penekanan kepada pemerolehan. peningkatan ilmu. daya saing bagi kesejahteraan diri murid dan masyarakat. 6. Menyediakan kemudahan asas dan peralatan supaya mewujudkan pembelajaran yang menyeronokan merentasi kurikulum. sahsiah. Kegiatan kokurikulum yang dirancang dan dikelolakan memberi peluang serta kesempatan kepada murid untuk mengembangkan minat. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan bertangungjawab keatasnya. Menyediakan skema penilaian aktiviti kokurikulum dalam pelbagai bidang dan memberi peluang kepada murid untuk mempertingkatkan tahap pencapaian secara berterusan. Memberi peluang sepenuhnya kepada murid menyertai kegiatan kokurikulum dan memperagakan kepada masyarakat secara Integrasi. 1. nilai-nilai murni untuk meningkat kualiti. ketahanan diri.

4. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan kokurikulum yang telah dirumuskan.9. {Rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. a.2 Skema Pelaksanaan Kokurikulum Sekolah.Memberi penghargaan dalam aktiviti kokurikulum. Januari 1985} 3. Mei 1998 Jil. 9. dan sijil-sijil). kurikulum kegiatan. dan kecendorongan pelajar. dokumen-dokumen rujukan berkaitan prosedur. Menyediakan kurikulum kegiatan setiap persatuan/kelab. Memperolehi dan mengemaskini inventori . bekalan pejabat. Menubuhkan Jawatankuasa Kerja Pengurusan dan Penyelarasan Kegiatan Kokurikulum yang terdiri daripada guru-guru penasihat persatuan/kelab. 11 : PU (A) 196} 6. dan harta modal bidang kokurikulum. Memberi taklimat kepada guru-guru tentang dasar. 42/No. 1. pasukan pakaian seragam. Syarikat-syarikat Swasta dan Institusi pengajian tinggi. 2. 4. Menubuhkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah.Menyediakan keperluan asas pentadbiran (termasuklah fail. Mengenalpasti keupayaan sekolah dari aspek pelaksanaan. undang-undang atau peraturan dan tatacara pelaksanaan. 11. seperti sumber tenaga dan kepakaran. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah. 10. 10. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan. dan sukan/permainan. 7. 5. Menyediakan atau memperolehi keperluan prasarana dan kemudahan-kemudahan asas.Menerapkan elemen-elemen kerjaya dalam program dan kegiatan kokurikulum. Merumus dan menetapkan visi dan misi kegiatan kokurikulum sekolah dan menghebahkannya kepada guru-guru dan pelajar-pelajar. 1/1985 bertarikh 2hb. {Rujuk Peraturan-peraturan Pendidikan (Persatuan Sekolah) 1998 seperti dalam Warta Kerajaan bertarikh 21 Hb. Menubuhkan persatuan/kelab/badan beruniform dan melantik guru-guru penasihat. borangborang penilaian. sumber bantuan dan kewangan. 8. Mewujudkan kerjasama dengan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan. (Visi dan misi sekolah dalam bidang kokurikulum ditetapkan dalam mesyuarat bersama di antara Jawatankuasa Pengurusan dan Penyelarasan Kokurikulum Sekolah dengan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah). Mengkaji dan mengenalpasti kekuatan dan kelemahan dalam pelaksanaan kegiatan kokurikulum pada tahun-tahun sebelumnya dan merumuskan dasar. kesesuaian persekitaran. b. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

e. 4.2 PERSATUAN / KELAB Persatuan Akademik 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . k. g. mengumpul dan menyemak dokumentasi pelaksanaan oleh setiap persatuan/kelab. j.c. f. b. h. Merancang dan melaksanakan kursus-kursus kejurulatihan.3 Jenis Aktiviti Kokurikulum. kebangsaan dan antarabangsa.3. Meneroka dan mewujudkan peluang-peluang penyertaan dan penglibatan pelajar dalam kegiatan kokurikulum di peringkat daerah.1 PASUKAN PAKAIAN SERAGAM Unit Beruniform a. Menyediakan laporan Tahunan Kokurikulum. Melaksanakan Skema Penilaian Aktiviti Kokurikulum untuk setiap pelajar. Menyedia. dan jadual aktiviti kokurikulum peringkat daerah dan negeri. Menyediakan perancangan dan jadual tahunan (takwim) kegiatan kokurikulum sekolah. Aktiviti Kokurikulum terbahagi kepada tiga bahagian: 2. d.3. Kelab Taekwondo Pasukan Kadet Remaja Sekolah Pergerakan Pengakap Pergerakan Puteri Islam Persatuan Bulan Sabit Merah Persatuan Silat Seni. Menyelaraskan kegiatan atau aktiviti persatuan/kelab/badan beruniform berdasarkan objektif/matlamat setiap persatuan/kelab/badan beruniform berkenaan. i. negeri. e. Melaksanakan kursus-kursus pengurusan kokurikulum kepada guru-guru. d. f. badan beruniform dan persatuan/kelab sukan dan permainan. 2. c. Memantau dan menyelia pelaksanaan kegiatan kokurikulum. rangka perancangan kokurikulum sekolah.

Kelab Badminton b. f. c. d. Kelab Hobi dan Rekreasi a. Persatuan Agama Islam b. Kelab Bola Jaring 13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Persatuan Bahasa c. Kelab Keceriaan Sekolah b. Kelab/Persatuan Perkhidmatan a. Persatuan Kebudayaan d. Persatuan Pengawas Sekolah a.a.3. Persatuan Sains & Matematik.3 KELAB SUKAN DAN PERMAINAN Permainan: a. g. Persatuan Pengawas Perpustakaan 2. e. Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Komputer Muzik dan Seni Suara Pembimbing Rakan Sebaya Pencinta Alam Perpustakaan / Pusat Sumber Seni Tari. Kelab Bola Baling c.

Peruntukan ini disalurkan terus ke-sekolah menengah dan rendah seluruh negara.00. Bahagian Sekolah.500. Kelab Olahraga b.000. Kelab Kelab Kelab Kelab Bola Sepak Bola Tampar Sepak Takraw Permainan Dalaman. Peruntukan ke sekolah menengah adalah sebanyak RM 6. Olahraga: a.3.d. Peruntukan Sukan/Motivasi/Kokurikulum Peruntukan ini bertujuan membantu pelaksanaan kegiatan pelajar di peringkat sekolah. 2. Kelab Senamrobik dan lain-lain.4 Kewangan a. Pihak sekolah hendaklah mengemukakan prestasi perbelanjaan peruntukan yang 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .00 dan sekolah rendah gred B RM 1.00 dan sekolah rendah gred A RM 2. g. negeri dan kebangsaan. daerah. e. f. 30% untuk kegiatan motivasi dan 20% untuk kegiatan kelab sukan dan permainan. Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan garis panduan bagaimana membelanjakan peruntukan tersebut sebagaimana berikut: 50% untuk kegiatan kokurikulum.500.

0 1. c. Sewa bas ke Jeram Pasu 500. Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda.00 10 0. Johor Bahru. tarikh program dijalankan dan nombor baucer. penglibatan pelajar mengikut jantina dan bangsa. Beli buku laporan dan 0 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 40. Disertakan borang pelaporan.0 1. jumlah perbelanjaan. Bermula Pada 1/9/2002 dan Berakhir 31/8/2003 PENERIMAAN RM PERBELANJAAN RM 20.00 alat tulis. Penyata Kewangan Contoh Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap.diagihkan secara berkala iaitu enam bulan sekali dengan menyatakan jenis program. Baki dibawa ke hadapan 2. Yuran / Wang Derma Pendaftaran ahli. 2.

Johor Bahru dengan ini mengaku bahawa Penyata kewangan ini adalah benar. Buku program 0 100. Peruntukan Kokurikulum 6. Baki wang dalam bank ialah sebanyak RM 110.140. Hadiah pertandingan 0 30.0 50 3.14 0. Bendahari Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda.00 20 0.0 30.0 3.0 0 110. 00 Saya KASSIM BIN SURATMAN.0 Jumlah 1. Jamuan makan akhir tahun 7. 00 4.00 30 0.00 13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .00 Jumlah 1. Saguhati penceramah 6. Baki dalam bank 0 350.00 5.Sumbangan daripada PIBG 0. Yuran bulanan ahli 5.

AINI BTE HARUN. ( Rashidah) Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 2 : ……………………………………. ( Norini) Tarikh : ……………….Tandatangan Bendahari : ………………………………. Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 1 : …………………………………….. dengan ini mengesahkan Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda ini yang berakhir pada 31/8/2003 adalah yang benar.. Stok dan Inventori 15 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .. Pemeriksa kira-kira 1 dan Pemeriksa kira-kira 2. ( Puan Faridah bt ) Tarikh : ……………… Saya ZULZAIMI BIN NASIR. i.

pasukan pakaian seragam dan kelab permainan. Guru Tingkatan. Perkara Pendaftaran Pelajar a) Edarkan borang pendaftaran kokurikulum (BPK1. Penyelaras persatuan. 9 Januari Tindakan Tarikh Laksana 14 Januari Setiausaha Kokurikulum. Setiausaha Kokurikulum. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . e) Serahkan semua borang pendaftaran dan satu salinan asal borang data kokurikulum (BDK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang pada 15 Januari. d) Catatkan maklumat kokurikulum pelajar dalam borang data kokurikulum (BDK) dalam 2 salinan.Pungutan dan Perbelanjaan Contoh Plan Strategi Bi l 1.ii. b) Pastikan semua pelajar mendaftar dalam ketiga-tiga komponen kokurikulum: – Persatuan / Kelab – Pasukan Pakaian Seragam – Kelab Permainan c) Kutip semula borang pendaftaran dan asingkan ketiga-tiga bahagian mengikut komponen kokurikulum tersebut. BPK2 & BPK3) kepada semua pelajar. f) Setiausaha Kokurikulum menyerahkan borang pendaftaran pelajar kepada Ketua Guru Penasihat untuk dianalisa mengikut tingkatan.

Pastikan pelajar memilih ketiga-tiga komponen dalam kokurikulum dan catat maklumat tersebut dalam borang data kokurikulum pelajar (BDK). Serahkan borang pendaftaran (BPK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang. Pendaftaran Pelajar Baru a) b) c) d) Kenal pasti pelajar baru di kelas Guru Kelas masing-masing. 12 Januari 21 Januari 2. Penasihat. Dapatkan borang pendaftaran kokurikulum (BDK) daripada Setiausaha Kokurikulum.g) Borang analisa kokurikulum yang telah dilengkapi diserahkan kembali kepada Setiausaha Kokurikulum untuk difotostat Ketua Guru dan difailkan. Data a) 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Kokurikulum Mengikut Kelas Tuliskan nama penuh pelajar dalam Sepanjang Tahun e) 3. Agihkan borang kepada pelajar dan kutip semula borang tersebut. 15 Januari Guru Kelas.

Guru Kelas Nama ditullis mengikut susunan abjad dan didahului dengan senarai nama pelajar lelaki. Pelajar WAJIB menyertai ketiga-tiga komponen kokurikulum. b) Tulis nama penuh pelajar mengikut Penasihat. Pada setiap hujung bulan.b) c) d) e) huruf BESAR. Setiap minggu 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . d) Semua borang yang telah lengkap hendaklah diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum. Jika tidak. Data Kokurikulum Mengikut Kelas a) Guru Ketua Penasihat mengisi borang Semua Ketua data kokurikulum mengikut tingkatan. 9 Januari 14 Januari 15 Januari 4. Aktiviti Mingguan a) Aktiviti mingguan bagi persatuan dan Semua Guru kelab dijalankan berasingan antara sessi pagi dan petang mengikut jadual Penasihat. c) Gunakan borang berasingan mengikut tingkatan. data awal dianggap sahih. Gunakan borang BDK. susunan abjad dengan mendahulukan nama pelajar lelaki. 16 Januari 21 Januari 5. Borang BDP yang lengkap diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum pada 15 Januari. guru tingkatan bertanggungjawab memaklumkan daata terkini kepada Setiausaha Kokurikulum jika ada sebarang perubahan.

Laporan mesyuarat agung . Semua Guru Penasihat.b) aktiviti yang telah ditetapkan. Setiap persatuan / kelab mesti mengadakan perjumpaan sekurangkurangnya 10 kali setahun. Buku Laporan Persatuan / Kelab a) Laporan mestilah ditulis oleh pelajar setiap kali perjumpaan diadakan dan disahkan oleh Guru Penasihat.sebarang perubahan tarikh aktiviti atau perjumpaan perlu dimaklumkan kepada Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Aktiviti pasukan pakaian seragam ditetapkan setiap hari sabtu yang bukan cuti umum.Jadual kedatangan pelajar Analisa / data ahli mengikut Senarai nama ahli jawatankuasa dan Awal tahun Ahli Jawatankuasa Persatuan dan Kelab. 6.Rancangan tahunan ahli tingkatan . b) Buku laporan mesti mengandungi maklumat: .Perlembagaan tahun semasa .Nama Persatuan / Kelab . Contoh pada hari Selasa dan Rabu. Setiap minggu c) 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . .

Guru Penasihat / Akhir tahun Penyata akaun terakhir / tutup Laporan pelaksanaan kokurikulum Semasa ke Semasa 29 Mac 28 Jun 29 September 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Jadual kutipan yuran .Laporan mingguan .Data dan analisis penilaian ahli .. Guru Penasihat b ertanggungjawab mengemukakan buku laporan apabila diminta oleh Penyelaras Persatuan / Kelab / Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum.Penyata akaun bulanan . Buku laporan hendaklah dihantar kepada Penyelaras Persatuan / Kelab setiap tiga Persatuan bulan Kelab sekali. c) Buku laporan mesti disimpan oleh Ketua Penasihat / Guru Penasihat.Laporan prestasi tahun semasa akaun.Laporan aktiviti luar (jika ada) tahun semasa .

CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA PENGURUSAN KOKURIKULUM SEKOLAH Guru Besar Wakil JBPS (Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah) GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Sukan Penyelaras Pasukan Badan Penyelaras Kelab dan Persatuan Penyelaras Kelab Sukan . MSSD .Pameran dan .Pertandingan .Kemudahan dan alatan Kokurikulum Guru Rumah Sukan Guru Jurulatih Sekolah 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Persatuan Ikhtisas .Majalah .Sukan ii. MSSR iii.

Ketua Rumah Sukan Dan Kapten Pasukan Sekolah (Murid-Murid) 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Perkhemahan Sekolah .Sukan Tahunan .Jogerthon & hari keluarga Pengerusi Pasukan Badan Beruniform.Projek Rajawali .Guru Penasihat Guru Penasihat Guru Penasihat Rumah Sukan Pasukan Elit Sekolah . Kelab/Persatuan. Kelab Sukan/ Permainan.Projek Sangkancil .

Bola Jaring 3. Bola Tampar 4. Unit Beruniform. Cyber Kids Club 6. 1. KRS 3. Badminton 5. PPIM 5. Kelab Hadrah / Kompang 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .PEMBAHAGIAN KUMPULAN GERKO SK. B. 1. Sukan &Permainan. Sepak Takraw 6. Olahraga 8. Kelab Kebudayaan. 3. KUCHING A. Permainan Dalaman 4. ENCIK BUYONG. PBSM 4. Pengakap 2. Seni Bela Diri . Kelab dan Persatuan.Seni & Muzik 5. Kelab Persatuan Agama Islam 7. 1. Bola Baling 7.Silat Taekwando C. 2. Bola Sepak Kelab Bahasa Kelab Doktor Muda Kelab Sains dan Matematik 2.

13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

Penyelaras Kumpulan C : Bojeng
B il
1

Pn. Masniah bt.

Kelab & Persatuan
Kelab Bahasa. [ Bahasa Malaysia & Bahasa Inggeris]

Guru Penasihat 2009
1. Cikgu Suriana bt. Zamburi [Ketua] 2. Cikgu Masnu bt. Hj. Sulaiman [P.Ketua] 3. Cikgu Mahani bt. Mohd. Chee 4. Cikgu Nicollete Garriel Puem

2

Kelab Doktor Muda

1. Cikgu Shapiee bin Paee. [Ketua] 2. Cikgu Hasnah Abd. Hamid. 3. Cikgu Melo Abg. Deli. 4. Cikgu Salwana.

3

Kelab Sains & Matematik

1. Cikgu Sutina bt. Amat [Ketua] 2. Cikgu Siti Zainab bt. Abd. Rahman [P.Ketua] 3. Cikgu Rozilawati bt. Ambak. 4. Cikgu Kamariah bt. Keram.

4

Kelab kebudayaan Seni & Muzik

1. Datin Ilia Sahmat [Ketua] 2. Cikgu Masniah bt. Bojeng

14
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

3. Cikgu Nur Ruzaini Abdullah 4. Cikgu Husniah bt. Swadi

5

Cyber Kids Club

1. Cikgu Jemain b. Abu Bakar [Ketua] 2. Cikgu Fauziah bt. Sapawi. 3. Ustazah Fatimah Hamni. 4. Cikgu Christine Tan Robert.

6

Persatuan Agama Islam

1. Ustazah Salwana [Ketua] 2. Ustazah Umizan. 3. Ustazah Zurina. 4. Ustazah Zalia bt. Hj. Sahat.

7

Kelab Hadrah / Kompang

1. Cikgu Rabayah bt. Abang [Ketua] 2. Cikgu Saerah bt. Umar. 3. Ustazah Nurlizan bt. Manzil. 4. Ustazah Malini Mohammad.

15
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

Penyelaras Kumpulan A : Cikgu Abg. Sepawi b. Abg. Indi
B il
1

Unit Berunifo rm
Pengakap

Guru Penasihat 2009

1. Cikgu Baser b. Soton [K] 2. Cikgu Saerah bt. Umar. 3. Cikgu Christine Tan. 4. Cikgu Nur Ruzaini. 5. Cikgu Suriana bt. Zamburi. 6. Cikgu Sutina bt. Amat. 7. Cikgu Dyg. Rina Abg. Razalee. 8. Datin Ilia Sahmat. 9. Cikgu Mona bt. Mahli.. 10. Ustaz Razali b. Jily. 11. Cikgu Rashidah Ibrahim. 12. Cikgu HJ. Bolhassan(GB).

2

KRS

1. Cikgu Husniah bt. Swaidi [K] 2. Cikgu Minche Ambun. 3. Ustazah Norhafizah bt. Salim. Puem 4. Cikgu Abg. Sepawi bin Abg. Indi. 5. Cikgu Rabayah bt. Abang. Razali 6. Cikgu Fauziah bt. Hj. Sepawi. 7. Cikgu Sarbanun Hj. Lihi. 8. Cikgu Siti Zainab. 9. Ckg Nicollete Gabriel 10. Cikgu Banyuk b. Muhi. 11. Cikgu Hasnida Mohd 12. Cikgu Jemain Abu Bakar.

3

PBSM

1. Cikgu Hasnah Abd. Hamid [K] 2. Cikgu Shapiee b. Paee. 3. Cikgu Melo bt. Abg. Deli. 4. Cikgu Masinah bt. Drahman. 8. Cikgu Dzuziana Abdullah 9. Ustaz Mohamad b. Ismail. 10. Cikgu Rosnah bt.

16

BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

Ustazah Wan Siti Hajariah 3 Bola Tampar 1. Cikgu Rashidah bt. Cikgu Hasnida bt. Cikgu Abg. Md. Cikgu Saadiah bt. Sepawi Abg. Haderan. 17 BBMB-PKKK. SK EN. Razali. Soton. Mohd Rais 3. Brahim [Ketua] 2. Ustazah Rashita Che Su 4. Ustaz Razali bin Jily [Ketua] 2. 4.Penyelaras Kumpulan B : Ambun. 3. B il 1 Cikgu Minche Sukan & Permaianan Bola Sepak Guru Penasihat 2009 1. Cikgu Rosnah bt. 2 Bola Jaring 1. Buyong . Hj. Cikgu Baser b. Hosen [Ketua] 2. Cikgu Fatimah bt. Cikgu Abg. Cikgu Malati bt. 3. Indi. 4 Badminton 1. Rammand Abg. Wasli [Ketua] 2. Mahli. Jerman. Cikgu Mona bt.

Cikgu Jasmina Mohd. Razlee. Cikgu Noraini bt. Ustazah Norhafizah. Ustazah Sh. Cikgu Ali Abdul Rahman [Ketua] 2. Ustaz Mohamad b. 8 Olahraga 1. Haderan. Yusuf. 3. Buyong . Cikgu Minche Ambun. 4. Linora bt. Saadi [Ketua] 2. Soton. Rina Abg. 5 Sepak Takraw 1. Wan Zain [Ketua] 2. Bujang Dol. Cikgu Masinah Draman. 6 Bola Baling 1. 3. 7 Permainan Dalaman 1. Cikgu Dzuziana Abdullah 3. Cikgu Sarbanun bt. Cikgu Rosnah bt. 4. Cikgu Dyg. 4. Cikgu Banyuk bin Muhi. Ismail [Ketua] 2. Ustazah Zarina bt. Cikgu Baser b. Lihi. 4. 3. Noor. 18 BBMB-PKKK. Ustazah Zurina Abdullah. SK EN.3. Ustazah Badariah bt. Mohd.

Wakil bahagian & Negara.merupakan satu projek untuk mendidik pelajar dalam bidang kepimpinan.2. Buyong .1.20% . .25% . 1. 1. . Projek Perkhemahan. Projek Rajawali.3 Program perkhemahan.1.1. 1. . berakhlak bersemangat waja. Kuantiti: .merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan.5.1. 1. .merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang sukan dan permainan untuk mewakili sekolah. Guru Penasihat Kelab Badminton. Projek Bola Sepak.15% . CATATAN Penyelaras Projek Sukan dan Permainan dan semua guru.2 Projek Sang Kancil. 1.1. PELAN OPERASI 1. Penyelaras Projek Kelab dan Persatuan dan semua guru. . jati diri yang kuat. Pemyelaras Projek Unit Beruniform dan semua guru. 1.60 org mewakili Sekolah.4 Bengkel Bola Sepak Sekolah. Projek Sang Kancili. 1. Kualiti : .1. 1. Guru Penasihat Kelab Bola Sepak.4.1 Projek Rajawali. PENETAPAN SASARAN JANGKA PANJANG KOKURIKULUM. . SK EN. Projek Bengkel Badminton.PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2006-2010 1. bangsa dan negara.15 org mewakili daerah dan bahagian. 19 BBMB-PKKK.PENINGKATAN PENCAPAIAN KOKURIKULUM.10 orang mewakili Negara.10% .5 Bengkel Badminton Sekolah.3. 2. muhibbah dan menghormati adapt resam budaya masyarakat lain dan menjadi ahli masyarakat yang berguna pada agama.merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang kelab akademik dan persatuan untuk mewakili sekolah.30% RANCANGAN TAKTIKAL TAHUN 2008 1. 2005 2006 2007 2008 2009 .

Pertandingan Badminton.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi -Guru dan pelajar SK.C) . UNIT -Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia masing-masing. GERAK KERJA KOKURIKULUM -Penolong Kanan berkenaan -Projek Rajawali. PELAN PERANCANGAN PROGRAM KO-KURIKULUM 2006 . KUCHING BI L PERKARA KUMPULAN & SASARAN AKTIVITI GURU/ PROGRAM R&D PKKK. SK EN. . (Kump.Pertandingan Bola Sepak. Semua Guru Penasihat 20 BBMB-PKKK. KELAB DAN PERSATUA N.Pertandingan Bola Jaring.Pertandingan Bola Tampar.Pertandingan Sepak Takraw. Buyong. -Melahirkan 30% pelajar mewakili Daerah/Zon. .Penyalaras. untuk mewakili sekolah.. -Merancang . .Penasiha t.2010. TAJUK/AKTIVITI MURID PERLAKSANA AN CATATAN 01.merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan. A. En. . . SEKOLAH KEBANGSAAN ENCIK BUYONG. Setiap hari Rabu (03:00-05:00) Semua Guru Pensihat Kumpulan A dan B. B. Buyong .

Pertandingan Bola Baling. -Memastikan setiap pelajar diberikan sijil dalam apa jua penglibatan mereka dalam gerko masing-masing. -Melahirkan 10% pelajar mewakili Bahagian. . . .Pertandingan Permainan Tradisional. bimbingan guru berkenaan. Buyong . (Kump. -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan.BERUNIFORM. -Projek Sang Kancil.Pertandingan Ping Pong. C. -Melahirkan20% pelajar mewakili Bahagian.A) .Pertandingan Kebudayaan. .Pertandingan Bercerita BM & BI. SK EN. D.Pertandingan Syarahan/ Pidato. SUKAN DAN PERMAINA N. E. . -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam . -100% terlibat secara aktif peringkat sekolah. Setiap 2 Sabtu Berkerja (08:00-10:00) Kumpulan C. JOGERTON DAN HARI KELUARGA. SUKAN TAHUNAN. 21 BBMB-PKKK.Pertandingan membaca teks.

. -Penglibatan secara langsung secara aktif 80% dalam setiap aktiviti yang JADUAL DIATUR OLEH PPGK.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi untuk mewakili sekolah. . PERINGKAT KELOMPOK ZON 22 BBMB-PKKK. -Merancang .Kerja amal Gotongroyong..Pertandingan Kawat. 02 MSSR . -Projek Perkhemehan.Kuiz UPSR.Pertandingan Tadarus AlQuran.Sama seperti sasaran MSSR di atas. A. Buyong . SK EN.B) . (Kump.

SK EN. PERINGKAT DAERAH. Buyong . -Pertandingan Kokurikulum peringkat Zon. PERINGKAT NEGERI.-Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia B. PERINGKAT GABUNGAN/ BAHAGIAN -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam bimbingan guru berkenaan. masing-masing. 23 BBMB-PKKK. dirancang oleh zon.Daerah dan Bahagian. C.Daerah dan Bahagian. -Pertandingan MSSR -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan. D. Zon/Daerah/ Bahagian.

SK EN. Buyong .24 BBMB-PKKK.

PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Sukan 4. PK Kokurikulum 25 BBMB-PKKK.PROSES KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah PK Kokurikulum 3. Buyong . Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. 2. SK EN. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikhtarikh yang telah ditetapkan. Guru Besar PK Kokurikulum Buku Panduan Pengurusan Kokurikulum. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan.

5. SK EN. Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum 6. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. PK Kokurikulum CARTA ALIRAN DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH 26 BBMB-PKKK. 7. Buyong . Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah.

Buyong .Ya Semak Menetapkan Susun Tubuhkan dan menentukan Takwim/ Jawatankuasa Dokumentasikan dan Takwim Adakan draf TAMAT Diari atau Tidak Perlu Tidak aktiviti-aktiviti buat MULA Pindaan sekolah yang Mesyuarat pindaan jika perlu dirancang Sekolah Takwim Sekolah diedarkan kepada guru dan dalam Diarimengikut Takwim Jawatankuasa Induk tarikhtarikh yang staf sekolah ditetapkan Sekolah 27 BBMB-PKKK. SK EN.

Buyong .28 BBMB-PKKK. SK EN.

Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :- 29 BBMB-PKKK.SENARAI SEMAK DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bil . Tindakan Tandakan ( √) Catatan 1. SK EN. Buyong .

6. 5. Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 3.• • • • • 2. 4. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. SK EN. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. Buyong . 7. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan. 30 BBMB-PKKK.

SK EN. 3 hari 2.NORMA KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Jenis Kerja Masa Yang Diambil Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu 1. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 60 minit 31 BBMB-PKKK. Buyong . Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan.

60 minit 6. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. 15 minit 32 BBMB-PKKK. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan. SK EN.3. Buyong . Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. 2 hari 5. 2 hari 7. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. 3 hari 4. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah.

Buyong .JADUAL PERLAKSANAAN AKTIVITI KO-KURIKULUM 2009 SK. SK EN. Permaianan X X X X X X X X X X 5 Teawkando . ENCIK BUYONG. Kancil 9 Perkhemahan / . Kerja Amal Unit Beruniform X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 33 BBMB-PKKK. 6 Kelab Seni Silat . 8 Projek Sang . 1 Gerko Unit . Beruniform 2 . BULAN B il Aktiviti-Aktitvti Peringkat Sekolah. 7 Projek Rajawali . KUCHING. dan Persatuan JA N FE B MA C AP R M EI JU N JU L OG O SE P OK T NO V X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 4 Gerko Sukan & . 3 Gerko Kelab .

& Permainan 1 Latihan 3 Persiapan Unit . SK EN. Akademik X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 34 BBMB-PKKK.1 Jogerton dan 0 Hari Keluarga . 1 Latihan 1 Olahraga . 1 Latihan 2 Persiapan Skn . Buyong .

04.01.03.04.2010 JUN 30.2010 03. 03. Buyong . 10. KUCHING 2010 KUMPULAN A BULAN JANUARI FEBRUARI Unit Beruniform & Sukan Permaianan KUMPULAN B Unit Beruniform & Kelab Persatuan Mesyuarat Kokurikulum 1 / 2010 – 13.04.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR Semester 1 Mesyuarat Jawatankuasa KK 2 / 2010 – 26.2010 MAC APRIL MEI 10.2010 05.2010 27.2010 07.2010 & 28.2010 14.03.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 17. 24.06.JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM SK ENCIK BUYONG.2010 35 BBMB-PKKK.02.02.2010 & 31.05.02.04.2010 – Latihan Bagi Pasukan Elit Sekolah Encik Buyong.06. SK EN.02.05.2010 23.2010 – PENDAFTARAN & AGIHAN KUMPULAN GERKO PELAJAR TAHUN 4 2010.3.01.2010 & 21.03.2010 & 24.2010 – TAKLIMAT DOKUMEN KONTRAK KOKURIKULUM 2010.

2010 07.2010 ] SEPTEMBER OKTOBER 22.07.JULAI 14.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 13.2010 ] Perkhemahan Unit Beruniform Sekolah [07. 16 kali 16 kali Jadual kegiatan akan berubah mengikut apa-apa perubahan dan kegiatan sekolah dari MASA PERLAKSANAAN GERKO SK.10.08.2010 Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR 2 06.09.08. Buyong . SK EN.2010 & 21.11.09.2010 29.10.09.07. ENCIK BUYONG 2010 36 BBMB-PKKK.2010 ] Jumlah Perjumpaan Perhatian : semasa kesemasa.2010 Gerko ditangguh Bulan Puasa [ 11.2010 OGOS 04.2010 20.08.2010 NOVEMBER Mesyuarat Jawatankuasa KK 4 / 2010 [ 10.07.2010 Mesyuarat Perkhemahan Jawatankuasa 3 / 2010 – Unit Berunit Beruniform 28.10.07.2010 15.

Buyong . SK EN.HARI GERKO MASA GERKO 02:00 – 03:30 PM UNIT BERUNIFORM JENIS GERKO KUMPULAN A + B UNIT BERUNIFORM & SUKAN DAN PERMAINAN KUMPULAN A + C UNIT BERUNIFORM & KELAB DAN PERSATUAN RABU SETIAP MINGGU 03:30 – 05:00 SUKAN DAN PERMAINAN & KELAB DAN PERSATUAN ( Dilaksana mengikut penggiliran ) 08:00 – 09:30 AM SETIAP SABTU MELAINKAN ADA PERUBAHAN SENI PERTAHANKAN DIRI TAEKWANDO 37 BBMB-PKKK.

Guru Besar. Merancang aktiviti sukan sekolah secara jangkan panjang dan jangka pendek. Setiausaha : Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan. 2. 4. 8. Menambah kepakaran untuk peningkatan sukan sekolah melalui kursus atau latihan dalaman dan luaran. 6. Meningkatkan kemahiran guru melalui kilinik sukan. 1. Setiausaha : Penyelaras Sukan dan Permainan. Penolong Kanan Kokurikulum. 5. Menggunakan sepenuhnya kepakaran dalam bidang sukan yang ada di sekolah. 7. Bujang. B. Ahli-ahli : Guru Ketua Ruah Sukan Guru Rumah Sukan. Naib Pengerusi : En. Menentukan objektif sukan sekolah tercapai. 3.V (Take of Value) dan merancang aktiviti sukan dan permainan. Senarai Nama Guru Rumah 38 .Majlis Sukan Sekolah Pengerusi : Tuan Haji Bolhassan bin Hj. Memastikan adanya peraturan berkaitan dengan aktiviti sekolah bagi mejamin keselamatan. kelancaran dan kelicinan perlaksanaan. Tugas. Pen. Merancang strategi peningkatan dan penglibatan dalam sukan dan permaianan. Mengenalpasti T.O. Banyuk Bin Muhi.

Illia bt. Ustz. 14 . En. Abg Rammand. Rabayah Abang. Rozilawati Ambak. Pn. Mona Mahli. Suriana bt. Pn. 1. Kamariah bt. Pn. Linora 13. Ustazah Norhafizah. 14. Masniah Drahman. Sapawi. Sahmat. Hijau Ustaz Tarmigi. Ustaz Mohammad Ismail. Indi 3910. 7. 8. 10. Pn. Masniah bt. Pn. Pn. 9. 10. Ustazah Rashita Che Su. 13. Nicollete Gabriel Puem.Razalee 15. Pn. 4. Guru Rumah / Penasihat 7. Mahani Mohd. Ustz. Baser Bin Soton 16. 3. Saerah Umar. Pn. Pn. Husniah bt. Che 11. Pn. Pn. Kuning Cikgu Jamain Abu Bakar 2. Fatimah Hamni. Dzuziana Abdullah. Sutina bt. Zarina. Christine Tan. Amat. Merah Cikgu Ali Abdul Rahman. 1. Ustaz Razali Jily. En. Sahat. Hasnida 7. 2. Rashidah Brahim. 2. Sapawi Abg.Nama Rumah Ketua Rumah Sukan 1. 13. Pn. 9. 4. Fauziah bt. Pn. 8. 9. Pn. Ustazah Badariah Saadi. Minche Ambun. En. Yusuf. Pn. 8. 8. 14. 9. Pn. Pn. 2. Malati Hosen. Keram. Rina Abd. 10. Melo Abg. 3. 1. Pn. Fatimah Jerman. Zalia Hj. Ustaz. Deli. 4. 13. 5. Ustazah Norlizan. Pn. Ustazah Salwana. Pn. Pn. Pn. Zainab AbdulRahman. Masnu bt. Ustazah Umizan. Pn. Dyg. Abg. Wan Siti Hajariah. Banyuk Bin Muhi 14. Pn. 3. Nur Ruzaini. Sadiah Hj Rais 4. 15. Zamburi. Sarbanun . 7. Pn. Ustazah Sh. Swaidi 15. Jasmina Mohd. Pn. Pn. Pn. Pn. Sulaiman. Bojeng. Pn. 3. Biru Cikgu Shapiee bin Paee. En.

Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun. Setiausaha : Penyelaras Persatuan & Kelab / Penyelaras Unit Beruniform / Penyelaras Sukan & Permaianan AJK : Guru PK Kurikulum Guru PK HEM Ketua Guru Rumah Sukan Penasihat Persatuan / Kelab Penasihat Unit Beruniform Penasihat Sukan & Permaianan Tugas. Merancang aktiviti kokurikulum sekolah. 1.JAWATANKUASA PELAKSANA KOKURIKULUM DAN FAIL MEJA Pengerusi : Guru Besar. Pen. 40 . Setiausaha : Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan. Rancangan Jangka Panjang dan Rancangan Jangka Pendek. 2. Naib Pengerusi : Penolong Kanan Kokurikulum.

Menentukan tarikh Temasya Sukan Sekolah. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan kokurikulum peringkat / Kawasan / Daerah / Bahagian / Negeri dan Kebangsaan. 6. 12.27 (Tambahan No.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada Guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masing-masing. (A) 196: 5652 J.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukkan kewangan yang akan digunakan.11 41 . Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual kokurikulum sekolah. 9. 11.Hari Kokurikulum dan kegiatan lain. Menentukan takwim dan jadual aktiviti. 10.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. 7. 4.3. PROSES KERJA PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Bil Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1 Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah. 8. Merentas Desa . 11/Bil. 2) Memastikan kedudukan Jilid 42/No.U. 5. Guru Besar PK Kokurikulum Warta Kerajaan Perundangan P. Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh.

Guru Besar PK Kokurikulum 7 Memastikan keberkesanan pelaksanaan kegiatan kokurikulum di sekolah. 41). Subperaturan 3(1) 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah.U. Guru Besar PK Kokurikulum (Tambahan No.2 kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. P. Guru Besar PK Kokurikulum Subperaturan 3(3) Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) Seksyen 18.(A) 531/97. Subseksyen 135(1) 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar. 1/1985 Bilangan 4/1985 Bilangan 1/1986 Bilangan 7/1988 Bilangan 4/1995 Bilangan 16/2000 Bilangan 18/2000 5 Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum. Guru Besar PK Kokurikulum Subseksyen 135(2) Surat Pekeliling Ikhtisas Bilangan. Guru Besar PK Kokurikulum 42 . Guru Besar PK Kokurikulum 6 Menyediakan garis panduan tugas guru dalam kokurikulum.

8 Memberi kesedaran kepentingan kokurikulum dalam sistem pendidikan Guru Besar PK Kokurikulum CARTA ALIRAN PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH 43 .

44 .

SENARAI SEMAK PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Bil Proses Kerja Tindakan (√ ) Catatan 1 Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah 2 Memastikan kedudukan kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar. 6 Menyediakan garis panduan tugas 45 . 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah. 5 Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum.

TAMAT kedudukan kokurikulum Beri kesedaran kokurikulum Tentukan peruntukkan masa Tetapkan garis yang jelas Sediakan dasarpanduan tugas Pastikan konsepkepentingan yang MULA keberkesanan status pelaksanaan dalam sistem guru dalam difahami kokurikulum mencukupi untuk dapat sebagai sesuatu yang oleh mengenai kandungan diwajibkan dalam pendidikanaktiviti kokurikulumkokurikulum kegiatan pendidikan dicapai kokurikulum ke atas pelajar di sekolah difahami oleh warga sekolahwarga sekolah 46 .

Menentukan peraturan kokurikulum sekolah. Merancang aktiviti sekolah (Rancangan Jangka Panjang / Pendek). 1. Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual Kokurikulum.2. Menentukan takwim dan jadual aktiviti. 4.1 Tanggungjawab Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah. 2. Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum 2. 7. 3. 6. Memastikan penglibatan pelajar menyeluruh. 5. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan Kokurikulum peringkat daerah/negeri/kebangsaan. 47 . Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun.2.

Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. Bertanggungjawab dalam pelaksanaan dasar gerakerja kokurikulum sekolah.2.8. Menentukan tarikh Kejohanan Olahraga sekolah. 48 . Menyelaras dan meluluskan program tahunan setiap unit gerakerja kokurikulum 4. 7.3 Tanggungjawab Setiausaha Kokurikulum 1.Memastikan semua tempat dan alat selamat digunakan oleh pelajar. 3. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan.2. perancangan.2 Tanggungjawab Penolong Kanan Kokurikulum. Memastikan supaya setiap unit gerakerja kokurikulum berjalan dengan lancar. 5. pelaksanaan dan penilaian pelajar. Menerima laporan kegiatan unit kokurikulum pada akhir tahun daripada setiausaha kokurikulum. 2. 12. 9. 2. Membantu Pengetua dalam pengagihan tugas kepada guru-guru. Menerima laporan kedudukan stok dan inventori peralatan kokurikulum. 6. Menyelaras dengan pihak sekolah peruntukan dan perbelanjaan aktiviti kokurikulum. 2. 11.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masingmasing. 9. penolong setiausaha kokurikulum dan penyelaras-penyelaras unit. 13. Mengawal segala urusan kewangan bagi wang yang dikutip daripada pelajar. 3. berterusan dan berkesan. 10. 8. Merentas Desa. Menyelesaikan masalah yang berbangkit dalam perjalanan aktiviti kokurikulum. Menentukan objektif gerakerja kokurikulum sekolah tercapai. Mengurus pemilihan peserta untuk ke pertandingan aktiviti persatuan/kelab/pasukan badan beruniform dan sukan/permainan. 10. 1.Memutuskan pengurniaan yang akan diberi kepada pelajar yang mencapai taraf kecemerlangan dalam aktiviti kokurikulum. Hari Kecemerlangan Kokurikulum dan kegiatan lain.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukan kewangan yang akan digunakan. 2.

Menghadiri kursus dari masa ke masa untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran diri. 8.2.2. 9. 5. Membantu Pengetua mengagih tugas baru dalam olahraga dan permainan. 2. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa/penjaga untuk pelajar menyertai persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. 4.Menyediakan laporan lengkap tentang semua aktivit sukan sekolah dan luar sekolah untuk edaran.4. 6. Menyediakan anggaran belanjawan tahunan untuk aktiviti dan peralatan. Menyimpan dan mengemaskini buku stok dan inventori peralatan sukan. 6. 4. 10. 11. Menyelaraskan penyertaan sekolah dalam aktiviti sukan luar sekolah. 7. 13. Memastikan borang-borang kokurikulum yang digunakan dikemaskinikan dan mencukupi. Menyelaraskan semua aktiviti sukan sekolah. 2. Menyediakan peraturan penggunaan peralatan dan kemudahan sukan. Mengurus dan menjaga keselamatan semua perlatan sukan sekolah. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum. 5. Menentukan langkah-langkah keselamatan dalam aktiviti kokurikulum dipatuhi.4 Tanggungjawab Penyelaras Persatuan/Kelab/Pasukan Badan Beruniform 1. Menyediakan jadual waktu untuk perjumpaan dan mesyuarat. 49 . Mengenal pasti guru dan murid yang berpotensi dalam aktiviti kokurikulum dan mengadakan latihan dengan mereka. 2. 2.Merekodkan pencapaian cemerlang pelajar dan pasukan sekolah dalam Buku Rekod Pencapaian Sukan Sekolah. Mengatur dan menyelia perjalanan persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. Menetapkan pelajar dalam Rumah Sukan. Menyediakan takwim dan aktiviti sukan yang sesuai dengan aktiviti SSD/MSSN/MSSM.Sentiasa berbincang dengan Pengetua/Penolong Kanan Kokurikulum untuk kepentingan sukan sekolah. 3. 7. rujukan dan rekod.4 Tanggungjawab Setiausaha Sukan 1. 3. Memastikan rekod dan data diselenggara dengan baik. 12.

rujukan dan rekod.5. Merancang aktiviti tahunan dengan kerjasama pelajar. Memastikan Mesyuarat Agung diadakan bagi tujuan melantik Ahli Jawatankuasa. surat-menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan baik. 6.Bertanggungjawab memberi bimbingan dan tunjuk ajar serta galakan kepada ahli-ahli. 50 . 6. Permainan. Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. 11. Memastikan aktiviti berjalan mengikut jadual yang ditetapkan. . 4. Kelab/Persatuan.mengagihkan kad kokurikulum kepada guru untuk diedarkan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan.Membuat laporan tahunan keseluruhan tentang aktiviti dan pencapaian kokurikulum sekolah.Borang penyertaan persatuan . 3. Memastikan ada Perlembagaan dan Peraturan. Memastikan aktiviti selaras dengan objektif sekolah. Memastikan jawatankuasa menjalankan tugas seperti terkandung dalam perlembagaan. 7. 2.Mendaftarkan Pasukan Badan Beruniform. 5.4 Tanggungjawab Guru Penasihat / Pemimpin 1.Borang senarai AJK dan ahli . 2.2.Buku laporan aktiviti 9. Menentukan aktiviti. Memastikan Minit Mesyuarat dan Laporan Aktiviti disediakan dan difailkan. 10. Menguruskan Buku/Kad Kokurikulum .Mengumpulkan semula daripada guru tingkatan pada akhir tahun untuk simpanan dan rekod bilik kokurikulum. 7. 8. 10. Mengumpulkan rancangan tahunan dan buku aktiviti untuk edaran. Memastikan pengurusan kewangan dan harta benda/peralatan diurus dengan baik. Merancang strategi untuk peningkatan kecemerlangan Pasukan Badan Beruniform/Kelab Persatuan dan Sukan/Permainan. 8. Menyediakan borang/buku yang diperlukan untuk aktiviti: . 9.

51 . kebudayaan & Sukan.Menghadiri perjumpaan atau mesyuarat yang berkaitan dengan unit yang diwakili. 18. 9. 4. 13. Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Permainan/Sukan.Merancang aktiviti tahunan dengan guru Rumah Sukan. 14. 16. Menguruskan pengangkutan untuk pasukan sekolah ke pertandingan luar. 2. kemahiran dan minat pelajar dalam permainan. Merancang meningkatkan pengetahuan. 2. Menguruskan surat kebenaran ibu bapa/penjaga untuk ke pertandingan luar sekolah. 5. selamat dan mencukupi untuk digunakan.Mencadangkan nama ahli yang layak menerima Sijil Penghargaan kepada Jawatankuasa Kokurikulum Sekolah. 10. 14.Menyemai semangat kesukanan di kalangan pelajar. 12.Bekerjasama dengan pihak sekolah dalam menjayakan sesuatu program.4 Tanggungjawab Guru Kelab Permainan / Rumah Sukan 1. Memilih dan melatih pasukan sekolah mengikut jadual dan takwim kokurikulum sekolah. 13.Merekodkan nama pemain-pemain dan pasukan yang cemerlang(johan daerah/negeri. wakil daerah/negeri dan negara) 16.Memastikan tidak ada unsur subversif tersebar di kalangan ahli.Mengurus penyertaan ahli-ahli dalam kegiatan di peringkat sekolah/zon/daerah dalam lawatan atau projek yang dijalankan.Menentukan peralatan dan kemudahan permainan sentiasa dalam keadaan baik. 3. Menganjurkan perlawanan antara Rumah Sukan/Kelas/Tingkatan/Sekolah. 17. Berusaha mendapatkan khidmat nasihat daripada mereka yang pakar.Menghadiri kursus permainan yang dianjurkan oleh Jabatan Belia. 15.2. 17.Menentukan Papan Kenyataan digunakan dengan sepenuhnya. 20. Memastikan undang-undang permainan dan perlawanan dipatuhi.Bertanggungjawab mencatat penglibatan dan pencapaian ahli. Melapor dan merekodkan keputusan-keputusan pertandingan yang disertai. 11.Tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari masa ke masa. 8.Menilai prestasi pasukan sekolah dan mengambil langkah-langkah untuk mempertingkatkan.Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari semasa ke semasa. 15.12.Menandatangani Buku Kehadiran Ahli. Membentuk jawatankuasa. 6.Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk peralatan dan pengurusan. 19. 7.

Mempengurusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi. c.7 Ahli Jawatankuasa (5 – 7 orang).1 Naib Pengerusi a. 3. d. 3.1. 3. 3. KELAB/PERSATUAN 3.3.2.6 Penolong Bendahari. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.1.1. 3. Menguruskan hal-hal surat menyurat. c.2 Naib Pengerusi. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan-kegiatan.2. b. 3. 3.1.2.8 Pemilihan dua orang juru audit. 3. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan.1 Pengerusi a.1. 3. Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggung jawab yang diberi.2. Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan 52 . Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.4 Penolong Setiausaha. 3.1Carta Organisasi Jawatankuasa 3. 3. c.3 Setiausaha.1.3 Setiausaha a. b.1 Pengerusi.2Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa 3.1. b.4 Penolong Setiausaha a. Mencatat kehadiran ahli d. Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya.5 Bendahari.1. Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat.

d. c. Mempengerusikan biro sekiranya dilantik.6 Penolong Bendahari a. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa 3. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari.7 Ahli Jawatankuasa a.2. Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul. Memeriksa. c. Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan Persatuan b. b. Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan. 3. e. Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. PERANCANGAN 53 . b. Menyediakan penyata Kira-Kira bulanan dan tahunan serta menandatanganinya.2. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan tahunan dan bertangungjawab keatasnya. 4. b. c.2. Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab di atas kesahihannya.8 Pemeriksa Kira-Kira a.5 Bendahari a. b. 3. 3.tanggungjawabnya. Menjalankan tugas Setiausaha sewaktu ketiadaan Setiausaha. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.2. Menyediakan Laporan Kewangan untuk di audit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung. f Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.

1.Memberi penghargaan dalam aktiviti kokurikulum. Syarikat-syarikat Swasta dan Institusi pengajian tinggi. 2. 1.Menerapkan elemen-elemen kerjaya dalam program dan kegiatan kokurikulum.1 Prinsip Pelaksanaan Kokurikulum. nilai-nilai murni untuk meningkat kualiti. 10. 1/1985 bertarikh 2hb. Memberi peluang sepenuhnya kepada murid menyertai kegiatan kokurikulum dan memperagakan kepada masyarakat secara Integrasi. sahsiah. peningkatan ilmu. Kegiatan kokurikulum yang dirancang dan dikelolakan memberi peluang serta kesempatan kepada murid untuk mengembangkan minat.2 Skema Pelaksanaan Kokurikulum Sekolah. kemahiran baru bagi memupuk sikap positif. ketahanan diri. 4. bakat kreativiti dan Inovatif masing-masing. Program kokurikulum memberi penekanan kepada usaha bersepadu ke arah memperkukuhkan semangat patriotisme dan perpaduan antara kaum. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah. 5. Januari 1985} 54 . Menyediakan skema penilaian aktiviti kokurikulum dalam pelbagai bidang dan memberi peluang kepada murid untuk mempertingkatkan tahap pencapaian secara berterusan. mengelola dan menilai kegiatan berbentuk aktiviti yang melengkap dan memperkukuhkan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. 6. 4. 3. Menyediakan kemudahan asas dan peralatan supaya mewujudkan pembelajaran yang menyeronokan merentasi kurikulum. 8. 9. Merancang. Menubuhkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah. disiplin.4. 2. 11. Mewujudkan kerjasama dengan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan. daya saing bagi kesejahteraan diri murid dan masyarakat. Kokurikulum yang menganjur. Program kokurikulum memberi penekanan kepada pemerolehan. {Rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. Mempastikan perjalanan aktiviti kokurikulum adalah berdasarkan kepada kurikulum badan induk/gabungan atau yang berkaitan 7.

Mengenalpasti keupayaan sekolah dari aspek pelaksanaan. badan beruniform dan persatuan/kelab 55 . {Rujuk Peraturan-peraturan Pendidikan (Persatuan Sekolah) 1998 seperti dalam Warta Kerajaan bertarikh 21 Hb. negeri. kurikulum kegiatan. 8. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan. Menyediakan kurikulum kegiatan setiap persatuan/kelab.Menyediakan keperluan asas pentadbiran (termasuklah fail. 9. Merumus dan menetapkan visi dan misi kegiatan kokurikulum sekolah dan menghebahkannya kepada guru-guru dan pelajarpelajar. h. Mengkaji dan mengenalpasti kekuatan dan kelemahan dalam pelaksanaan kegiatan kokurikulum pada tahun-tahun sebelumnya dan merumuskan dasar. 42/No. Menyedia. Menubuhkan Jawatankuasa Kerja Pengurusan dan Penyelarasan Kegiatan Kokurikulum yang terdiri daripada guru-guru penasihat persatuan/kelab. Memberi taklimat kepada guru-guru tentang dasar. dan kecendorongan pelajar. d. Merancang dan melaksanakan kursus-kursus kejurulatihan. dan sukan/permainan. Mei 1998 Jil. 7. Memperolehi dan mengemaskini inventori . i. a. 10. sumber bantuan dan kewangan. 5. Menyediakan perancangan dan jadual tahunan (takwim) kegiatan kokurikulum sekolah. kebangsaan dan antarabangsa. Menyediakan atau memperolehi keperluan prasarana dan kemudahan-kemudahan asas. Menyelaraskan kegiatan atau aktiviti persatuan/kelab/badan beruniform berdasarkan objektif/matlamat setiap persatuan/kelab/badan beruniform berkenaan. e. Meneroka dan mewujudkan peluang-peluang penyertaan dan penglibatan pelajar dalam kegiatan kokurikulum di peringkat daerah. pasukan pakaian seragam. dan harta modal bidang kokurikulum. kesesuaian persekitaran. mengumpul dan menyemak dokumentasi pelaksanaan oleh setiap persatuan/kelab. bekalan pejabat. seperti sumber tenaga dan kepakaran. b. Memantau dan menyelia pelaksanaan kegiatan kokurikulum.3. (Visi dan misi sekolah dalam bidang kokurikulum ditetapkan dalam mesyuarat bersama di antara Jawatankuasa Pengurusan dan Penyelarasan Kokurikulum Sekolah dengan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah). Menubuhkan persatuan/kelab/badan beruniform dan melantik guruguru penasihat. rangka perancangan kokurikulum sekolah. g. dokumen-dokumen rujukan berkaitan prosedur. Melaksanakan kursus-kursus pengurusan kokurikulum kepada guru-guru. c. 11 : PU (A) 196} 6. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan kokurikulum yang telah dirumuskan. borang-borang penilaian. 4. undang-undang atau peraturan dan tatacara pelaksanaan. dan sijil-sijil). f. dan jadual aktiviti kokurikulum peringkat daerah dan negeri.

j.sukan dan permainan. c. g. Menyediakan laporan Tahunan Kokurikulum. Kelab/Persatuan Perkhidmatan a. Persatuan Agama Islam b. 4.3.2 PERSATUAN / KELAB Persatuan Akademik a. Kelab Keceriaan Sekolah b.3 Jenis Aktiviti Kokurikulum. Persatuan Sains & Matematik. k.1 PASUKAN PAKAIAN SERAGAM Unit Beruniform a. Persatuan Kebudayaan d. e. d. Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Komputer Muzik dan Seni Suara Pembimbing Rakan Sebaya Pencinta Alam Perpustakaan / Pusat Sumber Seni Tari. c. Aktiviti Kokurikulum terbahagi kepada tiga bahagian: 2. e. Kelab Hobi dan Rekreasi a. 2. f. Persatuan Bahasa c. Melaksanakan Skema Penilaian Aktiviti Kokurikulum untuk setiap pelajar. Kelab Taekwondo Pasukan Kadet Remaja Sekolah Pergerakan Pengakap Pergerakan Puteri Islam Persatuan Bulan Sabit Merah Persatuan Silat Seni. Persatuan Pengawas Sekolah 56 . f. d. b.3.

f. g. Bahagian Sekolah.000. Olahraga: a. 30% untuk kegiatan motivasi dan 20% untuk kegiatan kelab sukan dan permainan. Kelab Senamrobik dan lain-lain. Persatuan Pengawas Perpustakaan 2.a.3.3 KELAB SUKAN DAN PERMAINAN Permainan: a. d. Kelab Olahraga b. negeri dan kebangsaan.500.3. daerah.500. e.00 dan sekolah rendah gred A RM 2. Peruntukan disalurkan terus ke-sekolah ini menengah dan rendah seluruh negara. Peruntukan ke sekolah menengah adalah sebanyak RM 6. c. Kelab Badminton b. Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan garis panduan bagaimana membelanjakan peruntukan tersebut sebagaimana berikut: 50% untuk kegiatan kokurikulum.00 dan sekolah rendah gred B RM 1. 57 . Peruntukan Sukan/Motivasi/Kokurikulum Peruntukan ini bertujuan membantu pelaksanaan kegiatan pelajar di peringkat sekolah.00. 2. Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Bola Baling Bola Jaring Bola Sepak Bola Tampar Sepak Takraw Permainan Dalaman.4 Kewangan a.

Bermula Pada 1/9/2002 dan Berakhir 31/8/2003 PENERIMAAN RM PERBELANJAAN RM 20. Disertakan borang pelaporan. 50 3. Hadiah pertandingan 0 3. Penyata Kewangan Contoh Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap.00 20 0. tarikh program dijalankan dan nombor baucer. 500.0 1. c. Baki dibawa ke hadapan 2. Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda. Johor Bahru. penglibatan pelajar mengikut jantina dan bangsa. Peruntukan Kokurikulum 0. Beli buku laporan dan 0 58 .0 1.0 40. Yuran / Wang Derma Pendaftaran ahli. jumlah perbelanjaan.00 10 0. Yuran bulanan ahli 5.00 alat tulis.0 2. Buku program 0 100. Sewa bas ke Jeram Pasu 0 30.00 4.Pihak sekolah hendaklah mengemukakan prestasi perbelanjaan peruntukan yang diagihkan secara berkala iaitu enam bulan sekali dengan menyatakan jenis program.

14 0. AINI BTE HARUN. ( Puan Faridah bt ) Tarikh : ……………… Saya ZULZAIMI BIN NASIR.00 Tandatangan Bendahari : ……………………………….0 350. Bendahari Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda. 00 Saya KASSIM BIN SURATMAN. ( Rashidah) 59 .00 Jumlah 1. Johor Bahru dengan ini mengaku bahawa Penyata kewangan ini adalah benar.140. Jamuan makan akhir tahun 7. 00 Jumlah 1. Saguhati penceramah 6.Sumbangan daripada PIBG 0.00 5. dengan ini mengesahkan Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda ini yang berakhir pada 31/8/2003 adalah yang benar. Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 1 : ……………………………………. Pemeriksa kira-kira 1 dan Pemeriksa kira-kira 2.30 6... Baki dalam bank 0 30.0 0 110. Baki wang dalam bank ialah sebanyak RM 110.

d) Catatkan maklumat kokurikulum pelajar dalam borang data kokurikulum (BDK) dalam 2 salinan. Perkara Pendaftaran Pelajar a) Edarkan borang pendaftaran kokurikulum (BPK1. Guru Tingkatan. 9 Januari Tindakan Tarikh Laksana 14 Januari Setiausaha Kokurikulum. Stok dan Inventori ii. 60 . i. b) Pastikan semua pelajar mendaftar dalam ketiga-tiga komponen kokurikulum: – Persatuan / Kelab – Pasukan Pakaian Seragam – Kelab Permainan c) Kutip semula borang pendaftaran dan asingkan ketiga-tiga bahagian mengikut komponen kokurikulum tersebut.. f) Setiausaha Kokurikulum menyerahkan borang pendaftaran pelajar kepada Ketua Guru Penasihat untuk dianalisa mengikut tingkatan. pasukan pakaian seragam dan kelab permainan. ( Norini) Tarikh : ………………. Penyelaras persatuan. BPK2 & BPK3) kepada semua pelajar. g) Borang analisa kokurikulum yang telah Setiausaha Kokurikulum.Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 2 : ……………………………………. e) Serahkan semua borang pendaftaran dan satu salinan asal borang data kokurikulum (BDK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang pada 15 Januari.Pungutan dan Perbelanjaan Contoh Plan Strategi Bi l 1.

Penasihat. Sepanjang Tahun e) 3. Agihkan borang kepada pelajar dan kutip semula borang tersebut. Pendaftaran Pelajar Baru a) b) c) d) Kenal pasti pelajar baru di kelas Guru Kelas masing-masing. Dapatkan borang pendaftaran kokurikulum (BDK) daripada Setiausaha Kokurikulum. Gunakan borang BDK. 15 Januari Guru Kelas. Serahkan borang pendaftaran (BPK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang. Jika tidak. 12 Januari 21 Januari 2. Pelajar WAJIB menyertai ketiga-tiga komponen kokurikulum. Pastikan pelajar memilih ketiga-tiga komponen dalam kokurikulum dan catat maklumat tersebut dalam borang data kokurikulum pelajar (BDK). Kokurikulum Mengikut Kelas Tuliskan nama penuh pelajar dalam Guru Kelas huruf BESAR. guru tingkatan bertanggungjawab memaklumkan daata terkini kepada Setiausaha Kokurikulum jika ada sebarang perubahan. Borang BDP yang lengkap diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum pada 15 Januari.dilengkapi diserahkan kembali kepada Setiausaha Kokurikulum untuk difotostat Ketua Guru dan difailkan. data awal dianggap sahih. Data a) b) c) d) e) 9 Januari 14 Januari 15 Januari 61 . Nama ditullis mengikut susunan abjad dan didahului dengan senarai nama pelajar lelaki. Pada setiap hujung bulan.

16 Januari 21 Januari 5. Buku Laporan Persatuan / Kelab a) Laporan mestilah ditulis oleh pelajar setiap kali perjumpaan diadakan dan disahkan oleh Guru Penasihat. susunan abjad dengan mendahulukan nama pelajar lelaki. c) Gunakan borang berasingan mengikut tingkatan.Perlembagaan tahun semasa . Aktiviti Mingguan a) Aktiviti mingguan bagi persatuan dan Semua Guru kelab dijalankan berasingan antara sessi pagi dan petang mengikut jadual Penasihat. Setiap minggu c) 62 .Nama Persatuan / Kelab .Rancangan tahunan ahli Senarai nama ahli jawatankuasa dan Awal tahun Ahli Jawatankuasa Persatuan dan Kelab. .Laporan mesyuarat agung . Contoh pada hari Selasa dan Rabu. aktiviti yang telah ditetapkan.sebarang perubahan tarikh aktiviti atau perjumpaan perlu dimaklumkan kepada Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum. d) Semua borang yang telah lengkap hendaklah diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum. Aktiviti pasukan pakaian seragam ditetapkan setiap hari sabtu yang bukan cuti umum. Data Kokurikulum Mengikut Kelas a) Guru Ketua Penasihat mengisi borang Semua Ketua data kokurikulum mengikut tingkatan. b) Buku laporan mesti mengandungi maklumat: . Setiap minggu b) 6. b) Tulis nama penuh pelajar mengikut Penasihat.4. Setiap persatuan / kelab mesti mengadakan perjumpaan sekurangkurangnya 10 kali setahun. Semua Guru Penasihat.

Data dan analisis penilaian ahli . Buku laporan hendaklah dihantar kepada Penyelaras Persatuan / Kelab setiap tiga Guru Penasihat bulan Persatuan / Kelab sekali.Penyata akaun bulanan . Fail Persatuan / Kelab a) Fail persatuan / kelab yang Guru Penasihat disimpan dibilik Guru Penolong / Kanan Kokurikulum perlu Persatuan dikemaskinikan dari semasa ke Kelab semasa.Laporan aktiviti luar (jika ada) tahun semasa . c) Buku laporan mesti disimpan oleh Ketua Penasihat / Guru Penasihat.Laporan prestasi tahun semasa akaun. Penyata akaun terakhir / tutup Laporan pelaksanaan kokurikulum Semasa ke Semasa Akhir tahun 29 Mac 28 Jun 29 September 7. Guru Penasihat b ertanggungjawab mengemukakan buku laporan apabila diminta oleh Penyelaras Persatuan / Kelab / Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum.tingkatan Analisa / data ahli mengikut .Jadual kutipan yuran .Laporan mingguan .Jadual kedatangan pelajar . b) Segala kandungan dalam fail tersebut mestilah lengkap seperti Sepanjang tahun 63 .

Buku Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) a) Guru Kelas. iii)Memindahkan penilaian yang dibuat oleh Guru Penasihat ke dalam buku GERKO.8. yang disenaraikan di dalam fail masing-masing. ii)Serahkan semula buku GERKO kepada pelajar selepas tamat aktiviti. iv)Membuat ulasan dalam buku GERKO. Guru Kelas i) Memastikan semua pelajar mempunyai buku GERKO pada awal tahun. Mesyuarat Aung / Rancangan Tahunan / Senarai Ahli Jawatankuasa 64 . 9. b) Guru Penasihat i) Mengumpul dan kedatangan pelajar menandatangani Sepanjang Tahun 3 September 27 Ogos Awal Tahun 15 September di dalam buku GERKO setiap kali mengadakan perjumpaan. ii)Mengumpulkan buku GERKO pada 27 Ogos untuk membuat penilaian. vi)Serahkan semula buku GERKO kepada pelajar setelah ditandatangani oleh penyelaraspenyelaras. v) Hantar buku GERKO dan senarai nama pelajar kepada GURU PENYELARAS KELAS.

Semua Guru Penasihat 30 Januari 6 Februari 20 Februari 15 Ogos Semua Guru Penasihat 15 Ogos Setiausaha Kokurikulum 11 . e) Butiran lengkap akan disediakan oleh penyelaras masing-masing. Kerja Amal Kokurikulum – 65 .10 . c) Sijil-sijil penghargaan hanya diberi kepada Ahli Jawatankuasa dan ahli yang aktif. d) Semua perjumpaan persatuan dan kelab diteruskan bagi memberi peluang mereka berlatih bagi menyertai pertandingan peringkat kelab yang berbentuk karnival yang akan berlangsung sepanjang tahun. Pertandingan a) Pertandingan Kawat Kaki antara Pasukan Pakaian Seragam Sekolah (Peringkat Sekolah) b) Setiap Pasukan Pakaian Seragam perlu menyediakan satu pasukan untuk pertandingan ini. Pelajar Tingkatan 5 – Aktif Dalam Kokurikulum a) Senarai nama pelajar berkenaan perlu diserahkan. b) Serahkan rancangan tahunan serta senarai Ahli Jawatankuasa dan ahli kepada Penyelaras Persatuan / Kelab pada 20 Februari: Sila gunakan borang-borang yang disediakan. c) Larian Kecergasan akan dijalankan pada satu tarikh yang ditetapkan. serahkan nama pelajar tersebut kepada Setiausaha Kokurikulum. a) Persatuan / Kelab mengadakan Mesyuarat Agung pada perjumpaan pertama. Semua Guru Penasihat Ahli Jawatankuasa Pertandingan 2 Mei 11 Jan Semua Guru Penasihat 26 April 14 Mei 30 Jun Semua Penyelaras 14 Mei 12 . b) Guru Penasihat diharap dapat mengenal pasti ahli persatuan / kelab di kalangan pelajar Tingkatan 5 yang aktif dan layak menerima sijil.

iii)Mengedarkan salinan sijil pelajar Tahun 6. Ketua Keceriaan Lanskap Awal tahun dan Ketua Penasihat Awal tahun Semua Guru Penasihat Sepanjang tahun Penyelaras Papan Kenyataan 13 . ii)Mengumpul buku GERKO untuk ditandatangani.SEKOLAH KITA TANGGUNGJAWAB KITA a) Persatuan / Kelab yang terpilih akan diberi kawasan untuk dijaga kebersihan dan keceriaan sepanjang tahun. Penyelaras Persatuan / Kelab dan Penyelaras Kelab Permainan: i) Mengedarkan borang penilaian kepada pelajar melalui guru tingkatan. Penilaian Kokurikulum a) Penyelaras Kokurikulum. iv) Mengumpul salinan sijil pelajar Tahun 6 daripada guru tahun 6 dan menghantarnya ke pejabat untuk urusan Semua Penyelaras 22 Februari Sepanjang tahun 20 Ogos 3 September Setiausaha Kokurikulum 20 September 66 . atau pada bilabila masa yang difikirkan perlu. b) Ketua Penasihat bertanggungjawab memastikan Ahli Jawatankuasa Persatuan / Kelab masing-masing menyusun jadual bertugas untuk tujuan tersebut. e) Pemeriksaan akan dibuat sepanjang tahun. c) Guru Penasihat bertanggungjawab mengarahkan ahli-ahlinya membersihkan kawasan apabila didapati kawasan tersebut kotor. d) Peta lokasi akan dipaparkan di papan kenyataan kokurikulum dan di bilik guru.

iv)Ketua Guru Penasihat bertanggungjawab menyerahkan semua borang penilaian yang telah lengkap kepada Guru Kelas. ii) Membuat penilaian dengan memberi markah dan gred berdasarkan arahan Unit Kokurikulum. Jabatan Pendidikan Negeri. v) Membuat analisis prestasi kokurikulum mengikut tahun / jantina / bangsa untuk dihantar ke Unit Kokurikulum.masing. c) Guru Tingkatan i) Mengedarkan borang penilaian kokurikulum kepada Semua Guru Kelas. Jabatan Pendidikan Negeri (Rujuk bahagian panduan pengurusan kokurikulum) iii)Memastikan gred pencapaian ahli Persatuan / Kelab masing-masing direkodkan di dalam Buku Laporan. Ketua Guru Penasihat 20 Ogos 27 Ogos Semua Guru Penasihat Guru Penolong Kanan Kokurikulum 18 September Ketua Guru Penasihat 20 Ogos 27 Ogos 27 Ogos 3 September 4 September 5 September 67 . b) Ketua Guru Penasihat dan Guru Penasihat i) Bertanggungjawab mengagihkan borang penilaian kepada Guru-Guru Penasihat lain dalam Persatuan / Kelab masing.menaip.

Laporan Pelaksanaan Kokurikulum a) Semua Persatuan / Kelab / Pasukan 68 . d) Deraf sijil dihantar ke pejabat untuk ditaip oleh jurutaip dan ditandatangani oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Sijil Kokurikulum Tingkatan 6 a) Pengagihan Sijil Kokurikulum pelajar kepada Guru Tingkatan mengikut kelas.pelajar kelas masing-masing. b) Guru Tingkatan memilih markah terbaik daripada tempoh dua tahun terkini untuk direkodkan dalam deraf sijil kokurikulum. 14 . v) Mengedarkan buku GERKO kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibubapa / penjaga dan disimpan oleh pelajar sehingga tahun berikutnya. Setiausaha Kokurikulum Guru Kelas Tahun 6. iii)Membuat ulasan yang membina serta menandatangan buku GERKO pelajar. c) Pencapaian terbaik pelajar dicatat dan ulasan diberikan berdasarkan pencapaian pelajar. iv)Memastikan semua maklumat pelajar diisi dalam buku GERKO sebelum dihantar kepada Penyelaras. 3 September 3 September – 27 September Guru Kelas Tahun 6 30 September 15 . ii) Merekodkan markah dan gred pencapaian pelajar ke dalam buku GERKO.

Contoh: Ketua Guru Penasihat Ahli Jawatankuaa Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam Kelab Permainan / Januari – Ogos Ketua Guru Penasihat Ahli Jawatankuasa 69 . b) Laporan tersebut hendaklah dibuat dengan kemas dan menarik (bertaip) dalam kertas A4 dan dijilid. f) Bagi Pasukan Pakaian Seragam. d) Laporan mestilah mengandungi: i) Nama Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam / Kelab Permainan dan tahun pada muka surat hadapan.Pakaian Seragam / Kelab Permainan wajib menyediakan laporan pelaksanaan kokurikulum masing-masing. Contoh: LAPORAN PELAKSANAAN KOKURIKULUM PERSATUAN BAHASA MELAYU SESSI 2003 ii) Isi Kandungan iii) Kata alu-aluan Guru Penasihat iv) Kata alu-aluan Pengerusi v) Latar belakang Persatuan (ringkas) vi) Rancangan Tahunan vii) Aktiviti sepanjang tahun serta gambar viii) Pencapaian / Kejayaan sepanjang tahun ix) Penilaian dan Penutup x) Lampiran (jika perlu) e) Bagi aktiviti yang melibatkan pertandingan. catatkan gred yang dicapai oleh ahli dalam bahagian penilaian. jadual pertandingan yang melibatkan pelajar dan keputusan pertandingan hendaklah ditulis dengan lengkap. c) Gambar-gambar yang berkaitan perlu disertakan sebagai bukti aktiviti telah dijalankan.

2 orang (tulis nama dan kelas) Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam Kelab Permainan / 30 Ogos 16 . Guru Kelas Guru Ketua Penasihat 29 September 70 . b) Serahkan Buku Laporan yang lengkap kepada Setiausaha Kokurikulum dan pastikan fail kokurikulum masing-masing dikemaskinikan dan diserahkan kepada Guru Penolong Kanan Kokurikulum.Taekwando – Tali pinggang hitam. Penyerahan Bahan-Bahan Kokurikulum a) Pastikan semua buku GERKO (biru diserahkan kepada pelajar.

Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998 Guru-guru merekodkan kehadiran Perhimpunan Pagi Gerak Kerja Kokurikulum Unit Beruniform Pemantauan Gerak Kerja Unit Beruniform Gerak Kerja Kokurikulum Persatuan dan Kelab Pemantauan Gerak Kerja Persatuan dan Kelab Lengkapkan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Penyerahan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Semak dan rekod Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum 8 9 71 . Warta kerajaan Jil.FAIL MEJA PENGURUSAN KOKURIKULUM PROSES KERJA BAGI PEMANTAUAN GERAK KERJA KOKURIKULUM Bi l 1 2 3 4 5 6 7 Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk Guru Penasihat Penyelaras Kokurikulum Guru Penasihat Penyelaras Kokurikulum Guru Penasihat Penyelaras Kokurikulum Guru Penasihat Guru Penasihat PK Kokurikulum SU Kokurikulum Seksi Undangundang / Peraturan 1. 42. No 11 2.

CARTA ALIRAN PEMANTAUAN GERAK KERJA KOKURIKULUM PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH 72 .

73 .TAMAT Semak Serahkan Buku Melengkapkan Buku Gerak dan Persatuan PemantauanUnitLaporan PerhimpunanGerak Laporan Rekod kehadiran Kerja MULA Kerja rekod Bukudan Pagi Kelab Laporan Aktiviti Aktiviti Beruniform Persatuan dan Kokurikulum Kelab guru Kokurikulum.

FAIL MEJA PENGURUSAN KOKURIKULUM NORMA KERJA PEMANTAUAN GERAK KERJA KOKURIKULUM Bil Jenis Kerja Masa Yang Diambil Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan 74 .

Dlm Seminggu 1 2 3 4 5 6 7 Guru-guru merekodkan kehadiran Perhimpunan Pagi Gerak Kerja Kokurikulum Unit Beruniform Pemantauan Gerak Kerja Unit Beruniform Gerak Kerja Kokurikulum Persatuan dan Kelab Pemantauan Gerak Kerja Persatuan dan Kelab Lengkapkan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Penyerahan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Semak dan rekod Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum 5 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 10 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 120 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 15 selepas Mengikut Bilangan aktiviti bermula Persatuan Dan Kelab 120 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 15 min it Mengikut Bilangan selepas aktiviti Persatuan Dan bermula Kelab 30 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 3 hari selepas aktiviti Gerko 120 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 8 9 SENARAI SEMAK TUGAS PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN 75 .

Bi l

TINDAKAN

TANDA ( / )

CATATAN

1

Guru-guru merekodkan kehadiran

2

Perhimpunan Pagi

3

Gerak Kerja Kokurikulum Unit Beruniform

4

Pemantauan Gerak Kerja Unit Beruniform

5

Gerak Kerja Kokurikulum Persatuan dan Kelab

6

Pemantauan Gerak Kerja Persatuan dan Kelab

7

Lengkapkan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum

8

Penyerahan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum

9

Semak dan rekod Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum

FAIL MEJA PENGURUSAN KOKURIKULUM

76

PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN Bil 1 2 Proses Kerja Mesyuarat Penaja Surat permohonan Penubuhan dari JK Penaja Persatuan Surat Kelulusan Penubuhan Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Setiausaha dengan menyertakan: Perlembagaan dan peraturan-peraturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan 5 Surat pengesahan penubuhan dan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat Menyenaraikan tanggungjawab guru penasihat Surat penerimaan pelantikan kepada guru penasihat Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan Perlaksanaan persatuan Guru Besar Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk Guru Penasihat Guru penasihat / Guru Besar Gurur Besar Guru Penasihat / Guru Besar Seksi Undangundang / Peraturan 1. Warta kerajaan Jil. 42. No 11 2. Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998

3 4

6 7

Guru Besar PK Koko

8

Guru Besar

9

Guru Besar

10

PK kokurikulum/ Guru penasihat.

77

CARTA ALIRAN PENUBUHAN PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH

78

TERIMA TAMAT Perlaksanaan persatuan Menyenaraikan Kelulusan SEMAK TIDAKpenerimaan pengesahan YA Surat Pelantikan Mesyuarat Penajakuasa MULA permohonanpelantikan penurunan daripada kepada kepada tanggungjawab pendaftaran kepada guru penasihat Pengetua pengetuaPenaja penubuhan dan JKguru Penubuhan dari guru AJK Persatuan penasihat Penasihat dari Guru Persatuan 79 .

SENARAI SEMAK TUGAS PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN DAN KELAB 80 .

Bil 1 2 3 4 TINDAKAN Mesyuarat Penaja Surat permohonan Penubuhan dari JK Penaja Persatuan Surat Kelulusan Penubuhan Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Guru Penasihat Perlembagaan dan peraturanperaturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan Surat pengesahan penubuhan dan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat Menyenaraikan tanggungjawab guru penasihat Surat penerimaan pelantikan kepada guru penasihat Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan. Perlaksanaan persatuan TANDA ( / ) CATATAN 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PROSES KERJA BAGI PENDAFTARAN PERSATUAN DAN KELAB 81 .

Bi l Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk Seksi Undangundang / Peraturan 82 .

Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998 3 Surat pengesahan pendaftaran persatuan Pengetua 4 Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat berserta senarai tugas Pengetua 5 Surat penerimaan pelantikan daripada guru penasihat Pengetua 6 Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan Pengetua 7 Perlaksanaan persatuan PK kokurikulum/ Guru penasihat.1 Mesyuarat Agung Persatuan/ Kelab Guru Penasihat 1. 42. Warta kerajaan Jil. 83 . No 11 2 Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Setiausaha dengan menyertakan: a) Perlembagaan dan peraturan-peraturan persatuan b) Senarai AJK Persatuan c) Senarai aktiviti utama persatuan Guru Penasihat / Pengetua 2.

CARTA ALIRAN PENDAFTARAN PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH 84 .

Senarai TERIMA TAMAT Tanggungjawab Perlaksanaan persatuan Kelulusan TIDAKPelantikan YA Surat pengesahan Mesyuarat Agungkuasa MULA permohonanpelantikan tunjuk penurunan penerimaan Ahli Jawatankuasa sebab daripada kepada guru kepada guru daripada Pengetua pengetua kepada pendaftaran kepada penasihat Persatuan AJK Persatuan penasihat pengetua 85 .

SENARAI SEMAK TUGAS PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN DAN KELAB 86 .

Bil 1 2 TINDAKAN Mesyuarat Agung Persatuan/ Kelab Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Setiausaha dengan menyertakan: Perlembagaan dan peraturanperaturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan Surat pengesahan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat berserta senarai tugas Surat penerimaan pelantikan daripada guru penasihat Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan Perlaksanaan persatuan TANDA ( / ) CATATAN 3 4 5 6 7 8 87 .

NORMA KERJA BAGI PENDAFTARAN PERSATUAN/ KELAB Bil 1 2 Jenis Kerja Mesyuarat Penaja Surat permohonan Penubuhan dari JK Penaja Persatuan Surat Kelulusan Penubuhan Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Guru Penasihat Perlembagaan dan peraturan-peraturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan Surat pengesahan penubuhan dan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat Menyenaraikan tanggungjawab guru penasihat Masa Yang Diambil 60 minit 60 minit Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 3 4 2 Minggu 1 Minggu 5 1 Minggu Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 6 7 8 1 Minggu 1 Minggu 1 Minggu 9 1 Minggu 10 1 Minggu 88 .

11 12 Surat penerimaan pelantikan kepada guru penasihat Surat penurunan kuasan daripada pengetua kepada AJK Persatuan 1 Minggu 1 Minggu Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 13 Perlaksanaan persatuan Januari hingga Oktober Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab PROSES KERJA PENDAFTARAN MURID DALAM KEGIATAN KOKURIKULUM Bil 1 Proses Kerja Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada guru tingkatan. Guru Kelas Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk SU Kokurikulum Seksi Undangundang / Peraturan 1. Warta kerajaan Jil. No 11 2. Serahkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada SU Kokurikulum. Semak borang dan memastikan semua murid telah memilih dua kegiatan dalam kokurikulum iaitu persatuan dan kelab. Proses mengisi borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab. 42. Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998 2 Guru Kelas 3 Guru Kelas 4 5 6 Guru Kelas 89 . Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada murid. Serahkan borang permohonan kepada guru tingkatan.

Serahkan nama ahli kepada guru tingkatan dan guru penasihat persatuan dan kelab. Simpan rekod dalam rekod kokurikulum SU Kokurikulum SU Kokurikulum 9 SU Kokurikulum 10 SU Kokurikulum CARTA ALIRAN PENDAFTARAN PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH 90 . Keahlian murid direkodkan dalam dua salinan iaitu mengikut tingkatan dan mengikut persatuan dan kelab masing-masing.7 8 Permohonan murid diproses.

guru dan kepada gurupenasihatguru tingkatan kepada pelajarpersatuan kelabtingkatan.Simpan Semak Rekod Isi Lengkap TAMAT maklumat murid Permohonan permohonan Serahkan TIDAK borang YA semula maklumat keahlian Serah mengisi murid Proses keahlianborang Edar borangmurid diproses. MULAborang permohonan/ dalam rekod kepada borangdua salinan tingkatan murid kepadapersatuan kepada SU Kokurikulum dan permohonan kokurikulum. 91 . pemilihan persatuan dan kelab murid.

SENARAI SEMAK BAGI PENDAFTARAN MURID DALAM KEGIATAN KOKURIKULUM Bil TINDAKAN TANDA ( / ) CATATAN 92 .

Serahkan nama ahli kepada guru tingkatan dan guru penasihat persatuan dan kelab. Proses mengisi borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab. Serahkan borang permohonan kepada guru tingkatan. Serahkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada SU Kokurikulum.1 Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada guru tingkatan. Permohonan murid diproses. Keahlian murid direkodkan dalam dua salinan iaitu mengikut tingkatan dan mengikut persatuan dan kelab masing-masing. 10 . Semak borang dan memastikan semua murid telah memilih dua kegiatan dalam kokurikulum iaitu persatuan dan kelab. Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada murid. Undang- 93 . 2 3 4 5 6 7 8 9. Simpan rekod dalam rekod kokurikulum PROSES KERJA DALAM MENGURUSKAN PENILAIAN AKTIVITI KO-KURIKULUM ( FORMAT A ) Bil Proses Kerja Pegawai Yang Seksi.

kelab. 2. 3. Guru Kelas Guru Kelas Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. Guru Kelas 7. Guru Penasihat Guru Penasihat 6. 4. sukan dan permainan. 5. 8. Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. 11. Guru Penasihat 10. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian SU Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum undang/ Peraturan Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. sukan dan permainan. Guru Penasihat Guru Penasihat 9. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. kelab.Meluluskan/ Dirujuk 1. 12 Guru Kelas 94 . (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan.

Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian kokurikulum diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur.untuk pengesahan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 95 .

CARTA ALIRAN KERJA PROSES PENILAIAN KOKURIKULUM ( FORMAT A ) 96 .

prestasi pelajarBelajarpelajar pelajar dalam buku JPN untuk guru kelas untukdanrekod untuk penasihat diedarkan ak pengesahan Guru Besarkepada ditandatangani laporan Borang keseluruhan B persatuan PK Kokurikulum pelajar A dan ibu bapa/penjaga guru kelas danBorangprestasi an Borang tahun 6. pelajar A – guru kelas.Se MULAkelas menyerahkan prestasi C Penilaian mengisi pelajar Salinan Kokurikulum penasihat Proses kepada kokurikulum oleh Edarkanpencapaianborang C dan Taklimat borangpersatuan serahkan Guru penasihat merekod kepada TAMAT penilaian penilaianborang Kelas mengenalpasti guru diedarkan di dan Laporantahun terbaik prestasi kepada ke Adab Belajar kepada dihantar Adab pencapaian PPDuntuk Laporan kokurikulum . Persatuan/Kelab/Sukan bo Borang B – Markah Bonus ra ng pe nil ai an 97 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN PRESTASI KOKURIKULUM (FORMAT A) Bil 1. 2. Proses Kerja Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Tanda ( _ / ) Catatan 98 .

Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. sukan dan permainan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 6. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. PROSES KERJA DALAM MENGURUSKAN PENILAIAN AKTIVITI KO-KURIKULUM (FORMAT A) Bil Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan/ Seksi. 8. 12. 4. Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur. 5. 7. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum untuk pengesahan. Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. 11. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. kelab. Undangundang/ 99 . 9. kelab. Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan.3. sukan dan permainan. 10.

Guru Penasihat Guru Penasihat 10. Guru Kelas 7. Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. 9. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. Guru Penasihat Guru Penasihat 6. 5.Dirujuk 1. 11. Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian kokurikulum diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur. 12 Guru Kelas Guru Kelas Guru Kelas Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. CARTA ALIRAN KERJA PROSES PENILAIAN KOKURIKULUM 10 0 . Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum untuk pengesahan. Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. kelab. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN Guru Penasihat SU Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum Peraturan Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. sukan dan permainan. kelab. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. 2. sukan dan permainan. 4. 8. 3.

( FORMAT A ) 10 1 .

pelajar tingkatan guru tingkatan.Se MULATingkatan merekod prestasi Penilaian Salinan Kokurikulum penasihat uru Tingkatan menyerahkan Proses kepadapenilaian serahkan Edarkanpencapaian pelajar Taklimat borangmengisi borang C Guru penasihat persatuan kepada TAMAT penilaianmenyerahkanoleh mengenalpasti kokurikulum guru diedarkan di borang dalam Laporan Adab Belajar kepada dan dan dihantarkokurikulum pelajar pencapaian Adab Belajar prestasi pelajar untukJPN . pelajar Cke PPDuntuk diedarkan guru tingkatanbuku rekod untuk dan Laporantahun terbaik prestasi penasihat ak untuk pengesahan Pengetua ditandatangani laporan keseluruhan A – Borang pelajar persatuan dan ibu PK Kokurikulum kepada A dan Borangprestasi guru tingkatan BorangB kepada bapa/penjaga an Persatuan/Kelab/Sukan 6. 5 dan bo Borang B – Markah Bonus ra ng pe nil ai an 10 2 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN PRESTASI KOKURIKULUM (FORMAT A) Bil 1. Proses Kerja Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Tanda ( _ / ) Catatan 10 3 .

4. Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar.2. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. 8. Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. 10. 7. kelab. 11. sukan dan permainan. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. 6. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur. PROSES KERJA BAGI MENGURUSKAN PENILAIAN AKTIVITI KOKURIKULUM ( FORMAT B ) 10 4 . 5. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum untuk pengesahan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 9. 12. Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian 3. sukan dan permainan. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. kelab.

7. 11. Proses Kerja Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum Memberi taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian /cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum kepada Guru Tingkatan Pastikan Guru Tingkatan mengedarkan kepada pelajar tingkatan masing-masing Mengarahkan pelajar berjumpa Guru Penasihat Badan Beruniform/ Persatuan dan Kelab Permainan untuk mendapatkan markah penilaian masing-masing Pelajar menyerahkan Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum yang telah lengkap kepada Guru Tingkatan Guru Tingkatan melengkapkan Borang C apabila menerima Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum daripada pelajar Guru Tingkatan mengenal pasti tahun terbaik Bagi Pelajar T5 dan 6 Atas untuk dijadikan Penilaian Aktiviti Kokurikulum (Borang C) Pengetua dan GPK KoKurikulum mengesahkan Penilaian tersebut Pastikan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangan oleh ibubapa/penjaga Menyediakan Satu salinan Rumusan Keseluruhan Gred Yang Diperolehi mengikut umur. Guru Kelas Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-Sekolah Negeri Sarawak. 5. Guru Kelas 8. PK Kokurikulum 10 5 . 3. 4. 10. Guru Besar PK Kokurikulum Guru Kelas Guru Kelas 9. jantina dan bangsa Pegawai Yang Meluluskan/ Dirujuk PK Kokurikulum SU Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Kokurikulum Guru Kelas Guru Penasihat Sesi Undangundang/ Peraturan 6.Bil 1. 2.

Pengetua dan tingkatan untuk diedarkan ak guru tingkatan T5 dan pelajar dilengkapkan kepada T6 an bo ra ng pe nil ai an 10 6 .dihantar ke PPD dan JPN CARTA ALIRAN KERJA PROSES PENILAIAN KOKURIKULUM ( FORMAT B ) Se MULAtingkatan mengenalpasti Guru Borang Pelajar penilaian diserahkan Edarkan kepada guru Kanan Taklimat borang penilaian daripada Pengesahan Penolong penasihat TAMAT meminta penilaian kepada di Kokurikulum terbaik untuk pelajar rekod tahun kelas kepada guru dan untuk guru penashiat.

SENARAI SEMAK PENILAIAN AKTIVITI KOKURIKULUM (FORMAT B) BI L TINDAKAN TANDA ( ) CATATAN 10 7 .

3. 11 . 4. 9. Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum Memberi taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian /cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum kepada Guru Tingkatan Pastikan Guru Tingkatan mengedarkan kepada pelajar tingkatan masing-masing Mengarahkan pelajar berjumpa Guru Penasihat Badan Beruniform/ Persatuan dan Kelab Permainan untuk mendapatkan markah penilaian masing-masing Pelajar menyerahkan Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum yang telah lengkap kepada Guru Tingkatan Guru Tingkatan melengkapkan Borang C apabila menerima Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum daripada pelajar 6. 2. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 10 8 . 5. 8. Guru Tingkatan mengenal pasti tahun terbaik Bagi Pelajar T5 dan 6 Atas untuk dijadikan Penilaian Aktiviti Kokurikulum (Borang C) Pengetua dan GPK Ko-Kurikulum mengesahkan Penilaian tersebut Pastikan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangan oleh ibubapa/penjaga Menyediakan Satu salinan Rumusan Keseluruhan Gred Yang Diperolehi mengikut umur.1. 10 . 7.

Ambil langkah-langkah keselamatan sebelum aktiviti dijalankan. Pastikan peralatan kokurikulum dan sukan menepati spesifikasi dan selamat digunakan. Bil. Pihak Yang Dirujuk PK Kokurikulum Seksyen. Beri taklimat kepada semua pelajar semasa perhimpunan/ perjumpaan. Lapor kepada guru jika berlaku kemalangan. Peraturan SPI Bil. 9 10 11 12 Periksa kesihtan pelajar jika serius hantar hospital/klinik. Bil. Beri rawatan kecemasan. Undangundang. Bil. 8/1988 1/1995 3/1995 9/2000 2 3 PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Sukan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan PK Kokurikulum 4 5 6 7 8 10 9 . Sediakan laporan polis dan laporan hospital untuk tuntutan.PROSES KERJA PROSEDUR KESELAMATAN PELAJAR KETIKA MENJALANI AKTIVITI KOKURIKULUM DAN SUKAN Bil 1 Tindakan Mengadakan peraturanperaturan keselamatan dan memberi taklimat kepada semua guru. Makluman kepada ibu bapa/ penjaga. Awasi penggunaan peralatan oleh pelajar semasa aktiviti dijalankan. Lapor kepada polis untuk membuat tuntutan.

CARTA ALIRAN DALAM MEMASTIKAN KESELAMATAN PELAJAR KETIKA MENJALANI AKTIVITI PERMAINAN 11 0 .Pelajar kembali ke sekolah atau di beri cuti.

TAMAT Kembali kepada Sediakan Laporan Laporkankepada polis Laporan klinik Bawa Ya Serius/ keadaan pelajar Beri rawatan Lapor peralatansemua Tidak kepada Periksa Tidak Kemalangan Ambil langkah-langkah Memastikan / hospital Ganti ke Polis/ Laporan dan Rosak/Bahaya guruPolis Untuk Baik/Selama kecemasan Taklimatke peralatan menepati MULA yang sekolah/ Cutipelajar Hospital Tuntutan keselamatan semasa aktiviti spesifikasi lain t Guru Permainan dijalankan 11 1 .

SENARAI SEMAK PROSEDUR KESELAMATAN PELAJAR KETIKA MENJALANI AKTIVITI KOKURIKULUM 11 2 .

5. Ambil langkah-langkah keselamatan sebelum aktiviti dijalankan. Proses Kerja Mengadakan peraturan-peraturan keselamatan dan memberi taklimat kepada semua guru. 8. 10. Lapor kepada guru jika berlaku kemalangan. 12. Awasi penggunaan peralatan oleh pelajar semasa aktiviti dijalankan. Makluman kepada ibu bapa/ penjaga. 9. 3. Periksa kesihtana pelajar jika serius hantar hospital/klinik. Sediakan laporan polis dan laporan hospital untuk tuntutan. Lapor kepada polis untuk membuat tuntutan. NORMA KERJA DALAM PENGURUSAN 11 3 .Bil 1. Pastikan peralatan sukan dan kokurikulum menepati spesifikasi dan selamat digunakan. 4. Beri taklimat kepada semua pelajar semasa perhimpunan/ perjumpaan. Tanda ( _ / ) Catatan 2. 6. Beri rawatan kecemasan. 11. 7. Pelajar kembali ke sekolah atau di beri cuti.

Pastikan peralatan sukan dan kokurikulum menepati spesifikasi dan selamat digunakan. Periksa kesihatan pelajar jika serius hantar hospital/klinik. Pelajar kembali ke sekolah atau di beri cuti. Beri rawatan kecemasan. Lapor kepada guru jika berlaku kemalangan. Awasi penggunaan peralatan oleh pelajar semasa aktiviti dijalankan. Ambil langkah-langkah keselamatan sebelum aktiviti dijalankan. Sediakan laporan polis dan laporan hospital untuk tuntutan. 2 3 10 minit Sepanjang masa 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sepanjang masa Sepanjang masa Segera Segera Segera Sejurus selepas pelajar dihantar ke klinik/hospital Sebelum 24 jam selepas kemalangan Hari Mengikut keadaan pelajar 11 4 . Lapor kepada polis untuk membuat tuntutan. Beri taklimat kepada semua pelajar semasa perhimpunan/ perjumpaan.PINJAMAN PERALATAN KOKURIKULUM / SUKAN Bil 1 Jenis Kerja Mengadakan peraturanperaturan keselamatan dan memberi taklimat kepada semua guru. Masa Yang Diambil 60 minit Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu Bergantung kepada jumlah aktiviti dan kemalangan yang berlaku. Makluman kepada ibu bapa/ penjaga.

4. Arahan Perbendaharaa n 170 9. Senaraikan peralatan yang diperlukan setelah berbincang dengan PK Kokurikulum. 6. Bincang jumlah peralatan dan penyelarasan peruntukan. 2. Tandatangan pengesahan nota serahan. kuantiti serta spesifikasi barang akur dengan nota serahan. 10. 5. 11. Terima invois dari pejabat Rekod penerimaan barang dalam buku stok (pen merah) dan simpan barang Hantar semula invois ke pejabat 3. Undangundang/ Peraturan Bil Proses Kerja 1. Senarai keperluan peralatan mengikut keutamaan. Semak rekod-rekod peralatan sukan tahun sebelumnya. 11 5 . Bincang mengenai peruntukan/ kemampuan kewangan. 7.PROSES KERJA DALAM PROSEDUR PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN Pegawai Yang Meluluskan/ Dirujuk S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum Pembantu Tadbir Kewangan S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum Sesi. Dapatkan sebut harga daripada pembekal Isi borang pesanan pembelian peralatan. S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan 12. 8. Terima barang dan pastikan kualiti.

untuk urusan pembayaran. 13. Selenggara urusan penggunaan dan peminjaman. SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum CARTA ALIRAN DALAM PROSEDUR PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN 11 6 .

Senaraibarang Dapatkanjumlah harga dari Terima borang yangpesanan Ganti rekod pengesahan Rosak/Hilang dariperalatan Baik/Cukup barangandaripada Senaraikan peralatan peralatan Semakpenerimaan barang dan MULA yangsebut harga yang ke keperluan mengenai sebut invois urusan penggunaan pejabat diterima pembelian peruntukan/ untuk dan nota ada penyelarasan mengikut setelah berbincang pembekalkeutamaan.Selenggara Hantar Periksa Isi Rekod Tandatangan TAMAT invois Bincang semula pejabat. . 11 7 . dengan PK Koku. peruntukan. pembayaran. diperlukan peralatan. kewangan. urusan sediaserahan. dan kemampuan peminjaman. lain simpan barang.

SENARAI SEMAK DALAM PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN Bil Proses Kerja Tanda ( _ / ) Catatan 11 8 .

Bincang mengenai peruntukan/ kemampuan kewangan. 10. Terima barang dan pastikan kualiti. Dapatkan sebut harga dari pembekal Senarai keperluan peralatan mengikut keutamaan. Dapatkan sebut harga daripada pembekal Isi borang pesanan pembelian peralatan. 11 9 . 7. 4. Senaraikan peralatan yang diperlukan setelah berbincang dengan PK Kokurikulum. 8. 11. Semak rekod-rekod peralatan tahun sedia ada. 9. 6. 5. 14. Terima invois dari pejabat Rekod penerimaan barang dalam buku stok (pen merah) dan simpan barang Hantar semula invois ke pejabat untuk urusan pembayaran.1. kuantiti serta spesifikasi barang akur dengan nota serahan. 13. Tandatangan pengesahan nota serahan. 2. 3. Selenggara urusan penggunaan dan peminjaman. Bincang jumlah peralatan dan penyelarasan peruntukan. 12.

Bincang mengenai peruntukan/ kemampuan kewangan. 5. 2. Rekod penerimaan barang dalam buku stok (pen merah) dan simpan barang Hantar semula invois ke pejabat untuk urusan pembayaran. Tandatangan pengesahan nota serahan. 4. kuantiti serta spesifikasi barang akur dengan nota serahan. 3. Senarai keperluan peralatan mengikut keutamaan. 10. 8. Bincang jumlah peralatan dan penyelarasan peruntukan. Senaraikan peralatan yang diperlukan setelah berbincang dengan PK Kokurikulum. Selenggara urusan penggunaan dan peminjaman. Dapatkan sebut harga daripada pembekal Isi borang pesanan pembelian peralatan. 11. Terima barang dan pastikan kualiti. 10 minit 10 minit 30 minit 12 0 . 13. 7. Masa Yang Diambil 1 jam 1 jam 30 minit Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu 9. Terima invois dari pejabat 12.NORMA KERJA DALAM PROSES KERJA DALAM PROSEDUR PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN Bil 1. 30 minit 36 jam 10 minit 2 minggu 30 minit 30 minit Jenis Kerja Semak rekod-rekod peralatan tahun sedia ada. 6.

12 1 . 6. 4. Menerima dan menyemak borang pinjaman dan meluluskan pinjaman peralatan. Pastikan peralatan yang diterima dalam keadaan baik dan cukup. Merekodkan pemulangan peralatan yang dipinjam dalam buku rekod pinjaman. Menyediakan borang pinjaman peralatan. 3. 1 3. Merekodkan pinjaman peralatan dalam buku rekod pinjaman Guru memulangkan alatan yang dipinjam. 8. 2. Menyerahkan alatan yang dipinjam. Menyenaraikan dan mempamerkan senarai peralatan. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan tersusun. Guru penasihat mengisi borang pinjaman peralatan. Masa Yang Diambil 1 Minggu (2 kali dalam setahun) Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu Mengikut keperluan dan permohonan daripada peminjam. 1 hari 5 minit 1 2. 7.NORMA KERJA DALAM PENGURUSAN PENGURUSAN STOR DAN PINJAMAN PERALATAN KOKURIKULUM / SUKAN Bil 1. 1 Minggu (pada awal tahun/ ada alat baru) 5 Minit 5 Minit 1 hari Sepanjang masa Jenis Kerja Membuat semakan stok peralatan dalam bilik operasi sukan. 1 0. Mengeluarkan surat untuk gantian peralatan jika peralatan itu rosak selepas dipinjamkan. 5. 1 hari selepas kerosakan dikesan 5 minit 5 minit Sehari selepas aktiviti tamat 10 minit 1 1. 9.

Menyusun semula peralatan dan pastikan kekemasan bilik operasi sukan 12 2 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->