P. 1
KERJA KURSUS KPLI

KERJA KURSUS KPLI

|Views: 150|Likes:
Published by Shahida Albaraqbah

More info:

Published by: Shahida Albaraqbah on Mar 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2012

pdf

text

original

KERJA KURSUS KPLI (SR) j-QAF KUMPULAN BAHASA ARAB 1

SEJARAH SUKAN NEGARA Majlis Sukan Negara ditubuhkan di bawah Akta Majlis Sukan Negara Malaysia 1971 dan Akta Majlis Sukan Negara (pindaan 1979). Pelancarannya secara rasmi telah dilakukan oleh Y.A.B. Tun Abdul Razak b. Datuk Hussein, Perdana Menteri Malaysia yang kedua pada 21 Februari 1972. Pada peringkat awal penubuhannya, program-program sukan prestasi tinggi dilaksanakan di bawah kendalian Bahagian Sukan, Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan(nama Kementerian Belia Dan Sukan ketika itu). Untuk mencapai matlamat penubuhan Majlis, satu usaha kolektif melibatkan secara langsung semua agensi kerajaan dan bukan kerajaan, pertubuhan-pertubuhan sukan tanahair, majlis-majlis sukan negeri, institusi pengajian tinggi, badan-badan sukarela serta orang perseorangan telah diusahakan supaya mutu sukan negara dapat mencapai prestasi yang terbaik. Selepas organisasi Majlis disusun semula pada tahun 1981, Majlis mula mengorak langkah dan seterusnya mengembangkan program dan aktiviti sehinggalah apa yang dapat dilihat masa kini. Matlamat penubuhan Majlis Sukan

Negara Malaysia adalah selaras dengan Dasar Sukan Negara iaitu bertanggungjawab sepenuhnya ke arah penggalakkan, pembangunan dan pencapaian cemerlang dalam sukan-sukan di peringkat tertinggi. VISI “Melahirkan lebih ramai atlet bertaraf dunia” MISI 1. Mempertingkatkan pembangunan sukan prestasi tinggi secara menyeluruh di semua peringkat. 2. Menaikkan imej Negara melalui pencapaian cemerlang atlet di pertandingan sukan peringkat dunia. 3. Memupuk perpaduan dan integrasi nasional serta peningkatan semangat patriotisme.

OBJEKTIF Majlis Sukan Negara Malaysia telah menetapkan bahawa objektif-objektif dan tumpuan program Majlis Sukan Negara meliputi aspek-aspek berikut: i. Program pembangunan atlet seharusnya digerakkan dari peringkat asas agar segala "basic preparation" kepada

bakat-bakat sukan tidak diabaikan. Merancang dan melaksanakan secara agresif program pembangunan atlet dari peringkat asas hingga ke peringkat elit. ii. Mempertingkat serta menstrukturkan pembangunan kejurulatihan dan kepegawaian agar dapat menyediakan jurulatih dan pegawai tempatan yang lebih mampan dan berkelayakan. iii. Mempertingkatkan kepimpinan dan pengurusan persatuan sukan sebagai penggerak kepada program pembangunan sukan masing-masing secara berkesan. iv. Mewujudkan struktur pertandingan yang lebih kukuh yang dapat memenuhi keperluan program latihan di semua peringkat.

PIAGAM PELANGGAN * Memastikan program pembangunan sukan kebangsaan berjaya melalui bantuan kewangan, guna tenaga, kepakaran dan kemudahan. * Memastikan atlet-atlet mendapat kemudahan dan khidmat kepakaran yang terbaik dalam menjalani latihan dan menyertai pertandingan. * Memastikan Majlis menjadi sumber rujukan semua pihak dalam aspek sukan berprestasi tinggi. * Memberi pengesahan secara terus di atas tempahan penggunaan stadium dan gelanggang. * Membayar setiap tuntutan yang lengkap dari Persatuan Sukan Kebangsaan dalam tempoh sebulan dari tarikh permohonan. * Memberi layanan yang mesra, cepat dan saksama kepada semua pelanggan.

Senarai Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara Malaysia

No 1 2 3 4

Nama YBhg. Dato' Zolkples Embong YBhg. Dato' Dr Ramlan Abd Aziz YBhg. Dato' Wira Mazlan Ahmad En. Mazlan Ahmad (Pemangku)

Perkhidmatan 25 April 2007 hingga sekarang 24 Ogos 2005 - 25 Apr 07 1 Mac 1993 - 23 Ogos 2005 1 Ogos 1992 - 28 Feb 1993

31 Jul 1992 Jun 1982 . Ahmad YB Suraya Yaacob Dasar Sukan Negara .8 Apr 1988 Mei 1976 . Kamalul Ariffin Hj. Dato' Hj. Wilfred Vias Jun 1988 .5 6 7 YBhg.1981 Ahli-ahli Lembaga Pengurus Tahun 2010/2012 YB Dato’ Sri Ahmad Shabery B.Cheek YAM Tunku Tan Sri Imran Ibni Almarhum Tuanku Jaafar YBhg Tan Sri Dato’ Mohd Noordin Hassan YBhg Dato’ Dr IR Mohamed Al Amin Bin Hj Abdul Majid YBhg Dato' Zaidon Hj Asmuni YB Datuk Jahid Rahim YBhg Dato' Low Beng Choo YBrs En Ahmad Khawari Mohd Isa YBrs En Suhaili B. Abd Rahim Tuan Haji Noh Abdullah En.

Untuk menyediakan peluang-peluang dan kemudahan-kemudahan bagi memenuhi keperluan asasi sosial.Dasar Sukan Negara adalah satu dasar sukan untuk semua. Dasar ini merangkumi Sukan Prestasi Tinggi dan Sukan Untuk Semua dan digubal berlandaskan atas rasional yang mana segala kegiatan itu adalah sebahagian daripada rancangan pembangunan yang diusahakan oleh kerajaan terhadap seluruh rakyat. berdisiplin dan bersatu padu melalui penyertaan yang lebih luas dan peluang-peluang yang lebih baik dalam sukan di semua peringkat. Untuk mencapai kecemerlangan ke tahap tertinggi sekali dengan semangat kesukanan yang tulen di pertandingan peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan juga dengan harapan mempertingkatkan lagi muhibah dan imej negara. Rangka Rancangan Jangka Panjang Ketiga (RRJP3) Keutamaan akan diberikan kepada usaha melahirkan ahli sukan Malaysia yang bertaraf dunia dalam sukan prestasi tinggi MAJLIS SUKAN NEGARA MALAYSIA . psikologi dan fisiologi bagi individu melalui sukan. Untuk membangun dan meningkat pengetahuan dan amalan sukan bagi kepentingan kebajikan sosial seseorang individu dan kenikmatan kesenggangan di kalangan orang awam. Objektif Dasar Sukan Negara Untuk membentuk sebuah masyarakat yang sihat.

PELAN MSN .

KONSEP KOKURIKULUM SKEB .

mengikut kesesuaian sesuatu aktiviti.2 Sebagai satu bidang pendidikan. 1. bakat. OBJEKTIF DAN STRATEGI PELAKSANAAN KOKURIKULUM 1. minat.1 Aktiviti kokurikulum adalah sebahagian daripada kurikulum sekolah. KONSEP 1. rohani dan pembentukan nilai-nilai estetika serta sosial yang positif.KONSEP. jasmani. penglibatan semua murid dan anggota masyarakat adalah perlu. berasaskan kepada anggapan bahawa: . dan setiap murid harus melibatkan diri. Dengan andaian bahawa murid-murid tidak mendapat pengalaman tertentu di bilik darjah. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam dan di luar bilik darjah. MATLAMAT. maka aktiviti kokurikulum dapat menyediakan pelbagai pengetahuan dan pengalaman untuk perkembangan mental.

1.3 Definisi Kokurikulum Dalam Program Pendidikan: Kokurikulum adalah sebahagian daripada Kurikulum Kebangsaan. rohani.2.4 Sekolah bertanggungjawab melahirkan murid-murid untuk keperluan masyarakat dan negara. 1."Kurikulum Kebangsaan ialah suatu program pendidikan yang termasuk kurikulum dan kegiatan kokurikulum yang merangkumi semua pengetahuan.5 Masyarakat turut bertanggungjawab memainkan peranan mendidik murid-murid. dan boleh pula mendidik diri sendiri dan rakan sebaya.3 Semua murid boleh dididik. nilai." Rujuk Subperaturan 3(1) dalam Peraturan-peraturan (kurikulum Kebangsaan) 1997 yang Diterbitkan sebagai P. maka pelaksanaan kokurikulum di sekolah adalah wajib.2.2 Semua murid mempunyai minat dan bakat yang boleh dikembangkan.1. 1. norma. untuk membantu perkembangan seseorang murid dengan sepenuhnya dari segi jasmani. Akta Pendidikan 1996 (Akta 550)} Kegagalan atau keengganan melaksanakan kegiatan kokurikulum di sekolah adalah suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak . 1. kemahiran.2. jasmani dan rohani). mental dan emosi serta untuk menanam dan mempertingkatkan nilai moral yang diingini dan untuk menyampaikan pengetahuan.(A) 531/97.U.2. 1. unsur kebudayaan dan kepercayaan.2. {Rujuk Seksyen 18.4 Sebagai sebahagian daripada Kurikulum Kebangsaan. 1.1 Semua murid harus mempunyai keseimbangan antara perkembangan mental (akademik) dengan perkembangan sahsiah yang bersepadu (sosial.

bagi setiap hari kesalahan itu terus dilakukan. 3. 3. MATLAMAT Matlamat utama aktiviti kokurikulum adalah untuk merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.melebihi tiga bulan atau kedua-duanya {Rujuk Subseksyen 135(1) Akta Pendidikan 1996 (Akta 550)} dan jika kesalahan itu dilakukan secara berterusan.3 Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan di kalangan murid dalam sekolah dan di antara . 2. 3. jasmani dan emosi murid-murid. OBJEKTIF 3. seseorang itu dikenakan hukuman denda harian yang tidak melebihi lima ratus ringgit sebagai tambahan kepada apa-apa penalti lain yang boleh dikenakan kepadanya di bawah Akta ini berkenaan dengan kesalahan itu.2 Menyeimbangkan antara perkembangan mental dengan perkembangan rohani. maka apabila disabitkan sedemikian. {Rujuk Subseksyen 135(2) Akta 550}.1 Menyemai kesedaran murid-murid terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan.

5 Membina dan meningkatkan disiplin murid. 3.3 Melibatkan murid daripada semua kaum dalam semua aktiviti kokurikulum. kelab sukan dan Permainan serta mempelbagaikan aktiviti tersebut. 4.4 4. untuk T ujuan pemupukan perpaduan. 3. 4. berikut adalah beberapa strategi pelaksanaannya: 4. 3.6 Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan menggembirakan.10 Mengukuhkan integrasi nasional 4.8 Mewujudkan sekolah berwatak.1 Memberi wajaran yang sesuai kepada aktiviti kokurikulum supaya kurikulum dan kokurikulum boleh saling melengkapi dalam proses pendidikan di sekolah.7 Membina dan meningkatkan kerjasama dan sumbangan hubungan dua hala antara sekolah dan masyarakat. 4. 3. Persatua Ibu Bapa Guru-Guru .2 Menambahkan bilangan pasukan badan beruniform.4 Membina dan meningkatkan minat dan bakat murid-murid dalam aktiviti yang diceburi. yang sesuai.9 Menyediakan murid untuk mengikuti program khidmat negara. Melibatkan Jawatankuasa Bimbingan Murid Sekolah(JBPS). 3. 3. persatuan/kelab. 3.sekolah. STRATEGI DAN PELAKSANAAN Untuk mencapai objektif tersebut. dengan tujuan memberi peluang kepada semua murid melibatkan diri dengan aktif secara individu atau kumpulan.5 Melibatkan murid dan pihak sekolah dalam aktiviti khidmat masyarakat.

dari semasa kesemasa.10 Memberi penekanan terhadap penghayatan agama dan nilai-nilai murni dalam aktiviti kokurikulum. 11/Bil. 5652 Jil.(PIBG). Menyelia dan menilai aktiviti secara sistematik dan berterusan.9 Merekod dan menilai kemajuan aktiviti kokurikulum yang dijalankan.6 4. 5. 4. 4. Peruntukan masa. 27 bertarikh 28 Disember 1967 adalah seperti berikut:- 5.1 Sekolah Rendah Tahun 3 dan 4 5 dan 6 Peruntukan Masa 60 minit seminggu 120 minit seminggu . Memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada semua pihak.8 4. 4. guru-guru dan murid-murid dalam perancangan dan pelaksanaan aktiviti kokurikulum.7 4. Peruntukan masa untuk kegiatan kokurikulum seperti dalam Warta Kerajaan No.11 Merancang dengan teliti aktiviti kokurikulum bagi mencapai objektif yang dikehendaki. Menganjur dan mengelola pertandingan yang melibatkan semua murid.

Stok. Pentadbiran 2. Kantin PENOLONG 3. Tugas dan tanggungjawab guru 6. Kakitangan Bukan Akademik 2. Setiausaha Sukan . Setiausaha Kokurikulu m 6. CARTA STRUKTUR ORGANISASI GURU BESAR Lembaga Tatatertib 1.6. Program Sekolah Selamat. Pendaftaran Murid 6. Kawalan Keselamata PIBG 1. 6. Kelab & Persatuan 4. Perkembanga PENOLONG KANAN n PENTADBIRAN Staf 1. Pentadbiran 2. Kurikulum 2. Pembangun an Kokurikul um 2. Rujuk dalam Akta Pendidikan 1996 ( Akta 550 ). Program ( HEM ) Bersepadu Sekolah Sihat. Hal Ehwal Murid 2. Penyelarsan PENOLONGKANAN 4. 5. Peperiksaa n 4. Badan 1. Pentadbiran 2. Pengurusan 5. Bahagian 2. Disiplin 3. Akaun. 1. Sukan & 1. 3. Bimbingan dan Kaunseling 5. Badan Berunifor m 3. Pembangunan & 3. Jadual Waktu 3. MSSD Kokurikulum Pengawas 4. KANAN KK 4. Data Pelajar 1.1 Guru Besar/Pengetua sebagai Penolong Pendaftar mempunyai kuasa untuk melantik guru sebagai guru penasihat bagi menjalankan tugas-tugas dalam aktiviti kokurikulum berdasarkan peruntukan yang sedia ada.

Ketua Panitia Mata .

GURU-GURU DAN MURID-MURID .

berdisplin. Bahasa Inggeris dan bahasa Arab. Merapatkan kemesraan dan hubungan sesama mereka dan masyarakat sekeliling. Membolehkan murid menguasai kemahiran lisan dan bertulis dalam bahasa Melayu. menanam dan menguasai perasaan “Esprit de cor” di kalangan murid yang datangnya dari pelbagai bangsa dan keturunan serta latar belakang kehidupan. Menambah pengetahuan murid mengenai alam sekitar dan bertapa pentingnya kebersihan persekitaran kepada masyarakat. Objektif Kelab dan Persatuan Menggalakkan murid berdikari dan membuat keputusan sendiri dalam sesuatu situasi atau keadaan. mematuhi arahan dan peraturan. Menggalakkan mereka membuat kerja-kerja amal secara sukarela supaya mereka mempunyai sifat suka membantu dan tolong-menolong sesama mereka dan juga masyarakat. berkerjasama. Melatih murid supaya berdikari. 3) Memberi kefahaman dan menyemai kesedaran kepada murid supaya bersikap lebih positif serta berminat untuk melibatkan diri dalam segala aktiviti dan sentiasa bergiat cergas untuk meningkatkan prestasi. Menanam semangat dan keyakinan pada diri sendiri. OBJEKTIF KOKURIKULUM SEKOLAH Objektif Unit Beruniform Mendidik dan menanam sifat kepimpinan. Membentuk akhlak murid supaya sentiasa bertertib. berdisplin serta berkemahiran dalam aktiviti yang disertai. memupuk. setia dan cergas. 2) Mendidik murid supaya tersemai sikap bertanggungjawab. bertanggungjawab dan berfikiran tajam serta boleh mengelolakan perjalanan pasukan.MATLAMAT KOKURIKULUM SEKOLAH KEBAGSAAN ENCIK BUYONG 1) Untuk menyemai. .

Mendidik. story telling dan sebagainya. Objektif Sukan dan Permaianan Menggalakkan murid mengisi masa lapang dengan kegiatan sukan dan riadah untuk sentiasa cergas serta mempunyai bentuk fizikal yang sihat dalam kehidupan seharian. Menguasai kemahiran. Membina semangat berpasukan. Menimbulkan minat dan menanamkan semangat kesukanan di kalangan murid. CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA PENGURUSAN KOKURIKULUM SEKOLAH Guru Besar Wakil JBPS (Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah) . membentuk displin yang tinggi dan sifat kepimpinan yang sejati. berdrama. membimbing dan melahirkan murid yang boleh memimpin sesuatu perjalanan aktiviti dan persatuan. Memberi pendedahan kepada murid mengenai undang-undang dan peraturan permainan. berpantun. taktik dan teknik permainan.Mencungkil bakat dan kemahiran murid dalam sesuatu bidang seperti berpuisi.

Sukan Tahunan .Projek Sangkancil . MSSR iii.Pameran dan .Jogerthon & hari keluarga .Sukan ii.Majalah .Persatuan Ikhtisas . MSSD .Projek Rajawali .Perkhemahan Sekolah .Kemudahan dan alatan Kokurikulum Guru Rumah Sukan Guru Jurulatih Sekolah Guru Penasihat Guru Penasihat Guru Penasihat Rumah Sukan Pasukan Elit Sekolah .Pertandingan .GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Sukan Penyelaras Pasukan Badan Penyelaras Kelab dan Persatuan Penyelaras Kelab Sukan .

Kelab Sukan/ Permainan.Pengerusi Pasukan Badan Beruniform. Ketua Rumah Sukan Dan Kapten Pasukan Sekolah (Murid-Murid) . Kelab/Persatuan.

Olahraga 8. Kelab Persatuan Agama Islam 7. Kelab Kebudayaan. Bola Baling 7. PPIM 5. KUCHING A. Unit Beruniform. ENCIK BUYONG.Seni & Muzik 5. Bola Jaring 3. Badminton 5. 1. 1. Kelab Hadrah / Kompang 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Seni Bela Diri . Bola Sepak Kelab Bahasa Kelab Doktor Muda Kelab Sains dan Matematik 2. Kelab dan Persatuan. 1. PBSM 4. Bola Tampar 4. Permainan Dalaman 4. 3. Pengakap 2.Silat Taekwando C. Sukan &Permainan. 2. KRS 3. B.PEMBAHAGIAN KUMPULAN GERKO SK. Cyber Kids Club 6. Sepak Takraw 6.

13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

3 Kelab Sains & Matematik 1. Cikgu Shapiee bin Paee.Ketua] 3. 4. SK EN. Abd. Masniah bt. Cikgu Hasnah Abd. Chee 4. Cikgu Rozilawati bt. Deli. Sulaiman [P. Buyong . Mohd. Amat [Ketua] 2. Kelab & Persatuan Kelab Bahasa. [ Bahasa Malaysia & Bahasa Inggeris] Guru Penasihat 2009 1. Cikgu Masnu bt.Ketua] 3. Cikgu Salwana. Zamburi [Ketua] 2. 14 BBMB-PKKK. Cikgu Melo Abg. Cikgu Siti Zainab bt. Keram. Cikgu Kamariah bt. 4. Hamid. 3. Cikgu Mahani bt. [Ketua] 2. Ambak. Cikgu Suriana bt. Cikgu Nicollete Garriel Puem 2 Kelab Doktor Muda 1. Cikgu Sutina bt.Penyelaras Kumpulan C : Bojeng B il 1 Pn. Rahman [P. Hj.

Umar. Sahat. Buyong . 6 Persatuan Agama Islam 1. Cikgu Saerah bt. 3. Cikgu Masniah bt. Abang [Ketua] 2. Ustazah Umizan. 4. 3. Cikgu Nur Ruzaini Abdullah 4. Ustazah Zalia bt. Cikgu Fauziah bt. 4. Ustazah Malini Mohammad. Bojeng 3. Sapawi. Manzil. Cikgu Rabayah bt. Datin Ilia Sahmat [Ketua] 2. Hj. Cikgu Christine Tan Robert. 7 Kelab Hadrah / Kompang 1. Ustazah Salwana [Ketua] 2. Cikgu Husniah bt. Abu Bakar [Ketua] 2. Ustazah Fatimah Hamni. SK EN. Swadi 5 Cyber Kids Club 1. Cikgu Jemain b. 4. Ustazah Nurlizan bt. Ustazah Zurina. 15 BBMB-PKKK. 3.4 Kelab kebudayaan Seni & Muzik 1.

16 BBMB-PKKK. SK EN. Buyong .

Razalee. Ustazah Norhafizah bt. 10. Ismail. Cikgu Husniah bt. SK EN. Cikgu Dzuziana Abdullah 9. 12. 2 KRS 1. 11. Cikgu Saerah bt. 11. Cikgu Sarbanun Hj. 3. Cikgu Fauziah bt. Cikgu Hasnida Mohd 12. Cikgu Rabayah bt. Sepawi b. Sepawi bin Abg. Cikgu Rashidah Ibrahim. Swaidi [K] 2. Cikgu Mona bt. Sepawi. Hamid [K] 2. Hj. Cikgu Abg. Muhi. Razali 6. Cikgu Rosnah bt. Abg. Cikgu Banyuk b. Cikgu Suriana bt. Datin Ilia Sahmat. 8. Cikgu Shapiee b. 9. 9. Cikgu Siti Zainab. Cikgu Minche Ambun. Cikgu Hasnah Abd. 3 PBSM 1. Bolhassan(GB). Lihi. Amat. 7. 8. Soton [K] 2. 5. Indi B il 1 Unit Berunifo rm Pengakap Guru Penasihat 2009 1. 3. 4. Ckg Nicollete Gabriel 10. Cikgu Baser b. Abang. Cikgu Nur Ruzaini. Deli. 3. Buyong . Abg. Puem 4. Ustaz Mohamad b. Jily. Ustaz Razali b. 17 BBMB-PKKK. Cikgu Dyg.Penyelaras Kumpulan A : Cikgu Abg. Cikgu Sutina bt. 7. Drahman. 8.. Cikgu Jemain Abu Bakar. 10. Zamburi. Rina Abg. Mahli. Cikgu Masinah bt. 6. Umar. Cikgu Melo bt. 5. Cikgu HJ. Salim. 4. Indi. Paee. Cikgu Christine Tan.

Cikgu Mona bt. Cikgu Baser b. Ustazah Wan Siti Hajariah 3 Bola Tampar 1. B il 1 Cikgu Minche Sukan & Permaianan Bola Sepak Guru Penasihat 2009 1.Penyelaras Kumpulan B : Ambun. Cikgu Rashidah bt. 2 Bola Jaring 1. Cikgu Abg. Cikgu Malati bt. Indi. 4 Badminton 1. Hosen [Ketua] 2. Ustazah Rashita Che Su 4. Cikgu Hasnida bt. Soton. Sepawi Abg. Ustaz Razali bin Jily [Ketua] 2. Cikgu Abg. Buyong . SK EN. Rammand Abg. Cikgu Fatimah bt. 3. Razali. Hj. Mahli. Md. Wasli [Ketua] 2. Cikgu Rosnah bt. 3. 4. Haderan. Jerman. 18 BBMB-PKKK. Brahim [Ketua] 2. Cikgu Saadiah bt. Mohd Rais 3.

19 BBMB-PKKK. Noor.3. Cikgu Ali Abdul Rahman [Ketua] 2. Cikgu Rosnah bt. Haderan. Saadi [Ketua] 2. 4. Yusuf. 5 Sepak Takraw 1. Cikgu Dzuziana Abdullah 3. Buyong . 4. Soton. Cikgu Minche Ambun. 3. Cikgu Noraini bt. Ustaz Mohamad b. Linora bt. Bujang Dol. 8 Olahraga 1. Mohd. 7 Permainan Dalaman 1. Ustazah Sh. Ustazah Badariah bt. Razlee. Ustazah Zurina Abdullah. 3. Cikgu Dyg. SK EN. 4. Cikgu Banyuk bin Muhi. Cikgu Baser b. Lihi. Ismail [Ketua] 2. 6 Bola Baling 1. Ustazah Zarina bt. 4. Ustazah Norhafizah. Cikgu Jasmina Mohd. 3. Cikgu Sarbanun bt. Wan Zain [Ketua] 2. Rina Abg. Cikgu Masinah Draman.

60 org mewakili Sekolah. 1.2.Wakil bahagian & Negara.5. CATATAN Penyelaras Projek Sukan dan Permainan dan semua guru.1 Projek Rajawali. 20 BBMB-PKKK.10 orang mewakili Negara.3.1. PENETAPAN SASARAN JANGKA PANJANG KOKURIKULUM. . PELAN OPERASI 1. 2. Projek Bengkel Badminton. muhibbah dan menghormati adapt resam budaya masyarakat lain dan menjadi ahli masyarakat yang berguna pada agama. 1.merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan.3 Program perkhemahan.20% .merupakan satu projek untuk mendidik pelajar dalam bidang kepimpinan. Kualiti : . Projek Perkhemahan.1. Buyong .merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang kelab akademik dan persatuan untuk mewakili sekolah. jati diri yang kuat.merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang sukan dan permainan untuk mewakili sekolah.25% .1. Pemyelaras Projek Unit Beruniform dan semua guru. Projek Bola Sepak. 1. 1. Guru Penasihat Kelab Badminton. 1.1. . Projek Sang Kancili.2 Projek Sang Kancil.4.1. . bangsa dan negara. 2005 2006 2007 2008 2009 . .1. Kuantiti: . Guru Penasihat Kelab Bola Sepak. SK EN. Projek Rajawali. .10% .15% . Penyelaras Projek Kelab dan Persatuan dan semua guru. 1.PENINGKATAN PENCAPAIAN KOKURIKULUM.5 Bengkel Badminton Sekolah.4 Bengkel Bola Sepak Sekolah.30% RANCANGAN TAKTIKAL TAHUN 2008 1.15 org mewakili daerah dan bahagian. 1. .PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2006-2010 1. 1. berakhlak bersemangat waja.

TAJUK/AKTIVITI MURID PERLAKSANA AN CATATAN 21 BBMB-PKKK. KUCHING BI L PERKARA KUMPULAN & SASARAN AKTIVITI GURU/ PROGRAM R&D PKKK. PELAN PERANCANGAN PROGRAM KO-KURIKULUM 2006 . Buyong .2010. SEKOLAH KEBANGSAAN ENCIK BUYONG. .merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan.Penyalaras.Penasiha t. SK EN..

(Kump. Setiap hari Rabu (03:00-05:00) -Guru dan pelajar SK.Pertandingan Sepak Takraw. untuk mewakili sekolah. . SK EN. -Melahirkan 10% pelajar mewakili Bahagian.Pertandingan Badminton. En. UNIT BERUNIFORM.Pertandingan Permainan Tradisional. . . . -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam D. B. Semua Guru Pensihat Kumpulan A dan B. SUKAN -100% terlibat bimbingan guru berkenaan. -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan. .Pertandingan Ping Pong. A.Pertandingan 22 BBMB-PKKK. (Kump. Buyong. Buyong .C) . -Projek Sang Kancil. SUKAN DAN PERMAINA N.Pertandingan Bola Tampar. -Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia masing-masing.Pertandingan Bola Sepak. C.01. -Melahirkan 30% pelajar mewakili Daerah/Zon.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi -Projek Rajawali. KELAB DAN PERSATUA N.Pertandingan Bola Baling. .Pertandingan Bola Jaring.A) . -Melahirkan20% pelajar mewakili Bahagian. GERAK KERJA KOKURIKULUM -Penolong Kanan berkenaan -Merancang . Setiap 2 Sabtu Berkerja (08:00-10:00) Semua Guru Penasihat Kumpulan C. .

Buyong .23 BBMB-PKKK. SK EN.

Zon/Daerah/ Bahagian. A.Daerah dan Bahagian. PERINGKAT KELOMPOK ZON -Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia B. -Pertandingan MSSR -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan.Daerah dan Bahagian. -Pertandingan Kokurikulum peringkat Zon. PERINGKAT BBMB-PKKK.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi untuk mewakili sekolah. SK EN. dirancang oleh zon. PERINGKAT DAERAH.02 MSSR . D. -Merancang . -Penglibatan secara langsung secara aktif 80% dalam setiap aktiviti yang JADUAL DIATUR OLEH PPGK. PERINGKAT GABUNGAN/ BAHAGIAN -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam bimbingan guru berkenaan. masing-masing.Sama seperti sasaran MSSR di atas. Buyong 24 . C.

25 BBMB-PKKK. Buyong . SK EN.

2. PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Sukan 4. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikhtarikh yang telah ditetapkan. Guru Besar PK Kokurikulum Buku Panduan Pengurusan Kokurikulum. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. SK EN. Menyemak draf dan membuat pindaan PK Kokurikulum 26 BBMB-PKKK. Buyong .PROSES KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah PK Kokurikulum 3.

Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum 6. Buyong . SK EN. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. PK Kokurikulum CARTA ALIRAN DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH 27 BBMB-PKKK. 7. 5.sekiranya perlu. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah.

Buyong .Ya Semak Menetapkan Susun Tubuhkan dan menentukan Takwim/ Jawatankuasa Dokumentasikan dan Takwim Adakan draf TAMAT Diari atau Tidak Perlu Tidak aktiviti-aktiviti buat MULA Pindaan sekolah yang Mesyuarat pindaan jika perlu dirancang Sekolah Takwim Sekolah diedarkan kepada guru dan dalam Diarimengikut Takwim Jawatankuasa Induk tarikhtarikh yang staf sekolah ditetapkan Sekolah 28 BBMB-PKKK. SK EN.

SK EN.29 BBMB-PKKK. Buyong .

Buyong . SK EN. Tindakan Tandakan ( √) Catatan 1.SENARAI SEMAK DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bil . Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang 30 BBMB-PKKK.

Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu.terdiri daripada :• • • • • 2. 4. 6. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. 7. Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. Buyong . Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 3. 5. 31 BBMB-PKKK. SK EN.

Buyong . Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 60 minit 32 BBMB-PKKK. 3 hari 2. SK EN.NORMA KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Jenis Kerja Masa Yang Diambil Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu 1. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan.

3.

Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan.

3 hari

4.

Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu.

2 hari

5.

Menetap dan menentukan Takwim Sekolah.

60 minit

6.

Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah.

2 hari

7.

Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah.

15 minit

33
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

JADUAL PERLAKSANAAN AKTIVITI KO-KURIKULUM 2009 SK. ENCIK BUYONG, KUCHING.
BULAN B il Aktiviti-Aktitvti Peringkat Sekolah. 1 Gerko Unit . Beruniform 2 . 3 Gerko Kelab . dan Persatuan JA N FE B MA C AP R M EI JU N JU L OG O SE P OK T NO V

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

4 Gerko Sukan & . Permaianan

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

5 Teawkando . 6 Kelab Seni Silat . 7 Projek Rajawali . 8 Projek Sang . Kancil 9 Perkhemahan / . Kerja Amal Unit Beruniform

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X X

X

X

X

34
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

1 Jogerton dan 0 Hari Keluarga . 1 Latihan 1 Olahraga . 1 Latihan 2 Persiapan Skn . & Permainan 1 Latihan 3 Persiapan Unit . Akademik

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

35
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

2010 05.04.02.03.06.03.04.2010 – PENDAFTARAN & AGIHAN KUMPULAN GERKO PELAJAR TAHUN 4 2010.2010 27.2010 07.2010 36 BBMB-PKKK.3. Buyong .05.04.2010 & 24.2010 & 28.01.05.02.2010 JUN 30.2010 MAC APRIL MEI 10. 10.01. KUCHING 2010 KUMPULAN A BULAN JANUARI FEBRUARI Unit Beruniform & Sukan Permaianan KUMPULAN B Unit Beruniform & Kelab Persatuan Mesyuarat Kokurikulum 1 / 2010 – 13.04.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 17.03.2010 23.2010 – Latihan Bagi Pasukan Elit Sekolah Encik Buyong.06.2010 14.JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM SK ENCIK BUYONG.2010 – TAKLIMAT DOKUMEN KONTRAK KOKURIKULUM 2010. SK EN. 24. 03.02.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR Semester 1 Mesyuarat Jawatankuasa KK 2 / 2010 – 26.2010 & 21.2010 03.02.2010 & 31.

JULAI 14.09. SK EN.08.11.10.2010 Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR 2 06.2010 ] Perkhemahan Unit Beruniform Sekolah [07.07.2010 NOVEMBER Mesyuarat Jawatankuasa KK 4 / 2010 [ 10.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 13.09.2010 07. ENCIK BUYONG 2010 37 BBMB-PKKK.09.08.2010 & 21.2010 OGOS 04.2010 ] SEPTEMBER OKTOBER 22.2010 15. 16 kali 16 kali Jadual kegiatan akan berubah mengikut apa-apa perubahan dan kegiatan sekolah dari MASA PERLAKSANAAN GERKO SK.2010 29. Buyong .07.07.2010 20.10.07.2010 ] Jumlah Perjumpaan Perhatian : semasa kesemasa.08.10.2010 Gerko ditangguh Bulan Puasa [ 11.2010 Mesyuarat Perkhemahan Jawatankuasa 3 / 2010 – Unit Berunit Beruniform 28.

Buyong . SK EN.HARI GERKO MASA GERKO 02:00 – 03:30 PM UNIT BERUNIFORM JENIS GERKO KUMPULAN A + B UNIT BERUNIFORM & SUKAN DAN PERMAINAN KUMPULAN A + C UNIT BERUNIFORM & KELAB DAN PERSATUAN RABU SETIAP MINGGU 03:30 – 05:00 SUKAN DAN PERMAINAN & KELAB DAN PERSATUAN ( Dilaksana mengikut penggiliran ) 08:00 – 09:30 AM SETIAP SABTU MELAINKAN ADA PERUBAHAN SENI PERTAHANKAN DIRI TAEKWANDO 38 BBMB-PKKK.

Majlis Sukan Sekolah
Pengerusi : Tuan Haji Bolhassan bin Hj. Bujang. Guru Besar.

Naib Pengerusi : En. Banyuk Bin Muhi, Penolong Kanan Kokurikulum,

Setiausaha

: Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan.

Pen. Setiausaha : Penyelaras Sukan dan Permainan.

Ahli-ahli

: Guru Ketua Ruah Sukan Guru Rumah Sukan.

Tugas. 1. Menentukan objektif sukan sekolah tercapai. 2. Merancang aktiviti sukan sekolah secara jangkan panjang dan jangka pendek. 3. Mengenalpasti T.O.V (Take of Value) dan merancang aktiviti sukan dan permainan. 4. Merancang strategi peningkatan dan penglibatan dalam sukan dan permaianan. 5. Menggunakan sepenuhnya kepakaran dalam bidang sukan yang ada di sekolah. 6. Meningkatkan kemahiran guru melalui kilinik sukan. 7. Menambah kepakaran untuk peningkatan sukan sekolah melalui kursus atau latihan dalaman dan luaran. 8. Memastikan adanya peraturan berkaitan dengan aktiviti sekolah bagi mejamin keselamatan, kelancaran dan kelicinan perlaksanaan.

B. Senarai Nama Guru Rumah

39
BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg

Nama Rumah

Ketua Rumah Sukan 1. Pn. Nicollete Gabriel Puem.

Guru Rumah / Penasihat

7. Pn. Rabayah Abang. 8. Pn. Zainab AbdulRahman. 9. Pn. Kamariah bt. Keram. 10. Ustazah Norhafizah.

13. En. Banyuk Bin Muhi 14. Ustazah Rashita Che Su. 15. En. Baser Bin Soton 16. Ustazah Sh. Linora 13. Ustaz Razali Jily. 14. Pn. Dyg. Rina Abd.Razalee 15. Pn. Masniah Drahman.

Merah

Cikgu Ali Abdul Rahman.

2. Ustz. Zarina. 3. Ustazah Badariah Saadi. 4. Pn. Christine Tan.

1. Ustz. Zalia Hj. Sahat. Kuning Cikgu Jamain Abu Bakar 2. Pn. Sutina bt. Amat. 3. Pn. Sadiah Hj Rais 4. Pn. Illia bt. Sahmat. 5. Pn. Malati Hosen. 1. Ustazah Umizan. 2. Pn. Fauziah bt. Sapawi. 3. Pn. Wan Siti Hajariah. 4. Pn. Dzuziana Abdullah. 1. Ustazah Norlizan. Biru Cikgu Shapiee bin Paee. 2. Pn. Suriana bt. Zamburi. 3. Pn. Masniah bt. Bojeng. 4. Pn. Hasnida
BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg

7. Pn. Rozilawati Ambak. 8. En. Abg Rammand. 9. Pn. Rashidah Brahim. 10. Pn. Mahani Mohd. Che 11. Pn. Mona Mahli. 7. Pn. Nur Ruzaini. 8. Ustazah Salwana. 9. Pn. Jasmina Mohd. Yusuf. 10. Ustaz Mohammad Ismail. 7. Pn. Masnu bt. Sulaiman. 8. Pn. Saerah Umar. 9. Ustaz. Fatimah Hamni.

13. Pn. Fatimah Jerman. 14. Pn. Husniah bt. Swaidi 15. Pn. Melo Abg. Deli.

Hijau

Ustaz Tarmigi.

13. Pn. Minche Ambun. 14 . En. Abg. Sapawi Abg. Indi

4010. Pn. Sarbanun

JAWATANKUASA PELAKSANA KOKURIKULUM DAN FAIL MEJA

Pengerusi

:

Guru Besar.

Naib Pengerusi

:

Penolong Kanan Kokurikulum.

Setiausaha

:

Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan.

Pen. Setiausaha :

Penyelaras Persatuan & Kelab / Penyelaras Unit Beruniform / Penyelaras Sukan & Permaianan

AJK

:

Guru PK Kurikulum Guru PK HEM Ketua Guru Rumah Sukan

11
BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg

Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual kokurikulum sekolah.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. Merancang aktiviti kokurikulum sekolah. 10. Menentukan takwim dan jadual aktiviti.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukkan kewangan yang akan digunakan. Menentukan tarikh Temasya Sukan Sekolah. Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh. Rancangan Jangka Panjang dan Rancangan Jangka Pendek. 3.Penasihat Persatuan / Kelab Penasihat Unit Beruniform Penasihat Sukan & Permaianan Tugas. 8. 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 7. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah. 11. 9. 6.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada Guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masing-masing. 1.Hari Kokurikulum dan kegiatan lain. 12. 5. 2. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan kokurikulum peringkat / Kawasan / Daerah / Bahagian / Negeri dan Kebangsaan. Merentas Desa . Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan. 4.

Guru Besar PK Kokurikulum 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .U. Subperaturan 3(1) Subperaturan 3(3) 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah.U. Guru Besar PK Kokurikulum Warta Kerajaan Perundangan P. 2) 2 Memastikan kedudukan kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. 11/Bil. 41). (A) 196: 5652 J. Guru Besar PK Kokurikulum Jilid 42/No.27 (Tambahan No.11 (Tambahan No.(A) 531/97. P.PROSES KERJA PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Bil Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1 Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah.

Guru Besar PK Kokurikulum 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Guru Besar PK Kokurikulum 7 Memastikan keberkesanan pelaksanaan kegiatan kokurikulum di sekolah. 1/1985 5 Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum. Subseksyen 135(1) 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar. Guru Besar PK Kokurikulum Subseksyen 135(2) Surat Pekeliling Ikhtisas Bilangan. Guru Besar PK Kokurikulum Bilangan 4/1985 Bilangan 1/1986 Bilangan 7/1988 Bilangan 4/1995 Bilangan 16/2000 Bilangan 18/2000 6 Menyediakan garis panduan tugas guru dalam kokurikulum.Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) Seksyen 18.

8 Memberi kesedaran kepentingan kokurikulum dalam sistem pendidikan Guru Besar PK Kokurikulum CARTA ALIRAN PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg 5 13 . Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum. 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah.Bil Proses Kerja Tindakan Catatan (√ ) SENARAI SEMAK PELAKSANAAN 1 DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah 2 Memastikan kedudukan kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar.

TAMAT kedudukan kokurikulum Beri kesedaran kokurikulum Tentukan peruntukkan masa Tetapkan garis yang jelas Sediakan dasarpanduan tugas Pastikan konsepkepentingan yang MULA keberkesanan status pelaksanaan dalam sistem guru dalam difahami kokurikulum mencukupi untuk dapat sebagai sesuatu yang oleh mengenai kandungan diwajibkan dalam pendidikanaktiviti kokurikulumkokurikulum kegiatan pendidikan dicapai kokurikulum ke atas pelajar di sekolah difahami oleh warga sekolahwarga sekolah 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

2. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah.1 Tanggungjawab Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah. Merancang aktiviti sekolah (Rancangan Jangka Panjang / Pendek). 4. 7. 1. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun. 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan Kokurikulum peringkat daerah/negeri/kebangsaan. Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual Kokurikulum.2. Menentukan takwim dan jadual aktiviti.2. 3. 6. Memastikan penglibatan pelajar menyeluruh. Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum 2. 5.

Bertanggungjawab dalam pelaksanaan dasar gerakerja kokurikulum sekolah.2. Menyelesaikan masalah yang berbangkit dalam perjalanan aktiviti kokurikulum.masing. 1. berterusan dan berkesan. Menentukan objektif gerakerja kokurikulum sekolah tercapai. 3. Memastikan supaya setiap unit gerakerja kokurikulum berjalan dengan lancar. 2. 8. 5.2. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masing. Menyelaras dan meluluskan program tahunan setiap unit gerakerja kokurikulum 4. Menentukan tarikh Kejohanan Olahraga sekolah. 2. 10. pelaksanaan dan penilaian pelajar. penolong setiausaha kokurikulum dan penyelaras-penyelaras unit.Memutuskan pengurniaan yang akan diberi kepada pelajar yang mencapai taraf kecemerlangan dalam aktiviti kokurikulum. 9. Menyelaras dengan pihak sekolah peruntukan dan perbelanjaan aktiviti kokurikulum. Menerima laporan kedudukan stok dan inventori peralatan kokurikulum.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukan kewangan yang akan digunakan. 9. 10. 7. 3. 11. Membantu Pengetua dalam pengagihan tugas kepada guru-guru. perancangan.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. Hari Kecemerlangan Kokurikulum dan kegiatan lain. 2. Mengawal segala urusan kewangan bagi wang yang dikutip daripada pelajar.8. 6. 12. 2. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan. Merentas Desa. 13. Mengurus pemilihan peserta untuk ke pertandingan aktiviti persatuan/kelab/pasukan badan beruniform dan sukan/permainan.Memastikan semua tempat dan alat selamat digunakan oleh pelajar. Menerima laporan kegiatan unit kokurikulum pada akhir tahun daripada setiausaha kokurikulum.2 Tanggungjawab Penolong Kanan Kokurikulum. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum.3 Tanggungjawab Setiausaha Kokurikulum 1.

Mengenal pasti guru dan murid yang berpotensi dalam aktiviti kokurikulum dan mengadakan latihan dengan mereka.Sentiasa berbincang dengan Pengetua/Penolong Kanan Kokurikulum untuk kepentingan sukan sekolah. Mengurus dan menjaga keselamatan semua perlatan sukan sekolah. 3. 9. 11.2. Menyediakan anggaran belanjawan tahunan untuk aktiviti dan peralatan. Menyelaraskan semua aktiviti sukan sekolah. 2. Menentukan langkah-langkah keselamatan dalam aktiviti kokurikulum dipatuhi. Mengatur dan menyelia perjalanan persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. Memastikan borang-borang kokurikulum yang digunakan dikemaskinikan dan mencukupi. 10.4. Menyediakan jadual waktu untuk perjumpaan dan mesyuarat. 6. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .4 Tanggungjawab Setiausaha Sukan 1. 2. 5. 4.2. Menyediakan takwim dan aktiviti sukan yang sesuai dengan aktiviti SSD/MSSN/MSSM. 8. Menyimpan dan mengemaskini buku stok dan inventori peralatan sukan. Membantu Pengetua mengagih tugas baru dalam olahraga dan permainan. 13. Memastikan rekod dan data diselenggara dengan baik. Menetapkan pelajar dalam Rumah Sukan. 5.Merekodkan pencapaian cemerlang pelajar dan pasukan sekolah dalam Buku Rekod Pencapaian Sukan Sekolah. 7. 6.Menyediakan laporan lengkap tentang semua aktivit sukan sekolah dan luar sekolah untuk edaran. rujukan dan rekod. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum.Menghadiri kursus dari masa ke masa untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran diri. Menyediakan peraturan penggunaan peralatan dan kemudahan sukan. Menyelaraskan penyertaan sekolah dalam aktiviti sukan luar sekolah.4 Tanggungjawab Penyelaras Persatuan/Kelab/Pasukan Badan Beruniform 1. 7. 2. 12. 3. 2.

6.Buku laporan aktiviti 9. Merancang aktiviti tahunan dengan kerjasama pelajar. rujukan dan rekod. 3. 5. Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. surat-menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan baik. 8. Memastikan aktiviti berjalan mengikut jadual yang ditetapkan. Memastikan aktiviti selaras dengan objektif sekolah.2.Borang penyertaan persatuan . Memastikan ada Perlembagaan dan Peraturan. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa/penjaga untuk pelajar menyertai persatuan/kelab/pasukan badan beruniform.4. Merancang strategi untuk peningkatan kecemerlangan Pasukan Badan Beruniform/Kelab Persatuan dan Sukan/Permainan. 2. Menyediakan borang/buku yang diperlukan untuk aktiviti: . Mengumpulkan rancangan tahunan dan buku aktiviti untuk edaran.4 Tanggungjawab Guru Penasihat / Pemimpin 1. 8.mengagihkan kad kokurikulum kepada guru untuk diedarkan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. 7.Membuat laporan tahunan keseluruhan tentang aktiviti dan pencapaian kokurikulum sekolah. Menentukan aktiviti. Memastikan pengurusan kewangan dan harta benda/peralatan diurus dengan baik. 4. 5.Borang senarai AJK dan ahli . 10. 2. . Menguruskan Buku/Kad Kokurikulum . 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Memastikan jawatankuasa menjalankan tugas seperti terkandung dalam perlembagaan. 6. Memastikan Mesyuarat Agung diadakan bagi tujuan melantik Ahli Jawatankuasa.Mengumpulkan semula daripada guru tingkatan pada akhir tahun untuk simpanan dan rekod bilik kokurikulum. 7.

11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 13. 14. 10. 5. 19.Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari semasa ke semasa. Berusaha mendapatkan khidmat nasihat daripada mereka yang pakar. 8.Menentukan peralatan dan kemudahan permainan sentiasa dalam keadaan baik.Mencadangkan nama ahli yang layak menerima Sijil Penghargaan kepada Jawatankuasa Kokurikulum Sekolah. 13. 12.Menyemai semangat kesukanan di kalangan pelajar. 6. Memastikan Minit Mesyuarat dan Laporan Aktiviti disediakan dan difailkan. Menguruskan pengangkutan untuk pasukan sekolah ke pertandingan luar. Permainan.Mengurus penyertaan ahli-ahli dalam kegiatan di peringkat sekolah/zon/daerah dalam lawatan atau projek yang dijalankan.Menilai prestasi pasukan sekolah dan mengambil langkah-langkah untuk mempertingkatkan.Bertanggungjawab mencatat penglibatan dan pencapaian ahli. 14. 16. Menganjurkan perlawanan antara Rumah Sukan/Kelas/Tingkatan/Sekolah. 7.Menentukan Papan Kenyataan digunakan dengan sepenuhnya. Menguruskan surat kebenaran ibu bapa/penjaga untuk ke pertandingan luar sekolah. 2.Memastikan tidak ada unsur subversif tersebar di kalangan ahli.Menghadiri perjumpaan atau mesyuarat yang berkaitan dengan unit yang diwakili.9. kemahiran dan minat pelajar dalam permainan.Mendaftarkan Pasukan Badan Beruniform.Menandatangani Buku Kehadiran Ahli.Bertanggungjawab memberi bimbingan dan tunjuk ajar serta galakan kepada ahli-ahli. 20.Bekerjasama dengan pihak sekolah dalam menjayakan sesuatu program.4 Tanggungjawab Guru Kelab Permainan / Rumah Sukan 1. Kelab/Persatuan. 12. Membentuk jawatankuasa. 18. Melapor dan merekodkan keputusan-keputusan pertandingan yang disertai.2.Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk peralatan dan pengurusan. 17. 15. Memastikan undang-undang permainan dan perlawanan dipatuhi.Merancang aktiviti tahunan dengan guru Rumah Sukan. 2. 3. 11. 4. Merancang meningkatkan pengetahuan. selamat dan mencukupi untuk digunakan. Memilih dan melatih pasukan sekolah mengikut jadual dan takwim kokurikulum sekolah. 11. 10. 9.

Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat.Tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari masa ke masa. 3.1.3 Setiausaha. 3.Menghadiri kursus permainan yang dianjurkan oleh Jabatan Belia. c. wakil daerah/negeri dan negara) 16.Merekodkan nama pemain-pemain dan pasukan yang cemerlang(johan daerah/negeri. Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya. 3.1. KELAB/PERSATUAN 3. 3. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.5 Bendahari. 3.1. 3.7 Ahli Jawatankuasa (5 – 7 orang). b.6 Penolong Bendahari.3 Setiausaha 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . 3.1. 3.1. 3. Mempengurusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi.2.1 Naib Pengerusi a.2Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa 3.1 Pengerusi a. c.1.15.1 Pengerusi. b.1. Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Permainan/Sukan.1Carta Organisasi Jawatankuasa 3. Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggung jawab yang diberi.2 Naib Pengerusi. 17.2. kebudayaan & Sukan.1. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.8 Pemilihan dua orang juru audit. 3.4 Penolong Setiausaha. 3.2.

d. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. b. c. Mencatat kehadiran ahli d. Ahli Jawatankuasa a. Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari.2. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.7 a. Penolong Bendahari a.6 3. e.4 3.2. b. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. b. 13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan tanggungjawabnya. Menyediakan Laporan Kewangan untuk di audit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung.5 3. Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab di atas kesahihannya. Bendahari a. Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan. d. Menyediakan penyata Kira-Kira bulanan dan tahunan serta menandatanganinya. f Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan. c. Penolong Setiausaha a. Menjalankan tugas Setiausaha sewaktu ketiadaan Setiausaha.2. c. b.3.2. Mempengerusikan biro sekiranya dilantik. Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan Persatuan b. Menguruskan hal-hal surat menyurat. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan-kegiatan.

nilai-nilai murni untuk meningkat kualiti.c. mengelola dan menilai kegiatan Kokurikulum yang berbentuk aktiviti yang melengkap dan memperkukuhkan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. daya saing bagi kesejahteraan diri murid dan masyarakat. PERANCANGAN 4. 2.2. disiplin. b. 4. Mempastikan perjalanan aktiviti kokurikulum adalah berdasarkan kepada kurikulum badan induk/gabungan atau yang berkaitan 7. 5. 6. Merancang. Kegiatan kokurikulum yang dirancang dan dikelolakan memberi peluang serta kesempatan kepada murid untuk mengembangkan minat. Menyediakan skema penilaian aktiviti kokurikulum dalam pelbagai bidang dan memberi peluang kepada murid untuk mempertingkatkan tahap pencapaian secara berterusan. Program kokurikulum memberi penekanan kepada pemerolehan. 8. Menyediakan kemudahan asas dan peralatan supaya mewujudkan pembelajaran yang menyeronokan merentasi kurikulum. sahsiah. Memberi peluang sepenuhnya kepada murid menyertai kegiatan kokurikulum dan memperagakan kepada masyarakat secara Integrasi. tahunan dan 3. Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul. 4. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa 3.1 Prinsip Pelaksanaan Kokurikulum. ketahanan diri. peningkatan ilmu. 1. bakat kreativiti dan Inovatif masing-masing. Program kokurikulum memberi penekanan kepada usaha bersepadu ke arah memperkukuhkan semangat patriotisme dan perpaduan antara kaum. kemahiran baru bagi memupuk sikap positif.8 Pemeriksa Kira-Kira a. Memeriksa. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan bertangungjawab keatasnya. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . menganjur.

(Visi dan misi sekolah dalam bidang kokurikulum ditetapkan dalam mesyuarat bersama di antara Jawatankuasa Pengurusan dan Penyelarasan Kokurikulum Sekolah dengan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah). Mengenalpasti keupayaan sekolah dari aspek pelaksanaan. 5. Mengkaji dan mengenalpasti kekuatan dan kelemahan dalam pelaksanaan kegiatan kokurikulum pada tahun-tahun sebelumnya dan merumuskan dasar. pasukan pakaian seragam. Syarikat-syarikat Swasta dan Institusi pengajian tinggi. {Rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. dan sukan/permainan. borangborang penilaian. 1/1985 bertarikh 2hb. kurikulum kegiatan. 11.Memberi penghargaan dalam aktiviti kokurikulum. bekalan pejabat. Merumus dan menetapkan visi dan misi kegiatan kokurikulum sekolah dan menghebahkannya kepada guru-guru dan pelajar-pelajar. dokumen-dokumen rujukan berkaitan prosedur. Mei 1998 Jil. 4. 4. dan sijil-sijil). Memberi taklimat kepada guru-guru tentang dasar. 10. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan kokurikulum yang telah dirumuskan. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah. dan harta modal bidang kokurikulum. 8.2 Skema Pelaksanaan Kokurikulum Sekolah. Menyediakan kurikulum kegiatan setiap persatuan/kelab. 2. Januari 1985} 3. dan kecendorongan pelajar. 9. {Rujuk Peraturan-peraturan Pendidikan (Persatuan Sekolah) 1998 seperti dalam Warta Kerajaan bertarikh 21 Hb. 10. Memperolehi dan mengemaskini inventori . undang-undang atau peraturan dan tatacara pelaksanaan.9. 1. 11 : PU (A) 196} 6. Menubuhkan Jawatankuasa Kerja Pengurusan dan Penyelarasan Kegiatan Kokurikulum yang terdiri daripada guru-guru penasihat persatuan/kelab. 7. 42/No. kesesuaian persekitaran. a. seperti sumber tenaga dan kepakaran. Menyediakan atau memperolehi keperluan prasarana dan kemudahan-kemudahan asas.Menerapkan elemen-elemen kerjaya dalam program dan kegiatan kokurikulum. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan. Menubuhkan persatuan/kelab/badan beruniform dan melantik guru-guru penasihat. sumber bantuan dan kewangan. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Menubuhkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah. b.Menyediakan keperluan asas pentadbiran (termasuklah fail. Mewujudkan kerjasama dengan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan.

d.3. rangka perancangan kokurikulum sekolah. 4. i. e. Menyedia.3 Jenis Aktiviti Kokurikulum. f. c. h. d.3. f. badan beruniform dan persatuan/kelab sukan dan permainan. negeri. Kelab Taekwondo Pasukan Kadet Remaja Sekolah Pergerakan Pengakap Pergerakan Puteri Islam Persatuan Bulan Sabit Merah Persatuan Silat Seni. e. kebangsaan dan antarabangsa. Menyediakan perancangan dan jadual tahunan (takwim) kegiatan kokurikulum sekolah.2 PERSATUAN / KELAB Persatuan Akademik 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Melaksanakan kursus-kursus pengurusan kokurikulum kepada guru-guru. dan jadual aktiviti kokurikulum peringkat daerah dan negeri. Menyelaraskan kegiatan atau aktiviti persatuan/kelab/badan beruniform berdasarkan objektif/matlamat setiap persatuan/kelab/badan beruniform berkenaan. Aktiviti Kokurikulum terbahagi kepada tiga bahagian: 2. Memantau dan menyelia pelaksanaan kegiatan kokurikulum. Merancang dan melaksanakan kursus-kursus kejurulatihan. mengumpul dan menyemak dokumentasi pelaksanaan oleh setiap persatuan/kelab. g. j. b.1 PASUKAN PAKAIAN SERAGAM Unit Beruniform a. Melaksanakan Skema Penilaian Aktiviti Kokurikulum untuk setiap pelajar. k. 2.c. Menyediakan laporan Tahunan Kokurikulum. Meneroka dan mewujudkan peluang-peluang penyertaan dan penglibatan pelajar dalam kegiatan kokurikulum di peringkat daerah.

f. Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Komputer Muzik dan Seni Suara Pembimbing Rakan Sebaya Pencinta Alam Perpustakaan / Pusat Sumber Seni Tari. Kelab Bola Jaring 13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .3. Kelab Hobi dan Rekreasi a. Kelab Keceriaan Sekolah b. d. Persatuan Pengawas Sekolah a. Persatuan Agama Islam b. Persatuan Sains & Matematik. Persatuan Bahasa c. Kelab/Persatuan Perkhidmatan a. e. c.a.3 KELAB SUKAN DAN PERMAINAN Permainan: a. g. Persatuan Kebudayaan d. Kelab Bola Baling c. Kelab Badminton b. Persatuan Pengawas Perpustakaan 2.

d. Kelab Senamrobik dan lain-lain. Peruntukan Sukan/Motivasi/Kokurikulum Peruntukan ini bertujuan membantu pelaksanaan kegiatan pelajar di peringkat sekolah. 30% untuk kegiatan motivasi dan 20% untuk kegiatan kelab sukan dan permainan. Peruntukan ke sekolah menengah adalah sebanyak RM 6. Kelab Kelab Kelab Kelab Bola Sepak Bola Tampar Sepak Takraw Permainan Dalaman. 2.3. g. Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan garis panduan bagaimana membelanjakan peruntukan tersebut sebagaimana berikut: 50% untuk kegiatan kokurikulum. Bahagian Sekolah. Olahraga: a. daerah. e.00.00 dan sekolah rendah gred B RM 1.4 Kewangan a. Pihak sekolah hendaklah mengemukakan prestasi perbelanjaan peruntukan yang 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .500. Peruntukan ini disalurkan terus ke-sekolah menengah dan rendah seluruh negara. f. Kelab Olahraga b.000.00 dan sekolah rendah gred A RM 2. negeri dan kebangsaan.500.

40.0 1. Sewa bas ke Jeram Pasu 500. Bermula Pada 1/9/2002 dan Berakhir 31/8/2003 PENERIMAAN RM PERBELANJAAN RM 20. Johor Bahru.diagihkan secara berkala iaitu enam bulan sekali dengan menyatakan jenis program.00 alat tulis. Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda. jumlah perbelanjaan. 2.0 1. Beli buku laporan dan 0 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . tarikh program dijalankan dan nombor baucer. c. Yuran / Wang Derma Pendaftaran ahli. penglibatan pelajar mengikut jantina dan bangsa.00 10 0. Penyata Kewangan Contoh Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap. Disertakan borang pelaporan. Baki dibawa ke hadapan 2.

Yuran bulanan ahli 5. Johor Bahru dengan ini mengaku bahawa Penyata kewangan ini adalah benar. Buku program 0 100.0 Jumlah 1.00 13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .00 5.0 30. Baki wang dalam bank ialah sebanyak RM 110. Jamuan makan akhir tahun 7. Hadiah pertandingan 0 30. Baki dalam bank 0 350.0 0 110.0 50 3. Peruntukan Kokurikulum 6. Saguhati penceramah 6. 00 Saya KASSIM BIN SURATMAN.0 3.00 20 0. 00 4.00 Jumlah 1.00 30 0. Bendahari Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda.14 0.Sumbangan daripada PIBG 0.140.

Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 1 : …………………………………….. ( Norini) Tarikh : ………………. AINI BTE HARUN.. Stok dan Inventori 15 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . ( Puan Faridah bt ) Tarikh : ……………… Saya ZULZAIMI BIN NASIR.. Pemeriksa kira-kira 1 dan Pemeriksa kira-kira 2. i.Tandatangan Bendahari : ………………………………. dengan ini mengesahkan Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda ini yang berakhir pada 31/8/2003 adalah yang benar. ( Rashidah) Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 2 : …………………………………….

BPK2 & BPK3) kepada semua pelajar.Pungutan dan Perbelanjaan Contoh Plan Strategi Bi l 1. Penyelaras persatuan. Guru Tingkatan. pasukan pakaian seragam dan kelab permainan. 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . b) Pastikan semua pelajar mendaftar dalam ketiga-tiga komponen kokurikulum: – Persatuan / Kelab – Pasukan Pakaian Seragam – Kelab Permainan c) Kutip semula borang pendaftaran dan asingkan ketiga-tiga bahagian mengikut komponen kokurikulum tersebut. f) Setiausaha Kokurikulum menyerahkan borang pendaftaran pelajar kepada Ketua Guru Penasihat untuk dianalisa mengikut tingkatan. e) Serahkan semua borang pendaftaran dan satu salinan asal borang data kokurikulum (BDK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang pada 15 Januari.ii. d) Catatkan maklumat kokurikulum pelajar dalam borang data kokurikulum (BDK) dalam 2 salinan. Setiausaha Kokurikulum. 9 Januari Tindakan Tarikh Laksana 14 Januari Setiausaha Kokurikulum. Perkara Pendaftaran Pelajar a) Edarkan borang pendaftaran kokurikulum (BPK1.

15 Januari Guru Kelas. Dapatkan borang pendaftaran kokurikulum (BDK) daripada Setiausaha Kokurikulum. Penasihat.g) Borang analisa kokurikulum yang telah dilengkapi diserahkan kembali kepada Setiausaha Kokurikulum untuk difotostat Ketua Guru dan difailkan. 12 Januari 21 Januari 2. Kokurikulum Mengikut Kelas Tuliskan nama penuh pelajar dalam Sepanjang Tahun e) 3. Pendaftaran Pelajar Baru a) b) c) d) Kenal pasti pelajar baru di kelas Guru Kelas masing-masing. Agihkan borang kepada pelajar dan kutip semula borang tersebut. Data a) 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Serahkan borang pendaftaran (BPK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang. Pastikan pelajar memilih ketiga-tiga komponen dalam kokurikulum dan catat maklumat tersebut dalam borang data kokurikulum pelajar (BDK).

b) c) d) e) huruf BESAR. Gunakan borang BDK. Guru Kelas Nama ditullis mengikut susunan abjad dan didahului dengan senarai nama pelajar lelaki. Pelajar WAJIB menyertai ketiga-tiga komponen kokurikulum. 9 Januari 14 Januari 15 Januari 4. Borang BDP yang lengkap diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum pada 15 Januari. c) Gunakan borang berasingan mengikut tingkatan. d) Semua borang yang telah lengkap hendaklah diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum. susunan abjad dengan mendahulukan nama pelajar lelaki. 16 Januari 21 Januari 5. Setiap minggu 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . b) Tulis nama penuh pelajar mengikut Penasihat. Data Kokurikulum Mengikut Kelas a) Guru Ketua Penasihat mengisi borang Semua Ketua data kokurikulum mengikut tingkatan. data awal dianggap sahih. Pada setiap hujung bulan. Aktiviti Mingguan a) Aktiviti mingguan bagi persatuan dan Semua Guru kelab dijalankan berasingan antara sessi pagi dan petang mengikut jadual Penasihat. Jika tidak. guru tingkatan bertanggungjawab memaklumkan daata terkini kepada Setiausaha Kokurikulum jika ada sebarang perubahan.

b) Buku laporan mesti mengandungi maklumat: .Perlembagaan tahun semasa .b) aktiviti yang telah ditetapkan.Laporan mesyuarat agung .sebarang perubahan tarikh aktiviti atau perjumpaan perlu dimaklumkan kepada Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Semua Guru Penasihat. Aktiviti pasukan pakaian seragam ditetapkan setiap hari sabtu yang bukan cuti umum. 6. Buku Laporan Persatuan / Kelab a) Laporan mestilah ditulis oleh pelajar setiap kali perjumpaan diadakan dan disahkan oleh Guru Penasihat.Rancangan tahunan ahli tingkatan .Nama Persatuan / Kelab . . Setiap minggu c) 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . Setiap persatuan / kelab mesti mengadakan perjumpaan sekurangkurangnya 10 kali setahun.Jadual kedatangan pelajar Analisa / data ahli mengikut Senarai nama ahli jawatankuasa dan Awal tahun Ahli Jawatankuasa Persatuan dan Kelab. Contoh pada hari Selasa dan Rabu.

Guru Penasihat b ertanggungjawab mengemukakan buku laporan apabila diminta oleh Penyelaras Persatuan / Kelab / Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Guru Penasihat / Akhir tahun Penyata akaun terakhir / tutup Laporan pelaksanaan kokurikulum Semasa ke Semasa 29 Mac 28 Jun 29 September 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Laporan mingguan .Penyata akaun bulanan ..Jadual kutipan yuran . Buku laporan hendaklah dihantar kepada Penyelaras Persatuan / Kelab setiap tiga Persatuan bulan Kelab sekali.Data dan analisis penilaian ahli .Laporan prestasi tahun semasa akaun.Laporan aktiviti luar (jika ada) tahun semasa . c) Buku laporan mesti disimpan oleh Ketua Penasihat / Guru Penasihat.

Kemudahan dan alatan Kokurikulum Guru Rumah Sukan Guru Jurulatih Sekolah 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . MSSD .Majalah .Sukan ii.Persatuan Ikhtisas .Pameran dan .CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA PENGURUSAN KOKURIKULUM SEKOLAH Guru Besar Wakil JBPS (Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah) GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Sukan Penyelaras Pasukan Badan Penyelaras Kelab dan Persatuan Penyelaras Kelab Sukan .Pertandingan . MSSR iii.

Kelab Sukan/ Permainan. Ketua Rumah Sukan Dan Kapten Pasukan Sekolah (Murid-Murid) 11 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .Projek Rajawali .Perkhemahan Sekolah . Kelab/Persatuan.Sukan Tahunan .Projek Sangkancil .Guru Penasihat Guru Penasihat Guru Penasihat Rumah Sukan Pasukan Elit Sekolah .Jogerthon & hari keluarga Pengerusi Pasukan Badan Beruniform.

Kelab Hadrah / Kompang 12 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg . PBSM 4. Permainan Dalaman 4. Bola Tampar 4. 3. Bola Jaring 3. Kelab Kebudayaan. Badminton 5. Pengakap 2. Kelab Persatuan Agama Islam 7.Seni & Muzik 5. Olahraga 8. Bola Baling 7. Kelab dan Persatuan. Seni Bela Diri . 1. 1. PPIM 5.PEMBAHAGIAN KUMPULAN GERKO SK. KRS 3. Bola Sepak Kelab Bahasa Kelab Doktor Muda Kelab Sains dan Matematik 2. Cyber Kids Club 6. B. KUCHING A. 2. Sepak Takraw 6. ENCIK BUYONG. Unit Beruniform. Sukan &Permainan. 1.Silat Taekwando C.

13 BaniMuhi/ Pkkk Sk En Byg .

Penyelaras Kumpulan C : Bojeng
B il
1

Pn. Masniah bt.

Kelab & Persatuan
Kelab Bahasa. [ Bahasa Malaysia & Bahasa Inggeris]

Guru Penasihat 2009
1. Cikgu Suriana bt. Zamburi [Ketua] 2. Cikgu Masnu bt. Hj. Sulaiman [P.Ketua] 3. Cikgu Mahani bt. Mohd. Chee 4. Cikgu Nicollete Garriel Puem

2

Kelab Doktor Muda

1. Cikgu Shapiee bin Paee. [Ketua] 2. Cikgu Hasnah Abd. Hamid. 3. Cikgu Melo Abg. Deli. 4. Cikgu Salwana.

3

Kelab Sains & Matematik

1. Cikgu Sutina bt. Amat [Ketua] 2. Cikgu Siti Zainab bt. Abd. Rahman [P.Ketua] 3. Cikgu Rozilawati bt. Ambak. 4. Cikgu Kamariah bt. Keram.

4

Kelab kebudayaan Seni & Muzik

1. Datin Ilia Sahmat [Ketua] 2. Cikgu Masniah bt. Bojeng

14
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

3. Cikgu Nur Ruzaini Abdullah 4. Cikgu Husniah bt. Swadi

5

Cyber Kids Club

1. Cikgu Jemain b. Abu Bakar [Ketua] 2. Cikgu Fauziah bt. Sapawi. 3. Ustazah Fatimah Hamni. 4. Cikgu Christine Tan Robert.

6

Persatuan Agama Islam

1. Ustazah Salwana [Ketua] 2. Ustazah Umizan. 3. Ustazah Zurina. 4. Ustazah Zalia bt. Hj. Sahat.

7

Kelab Hadrah / Kompang

1. Cikgu Rabayah bt. Abang [Ketua] 2. Cikgu Saerah bt. Umar. 3. Ustazah Nurlizan bt. Manzil. 4. Ustazah Malini Mohammad.

15
BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

Penyelaras Kumpulan A : Cikgu Abg. Sepawi b. Abg. Indi
B il
1

Unit Berunifo rm
Pengakap

Guru Penasihat 2009

1. Cikgu Baser b. Soton [K] 2. Cikgu Saerah bt. Umar. 3. Cikgu Christine Tan. 4. Cikgu Nur Ruzaini. 5. Cikgu Suriana bt. Zamburi. 6. Cikgu Sutina bt. Amat. 7. Cikgu Dyg. Rina Abg. Razalee. 8. Datin Ilia Sahmat. 9. Cikgu Mona bt. Mahli.. 10. Ustaz Razali b. Jily. 11. Cikgu Rashidah Ibrahim. 12. Cikgu HJ. Bolhassan(GB).

2

KRS

1. Cikgu Husniah bt. Swaidi [K] 2. Cikgu Minche Ambun. 3. Ustazah Norhafizah bt. Salim. Puem 4. Cikgu Abg. Sepawi bin Abg. Indi. 5. Cikgu Rabayah bt. Abang. Razali 6. Cikgu Fauziah bt. Hj. Sepawi. 7. Cikgu Sarbanun Hj. Lihi. 8. Cikgu Siti Zainab. 9. Ckg Nicollete Gabriel 10. Cikgu Banyuk b. Muhi. 11. Cikgu Hasnida Mohd 12. Cikgu Jemain Abu Bakar.

3

PBSM

1. Cikgu Hasnah Abd. Hamid [K] 2. Cikgu Shapiee b. Paee. 3. Cikgu Melo bt. Abg. Deli. 4. Cikgu Masinah bt. Drahman. 8. Cikgu Dzuziana Abdullah 9. Ustaz Mohamad b. Ismail. 10. Cikgu Rosnah bt.

16

BBMB-PKKK, SK EN. Buyong

Wasli [Ketua] 2. Sepawi Abg. Jerman. Cikgu Malati bt. SK EN. Haderan. Brahim [Ketua] 2. B il 1 Cikgu Minche Sukan & Permaianan Bola Sepak Guru Penasihat 2009 1. Cikgu Mona bt. Ustazah Rashita Che Su 4. Cikgu Rosnah bt. 4. Buyong . Hosen [Ketua] 2. Cikgu Abg. Mohd Rais 3. 3. Cikgu Abg. Cikgu Baser b. Cikgu Fatimah bt.Penyelaras Kumpulan B : Ambun. Razali. 3. Cikgu Hasnida bt. Cikgu Saadiah bt. Indi. 17 BBMB-PKKK. 2 Bola Jaring 1. Mahli. 4 Badminton 1. Soton. Rammand Abg. Hj. Cikgu Rashidah bt. Md. Ustazah Wan Siti Hajariah 3 Bola Tampar 1. Ustaz Razali bin Jily [Ketua] 2.

Cikgu Dyg. Rina Abg. Cikgu Dzuziana Abdullah 3. Soton. 3. 4. Ustazah Sh. Saadi [Ketua] 2. Noor. 5 Sepak Takraw 1. Bujang Dol. Cikgu Sarbanun bt. Lihi. 3. SK EN. Yusuf. Cikgu Rosnah bt. Ustazah Badariah bt. Cikgu Baser b. Cikgu Noraini bt. Buyong . Haderan. Ismail [Ketua] 2. Cikgu Jasmina Mohd. Wan Zain [Ketua] 2. Ustazah Norhafizah. Cikgu Ali Abdul Rahman [Ketua] 2. 6 Bola Baling 1. 8 Olahraga 1. Ustaz Mohamad b. 18 BBMB-PKKK. 7 Permainan Dalaman 1. Ustazah Zurina Abdullah.3. Ustazah Zarina bt. Cikgu Minche Ambun. Linora bt. 4. 3. Cikgu Banyuk bin Muhi. Cikgu Masinah Draman. 4. 4. Razlee. Mohd.

Wakil bahagian & Negara.15% . . Buyong .merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang sukan dan permainan untuk mewakili sekolah. 1. Projek Rajawali. 1.1. 1. bangsa dan negara.1. jati diri yang kuat.1.merupakan satu projek untuk mendidik pelajar dalam bidang kepimpinan. Projek Sang Kancili. Penyelaras Projek Kelab dan Persatuan dan semua guru.1.10 orang mewakili Negara.PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2006-2010 1.5 Bengkel Badminton Sekolah.2 Projek Sang Kancil. 1. 1. 2. PELAN OPERASI 1.20% .1.5.4 Bengkel Bola Sepak Sekolah. berakhlak bersemangat waja. . Projek Bola Sepak.60 org mewakili Sekolah. 1. . Kuantiti: . 1. 1. Kualiti : . .1.25% . SK EN. 2005 2006 2007 2008 2009 .3 Program perkhemahan.2. Guru Penasihat Kelab Bola Sepak.1 Projek Rajawali.10% . .PENINGKATAN PENCAPAIAN KOKURIKULUM.15 org mewakili daerah dan bahagian. CATATAN Penyelaras Projek Sukan dan Permainan dan semua guru. . PENETAPAN SASARAN JANGKA PANJANG KOKURIKULUM. Guru Penasihat Kelab Badminton.4. muhibbah dan menghormati adapt resam budaya masyarakat lain dan menjadi ahli masyarakat yang berguna pada agama. Projek Bengkel Badminton.3.30% RANCANGAN TAKTIKAL TAHUN 2008 1.merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan. Projek Perkhemahan. 19 BBMB-PKKK. Pemyelaras Projek Unit Beruniform dan semua guru.merupakan satu projek untuk mencungkil bakat pelajar dalam bidang kelab akademik dan persatuan untuk mewakili sekolah.

untuk mewakili sekolah. KUCHING BI L PERKARA KUMPULAN & SASARAN AKTIVITI GURU/ PROGRAM R&D PKKK.C) . Buyong . B.Pertandingan Badminton.Pertandingan Sepak Takraw. GERAK KERJA KOKURIKULUM -Penolong Kanan berkenaan -Projek Rajawali. . KELAB DAN PERSATUA N. TAJUK/AKTIVITI MURID PERLAKSANA AN CATATAN 01..2010. . Setiap hari Rabu (03:00-05:00) Semua Guru Pensihat Kumpulan A dan B. SEKOLAH KEBANGSAAN ENCIK BUYONG. A. -Melahirkan 30% pelajar mewakili Daerah/Zon. PELAN PERANCANGAN PROGRAM KO-KURIKULUM 2006 . UNIT -Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia masing-masing. . .Penasiha t. En. SK EN. (Kump. .Penyalaras.Pertandingan Bola Jaring. -Merancang .Pertandingan Bola Sepak.merupakan projek jangka masa panjang untuk memberi kemahiran berterusan bersama persatuan. Buyong.Pertandingan Bola Tampar. Semua Guru Penasihat 20 BBMB-PKKK.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi -Guru dan pelajar SK.

-Melahirkan 10% pelajar mewakili Bahagian.Pertandingan Permainan Tradisional.BERUNIFORM. -100% terlibat secara aktif peringkat sekolah. SUKAN TAHUNAN. . -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam . Setiap 2 Sabtu Berkerja (08:00-10:00) Kumpulan C. (Kump. 21 BBMB-PKKK. JOGERTON DAN HARI KELUARGA.Pertandingan Bercerita BM & BI. . -Projek Sang Kancil. .Pertandingan Kebudayaan. C. -Melahirkan20% pelajar mewakili Bahagian. -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan.A) . E. Buyong .Pertandingan Ping Pong.Pertandingan Bola Baling. . SK EN. -Memastikan setiap pelajar diberikan sijil dalam apa jua penglibatan mereka dalam gerko masing-masing. SUKAN DAN PERMAINA N. .Pertandingan membaca teks. bimbingan guru berkenaan.Pertandingan Syarahan/ Pidato. D.

(Kump. -Penglibatan secara langsung secara aktif 80% dalam setiap aktiviti yang JADUAL DIATUR OLEH PPGK.Pertandingan Tadarus AlQuran.melaksanakan Projek pertandingan dan memilih pelajar berpotensi untuk mewakili sekolah. .B) . SK EN..Kuiz UPSR. 02 MSSR . PERINGKAT KELOMPOK ZON 22 BBMB-PKKK. Buyong . -Projek Perkhemehan. -Merancang .Kerja amal Gotongroyong.Sama seperti sasaran MSSR di atas.Pertandingan Kawat. A. .

Daerah dan Bahagian. PERINGKAT DAERAH. SK EN. -Pertandingan MSSR -Menjadi guru pengiring bagi Unit gerak kerja dibawah bimbingan guru berkenaan. PERINGKAT NEGERI.Daerah dan Bahagian. dirancang oleh zon. Buyong . masing-masing. D. PERINGKAT GABUNGAN/ BAHAGIAN -Senantiasa mencari kreativiti dan inovasi untuk memajukan Unit gerak kerja dalam bimbingan guru berkenaan. Zon/Daerah/ Bahagian.-Melatih pelajar yang menjadi wakil dalam apa saja penyertaan bagi panitia B. 23 BBMB-PKKK. -Pertandingan Kokurikulum peringkat Zon. C.

24 BBMB-PKKK. Buyong . SK EN.

Buyong .PROSES KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1. PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Sukan 4. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan. Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. SK EN. PK Kokurikulum 25 BBMB-PKKK. 2. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah PK Kokurikulum 3. Guru Besar PK Kokurikulum Buku Panduan Pengurusan Kokurikulum. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikhtarikh yang telah ditetapkan.

Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum 6.5. SK EN. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. PK Kokurikulum CARTA ALIRAN DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH 26 BBMB-PKKK. 7. Buyong . Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah.

SK EN.Ya Semak Menetapkan Susun Tubuhkan dan menentukan Takwim/ Jawatankuasa Dokumentasikan dan Takwim Adakan draf TAMAT Diari atau Tidak Perlu Tidak aktiviti-aktiviti buat MULA Pindaan sekolah yang Mesyuarat pindaan jika perlu dirancang Sekolah Takwim Sekolah diedarkan kepada guru dan dalam Diarimengikut Takwim Jawatankuasa Induk tarikhtarikh yang staf sekolah ditetapkan Sekolah 27 BBMB-PKKK. Buyong .

28 BBMB-PKKK. Buyong . SK EN.

Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :- 29 BBMB-PKKK. Tindakan Tandakan ( √) Catatan 1.SENARAI SEMAK DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bil . SK EN. Buyong .

Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. SK EN. 30 BBMB-PKKK. Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan.• • • • • 2. 5. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan. 6. Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 3. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. 7. Buyong . Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah. 4.

Adakan mesyuarat Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah 60 minit 31 BBMB-PKKK. Buyong .NORMA KERJA DALAM PERANCANGAN TAKWIM KOKURIKULUM SEKOLAH Bi l Jenis Kerja Masa Yang Diambil Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu 1. 3 hari 2. SK EN. Tubuhkan Jawatankuasa Induk Takwim Sekolah yang terdiri daripada :• • • • • Guru Besar Penolong Kanan (P) Penolong Kanan (HEM) Penolong Kanan Kokurikulum Guru-guru Kanan.

Menetap dan menentukan Takwim Sekolah. Menyemak draf dan membuat pindaan sekiranya perlu. Buyong . 2 hari 7. Susun aktiviti-aktiviti sekolah mengikut tarikh-tarikh yang telah ditetapkan.3. 15 minit 32 BBMB-PKKK. SK EN. 2 hari 5. 3 hari 4. 60 minit 6. Takwim Sekolah di dokumentasikan dalam diari Sekolah. Diari Sekolah diedarkan kepada semua warga sekolah.

Buyong . KUCHING. Kerja Amal Unit Beruniform X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 33 BBMB-PKKK. Permaianan X X X X X X X X X X 5 Teawkando . BULAN B il Aktiviti-Aktitvti Peringkat Sekolah.JADUAL PERLAKSANAAN AKTIVITI KO-KURIKULUM 2009 SK. SK EN. 8 Projek Sang . Kancil 9 Perkhemahan / . ENCIK BUYONG. 7 Projek Rajawali . Beruniform 2 . dan Persatuan JA N FE B MA C AP R M EI JU N JU L OG O SE P OK T NO V X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 4 Gerko Sukan & . 3 Gerko Kelab . 1 Gerko Unit . 6 Kelab Seni Silat .

Buyong . & Permainan 1 Latihan 3 Persiapan Unit . Akademik X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 34 BBMB-PKKK. 1 Latihan 1 Olahraga . SK EN. 1 Latihan 2 Persiapan Skn .1 Jogerton dan 0 Hari Keluarga .

02.2010 – PENDAFTARAN & AGIHAN KUMPULAN GERKO PELAJAR TAHUN 4 2010.2010 & 24.05.02.06.2010 JUN 30.2010 03. 03.2010 07.04.05. KUCHING 2010 KUMPULAN A BULAN JANUARI FEBRUARI Unit Beruniform & Sukan Permaianan KUMPULAN B Unit Beruniform & Kelab Persatuan Mesyuarat Kokurikulum 1 / 2010 – 13.03.2010 05.2010 35 BBMB-PKKK.03.02.2010 & 28.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 17.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR Semester 1 Mesyuarat Jawatankuasa KK 2 / 2010 – 26.2010 23.2010 & 31.01.02.04.2010 – Latihan Bagi Pasukan Elit Sekolah Encik Buyong. 10.JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM SK ENCIK BUYONG.3.01.2010 27. 24.2010 14.04.2010 & 21.06.2010 MAC APRIL MEI 10.04.2010 – TAKLIMAT DOKUMEN KONTRAK KOKURIKULUM 2010. SK EN.03. Buyong .

2010 NOVEMBER Mesyuarat Jawatankuasa KK 4 / 2010 [ 10.2010 15.2010 & 21.2010 ] Jumlah Perjumpaan Perhatian : semasa kesemasa.09.2010 ] SEPTEMBER OKTOBER 22.2010 29.2010 07.09.2010 Mesyuarat Perkhemahan Jawatankuasa 3 / 2010 – Unit Berunit Beruniform 28.2010 – Gotong royong / Gerko Kerja amal 13.10.07.11.10.08.2010 Gerko ditangguh Bulan Puasa [ 11.2010 Gerko ditangguh Perlaksanaan PKSR 2 06.07. Buyong . 16 kali 16 kali Jadual kegiatan akan berubah mengikut apa-apa perubahan dan kegiatan sekolah dari MASA PERLAKSANAAN GERKO SK.2010 ] Perkhemahan Unit Beruniform Sekolah [07. ENCIK BUYONG 2010 36 BBMB-PKKK.09.08.2010 OGOS 04. SK EN.07.08.10.JULAI 14.07.2010 20.

SK EN.HARI GERKO MASA GERKO 02:00 – 03:30 PM UNIT BERUNIFORM JENIS GERKO KUMPULAN A + B UNIT BERUNIFORM & SUKAN DAN PERMAINAN KUMPULAN A + C UNIT BERUNIFORM & KELAB DAN PERSATUAN RABU SETIAP MINGGU 03:30 – 05:00 SUKAN DAN PERMAINAN & KELAB DAN PERSATUAN ( Dilaksana mengikut penggiliran ) 08:00 – 09:30 AM SETIAP SABTU MELAINKAN ADA PERUBAHAN SENI PERTAHANKAN DIRI TAEKWANDO 37 BBMB-PKKK. Buyong .

Bujang. 8.V (Take of Value) dan merancang aktiviti sukan dan permainan. 5.O. kelancaran dan kelicinan perlaksanaan. Setiausaha : Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan. Banyuk Bin Muhi. Meningkatkan kemahiran guru melalui kilinik sukan. 7. Tugas. Menentukan objektif sukan sekolah tercapai. Memastikan adanya peraturan berkaitan dengan aktiviti sekolah bagi mejamin keselamatan. Setiausaha : Penyelaras Sukan dan Permainan. 3. Merancang aktiviti sukan sekolah secara jangkan panjang dan jangka pendek. 1. Merancang strategi peningkatan dan penglibatan dalam sukan dan permaianan. Menggunakan sepenuhnya kepakaran dalam bidang sukan yang ada di sekolah. B. Guru Besar. Penolong Kanan Kokurikulum. 2.Majlis Sukan Sekolah Pengerusi : Tuan Haji Bolhassan bin Hj. Pen. Ahli-ahli : Guru Ketua Ruah Sukan Guru Rumah Sukan. Naib Pengerusi : En. 6. 4. Mengenalpasti T. Senarai Nama Guru Rumah 38 . Menambah kepakaran untuk peningkatan sukan sekolah melalui kursus atau latihan dalaman dan luaran.

8. Sarbanun . 4. Rabayah Abang. Ustazah Badariah Saadi. Sadiah Hj Rais 4. 14. Masniah bt. Linora 13. Banyuk Bin Muhi 14. 4. Pn. Abg Rammand. Mahani Mohd. 13. Ustaz Razali Jily. Dyg. Pn. 9. 8. Pn. Zainab AbdulRahman. Christine Tan. Zalia Hj. Illia bt. 4. Ustz. 1. Yusuf. Merah Cikgu Ali Abdul Rahman. 10. Ustazah Rashita Che Su. Nicollete Gabriel Puem. En.Nama Rumah Ketua Rumah Sukan 1.Razalee 15. 3. En. Pn. 13. 8. Masnu bt. Pn. Ustazah Norhafizah. Pn. Ustazah Norlizan. Pn. Ustz. Pn. Bojeng. Sulaiman. Pn. Ustazah Umizan. Ustazah Sh. Amat. Ustaz Mohammad Ismail. Abg. Mona Mahli. Sapawi Abg. Keram. Sapawi. Indi 3910. Deli. Fauziah bt. Pn. 7. Pn. Pn. 3. 3. Pn. Zarina. 15. Wan Siti Hajariah. Rozilawati Ambak. Swaidi 15. 13. 2. 3. Husniah bt. Pn. 2. Pn. Baser Bin Soton 16. 14. Zamburi. Pn. Pn. Masniah Drahman. Pn. Pn. 10. 1. Sahmat. 9. Pn. Pn. Pn. Kuning Cikgu Jamain Abu Bakar 2. Che 11. Ustazah Salwana. Pn. Melo Abg. 14 . Pn. 2. Pn. Saerah Umar. Hijau Ustaz Tarmigi. En. Pn. Pn. Jasmina Mohd. Ustaz. Pn. Biru Cikgu Shapiee bin Paee. 7. Pn. 8. 9. Guru Rumah / Penasihat 7. Pn. Sahat. 10. Sutina bt. 1. Dzuziana Abdullah. Hasnida 7. En. Minche Ambun. Fatimah Jerman. 9. Fatimah Hamni. Nur Ruzaini. Rashidah Brahim. 5. Rina Abd. Kamariah bt. Malati Hosen. Suriana bt.

40 .JAWATANKUASA PELAKSANA KOKURIKULUM DAN FAIL MEJA Pengerusi : Guru Besar. Merancang aktiviti kokurikulum sekolah. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun. Setiausaha : Setiausaha Kokurikulum & Setiausaha Sukan. Naib Pengerusi : Penolong Kanan Kokurikulum. 1. Setiausaha : Penyelaras Persatuan & Kelab / Penyelaras Unit Beruniform / Penyelaras Sukan & Permaianan AJK : Guru PK Kurikulum Guru PK HEM Ketua Guru Rumah Sukan Penasihat Persatuan / Kelab Penasihat Unit Beruniform Penasihat Sukan & Permaianan Tugas. Pen. Rancangan Jangka Panjang dan Rancangan Jangka Pendek. 2.

11/Bil. (A) 196: 5652 J.Hari Kokurikulum dan kegiatan lain. PROSES KERJA PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Bil Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Sesi Undangundang / Peraturan 1 Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah. 9. Menentukan takwim dan jadual aktiviti.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada Guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masing-masing.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukkan kewangan yang akan digunakan. Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh.27 (Tambahan No. 8. Merentas Desa .3. 5. Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual kokurikulum sekolah. 4. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan kokurikulum peringkat / Kawasan / Daerah / Bahagian / Negeri dan Kebangsaan. 7.11 41 . 2) Memastikan kedudukan Jilid 42/No.U. 10. Guru Besar PK Kokurikulum Warta Kerajaan Perundangan P. 12. 6. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. 11. Menentukan tarikh Temasya Sukan Sekolah.

1/1985 Bilangan 4/1985 Bilangan 1/1986 Bilangan 7/1988 Bilangan 4/1995 Bilangan 16/2000 Bilangan 18/2000 5 Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum. Guru Besar PK Kokurikulum (Tambahan No. Guru Besar PK Kokurikulum 42 . Subperaturan 3(1) 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah.(A) 531/97.U.2 kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. Guru Besar PK Kokurikulum 7 Memastikan keberkesanan pelaksanaan kegiatan kokurikulum di sekolah. Guru Besar PK Kokurikulum Subperaturan 3(3) Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) Seksyen 18. Guru Besar PK Kokurikulum 6 Menyediakan garis panduan tugas guru dalam kokurikulum. Guru Besar PK Kokurikulum Subseksyen 135(2) Surat Pekeliling Ikhtisas Bilangan. 41). P. Subseksyen 135(1) 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar.

8 Memberi kesedaran kepentingan kokurikulum dalam sistem pendidikan Guru Besar PK Kokurikulum CARTA ALIRAN PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH 43 .

44 .

6 Menyediakan garis panduan tugas 45 . 5 Menentukan peruntukkan masa yang mencukupi untuk pelaksanaan aktiviti kokurikulum.SENARAI SEMAK PELAKSANAAN DASAR KOKURIKULUM SEKOLAH Bil Proses Kerja Tindakan (√ ) Catatan 1 Memastikan konsep kokurikulum difahami oleh warga sekolah 2 Memastikan kedudukan kokurikulum dalam pendidikan dapat difahami oleh warga sekolah. 3 Menyediakan dasar yang jelas mengenai kandungan kokurikulum di sekolah. 4 Menetapkan status kokurikulum sebagai sesuatu yang diwajibkan ke atas pelajar.

TAMAT kedudukan kokurikulum Beri kesedaran kokurikulum Tentukan peruntukkan masa Tetapkan garis yang jelas Sediakan dasarpanduan tugas Pastikan konsepkepentingan yang MULA keberkesanan status pelaksanaan dalam sistem guru dalam difahami kokurikulum mencukupi untuk dapat sebagai sesuatu yang oleh mengenai kandungan diwajibkan dalam pendidikanaktiviti kokurikulumkokurikulum kegiatan pendidikan dicapai kokurikulum ke atas pelajar di sekolah difahami oleh warga sekolahwarga sekolah 46 .

7. Menentukan peraturan kokurikulum sekolah. 47 . Memastikan penglibatan pelajar menyeluruh. 3. Merancang aktiviti sekolah (Rancangan Jangka Panjang / Pendek).2. Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum 2. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan Kokurikulum peringkat daerah/negeri/kebangsaan.1 Tanggungjawab Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah.2. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 2 kali setahun. 6. 2. Memastikan guru mematuhi takwim dan jadual Kokurikulum. Menentukan takwim dan jadual aktiviti. 1. 4. 5.

11.Memutuskan pengurniaan yang akan diberi kepada pelajar yang mencapai taraf kecemerlangan dalam aktiviti kokurikulum. Menyelaras dengan pihak sekolah peruntukan dan perbelanjaan aktiviti kokurikulum.Memastikan semua tempat dan alat selamat digunakan oleh pelajar. berterusan dan berkesan. 48 . 9. 10. Menilai aktiviti kokurikulum dan membuat laporan tahunan. Menyelesaikan masalah yang berbangkit dalam perjalanan aktiviti kokurikulum. 3. pelaksanaan dan penilaian pelajar. 10. Mengawal segala urusan kewangan bagi wang yang dikutip daripada pelajar.2. 5. 8. Mengurus pemilihan peserta untuk ke pertandingan aktiviti persatuan/kelab/pasukan badan beruniform dan sukan/permainan. 2. 2. Membantu Pengetua dalam pengagihan tugas kepada guru-guru. 2. Hari Kecemerlangan Kokurikulum dan kegiatan lain. Menerima laporan kegiatan unit kokurikulum pada akhir tahun daripada setiausaha kokurikulum. 1. 12.3 Tanggungjawab Setiausaha Kokurikulum 1. 7. 13. Menyelaras dan meluluskan program tahunan setiap unit gerakerja kokurikulum 4. Memastikan supaya setiap unit gerakerja kokurikulum berjalan dengan lancar.Memastikan konsep sukan untuk semua dan sukan untuk elit dilaksanakan di sekolah. 3. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum.2 Tanggungjawab Penolong Kanan Kokurikulum. Menerima laporan kedudukan stok dan inventori peralatan kokurikulum.Memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada guru dan pelajar yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang masingmasing. Merentas Desa. 2. perancangan.Membuat anggaran perbelanjaan dan menentukan peruntukan kewangan yang akan digunakan. Menentukan objektif gerakerja kokurikulum sekolah tercapai. Bertanggungjawab dalam pelaksanaan dasar gerakerja kokurikulum sekolah. 9.2.8. penolong setiausaha kokurikulum dan penyelaras-penyelaras unit. Menentukan tarikh Kejohanan Olahraga sekolah. 6.

Sentiasa berbincang dengan Pengetua/Penolong Kanan Kokurikulum untuk kepentingan sukan sekolah.4 Tanggungjawab Penyelaras Persatuan/Kelab/Pasukan Badan Beruniform 1.Menghadiri kursus dari masa ke masa untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran diri. 3. 3. 5. 7. 13. 6. Mengurus dan menjaga keselamatan semua perlatan sukan sekolah.4. Menetapkan pelajar dalam Rumah Sukan. 4. Menyediakan peraturan penggunaan peralatan dan kemudahan sukan.Menyediakan laporan lengkap tentang semua aktivit sukan sekolah dan luar sekolah untuk edaran. Memastikan borang-borang kokurikulum yang digunakan dikemaskinikan dan mencukupi. rujukan dan rekod.2. 2.2. Menyelaraskan penyertaan sekolah dalam aktiviti sukan luar sekolah.Merekodkan pencapaian cemerlang pelajar dan pasukan sekolah dalam Buku Rekod Pencapaian Sukan Sekolah. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum. Menentukan langkah-langkah keselamatan dalam aktiviti kokurikulum dipatuhi. 7. Menyediakan jadual waktu untuk perjumpaan dan mesyuarat. Menyelaraskan semua aktiviti sukan sekolah. 2. 5. Menyimpan dan mengemaskini buku stok dan inventori peralatan sukan.4 Tanggungjawab Setiausaha Sukan 1. 12. Menyediakan takwim dan aktiviti sukan yang sesuai dengan aktiviti SSD/MSSN/MSSM. 4. Mengatur dan menyelia perjalanan persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. Mengenal pasti guru dan murid yang berpotensi dalam aktiviti kokurikulum dan mengadakan latihan dengan mereka. Memastikan rekod dan data diselenggara dengan baik. Menyediakan anggaran belanjawan tahunan untuk aktiviti dan peralatan. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa/penjaga untuk pelajar menyertai persatuan/kelab/pasukan badan beruniform. 11. 2. 9. 2. 6. 49 . Membantu Pengetua mengagih tugas baru dalam olahraga dan permainan. 8. 10.

5. Mengumpulkan rancangan tahunan dan buku aktiviti untuk edaran.Borang senarai AJK dan ahli . 11. Memastikan aktiviti berjalan mengikut jadual yang ditetapkan. Memastikan jawatankuasa menjalankan tugas seperti terkandung dalam perlembagaan. 9. rujukan dan rekod.Borang penyertaan persatuan .Mengumpulkan semula daripada guru tingkatan pada akhir tahun untuk simpanan dan rekod bilik kokurikulum. 10.Bertanggungjawab memberi bimbingan dan tunjuk ajar serta galakan kepada ahli-ahli. Memastikan pengurusan kewangan dan harta benda/peralatan diurus dengan baik. .mengagihkan kad kokurikulum kepada guru untuk diedarkan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. Merancang aktiviti tahunan dengan kerjasama pelajar. Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan setiap tahun pada tarikh yang ditetapkan. Memastikan aktiviti selaras dengan objektif sekolah.Mendaftarkan Pasukan Badan Beruniform. 8. 50 . 3. Memastikan ada Perlembagaan dan Peraturan. Memastikan Mesyuarat Agung diadakan bagi tujuan melantik Ahli Jawatankuasa.Membuat laporan tahunan keseluruhan tentang aktiviti dan pencapaian kokurikulum sekolah. 4. Menguruskan Buku/Kad Kokurikulum . 8. 10. surat-menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan baik. 7. 6. 2. Menentukan aktiviti. 2. 7. 5.Buku laporan aktiviti 9. 6. Memastikan Minit Mesyuarat dan Laporan Aktiviti disediakan dan difailkan. Kelab/Persatuan. Permainan. Menyediakan borang/buku yang diperlukan untuk aktiviti: . Merancang strategi untuk peningkatan kecemerlangan Pasukan Badan Beruniform/Kelab Persatuan dan Sukan/Permainan.4 Tanggungjawab Guru Penasihat / Pemimpin 1.2.

Memastikan undang-undang permainan dan perlawanan dipatuhi. Memilih dan melatih pasukan sekolah mengikut jadual dan takwim kokurikulum sekolah. kebudayaan & Sukan.12. 10. 9. Menguruskan surat kebenaran ibu bapa/penjaga untuk ke pertandingan luar sekolah.Merancang aktiviti tahunan dengan guru Rumah Sukan. 14. Berusaha mendapatkan khidmat nasihat daripada mereka yang pakar. 15. Melapor dan merekodkan keputusan-keputusan pertandingan yang disertai. selamat dan mencukupi untuk digunakan.Bertanggungjawab mencatat penglibatan dan pencapaian ahli.Menilai prestasi pasukan sekolah dan mengambil langkah-langkah untuk mempertingkatkan. 13. 4.Bekerjasama dengan pihak sekolah dalam menjayakan sesuatu program. 15. 14. 5. Membentuk jawatankuasa. 17. Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Permainan/Sukan. 18. 6.2.Menentukan Papan Kenyataan digunakan dengan sepenuhnya.Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk peralatan dan pengurusan. 16. Menguruskan pengangkutan untuk pasukan sekolah ke pertandingan luar.Mencadangkan nama ahli yang layak menerima Sijil Penghargaan kepada Jawatankuasa Kokurikulum Sekolah. 12. 3. 7. Menganjurkan perlawanan antara Rumah Sukan/Kelas/Tingkatan/Sekolah.Menghadiri perjumpaan atau mesyuarat yang berkaitan dengan unit yang diwakili.Memastikan tidak ada unsur subversif tersebar di kalangan ahli. 13.Menandatangani Buku Kehadiran Ahli. 8.Menyemai semangat kesukanan di kalangan pelajar.Mengurus penyertaan ahli-ahli dalam kegiatan di peringkat sekolah/zon/daerah dalam lawatan atau projek yang dijalankan. 17. Merancang meningkatkan pengetahuan.Tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari masa ke masa.Merekodkan nama pemain-pemain dan pasukan yang cemerlang(johan daerah/negeri.Menghadiri kursus permainan yang dianjurkan oleh Jabatan Belia.Menentukan peralatan dan kemudahan permainan sentiasa dalam keadaan baik.Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengetua dari semasa ke semasa. 11. 2. 20. 19. 2. kemahiran dan minat pelajar dalam permainan. 51 .4 Tanggungjawab Guru Kelab Permainan / Rumah Sukan 1. wakil daerah/negeri dan negara) 16.

b. b.4 Penolong Setiausaha.1. 3.8 Pemilihan dua orang juru audit.1. Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat.1 Pengerusi. 3.1 Naib Pengerusi a.4 Penolong Setiausaha a.5 Bendahari. Membantu setiausaha dalam menjalankan segala tugas dan 52 . d.1. 3.3. Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggung jawab yang diberi. Mempengurusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi.3 Setiausaha.2. 3. c.2.2.1. 3. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.1. Menguruskan hal-hal surat menyurat. c. b. KELAB/PERSATUAN 3. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.3 Setiausaha a.1 Pengerusi a.1. 3.2Senarai Tugas Ahli Jawatankuasa 3. Mencatat dan menandatangani minit mesyuarat/laporan kegiatan-kegiatan. 3. Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya.1Carta Organisasi Jawatankuasa 3. 3.1. 3. 3.7 Ahli Jawatankuasa (5 – 7 orang). Menyimpan dokumen yang berkaitan dengan persatuan.2 Naib Pengerusi. Mencatat kehadiran ahli d.6 Penolong Bendahari. c. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.1.2. 3.

Melaporkan kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa.7 Ahli Jawatankuasa a. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa. d. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa 3. 4. Mempengerusikan biro sekiranya dilantik.2. 3. PERANCANGAN 53 . c. c. 3. Menjalankan tugas Setiausaha sewaktu ketiadaan Setiausaha. e.2. 3. f Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.8 Pemeriksa Kira-Kira a. menyemak serta mengesahkan Laporan Kewangan tahunan dan bertangungjawab keatasnya.tanggungjawabnya. Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab di atas kesahihannya.2. Memastikan pengurusan kewangan diuruskan dengan betul. b. Menyediakan penyata Kira-Kira bulanan dan tahunan serta menandatanganinya. b.6 Penolong Bendahari a. Menjalankan tugas-tugas Bendahari sewaktu ketiadaan Bendahari. Bertanggungjawab berkenaan semua hal kewangan Persatuan b. Memeriksa. b. Membantu menjalankan tugas dalam segala program dan aktiviti yang dilaksanakan. b.2. c. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Penasihat dari masa ke semasa.5 Bendahari a. Menyediakan Laporan Kewangan untuk di audit dan dibentangkan dalam Mesyuarat Agung.

3. Menyediakan skema penilaian aktiviti kokurikulum dalam pelbagai bidang dan memberi peluang kepada murid untuk mempertingkatkan tahap pencapaian secara berterusan.1 Prinsip Pelaksanaan Kokurikulum. Merancang. 4.Memberi penghargaan dalam aktiviti kokurikulum. mengelola dan menilai kegiatan berbentuk aktiviti yang melengkap dan memperkukuhkan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. Kegiatan kokurikulum yang dirancang dan dikelolakan memberi peluang serta kesempatan kepada murid untuk mengembangkan minat. Menubuhkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah. Menyediakan kemudahan asas dan peralatan supaya mewujudkan pembelajaran yang menyeronokan merentasi kurikulum. {Rujuk Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1985 bertarikh 2hb. 9. Memberi peluang sepenuhnya kepada murid menyertai kegiatan kokurikulum dan memperagakan kepada masyarakat secara Integrasi. Kokurikulum yang menganjur. 11. daya saing bagi kesejahteraan diri murid dan masyarakat.Menerapkan elemen-elemen kerjaya dalam program dan kegiatan kokurikulum. 10. 1. 2. 5. kemahiran baru bagi memupuk sikap positif. bakat kreativiti dan Inovatif masing-masing. Mewujudkan kerjasama dengan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan. Program kokurikulum memberi penekanan kepada usaha bersepadu ke arah memperkukuhkan semangat patriotisme dan perpaduan antara kaum. 8. 6. peningkatan ilmu. Menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah.2 Skema Pelaksanaan Kokurikulum Sekolah. Program kokurikulum memberi penekanan kepada pemerolehan. nilai-nilai murni untuk meningkat kualiti. 4. Januari 1985} 54 . 2. sahsiah. 1. Mempastikan perjalanan aktiviti kokurikulum adalah berdasarkan kepada kurikulum badan induk/gabungan atau yang berkaitan 7.4. Syarikat-syarikat Swasta dan Institusi pengajian tinggi. ketahanan diri. disiplin.

Mengkaji dan mengenalpasti kekuatan dan kelemahan dalam pelaksanaan kegiatan kokurikulum pada tahun-tahun sebelumnya dan merumuskan dasar.Menyediakan keperluan asas pentadbiran (termasuklah fail. i. borang-borang penilaian. bekalan pejabat. Memperolehi dan mengemaskini inventori . Mei 1998 Jil. f. sumber bantuan dan kewangan. d. 11 : PU (A) 196} 6. kesesuaian persekitaran. g. h. 5. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan kokurikulum yang telah dirumuskan. pasukan pakaian seragam. Merumus dan menetapkan visi dan misi kegiatan kokurikulum sekolah dan menghebahkannya kepada guru-guru dan pelajarpelajar. c. dan harta modal bidang kokurikulum. Meneroka dan mewujudkan peluang-peluang penyertaan dan penglibatan pelajar dalam kegiatan kokurikulum di peringkat daerah. Menubuhkan Jawatankuasa Kerja Pengurusan dan Penyelarasan Kegiatan Kokurikulum yang terdiri daripada guru-guru penasihat persatuan/kelab. dan sukan/permainan. Mengenalpasti keupayaan sekolah dari aspek pelaksanaan. badan beruniform dan persatuan/kelab 55 .3. mengumpul dan menyemak dokumentasi pelaksanaan oleh setiap persatuan/kelab. 9. (Visi dan misi sekolah dalam bidang kokurikulum ditetapkan dalam mesyuarat bersama di antara Jawatankuasa Pengurusan dan Penyelarasan Kokurikulum Sekolah dengan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah). {Rujuk Peraturan-peraturan Pendidikan (Persatuan Sekolah) 1998 seperti dalam Warta Kerajaan bertarikh 21 Hb. 7. Menyediakan perancangan dan jadual tahunan (takwim) kegiatan kokurikulum sekolah. a. Memberi taklimat kepada guru-guru tentang dasar. b. e. Melaksanakan kursus-kursus pengurusan kokurikulum kepada guru-guru. Menyelaraskan kegiatan atau aktiviti persatuan/kelab/badan beruniform berdasarkan objektif/matlamat setiap persatuan/kelab/badan beruniform berkenaan. kurikulum kegiatan. undang-undang atau peraturan dan tatacara pelaksanaan. Menyedia. 42/No. dan sijil-sijil). dokumen-dokumen rujukan berkaitan prosedur. Menyediakan atau memperolehi keperluan prasarana dan kemudahan-kemudahan asas. 4. Menubuhkan persatuan/kelab/badan beruniform dan melantik guruguru penasihat. rangka perancangan kokurikulum sekolah. negeri. 8. Memantau dan menyelia pelaksanaan kegiatan kokurikulum. Menyediakan kurikulum kegiatan setiap persatuan/kelab. pendekatan dan kaedah baru pelaksanaan. Merancang dan melaksanakan kursus-kursus kejurulatihan. 10. dan jadual aktiviti kokurikulum peringkat daerah dan negeri. seperti sumber tenaga dan kepakaran. dan kecendorongan pelajar. kebangsaan dan antarabangsa.

e. Persatuan Kebudayaan d. Persatuan Pengawas Sekolah 56 .2 PERSATUAN / KELAB Persatuan Akademik a. Kelab/Persatuan Perkhidmatan a. f. Kelab Keceriaan Sekolah b. Melaksanakan Skema Penilaian Aktiviti Kokurikulum untuk setiap pelajar.3. b. 4. d.3. k.sukan dan permainan. f. g. 2. Persatuan Bahasa c. Kelab Taekwondo Pasukan Kadet Remaja Sekolah Pergerakan Pengakap Pergerakan Puteri Islam Persatuan Bulan Sabit Merah Persatuan Silat Seni. d. j.1 PASUKAN PAKAIAN SERAGAM Unit Beruniform a. c. e. Aktiviti Kokurikulum terbahagi kepada tiga bahagian: 2. Kelab Hobi dan Rekreasi a. Persatuan Agama Islam b. Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Komputer Muzik dan Seni Suara Pembimbing Rakan Sebaya Pencinta Alam Perpustakaan / Pusat Sumber Seni Tari. Menyediakan laporan Tahunan Kokurikulum. Persatuan Sains & Matematik.3 Jenis Aktiviti Kokurikulum. c.

Kelab Senamrobik dan lain-lain. Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan garis panduan bagaimana membelanjakan peruntukan tersebut sebagaimana berikut: 50% untuk kegiatan kokurikulum. c. Peruntukan Sukan/Motivasi/Kokurikulum Peruntukan ini bertujuan membantu pelaksanaan kegiatan pelajar di peringkat sekolah. d.500. Peruntukan disalurkan terus ke-sekolah ini menengah dan rendah seluruh negara. 2. Olahraga: a.00 dan sekolah rendah gred A RM 2.000. e.3. Bahagian Sekolah.a. 30% untuk kegiatan motivasi dan 20% untuk kegiatan kelab sukan dan permainan.500.3. Kelab Olahraga b.3 KELAB SUKAN DAN PERMAINAN Permainan: a. Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Kelab Bola Baling Bola Jaring Bola Sepak Bola Tampar Sepak Takraw Permainan Dalaman. Kelab Badminton b. g. 57 . daerah.00 dan sekolah rendah gred B RM 1.4 Kewangan a. negeri dan kebangsaan. Persatuan Pengawas Perpustakaan 2.00. Peruntukan ke sekolah menengah adalah sebanyak RM 6. f.

jumlah perbelanjaan. Beli buku laporan dan 0 58 .00 4. 50 3. Yuran / Wang Derma Pendaftaran ahli. Peruntukan Kokurikulum 0.0 40.Pihak sekolah hendaklah mengemukakan prestasi perbelanjaan peruntukan yang diagihkan secara berkala iaitu enam bulan sekali dengan menyatakan jenis program. Johor Bahru.00 alat tulis. Disertakan borang pelaporan. Hadiah pertandingan 0 3. Sewa bas ke Jeram Pasu 0 30.00 10 0. tarikh program dijalankan dan nombor baucer.00 20 0.0 1. Buku program 0 100. Baki dibawa ke hadapan 2. 500. Yuran bulanan ahli 5. Bermula Pada 1/9/2002 dan Berakhir 31/8/2003 PENERIMAAN RM PERBELANJAAN RM 20.0 1.0 2. c. penglibatan pelajar mengikut jantina dan bangsa. Penyata Kewangan Contoh Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap. Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda.

00 Jumlah 1.00 5.0 350.140.14 0. Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 1 : ……………………………………. ( Rashidah) 59 . Johor Bahru dengan ini mengaku bahawa Penyata kewangan ini adalah benar. Baki dalam bank 0 30. ( Puan Faridah bt ) Tarikh : ……………… Saya ZULZAIMI BIN NASIR. Bendahari Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda.30 6...00 Tandatangan Bendahari : ………………………………. Jamuan makan akhir tahun 7. 00 Jumlah 1. Pemeriksa kira-kira 1 dan Pemeriksa kira-kira 2.0 0 110. Baki wang dalam bank ialah sebanyak RM 110.Sumbangan daripada PIBG 0. AINI BTE HARUN. Saguhati penceramah 6. dengan ini mengesahkan Penyata Kewangan Tahunan Pergerakan Pengakap Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda ini yang berakhir pada 31/8/2003 adalah yang benar. 00 Saya KASSIM BIN SURATMAN.

b) Pastikan semua pelajar mendaftar dalam ketiga-tiga komponen kokurikulum: – Persatuan / Kelab – Pasukan Pakaian Seragam – Kelab Permainan c) Kutip semula borang pendaftaran dan asingkan ketiga-tiga bahagian mengikut komponen kokurikulum tersebut.Pungutan dan Perbelanjaan Contoh Plan Strategi Bi l 1. pasukan pakaian seragam dan kelab permainan. BPK2 & BPK3) kepada semua pelajar. e) Serahkan semua borang pendaftaran dan satu salinan asal borang data kokurikulum (BDK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang pada 15 Januari. Stok dan Inventori ii.. 9 Januari Tindakan Tarikh Laksana 14 Januari Setiausaha Kokurikulum. Guru Tingkatan. ( Norini) Tarikh : ………………. Penyelaras persatuan. g) Borang analisa kokurikulum yang telah Setiausaha Kokurikulum. d) Catatkan maklumat kokurikulum pelajar dalam borang data kokurikulum (BDK) dalam 2 salinan. Perkara Pendaftaran Pelajar a) Edarkan borang pendaftaran kokurikulum (BPK1.Tandatangan Pemeriksa Kira-Kira 2 : ……………………………………. 60 . f) Setiausaha Kokurikulum menyerahkan borang pendaftaran pelajar kepada Ketua Guru Penasihat untuk dianalisa mengikut tingkatan. i.

Sepanjang Tahun e) 3. Penasihat. Agihkan borang kepada pelajar dan kutip semula borang tersebut. Serahkan borang pendaftaran (BPK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang. Pendaftaran Pelajar Baru a) b) c) d) Kenal pasti pelajar baru di kelas Guru Kelas masing-masing. Pastikan pelajar memilih ketiga-tiga komponen dalam kokurikulum dan catat maklumat tersebut dalam borang data kokurikulum pelajar (BDK). Jika tidak. Data a) b) c) d) e) 9 Januari 14 Januari 15 Januari 61 . Pada setiap hujung bulan. 15 Januari Guru Kelas. Borang BDP yang lengkap diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum pada 15 Januari. 12 Januari 21 Januari 2. data awal dianggap sahih. Dapatkan borang pendaftaran kokurikulum (BDK) daripada Setiausaha Kokurikulum. guru tingkatan bertanggungjawab memaklumkan daata terkini kepada Setiausaha Kokurikulum jika ada sebarang perubahan. Nama ditullis mengikut susunan abjad dan didahului dengan senarai nama pelajar lelaki. Kokurikulum Mengikut Kelas Tuliskan nama penuh pelajar dalam Guru Kelas huruf BESAR. Gunakan borang BDK. Pelajar WAJIB menyertai ketiga-tiga komponen kokurikulum.dilengkapi diserahkan kembali kepada Setiausaha Kokurikulum untuk difotostat Ketua Guru dan difailkan.

Nama Persatuan / Kelab . Setiap persatuan / kelab mesti mengadakan perjumpaan sekurangkurangnya 10 kali setahun. b) Buku laporan mesti mengandungi maklumat: . 16 Januari 21 Januari 5. Contoh pada hari Selasa dan Rabu.4. d) Semua borang yang telah lengkap hendaklah diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum. . Buku Laporan Persatuan / Kelab a) Laporan mestilah ditulis oleh pelajar setiap kali perjumpaan diadakan dan disahkan oleh Guru Penasihat. Data Kokurikulum Mengikut Kelas a) Guru Ketua Penasihat mengisi borang Semua Ketua data kokurikulum mengikut tingkatan. Aktiviti Mingguan a) Aktiviti mingguan bagi persatuan dan Semua Guru kelab dijalankan berasingan antara sessi pagi dan petang mengikut jadual Penasihat. Setiap minggu c) 62 . Aktiviti pasukan pakaian seragam ditetapkan setiap hari sabtu yang bukan cuti umum. Setiap minggu b) 6. Semua Guru Penasihat. c) Gunakan borang berasingan mengikut tingkatan.Perlembagaan tahun semasa . aktiviti yang telah ditetapkan. b) Tulis nama penuh pelajar mengikut Penasihat.Laporan mesyuarat agung .sebarang perubahan tarikh aktiviti atau perjumpaan perlu dimaklumkan kepada Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum.Rancangan tahunan ahli Senarai nama ahli jawatankuasa dan Awal tahun Ahli Jawatankuasa Persatuan dan Kelab. susunan abjad dengan mendahulukan nama pelajar lelaki.

b) Segala kandungan dalam fail tersebut mestilah lengkap seperti Sepanjang tahun 63 .Laporan aktiviti luar (jika ada) tahun semasa .Jadual kedatangan pelajar . c) Buku laporan mesti disimpan oleh Ketua Penasihat / Guru Penasihat.Data dan analisis penilaian ahli . Buku laporan hendaklah dihantar kepada Penyelaras Persatuan / Kelab setiap tiga Guru Penasihat bulan Persatuan / Kelab sekali.Jadual kutipan yuran . Penyata akaun terakhir / tutup Laporan pelaksanaan kokurikulum Semasa ke Semasa Akhir tahun 29 Mac 28 Jun 29 September 7.Penyata akaun bulanan .Laporan prestasi tahun semasa akaun. Fail Persatuan / Kelab a) Fail persatuan / kelab yang Guru Penasihat disimpan dibilik Guru Penolong / Kanan Kokurikulum perlu Persatuan dikemaskinikan dari semasa ke Kelab semasa.Laporan mingguan .tingkatan Analisa / data ahli mengikut . Guru Penasihat b ertanggungjawab mengemukakan buku laporan apabila diminta oleh Penyelaras Persatuan / Kelab / Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum.

ii)Mengumpulkan buku GERKO pada 27 Ogos untuk membuat penilaian. Mesyuarat Aung / Rancangan Tahunan / Senarai Ahli Jawatankuasa 64 . yang disenaraikan di dalam fail masing-masing. iii)Memindahkan penilaian yang dibuat oleh Guru Penasihat ke dalam buku GERKO. Guru Kelas i) Memastikan semua pelajar mempunyai buku GERKO pada awal tahun. iv)Membuat ulasan dalam buku GERKO.8. v) Hantar buku GERKO dan senarai nama pelajar kepada GURU PENYELARAS KELAS. 9. vi)Serahkan semula buku GERKO kepada pelajar setelah ditandatangani oleh penyelaraspenyelaras. b) Guru Penasihat i) Mengumpul dan kedatangan pelajar menandatangani Sepanjang Tahun 3 September 27 Ogos Awal Tahun 15 September di dalam buku GERKO setiap kali mengadakan perjumpaan. Buku Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) a) Guru Kelas. ii)Serahkan semula buku GERKO kepada pelajar selepas tamat aktiviti.

Pertandingan a) Pertandingan Kawat Kaki antara Pasukan Pakaian Seragam Sekolah (Peringkat Sekolah) b) Setiap Pasukan Pakaian Seragam perlu menyediakan satu pasukan untuk pertandingan ini. c) Larian Kecergasan akan dijalankan pada satu tarikh yang ditetapkan. b) Serahkan rancangan tahunan serta senarai Ahli Jawatankuasa dan ahli kepada Penyelaras Persatuan / Kelab pada 20 Februari: Sila gunakan borang-borang yang disediakan. e) Butiran lengkap akan disediakan oleh penyelaras masing-masing. Pelajar Tingkatan 5 – Aktif Dalam Kokurikulum a) Senarai nama pelajar berkenaan perlu diserahkan. c) Sijil-sijil penghargaan hanya diberi kepada Ahli Jawatankuasa dan ahli yang aktif. Semua Guru Penasihat Ahli Jawatankuasa Pertandingan 2 Mei 11 Jan Semua Guru Penasihat 26 April 14 Mei 30 Jun Semua Penyelaras 14 Mei 12 . d) Semua perjumpaan persatuan dan kelab diteruskan bagi memberi peluang mereka berlatih bagi menyertai pertandingan peringkat kelab yang berbentuk karnival yang akan berlangsung sepanjang tahun. Kerja Amal Kokurikulum – 65 .10 . b) Guru Penasihat diharap dapat mengenal pasti ahli persatuan / kelab di kalangan pelajar Tingkatan 5 yang aktif dan layak menerima sijil. a) Persatuan / Kelab mengadakan Mesyuarat Agung pada perjumpaan pertama. Semua Guru Penasihat 30 Januari 6 Februari 20 Februari 15 Ogos Semua Guru Penasihat 15 Ogos Setiausaha Kokurikulum 11 . serahkan nama pelajar tersebut kepada Setiausaha Kokurikulum.

b) Ketua Penasihat bertanggungjawab memastikan Ahli Jawatankuasa Persatuan / Kelab masing-masing menyusun jadual bertugas untuk tujuan tersebut. Ketua Keceriaan Lanskap Awal tahun dan Ketua Penasihat Awal tahun Semua Guru Penasihat Sepanjang tahun Penyelaras Papan Kenyataan 13 . ii)Mengumpul buku GERKO untuk ditandatangani. d) Peta lokasi akan dipaparkan di papan kenyataan kokurikulum dan di bilik guru. iii)Mengedarkan salinan sijil pelajar Tahun 6. iv) Mengumpul salinan sijil pelajar Tahun 6 daripada guru tahun 6 dan menghantarnya ke pejabat untuk urusan Semua Penyelaras 22 Februari Sepanjang tahun 20 Ogos 3 September Setiausaha Kokurikulum 20 September 66 . e) Pemeriksaan akan dibuat sepanjang tahun. Penyelaras Persatuan / Kelab dan Penyelaras Kelab Permainan: i) Mengedarkan borang penilaian kepada pelajar melalui guru tingkatan. c) Guru Penasihat bertanggungjawab mengarahkan ahli-ahlinya membersihkan kawasan apabila didapati kawasan tersebut kotor.SEKOLAH KITA TANGGUNGJAWAB KITA a) Persatuan / Kelab yang terpilih akan diberi kawasan untuk dijaga kebersihan dan keceriaan sepanjang tahun. Penilaian Kokurikulum a) Penyelaras Kokurikulum. atau pada bilabila masa yang difikirkan perlu.

Jabatan Pendidikan Negeri.menaip. c) Guru Tingkatan i) Mengedarkan borang penilaian kokurikulum kepada Semua Guru Kelas. v) Membuat analisis prestasi kokurikulum mengikut tahun / jantina / bangsa untuk dihantar ke Unit Kokurikulum. Jabatan Pendidikan Negeri (Rujuk bahagian panduan pengurusan kokurikulum) iii)Memastikan gred pencapaian ahli Persatuan / Kelab masing-masing direkodkan di dalam Buku Laporan.masing. ii) Membuat penilaian dengan memberi markah dan gred berdasarkan arahan Unit Kokurikulum. b) Ketua Guru Penasihat dan Guru Penasihat i) Bertanggungjawab mengagihkan borang penilaian kepada Guru-Guru Penasihat lain dalam Persatuan / Kelab masing. Ketua Guru Penasihat 20 Ogos 27 Ogos Semua Guru Penasihat Guru Penolong Kanan Kokurikulum 18 September Ketua Guru Penasihat 20 Ogos 27 Ogos 27 Ogos 3 September 4 September 5 September 67 . iv)Ketua Guru Penasihat bertanggungjawab menyerahkan semua borang penilaian yang telah lengkap kepada Guru Kelas.

Laporan Pelaksanaan Kokurikulum a) Semua Persatuan / Kelab / Pasukan 68 . iv)Memastikan semua maklumat pelajar diisi dalam buku GERKO sebelum dihantar kepada Penyelaras. ii) Merekodkan markah dan gred pencapaian pelajar ke dalam buku GERKO. d) Deraf sijil dihantar ke pejabat untuk ditaip oleh jurutaip dan ditandatangani oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum. 14 .pelajar kelas masing-masing. Sijil Kokurikulum Tingkatan 6 a) Pengagihan Sijil Kokurikulum pelajar kepada Guru Tingkatan mengikut kelas. b) Guru Tingkatan memilih markah terbaik daripada tempoh dua tahun terkini untuk direkodkan dalam deraf sijil kokurikulum. v) Mengedarkan buku GERKO kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibubapa / penjaga dan disimpan oleh pelajar sehingga tahun berikutnya. 3 September 3 September – 27 September Guru Kelas Tahun 6 30 September 15 . Setiausaha Kokurikulum Guru Kelas Tahun 6. iii)Membuat ulasan yang membina serta menandatangan buku GERKO pelajar. c) Pencapaian terbaik pelajar dicatat dan ulasan diberikan berdasarkan pencapaian pelajar.

f) Bagi Pasukan Pakaian Seragam. jadual pertandingan yang melibatkan pelajar dan keputusan pertandingan hendaklah ditulis dengan lengkap. catatkan gred yang dicapai oleh ahli dalam bahagian penilaian. b) Laporan tersebut hendaklah dibuat dengan kemas dan menarik (bertaip) dalam kertas A4 dan dijilid.Pakaian Seragam / Kelab Permainan wajib menyediakan laporan pelaksanaan kokurikulum masing-masing. Contoh: Ketua Guru Penasihat Ahli Jawatankuaa Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam Kelab Permainan / Januari – Ogos Ketua Guru Penasihat Ahli Jawatankuasa 69 . c) Gambar-gambar yang berkaitan perlu disertakan sebagai bukti aktiviti telah dijalankan. d) Laporan mestilah mengandungi: i) Nama Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam / Kelab Permainan dan tahun pada muka surat hadapan. Contoh: LAPORAN PELAKSANAAN KOKURIKULUM PERSATUAN BAHASA MELAYU SESSI 2003 ii) Isi Kandungan iii) Kata alu-aluan Guru Penasihat iv) Kata alu-aluan Pengerusi v) Latar belakang Persatuan (ringkas) vi) Rancangan Tahunan vii) Aktiviti sepanjang tahun serta gambar viii) Pencapaian / Kejayaan sepanjang tahun ix) Penilaian dan Penutup x) Lampiran (jika perlu) e) Bagi aktiviti yang melibatkan pertandingan.

Guru Kelas Guru Ketua Penasihat 29 September 70 . 2 orang (tulis nama dan kelas) Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam Kelab Permainan / 30 Ogos 16 . b) Serahkan Buku Laporan yang lengkap kepada Setiausaha Kokurikulum dan pastikan fail kokurikulum masing-masing dikemaskinikan dan diserahkan kepada Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Penyerahan Bahan-Bahan Kokurikulum a) Pastikan semua buku GERKO (biru diserahkan kepada pelajar.Taekwando – Tali pinggang hitam.

FAIL MEJA PENGURUSAN KOKURIKULUM PROSES KERJA BAGI PEMANTAUAN GERAK KERJA KOKURIKULUM Bi l 1 2 3 4 5 6 7 Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk Guru Penasihat Penyelaras Kokurikulum Guru Penasihat Penyelaras Kokurikulum Guru Penasihat Penyelaras Kokurikulum Guru Penasihat Guru Penasihat PK Kokurikulum SU Kokurikulum Seksi Undangundang / Peraturan 1. Warta kerajaan Jil. Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998 Guru-guru merekodkan kehadiran Perhimpunan Pagi Gerak Kerja Kokurikulum Unit Beruniform Pemantauan Gerak Kerja Unit Beruniform Gerak Kerja Kokurikulum Persatuan dan Kelab Pemantauan Gerak Kerja Persatuan dan Kelab Lengkapkan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Penyerahan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Semak dan rekod Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum 8 9 71 . 42. No 11 2.

CARTA ALIRAN PEMANTAUAN GERAK KERJA KOKURIKULUM PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH 72 .

73 .TAMAT Semak Serahkan Buku Melengkapkan Buku Gerak dan Persatuan PemantauanUnitLaporan PerhimpunanGerak Laporan Rekod kehadiran Kerja MULA Kerja rekod Bukudan Pagi Kelab Laporan Aktiviti Aktiviti Beruniform Persatuan dan Kokurikulum Kelab guru Kokurikulum.

FAIL MEJA PENGURUSAN KOKURIKULUM NORMA KERJA PEMANTAUAN GERAK KERJA KOKURIKULUM Bil Jenis Kerja Masa Yang Diambil Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan 74 .

Dlm Seminggu 1 2 3 4 5 6 7 Guru-guru merekodkan kehadiran Perhimpunan Pagi Gerak Kerja Kokurikulum Unit Beruniform Pemantauan Gerak Kerja Unit Beruniform Gerak Kerja Kokurikulum Persatuan dan Kelab Pemantauan Gerak Kerja Persatuan dan Kelab Lengkapkan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Penyerahan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum Semak dan rekod Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum 5 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 10 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 120 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 15 selepas Mengikut Bilangan aktiviti bermula Persatuan Dan Kelab 120 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 15 min it Mengikut Bilangan selepas aktiviti Persatuan Dan bermula Kelab 30 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 3 hari selepas aktiviti Gerko 120 minit Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 8 9 SENARAI SEMAK TUGAS PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN 75 .

Bi l

TINDAKAN

TANDA ( / )

CATATAN

1

Guru-guru merekodkan kehadiran

2

Perhimpunan Pagi

3

Gerak Kerja Kokurikulum Unit Beruniform

4

Pemantauan Gerak Kerja Unit Beruniform

5

Gerak Kerja Kokurikulum Persatuan dan Kelab

6

Pemantauan Gerak Kerja Persatuan dan Kelab

7

Lengkapkan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum

8

Penyerahan Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum

9

Semak dan rekod Buku Laporan Gerak Kerja Kokurikulum

FAIL MEJA PENGURUSAN KOKURIKULUM

76

PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN Bil 1 2 Proses Kerja Mesyuarat Penaja Surat permohonan Penubuhan dari JK Penaja Persatuan Surat Kelulusan Penubuhan Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Setiausaha dengan menyertakan: Perlembagaan dan peraturan-peraturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan 5 Surat pengesahan penubuhan dan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat Menyenaraikan tanggungjawab guru penasihat Surat penerimaan pelantikan kepada guru penasihat Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan Perlaksanaan persatuan Guru Besar Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk Guru Penasihat Guru penasihat / Guru Besar Gurur Besar Guru Penasihat / Guru Besar Seksi Undangundang / Peraturan 1. Warta kerajaan Jil. 42. No 11 2. Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998

3 4

6 7

Guru Besar PK Koko

8

Guru Besar

9

Guru Besar

10

PK kokurikulum/ Guru penasihat.

77

CARTA ALIRAN PENUBUHAN PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH

78

TERIMA TAMAT Perlaksanaan persatuan Menyenaraikan Kelulusan SEMAK TIDAKpenerimaan pengesahan YA Surat Pelantikan Mesyuarat Penajakuasa MULA permohonanpelantikan penurunan daripada kepada kepada tanggungjawab pendaftaran kepada guru penasihat Pengetua pengetuaPenaja penubuhan dan JKguru Penubuhan dari guru AJK Persatuan penasihat Penasihat dari Guru Persatuan 79 .

SENARAI SEMAK TUGAS PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN DAN KELAB 80 .

Bil 1 2 3 4 TINDAKAN Mesyuarat Penaja Surat permohonan Penubuhan dari JK Penaja Persatuan Surat Kelulusan Penubuhan Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Guru Penasihat Perlembagaan dan peraturanperaturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan Surat pengesahan penubuhan dan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat Menyenaraikan tanggungjawab guru penasihat Surat penerimaan pelantikan kepada guru penasihat Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan. Perlaksanaan persatuan TANDA ( / ) CATATAN 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PROSES KERJA BAGI PENDAFTARAN PERSATUAN DAN KELAB 81 .

Bi l Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk Seksi Undangundang / Peraturan 82 .

42. 83 .1 Mesyuarat Agung Persatuan/ Kelab Guru Penasihat 1. Warta kerajaan Jil. No 11 2 Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Setiausaha dengan menyertakan: a) Perlembagaan dan peraturan-peraturan persatuan b) Senarai AJK Persatuan c) Senarai aktiviti utama persatuan Guru Penasihat / Pengetua 2. Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998 3 Surat pengesahan pendaftaran persatuan Pengetua 4 Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat berserta senarai tugas Pengetua 5 Surat penerimaan pelantikan daripada guru penasihat Pengetua 6 Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan Pengetua 7 Perlaksanaan persatuan PK kokurikulum/ Guru penasihat.

CARTA ALIRAN PENDAFTARAN PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH 84 .

Senarai TERIMA TAMAT Tanggungjawab Perlaksanaan persatuan Kelulusan TIDAKPelantikan YA Surat pengesahan Mesyuarat Agungkuasa MULA permohonanpelantikan tunjuk penurunan penerimaan Ahli Jawatankuasa sebab daripada kepada guru kepada guru daripada Pengetua pengetua kepada pendaftaran kepada penasihat Persatuan AJK Persatuan penasihat pengetua 85 .

SENARAI SEMAK TUGAS PROSES KERJA BAGI PENUBUHAN PERSATUAN DAN KELAB 86 .

Bil 1 2 TINDAKAN Mesyuarat Agung Persatuan/ Kelab Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Setiausaha dengan menyertakan: Perlembagaan dan peraturanperaturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan Surat pengesahan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat berserta senarai tugas Surat penerimaan pelantikan daripada guru penasihat Surat penurunan kuasa daripada pengetua kepada AJK Persatuan Perlaksanaan persatuan TANDA ( / ) CATATAN 3 4 5 6 7 8 87 .

NORMA KERJA BAGI PENDAFTARAN PERSATUAN/ KELAB Bil 1 2 Jenis Kerja Mesyuarat Penaja Surat permohonan Penubuhan dari JK Penaja Persatuan Surat Kelulusan Penubuhan Surat permohonan pengesahan penubuhan dan pendaftaran dari Guru Penasihat Perlembagaan dan peraturan-peraturan persatuan Senarai AJK Persatuan Senarai aktiviti utama persatuan Surat pengesahan penubuhan dan pendaftaran persatuan Surat Pelantikan Pengetua kepada guru penasihat Menyenaraikan tanggungjawab guru penasihat Masa Yang Diambil 60 minit 60 minit Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 3 4 2 Minggu 1 Minggu 5 1 Minggu Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 6 7 8 1 Minggu 1 Minggu 1 Minggu 9 1 Minggu 10 1 Minggu 88 .

Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada murid. Guru Kelas Pegawai Yang Meluluskan / Di rujuk SU Kokurikulum Seksi Undangundang / Peraturan 1. Proses mengisi borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab. No 11 2.11 12 Surat penerimaan pelantikan kepada guru penasihat Surat penurunan kuasan daripada pengetua kepada AJK Persatuan 1 Minggu 1 Minggu Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab 13 Perlaksanaan persatuan Januari hingga Oktober Mengikut Bilangan Persatuan Dan Kelab PROSES KERJA PENDAFTARAN MURID DALAM KEGIATAN KOKURIKULUM Bil 1 Proses Kerja Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada guru tingkatan. Semak borang dan memastikan semua murid telah memilih dua kegiatan dalam kokurikulum iaitu persatuan dan kelab. Warta kerajaan Jil. Surat Pekeliling Bil 5/1986 Bil 1/1988 Bil 4/1995 Bil 3/1997 Bil 24/1998 2 Guru Kelas 3 Guru Kelas 4 5 6 Guru Kelas 89 . Serahkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada SU Kokurikulum. 42. Serahkan borang permohonan kepada guru tingkatan.

Keahlian murid direkodkan dalam dua salinan iaitu mengikut tingkatan dan mengikut persatuan dan kelab masing-masing. Serahkan nama ahli kepada guru tingkatan dan guru penasihat persatuan dan kelab.7 8 Permohonan murid diproses. Simpan rekod dalam rekod kokurikulum SU Kokurikulum SU Kokurikulum 9 SU Kokurikulum 10 SU Kokurikulum CARTA ALIRAN PENDAFTARAN PERSATUAN DAN KELAB DI SEKOLAH 90 .

MULAborang permohonan/ dalam rekod kepada borangdua salinan tingkatan murid kepadapersatuan kepada SU Kokurikulum dan permohonan kokurikulum.Simpan Semak Rekod Isi Lengkap TAMAT maklumat murid Permohonan permohonan Serahkan TIDAK borang YA semula maklumat keahlian Serah mengisi murid Proses keahlianborang Edar borangmurid diproses. pemilihan persatuan dan kelab murid. 91 . guru dan kepada gurupenasihatguru tingkatan kepada pelajarpersatuan kelabtingkatan.

SENARAI SEMAK BAGI PENDAFTARAN MURID DALAM KEGIATAN KOKURIKULUM Bil TINDAKAN TANDA ( / ) CATATAN 92 .

Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada murid. Undang- 93 . Serahkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada SU Kokurikulum. Simpan rekod dalam rekod kokurikulum PROSES KERJA DALAM MENGURUSKAN PENILAIAN AKTIVITI KO-KURIKULUM ( FORMAT A ) Bil Proses Kerja Pegawai Yang Seksi. Serahkan borang permohonan kepada guru tingkatan. 10 . Permohonan murid diproses.1 Edarkan borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab kepada guru tingkatan. Proses mengisi borang permohonan untuk sertai persatuan dan kelab. 2 3 4 5 6 7 8 9. Semak borang dan memastikan semua murid telah memilih dua kegiatan dalam kokurikulum iaitu persatuan dan kelab. Keahlian murid direkodkan dalam dua salinan iaitu mengikut tingkatan dan mengikut persatuan dan kelab masing-masing. Serahkan nama ahli kepada guru tingkatan dan guru penasihat persatuan dan kelab.

4. sukan dan permainan. Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. 3. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. kelab. 12 Guru Kelas 94 . Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. Guru Penasihat Guru Penasihat 9. 2. Guru Kelas 7. Guru Penasihat Guru Penasihat 6. sukan dan permainan.Meluluskan/ Dirujuk 1. 11. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. Guru Penasihat 10. kelab. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. Guru Kelas Guru Kelas Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. 8. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. 5. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian SU Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum undang/ Peraturan Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor.

untuk pengesahan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 95 . Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian kokurikulum diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur.

CARTA ALIRAN KERJA PROSES PENILAIAN KOKURIKULUM ( FORMAT A ) 96 .

pelajar A – guru kelas. prestasi pelajarBelajarpelajar pelajar dalam buku JPN untuk guru kelas untukdanrekod untuk penasihat diedarkan ak pengesahan Guru Besarkepada ditandatangani laporan Borang keseluruhan B persatuan PK Kokurikulum pelajar A dan ibu bapa/penjaga guru kelas danBorangprestasi an Borang tahun 6. Persatuan/Kelab/Sukan bo Borang B – Markah Bonus ra ng pe nil ai an 97 .Se MULAkelas menyerahkan prestasi C Penilaian mengisi pelajar Salinan Kokurikulum penasihat Proses kepada kokurikulum oleh Edarkanpencapaianborang C dan Taklimat borangpersatuan serahkan Guru penasihat merekod kepada TAMAT penilaian penilaianborang Kelas mengenalpasti guru diedarkan di dan Laporantahun terbaik prestasi kepada ke Adab Belajar kepada dihantar Adab pencapaian PPDuntuk Laporan kokurikulum .

2.SENARAI SEMAK PENILAIAN PRESTASI KOKURIKULUM (FORMAT A) Bil 1. Proses Kerja Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Tanda ( _ / ) Catatan 98 .

9.3. sukan dan permainan. sukan dan permainan. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. 5. 4. 8. Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. kelab. kelab. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. 12. 7. PROSES KERJA DALAM MENGURUSKAN PENILAIAN AKTIVITI KO-KURIKULUM (FORMAT A) Bil Proses Kerja Pegawai Yang Meluluskan/ Seksi. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum untuk pengesahan. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 6. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. 11. Undangundang/ 99 . 10. Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur.

Guru Kelas 7. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum untuk pengesahan. Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian kokurikulum diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur. sukan dan permainan. CARTA ALIRAN KERJA PROSES PENILAIAN KOKURIKULUM 10 0 . Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. kelab. 11. 8. Guru Penasihat Guru Penasihat 10. 3. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. 12 Guru Kelas Guru Kelas Guru Kelas Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. Guru Penasihat Guru Penasihat 6. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. sukan dan permainan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN Guru Penasihat SU Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum Peraturan Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-sekolah negeri Johor. Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. 4.Dirujuk 1. (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. kelab. 9. 5. 2.

( FORMAT A ) 10 1 .

pelajar tingkatan guru tingkatan.Se MULATingkatan merekod prestasi Penilaian Salinan Kokurikulum penasihat uru Tingkatan menyerahkan Proses kepadapenilaian serahkan Edarkanpencapaian pelajar Taklimat borangmengisi borang C Guru penasihat persatuan kepada TAMAT penilaianmenyerahkanoleh mengenalpasti kokurikulum guru diedarkan di borang dalam Laporan Adab Belajar kepada dan dan dihantarkokurikulum pelajar pencapaian Adab Belajar prestasi pelajar untukJPN . pelajar Cke PPDuntuk diedarkan guru tingkatanbuku rekod untuk dan Laporantahun terbaik prestasi penasihat ak untuk pengesahan Pengetua ditandatangani laporan keseluruhan A – Borang pelajar persatuan dan ibu PK Kokurikulum kepada A dan Borangprestasi guru tingkatan BorangB kepada bapa/penjaga an Persatuan/Kelab/Sukan 6. 5 dan bo Borang B – Markah Bonus ra ng pe nil ai an 10 2 .

Proses Kerja Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Kokurikulum Tanda ( _ / ) Catatan 10 3 .SENARAI SEMAK PENILAIAN PRESTASI KOKURIKULUM (FORMAT A) Bil 1.

6. PROSES KERJA BAGI MENGURUSKAN PENILAIAN AKTIVITI KOKURIKULUM ( FORMAT B ) 10 4 . (Borang B) Borang Markah Bonus kepada guru penasihat badan bukan persatuan. Guru tingkatan menyerahkan borang C dan Laporan Adab Belajar kepada pengetua untuk pengesahan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangani oleh ibu bapa/penjaga Satu salinan rumusan keseluruhan gred yang diperoleh mengikut umur.2. 4. 12. Taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian/ cara penilaian 3. 8. sukan dan permainan. Mengedarkan Borang Penilaian Kokurikulum: (Borang A) Borang Penilaian Aktiviti kepada Guru Penasihat persatuan. Guru tingkatan mengisi Borang C dan Laporan Adab Belajar. kelab. 5. Proses penilaian kokurikulum pelajar oleh guru-guru penasihat Guru penasihat merekodkan prestasi pelajar dalam buku laporan aktiviti persatuan. 7. 10. sukan dan permainan. Guru tingkatan menyerahkan borang dan Laporan Adab Belajar kepada PK Kokurikulum untuk pengesahan. Guru Tingkatan mengenal pasti prestasi tahun terbaik bagi pelajar tingkatan 5 dan 6 atas untuk dijadikan ukuran prestasi sebenar pelajar dalam kegiatan kokurikulum. kelab. Penyerahan prestasi pelajar dalam kegiatan kokurikulum oleh guru penasihat kepada guru tingkatan. 11. (Borang C) Borang Laporan Prestasi Kokurikulum Murid kepada guru tingkatan. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 9.

Guru Kelas 8. 4. 7. 11. PK Kokurikulum 10 5 . 2. 3.Bil 1. 5. Guru Besar PK Kokurikulum Guru Kelas Guru Kelas 9. Proses Kerja Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum Memberi taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian /cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum kepada Guru Tingkatan Pastikan Guru Tingkatan mengedarkan kepada pelajar tingkatan masing-masing Mengarahkan pelajar berjumpa Guru Penasihat Badan Beruniform/ Persatuan dan Kelab Permainan untuk mendapatkan markah penilaian masing-masing Pelajar menyerahkan Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum yang telah lengkap kepada Guru Tingkatan Guru Tingkatan melengkapkan Borang C apabila menerima Borang Penilaian Aktiviti KoKurikulum daripada pelajar Guru Tingkatan mengenal pasti tahun terbaik Bagi Pelajar T5 dan 6 Atas untuk dijadikan Penilaian Aktiviti Kokurikulum (Borang C) Pengetua dan GPK KoKurikulum mengesahkan Penilaian tersebut Pastikan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangan oleh ibubapa/penjaga Menyediakan Satu salinan Rumusan Keseluruhan Gred Yang Diperolehi mengikut umur. jantina dan bangsa Pegawai Yang Meluluskan/ Dirujuk PK Kokurikulum SU Kokurikulum PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Kokurikulum Guru Kelas Guru Penasihat Sesi Undangundang/ Peraturan 6. 10. Guru Kelas Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah-Sekolah Negeri Sarawak.

dihantar ke PPD dan JPN CARTA ALIRAN KERJA PROSES PENILAIAN KOKURIKULUM ( FORMAT B ) Se MULAtingkatan mengenalpasti Guru Borang Pelajar penilaian diserahkan Edarkan kepada guru Kanan Taklimat borang penilaian daripada Pengesahan Penolong penasihat TAMAT meminta penilaian kepada di Kokurikulum terbaik untuk pelajar rekod tahun kelas kepada guru dan untuk guru penashiat. Pengetua dan tingkatan untuk diedarkan ak guru tingkatan T5 dan pelajar dilengkapkan kepada T6 an bo ra ng pe nil ai an 10 6 .

SENARAI SEMAK PENILAIAN AKTIVITI KOKURIKULUM (FORMAT B) BI L TINDAKAN TANDA ( ) CATATAN 10 7 .

Menyediakan Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum Memberi taklimat kepada semua guru tentang panduan penilaian /cara penilaian Mengedarkan Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum kepada Guru Tingkatan Pastikan Guru Tingkatan mengedarkan kepada pelajar tingkatan masing-masing Mengarahkan pelajar berjumpa Guru Penasihat Badan Beruniform/ Persatuan dan Kelab Permainan untuk mendapatkan markah penilaian masing-masing Pelajar menyerahkan Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum yang telah lengkap kepada Guru Tingkatan Guru Tingkatan melengkapkan Borang C apabila menerima Borang Penilaian Aktiviti Ko-Kurikulum daripada pelajar 6. 11 . Guru Tingkatan mengenal pasti tahun terbaik Bagi Pelajar T5 dan 6 Atas untuk dijadikan Penilaian Aktiviti Kokurikulum (Borang C) Pengetua dan GPK Ko-Kurikulum mengesahkan Penilaian tersebut Pastikan Penilaian diedarkan kepada pelajar untuk ditandatangan oleh ibubapa/penjaga Menyediakan Satu salinan Rumusan Keseluruhan Gred Yang Diperolehi mengikut umur. 5.1. 7. 10 . 4. 2. 9. 3. 8. jantina dan bangsa dihantar ke PPD dan JPN 10 8 .

Sediakan laporan polis dan laporan hospital untuk tuntutan. Bil. Undangundang. Pastikan peralatan kokurikulum dan sukan menepati spesifikasi dan selamat digunakan. Pihak Yang Dirujuk PK Kokurikulum Seksyen.PROSES KERJA PROSEDUR KESELAMATAN PELAJAR KETIKA MENJALANI AKTIVITI KOKURIKULUM DAN SUKAN Bil 1 Tindakan Mengadakan peraturanperaturan keselamatan dan memberi taklimat kepada semua guru. Peraturan SPI Bil. Beri rawatan kecemasan. 8/1988 1/1995 3/1995 9/2000 2 3 PK Kokurikulum SU Kokurikulum SU Sukan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan Guru Penasihat/ Permainan PK Kokurikulum 4 5 6 7 8 10 9 . Ambil langkah-langkah keselamatan sebelum aktiviti dijalankan. Bil. 9 10 11 12 Periksa kesihtan pelajar jika serius hantar hospital/klinik. Lapor kepada polis untuk membuat tuntutan. Makluman kepada ibu bapa/ penjaga. Beri taklimat kepada semua pelajar semasa perhimpunan/ perjumpaan. Awasi penggunaan peralatan oleh pelajar semasa aktiviti dijalankan. Lapor kepada guru jika berlaku kemalangan. Bil.

CARTA ALIRAN DALAM MEMASTIKAN KESELAMATAN PELAJAR KETIKA MENJALANI AKTIVITI PERMAINAN 11 0 .Pelajar kembali ke sekolah atau di beri cuti.

TAMAT Kembali kepada Sediakan Laporan Laporkankepada polis Laporan klinik Bawa Ya Serius/ keadaan pelajar Beri rawatan Lapor peralatansemua Tidak kepada Periksa Tidak Kemalangan Ambil langkah-langkah Memastikan / hospital Ganti ke Polis/ Laporan dan Rosak/Bahaya guruPolis Untuk Baik/Selama kecemasan Taklimatke peralatan menepati MULA yang sekolah/ Cutipelajar Hospital Tuntutan keselamatan semasa aktiviti spesifikasi lain t Guru Permainan dijalankan 11 1 .

SENARAI SEMAK PROSEDUR KESELAMATAN PELAJAR KETIKA MENJALANI AKTIVITI KOKURIKULUM 11 2 .

10. NORMA KERJA DALAM PENGURUSAN 11 3 . Beri taklimat kepada semua pelajar semasa perhimpunan/ perjumpaan. 5. Pelajar kembali ke sekolah atau di beri cuti. Sediakan laporan polis dan laporan hospital untuk tuntutan. Tanda ( _ / ) Catatan 2. 4. Proses Kerja Mengadakan peraturan-peraturan keselamatan dan memberi taklimat kepada semua guru. 6. 11. 12. Beri rawatan kecemasan. Awasi penggunaan peralatan oleh pelajar semasa aktiviti dijalankan. 7. 3. Lapor kepada guru jika berlaku kemalangan.Bil 1. Periksa kesihtana pelajar jika serius hantar hospital/klinik. 9. Ambil langkah-langkah keselamatan sebelum aktiviti dijalankan. 8. Makluman kepada ibu bapa/ penjaga. Pastikan peralatan sukan dan kokurikulum menepati spesifikasi dan selamat digunakan. Lapor kepada polis untuk membuat tuntutan.

Masa Yang Diambil 60 minit Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu Bergantung kepada jumlah aktiviti dan kemalangan yang berlaku. Pastikan peralatan sukan dan kokurikulum menepati spesifikasi dan selamat digunakan. Pelajar kembali ke sekolah atau di beri cuti. Makluman kepada ibu bapa/ penjaga. Awasi penggunaan peralatan oleh pelajar semasa aktiviti dijalankan. Lapor kepada guru jika berlaku kemalangan. Lapor kepada polis untuk membuat tuntutan. Ambil langkah-langkah keselamatan sebelum aktiviti dijalankan.PINJAMAN PERALATAN KOKURIKULUM / SUKAN Bil 1 Jenis Kerja Mengadakan peraturanperaturan keselamatan dan memberi taklimat kepada semua guru. Sediakan laporan polis dan laporan hospital untuk tuntutan. Beri rawatan kecemasan. 2 3 10 minit Sepanjang masa 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sepanjang masa Sepanjang masa Segera Segera Segera Sejurus selepas pelajar dihantar ke klinik/hospital Sebelum 24 jam selepas kemalangan Hari Mengikut keadaan pelajar 11 4 . Periksa kesihatan pelajar jika serius hantar hospital/klinik. Beri taklimat kepada semua pelajar semasa perhimpunan/ perjumpaan.

Bincang mengenai peruntukan/ kemampuan kewangan. Arahan Perbendaharaa n 170 9. Semak rekod-rekod peralatan sukan tahun sebelumnya. 11. S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan 12. Undangundang/ Peraturan Bil Proses Kerja 1. Dapatkan sebut harga daripada pembekal Isi borang pesanan pembelian peralatan. 11 5 .PROSES KERJA DALAM PROSEDUR PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN Pegawai Yang Meluluskan/ Dirujuk S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum Pembantu Tadbir Kewangan S/U Sukan SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum Sesi. Terima invois dari pejabat Rekod penerimaan barang dalam buku stok (pen merah) dan simpan barang Hantar semula invois ke pejabat 3. 8. 2. 5. Senaraikan peralatan yang diperlukan setelah berbincang dengan PK Kokurikulum. Terima barang dan pastikan kualiti. 4. 7. Tandatangan pengesahan nota serahan. 6. kuantiti serta spesifikasi barang akur dengan nota serahan. Senarai keperluan peralatan mengikut keutamaan. 10. Bincang jumlah peralatan dan penyelarasan peruntukan.

untuk urusan pembayaran. SU Kokurikulum S/U Sukan SU Kokurikulum CARTA ALIRAN DALAM PROSEDUR PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN 11 6 . 13. Selenggara urusan penggunaan dan peminjaman.

dengan PK Koku. Senaraibarang Dapatkanjumlah harga dari Terima borang yangpesanan Ganti rekod pengesahan Rosak/Hilang dariperalatan Baik/Cukup barangandaripada Senaraikan peralatan peralatan Semakpenerimaan barang dan MULA yangsebut harga yang ke keperluan mengenai sebut invois urusan penggunaan pejabat diterima pembelian peruntukan/ untuk dan nota ada penyelarasan mengikut setelah berbincang pembekalkeutamaan. dan kemampuan peminjaman. kewangan. 11 7 . peruntukan. pembayaran.Selenggara Hantar Periksa Isi Rekod Tandatangan TAMAT invois Bincang semula pejabat. . diperlukan peralatan. lain simpan barang. urusan sediaserahan.

SENARAI SEMAK DALAM PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN Bil Proses Kerja Tanda ( _ / ) Catatan 11 8 .

5. 13. Dapatkan sebut harga daripada pembekal Isi borang pesanan pembelian peralatan. 2. Terima barang dan pastikan kualiti. Bincang mengenai peruntukan/ kemampuan kewangan. 6. Senaraikan peralatan yang diperlukan setelah berbincang dengan PK Kokurikulum. 8. 3. Terima invois dari pejabat Rekod penerimaan barang dalam buku stok (pen merah) dan simpan barang Hantar semula invois ke pejabat untuk urusan pembayaran. 12. Bincang jumlah peralatan dan penyelarasan peruntukan. 9. kuantiti serta spesifikasi barang akur dengan nota serahan. 4. 11.1. Dapatkan sebut harga dari pembekal Senarai keperluan peralatan mengikut keutamaan. 11 9 . Selenggara urusan penggunaan dan peminjaman. 7. Semak rekod-rekod peralatan tahun sedia ada. Tandatangan pengesahan nota serahan. 10. 14.

kuantiti serta spesifikasi barang akur dengan nota serahan. 10 minit 10 minit 30 minit 12 0 . 5. Masa Yang Diambil 1 jam 1 jam 30 minit Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu 9. 7. 6. Selenggara urusan penggunaan dan peminjaman. Senarai keperluan peralatan mengikut keutamaan. Dapatkan sebut harga daripada pembekal Isi borang pesanan pembelian peralatan. 8. 10. 30 minit 36 jam 10 minit 2 minggu 30 minit 30 minit Jenis Kerja Semak rekod-rekod peralatan tahun sedia ada.NORMA KERJA DALAM PROSES KERJA DALAM PROSEDUR PEMBELIAN PERALATAN KOKURIKULUM DAN SUKAN Bil 1. Bincang jumlah peralatan dan penyelarasan peruntukan. Bincang mengenai peruntukan/ kemampuan kewangan. 2. Rekod penerimaan barang dalam buku stok (pen merah) dan simpan barang Hantar semula invois ke pejabat untuk urusan pembayaran. 13. Senaraikan peralatan yang diperlukan setelah berbincang dengan PK Kokurikulum. 3. Terima barang dan pastikan kualiti. 4. Terima invois dari pejabat 12. Tandatangan pengesahan nota serahan. 11.

1 0. 6. Guru penasihat mengisi borang pinjaman peralatan. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan tersusun. 12 1 . Pastikan peralatan yang diterima dalam keadaan baik dan cukup. 4. Menyediakan borang pinjaman peralatan. 1 hari selepas kerosakan dikesan 5 minit 5 minit Sehari selepas aktiviti tamat 10 minit 1 1. 5. 8. 9. 7. Merekodkan pemulangan peralatan yang dipinjam dalam buku rekod pinjaman. 1 3. 3. 2. Merekodkan pinjaman peralatan dalam buku rekod pinjaman Guru memulangkan alatan yang dipinjam. 1 hari 5 minit 1 2. Menerima dan menyemak borang pinjaman dan meluluskan pinjaman peralatan. 1 Minggu (pada awal tahun/ ada alat baru) 5 Minit 5 Minit 1 hari Sepanjang masa Jenis Kerja Membuat semakan stok peralatan dalam bilik operasi sukan. Menyenaraikan dan mempamerkan senarai peralatan. Menyerahkan alatan yang dipinjam. Masa Yang Diambil 1 Minggu (2 kali dalam setahun) Jumlah Unit Yang Boleh Dijalankan Dlm Seminggu Mengikut keperluan dan permohonan daripada peminjam.NORMA KERJA DALAM PENGURUSAN PENGURUSAN STOR DAN PINJAMAN PERALATAN KOKURIKULUM / SUKAN Bil 1. Mengeluarkan surat untuk gantian peralatan jika peralatan itu rosak selepas dipinjamkan.

Menyusun semula peralatan dan pastikan kekemasan bilik operasi sukan 12 2 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->