Sesungguhnya banyak cara atau kafiat bagaimana mengerjakan solat hajat.

Yang masyur ialah mengerjakan sehingga 12 rakaat, dibuat sebaiknya pada 3/4 malam. Ayat pertama selepas fatihah dibacai Ayat Kursi 11 kali dan ayat pada rakaat kedua surah al-iklhas sebanyak 11 kali juga. Namun boleh dibuat juga hanya dengan 2 rakaat sahaja. Saya sertakan satu cara yang sangat mudah untuk di amalkan. 1. Dimulakan dengan niat : Sahaja aku sembahyang sunat hajat 2 rakaat (imam/makmum/adaan) Kerana Allah Taala. (Tidak perlu membayangkan hajat apa yang dikehendaki) 2. Baca dirakaat pertama selepas Al-Fatihah : Surah Al-Kafirun (Bilangan yang ganjil 7,5, 3 atau sekali) 3. Baca dirakaat kedua selepas Al-Fatihah : Surah Al-ikhlas (Bilangan yang ganjil sama dengan jumlah pada rakaat pertama) 3. Sembahyang selesai selepas memberi salam. 4. Sujud sekali lagi selepas salam (Ini bukan didalam perbuatan sembahyang lagi) baca Istiqfar, Selawat atas nabi, Bertahmid (Subahanallah, Walhamdulillah, Wallailla haillallah, Wallahuakbar, dan Doa Allahummarobbana a tina fiddunia.....seterusnya. semuanya dibaca 3 kali..kemudia baru kita memohon hajat yang diminta, boleh dibacai dengan bahasa yang kita fahami, baik melayu, iban, melanau dsb. kerana Allah amat mengetahui. Sesudah selesai memohon hajat, bangun dari sujud. Maka selesailah sembahyang hajat dan doanya. Wallahualam.

Maha Suci Allah yang mempunyai sifat ketinggian dan menjadi mulia dengannya. سبحان الذي ل ينبغي التسبيح إل ل‬ ‫ُ ْ َ َ ّ ِ َ ْ َ ُ ّ َ ْ ٍ ِ ِ ْ ِ ِ ُ ْ َ َ ّ ِ َ َ ْ َ ِ ّ ْ ِ ُ ّ َه‬ . Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan nikmat. . سبحان ذي الطول‬ ِّْ ِ َ َ ُْ ِ َ َ ْ َ ّ ِ ْ ِ َ َ ُْ ِ ْ َْ َ ّ َ ْ ِ َ َ ْ‫س‬ ِ َ ْ َْ ِ ْ ِ َ ِ َ ِ ْ ِ ِ َ ْ ّ َ َ ْ ُ َ ‫أسْألك بمعاقد العز من عرشك . ُ ‫سبحان الذي أحصى كل شيء بعلمه . BAGAIMANA CARA YANG MUDAH UNTUK MELAKU KAN SOLAT HAJAT? .. Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan kelebihan.NIAT SOLAT HAJAT َ َ ِ ِ ْ َ َ َ َ ِ َ َ َ ّ ُ َّ ‫أصلي سنة الحاجة ركعتين ل تعالى‬ Sahaja aku sembahyang sunnat hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala Selepas membaca al-Fatihah. ‫ُبحان ذي المن والفضل . Apabila selesai sahaja solat. Maha Suci Allah yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan..سبحان ذي العز والكرم . وكلماتك التامات العامات التي ل يجاوزهن بر ول فاجر أن‬ َ ْ َْ ّ َ َ ‫تصلي على محمد وعلى آل محمد‬ ّ َ ُ ِ َ َ َ ٍ ّ َ ُ َ َ َ َّ ُ "Maha Suci Allah yang bersifat dengan kemuliaan dan Dia berfirman dengannya. Maha Suci Allah yang tidak ditasbih melainNya. kemudian bacalah doa @ mintalah apa yang kita hajatkan. سبحان الذي تعطف بالمجد وتكرم به‬ ِ ِ َ ّ َ ََ ِ ْ َ ْ ِ َ ّ َ َ ِ ّ َ َ ْ ُ ِ ِ َ َ َ ّ ِ ْ َ َِ ِ ّ َ َ ْ ُ . ‫سبحان الذي لبس العز وقال به . Aku memohon RahmatMu dari kitabMu dan dengan namaMu yang mulia dan kehormatanMu yang tinggi dan kalimatkalimatMu yang sempurna yang tidak dapat diatasi oleh sebarang kebaikan dan kejahatan bahawa Engkau Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW dan segala keluarganya. terus sujud kepada Allah dan membaca tasbih ini. dalam rakaat pertama hendaklah dibaca Ayat Qursi sementara pada rakaat kedua pula dibaca Surah Al-Ikhlas. Maha Suci Allah yang meliputi ilmuNya segala sesuatu. ومنتهى الرحمة من كتابك وباسمك العظم‬ ِ ْ َ ْ ِ ّ ِ ْ ِ ِ َ َ ِ َُ َ ْ َ ٌ ِ َ َ َ ّ َ ّ ُ ُ ِ َ ُ َ ِ ّ ِ ّ َ ْ ِ ّ ّ ِ َ َِ َ ‫وجدك العلى .

bahawa engkau penuhilah hajatku " Setelah membaca doa tersebut mintakan apa-apa hajat dengan bersungguhsungguh. Allahu Akhbar Sahaja aku solat sunat Hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala" Pada rakaat pertama bacalah Al-Fatihahdan Surah Al-Kafirun Rakaat kedua bacalah Al-Fatihah dengan Surah Al -Ikhlas Pada rakaat yang terakhir sebelum memberi salam. Dan dia atas segala sesuatu Maha Berkuasa" d) Kemudian baca: " Wahai Ya Allah bahawasanya aku memohon akan engkau dengan keteguhan ikatan daripada Arasy Engkau dan rahmat dari kitab/hukum engkau.Waktu mengerjakan Solat Sunat Hajat ini boleh siang atau malam. Dan membaca: c) Tasbih ini Baca 10 kali "Tiada Tuhan selain Allah Maha Esa Dia tiada sekutu baginya. sujud kembali dengan bertakbir. iaitu setelah Tahyat akhir . Permohonan pada Allah cukup di sebut dalam hati.pagi atau petang Lafaz niat : Usolli Sunnatal Hajaati Rak'ataini Lilaahi Ta'ala. . Kemudian bangkit dari Sujud sambil bertakbir dan terus memberi salam. Kepunyaan nyalah segala kerajaan / kekuasaan dan bagi nyalah segala pujian.dengan penuh pengharapan. dan dengan nama engkau yang terapung dan wajah engkau yang maha tinggi dan kalimat-kalimat engkau yang maha sempurna.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.