Sesungguhnya banyak cara atau kafiat bagaimana mengerjakan solat hajat.

Yang masyur ialah mengerjakan sehingga 12 rakaat, dibuat sebaiknya pada 3/4 malam. Ayat pertama selepas fatihah dibacai Ayat Kursi 11 kali dan ayat pada rakaat kedua surah al-iklhas sebanyak 11 kali juga. Namun boleh dibuat juga hanya dengan 2 rakaat sahaja. Saya sertakan satu cara yang sangat mudah untuk di amalkan. 1. Dimulakan dengan niat : Sahaja aku sembahyang sunat hajat 2 rakaat (imam/makmum/adaan) Kerana Allah Taala. (Tidak perlu membayangkan hajat apa yang dikehendaki) 2. Baca dirakaat pertama selepas Al-Fatihah : Surah Al-Kafirun (Bilangan yang ganjil 7,5, 3 atau sekali) 3. Baca dirakaat kedua selepas Al-Fatihah : Surah Al-ikhlas (Bilangan yang ganjil sama dengan jumlah pada rakaat pertama) 3. Sembahyang selesai selepas memberi salam. 4. Sujud sekali lagi selepas salam (Ini bukan didalam perbuatan sembahyang lagi) baca Istiqfar, Selawat atas nabi, Bertahmid (Subahanallah, Walhamdulillah, Wallailla haillallah, Wallahuakbar, dan Doa Allahummarobbana a tina fiddunia.....seterusnya. semuanya dibaca 3 kali..kemudia baru kita memohon hajat yang diminta, boleh dibacai dengan bahasa yang kita fahami, baik melayu, iban, melanau dsb. kerana Allah amat mengetahui. Sesudah selesai memohon hajat, bangun dari sujud. Maka selesailah sembahyang hajat dan doanya. Wallahualam.

Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan kelebihan. سبحان ذي الطول‬ ِّْ ِ َ َ ُْ ِ َ َ ْ َ ّ ِ ْ ِ َ َ ُْ ِ ْ َْ َ ّ َ ْ ِ َ َ ْ‫س‬ ِ َ ْ َْ ِ ْ ِ َ ِ َ ِ ْ ِ ِ َ ْ ّ َ َ ْ ُ َ ‫أسْألك بمعاقد العز من عرشك . ‫ُبحان ذي المن والفضل . BAGAIMANA CARA YANG MUDAH UNTUK MELAKU KAN SOLAT HAJAT? . terus sujud kepada Allah dan membaca tasbih ini.سبحان ذي العز والكرم . kemudian bacalah doa @ mintalah apa yang kita hajatkan. ُ ‫سبحان الذي أحصى كل شيء بعلمه . Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan nikmat. سبحان الذي ل ينبغي التسبيح إل ل‬ ‫ُ ْ َ َ ّ ِ َ ْ َ ُ ّ َ ْ ٍ ِ ِ ْ ِ ِ ُ ْ َ َ ّ ِ َ َ ْ َ ِ ّ ْ ِ ُ ّ َه‬ . Apabila selesai sahaja solat. Aku memohon RahmatMu dari kitabMu dan dengan namaMu yang mulia dan kehormatanMu yang tinggi dan kalimatkalimatMu yang sempurna yang tidak dapat diatasi oleh sebarang kebaikan dan kejahatan bahawa Engkau Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW dan segala keluarganya. ومنتهى الرحمة من كتابك وباسمك العظم‬ ِ ْ َ ْ ِ ّ ِ ْ ِ ِ َ َ ِ َُ َ ْ َ ٌ ِ َ َ َ ّ َ ّ ُ ُ ِ َ ُ َ ِ ّ ِ ّ َ ْ ِ ّ ّ ِ َ َِ َ ‫وجدك العلى .. Maha Suci Allah yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Maha Suci Allah yang mempunyai sifat ketinggian dan menjadi mulia dengannya. dalam rakaat pertama hendaklah dibaca Ayat Qursi sementara pada rakaat kedua pula dibaca Surah Al-Ikhlas. ‫سبحان الذي لبس العز وقال به . .. وكلماتك التامات العامات التي ل يجاوزهن بر ول فاجر أن‬ َ ْ َْ ّ َ َ ‫تصلي على محمد وعلى آل محمد‬ ّ َ ُ ِ َ َ َ ٍ ّ َ ُ َ َ َ َّ ُ "Maha Suci Allah yang bersifat dengan kemuliaan dan Dia berfirman dengannya. سبحان الذي تعطف بالمجد وتكرم به‬ ِ ِ َ ّ َ ََ ِ ْ َ ْ ِ َ ّ َ َ ِ ّ َ َ ْ ُ ِ ِ َ َ َ ّ ِ ْ َ َِ ِ ّ َ َ ْ ُ . Maha Suci Allah yang tidak ditasbih melainNya. Maha Suci Allah yang meliputi ilmuNya segala sesuatu.NIAT SOLAT HAJAT َ َ ِ ِ ْ َ َ َ َ ِ َ َ َ ّ ُ َّ ‫أصلي سنة الحاجة ركعتين ل تعالى‬ Sahaja aku sembahyang sunnat hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala Selepas membaca al-Fatihah.

Dan membaca: c) Tasbih ini Baca 10 kali "Tiada Tuhan selain Allah Maha Esa Dia tiada sekutu baginya. Kemudian bangkit dari Sujud sambil bertakbir dan terus memberi salam. Kepunyaan nyalah segala kerajaan / kekuasaan dan bagi nyalah segala pujian. .dengan penuh pengharapan.Waktu mengerjakan Solat Sunat Hajat ini boleh siang atau malam. Dan dia atas segala sesuatu Maha Berkuasa" d) Kemudian baca: " Wahai Ya Allah bahawasanya aku memohon akan engkau dengan keteguhan ikatan daripada Arasy Engkau dan rahmat dari kitab/hukum engkau. Permohonan pada Allah cukup di sebut dalam hati. sujud kembali dengan bertakbir. dan dengan nama engkau yang terapung dan wajah engkau yang maha tinggi dan kalimat-kalimat engkau yang maha sempurna. bahawa engkau penuhilah hajatku " Setelah membaca doa tersebut mintakan apa-apa hajat dengan bersungguhsungguh. iaitu setelah Tahyat akhir . Allahu Akhbar Sahaja aku solat sunat Hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala" Pada rakaat pertama bacalah Al-Fatihahdan Surah Al-Kafirun Rakaat kedua bacalah Al-Fatihah dengan Surah Al -Ikhlas Pada rakaat yang terakhir sebelum memberi salam.pagi atau petang Lafaz niat : Usolli Sunnatal Hajaati Rak'ataini Lilaahi Ta'ala.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful