P. 1
Jenis-jenis Mesyuarat

Jenis-jenis Mesyuarat

|Views: 188|Likes:
Published by Frans Fanly

More info:

Published by: Frans Fanly on Mar 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2012

pdf

text

original

PENGURUSAN MESYUARAT

Nama Ahli Kumpulan  Fanly Soh Swee Fong  Vithya a/p Ramanathan  Nadzirul Akmal Bin Mohd Hamzah

PENGURUSAN MESYUARAT

Definisi Mesyuarat

Tujuan Mesyuarat

Jenis-jenis Mesyuarat

DEFINISI MESYUARAT
Mengadakan satu perjumpaan untuk membincangkan idea bagi mencapai satu keputusan.  Terbahagi kepada dua bentuk mesyuarat iaitu informal atau formal.

HOME

TUJUAN MESYUARAT
Berfungsi untuk mencatat segala keputusan, agenda dan tindakan susulan perbincangan.  Merancang strategi dan pendapat bagi melaksankan sesuatu aktiviti.  Mendapatkan sokongan, kata putus dan tindak balas dalam sesebuah persatuan atau organisasi.

HOME

NEXT

 Mewujudkan satu perhubungan dan perbincangan yang mencapai kata sepakat daripada setiap ahli yang menghadiri mesyuarat tersebut.  Menyelaras dan membincangkan tugas-tugas setiap ahli jawatankuasa sesebuah pertubuhan.Diadakan untuk membincangkan aktiviti tahunan.  HOME NEXT . pencapaian kewangan organisasi atau laporan aktiviti yang telah dijalankan.

HOME .• Menyebarkan maklumat dan rancangan baharu kepada masyarakat atau ahli secara khususnya.

JENIS-JENIS MESYUARAT Mesyuarat Agung Tahunan Mesyuarat Jawatanku asa Kerja Mesyuarat Jawatanku asa Kecil/ Biro Mesyuarat Agung Luar Biasa atau Tergempar .

MESYUARAT AGUNG TAHUNAN • Setiap persatuan perlu adakan. iaitu dibawah Akta Pendaftar Pertubuhan. • Diadakan mengikut undang-undang. • Membincangkan mengenai persatuan secara menyeluruh dan melaksanakan pemilihan ahli jawatankuasa kerja yang baharu. HOME NEXT .

 HOME . • Agenda Mesyuarat Agung Tahunan: -ucapan pengerusi -mengesahkan minit mesyuarat yang lepas -mengesahkan penyata kewangan -memilih Jawatankuasa Kerja yang baru. -membincang dan meluluskan cadangan. Pemilihan Jawatankuasa Kerja diadakan 2 tahun sekali.• Mesyuarat Agung Dwitahunan mengadakan dua kali bagi Mesyuarat Agung Tahunannya. -penangguhan.

.kurangnya 40 orang. bilangan keahlian ½ atau ¼ daripada kesemua ahli. 20orang. 2.  Contoh : 1. dll. menetapkan bilangan sekurang. Notis mesyuarat peru diedarkan dalam tempoh masa 14 hari yang ditandatangani oleh setiausaha Korum mesyuarat akan dtentukan oleh perlembagaan dan undang-undang atau peraturan persatuan.

pengurusan dan pentadbiran persatuan.MESYUARAT JAWANTANKUASA KERJA  Mesyuarat biasa yang diadakan oleh sesebuah persatuan.  Notis mesyuarat dikeluarkan oleh setiausaha dalam tempoh 2-3 hari.  Dihadir oleh semua ahli Jawatankuasa Kerja. HOME NEXT .  Agenda mesyuarat ditentukan melalui perbincangan ahli yang berkaitan dengan aktiviti.

HOM E . -perkara-perkara berbangkit -agenda yang ingin dibincangkan -Laporan ketua Biro atau Pengerusi Jawatankuasa Kecil. -ucapan pengerusi -mengesahkan minit mesyuarat yang lepas. -hal-hal lain.MESYUARAT JAWATANKUASA KECIL/BIRO  Agenda Mesyuarat Jawatankuasa Kerja dan Jawatankuasa Kecil.

 Notis mengadakan mesyuarat dalam masa 14 hari.  Membincangkan isu-isu dan perkara yang penting.  HOME NEXT .  Diadakan oleh Jawatankuasa Kerja mengikut perlembagaan persatuan.MESYUARAT AGUNG LUAR BIASA Mesyuarat Tergempar atau Mesyuarat Khas.

 Permintaan bertulis 2/3 atau 60 orang ahli.  Perbincangan dan membuat keputusan.Agenda yang dibincangkan :  Penerangan ketua atau setiasusaha berkaitan isu yang dibincangkan.  Mesyuarat diadakan :  Keputusan daripada pengerusi  Permintaan bertulis < 8 orang ahli.  HOME .

PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB AHLI JAWATANKUASA MESYUARAT .

Pengerusi Bersifat daya usaha. . kepimpinan. Sentiasa tenang dan berpengetahuan. Orang yang paling penting dalam kelancaran sesuatu mesyuarat. adil.

 Memastikan setiausaha dan ajk lain menjalankan tugas dengan baik.TANGGUNGJAWAB DAN PERANAN PENGERUSI  Memulakan mesyuarat setelah korum mencukupi dan pada waktu yang ditetapkan. .  Semua perbincangan mengikut urutan agenda yang telah ditetapkan.  Menutup mesyuarat dengan segera sekiranya perbincangan telah tamat.

.SETIAUSAHA Jawatan yang penting dalam sesuatu mesyuarat. membuat kerja dengan kemas dan teratur. Perlu bekerjasama dengan pengerusi. berdisiplin. Bersifat dedikasi. Cekap dalam menambahkan keberkesanan dan kelancaran sesebuah persatuan.

TANGGUNGJAWAB DAN PERANAN SETIAUSAHA  Peranan setiausaha boleh dibahagi kepada tiga peringkat iaitu. Sebelum mesyuarat Semasa mesyuarat Selepas mesyuarat .

 Memastikan tempat mesyuarat berfungsi.  Menghantar notis mesyuarat lebih awal. .  Menyediakan minit mesyuarat yang lepas.SEBELUM  MESYUARAT Berbincang dengan pengerusi untuk menyediakan agenda mesyuarat.  Menyediakan peralatan yang diperlukan.

 Mengedar kertas borang kehadiran mesyuarat kepada semua ahli yang hadir. tepat dan padat.  Mencatat perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat dengan ringkas. .SEMASA  MESYUARAT Datang lebih awal -> memastikan semua persiapan diatur dengan sempurna.

SELEPAS  MESYUARAT Menyiapkan minit mesyuarat dengan seberapa segera.  Mengedarkan minit mesyuarat berkenaan secepat mungkin untuk tindakan mereka yang terbabit. .

Membuat Persiapan.  . Tindakan Semasa Mesyuarat.PERANAN DAN TUGAS AHLI-AHLI MESYUARAT I.  Tiba lebih awal.  II.  Mematuhi peraturan dan tatacara mesyuarat. Memberi sumbangan yang berkesan. Tindakan Sebelum Mesyuarat.

 Memberi laporan maklumbalas kepada URUSETIA.III.  . Tindakan Selepas Mesyuarat Memaklumkan kepada pihak berkenaan mengenai keputusan mesyuarat.  Mengambil tindakan di atas keputusan yang dicapai.

 Menghadiri semua mesyuarat tepat pada waktunya.  Memberitahu ahli jawatankuasa lebih awal daripada tarikh mesyuarat sekiranya tidak dapat hadir.  .TANGGUNGJAWAB AHLI MESYUARAT Mematuhi segala aturan dalam mesyuarat.

AGENDA MESYUARAT .

Membincang dan meluluskan usul atau cadangan. Membentang dan mengesahkan penyata kewangan tahun lalu. Membentang dan mengesahkan minit Mesyuarat Agung Tahunan yang lepas.AGENDA MESYUARAT AGUNG TAHUNAN ATAU DWITAHUNAN a) b) c) d) e) f) g) Ucapan pengerusi. Membentang dan menerima penyata tahunan lalu. Memilih Jawatankuasa Kerja yang baharu. Ucapan penangguhan. .

Agenda-agenda yang ingin dibincangkan atau laporan daripada Ketua Biro atau Pengerusi Jawatankusa Kecil. Hal-hal lain. . Perkara-perkara berbangkit.AGENDA MESYUARAT JAWATANKUASA KERJA ATAU JAWATANKUASA KECIL/BIRO a) b) c) d) e) Ucapan pengerusi. Mengesahkan minit mesyuarat yang lepas.

PENGENDALIAN MESYUARAT 3 PERINGKAT MESYUARAT PRA SEMASA SELEPAS .

PRA Tentukan agenda. tarikh dan tempat mesyuarat  Buat tempahan bilik mesyuarat  Tentukan kertas kerja berkaitan disediakan  Hantar surat jemputan  Persediaan kemudahan bilik mesyuarat  Tentukan kehadiran  Perbincangan pra mesyuarat  Beritahu ahli-ahli mesyuarat tentang etiket mesyuarat  .

SEMASA Senarai kehadiran  Perkara penting yang dibincangkan  Keputusan yang dibuat  Tindakan susulan yang perlu diambil  .

SELEPAS Penyediaan minit  Format minit mesyuarat  Susunan nama ahli-ahli mesyuarat  Catatan perbincangan  Pengesanan maklumbalas pelaksanaan keputusan mesyuarat  Laporan maklumbalas oleh urusetia  Tentukan format maklumbalas  Sediakan laporan maklumbalas  .

TATACARA MESYUARAT .

Peringkat pra-mesyuarat Perancangan: Pengerusi merancang. pengumuman akan disiarkan. . menentukan perbincangan. masa dan tempat mesyuarat diadakan. Persediaan: Selepas menerima pengumuman. ahli terlibat harus bersedia untuk mesyuarat dan menyediakan semua dokumen. Pengumuman: Selepas perancangan mesyuarat siap. tarikh.

 Pembukaan:  Pengesahan Mesyuarat akan dimulakan oleh pengucapan pengerusi.Peringkat dalam mesyuarat  Permulaan: -Mesyuarat bermula pada masa yang ditetapkan -Ahli yang hadir tidak cukup semasa waktu mesyuarat . . pengerusi boleh menangguhkan mesyuarat untuk setengah jam. maka mesyuarat terpaksa dibatalkan.Sekiranya masih tidak sampai. . Minit Mesyuarat Lepas: Minit mesyuarat yang ditulis setiausaha harus disemak dan disahkan oleh ahli sebelum membincangkan perkara lain.

.Bagi menutup mesyuarat itu. pengerusi mungkin berkata. Perbincangan menurut Agenda: topik Perkara Berbangkit: tajuk perbincangan dalam sesuatu mesyuarat. "Dengan ini. saya menangguhkan mesyuarat dengan rasminya" .  Penutup: -Mesyuarat boleh ditamatkan oleh pengerusi sekirannya kesemua perkara telah dibincangkan.  Pembangkitan perbincangan di luar agenda yang dibangkitkan semasa mesyuarat dijalankan.

Disusun mengikut agenda mesyuarat dan perlu kelihatan kemas dan teratur.MINIT MESYUARAT • • • • Minit mesyuarat . Perlu dicatat dan disimpan dengan sempurna. Tidak ada keseragaman dalam format penulisan minit mesyuarat. Contoh Minit Mesyuarat .rekod bertulis tentang perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat.

PENYEDIAAN MINIT MESYUARAT Butiran Mesyuarat  Nama mesyuarat  Bilangan kali diadakan  Tarikh  Masa  Tempat  .

ahli yang tidak hadir (sama ada dengan memberi alasan atau  Kata-kata aluan daripada pengerusi majlis Pembentangan dan pengesahan minit mesyuarat lalu.ahli yang hadir dan jawatan mereka .       Pindaan minit (jika ada) Perkara-perkara berbangkit Agenda-agenda yang ditetapkan Hal-hal lain Ucapan penutup Lampiran (jika ada) .Isi Kandungan Minit Mesyuarat Kehadiran ditulis mengikut susunan berikut:   Hadir Turut hadir (bukan ahli) Tidak hadir tidak) .senarai nama yang hadir sebagai pemerhati atau undangan khas .

SEKIAN.! =) .. TERIMA KASIH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->