P. 1
PANDUAN KERJA KURSUS KAE3013 Ekspresi Kreativiti Kanak-Kanak 4meihantar

PANDUAN KERJA KURSUS KAE3013 Ekspresi Kreativiti Kanak-Kanak 4meihantar

|Views: 561|Likes:
Published by Ting Elaine

More info:

Published by: Ting Elaine on Mar 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe PJJ SEMESTER 2 SESI 2011/2012 (A112 PJJ) rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu KAE3013 iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg EKSPRESI KREATIVITI

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjkl KANAK-KANAK zxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn [PANDUAN KERJA KURSUS] mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk lzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqw

Perancangan anda perlu mengandungi perkara-perkara berikut. Terdapat 3 (TIGA) tugasan dalam kursus KAE3013. 2. 4. sebagai guru yang bertanggungjawab menguruskan persembahan atau pameran. Tugasan 1: Penulisan esei (individu) Tugasan 2: Perancangan aktiviti (individu) Tugasan 3: e-forum Tugasan yang telah lengkap perlu dihantar dalam bentuk soft-copy dan hard-copy kepada Tutor e-Learning bagi kumpulan masing-masing. rancang DUA (2) aktiviti kreatif untuk sambutan/majlis tersebut.ARAHAN 1. Sila fahami secara mendalam Panduan Kerja Kursus sebelum anda memulakan tugasan. • Tema • Tajuk aktiviti • Rasional aktiviti . Sila beri perhatian kepada arahan dan pengumuman daripadaTutor e-Learning kumpulan masing-masing dari semasa ke semasa. ii. 3. iii. Berikut adalah beberapa senario yang terdapat di sekolah: • • • • Sambutan Hari Guru Sambutan Hari Kemerdekaan Majlis Perasmian yang dihadiri oleh orang kenamaan Hari Penyampaian Hadiah MARKAH 20 markah TARIKH AKHIR PENERIMAAN 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) TUGASAN INDIVIDU 2 20 markah 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) Berdasarkan mana-mana satu senario di atas. TUGASAN PECAHAN TUGASAN TUGASAN INDIVIDU 1 SOALAN/ ARAHAN Pilih satu bidang seni kreatif berikut: • Seni lukis • Kraftangan • Drama • Muzik • Tarian Huraikan secara terperinci bagaimana bidang seni kreatif ini dapat menyumbang kepada perkembangan dan pembelajaran kanakkanak serta meningkatkan kesedaran terhadap kepelbagaian budaya di Malaysia. iaitu: i.

iii. Penulisan rujukan perlu ditulis mengikut format APA. Bagaimana kreativiti kanak-kanak boleh dinilai dan digredkan? JUMLAH 4 5 markah 60 1. 5 markah 5 markah 9 March 2012 (Minggu ke-3) 30 March 2012 (Minggu ke-6) 27 April 2012 (Minggu ke-9) 18 Mei 2012 (Minggu ke-12) Kanak-kanak yang kreatif adalah kanakkanak yang pandai menyelesaikan masalah.5 line iv. 2. Spacing 1. Font: Times New Roman. Tugasan yang dihasilkan perlu asli. Adakah anda setuju dengan kenyataan ini. ii. Jawapan bagi setiap soalan ialah lebih kurang 150 patah perkataan. positif dan negatif. ii. v. Saiz 11. Jawab keempat-empat semua soalan forum dalam ruangan group forum di MyGuru3. . Bincangkan. 20 markah 1 2 3 Kreativiti kanak-kanak adalah semula jadi 5 markah atau boleh dipelajari. Forum E-Learning: i. Imaginasi: Kesan Bincangkan. Saiz 12/Arial. FORMAT TUGASAN Tugasan Individu: i. Penulisan esei perlu mengandungi sekurang-kurangnya rujukan 4 buah buku ilmiah dan beberapa artikel dari jurnal. E-FORUM 4 (EMPAT) soalan forum disediakan untuk dibincang secara on-line menerusi laman MyGuru3. Panjang esei ialah sekurang-kurangnya 20 halaman (tidak termasuk rujukan dan lampiran).• Bilangan pelajar yang terlibat • Durasi aktiviti • Peralatan/bahanbahan/skrip/kostum/setprops/muzik/lirik dan lain-lain yang perlu disediakan • Langkah-langkah perlaksanaan • Bincangkan unsur-unsur kreativiti dan nilai-nilai murni yang dapat dikembangkan dalam aktiviti tersebut.

Penghantaran yang lewat tidak akan dilayan. Tugasan yang telah lengkap mestilah disusun mengikut susunan: (a) Muka hadapan tugasan(Gunakan format seperti di LAMPIRAN 1) (b) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 1 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (c) Tugasan 1 (d) Rujukan (e) Lampiran (jika ada) (f) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 2 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (g) Tugasan 2 (h) Rujukan (i) Lampiran (jika ada) (j) Cetakan bagi jawapan dan respon untuk soalan forum Setiap pelajar MESTI memuat naik tugasan masing-masing menerusi tapak penghantaran tugasan mengikut kumpulan masing-masing dalam laman MyGuru3. anda digalakkan menghantar tugasan lebih awal dari tarikh yang ditetapkan. 3. Selain daripada memberikan jawapan terhadap soalan forum. PANDUAN PENYERAHAN TUGASAN 1. Lawati laman Assingment dan muat naik tugasan mengikut tapak tugasan yang disediakan dalam kumpulan masingmasing. 2. Pelajar perlu peka dengan tarikh yang ditentukan dengan merujuk ruangan pengumuman dari semasa ke semasa. 4. .iii. Tarikh akhir penerimaan tugasan secara atas talian dan pos ialah pada 4hb Mei 2012 (Minggu ke-12). iv. Sebarang masalah yang timbul sila berhubung dengan Tutor E-learning kumpulan anda. Bagi mengelakkan sebarang masalah. anda digalakkan memberikan respon atau berinteraksi dengan pelajar lain dalam kumpulan anda. Anda perlu mencetak SEMUA jawapan dan respon/interaksi anda di dalam e-forum untuk dimasukkan ke dalam tugasan anda bagi tujuan penilaian.

kreatif dan kritis. Menepati format. Tiada contoh. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. Ada Idea sendiri. ada contoh yang baik dan konkrit. Tidak lengkap. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). isi mencukupi. isi mencukupi. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan).membincangkan dengan jelas.isi kandungan dibincangkan dengan mencukupi. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tiada kesalahan bahasa. Idea disusun dengan baik. Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. Idea disusun dengan baik. Kesalahan format melebihi 5 perkara. ada contoh yang konkrit. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). Ada idea asli yang bernas.SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS Markah TUGASAN INDIVIDU Menepati format penulisan tugsan ilmiah IAITU pengenalan yang menarik. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Tiada kesalahan format & bahasa. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. isi tidak mencukupi. Menepati format. Idea tersusun dengan kemas. isi mencukupi. isi di huraikan dan ada contoh. isi mencukupi. Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. isi tdak dihuraikan. Menepati format. (0) (18-20) (17-15) (14-12) (11-9) (7-8) (5-6) (3-4) (1-2) . isi mencukupi. Idea tersusun dengan kemas. isi di huraikan dan ada contoh. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). ada maklumat sokongan dan kesimpulan dibuat dengan baik. Ada idea asli yang bernas. isi dikembangkan dengan baik. isi mencukupi. Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. isi di huraikan dan ada contoh.

LAMPIRAN PEMARKAHAN TUGASAN 1 TUGASAN 2 E FORUM JUMLAH 1 2 3 RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS KAE3013 EKSPRESI KREATIVITI KANAK-KANAK TAJUK TUGASAN KUMPULAN _________ DISEDIAKAN OLEH NAMA NO. ID NO. TELEFON NAMA TUTOR E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .

2 3.0 5.1 2.0 Subtopik Subtopik Topik perbincangan Topik perbincangan Penutup RUJUKAN LAMPIRAN LAMPIRAN 3 .0 Pendahuluan Topik perbincangan 2.0 2.LAMPIRAN 2 ISI KANDUNGAN Halaman 1.0 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->