P. 1
PANDUAN KERJA KURSUS KAE3013 Ekspresi Kreativiti Kanak-Kanak 4meihantar

PANDUAN KERJA KURSUS KAE3013 Ekspresi Kreativiti Kanak-Kanak 4meihantar

|Views: 561|Likes:
Published by Ting Elaine

More info:

Published by: Ting Elaine on Mar 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe PJJ SEMESTER 2 SESI 2011/2012 (A112 PJJ) rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu KAE3013 iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg EKSPRESI KREATIVITI

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjkl KANAK-KANAK zxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn [PANDUAN KERJA KURSUS] mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk lzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqw

ii.ARAHAN 1. Terdapat 3 (TIGA) tugasan dalam kursus KAE3013. Berikut adalah beberapa senario yang terdapat di sekolah: • • • • Sambutan Hari Guru Sambutan Hari Kemerdekaan Majlis Perasmian yang dihadiri oleh orang kenamaan Hari Penyampaian Hadiah MARKAH 20 markah TARIKH AKHIR PENERIMAAN 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) TUGASAN INDIVIDU 2 20 markah 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) Berdasarkan mana-mana satu senario di atas. Perancangan anda perlu mengandungi perkara-perkara berikut. 3. Sila fahami secara mendalam Panduan Kerja Kursus sebelum anda memulakan tugasan. Sila beri perhatian kepada arahan dan pengumuman daripadaTutor e-Learning kumpulan masing-masing dari semasa ke semasa. 2. iaitu: i. 4. rancang DUA (2) aktiviti kreatif untuk sambutan/majlis tersebut. sebagai guru yang bertanggungjawab menguruskan persembahan atau pameran. • Tema • Tajuk aktiviti • Rasional aktiviti . iii. TUGASAN PECAHAN TUGASAN TUGASAN INDIVIDU 1 SOALAN/ ARAHAN Pilih satu bidang seni kreatif berikut: • Seni lukis • Kraftangan • Drama • Muzik • Tarian Huraikan secara terperinci bagaimana bidang seni kreatif ini dapat menyumbang kepada perkembangan dan pembelajaran kanakkanak serta meningkatkan kesedaran terhadap kepelbagaian budaya di Malaysia. Tugasan 1: Penulisan esei (individu) Tugasan 2: Perancangan aktiviti (individu) Tugasan 3: e-forum Tugasan yang telah lengkap perlu dihantar dalam bentuk soft-copy dan hard-copy kepada Tutor e-Learning bagi kumpulan masing-masing.

Tugasan yang dihasilkan perlu asli. Penulisan esei perlu mengandungi sekurang-kurangnya rujukan 4 buah buku ilmiah dan beberapa artikel dari jurnal. Spacing 1. Forum E-Learning: i. 5 markah 5 markah 9 March 2012 (Minggu ke-3) 30 March 2012 (Minggu ke-6) 27 April 2012 (Minggu ke-9) 18 Mei 2012 (Minggu ke-12) Kanak-kanak yang kreatif adalah kanakkanak yang pandai menyelesaikan masalah. 20 markah 1 2 3 Kreativiti kanak-kanak adalah semula jadi 5 markah atau boleh dipelajari. FORMAT TUGASAN Tugasan Individu: i. . v. ii. ii. iii.5 line iv. E-FORUM 4 (EMPAT) soalan forum disediakan untuk dibincang secara on-line menerusi laman MyGuru3. Imaginasi: Kesan Bincangkan.• Bilangan pelajar yang terlibat • Durasi aktiviti • Peralatan/bahanbahan/skrip/kostum/setprops/muzik/lirik dan lain-lain yang perlu disediakan • Langkah-langkah perlaksanaan • Bincangkan unsur-unsur kreativiti dan nilai-nilai murni yang dapat dikembangkan dalam aktiviti tersebut. 2. Saiz 12/Arial. positif dan negatif. Jawapan bagi setiap soalan ialah lebih kurang 150 patah perkataan. Jawab keempat-empat semua soalan forum dalam ruangan group forum di MyGuru3. Panjang esei ialah sekurang-kurangnya 20 halaman (tidak termasuk rujukan dan lampiran). Saiz 11. Adakah anda setuju dengan kenyataan ini. Bincangkan. Font: Times New Roman. Penulisan rujukan perlu ditulis mengikut format APA. Bagaimana kreativiti kanak-kanak boleh dinilai dan digredkan? JUMLAH 4 5 markah 60 1.

Lawati laman Assingment dan muat naik tugasan mengikut tapak tugasan yang disediakan dalam kumpulan masingmasing. Anda perlu mencetak SEMUA jawapan dan respon/interaksi anda di dalam e-forum untuk dimasukkan ke dalam tugasan anda bagi tujuan penilaian.iii. Penghantaran yang lewat tidak akan dilayan. PANDUAN PENYERAHAN TUGASAN 1. Tarikh akhir penerimaan tugasan secara atas talian dan pos ialah pada 4hb Mei 2012 (Minggu ke-12). 3. . 4. Pelajar perlu peka dengan tarikh yang ditentukan dengan merujuk ruangan pengumuman dari semasa ke semasa. anda digalakkan menghantar tugasan lebih awal dari tarikh yang ditetapkan. Tugasan yang telah lengkap mestilah disusun mengikut susunan: (a) Muka hadapan tugasan(Gunakan format seperti di LAMPIRAN 1) (b) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 1 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (c) Tugasan 1 (d) Rujukan (e) Lampiran (jika ada) (f) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 2 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (g) Tugasan 2 (h) Rujukan (i) Lampiran (jika ada) (j) Cetakan bagi jawapan dan respon untuk soalan forum Setiap pelajar MESTI memuat naik tugasan masing-masing menerusi tapak penghantaran tugasan mengikut kumpulan masing-masing dalam laman MyGuru3. 2. Sebarang masalah yang timbul sila berhubung dengan Tutor E-learning kumpulan anda. anda digalakkan memberikan respon atau berinteraksi dengan pelajar lain dalam kumpulan anda. iv. Bagi mengelakkan sebarang masalah. Selain daripada memberikan jawapan terhadap soalan forum.

Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). Idea disusun dengan baik.isi kandungan dibincangkan dengan mencukupi. Tiada kesalahan format & bahasa. Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. isi mencukupi. Ada Idea sendiri. Idea tersusun dengan kemas. Kesalahan format melebihi 5 perkara. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tiada contoh. Menepati format. Idea tersusun dengan kemas. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). (0) (18-20) (17-15) (14-12) (11-9) (7-8) (5-6) (3-4) (1-2) . isi mencukupi. Idea disusun dengan baik. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. isi dikembangkan dengan baik. ada maklumat sokongan dan kesimpulan dibuat dengan baik. kreatif dan kritis.membincangkan dengan jelas. isi di huraikan dan ada contoh. Menepati format. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). Tiada kesalahan bahasa. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. isi mencukupi. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. isi di huraikan dan ada contoh. isi di huraikan dan ada contoh. isi tidak mencukupi.SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS Markah TUGASAN INDIVIDU Menepati format penulisan tugsan ilmiah IAITU pengenalan yang menarik. ada contoh yang konkrit. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. isi di huraikan dan ada contoh. Menepati format. Tidak lengkap. isi di huraikan dan ada contoh. ada contoh yang baik dan konkrit. Ada idea asli yang bernas. isi tdak dihuraikan. isi mencukupi. isi mencukupi. Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan). Ada idea asli yang bernas. isi mencukupi.

ID NO. TELEFON NAMA TUTOR E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .LAMPIRAN PEMARKAHAN TUGASAN 1 TUGASAN 2 E FORUM JUMLAH 1 2 3 RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS KAE3013 EKSPRESI KREATIVITI KANAK-KANAK TAJUK TUGASAN KUMPULAN _________ DISEDIAKAN OLEH NAMA NO.

LAMPIRAN 2 ISI KANDUNGAN Halaman 1.0 5.0 2.0 Subtopik Subtopik Topik perbincangan Topik perbincangan Penutup RUJUKAN LAMPIRAN LAMPIRAN 3 .0 4.1 2.0 Pendahuluan Topik perbincangan 2.2 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->