RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

17.lain. dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. 15. 3. laksana mutiara yang tersimpan baik. 23. 5. puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan. dan kamu menjadi tiga golongan 8. apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. Dan golongan kiri. dengan membawa gelas. 20. 9. Alangkah mulianya golongan kanan itu. Apabila terjadi hari kiamat. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. Mereka tidak mendengar di dalamnya . Berada dalam jannah kenikmatan 13. 2. 24. 21. Yaitu golongan kanan. maka jadilah ia debu yang beterbangan. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. 22. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. atau terjadi satu kejatuhan. 10. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. 25. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. 19. 7. 14. Sila copy html di bawah jika tuan. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. 11. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. 16. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu. Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. 6. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. 12. Al-Hamdulillah. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. 18.

39. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40. dan buah-buahan yang banyak.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. 32. 29. 44. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau. Dan golongan kanan. dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian.com/photos/matthewphx/241082906/ http://www. 30. 34. Selepas itu. penuh cinta lagi sebaya umurnya. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa.flickr. 47. memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah. Yang ajaibnya. 27. penulis melihat bahawa. Sebelum bulan Ramadhan 1427H. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1. 36. yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. siapakah golongan kiri itu? 42. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. 28. dan naungan yang terbentang luas. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. 33. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan. 46. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya). 43. 38. 37. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. Dalam (siksaan) angin yang amat panas. 31. dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. Dan golongan kiri. . (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. 41. 26. 35. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri. ketika itu pada 11 September 2006. Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. dan air yang tercurah. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar.flickr. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. dan dalam naungan asap yang hitam. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48. alangkah bahagianya golongan kanan itu. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. dan air panas yang mendidih. dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk.

tanpa bosan dan sebagainya. tanpa ada tua. tanpa letih. perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain. tanpa sakit. tanpa lapar. Sila lihat laman web di bawah: http://www.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya. Pada pandangan penulis. penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. tanpa panas. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu. Kata tuan guru penulis. tanpa bau busuk."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula. . Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. tetapi pada umat Islam sahaja.flickr. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan. Kerana pada pendapat awal penulis.

maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. Jawabnya 83. jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan . Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang.33 bulan. Golongan Kiri "‫.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. menyakini siksa kubur. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. satu jam bererti 41 tahun lebih. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt."نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Di antara Hotel mewah dan gedung itu. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan. Iaitu golongan Syiah. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain. yang menjadi Imam dan sebagainya. kewujudan syurga dan neraka. Khawarij dan golongan yang berkecuali. Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti.

Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain . termasuk roti beranika macam. Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa. Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei. Makanan dan minuman disediakan beranika macam. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. Sebelah petangnya lagi. Minuman belasan jenis. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. Penulis ditegur sapa dengan baik. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. di dalam seminar itu sendiri. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. mee dan lain-lain lagi. Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. buah-buahan bermacam-macam. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . Tidak kurang dengan keindahan hotel. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek. kebersihan dan segala macam yang diinginkan. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa. Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. Semasa seminar dijalankan. kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza. Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. Para tetamu dilayan dengan kesopanan.untuk menaiki sampan. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih. Pada sebelah malam.

Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . mencari ilmu-ilmu baru. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar. Apatah lagi di akhirat nanti. Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik. Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. Semua yang kita inginkan pasti ada di sana. bahagian ke 2. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan. jika setiap hari. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. hizib 54. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. iaitu pada Juzuk 27. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. Ditegur dengan baik. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu.

http://www.yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. . Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah. dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja. Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India. Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu. . Amin Ya Rabbal A'lamin. Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan. Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam. Sila lihat laman web di bawah:. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel. Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun. penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427.flickr. Di hotel inilah penulis berada pada masa itu.

dan baki darinya ialah sebanyak 29. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54.81086. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya. dalam hizib 54. Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74. Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun.60811 di dharab dengan 26.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat. Jumlahnya ialah 0.19. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan. Penulis berdoa. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang . juzuk ke 27 tersebut. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh. Maka hendaklah 0. Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan.i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah. Pada pendapat penulis.60811. bahagian kedua. tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt. lalu jumlahnya ialah 15.

Padahal di Asia Barat. di sebelah Asia timur. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut. kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya. Yang ajaibnya juga.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit.com. umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka. Kiasannya ialah pada pendapat penulis. Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak.cuti. lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya.my/album/displayimage. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut. pada . Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www.mengerjakan puasa pada siang hari. Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang. kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan.

Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan. Ashabus Syimal Dan golongan kiri. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini. lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. Maka pada hemat penulis. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia. Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. . keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya. namun ia tidak juga berhasil.wordpress. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian.penghujung bulan Ramadhan. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam. Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal. Pada hemat penulis. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh. Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa. langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan.

Maka . Alangkah indahnya kehidupan tersebut. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri. Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut. Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu.Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt. Dengan cara ini juga. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Setelah itu. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan. Setelah itu. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya. amin!. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas.

[1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah.teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. Amin! ) . semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful