RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. 17. 14. Alangkah mulianya golongan kanan itu. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. atau terjadi satu kejatuhan. Yaitu golongan kanan. Mereka tidak mendengar di dalamnya . Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. 19. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. Al-Hamdulillah. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. 3. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. 5. Apabila terjadi hari kiamat. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. 15. puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan.lain. 10. 21. 12. 11. 18. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. Dan golongan kiri. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. 2. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. dan kamu menjadi tiga golongan 8. 25. 23. 6. 24. dengan membawa gelas. 22. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. 7. 20. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. 16. laksana mutiara yang tersimpan baik. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. Berada dalam jannah kenikmatan 13. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu. maka jadilah ia debu yang beterbangan. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. 9. apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. Sila copy html di bawah jika tuan.

com/photos/matthewphx/241082906/ http://www. 27. 32. Sebelum bulan Ramadhan 1427H. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. 39. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan. 37. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. 43. Dalam (siksaan) angin yang amat panas. 33. 29. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. alangkah bahagianya golongan kanan itu. 38. penuh cinta lagi sebaya umurnya. 44. 28. 41. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah. ketika itu pada 11 September 2006. penulis melihat bahawa. Dan golongan kanan. dan naungan yang terbentang luas. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. . dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. Yang ajaibnya. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. dan air panas yang mendidih.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1.flickr.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. 46.flickr. 31. 36. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40. 26. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam. 34. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48. 30. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku. Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib. 47. Selepas itu. dan air yang tercurah.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. Dan golongan kiri. dan dalam naungan asap yang hitam. memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah. yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. 35. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada. dan buah-buahan yang banyak. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau. Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. siapakah golongan kiri itu? 42. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya). dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian.

com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya. perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain. penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar. tanpa sakit. tanpa lapar. tanpa bau busuk. kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. Sila lihat laman web di bawah: http://www. Kata tuan guru penulis.flickr. Kerana pada pendapat awal penulis. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. tanpa panas. tanpa bosan dan sebagainya. tetapi pada umat Islam sahaja. tanpa ada tua. . Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan. tanpa letih. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula. Pada pandangan penulis.

"نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. kewujudan syurga dan neraka. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan . dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Golongan Kiri "‫. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. Khawarij dan golongan yang berkecuali. satu jam bererti 41 tahun lebih. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫. jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. yang menjadi Imam dan sebagainya. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan. Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. Jawabnya 83. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain. Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. Di antara Hotel mewah dan gedung itu.33 bulan. menyakini siksa kubur. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang. Iaitu golongan Syiah.

kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. mee dan lain-lain lagi. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . Sebelah petangnya lagi. Pada sebelah malam. Tidak kurang dengan keindahan hotel. Para tetamu dilayan dengan kesopanan. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei. kebersihan dan segala macam yang diinginkan. Minuman belasan jenis. Penulis ditegur sapa dengan baik. Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari. Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek. Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain . Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. termasuk roti beranika macam. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar. buah-buahan bermacam-macam. Makanan dan minuman disediakan beranika macam. Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam. Semasa seminar dijalankan. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa.untuk menaiki sampan. Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. di dalam seminar itu sendiri. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih.

Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu. Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia. mencari ilmu-ilmu baru. jika setiap hari. bahagian ke 2. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. hizib 54. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam. Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik. Semua yang kita inginkan pasti ada di sana. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. Apatah lagi di akhirat nanti. Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. Ditegur dengan baik. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. iaitu pada Juzuk 27.

dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel. Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427. Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah. Di hotel inilah penulis berada pada masa itu.yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun. Amin Ya Rabbal A'lamin. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun. Sila lihat laman web di bawah:. penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam. . Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan. . Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India. http://www.flickr.

juzuk ke 27 tersebut. dan baki darinya ialah sebanyak 29. lalu jumlahnya ialah 15. Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat. Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54.60811. Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang . Maka hendaklah 0. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah. Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir. Pada pendapat penulis. Penulis berdoa. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan.81086.60811 di dharab dengan 26. dalam hizib 54.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya.19. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt.i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. bahagian kedua. Jumlahnya ialah 0. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh.

Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak. Padahal di Asia Barat. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang.cuti. kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya.mengerjakan puasa pada siang hari. di sebelah Asia timur. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut. lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya. Yang ajaibnya juga. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut. Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www. Kiasannya ialah pada pendapat penulis.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit.com.my/album/displayimage. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka. umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. pada . kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan.

lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur.wordpress. Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. namun ia tidak juga berhasil. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh. Ashabus Syimal Dan golongan kiri.penghujung bulan Ramadhan. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal. Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian. Maka pada hemat penulis. langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan. keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia. . Pada hemat penulis.

Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. Setelah itu.Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. amin!. Alangkah indahnya kehidupan tersebut. Setelah itu. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas. tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya. Maka . Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari. Dengan cara ini juga. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut.

[1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah. Amin! ) .teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful