P. 1
Keajaiban Surat Al Waqiah

Keajaiban Surat Al Waqiah

|Views: 183|Likes:
Published by Tata Rutjinta

More info:

Published by: Tata Rutjinta on Mar 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2015

pdf

text

original

RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

16. dan kamu menjadi tiga golongan 8. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. 24. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. laksana mutiara yang tersimpan baik.lain. 9. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. 6. Apabila terjadi hari kiamat. Yaitu golongan kanan. 14. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. 7. Alangkah mulianya golongan kanan itu. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. 22. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. 11. 12. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. maka jadilah ia debu yang beterbangan. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. Al-Hamdulillah. 25. 5. 23. atau terjadi satu kejatuhan. Mereka tidak mendengar di dalamnya . puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan. 21. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. 18. 3. 2. 19. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. 10. 17. apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. Berada dalam jannah kenikmatan 13. 20. Dan golongan kiri. 15. Sila copy html di bawah jika tuan. dengan membawa gelas.

dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk. siapakah golongan kiri itu? 42. 38. Selepas itu. 32. dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. 26. 39. 30. 44. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan. 28. 43. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya).flickr. 29. dan naungan yang terbentang luas. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48. 46. Dan golongan kanan. alangkah bahagianya golongan kanan itu. dan air yang tercurah. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45. dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. Dan golongan kiri. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. Sebelum bulan Ramadhan 1427H. Yang ajaibnya. dan dalam naungan asap yang hitam. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. penulis melihat bahawa. 34. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar. 31.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri. dan buah-buahan yang banyak. 36. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah.com/photos/matthewphx/241082906/ http://www. ketika itu pada 11 September 2006. 35. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. 41. 33. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam. penuh cinta lagi sebaya umurnya. dan air panas yang mendidih. 37. 27. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau.flickr. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. . Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. 47. Dalam (siksaan) angin yang amat panas.

Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu. Sila lihat laman web di bawah: http://www. tanpa panas. penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam. Kerana pada pendapat awal penulis. tanpa bosan dan sebagainya. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula.flickr. tetapi pada umat Islam sahaja.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya. Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . tanpa letih. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. tanpa sakit.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. Pada pandangan penulis. tanpa ada tua. kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. Kata tuan guru penulis. . tanpa lapar. perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar. tanpa bau busuk. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan.

jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain. satu jam bererti 41 tahun lebih. kewujudan syurga dan neraka. Iaitu golongan Syiah. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal. Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. Jawabnya 83. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan . maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. yang menjadi Imam dan sebagainya. Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu. menyakini siksa kubur. Di antara Hotel mewah dan gedung itu. Khawarij dan golongan yang berkecuali. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat."نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar. Golongan Kiri "‫.33 bulan."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada. Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga.

Penulis ditegur sapa dengan baik. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. mee dan lain-lain lagi.untuk menaiki sampan. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei. Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. termasuk roti beranika macam. Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar. Para tetamu dilayan dengan kesopanan. Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain . Makanan dan minuman disediakan beranika macam. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. Tidak kurang dengan keindahan hotel. Pada sebelah malam. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. di dalam seminar itu sendiri. Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. Sebelah petangnya lagi. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih. kebersihan dan segala macam yang diinginkan. buah-buahan bermacam-macam. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih. Semasa seminar dijalankan. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. Minuman belasan jenis. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek.

Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. mencari ilmu-ilmu baru. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun. Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam. bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. hizib 54. Semua yang kita inginkan pasti ada di sana. jika setiap hari. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia. bahagian ke 2. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan. iaitu pada Juzuk 27. Ditegur dengan baik. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar. Apatah lagi di akhirat nanti. Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik.

com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam.flickr.yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. http://www. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun. Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan. penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel. Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India. dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427. . Di hotel inilah penulis berada pada masa itu. . Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu. Amin Ya Rabbal A'lamin. Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah. Sila lihat laman web di bawah:. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun.

Maka hendaklah 0. Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang . Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54. dan baki darinya ialah sebanyak 29. Jumlahnya ialah 0. Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun.19. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat. tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Penulis berdoa.81086. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. dalam hizib 54. Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya. juzuk ke 27 tersebut. lalu jumlahnya ialah 15. Pada pendapat penulis. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan.60811 di dharab dengan 26.60811. Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad.i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari. bahagian kedua. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya.

umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. Kiasannya ialah pada pendapat penulis. Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www. Yang ajaibnya juga. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut. Padahal di Asia Barat. Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. pada .cuti. di sebelah Asia timur. Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak. kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya.my/album/displayimage. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut. kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan. lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang.com.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit.mengerjakan puasa pada siang hari.

Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam. . Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal. Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Ashabus Syimal Dan golongan kiri. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan.penghujung bulan Ramadhan. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi. Pada hemat penulis. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh. Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan. namun ia tidak juga berhasil.wordpress. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Maka pada hemat penulis. lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya. langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa.

sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. amin!. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari.Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri. Setelah itu. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. Setelah itu. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. Maka . tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. Dengan cara ini juga. Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. Alangkah indahnya kehidupan tersebut. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan.

semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. Amin! ) . [1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->