RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

10. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. Sila copy html di bawah jika tuan. 24. 20. 5. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. 14. 18. puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. Mereka tidak mendengar di dalamnya . Apabila terjadi hari kiamat. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu. Al-Hamdulillah. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. dengan membawa gelas. 6. Dan golongan kiri. 2. 11. dan kamu menjadi tiga golongan 8. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. 9.lain. 21. Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. 17. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. 16. 7. Alangkah mulianya golongan kanan itu. Berada dalam jannah kenikmatan 13. 23. 19. laksana mutiara yang tersimpan baik. 15. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. 12. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. maka jadilah ia debu yang beterbangan. Yaitu golongan kanan. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. 3. Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. 22. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. 25. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. atau terjadi satu kejatuhan. dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian.

28. Dan golongan kiri. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. ketika itu pada 11 September 2006. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar. 32. 41. 47. dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk. penulis melihat bahawa.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. 26. 30. yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. Yang ajaibnya. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau. penuh cinta lagi sebaya umurnya. Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. 33. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya).flickr. dan air panas yang mendidih. 39. 36.flickr. dan dalam naungan asap yang hitam. . Dalam (siksaan) angin yang amat panas.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa.com/photos/matthewphx/241082906/ http://www. dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. 27. siapakah golongan kiri itu? 42. 43. dan air yang tercurah. 38. Dan golongan kanan. Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45. Selepas itu. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. 35. 44. alangkah bahagianya golongan kanan itu. 29. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. 31. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. dan naungan yang terbentang luas. 46. 34. 37. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40. dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian. dan buah-buahan yang banyak. Sebelum bulan Ramadhan 1427H.

Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . tanpa letih. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. tanpa sakit. tanpa bosan dan sebagainya. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula. Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar. penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam. . Pada pandangan penulis. tanpa bau busuk. Kerana pada pendapat awal penulis. tanpa panas. Sila lihat laman web di bawah: http://www. tetapi pada umat Islam sahaja. Kata tuan guru penulis. kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan. perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu.flickr.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. tanpa ada tua. tanpa lapar.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya.

Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. Jawabnya 83. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain. Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang."نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan. satu jam bererti 41 tahun lebih. yang menjadi Imam dan sebagainya. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Golongan Kiri "‫. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt. jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Iaitu golongan Syiah."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. Khawarij dan golongan yang berkecuali. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan . Di antara Hotel mewah dan gedung itu. Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. kewujudan syurga dan neraka. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. menyakini siksa kubur. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar.33 bulan.

Penulis ditegur sapa dengan baik. Tidak kurang dengan keindahan hotel. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. Makanan dan minuman disediakan beranika macam. Sebelah petangnya lagi. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. Para tetamu dilayan dengan kesopanan. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa. mee dan lain-lain lagi. Semasa seminar dijalankan. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei.untuk menaiki sampan. Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain . buah-buahan bermacam-macam. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. Minuman belasan jenis. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. termasuk roti beranika macam. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. Pada sebelah malam. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. kebersihan dan segala macam yang diinginkan. di dalam seminar itu sendiri. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek.

Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. iaitu pada Juzuk 27. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. jika setiap hari. Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik. ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. hizib 54. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu. mencari ilmu-ilmu baru. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia. Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. Apatah lagi di akhirat nanti. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. Ditegur dengan baik.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu. Semua yang kita inginkan pasti ada di sana. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. bahagian ke 2. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam.

flickr. Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel. Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam. . http://www. dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun. Amin Ya Rabbal A'lamin.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. Sila lihat laman web di bawah:. Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India.yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. . Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427. Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu. Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah. Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun. Di hotel inilah penulis berada pada masa itu. penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah.

Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74.60811.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt. Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54. dan baki darinya ialah sebanyak 29. Jumlahnya ialah 0.81086. Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. bahagian kedua. Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata.60811 di dharab dengan 26. lalu jumlahnya ialah 15. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang . tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Pada pendapat penulis. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat. Maka hendaklah 0. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. Penulis berdoa. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah. Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya. dalam hizib 54.19. Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun. juzuk ke 27 tersebut. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya.i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah.

Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak. Kiasannya ialah pada pendapat penulis.com. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut. Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit.my/album/displayimage. umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya. kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan. di sebelah Asia timur. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang. Yang ajaibnya juga. pada . kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya.mengerjakan puasa pada siang hari.cuti. Padahal di Asia Barat. Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka.

langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan. Maka pada hemat penulis. . namun ia tidak juga berhasil. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia.wordpress. Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini. lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur. Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya.penghujung bulan Ramadhan. Ashabus Syimal Dan golongan kiri. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan. Pada hemat penulis. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi. keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh.

Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. Setelah itu. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Maka .Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt. tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri. Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. Dengan cara ini juga. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu. amin!. Setelah itu. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. Alangkah indahnya kehidupan tersebut.

Amin! ) .teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. [1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah. semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful