RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

7. Yaitu golongan kanan. 18. 10. dengan membawa gelas. 19. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. Sila copy html di bawah jika tuan. 6. Al-Hamdulillah. 11. 14. Apabila terjadi hari kiamat. 24. 25. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan.lain. 9. laksana mutiara yang tersimpan baik. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. Dan golongan kiri. atau terjadi satu kejatuhan. Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. 20. apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. 2. Alangkah mulianya golongan kanan itu. 23. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. 15. 17. Berada dalam jannah kenikmatan 13. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. maka jadilah ia debu yang beterbangan. Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. 12. dan kamu menjadi tiga golongan 8. 3. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. 5. 16. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. Mereka tidak mendengar di dalamnya . dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. 22. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. 21. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu.

Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada.flickr.com/photos/matthewphx/241082906/ http://www. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku. 39. dan buah-buahan yang banyak. . Yang ajaibnya. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. 38. 44. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa. 36. 31. 46. Dan golongan kanan. penuh cinta lagi sebaya umurnya. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. dan dalam naungan asap yang hitam. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1. 33. 32. 37. dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. dan air panas yang mendidih. Dan golongan kiri. 27. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib. penulis melihat bahawa. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri. Dalam (siksaan) angin yang amat panas.flickr. Sebelum bulan Ramadhan 1427H. alangkah bahagianya golongan kanan itu. 41. yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan. ketika itu pada 11 September 2006. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya). 30. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah. Selepas itu. 47. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar. 29. siapakah golongan kiri itu? 42. memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah. dan air yang tercurah. dan naungan yang terbentang luas.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. 43. 26. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45. dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk. 35. 28. 34.

tanpa letih. Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya. . kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. tanpa panas. perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain. penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam. Kata tuan guru penulis.flickr. tanpa ada tua. tanpa bau busuk. Kerana pada pendapat awal penulis. Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . tanpa sakit. tanpa lapar. Sila lihat laman web di bawah: http://www.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. tetapi pada umat Islam sahaja."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan. Pada pandangan penulis. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. tanpa bosan dan sebagainya. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula.

Khawarij dan golongan yang berkecuali. Golongan Kiri "‫. jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. satu jam bererti 41 tahun lebih. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar. dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa. kewujudan syurga dan neraka. Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang. Di antara Hotel mewah dan gedung itu. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Jawabnya 83. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan. maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat. yang menjadi Imam dan sebagainya. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada."نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan .33 bulan. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. menyakini siksa kubur. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. Iaitu golongan Syiah.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain.

kebersihan dan segala macam yang diinginkan. mee dan lain-lain lagi. Penulis ditegur sapa dengan baik. Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. Pada sebelah malam. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza.untuk menaiki sampan. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa. Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain . di dalam seminar itu sendiri. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . termasuk roti beranika macam. Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. Semasa seminar dijalankan. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. Tidak kurang dengan keindahan hotel. buah-buahan bermacam-macam. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar. Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam. kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih. Makanan dan minuman disediakan beranika macam. Minuman belasan jenis. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. Para tetamu dilayan dengan kesopanan. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. Sebelah petangnya lagi. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih.

bahagian ke 2. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu. jika setiap hari. hizib 54. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Apatah lagi di akhirat nanti. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. iaitu pada Juzuk 27. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. mencari ilmu-ilmu baru. Ditegur dengan baik. Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar. Semua yang kita inginkan pasti ada di sana. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan.

Sila lihat laman web di bawah:. penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah. Di hotel inilah penulis berada pada masa itu. Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India. . Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel. Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah.yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun. dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja. Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan. . Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam.flickr. Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. Amin Ya Rabbal A'lamin. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun. Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. http://www.

Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun.19. bahagian kedua. Maka hendaklah 0. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya.60811. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt.60811 di dharab dengan 26. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan. Pada pendapat penulis. Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74. Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata. dan baki darinya ialah sebanyak 29. Jumlahnya ialah 0. lalu jumlahnya ialah 15. tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya.81086. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan. Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54. juzuk ke 27 tersebut. Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang .i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah. dalam hizib 54. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir. Penulis berdoa.

kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang.cuti. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit. Yang ajaibnya juga. kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut. Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak.mengerjakan puasa pada siang hari. Kiasannya ialah pada pendapat penulis. pada . di sebelah Asia timur.my/album/displayimage. Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka. Padahal di Asia Barat.com. lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya.

wordpress. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan. Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini.penghujung bulan Ramadhan. Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan. langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan. lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. Maka pada hemat penulis. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Pada hemat penulis. Ashabus Syimal Dan golongan kiri. . namun ia tidak juga berhasil. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian.

penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa. Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu. Setelah itu. Alangkah indahnya kehidupan tersebut. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut. Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya.Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. Maka . Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. amin!. Setelah itu. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Dengan cara ini juga. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari. Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri.

Amin! ) .teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. [1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah. semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful