P. 1
Keajaiban Surat Al Waqiah

Keajaiban Surat Al Waqiah

1.0

|Views: 185|Likes:
Published by Tata Rutjinta

More info:

Published by: Tata Rutjinta on Mar 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2015

pdf

text

original

RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. Dan golongan kiri. 9. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. Al-Hamdulillah. Yaitu golongan kanan. Berada dalam jannah kenikmatan 13. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. dengan membawa gelas. 22. 10. 21. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. Sila copy html di bawah jika tuan. 23. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. 2. Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan. 15. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. 18. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. 20. 24. dan kamu menjadi tiga golongan 8. apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. 12. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. laksana mutiara yang tersimpan baik. 5. Mereka tidak mendengar di dalamnya . 11. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. 25. Alangkah mulianya golongan kanan itu. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. 3. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. Apabila terjadi hari kiamat. 19. 6. dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian.lain. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. 16. 17. 7. atau terjadi satu kejatuhan. maka jadilah ia debu yang beterbangan. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. 14.

yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. Dan golongan kanan. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. 38. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar. 39.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45. 28. Dalam (siksaan) angin yang amat panas. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48. 26. . penuh cinta lagi sebaya umurnya. 46. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. 43. Sebelum bulan Ramadhan 1427H. 29. Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. 30. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku. Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40. 47. dan naungan yang terbentang luas. dan air yang tercurah. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. siapakah golongan kiri itu? 42. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. 31. 35. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1. ketika itu pada 11 September 2006. dan dalam naungan asap yang hitam.flickr. 32. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa. 27. Yang ajaibnya. 41. 34. dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk. dan buah-buahan yang banyak. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya). memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah.com/photos/matthewphx/241082906/ http://www. 33. 37.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. 44. dan air panas yang mendidih. dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian.flickr. Selepas itu. dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. alangkah bahagianya golongan kanan itu. penulis melihat bahawa. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada. 36. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. Dan golongan kiri. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan.

tetapi pada umat Islam sahaja."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain. . Kata tuan guru penulis. Kerana pada pendapat awal penulis. tanpa letih. Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya. kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya. tanpa bosan dan sebagainya. tanpa lapar. Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . Sila lihat laman web di bawah: http://www. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan. penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam. Pada pandangan penulis. tanpa panas. tanpa bau busuk. tanpa sakit. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu.flickr. tanpa ada tua.

menyakini siksa kubur. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan. Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt.33 bulan. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu."نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. Golongan Kiri "‫. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti. Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan . yang menjadi Imam dan sebagainya. jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. Di antara Hotel mewah dan gedung itu. satu jam bererti 41 tahun lebih. Khawarij dan golongan yang berkecuali. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar. Jawabnya 83. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. kewujudan syurga dan neraka. Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. Iaitu golongan Syiah. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain.

Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari. Makanan dan minuman disediakan beranika macam. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. mee dan lain-lain lagi. Penulis ditegur sapa dengan baik. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. Tidak kurang dengan keindahan hotel. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei. Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. Semasa seminar dijalankan.untuk menaiki sampan. Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain . Pada sebelah malam. buah-buahan bermacam-macam. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. kebersihan dan segala macam yang diinginkan. Para tetamu dilayan dengan kesopanan. Minuman belasan jenis. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. Sebelah petangnya lagi. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. di dalam seminar itu sendiri. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza. Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek. termasuk roti beranika macam. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam. Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa.

Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan. Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . Ditegur dengan baik. hizib 54. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar. jika setiap hari. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. mencari ilmu-ilmu baru. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. bahagian ke 2. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu. iaitu pada Juzuk 27. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun. Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. Apatah lagi di akhirat nanti. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. Semua yang kita inginkan pasti ada di sana.

penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah. Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. . Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan. Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India. Amin Ya Rabbal A'lamin. Sila lihat laman web di bawah:. Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. .yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel. Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427. Di hotel inilah penulis berada pada masa itu. Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah. http://www. Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu.flickr.

Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun. tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya. Maka hendaklah 0. Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata.81086. Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya. bahagian kedua. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah.19. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang . Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya.i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan. Jumlahnya ialah 0. Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54. dalam hizib 54. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad. lalu jumlahnya ialah 15. dan baki darinya ialah sebanyak 29. juzuk ke 27 tersebut.60811 di dharab dengan 26. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan. Penulis berdoa. Pada pendapat penulis. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh.60811.

my/album/displayimage.mengerjakan puasa pada siang hari. Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka.com. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut. Yang ajaibnya juga.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit. Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www. umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. Padahal di Asia Barat. Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut.cuti. kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan. kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya. Kiasannya ialah pada pendapat penulis. pada . di sebelah Asia timur. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang. lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya.

keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam.penghujung bulan Ramadhan.wordpress. . Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan. Maka pada hemat penulis. lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini. langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan. Ashabus Syimal Dan golongan kiri. Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. namun ia tidak juga berhasil. Pada hemat penulis. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal.

Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut. Maka . Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. Alangkah indahnya kehidupan tersebut. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri. Setelah itu. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia.Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari. Setelah itu. sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas. Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu. Dengan cara ini juga. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. amin!. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa.

Amin! ) . [1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah.teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->