RAMALAN AL-QUR'AN

RAMALAN AL-QUR'AN

Telinga Kenderaan Dajjal 30 - 40 Hasta
Telinga Kenderaan Dajjal 30 -40 Hasta

Semoga Bermanfaat Wassalam

Tuesday, February 23, 2010
Keajaiban Surah Al-Waqiah

Di antara keajaiban al-Qur'an yang paling penulis kagumi ialah surah al-Waqiah. Surah ini sudah menjadi amalan penulis sejak umur belia remaja lagi untuk dibaca setiap hari. Khasiat Surah ini apabila dibaca akan memberikan rezeki yang luas, ketenangan fikiran dan lain-

dengan membawa gelas. laksana mutiara yang tersimpan baik. 19. 23. 5. cerek dan minuman yang diambil dari air yang mengalir. 10. 22. dan buahbuahan dari apa yang mereka pilih. 15. seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. 16. 17. dan kamu menjadi tiga golongan 8. mereka tidak pening karenanya dan tidak pula mabuk. Berada dalam jannah kenikmatan 13. 25. Apabila terjadi hari kiamat. Mereka berada di atas dipan yang bertahta emas dan permata. 21. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. 2. maka jadilah ia debu yang beterbangan. Al-Hamdulillah. 11. Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. 6. Alangkah mulianya golongan kanan itu.lain. Sila copy html di bawah jika tuan. (Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain) 4. 3. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu. dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. puan saudara saudari berminat untuk mendapatkan link istimewa untuk mengongsikan keajaiban surah ini bersama pengunjung blog tuan. 14. 20. 9. 24. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu. Mereka tidak mendengar di dalamnya . apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. Mereka dikelilingi oleh anakanak muda yang tetap muda. Walau bagaimanapun Surah ini juga memberikan berbagai makna pada penulis hinggalah sekarang ini. dan gununggunung dihancur luluhkan seluluh-luluhnya. Dan ada bidadari-bidadari bermata jeli. dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. puan saudara saudari Keajaiban Surah al-Waqiah Keajaiban Surah al-Waqiah Tafsirnya: 1. Dan golongan kiri. 18. Mereka itulah yang didekatkan kepada Allah. Tidak seorangpun dapat berdusta tentang kejadiannya. Yaitu golongan kanan. 7. 12. atau terjadi satu kejatuhan.

28. 37. dan air panas yang mendidih. apakah sesungguhnya kami akan benar-benar dibangkitkan kembali? 48. 27. siapakah golongan kiri itu? 42. Bukankah ini juga menceritakan mengenai jatuhnya sebuah benda yang tinggi dan mengenai terjadinya sebuah kejadian yang ajaib. 43. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar. Tetapi jika dilihat kiasan pada tafsiran yang ada. Selepas itu. rakyat Amerika masih mengingati peristiwa 911 tersebut. 41. 34. 44. dan buah-buahan yang banyak. dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya). dan Kami jadikan mereka gadisgadis perawan. ketika itu pada 11 September 2006. (yaitu) segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu 40. penulis melihat bahawa. 35. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung. 32. dalam beberapa hari sebelum menjelangnya Ramadhan. akan tetapi mereka mendengar ucapan salam. 26. Dan golongan kiri. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan 45.perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa. Berada di antara pohon bidara yang tak berduri.Jatuhnya NY Twin Tower Dan Thaksin Sila lihat laman web di bawah:http://www. 31. 29. Iaitu peristiwa Perdana Menteri Thailand. 33. 30. atau terjadi satu kejatuhan Mungkin para pembaca sekalian berat untuk mempercayainya kalau penulis katakan bahawa tafsiran surah al-Waqiah yang pertama adalah berkaitan dengan peristiwa jatuhnya Buruj kembar di New York. Sebelum bulan Ramadhan 1427H. Yang ajaibnya. memang ada serba sedikit kiasan yang menyebutkan tentang jatuh bangunnya bangunan kembar itu dalam ayat-ayat pertama surah al-Waqiah. 38. Perkara ini pada penulis memang ada kaitannya dengan surah al-Waqi`ah. apakah bapak-bapak kami yang terdahulu (juga)?" 1. 36. sebuah lagi peristiwa yang amat mengejutkan dunia berlaku.flickr. 46.flickr. penuh cinta lagi sebaya umurnya. . yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya. Dan mereka selalu mengatakan: "Apakah bila kami mati dan menjadi tanah dan tulang belulang. 47. Sesungguhnya mereka sebelum itu hidup bermewahan. dan segolongan besar pula dari orang-orang yang kemudian. Dan golongan kanan. Raja Thailand pula menyokong tindakan pihak tentera untuk mengambil alih teraju pemerintahan itu dari tangan Thaksin. dan dalam naungan asap yang hitam.com/photos/matthewphx/241082906/ http://www.com/photos/newley/252266944/ Apabila terjadi hari kiamat. dan kasur-kasur yang tebal lagi empuk. dan naungan yang terbentang luas. dan air yang tercurah. alangkah bahagianya golongan kanan itu. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan. Thaksin Sinaratiwat digulingkan dan di ganti dengan pemerintahan tentera. Kedua-dua perkara ini telah diceritakan oleh al-Qur`aan sejak 1400 tahun yang lampau. 39. Dalam (siksaan) angin yang amat panas.

penulis amat berharap agar kecelakaan yang disebutkan di dalam surah al-Waqiah ditimpakan terhadap orang-orang yang bukan Islam. tanpa letih."nagnolog agit idajnem umak" duskamreb gnay " ‫وك ن تم أرواجا ث الث ة‬ Selepas umat Islam berpecah diceritakan dalam surah al-Qamar. Kerana dalam surah al-Waqi'ah itu menyatakan perkataan " . perpecahan umat kepada tiga bahagian dalam surah al-Waqiah bukanlah terjadi pada umat yang lain. dalam surah al-Waqiah pula Umat Islam dinyatakan telah terpecah kepada 3 golongan. .flickr. Sebelum tiba bulan Ramadhan tahun 1427H dan beberapa hari selepas puasa bermula. Sila lihat laman web di bawah: http://www. Kata tuan guru penulis. tanpa sakit. tanpa bau busuk. Namun Allah swt lah yang lebih mengetahui maksud ayat-ayatnya. tanpa bosan dan sebagainya.Assabiqunal Awwalun Dan orang-orang yang beriman paling dahulu. kerana ketika itu umat Islam berada di dalam bulan Ramadhan. tetapi pada umat Islam sahaja. gambaran di bawah ini adalah sebahagian kecil kenikmatan yang akan di dapati oleh golongan Assabiqunal Awwalun. tanpa panas. Pada pandangan penulis. Kerana pada pendapat awal penulis. tanpa ada tua. tanpa lapar.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Cuba kita bayangkan jika kita tinggal di sana kekal selama-lamanya. sudah tentu orang Islam akan terselamat daripada musibah yang akan melanda ketika itu.

Mereka ialah orang yang beriman dan setelah mereka meyakini keesaan Tuhan. maka jika dibahagi 1000 tahun kepada 24. yang menjadi Imam dan sebagainya. Di dalam surah al-Waqiah diceritakan siapakah 3 golongan itu. dan merekalah juga orang yang menyedari akan kepayahan-kepayahan yang akan dihadapi oleh manusia di padang Mahsyar nanti. Adakah ia telah betul-betul wujud dinampakkan oleh Allah swt sebelum hari kiamat. Khawarij dan golongan yang berkecuali. kewujudan syurga dan neraka. dan begitu banyak sekali orang-orang yang hafaz al-Qur`aan."لامشلا باحصأ‬ Lalu siapakah ketiga-tiga golongan itu dari kalangan umat Islam pada zaman ini dan di manakah mereka berada."نولوألا نوقباسلا‬ Pada pendapat penulis "pendahulu terawal" ini bermaksud lebih dalam. jika dihitung sejak dari zaman Rasulullah saw. Semasa tentera mengambil alih teraju pemerintahan Thailand. maka termasuklah mereka dalam golongan "Pendahulu Terdahulu" Golongan kedua ialah Golongan Kanan atau "‫ "نيميلا باحصأ‬dan golongan terakhir ialah. Lalu pada nombor giliran berapakah mereka dan kita ini akan di soal? Dan mereka meminta pada Allah swt dan kemudian berusaha bermati-matian sepenuh hati mereka untuk mencapai ketinggian setinggi tingginya di sisi Allah swt. beratus-ratus ribu orang sembahyang fardhu berjama`ah pada setiap waktu. Golongan pertama ialah Golongan Pendahulu Terawal "‫. Iaitu golongan Syiah. Mereka juga menyedari kelemahan diri mereka berbanding dengan orang lain. Beberapa hari sebelum bulan Ramadhan.33 bulan. penulis ketika itu sedang berada di luar negara kerana sedang menghadiri seminar mengenai undang-undang.Perpecahan umat Islam yang mashor semasa zaman sahabat Nabi juga terbahagi kepada 3 golongan. Seminar tersebut diadakan disebuah hotel mewah yang bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. Sedangkan di Mekah al-Mukarramah. Golongan Kiri "‫. Mereka tidak ingin menunggu walaupun hanya satu jam sahaja di padang Mahsyar. Mereka melihat begitu amat banyak sekali orang-orang yang beriman sehingga berjuta-juta orang. terdapat pula sebuah tasik yang amat besar. Jika 1 hari itu dikira hanya waktu siangnya sahaja. Muslimin dan muslimat yang tinggal di Mekah sahaja barangkali sudah mencapai berbilionbilion jiwa. Lalu dengan rahmat dan perkenan Allah swt. Mereka adalah orang yang tidak ingin lama menunggu giliran untuk dihisab dan tidak ingin lama menunggu giliran untuk masuk syurga. Di sebelah Hotel Mewah itu ada sebuah gedung membeli belah yang sungguh terkenal. menyakini siksa kubur. Air tasik itu pula disalirkan sehingga ke gedong membeli belah itu untuk dijadikan sebagai tempat peranginan . satu jam bererti 41 tahun lebih. maka 1000 tahun hendaklah dibahagi 12 jam. Jawabnya 83. Kerana jika satu hari di dunia sama dengan waktu 1000 tahun di akhirat. Di antara Hotel mewah dan gedung itu.

kebersihan dan segala macam yang diinginkan. kerana waktu itu penulis sentiasa memakai serban dan juga baju melayu. Semasa seminar dijalankan. Peserta-peserta seminar pula boleh memilih pembentangan apa dan dewan mana yang mereka suka. termasuk roti beranika macam. Di setiap dewan ada 15 pembentangan kertas kerja yang berbeza setiap hari. Kesemua 15 kertas kerja itu di bentangkan oleh pensyarah yang berbeza dan bertukar setiap hari. Tidak kurang pula disediakan sama surau yang boleh memuatkan kira-kira 50 jama`ah dalam satu masa. Peserta-peserta yang hadir di sana pada pendapat penulis sungguh ramah dan baik hati. Bersama sama penulis ada 3 orang lagi kawan yang bersama penulis. Manakala sebelah paginya pula penulis dan para tetamu hotel yang lain dapat menikmati juadah yang amat banyak. peserta-peserta seminar disajikan pula dengan 5 dewan yang berbeza. Dan salah seorang lagi ialah kawan baik penulis di Mahkamah Syarih. Sebelah malam penulis dapat menikmati tidur yang amat selesa. sehinggalah penulis balik ke Negara Brunei Darussalam. Kemuncak penyertaan pemergian penulis menghadiri seminar itu pada pendapat penulis ialah. Kemudian waktu rehat pukul 10 pula para peserta seminar disediakan dengan minuman panas dan sedikit roti dan kek. mee dan lain-lain lagi. sehingga lauk pauk sahaja mencapai belasan jenis. di dalam seminar itu sendiri. Jabatan Kehakiman Negara Brunei Darussalam. Semua pengalaman penulis di Kuala Lumpur itu penulis alami dengan selamba. Termasuklah duit saku yang amat mencukupi. para peserta dijamu lagi dengan minuman panas serta sedikit roti dan kek. buah-buahan bermacam-macam. Penulis ditegur sapa dengan baik. Sebelah petangnya lagi. Para tetamu dilayan dengan kesopanan. Dan 2 daripadanya ialah peserta dari Universiti Brunei Darussalam. Pada sebelah malam. Penyediaan ini dikhususkan agar peserta-peserta tidak mengantuk semasa mendengar seminar.untuk menaiki sampan.walaupun pakaian penulis berlainan dari mereka. Sebelah tengaharinya disediakan pula juadah tengahari yang juga beranika jenis lauknya. layanan dihotel itu juga agak memuaskan. tanpa sedikitpun sedar bahawa penulis telah melihat . Makanan dan minuman disediakan beranika macam. Tidak kurang dengan keindahan hotel. maka segala perbelanjaan penulis menghadiri seminar itu adalah ditanggung oleh kerajaan Brunei Darussalam. Oleh kerana penulis dihantar oleh kerajaan Brunei Darussalam. penulis tidak melepaskan peluang untuk membeli sedikit oleh-oleh untuk dibawa balik ke Brunei. Minuman belasan jenis. para peserta dihidang dengan gula-gula dan air putih. Peserta-peserta juga boleh berpindah-pindah sesuka hati bila-bila masa ke dewan dan pembentangan kertaskerja yang lain .

ketika itu disediakan pula makanan pengalas perut. dalam ayat-ayat yang awal sebelum masuk ke dalam ayat yang menunjukkan Bulan Ramadhan. Dilayani lagi dengan penuh sopan oleh setiap bidadari. bermula dari bangun pagi hingga ke waktu tidur. Dan pengalaman yang penulis ceritakan itu hanya baru kehidupan dunia. Apatah lagi di akhirat nanti. jika setiap hari. iaitu pada Juzuk 27. mencari ilmu-ilmu baru. Kemudian bila selesai makan kita berjumpa dengan sahabat handai rakan seperjuangan kita di dunia. Tidakkah kita ingin merebut peluang yang terbentang luas itu? Tidakkah kita merasa ingin berlumba lumba mendapatkannya. Kita boleh pula masuk kesyurga mana yang kita inginkan bila-bila masa kita suka. Di sebelah malamnya kita ke pasar yang di bawahnya ada sungai jernih. Segala juadah yang kita inginkan tersedia di atas meja dengan banyaknya dan beraneka pula pilihan di dalamnya. bahawa Allah swt menghendaki penulis menceritakan kepada semua orang bagaimana keadaanya Assabiqunal Awwalun itu di syurga nanti seperti mana yang penulis alami di hotel mewah di Kuala Lumpur itu. Maka waktunya adalah bertepatan dengan kiraan tarikh yang terdapat dalam Surah al-Waqiah itu. kita memiliki keindahan yang penulis gambarkan seperti keadaan di hotel tersebut selama-lamanya di syurga. hizib 54. Kerana jika dihitung tarikh ketika penulis berada di Kuala Lumpur iaitu pada penghujung Bulan Sya'ban 1427H. Dengan duit saku yang mencukupi untuk membeli kesemua yang kita inginkan di sana. Ada yang gembira kerana tibanya bulan Ramadhan ada pula yang susah hati dan ada pula yang biasa-biasa saja seperti tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Cubalah para pembaca bayangkan sedalam-dalamnya. Sebelum tiba bulan Ramadhan suasana orang-orang Islam telah bertukar.suatu contoh yang telah diceritakan oleh Allah swt dalam surah al-Waq`iah bagi para Assabiqunal Awwalun. Diucapkan lagi dengan salam dan dibalas dengan salam. Dan baru sekarang penulis pula sedar dan berpendapat. Ditegur dengan baik. Diucapkan salam dan dibalas dengan salam. bahagian ke 2. Dan kenyataan ini telah disokong dalam surah al-Waqi`ah . Semua yang kita inginkan pasti ada di sana. Penulis tidak sedar bahawa pada ketika itu. Dengan beraneka jenis jualan yang cantik-cantik. Golongan yang gembira menyambut bulan Ramadhan telah diriwayatkan dalam Hadis Rasulullah saw sebagai ahli syurga. Allah swt hendak menyatakan kepada penulis keadaan syurga yang akan dinikmati oleh Assabiqunas Sabiqun.

http://www. Di samping itu perkara yang ajaibnya juga ialah. Bermula dari bulan Rejab hingga Zulhijjah. . . Amin Ya Rabbal A'lamin. Oleh itu hizib ke 54 akan mempunyai 6 bulan terakhir tahun 1427. Bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54 pula akan memberikan petunjuk bahawa ketika itu kita berada di bulan Rejab hingga Ramadhan.flickr. Ketika itu penceramahnya sibok dengan ulasannya bagaimana kumpulannya menyediakan diri menghadapi bulan Ramadhan. Oleh itu penulis berdoa sepenuh hati dan sedalam-dalamnya agar penceramah yang penulis dengar itu. Di hotel inilah penulis berada pada masa itu. dan alangkah adilnya Allah swt kerana mengurniakah hidayah tidak khusus melalui keturunan sahaja. Sila lihat laman web di bawah:. Penulis juga banyak mendengar ia mengucapkan beberapa kali ucapan tahniah kepada seluruh umat Islam tanah air kerana menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yang mubarak. Penceramah tersebut adalah seorang Muallaf berbangsa India.yang menyebutkan bahawa golongan assabiqun itu berucap salam tahniah sesama mereka apabila tiba bulan Ramadhan. Alangkah beruntungnya penceramah itu kerana pada pendapat penulis berkemungkinan besar ia ditaqdirkan termasuk dalam Assabiqunal Awwalun. saudara pembaca semua dan termasuk penulis sendiri dimasukkan oleh Allah swt dalam golongan Assabiqunal Awwalun.com/search/?q=palace+of+the+golden+horses&page=3 Juzuk ke 27 bermula pada hizib ke 53. Di samping itu ia juga mengulas mengenai penghinaan Pope Benedict terhadap umat Islam. penulis telah menyaksikan siaran TV dan melihat rancangan dakwah. Semasa duduk-duduk menunggu waktu maghrib di dalam hotel.

Penulis berdoa. Oleh itu 45 hendaklah dibahagikan kepada 74. Maka jumlah 45 hari ini hendaklah dibahagi dengan jumlah ayat yang terkandung dalam bahagian pertama dan kedua hizib 54. Amin! Ashabul Yamin Yaitu golongan kanan. maka dengan mudahnya kita akan mendapat jumlah sebanyak 45 atau 44 hari.60811. juzuk ke 27 tersebut. Dan mudah-mudahan Allah swt juga mengurniakan penulis dan pembaca hakikat keimanan seperti itu dari hari ini sehingga sampai nyawa dihujung jasad. Umat Islam yang kuat imannya ketika itu akan berucap tahniah dan salam di antara mereka. Terutamanya pada tahun yang mempunyai angka 27 Hijriah pada hujungnya. Manakala ayat assabiqun al-awwalun itu berucap salam ialah pada ayat ke 26 dari ayat pertama sehingga ayat 74. ataupun selepas berakhirnya surah ar-Rahman dan sebelum masuk surah al-Waqiah.81086. lalu jumlahnya ialah 15.19. Jumlahnya ialah 0. Maka hendaklah 0. Oleh itu jumlahnya adalah 74 ayat.i kerana mereka gembira dengan sepenu hhati diberikan oleh Allah swt kesempatan sekali lagi menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkah. bahagian kedua.Manakala perantaraan di antara bahagian pertama dan bahagian kedua hizib 54. Kemudian ayat dari awal bahagian kedua hizib 54 bermula dari permulaan surah al-Waqiah dan berakhir pada ayat 74. Oleh itu apabila kita kira jumlah harinya. Angka 15 menunjukkan bulan Sya'ban dari waktu kiraan pertengahannya telah berakhir. Oleh itu maka bermaknalah juga bahawa ayat ini boleh ditafsirkan secara kiasannya akan terjadi pada setiap awal bulan Ramadhan setiap tahun. mudah-mudahan Allah swt mengekalkan keimanan di dada mereka selama-lamanya. dan baki darinya ialah sebanyak 29. Pada pendapat penulis. tafsiran ayat ini boleh dikiaskan kepada orang-orang Islam yang . Ada pula yang gembira sampai mengeluarkan air mata. Alangkah mulianya golongan kanan itu Kemudian dalam ayat seterusnya Allah swt menceritakan mengenai Ashabul Yamin yang penuh dengan kenikmatan serta rahmat daripada Allah swt. bermula dari pertengahan bulan Sya'ban hingga akhir bulan Ramadhan. tanda tersebut menunjukkan kita berada betul-betul tepat di pertengahan bulan Sya'ban. Manakala angka 29 pula menunjukkan bulan Ramadhan sebulan penuh.60811 di dharab dengan 26. dalam hizib 54.

lalu makanan-makanan yang menyelerakan itu lupus sedikit demi sedikit di penghujungnya.my/album/displayimage. kita akan menjumpai apa sahaja yang kita inginkan. Lalu pada malamnya mereka diberikan rezeki yang banyak. bahawa rezeki ashabul yamin itu tidak putus-putus dan mereka akan mendapati apa yang mereka inginkan itu dengan senang lenang.php?album=1186&pos=4 Lalu pada penghujungnya mereka seperti telah menghadapi banyak kekurangan sedikit demi sedikit.cuti. di sebelah Asia timur. Sila lihat gerai Ramadhan dalam laman web di bawah: http://www. Pada penghujung terakhir di bulan Ramadhan kebanyakan umat Islam yang berada di Asia Timur terlupa mempertingkatkan lagi ibadah mereka. pada hari-hari yang awal di bulan tersebut. Padahal di Asia Barat. Yang ajaibnya juga.mengerjakan puasa pada siang hari. Sama seperti keadaan surah al-Waqi`ah yang menceritakan kenikmatan yang terdapat pada awal surah dan seterusnya kesengsaraan pada pertengahan surah. kerana pada hari-hari terakhir di bulan Ramadhan itu mereka disibukkan dengan suasana hari raya. umat muslimin di sini pada harihari awal di bulan Ramadhan itu adalah seperti yang disebut dalam surah al-Waqiah. pada .com. Barangkali maksudnya di sini ialah kebanyakan mereka telah melupakan hasrat untuk beribadah semata-mata kepada Allah swt pada bulan tersebut. Kiasannya ialah pada pendapat penulis.

Di waktu siang mereka melaungkan keislaman dan pada malam hari pula mereka menjalankan tipu daya mereka melakukan keganasan. Pada hemat penulis. yang bermaksud juga golongan kiri itu terletak di Asia Timur. keadaan suasananya berada dalam sunyi sepi. Kerana kalau kita lihat ayat-ayat yang menyebutkan ashabus syimal itu memang terletak di bahagian ke 2 dalam hizib yang sama dengan ayat ayat yang sebelumnya.wordpress. Namun masyarakat Islam di Asia Timur nampaknya tidak sedemikian. Maka pada hemat penulis. langit dan bumi akan menangisi pemergian Ramadhan. namun ia tidak juga berhasil. keadaan ini adalah untuk mengusir anasir-anasir yang ingin memecah belahkan kaum di Indonesia. Alangkah sengsaranya golongan kiri itu Barangkali itulah sebabnya mengapa ashabus syimal. Lalu Indonesia kini telah dilanda musibah demi musibah yang bertimpa-timpa. lalu terfitnahlah orang yang benar-benar jujur. Bukankah jerebu yang amat pekat telah melanda Asia Tenggara dengan hebatnya ketika umat Islam sedunia pada masa itu sedang dalam pertengahan bulan Ramadhan tahun 1427H. Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa pada penghujung bulan Ramadhan. Sila lihat laman web di bawah: http://su51. Begitulah juga seperti yang berlaku di Palestin hari ini. Luahan lumpur itu pula tidak dapat ditutupi walaupun sehingga saat ini. Indonesia kini adalah merupakan salah satu sarang pengganas yang terdiri dari pihak barat dan juga sarang pihak muslimin yang berjihad menentang musuh. . Ashabus Syimal Dan golongan kiri. Kerana itulah umat Islam di Asia barat turut sama menangisi pemergian bulan Ramadhan. Banjir Lumpur panas ini dikhuatiri akan mengakibatkan kesan pada tanah setempat menjadi lautan.com/2007/04/11/banjir-lumpur-lapindo/ Indonesia telah mengupah berpuloh-puloh bijak pandai dan menghabiskan kewangan yang banyak untuk menutup luahan banjir itu. Setelah itu ayat-ayatnya pula menceritakan mengenai keadaan banjir lumpur panas dan juga asap hitam. Kemudian di dalam bulan Ramadhan itu juga Indonesia semakin gempar dengan banjir lumpur panas yang meluahkan lumpur panasnya pada setiap saat. Pihak muslimin yang ingin berjihad ini selalunya akan difitnah oleh pengganas yang bersembunyi disebalik topeng mujahidin ini.penghujung bulan Ramadhan. Musibah-musibah itu tidak akan berhenti selagi umat Islam di Indonesia tidak bersatu dan selagi anasir-anasir yang curang lagi zalim itu tidak lari dari Indonesia.

Setelah itu. Bukannya bergilir-gilir dengan ugama yang lain. Sementara itu jika lumpur panas itu masih terus mengalir keluar. Kerana jika lumpur panas itu menjadi beku. Alangkah indahnya kehidupan tersebut. Dan alangkah benarnya kata-kata Allah swt yang telah membuktikan sebahagian tanda-tanda keesaannya dibulan Ramadhan dengan surah al-Waqiah. maka berusahalah untuk mengeringkan tanah lumpur panas itu dan menutup lobangnya. amin!. Barangkali dengan ayat ini Allah swt juga hendak mengambarkan kepada kita bahawa kehidupan assabiqun al-Awwalun dan Ashabul Yamin itu akan sentiasa seperti di awal hingga pertengahan bulan Ramadhan pada hari kiamat nanti. ‫ ""كلذ نم هللاب ذايعو‬semoga Allah swt memelihara kita semua dan keluarga kita. Mereka akan sentiasa mendapat rezeki yang melimpah dan tidak putus dan tidak juga susah untuk mencari apa yang dihajati. Namun begitu kejadian di dunia ini adalah merupakan amaran awal yang amat kecil dari Allah swt kepada manusia. Manakala pada pertengahan ayat surah al-Waqiah pula Allah swt hendak menunjukkan kepada kita sebuah contoh yang terjadi pada umat Islam itu sendiri bahawa alangkah susahnya kehidupan golongan Islam yang kiri. Setelah itu. Dan keadaan ini akan dialami oleh golongan Islam yang kiri setiap hari di neraka dalam masa ribuan tahun lamanya. tidak dapat di hidu tidak pula memberikan kesejukan. Jika kita kembali kepadaNya dengan menurut segala perintahNya. guru-guru dan juga sahabat handai kita dari menerima keadaan seperti itu. Dan mempertingkatkan ketaqwaan mereka sepanjang masa. tentunya ia akan terus menjadi penutup yang agak kuat. Maka hendaklah lumpur-lumpur itu dibuatkan sungai atau paip-paip besar agar dapat mengalir terus kelaut. Maka . Kerana sembahyang berjama`ah pada setiap waktu hendaklah diadakan bagi mengelakkan bala bencana itu. barangkali Indonesia akan dapat menghasilkan sebuah pulau besar yang baru. sudahpun mereka diliputi jerebu yang hitam pekat. Insya Allah kita akan dihindari dari mala petaka itu. Masjid hendaklah senentiasa diisi dengan jama'ah umat Islam. Oleh itu penulis sarankan agar kerajaan Indonesia mempertingkatkan ketakwaan rakyak jelatanya terlebih dulu dengan mengirimkan ulama-ulama dengan gaji yang baik lagi mencukupi pada kesegenap desa untuk menjadi ketua atau imam di sana. Di samping itu golongan assabiqun al-Awwalun pula mempunyai kelebihan yang tinggi lagi. penulis sarankan agar lumpur-lumpur panas itu dibekukan dengan gas cecair nitrogen. bahkan ditimpa pula dengan banjir lumpur yang amat panas. Dengan cara ini juga. di samping mereka mendapat rezeki yang lebih baik dari ashabul yamin mereka juga akan sentiasa memberikan tahniah sesama mereka setiap hari.Di samping itu memanglah Allah swt hendak menguji Umat Islam di Indonesia agar mereka kembali semula berserah diri kepada Allah swt.

teruskanlah menggunakan paip-paip besar yang ada itu untuk mengujudkan pulau demi pulau di kawasan yang berdekatan. Amin! ) . [1] ( Doa ini penulis aminkan di dalam bilik tidur sewaktu berada di Mekah al-Mukarramah. semoga doa ini di makbulkan oleh Allah swt.