P. 1
Contoh Jawapan Kerja Kursus Geografi PMR 2012

Contoh Jawapan Kerja Kursus Geografi PMR 2012

|Views: 2,639|Likes:
Published by fiz9969

More info:

Published by: fiz9969 on Mar 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/27/2013

pdf

text

original

3/13/12

Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012

Geografi
Home Kenali Kami Pekeliling Dalaman Akademik Hal Ehwal Murid Ko Kurikulum Dalam Kenangan Hubungi Kami

Sejarah

Geografi

Blog Akademik

.smkpuchongutama1.com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012

1/7

pdf Size : 414. (Nombor 1) T AJUK : PERNIAGAAN RUNCIT PASAR MINGGU DI PEKAN PT SULONG. 2 0 1 2 Salam 1 Malaysia.3/13/12 Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 Kerja Kursus Geografi PMR 2012.smkpuchongutama1.com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012 2/7 .894 Kb Type : pdf Contoh Jawapan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 Post ed by A dm in SMKPU 1 on Fr ida y . BAT U PAHAT JOHOR NAMA : _________________________________ KELAS : _________________________________ SEKOLAH : _________________________________ NAMA GURU : _________________________________ TARIKH HANTAR : _________________________________ (Nombor 2) SENARAI KANDUNGAN . Ma r ch 2 . Disini saya sertakan contoh panduan menulis kerja kursus Geografi PMR 2012 untuk Tajuk Kedua iaitu Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor . Semoga dapat dimanfaatkan oleh pelajar untuk menghasilkan satu kajian yang lebih lengkap dan sempurna.

com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012 3/7 . 3) Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah bermula bulan Februari sehingga bulan Jun iaitu kira-kira 3 bulan. . 4) Menghuraikan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 2) En. (Nombor 5) OBJEKT IF KAJIAN Objektif Kajian yang dijalankan ialah supaya pelajar dapat :1) Mendefinisikan konsep dan jenis perniagaan runcit di pasar minggu pekan Parit Sulong. 2) Pasar minggu ini diadakan pada setiap hari sabtu bermula 7.smkpuchongutama1. ____________________ iaitu guru Geografi saya yang telah banyak memberikan tunjuk ajar dan nasihat sepanjang kajian ini dijalankan. 3) Menghuraikan dan menjelaskan faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.3/13/12 Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 T AJUK HALAMAN 1) Penghargaan 2) Pendahuluan 3) Objektif Kajian 4) Kawasan Kajian 5) Kaedah Kajian 6) Dapatan Kajian 7) Rumusan 8) Lampiran 9) Rujukan 10) Bukti ( borang soal selidik.00 pagi hingga 1. (Nombor 6) KAWASAN KAJIAN 1) Kajian ini telah dijalankan di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor. 2) Menghuraikan dan menjelaskan kepentingan perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 2) Saya pilih tajuk ini kerana pasar minggu ini berdekatan dengan rumah saya. 6) Memupuk nilai mencintai alam sekitar dan meningkatkan semangat bekerjasama untuk mengatasi masalah kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. Pelbagai barangan dijual seperti ________________________________ 3) Lokasi pasar minggu ini ialah di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 4) Pekan Parit Sulong ini mempunyai bentuk muka bumi _____________. tembu bual dan surat-surat yang berkaitan ) (Nombor 3) PENGHARGAAN 1) Kepada Pengetua SMK Penghulu Saat kerana telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan kerja kursus ini.00 petang. 3) Kepada kedua ibu bapa saya iaitu (nama bapa dan nama ibu) yang memberikan sokongan dan dorongan kepada saya untuk menyiapkan kerja kursus ini. (Nombor 4) PENDAHULUAN 1) Saya telah memilih untuk membuat tajuk kajian tentang perniagaan runcit iaitu pasar minggu yang diadakan pada setiap hari sabtu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor. Pekerjaan utama penduduk ialah dalam sektor _________ dan sesetengahnya _____________ 5) Lokasi kawasan kajian ini terletak kira-kira ____ kilometer dari Bandar Batu Pahat dan kira-kira ______ km dari tempat tinggal saya. 5) Mencadangkan langkah untuk mengurangkan kesan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.

. penjual makanan dan minuman. berniaga _____________ dapat memberikan pendapatan tambahan kepada peniaga.pasar minggu ini menyediakan pelbagai barangan dan pembeli tidak perlu ke bandar Batu Pahat.dapat menjimatkan masa dan kos penduduk. sayur-sayuran dan buah-buahan dengan harga yang berpatutan. ahli keluarga.perniagaan pasar minggu ini dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada peniaga-peniaga kecil. Jenis perniagaan runcit yang terdapat di kawasan kajian ini ialah perniagaan runcit kecil-kecilan sahaja. Biasanya gerai yang didirikan bersifat sementara dan mereka ini akan bergerak daripada satu tempat ke tempat yang lain.com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012 4/7 . 8. 5) men ediakan barangan segar . isi rumah atau untuk diberi kepada individu lain seperti rakan dan jiran. perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang sedikit untuk kegunaan diri sendiri. kerepek.perniagaan pasar minggu ini dapat memberi peluang kepada peniaga untuk meningkatkan taraf hidup dan menambah punca pendapatan mereka. 3) memudahkan penduduk tempatan membeli barangan .2 Kepentingan perniagaan runcit di kawasan kajian 1) men ediakan peluang pekerjaan . . 4) membolehkan penduduk tempatan memasarkan barangan jualan . penjual ikan dan sayur.pasar minggu ini menjual barangan yang segar seperti ikan. hasil kraftangan dan lain-lain. 2) meningkatkan taraf hidup/pendapatan penduduk . saya juga membuat rujukan di perpustakaan dan melayari internet untuk mendapatkan maklumat tambahan _____________________ (Nombor 8) DAPAT AN KAJIAN 8. buah-buahan dan pakaian.smkpuchongutama1.pasar minggu ini memberi peluang kepada penduduk tempatan untuk memasarkan barangan jualan mereka seperti buah-buahan. Sebagai contohnya. penjual aiskrim.1 Konsep dan jenis perniagaan runcit di kawasan kajian Menurut buku teks perdagangan tingkatan empat. Sebagai contohnya.3/13/12 Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 PET A KAJIAN 1) Lukis Peta Daerah / Zon Batu Pahat i) Tajuk dan Bingkai [1 m ] ii) Nama kawasan kajian dan arah mata angin [ 1 m] nota : tandakan kawasan kajian 2) Peta Pekan Parit Sulong ( pelajar diminta melukis peta kawasan kajian tempat mereka menjalankan kajian) = kena lukis sendiri dan lengkapkan dengan i) Tajuk dan Bingkai [1 m] ii) Arah mata angin dan petunjuk [ 1 m] iii) Simbol Piawai [ 1 m ] iv) Kekemasan dan kesempurnaan peta [ 1 m ] (Nombor 7) KAEDAH KAJIAN 1) Pemerhatian = saya telah membuat pemerhatian di pasar minggu ini untuk mendapatkan maklumat tentang kajian yang dijalankan 2) T emu Bual = seterusnya saya telah menemubual beberapa orang penduduk kampung untuk _________ 3) Soal Selidik = menyediakan 20 borang soal selidik yang perlu diisi _____________ 4) Rujukan = selain itu.

lokasi pasar minggu ini sangat strategik kerana terletak di tengah-tengah pekan Parit Sulong dan mempunyai kemudahan jalan raya yang selesa.kebiasaannya selepas habis berniaga. Masalah sosial .pasar minggu ini menjadi tempat pelajar sekolah berpeleseran dan melakukan perbuatan yang menjolok mata seperti berpegangan tangan dan memakai pakaian yang kurang sopan. Oleh itu. terdapat beberapa kesan negatif yang telah dikenalpasti. 2.3/13/12 Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 Unsur patriotisme _____________________________________________________ 8. Barangan tidak berkualiti . 1. terdapat kemungkinan pengunjung akan ditipu oleh peniaga yang menjual barangan melebihi harga biasa.smkpuchongutama1. . 3.pasar minggu ini menjalankan perniagaan pada hari sabtu (hari cuti) iaitu bermula pada pukul 7. 6. tempat meletakkan kenderaan yang luas dan tempat pembuangan sampah yang sistematik. 4) Pertambahan penduduk . Persaingan dengan kedai runcit tempatan .kebiasaannya pasar minggu ini menjadi tumpuan penduduk untuk membeli belah. Kebanyakan peniaga mengeluarkan modal yang kecil antara RM 200 – RM 300 untuk berniaga di pasar minggu ini. Pencemaran .30 pagi dan berakhir pada 1. 5. Kesesakan lalu lintas .Antaranya tapak perniagaan yang selesa dan strategik.Kerajaan telah menyediakan tapak-tapak perniagaan kepada peniaga yang ingin menjalankan perniagaan. Unsur patriotisme __________________________________________ 8.00 petang.terdapat peniaga yang menjual barangan yang tidak berkualiti dan mudah rosak.kebanyakan harga barang di pasar minggu ini tidak dipantau oleh pihak kerajaan.pasar minggu ini tidak memerlukan modal yang besar.pelanggan yang mencuri barang perniagaan.com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012 5/7 . persekitaran kawasan pasar minggu ini akan dipenuhi dengan sampah sarap. .penduduk di kawasan lain turut sama singgah ke pasar minggu ini.masalah kesesakan lalu lintas sering berlaku kerana pengunjung suka meletakkan kenderaan mereka sesuka hati terutamanya di bahubahu jalan yang mengganggu dan menyekat kenderaan lain.3 Faktor ang mempengaruhi perniagaan runcit di kawasan kajian 1) Governan . 3) Infrastruktur . 6) Kesesuaian waktu berniaga . .Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak puashati kerana pelanggan kedai runcit tempatan akan kehilangan pelanggan dan akibatnya mereka akan mengalami kerugian. 2) Modal . 4. 5) Darjah ketersampaian . Ini disebabkan oleh bilangan penduduk di kawasan ini yang semakin bertambah.4 Kesan negatif perniagaan runcit di kawasan kajian Ketika melaksanakan kerja kursus ini. Harga tanpa kawalan .

Surat pengenalan diri calon Surat kebenaran membuat kajian Surat makluman kepada ibu bapa/penjaga Surat kebenaran ibu/bapa penjaga Borang soal selidik Gambar / foto yang berkaitan Bahan daripada pelbagai sumber seperti majalah. Men ediakan kemudahan asas . 2. 6. (Nombor 10).pihak berkuasa perlu menyediakan lebih banyak tong sampah di kawasan perniagaan bagi memudahkan peniaga membuang sisa dan sampah ke dalam tong tersebut. Kuat kuasa undang-undang . RUJUKAN 1) Buku Teks 2) Buku Rujukan 3) Internet 4) Orang Sumber . 4. LAMPIRAN 1. Kempen kesedaran . 2. 3.Pihak berkuasa hendaklah mengenakan denda dan hukuman yang berat kepada peniaga.com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012 6/7 .Bahan grafik boleh diletakkan di mana-mana aspek dapatan kajian yang sesuai. (Nombor 9) RUMUSAN .jual madu palsu.smkpuchongutama1. surat khabar dan internet (Nombor 11). 4.dapat menambah pendapatan mereka manakala pembeli dapat membeli barangan keperluan harian dengan mudah dan dapat menjimatkan masa.perniagaan runcit pasar malam ini banyak memberi manfaat kepada peniaga dan pengunjung. 3. Pengawalan harga .Pelajar boleh memilih untuk menggunakan dua bahan grafik :i) Jadual ii) Carta Pai iii) Peta Minda .5 Cadangan Untuk Mengurangkan Kesan Negatif Perniagaan Runcit di Kawasan Kajian 1. 7. 5.boleh gunakan risalah – tampal poster dan banner bagi memberi kesedaran kepada pengunjung dan peniaga. Unsur patriotisme __________________________________ 8. . ubat-ubatan yang palsu yang boleh memudaratkan kesihatan. Unsur patriotisme ___________________________________ Bahan Grafik .3/13/12 Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 .kerajaan perlu sentiasa memantau dan mengawal harga barangan yang dijual di pasar minggu ini bagi mengelakkan pembeli daripada ditipu oleh pihak peniaga.

Sumber: https://smkpenghulusaad.3/13/12 Contoh Ja apan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 (Nombor 11). Jumlah Gerai « Back to posts Recent Posts Contoh Jawapan Kerja Kursus Geografi PMR 2012 Blog Archive March 2012 Sea ch Po Subscribe to this blog Sea ch .wordpress. PENILAIAN UMUM Susunan mengikut format. Jenis Barangan Yang Diperniagakan Jenis Barangan Makanan Minuman Buah-buahan Kasut/pakaian/kain Ayam/daging/ikan Sayur-sayuran Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina graf bar untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di pasar minggu pekan Parit Sulong. Kesan Negatif Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor (Tandakan 4 kesan utama) Kesan Tandakan (x) Masalah sosial Persaingan dengan kedai runcit tempatan Pencemaran Kesesakan lalu lintas Wabak penyakit Harga tanpa kawalan Barangan tidak berkualiti Pembaziran (masa/wang) Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina peta minda untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di Pasar Minggu pekan Parit Sulong.smkpuchongutama1. teliti dan menepati jadual pelaksanaan JADUAL : Jenis Barangan Yang Dijual di Pasar Minggu Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 1. kemas.com/. Terima kasih.com/geografi/contoh-ja apan-kerja-kursus-geografi-pmr-2012 7/7 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->