UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

Menyelesaikan masalah secara perbincangan. Bersopan santun. seorang murid yang alim . Menghantar guru untuk mengajar Abui. A. B. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. Beriadah bersama tiga kali seminggu.. Buddha sederhana dalam pemikiran.. seorang murid yang perihatin. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. 2. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14.. Tao keharmonian diri dan masyarakat. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. B. Saling menghormati. B. Makan bersama-sama. 4. Hindu Dharma 11. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui.. 3.. C.. pertuturan dan tingkah laku. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui. C.. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. B.... C. A. Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma . Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar .9. Mengikut ajaran Islam. B. cara yang sesuai ialah ? A. C.. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A. Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. Berdasarkan Perkara 28 di atas.. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat.. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. D. D. Bersimpati. 10. Sembahyang berjemaah bersama keluarga.. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. Sumber : Konvensyen 15. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. D. C. 1. Mengenai Kanak-kanak.. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah. 12. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. . D. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. SUHAKAM. B. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. C..

B. A.. Ikutlah kata ibu dan bapa. C. Bersikap takbur jangan sekali.... telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut.. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18. A. 22. . A. jika berlaku kebakaran .... D... C.C. A. anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak. B. A.. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja. B. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda.. Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain. Setelah kematian suaminya. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19.. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua.. D.. Banyak berbuah bertali-tali.. D.. C. apabila bekalan air terputus D. C. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk. untuk membersihkan bangunan sekolah 20. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. A.. Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali .. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda.. C. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya. • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21... D. C.. Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana .. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur. B. 16. 17.. B. Pantun di atas membawa nilai maksud . Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan ... .. semasa gotong royong B. D. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A.... . ... D. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat .. B.

Pelancong yang datang semakin ramai. II dan IV I.. I dan II I. B. .. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap . C.. Mencantikkan kawasan sekolah B. B. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. B. C. II. III dan IV A. D.. Alam sekitar. B. II dan III I. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24. II dan IV I. Memudahkan orang ramai melintas jalan C. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. A.. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. • • • 28. D. Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya. Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran. 26. Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29. C.A. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas. Sebagai bahan bacaan tambahan C. Melancarkan pergerakkan kenderaan 23... C. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah. terutama hutan rimba yang 25 . Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan. I dan II I. II Sikap tidak bertanggungjawab. D. Tujuannya ialah . II. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong. D. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27.. D.. II dan III I. Menggelakkan kemalangan B.. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa... Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama.. A. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh .. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. A.... .

B. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. B. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. D. A. Pembangunan yang telah dirancang. D. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. Bencana alam yang kerap berlaku. . Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. C. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. Malaysia. C. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . Hutan ditebang secara berleluasa.

(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. ( ) 5. 5. Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. 2. 3. Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina. 1. ( ) 4. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah . ( 5 MAR . Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. ( ) 1. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. 3. Memberi salam. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. ( ) ibu bapa mereka. Berjabat tangan dengan orang tua.

sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah .BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. walaupun diejek oleh rakannya. Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . 5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah . BAHAGIAN E .

.. ……………………………………………………… …………………………...................... ……………………………………………………… ………………………….... ............... …………………………………………………… …………………………….... Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi.... ……………………………………………………… …………………………...................... 3. 5................ 4........ 1... ……………………………………………………… ………………………….......... ............ …………………………………………… ………………………………….... 2........... ……………………………………………………… …………………………... ………………………………………………… ……………………………..

3. 1. 2.membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. 3.. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5. Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. 4. . ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1.. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. 2. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3. 4. 2. 2. (5 ) BAHAGIAN B 1. 5. 4. …………………………………………………… ……………………………. Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. 5. 6. 3. 5.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful