P. 1
UJIAN Mac Sivik Tahun 6

UJIAN Mac Sivik Tahun 6

|Views: 3,254|Likes:

More info:

Published by: Norjihan Awang Hassim on Mar 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

Sembahyang berjemaah bersama keluarga.. A. C.9. Tao keharmonian diri dan masyarakat. Hindu Dharma 11. B. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. Menghantar guru untuk mengajar Abui.. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . 2. seorang murid yang perihatin. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. Makan bersama-sama. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin.. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. 12. 3. Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. Bersimpati.. cara yang sesuai ialah ? A.. seorang murid yang alim . B.. SUHAKAM. Menyelesaikan masalah secara perbincangan. A. Mengikut ajaran Islam. C. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A. B. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. Sumber : Konvensyen 15. C. D.. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. C. Mengenai Kanak-kanak... Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah.. B. D.. C. Saling menghormati. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui. D. Bersopan santun. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali.. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A. B. Beriadah bersama tiga kali seminggu. D. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. . C. Buddha sederhana dalam pemikiran. 1.. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia. 4.. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. pertuturan dan tingkah laku.. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah. Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma .. B. 10. Berdasarkan Perkara 28 di atas.

. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. A.. B. D. Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali . mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur. . Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat . C. A... A.. 16. jika berlaku kebakaran . anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak. B.. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda. C. A.. • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21... Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana ... Banyak berbuah bertali-tali. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua. A. D. A. Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan . D.. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut. Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain. D.. B. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda.. 17.. apabila bekalan air terputus D.. . C... Pantun di atas membawa nilai maksud . semasa gotong royong B.. C. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya. D.. B. . C..... C. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja. B.. B. D...C. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19... Setelah kematian suaminya. .. Bersikap takbur jangan sekali.... untuk membersihkan bangunan sekolah 20. 22. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa. Ikutlah kata ibu dan bapa..

B. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. II.. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27...... C. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. B.. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas... Memudahkan orang ramai melintas jalan C. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. A. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh . A. Mencantikkan kawasan sekolah B. III dan IV A.. B.. B. II Sikap tidak bertanggungjawab. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut.. I dan II I. D. D. II.. Pelancong yang datang semakin ramai. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan. Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya. Melancarkan pergerakkan kenderaan 23. Sebagai bahan bacaan tambahan C. II dan IV I. • • • 28. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A..A. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. II dan III I. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong. Menggelakkan kemalangan B. I dan II I.. Alam sekitar. D. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap . D. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. . D. A.. 26. Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D.. C. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah. C. Tujuannya ialah . II dan III I. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. . Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29. II dan IV I. terutama hutan rimba yang 25 . C.

B. C. Malaysia. Pembangunan yang telah dirancang. Bencana alam yang kerap berlaku. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . A. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. D. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. Hutan ditebang secara berleluasa. C.B. D. .

Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina. Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. ( ) ibu bapa mereka. 5. Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . ( 5 MAR . 3. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. ( ) 4. Berjabat tangan dengan orang tua. 3. 1. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. ( ) 1. ( ) 5.(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. 2. Memberi salam. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah .

BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . walaupun diejek oleh rakannya. BAHAGIAN E . 5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah . 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah . sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya.

................. …………………………………………………… …………………………….............................. ………………………………………………… ……………………………...... ........ Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi........ …………………………………………… …………………………………. 4..... ....... 5............ 1.. ……………………………………………………… …………………………. 3.......... ……………………………………………………… …………………………... ……………………………………………………… …………………………................... ……………………………………………………… …………………………........ ……………………………………………………… ………………………….... 2..

4.membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. . Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. 6. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4.. 5. 5. 2. 5. 3. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1.. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3. 4. 2. …………………………………………………… ……………………………. 3. 4. 2. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1. 1. 2. 3. (5 ) BAHAGIAN B 1.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->