UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

. D. Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. C.. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . seorang murid yang alim . Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma . Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. D.. 12. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. Bersopan santun. Sembahyang berjemaah bersama keluarga. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. 4. 2. B. cara yang sesuai ialah ? A. C. SUHAKAM. C... Mengenai Kanak-kanak. C. D. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran.. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui.. C.9. B. A. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah.. B.. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. Sumber : Konvensyen 15. A. seorang murid yang perihatin. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia. Buddha sederhana dalam pemikiran. B. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. 10. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. Saling menghormati... Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. B. Bersimpati. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A.. C. Tao keharmonian diri dan masyarakat. D.. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui. Makan bersama-sama.. B. . Menghantar guru untuk mengajar Abui. Beriadah bersama tiga kali seminggu... Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14. 3. Mengikut ajaran Islam. Berdasarkan Perkara 28 di atas. pertuturan dan tingkah laku. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A. Hindu Dharma 11. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. Menyelesaikan masalah secara perbincangan. 1.

. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur. B... D. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk.. Setelah kematian suaminya. D. C. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. . anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak. B.. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18... untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing..C. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja.. untuk membersihkan bangunan sekolah 20.. B. C. A. apabila bekalan air terputus D.... .. C. D. 22. . A... Bersikap takbur jangan sekali.. . Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19.. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut.. B. semasa gotong royong B. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. Pantun di atas membawa nilai maksud . B. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua... Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana . A.. D. C.. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda. A... A... Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan . Banyak berbuah bertali-tali.. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat . • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21... jika berlaku kebakaran .. Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali . untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa.. C. C. 17. D. 16. Ikutlah kata ibu dan bapa.. B.. D. A.

B. II dan III I. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. II dan IV I. .. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24. D.. B.. B. B. A... Menggelakkan kemalangan B. • • • 28. II dan III I. terutama hutan rimba yang 25 . Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran.. I dan II I.. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27. C. II dan IV I. C. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh . II. Tujuannya ialah . Pelancong yang datang semakin ramai. C. 26. Memudahkan orang ramai melintas jalan C.. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut.. Melancarkan pergerakkan kenderaan 23. D.. A.. Sebagai bahan bacaan tambahan C. Mencantikkan kawasan sekolah B. . A. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. D..A. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul.. D. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas. II. I dan II I. Alam sekitar.. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan.. III dan IV A. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong. II Sikap tidak bertanggungjawab. Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29. C. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap .. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah.. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya. D.

memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. B. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. C. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . . D. Bencana alam yang kerap berlaku. Hutan ditebang secara berleluasa. D.B. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. Pembangunan yang telah dirancang. C. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. A. Malaysia.

Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. 3. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . ( ) 1. Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. 3. Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. Berjabat tangan dengan orang tua. 1. ( ) ibu bapa mereka. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah . ( ) 5. 5.(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. 2. Memberi salam. ( 5 MAR . Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina. ( ) 4.

5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah . Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah .BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. walaupun diejek oleh rakannya. BAHAGIAN E .

............... …………………………………………………… ……………………………................... ………………………………………………… ……………………………. ……………………………………………………… ………………………….... Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi..... ……………………………………………………… …………………………. 5..... 1............................... .. ……………………………………………………… ………………………….................... …………………………………………… …………………………………........ 3....... ............. ……………………………………………………… ………………………….. ……………………………………………………… ………………………….... 4..... 2.

2. 5. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4. 4. 5. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1. 4.membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. 1. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5. Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. 4. 2. 3. 2. 2. 5. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1. Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. 6. …………………………………………………… ……………………………. 3.. 3. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3. (5 ) BAHAGIAN B 1.. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. .

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful