P. 1
UJIAN Mac Sivik Tahun 6

UJIAN Mac Sivik Tahun 6

|Views: 3,254|Likes:

More info:

Published by: Norjihan Awang Hassim on Mar 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

. B. 12. B. D.. B. C. Menyelesaikan masalah secara perbincangan. Sumber : Konvensyen 15. C. Menghantar guru untuk mengajar Abui. 2. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. C. Berdasarkan Perkara 28 di atas.. Beriadah bersama tiga kali seminggu. Buddha sederhana dalam pemikiran... 4. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. D. Saling menghormati. D.. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma . A. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia.. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. 10. SUHAKAM. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A.. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. 1. B. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui. cara yang sesuai ialah ? A.... Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. Mengikut ajaran Islam.. 3. B. Bersopan santun. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. C. . Hindu Dharma 11. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A. A. Mengenai Kanak-kanak.9.. Makan bersama-sama. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan.. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. D. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui. B. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. Bersimpati. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat. C. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami.. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. seorang murid yang alim . Tao keharmonian diri dan masyarakat. pertuturan dan tingkah laku.. seorang murid yang perihatin. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah. C. Sembahyang berjemaah bersama keluarga.

. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda... • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21. Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana .. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa.. . A. jika berlaku kebakaran ... apabila bekalan air terputus D. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua. C. A..... D. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. D. Setelah kematian suaminya. B.. untuk membersihkan bangunan sekolah 20. 16. . Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan .. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja. D... Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk. 17. B.. Banyak berbuah bertali-tali.. A.. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. Pantun di atas membawa nilai maksud ... B. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya..C. D. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut. B. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat . Bersikap takbur jangan sekali.. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18. C.... anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak.. 22. C. Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali .. C. . B... D. C. Ikutlah kata ibu dan bapa.. Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain.. A. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda. A. B.. A.. . kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19. D. semasa gotong royong B. C..

Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya. III dan IV A. II Sikap tidak bertanggungjawab. ... • • • 28. Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. A. Menggelakkan kemalangan B. II. . Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. B.. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas.. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A. Pelancong yang datang semakin ramai. II dan IV I. B. II. Memudahkan orang ramai melintas jalan C. D. II dan III I. terutama hutan rimba yang 25 . A. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27.. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. C. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. D. Melancarkan pergerakkan kenderaan 23. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh .. D.. I dan II I. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. C. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap .. II dan III I. Sebagai bahan bacaan tambahan C.. I dan II I.. B. 26. C. Mencantikkan kawasan sekolah B..A. A. C. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah. D.. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24. D. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul.... Tujuannya ialah . B. Alam sekitar... II dan IV I.

Bencana alam yang kerap berlaku. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. Hutan ditebang secara berleluasa. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . A. B. C. Malaysia. D. D.B. C. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. Pembangunan yang telah dirancang. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. .

Buka kasut sebelum masuk ke rumah. Memberi salam. 1. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. 5. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah . Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. 2.(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. 3. ( ) 1. ( ) 5. Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. ( ) 4. ( 5 MAR . Berjabat tangan dengan orang tua. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. 3. ( ) ibu bapa mereka.

Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah .BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. BAHAGIAN E . sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. walaupun diejek oleh rakannya. Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. 5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah .

. 5...... …………………………………………… …………………………………........... ……………………………………………………… …………………………..................... ……………………………………………………… …………………………. ……………………………………………………… …………………………... 2.. . ………………………………………………… …………………………….. 4....................... 3...... 1..... ......................... Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi............ ……………………………………………………… ………………………….... …………………………………………………… …………………………….................. ……………………………………………………… …………………………..

Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5. 4. 2. …………………………………………………… ……………………………. 3. 4. 5. 1. 2. Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. .membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. 3. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4. 2. (5 ) BAHAGIAN B 1. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3. 6. 5. 4.. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1.. 5. 2. 3.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->