UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

. 1. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. Mengikut ajaran Islam. Saling menghormati.. C. 3. 12. 4. cara yang sesuai ialah ? A. Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma . B. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. Bersopan santun. B. C. D. pertuturan dan tingkah laku. SUHAKAM. Makan bersama-sama. 2. C..9. Berdasarkan Perkara 28 di atas.. C.. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui.. Sumber : Konvensyen 15. Hindu Dharma 11. B. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat. D. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui. 10. Bersimpati. D.. A. B. Buddha sederhana dalam pemikiran.. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia.. C. A. seorang murid yang alim . Menyelesaikan masalah secara perbincangan. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui. B. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. . Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah.. D.. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. seorang murid yang perihatin... Beriadah bersama tiga kali seminggu. C. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. B. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14. Tao keharmonian diri dan masyarakat. Sembahyang berjemaah bersama keluarga... Menghantar guru untuk mengajar Abui. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami.. Mengenai Kanak-kanak.

A.. B. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19.. apabila bekalan air terputus D.. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18.C.. semasa gotong royong B.. D. B. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur... D... Setelah kematian suaminya.. Pantun di atas membawa nilai maksud .. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut. Ikutlah kata ibu dan bapa. 17.. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja. C. B. A. untuk membersihkan bangunan sekolah 20. B. D... Banyak berbuah bertali-tali.. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk.... . A.. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua. jika berlaku kebakaran . .. 22. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. B... 16. A. Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan . Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali . untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing... C. Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana . D. • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda... C. A. C.. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda.... kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa.. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat . C. A. Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain... C. B. D. Bersikap takbur jangan sekali. D.. . . anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak.

Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap ... Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. Menggelakkan kemalangan B.. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. II. II.. . Memudahkan orang ramai melintas jalan C. D. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh . Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah... Tujuannya ialah . D. Alam sekitar. II dan III I. A.. 26... B. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan. I dan II I. . III dan IV A. D.. Melancarkan pergerakkan kenderaan 23. C. II dan III I. II dan IV I. • • • 28. Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29. C. D. Pelancong yang datang semakin ramai. A.... C. Mencantikkan kawasan sekolah B. II dan IV I... C. B.. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. terutama hutan rimba yang 25 . Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut. II Sikap tidak bertanggungjawab. D. B. I dan II I. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. A. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar.. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. Sebagai bahan bacaan tambahan C. Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya. B. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong.A.

Bencana alam yang kerap berlaku. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. C. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. D. Hutan ditebang secara berleluasa. B. . membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. Pembangunan yang telah dirancang. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. D.B. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . A. C. Malaysia.

Berjabat tangan dengan orang tua. 2. Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. ( 5 MAR . Masuk ke rumah apabila dijemput naik. 5. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah . ( ) 5. ( ) ibu bapa mereka. Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. 1. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . Memberi salam. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. ( ) 4. ( ) 1. 3. Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. 3. Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina.(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. Buka kasut sebelum masuk ke rumah.

walaupun diejek oleh rakannya. 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. BAHAGIAN E . Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah . sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. 5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah .BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah.

. 3....... ……………………………………………………… ………………………….......... 2..... 4.. ...... ……………………………………………………… …………………………............... ……………………………………………………… …………………………........... …………………………………………………… ……………………………......... ……………………………………………………… …………………………. Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi..... ……………………………………………………… …………………………................ ………………………………………………… ……………………………. 1............... …………………………………………… …………………………………...... 5. ................................

Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. 5. 4. 1. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3.. 3. 6. …………………………………………………… …………………………….. 5. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5.membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. (5 ) BAHAGIAN B 1. . (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1. 4. 3. 2. 2. 2. 3. 4. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. 2. 5.

12 .