UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

. C. A. Tao keharmonian diri dan masyarakat. B. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. Beriadah bersama tiga kali seminggu. D. Sumber : Konvensyen 15. Buddha sederhana dalam pemikiran. B. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat. cara yang sesuai ialah ? A... Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah. seorang murid yang perihatin. Sembahyang berjemaah bersama keluarga.. B.. A. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia.. 2. Mengenai Kanak-kanak. C.. B.. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah.. 10. Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. SUHAKAM. C. .. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. Hindu Dharma 11. C. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A. 12.. 4. pertuturan dan tingkah laku. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. 1... cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A.. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. C.. Menyelesaikan masalah secara perbincangan. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . C. 3. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. Saling menghormati. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma . B. D. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. Menghantar guru untuk mengajar Abui. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. Berdasarkan Perkara 28 di atas. D. Bersimpati. Makan bersama-sama. seorang murid yang alim . Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A.9. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui.. D. B. Bersopan santun. Mengikut ajaran Islam.

.... A. D.. C.. B.. C. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya.. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18.. B.. D. C. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk. semasa gotong royong B. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. D. 16. Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda.. apabila bekalan air terputus D. B. Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan . B.. .. Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana .. . Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain.. Bersikap takbur jangan sekali. A. .. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat ... Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali .. D. jika berlaku kebakaran .. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda... B.. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut. untuk membersihkan bangunan sekolah 20. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. Setelah kematian suaminya. A. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19..C.. • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21. C.. A. anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak.. . Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua. A.. 17. B. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur.. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa. C. D.... Banyak berbuah bertali-tali. Pantun di atas membawa nilai maksud .. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja. D. C. A.. Ikutlah kata ibu dan bapa. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. 22.

. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap . D. Mencantikkan kawasan sekolah B. B. terutama hutan rimba yang 25 . Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya..A. Memudahkan orang ramai melintas jalan C.. C. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan.. II dan III I. II. Alam sekitar.... D. Sebagai bahan bacaan tambahan C. Menggelakkan kemalangan B... Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong.. A.. • • • 28. I dan II I... Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas. . Melancarkan pergerakkan kenderaan 23.. Pelancong yang datang semakin ramai. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A. C. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. 26. B. II. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24.. Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran. B. D. II dan IV I. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh .. II dan III I. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. D. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. C. . A.. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29. I dan II I. C. D. II Sikap tidak bertanggungjawab. Tujuannya ialah . B. A. III dan IV A. II dan IV I. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah.

. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. C. Hutan ditebang secara berleluasa. B. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. Bencana alam yang kerap berlaku. A. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. Malaysia. D. Pembangunan yang telah dirancang. D. C.B. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30.

3. ( ) 1. Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah . Masuk ke rumah apabila dijemput naik. ( 5 MAR . ( ) 4. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. Memberi salam. 3. ( ) 5. ( ) ibu bapa mereka. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . 2. Berjabat tangan dengan orang tua. Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina. 1. 5.(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar.

Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan . 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. BAHAGIAN E . Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah . 5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah .BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. walaupun diejek oleh rakannya.

. 3................................ ……………………………………………………… …………………………. ……………………………………………………… …………………………...... Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi........... 4.... …………………………………………………… ……………………………............ ……………………………………………………… …………………………..... ……………………………………………………… …………………………...... 1....... ... .. ……………………………………………………… …………………………................... 5........ …………………………………………… …………………………………............ 2........... ………………………………………………… ……………………………...

. 3. 3. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1. Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. 5. 2. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1.membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. 4. 5. 2. 3. …………………………………………………… ……………………………. 6. (5 ) BAHAGIAN B 1. Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4. 2. 2.. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3. 5. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5.. 4. 4. 1.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful