UJIAN BULAN MAC PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 NAMA :………………………………….

BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan, ………………., perkembangan dan penyertaan. A. B. C. D. perlindungan keselamatan pendidikan makanan KELAS : ……………….

5. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah
untuk.... A, membina sahsiah dan menuntut ilmu B. mengisi masa lapang C. mendapat ramai kawan D. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak Rompin: Seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai oleh seorang bilal di sebuah surau di sini semalam. Bayi tersebut dipercayai ditinggalkan oleh ……….. 6. Berdasarkan petikan berita di atas, apakah hak yang perlu diberikan kepada bayi tersebut ? A. B. C. D. Hak mendapat pendidikan. Pencegahan penderaan fizikal. Perlindungan daripada malapetaka. Hak jagaan dan kasih sayang.

2. Di Malaysia, tafsiran kanak-kanak adalah ................................ A. masih bersekolah rendah. B. berumur 15 tahun ke bawah. C. berumur 18 tahun ke bawah. D. belum memasuki institut pengajian tinggi. 3. .................................................... merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. A. Hari Kanak-kanak Sedunia B. Anugerah Tokoh Kanak-kanak C. Anugerah Pingat Hang Tuah D. Hari Kanak-kanak Malaysia 4. Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah, walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya. Tindakan Kamariah menunjukkannya ..... A. meminta ayahnya bertanggungjawab. B. ingin menuntut haknya sebagai kanakkanak. C. inginkan kasih sayang ayahnya. D. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya

7. Hak kanak-kanak untuk mengembangkan
personaliti mereka boleh dilakukan dengan cara A. Menyertai aktiviti sukan dan kelab B. Mendapatkan markah yang tinggi dalam setiap ujian C. Membantu guru tanpa disuruh D. Tidak pernah ponteng sekolah 8. Ibu bapa perlu menyediakan ………………………….. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. A. makanan yang berzat dan mahal B. makanan yang banyak sayur - sayuran C. makanan yang seimbang D. makanan tradisional

4. 2. Beriadah bersama tiga kali seminggu. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. 12. C. Buddha sederhana dalam pemikiran. C. Bersimpati.. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan Ajaran A... C. . Tao keharmonian diri dan masyarakat. B. A. D. D. Saling menghormati. B.. 1. • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 13. Mengenai Kanak-kanak. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui. seorang murid yang alim . Bersopan santun. Memberi pekerjaan yang lebih baik kepada bapa Abui.. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 14. B. Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma . cara yang sesuai ialah ? A.... telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. Mengikut ajaran Islam.. Menghantar guru untuk mengajar Abui. Confucius hidup harmoni dengan masyarakat Sejagat. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . Menyelesaikan masalah secara perbincangan. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui.. B.... SUHAKAM. C. A. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A.. pertuturan dan tingkah laku. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. D. Hindu Dharma 11. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. C. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. D. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah? A. Sumber : Konvensyen 15. 10.9. Berdasarkan Perkara 28 di atas. B. Soalan 11 dan 12 adalah berdasarkan petikan di bawah. 3. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran.. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. Makan bersama-sama. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. C. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. B. Sembahyang berjemaah bersama keluarga. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. seorang murid yang perihatin. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah..

. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A... Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda. Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan . Banyak berbuah bertali-tali. B.. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa. Pantun di atas membawa nilai maksud . A... A. C. .. B. 17. A.. D. untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya... C. . Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. 16... • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 21.. C... D.. C.. Ikutlah kata ibu dan bapa. D. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja.. jika berlaku kebakaran . telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut. A. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 18. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua..... D.. semasa gotong royong B. . 22. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat .. B. B. Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali ... Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur. B. anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak. Setelah kematian suaminya. D. D. C.. C.. A.. A. . apabila bekalan air terputus D.. B. untuk membersihkan bangunan sekolah 20. kantin pili bomba telefon awam bilik darjah 19.. Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana . Bersikap takbur jangan sekali..C.. Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda. Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain..

C. IV Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. B. Pelancong yang datang semakin ramai. B.. Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I Kurang kesedaran... Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. Melancarkan pergerakkan kenderaan 23. D. I dan II I. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas. Memudahkan orang ramai melintas jalan C. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap ..... B. II Sikap tidak bertanggungjawab. II dan IV I. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan awam tidak tahu menggunakan kemudahan awam Gunakan tong sampah dengan betul 24. C. kecuali ? semakin musnah adalah disebabkan oleh . D... III dan IV A. B. Sebagai bahan bacaan tambahan C. Menggelakkan kemalangan B. I dan II I. D.A.. Tujuannya ialah . III Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut. terutama hutan rimba yang 25 . C. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah.. II. D.. A. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong -royong. • • • 28. D. A. II dan III I. Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya.. Mencantikkan kawasan sekolah B. Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 29.. II dan IV I.. II. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan.. C. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I menggunakannya dengan betul II menegur murid yang cuba merosakkannnya III melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan IV membaiki sendiri peralatan yang rosak A. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut. II dan III I. A. Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. . III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan 27. . 26. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas D. Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. Alam sekitar..

membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. Pembangunan yang telah dirancang. Malaysia. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . C. Bencana alam yang kerap berlaku. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara.B. . Hutan ditebang secara berleluasa. A. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar. D. D. B. C. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah.

Memberi salam. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. Berjabat tangan dengan orang tua. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah ( ) 18 tahun . Kanak-kanak akan merasa seronok bila dibera oleh () 4. 2. ( 5 MAR . ( ) 4. 5. Ibu bapa harus memberi kebebasan kepada ( ) kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka ( ) di kelas yang lebih rendah . Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang ( ) perayaan sambutan Tahun Baru Cina. 1. ( ) ibu bapa mereka. 3. ( ) 1.(10 MARKAH ) BAHAGIAN B Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. ( ) 5. Duduk dengan tertib dan bersopan ( ) 2. BAHAGIAN C Susun semula adab-adab berziarah dibawah. 3.

walaupun diejek oleh rakannya. 5 Asif menyatakan buku yang dipinjamkannya hilang di perpustakaan sekolah . sedangkan buku itu ada pada dirinya 1 ( 10 MARKAH ) Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya.BAHAGIAN D 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. BAHAGIAN E . Bil Pernyataan Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah . 2 3 Raul menghempas ganggang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan .

............ ..... 3........................ ... 5.... ……………………………………………………… …………………………. ……………………………………………………… …………………………....... ……………………………………………………… …………………………....... 4............. ……………………………………………………… …………………………........ Berdasarkan gambar di bawah cari LIMA ( 5 ) nilai murni atau pengajaran yang dapat anda perolehi....... 2... 1............ …………………………………………… ………………………………….............. ……………………………………………………… …………………………. ………………………………………………… ……………………………............... …………………………………………………… …………………………….......

6. 2. 4. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C A D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A C C B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C BAHAGIAN E C B A C D 1. 4. …………………………………………………… ……………………………. 3. Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab 5. . Nilai berkerjasama Hormat – menghormati Semangat Perpaduan Tidak mengira darjat / sama rata Berdikari Bantu. 3. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi 3. Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam 4.. Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. (5 ) BAHAGIAN B 1. 5. 5.membantu o dan lain-lain nilai yang berkaitan dengan gambar yang diberikan. 2. 5.. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. 2. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 1. 2. 4. 1. 3.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful