KEMAHIRAN BUKAN LISAN

geri.MENURUT MAZNAH DAN ZAINAL ( 2003 ). Ia harus selaras dengan verbalnya. dan gerak. . kontak mata. menjelaskan komunikasi bukan lisan adalah mesej yang disampaikan bukan melalui tutur kata tetapi melalui ekspresi muka.

MENURUT SMITH ( 1996 ). atau tertekan. Bertambah atau berkurangnya tenaga bertutur Situasi ini menggambarkan keraguan atau kemarahan. terharu. Nada suara yang rendah menggambarkan kesedihan. tidak puas hati. . IAITU. KOMUNIKASI BUKAN LISAN BERKAITAN DENGAN BAHASA BERIKUT.

Fenom atau suku kata Fenom yang dipanjangkan ataupun dipendekkan menggambarkan tekanan jiwa yang berat. . Tahap keserakan suara Suara yang serak menggambarkan tekanan jiwa yang berat.

o . Pertuturan yang lambat temponya menggambarkan klien berada dalam keadaan yang tidak tentu yang melibatkan emosi klien.Kecepatan atau kelambatan tempo perkataan o Ini menggambarkan keresahan dan kemarahan.

o .PERGERAKAN BADAN DAN TANGAN. pergerakan badan dan tangan. Segala pergerakan dapat menggambarkan sesuatu keadaan. o Manusia berkomunikasi melalui pertuturan.

PRINSIP 1 : KONSEP ‘S.E.R’ .O.L.

. Situasi ini tidak digalakkan semasa sesi berlangsung.Menurut Aziz Shah ( 2009). S IALAH FACE THE CLIENT ‘SQUARELY’ * Kaunselor dan klien duduk secara bertentangan terus antara satu sama lain.

Kedudukan kaunselor yang lebih selesa dengan squarely dengan sudut pandangan lebih luas. Dicadangkan jarak yang sesuai adalah antara 1 hingga 1.5 kaki. .

  . Ini menunjukkan syarat serta tingkah laku bahawa ia seolah. bercakap sambil membuat kertas kerja dan menyilangkan kaki di sebelah lutut. Contoh perlakuan dan postur tubuh yang tutup dan tidak digalakkan adalah berpeluk tubuh.O IALAH ADOPT AN ‘OPEN’ POSTURE  Kaunselor menunjukkan satu postur tubuh badan yang terbuka dan tidak tertutup.olah seorang yang berautoriti atau pakar. namun prihatin.

L IALAH LEARNING FORWARD  Perlakuan kaunselor yang condong dan menghala kepada klien adalah bagi menunjukkan kemesraan dan penerimaan pembimbing kepada klien. menggoyang badan menunjukkan seolaholah beliau gelisah.  Perlakuan yang lebih cenderung duduk menyandar ke belakang. .

mempercayai Menimbulkan rasa keselesaan Menimbulkan rasa kesungguhan .E IALAH EYE CONTACT Menurut Mizan Adiliah dan Halimatun Halaliah ( 2002 ) menyatakan 9 fungsi pandangan atau kontak mata ialah: Memberi perhatian Menunjukkan minat Menunjukkan tanda hormat Menggalakkan perundingan Menggalakkan luahan perasaan yang jujur Menimbulkan rasa penerimaan Menimbulkan rasa percaya.

R IALAH RELAX Kaunselor perlu mewujudkan suasana yang semula jadi dan tenang. mengejar masa dan sebagainya harus dielakkan. . teringatkan perkara lain. Gangguan yang menghalang tumpuan kaunselor seperti melihat jam.

PRINSIP 2: KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

MENURUT AZIZ SHAH ( 2009 ) KEMAHIRAN BUKAN LISAN MERANGKUMI 8 PERKARA BERIKUT. Pergerakan kaki dan tangan Warna dan cara pakaian KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful