KEMAHIRAN BUKAN LISAN

.geri. Ia harus selaras dengan verbalnya. kontak mata.MENURUT MAZNAH DAN ZAINAL ( 2003 ). dan gerak. menjelaskan komunikasi bukan lisan adalah mesej yang disampaikan bukan melalui tutur kata tetapi melalui ekspresi muka.

terharu. tidak puas hati. Bertambah atau berkurangnya tenaga bertutur Situasi ini menggambarkan keraguan atau kemarahan.MENURUT SMITH ( 1996 ). IAITU. KOMUNIKASI BUKAN LISAN BERKAITAN DENGAN BAHASA BERIKUT. Nada suara yang rendah menggambarkan kesedihan. . atau tertekan.

Tahap keserakan suara Suara yang serak menggambarkan tekanan jiwa yang berat. .Fenom atau suku kata Fenom yang dipanjangkan ataupun dipendekkan menggambarkan tekanan jiwa yang berat.

o .Kecepatan atau kelambatan tempo perkataan o Ini menggambarkan keresahan dan kemarahan. Pertuturan yang lambat temponya menggambarkan klien berada dalam keadaan yang tidak tentu yang melibatkan emosi klien.

Segala pergerakan dapat menggambarkan sesuatu keadaan. pergerakan badan dan tangan. o Manusia berkomunikasi melalui pertuturan.PERGERAKAN BADAN DAN TANGAN. o .

E.O.L.PRINSIP 1 : KONSEP ‘S.R’ .

.Menurut Aziz Shah ( 2009). Situasi ini tidak digalakkan semasa sesi berlangsung. S IALAH FACE THE CLIENT ‘SQUARELY’ * Kaunselor dan klien duduk secara bertentangan terus antara satu sama lain.

.Kedudukan kaunselor yang lebih selesa dengan squarely dengan sudut pandangan lebih luas.5 kaki. Dicadangkan jarak yang sesuai adalah antara 1 hingga 1.

bercakap sambil membuat kertas kerja dan menyilangkan kaki di sebelah lutut. namun prihatin.   . Contoh perlakuan dan postur tubuh yang tutup dan tidak digalakkan adalah berpeluk tubuh.O IALAH ADOPT AN ‘OPEN’ POSTURE  Kaunselor menunjukkan satu postur tubuh badan yang terbuka dan tidak tertutup. Ini menunjukkan syarat serta tingkah laku bahawa ia seolah.olah seorang yang berautoriti atau pakar.

.L IALAH LEARNING FORWARD  Perlakuan kaunselor yang condong dan menghala kepada klien adalah bagi menunjukkan kemesraan dan penerimaan pembimbing kepada klien. menggoyang badan menunjukkan seolaholah beliau gelisah.  Perlakuan yang lebih cenderung duduk menyandar ke belakang.

mempercayai Menimbulkan rasa keselesaan Menimbulkan rasa kesungguhan .E IALAH EYE CONTACT Menurut Mizan Adiliah dan Halimatun Halaliah ( 2002 ) menyatakan 9 fungsi pandangan atau kontak mata ialah: Memberi perhatian Menunjukkan minat Menunjukkan tanda hormat Menggalakkan perundingan Menggalakkan luahan perasaan yang jujur Menimbulkan rasa penerimaan Menimbulkan rasa percaya.

Gangguan yang menghalang tumpuan kaunselor seperti melihat jam. mengejar masa dan sebagainya harus dielakkan. . teringatkan perkara lain.R IALAH RELAX Kaunselor perlu mewujudkan suasana yang semula jadi dan tenang.

PRINSIP 2: KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

MENURUT AZIZ SHAH ( 2009 ) KEMAHIRAN BUKAN LISAN MERANGKUMI 8 PERKARA BERIKUT. Pergerakan kaki dan tangan Warna dan cara pakaian KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.