KEMAHIRAN BUKAN LISAN

kontak mata.geri. menjelaskan komunikasi bukan lisan adalah mesej yang disampaikan bukan melalui tutur kata tetapi melalui ekspresi muka. Ia harus selaras dengan verbalnya. . dan gerak.MENURUT MAZNAH DAN ZAINAL ( 2003 ).

. Nada suara yang rendah menggambarkan kesedihan. KOMUNIKASI BUKAN LISAN BERKAITAN DENGAN BAHASA BERIKUT. atau tertekan. IAITU.MENURUT SMITH ( 1996 ). tidak puas hati. terharu. Bertambah atau berkurangnya tenaga bertutur Situasi ini menggambarkan keraguan atau kemarahan.

.Fenom atau suku kata Fenom yang dipanjangkan ataupun dipendekkan menggambarkan tekanan jiwa yang berat. Tahap keserakan suara Suara yang serak menggambarkan tekanan jiwa yang berat.

Kecepatan atau kelambatan tempo perkataan o Ini menggambarkan keresahan dan kemarahan. o . Pertuturan yang lambat temponya menggambarkan klien berada dalam keadaan yang tidak tentu yang melibatkan emosi klien.

o Manusia berkomunikasi melalui pertuturan.PERGERAKAN BADAN DAN TANGAN. o . pergerakan badan dan tangan. Segala pergerakan dapat menggambarkan sesuatu keadaan.

O.PRINSIP 1 : KONSEP ‘S.L.E.R’ .

S IALAH FACE THE CLIENT ‘SQUARELY’ * Kaunselor dan klien duduk secara bertentangan terus antara satu sama lain.Menurut Aziz Shah ( 2009). . Situasi ini tidak digalakkan semasa sesi berlangsung.

. Dicadangkan jarak yang sesuai adalah antara 1 hingga 1.5 kaki.Kedudukan kaunselor yang lebih selesa dengan squarely dengan sudut pandangan lebih luas.

Ini menunjukkan syarat serta tingkah laku bahawa ia seolah.   . bercakap sambil membuat kertas kerja dan menyilangkan kaki di sebelah lutut. namun prihatin. Contoh perlakuan dan postur tubuh yang tutup dan tidak digalakkan adalah berpeluk tubuh.olah seorang yang berautoriti atau pakar.O IALAH ADOPT AN ‘OPEN’ POSTURE  Kaunselor menunjukkan satu postur tubuh badan yang terbuka dan tidak tertutup.

L IALAH LEARNING FORWARD  Perlakuan kaunselor yang condong dan menghala kepada klien adalah bagi menunjukkan kemesraan dan penerimaan pembimbing kepada klien. . menggoyang badan menunjukkan seolaholah beliau gelisah.  Perlakuan yang lebih cenderung duduk menyandar ke belakang.

E IALAH EYE CONTACT Menurut Mizan Adiliah dan Halimatun Halaliah ( 2002 ) menyatakan 9 fungsi pandangan atau kontak mata ialah: Memberi perhatian Menunjukkan minat Menunjukkan tanda hormat Menggalakkan perundingan Menggalakkan luahan perasaan yang jujur Menimbulkan rasa penerimaan Menimbulkan rasa percaya.mempercayai Menimbulkan rasa keselesaan Menimbulkan rasa kesungguhan .

mengejar masa dan sebagainya harus dielakkan. .R IALAH RELAX Kaunselor perlu mewujudkan suasana yang semula jadi dan tenang. teringatkan perkara lain. Gangguan yang menghalang tumpuan kaunselor seperti melihat jam.

PRINSIP 2: KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

Pergerakan kaki dan tangan Warna dan cara pakaian KEMAHIRAN BUKAN LISAN .MENURUT AZIZ SHAH ( 2009 ) KEMAHIRAN BUKAN LISAN MERANGKUMI 8 PERKARA BERIKUT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful