KEMAHIRAN BUKAN LISAN

MENURUT MAZNAH DAN ZAINAL ( 2003 ). . menjelaskan komunikasi bukan lisan adalah mesej yang disampaikan bukan melalui tutur kata tetapi melalui ekspresi muka. kontak mata. dan gerak.geri. Ia harus selaras dengan verbalnya.

terharu. . atau tertekan.MENURUT SMITH ( 1996 ). tidak puas hati. Bertambah atau berkurangnya tenaga bertutur Situasi ini menggambarkan keraguan atau kemarahan. IAITU. KOMUNIKASI BUKAN LISAN BERKAITAN DENGAN BAHASA BERIKUT. Nada suara yang rendah menggambarkan kesedihan.

. Tahap keserakan suara Suara yang serak menggambarkan tekanan jiwa yang berat.Fenom atau suku kata Fenom yang dipanjangkan ataupun dipendekkan menggambarkan tekanan jiwa yang berat.

Pertuturan yang lambat temponya menggambarkan klien berada dalam keadaan yang tidak tentu yang melibatkan emosi klien.Kecepatan atau kelambatan tempo perkataan o Ini menggambarkan keresahan dan kemarahan. o .

Segala pergerakan dapat menggambarkan sesuatu keadaan.PERGERAKAN BADAN DAN TANGAN. pergerakan badan dan tangan. o Manusia berkomunikasi melalui pertuturan. o .

R’ .PRINSIP 1 : KONSEP ‘S.O.L.E.

Menurut Aziz Shah ( 2009). S IALAH FACE THE CLIENT ‘SQUARELY’ * Kaunselor dan klien duduk secara bertentangan terus antara satu sama lain. Situasi ini tidak digalakkan semasa sesi berlangsung. .

Dicadangkan jarak yang sesuai adalah antara 1 hingga 1. .Kedudukan kaunselor yang lebih selesa dengan squarely dengan sudut pandangan lebih luas.5 kaki.

Ini menunjukkan syarat serta tingkah laku bahawa ia seolah.   .O IALAH ADOPT AN ‘OPEN’ POSTURE  Kaunselor menunjukkan satu postur tubuh badan yang terbuka dan tidak tertutup.olah seorang yang berautoriti atau pakar. namun prihatin. Contoh perlakuan dan postur tubuh yang tutup dan tidak digalakkan adalah berpeluk tubuh. bercakap sambil membuat kertas kerja dan menyilangkan kaki di sebelah lutut.

L IALAH LEARNING FORWARD  Perlakuan kaunselor yang condong dan menghala kepada klien adalah bagi menunjukkan kemesraan dan penerimaan pembimbing kepada klien. menggoyang badan menunjukkan seolaholah beliau gelisah. .  Perlakuan yang lebih cenderung duduk menyandar ke belakang.

E IALAH EYE CONTACT Menurut Mizan Adiliah dan Halimatun Halaliah ( 2002 ) menyatakan 9 fungsi pandangan atau kontak mata ialah: Memberi perhatian Menunjukkan minat Menunjukkan tanda hormat Menggalakkan perundingan Menggalakkan luahan perasaan yang jujur Menimbulkan rasa penerimaan Menimbulkan rasa percaya.mempercayai Menimbulkan rasa keselesaan Menimbulkan rasa kesungguhan .

R IALAH RELAX Kaunselor perlu mewujudkan suasana yang semula jadi dan tenang. teringatkan perkara lain. Gangguan yang menghalang tumpuan kaunselor seperti melihat jam. mengejar masa dan sebagainya harus dielakkan. .

PRINSIP 2: KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

Pergerakan kaki dan tangan Warna dan cara pakaian KEMAHIRAN BUKAN LISAN .MENURUT AZIZ SHAH ( 2009 ) KEMAHIRAN BUKAN LISAN MERANGKUMI 8 PERKARA BERIKUT.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.