KEMAHIRAN BUKAN LISAN

. dan gerak.MENURUT MAZNAH DAN ZAINAL ( 2003 ). menjelaskan komunikasi bukan lisan adalah mesej yang disampaikan bukan melalui tutur kata tetapi melalui ekspresi muka.geri. kontak mata. Ia harus selaras dengan verbalnya.

tidak puas hati. Bertambah atau berkurangnya tenaga bertutur Situasi ini menggambarkan keraguan atau kemarahan. IAITU. KOMUNIKASI BUKAN LISAN BERKAITAN DENGAN BAHASA BERIKUT. . Nada suara yang rendah menggambarkan kesedihan. terharu. atau tertekan.MENURUT SMITH ( 1996 ).

Fenom atau suku kata Fenom yang dipanjangkan ataupun dipendekkan menggambarkan tekanan jiwa yang berat. Tahap keserakan suara Suara yang serak menggambarkan tekanan jiwa yang berat. .

Pertuturan yang lambat temponya menggambarkan klien berada dalam keadaan yang tidak tentu yang melibatkan emosi klien. o .Kecepatan atau kelambatan tempo perkataan o Ini menggambarkan keresahan dan kemarahan.

o .PERGERAKAN BADAN DAN TANGAN. Segala pergerakan dapat menggambarkan sesuatu keadaan. pergerakan badan dan tangan. o Manusia berkomunikasi melalui pertuturan.

O.R’ .E.L.PRINSIP 1 : KONSEP ‘S.

Menurut Aziz Shah ( 2009). . S IALAH FACE THE CLIENT ‘SQUARELY’ * Kaunselor dan klien duduk secara bertentangan terus antara satu sama lain. Situasi ini tidak digalakkan semasa sesi berlangsung.

Kedudukan kaunselor yang lebih selesa dengan squarely dengan sudut pandangan lebih luas. Dicadangkan jarak yang sesuai adalah antara 1 hingga 1.5 kaki. .

Contoh perlakuan dan postur tubuh yang tutup dan tidak digalakkan adalah berpeluk tubuh. Ini menunjukkan syarat serta tingkah laku bahawa ia seolah. bercakap sambil membuat kertas kerja dan menyilangkan kaki di sebelah lutut.O IALAH ADOPT AN ‘OPEN’ POSTURE  Kaunselor menunjukkan satu postur tubuh badan yang terbuka dan tidak tertutup. namun prihatin.   .olah seorang yang berautoriti atau pakar.

.L IALAH LEARNING FORWARD  Perlakuan kaunselor yang condong dan menghala kepada klien adalah bagi menunjukkan kemesraan dan penerimaan pembimbing kepada klien.  Perlakuan yang lebih cenderung duduk menyandar ke belakang. menggoyang badan menunjukkan seolaholah beliau gelisah.

mempercayai Menimbulkan rasa keselesaan Menimbulkan rasa kesungguhan .E IALAH EYE CONTACT Menurut Mizan Adiliah dan Halimatun Halaliah ( 2002 ) menyatakan 9 fungsi pandangan atau kontak mata ialah: Memberi perhatian Menunjukkan minat Menunjukkan tanda hormat Menggalakkan perundingan Menggalakkan luahan perasaan yang jujur Menimbulkan rasa penerimaan Menimbulkan rasa percaya.

R IALAH RELAX Kaunselor perlu mewujudkan suasana yang semula jadi dan tenang. mengejar masa dan sebagainya harus dielakkan. Gangguan yang menghalang tumpuan kaunselor seperti melihat jam. teringatkan perkara lain. .

PRINSIP 2: KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

Pergerakan kaki dan tangan Warna dan cara pakaian KEMAHIRAN BUKAN LISAN .MENURUT AZIZ SHAH ( 2009 ) KEMAHIRAN BUKAN LISAN MERANGKUMI 8 PERKARA BERIKUT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful