KEMAHIRAN BUKAN LISAN

geri. menjelaskan komunikasi bukan lisan adalah mesej yang disampaikan bukan melalui tutur kata tetapi melalui ekspresi muka. kontak mata. Ia harus selaras dengan verbalnya. . dan gerak.MENURUT MAZNAH DAN ZAINAL ( 2003 ).

tidak puas hati. terharu. KOMUNIKASI BUKAN LISAN BERKAITAN DENGAN BAHASA BERIKUT.MENURUT SMITH ( 1996 ). IAITU. Bertambah atau berkurangnya tenaga bertutur Situasi ini menggambarkan keraguan atau kemarahan. Nada suara yang rendah menggambarkan kesedihan. atau tertekan. .

Fenom atau suku kata Fenom yang dipanjangkan ataupun dipendekkan menggambarkan tekanan jiwa yang berat. . Tahap keserakan suara Suara yang serak menggambarkan tekanan jiwa yang berat.

Pertuturan yang lambat temponya menggambarkan klien berada dalam keadaan yang tidak tentu yang melibatkan emosi klien. o .Kecepatan atau kelambatan tempo perkataan o Ini menggambarkan keresahan dan kemarahan.

o Manusia berkomunikasi melalui pertuturan. pergerakan badan dan tangan. o . Segala pergerakan dapat menggambarkan sesuatu keadaan.PERGERAKAN BADAN DAN TANGAN.

R’ .PRINSIP 1 : KONSEP ‘S.L.O.E.

. S IALAH FACE THE CLIENT ‘SQUARELY’ * Kaunselor dan klien duduk secara bertentangan terus antara satu sama lain.Menurut Aziz Shah ( 2009). Situasi ini tidak digalakkan semasa sesi berlangsung.

5 kaki. . Dicadangkan jarak yang sesuai adalah antara 1 hingga 1.Kedudukan kaunselor yang lebih selesa dengan squarely dengan sudut pandangan lebih luas.

Contoh perlakuan dan postur tubuh yang tutup dan tidak digalakkan adalah berpeluk tubuh.   .olah seorang yang berautoriti atau pakar. bercakap sambil membuat kertas kerja dan menyilangkan kaki di sebelah lutut.O IALAH ADOPT AN ‘OPEN’ POSTURE  Kaunselor menunjukkan satu postur tubuh badan yang terbuka dan tidak tertutup. namun prihatin. Ini menunjukkan syarat serta tingkah laku bahawa ia seolah.

.L IALAH LEARNING FORWARD  Perlakuan kaunselor yang condong dan menghala kepada klien adalah bagi menunjukkan kemesraan dan penerimaan pembimbing kepada klien. menggoyang badan menunjukkan seolaholah beliau gelisah.  Perlakuan yang lebih cenderung duduk menyandar ke belakang.

E IALAH EYE CONTACT Menurut Mizan Adiliah dan Halimatun Halaliah ( 2002 ) menyatakan 9 fungsi pandangan atau kontak mata ialah: Memberi perhatian Menunjukkan minat Menunjukkan tanda hormat Menggalakkan perundingan Menggalakkan luahan perasaan yang jujur Menimbulkan rasa penerimaan Menimbulkan rasa percaya.mempercayai Menimbulkan rasa keselesaan Menimbulkan rasa kesungguhan .

mengejar masa dan sebagainya harus dielakkan. teringatkan perkara lain. Gangguan yang menghalang tumpuan kaunselor seperti melihat jam.R IALAH RELAX Kaunselor perlu mewujudkan suasana yang semula jadi dan tenang. .

PRINSIP 2: KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

MENURUT AZIZ SHAH ( 2009 ) KEMAHIRAN BUKAN LISAN MERANGKUMI 8 PERKARA BERIKUT. Pergerakan kaki dan tangan Warna dan cara pakaian KEMAHIRAN BUKAN LISAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful