Sumbangan

:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 ± 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

dia bersama kafilah besar. dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq.500 km. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk. India. . sebuah bandar penting ketika itu. however. beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah. menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan. Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah. southern Russia. Setelah 4 hari berada di bandar. among many other places²an estimated 75. Baitulmuqaddis dan Betlehem .Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah. Beliau berpusing-pusing ke Mekah.700 kilometers) in all. continue for nearly 30 years and take him through the Middle East. Perjalanannya melalui Hebron. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures."Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj.ke Lembah Nil. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran.ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab.Foto illustrasi National Geographics . Pada malam hari. His travels." Pada awal 1326. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji.Beliau tinggal di situ selama sebulan. IRAQ DAN PARSI Pada 17 November 1326. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria.000 miles (120. Beliau kembali ke Kaherah. Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. Mulanya menuju ke utara Madinah. selepas perjalanan lebih dari 3. and China.

Zanzibar. sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara. melawat Zabid. dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Sa¶id bersatu dengan Ilkhanid. Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah. Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. Mombasa. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra. Di Aden. ANATOLIA. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. Ibn Battuta turut melawat Sana¶a tetapi fakta ini diragui. Beliau melawat Mogadishu. dan Kilwa. GOLDEN HORDE. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332). ASIA TENGAH DAN INDIA . Akhirnya. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai. Dia menuju selatan ke Syiraz. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. Dari Ta¶izz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329. Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman. beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Kemudian Dataran Ta¶izz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali. EMPAYAR BYZANTINE.Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi Terus ke Baghdad dengan kafilah. Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328.Ibn Battuta menuju ke Parsi. beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. AFRIKA TIMUR Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki.

Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine. Golden Horde. dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi. Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian. Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay). Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian. Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. Muhammad bin Tughluq. Tiba di Astrakhan. Sementara di Makkah. ASIA TENGGARA DAN CHINA Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine. Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Dari sana. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam. Anatolia. yang berada di bawah kerajaan Saljuk. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India. Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa.kini Turki. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Horde¶s Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga. beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya). Menyeberangi Laut Hitam. Andronikos III Palaiologos. Dia melawat gereja Hagia Sophia. . Asia Tengah dan India. Dari sana beliau menuju ke India.Setelah setahun di Makkah. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. di Crimea. Setelah sebulan di situ. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China.

Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. Sumatera. Dia bertemu Mansa Sulaiman. Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354.Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. yang bekerja memotong bongkah garam. Ibn Battuta telah meninggalkan India. Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi. Kafilah beliau menyeberangi 1. Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui). Apabila Kesultanan diguling . Beliau pergi ke Sardinia.Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan. Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali. tidak jauh dari Shanghai moden. RIHLA . Dari Sri Lanka. beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin. Pada Februari 1352 . Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas.Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . SAHARA. beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech. Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat. Ibn Battuta melihat hamba perempuan.Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar. KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH Ketika di Quanzhou.Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara. dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja. kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun.Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. Pada bulan Februari. MALI DAN TIMBUKTU Pada musim gugur 1351. . Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez. beberapa bulan sebelumnya. Vietnam. Dari sana. Ibn Battuta berangkat ke Andalusia. ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA Setelah beberapa hari di Tangier. dan ia berpindah sekali lagi. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. Alfonso XI dari Kastilia dan León mengancam mengambil Gibraltar. setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza. Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia. Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana. Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang. beliau pergi ke utara Hangzhou. Kannada. Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab. yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit. Sekali lagi beliau kembali ke Tangier.Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives. Garam diangkut dengan menggunakan unta. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib).Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil. Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas .600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa. raja sejak 1341. Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian . Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong. Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah . Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga. China. Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang . pelayan. Ketika beliau meninggalkan Andalusia.Pada ketika itu berlaku perang saudara . Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate.

Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain. Parsi. Di Turki dan Mongol.3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah. mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap.Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi. Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr.000 batu dalam hidupnya. beliau hairan melihat wanita bebas bercakap.10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Abu Inan Faris.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau.11 .1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din. Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji. Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothèque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi. Setelah selesainya Rihla pada 1355. sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya. Pada 1853. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir. Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan.Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China. Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga . Charles Defrémery dan Beniamino Sanguinetti. seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada. mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis. Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an. Makkah. maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75.9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk µRihla¶ atau ³The Journey´. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. Turki. Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China. hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy. Ketika menjelaskan Damsyik. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari.

14 Peringkat pertama Peringkat pertama. perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf. kuat cita-cita. qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId.Ciri-ciri Keperibadiannya Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran. dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M.16 Inilah pengembaraannya yang pertama. Syria. mulia akhlak. para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi. beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar. agama dan bahasa. Mesir. Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah.17 Di Qus. gabenor dan ketuaketua negara. Dalam bukunya Rihlah. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki.18 Di .15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi. berwibawa.Kejayaannya mendampingi para sultan. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan. beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya. Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh. Sultan Maghribi. pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji. maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya. beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji. menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah. terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas.

Baitul Maqdis. beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as). puterinya. lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama. di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan. Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as). tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh. beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. al-Nasir ibn Qalawun.21 Walau bagaimanapun. beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi. seorang ulama di situ. beberapa intelektual dan hakim. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo. pasar. Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas. sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen. beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia. Selain itu. gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram. Sewaktu berada di Damsyik. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka. sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur. ibu kota negeri Mesir.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah. golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah.28 . kebun. salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut. Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab. Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik.19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Ja¶bari. bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya. beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir. Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir. sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi.

Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah. setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi. Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam.36 . Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur. kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga. Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi. beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq. Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim. Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama. kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala¶ tempat Saydina Hussayn terbunuh.Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau. pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M. tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya. Pada masa itu Baghdad.30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah.29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris).

Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan. Khurasan. dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M. Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para . Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor.37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain. di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah.40 Kota itu terbahagi dua. Balkh. Afghanistan dan hinggalah ke India. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M. Apabila sampai di Constantinople. keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya. beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria. beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan. Samarkand. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi. selatan Rusia. Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M. Walau bagaimanapun. setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut. Tidak berapa lama di sana. Bulgaria.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu. tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. iaitu di kawasan Sungai Indus.Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui) Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz. dan kemudian ke India melalui Bukhara.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan. Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah.

Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan. Rom dan Perancis. Venesia.49 . dan teruslah demikian sampai waktu Asar.pembesar. beliau singgah di Sumatera dan Jawa. Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati. India ke negeri China (743 H/1342M). iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani. Quds. selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ.¶47 Sewaktu di istana raja. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking. seperti membakar wanita yang kematian suami. Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun.41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M.43 Selain itu.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M).44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah. utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi. Sepanjang tempoh di Sumatera. Di India beliau menetap selama lapan tahun. Dalam catatannya.46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai. Setelah pakaian itu ditanggalkan. tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan. adat-istiadat keagamaan. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki. dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China.45 Dalam perjalanan ke China. Maghribi. dan ia terletak di sebelah Barat. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa. Rihlah beliau menyatakan bahawa µBaginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie. Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M. Dalam perjalanan ke China. dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih. ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya. Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai. baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas)«.

55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan.57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Bagi negeri-negeri Afrika Barat.58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis. kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya.Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120. . Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M. tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya. baik dari segi agama.000 kilometer (75. China dan lain-lain. Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara. Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara. Inggeris dan Jerman.000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M.59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893. A.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu. sosial. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929. R.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M. Perancis.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu. politik. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana. manakala H.

Jawa dan tengah Afrika. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan. Hijaz. Bahrain. adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut.66 Oleh itu. ulama dan masyarakat biasa.63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah. Yaman. China. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir. Turkistan. Iraq.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Syam. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah. sebahagian India. bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia .Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M. ³Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M.´64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau.61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya. Fars.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja. cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini.

seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian.000 batu (121. a tau hanya Ibn Battuta. Sepanjang tempoh tiga puluh tahun. Asia Tenggara dan China di Timur. "Perjalanan").3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar . [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine. Tanduk Afrika. Anatolia. 1304-1368 atau 1369). Timur Tengah. Sri Lanka. Afrika Barat.2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12. Asia Selatan. yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal. Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12.000 km). Asia Tengah dan India 7 India. jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya. Golden Horde. juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25. beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui. Maghribi Islam explorer . ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari.Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu. Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat. Asia Tengah. [2] Beliau mengembara lebih daripada 75. Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ). Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman. termasuk Afrika Utara. 1304 Tangier.1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12.

[11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua. Maghribi. mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra. Pelencongan mengadakan satu kelebihan. (perundangan Islam sekolah). Laluan ini membawanya melalui Tlemcen. saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya. maka sebahagian empayar Mamluk Bahri. ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat. Rihla membekalkan latar belakang biografi. maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab. Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun. . [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni. Sheikh Abul Hasan al Shadili. dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. Sebagai ibu bapa saya masih hidup. pada 25 Februari 1304. dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang. dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan. Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara. [6] Untuk keselamatan. ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh. Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji. semasa pemerintahan dinasti Marinid. sebuah bandar besar yang penting. berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci.500 km (2. atau menunaikan haji ke Mekah. [4] Pada bulan Jun 1325. "Saya yang dinyatakan sahaja.200 batu). dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. [7] Pada musim bunga awal 1326. [9]. pada usia 21. Baitul Maqdis. dan Bethlehem. kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax. termasuk Hebron. ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu. yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. selepas perjalanan lebih 3. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah. Tanpa bantuan ini. pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil.[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah.

yang tiba di sana pada Jun 1327. Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. Di Baghdad. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255. beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris. Sakit dengan cirit-birit. meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. Khanate Mongol. melawat Mosul. Kemudian. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad. dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). di Iraq dan Turki moden. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz.Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik. menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia . dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. mungkin pada bulan Julai. Cizre dan Mardin. laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. perjalanan pada waktu malam. berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah. kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz. [14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika. yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian. Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali). Daripada pulang ke rumah. Sebaik sahaja kembali di Mosul. Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun. ke timur laut. Imam Syiah pertama. dia kembali merentasi gunung ke Baghdad. dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi. Akhirnya. [Sunting] Iraq dan Parsi Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai. Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu. beliau mendapati Abu Said. dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun. Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326. Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf. Selepas empat hari di bandar ini.500 (930 batu) selatan ke Madinah. sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara. dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan. beliau menyertai kafilah perjalanan km 1. beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji.

membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. 18] [Sunting] Somalia Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila. Kemudian beliau akan melawat Mogadishu. [17] Dalam kemungkinan semua. maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar. [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330. [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast Masjid Agung Kilwa Kisiwani. dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Dari situ. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai. dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili. Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania. [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah. pakar-pakar undang-undang. Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a. [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak. terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu. asalnya dari Berbera di utara Somalia. keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331. Dari Aden. [26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. sidasida raja. dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama. Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan . Sekali di Yaman. Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia. rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj"). Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran.mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. tiba sekitar awal 1329 atau 1331. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia. di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali. tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. komander . dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden. yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan. Sultan alHasan ibn Sulaiman. dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri). istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika).

Dengan perubahan dalam angin monsun. kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. beliau membuat perjalanan ke Bolghar. Dengan Mamluk Mesir. untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. Asia Tengah dan India Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah. Pada 1330 (atau 1332). beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III. yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. Dari tarikh tempoh ini. yang menjadi titik utara dia sampai. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea. Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa. Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini. seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov. Ibn Battuta kembali ke Astrakhan. sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari. Anatolia. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. para para kadi. sufi. Kekuatan tahun pengajian di Mekah. Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi. pengunjung pelbagai ulama. yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya. pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). Selepas sebulan di bandar raya ini. Dari situ. Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil. Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai. Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi. yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. Apabila mereka tiba di Astrakhan. oleh Sultan. dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan). Dari situ. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan . [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334). [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. Dari pelabuhan Syria Latakia. dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim.dan amat kagum dengan perancangan bandar. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. Princess Bayalun. [Sunting] Empayar Byzantine. Muhammad bin Tughluq. di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan. kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan. Dia ramai. Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam. yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam. Golden Horde.

Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai. beliau sedia menerima. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut). dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal. [Sunting] India. beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. Maldives dan China Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. A melihat sebuah pulau di Maldives. Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus. Half-diculik ke menginap. dipanggil Tara ". beliau melawat Hansi di India. Sebagai seorang Ketua Qadi. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China. dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. [36] Apabila tiba di Sindh. Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India. Dari situ. menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik. kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti.Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China. dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. yang terbaik dibina dan yang paling penduduk.undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian. Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru. ia dikelilingi dengan dinding yang kuat. dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau. dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila . [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian. pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai. dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. Berikutan menumbangkan kesultanan. ribut timbul. dan selama enam tahun. Sri Lanka. [38] Walaupun halangan ini . [37] Separated daripada sahabat-sahabatnya. beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa. lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan.

[46] . [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou). Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara. [40] Daripada Maldives. Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam. yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh. tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus. Dari situ. menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan.penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja. dia bekerja semula Kozhikode. Vietnam . di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina. Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang. [42] dan beliau berkata pesonanya. [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara. 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou. dia pergi ke utara ke Hangzhou. China. [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. Pada tahun 1346. juga dikenali sebagai Zaytun). Terdampar di pantai. Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka. hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. yang menurut Ibn Battuta. yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat. menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. salah satu daripada perkara-perkara yang pertama. Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou. Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province. sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. melalui Terusan Besar ke Beijing. Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak. Apabila tiba di China pada tahun 1345. Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. [41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka. bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim. Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya. beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba.

kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez. Kembali ke tanah air beliau. Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia. yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier. apabila dia mendengar cerita itu. tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu. atau raja-raja-raja. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu . Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. Kematian Hitam telah dibatalkan. Mansa Mali Afrika Barat. [51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara Ibn Battuta melawat Emiriah Granada. Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama. Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. beliau berhenti seketika di Marrakech. beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi. perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria. Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit. [47] Dalam Kozhikode. hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk. [48] Pada tahun 1348. [52] Pada masa yang dia tiba. pada tahun 1350. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia. Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz. dan Saudi. [53] Berikutan berlepas dari al-Andalus.[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346. ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh. jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan. di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said.Pada tahun 1324. Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut. Palestin. hampir suku abad selepas meninggalkan rumah. salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah. Selepas beberapa hari di Tangier. Setelah sampai ke Mekah. Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air. beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi.

[55] Di sana. beliau walau bagaimanapun. Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari. di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga. Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman. [Sunting] Rihla . Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza. kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river).Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu.Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi. mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau.600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. Secara keseluruhan. Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali. kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1. sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir. From Tasarahla. Pada musim luruh 1351. semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air. bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao. yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan. pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata. Diragui tentang hospitaliti kedekar raja. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini. sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara. raja sejak 1341. beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta. pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita. [57] Dari situ. pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub. tinggal selama lapan bulan. Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat. Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa.

Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. [61 Begitu juga. lukisan oleh Hippolyte Leon Benett. ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam. [67] Namun begitu. tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China. Rumah di Madinah dari Tangier.Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354. [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia. atau "Perjalanan". Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives. tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa . Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada. kebanyakan penerangan Ibn Juzayy. Selepas selesai Rihla pada 1355. Apabila menerangkan Damsyik. manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan. tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. remarking bahawa melihat satu pasangan Turki. Di antara yang Turki dan Mongol. dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka. Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr. sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta. mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan. Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah. dan pada hasutan Sultan Maghribi. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir. walaupun dalam dunia Islam. Abu Inan Faris. Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy. Mekah. beliau hairan pada wanita berkelakuan. dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. dan menyatakan kebebasan wanita bersuara.Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Sebagai contoh.

nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an. lima manuskrip yang ditemui di Constantine. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothèque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrémerydan Beniamino Sanguinetti. [70] Defrémery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal. Bermula pada tahun 1853. mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab. termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta .Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy.

T o k o h o r i e n t a l i s D o z y . Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni. Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta. Sri Lanka. Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i .B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n . Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang. ahli kumpulan kami iaitu Shaleh. Beliau telah dilahirkan di Tangier.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r . Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan. Maldives. terima kasih. kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini. Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada .1 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1.0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. Alias. Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi. me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i µPenge mabara Yang Jujur¶.ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1. India. kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki. T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu. Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini. kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b.Sekian. AsiaTenggara dan Cina. Selain itu. ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan. u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi .Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan.Melalui tugasan ini.

2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan. 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n . Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya. India. iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa. Semenanjung Arab. Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat.tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun. 1. Beliau meneruskan3 .3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis. Syam. beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq. China. menemui para sarjana. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p . Asia Kecil. Kemudian. I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun. beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa. Rusia Selatan. Raja Yaman berakhlakmulia. Raja Hindustani sangat peramah.000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. Raja Rom sangat pemaaf. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China. AfrikaTimur. Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau. P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120. Raja Turki gagah perkasa. menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar. gabenor dan seorang raja Mongol. Negara seperti Mesir. 1.R i n g k a s n y a . Sepanjang perjalanan.S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n . Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat. b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun.

k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun. hal. tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. Contohnya. dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3. kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik. U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u . Oleh yang demikian. Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati. beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia. beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan.Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan. Walaupun menempuh pelbagai rintangan. tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah.1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan . µMoral¶ pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama.Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia. C o n t o h n y a .4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya. Pada tahun 1998.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti µpenghargaan¶ terhadap suatu objek. Selain itu. Apresiasimoral adalah kegiatan ³menggauli´ sebuah sumbangan tokoh. untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut.9 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3. kejadian. Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u .a t a u p u n p e r i s t i wa .Jika kita lihat di Malaysia. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup. Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral.

Berdasarkan kajian tersebut. I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta.Tambahan lagi. Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 . namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya. Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaµRihlah Ibn Battuta¶. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut. Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu. B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia. s e g e l a p l u a r a n n y a . Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius.Kesimpulannya. N a m u n . Bagiorang Astronomi. Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta. beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. sosial dan lain-lain lagi. BHD.11 .Menyingkap Wajah Dunia)¶te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. Morocco. Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi.Selain itu. K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A . W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu. Karya Terulung. geografi. India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan µIbnuBattuta Mall¶. Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd. dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p .Kota Tangiers ( Tanjah ).Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers. Di mana. Antara bukunya ialah µPengembaraan Ibn10 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung. namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas.budaya. Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya.Selain itu. penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek. Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai. Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri. International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan. Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur.ini kerana.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.