Sumbangan

:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 ± 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

000 miles (120.500 km. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. southern Russia. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures. IRAQ DAN PARSI Pada 17 November 1326. dia bersama kafilah besar. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji. continue for nearly 30 years and take him through the Middle East. Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah. Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. however. among many other places²an estimated 75. selepas perjalanan lebih dari 3. Mulanya menuju ke utara Madinah. and China. His travels.Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan. Beliau kembali ke Kaherah. Beliau berpusing-pusing ke Mekah."Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah. sebuah bandar penting ketika itu.ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab. Perjalanannya melalui Hebron." Pada awal 1326. Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk.700 kilometers) in all. Setelah 4 hari berada di bandar.Foto illustrasi National Geographics . . Pada malam hari. India.Beliau tinggal di situ selama sebulan. Baitulmuqaddis dan Betlehem .ke Lembah Nil. dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq. menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan. beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah.

Di Aden. EMPAYAR BYZANTINE. Mombasa. Beliau melawat Mogadishu. GOLDEN HORDE. beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman. AFRIKA TIMUR Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330.Ibn Battuta menuju ke Parsi. Dari Ta¶izz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki. Kemudian Dataran Ta¶izz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi. Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul. ANATOLIA. Ibn Battuta turut melawat Sana¶a tetapi fakta ini diragui. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Sa¶id bersatu dengan Ilkhanid. dan Kilwa. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra.Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi Terus ke Baghdad dengan kafilah. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. Zanzibar. sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. Dia menuju selatan ke Syiraz. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332). melawat Zabid. dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. ASIA TENGAH DAN INDIA . Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur. beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. Akhirnya.

Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay). mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian. yang berada di bawah kerajaan Saljuk. Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia. Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. . Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian. Muhammad bin Tughluq. Dari sana. Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine.kini Turki. Andronikos III Palaiologos. dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. Golden Horde. ASIA TENGGARA DAN CHINA Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Sementara di Makkah. Dia melawat gereja Hagia Sophia. Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya). Anatolia. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Horde¶s Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga. Setelah sebulan di situ. Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China. beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India. Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam.Setelah setahun di Makkah. Menyeberangi Laut Hitam. Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine. Tiba di Astrakhan. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya. di Crimea. Asia Tengah dan India. Dari sana beliau menuju ke India.

Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives. China. Ibn Battuta melihat hamba perempuan. Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. Pada bulan Februari. dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat. setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza. Ibn Battuta berangkat ke Andalusia.Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil. Kafilah beliau menyeberangi 1. Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang.Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Dari Sri Lanka. Dia bertemu Mansa Sulaiman. dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja.Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH Ketika di Quanzhou. Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez. raja sejak 1341. Sumatera. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan. Ibn Battuta telah meninggalkan India.Pada ketika itu berlaku perang saudara . . Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas.600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa. yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit. Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi. Sekali lagi beliau kembali ke Tangier. Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian . Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas . tidak jauh dari Shanghai moden. Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia. Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah . Dari sana.Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara. beberapa bulan sebelumnya.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar. Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab. Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang . Kannada. Garam diangkut dengan menggunakan unta. Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui). Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354. Beliau pergi ke Sardinia. Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong. beliau pergi ke utara Hangzhou. ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA Setelah beberapa hari di Tangier. beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin.Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. SAHARA. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate. Apabila Kesultanan diguling . Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. Pada Februari 1352 . kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun. beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech. Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. dan ia berpindah sekali lagi. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib).Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa. MALI DAN TIMBUKTU Pada musim gugur 1351.Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan. Ketika beliau meninggalkan Andalusia. Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana. Vietnam. RIHLA . Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. pelayan. Alfonso XI dari Kastilia dan León mengancam mengambil Gibraltar. yang bekerja memotong bongkah garam.

Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga .Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China. Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr. Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu. Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14. Setelah selesainya Rihla pada 1355. mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap. beliau hairan melihat wanita bebas bercakap. maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an. Turki.Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi. Pada 1853. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk µRihla¶ atau ³The Journey´. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati.3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah. seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir. Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu.10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab. Di Turki dan Mongol. Charles Defrémery dan Beniamino Sanguinetti.000 batu dalam hidupnya. mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari. Makkah. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy. Ketika menjelaskan Damsyik. Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya.11 .9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. Abu Inan Faris.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi. sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi. Parsi. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothèque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75. Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy.1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din. Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain.

agama dan bahasa. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh. qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId. Syria. Sultan Maghribi. terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki. Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum. gabenor dan ketuaketua negara. perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf. mulia akhlak. kuat cita-cita. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M. Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah.14 Peringkat pertama Peringkat pertama. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki.15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis. menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi. maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya. Mesir.18 Di . beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji.16 Inilah pengembaraannya yang pertama. beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya.Kejayaannya mendampingi para sultan.17 Di Qus. pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas. dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran.Ciri-ciri Keperibadiannya Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din. Dalam bukunya Rihlah. beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar. para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi. berwibawa.

puterinya.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak. golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid. lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama. beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. seorang ulama di situ. sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir. pasar. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana. sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal. Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas. Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as).19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Ja¶bari. salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut. beberapa intelektual dan hakim. ibu kota negeri Mesir.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi. beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir. sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur.28 . beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian. Selain itu. Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab. Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir. beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi. Sewaktu berada di Damsyik.Baitul Maqdis. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka. gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi. Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik. beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as).21 Walau bagaimanapun. bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya. al-Nasir ibn Qalawun. di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan. tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh. kebun.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah.

Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim. kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris). setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi. Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur. kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga. beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Pada masa itu Baghdad. Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi.Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq. Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu. tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya. pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau. Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah.30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala¶ tempat Saydina Hussayn terbunuh.36 . Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya.29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz.

Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para .37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain. Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan. Apabila sampai di Constantinople. dan kemudian ke India melalui Bukhara.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu. Tidak berapa lama di sana. Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah.40 Kota itu terbahagi dua. selatan Rusia. Walau bagaimanapun.Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui) Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan. Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor. Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah. beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi. Samarkand. keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya. dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan. Afghanistan dan hinggalah ke India. tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria. Bulgaria. Khurasan. Balkh. iaitu di kawasan Sungai Indus. Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M. Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut. di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut.

Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi. Sepanjang tempoh di Sumatera. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya.46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai.45 Dalam perjalanan ke China.¶47 Sewaktu di istana raja. adat-istiadat keagamaan. Rihlah beliau menyatakan bahawa µBaginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie. India ke negeri China (743 H/1342M). ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa. Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M. dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China. seperti membakar wanita yang kematian suami. selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ. Di India beliau menetap selama lapan tahun. Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan. Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun. Maghribi. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah. Setelah pakaian itu ditanggalkan. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa. dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih. dan teruslah demikian sampai waktu Asar. iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani. Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati. baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas)«.44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi. dan ia terletak di sebelah Barat. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. Rom dan Perancis.41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M. beliau singgah di Sumatera dan Jawa. Dalam catatannya. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah. Venesia. utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. Quds.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking. Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai.49 .pembesar. dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki. Dalam perjalanan ke China.43 Selain itu.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M). tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan.

Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara.58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis. politik. China dan lain-lain.59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893. Bagi negeri-negeri Afrika Barat.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120. Inggeris dan Jerman. sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M.57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929. Perancis.Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr.000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M. sosial.55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo. Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam. manakala H.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan. A.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu. baik dari segi agama. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya. R.000 kilometer (75. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana. tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya. . Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara.

61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja. ³Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M. Bahrain.Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M. cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini. ulama dan masyarakat biasa.´64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau. bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia . Turkistan. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah. Jawa dan tengah Afrika. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan. China. Fars.66 Oleh itu. Syam. Yaman. Iraq. adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut.63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah. sebahagian India. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. Hijaz.

jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya. Afrika Barat. Timur Tengah. a tau hanya Ibn Battuta. Asia Tengah dan India 7 India. juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25. Asia Tenggara dan China di Timur. Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat. Asia Selatan. Asia Tengah.1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12. Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12.Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu.2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12. Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ). 1304-1368 atau 1369). [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine. ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari. Maghribi Islam explorer .000 batu (121. "Perjalanan"). Anatolia. seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian. Tanduk Afrika. Sepanjang tempoh tiga puluh tahun. [2] Beliau mengembara lebih daripada 75. beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui. yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal.3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar .000 km). termasuk Afrika Utara. Sri Lanka. Golden Horde. 1304 Tangier. Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman.

Maghribi. Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara. kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan. dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni. Tanpa bantuan ini. saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria. sebuah bandar besar yang penting. Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah. dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. atau menunaikan haji ke Mekah. selepas perjalanan lebih 3. [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci. ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka. yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil. [11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua. berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. pada 25 Februari 1304.200 batu). pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. maka sebahagian empayar Mamluk Bahri. . pada usia 21. [9]. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah. kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. "Saya yang dinyatakan sahaja. (perundangan Islam sekolah). dan Bethlehem. Baitul Maqdis.[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu. [6] Untuk keselamatan. Rihla membekalkan latar belakang biografi. maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab. yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. termasuk Hebron. [4] Pada bulan Jun 1325. Laluan ini membawanya melalui Tlemcen. Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax.500 km (2. Sebagai ibu bapa saya masih hidup. perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra. dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier. [7] Pada musim bunga awal 1326. semasa pemerintahan dinasti Marinid. Pelencongan mengadakan satu kelebihan. ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh. Sheikh Abul Hasan al Shadili. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat. pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria.

Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. di Iraq dan Turki moden. Sakit dengan cirit-birit. perjalanan pada waktu malam. Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun.500 (930 batu) selatan ke Madinah. kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz. penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu. dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan. dia kembali merentasi gunung ke Baghdad. tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris. yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian. Sebaik sahaja kembali di Mosul. yang tiba di sana pada Jun 1327. Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat. melawat Mosul. Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi. berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah. dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. [Sunting] Iraq dan Parsi Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai. beliau mendapati Abu Said.Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik. dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). Selepas empat hari di bandar ini. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali). [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun. mungkin pada bulan Julai. dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. Khanate Mongol. Di Baghdad. Imam Syiah pertama. Cizre dan Mardin. meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji. tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. Daripada pulang ke rumah. Akhirnya. [14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika. beliau menyertai kafilah perjalanan km 1. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad. beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf. menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia . sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara. Kemudian. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255. Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326. ke timur laut.

istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika). maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar. membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. 18] [Sunting] Somalia Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila. Dari Aden. sidasida raja. Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran. [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania. Sultan alHasan ibn Sulaiman. beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz. beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. tiba sekitar awal 1329 atau 1331.mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan . rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj"). Sekali di Yaman. dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah. [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast Masjid Agung Kilwa Kisiwani. Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a. yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan. asalnya dari Berbera di utara Somalia. keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri). [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330. dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai. [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330. Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili. pakar-pakar undang-undang. di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali. terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak. Kemudian beliau akan melawat Mogadishu. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia. [17] Dalam kemungkinan semua. [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331. dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden. [26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. komander . Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia. Dari situ. tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama.

para para kadi. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea. [Sunting] Empayar Byzantine. Dengan Mamluk Mesir. Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil. oleh Sultan. pengunjung pelbagai ulama. Anatolia. yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. Dari situ. Golden Horde. Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Asia Tengah dan India Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah. Dari pelabuhan Syria Latakia. kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III. Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam. Dari tarikh tempoh ini. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan). seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim. Dengan perubahan dalam angin monsun. [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam. yang menjadi titik utara dia sampai. mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai. Apabila mereka tiba di Astrakhan. Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov. Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi. beliau membuat perjalanan ke Bolghar. pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa.dan amat kagum dengan perancangan bandar. Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. Pada 1330 (atau 1332). sufi. Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini. Dia ramai. Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. Ibn Battuta kembali ke Astrakhan. Kekuatan tahun pengajian di Mekah. Dari situ. sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari. beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334). dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. Princess Bayalun. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan . yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya. Selepas sebulan di bandar raya ini. Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi. dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan. Muhammad bin Tughluq.

dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian. Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. ribut timbul. Sebagai seorang Ketua Qadi. Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus. Half-diculik ke menginap. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila . dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut). yang terbaik dibina dan yang paling penduduk.undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal. dan selama enam tahun. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa. pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau. A melihat sebuah pulau di Maldives. Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai. beliau sedia menerima. [Sunting] India. [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian.Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China. Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai. menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik. Maldives dan China Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India. dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. Sri Lanka. [36] Apabila tiba di Sindh. lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan. dipanggil Tara ". dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir. kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti. beliau melawat Hansi di India. [38] Walaupun halangan ini . dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. [37] Separated daripada sahabat-sahabatnya. ia dikelilingi dengan dinding yang kuat. Berikutan menumbangkan kesultanan. Dari situ.

[41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka. [46] . dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba.penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh. Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara. [40] Daripada Maldives. beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai. sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak. Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. Dari situ. Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya. [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou). dia bekerja semula Kozhikode. 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou. melalui Terusan Besar ke Beijing. beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . Terdampar di pantai. Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam. bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim. Vietnam . Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang. Pada tahun 1346. di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina. yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat. hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. dia pergi ke utara ke Hangzhou. kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. Apabila tiba di China pada tahun 1345. Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou. masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu. menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province. Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka. juga dikenali sebagai Zaytun). menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan. yang menurut Ibn Battuta. China. [42] dan beliau berkata pesonanya. Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara. tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus. salah satu daripada perkara-perkara yang pertama.

beliau berhenti seketika di Marrakech. yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya.[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier. yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez. beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi. Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia. Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air. [52] Pada masa yang dia tiba.Pada tahun 1324. salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu . kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez. hampir suku abad selepas meninggalkan rumah. Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia. beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk. jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan. dan Saudi. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar. Kematian Hitam telah dibatalkan. dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria. penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. [47] Dalam Kozhikode. [51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara Ibn Battuta melawat Emiriah Granada. [48] Pada tahun 1348. Mansa Mali Afrika Barat. Kembali ke tanah air beliau. pada tahun 1350.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz. [53] Berikutan berlepas dari al-Andalus. Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit. Palestin. Selepas beberapa hari di Tangier. perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi. Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut. dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah. Setelah sampai ke Mekah. tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. atau raja-raja-raja. apabila dia mendengar cerita itu. tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu. ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh.

[57] Dari situ. pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu. bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. raja sejak 1341. pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata. yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan. tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini. yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta.Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354. walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat. Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. Pada musim luruh 1351. bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao. Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita. From Tasarahla. mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau. beliau walau bagaimanapun. sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali.600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga.Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir. beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah. Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza. beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata. Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman. Diragui tentang hospitaliti kedekar raja. Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river). [Sunting] Rihla . tinggal selama lapan bulan. Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali. kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air. [55] Di sana. sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi. Secara keseluruhan. kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1. Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa.

Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China. [61 Begitu juga. kebanyakan penerangan Ibn Juzayy.Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354. tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa . ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman. atau "Perjalanan". Di antara yang Turki dan Mongol. Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah. dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. Sebagai contoh. dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. beliau hairan pada wanita berkelakuan. [67] Namun begitu. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam. Mekah. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan. Abu Inan Faris. dan pada hasutan Sultan Maghribi. Apabila menerangkan Damsyik. [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia.Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita. Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives. sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta. tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada. mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan. Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy. dan menyatakan kebebasan wanita bersuara. Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir. Selepas selesai Rihla pada 1355. lukisan oleh Hippolyte Leon Benett. remarking bahawa melihat satu pasangan Turki. Rumah di Madinah dari Tangier. beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat. walaupun dalam dunia Islam.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka. Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr.

[70] Defrémery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an. lima manuskrip yang ditemui di Constantine. nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis. mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab.Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothèque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrémerydan Beniamino Sanguinetti. Bermula pada tahun 1853. termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta .

ahli kumpulan kami iaitu Shaleh.0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1. Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi.Sekian. u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi . Sri Lanka. Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya. T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu. Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan.ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1. Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang. Maldives. terima kasih.Melalui tugasan ini.1 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. Alias. Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada . Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta. kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni. me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i µPenge mabara Yang Jujur¶. Selain itu. kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki. India. ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan. Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini. T o k o h o r i e n t a l i s D o z y . Beliau telah dilahirkan di Tangier. AsiaTenggara dan Cina.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r .B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n . Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i . kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b.Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan.

Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya. 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n . Raja Yaman berakhlakmulia.2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan.3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis.tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun.000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. 1. iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa. Sepanjang perjalanan. I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun. Raja Hindustani sangat peramah. China. India. Negara seperti Mesir. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p . P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120. Beliau meneruskan3 . menemui para sarjana. AfrikaTimur. Raja Rom sangat pemaaf. beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa. b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun. Rusia Selatan. Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China. Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat.R i n g k a s n y a . Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau. Asia Kecil. Raja Turki gagah perkasa.S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n . menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar. Semenanjung Arab. 1. beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq. gabenor dan seorang raja Mongol. Kemudian. Syam.

kejadian. beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan. C o n t o h n y a .Jika kita lihat di Malaysia. tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah.9 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3. beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan. Apresiasimoral adalah kegiatan ³menggauli´ sebuah sumbangan tokoh. untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut. k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup. beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia.Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan. Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u . Walaupun menempuh pelbagai rintangan. dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3.Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia.a t a u p u n p e r i s t i wa . Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama. Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati.4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya.1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan . tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral. U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u . hal. Contohnya. kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik. µMoral¶ pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. Oleh yang demikian.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti µpenghargaan¶ terhadap suatu objek. Pada tahun 1998. Selain itu.

Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers. Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta. Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya. Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu. sosial dan lain-lain lagi.Selain itu. BHD. s e g e l a p l u a r a n n y a . beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta. penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek. International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan. Berdasarkan kajian tersebut. Morocco. K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A . Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd. Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi. N a m u n . geografi. India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan µIbnuBattuta Mall¶.Selain itu.ini kerana. B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia.Menyingkap Wajah Dunia)¶te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. Bagiorang Astronomi. Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 .Tambahan lagi. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut. Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaµRihlah Ibn Battuta¶. Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius. Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri. Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur.11 .Kota Tangiers ( Tanjah ). Karya Terulung. Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai. W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu. namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya.budaya.Kesimpulannya. dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p . namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas. Di mana. Antara bukunya ialah µPengembaraan Ibn10 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful