Sumbangan

:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 ± 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

Perjalanannya melalui Hebron." Pada awal 1326. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria.500 km. Setelah 4 hari berada di bandar. Mulanya menuju ke utara Madinah. selepas perjalanan lebih dari 3. Beliau berpusing-pusing ke Mekah. beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah."Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj. dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq. menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan. Baitulmuqaddis dan Betlehem . continue for nearly 30 years and take him through the Middle East. sebuah bandar penting ketika itu.000 miles (120. southern Russia. Beliau kembali ke Kaherah. Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. dia bersama kafilah besar.ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. His travels. . however.Foto illustrasi National Geographics .ke Lembah Nil. Pada malam hari. among many other places²an estimated 75. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures.Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan. and China. Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk. IRAQ DAN PARSI Pada 17 November 1326. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran.Beliau tinggal di situ selama sebulan.700 kilometers) in all. India.

Ibn Battuta menuju ke Parsi. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi. Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. Zanzibar. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur. AFRIKA TIMUR Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua. Di Aden. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330. Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah. Mombasa. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. Dia menuju selatan ke Syiraz. Beliau melawat Mogadishu. ASIA TENGAH DAN INDIA . Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Sa¶id bersatu dengan Ilkhanid. dan Kilwa. sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara.Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi Terus ke Baghdad dengan kafilah. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra. beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. melawat Zabid. Akhirnya. EMPAYAR BYZANTINE. ANATOLIA. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332). Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328. Ibn Battuta turut melawat Sana¶a tetapi fakta ini diragui. Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai. Dari Ta¶izz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. GOLDEN HORDE. Kemudian Dataran Ta¶izz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali. kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki.

di Crimea. beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China. Sementara di Makkah. Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia. dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya. Setelah sebulan di situ. Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. Dari sana beliau menuju ke India. Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). Dari sana. untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa. Dia melawat gereja Hagia Sophia. Muhammad bin Tughluq. Tiba di Astrakhan.Setelah setahun di Makkah. yang berada di bawah kerajaan Saljuk. Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya). Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine. Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Horde¶s Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga. Anatolia. Asia Tengah dan India. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian. Golden Horde.kini Turki. ASIA TENGGARA DAN CHINA Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine. Andronikos III Palaiologos. Menyeberangi Laut Hitam. . Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India. Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay).

Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga. Ibn Battuta melihat hamba perempuan. Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. dan ia berpindah sekali lagi. pelayan. Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA Setelah beberapa hari di Tangier. . Pada Februari 1352 . Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang . Ibn Battuta berangkat ke Andalusia.Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang. KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH Ketika di Quanzhou. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate. RIHLA . China. beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin. Alfonso XI dari Kastilia dan León mengancam mengambil Gibraltar. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab. Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah . Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong. Pada bulan Februari.Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil.600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar.Pada ketika itu berlaku perang saudara . Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui). Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. Kafilah beliau menyeberangi 1. Garam diangkut dengan menggunakan unta.Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa. Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana. Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi. raja sejak 1341. beliau pergi ke utara Hangzhou. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . Apabila Kesultanan diguling . MALI DAN TIMBUKTU Pada musim gugur 1351. lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia. Ketika beliau meninggalkan Andalusia. Dari sana.Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives.Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. Kannada. Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas . dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja. SAHARA. beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech. Dia bertemu Mansa Sulaiman. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib). Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. Beliau pergi ke Sardinia. Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali. Sumatera. Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354.Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan. yang bekerja memotong bongkah garam. dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat. kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun. beberapa bulan sebelumnya. Sekali lagi beliau kembali ke Tangier. Vietnam. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan. yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit.Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian . Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas. Ibn Battuta telah meninggalkan India.Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara. Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. tidak jauh dari Shanghai moden. Dari Sri Lanka. Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam. setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza.

Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu. Setelah selesainya Rihla pada 1355.000 batu dalam hidupnya. Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji. Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14. Pada 1853. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China. Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu. Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi. mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap. Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothèque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk µRihla¶ atau ³The Journey´. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati. maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75.3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah. Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga .Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. beliau hairan melihat wanita bebas bercakap. Parsi.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki.10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan.11 . Turki.Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China. Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an. Charles Defrémery dan Beniamino Sanguinetti. Abu Inan Faris. Di Turki dan Mongol. Ketika menjelaskan Damsyik. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis.1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din. Makkah.9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya. seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada. hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta.

Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah. beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya. Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum. para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi. Dalam bukunya Rihlah.Ciri-ciri Keperibadiannya Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran. dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran. berwibawa. pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji. kuat cita-cita. Syria. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M.18 Di . beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar.Kejayaannya mendampingi para sultan. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki.17 Di Qus. perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf. gabenor dan ketuaketua negara.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan.16 Inilah pengembaraannya yang pertama. beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji. Mesir. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din. agama dan bahasa.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh.15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis.14 Peringkat pertama Peringkat pertama. menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah. mulia akhlak. terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki. Sultan Maghribi. qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId. maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya.

Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir. bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya. Sewaktu berada di Damsyik. beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi.19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Ja¶bari. Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah.28 . al-Nasir ibn Qalawun. sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal. di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram. salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi. Selain itu. beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia. sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur. golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid. beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen.21 Walau bagaimanapun. Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana. tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah.Baitul Maqdis.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian. gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo. beberapa intelektual dan hakim. beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as). Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik. seorang ulama di situ. sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir. kebun.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M. Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as). puterinya.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M. ibu kota negeri Mesir. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka. beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama. pasar. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak.

Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam. pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M.36 . Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris). setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi. Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur. beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala¶ tempat Saydina Hussayn terbunuh. Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau. Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq. Pada masa itu Baghdad.Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq. Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi. kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad.30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman. kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga.29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz. tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya.

tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. dan kemudian ke India melalui Bukhara. Khurasan. Afghanistan dan hinggalah ke India. Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut. Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M. Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah. Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para .Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui) Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan. beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. Bulgaria. selatan Rusia. keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M. Apabila sampai di Constantinople. dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M. Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor.40 Kota itu terbahagi dua. Samarkand.37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan. setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut. Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi. beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria. iaitu di kawasan Sungai Indus. Balkh. di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Tidak berapa lama di sana. Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah. Walau bagaimanapun.

Dalam perjalanan ke China. India ke negeri China (743 H/1342M).¶47 Sewaktu di istana raja. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah.46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai. Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan. utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ. Maghribi. seperti membakar wanita yang kematian suami. dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih. Venesia. Sepanjang tempoh di Sumatera. ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa. adat-istiadat keagamaan. Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai.44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi. Setelah pakaian itu ditanggalkan. Rom dan Perancis. iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. Quds.45 Dalam perjalanan ke China. Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati.41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M. Rihlah beliau menyatakan bahawa µBaginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie.49 . Dalam catatannya. dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki.pembesar.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M). Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun. beliau singgah di Sumatera dan Jawa. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa. tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan. baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas)«.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah. Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi. Di India beliau menetap selama lapan tahun. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya. Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M. dan teruslah demikian sampai waktu Asar. dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China. dan ia terletak di sebelah Barat.43 Selain itu.

sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya.57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929. R. sosial.000 kilometer (75.Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr. Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. Perancis. Inggeris dan Jerman. politik. kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya. Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M. baik dari segi agama. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana. Bagi negeri-negeri Afrika Barat. A. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan. . China dan lain-lain. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara. tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M. manakala H.59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893.58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis.000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120.55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers.

ulama dan masyarakat biasa.63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah. cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini. Fars. Yaman. Syam.´64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan.66 Oleh itu. bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia .61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir. Bahrain.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja. ³Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. China. adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut.Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah. Jawa dan tengah Afrika. Turkistan. Iraq. Hijaz. sebahagian India. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa.

Sepanjang tempoh tiga puluh tahun. Maghribi Islam explorer . Anatolia. "Perjalanan"). Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ). seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian. Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman. jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya. Asia Tengah. Asia Tengah dan India 7 India.2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12.3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar . ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari. Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12. Asia Tenggara dan China di Timur. 1304 Tangier. Tanduk Afrika.000 km). Afrika Barat. a tau hanya Ibn Battuta. beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui.Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu. Asia Selatan.1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12. 1304-1368 atau 1369). Timur Tengah. [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine. yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal. Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat. [2] Beliau mengembara lebih daripada 75. Sri Lanka. Golden Horde. termasuk Afrika Utara.000 batu (121. juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25.

[11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier. mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra. dan Bethlehem. [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun. dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. Pelencongan mengadakan satu kelebihan. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci. kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab. [4] Pada bulan Jun 1325. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya. maka sebahagian empayar Mamluk Bahri. yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil. Sheikh Abul Hasan al Shadili. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah. Sebagai ibu bapa saya masih hidup. semasa pemerintahan dinasti Marinid. [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni.200 batu). saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. . perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat. dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang. atau menunaikan haji ke Mekah. yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria.500 km (2. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah. Rihla membekalkan latar belakang biografi. Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. termasuk Hebron. ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh. [7] Pada musim bunga awal 1326. [9]. selepas perjalanan lebih 3. sebuah bandar besar yang penting. pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. pada 25 Februari 1304. berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. Baitul Maqdis. (perundangan Islam sekolah). pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah. Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria. Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. [6] Untuk keselamatan. Laluan ini membawanya melalui Tlemcen. ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka. Tanpa bantuan ini. ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax. Maghribi. kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan. "Saya yang dinyatakan sahaja.[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara. dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. pada usia 21. Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji.

[14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika. Sebaik sahaja kembali di Mosul. di Iraq dan Turki moden. yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. yang tiba di sana pada Jun 1327. Cizre dan Mardin. dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326. beliau mendapati Abu Said. Di Baghdad. Akhirnya. ke timur laut. meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. mungkin pada bulan Julai. penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu. dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. [Sunting] Iraq dan Parsi Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai. Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat. beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji. beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. perjalanan pada waktu malam. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi.500 (930 batu) selatan ke Madinah. Selepas empat hari di bandar ini. tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali).Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik. Kemudian. kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz. Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian. melawat Mosul. Imam Syiah pertama. beliau menyertai kafilah perjalanan km 1. tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz. Sakit dengan cirit-birit. berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah. Khanate Mongol. dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun. sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara. Daripada pulang ke rumah. dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan. [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun. dia kembali merentasi gunung ke Baghdad. bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf. menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia .

[26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. Dari Aden. Dari situ. Sekali di Yaman. [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330. [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330. dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz. [17] Dalam kemungkinan semua. Sultan alHasan ibn Sulaiman. Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak. [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331. terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia. di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali. dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Kemudian beliau akan melawat Mogadishu. pakar-pakar undang-undang. maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar. Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. komander . keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. tiba sekitar awal 1329 atau 1331. tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. 18] [Sunting] Somalia Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila. sidasida raja. asalnya dari Berbera di utara Somalia. yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan. dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden. Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai. [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu. dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama.mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan . Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia. istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika). [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri). dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah. beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast Masjid Agung Kilwa Kisiwani. Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a. Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran. Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj").

dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. Asia Tengah dan India Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah. yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334). yang menjadi titik utara dia sampai. yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya. pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). Dengan perubahan dalam angin monsun. Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini. mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai.dan amat kagum dengan perancangan bandar. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam. Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi. kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. [Sunting] Empayar Byzantine. Anatolia. Apabila mereka tiba di Astrakhan. Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov. Dia ramai. yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam. di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan). Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea. Selepas sebulan di bandar raya ini. yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan. pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa. sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari. Dengan Mamluk Mesir. para para kadi. Muhammad bin Tughluq. Dari situ. Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. beliau membuat perjalanan ke Bolghar. [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. sufi. Ibn Battuta kembali ke Astrakhan. Dari pelabuhan Syria Latakia. Dari situ. yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. Pada 1330 (atau 1332). pengunjung pelbagai ulama. oleh Sultan. untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. Princess Bayalun. Kekuatan tahun pengajian di Mekah. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan . Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi. Golden Horde. Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil. Dari tarikh tempoh ini. Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim. beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III.

Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China. pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir. A melihat sebuah pulau di Maldives. [Sunting] India. Dari situ. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila . beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau. dipanggil Tara ". Sebagai seorang Ketua Qadi. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa. beliau sedia menerima. Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus. dan selama enam tahun. [36] Apabila tiba di Sindh. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut). Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai. Sri Lanka. beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal. kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. Berikutan menumbangkan kesultanan. dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan. menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik. dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti. Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. beliau melawat Hansi di India. ribut timbul. dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. yang terbaik dibina dan yang paling penduduk. dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din. [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian. ia dikelilingi dengan dinding yang kuat. di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian. [37] Separated daripada sahabat-sahabatnya. Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru. Half-diculik ke menginap. dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China. Maldives dan China Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India. Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai. [38] Walaupun halangan ini .undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan.

penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja. masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). Apabila tiba di China pada tahun 1345. 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou. [42] dan beliau berkata pesonanya. beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . China. juga dikenali sebagai Zaytun). Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya. Terdampar di pantai. [41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka. di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina. melalui Terusan Besar ke Beijing. menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan. dia pergi ke utara ke Hangzhou. yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat. dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba. Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou. Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou). dia bekerja semula Kozhikode. yang menurut Ibn Battuta. dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang. Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak. Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara. Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim. yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh. [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara. Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam. [46] . tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus. kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. salah satu daripada perkara-perkara yang pertama. Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka. Dari situ. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. Pada tahun 1346. [40] Daripada Maldives. hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai. sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. Vietnam . menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province.

beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi. dan Saudi. jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan. [51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara Ibn Battuta melawat Emiriah Granada. hampir suku abad selepas meninggalkan rumah. Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut. [52] Pada masa yang dia tiba. dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah. salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit. Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama. Palestin. Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air. Kembali ke tanah air beliau. yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. Setelah sampai ke Mekah. beliau berhenti seketika di Marrakech. apabila dia mendengar cerita itu. Mansa Mali Afrika Barat. pada tahun 1350. [48] Pada tahun 1348. Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya.Pada tahun 1324. dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier. yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez. atau raja-raja-raja. kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez. perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. Kematian Hitam telah dibatalkan. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia. Selepas beberapa hari di Tangier. tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu . Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz. Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh. [47] Dalam Kozhikode. [53] Berikutan berlepas dari al-Andalus. di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said. beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi. penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar. hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk.[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346.

walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat. Pada musim luruh 1351.600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa.Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik. beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali. mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau. bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata. yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan. kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1. perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata. beliau walau bagaimanapun. tinggal selama lapan bulan. bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao. Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river). [Sunting] Rihla . Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman. yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta. From Tasarahla.Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354. Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita. tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. [57] Dari situ. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu. semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air. [55] Di sana. kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga. Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari. pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. raja sejak 1341. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini. Secara keseluruhan. beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah. sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir. pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub. Diragui tentang hospitaliti kedekar raja.

Apabila menerangkan Damsyik. Mekah. Di antara yang Turki dan Mongol.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka. tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla. Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr. dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. Rumah di Madinah dari Tangier. dan menyatakan kebebasan wanita bersuara. Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives. lukisan oleh Hippolyte Leon Benett. manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat. beliau hairan pada wanita berkelakuan. [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan. Abu Inan Faris. tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa . Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah. [61 Begitu juga. dan pada hasutan Sultan Maghribi. Sebagai contoh. remarking bahawa melihat satu pasangan Turki. dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita. seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada. beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. Selepas selesai Rihla pada 1355.Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354. walaupun dalam dunia Islam. kebanyakan penerangan Ibn Juzayy. mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan. sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta. Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy.Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir. tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. atau "Perjalanan". [67] Namun begitu. dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan.

nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis. termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks.Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta . mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an. lima manuskrip yang ditemui di Constantine. Bermula pada tahun 1853. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothèque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrémerydan Beniamino Sanguinetti. [70] Defrémery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal.

Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r . Sri Lanka.0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1. terima kasih. u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi .Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan. Beliau telah dilahirkan di Tangier. Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada . kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa.Sekian.B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n .1 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1. Alias. Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. ahli kumpulan kami iaitu Shaleh. me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i µPenge mabara Yang Jujur¶. AsiaTenggara dan Cina. T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni. T o k o h o r i e n t a l i s D o z y . Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i . Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang. Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan. kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya. Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini. ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan.ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1. Selain itu. India. kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b. Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta. Maldives.Melalui tugasan ini.

Asia Kecil. b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun. 1. menemui para sarjana. Raja Turki gagah perkasa. iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa.R i n g k a s n y a . Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau. Raja Yaman berakhlakmulia. menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar. Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya. Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat.tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun. 1. AfrikaTimur. I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun. P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120. beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa. Negara seperti Mesir.000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. Rusia Selatan. Semenanjung Arab. Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China. Sepanjang perjalanan. gabenor dan seorang raja Mongol.2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p . beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq.3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis. Syam. India. Raja Hindustani sangat peramah. Kemudian. 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n .S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n . Raja Rom sangat pemaaf. China. Beliau meneruskan3 .

9 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3.a t a u p u n p e r i s t i wa . Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati. Oleh yang demikian. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan. U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u .Jika kita lihat di Malaysia. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral.Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia.4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya. beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup. tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah. Pada tahun 1998. tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun. kejadian. Selain itu. beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama. C o n t o h n y a . Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama. untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut. Contohnya. beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti µpenghargaan¶ terhadap suatu objek. kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2. Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u .Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan. µMoral¶ pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. Walaupun menempuh pelbagai rintangan.1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan . dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3. Apresiasimoral adalah kegiatan ³menggauli´ sebuah sumbangan tokoh. hal.

Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi.ini kerana. India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan µIbnuBattuta Mall¶. penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek. namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya. B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia. Di mana.budaya. beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut. Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaµRihlah Ibn Battuta¶. Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius. Karya Terulung. Berdasarkan kajian tersebut. N a m u n .Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers. W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu. Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd. BHD. Bagiorang Astronomi.Kota Tangiers ( Tanjah ). Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya. dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p . Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu. geografi. Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri.Selain itu. I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta. Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta.Selain itu.Menyingkap Wajah Dunia)¶te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. sosial dan lain-lain lagi. Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai. s e g e l a p l u a r a n n y a . International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan.Kesimpulannya. Antara bukunya ialah µPengembaraan Ibn10 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung. Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 .Tambahan lagi.11 . Morocco. namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas. K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A . Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful