Sumbangan

:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 ± 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

"Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj.ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab. selepas perjalanan lebih dari 3. dia bersama kafilah besar. beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah. continue for nearly 30 years and take him through the Middle East.000 miles (120. and China. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria. sebuah bandar penting ketika itu.500 km.Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan.Beliau tinggal di situ selama sebulan. Mulanya menuju ke utara Madinah. among many other places²an estimated 75. Setelah 4 hari berada di bandar. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran.ke Lembah Nil. India. dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq. Beliau kembali ke Kaherah. Perjalanannya melalui Hebron. menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan.700 kilometers) in all. IRAQ DAN PARSI Pada 17 November 1326. southern Russia. Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah. Baitulmuqaddis dan Betlehem . .Foto illustrasi National Geographics . Beliau berpusing-pusing ke Mekah. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah. His travels. Pada malam hari. Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. however." Pada awal 1326.

Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. AFRIKA TIMUR Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332). Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Sa¶id bersatu dengan Ilkhanid. Dia menuju selatan ke Syiraz. Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul. ASIA TENGAH DAN INDIA . Ibn Battuta turut melawat Sana¶a tetapi fakta ini diragui. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi. Dari Ta¶izz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329. kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki. Zanzibar. Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah. dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua. Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328. Beliau melawat Mogadishu. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman. EMPAYAR BYZANTINE. Di Aden.Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi Terus ke Baghdad dengan kafilah. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. GOLDEN HORDE. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. Akhirnya. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. dan Kilwa. ANATOLIA. Mombasa. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra. beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. melawat Zabid. sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara. Kemudian Dataran Ta¶izz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali.Ibn Battuta menuju ke Parsi.

Muhammad bin Tughluq. Dia melawat gereja Hagia Sophia. . Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya). Golden Horde. Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa.Setelah setahun di Makkah. Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam. Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China. Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. di Crimea. Dari sana beliau menuju ke India. Menyeberangi Laut Hitam. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya. Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian. Dari sana. untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi. Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Horde¶s Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga. Anatolia. Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos.kini Turki. beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian. Tiba di Astrakhan. Sementara di Makkah. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. yang berada di bawah kerajaan Saljuk. Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay). Asia Tengah dan India. Setelah sebulan di situ. Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). ASIA TENGGARA DAN CHINA Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Andronikos III Palaiologos.

yang bekerja memotong bongkah garam.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . Dari Sri Lanka. dan ia berpindah sekali lagi. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab. Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas. yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit. Ibn Battuta melihat hamba perempuan.Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian . China. Vietnam. dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat. Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. Garam diangkut dengan menggunakan unta. beliau pergi ke utara Hangzhou.Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib). Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana. lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia. KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH Ketika di Quanzhou.600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa. Alfonso XI dari Kastilia dan León mengancam mengambil Gibraltar. Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui). Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354. Pada Februari 1352 . Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang. raja sejak 1341. MALI DAN TIMBUKTU Pada musim gugur 1351. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. SAHARA. Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah . beberapa bulan sebelumnya. Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong. setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza. Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga.Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun. Dia bertemu Mansa Sulaiman. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate. Kannada. Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas . dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja. Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. Kafilah beliau menyeberangi 1. Ketika beliau meninggalkan Andalusia. Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang . Sekali lagi beliau kembali ke Tangier. tidak jauh dari Shanghai moden. RIHLA . Ibn Battuta telah meninggalkan India. pelayan. Beliau pergi ke Sardinia. Ibn Battuta berangkat ke Andalusia.Pada ketika itu berlaku perang saudara . Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali. Dari sana. beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech. ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA Setelah beberapa hari di Tangier. Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi.Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa.Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan. Sumatera. Pada bulan Februari. Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez.Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. .Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil. Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan. Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam. Apabila Kesultanan diguling .Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives.

maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya. Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothèque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi.9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. Charles Defrémery dan Beniamino Sanguinetti.10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab.Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi. mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75.Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi. Turki.000 batu dalam hidupnya. mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap. Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy. Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China. Pada 1853. Di Turki dan Mongol. hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks. Makkah.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari. Abu Inan Faris. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14. seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir. Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. Ketika menjelaskan Damsyik. Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga .3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah.1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an. beliau hairan melihat wanita bebas bercakap. Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk µRihla¶ atau ³The Journey´.11 . sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati. Setelah selesainya Rihla pada 1355. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu. Parsi. Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu.

kuat cita-cita. Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan. berwibawa.Ciri-ciri Keperibadiannya Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran. Dalam bukunya Rihlah. Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum.14 Peringkat pertama Peringkat pertama. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M. menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah. perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf. pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji. Sultan Maghribi. maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya.15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis. gabenor dan ketuaketua negara. beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya. beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar. Syria. qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId.Kejayaannya mendampingi para sultan. terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki.16 Inilah pengembaraannya yang pertama. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki. agama dan bahasa. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din. dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran. mulia akhlak. beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji.17 Di Qus.18 Di . Mesir.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi. para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi.

sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur. beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as). kebun. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak.Baitul Maqdis. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram. Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik. salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut. beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah.19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Ja¶bari.28 . beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh. Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas. al-Nasir ibn Qalawun.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo. bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya. golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid. sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir. Sewaktu berada di Damsyik. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka. gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi. beberapa intelektual dan hakim.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen. Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as). lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama. Selain itu. ibu kota negeri Mesir.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian. beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana. seorang ulama di situ. sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal. puterinya. Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab. di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan. beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia. Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir.21 Walau bagaimanapun. pasar.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M.

36 . Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq.29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau. kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad.Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq. beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama. Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah. Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi. pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M. Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala¶ tempat Saydina Hussayn terbunuh. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya. kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad. Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu. Pada masa itu Baghdad. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris).30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah. tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya. setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi.

Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut. Balkh. Tidak berapa lama di sana. Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah. di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M. selatan Rusia. iaitu di kawasan Sungai Indus. beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. Apabila sampai di Constantinople. Bulgaria. Samarkand. Khurasan. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi. tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan.Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui) Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz. Walau bagaimanapun.37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain. dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M. Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para . keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya.40 Kota itu terbahagi dua. Afghanistan dan hinggalah ke India. Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. dan kemudian ke India melalui Bukhara. Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan. Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor. beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria. setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut. Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah. Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu.

selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ. dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China. Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M.45 Dalam perjalanan ke China. Di India beliau menetap selama lapan tahun. Quds. baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas)«.pembesar. Rihlah beliau menyatakan bahawa µBaginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie. Maghribi. seperti membakar wanita yang kematian suami. Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun.46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai. ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa. dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki. adat-istiadat keagamaan. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah. Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai. utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. beliau singgah di Sumatera dan Jawa.43 Selain itu.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking.41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M. Rom dan Perancis. Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati. dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih. tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan. Dalam perjalanan ke China. dan teruslah demikian sampai waktu Asar. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah.49 . iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani. India ke negeri China (743 H/1342M). Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan. Dalam catatannya. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa. Setelah pakaian itu ditanggalkan.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M).¶47 Sewaktu di istana raja.44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. dan ia terletak di sebelah Barat. Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi. Venesia. Sepanjang tempoh di Sumatera.

59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893. China dan lain-lain. Bagi negeri-negeri Afrika Barat.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120.000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M.57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana.Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers. kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya.55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo. Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam. Inggeris dan Jerman. sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu. A. Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan. Perancis. manakala H. . R.58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan.000 kilometer (75. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M. politik.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa. baik dari segi agama. sosial.

66 Oleh itu. Jawa dan tengah Afrika. Turkistan. Iraq. Fars. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir.63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan. ³Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja. sebahagian India.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Hijaz. Yaman. China. bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia .´64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau.61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini. adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut. Bahrain. ulama dan masyarakat biasa. Syam.Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah.

Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat. Asia Selatan. Anatolia. Asia Tengah dan India 7 India. Timur Tengah. termasuk Afrika Utara. Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ). "Perjalanan"). juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25. [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine.1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12. Asia Tenggara dan China di Timur. seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian. beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui. Afrika Barat.000 batu (121. a tau hanya Ibn Battuta. Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12. 1304-1368 atau 1369). Asia Tengah. Maghribi Islam explorer . Sepanjang tempoh tiga puluh tahun. ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari. Tanduk Afrika. Golden Horde. Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman.2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12.Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu. Sri Lanka. yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal. jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya. 1304 Tangier.000 km).3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar . [2] Beliau mengembara lebih daripada 75.

dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. [6] Untuk keselamatan. [9]. dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni. maka sebahagian empayar Mamluk Bahri. Sebagai ibu bapa saya masih hidup. perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria. semasa pemerintahan dinasti Marinid. mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra. pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. . Maghribi. dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya. Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah. yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria. yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat. [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun. yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil. Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara. pada 25 Februari 1304. [7] Pada musim bunga awal 1326.[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. Sheikh Abul Hasan al Shadili. Rihla membekalkan latar belakang biografi. ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. (perundangan Islam sekolah). beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. dan Bethlehem. kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. termasuk Hebron. ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh. Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji. Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci. selepas perjalanan lebih 3. maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah. pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. sebuah bandar besar yang penting.500 km (2. berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. pada usia 21. "Saya yang dinyatakan sahaja. kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah. Tanpa bantuan ini. Baitul Maqdis.200 batu). Laluan ini membawanya melalui Tlemcen. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax. Pelencongan mengadakan satu kelebihan. saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang. atau menunaikan haji ke Mekah. [4] Pada bulan Jun 1325. [11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua.

tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255.Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik. Kemudian. di Iraq dan Turki moden.500 (930 batu) selatan ke Madinah. Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326. yang tiba di sana pada Jun 1327. kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz. perjalanan pada waktu malam. melawat Mosul. beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). Akhirnya. dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. Selepas empat hari di bandar ini. berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah. dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji. beliau menyertai kafilah perjalanan km 1. Cizre dan Mardin. dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan. Di Baghdad. yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad. meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian. dia kembali merentasi gunung ke Baghdad. Sakit dengan cirit-birit. sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara. Daripada pulang ke rumah. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi. laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf. [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun. tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali). beliau mendapati Abu Said. Khanate Mongol. dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. Imam Syiah pertama. [14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika. Sebaik sahaja kembali di Mosul. ke timur laut. penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu. [Sunting] Iraq dan Parsi Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai. mungkin pada bulan Julai. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz. menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia . Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat.

komander . Dari Aden. 18] [Sunting] Somalia Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila. dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia. asalnya dari Berbera di utara Somalia. Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia. [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan . membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden. Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar. dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali.mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. [26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj"). Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili. beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz. sidasida raja. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak. yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan. [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast Masjid Agung Kilwa Kisiwani. beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. [17] Dalam kemungkinan semua. keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a. dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama. [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri). [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331. Sekali di Yaman. dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah. tiba sekitar awal 1329 atau 1331. [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". Sultan alHasan ibn Sulaiman. Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika). Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai. tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. pakar-pakar undang-undang. dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Dari situ. [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330. Kemudian beliau akan melawat Mogadishu. [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330.

Dari pelabuhan Syria Latakia. [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334). Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan . dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi. Golden Horde. Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. Selepas sebulan di bandar raya ini. beliau membuat perjalanan ke Bolghar. Muhammad bin Tughluq. mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa. yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam. dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. Dari situ. kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. Dia ramai. untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan. yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya. Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan). Dari situ. Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi. sufi. Asia Tengah dan India Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah. Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim. Princess Bayalun. Pada 1330 (atau 1332). pengunjung pelbagai ulama. yang menjadi titik utara dia sampai. Dengan perubahan dalam angin monsun. Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. Kekuatan tahun pengajian di Mekah. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). para para kadi. beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III. Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari. Ibn Battuta kembali ke Astrakhan. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea. [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. Anatolia. Apabila mereka tiba di Astrakhan. Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil. yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. Dari tarikh tempoh ini. Dengan Mamluk Mesir. [Sunting] Empayar Byzantine. oleh Sultan. yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya.dan amat kagum dengan perancangan bandar. Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov. di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan.

Sebagai seorang Ketua Qadi. ribut timbul. Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai. [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian. Maldives dan China Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din. beliau melawat Hansi di India. Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila . [36] Apabila tiba di Sindh. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau.undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir. dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan. beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. beliau sedia menerima. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa. [37] Separated daripada sahabat-sahabatnya. Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. dipanggil Tara ". di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian. dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China. beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. ia dikelilingi dengan dinding yang kuat. pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru. [Sunting] India. kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. Half-diculik ke menginap. Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus.Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China. menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik. Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India. Dari situ. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut). Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti. yang terbaik dibina dan yang paling penduduk. dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. A melihat sebuah pulau di Maldives. Berikutan menumbangkan kesultanan. dan selama enam tahun. dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. [38] Walaupun halangan ini . Sri Lanka.

salah satu daripada perkara-perkara yang pertama.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara. yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat. Dari situ. beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . Pada tahun 1346. hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. dia bekerja semula Kozhikode. kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba. Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya. juga dikenali sebagai Zaytun). Vietnam . masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu. dia pergi ke utara ke Hangzhou. [42] dan beliau berkata pesonanya. bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim. Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam. [46] . 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou. beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai. [41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka. tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus. Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang. yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh. menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province. [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. Terdampar di pantai. [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou). yang menurut Ibn Battuta. China. [40] Daripada Maldives. menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan. Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak.penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja. Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka. dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina. Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara. Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou. melalui Terusan Besar ke Beijing. Apabila tiba di China pada tahun 1345.

di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said. Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air. ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh. kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez. Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama. yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. Mansa Mali Afrika Barat. atau raja-raja-raja. Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu . Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia. yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez.[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346. [52] Pada masa yang dia tiba. dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah. tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu. dan Saudi. [47] Dalam Kozhikode. Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. pada tahun 1350.Pada tahun 1324. beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi. hampir suku abad selepas meninggalkan rumah. [51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara Ibn Battuta melawat Emiriah Granada. Kematian Hitam telah dibatalkan. hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. [53] Berikutan berlepas dari al-Andalus. salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan. Selepas beberapa hari di Tangier. dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria. [48] Pada tahun 1348. perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk. Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut. Kembali ke tanah air beliau. Palestin. beliau berhenti seketika di Marrakech. beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi. Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier. Setelah sampai ke Mekah. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar. apabila dia mendengar cerita itu.

From Tasarahla. kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu. pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub. Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita. tinggal selama lapan bulan. kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta. Pada musim luruh 1351. raja sejak 1341.Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik. perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata. mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau. pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata.Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir. Secara keseluruhan. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi.600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari. semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman. beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. [55] Di sana. beliau walau bagaimanapun. [57] Dari situ. bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao. [Sunting] Rihla . Diragui tentang hospitaliti kedekar raja. beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah. tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga. Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river). sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara. walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat. Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali. sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali. Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan. Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa. Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza.

Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354. beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. beliau hairan pada wanita berkelakuan. Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. Mekah. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir. Abu Inan Faris. [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia. mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan. manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat. sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam. ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman. remarking bahawa melihat satu pasangan Turki. atau "Perjalanan".Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Rumah di Madinah dari Tangier. Selepas selesai Rihla pada 1355. Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy. Sebagai contoh. [61 Begitu juga. dan menyatakan kebebasan wanita bersuara. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. Apabila menerangkan Damsyik. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China. tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa . tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. lukisan oleh Hippolyte Leon Benett. dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita. [67] Namun begitu. dan pada hasutan Sultan Maghribi. tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives. seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan. walaupun dalam dunia Islam. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. Di antara yang Turki dan Mongol. Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr. dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. kebanyakan penerangan Ibn Juzayy. Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah.

termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks. [70] Defrémery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an. Bermula pada tahun 1853. lima manuskrip yang ditemui di Constantine.Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta . mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab. nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothèque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrémerydan Beniamino Sanguinetti.

Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta.B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n . Alias. T o k o h o r i e n t a l i s D o z y .TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya. India. AsiaTenggara dan Cina.Melalui tugasan ini. kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b. Maldives. me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i µPenge mabara Yang Jujur¶. u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi . Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini. Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i . Selain itu.ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1. T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu. ahli kumpulan kami iaitu Shaleh.1 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1. terima kasih. Beliau telah dilahirkan di Tangier. Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi. kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan.0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni. kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa.Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan. Sri Lanka.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini.Sekian. Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang. Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan. Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada . Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r .

Sepanjang perjalanan. menemui para sarjana. Kemudian. Rusia Selatan. Raja Turki gagah perkasa.2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan. menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar. Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat.3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis. China. Raja Rom sangat pemaaf. India. Negara seperti Mesir. b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun. Raja Yaman berakhlakmulia. Semenanjung Arab.000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. Raja Hindustani sangat peramah. iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa. P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120. beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa. AfrikaTimur. gabenor dan seorang raja Mongol. Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n . Syam. Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya. 1. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China.tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun. Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau. Beliau meneruskan3 . Asia Kecil. beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq.S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n . I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p .R i n g k a s n y a . 1.

kejadian. Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati. µMoral¶ pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. C o n t o h n y a . Walaupun menempuh pelbagai rintangan. U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u .4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya.9 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3. hal. beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti µpenghargaan¶ terhadap suatu objek. Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u .Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan.a t a u p u n p e r i s t i wa .Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia. tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan. beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama. beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan.Jika kita lihat di Malaysia. k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun. kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral. Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama. Contohnya. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup. Apresiasimoral adalah kegiatan ³menggauli´ sebuah sumbangan tokoh. dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3. Oleh yang demikian. Pada tahun 1998.1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan . tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. Selain itu. untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2.

Selain itu. I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta. Berdasarkan kajian tersebut. Antara bukunya ialah µPengembaraan Ibn10 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung. Bagiorang Astronomi. Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi.11 . Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius. Di mana. India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan µIbnuBattuta Mall¶. penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek. B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia. geografi.Kesimpulannya. Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut. namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas.Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers. Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri. Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai. Karya Terulung. sosial dan lain-lain lagi. Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur. Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 .ini kerana.budaya.Selain itu. namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya.Tambahan lagi. Morocco. W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu. BHD. K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A .Menyingkap Wajah Dunia)¶te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaµRihlah Ibn Battuta¶. Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta. beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. N a m u n . International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan. Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya. dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p . s e g e l a p l u a r a n n y a . Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd.Kota Tangiers ( Tanjah ).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful