Sumbangan

:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 ± 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

Pada malam hari. southern Russia. however. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. India. Setelah 4 hari berada di bandar. Perjalanannya melalui Hebron.500 km. dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq.ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria. IRAQ DAN PARSI Pada 17 November 1326. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah. Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji.700 kilometers) in all. beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah.ke Lembah Nil."Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj.000 miles (120.Foto illustrasi National Geographics . sebuah bandar penting ketika itu.Beliau tinggal di situ selama sebulan. among many other places²an estimated 75. dia bersama kafilah besar. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures. Beliau kembali ke Kaherah. His travels. selepas perjalanan lebih dari 3. and China. continue for nearly 30 years and take him through the Middle East. . menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan. Mulanya menuju ke utara Madinah. Beliau berpusing-pusing ke Mekah.Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan. Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah." Pada awal 1326. Baitulmuqaddis dan Betlehem .

Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul. Dia menuju selatan ke Syiraz. Kemudian Dataran Ta¶izz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. EMPAYAR BYZANTINE. kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur. Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. AFRIKA TIMUR Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328. ASIA TENGAH DAN INDIA . Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Sa¶id bersatu dengan Ilkhanid. Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah. Akhirnya. Zanzibar. GOLDEN HORDE. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332). Di Aden. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. Dari Ta¶izz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329.Ibn Battuta menuju ke Parsi. melawat Zabid. Mombasa. dan Kilwa.Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi Terus ke Baghdad dengan kafilah. dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai. sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman. Ibn Battuta turut melawat Sana¶a tetapi fakta ini diragui. Beliau melawat Mogadishu. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra. ANATOLIA. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi.

Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian. beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. . Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia. ASIA TENGGARA DAN CHINA Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Dari sana. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India. Anatolia. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Golden Horde. Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya). Sementara di Makkah.Setelah setahun di Makkah. Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi. Asia Tengah dan India. Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa.kini Turki. Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. di Crimea. Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine. Andronikos III Palaiologos. Dia melawat gereja Hagia Sophia. Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya. Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay). Setelah sebulan di situ. Dari sana beliau menuju ke India. Menyeberangi Laut Hitam. yang berada di bawah kerajaan Saljuk. untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Horde¶s Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga. Tiba di Astrakhan. dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Muhammad bin Tughluq.

Ibn Battuta berangkat ke Andalusia. tidak jauh dari Shanghai moden. RIHLA . Dari sana. Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez. kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun.Pada ketika itu berlaku perang saudara . Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali.Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang . Pada Februari 1352 .600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa. dan ia berpindah sekali lagi. Ibn Battuta telah meninggalkan India. Kafilah beliau menyeberangi 1. Sumatera. pelayan. Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang. Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong. Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam.Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza. beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech. Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. raja sejak 1341. beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab. Ketika beliau meninggalkan Andalusia. Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan.Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil. Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas. ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA Setelah beberapa hari di Tangier. MALI DAN TIMBUKTU Pada musim gugur 1351. dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat. Garam diangkut dengan menggunakan unta. China. Alfonso XI dari Kastilia dan León mengancam mengambil Gibraltar.Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan. Vietnam. Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian . beberapa bulan sebelumnya. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate. Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib). Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. Beliau pergi ke Sardinia. Dari Sri Lanka. SAHARA. Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas . Kannada. Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga. Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . Apabila Kesultanan diguling .Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah . Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi. dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja. Pada bulan Februari. Dia bertemu Mansa Sulaiman. Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana.Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives.Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa. yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit. Ibn Battuta melihat hamba perempuan.Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara. beliau pergi ke utara Hangzhou. KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH Ketika di Quanzhou. yang bekerja memotong bongkah garam. lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia. Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui). . Sekali lagi beliau kembali ke Tangier.

Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk µRihla¶ atau ³The Journey´. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau. Setelah selesainya Rihla pada 1355. hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi. Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji. Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya.9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari.1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothèque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14.Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China.000 batu dalam hidupnya. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an. Abu Inan Faris. Makkah. Parsi. Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy. Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr.Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada.10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab. mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75.11 . mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap. Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain. Turki. Ketika menjelaskan Damsyik.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi. Charles Defrémery dan Beniamino Sanguinetti. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir. sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya. Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga . Di Turki dan Mongol.3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah. maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya. Pada 1853. beliau hairan melihat wanita bebas bercakap. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan.

perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf.Ciri-ciri Keperibadiannya Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran. Syria. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din. Sultan Maghribi.14 Peringkat pertama Peringkat pertama.16 Inilah pengembaraannya yang pertama.Kejayaannya mendampingi para sultan. Dalam bukunya Rihlah. Mesir. kuat cita-cita. Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M. Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah. menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah.18 Di . para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi. qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId. beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar.17 Di Qus. beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya. beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi. berwibawa. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki. dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran. mulia akhlak. maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya.15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis. pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji. agama dan bahasa. gabenor dan ketuaketua negara. terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki.

salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut. kebun. golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid. puterinya.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M. pasar. Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik. sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal. beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir. sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur. sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir.28 . beberapa intelektual dan hakim. Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka. Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as). al-Nasir ibn Qalawun. gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi. ibu kota negeri Mesir.Baitul Maqdis.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana. Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab. beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram. beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas. beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as). tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo. Selain itu. seorang ulama di situ. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian.19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Ja¶bari.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen. Sewaktu berada di Damsyik. beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M. bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya.21 Walau bagaimanapun. lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi. di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak.

Pada masa itu Baghdad. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim. Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi.29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz. Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris). Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam. kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga.30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah. kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau. Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu. Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq. beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala¶ tempat Saydina Hussayn terbunuh.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman. pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M.Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq.36 . tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya. setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi.

Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M. keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya. Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi. iaitu di kawasan Sungai Indus. Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan. dan kemudian ke India melalui Bukhara.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu. beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut.37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain. tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan. Bulgaria. di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah. Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para . Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. Samarkand. Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan. Apabila sampai di Constantinople. Afghanistan dan hinggalah ke India. Walau bagaimanapun.40 Kota itu terbahagi dua. Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor. beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria. dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M. selatan Rusia. Khurasan. Balkh.Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui) Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz. Tidak berapa lama di sana.

41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M. Dalam perjalanan ke China. Rihlah beliau menyatakan bahawa µBaginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa.45 Dalam perjalanan ke China.49 .44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi. Rom dan Perancis. ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa. dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China. utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. beliau singgah di Sumatera dan Jawa.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking. seperti membakar wanita yang kematian suami. dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih. India ke negeri China (743 H/1342M).pembesar. Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M. dan teruslah demikian sampai waktu Asar. Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah. adat-istiadat keagamaan. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya. Setelah pakaian itu ditanggalkan. Dalam catatannya. selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ. iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M).46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah. Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi. Maghribi.¶47 Sewaktu di istana raja. Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai. tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan. dan ia terletak di sebelah Barat. Sepanjang tempoh di Sumatera. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas)«. dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki. Quds. Di India beliau menetap selama lapan tahun. Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati. Venesia.43 Selain itu. Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun.

58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M. Perancis.000 kilometer (75. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana. . manakala H. Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. politik. A. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929.000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M. kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya.Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Inggeris dan Jerman.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu. sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu. Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara. baik dari segi agama. R. tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa.57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan.59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers. Bagi negeri-negeri Afrika Barat. sosial. Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya. China dan lain-lain.55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo.

61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya. Fars. Hijaz. Bahrain.Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M. ulama dan masyarakat biasa. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah. adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut. Jawa dan tengah Afrika. Syam. China. Turkistan.66 Oleh itu. ³Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M. Yaman. Iraq.´64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir. bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia .63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. sebahagian India.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan.

Asia Tengah. beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui. Sepanjang tempoh tiga puluh tahun. Timur Tengah.Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu.000 km). ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari. Asia Selatan. Golden Horde. [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine. Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat. Afrika Barat.3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar . Asia Tenggara dan China di Timur. Asia Tengah dan India 7 India. jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya.000 batu (121.2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12. 1304 Tangier. Anatolia. [2] Beliau mengembara lebih daripada 75. juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25.1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12. Tanduk Afrika. Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12. a tau hanya Ibn Battuta. Maghribi Islam explorer . 1304-1368 atau 1369). "Perjalanan"). Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman. termasuk Afrika Utara. yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal. seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian. Sri Lanka. Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ).

Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci. kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. pada 25 Februari 1304. dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang. saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. [4] Pada bulan Jun 1325. "Saya yang dinyatakan sahaja. [9]. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji. yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria. dan Bethlehem. Sheikh Abul Hasan al Shadili. Sebagai ibu bapa saya masih hidup. beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu. yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil.[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. selepas perjalanan lebih 3. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat. Rihla membekalkan latar belakang biografi. Maghribi. termasuk Hebron. yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. Laluan ini membawanya melalui Tlemcen. berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier. semasa pemerintahan dinasti Marinid. . dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. Pelencongan mengadakan satu kelebihan. Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria.200 batu). kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan. pada usia 21. maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab. [7] Pada musim bunga awal 1326. Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara. ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka. Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. [11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax. perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah. mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra. Baitul Maqdis. sebuah bandar besar yang penting. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya. Tanpa bantuan ini. ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh. dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. (perundangan Islam sekolah).500 km (2. [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni. dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun. atau menunaikan haji ke Mekah. Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah. [6] Untuk keselamatan. maka sebahagian empayar Mamluk Bahri.

melawat Mosul. penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu. tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun. beliau menyertai kafilah perjalanan km 1. berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah. dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. Kemudian. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian. Akhirnya. Imam Syiah pertama. Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. Cizre dan Mardin. meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad. Sakit dengan cirit-birit. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali). perjalanan pada waktu malam.500 (930 batu) selatan ke Madinah. Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255. Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326. dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan. beliau mendapati Abu Said. Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat. dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia . kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz. Selepas empat hari di bandar ini. tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris. yang tiba di sana pada Jun 1327. dia kembali merentasi gunung ke Baghdad. beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji. Di Baghdad. Daripada pulang ke rumah. sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara.Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik. mungkin pada bulan Julai. Khanate Mongol. [Sunting] Iraq dan Parsi Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai. Sebaik sahaja kembali di Mosul. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi. laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. [14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika. di Iraq dan Turki moden. [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun. ke timur laut. bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf.

pakar-pakar undang-undang. beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Kemudian beliau akan melawat Mogadishu. tiba sekitar awal 1329 atau 1331. [26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330. di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali. [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia. Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan. Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan . maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar. Dari Aden. asalnya dari Berbera di utara Somalia. [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast Masjid Agung Kilwa Kisiwani. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai. Dari situ. [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu. dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden. Sultan alHasan ibn Sulaiman. Sekali di Yaman. rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj"). Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia. dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama. keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. komander . [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri). [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331. sidasida raja. beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz. terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili. Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania. [17] Dalam kemungkinan semua. tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika). Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a. dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah. membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak.mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. 18] [Sunting] Somalia Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila.

yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya. yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan. pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa. Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. Dari pelabuhan Syria Latakia. pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam. Apabila mereka tiba di Astrakhan. Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim. Dengan perubahan dalam angin monsun. para para kadi. Golden Horde. dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan . mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai. sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari. Princess Bayalun. Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. Dari situ. Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil. di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan. seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. Ibn Battuta kembali ke Astrakhan. untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III. Dari tarikh tempoh ini. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. sufi. yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. pengunjung pelbagai ulama. kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. Dengan Mamluk Mesir. Asia Tengah dan India Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah. Anatolia. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea. Kekuatan tahun pengajian di Mekah. yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam.dan amat kagum dengan perancangan bandar. Dari situ. Dia ramai. yang menjadi titik utara dia sampai. Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi. Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi. beliau membuat perjalanan ke Bolghar. Selepas sebulan di bandar raya ini. Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. [Sunting] Empayar Byzantine. oleh Sultan. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334). Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov. kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. Muhammad bin Tughluq. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. Pada 1330 (atau 1332). Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan).

[37] Separated daripada sahabat-sahabatnya. Maldives dan China Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir. Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai. [38] Walaupun halangan ini . Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal. Sri Lanka. Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila . ia dikelilingi dengan dinding yang kuat. Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. dipanggil Tara ". dan selama enam tahun. beliau melawat Hansi di India. kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti. dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China. Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai. beliau sedia menerima. menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik. Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau. beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. [Sunting] India. pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. [36] Apabila tiba di Sindh. dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. Dari situ. [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut). Berikutan menumbangkan kesultanan.undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa. A melihat sebuah pulau di Maldives. Half-diculik ke menginap. Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan. yang terbaik dibina dan yang paling penduduk. Sebagai seorang Ketua Qadi. dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din. di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian. ribut timbul. dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan.Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China.

Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. juga dikenali sebagai Zaytun). 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou. Terdampar di pantai. kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. salah satu daripada perkara-perkara yang pertama. Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam.penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja. yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh. Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya. Dari situ. dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. [46] . bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim. Pada tahun 1346. beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai. sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang. Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka. dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba. [41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka. hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. China. Apabila tiba di China pada tahun 1345. Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara. yang menurut Ibn Battuta. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina. Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province. tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus. [42] dan beliau berkata pesonanya. masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu. [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara. [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan. dia bekerja semula Kozhikode.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . melalui Terusan Besar ke Beijing. [40] Daripada Maldives. dia pergi ke utara ke Hangzhou. Vietnam . Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou. yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat. Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou). Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak.

[53] Berikutan berlepas dari al-Andalus. hampir suku abad selepas meninggalkan rumah.Pada tahun 1324. Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air. yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez. beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk. Selepas beberapa hari di Tangier. tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu. pada tahun 1350. [47] Dalam Kozhikode. yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah. Setelah sampai ke Mekah. tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. apabila dia mendengar cerita itu. Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama. [52] Pada masa yang dia tiba. salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. Palestin. jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan. penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. [48] Pada tahun 1348. hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. [51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara Ibn Battuta melawat Emiriah Granada. beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. atau raja-raja-raja. dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria. Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut. Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz. di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said. perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. dan Saudi. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia. Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya. Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier.[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346. ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh. Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. Mansa Mali Afrika Barat. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu . Kematian Hitam telah dibatalkan. beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi. Kembali ke tanah air beliau. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar. kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez. Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia. beliau berhenti seketika di Marrakech.

[55] Di sana. Pada musim luruh 1351. perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata. pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu. Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali. Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita. Diragui tentang hospitaliti kedekar raja. Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan. tinggal selama lapan bulan. sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali. beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah. Secara keseluruhan. bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao. kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman. kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1.Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354. pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub.600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air.Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik. sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara. mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau. [Sunting] Rihla . Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa. beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river). Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi. raja sejak 1341. [57] Dari situ. beliau walau bagaimanapun. pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat. From Tasarahla. di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir.

Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah. Mekah. lukisan oleh Hippolyte Leon Benett.Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354. walaupun dalam dunia Islam. Selepas selesai Rihla pada 1355. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. Rumah di Madinah dari Tangier. kebanyakan penerangan Ibn Juzayy. ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam. tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla. remarking bahawa melihat satu pasangan Turki. dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. [67] Namun begitu. beliau hairan pada wanita berkelakuan. dan menyatakan kebebasan wanita bersuara. Apabila menerangkan Damsyik. mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan. dan pada hasutan Sultan Maghribi. [61 Begitu juga. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir. beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa . Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia. Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat. sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta. Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy. atau "Perjalanan". tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. Di antara yang Turki dan Mongol. seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada.Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Abu Inan Faris. Sebagai contoh. dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita. Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives.

termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothèque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrémerydan Beniamino Sanguinetti. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta . [70] Defrémery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal. mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an. nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis.Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy. lima manuskrip yang ditemui di Constantine. Bermula pada tahun 1853.

Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada . Alias.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r . Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. Selain itu. me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i µPenge mabara Yang Jujur¶. Sri Lanka. terima kasih. AsiaTenggara dan Cina. kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki. u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi . Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang.Sekian. ahli kumpulan kami iaitu Shaleh. Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini. T o k o h o r i e n t a l i s D o z y .ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1. Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun. Beliau telah dilahirkan di Tangier. Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i . ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan. kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa. Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta.B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n . India.1 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1.Melalui tugasan ini.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya.0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1. Maldives. Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini.Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan. T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu. kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni.

Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau. Beliau meneruskan3 . Sepanjang perjalanan. Rusia Selatan.S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n . India. gabenor dan seorang raja Mongol. Kemudian. P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120.tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p . Asia Kecil. iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa. AfrikaTimur. Raja Rom sangat pemaaf. Semenanjung Arab. Syam. Raja Turki gagah perkasa. b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun. beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq. Negara seperti Mesir.000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China. 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n . 1. Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat. Raja Yaman berakhlakmulia. Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya. beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa. menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar.3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis. menemui para sarjana. Raja Hindustani sangat peramah. I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun. 1.2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan.R i n g k a s n y a . China.

Selain itu. dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3.4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya. Apresiasimoral adalah kegiatan ³menggauli´ sebuah sumbangan tokoh. Walaupun menempuh pelbagai rintangan.Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia. kejadian. hal.1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan . beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia. Oleh yang demikian.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti µpenghargaan¶ terhadap suatu objek. Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati.Jika kita lihat di Malaysia. C o n t o h n y a . Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u . Pada tahun 1998. tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah. µMoral¶ pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan. untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut. tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral.Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan. U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u . k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun. Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama.a t a u p u n p e r i s t i wa . beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan. kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik. beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama. Contohnya.9 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2.

s e g e l a p l u a r a n n y a .Menyingkap Wajah Dunia)¶te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. Karya Terulung. Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai. beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek. K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A . Berdasarkan kajian tersebut. namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas. sosial dan lain-lain lagi. Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi. Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri. W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu.11 . Di mana. India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan µIbnuBattuta Mall¶. Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya. geografi. dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p . namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya. Bagiorang Astronomi. Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur. Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius. Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta.Selain itu. B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia.Kesimpulannya. BHD. Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 .Kota Tangiers ( Tanjah ).Selain itu. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut. I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta. Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu. Morocco.ini kerana.budaya. Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaµRihlah Ibn Battuta¶. N a m u n . International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan. Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd.Tambahan lagi. Antara bukunya ialah µPengembaraan Ibn10 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung.Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful