Sumbangan

:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 ± 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah.Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan. beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah. Beliau kembali ke Kaherah."Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj.500 km. selepas perjalanan lebih dari 3. His travels. continue for nearly 30 years and take him through the Middle East.Beliau tinggal di situ selama sebulan. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria." Pada awal 1326. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures. IRAQ DAN PARSI Pada 17 November 1326. southern Russia. India. menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan. Perjalanannya melalui Hebron. Mulanya menuju ke utara Madinah. and China. among many other places²an estimated 75. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji. Beliau berpusing-pusing ke Mekah. Baitulmuqaddis dan Betlehem . Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. however. dia bersama kafilah besar. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah. dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran. sebuah bandar penting ketika itu.ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab.Foto illustrasi National Geographics .000 miles (120.ke Lembah Nil. Setelah 4 hari berada di bandar. Pada malam hari. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk. .700 kilometers) in all.

AFRIKA TIMUR Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330. Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. Mombasa. Dia menuju selatan ke Syiraz. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman. Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Sa¶id bersatu dengan Ilkhanid. dan Kilwa. Dari Ta¶izz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329. beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. GOLDEN HORDE.Ibn Battuta menuju ke Parsi. Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Kemudian Dataran Ta¶izz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. ASIA TENGAH DAN INDIA . melawat Zabid. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua. EMPAYAR BYZANTINE. kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai.Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi Terus ke Baghdad dengan kafilah. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. ANATOLIA. Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah. Zanzibar. dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. Akhirnya. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. Di Aden. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332). Beliau melawat Mogadishu. Ibn Battuta turut melawat Sana¶a tetapi fakta ini diragui. sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur.

beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China. Dia melawat gereja Hagia Sophia. Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine. untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. ASIA TENGGARA DAN CHINA Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian. Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia. Tiba di Astrakhan. Sementara di Makkah. Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. yang berada di bawah kerajaan Saljuk. Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine. Dari sana beliau menuju ke India. Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay). Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi. Golden Horde. Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Andronikos III Palaiologos. Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa. Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya).kini Turki. di Crimea. Menyeberangi Laut Hitam. Muhammad bin Tughluq. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam. Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). Dari sana.Setelah setahun di Makkah. Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian. . Setelah sebulan di situ. Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. Anatolia. Asia Tengah dan India. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Horde¶s Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga. dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India.

yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit. Ibn Battuta telah meninggalkan India. Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian . . Alfonso XI dari Kastilia dan León mengancam mengambil Gibraltar. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab.Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan. Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun. Garam diangkut dengan menggunakan unta. SAHARA. yang bekerja memotong bongkah garam. Apabila Kesultanan diguling . Ketika beliau meninggalkan Andalusia. lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia. Sekali lagi beliau kembali ke Tangier. beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin.Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara. Dari sana. MALI DAN TIMBUKTU Pada musim gugur 1351.Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives. beliau pergi ke utara Hangzhou. Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas. China. Beliau pergi ke Sardinia. Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali. raja sejak 1341. pelayan. Pada Februari 1352 . dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja. Dari Sri Lanka. Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354. Vietnam.Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Ibn Battuta berangkat ke Andalusia. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib).Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. tidak jauh dari Shanghai moden. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate. Kafilah beliau menyeberangi 1.Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil. beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech. dan ia berpindah sekali lagi. Dia bertemu Mansa Sulaiman. setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza. Ibn Battuta melihat hamba perempuan. KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH Ketika di Quanzhou. Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. Pada bulan Februari. Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana. Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong. Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi.Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga.Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa. Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam. Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez.600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa. Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. Sumatera. RIHLA . Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang .Pada ketika itu berlaku perang saudara . Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . Kannada. ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA Setelah beberapa hari di Tangier. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar. Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas . beberapa bulan sebelumnya. Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui). Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah . dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat.

Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an. Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain. Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr.Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China. beliau hairan melihat wanita bebas bercakap.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki. seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. Pada 1853. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk µRihla¶ atau ³The Journey´.1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks.3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah. Charles Defrémery dan Beniamino Sanguinetti. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. Abu Inan Faris. Turki. Makkah. sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothèque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis. Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga . Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy. Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75. mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy.000 batu dalam hidupnya. Setelah selesainya Rihla pada 1355. Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu. Ketika menjelaskan Damsyik.Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi. Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya. mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369.11 .10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab. Di Turki dan Mongol. hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi.9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. Parsi.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China. maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya. Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji.

beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya.15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan. dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran. Sultan Maghribi. menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah.17 Di Qus.16 Inilah pengembaraannya yang pertama. kuat cita-cita.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas. berwibawa. Dalam bukunya Rihlah. Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M. beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din.18 Di . perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf. maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya. Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum. qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId. Mesir.Kejayaannya mendampingi para sultan.Ciri-ciri Keperibadiannya Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran. gabenor dan ketuaketua negara. agama dan bahasa. para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi. beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki.14 Peringkat pertama Peringkat pertama. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh. terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki. Syria. pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji. mulia akhlak.

gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram. beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab. tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M.19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Ja¶bari. beberapa intelektual dan hakim. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah. Sewaktu berada di Damsyik.Baitul Maqdis.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian. ibu kota negeri Mesir.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M. Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir. golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid. lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama.28 . sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir. di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan. beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi. seorang ulama di situ. pasar.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo. Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik. sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur. Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as). sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal. bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya. beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia. Selain itu. Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas.21 Walau bagaimanapun.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah. beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi. puterinya.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen. salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut. beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as). al-Nasir ibn Qalawun. kebun. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka.

Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur.36 . kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq. Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah.Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman. setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi. kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris).29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya.30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah. Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim. tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala¶ tempat Saydina Hussayn terbunuh. pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M. beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi. Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama. Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam. Pada masa itu Baghdad.

beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria. iaitu di kawasan Sungai Indus. Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M. tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah. Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah. setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut. keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan. Walau bagaimanapun. Bulgaria.40 Kota itu terbahagi dua. Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut.Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui) Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz. dan kemudian ke India melalui Bukhara. di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para . Samarkand. Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M. Apabila sampai di Constantinople. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan. Balkh. selatan Rusia. Afghanistan dan hinggalah ke India. Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan. Khurasan.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu.37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain. beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M. Tidak berapa lama di sana.

Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah. Rom dan Perancis. beliau singgah di Sumatera dan Jawa. baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas)«. Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M. Dalam catatannya. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah. Sepanjang tempoh di Sumatera. utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya. Quds. dan ia terletak di sebelah Barat. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa. ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa. Maghribi. iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani. Setelah pakaian itu ditanggalkan. Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati.41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M.49 . Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai.45 Dalam perjalanan ke China. dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih.¶47 Sewaktu di istana raja. tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan. dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki. Di India beliau menetap selama lapan tahun. Dalam perjalanan ke China.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking. Rihlah beliau menyatakan bahawa µBaginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie.43 Selain itu. adat-istiadat keagamaan. Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M). India ke negeri China (743 H/1342M).pembesar. selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ. dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China.46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai. Venesia. dan teruslah demikian sampai waktu Asar. Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan.44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. seperti membakar wanita yang kematian suami.

000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M. Perancis. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Bagi negeri-negeri Afrika Barat. sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu.Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr.58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis. politik.59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893. Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu. R. tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa. China dan lain-lain. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers.000 kilometer (75. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M.55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya. Inggeris dan Jerman. kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan. baik dari segi agama. A. .57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam. manakala H. sosial. Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara.

ulama dan masyarakat biasa. cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. Fars. Bahrain. China. Iraq.61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya.63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah.Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan. Syam. ³Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Jawa dan tengah Afrika.66 Oleh itu. Hijaz. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah. sebahagian India. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir. adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut. Turkistan. Yaman. bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia .´64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau.

beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui. jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya. 1304 Tangier. Anatolia.2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12. Timur Tengah. Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman.1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12.000 batu (121. [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine. 1304-1368 atau 1369). yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal.000 km). Asia Tengah dan India 7 India. [2] Beliau mengembara lebih daripada 75. Tanduk Afrika. Asia Tengah.3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar . a tau hanya Ibn Battuta. Asia Selatan. Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat.Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu. ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari. Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12. Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ). seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian. Golden Horde. Afrika Barat. termasuk Afrika Utara. Sepanjang tempoh tiga puluh tahun. Maghribi Islam explorer . Asia Tenggara dan China di Timur. juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25. Sri Lanka. "Perjalanan").

[9]. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah. semasa pemerintahan dinasti Marinid. [11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya. Tanpa bantuan ini. maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab. perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. pada usia 21. Sebagai ibu bapa saya masih hidup. yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria. Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji. maka sebahagian empayar Mamluk Bahri. beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat. Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Pelencongan mengadakan satu kelebihan. [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni. Sheikh Abul Hasan al Shadili. [6] Untuk keselamatan. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier. . sebuah bandar besar yang penting. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci. yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil. selepas perjalanan lebih 3.[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. Laluan ini membawanya melalui Tlemcen. saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. dan Bethlehem. ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka. [4] Pada bulan Jun 1325. kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan. Baitul Maqdis.500 km (2. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra. termasuk Hebron. yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang. pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. Rihla membekalkan latar belakang biografi. [7] Pada musim bunga awal 1326. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah. Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria. (perundangan Islam sekolah). Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah. Maghribi. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax. ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu. ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh.200 batu). "Saya yang dinyatakan sahaja. Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara. dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. atau menunaikan haji ke Mekah. pada 25 Februari 1304.

Kemudian. perjalanan pada waktu malam. menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia . dia kembali merentasi gunung ke Baghdad. sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara. kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi. Daripada pulang ke rumah. beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. di Iraq dan Turki moden. tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali). [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun. dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris. ke timur laut. penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad. laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. mungkin pada bulan Julai. Sebaik sahaja kembali di Mosul. Sakit dengan cirit-birit. dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326. bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf. Imam Syiah pertama. meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian. beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255. dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. melawat Mosul.Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik. berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah. yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. [Sunting] Iraq dan Parsi Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai. Di Baghdad. Akhirnya.500 (930 batu) selatan ke Madinah. beliau mendapati Abu Said. Cizre dan Mardin. Selepas empat hari di bandar ini. dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan. beliau menyertai kafilah perjalanan km 1. Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun. Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. [14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika. Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. yang tiba di sana pada Jun 1327. Khanate Mongol. Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat.

mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia. komander . asalnya dari Berbera di utara Somalia. [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330. 18] [Sunting] Somalia Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila. Sultan alHasan ibn Sulaiman. dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden. tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz. rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj"). istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika). yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan. Dari Aden. Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia. dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama. Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran. tiba sekitar awal 1329 atau 1331. [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331. [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330. Sekali di Yaman. Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili. [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". Kemudian beliau akan melawat Mogadishu. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak. dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan . [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu. Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania. pakar-pakar undang-undang. dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah. Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a. maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar. di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali. dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. Dari situ. keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. [26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. [17] Dalam kemungkinan semua. [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri). [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast Masjid Agung Kilwa Kisiwani. sidasida raja.

Apabila mereka tiba di Astrakhan. beliau membuat perjalanan ke Bolghar. seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos. beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III. Muhammad bin Tughluq. Ibn Battuta kembali ke Astrakhan. [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. Pada 1330 (atau 1332). Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi. yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam. yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan. Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). Anatolia. Dengan Mamluk Mesir. Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov. mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai. pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa. sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari.dan amat kagum dengan perancangan bandar. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. pengunjung pelbagai ulama. oleh Sultan. kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya. Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim. Dari situ. Dia ramai. kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan). Golden Horde. Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi. Kekuatan tahun pengajian di Mekah. yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea. Princess Bayalun. sufi. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan . Dari situ. Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan. para para kadi. yang menjadi titik utara dia sampai. untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. [Sunting] Empayar Byzantine. Dari pelabuhan Syria Latakia. Selepas sebulan di bandar raya ini. Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil. Asia Tengah dan India Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah. Dari tarikh tempoh ini. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini. dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. Dengan perubahan dalam angin monsun. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334). Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam.

beliau sedia menerima. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China. dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din. Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. Maldives dan China Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian.Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China. beliau melawat Hansi di India. [37] Separated daripada sahabat-sahabatnya. dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau. Sebagai seorang Ketua Qadi. [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian. Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai. dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . [Sunting] India. kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai. [36] Apabila tiba di Sindh. dan selama enam tahun. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal. Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India.undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti. Berikutan menumbangkan kesultanan. Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus. ia dikelilingi dengan dinding yang kuat. Sri Lanka. Dari situ. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila . Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. yang terbaik dibina dan yang paling penduduk. dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir. dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. A melihat sebuah pulau di Maldives. Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru. mereka belayar ke Kozhikode (Calicut). ribut timbul. menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik. dipanggil Tara ". beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. [38] Walaupun halangan ini . Half-diculik ke menginap. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa.

dia bekerja semula Kozhikode. dia pergi ke utara ke Hangzhou. beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . [46] . juga dikenali sebagai Zaytun). Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam. Terdampar di pantai. hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat. kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan. yang menurut Ibn Battuta. Dari situ. melalui Terusan Besar ke Beijing.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara. [42] dan beliau berkata pesonanya. dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba. Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya.penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja. beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai. Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara. Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak. menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou). Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang. bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim. Apabila tiba di China pada tahun 1345. masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu. Pada tahun 1346. yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. Vietnam . sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. [41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka. salah satu daripada perkara-perkara yang pertama. tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus. [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou. dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province. Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka. [40] Daripada Maldives. di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina. 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou. China.

[51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara Ibn Battuta melawat Emiriah Granada. Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu. [53] Berikutan berlepas dari al-Andalus. [52] Pada masa yang dia tiba. dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah. Setelah sampai ke Mekah. perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan. beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi. Selepas beberapa hari di Tangier. [47] Dalam Kozhikode. Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said. beliau berhenti seketika di Marrakech. Kembali ke tanah air beliau.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez. Kematian Hitam telah dibatalkan. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar.[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346. Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air.Pada tahun 1324. dan Saudi. yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh. yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez. salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia. Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya. atau raja-raja-raja. pada tahun 1350. Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier. Palestin. Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama. beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk. apabila dia mendengar cerita itu. [48] Pada tahun 1348. Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia. Mansa Mali Afrika Barat. dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria. hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu . Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit. hampir suku abad selepas meninggalkan rumah.

600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali. Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau. [Sunting] Rihla . Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita. perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata. pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat. beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. [55] Di sana.Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354. di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga. Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman. From Tasarahla.Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik. pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu. yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan. raja sejak 1341. pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi. Pada musim luruh 1351.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini. Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa. [57] Dari situ. kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1. Diragui tentang hospitaliti kedekar raja. bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao. semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air. yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta. kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah. sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara. tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali. Secara keseluruhan. beliau walau bagaimanapun. Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river). tinggal selama lapan bulan.

Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan. Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr. remarking bahawa melihat satu pasangan Turki. Selepas selesai Rihla pada 1355. Rumah di Madinah dari Tangier. [67] Namun begitu. dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman.Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354. Sebagai contoh. Apabila menerangkan Damsyik. dan menyatakan kebebasan wanita bersuara. lukisan oleh Hippolyte Leon Benett. dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. walaupun dalam dunia Islam. Abu Inan Faris. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka. tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir. mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan. Di antara yang Turki dan Mongol. atau "Perjalanan". [61 Begitu juga. dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China. beliau hairan pada wanita berkelakuan. sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta. dan pada hasutan Sultan Maghribi. tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia. manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat. Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam. kebanyakan penerangan Ibn Juzayy. Mekah. seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy. tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa .

Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy. termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks. Bermula pada tahun 1853. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta . lima manuskrip yang ditemui di Constantine. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothèque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrémerydan Beniamino Sanguinetti. mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab. nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis. [70] Defrémery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an.

Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun. AsiaTenggara dan Cina. Selain itu. Sri Lanka. Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i .0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1. Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan. India. ahli kumpulan kami iaitu Shaleh. kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki.ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1.Sekian. Maldives. kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r . me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i µPenge mabara Yang Jujur¶. kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa. u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi . terima kasih.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya.Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan. Beliau telah dilahirkan di Tangier.1 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1.Melalui tugasan ini.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni. Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada . Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta. Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang.B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n . ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan. T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu. Alias. T o k o h o r i e n t a l i s D o z y . Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini.

1.R i n g k a s n y a . Sepanjang perjalanan. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China. I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun.2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan. Syam. Raja Hindustani sangat peramah. India.tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun. gabenor dan seorang raja Mongol. beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa. iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p . beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq. P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120. Semenanjung Arab.S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n . Raja Yaman berakhlakmulia. Rusia Selatan. 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n .000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat. Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau. Asia Kecil. Negara seperti Mesir. menemui para sarjana. Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya.3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis. b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun. 1. Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Beliau meneruskan3 . China. Kemudian. Raja Turki gagah perkasa. menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar. AfrikaTimur. Raja Rom sangat pemaaf.

untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut.Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan. beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia.1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan . tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah.Jika kita lihat di Malaysia. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral. Contohnya. Oleh yang demikian. beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama. Pada tahun 1998. U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u .Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia. Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama. C o n t o h n y a . Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati.TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2. Walaupun menempuh pelbagai rintangan.9 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3.a t a u p u n p e r i s t i wa . hal. dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3. Apresiasimoral adalah kegiatan ³menggauli´ sebuah sumbangan tokoh. Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u . beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan. tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti µpenghargaan¶ terhadap suatu objek. Selain itu.4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya. kejadian. µMoral¶ pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan. k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup.

Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta. dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p . Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur. Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius. India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan µIbnuBattuta Mall¶. beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia. Morocco.11 . I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta. International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan. Di mana. penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut. K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A . Karya Terulung.Kota Tangiers ( Tanjah ). Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri. Berdasarkan kajian tersebut.Selain itu. Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd. Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi.Tambahan lagi. Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya.Selain itu. namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas. namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya. Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaµRihlah Ibn Battuta¶. Antara bukunya ialah µPengembaraan Ibn10 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung.ini kerana. Bagiorang Astronomi. N a m u n . Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 . s e g e l a p l u a r a n n y a . sosial dan lain-lain lagi. geografi.Menyingkap Wajah Dunia)¶te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai.Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers. Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu.Kesimpulannya. BHD. W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu.budaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful