P. 1
Tajuk 3 -Pengurusan Ruang Dan Peralatan Di Prasekolah

Tajuk 3 -Pengurusan Ruang Dan Peralatan Di Prasekolah

|Views: 7,330|Likes:
Published by Noradilah Hj Nain

More info:

Published by: Noradilah Hj Nain on Mar 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2013

pdf

text

original

1

2

PERLU MENDAPAT KELULUSAN Kelulusan perancangan diperlukan untuk penggunaan bangunan sebagai pusat prasekolah, sama ada untuk tadika atau taska.
3

2 Akta 267 (Perancangan) Wilayah Persekutuan 1982 (Seksyen 19).: Sesebuah bangunan yang akan dijadikan pusat prasekolah tidak boleh digunakan serentak sebagai tempat kediaman atau kedai. 4 .

3 Akta Pelajaran 1961 Setiap bangunan yang mempunyai sepuluh atau lebih pelajar dianggap sebagai sekolah 5 .

reka bentuk. Setiap bangunan yang hendak digunakan sebagai pusat prasekolah mestilah sesuai dari segi keselesaan. 1993). struktur dan juga keselamatan 6 .4 (Halimah Abdul Rahman & Kamariah Ibrahim.

7 .

Kamus Dewan Edisi Keempat Pengurusan ber maksud mengurus sesuatu manakala ruang pula ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu 8 .

Kurikulum Prasekolah Kebangsaan Adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas. ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air. 9 .

Elliot (2000)

Interaksi dan keberkesanan pengurusan Bilik darjah mempunyai mempunyai pengaruh yang tinggi kepada guru dan kanak-kanak. Susun atur perabot, peralatan dan alat bantu mengajar agak berbeza dari bilik darjah KBSR dan KBSM.

10

Jenis bangunan prasekolah yang ada pada hari ini.

11

12

12 SKOP UTAMA BANGUNAN PRASEKOLAH/TADIKA 13 .

4. 2. Guna bahan yang sesuai Mudah dibersihkan Jubin tidak licin (anti slip) Tidak menakung air Cat anti anai-anai dan vanish (jika lantai papan) 14 . 3. 5.1.

Cat rintangan cuaca untuk bahagian luar bangunan. Dinding papan – guna cat kilat. 15 . 3. Bersih 2.1.

5. 6. 2. Mempunyai tangga utama dan tangga kecemasan. Tangga kayu tukarkan ke tangga konkrit.1. Tidak melebihi had kelengkapan tangga bomba(bandaraya 40M. 4.bandar kecil10 M) 16 . Guna jubin perlu pasang jubin anti slip Pemegang tangga dipasang ikut sesuai ketinggian kanak-kanak. 3.

1. Cat warna cerah 2. Siling gantung tidak dibenarkan 3. Tidak mudah rosak jika terkena air.

17

1. Mesti diperbuat dari bahan 2. yang diluluskan. 3. Kapasiti air: 4. - 200 gelen: dalam bangunan 5. - 400 gelen : luar bangunan

18

1. Perlu selamat dan sesuai 2. Jenis asbestos tidak boleh digunakan.

19

20 .1. 2. Semua pintu dan tingkap hendaklah dibuka dari bahagian dalam. 3. Tingkap berbilah dan casement tidak dibenarkan. Jeriji yang dipasang di ruang bertingkat boleh dibuka untuk tujuan keselamatan. Semua pintu dan tingkap perlu berjeriji 4.

1. 4. 21 . 2. Kabinet simpanan barang perlu sistem udara yang sesuai. Perlu pencahayaan yang cukup. Udara bebas 10% daripada lega lantai. Perlu 20% daripada keluasan lega lantai. 3.

1. Premis hendaklah mendapat sumber pencahayaan yang cukup untuk proses P&P.pengendalian makanan dan lain-lain aktiviti 2. Pencahayaan semulajadi hendaklah 20% daripada keluasan lega lantai. 22 .

5. Susunan alat permainan luar tidak menghalang laluan. 23 . Digalakkan gotong royong dijalankan semasa cuti sekolah dan sebelum sekolah di buka. 6. 80% kawasan persekitaran adalah hijau (rumput) 7.

2.tayar 4. Tiada bahan buangan yang menakung air seperti botol. Perlu dalam keadaan kemas.1.tin.bersih dan kondusif. 24 . Rumput dipotong mengikut jadual 3. Pastikan pokok yang ditanam tidak dari pokok berduri dan beracun.

2. Penggunaan warna dan perhiasan yang sesuai.1. Susun atur perabot yang mesra pengguna. 25 .

Pembakaran terbuka adalah dilarang.1. 2. Point socket yang rendah hendaklah ditutup dengan kemas. 5. Longkang perlu bertutup. 26 . 4. Alat pemadam api di dapur dan ruang P&P. Pili bomba . 3.

27 .

Pagar sentiasa berkunci sepanjang persekolahan 28 .

Kawasan taman permainan yang berpagar 29 .

Taman permainan di alas dengan karpet yang diperbuat daripada bahan fiber 30 .

31 .

32 .

Pusat permainan air mestilah bersih dan kosong jika tidak digunakan 33 .

Tingkap dan pintu dipasang jeriji besi 34 .

Guru memantau ketika murid sedang bermain 35 .

36 .

1 Alatan permainan yang rosak masih tidak diperbaiki 37 .5.

2 Alatan permainan yang sudah berkarat dan rosak 38 .5.

3 Taman permainan berhampiran dengan kawasan pembakaran sampah 39 .5.

5.4 Kedudukan bangku yang berhampiran dengan longkang 40 .

5 Prasekolah terletak bersebelahan dengan stor sekolah 41 .5.

Lantai yang basah boleh menyebabkan kanak-kanak tergelincir dan cedera.5. Pasu bunga hendaklah berlapik untuk mengelakkan air siraman yang melelah di atas permukaan. batu. membalut tiang atau bucu yang tajam menggunakan span bagi mengurangkan risiko kecederaan teruk kepada kanak-kanak. Memastikan susun atur pasu bunga tidak menghalang pergerakan kanak-kanak kerana kanak-kanaksuka berlari walau dalam apa jua keadaan dan larangan. 42 . Kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun belum berupaya berfikir matang dan mereka bertindak mengikut naluri dan perasaan ingin tahu.6 KONKLUSI Kawasan persekitaran Memastikan peralatan permainan luar dalam keadaan baik. Kawasan sekitar hendaklah bebas daripada risiko elektrik dan bahan-bahan buangan seperti kaca. tidak patah dan berkarat untuk elakkan kecederaan dan keracunan. sampah dan sebagainya.

buaian yang rendah dan sebagainya. Jika terdapat kawasan yang tanahnya berlubang. 43 .5. Papan gelungsur tidak terlalu tinggi. Memastikan kawasan rata dan tidak licin untuk menggelakkan kemalangan. ia perlu ditimbus dengan segera atau dibuat tanda kawasan larangan. Peralatan permainan luar hendaklah sesuai dengan umur dan saiz kanak-kanak bagi menggelakkan kecederaan. Kawasan prasekolah hendak berpagar untuk menggelakkan orang yang tidak dikenali memasuki kawasan prasekolah dan menghindarkan kanak-kanak keluar tanpa disedari.7 KONKLUSI Kawasan persekitaran Longkang di kawasan luar bangunan hendaklah ditutup. Longkang yang tidak tertutup boleh menyebabkan kanak-kanak terjatuh ke dalamnya.

44 .

1 Ruang dalam bilik darjah Ruang penyediaan makanan Ruang bilik air Ruang luar bilik darjah 45 .6.

6.2 • Memudahkan guru merancang pelbagai aktiviti • Mewujudkan pusat pembelajaran • Membolehkan murid menjalankan aktiviti pembelajaran 46 .

. kemas dan kondusif • Merangsang minat murid untuk datang dan bersedia untuk belajar ….• Mewujudkan iklim bilik darjah yang teratur. sambungan • Membantu menceriakan persekitaran sekolah 47 .

3 Keselesaan Mudah alih Pelbagai guna Selamat Ceria Bermakna 48 .6.

49 .

Merupakan ruang pembelajaran dan pengajaran bagi muridmurid prasekolah. 50 .

dibahagikan kepada pusat pembelajaran tertentu di mana murid nampak lebih jelas pilihan ruang bagi menjalankan aktiviti tertentu (PEMBELAJARAN) 51 .Rohani Abdullah (2003).

Ruang-ruang kawasan sekolah atau bilik darjah mempunyai fokus tertentu atau mempunyai peluang-peluang tertentu untuk pembelajaran. 52 .Halimah Abdul Rahman dan Kamariah Ibrahim (1993).

53 .

1. 54 . 2. 3. Susun atur peralatan memudahkan pergerakan kanak-kanak. Sentiasa bersih. ceria. Ruang pembelajaran diwujudkan di dalam dan di luar kelas. menarik dan selamat.

5. Semua perabot berbucu bulat yang lebih selamat. 55 . Semua peralatan elektrik diletakkan pada tempat yang selamat dan tersusun rapi.. 4. 6. Terdapat peti pertolongan cemas yang lengkap dan baru.

Peralatan merbahaya disimpan ditempat selamat.Pintu utama dipasangkan jeriji agar kanakkanak tidak keluar sewenang-wenangnya. 9. Selesa. 10. 11.8. mendapat cahaya yang cukup dan peredaran udara yang baik.. Ruang dan susun atur boleh diubah mengikut situasi dan aktiviti pembelajaran. 56 .

57 .

 Susun atur bahan-bahan pembelajaran 58 .

 Jenis-jenis peralatan yang diguna pakai 59 .

 Pencahayaan yang secukupnya 60 .

SUSUNAN BUKU YANG KEMAS AKAN MELIHATKAN BUKU-BUKU YANG DIPAMERKAN MENARIK. 61 . MENYUMBANG KEPADA MINAT MEMBACA DIKALANGAN MURID-MURID.

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 62 .

BBB KREATIVITI DAN ESTETIKA 63 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 64 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 65 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 66 .

BBB GENDERANG BBB PERKEMBANGAN FIZIKAL 67 .

RAK KASUT PRASEKOLAH….BERBEZA MENGIKUT TAHUN KELUARANNYA 68 .

 Kemas dan menarik  Meja beralas 69 .

 Susun atur meja yang fleksibel membantu pelbagai aktiviti dilakukan mengikut tema dan kesesuaian masa. 70 .

71 .

8.3 KONKLUSI Peralatan (bbm) Sebagai guru sebuah prasekolah. iaitu ia tidak bertoksid. bersih dan memiliki tarikan deria seperti warna. Bahan-bahan pembelajaran perlu juga selamat digunakan. 72 . Bahan-bahan yang dianggap berkualiti dipandang menarik. tekstur dan bau yang menarik. perlu mempunyai kemahiran memilih peralatan dan bahan-bahan untuk digunakan di kelas prasekolah. sedap disentuh atau dipegang serta teguh. Bahan-bahan perlu juga memenuhi keperluan dan minat kanak-kanak. Keselamatan alat-alat tersebut perlu difikirkan kerana kanakkanak berinteraksi dengan alat-alat sebagaimana juga mereka berinteraksi dengan guru-guru dan rakan sebaya.

meja dan rak tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. Kelengkapan-kelengkapan di dalam kelasa perlu menyokong aktiviti-aktiviti yang dijalankan. disimpan semula di tempatnya.4 KONKLUSI Peralatan (perabot) Susun atur kerusi. Meja yang terlalu besar dan memuatkan ramai kanak-kanak tidak menggalakkan pembelajaran. Peralatan (mainan) Peralatan mainan hendaklah dipastikan. adalah lebih baik menggunakan perabot dan kelengkapan daripada kayu atau fiber glass. 73 . Oleh itu perlu dipastikan disimpan ditempat yang bertutup dan tidak mudah diambil kanak-kanak. Barang permainan yang kecil boleh menyebabkan kanak-kanak tercekik sekiranya tertelan. Berbanding dengan plastik dan besi (metal).8. Elakkan barang permainan berselerak sebelum memulakan sesuatu aktiviti pembelajaran. Bangku-bangku dan kerusi perlu sesuai dengan saiz kanak-kanak.

74 .

Merujuk kepada Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KSPK) pula. Ruang adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas.Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat. ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air. 75 . Ruang ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu.

Penyediaan makanan pula mempunyai dua kaedah iaitu: 2. Ruang dapur bagi sesebuah taska mestilah dengan keluasan minima (10’X10’).1 :penyediaan memasak 2. 2. 76 .2 :penyediaan makanan oleh pembekal. 1.Mengikut buku Garis Panduan Penyediaan Kemudahan Fizikal oleh PERMATA NEGARA.

77 . 5. 4. 2.1.Kabinet pasang siap atas berpara dan berpintu cermin. 6.Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina. Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori.Sinki berkembar dengan 2 paip air. Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. 3.Rangka pintu kabinet bawah hendaklah 6 inci dari paras lantai.

1. 2. Kanak-kanak diberikan pinggan mangkuk yang tidak mudah pecah dan berkarat. 3. Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke dapur kecuali dengan kebenaran guru atau pembantu. Dapur adalah di dalam keadaan yang bersih dan kemas 78 .

Ruang makan merupakan ruang perkhidmatan sokongan yang perlu ada di setiap pusat prasekolah. 2009). 79 . (Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan.

i. 2009).Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi (Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan. 80 . ii.RUANG MAKAN DALAM BANGUNAN: -kedudukannya bersebelahan dapur -ada dua buah sinki kanak-kanak dengan ketinggian tiga kaki dari lantai. .RUANG MAKAN DI LUAR BANGUNAN: -ruang makan khusus tidak dapat disediakan -Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan.

4.1. Ruang pengaliran udara seperti tingkap dibuka 3. Alat Pemadam Api bersaiz kecil ( 1 kg ) 81 . Pastikan peralatan letrik berada dalam keadaan selamat 5. Susunan peralatan dapur bersesuaian 2. Tabung gas dan salur getah gas diselenggara bagi mengelakkan kebocoran.

2. Lantai dan tingkap sentiasa dicuci/dilap dengan menggunakan cecair pencuci anti bakteria 4. mangkuk dan cawan murid dibersihkan selepas digunakan 3. Peralatan memasak dibersihkan selepas digunakan. Tong sampah yang bertudung dan hendaklah sentiasa bersih 82 .1. Pinggan.

Penyimpanan bahan kering dan basah di tempat yang bersesuaian 6. Lantai ruang penyediaan makanan hendaklah dilap setiap hari dengan cecair anti kuman 7. Sisi tepi kaunter hendaklah dilapik dengan sejenis getah atau plastic pvc 8. dapur dan peti sejuk mesti dalam keadaan bersih. 83 .5. Rak penyimpanan makanan.

A 1 3 C D E 2 A B A A 4 C RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) F A A 5G G 6 A A 8 D C A 7 TP TL RUANG DAPUR J J M N N M 84 .

A H A 2 1 B A D A E C A 3 F A RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) A 5 G G A 4 J C C J A A RUANG DAPUR 6 A A 7 H 8 A A 7 Q Q C 2 C 3 A Q Q A 4 Q Q A A 5 F A RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) G 6 A E D G C A B A 1 8 A A 85 .

86 . Sinki berkembar dengan 2 paip air. = Sinki berkembar tetapi TIADA dua (2) paip air.

 = tiada “hood” 87 . Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina.

*Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. 88 . *Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori.

 Alas makan disediakan.  89 .-ruang makan bersebelahan dengan ruang dapur.  = alas makan kurang sesuai kerana alas makan tersebut diperbuat daripada kain yang bersusun.Material seperti ini mudah memerangkap habuk.

 *makan di meja  * alas meja beralas cerah  * perlu pastikan ketinggian kerusi dan meja untuk keselesaan dan keselamatan murid 90 .

- - Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan. Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi 91 .

mangkuk. Kecuaian akan menyebabkan kemalangan kerana kanak-kanak akan meniru gaya ibu mereka di dapur jika tidak diawasi. Perlu disimpan ditempat di mana kanak-kanak tidak nampak dan mudah dicapai.7 KONKLUSI Peralatan (dapur) Pastikan semua peralatan di dapur seperti sudu. dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik. garpu. 92 .9. Penggunaan pinggan mangkuk plastik dapat mengelakkan kecederaan terluka jika kanak-kanak terjatuh ketika membawa atau menggunakannya.

93 .

Guru dan pembantu sentiasa memastikan paip air. sinki dan pam tandas berfungsi dengan baik. 2. Lantai di dalam tandas adalah bersih dan kering. 4.1. 94 . Tiada bahan-bahan pencuci bertoksik yang disimpan di dalam tandas. Kanak-kanak disediakan alas kaki yang sesuai untuk ke tandas agar kanak-kanak tidak jatuh ketika di tandas. 3.

1. 2. 95 . Menguruskan diri murid dengan cara yang baik. Mengamalkan amalan kesihatan yang baik.

8. Sinki.1. Penyidai tuala. Selipar Pewangi dan pencuci Gayung/baldi 96 . Sabun. 7. 6. 3. Tandas berasingan. 2. 4. Cermin. 5.

 Sistem pengaliran air di tandas 97 .

98 .Tandas lelaki dan perempuan.

99 .

Peti kecemasan Tandas Sinki membasuh tangan Ruang rehat ketika sakit 10 0 .

10 1 .

Ia berpunca daripada orang dewasa dan kanak-kanak sendiri.KERANA : 11. 10 2 .1 Kemalangan dikalangan kanak-kanak sering berlaku di mana sahaja mereka berada.

Kanak-kanak belum biasa dan tidak mengetahui keadaan dan tempat yang merbahaya. meneroka dan meniru. Mereka mudah terjatuh dan hilang tumpuan.11. Kanak-kanak letih. 10 3 . Kemalangan boleh berlaku apabila… Penjaga sibuk dengan urusan mereka dan mengabaikan kanakkanak. Sifat kanak-kanak yang suka mencuba. lapar dan tidak sihat.2 Peralatan dan susun atur perabot yang berbahaya dan boleh mendatangkan kecederaan.

10 4 .11.3 Luar bangunan  Kawasan luar seperti taman permainan dan kawasan persekitaran boleh mendatangkan bahaya kepada kanakkanak  Kanak-kanak perlu pengawasan daripada oang dewasa sekiranya berada di tempat tersebut.

10 5 .

3.1. yang teratur. yang selamat akan dapat menghindarkan kemalangan yang tidak diingini berlaku. kemas dan ceria menimbulkan suasana yang kondusif untuk aktiviti pembelajaran dan pengajaran . Sesungguhnya penempatan dan susun atur peralatan serta perabot perlu diberi perhatian serius kerana persekitaran… 2. 10 6 . yang mengambilkira keperluan perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak akan merangsangkan lagi perolehan kemahiran dan pengalaman . 4.

NOORUL DALILAH BT. YOB 800205-075776 10 7 . MD SAID 820920-07-5296 ROHANA BT. HARUN 700225085744 NORADILAH BT HAJI NAIN 730308-08-6416 NORRIZAN BT.

10 8 .

Mohd. Merrill.php?option=com_phocadownload&view=category&id=8:kitprogram-transisi&download=51:modul-3-persediaan-persekitaran-kelas-tahun-satu&Itemid=1.edu. Daud Hamzah. 2002. Birth to five.BIBLIOGRAFI Carol E. Early childhood curriculum a creative –play model. Delmar Thomson Learning Khadijah. Ohill. Perkembangan kanak-kanak dan pembelajaran. Second Edition. Falkulti Pendidikan . Columbus. Zurida & fatimah.my/2010/index. Pulau Pinang. UKM Salmah Ayob. Pengenalan kreatif dan pendidikan. 10 9 . Pemikiran dalam pendidikan ke arah memperkasakan pendidikan menurut acuan Malaysia 2003. Frank G. 1989. Early childhood special education. Kertas kerja Seminar Pendidikan Awal Kanak-kanak Universiti Sains Malaysia. New Jersey. Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors. Catron & Jan Allen. Kurikulum pendidikan dan pengajaran awal : satu pendekatan holistik. 1998 Flo Enterprise Petaling Jaya. 1994. http://ppdsegamat. Bowe.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->