1

2

PERLU MENDAPAT KELULUSAN Kelulusan perancangan diperlukan untuk penggunaan bangunan sebagai pusat prasekolah, sama ada untuk tadika atau taska.
3

4 .2 Akta 267 (Perancangan) Wilayah Persekutuan 1982 (Seksyen 19).: Sesebuah bangunan yang akan dijadikan pusat prasekolah tidak boleh digunakan serentak sebagai tempat kediaman atau kedai.

3 Akta Pelajaran 1961 Setiap bangunan yang mempunyai sepuluh atau lebih pelajar dianggap sebagai sekolah 5 .

1993). reka bentuk.4 (Halimah Abdul Rahman & Kamariah Ibrahim. Setiap bangunan yang hendak digunakan sebagai pusat prasekolah mestilah sesuai dari segi keselesaan. struktur dan juga keselamatan 6 .

7 .

Kamus Dewan Edisi Keempat Pengurusan ber maksud mengurus sesuatu manakala ruang pula ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu 8 .

ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air. 9 .Kurikulum Prasekolah Kebangsaan Adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas.

Elliot (2000)

Interaksi dan keberkesanan pengurusan Bilik darjah mempunyai mempunyai pengaruh yang tinggi kepada guru dan kanak-kanak. Susun atur perabot, peralatan dan alat bantu mengajar agak berbeza dari bilik darjah KBSR dan KBSM.

10

Jenis bangunan prasekolah yang ada pada hari ini.

11

12

12 SKOP UTAMA BANGUNAN PRASEKOLAH/TADIKA 13 .

2.1. 3. 5. Guna bahan yang sesuai Mudah dibersihkan Jubin tidak licin (anti slip) Tidak menakung air Cat anti anai-anai dan vanish (jika lantai papan) 14 . 4.

15 . Bersih 2. 3. Cat rintangan cuaca untuk bahagian luar bangunan.1. Dinding papan – guna cat kilat.

Tidak melebihi had kelengkapan tangga bomba(bandaraya 40M.1. Mempunyai tangga utama dan tangga kecemasan. 3. 4. Guna jubin perlu pasang jubin anti slip Pemegang tangga dipasang ikut sesuai ketinggian kanak-kanak. Tangga kayu tukarkan ke tangga konkrit. 6. 2.bandar kecil10 M) 16 . 5.

1. Cat warna cerah 2. Siling gantung tidak dibenarkan 3. Tidak mudah rosak jika terkena air.

17

1. Mesti diperbuat dari bahan 2. yang diluluskan. 3. Kapasiti air: 4. - 200 gelen: dalam bangunan 5. - 400 gelen : luar bangunan

18

1. Perlu selamat dan sesuai 2. Jenis asbestos tidak boleh digunakan.

19

Semua pintu dan tingkap perlu berjeriji 4. Tingkap berbilah dan casement tidak dibenarkan. 20 . Jeriji yang dipasang di ruang bertingkat boleh dibuka untuk tujuan keselamatan. 2.1. 3. Semua pintu dan tingkap hendaklah dibuka dari bahagian dalam.

3. 21 . 2. Perlu 20% daripada keluasan lega lantai. Kabinet simpanan barang perlu sistem udara yang sesuai. 4. Perlu pencahayaan yang cukup.1. Udara bebas 10% daripada lega lantai.

pengendalian makanan dan lain-lain aktiviti 2. 22 . Pencahayaan semulajadi hendaklah 20% daripada keluasan lega lantai. Premis hendaklah mendapat sumber pencahayaan yang cukup untuk proses P&P.1.

5. Susunan alat permainan luar tidak menghalang laluan. 6. 23 . Digalakkan gotong royong dijalankan semasa cuti sekolah dan sebelum sekolah di buka. 80% kawasan persekitaran adalah hijau (rumput) 7.

24 . Tiada bahan buangan yang menakung air seperti botol. Perlu dalam keadaan kemas.tayar 4. Rumput dipotong mengikut jadual 3. Pastikan pokok yang ditanam tidak dari pokok berduri dan beracun.tin. 2.1.bersih dan kondusif.

2.1. Penggunaan warna dan perhiasan yang sesuai. 25 . Susun atur perabot yang mesra pengguna.

Longkang perlu bertutup. Point socket yang rendah hendaklah ditutup dengan kemas. 3. Pembakaran terbuka adalah dilarang. 5. 26 . 4.1. Pili bomba . 2. Alat pemadam api di dapur dan ruang P&P.

27 .

Pagar sentiasa berkunci sepanjang persekolahan 28 .

Kawasan taman permainan yang berpagar 29 .

Taman permainan di alas dengan karpet yang diperbuat daripada bahan fiber 30 .

31 .

32 .

Pusat permainan air mestilah bersih dan kosong jika tidak digunakan 33 .

Tingkap dan pintu dipasang jeriji besi 34 .

Guru memantau ketika murid sedang bermain 35 .

36 .

5.1 Alatan permainan yang rosak masih tidak diperbaiki 37 .

2 Alatan permainan yang sudah berkarat dan rosak 38 .5.

3 Taman permainan berhampiran dengan kawasan pembakaran sampah 39 .5.

4 Kedudukan bangku yang berhampiran dengan longkang 40 .5.

5 Prasekolah terletak bersebelahan dengan stor sekolah 41 .5.

Lantai yang basah boleh menyebabkan kanak-kanak tergelincir dan cedera. membalut tiang atau bucu yang tajam menggunakan span bagi mengurangkan risiko kecederaan teruk kepada kanak-kanak.6 KONKLUSI Kawasan persekitaran Memastikan peralatan permainan luar dalam keadaan baik.5. Kawasan sekitar hendaklah bebas daripada risiko elektrik dan bahan-bahan buangan seperti kaca. batu. Pasu bunga hendaklah berlapik untuk mengelakkan air siraman yang melelah di atas permukaan. 42 . Kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun belum berupaya berfikir matang dan mereka bertindak mengikut naluri dan perasaan ingin tahu. Memastikan susun atur pasu bunga tidak menghalang pergerakan kanak-kanak kerana kanak-kanaksuka berlari walau dalam apa jua keadaan dan larangan. sampah dan sebagainya. tidak patah dan berkarat untuk elakkan kecederaan dan keracunan.

ia perlu ditimbus dengan segera atau dibuat tanda kawasan larangan. Kawasan prasekolah hendak berpagar untuk menggelakkan orang yang tidak dikenali memasuki kawasan prasekolah dan menghindarkan kanak-kanak keluar tanpa disedari. Peralatan permainan luar hendaklah sesuai dengan umur dan saiz kanak-kanak bagi menggelakkan kecederaan.7 KONKLUSI Kawasan persekitaran Longkang di kawasan luar bangunan hendaklah ditutup. Longkang yang tidak tertutup boleh menyebabkan kanak-kanak terjatuh ke dalamnya. Papan gelungsur tidak terlalu tinggi. buaian yang rendah dan sebagainya. 43 . Jika terdapat kawasan yang tanahnya berlubang.5. Memastikan kawasan rata dan tidak licin untuk menggelakkan kemalangan.

44 .

6.1 Ruang dalam bilik darjah Ruang penyediaan makanan Ruang bilik air Ruang luar bilik darjah 45 .

2 • Memudahkan guru merancang pelbagai aktiviti • Mewujudkan pusat pembelajaran • Membolehkan murid menjalankan aktiviti pembelajaran 46 .6.

kemas dan kondusif • Merangsang minat murid untuk datang dan bersedia untuk belajar …. sambungan • Membantu menceriakan persekitaran sekolah 47 ..• Mewujudkan iklim bilik darjah yang teratur.

3 Keselesaan Mudah alih Pelbagai guna Selamat Ceria Bermakna 48 .6.

49 .

50 .Merupakan ruang pembelajaran dan pengajaran bagi muridmurid prasekolah.

Rohani Abdullah (2003). dibahagikan kepada pusat pembelajaran tertentu di mana murid nampak lebih jelas pilihan ruang bagi menjalankan aktiviti tertentu (PEMBELAJARAN) 51 .

Ruang-ruang kawasan sekolah atau bilik darjah mempunyai fokus tertentu atau mempunyai peluang-peluang tertentu untuk pembelajaran. 52 .Halimah Abdul Rahman dan Kamariah Ibrahim (1993).

53 .

Sentiasa bersih. 54 . menarik dan selamat. Susun atur peralatan memudahkan pergerakan kanak-kanak. 3.1. ceria. Ruang pembelajaran diwujudkan di dalam dan di luar kelas. 2.

55 .. 6. 4. Terdapat peti pertolongan cemas yang lengkap dan baru. 5. Semua peralatan elektrik diletakkan pada tempat yang selamat dan tersusun rapi. Semua perabot berbucu bulat yang lebih selamat.

8. mendapat cahaya yang cukup dan peredaran udara yang baik. 56 . Selesa.. 10.Peralatan merbahaya disimpan ditempat selamat. Ruang dan susun atur boleh diubah mengikut situasi dan aktiviti pembelajaran. 9. 11.Pintu utama dipasangkan jeriji agar kanakkanak tidak keluar sewenang-wenangnya.

57 .

 Susun atur bahan-bahan pembelajaran 58 .

 Jenis-jenis peralatan yang diguna pakai 59 .

 Pencahayaan yang secukupnya 60 .

SUSUNAN BUKU YANG KEMAS AKAN MELIHATKAN BUKU-BUKU YANG DIPAMERKAN MENARIK. MENYUMBANG KEPADA MINAT MEMBACA DIKALANGAN MURID-MURID. 61 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 62 .

BBB KREATIVITI DAN ESTETIKA 63 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 64 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 65 .

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI 66 .

BBB GENDERANG BBB PERKEMBANGAN FIZIKAL 67 .

BERBEZA MENGIKUT TAHUN KELUARANNYA 68 .RAK KASUT PRASEKOLAH….

 Kemas dan menarik  Meja beralas 69 .

70 . Susun atur meja yang fleksibel membantu pelbagai aktiviti dilakukan mengikut tema dan kesesuaian masa.

71 .

3 KONKLUSI Peralatan (bbm) Sebagai guru sebuah prasekolah. bersih dan memiliki tarikan deria seperti warna. Bahan-bahan yang dianggap berkualiti dipandang menarik. iaitu ia tidak bertoksid. sedap disentuh atau dipegang serta teguh. Bahan-bahan perlu juga memenuhi keperluan dan minat kanak-kanak.8. perlu mempunyai kemahiran memilih peralatan dan bahan-bahan untuk digunakan di kelas prasekolah. Keselamatan alat-alat tersebut perlu difikirkan kerana kanakkanak berinteraksi dengan alat-alat sebagaimana juga mereka berinteraksi dengan guru-guru dan rakan sebaya. 72 . Bahan-bahan pembelajaran perlu juga selamat digunakan. tekstur dan bau yang menarik.

Oleh itu perlu dipastikan disimpan ditempat yang bertutup dan tidak mudah diambil kanak-kanak. disimpan semula di tempatnya. Kelengkapan-kelengkapan di dalam kelasa perlu menyokong aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Barang permainan yang kecil boleh menyebabkan kanak-kanak tercekik sekiranya tertelan. Berbanding dengan plastik dan besi (metal).8.4 KONKLUSI Peralatan (perabot) Susun atur kerusi. Meja yang terlalu besar dan memuatkan ramai kanak-kanak tidak menggalakkan pembelajaran. Elakkan barang permainan berselerak sebelum memulakan sesuatu aktiviti pembelajaran. meja dan rak tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. Bangku-bangku dan kerusi perlu sesuai dengan saiz kanak-kanak. adalah lebih baik menggunakan perabot dan kelengkapan daripada kayu atau fiber glass. Peralatan (mainan) Peralatan mainan hendaklah dipastikan. 73 .

74 .

ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air. 75 .Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat. Ruang adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas. Merujuk kepada Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KSPK) pula. Ruang ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu.

1. 2. 76 .1 :penyediaan memasak 2.Mengikut buku Garis Panduan Penyediaan Kemudahan Fizikal oleh PERMATA NEGARA. Ruang dapur bagi sesebuah taska mestilah dengan keluasan minima (10’X10’). Penyediaan makanan pula mempunyai dua kaedah iaitu: 2.2 :penyediaan makanan oleh pembekal.

Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina. Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori. 2. 3. 6. 4.Kabinet pasang siap atas berpara dan berpintu cermin. 5.1.Sinki berkembar dengan 2 paip air. 77 . Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak.Rangka pintu kabinet bawah hendaklah 6 inci dari paras lantai.

Kanak-kanak diberikan pinggan mangkuk yang tidak mudah pecah dan berkarat. 2. Dapur adalah di dalam keadaan yang bersih dan kemas 78 . Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke dapur kecuali dengan kebenaran guru atau pembantu.1. 3.

(Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan. 79 .Ruang makan merupakan ruang perkhidmatan sokongan yang perlu ada di setiap pusat prasekolah. 2009).

. 2009).RUANG MAKAN DALAM BANGUNAN: -kedudukannya bersebelahan dapur -ada dua buah sinki kanak-kanak dengan ketinggian tiga kaki dari lantai. 80 .i.RUANG MAKAN DI LUAR BANGUNAN: -ruang makan khusus tidak dapat disediakan -Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan.Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi (Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan. ii.

1. Susunan peralatan dapur bersesuaian 2. Alat Pemadam Api bersaiz kecil ( 1 kg ) 81 . 4. Pastikan peralatan letrik berada dalam keadaan selamat 5. Tabung gas dan salur getah gas diselenggara bagi mengelakkan kebocoran. Ruang pengaliran udara seperti tingkap dibuka 3.

Lantai dan tingkap sentiasa dicuci/dilap dengan menggunakan cecair pencuci anti bakteria 4. 2. mangkuk dan cawan murid dibersihkan selepas digunakan 3. Peralatan memasak dibersihkan selepas digunakan. Pinggan.1. Tong sampah yang bertudung dan hendaklah sentiasa bersih 82 .

Lantai ruang penyediaan makanan hendaklah dilap setiap hari dengan cecair anti kuman 7.5. Penyimpanan bahan kering dan basah di tempat yang bersesuaian 6. 83 . Rak penyimpanan makanan. Sisi tepi kaunter hendaklah dilapik dengan sejenis getah atau plastic pvc 8. dapur dan peti sejuk mesti dalam keadaan bersih.

A 1 3 C D E 2 A B A A 4 C RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) F A A 5G G 6 A A 8 D C A 7 TP TL RUANG DAPUR J J M N N M 84 .

A H A 2 1 B A D A E C A 3 F A RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) A 5 G G A 4 J C C J A A RUANG DAPUR 6 A A 7 H 8 A A 7 Q Q C 2 C 3 A Q Q A 4 Q Q A A 5 F A RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME ) G 6 A E D G C A B A 1 8 A A 85 .

= Sinki berkembar tetapi TIADA dua (2) paip air. 86 . Sinki berkembar dengan 2 paip air.

 = tiada “hood” 87 . Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina.

*Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori.*Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. 88 .

Material seperti ini mudah memerangkap habuk.  = alas makan kurang sesuai kerana alas makan tersebut diperbuat daripada kain yang bersusun.  Alas makan disediakan.-ruang makan bersebelahan dengan ruang dapur.  89 .

 *makan di meja  * alas meja beralas cerah  * perlu pastikan ketinggian kerusi dan meja untuk keselesaan dan keselamatan murid 90 .

Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi 91 .- - Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan.

garpu.7 KONKLUSI Peralatan (dapur) Pastikan semua peralatan di dapur seperti sudu. Penggunaan pinggan mangkuk plastik dapat mengelakkan kecederaan terluka jika kanak-kanak terjatuh ketika membawa atau menggunakannya.9. 92 . Kecuaian akan menyebabkan kemalangan kerana kanak-kanak akan meniru gaya ibu mereka di dapur jika tidak diawasi. mangkuk. dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik. Perlu disimpan ditempat di mana kanak-kanak tidak nampak dan mudah dicapai.

93 .

94 . Guru dan pembantu sentiasa memastikan paip air. Tiada bahan-bahan pencuci bertoksik yang disimpan di dalam tandas. Kanak-kanak disediakan alas kaki yang sesuai untuk ke tandas agar kanak-kanak tidak jatuh ketika di tandas.1. sinki dan pam tandas berfungsi dengan baik. 4. 3. Lantai di dalam tandas adalah bersih dan kering. 2.

1. 95 . Menguruskan diri murid dengan cara yang baik. Mengamalkan amalan kesihatan yang baik. 2.

3. Selipar Pewangi dan pencuci Gayung/baldi 96 . 2. Tandas berasingan. 7. Sabun. Penyidai tuala. Sinki. 5. 8.1. 4. Cermin. 6.

 Sistem pengaliran air di tandas 97 .

98 .Tandas lelaki dan perempuan.

99 .

Peti kecemasan Tandas Sinki membasuh tangan Ruang rehat ketika sakit 10 0 .

10 1 .

1 Kemalangan dikalangan kanak-kanak sering berlaku di mana sahaja mereka berada. 10 2 . Ia berpunca daripada orang dewasa dan kanak-kanak sendiri.KERANA : 11.

10 3 . meneroka dan meniru. lapar dan tidak sihat. Kanak-kanak letih. Kanak-kanak belum biasa dan tidak mengetahui keadaan dan tempat yang merbahaya. Kemalangan boleh berlaku apabila… Penjaga sibuk dengan urusan mereka dan mengabaikan kanakkanak.2 Peralatan dan susun atur perabot yang berbahaya dan boleh mendatangkan kecederaan. Sifat kanak-kanak yang suka mencuba. Mereka mudah terjatuh dan hilang tumpuan.11.

11. 10 4 .3 Luar bangunan  Kawasan luar seperti taman permainan dan kawasan persekitaran boleh mendatangkan bahaya kepada kanakkanak  Kanak-kanak perlu pengawasan daripada oang dewasa sekiranya berada di tempat tersebut.

10 5 .

4.1. kemas dan ceria menimbulkan suasana yang kondusif untuk aktiviti pembelajaran dan pengajaran . yang teratur. yang selamat akan dapat menghindarkan kemalangan yang tidak diingini berlaku. Sesungguhnya penempatan dan susun atur peralatan serta perabot perlu diberi perhatian serius kerana persekitaran… 2. 3. yang mengambilkira keperluan perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak akan merangsangkan lagi perolehan kemahiran dan pengalaman . 10 6 .

HARUN 700225085744 NORADILAH BT HAJI NAIN 730308-08-6416 NORRIZAN BT.NOORUL DALILAH BT. MD SAID 820920-07-5296 ROHANA BT. YOB 800205-075776 10 7 .

10 8 .

Early childhood special education. Columbus. http://ppdsegamat. Early childhood curriculum a creative –play model. Daud Hamzah. UKM Salmah Ayob. 2002. Falkulti Pendidikan . Second Edition. Bowe. 1989. Birth to five.php?option=com_phocadownload&view=category&id=8:kitprogram-transisi&download=51:modul-3-persediaan-persekitaran-kelas-tahun-satu&Itemid=1.my/2010/index. Pemikiran dalam pendidikan ke arah memperkasakan pendidikan menurut acuan Malaysia 2003. Ohill. Catron & Jan Allen. Zurida & fatimah. Pulau Pinang. Frank G. Perkembangan kanak-kanak dan pembelajaran. 1998 Flo Enterprise Petaling Jaya. Pengenalan kreatif dan pendidikan. 10 9 . Kurikulum pendidikan dan pengajaran awal : satu pendekatan holistik. New Jersey. Merrill. Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors.edu. 1994. Kertas kerja Seminar Pendidikan Awal Kanak-kanak Universiti Sains Malaysia. Mohd. Delmar Thomson Learning Khadijah.BIBLIOGRAFI Carol E.