MENGUMUMKAN KETIBAAN YANG BERBAHAGIA DATO’ SAIFUL BAHAR BIN DATO’ HJ.

MOHD ARSHAD DIIRINGI OLEH DIF-DIF KEHORMAT MASUK KE DEWAN. (KOMPANG DIPALU) Hadirin dipersilakan duduk. ( “Tarian Selamat Datang” ) Begitulah tadi persembahan Tarian selamat datang daripada pelajar Tahun 5 Gemilang, SK Perwira. Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku. Hadirin dipohon berdiri. Hadirin dipersilakan duduk. Melayang serindit di atas permatang Merbah berkicau di hujung muara Pemanis kata selamat datang, Awal Bismillah pembuka bicara.

Yang Berbahagia Dato’ Saiful Bahar Bin Dato’ Hj. Mohd Arshad (D.I.M.P, D.S.M, A.M.P, A.N.S) Setiausaha Sulit Kanan, Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Malaysia Yang Dihormati Tuan Hj Azahar Bin Bahari Naib Yang Dipertua Persatuan Ibubapa dan Guru SK Perwira Yang Berusaha Pn. Rosilawati bt Abdul Aziz, Penolong Kanan Pentadbiran SK Perwira Pn Zaleha bt Kamaruddin, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Pn Rosnani bt Ramli Penolong Kanan Kokurikulum Dif-dif kehormat, AJK PIBG sesi 2011/2012, guru-guru, para ibu bapa, seterusnya anak-anak pelajar yang dikasihi sekalian. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 1 Malaysia. Salam Perak Aman Jaya. Bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana dengan izin kasih-NYA, kita dapat berkumpul di dewan sekolah yang bersejarah ini bagi menjayakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar SK Perwira bagi tahun 2011. Majlis merakamkan setingggi-tinggi ucapan terima kasih kepada tetamu kehormat kita pada hari ini Yang Berbahagia Dato’ Saiful Bahar Bin Dato’ Hj. Mohd Arshad, Setiausaha Sulit Kanan, Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Malaysia kerana
1

dimulakan dengan ucapan dari Tuan Hj Azahar Bin Bahari. Setiausaha Sulit Kanan. Seterusnya majlis menjemput Pn. Selamat datang juga diucapkan kepada hadirin dan hadirat sekalian. Nawi atas bacaan doa sebentar tadi. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Kalau pergi Tanjung Keramat. Rosilawati bt Abdul Aziz) Terima kasih diucapkan. ( Ucapan: Tuan Hj Azahar Bin Bahari ) Terima kasih diucapkan. Belikan saya kain pelikat Bersama kita memohon rahmat. Jemput memohon kata aluan Tirai ucapan pada petangi ini. Naib Yang Dipertua PIBG SK Perwira. majlis mempersilakan Al Fadhil Ustaz Zulkarnain b. Untuk itu. ( Doa ) Majlis mengucapkan terima kasih kepada Al Fadil Ustaz Zulkarnain b. Dipersilakan. Bukan rumput bukan rumput. marilah sama-sama kita menadah tangan bermunajat.sudi hadir pada petang ini. Nawi untuk meminpin bacaan doa. Mohd Arshad. Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian. memohon berkat agar segala urusan mendapat rahmat. Rosilawati bt Abdul Aziz. Hadirin dan hadirat sekalian.majlis dengan penuh takzim menjemput. Bukan jemput sebarang jemput. ( Ucapan: Pn. Besar langit ditepi busut Besar tak muat di dalam peti Besar hajat kami menjemput Besar niat di dalam hati Tanpa melengahkan masa. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Semoga dengan kehadiran semua. maka majlis ini akan lebih bermakna dan berseri. Yang Berbahagia Dato’ Saiful Bahar Bin Dato’ Hj. Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Malaysia untuk menyampaikan ucapan seterusnya merasmikan Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar Sk Perwira 2011. Rumput penghias tepi halaman. 2 . Moga majlis mendapat berkat. Penolong Kanan Pentadbiran SK Perwira untuk menyampaikan ucapan.

Terima kasih diucapkan kepada Puan Rosnani Ramli dan En. Seterusnya. dan sidang hadirin sekalian. Untuk menyempurnakan penyampaian hadiah. majlis dengan sukacitanya menjemput. DIMULAKAN DENGAN PRA ELIT. Pendidikan awal separa formal dalam institusi pendidikan bermula di peringkat prasekolah. Yang Berbahagia Dato’ Saiful Bahar bin Dato’ Hj Mohd Arshad. Yang Berbahagia Dato’ dan sidang hadirin sekalian. Untuk itu. kokurikulum. majlis sekali lagi ingin menjemput Puan Rosnani Ramli diiringi oleh En. Pn. Penilaian juga dilakukan oleh panel pemerhati yang terdiri daripada para guru dan pentadbir SK Perwira. majlis menjemput Puan Zaleha Kamaruddin diiringi oleh Puan Rosnani Ramli untuk menyampaikan anugerah tersebut.sama menyaksikan graduasi murid prasekolah SK Perwira bagi sesi 2011. Rosilawati bt Abdul Aziz. Pra Gemilang Pra Bestari Terima kasih diucapkan kepada Puan Rosilawati Abd Aziz dan Puan Zaleha Kamaruddin.Majlis merakamkan ucapan terima kasih Yang Berbahagia Dato’ Saiful Bahar Bin Dato’ Hj. Penganugerahan ini dinilai berdasarkan pencapaian cemerlang calon-calon dalam bidang akademik. tanpa melengahkan masa. majlis dengan segala hormatnya menjemput. DIPERSILAKAN ADIK ……….anak diberi pendedahan awal tentang aspek menulis. Mohd Arshad di atas kesudian merasmikan majlis pada hari ini. Dipersilakan. Untuk itu. mengira. Terima kasih diucapkan kepada Puan Zaleha Kamaruddin dan Puan Rosnani Ramli. Pada hari ini kita akan sama.. anak. dijemput Tuan Haji Azahar bin Bahari diiringi oleh Puan Rosilawati Abdul Aziz untuk menyampaikannya. Pada masa ini. membaca dan menaakul. Dipersilakan. Yang Berbahagia Dato’. diiringi oleh Pn Zaleha bt Kamaruddin naik ke pentas. Ahmad Nasri Din. Seterusnya penyampaian hadiah bagi PRESTASI AKADEMIK CEMERLANG TAHUN 2011. GRADUASI PRASEKOLAH SK PERWIRA BG TAHUN 2011. Dipersilakan. sahsiah dan kepimpinan yang ditonjolkan sepanjang sesi persekolahan 2011 ini. Terima kasih diucapkan kepada Tuan Haji Azahar bin Bahari dan Puan Rosilawati Abdul Aziz. Setiausaha Sulit Kanan Kementerian 3 . Ahmad Nasri bin Din untuk menyampaikan ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 2011. Dipersilakan. Majlis diteruskan lagi dengan penyampaian anugerah PRESTASI CEMERLANG MATA PELAJARAN 2011. Bagi menyampaikan sijil dan cenderahati. Sekarang kita akan teruskan majlis dengan penyampaian anugerah TOKOH MURID 2011.

Kejayaan-kejayaan mereka ini. Kecemerlangan ini telah melayakkan mereka menerima anugerah TOKOH CEMERLANG AKADEMIK SK PERWIRA 2011. Mereka ialah: 1. Anugerah berikutnya bakal disampaikan kepada pelajar yang mencatatkan penglibatan yang sangat aktif dalam bidang bukan akademik.2 dan 3).Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia dengan diiringi oleh Puan Rosilawati Abdul Aziz. dipersilakan. pergaulan positif dengan rakan dan guru serta sentiasa meniktikberatkan amalan nilai murni dalam tingkah laku seharian. Tokoh-tokoh ini telah berjaya mengaharumkan nama sekolah hingga ke peringkat negeri dan kebangsaan.Adik Nor Izzaz Tahniah diucapkan. kami iktirafkan dengan menobatkan mereka sebagai TOKOH KOKURIKULUM SK PERWIRA 2011. Seterusnya adalah penyampaian anugerah bagi TOKOH KEPIMPINAN. Penilaian para panel pemerhati melibatkan aspek pelaksanaan tugas yang cemerlang dalam memikul amanah dan tanggungjawab yang diberikan. Bersikap terbuka dalam menerima 4 . ketrampilan diri. Anugerah berikutnya akan disampaikan kepada tokoh cemerlang sahsiah. Penolong Kanan Pentadbiran SK Perwira. Dengan sebulat suara. penerima anugerah ini adalah mereka yang telah mencatatkan keputusan cemerlang dalam setiap penilaian dan peperiksaan antaranya Penilaian Kendalian Sekolah Rendah (PKSR 1. telah dianugerahkan kepada : 12Tahniah diucapkan. naik ke pentas untuk menyampaikan anugerah kepada para penerima. Kita mulakan dengan TOKOH AKADEMIK 2011 SK PERWIRA. sentiasa memberi saingan kepada rakan yang lain dan menunjukkan sikap yang positif dalam tingkah dan lakunya. Penilaian dibuat berdasarkan kepatuhan kepada peraturan. anugerah TOKOH SAHSIAH SK PERWIRA TAHUN 2011. Peperiksaan Pertengahan Tahun dan Peperiksaan Akhir Tahun. Untuk makluman. dijemput adik : 12Tahniah diucapkan. Dengan itu. Yang Berbahagia Dato’ dan sidang hadirin sekalian. Dengan segala hormatnya.Adik Akmal bin Haron 2.

sekarang tibalah kita ke acara kemuncak HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR SK PERWIRA. Saban tahun. TOKOH KESELURUHAN BAGI HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR SK PERWIRA. bagi mengurangkan debaran para hadirin di dalam dewan ini. beliau mempamerkan prestasi yang sangat menggalakkan dan sentiasa mendapat tempat pertama dalam penilaian dan peperiksaan yang dijalankan. beliau memulakan pendidikan rendah di kelas 1 Gemilang di SK Perwira. bola sepak dan bola baling serta kriket. Yang berbahagia Dato’ dan hadirin sekalian. Gemar berjoging dan membaca buku sejarah. meminati subjek Matematik dan bercita-cita menjadi seorang Doktor atau Juruterbang. Selain itu. Tokoh ini merupakan anak kepada seorang pengurus FELCRA di Changat Jong dan ibunya merupakan seorang guru di SMK Seri Setia.a. Perak pada hujung tahun 2004. di Hospital Lahad Datu. Bila ditanya.w. siapakah idola anda. Sebelum itu. TOKOH KEPIMPINAN SK PERWIRA 2011 dianugerahkan kepada adik: 12Tahniah diucapkan. Beliau memulakan pendidikan awal di Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di Lahad Datu Sabah namun terpaksa berpindah ke Teluk Intan. Sabah ini merupakan putera kelima dari 6 orang adik beradik bagi pasangan Encik Haron bin Ariffin dan Puan Safiah bt Muhammad. lompat jauh. lari pecut 100 meter. Meneraju Skuad Anti Dadah SK Perwira sebagai Pengerusi. beliau juga aktif dalam aktiviti kokurikulum dan selalu berjaya menempa pingat sepanjang mengikuti pertandingan peringkat kelompok. 2011 iaitu pengumuman TOKOH KESELURUHAN bgi HARI ANUGERAH SK PERWIRA tahun 2011. 5 . diumumkan. daerah mahupun negeri antaranya bagi acara lompat tinggi. izinkan saya membacakan sedikit sebanyak latar belakang tokoh ini. Beliau juga berjaya meraih kepercayaan guru dan rakan-rakan untuk meneraju tampuk kepimpinan pelajar SK Perwira bagi sesi 2011.teguran dan sentiasa berusaha memperbaiki kelemahan diri. Pada tahun 2006. Meneliti kejayaan demi kejayaannya. 2011 dinobatkan kepada ADIK AKMAL BIN HARON yang juga merupakan KETUA PELAJAR SK PERWIRA. Dengan ini. Yang Berbahagia Dato’ dan siding hadirin sekalian. Dilahirkan pada 2 Januari 1999. Unit Uniform Tunas Kadet Remaja Sekolah (TKRS) dan Persatuan Agama Islam juga sebagai Pengerusi. dengan tenang dan yakin beliau menjawab: Nabi Muhammad s. 2011.

persembahan itu tadi telah dibimbing oleh En. marilah kita sama-sama menyaksikan persembahan NASYID yang bertajuk ANAK SOLEH yang diketuai oleh adik NOR AIN JASMIN BT JAMINUS. guru muzik SK Perwira.Setinggi tanhiah diucapkan kepada adik Akmal bin Harun dan para penerima anugerah yang lain. Semoga kejayaan anda akan member inspirasi dan motivasi kepada pelajar yang lain untuk mencapai kecemerlangan pada masa akan datang. Majlis diteruskan lagi dengan penyampaian cenderahati. Untuk makluman Yang Berbahagia Dato’ dan hadirin sekalian. sebelum kita menutup tirai HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN SK PERWIRA 2011 ini. Baiklah. Naib Yang Dipertua PIBG SK Perwira untuk menyampaikan sedikit tanda mata kepada Yang Berbahagia Dato’ Saiful Bahar Dato’ Hj Mohd Arshad di atas kesudian meluangkan masa merasmikan dan menyampaikan anugerah pada petang ini. Dijemput Tuan Haji Azahar bin Bahari. Terima kasih diucapkan kepada Yang Berbahagia Dato’ dan Tuan Hji Azhar Yang berbahagia Dato’ dan sidang hadirin sekalian. Dipersilakan. Nasri bin Din. sebelum kami mengundurkan diri. 6 . Mari kita sama-sama saksikan. izinkan kami melafazkan dua rangkap pantun buat santapan anda sekalian. Terima kasih diucapkan di atas persembahan yang menarik sebentar tadi.

Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Pn Rosnani bt Ramli Penolong Kanan Kokurikulum 2. Penolong Kanan Pentadbiran SK Perwira Pn Zaleha bt Kamaruddin.Anugerah cemerlang kokurikulum .Peringkat kebangsaan .Tokoh murid 2011 .Peringkat negeri 5.tokoh keseluruhan 7 .Akademik .Yang Dihormati Tuan Hj Azahar Bin Bahari Naib Yang Dipertua Persatuan Ibubapa dan Guru SK Perwira Yang Berusaha Pn. Rosilawati bt Abdul Aziz.Sahsiah .Kokurikulum .Kepimpinan 6.Penyampaian hadiah untuk Prestasi cemerlang mata pelajaran 4.Prestasi Kademik Cemerlang 3.

(Nasyid) . Tuan.. Majlis kita berakhir di sini. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh 8 . kita telah pun berada di penghujung acara Gugur menguning buah kuini.puan. Para hadirin dijemput untuk ke jamuan ringan . Hadirin sekalian. Sekian. marilah bersama. Menghijau pohon subur dibaja. Majlis mempersilakan. walhidayah. Sebelum kita mengakhiri majlis.Tahniah dan syabas diucapkan kepada pelajar-pelajar dan panitia yang menerima anugerah pada hari ini. Semoga kejayaan ini menjadi pendorong untuk anda terus cemerlang dalam bidang masing-masing.sama kita menyaksikan persembahan nasyid oleh pelajar tahun 5 G yang diketuai oleh adik ……………………………………………………. Salah dan silap lupakan saja Sebarang kelemahan harap dimaafi Segala kerjasama sangat dihargai Terima kasih sekalung budi Kenangan nan indah simpanlah di hati Semoga kita berjumpa lagi.tuan dan puan. Kami bagi pihak ahli jawatankuasa Hari Anugerah Cemerlang bagi tahun 2011 merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang memberikan kerjasama dalam menjayakan majlis pada hari ini. wabillahitaufik.

Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada Yang Berbahagia Dato’ Mohd Nassir bin Ahmad atas kesudian menyempurnakan upacara oenyampaian anugerah sebentar tadi. 9 . majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid. Bagi menyempurnakan upacara ini. Untuk itu majlis memepersilakan Yang Berbahagia Dato Mohd Nassir bin Ahmad. Presiden STAROBA diiringi oleh Dr Mior Hamdan bin Haji Ghazali. Yang Dipertua PIBG STAR diiringi oleh Penolong Kanan HEM untuk menyampaikan anugerah kepada pelajar-pelajar dan guru-guru Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid atas kesudian menyampaikan anugerah sebentar tadi. Penyampaian anugerah diteruskan lagi dengan sesi yang ke dua. Penolong Kanan STAR untuk menyempurnakan upacara penyampaian anugerah. Dipersilakan._______________________________________________________________________________ tibalah kita ke acara penyampaian anugerah kepada para pelajar bidang akademik dan kokurikulum Sekolah Kebangsaan Perwira.

Cik Norhasliza Abdul Hamid dan Cik Norhidayah Abdullah. majlis dengan penuh takzimnya. Tn Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim untuk menyampaikan anugerah. Seterusnya. Untuk makluman semua. Mankala persembahan kedua merupakan nyanyian lagu memeperoleh tempat ke dua dalam pertandingan lagu Perancis sempena Hari Kebudayaan Bahasa Perancis SBP. Pengarah Bahagian SBP dan Sekolah Kecemerlangan diiringi oleh Tuan Pengetua. majlis mempersilakan Pengetua Cemerlang STAR. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada kumpulan choral speaking dan nyanyian solo lagu perancis sebentar tadi. Persembahan pertama merupakan persembahan Choral Speaking para pelajar Tingkatan 1 hingga tingkatan 3. Majlis pada pagi ini diteruskan dengan upacara penyampaian anugerah bagi sesi ke tiga. 10 .Adat tuan adat berserah Mari datang membawa puan Adat bersirih adat sejarah Untuk tuan kami sembahkan Majlis penyampaian anugerah berhenti rehat seketika bagi member laluan kepada persembahan pelajar. Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim untuk menyampaikan cenderamata daripada pihak sekolah kepada Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah. Untuk itu. mempersilakan Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah. Hadirin sekalian. sama-sama kita saksikan persembahan dari para pelajar sekolah Tuanku Abdul Rahman. persembahan –persembahan tadi dibimbing oleh Puan Faizah Ismail. Beliau juga telah diberi penghormatan untuk menyanyikan lagu Perancis di hadapan duta Perancis baru-baru ini. Majlis merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah atas kesudian menyampaikan anugerah sebentar tadi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful